Mycket bra skrivet på Trendenser

Hur gärna hade jag inte velat vara där, istället för här? I ett grådaskigt Kungsbacka med två barn som inte har fått träffa halva sin släkt på över ett år. Därför skaver det faktiskt att se så många som inte ens har kopplingar dit – som har åkt upp ändå – för nöjes skull. När nästan alla jag känner som kommer från Norrland har stannat hemma i år och avstått. För allas skull. Och jag skäms. För att det känns. Men det gör det.

Lika stor rätt som de har att posta bilder från slalombacken för att berätta hur härligt de har det, lika väsentligt känns det att också ge en röst till hur det känns för oss andra att se på. // Trendenser

Så här beskriver Frida Ramstedt, på sin blogg ”Trendenser”, hur det är att se andra människor åka till hennes hemvist för att semestra, när hon själv avhållit sig från att åka hem pga covid-19.
Why should you care when other people don’t? Because if no one cares then everyone loses. skriver hon på sin blogg, ett citat av Ralph Marston, som passar mer än lägligt in just nu.

För varför SKA man bry sig när ingen annan verkar göra det, i alla fall inte om man tittar på många av de stora kontona på sociala medier? 
Det är frestande att bara stoppa huvudet i sanden och bara skita i att bry sig, och jag är bara tacksam att det finns människor som Frida, som Sara Songbird, som Therese Lindgren, som Felicia Aveklew och som andra stora influencers som faktiskt bryr sig, även fast det finns andra alternativ som lockar.

Så tack!
Och tack alla ni som inte är stora influencers, men som ändå bryr er varje dag, även när det känns grått och trist.

En puss-emoji

213 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bra svar till alla som ”a men palla bryyyyy sej, ja är sååå trött på coronatjat”

  Svara

   Bröllopsfester med 150 personer känns väl lite onödigt just nu. Shoutout till Södertälje.

   Svara

  Bianca + alla hangarounds, wannabes och hasbeens, vad tycker ni om det här?

  Svara

   Tipsar de om Filip Dikmens senaste inlägg på Instagram 😹

   Svara

    Vi gör ingenting. Träffar bara folk ute på avstånd, shoppar inte, reser inte. Jag är sååå störd på alla som gör det. Hjälps åt nu!

    Svara

  Vi har inget reseförbud i Sverige, regeringen har inte stängt ner skidanläggningarna. 🤷‍♀️

  Svara

   Vad hände med att göra saker av hänsyn, oavsett förbud?

   Svara

    Vad jag vet så kan man åka skidor och hålla avstånd?
    Jag antar att de har fixat med avståndsbegränsningar i skidliftar tex.

    Svara

     Bara en aspekt (skulle kunna räkna upp fler men orkar inte…) är att om du reser någonstans än inom din egen region i Sverige just nu så belastar du sjukvården på det stället. Du kan bryta benet, få en stroke eller vad som helst som kräver sjukvård. Tänk lite längre snälla.

     Svara

      *belastar du sjukvården OM det skulle hända något, skulle det såklart stå.

      Svara

      Sjukvården i Jämtland är mindre belastad än Stockholm så med den logiken så gör vi alla en tjänst då antar jag!

      Svara

       Ehm, att ställa sig på ett par skidor ökar risken med att vara med om en olycka ganska mycket, jämfört med om du stannar hemma. Bäst är väl att inte riskera att belasta sjukvården alls, om man inte måste.

       Svara

        Med en logiken så bör vi då aldrig göra någonting som riskerar att du måste besöka vården. Pandemi eller ej. Vi har kapacitet i vården i Jämtland. Åre lever enbart på turismen och vill du ha någonting som går på knäna så kan du kolla på restaurangbranschen i just Åre. Tyvärr är knäskydden slut. De har gått till andra delar och verksamheter i landet.

        Svara

         Just nu, pratar vi ju om. Under pandemin. Nu ska vi inte göra onödiga saker som riskerar att belasta sjukvården. Åka skidor, t.ex. där det är en hög skaderisk. När till och med Trafikverket gick ut för några veckor sedan och vädjade till folk att inte göra onödiga bilresor på grund av att man på många håll i landet inte klarar av fler olyckor just nu, så borde man väl inse allvaret?

         Svara

          Men nu har sjukvården i Jämtland normal beläggning så de klarar av vanlig turism med alla tillhörande olyckor även UNDER pandemin.

          Gällande Trafikverket så är det inte de som hanterar olyckor. Det gällde dessutom trafiken under ledigheterna. Som det förövrigt var 40% mindre av än normalt och jag kan garantera dig att Trafikverket inte går på några knän!

          Svara

           Trafikverket vädjade för sjukvårdens skull, inte för deras egen herregud: ”Sjukvården är hårt ansträngd i delar av landet på grund av den ökade smittspridningen. Trafikverket går nu ut med en vädjan till landets trafikanter om att vara extra uppmärksamma och observanta under kommande veckor för att inte belasta sjukvården ytterligare med skador som uppkommer i trafiken.”
           Du kan fortsätta med dina argument om att det är helt ok att belasta sjukvården i Jämtland hur mycket man känner för, om det får dig att känna dig bättre själv. Undrar bara om de själva håller med…

       Vad konstigt att läkare vid skidorterna uttalar sig precis tvärtemot, de säger- Åk inte hit!

       Svara

        Källa?

        Svara

          Dom säger oxå att läget är under kontroll.

          Svara

           I just denna artikel:

           Perspektiv/personer inom vården som avråder eller dyl:
           1. Erika Sundberg, sjuksköterska på hälsocentralen i Åre
           2. Vårdförbundet i Dalarna/Vårdförbundets ordförande i Dalarna, Marion Vaeggemose
           3. akutsjuksköterskan Kalle Cederberg i Mora

           Perspektiv/personer inom vården som säger det är lungt:
           1. hälsocentralen i Sälen/Monica Björseth, verksamhetschef för vården i Sälen

          Men snälla. Expressen? Kom med riktig statistik

          Svara

           ”Statistik” på de läkare som uttalat sig? Vanligtvis brukar uttalanden komma/förmedlas via media så det var väl en helt godkänd källa.

           Vem tänker du samlar data på och sammanställer statistik på läkare/vårdinstanser som uttalat sig gällande att man inte ska resa till skidorter om man inte bor där?

         Jag såg det på tv i både svt och 4ans nyhetsprogram.

         Svara

       Det är inte läkare som ser till att inte hela Sverige går i konkurs. Fattar ni inte att konkurser kommer kosta långt fler UNGAS människoliv och livskvalitet för arbetslöshet skördar liv, och vi får inga skattepengar till vård.
       Gå ut, gör grejer, MEN håll avstånd.
       Läkare tänker inte så, de uttalar sig från sitt håll, och är alltid underbemannade pandemi or not.
       Men frågan är mycket större än så.

       Svara

       Jämtlands spridning sker främst i Strömsund och andra små orter utan turism men med många invandrare.

       Svara

      Säger som Ingemar Stenmark: ” Ingen ide att förklara för de som inte förstår”!

      Svara

       idé

       Svara

    Nä svenskar (många) beter sig som trotsiga tonåringar som ska tolka allt bokstavligt och till sin egen favör.

    Det har varit mycket negativa inlägg att diskutera nu det sista. Det va kul med ett positivt som avslut på dagen.

    Alla kan väl skriva en kommentar om något BRA ni uppmärksammat hos andra i dessa tider.

    Jag tycker det är fantastiskt att Svenska Kyrkan i min stad finns utanför Ica och möter upp äldre som kan lämna över deras inköpslista och pengar och går in och handlar åt dom. Detta har pågått i snart ett år ju. Fint.

    Svara

    Hänsyn till vem? Jag visar hänsyn till dom som driver skidanläggningar, stuguthyrare de lokala näringsidkarna. Tror dom är väldigt tacksamma.
    Vi har antikroppar, vi är bara familjen som bor ihop hemma också. Ser faktiskt inte problemet.

    Svara

     Man kan spida viruset även fast man har antikroppar!

     Svara

      Sprida till vem? Någon jag åker förbi i backen? Vi bor i egen stuga. Den mat som måste handlas köper vi via nätet.

      Svara

       Sjukvården på sådana orter har ju dock själva gått ut och bett folk som inte bor däromkring att komma dels pga spridning men också för andra olyckor som alltid sker. Det fuckar med deras kapacietet i sådana här tider.

       Svara

        Det har de inte alla gjort i Åre och Sälen

        Svara

         Jasså? https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/larmet-fran-salen-inga-restriktioner-foljs/

         ”Vårdförbundet och hälsovårdspersonal på plats i fjällen manar svenskarna att stanna hemma över jul och nyår – för att minska smittspridningen och trycket på vården.

         – Tänk på konsekvenserna om du åker hit som turist, det är hårt tryck hos oss i Åre och pressad situation på sjukhuset i Östersund, säger Erika Sundberg, sjuksköterska i Åre.”

         ”Vårdförbundet i Dalarna uppmanar nu alla som planerat att resa till fjällen att avstå. ”

         Men visst, också:
         ”– Vi har som alltid säkrat upp vården inför vintersäsongen. Vi har gott om kapacitet för både skidskador och provtagning. Läget är helt under kontroll som det ser ut nu, säger Monica Björseth, verksamhetschef för vården i Sälen som omfattar vårdscentralen och fem backläkarmottagningar.

         Samtidigt slår akutsjuksköterskan Kalle Cederberg i Mora larm. Han säger till Sveriges Radios Studio Ett att den redan överbelastade vården kommer utsättas för ytterligare tryck av alla skidturister.

         – Vår biträdande smittskyddsläkare går ut i dag med att läget är värre än på väldigt länge, att det är värre än vad man hade kunnat förutse. Att ändå köra en skidsäsong känns inte tryggt, säger han.”
         Överlag verkar fler avrråda ändå.

         Svara

          De gick ut med varningen för att begränsa anstormningen som normalt är vid jul/nyår. Det gick väldigt bra under helgen och nu är det väldigt lugnt här. Jag bor och arbetar som sagt här.

          Kliv ned från hösten nu M. Jag gissar att du aldrig ens varit här.

          Svara

           Jag är från de trakterna, men stämmer att jag inte vart där på länge. Har trots att jag mycket gärna vill åka hem och hälsa på familj, inte gjort det för att det kräver en flygresa och onödigt resande. Så nej, inte vart där sen i februari faktiskt.

           Och det har funkat för att normalt funtade avstått! 🤦🏻‍♀️

          Vill dem inte ha dit folk kan de ju ställa in Vasaloppet.

          Svara

           Vasaloppet är i princip inställt. Det blir en väldigt begränsad tävling i år.

           Nästan så jag håller tummarna att 8-begränsningen håller i sig till dess, det kan bli ett intressant lopp 🤣

           Får hugga min egen knapp.

           Ja dem har delat upp det på två dagar och sänkt priset rejält för nya åkare som anmäler sig (men redan anmälda åkare får inte tillbaka mellanskillnaden). Senast jag hörde så blir det ändå några tusen åkare per dag under den officiella helgen.

           Samtidigt finns det väl inga regleringar om hur många som får samlas ute ? Men ja detta kommer bli intressant

        Och näringsidkarna har bett folk att komma.

        Svara

         No shit att de sätter sina företags överlevnad och vinst först, kan ju knappast komma som en överraskning. Det måste ju dock vägas mot vad vården säger.

         Svara

          Du har inte några som helst belägg för ditt raljerande. Så var tyst och sluta spekulera

          Svara

           Haha what? Vad var ens raljerande med det där du kommenterade på? Liksom, kan ju knappast vara något som förvånar någon att näringslivet – precis som alla andra – sätter sig själva i första rummet? Är väl helt logiskt att det måste vägas mot vad vården säger om sina behov?

           Håll käft på dig istället!

         Det är väl självklart, money talks 🤦🏻‍♀️

         Svara

       Du vet att viruset kan spridas via luften? Jag tycker att det är naivt att tro att man kan göra vad som helst bara man håller avstånd. Vi märker ju hela tiden att vi inte vet hur viruset fungerar helt och hållet. Mutationen som sprider sig 70 % lättare är ju även i Sverige. Om man dessutom reser till annan ort ökar man risken för att vara med i en bilolycka och belasta vården. Om man åker i skidbackar finns även risken för att man är med i en skidolycka pch belastar vården. Är alla dessa risker jag nämnt VÄRT DET? Mitt i en pandemi kan man väl klara av att vänta och ha förståelse för andra än sig själv?

       Svara

       Och om någon av er bryter ett ben eller något annat i skidbacken? Då åker ni till sjukhuset där ni vanligtvis bor, förstår jag, istället för det som ligger närmast?

       Svara

        Vården i Åre/Jämtland är inte överbelastad så det är fritt fram att bryta något här!

        Svara

         Du är ironisk hoppas jag?

         Svara

          Nej det är jag inte.

          Svara

           Du är bara faktaresistent.

         Så gå och gör det då.

         Svara

         Detta kan dock ändras väldigt snabbt vid ett massutbrott av corona (eller annan stor händelse). Jobbigt om ni behöver vård då…

         Svara

      MEN NEJ. Man kan inte sprida ett virus om man inte har det för tillfället och har utvecklat antikroppar mot det. Slut sprid osanningar.
      / en som följer restriktionerna men blir irriterad på osanning som sprids.

      Svara

       Det kan man visst göra.

       Svara

       Om du rör vid en kontaminerad yta kan du givetvis sprida viruset oavsett om du har antikroppar eller inte.

       Svara

     Hur fick du dina antikroppar om du bara är med familjen?…

     Svara

      Via jobbet.

      Svara

       Jobbar du med din familj?

       Svara

        Är du idiot?

        Svara

   Det är heller inte förbjudet att slicka på lyktstolpar vid minusgrader eller äta gul snö- så varför inte gå ut och göra det?

   Svara

    Därför att jag inte vill äta gul snö. Men jag vill gå på restaurang, 4 personer, innan 20.00.

    Svara

     Är det verkligen värt det, mitt i en pandemi?

     Svara

      Jag tycker det. Jag känner för dessa människor vars verksamheter går på knäna.

      Svara

       lol visste det skulle komma. Så, köp takeaway extra ofta istället då istället för att sitta på restaurang om du nu bryr dig så hjärtligt om att rädda restauranger.

       Svara

        Må den utan skuld kasta första stenen.
        Har du varit i någon matvaruaffär, apotek, gym, kollektivtrafiken etc?

        Svara

         Du ”vill” gå på restaurang. Det är sällan någon ”vill” gå till apoteket, det är i princip alltid ett nödvändigt ärende. Liksom att köpa mat. Samt kollektivtrafik för den som behöver ta sig till arbetet. Du kan INTE jämföra detta med att du ”vill” gå på restaurang.

         Svara

         Nej, inte gym sen februari faktiskt. Mataffär, absolut – jag behöver ju köpa mat och har inte bil för att kunna göra avhämtning. Där jag bor har de större delen av pandemin haft sådant tryck på leverans och inte itllräckligt med tider att de gått ut och bett folk försöka lämna de tiderna öppna för riskgrupper som behöver de som mest. Däremot använder jag munskydd, handsprit och håller avstånd samt går på tider när det är mindre folk. Funkat bra hittils. Gått på ett läkarbesök och haft tur nog att inte behöva gå till apoteket, skulle dock inte se det som ett problem – behöver man så behöver man liksom. Man kan inte sluta med vissa saker, vi behöver mat och vissa grejer. Men allt som inte behövs kan man låta bli, och ja – det har jag gjort.

         Svara

         Jag har inte varit någonstans på 7 månader för jag är så sjuk fortfarande efter blivit rejält sjuk i Corona. Man får vara i mataffär & apotek, du kan säkert räkna ut varför man får gå och handla i mataffärer.

         Svara

          Man får vara på restaurangen oxå.

          Svara

           Med fyra personer från ditt eget hushåll.

          Hjäääälp! Hur blev du smittad? Använde du munskydd innan smittan? Jobbade du? 🙁

          Svara

           Jag var i mataffären 1g på 2v , jag tyckte att jag höll avstånd men tydligen inte. Sen var jag ensam hemma själv resten av tiden under de 2 v, så det känns väldigt irriterande att jag blev sjuk när jag träffade så lite folk, men det räcker ju att träffa 1 människa och den bär på Corona.

        Långt ifrån alla restauranger har take away.

        Svara

         ALLA restauranger kan utan problem göra takeaway, är du seriös? Krävs noll infrastruktur eller extra grejer. Som mest behöver de beställa hem takeaway förpackningar. Har de inte takeaway får de väl skylla sig själva om de inte kan bedriva business under pandemin. Väldigt lättåtgärdat problem. Man behöver liksom inte ens sätta upp en webssida för det, går utmärkt att få upp menyn på olika sätt och ta beställningar över telefon.

         Svara

          Jag driver inte en restaurang så chilla!!

          Svara

           Men det har ingen riktig relevans. Vägrar en restaurang anpassa sig och erbjuda takewaya iallafall tillfälligt under pandemi så får den 100% skylla sig själv om den går under då det är så otroligt simpelt att göra. Inte samma sak som matbutiker som inte kunnat erbjuda leverans, krävs betydligt mer infrastruktur för att ordna med det; en webbshop att få in alla produkter i, personal som kan packa och hantera beställningar och personal som levererar. Alla butiker har inte kapacitet att få till det. Men alla restauranger kan låta folk beställa mat som vanligt men ta med hem istället för att sitta kvar på plats.

           Lycka till för Frantzén typ att köra take-away på sin meny 😂

          Du förstår visst inte var restauranger tjänar mest pengar på. Det är inte maten!!

          Svara

           Det suger förstås att man inte kan tjäna lika mycket som normalt, men man blir illa tvungen att anpassa sig i en pandemi och göra vad man kan för att överleva. Gäller alla företag.

           Gå och lägg dig M. En hel bransch håller på att gå under. Med den en stor del av en generation som går arbetslösa.

           De kan inte anpassa sig mer än vad de har gjort!! Restauranger är INTE en stor smitthärd men det vet blivit utpekat som det. Stäng alla kommunala och statliga verksamheter. Stäng kollektivtrafiken. Alla får anpassa dig enligt din logik. Då har vi löst smittspridningen bättre än om vi säger åt din kvarterskrog att de inte får servera alkohol efter 20:00

           Att stänga ner helt är ju inte samma sak som att anpassa sig dock? Tror du förstår själv varför vissa saker måste hållas öppna, som kollektivtrafik och många kommunala och statliga verksamheter. Däremot borde man även där anpassa sig, och bättre än som gjorts; använd munskydd, handsprit och håll avstånd och gå bara dit/använd det när du verkligen måste. Och måste du, försök göra det på tider när det är som minst tryck om du har möjlighet att välja.

           JDet är klart att det är hemskt och tråkigt och sugigt på alla sätt och vis att det går dåligt för många företag just nu och så illa att många måste stänga igen helt. Aldrig påstått något annat. Men det är liksom en fruktansvärt tråkig konsekvens av pandemin – det är inte jag eller någon annan som avråder för att vi bara känner för det. Det är en PANDEMI och det har konsekvenser. Konsekvenser som vi absolut bör göra vårt yttersta för att minimera, men det är den hårda sorgsna sanningen att allt går inte att komma undan, det finns många och hårda konsekvenser vi blir illa tvungna att ta.

           Och sådana här saker kommer fortsätta hända i framtiden om vi inte förändrar vårt beteende. Pandemier kommer fortsätta vara en grej – och bli ännu värre med största sannolikhet. De fruktansvärda pandemier som forskare varnat för i lång tid är inte ens en sådan här pandemi, den här relativt mild. Vi behöver förändra djurskötsel och anitbiotikahantering på en global nivå bl.a. Vi har därtill klimatförändringar att vänta som kommer orsaka allvarliga problem i framtiden.

           Nej, inget av det här är förstås intressant att diskutera just nu när vi dealar med en pandemi. Men blir bara så trött på den där inställningen du och många andra uppvisar. Ja, det suger och är fruktnsvärt tråkigt hur pandemin påverkar så många människor och företag. Men vad fan tror ni? Det är en fucking pandemi. Folk verkar inte fatta det. Det går inte att undankomma att det blir konsekvensar av det. Men vi måste ändra vårt beteende för att det inte ska bli ännu värre konsekvenser.

           Statliga och kommunala verksamheter är samhällsviktiga, likaså kollektivtrafiken för att resor till och från jobb ska kunna ske. Restauranger lider men är inte samhällsviktiga och bidrar till smittspridning ju mer och ju längre alkohol förtäras. Däremot bör regeringen kompensera branschen ordentligt men det innebär inte att gemene man är skyldig att rättfärdiga sitt beteende med att de ska rädda branschen, ni ska rädda liv!!!

        Har du missat att restaurangerna håller på att gå omkull, funkar dåligt med take away för deras överlevnad.

        Svara

         Inte alls, men som jag skrev ovan – det är tyvärr pga av en pandemi. Man gör vad man kan för att överleva. Att gå på restaurang och bidra till att pandemin fortsätter löser föga problemet bevisligen.

         Svara

          Kollektivtrafiken och öppna arbetsplatser på 8-17 jobb bidrar till att pandemin lever och frodas. Inte restaurangbesök. Så jävla trög i huvudet kan du inte vara att du tror att det där där den stora faran ligger.

          Svara

           Jag är helt för att lägga på striktare restriktioner som skulle tvinga alla arbetsplatser att jobba hemifrån om det är möjligt och därmed minska press i kollektivtrafik ännu mer. Frihet under ansvar fungerar uppenbarligen inte när det finns idiotchefer som tvingar folk till jobbet för att de själva är dåliga på att leda.

           Men att det finns andra problem som måste återgärdas också gör det liksom inte mer nödvändigt för någon att gå på restaurang.

           Smittspridning sker på arbetsplatser, pubar och privata fester där man träffar andra i timmar och utan adekvat avstånd. Att åka kollektivtrafik i 30 min med munskydd innebär def inte i samma risk för smitta. Vissa arbetsplatser samt skolor måste man åka till och de som inte behöver fysisk närvaro ska självklart anstå men främst pga smittspridningen på plats.

         Ju bättre vi sköter oss desto snabbare går det här över och krogarna kan dra igång för fullt igen. Det är mycket bättre än nån sorts konstgjord andning vilket pågår nu. Och all heder till alla företag som anpassat sig med takeaway och andra smarta lösningar.

         Svara

        Fast det är inte på maten som restauranger har sina stora marginaler. Det är framförallt på drycken och den får du endast dricka på plats.

        Svara

       Så du anser att ekonomi går före människor som dör av en pandemi? Om du vill hjälpa företag- skämt dom pengar istället för att riskera att du och andra blir smittade och kan dö!

       Företag går på knäna.. okej.. Människor dör, spädbarn föds med viruset i sig, foster kan födas för tidigt om mamman smittas, människor som blir smittade kan få men i livet, MÄNNKSKOR DÖR.

       Svara

        Folk dör av depression oxå.

        Svara

         För att de inte får gå på restaurang, eller vad försöker du säga??

         Svara

          Är du dum på riktigt?
          Du har inte hört om företag som går omkull och att en massa människor blir av med jobbet och inte kan försörja sin familj?

          Svara

           Men vad vi pratade om här var ju det onödiga i att gå på restaurang? Vill man stötta restauranger kan man köpa takeaway alla dagar i veckan om man så vill. Finns ingen anledning än självisk vilja att sitta på restaurangen.

           Nej jag är inte dum. Det är du som envisas med att du behöver gå och sätta dig på en restaurang. Det behöver du inte. I princip alla restauranger har alternativ där du kan köpa med maten, eller få den utkörd. Folk dör av denna pandemin, delvis på grund av att folk gör som dig. Hur svårt är det att förstå?

           Bättre än död? Och i Sverige finns skyddsnät.

           Ja i Sverige lider man mest av alla. Att inte få ge näring åt sitt ego tär på nerverna. Så låt alla svaga svenskar få rusa runt och hålla restauranger och affärer igång för det är framtiden. Ni andra som sitter hemma 24/7 är dustar!

         Vadå då? Om man blir deprimerad av pandemin ska man inte fortsätta förvärra pandemin, eller hur?

         Svara

         Fast de flesta som beter sig så ego: reser, går på restaurang osv är nog inte de där superensamma och utsatta som man tänker på när man pratar om hur isolerade vissa blir nu och hur dåligt de mår.

         Jag har en avlägsen släkting som är ca 70 och bor på andra sidan landet. Han har inga nära anhöriga, pensionär. Tidigare besökte han biblioteket varje dag för att läsa tidningen och se på folk. Nu träffar han ingen. Vi har frågat om han vill komma hit men han vågar inte pga pandemi.

         Han är en sådan människa som de flesta knappt fattar finns.. DÄR kan vi prata om någon som drabbats av isolering. Knappast de som avstår en resa till Åre med familjen eller kompisar som är de som dör av ensamhet

         Svara

        Mer människor dog av stora depressionen än spanska sjukan

        Svara

         Så därför ska vi inte följa restriktionerna för att minska smittan från ett virus idag? Eller va?!

         Svara

          Chilla människa. Jag påpekade att en kraschad världsekonomi är värre än den värsta pandemin i modern tid.

          Svara

           Ekonomi före människoliv. Ok. Där håller vi inte med varandra.

           Kraschad ekonomi bidrar till mer förlorade människoliv. Vad är det som är så svårt att förstå?

           Varför tror du det dör mer människor i fattiga länder än rika?

           Eh det är ganska stor skillnad på både sjukvård och socialt skyddsnät mellan fattiga och rika länder. Vi ligger relativt bra till jämfört med många andra.

           Pga sjukdom obviously, vi har inte heller en sådan fattigdom i Sverige pga skyddsnät.

          Men att gå på restaurang i grupp om 4 tex är ju inom restriktionerna.

          Svara

           Om man tillhör samma hushåll eller ”karantänfamilj”.

           Ja jag fattar inte du M som sitter och tjafsar om att inte gå och äta på restaurang. Det finns inga restriktioner eller ens rekommendationer mot att inte gå ut och äta 2 personer om man tillhör samma familj.

           Ni galningar som sitter och hittar på egna regler och tycker att folk ska lyssna på er 🙄

           Du missade vad hela den här långa långa tråden började med eller?
           ”Vad hände med att göra saker av hänsyn, oavsett förbud?”
           Vi pratar just om att oavsett vad som är tekniskt sett tillåtet enligt restriktioner att man ändå ta personligt ansvar och inte bete sig om en trotsig tonåring som ska stretcha på det som tillåts så långt det går. Varav, restaurangbesök är inte nödvändigt. Ingen har sagt att reglerna är att aboslut ingen _får_ rent regelmässigt gå på restaurang.

        En annan anonym. Ja om du ställer frågan så, är svaret ja. Effekterna av restriktioner innebär extremt många fler dödsfall än några multisjuka 89 åringar som hade dött inom 6 månader ändå. En effekt är tex att arbetslösheten kommer göra att det blir färre skatteintäkter som påverkar cancervård. Fler kommer mao dö av cancer under flera år nu. För att ta ett enkelt exempel. Men det finns mer komplicerade samband. Det finns med andra ord en poäng att hålla ekonomin under armarna lite nu. Inte bara för att folk ska tjäna pengar utan för det är en investering i kommande 10 år. Det vet FHM och därför har vi haft den strategin vi haft.

        Svara

         Nu är det inte bara multisjuka 89-åringar som dör! Min kollegas mamma dog och min bästa väns morfar dog av covid-19. Inga hade några bakomliggande sjukdomar eller bodde på grupphem eller liknande. Kollar du statistik så är majoriteten äldre som dör, men det är inte endast 80-plussare. Sedan får många som överlevt viruset besvär långt efter att det har lämnat kroppen.

         Svara

          Absolut varje enskilt fall är tragiskt. Och det är andra än supersjuka som dör. Det blir så när 10 miljoner ska ha en sjukdom samtidigt. Men man ska också tänka på att det nästan inte dött fler pga Corona än som dog av säsongsinfluensan 17/18. Man måste försöka sätta detta lite i perspektiv. Det går att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Att bränna en hel generation unga till förmån för 80 plussare är inte realistiskt eller rimligt. Man måste tänka 1-50 år framåt också. Just därför är ”stäng allt” så dumt och kortsiktigt tänkt. Skolor som stänger, fritidsaktiviteter, föräldrar som blir arbetslösa och skuldsatta osv. Det är komplex, FHM och regioner kan inte få panik över dödstal och sluta ta rationella och långsiktiga beslut för en hel nation även om enskilda individer drabbats hårt.

          Svara

           Anonym 11:11
           Du tog orden ur munnen på mig. 👍👍

       Det finns takeaway…

       Svara

     ”Vill”, handlar om ditt ego alltså. Och börja inte tjata om att det handlar om att stötta restaurangerna, hade det gjort det hade du ju kunnat gå och köpa take away till princip alla måltider. Verkligen som egoistiska, trotsiga tonåringar.

     Svara

      Klart att det handlar om mitt ego. Men alla har olika saker man vill. En del vill inte handla mat på nätet och går till Ica. Jag har inte varit i en mataffär den i mars men jag har varit på restaurang därför jag upplever det som säkrare än ett par besök i veckan på Maxi.

      Svara

       *Alla kan inte handla mat på ICA. Finns inte på alla orter alt. finns begränsad möjlighet till det och därmed bättre att lämna de tiderna öppna för riskgrupper som verkligen behöver dt mest.

       Skillnaden är dock att köpa mat måste vi göra. Vi måste inte sitta på restaurang. Folk kanske måste tyvärr ta kollektivtrafik för att komma till jobbet som inte går att utföra hemifrån, men man måste inte gå på en bar. Osv.

       Svara

        Tom med affären på min lilla ort har börjat med online handel under pandemin.
        Eller beställ på större ort och åk och hämta.

        Svara

         Och de som inte har bil? Då behöver man ju ta bussen, det är liksom inte bättre.

         Svara

          Med er logik får man väl köpa en bil. Ska du åka kommunalt över allt riskerar man bli sjuk och sen när man har antikroppar smitta andra. Så åka kommunalt borde inera ögon vara alldeles förkastligt.

          Svara

           Du fattar verkligen inte skillnaden i att man behöver köpa mat? Det är liksom något alla behöver. Man behöver inte sitta på en restaurang och äta maten däremot. Kan man beställa hemma – toppen, gör det! Kan man hämta för avhämtning – toppen, gör det! Kan man inte beställa hem (eller att det finns få tider som borde lämnas för de som absolut behöver) eller kan inte hämta, då måste man ju illa tvunget gå och handla. Som jag, men använder munskydd, handsprit och håller avstånd. Aldrig vart ett problem faktiskt, går på tider mindre folk går på då jag kan göra det iom att jag jobbar hemifrån nu och har flexibelt arbete. Också en sak man kan göra. Man gör så gott man kan utifrån de förutsättningar man har. Men verkligen ingen måste gå på restaurang.

           Ja det är ju det jag säger, att åka buss är inget bra alternativ. Men inte alla kan köpa en bil. Då är alternativet ofta att gå till affären och handla, om möjligheten inte finns online. I min stad går det att handla online i en butik, och den ligger i ett köpcentrum ett par kilometer utanför centrum. Dit går det förresten inte bussar (liten stad, ingen stadstrafik existerar). De som lever på liten marginal har inte heller råd att få maten hemkörd, eftersom denna tjänst kostar extra.

           Anonym 21.59 har man råd att beställa mat har man råd att betala för hemkörning. Jag har 12 500kr före skatt. Jag kan inte sedan 2 decennier ta mig någonstans, du gnäller över att inte få gå på restaurang att det gör att man skulle dö av depression ! Det är bara fjanterier, du kan gå ut få andas frisk luft, känna vinden mot din kind röra på dig, se människor, träffa någon känner och få prata med den eller prata med en främling lite. Du vet inte vad isolerad innebär. Det finns så mycket du kan göra , & så har du mage lver att gnälla över att du inte fpr gå på restaurang. Du borde prova på att vara intängd i en lite lägenhet 1 decennie så du lär dig att uppskatta allt det du har.

           Nu missförstod du nog. Jag säger att de som lever på marginalen kanske inte alls har 99 kr över för hemleverans. Pensionärer med extremt liten inkomst, t.ex. De kanske kan gå till sin närmaste butik och handla, men har ju verkligen inte alltid möjlighet att ha bil. Och jag klagar inte på att jag inte får gå på restaurang, har inte besökt någon sedan 2019 och planerar verkligen inte att göra det närmsta tiden heller.

         Oxh ta bussen dit då eller?

         Svara

         Ja, jättemånga fler har börjat med det – men det finns fortfarande inte på alla ställen och finns enbart i begränsad tillgång på många ställen. Har man ingen bil blir det svårt att åka och hämta på en annan ort dessutom.

         Svara

    Å slicka på lyktstolpe… saknar dom tiderna man vågade göra det …☺️ Ju mer tungan fastande ju coolare var man 👅

    Svara

   Men det är många inom vården som har gått ut och vädjat om att folk ska hålla sig hemma och inte resa. Deras röst borde lyssnas på.

   Svara

    men varför egentligen? Just nu är det under 400 personer i hela Sverige som får intensivvård. Är den svenska vården verkligen så pass eftersatt att det bara krävs att 0.000039% av invånarna mår dåligt?

    Vad händer då om vi skulle råka ut för en större katastrof? Det behövs egentligen inte någon större katastrof heller om det är så att enbart 400 pers kan få hela systemet i gungning.

    Svara

     Men snälla, vården består inte enbart av de som ligger inne och får intensivvård 🤦

     Svara

      Men det är ju det som tas upp som argument. Man ska inte resa med risk för att man råkar ut för något och behöver intensivvård. För det finns inga platser kvar.
      Det har snart gått ett år, varför klarar inte vården av att anpassa sig? Alla andra branscher har fått anpassats sig big time. Och vården tror att de kan fortsätta trampa i samma gamla fotspår. Det är provocerande!

      Svara

       Att vården inte kan ”anpassa sig” lika enkelt som andra företag är väl för att vården alltid varit belastad, saknas resurser och pengar. Det är en politisk fråga. Många får inte rätt cancervård pga kostnadsfråga, som helt klart kunde ändras politiskt.

       Svara

       För att det kanske finns ett ändligt antal personalresurser?! Det går inte att trolla fram sjukvårdspersonal bara så där!

       Svara

       Det var brist på läkare och sjuksköterskor mm innan pandemin. Vem har du tänkt ska jobba på dessa nya sjukhus som du tycker ska ha uppförts under pandemin, (det brukar ta några år att bygga sjukhus, men tält funkar säkert lika bra för dig)? Du tycker att outbildade ska ta jobb som läkare, röntgensjuksköterskor, intensivvårdspersonal osv?

       Svara

     Det blir alltid kaos vid stora katastrofer, har det på något sätt undangått dig? Vid stora katastrofer får ofta Röda Korset i landet komma till undsättning, ofta andra länder som rycker in på olika sätt, militären kan aktivera organisering av katastrofvård osv. Men absolut skulle inte vanliga infrastrukturen inom vården klara av det.

     Svara

      Diskoteksbranden kunde vården klara av. Vad jag minns var det inte alls några problem. Och då var det 200 som behövde vård. Och det var inte en speciellt stor händelse. Så det behövs bara en diskoteksbrand som är dubbelt så stor. Skulle man verkligen behöva Röda Korsets hjälp till det?

      Svara

       Det var en hemsk händelse, men inte en stor katastrof i den meningen. Var lite över 200 som skadades och 63 som dog – absolut många och hemskt. Men inte en enorm katastrof i den meningen fortfarande.

       Svara

        Nä, och det var ju precis exakt det jag menade. Det krävs inte någon stor händelse alls egentligen för att våden ska kollapsa.

        Svara

         Svårt att hålla reda på vem man diskuterar med och vem som säger vad när all skriver som ”Anonym”… vet inte riktigt vad poängen är längre haha

         Men min poäng med vad jag skrev angående att det alltid blir kaos vid stora katastrofer, är att vi kan liksom inte nödvändigtvis använda en katastrof som en indikation på hur det är ställt inom sjukvården i Sverige. För vid stora katastrofer, som naturkatastrofer, krig och dyl. där människor, infrastruktur och samhället i stort påverkas i större skala, så kan i princip inget sjukvårdssystem i världen klara av det helt och hållet själva. De får nästan alltid assistant på något sätta, inrikes av nationella RK eller militär, eller internationellt från stater och organisationer.

         Svara

       Det var en isolerad händelse, vid ett tillfälle som drabbade ett begränsat antal människor (om än för många). Det är inte alls jämförbart med en katastrof som den vi ser i och med viruset, som drabbar hela jorden, och som vi inte har en aning om hur länge den ska pågå.

       Svara

       Vid diskoteksbranden räckte inte platserna till. De skadade fick flygas till sjukhus över hela landet och även till Norge!! Den katastrofen klarade sjukvården alltså genom att det fanns resurser på andra håll.

       Så är inte läget nu, vi kan inte ta hjälp av andra regioner eller länder, utan pandemin pågår i hela världen

       Svara

        Alltså så var beredskapen i Sverige redan för över 20 år sedan pinsamt bedrövlig.
        Det har gått två decennium och vad har man gjort? Försämrat den till 100% istället.
        Varför tar man inte tag i problemet?

        Svara

         Men alltså…det är så med i princip all vård världen över. Man är inte kapabel att hantera större olyckor och katastrofer på det viset utan man samarbetar med närliggande vårdinstanser så som behövs. Det går inte för vården att ha en beredskap att 100% kunna klara av siutationer som går långt över normala behov. Vad ska t.ex. den extra personalen man tar in göra i normala fall?

         Sen att det behövs mer personal (och framförallt bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö för att locka till mer personal) och resurser i vården normalt generellt, det är en annan sak. Även om vi ger vården det, så kommer den inte kunna utrusta sig för att helt själv kunna hantera ett plötsligt stort utökat vårdbehov.

         Svara

          Enbart 200 extra skadade i Sverige borde inte räknas som ett stort utökat behov. Vi ska inte behöva flyga patienter till Norge bara för att så pass få människor skadar sig samtidigt.
          Klarar man inte av det lilla antalet är det något som felar.

          Svara

           Det är ett plötsligt stort utökat behov för just där det skedde – inte hela Sverige. Och när det gäller akut på det sättet så handlar det om att få till vård så snabbt som möjligt samt till ett ställe som kan behandla den typen av skador det gäller. Det är ju liksom inte att du kan skicka t.ex. någon med svåra brand- eller rökskador till närmsta vårdcentral. Utan måste ju vara ett sjukhus med möjlighet att behandla just det.

           Vet inte om du har kollat en karta någon gång, men Göteborg ligger väldigt nära Norge. Kan ha vart ganska mycket snabbare och lättare att transportera patienter dit än Malmö, Stockholm eller vad det nu kan ha vart för närmsta stad som inte redan var full och kunde behandla den typen av skador.

     400 som får intensivvård för covid-19 eller menar du alla intensivvårdspatienter i hela Sverige? Vid sidan om covid bedrivs den vanliga sjukvården fortfarande nämligen.

     Svara

      Jag förstår inte heller varför 400 extra intensivvårdsplatser har fått vården att gå på knäna? Om det stämmer är det ju hemskt, det visar ju verkligen vilka minimala marginaler vi hade innan pandemin. Jag vet att vården har skrikit efter fler resurser länge, men nu när det kommer fram såhär tydligt hur undermålig den svenska vården är, efter att så länge ha bortprioriterats, hoppas jag på förändring.

      Svara

       Exakt! Jag tror också att det är just vården som länge har gått på knäna som förklarar våra höga dödstal.
       Det är egentligen det enda som är skillnaden mellan oss och andra länder. Inte det att vi inte bryr oss om vi smittar, utan vårat vårdsystem som länge varit kollapsad.

       Svara

        Eh…nej, det är inte enda skillnaden. Den stora skillnaden är att Sverige körde på en strategi som inte funkade så bra. Men det visste man inte då riktigt. Däremot är det skamligt att man fortfarande vägrar erkänna t.ex. hur mycket munskydd hjälper och säger att bevisningen för det är ”svagt” och säger att det skulle förvärra saker för folk använder det fel. Konstigt hur det verkar hjälpa i princip alla andra länder som infört det i massskala trots allt…

        Svara

       För att det går ca. 3 personal/iva-plats? Gör matten själv så inser du problemet när det redan innan pandemin var brist på både narkosläkare och specialistsjuksköterskor.

       Svara

        Dessutom blir även vårdpersonal sjuka av covid och vilka ska täcka upp? Jo det blir en rockad på hela sjukhusen där personal får byta/jobba extra på andra avdelningar. Och glöm heller inte att det vårdas covid-patienter på vanliga vårdavdelningar också och inte enbart på Intensiven!

        Svara

    Det är många läkare som oxå gått ut att det är fejk!

    Svara

     Att vad är fejk? Att folk dör?

     Svara

   Majoriteten i Åre vill hålla öppet, med försiktighetsåtgärder givetvis, men dock. De som vill stänga ner är i minoritet. Är från Jämtland m familj i fjällen.

   Svara

    Ja, de som tjänar pengar på det 🤦🏻‍♀️

    Svara

     Du har missat att samhället bygger på att folk tjänar pengar? Tjänar folk inte pengar har vi inga skatteintäkter och inga pengar till vård, omsorg och skola

     Svara

      Det är oerhört att folk inte förstår denna logik.

      Svara

   Och Lövén uttalade sig att skidåkning i fjällen var ok. Så känns ju som man ska vara ganska laddad på att försaka allt om man inte åker då. Tegnell sa dessutom häromdagen att spridningen är i hemmet och arbetsplatserna, så egentligen borde vi göra alla en tjänst och åka skidor. Både jag och min man måste vara på plats på jobbet. Sen har vi tennisträningar, ridning, handla på Ica osv. Vi skulle ha färre kontaktytor i fjällen. Så jag förstår inte riktigt paniken. Antalet personer som bryter benet får man ändå anta att de kan hantera. Det är som vilken vinter som helst. Nä köper inte hysterin. Ni som sitter på kontoret fast nu borde sitta hemma är större bovar då.

   Svara

    Feltolkning 🤷🏻‍♀️ Att själva skidåkningen inte är problemet om man i övrigt inte träffar andra eller utsätts för trängsel.

    Svara

     Men vad är det vi diskuterar? Det är väl skidåkning under ordande former? Jag utgår ifrån att ingen går på after ski och blåser i visselpipor. Det förfasas ju över folk som åker på vanliga skidsemestrar där man bor i egen stuga och har med maten hemifrån. Och jag känner att det är läge att tagga ner på moralpaniken.

     Svara

      Tack!! 🙏 Från ”anonym som planerar att åka med familjen till egen stuga medhavd mat och som dessutom har antikroppar”.

      Svara

  Kan inte annat än att instämma. Själv har jag inte hälsat på min familj på Gotland sen förra (2019) julen. Blir lack och ledsen på att se ”turister” och folk med ”sommarhus som måååste ses till” resa var och varannan helg.

  Även om det inte finns något reseförbud och även om det går att hålla avstånd så är ju grejen att vi ska inte resa för vi ska minska risken för smittspridning OCH att inte bli sjuka (eller skada oss, vilket många gör i skidbacken..) på annan ort än hemorten (och därmed belasta en redan hårt belastad vård ytterligare). Kan folk bara ta sitt ansvar, snälla!

  Svara

   I <3 u fellow gotlänning

   Svara

   Bor i Norge och har inte sett min familj på över ett år och blir så ledsen att se hur svenskar ursäktar sig för att de bara måste få göra det ena och det andra. Utifrån sett känns det konstigt att man inte är mera solidariska mot varan utan en grupp står alltid och galan om att de bara måste få för att det inte är förbjudet. Ja det går bra för Sverige nu…

   Svara

  Jag tänker att det är jag som går som vinnare om jag tar så få risker som möjligt att själv bli smittad och att inte ha på mitt samvete att jag smittar andra. Jag vet ju innerst inne att det är oerhört naivt att ta risker helt i onödan, jag mår bättre som människa om jag gör det som är rätt för alla.

  Svara

   Jag tror det är väldigt få människor som kan slå sig på bröstet och säga att dom inte träffat någon annan människa sen mars. Sen må det vara olika saker som folk valt att göra. För någon är det ett restaurangbesök, en annan har träffat släktingar över jul, den tredje har haft barnkalas. Osv osv.
   Därför ska man vara försiktig med att sätta sig på höga hästar.

   Svara

    Jag sa ”ta så får risker som möjligt”. Det är ingen tävling.. Jag satte mig inte på höga hästar utan sa att jag mpr bättre som människa att ta så får risker som möjligt. Läs innan.

    Svara

    Men snälla. Jäkla skillnad på att kanske träffat en eller två kollegor på jobbet om man vart tvungen att komma in någon gång, eller de som måste gå till sina jobb om de inte går att utföra hemifrån. Eller om man haft en konstant liten grupp av några få människor man träffar som också bara träffar varandra. Inte överhuvudtaget samma sak som de som går runt och beter sig mer eller mindre som normalt. Finns ju grader. Bara för att många kanske inte suttit 100% ensamma exakt varje stund sen i mars, så betyder det inte att det är likvärt med många av de beteenden som tagits upp i den här bloggen exempelvis.

    Jag träffade tre vänner under sommaren när man kunde vara utomhus och höll avstånd i form av picnick på varsin filt. Jag har enbart gått till mataffärer i butikväg och enbart gått på nögvändiga saker som läkarbesök. Så tänker absolut sätta mig på en hög häst. Däremot ser jag inte mitt beteende som bättre än de som t.ex. kanske regelbundet träffat 1-3 samma vänner hela pandemin för att de bor ensamma eller dyl. Jag bor med min sambo, så har det ju lättare på det viset. För igen – det finns grader. Om folk gör så absolut bra de kan utifrån sina förutsättningar, så tycker jag de har all rätt att sitta på en hög häst. För det är inte jämförbart med de som hänger med folk som vanligt, sätter sin egen vilja först osv.

    Svara

    Jag tror att det är många som kan sova med gott samvete dvs gjort det som är nödvändigt och begränsat det övriga till det minimala.

    Svara

    Här har du en som inte har träffat någon sedan mars och herregud vad hånad jag har blivit. Men förra veckan så hade tre vänner fått covid och nu också deras partners och barn…

    Svara

  Felicia Aveklew? Har hon börjat säga ifrån? Det är väll ändå att kasta sten i glashus? Hon var väll på halloweenfest när pandemin som mest började ta fart igen. Det är väldigt enkelt att säga att andra gör fel, men då kanske man ska se till att man själv har ryggen helt fri först.

  Svara

  Vilket jävla tjat. Vilken normala människa trodde att det skulle funka att lägga en pandemistrategi i händerna på FOLKET??

  Svara

   Det här är min favoritkommentar någonsin.

   Svara

   De som tänkte att solidaritet och demokrati fortfarande var en grej att sträva efter att ha kvar.

   Svara

    Solidariteten gick det väl sådär med va? Iom att så många just inte kunda agera solidariskt och sköta sig. Faktiskt upplevde jag enormt stark känsla av solidaritet här där jag bor och det blev lockdown bl.a. den kändes inte precis hotad, snarare stärkt av att vi alla blev illa tvungna att sitta i samma båt.

    Demokratin? Vet inte hur striktare restriktioner för att klara av en pandemi så bra som möjligt riktigt skulle hota demokratin i Sverige? Även den känns rätt intakt där jag bor kan jag rapportera om.

    Svara

  Heja Frida! Bra skrivet. Skön kontrast mot många andra influceners.

  Svara

  Jag tillhör en av de som håller mig isolerad till 95% men samtidigt så är jag realist och kräver inte att alla ska göra detsamma så länge de håller sig till restriktionerna. Familj A klarar kanske av att åka till fjällen och hålla sig till restriktionerna men familj B klarar inte det.

  Så här säger FOHM om resor, om man ser till att hålla sig till det så ser jag inte att andra människor ska hitta på egna regler och kasta skit.

  ”Du har ett personligt ansvar att resa så smittsäkert som möjligt, dvs. att du gör det du kan för att inte bli smittad eller smitta andra. Har du symtom som kan bero på covid-19 bör du inte resa alls. Du bör även begränsa nya nära kontakter och umgås i en mindre krets under resan och på resmålet.

  Det är viktigt att du planerar för att kunna ta hand om dig själv om du skulle bli sjuk på ditt resmål. Blir du sjuk på annan ort bör du antingen isolera dig och stanna kvar där du befinner dig tills du är frisk igen, eller ta dig hem själv på ett säkert sätt, med minsta möjliga risk för att smitta andra.”

  Svara

   Även om man reser och bor på ett smittsäkert sätt så är ju problemet med exempelvis en resa till fjällen för att åka skidor är ju väldigt mycket detta: ”Det är viktigt att du planerar för att kunna ta hand om dig själv om du skulle bli sjuk på ditt resmål.”

   Absolut ingen människa kan säkerställa sig detta. Blir du sjuk eller gör dig illa så att du behöver vård, då behöver du vård helt enkelt. Och vården kommer bli där du är. Därför ligger det hos alla att ta ett personligt ansvar för att inte utsätta sig för onödiga risker som kan innebära större risk att man blir sjuk eller gör sig illa. Att åka på en familjesemester för att åka skidor är att utsätta sig för en större risk att skada sig i skidbacken exempelvis. Därav blir alla nöjesresor per automatik en onödig resa och onödig risk att ta.

   Svara

    I sälen har de egen akutläkare, backläkare och central specialiserade på benbrott. Ökad kapacitet och öppet specifikt för varje skidsäsong. Eventuella större skidolyckor hamnar i Mora Lasarett. Covid-patienter i regioner läggs in i Falu Lasarett. Falu Lasarett har själva sagt att de får problem med skidåkarna i Romme, Ludvika och Borlänge. Inte i större skidorter som Sälen. Det är dessutom inte skidåkningen i sig som är bedöms som smittrisk, utan aktiviteter runtom dvs restauranger, mataffär etc. Precis som hemma. Och vem kan inte göra bil hem med hosta och ont i halsen vid eventuella symptom? De flesta går inte från smittad till IVA på 24h.

    Svara

     🤦🏻‍♀️ Fast det är en resursfråga och pandemi.

     Svara

  Den kloke mannen har talat 🤦🏻‍♀️

  https://www.aftonbladet.se/a/JJlJWJ

  Svara

  Trendenser sålde ju upplevelsepaket ihop med spahotell så sent som i mitten på december. Hyckleri. Vem är den tillträda vinnaren, en ensamstående granne till hotellet. Trött på alla snyfthistorier. Karin Björkegren reklammarkerar aldrig sina grejer och surar över dålig lön. Vem av oss vanliga har ett jobb där man är i Indien i flera månader….

  Svara

   Men var det för att användas direkt? Alltså frågar bara för har ingen aning, men sett vissa som liksom gett bort t.ex. presentkort och dyl. för hotell och sådant men med mening att det ska användas vid en bättre tidpunkt.

   Svara

    Några av presentkorten gick ut till sommaren. Skulle inte tro att allt är löst tills dess. Får hotellen ens jobba om de tar emot permitteringsstöd….

    Svara

  Kan inte vi alla komma överens om att vara extra försiktiga nu… nu när vaccin är så nära.
  Det skulle ju vara så himla onödigt att bli smittad nu eller att smitta någon annan.
  Någon annan som kanske blir jättesjuk och till och med dör.
  När våren tar sina första steg kommer vi alla att kunna få de två sprutorna och när värmen är här kan vi trängas så mycket vi vill.
  Håll ut, snart är vi ”fria” igen.

  Svara

   1. Jag har inte gnällt på någon!
   2. Visa de vetenskapliga uppgifterna om alla som dött av vaccinet. Jag är mycket nyfiken.

   Svara

    Det finns inga fakta om att det skulle hänt. Obduktioner är dessutom utförda.

    Svara

   Visa dom riktiga siffrorna då? Var hittar man dom? Är det dom äldre äldre som dött så hade de ju dött av en infektion med högst troligt. Sen tror jag att man får tacka nej till vaccin även om man ör i den första riskgruppen?

   Svara

   Vilka källor har du för detta? Du har ju sett siffrorna, då vore det inte så svårt att visa var du har sett dem. En länk, tack.

   Svara

   Sluta ljug ” Johanna”!

   Svara

   Svara

   Du menar dom 3-4 100 åringarna som råkade dö dagen efter dom fick vaccinet. Nu behöver det ju inte ha något samband. Och är man inte 100 och multisjuk så behöver man inte oroa sig. Släpp sargen.

   Svara

   Orkar inte stångas me svamlande konspirationsteoretiker igen…. 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

   Svara

   Ja du kan bli smittad trots vaccin men du blir inte allvarligt sjuk. Vilket är poängen med vaccinet.

   Svara

   Massor!!!? Är du dum på riktigt!!

   Svara

   Ta du av din foliehatt. Tror du på riktigt att några av världens hårdaste länder när det gäller läkemedel – Stor Brittaninen,USA, skulle låta vaccinera människor om det inte är testat? Du måste ta reda på fakta. Detta vaccin bygger på tidigare vaccin.
   Ja det som vaccineras blir till 95-97 % immune. Precis som ALLA vaccin. Och jag man kan smitta även om man vaccineras . MEN DET ÄR JU LJUST DÄRFÖR ALLA MÅSTE VACCINERAS (de som vill)…. Du är ju störd! Lever du ensam i skogen också (förhoppningsvis)?

   Svara

    Tror att jorden är platt och att 5G-nätet är livsfarligt

    Svara

  Helt ärligt så borde Johannas kommentar plockas bort. Desinformation utan källhänvisning.

  Svara

   Håller med.

   Svara

  Hittills har jag inte sett någon så kallad influencer som bryr sig om – att bry sig om andra. Men jag tror att det är enkelt, det här är ganska blåsta brudar, jag är vid det här laget övertygad om att de helt enkelt inte förstår de mer teoretiska resonemang som krävs för att greppa hur en smittspridning går till. Trots att jag inte följer någon av dem så tycker jag, efter många månader här på Bloggbevakning, att jag kan skriva så utan att överdriva. Till en början trodde jag kanske att det handlade mycket om att provocera och visst, det kan finnas en liten del sådant också. Men lägger jag ihop allt jag ser i form av dålig svenska, allmänt beteende i övrigt, utbildningsgrad, brist på logisk, inkonsekvens….så landar jag i att det handlar om dumhet. Och varför inte? Jag skulle själv inte stå ut i en vecka om jag inte fick ägna mig åt mer utmanande sysslor än att puta med rumpan, försöka dilla i naiva tonårstjejer att jag ”designat” ett helt klädmärke eller smyckeskollektion alldeles själv, ta en miljon bilder på mitt stackars oskyldiga barn och smälla upp dem på alla tänkbara plattformar, sitta och fika på stan och försöka verka viktig…..listan kan ju göras rätt lång. Det krävs nog att det liksom är lite tomt där uppe för att det ska funka under en längre tid – och det är effekten av det man ser, helt enkelt.

  Svara

   Ja det är inte begåvningsreserven direkt.

   Svara

   Hatar verkligen samtiden.

   Svara

   🙏 så jävla mitt i prick

   Svara

  Pandemin är vidrig, förutom det fruktansvärda i att folk dör en vidrig död så påverkas i stort sett allas liv negativt i någon mån. Vissa mer än andra. Vi kommer tänka tillbaka på dessa otroligt jobbiga år som en mörk tid i historien. Håll i och håll ut! ❤️

  Svara

  Alla jag känner ska upp och åka skidor. ”Nämen vi kommer ju hålla avstånd och handla med oss det vi behöver.” Jomen visst, hörru…
  Jag känner mig isolerad på så många sätt från mina vänner, mest av allt då det känns som om vi är på olika planeter förhållningsmässigt. De har svårt att förstå hur vi anpassar oss och skjuter upp möten/resor, jag känner ett växande förakt för hur de lever nästintill som vanligt.

  Svara

  ”Så här beskriver Frida Ramstedt, på sin blogg ”Trendenser”, hur det är att se andra människor åka till hennes hemvist för att semestra”.

  Så hennes hemvist är Norrland? Hon är från Umeå.
  Är inte många som åker till Umeå heller för den delen för att åka skidor.

  När sörmlänningar ska kommentera ”Norrland”.
  Som förövrigt består av ca 60% av landets yta.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.