Jag önskar att alla festande influencers kunde läsa det här

Hur ska vi någonsin kunna kompensera dessa människor, dessa ofrivilliga hjältar som kommer behöva ÅR på sig för att återhämta sig från covid-19?
De kommer lida av sviterna från den här pandemin, långt efter det att livet återgått till det ”normala” för resten av oss, långt efter att bilderna från turkosa hav återigen börjat fylla våra flöden och incheckningen från Mykonos börjat gå varm igen på Instagram.

Hur ska vi någonsin kunna kompensera dem för allt de gjort för oss under den här pandemin?
Det kan vi inte, men det minsta vi kan göra är väl att visa att vi ser dem, känner med dem och uppskattar allt de gör för oss genom att följa restriktionerna och stanna hemma så mycket det bara går?

Jag ser er och är så tacksam för allt ni gör. 
Jag är så tacksam för varje dag som ni fortsätter att orka, trots att orken tog slut för längesedan.

335 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Man kan sluta jobbet om man mår så dåligt av det och inte vill vara hjälte. Fattar inte varför just ssk ska klaga högst när uskor o läk är lika belastade //ssk själv

  Svara

   Okej //
   Donald Trump

   Svara

    Är du så fantasilös och insnöad att Trump är det enda du kan dra till med för att förolämpa en annan människa?

    Svara

    PS! Trump är inte president längre. Försök gå vidare. Kanske samtalsterapi och medicin behövs för att du ska släppa honom. Det finns hjälp att få. Styrkekram.

    Svara

     Men tönt

     Svara

      Han som sa’t han va’t. 😘

      Svara

      Jag har arbetat inom vården många många år. Först som sjukvårdsbiträde och senare som utbildad undersköterska. Har jobbat inom äldreomsorgen, på kirurg/medicinavdelnig, operation, akutavdelning, intensivvård och även inom privat vård när det gäller operationer.
      Varför? Därför att det är det jag vill, är utbildad till och trivs med. Att hjälpa och stötta människor i de mest, för dem, krisartade situationer som händer under livets gång.
      Har aldrig sett mig som någon hjälte och vill heller inte kallas det. Men att få drägliga arbetsförhållanden, vettiga scheman med tid för återhämtning, en lön som gör att jag klarar mig bra. Känns inte som extrema krav.
      Att vi arbetar obekväma arbetstider med tidig morgon och sen kväll, helger och storhelger vet vi när vi söker våra utbildningar. Men trots det så tycker jag att vi ska ha skälig/bra ersättning när vi arbetar kväll/natt på julafton, nyårsafton, midsommarafton mm. Högtider då de med dagtid kan få ganska långa ledigheter med ett fåtal semesterdagar.
      Innan ni kastar er på ”svaraknappen” vill jag bara säga. Vi missunnar er inte det. Absolut inte! Men vi som väljer att jobba med detta kan väl åtminstone få lite/mer i plånboken.
      Kan vi alla i detta kommentarsfält komma överens om att inte skriva till oss inom vården ”att säga upp oss, ni har valt detta, skyll er själv” osv.
      Vi behövs. Vi gör allt vi kan. Om vi alla säger upp oss…..vad händer då?

      Svara

       Amen 🙏🏼

       Svara

        15:56
        ?

        Svara

         16:56
         ☝Skulle det vara

         Svara

     Hahhah hjälp visste inte att min kommentar skulle såra dig så hårt! Men tror inte jag behöver varken medicin eller samtalsterapi
     tack för omtanken :))

     Svara

   Är det verkligen så att ssk klagar högst? Vilken bra idé, klarar man inte av en dålig arbetsmiljö är det bara att säga upp sig – för inte förtjänar de väl en bättring? Jisses, så kan man ju inte resonera.

   Svara

    Eller hur. det tragiska är att min chef har den inställningen. ”Jaha du tycker att arbetsmiljön behöver förbättras? Du BEHÖVER ju inte jobba här om det inte passar dig” Då klagade jag på rasistsiska uttryck, sexism och att folk filmar andra utan samtycke på en arbetsplats där mobilförbud råder… men ja.. jag söker annat.

    Svara

    Jo, för om alla dom som klagade hade tex strejkat så hade det lett till högre lön ex.

    Svara

   Hur empatistörd får man bli? 🙃

   Svara

    Eller hur? 😓

    Svara

   Det finns ju fler SSK än läkare. Sen har väl läkare på nåt sätt störst ansvar för patienterna, det ses som lite fult dra uppmärksamhet till sig själv där medans det är mer acceptabelt SSK gör det- de tjänar dessutom aldeles för lite med tanke på det stora ansvar de ändå har.

   Svara

    Finns en orsak till att det är ssk det är störst brist på.

    Svara

   Men det är ju det Matilda skriver i sitt inlägg, att hon inte orkar mer och sagt upp sig från iva?

   Svara

    Precis, men folk verkar tyvärr obotligt korkade och egoistiska här.

    Svara

   Undersköterskor måste också lyftas fram. Alla som sliter så som det beskrivs här beundrar jag. Det är betydlig risk att många av dem kommer att behöva en lång återhämtning. Det kostar kraft på alla sätt. Kan inte folk ta in vad det är som sker i denna stund på sjukhus utan de tycker synd om sig för att de in får åka på weekend och festa. Folk är sjukt bortskämda, som tar för givet att resa och festa ska man bara göra. Orkar inte, något är fel att folk inte fattar sambandet mellan vad de gör och smitta som sprider sig vilken gör människor allvarligt sjuka och dör.

   Svara

    Nu är ju det en farlig sjukdom dom tampas med. Men nog är det många i andra yrken som har det tufft. Vi i Sverige borde få en månad gratis utan att betala hyra. För vi isolerat oss och många jobbar under stor press. Det kan regeringen ordna.

    Svara

   Jag har sett mängder av uskor och läkare som ”klagat” över hela internet. Att det råkar vara en ssk just här gör inte att kaoset i vården är mindre för det.
   Hur tänker du att vården ska fungera om alla säger upp sig? Är det inte bättre att det dåliga förändras? Att alla hjälps åt för att minska trycket på sjukvården?

   Svara

   Precis, min släkting är läkare och tjänar strax över 100 tusen. Jag är uska och tjänade innan jag bytte strax över 20. Är det rimligt?

   Svara

    Okej. Lönesumman du anger är ju löjlig (också läkare). Vet inte vilken snofsig privatklinik din släkting jobbar på men vanlig statlig kliniker är hen inte.

    Svara

    Läkarens lön låter väldigt hög men hen har också en lång utbildning i bagaget, det har inte du.

    Svara

     Hög? finns läkare som tjänar över 200 000.

     Svara

      Ja men 100 000 är fortfarande en väldigt hög lön även om det finns folk som tjänar mer.

      Svara

    Vad gör din läkare mer?
    För jag kan garanterat säga att släktingen inte bara är en vanlig underläkare

    Svara

     I storstäderna tjänar man nästan mycket som undersköterska som underläkare. Bristen på AT-platser och överflödet av underläkare som vikarierar i väntan på AT gör att man hamnar i en beroendeställning till arbetsgivaren. Du tjänar inte 100k om du inte är hyrläkare eller typ stafettar regelbundet utöver en specialisttjänst.

     Svara

      Ja detta med att alla läkare tjänar så mycket pengar är en fet myt. Underläkare har stort ansvar och höga studieskulder men kass lön.

      Svara

    Men utbilda dig till läkare då? Tar inte alls lång tid eller lång specialisering för att tjäna över 100 tusen. Det är lätt som en plätt och kräver inga uppoffringar.

    Svara

     Jag vet inte var folk får dessa uppgifter från. Specialister inom landstinget tjänar INTE några hundratusen. Alla som tror läkare jobbar som läkare pga lönen har missuppfattat det hela. Sen vet jag inte vad din uppfattning av ”inte så lång tid” är, men 12 års utbildning för att bli specialist är rätt lång tid i min mening. /underläkare

     Svara

      Tror personen var ironisk…

      Svara

    Ja. Du byter sängkläder, har inget ansvar överhuvudtaget och lämnar rummet när det blir jobbigt. Läkaren har utbildat sig i över ett decennium och fattar beslut som rör liv och död.

    Svara

     Vadå lämnar rummet när det blir jobbigt? Att jobba som usk är ingen dans på rosor och med dåligt betalt dessutom.

     Svara

     Du vet ingenting om att jobba som uska.

     Svara

      Menar du mig? Jag har jobbat som uska i flera år och inom olika områden så lite vet jag iaf 🤔

      Svara

       Tur att du inte arbetar som undersköterska längre. Var det det dina arbetsuppgifter var, samt gå ut ifrån rummet när det blev lite jobbigt var du uppenbarligen kass på ditt arbete.
       Mitt arbete som undersköterska på en hjärtavdelning ser HELT annorlunda ut än din lilla beskrivning.

       Svara

     Byter sängkläder och lämnar rummet när det blir jobbigt???
     Seriöst vilken nedlåtande kommentar .
     Den bevisar bara att du inte har en aning om vad en undersköterska faktiskt gör.

     Svara

     Klart som fan man har ansvar!!! Jisses.

     Svara

    Din läkare har väl också cirka över en halv mille i studielån? Nä det är inte konstigt att läkare tjänar betydligt mycket mer än undersköterskor. Jag utbildar mig just nu till förskollärare eftersom jag kommer tjäna bättre som det än om jag pluggat ett års yrkesutbildning till barnskötare. Utbildning ska löna sig!

    Svara

    Jag jobbade som underläkare på en covid-avdelning hela våren och hade 30.300 i lön före skatt. Flera ssk på min avdelning som tjänade mer.

    Svara

    Jag tycker absolut att läkare och sjuksköterskor ska tjäna mer än undersköterskor, precis som det är nu. Både sjuksköterskor och läkare har en lång utbildning med sig och har ett otroligt ansvarsfullt arbete.
    /Ett fd vårdbiträde

    Svara

    Läkare pluggar 6 år + ~2 år AT + 5 år ST… sen är de färdiga specialistläkare. För att bli överläkare och casha in krävs ännu mer.

    Våra överläkare på kirurgen tjänar runt 60-70k/månad, men då har de X antal år i bagaget som sagt…

    Så vill du håva in stålarna är det bara att sätta fart, om sisådär 15 år kan du också tjäna storkovan!

    Svara

    Han jobbar på vårdcentralen Oden, Falköping om du måste veta. Varför skulle jag sitta här och ljuga. Medicinsk ansvarig är han också, du kan ju alltid kolla upp det!

    Svara

   Förstår inte att du fått ett enda gilla?
   Den här kvinnan skriver utifrån sina egna erfarenheter och jag kan svära på att det är likadant för all personal inom ALL vård.
   De går på knäna överallt ! Sen att alls kanske varken kan eller orkar ge uttryck för sina känslor socialt är en annan sak.
   Det är inte bara att säga upp sig heller men tyvärr har det kommit dithän under denna pandemin att många ändå valt att göra det med alla konsekvenser det innebär.
   Det här inlägget borde för övrigt ut på hundratals sk influensers sidor så kanske de får upp ögonen för hur illa det verkligen är.
   Vi ska vara glada att nån överhuvudtaget orkar jobba just nu.
   ALLA inom vården går på knäna.
   Din kommentar får 👎flera gånger om.

   Svara

    Min kommentar var riktat till Anonym 12.06 ( vet inte varför den hamnade här)

    Svara

   Ja vet du vad. Då tycket jag alla i vården som är så slitna och mår så dåligt nu slutar jobba. Så får vi de hur många som blir kvar och jobbar i vården.

   Svara

   Framförallt ska vårdpersonal kompenseras men lön och bättre arbetsmiljö! Är själv snart färdig ssk och jag gör jobbet mer än gärna men det är inte gratis. För mig hjälper det NOLL att bli kallad hjälte om inte detta efterföljs av bättre arbetsvillkor.

   Svara

   IDIOT!

   Svara

   Hon säger ju upp sig. Men det är ett problem för vårt samhälle i stort att så många säger upp sig.

   Svara

   Exakt. Ingen som tvingar en / också ssk

   Svara

   Ja, plus att största problemet är väl smittan på ålderdomshem. Där regeringen misslyckats totalt. Men det pratar de inte om. Men de föredrar nog att folk skyller på ungdomarna. Tror faktiskt de har bidragit till väldigt få av de fall som dött.

   Svara

   Jag tycker visserligen att sjuksköterskor och undersköterskor och läkare får och ska klaga. Men jag vill även slå ett slag för alla som ser till att patienterna kan komma hem och ge sin plats till nästa patient. Biståndshandläggare, enhetschefer och hemtjänspersonalen. Jag kan intyga att det är kaos i vården. Personalen går på knäna. Jag är rädd för att viktiga diagnoser missas när fokus måste ligga på pandemin.

   Vi i kommunen är lika trötta och lika slut som sjukvårdspersonalen. Någon måste även se till att det funkar när patienterna kommer hem. Och ingen får stanna kvar på sjukhuset i onödan. Och att planera hem patienter från sjukhuset är långt ifrån alla våra arbetsuppgifter. Om allmänheten visste hur många bollar vi har i luften samtidigt. Jag drömmer också om mitt jobb. Är biståndshandläggare på dagen och undersköterska på natten. Då åker jag hem till vårdtagarna med de underligaste fordon. En natt var det kickbike 🛴 jag sladdade ner i diket och upp igen. Måste se till att alla får mat och kommer sig i sängen. Att ingen irrar ut och fryser ihjäl. Kommer bort utan att hittas igen. Gör upp eld på något mindre lämpligt ställe. Listan kan göras lång.

   Jag håller med sköterskan i inlägget. Jag tror att jag aldrig kommer ur det här. Även när jag har bytt jobb, kommer jag att göra skyddsbedömningar på alla jag möter. Jag kommer drömma att jag inte hinner och orkar göra mitt jobb. Och jag är inte den enda som känner så. Både jag och min kollega däckade efter middagen igår. Veckans bästa dag, fredag.

   Svara

    Ja de glömmer att det påverkar oss alla. Även vi i kommunen som hanterar alla som ska hem. Gör inget annat än jobbar och sover. Drömmer om rullatorer, hostmaskiner och tryckavlastande madrasser. Alla dessa äldre som ska hem fort ifrån sjukhus, vissa fortfarande positiva…

    Svara

     Ja exakt så!

     Svara

  Blir bara så ledsen när man får höra ”men jag har antikroppar/testade mig i morse/är en väldigt viktig influencer så jag kan festa resa hälsa på folk ha middagar umgås”. Fy fan.

  Svara

  💞

  Svara

  Tror tyvärr att flunsorna inte orkar läsa så lång text.
  Ett förslag är att skicka flunsorna på studiebesök. Då kanske de förhoppningvis fattar.

  Svara

   Som Boris Jonsson gjorde?

   Svara

   12:12
   Eller så fattar de ingenting ändå.

   Svara

  Säga vad man vill om saker och ting, men det ältas verkligen samma saker i den här bloggen…

  Svara

   Det är ju vissa problem som är långtgående och aktuella över tid. Tycker man ska tjata och tjata tills förändring sker, oavsett om det sker i denna bloggen, på nyheterna eller annanstans.

   Svara

    Tror du något förändras för att ni ältar samma sak här inne?

    Svara

    Absolut, så är det definitivt.
    Man nu har det snart tjatats i 365 dagar i sträck och ingenting har förändrats. Absolut ingenting.
    Noll, nada, niet!

    Vill man ha förändring så gör man ju allt man kan för att få till denna förändring och framförallt så backar man och utvärderar om nuvarande taktik fungerar.

    Hur tycker du själv att det går med den där förändringen? Du tror inte att alla som blivit tjatade på i dessa 300 dagar har stängt öronen sedan länge?

    Svara

     De har stängt öronen och plånboken också. Men vad är alternativet, denna fråga måste fortsätta lyftas till förändring sker.

     Svara

   Läs någon annanstans då om det inte passar eller starta något eget!

   Svara

    Ja, för här finns inget utrymme för förbättring!

    Svara

     Du tillför ändå inget. 👋🏼

     Svara

     Vad är det du vill läsa om? En nyfiken fråga.

     Svara

      Smink!!

      Svara

     Kom med konkreta förslag till förbättring då.

     Jag är nyfiken.

     Svara

     Oväntat att folk blir upprörda över en stillsam iakttagelse🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

     Svara

  Läste en artikel på Aftonbladet där dom hade gjort nån undersökning och frågat läkare om stress och arbetsbörda under Corona året. Typ 80 % av alla läkare uppgav att dom jobbat mer, mer stress större arbetsbörda och mindre återhämtning. Men aldrig har man sett läkare ”gråta ut” (i brist på bättre ord) i sociala medier. Säger absolut inte att ssk inte haft det tufft men läkare har väl ännu mer press på sig? Vad tror ni det här beror på?

  Svara

   Att det var sjuksköterskebrist redan innan pandemin?

   Svara

   Att du inte har vänner på sociala medier som är läkare? Mina kollegor (och fd kollegor) som är läkare har skrivit väldigt många konstruktiva inlägg med klagomål och åsikter och sin yrkesroll i denna pandemi som spridit sig stort. Även många intervjuer som förekommit på nyheterna/dagstidningar har frontats av läkare som klagar på nedskärningar och brist på resurser vilket går ut över patientsäkerheten.

   Svara

   Kanske för att ssk har långt sämre arbetsvillkor än läkarna

   Svara

  Opopulär åsikt verkligen men är så trött på att vårdpersonal klagar på sina jobb alternativt höjer sig själva till hjältar.

  Svara

   Verkligen tröttsamt! Kan de inte bara acceptera den fruktansvärda situation de ställs inför dagligen och låt oss andra slippa höra om det. Förstör liksom stämningen, jag ska ju på fest ikväll och vill ha kul! (Ironi)

   Svara

    Det är ju knappast bara under corona som vårdpersonal har lipat över sin situation. Det är knappast någon nyhet att det är skitvillkor, ändå utbildar sig folk inom det. Jag tänker att det är först när det krisar som det faktiskt kommer att ske en förändring.

    Svara

     Fattar inte argumentet. Om det inte var bra tidigare så gör det alltså inget det är hundra gånger värre iom pandemin?

     Svara

      Vaddå gör inget? Det gör ju något, men det är märkligt att vårdpersonal som VALT jobbet verkar bli chockade över läget när det varit glasklart i många år nu att det aldrig skulle fungera under en kris.

      Svara

     Mmmm men det har ju krisat inom räddningstjänst, polis, sjukvård och äldreomsorg i tiotals år nu. Det är personalbrist inom alla områden. Har saker förbättrats?
     Nej. Det har försämrats och det fortsätter försämras.

     Svara

     Jag slutade jobba inom vården för att jag inte stod ut med det lunkande tempot. Aldrig varit med om människor som fikat så mycket, varit så många som jobbat deltid för att få mer fritid, tid med barnen, tid att träna etc. och varit så många för att göra så lite.

     Sen är det klart att delar av jobbet är tungt både fysiskt och psykiskt, men även med ett krisavtal jobbar de 4 dagar med 12h pass och får 3 dagar ledigt. Mer slitigt att köra sopor och bara vara ledig 1,5 dgr per vecka i snitt på sitt vanliga schema. Där finns inte tid till återhämtning.

     Nu har jag iofs ett kontorsjobb (där vi inte har övertidsersättning) men vi jobbar runt 45h en vanlig vecka och 80-90h en stressig vecka.

     Vården generellt är ju en väldigt ineffektiv organisation.

     Svara

   Och du jobbar med sa du?

   Svara

    Ja jag har ett fantastiskt kontorsjobb med flextider.

    Svara

     Bra, då kan du ge fan i och göra dig lustig över vårdpersonalen som sliter.

     Svara

      Jag har valt mitt yrke precis som dom valt sitt, passar det inte så får man byta.

      Svara

       Så att det snart inte finns någon vårdpersonal alls? Bra idé

       Svara

        Inte bra, men kanske nödvändigt för att det ska förändras och bli bättre.

        Svara

         Hur ska det bli bättre om ingen vill jobba i vården?

         Svara

         Grejen är att människor som väljer såna jobb också ofta bryr sig om andra, och då är det inte alltid bara att släppa och gå vidare. Om man vet att det blir ännu värre om man går.

         Svara

     Hahaha.. Wow.. Wow wow.. Inte speciellt konstigt att du inte valt ett yrke inom vården, krävs nämligen ett visst mått av empati för det

     Svara

      Jag värderar att vara ledig på kvällar, helger och röda dagar och jobba 8-17 så att välja bort vården var knappast ett svårt val.

      Svara

       16:10
       Du har valt att jobba dagtid. Bra.
       Tänk senariot om alla inom vården gör det också 😱 Nämen oj du fick inte hjälp när du blev påkörd klocka 23:00.

       Svara

        Klockrent!

        Svara

         Nej?
         Olika personer föredrar att jobba olika tider på dygnet.
         Bara för att 16:10 valt att jobba 8-17 vill ju inte alla göra det.

         Svara

   Hoppas du inte kommer behöva sjukvård den närmaste tiden då

   Svara

    Vet du vad, jag hade faktiskt hellre sett att de sa upp sig hela bunten och jag blev utan vård. För jag vill ha bra vård i Sverige, och eftersom ingen lyssnar på vårdpersonal så känns det som att de behöver göra något drastiskt. Jag är okej med att själv bli lidande för att få förändring.

    Svara

     Du är dum i huvudet på riktigt. Helt oförstående för hur vården fungerar. Och medmänsklighet också för den delen. Skit på dig.

     Svara

      Vaddå medkänslighet? Har full medkänslighet för vårdpersonalen. Skulle vara beredd att stå utan hjälp helt faktiskt om det kunde göra deras arbetssituation bättre framåt.

      Svara

       Märks att du inte är en av oss som är beroende av vården.

       Svara

       Mm men jag tror inte du skulle resonera på samma sätt om du eller någon som står sig nära drabbades av hjärnblödning, hjärtattack eller något annat akut, livshotande tillstånd. Självklart blir ingenting bättre av att folk börjat fly vården pga orimliga arbetsförhållanden.

       Svara

      Är ju du som är dum i huvudet?

      Svara

     Antar stt du är relativt frisk med den inställningen

     Svara

     Tanken är kanske god och skulle väl funka i någon annan bransch. Men jag tror inte att all vårdpersonal kommer att göra det. Det går ju emot vad de har åtagit sig att göra.

     Svara

    Hen betalar skatt och har rätt att ha synpunkter på vad de allmänna går till? Precis som att du kan få se svt trots att det är rasistiskt

    Svara

   Ja visst är det drygt. Om de ändå höll käften så vi slapp veta hur svensk vård funkar just nu- så onödig information liksom.

   Svara

    Ja, låt oss bara säga upp oss i det tysta istället.

    Svara

     Varför gör ni inte det? Skulle aldrig acceptera att jobba på det sättet. Om ni gemensamt säger upp er tvingas de agera.

     Svara

      För att jag är rädd för vad som ska hända med de patienter jag kontinuerligt träffar och byggt upp en relation till. Jag vill att vården ska fungera, jag vill inte att någon ska behöva dö i vårdkön. Därför går jag dit, varje jävla dag och gör mitt yttersta med mindre och mindre resurser.

      Svara

       Men då väljer du ju också att jobba under de förhållanden som det är. 🤷🏼‍♀️ Förstår att du vill en sak, men du kan inte få bägge och. Och ja, jag är beredd att själv stå utan vård för att ni som jobbar i vården ska få det bättre. För mig är det fullt förståeligt om ni säger upp er.

       Svara

        Du som idag är frisk, ja. Men jag jobbar med cancerpatienter som just nu kämpar för sitt liv. Mina patienter får redan idag vänta längre än de borde. Vi har vakanta tjänster vi inte kan tillsätta, för det finns inga att anställa. De kan inte så utan vård för då dör de. För varje extradag de vår vänta växer deras tumörer och minskar deras chanser till ett liv. Mammor med små barn. Unga tjejer i min egen ålder mitt i livet. Livskamraten till en pensionär som delat hela livet tillsammans. Kanske din farmor, din mamma eller din syster. Så ja, jag fortsätter gå till ett jobb där arbetsförhållandena är skit och jag fortsätter att klaga högt för att vi kanske en dag äntligen blir lyssnade på.

        Svara

         Jag är inte frisk.

         Svara

          ”Okej”

          Svara

        Det är lätt att välja att ”stå utan vård” när du är frisk.

        Jag är så tacksam att jag lever.
        Tack vare vården. Så jag vill inte, trots att jag just nu mår bra, tacka nej till ev framtida vård.
        Fundera på det

        Svara

         Vem har sagt att jag är frisk? Jag har en kronisk sjukdom och covid-19, och annat, skulle kunna ta mitt liv. För mig är det ändå enkelt att säga så, för mig är det viktigt att barnen i framtiden får bra vård. Det har gått ÅR av att ingen förändring görs. Jag skulle inte skuldbelägga den personal som väljer att säga upp sig.

         Svara

          Det är ingen här som skuldbelägger de som säger upp sig. Snarare folk som skuldbelägger de som väljer att stanna kvar

          Svara

          Kroniskt sjuk och covid-19 och tänker ändå så om vårdpersonal? Det blir inte finare av att du försöker dölja det bakom någon skev omtänksamhet.

          Svara

       13:08, precis så är det ju. Även om jag inte tillskriver mig personligen så mycket vikt, vet jag att mitt jobb gör skillnad för många. Det innebär att slitas mellan de som styr, som tilldelar mindre och mindre medel, och de som behöver hjälpen. Det ger visst skinn på näsan. Man tänker även på den som skulle komma efter mig. Stackars människa som ska gå igenom allt. Det låter helt galet, men det är inte bara att sluta och släppa allt! Jag är inte sjuksköterska utan jobbar som handläggare i socialtjänsten.

       Svara

      Det ÄR ju många ssk som säger upp sig i protest o för att de inte orkar. Bara i Sthlm under detta år har avdelningar på flera sjukhus stängs o planerade avdelningar inte kunnat öppna pga brist på ssk. Och inte har det blivit det någon ändring för det!
      (O alla har inte råd o trygghet nog att säga upp sig.)

      Svara

   Precis vad jag satt och tänkte på!

   Svara

   Trött på att höra dom klaga? Really? Den dagen du blir sjuk hoppas jag att vården vänder dig ryggen för de är trötta på sånna som dig! Skäms!!!!!! SKÄMS! På dig! Sånna som du är trötta höger om vänster men den dagen ni behöver hjälpen då sjutton ska ni bara ha allt serverat

   Svara

    Jag varken skäms eller är trött, men tack för omtanken. Vård kommer jag få varesig du vill eller inte eftersom jag betalar skatt.

    Svara

     Du skrev i din kommentar ”är så trött” ?

     Du är definitionen av dubbelmoral. Du söker dig till en plats och vill få hjälp av personer du är trött på att höra? TVI på dig

     Svara

      Haha tolkade det som att såna som jag skulle söka vård för att vi är trötta. Söker och söker, man har väl inte så mycket val den dagen man väl blir sjuk.

      Svara

       Jo man har valet att inte gå in på sjukhuset eller vårdcentralen! Blir du sjuk hoppas jag att vårdpersonalen slipper ha med dig att göra så trött som du är på dom

       Svara

        Tyvärr kommer de inte slippa mig eftersom det är något jag betalt för. Verkar vara svårt för dig att inse att man kan kritisera något samtidigt som man är beroende av det.

        Svara

      Vaddå vill? Personen är berättigad till hjälp eftersom personen betalat för den. Handlar inte om vad man vill och inte, det handlar om att man ska få den hjälp man betalat för att få. Tagga ner och tänk ett varv extra, att styras av känslor gör en dum.

      Svara

       Det ”Anonym” är berättigad att få är det vårdpersonal ”klagar” om! De vill kunna ge människor det de är berättigade till! Du om någon borde tänka ett extra varv!

       Ni som argumenterar emot mig vad exakt är det ssk ”klagar”? Inte så att de står och säger ”fyfan vad jag hatar mitt jobb” utan de protesterar för resurer, medel, personal och pengar! De klagar inte att de inte trivs på jobbet för att de inte tycker om jobbet utan för att sånna som er som är sååå trötta på vårdpersonalen ska få det ni är berättigade till oavsett om ni förtjänar att få hjälp eller inte. Vårdpersonalen har empati och sympati och omsorg inom sig till skillnad från er. Over and out

       Svara

     Måste ju älska argumentet ”för jag betalar skatt!!1!&%!1!!”. Ska också börja använda det när jag beter mig som en osympatisk idiot.

     Svara

     Riktigt så enkelt är det inte. Många som inte får den vård de har rätt till i dagens samhälle.

     Svara

    Haha tönt, vi betalar för vården. Det är inget vi får. Det är en tjänst vi alla betalar för.

    Svara

     Den mängden pengar du ger från din lön omfattar inte kostnaderna av vad du egentligen hade kostat vården!

     Svara

    Fast alltså eftersom pengar från vår lön går till det så är det klart att man ska ha det serverat? 🤔

    Svara

     Det är det mest osolidariska jag har läst! Det är som att människor inom vården är robotar och bara utför sysslor någon har förprogrammerat! Nej så är det inte kan jag tala om för dig! Det är OMSORG också! Vårdpersonalen jobbar med hjärtat och utför så gott de kan det lilla extra så att man känner sig sedd och hörd! Bara för att man betalat för det och de har valt yrket betyder det inte att man kan vara otacksam eller att se ska få uppleva pest och pina på arbetsplatsen!

     Svara

      Den här personen vet nog inte vad omsorg betyder. ”Byt jobb”. Så jävla stört så man baxnar

      Svara

       Jag som skrev byt jobb är inte samma anonym som ovan, men instämmer även där.

       Svara

      Men det är skitsamma vad du tycker. Vi betalar för vård och vi har rått att få vård. 🤷🏼‍♀️

      Svara

       Ja du har rätt att få vård din nöt! Det är just DET personalen krigar för och klagar över din ignoranta människa! SNART kan dom inte ge dig vård fast du har rätt att få det! Det handlar inte om att de inte gillar jobbet det handlar om belastningen

       Svara

   Jag tror det är skitviktigt att de klagar. Att de höjer sina röster. De vill också få vård när de behöver eller när deras sjuka förälder behöver. De vet hur det ser ut på insidan och vilka risker för samhället det är när vården inte räcker till.
   Det är liksom inte bara för sin egen arbetsmiljö som de kämpar, utan för att samhällsbärande funktioner ska upprätthållas.

   Svara

    Instämmer!

    En fungerande välfärd är oerhört viktigt! Men för vissa i kommentarsfältet så ska man alltså bara byta jobb när det inte passar! De vill alltså ha sjukhus och vårdcentral där det byts ut personal stup i kvarten istället för att de faktiska problemen uppmärksammas och förändras. Att byta jobb förändrar inte faktum att det finns problematik inom vården som behöver göras något åt nu. Vad händer om inga erfarna/utbildade personer vill jobba? Argumentet att byta jobb som många Anonyma föreslår håller inte i längden.

    Svara

     Ellllller, så påpekar man att inget görs och därför borde de byta jobb. Blir ju ingen förändring trots att problem funnits år efter år? Kanske är dags att sätta hårt mot hårt.

     Svara

      Problemet är ju bara att om de säger upp sig så riskerar folk att dö. Det kanske är svårt att säga upp sig med den vetskapen.

      Svara

    I Sverige vill/kräver de allra flesta offentlig vård som är skattefinansierade och av absoluta världsklass. I många länder finns det inte ens offentliga iva-platser utan om du är allvarligt sjuk och behöver vård beror det på hur mycket pengar du har i plånboken.
    Ja, vi betalar skatt för vården – en liten summa i jämförelse med vad den kostar när vi är sjuka. Vi erbjuds dessutom dyrt covid-19 vaccin gratis! Många andra skattefinansierade verksamheter lyfter högre lön och har bättre arbetsvillkor. Vården skulle också kunna få bättre arbetsvillkor och kanske högre löner om den inte fick bära konsekvenserna av kortsiktiga, populistiska beslut gjorda av politiker som inte har någon kunskap/utbildning om vård/ekonomi/organisation. Om sakkunniga fick fatta långsiktiga beslut för vården som främjar folkhälsa skulle vården inte behöva kosta lika mycket pengar, dålig arbetsmiljö och utsliten personal.

    Svara

     Fast jag har läst att det är precis tvärtom. Skattefinansierad vård blir dyrare i längden för privatpersonen jämfört med om man skulle betala det privat.
     Det är ju ganska enkelt att räkna ut dessutom. En genomsnittslön ligger nu på drygt 35.000kr/månaden. Om man då räknar på att man börjar betala skatt när man är 20 i genomsnitt (vissa börjar ju tidigare och andra senare). Så innebär det att män betalar skatt i 60 år och kvinnor i 65.
     För en lön på 35.000kr i månaden innebär det att man i riket betalar 45.200kr per år i skatt till sjukvården. På 60 år blir det över 2.7 miljoner. På 65 år blir det 2,9 miljoner. Hur många är det som betalat så pass mycket för sin sjukvård totalt i länder där man får stå för dessa kostnader själv? Och är det verkligen en liten summa, egentligen?

     Svara

      Ja det är mycket pengar såklart.
      Har du otur och blir allvarligt kroniskt sjuk är det dock inte omöjligt att din vård kommer att kosta så mycket. Blir du allvarligt kroniskt sjuk kommer du antagligen inte kunna jobba och betala för din vård heller. Har du på något annat sätt haft otur i livet kommer du heller inte kunna betala för din vård när du blir sjuk.
      Så – ja en liten summa var ju dumt uttryckt av mig. Men att garantera vård för alla oavsett förutsättningar i livet tänker jag är värt en del. Både för individen och samhället.

      Svara

       Är det inte ovanligt trots privata sjukvårdsförsäkringar?
       I länder som använder sig av det systemet brukar man ju få en väldigt bra sjukvårdsförsäkring genom sin arbetsgivare.

       På något sätt måste man ju väga för ock nackdelar.
       Att göra vården statlig garanterar vård för alla, men då blir själva vårdapparaturen ansträngd och man kan bara garantera patienter halvdan vård och personal halvdana villkor.
       Någonstans måste man börja fråga sig hur mycket kvaliteten på vården man är villig att offra för att kunna garantera att 100% av befolkningen ska få samma nivå.

       Svara

   Men hur tänkte du nu? Tänkte du att alla ska säga upp sig/utbilda sig till något annat? Vem ska då jobba i vården? Ingen vill jobba under de villkor som finns nu så vi ska bara vara glada att personal har så långt tålamod med arbetsgivaren.

   Svara

   Här ja. Men annars vill dom inte bli kallare hjältar. Men för mej är dom det.

   Svara

   De sliter och har dåliga arbetsförhållanden. Och de har haft det länge. Såklart ska de få klaga hur mycket de vill. Och de är hjältar. Kan inte komma på ett viktigare jobb än sjuksköterskor/läkare.

   Svara

   Förstår att du är en osnuten sketunge, troligen skilda föräldrar som varit konflikträdda så du har fått härja bäst f-n du vill. Man blir mörkrädd av en sån fullblodsegoistisk kommentar i dessa tider 🤬

   Svara

  För de som behöver en realitycheck på samtiden, covid och sjukvårdspersonalens arbete:

  Titta på dokumentären Överlevarna på Svt som handlar om några personer med covid på Londons största sjukhus.

  Svara

   Ja för London är ju Sverige… Eller inte. Sveriges sjukvård har varit katastrof i många år, det spelar liksom in.

   Svara

    Covid skiter väl i vilket land du blir sjuk i?

    Svara

     Hur tänkte du nu? Tror du att läget på ett sjukhus i London går att jämföra med ett i Sverige som var dåligt redan innan bara för att det är samma virus folk är sjuka i? 🤦🏼‍♀️ Sjukhus i London med bra personalstyrka vs Sverige med dålig… Mmmm, de jobbar säkert under på villkor..

     Svara

      Du har ju missuppfattat precis allt.
      Dokumentären visar hur vidrig sjukdomen är för dem som blir svårt sjuk och att man även efter sjukhusvistelsen får sitta i rullstol och lära sig att gå igen även om man innan var en frisk man i 50-års åldern, om man överlever förstås.

      Svara

       Vad har det med personalens arbetes situation att göra?

       Svara

        Som sagt du har fattat exakt noll! 🤪

        Svara

  Är inte det deras jobb att ta hand om sjuka personer och är man en ”hjälte” för att man utför sina arbetsuppgifter?

  Varför ser vi inte inlägg efter inlägg från exempelvis polisen/räddningstjänsten hur jobbigt det är att utföra sin arbetsuppgifter.

  Klarar man inte av sitt jobb så kanske det är dags att byta.

  Förstår att det kan provocera folk att skriva detta.

  Svara

   Hur ignorant?

   Svara

   Poängen är ju arbetsbelastningen inom vissa avdelningar varit aldeles för hög sedan mars. Som om polisen fått lägga resurser på våldsamma upplopp varje dag sedan mars. Personalen på vissa avdelningar är bränd.

   Svara

    Arbetsbelastningen har varit alldeles för hög sedan länge, sedan innan corona. Följ t ex Stockholms Sjukvårdsupprop

    Svara

   Jag håller faktiskt med. Tycker inte heller att de är hjältar. De gör sitt jobb, de signade upp sig för det här. Däremot tycker jag att regeringen är fullständiga idioter som låtit oss hamna i det här läget. Att satsa på vården är viktigt. Att satsa på vårdpersonal är viktigt. Jag hoppas att de har lärt sig det nu.

   Svara

    Säg de till de borgerliga som styr i de flesta regionerna.

    Svara

     Men detta är ju en trött myt, att vården skulle vara sämre i borgerligt styrda samt att de är i majoritet av de som är sämre.

     Här får du en lång artikel om en S-styrd kommun. 👇

     https://www.expressen.se/nyheter/qs/upproret-i-uppvidinge-nu-vill-man-storta-sina-politiker/

     Svara

      Ta en titt på Stockholm, här är sjukvården mer och mer privatiserad och blir bara sämre.

      Svara

      Här har du en artikel om Alliansen i Region Stockholms skrytprojekt NKS

      https://www.dn.se/sthlm/lakare-tolv-cancerpatienter-opererades-for-sent-pa-grund-av-platsbrist/

      Svara

      Vården har bl a blivit privatiserad och det pga moderaterna. Och då blir prioritering vinsten och inte patienterna. Tyvärr!

      Svara

       Privatiseringen är inte orsaken till långa vårdköer, platsbrist och utarbetad samt lågavlönad personal inom vården. Det är snarare ett fullkomligt naturligt utfall PGA ovannämnda problematik. Jag röstar inte höger, men alltså jag kan inte säga emot de argument som finns för privatisering inom vården. Att det ska finnas andra alternativ om vården man betalar skatt för inte håller måttet. Jag vill inte lida eller dö pga faktorer som går att påverka = jag vänder mig gärna till privat vård, tills den dagen som Sverige fattar att man måste göra en omfattande förändring och börja prioritera vården på ett helt annat sätt än idag. Och ja, alla har inte möjlighet till det men det får våra politiker stå till svars för.

       Svara

    Nja. Ingen signade upp för att ligga i stabsläge mer eller mindre kontinuerligt utan tillräckliga resurser och personal.

    Svara

     Jo det har folk gjort. Det är ingen nyhet att villkoren varit as dåliga, har man då valt att utbilda sig eller valt att fortsätta inom jobbet så har man också valt att hamna i det här läget. Som att utbilda sig inom försvaret och sen bli paff över att man får stå vid fronten i krig. Jag skulle faktiskt inte skuldbelägga någon inom vården om de bara sa upp sig. Så länge de jobbar kvar väljer de också att jobba under de förhållandena.

     Svara

      Läs på om vad stabsläge på ett sjukhus innebär. Det är inte samma sak som ”dåliga villkor.”

      Svara

       Men snälla det här har pågått i många år. Det är inget nytt som kommit i och med pandemin, pandemin bevisar bara vad vi redan visste.

       Svara

    De signade knappast upp sig för den arbetsbörda de nu har med 12h-pass, ingen semester, taskig övertidsersättning, ingen chans till återhämtning osv…

    Svara

     Dom får väl säga upp sig och utbilda sig till något annat om det inte passar.

     Svara

      Du är en obildad nolla.

      Svara

      Ja, det är säkert ett skitenkelt beslut att bara lämna sina kollegor och patienterna man vårdar i sticket. Förhoppningsvis har folk sökt sig till yrket för att de vill hjälpa människor, hur lätt tror du då det är att lämna om man vet att läget blir värre för de som är kvar?

      Svara

       Men det var ett jäkla daltande. Ibland behöver man ta svåra beslut, det är en del av livet. Vi alla behöver göra det.
       Hur lätt tror du det är för en krögare att säga upp 10 stycken i personalen som har familjer och som hen vet om är helt beroende av lönen som nu uteblir?

       Sen när blev allt så rosafluffigt. Klart det är tufft att lämna kollegorna, men man måste sätta sig själv först ibland. Pallar man inte trycket så gör man inte, ingen hjälper sina kollegor genom att bli utbränd.

       Svara

        Om vårdpersonalen säger upp sig i protest dör människor i värsta fall eftersom de inte har fått vård i tid. Hur enkelt tror du att det beslutet är? Det går inte att jämföra med att säga upp sig från ett jobb på exempelvis en restaurang

        Svara

         Ja det är ju en konsekvens av det. Men hur länge ska de behandlas som slavar då? Det är inte deras börda att bära. Fattar folk inte att man måste agera för att få förändring?

         Svara

          Fattar du inte att vården kanske inte går att likställa med restaurangbranschen?

          Svara

     De framgår i kollektiv avtalet att vid kriser så sker sånt och de får bra betalat för det. Krögarna får dock inte en enda krona

     Svara

     Jo, så länge de väljer att jobba kvar så gör de det. De har ett val som alla andra att välja vad de vill jobba med. Jag vill inte att de ska säga upp sig, men jag har full förståelse om de gör det. Jag hade lätt gjort det. Gett dem fingret och gått. 🤷🏼‍♀️

     Svara

      Det märks att du aldrig har jobbat inom vården

      Svara

    Instämmer helt i att vårdpersonalen är underbetalda och att det finns stora brister i arbetsmiljön.

    Men den hårda verkligheten är sjukvården och dess personal inte är högt prioriterade av Sverige regering.

    Socialdemokratera har haft makten sen 2014 och är en uttalad feministisk regering, men det har inte blivit några stora förbättringar eller löneökningar för sjukvårdspersonal trots alla löften inför varje val.
    Så tyvärr kommer det inte heller hända nått speciellt när Coron-pandemin är över.

    Svara

     De sitter i minoritet med en högerbudget. Och har gjort sedan 2014.

     Svara

      Vad menar du? Hela orsaken till att du får bilda regering är om du får majoritet för din budjet.

      Svara

     REGERINGEN STYR INTE SJUKVÅRDEN I REGIONERNA.

     Svara

      MEN DE STYR BUDGETEN.

      Svara

       Nej, regionspolitikerna bestämmer skatten i respektive region. Sedan kan regeringen såklart skjuta till pengar om det behövs, men om det alltid behövs ett statligt tillskott får man kanske fundera på om styrande regionspolitiker faktiskt förstår hur sjukvården fungerar

       Svara

       Nej, det gör de inte. Det är till största del regions- och kommunpolitikerna som gör det, även om regeringen kan skjuta till extra om/när det behövs. Vad tror du att de extra två valsedlarna på valdagen är till för?

       Svara

        Ja man kan ju undra vad den vita och blå valsedeln är till för eftersom inget parti verkar kunna leverera något bestående värde för medborgarna. Tror våra politiker behöver ta sig en funderar över vad skattepengarna är till för. Brasklapp, de är inte till för att enbart betala lön till dem och det är inte någon form av crowdfunding till dem för att de är exceptionellt snygga eller balla.

        Svara

    Vet du vilka som styr vården? Det är inte regeringen. Regionen (fd landstinget) i Stockholm har bäddat för denna kris genom att skita i personalens arbetsmiljö, sjuksköterskebristen var ett faktum redan före NKS och utförsäljningen av vård, möjliggörandet av privata mottagningar som går stick i stäv med jämlik vård. Det var en kris redan FÖRE covid. Se Sjukvårdsuppropet.

    Svara

     Och vem har huvudansvaret för budgeten då? 🤦🏼‍♀️

     Svara

      Regions- och kommunpolitikerna. Det är därför vi har olika skattetabeller runt om i landet.

      Svara

      Läs på!

      Svara

   Sjukvårdspersonal är inte större hjältar än andra yrkesgrupper och det är inte heller det som är poängen här.
   Poängen är att det är fråga om rätten till en säker arbetsmiljö. Att arbeta långa pass upp till 12,5h, inte ha möjlighet till återhämtning, utsättas för risken att smittas av ett dödligt virus är extraordinära omständigheter. Vårdpersonalens arbetsplats och arbetsdag är helt upp och ner och flera av dem reflekterar över att det måste vara så här det känns att arbeta i en krigszon.
   Däremot blir det tydligt att det finns en rad problem och brister i den svenska sjukvården. Något jag hoppas blir föremål för utredning när detta är över.
   För mig skulle det kännas konstigt att beklaga mig över att jag måste läsa kommentarer som skriver om sjukvårdspersonalens svåra situation. Tvärtom är jag oerhört ödmjuk och tacksam över alla de duktiga och osjälviska människor som sätter andras välbefinnande före sitt eget.

   Svara

    Det syster yster sa.

    Svara

  Vårdpersonal som tar selfies på jobbet… Ger ett så oerhört oseriöst intryck. Lite som att ha håret utsläppt, nagellack etc. om man jobbar inom vården.

  Svara

   ?

   Svara

   Obs, syftar inte på ovanstående bild.

   Svara

    Vad syftar du på då? Framgår nämligen inte.

    Svara

    Varför skriver du då den här kommentaren på det här inlägget?

    Svara

   Suck hon är i omklädningsrummet obetald då gör hon vad fan hon vill! Skärp dig.

   Svara

  Hur vi ska kompensera dem? Vad sägs om att rösta rätt (Om sjukvården är en viktig fråga för en.). Att läget i sjukvården varit dåligt är ingen nyhet. Det var det långt innan pandemin. Vad trodde ni liksom, att alla artiklar och klagomål var på skämt? Om sjukvården inte fungerar under normalt läge är det klart att den inte funkar i pressat läge.

  Svara

   Håller med, rösta blått så löser vi detta

   Svara

    Hur tänker du då?

    Svara

    Det är de blåa som ställt till det??

    Svara

     Sluta läs Aftonbladet.

     Svara

      Du tycker utförsäljningarna av vården funkar? Att Irene Svenonius gör ett bra jobb? Hon är en skrupelfri kärring som borde sitta inne för korruption.

      Svara

       Yes!!!!

       Svara

    Genom att privatisera allt? Bra lösning, verkar ju alltid fungera

    Svara

  Tyvärr får fler och fler svårare att ta till sig den här typen av texter. Judith Butler har visserligen kollat på hur vi regarerar på att vi matas med bilder av svältande barn – vi blir avtrubbade och bryr oss mindre och mindre – men det är applicerbart på situationer som dessa.

  Jag vet tyvärr inte hur vi annars ska få personers uppmärksamhet och visa på situationens allvar. De som borde ta åt sig och bry sig har en tendens att inte göra det, och de som inte behöver ta åt sig är de som gör det. Med YT premium och andra streamingtjänster går det ju inte heller att ha kortare reklamsnuttar om vikten av att följa restriktionerna.

  Svara

  Har en vän som jobbar på iva och gråter ut på liknande sätt sen går hon på restaurang på kvällen

  Svara

   Haha ja, samma läge här. Men de är människor de också.

   Svara

    Ja jag vet, men hon framställer sig som en martyr på sina bilder som att hon ”inte har ngt liv”. Tyvärr tror jag att många delar sånt här endast för uppmärksamhet och inte för att lyfta probelemt :/

    Svara

     Tror jag också.

     Svara

   Googla ”anekdotisk evidens”.

   Svara

    Alla har en sådan vän. Jag har också en bekant som jobbar på IVA, får ofta uppdateringar om hur stora hjältar de är.
    Det blandat med hennes uppdateringar om vilka stora fester hon anordnat under året som gått gör att man inte tar dem på allvar.
    Och ja, hon ställde till med en midsommarfest för 50 pers, en halloweenfest för 150 pers och en födelsedagsfest under november för 75 pers.

    Svara

  Blev chockad när mitt hatobjekt no:1, Irene Svenonius, högsta ansvarige för sjukvården i Stockholm och Moderat, är 53 år 😂. Trodde hon var minst 10 år äldre.

  Det senaste de hittat på är att sälja ut sjukvårdsupplysningen 1177 till Kry! 🤮

  Svara

   Jag gillar kry. Får svar direkt till skillnad från vårdcentralen där jag inte ens får en telefontid

   Svara

    Tack så mycket för ditt bidrag till välfärdens död.

    Svara

     Att inte få hjälp innebär död? Hur kan du klaga på att folk ska få hjälp?!!? Alltså ni är helt galna. Är det bättre med en ineffektiv vård där inga får hjälp?

     Svara

     Fast nej, du kan inte skylla det där på konsumenterna.
     För det är precis vad det är, de är konsumenter, inte patienter.

     Landstingsvården MÅSTE inse att de behöver börja konkurrera och bli konkurrenskraftiga.
     Vi som vill ha vård vänder oss mycket sällan till vården för att man behöver vård om 3-4 månader. När man vänder sig till vården är det allt som oftast ganska akut och man vill få hjälp omgående.
     Detta har ett fåtal aktörer förstått och de har gjort sin tjänst väldigt lättillgänglig.

     Det är dags för landstinget att göra detsamma, de måste ta av sig offerallen och sluta skylla deras tillkortakommanden på alla andra.

     Svara

     Fast nej, du kan inte skylla det där på konsumenterna.
     För det är precis vad det är, de är konsumenter. Konsumenter som vill ha en service.

     Vården MÅSTE inse att de behöver börja konkurrera och bli konkurrenskraftiga.
     Vi som vill ha vård vänder oss mycket sällan till vården för att man behöver vård om 3-4 månader. När man vänder sig till vården är det allt som oftast ganska akut och man vill få hjälp omgående.
     Detta har ett fåtal aktörer förstått och de har gjort sin tjänst väldigt lättillgänglig.

     Det är dags för landstinget att göra detsamma, de måste ta av sig offerkoftan och sluta skylla deras tillkortakommanden på alla andra.

     Svara

      Nej, snarare folk som måste sluta söka vård för all möjlig skit och den hjälp man får av kry kan man utan tvekan vänta på till man får hjälp av vårdcentral.

      Svara

       De skriver även ut onödigt mycket antibiotika. Klockrent sätt att öka risken för resistenta bakterier.

       Svara

       Återigen, lägg inte över ansvaret på konsumenterna.
       Det är precis det här synsättet som gör att vården är på väg att kollapsa fullständigt. Det är ju som att kolla på restaurangägare i Kitchen Nightmares fast sjukhus edition.
       Nu säger konsumenterna att de inte vill vänta, så är det upp till vården att svara på det och göra sig mer tillgängliga. Hur svårt är det för vårdcentralerna att skapa sin egna vårdapp för att göra sig mer tillgängliga och snabbt hjälpa människor med problem de annars får vänta 3-4 månader på att få hjälp med?

       Svara

        Det är väldigt tydligt att en stor majoritet som söker vård via vårdappar egentligen inte hade behövt den överhuvudtaget, alternativt kunnat väntat på en tid hos vårdcentral. Anser sig så många nöjda med endast ett videosamtal för sina problem är de inte särskilt allvarliga från början.

        Svara

         Och snälla sluta med detta skitsnack om flera månader i kö till vårdcentral. Ca 85% av alla som söker sig till primärvården får läkarkontakt inom 7 dagar.

         Svara

          Hahaha! Jomenellerhurkyssmig!
          Vad är det för underlag man använder för de där mätningarna?
          Räknar man med alla människor som besöker mina vårdkontakter på nätet och får läsa svaret ”det finns inga lediga tider just nu” när de försöker boka en tid online?
          Räknar man med alla samtal där man får som svar ”nej, tyvärr, vi kan inte hjälpa dig just nu. Du får vända dig till närakuten”?

          Svara

           Ett tips om du är intresserad är att faktiskt läsa statistiken själv. Eller dina egna anekdoter och uppfattningar kanske väger tyngre? Att Tyresö har så hög användning av vårdappar gentemot allmänheten säger verkligen allting man behöver veta.

           Jag har läst statistiken och jag ifrågasätter den. För ingenstans kan man hitta en redovisning på hur de har mätt och vilken data de använt.

           Och jag vet inte om Tyresö säger så mycket. Går man in och kollar på recensioner på vårdcentralerna i Tyresö så är det väldigt många som skriver: Hemska läkare, lång väntetid. Man får ingen hjälp med sina problem. Du skickas runt till alla olika ställen för ingen orkar hjälpa dig. Ingen medkänsla för andra människor överhuvudtaget.

           Eller: Omöjligt boka tid! Telefonlinjen är ofta överbelastad. Personalen är otrevlig. De kommer inte på vad felet är. Ena gången fick jag något utskrivet bara för att testa om det funka, men om det blev värre skulle jag tillbaka.

           Eller bara kort och gott: ”Riktigt värdelöst.” och ”Bedrövligt! Här vill man inte bli omhändertagen när man är sjuk.”

           Att Tyresö har hög användning av vårdappar säger bara att vårdcentralerna i närheten är riktigt urusla och är i störst behov av förändring. Ska de behöva åka till Nacka eller Haninge region för att få vård eller?

           Är det här ett skämt? Du måste skoja med mig? I samma svar som du motsäger dig statistik från regionen baserar du ditt argument på recensioner av vårdcentraler på Google? Du inser inte själv hur idiotiskt det ser ut? Gör inte om det om du vill bli tagen på allvar.

           Recensioner säger väldigt mycket om en verksamhet och vad patienterna tycker. Det är väldigt synd att vårdcentralerna inte har en egen sådan funktion. Fattar ju varför de inte har det med de där kassa omdömena.

           Och det är ju liksom inte som att någon i Bohuslän skulle gå in och recensera Tyresö vårdcentral liksom. Så förringa inte substansen i dem, det är väldigt ignorant.

         Allt jag hör är:
         Restaurangägare – Maten ska smaka såhär! Gästerna vet inte vad som smakar bra!
         Fast med andra termer.

         Mitt svar kan inte bli annat än_
         Gordon – IT’S ROTTEN YOU DONKEY!!!!

         Svara

          Orimligt att jämföra vård med en restaurang. Vårdinrättningar är inte serviceinrättningar och du är där som patient, inte som kund.

          Svara

           Det är ju exakt precis den där attityden som gör att folk vänder sig till kry istället. Där får de den servicen som de vill ha och inte den servicen någon annan anser att de är värda.
           Landstingen MÅSTE fatta att de inte längre har monopol på vård, annars kommer vi alldeles strax börja vandra på en väldigt mörk stig

        Hela ditt synsätt är ju snedvridet från början, man är inte en konsument inom vården, man är patient. Du kan inte förvänta dig att få service på samma villkor som på en restaurang eller i en butik i och med att vårdpersonal inte är servicepersonal.

        Svara

         Jo, det är exakt konsumenter som vi har blivit. Men alla alternativ som finns, med vårdappar för sådant som inte kräver ett fysiskt besök och privata sjukvårdsförsäkringar som ser till att jag får kvalificerad hjälp när jag behöver om jag har oturen att vara med om något mer allvarligt.

         Varför ska man då välja det absolut sämsta alternativet där man blir behandlad som andra klassens medborgare, inte blir lyssnad på och får bara en attityd som skriker att man kommer och stör?

         Varför ska man vända sig till en vårdcentral när man får mycket bättre hjälp på precis alla andra ställen?

         Landstingen har inte längre monopol på vård längre och det är hög tid att vårdinrättningen inser det.

         Svara

          De får ju ännu mindre pengar av att människor som du använder Kry etc för att få vård för en vanlig förkylning, vilket gör att de har ännu mindre möjlighet att utveckla egna alternativ, men ändå är det de som måste ta emot dig som patient i en nödsituation. Förstår du inte hur skevt det blir? Hela konkurrensargumentet är bara löjligt i och med att vården inte ska vara en vinstdrivande verksamhet.

          Svara

           Då är det hög tid att vården tar och utvecklar alternativ snabbt, så att de inte kommer efter ännu mer.
           Det är dessutom ingen som bestämt att vården inte ska vara en vinstdrivande verksamhet.

       Historiskt har jag haft mycket problem med UVI, när jag ringt till vårdcentralen har de inte haft tid för mig. De har sagt att jag får vända mig till närakuten. Väl där har jag alltid fått frågan varför jag är där och inte på en vårdcentral. Vilket är väldigt förståeligt, UVI hör inte hemma på en akut.

       Visst, jag skulle kunna härda ut. Men varför skulle jag göra det när det faktiskt finns modern läkarvård som gör att det blir lite lättare och går över lite snabbare? Att vårdcentralen gör det otillgängligt är under all kritik. Jag VILL inte härda ut, jag vill ha hjälp.
       Jag får den här hjälpen av Kry och andra appar. Om vårdcentralen skulle göra sig lika tillgängliga skulle jag definitivt vända mig dit istället.

       Svara

        Betydligt bättre att ta reda på orsaken till återkommande infektioner än att år ut och år in käka antibiotika.

        Svara

         Jag vet exakt vad det är: Jag stressar för mycket och dricker för lite.
         UVI kommer alltid som ett brev på posten vid dessa perioder.

         Det är inte heller som att jag käkar antibiotika konstant år ut och år in. Det är vid ett fåtal tillfällen det händer.
         Och hur ska jag kunna ta reda på orsaken? Har du inte läst vad jag skriver? Jag får inte en tid till vårdcentralen!

         Svara

          Då låter det som något som är väldigt lätt att ordna, drick tillräckligt med vatten. Självklart får du en tid hos läkare om du ringer och vill utreda återkommande UVI infektioner. Om inte läkare kan gynekolog vara behjälplig vid sådan problematik.

          Svara

           Visst är det så. Men det är också väldigt lätt att glömma att dricka ordentligt i de perioder som är som absolut stressigast.

           Och nej, det är inte självklart att jag får en tid hos läkare. Vad är det du inte förstår? Det finns aldrig några tider på min vårdcentral.

           Dessutom så vet jag redan exakt vad som kommer hända då min syrra faktiskt orkade med hela den där cirkusen. En odling görs och de kommer inte se något speciellt och man får gå hem med antibiotika och ett ”kom tillbaka om det blir värre”. Man kommer tillbaka när det blir värre och en odling görs, vilket inte visar något speciellt. Man får en annan slags antibiotika och ett ”kom tillbaka nästa gång det händer”. Man kommer tillbaka nästa gång, en odling görs, vilket inte visar något speciellt. Man får en ytterligare slags antibiotika och ett ”kom tillbaka nästa gång det händer”. Man kommer tillbaka nästa gång, en odling görs, vilket inte visar något speciellt. Och då får man en livsförbrukning av antibiotika i en liten dos som man ska ta ”i förebyggande syfte”.
           Efter det la syrran ner och insåg att vården är fullständigt värdelös och inkompetent.

    Fun fact: Kry investerar skattepengar via ett investeringsbolag utomlands. Pengar som annars skulle ha gått till vårdcentraler.

    Svara

    Dags att byta vårdcentral kanske.

    Svara

    Å din vårdcentral får betala 500-600kr till Kry för ditt ”besök”…Så det drabbar din region och i slutänden de anställda i vården, finns för lite pengar till höjda löner. Hoppas Kry kan ta hand om dig när du bryter benet, föder barn eller ( hemska tanke) behöver respirator! De kommer väl i samtliga fall och hämtar dig i sin ambulans och tar dig till sitt välfungerande och väl utrustade sjukhus….

    Svara

     Hehe Kry, satt på närakuten Hötorget och akuten på ett sjukhus i Stockholm och väldigt många människor som var skitsura för att ”Kry sa att jag skulle åka hit” undrar vad dom tror att Kry gör egentligen? En kille hade för fasiken en blodpropp i benet och ringer Kry. Närakuten skickade vidare honom till sjukhus direkt såklart.

     Svara

   Varför ska du kommentera hennes utseende?

   Svara

    Därför att hon är så vidrig, sorry!!!!

    Svara

  Eh…Det handlar inte om arbetsuppgifterna, det handlar om arbetsbelastningen. Vårdtyngden. Svårt att få den återhämtning som krävs. Infantilt att skriva att om man inte trivs så borde man kanske byta. Du verkar ha fattat exakt noll, zero, nada

  Svara

  Kul, ett till inlägg om corona…

  Svara

  Hmm… jag arbetar som undersköterska och blir lite tveksam när man man kallar vårdpersonalen i Sverige för ”hjältar”. Det är ju vi vårdpersonal som spridit smittan på t ex äldreboenden och på sjukhus. Det är personal som är drivande i smittan, just för att många lever sina liv som vanligt (t ex att man umgås mycket med andra människor än i sitt hushåll). Har väldigt svårt för detta martyrskap när det är vårdpersonal som själva sprider smittan mest..

  Svara

   Yes. Men det pratas det gärna inte om.

   Svara

    Det har varit jättemycket nyhetsrapportering om detta.

    Svara

   Källa på det? Jobbar inom vården med covid-patienter där merparten testas positivt direkt vid ankomst. Smittade ute i samhället. Finns absolut vårdpersonal som lever sina liv som vanligt, men tvivlar starkt på att detta gäller generellt för all vårdpersonal. Tycker att många som kommenterat under detta inlägg hade haft nytta av att titta in på en covid/akut/iva-avdelning för tillfället. Hade nog gjort folk lite mer ödmjuka..

   Svara

    Jag syftar främst på särskilda boenden (det som media kallar äldreboenden) och hemtjänst. Väldigt många boenden har blivit smittade och dött av Covid-19. På ett särskilt boende är man antingen väldigt fysisk sjuk eller långt gången i sin demensjukdom. Dessa personer är inte några som rör sig ute i samhället. Det ÄR vårdpersonal som varit drivande i att så många dött inom särskilt boende och hemtjänst.

    Att även vissa påstår att anhöriga skulle vara en stor källa till smittspridning är bara så dumt så att ha ett besöksförbud är kränkande mot våra allra sköraste. Tror folk att det är någon jätteruljans på anhöriga som besöker sina äldre på boenden? Kan tala om att så inte är fallet. Utbildningsnivån på vårdpersonal inom särskilt boende och hemtjänst är också extremt låg samt att många inte behärskar språket överhuvudtaget.

    Tyvärr så är det vårdpersonalen som drivit smittan till de mest sköra äldre i vårt samhälle.

    Svara

     Du inser att äldreboenden inte är slutna kretsar som aldrig tar emot besökare, va? Varför skulle det varit just vårdpersonal som smittat de boende, snarare än alla besökare?

     Svara

     Om du nu har sån stenkoll så borde du också veta att tusentals uskor bara har en timanställning och det slår undan fötterna på dem om de blir sjuka. Ingen sjukpenning. I början, när kunskapen om detta inte var lika hög som nu så gick många timanställda uskor till jobbet fast de kände sig lite smårisiga. Utan att koppla det till covid. Nu vet man mer. Och man kan fan inte anklaga vårdpersonal för att vara smittspridare. VILKA ska ta hand om de som är sjuka då hade du tänkt? Och hur många av oss har blivit smittade av patienter under den här tiden tror du? Det är MÅNGA. Inkl jag själv. Jobbar på en akutvårdsavdelning

     Svara

      Precis. Också arbetsgivare som inte har någon smittsskyddsrutiner utan låter personal röra sig mellan olika våningar. Brist på ordentliga skyddsmaterial pga slut hos leverantör. Dementa personer vill gärna vandra. Och lokaler som inte är byggda för att hantera en pandemi vilket gör det ännu knepigare för personal att arbeta smittsäkert. Stressen i om en kollega sjukanmäler sig.

      Oavsett om vårdpersonal eller besökare från början tog in smittan, speglar mycket av det som skett inom både sjukhusvården och omsorgen vad arbetsgivaren har för syn på sina anställda från start och vilka problem det finns inom vård och omsorg sen åratal tillbaka. För att inte tala om den unkna syn som finns på patienter och omsorgstagare.

      Svara

   Sedan kan det ju iofs också bero på att vårdpersonal inte kan jobba hemifrån….

   Svara

  Jag vet vad mer man kan göra.

  Rösta inte blått i landstingsvalet i Stockholm.

  Har själv bytt arbetsgivare till annan region efter att ha sett följderna på nära håll de senaste åren. En tyngd som lyfts från axlarna.

  Svara

  ALLA som arbetar med Covid-patienter är hjältar. Tack Matildaxxz. <3

  Svara

   Lol. Dom gör sitt jobb bara.

   Svara

    Ännu en som inte har fattat någonting! Det är INTE arbetsuppgifterna i sig som sliter på oss, det är arbetsbelastningen, tempot, vårdtyngden samt det psykiska, att se ledsna, rädda och sjuka patienter som inte får ha sina anhöriga hos sig.

    ”Lol, de gör sitt jobb bara” 🤦‍♀️

    Svara

   ALLA som gör sitt jobb är hjältar

   Svara

    Har jag skrivit ngt annat? Detta handlade just om ett inlägg från någon som arbetar med covidpatienter, du får väl be Camilla skriva om ditt yrke nästa gång då så även du kan bli hyllad…verkar ju vara så viktigt för dig tydligen.

    Svara

    Sorry men nä. De flesta av oss blir inte traumatiserade på jobbet, får utstå hot och behöver söka terapi för sådant vi är med om på arbetsplatsen. Att det finns människor som frivilligt vill jobba i en sådan arbetsmiljö ändå är hjältar för mig. Sjuksköterskan som höll min hand och torkade tårarna från mina kinder i den värsta stunden av mitt liv är en hjälte, och sedan skulle hon till nästa rum och göra samma sak där. Dag in och dag ut. Sorry för att du tycker att det är jobbigt att du som jobbar ett kontorsjobb inte kallas för en hjälte men det är en skillnad på att sitta i finkläder på en kontorsstol och rädda liv lol 🤷🏻‍♀️

    Svara

  Jag börjar tro att hela världen drabbats av en masspsykos.
  För det första är inte vårdpersonalen ”ofrivilliga hjältar”, de gör deras jobb. Det yrket de aktivt valt att utbilda sig till. Den utbildning de frivilligt påbörjade.
  De visste mycket väl vad de gav sig in på när de började jobba, speciellt eftersom halva utbildningen bestått av olika praktiker på en arbetsplats. Att vårda patienter som mår dåligt i diverse sjukdomar ingår i deras arbetsuppgift.

  Med tanke på var vi är på väg så kommer precis alla behöva ÅR på sig att återhämta sig. ALLA kommer lida av sviterna från pandemin. För det kommer inte återgå till det normala för de flesta av oss.
  I den här soppan finns det folk som kommer hamna i en väldigt lång arbetslöshet, det finns många som fastnat i ett extremt destruktivt förhållande där förtryck, misshandel och kontroll eskalerat. De finns många personer som mist en anhörig pga vad alla ”ofrivilliga hjältar” gjorde för oss i pandemin.
  De finns de som var tvungna att sälja huset pga drastisk förändrad livssituation, där man var tvungna att slita upp barnen från deras trygghet i skolan och område. De finns de som pga att de gick varandra på nerverna för mycket när båda jobbade hemifrån gav upp och bestämde att det bästa får båda vore om de gick separata vägar.
  De finns de som blev suicidala pga isolationen, där vägen tillbaka till en fungerande människa kommer vara allt annat än rak, kort och lätt.

  Man behöver inte vända sig till vården för att hitta en ”ofrivillig hjälte”, det räcker med att knacka på hos din granne så har du en framför dig.
  Vi är alla i det här tillsammans, alla lider och det kommer ta lång tid att komma tillbaka för de flesta.

  Svara

   Fint skrivet, håller med dig.

   Svara

   Det här va grymt skrivet❤️

   Svara

   Ännu en som inte har fattat någonting och säger att vi bara gör vårt jobb. Det är INTE arbetsuppgifterna i sig som sliter på oss, det är arbetsbelastningen, tempot, vårdtyngden samt det psykiska, att se ledsna, rädda och sjuka patienter som inte får ha sina anhöriga hos sig. Be någon, inom vilket yrke som helst, att plötsligt växla upp till tredubbelt så mycket att göra, jobba 12,5 timmars pass och få alldeles för lite återhämtning mellan passen. Att säga att de då bara gör sitt jobb är extremt korkat

   Svara

  Jag har fått fantastisk vård under den här tiden. Min husläkarmottagning, närakut, röntgen akuten, läkartid på kirurgmottagning etc. Allt har gått väldigt smidigt som vanligt.👍

  Svara

  Jag har stressat så pass mycket på jobbet i snart ett år, att jag börjar glömma saker.
  Jag är helt slut och orkar inte ens sitta och vara social med mina vänner och spela datorspel eller sticka för den delen.
  Jag är helt slut och vi vet inte ens om vi får semester i sommar.
  Jag är helt slut och jag ska söka ny utbildning i februari för att kunna byta bana. Det suger för jag älskar mina kollegor men ibland behöver man tänka på sig själv också.

  Svara

   Bra!
   Du gör rätt- man SKA tänka på sitt eget mående och agera, om möjligt, innan det är för sent.

   Svara

  Bristen på empati i det här kommentarsfältet är skrämmande. Hade du velat ha extra hög belastning på din arbetsplats i snart ett år? Få din semester indragen? Bli beordrad att jobba extra långa dagar under en längre tid?

  Jag tycker vi alla måste visa solidaritet gentemot sjukvården och följa de restriktioner som finns för att minska smittspridningen. Vi kan inte slita ut vår vårdpersonal – vi kommer behöva dem även efter pandemin ❤️

  Svara

   Exakt så!

   Jag är också så otroligt tacksam över att ha möjligheten att jobba hemifrån. Som vårdpersonal har du inget val, utan måste resa till och från jobbet. Såklart är det större risk då att smitta och bli smittad.

   Svara

   Bristen på att se från allas vinklar tycker jag är mer skrämmande.
   Jag hade mycket gärna velat ha extra hög belastning på min arbetsplats under det här året. Vilket om vi ska vara ärliga bara varit några månader de jobbat under krisavtal. Under hela sommaren och större delen av hösten jobbade de faktiskt vanliga tider.
   Jag tar hellre det än att tvingas gå ner på 40% under hela året för att rädda företaget från att gå i konkurs.

   Jag tar hellre det än att bli av med jobbet helt och hållet som väldigt många har gjort under det här året.

   Hur vore det att visa solidaritet mot alla, inte bara de som valt att jobba inom sjukvården där deras arbetsuppgift är att ta hand om sjuka människor?

   Svara

    Räddar du människors liv på ditt jobb?

    Svara

     Precis alla behövs i samhället och ena tjänster är inte viktigare än andra.
     Busschauffören räddar indirekt liv genom att ta en läkare till sin arbetsplats.
     På samma sätt som alla som är med i processen att få bensin i läkarens bil om han vill ta den till jobbet indirekt räddar liv.

     Nu jobbar jag på ett privat företag där min roll är väldigt viktig för att företaget ska fungera. Visst, jag jobbar vid ett skrivbord och om man inte är insatt tror man att jag inte räddar liv. Men hade inte mitt företag funnits så hade en hel arbetskår i en viss bransch dött en alldeles för tidig död. Så ja, på ett sätt räddar jag också liv.

     Så länge som du inte jobbar som telefonförsäljare som medvetet klipper ihop inspelningar av telefonsamtal med pensionärer och tvingar in dem i avtal för underklädes och rakbladsprenumerationer så är jag ganska säker på att du också på ett sätt är med och räddar liv. Eller i alla fall är med och bidrar till vår välfärd och på så sätt är delaktig i att höja vår medelålder och sänka dödligheten.

     Alla är ett viktigt kugghjul i vårt samhälle och utan det ena skulle inte allt det andra fungera.

     Svara

    Att man i en kommentar visar empati för sjukvårdspersonalen betyder inte att man inte känner för alla som förlorat sina jobb, fått gå ner i arbetstid eller som sett sina livsverk gå i graven. Konsekvenserna av pandemin är vidrig på så många plan. Självklart finns kärlek och empati för alla som drabbats negativt av Covid-19 ❤️

    Jag gör mitt bästa för att visa solidaritet gentemot våra företag genom att fortsätta konsumera men på ett smittsäkert sätt.

    Ingen kan göra allt men vi alla kan göra något ❤️

    Svara

     Men det här är så himla typiskt för ”men jag då???” – människorna. Personer som tror att bara för att man diskuterar ett problem så förnekar man alla andra. Otroligt egocentriskt.

     Svara

     14:46
     Fin kommentar 💕

     Svara

    Nej, vi jobbade övertid även i somras för att alla skulle få möjlighet till någon form av ledighet. Vi jobbade övertid i höstas för att hinna ikapp med det som fick ställas in i höstas. Har jobbat extrapass VARJE lördag hela hösten för att vi opererat extra för att försöka kompensera för det som låg nere i våras.

    Svara

   Tack för din vettiga kommentar. <3

   Svara

  Alla här som klagar på hennes inlägg och säger men sluta då, säg upp er och sluta klaga. Ni hade väl också klagat om ni gick från 8 h pass till 12,5 pass, er semester blev indragen och ni måste jobba över tid. Ja, de har valt att jobba som us, ssk och läkare men de har väl inte signat upp för att arbeta ihjäl sig i en tid där folk uppenbarligen är egoistiska och inte kan ta ansvar. De har en kass lön och måste jobba 24/7. De har all rätt att klaga precis som du och jag!

  Svara

   Sedan när blev 12,5 timmar pass 24/7?

   Svara

    14:10
    Hur många timmar jobbar du?

    Svara

     I vanliga fall: Ibland 18, ibland 3, ibland 0 och oftast 9-10 på vardagar.
     Det här året har jag dock gått ner till 3 timmar per vardag i genomsnitt.

     Hur så? Vad har det att göra med min fråga?

     Svara

     Jag upplever din fråga oförstående. Tvingas arbeta12,5 timmars pass. Har du det i ditt schema? Eller kan du ”sprida ut” timmarna? Hemma? 24/7. Ja du ska veta att telefonen kan ringa när som helst. Vill/kan du jobba? Nästa steg så beordras du. Förstår du skillnaden?

     Svara

    Men snälla, hur många vakna lediga timmar hemma tror du 12,5h pass betyder?

    Svara

     Mycket mer än noll?

     Svara

   En nyfiken fråga, får de betalt för övertiden och för timmarna som är utöver 8h, alltså utöver heltiden? Helt ärlig fråga eftersom jag inte har övertidsersättning på nuvarande jobb (är nog ganska vanligt) så undrar hur det funkar. Menar inte att förminska att jobba 12,5 h pass, utan bara undrar.

   Svara

    Ja dom får pengar för det. Mina grannar är sjuksköterskor och jobbar 12,5 pass, men sen får dom vara helt lediga varannan vecka.

    Svara

     Så egentligen har deras totala månadstid kortas med 40 timmar? Eller jobbar de 7 dagar i sträck? och är lediga i 7 dagar?

     Svara

      De har 48 timmars vecka

      Svara

       Alright, så egentligen jobbar de 68 timmar mindre än vanligt?
       Inte undra på att vården ser ut som den gör med det systemet…
       Vad är det för nötter som lägger scheman för vårdpersonal?

       Svara

   Hur fungerar det egentligen att bli ”tvingad” att jobba? Ingår det i avtalet man skriver på när man börjar? Vad händer om man säger nej? Har svårt att se att de skulle säga upp en IVA-sköterska som endast vill jobba 40 timmar per vecka för att den vägrar jobba 70 timmar. Jobbar själv som SSK men inte i Sverige och här har det aldrig varit tal om att inbeordra någon, förstår inte ens hur det funkar, man kan väl göra sig otillgänglig när man inte vill jobba? Antar att det på något sätt ingår i avtalet att man måste göra schemalagd övertid i kris? Märkligt ändå att inte fler isåfall säger upp sig och jobbar på timmar, lär ju inte vara något problem om man är så eftertraktad. Är verkligen intresserad av att veta hur fet fungerar, någon som jobbar i svenska vården får gärna svara.

   Svara

    Aktiveras ett krisavtal har man typ noll rättigheter. Du blir tvingad att jobba – så mycket som behövs. Gör du inte det räknas det som arbetsvägran, vilket är skäl för uppsägning för arbetsgivaren. Även under vanliga förhållanden på ett 40 timmar/vecka-avtal kan du bli tvingad att jobba mer än så, oftast vid akuta vakanser (det som kallas för beordring). Och ja, det är samma där – ber arbetsgivaren dig att stanna kvällen ut/hela natten etc och du inte gör det kan du bli uppsagd.

    Svara

     Martina ???

     Svara

    Tycker du att detta var rätt tråd att ta upp dina frågor ang anställningsvillkor som ssk ?

    Svara

     Är inte jag som ställt frågan. Men varför inte? Vad är det som gör det opassande? När inlägget handlar om en sjuksköterska som säger upp sig på grund av anställningsvillkoren?
     Här om någonstans passar väl ändå den frågan in?

     Svara

      Nej, hon säger inte upp sig pga anställningsvillkoren eller att hon känner sig som hjälte
      Hon ber oss alla att ta ansvar, som hon tycker att vi inte gör i nuläget
      . Många som jobbar inom sjukvården väljer det för man vill göra gott. När man inte kan det så skaver det väldigt……..

      Svara

     Ja, eftersom det hela tiden är sjuksköterskor som blir just ”tvingade” så undrar man ju hur pass mycket tvång det är bakom att många själva anser att de jobbar halvt ihjäl sig. Det känns verkligen inte sunt. Många var ju slutkörda redan under våren och sommaren. Så det är klart man undrar vad arbetsgivaren använder för att just tvinga folk att jobba mer än avtalat. Vi utifrån undrar ju såklart varför dessa människor inte helt enkelt säger nej.

     Tack för svar Martina.

     Svara

      Blir du beodrad så kan du inte säga nej. De kan till och med beodra in dig även om du är i ett annat land (men då får arbetsgivaren stå för att man tar sig hem) eller om du är onykter. Så det bästa är ju att inte svara i telefon när jobbet ringer när man är ledig om man absolut inte kan jobba. Sen kan man ju bli beodrad på plats på jobbet med.

      Svara

  Så många osympatiska människor här. Förstår mycket väl varför samhället ser ut som det gör.

  Svara

   Jag håller verkligen med. Blir ledsen. Finns empati och förståelse?

   Svara

    Verkar inte så.

    Svara

  Tog en promenad i Stockholms city i dag och höll självklart avstånd från folk, men det var det många andra som inte gjorde. Kryllade av folk som fikade och shoppade som om pandemin aldrig existerat. Tro mig, vi kommer få en fet tredje våg av covid i Sverige! 😥

  Svara

  Jag var också ute och promenerade och jädrar vad mycket folk det var på restaurangerna. Och alla bussar dom åkte förbi, fullsatta, märkligt ändå.🤔

  Svara

   *som

   Svara

   Det är inte ett dugg märkligt 95% av befolkningen har aldrig blivit smittade av covid.

   Svara

    Toppen!

    Svara

  Man hade väl kunnat ta ett vettigare exempel på en överarbetad SSK än kvinnan som postat semesterbilder från åtminstone 4 olika tillfällen, under vitt skilda veckor, under föregående år? Känns lite som SSK:ornas svar på Linnea Claesson.

  Svara

   Den här SSK har ju dessutom lagt upp hennes schema. De jobbar inte mer än två dagar i sträck och sedan är de lediga i två dagar. De jobbar två dagar och är lediga två dagar, jobbar en dag och är ledig en dag. De jobbar alltså 37,5 timmar i veckan.
   Vilken apa är det som bestämmer schemaläggningen?
   Till och med en vandrande pinne fattar ju att det är mycket bättre att förlägga medarbetarnas timmar under kortare pass fördelade på fler dagar.
   Lär man sig ingenting på sjuksköterskelinjen eller?!?

   Svara

    Sjuksköterskelinjen? Du tror att man läser till sjuksköterska och sen får lägga sitt schema fritt hur man vill när man börjar jobba sen? Eller utbildar sig till sjuksköterska under 3 år och sen jobbar med att lägga scheman? Jiez, om man kunde skaffa sig lite fakta eller insikt innan man börjar skriva en massa spydigheter.

    Svara

     Nej, jag tror att sjuksköterskor i första hand arbetar på en avdelning. Där läkare ibland hälsar på och där undersköterskor är lite som ”sjuksköterskeassistenter.”
     Avdelningen bör skötas av någon, för att det inte ska bli fullständig anarki. Jag antar att det är denne avdelningschef som lägger schemat och såvitt jag vet så brukar denna avdelningschef vara sjuksköterska i grunden. Därav titeln chefssjuksköterska.

     Har jag fel?

     Svara

      Haha, ja du har fel på flertalet punkter på det du skrev faktiskt. Men det gör inget – man förväntas inte ha full koll på en bransch man inte själv är utbildad eller verksam inom. Däremot förväntas man kanske vara lite ödmjuk då inför detta istället för att kasta ur sig en massa otrevliga kommentarer? Iallafall är det vad jag förväntar mig utav mina medmänniskor, men det är ju uppenbarligen för mycket begärt av somliga.

      Svara

       Jag fattar inte. Någon tar och medvetet och bränner ut en hel bransch, och du tycker att jag ska vara ödmjuk?

       Svara

      Det är faktiskt inte ett krav att avdelningschefen är sjuksköterska även om det kanske oftast är så. Det kan lika gärna vara usk, fysio eller nån som inte är vårdutbildad alls. Har sällan haft att chefen själv lagt schemat, det har hen inte tid med. Brukar vara nån som är admin/receptionist eller har man tur så finns en bemanningsassistent 🙂

      Svara

       Men det är väl ändå inte receptionisten som bestämmer längden på passen? Den personen pusslar väl bara ihop allt utefter parametrar som avdelningschefen bestämt? Eller?
       Varför utbildas dem inte mer i det här? Det är väl allmän vetskap att det är 10.000 gånger så mycket jobbigare att jobba 40 timmar i sträck än 8 timmar fördelat på 2 dagar liksom.
       Kan någon förklara var dessa puckade scheman kommer ifrån?

       Svara

        Nu förstår jag inte riktigt hur du menar? Ja, det är klart att det är jobbigare att jobba längre dagar men då behöver man ju inte lägga in lika många som jobbar varje dag för att det ska täcka upp? Det blir färre turer att schemalägga om personalen jobbar längre pass och eftersom att det är personalbrist har man löst det så. Men ja jag antar att det oftast är chefen som bestämmer hur passen ska se ut, det har du helt rätt i. Men tror ingen chef vill ju att man ska jobba 12,5 timmar, det är ju på grund av krisavtalet som är aktiverat nu. För ja, det är ju KRIS.

        Svara

  Hon sättet fingret på vad det handlar om.
  Nedskärniningar och dåliga prioriteringar.
  DÄR ligger dagens problem.
  Det var kaos på IVA på Sahlgrenska Göteborg för ett år sedan med!
  Det har varit kaos länge!
  Minns ni vittnesmål från akuten i Stockholm förra året, innan corona?
  ”Krigszon” ”Slagfält” pga av underbemanning.
  Detta kaos vi är i nu handlar till största delen om dåliga prioriteringar inom vården tidigare och inte alls bara corona.
  Prioritera vården nu!

  Svara

  Om ni scrollar lite längre ner i hennes flöde så la hon den 14 mars 2020 upp ett inlägg från Thailand med caption: ”Märker exaktnoll av den pågående zombieapokalypsen hemma” för att en vecka senare lägga upp ett inlägg från Sverige med en uppmaning till folk att ”stanna hemma!”. Och ytterligare en vecka efter det skriva till aftonbladet och gråta ut om situationen i media. Pinsam människa som borde sopa rent framför sin egen matta istället för att säga åt andra människor vad de ska göra samt tycka synd om sig själv (när hon uppenbarligen inte tyckte synd om andra i vården när hon glassade i Thailand). Kan inte ta sånt här gråteri på allvar längre.

  Svara

  Jag måste bara få skriva av mig jag skriver aldrig på någons blogg men nu får det vara nog!
  Ni som klagar på att undersköterskor och sjuksköterskor inte gör något snälla se verkligheten för jag har levt den !
  Jag va min farmors närmaste anhörig från november fram till 4 januari när hon gick bort.
  Jag va på plats på iva (corona avd) & tog på mig exakt samma utrustning som vanliga usk & skk & det var hemskt jag ger en stor eloge för dom som orkar detta varje dag som går varje dag till sitt jobb & tar på sig detta jag var bara inne i ca 10 min med min utrustning innan jag bröt ihop för jag såg min farmor i respirator jag såg tyvärr dom andra i samma sal i respirator & jag beundrar verkligen dom som orkar detta 7 dagar i veckan 24 timmar om dygnet för själv hade jag märken av mask osv i ansiktet efter ca 10 min.
  Nu klarade min farmor corona & blev frisk förklarad men gick tyvärr bort på rehabiliteringen för hon va så svag efter respirator & fick lunginflammation men de förändringar inget för jag har sett hur de ser ut där inne i denna så kallade krigszon & de är hemskt , jag har påbörjat för att kunna utbilda mig till usk & de gör jag för det behövs vi behöver mer utbildade i Sverige som kan hjälpa till att rädda livet på människor! Jag skulle göra allt för att få min farmor min bästa vän tillbaka men är så glad för hon blev så sjukt bra omhände tagen på iva när jag va där va hon fin nytvättat hår skillnad på rehabiliteringen när jag fick träffa henne samtidigt då hon lämnade livet låg hon där med fett hår.
  All styrka till er som kämpar nu jag har sett och jag förstår hur jobbigt det är .
  Så snälla ni alla andra följ restriktionerna & lyssna på allt som regeringen säger för det behövs inga mer ska behöva mista livet för att idioter skiter i det.
  Tack iva östra sjukhuset & iva Mölndals sjukhus för all omvårdnad ni är bäst & tack Mölndals anhörig telefon!

  Svara

  Att personalen är så slutkörd nu under pandemin beror som många pepekat på en personalbrist som var akut redan innan. Den i sin tur har många orsaker.

  Dit hör de politiska besluten att satsa på privata vårdalternativ som drar till sig patienter som i många fall inte behöver rådfråga någon läkare och bekostas av allmänna medel, varför resurserna till de verkligt sjuka minskar. Och som läkare är det förstås mycket mer behagligt att sitta och titta folk i halsen via en mobil än att slita på en iva-avdelning.

  Där finns de helt privata vårdinrättningarna som sett en ökad efterfrågan när skattelättnaderna avlöst varandra under senare år. Samma sak här – det är en mycket lugnare och tryggare arbetsmiljö för vårdpersonal än en regional akutmottagning.

  Hoten och våldet inom den offentliga vården har ökat markant och på vissa orter har personalen fått gå kurser i självförsvar. Inte minst handlar det här om incidenter i samband med skjutningar och vård av invandrade personer. Jag har flera kollegor som sagt upp sig enbart av den här orsaken.

  Jag skulle kunna ge ännu fler exempel men stannar här. Ska man alltså komma tillrätta med den offentliga vården krävs en förändring på många olika plan. Vi ser redan nu en utveckling mot en situation liknande den i till exempel USA, där välbeställda människor har omfattande försäkringar och får den bästa vården, eftersom de duktigaste och mest erfarna läkarna sökt sig dit och fattiga visserligen får akutvård om de verkligen behöver men bara på överbelastade kliniker med betydligt sämre förutsättningar och kunskaper.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.