Underbara Clara om jakten på fler följare

Det blir ju så konstigt när antalet följare är det främsta beviset på framgång.
Nivå av engagemang är ju minst lika viktigt!

Vad spelar det för roll om man har många läsare när läsarna ändå inte engagerar sig i det som skrivs? Jag tycker att det är superintressant att fundera på skillnaden på två av våra största influencers – Bianca Ingrosso och Terese Lindgren – som har ungefär lika stora följarskaror på instagram. Dock har Therese nästa tre gånger så mycket engagemang som Bianca. Många fler kommentarer och betydligt fler likes. Hon verkar helt enkelt bättre på att engagera sina läsare. Kanske känns hon mer tillgänglig? Relaterbar? Kanske är Bianca mer av en traditionell kändis. Som folk följer för att de känner till -men kanske inte ens gillar? Medan Therese är en vanlis som man följer för att man faktiskt bryr sig? Ja, jag har inte svaret. Men det är intressant att fundera på. // Underbara Clara

Underbara Clara skriver ett inlägg om ett riktigt intressant ämne, nämligen jakten på följare och likes.
Uppenbarligen så finns ju tron om att antalet följare, oavsett engagemang, fortfarande är det absolut viktigaste för en influencer. Varför skulle folk annars köpa spökföljare till sina konton.
Spökföljare ger som alltid noll engagemang, vilket egentligen drar ner betyget för hur attraktivt ett konto är när det kommer till influencer marketing.
Spökföljare får konton att framstå som helt stillastående med extremt oengagerade följare och vilket företag skulle vilja betala för det?
Det går liksom bara att skylla på Instagrams algoritmer till en viss gräns. 🙂
Jag förstår helt ärligt inte varför någon egentligen skulle vilja köpa följare när det så tydligt märks?
Samma sak med tävlingarna där du ska följa 30 olika Instagramkonton för chansen att vinna produkter från Apple eller liknande. Dessa följare är HELT värdelösa eftersom de inte följer ett konto för att de är intresserade av dess innehåll, utan av att vinna priser.
De kommer antingen avfölja så fort tävlingen är över, alternativt ligga kvar som en inaktiv följare, som inte kommer göra någonting annat än att dra ner kontots engagemang.
Helt värdelöst!
Det var mitt lilla instick.
Nu går vi vidare i Claras inlägg.

I höstas byggde jag om bloggen igen och målet var inte fler läsare utan mer värde till er som redan är här och tycker om det ni ser.
[…]

Vad är då min mening med den här texten?
Jo, jag tänker att den kanske angår dig som har en egen plattform eller ett konto som du vill ska växa. Det är såklart roligt och rimligt att vilja just det. Men fundera på vad du ska ge till den som redan följer dig, och hur du ska lyckas balansera båda målen samtidigt?
För att följa en influencer som bara letar nya följare är som att gå på date med en kille som sitter och spanar efter snyggare tjejer än en själv.
Man känner sig inte direkt utvald och uppskattad. // Underbara Clara

Har ni upplevt det här?
Att ni följt en influencer som enbart är på jakt efter fler följare och som mer eller mindre skiter i de som redan följer hen?
Och vad är det som gör att Therese Lindgren får så mycket högre engagemang än exempelvis Bianca Ingrosso?
Håller ni med om Claras teori här ovan, eller handlar det om någonting annat?

124 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

   ”…superentreprenören som jag varit hela livet”
   Mmmm. Jo. Storhetsvansinnet Bella haft hela livet.

   Svara

    Men det där med att ha många följare men mindre kommentarer eller likes är väl inget ovanligt.
    De flesta jag känner har fler följare än likes.
    Och i de flesta fallen, betyder det INTE att man köpt följare.

    Svara

   ”Men jag vill gärna hitta ett bolag som har kommit lite längre än de där jag varit involverat tidigare, kanske som har funnits i tre år och har en omsättning på 100 miljoner.”
   Vad ska hon tillföra ett sådant bolag? Ska man pumpa in pengar nu för tiden talar vi inte några miljoner utan tiotals eller över hundra miljoner.
   Och Bella i en styrelse är inget någon vill ha – knappast hon själv heller med tanke på hur det gått tidigare.
   Bella försökte kidnappa Anywhere som Hannah Molin och Lina Thunberg startat.
   Men grundarna tackade för maten och undanbad sig Isabellas tjänster (eller om det nu var pengar).

   Svara

   50 miljoner fick vi så jag är ekonomiskt oberoende och behöver aldrig mer jobba, jippi!!!
   …Ett år senare attans jag är inte så duktig på siffror det blev 12 miljoner MEN kan bli 50 om Beauty går bra.

   Svara

    Men har hon själv sagt 50 miljoner? 🤔 Följer inte henne så vet inte vad hon sagt och inte men i artikeln skrivs det om att det ”pratats” om 50 miljoner baserat på bedömningar av branschexperter men att det inte bekräftats av någon. Hon säger ju inte heller något om hur mycket mer hon kommer få framöver så kommer dröja länge innan man faktiskt vet slutsumman tänker jag.

    Svara

     Jag tror hon har mer änn 12 miljoner. Runt 30 ca tror jag.

     Svara

      Tror absolut hon är tätare än vi tror.

      Svara

    Dessutom ligger pengarna i ett bolag.
    För att få ut pengarna ur Blonde Capital måste Bella ta utdelning och den kommer att beskattas som kapitalvinst med 30% till en del och till överskjutande del som inkomst av tjänst med upp till 50%.
    Men först måste bolaget betala bolagsskatt med 20,6%.
    Så om Bella vill få ut vinsten från försäljningen av Löwengrip Beauty för egen del så kan det bli fråga om skatt på hälften av vinsten.

    Svara

   Hon lever i förnekelse fortfarande. Tror att något större företag vill ha henne i en styrelse! 😂
   Vad exakt tror hon själv att hon ska bidra med? Höga klackar, fönat hår och vansinnesskratt? Hon tror antagligen att bara msn ser amerikanskt framgångsrik? så tror alla på det?

   Svara

    16:39 det hörs du inte varit i branschen ang att göra affärer.

    Svara

  Tycker också det är intressant att jämföra engagemanget utifrån kommentarernas innehåll – om det är typ kända influencers som kommentarer varandra med en emoji eller någon vanlig följare som skriver en längre kommentar.

  Svara

  Bianca = väääldigt mycket Caia och ”orelaterbara” evenemang. Mycket lyx osv. Känns som att hon antingen är arg eller irriterad pga kommentarer tex.

  Therese = mer jordnära, pratar om normala problem (mensvärk, bajsproblem, ångest) som många känner igen sig i. Hon är positiv, har en bättre jargong. Dessutom ältar hon inte saker som B kan göra.

  Tror fler känner igen sig hos T mer än hos B. Kanske! Bara spånar lite 😄

  Svara

   Tror samma som du! Tänker också att fler människor kanske gillar de coola sidorna i Biancas kanaler (lyx, mode, handväskor, smink, livsstilen, lägenheten etc) och önskar att de har det hon har och att det kan vara en anledning till att de följer henne. Att de är lite imponerade typ?

   Svara

    Ja precis! Jag kan själv känna att det är kul att se en liten glimt av sånt lyxliv. Men jag känner mer igen mig i Therese 😄

    Svara

   Bianca är sur, lever i filter och lyx, bryter mot rekommendationerna dagligen och försöker konstakt kränga sina produkter på sina kanaler. Börjar en vlogg med ”jag mår jättedåligt” för att i nästa andetag säga ”HÄR ÄR ETT SAMARBETE MED AIMN!!!”

   Medan t ex, Maja. Visar sitt riktiga liv, även om hon lever i lyx (t ex köper blommor för flera hundra när hon handlar mat lol) och har dyra produkter så beter hon inte nyrik som Bianca utan det går att relatera till henne. Ödmjuk.

   Svara

    Maja?

    Svara

     Nilsson Lindelöf

     Svara

    Är det att leva i lyx att köpa blommor för flera hundra? Jädrar vilken lyx jag lever i. För motvärn det helt normalt att köpa snittblommor varje vecka då det är ett trevlig inslag och direkt lyxigt med det hela.

    Svara

     Ja du lever i lyx 🙂

     Svara

     Många som inte kan det.

     Svara

    Ja samtidigt som jag trooor att B gärna vill vara mer ”down to earth” än vad hon är.

    Och håller med ang blommor – det är en lyx att köpa stora fräscha buketter 😍

    Svara

  I podden Double cleanse, med James och Robert Welsh pratar de mycket om influencers, hur man bygger upp en plattform, följare, hur samarbeten funkar osv. De nämner vid flera tillfällen att följare talet är sekundärt, det viktigaste är hur mycket interaktion följarna har. I alla fall på Youtube.
  Podden finns bland annat på Spotify och avsnitten som handlar om influenceryrket brukar heta något tydligt. Alltså avsnittsnamnen är typ ”influencers and marketing” eller nåt sånt.

  Svara

   Älskar dom två <3

   Svara

  Bara för Annica englund snöat inn sig på nuskin så ska inte allt handla om det hos henne. 😕 money talks!

  Svara

   Annica är desperat

   Svara

  Det är väl enbart olika marknadsföringsstrategier. Allt handlar ju såklart i slutändan om att tjäna pengar. Även för Clara. Det är bara olika tillvägagångssätt.

  Svara

  Enkelt. Therese är en vanlig person som delar med sig av sitt ändå ganska vanliga liv, ett liv som de allra flesta kan relatera till. Svårt att relatera till en Kylie Jenner – wannabe som festar och bygger om lägenheten för nån miljon en gång om året för att hon tröttnat.
  Sånt tröttnar följare på.

  Svara

   Jag börjar tröttna på Bianca. Hon är överallt så hennes uppsyn liksom blir tjatig.

   Sen har hon gjort om sitt ansikte som tyvärr verkar ha gjort att hon tror att hon är så snygg och sexig och det blir äckligt till slut. Hon borde tona ner sig lite om hon ska vara långvarig

   Svara

   För Therese har inte gjort om i sin lägenhet massa ggr i wannabe influencerstil? Alltså hon har ju ingen egen stil alls!!

   Svara

  Jonna Jinton.. … … :/

  Svara

   Jag har tappat förtroendet för Jonna. Hon blev så upprörd för några år sedan när hon kritiserades för en betald utlandsresa och menande på att hon måste ta samarbeten för att kunna hålla en viss standard på bloggen. Men så fort hennes konstnärskarriär tog fart glömde hon bloggen och postar i stort sett bara gamla bilder på insta. Det är på YT som hon är hyfsad aktiv.
   Men också intressant att hon trots sällsynta inlägg ändå lyckas växa. Visar att innehållet har stoooor betydelse

   Svara

    Förlåt, men förstod inte riktigt – vad var det som gjorde att du tappade förtroende för henne? Utlandsresan eller att hon slutat blogga och posta på Instagram lika mycket?

    Svara

     Lol någon sur norrlänning som är upprörd över att bloggen uppdateras sällan bara, du vet den där mänskliga rättigheten.

     Svara

     Skrev en rätt lång kommentar som tyvärr verkade försvinna där jag höll med Hanna och tog upp några exempel på sagan om den fagra nordiska älvan som jonna verkar vara.. Men..

     Hon är känslig, inget dåligt i sig men även konstruktiv kritik avfärdas som elakt och påhopp.. Hon tål inte att granskas och ifrågasättas, hon verkar vara något av en skyddsling så kanske inte så konstigt att det inte skrivs något om henne trots att det finns en del att ta upp.. Camilla skriver ju om sociala medier osv så varför skulle Jonna vara ett undantag?

     tex.. Hon övergav helt sin gamla blogg i nära ett års tid drygt, lovade mycket men inte desto mer blev införlivat.. Läsarna var ledsna och upprörda, många funderingar och få svar.. Sen var hon plötsligt igång på youtube+instagramn och bloggen var ett minne blott.. Allt på engelska och mer anpassat till sina internationella följare, som ger henne evigt smicker och kärlek, förutom köper det mesta hon skapar och gör så kassakistan är nog välfylld vid det här laget..

     Men att hon inte är en influenser, är väl en sanning med modifikation eller? Hon har en profil som hon försöker sälja och tjäna på, hennes marknad är inte den typiska men hon har en närvaro och säga vad hon vill men hon är faktiskt en del av de sociala medier hon sa sig ogilla.. Så hur går det ihop?

     Svara

      Jag har aldrig följt henne på det viset, så kan ju inte riktigt uttala mig om att hon är känslig för kritik. Men gällande det andra, alltså låter lite konstigt för mig att bli så personigt besviken på någon influencer för att den slutar posta innehåll på vilken plattform som helst? Enda influencern jag följt en längre tid är Sandra Beijer, skulle hon plötsligt sluta posta eller bara bry sig i en plattform jag inte ville hänga på skulle jag tycka det var tråkigt förstås men det är typ det. Skulle inte bli besviken eller tappa förtroende pga det. Kul att ta del av vad hon postade under några år, men ja ja – nu vill hon göra något annat, då är det väl bara att gå vidare?

      Låter bara lite konstigt i mitt öron att man tar det så personligt att någon väljer att sluta med att blogga/posta för att de hittat andra sätt att tjäna pengar på?

      Svara

     Jag kanske uppfattades som grinigare i min kommentar än vad jag egentligen är.
     Det är jättekul för henne att kunna jobba med konsten på heltid om det är det som alltid varit målet. Men skriv inte ledsamma försvars inlägg där man anklagar läsarna för att vara elaka och otacksamma när de kritiserar en betald utlandsresa för hon behöver pengarna för att hålla bloggen levande för deras skull.

     Svara

    Jag är lite förvånad att hon inte fått ett dedikerat inlägg än med tanke på allt som varit senaste åren och hur hon ändrats men hon verkar vara lite av en skyddsling så kanske inte så konstigt.. Men ja.. Hon har förbrukat sitt förtroende och gillade även hos mig, tyckte det var riktigt fult och nesligt gjort hur hon gjorde med sin blogg och sitt agerade mot sina trognaste läsare, är någon av dom ens kvar? Hon får säga vad hon vill men hon övergav mer eller mindre allt skriftligt till fördel för lättförtjänta pengar på youtube och inställsamt smicker från utländska följare som för evigt hyllar henne över stjärnorna och tillbaka.. Och självklart på engelska också för att nå ut bättre..

    Och säljer gör hon som aldrig förr, hon som ogillade allt som hette sociala medier och aldrig såg sig som en influencer, vad är hon inte nu? Det är som det är sagts, hon profilerar sig på en viss image och gör allt för att sälja in den och tjäna på den.. Till stor succé om man får tro senaste året historik men vad gör människan egentligen? Och hur kan man göra så lite innehåll och ändå vara så pass stor? Kanske 1-3 videos på youtube och 5-7 inlägg i bästa fall på instagram i snitt/månad, varav en del bilder redan använts i andra sammanhang, gammal skåpmat och sällan något riktigt aktuellt..

    Svara

     Jag håller med. Minns när jag följde hennes förstå år i huset, hur hon och nanook värmde varandra framför brasan (och hur det dessutom spökade där?🤪) och hon skrev långa texter som i sig var anledningen till att jag fastnade. Nu när hon vänder sig ”internationellt” så känns det som hon mer kapitaliserar på en förenklad, exotifierad bild av sig själv som ett skört skogsrå.

     Svara

      Haha jag håller med. Har stört mig orimligt mycket på att hon får det att framstå som att hon bor i typ Sareks vildmark. Hon bor 7 mil från ö-vik, en sträcka många pendlar dagligen på andra ställen i Sverige. Dessutom är det nästan 50 mil till midnattssolen hon alltid pratar om vilket är typ samma avstånd som till sthlm 🤷‍♀️

      Svara

       Oj, jag läste hennes blogg ibland tidigare och var fascinerad över hennes val att leva där. Kollade liksom inte upp på karta men fick uppfattningen att det var mitt ute i ingenstans med ingenting omkring henne.

       Svara

        Jag med, trodde hon bodde ensam i ödemarken typ. Men sen kom det fram att hon bor/bodde granne med sin mamma. Och nu är det tydligen inte ens så långt norrut som jag trodde, haha.

        Svara

         Det är ju en grej som knappt kommit upp.. Hon har ju fått det att låta som att hon bott helt själv och gjort det mesta på egen hand osv.. men i själva verket har hon ju halva sin familj där i byn som ställt upp och hjälpt till.. Som underlättat så att hon kunde springa ut i skogen och göra sina diverse äventyr och projekt.. Men hon har ju inte direkt nämnt det..

         Svara

       Men det här är ju klassiskt svenskt skitsnack. Sverige är ju väldigt mycket norr för andra världsdelar, vare sig man bor i Malmö eller Kiruna. Vi är lika långt norrut som Alaska, vilket är sjukt norrut för de flesta Amerikaner t.e.x. Dessutom ÄR faktiskt naturen enastående bakom husknuten bara man kommer norr om Gävle. JJ visar ju verkligen vår fantastiska natur, den som många är hemmablinda för.

       Svara

        Men det är väl inte det som diskuteras här?🙂

        Svara

       En anledning till att man ska följa med på geografilektionerna😉

       Svara

       Ja, hon byggde sin blogg på storytelling och la fram det som att hon flydde civilisationen och flyttade ut till världens ände helt på egen hand bland vildingar… ingenting om att hon flyttade närmare familjen och faktiskt en trygg bas där😂

       SÅ genialt, alla köpte det ju!!

       Svara

      PRecis! ”kapitaliserar på en förenklad, exotifierad bild av sig själv som ett skört skogsrå”

      Kan vi inte ha en diskussion kring det?

      Svara

       Kudos till henne säger jag. Varför ska Sverige bara säljas utomlands som Ikea, svedka och menskonst på tunnelbanor?

       Svara

     Jag är en trogen läsare från första tiden efter flytten till Grundtjärn. Är inte besviken på något, utan är glad för det innehåll jag får ta del av.

     Svara

      Detsamma.

      Svara

       Gott så👍

       Svara

    Är det du som har gnällt om Jonna förut här? Måste vara det med tanke på att jag aldrig varit med om någon som vart så brutalt upprörd över att någon inte uppdaterar sin blogg?! 😂😂

    Jonna behövde samarbeten för att kunna hålla sin blogg levande – då. Nu tycker hon Youtube är roligare och det är väl ändå SJÄLVKLART eftersom det är där hon har ALLA sina följare. Hon behöver inte göra samarbeten längre för att hennes konst och smycken säljer – pga Youtube. Vad är det som är så svårt att förstå?

    Om jag hade varit Jonna så hade jag varit besviken på dig. En trogen läsare som man trodde ville en gott? Men som sitter och skriver egoistiska och illvilliga kommentarer på en skvallerblogg istället?

    💔

    Svara

     Men nu är du inte Jonna

     Svara

     kanske inte mig men det var rätt osnyggt hur hon hanterade sitt bloggande då för att sen överge det helt utan att direkt göra något avslut, att hon sa en sak och gjorde något annat. Det kanske var det som mest störde?

     Men tycker det är lite intressant att en person som JJ både är en del av sociala medier och inte, å ena sidan så får hon mer än gärna lyftas och berömmas men säg inget som kan tolkas som negativt för då är man dum och elak?

     Svara

      Som jag förstått det bloggar hon väl fortfarande? Fast på engelska och bloggen ligger på hennes nya hemsida, som mest är til för att sälja hennes ”konst” och smycken?

      Svara

       Jo visst, bloggfunktion finns på den nya hemsidan men det är inget hon direkt använder, sen är det bara engelska och hon skriver inte direkt om något intressant heller så det känns inte lika givande som förr att läsa, tyvärr.. Känslan och gemenskapen är tappad.

       Svara

      Jag förstår inte kraven på henne helt ärligt. Det är ingen här som betalat för att se hennes blogginlägg. Det är ingen som betalat pengar för något som sedan inte kommit. Hon bloggade som en hobby som alltså var styrd av inspiration och lust? Vilket är flyktiga faktorer. Inspiration och lust kommer och går.

      Jag tycker att det ni beskriver som att hon inte kan ta kritik mer handlar om att ni ställer orimliga krav och vill ta er rätten till saker som inte är era.

      Svara

       Hade hon frågat eller haft en funktion för hjälp-bidrag för att underlätta bloggande så hade säkert en stor del av läsarna hjälpt till. Sen, om det var så dåligt med inkomst så kanske ett vanligt jobb på sidan varit något? Men tror aldrig hon sysslat med sånt.. Men nu tjänar hon säkert mer än hon någonsin kunde drömma om då, när hon en gång kom till den lilla byn i glesbygen i södra norrland och eldade för kråkorna i ett stort kusligt skolhus medan vinter ven utanför fönstret.. Så på så vis får man ju bli lov av att ändå bli lite ödmjuk och gratuterla till all framgång och lycka 🙂

       Svara

        Jonna har visst haft vanliga jobb vid sidan av bloggen! När hon först flyttade dit så arbetade hon på olika bondgårdar. Hon har även gjort fotojobb åt Hyundai bland annat. Sen skaffade hon Patreon rätt tidigt. Det hon sagt är att i början hade hon tid men inga pengar. Nu har hon pengar men ingen tid.

        Svara

       Fair enough

       Svara

      Har för mig att hennes gamla blogg hade extremt mycket buggar och problem som var extremt jobbiga för henne. Hon kanske kommer in i skrivande snart nu när hon har en ny hemsida. Jag föredrar dock svenska, inte för att det är något fel på hennes engelska, mer av en vana av att läsa hennes inlägg på svenska.

      Svara

    Men hur ska du ha det? Du är sur när hon måste ”influencer jobba” men när hon sen försörjer sig på sin konst är det fel?

    Svara

     Haha håller med👆🏻

     Svara

  Therese känns mycket mer sympatisk som person, mer likeable helt enkelt!
  Hon är mysig och delar med sig av livet med hundarna, Anders och stugan på ett sätt som jag tror många uppskattar. Det är loppisfynd till stugan, kul projekt med hundarna och en massa annat som gör att det blir hemtrevligt att titta. Hon känns ärlig med sin psykiska ohälsa och problem med magen.

  Bianca däremot kör sitt nasare-race där allt går ut på att kränga på folk en massa saker hela tiden. Är det inte Caia så är det en miljard icke trovärdiga samarbeten. Jag orkar aldrig se en hel video med Bianca för att det är så mycket tjat om att köpa/byta ut/renovera/göra om/ändra/köpaköpaköpa heeeeela tiden. Fattar inte att folk orkar se hennes köphets i varenda video.

  Och hon framstår lätt som gnällig, otacksam och bortskämd. Dessutom är hon inte trovärdig heller, i ena videon gråter hon ut för att hon känner sig ”ensam” och i nästa berättar hon om vilka underbara vänner hon har runt sig. Mycket av det hon filmar känns så strategiskt uttänkt.

  Therese känns mer ärlig och äkta.

  Svara

   Nyckelordet här är ”känns”. Nu verkar jag kanske cynisk, men det är ju en så oerhört medveten strategi att hon ska kännas ärlig och äkta – men målet är fortfarande att tjäna pengar och hitta följare. Tror ärligt talat inte att hon bryr sig mer om sina följare än andra influencers, däremot är hon duktig på att få det att verka så. Precis som Clara.

   Svara

    Det kanske går ut på att tjäna pengar men hon kanske trivs med sitt jobb och gillar sina följare. Handlar lite om inställningen till dem. Som på ett vanligt jobb.

    Svara

     Det är precis vad jag sa – det du skriver är vad hon vill att du ska uppfatta!

     Svara

    Alla företagare vill tjäna pengar? Vad är det annars för mening med att driva bolag? Varför är det bara fult när influencers vill det? En stilla undran…

    Åh jag är så långt ifrån genuin för att jag kräver en lön från mitt jobb den 25e varje månad 🙃

    Svara

     Var sa jag att det var fult? Däremot är det kanske bra att vara medveten om att det är en strategi och ett jobb. Tror många inte tänker på detta.

     Svara

      Du sa inte det uttryckligen men det är ett himla tjat om att influencers bara vill tjäna pengar här inne – som om det vore något negativt.

      Jag tycker också det är viktigt att komma ihåg att existera i sociala medier är som att gå på arbetsintervju eller fika med någon man inte känner. Självklart vill man visa sig från sin bästa sida.

      Skulle inte säga att det är pga pengarna utan pga följarna. Man visar ju sig från sin bästa sida från start och för vissa innebär det efter ett tag pengar.

      Svara

   Fast varför jämföra dom två? Dom är helt olika personer.

   Svara

  En del influensers följer nog många endast pga att dom är kända och man bryr sig liksom inte om dem. Man gillar att t om att störa sig på dem.

  Svara

  Vet inte.
  Följer inte personerna i fråga- intresserar mig inte så genuint. Får det jag behöver här 😍.

  Men kan tänka att du måste engagera och beröra motparten. Och det kan du inte endast göra med nya färgpaletter och ”guuuuummmmor” snack.

  Svara

  Jag håller med Clara och för mig och min lilla blogg är inte följarantalet det som betyder mest för mig, tvärtom hade jag nog tyckt det varit mer instängt från vad jag känner att jag kunde skriva utan att de tar för mycket engagemang att ha dialog med dem som inte riktigt förstått vad jag säger om jag hade 100’ som läste, även om det så klart samtidigt är kul om många vill läsa det vi diskuterar.

  Så personligen så betyder interaktionen med alla allt för mig och jag vill att är bloggen lika mycket vår som min.

  Och jag tycker Therese gör samma sak. Hon vill att hennes kanal ska vara tittarnas också medan Bianca mer använder sin kanal som ett skyltfönster.

  Svara

   Fast du kan väl inte riktigt jämföra din blogg med deras. De har ju detta som ett jobb och är nog ganska beroende av att få inkomst av sina bloggar. Antar att du inte har samma ekonomiska beroende av din blogg?

   Svara

    Abolut, du har en bra poäng där och nej jag tjänar inte en krona på min blogg.

    Jag var mer ute efter villen stil man väljer att blogga eller vlogga med, men jag kan ha varit otydlig här. ??

    Svara

   Fast du har varit väldigt (i mitt tycke) aktiv på denna bloggen med att bjuda in och styra om följare till din blogg.

   Så visst intresse får man anse att du har i att få upp antalet groupies.

   Svara

    Hur menar du på att jag gjort det? Det enda jag känner som stämmer in på det är för att jag låter folk som blivit blockad få lov att säga vad de skulle vilja få sagt här, men inte fått, så kan de göra det hos mig. Men det var mer förr.

    Dels tycker jag nog att CamCam skärpt till sig en hel del, och dels har folk mestadels fått sagt vad de ville och det verkar som att de är till största del färdiga med det.

    I övrigt känner jag inte att någon känt att de skulle styras över får här till oss på fff. Och groupies ligger inte för mig. Då skulle mig blogg se helt annorlunda ut. Intelligenta åsikter och tips och idéer är det jag vill ha.

    Svara

     Jag följer ibland Trh blogg och tycker den är speciell. Och det är inte så lätt att hitta sin egen stil. Sen om hon lockar till sig läsare ja det ser jag inget fel med. 😊

     Svara

    Varför raderades mitt svar här CamCam?

    Svara

     Ok, får väl svara någon annan stans då.

     Men jag förstå verkligen inte. Det var ju inte till någon nackdel för dig det jag skrev. Tvärtom.

     Svara

      Jag har varit inne på din blogg 1 ( EN ) gång och det var den tråkigaste opersonliga blogg jag sett.

      Svara

       Hel ok. Den är inte för alla. Tror inte ens den passar så många.

       Vi kan väl släppa den nu och istället hålla oss till det Calara tar upp, för det var aldrig meningen att starta en diskussion runt fff.

       Svara

  Jag har strax över 10K följare på Instagram. Snittet är drygt 800 likes och 40 kommentarer på ett inlägg. Jag har byggt min följarbas ganska långsamt och helt organiskt över fem år och kan påstå att i stort sett samtliga började följa mig för att de var intresserade av mitt content (är ingen influencer, har inga samarbeten eller liknande)ä, är bara hyfsat duktig på min hobby). Det är därför intressant att se konton som Johanna Grahn med 15K följare som har 2-300 likes och en handfull kommentarer på sina inlägg. Får mig att misstänka att åtminstone 10K av de följarna är köpta. Undrar bara vad som är vitsen. Mår man bättre? Kan man försörja sig på 15K följare?

  Svara

   Kan inte svara på huruvida de kan försörja sig men jag har en kompis som har ca 4000 följare och hon får en del förfrågningar om betalda samarbeten.

   Och väldigt mycket prylar skickade till sig samt får klicka hem rätt mycket kläder och grejer mot att hon visar upp dem. Jag tror det här med micro-influencers kommer att växa enormt de kommande åren i takt med att kritiken växer mot stora mer kända influencers. Folk tröttnar på dem och företagen känner vartåt vinden blåser.

   Svara

    Personligen känner jag bara att det är så himla pinsamt med micro-influencers, inte alla då, men många. För det är många av dem som försöker bete sig/framstå som ”stora” influencers och det blir bara jättekonstigt. Exempel: en bekant från min hemstad (rätt liten stad, ca 20K) är en sådan, ca. 7K följare som till stor del förmodligen är köpta då likes ligger omkring 100-200 per bild, som mest omkring 300 och 10-40 kommentarer. Gör ”samarbeten” där en del kanske är genuina (typ Ideal of Sweden där hon ger en personlig rabattkod på 5%) och en del verkar inte vara faktiska samarbeten utan mer att hon försöker få det se ut som samarbeten? Alternativt bara ingen reklammärkning. Försöker apa efter hur ”stora” influencers gör och allt känns bara krystat.

    Idk…jag kanske bara inte är målgruppen för influencermarketing alls, men är det någon som blir inspirerad eller ”influenced” av s.k. micro-influencers?

    Svara

     En tanke bara.. oavsett storlek på instagramkonto så är det ju samarbeten som genererar pengar. Och man måste ju satsa för att komma någonstans. Att du sitter och ser ner på henne för att hon försöker förstärker bara ännu mer bilden av missunnsamhet i småstäder. Att man inte får tro att man är något osv. Vi är bättre än så.

     Svara

      Nej, det är inte att jag ser ner på eller missunnsam bara för att. Är mer att det känns som många idag börjar i fel ände – deras mål är att bli en stor influencer och börjar därför direkt försöka ge en image av det än att bygga upp ett ”organiskt” (säger man så på svenska? Naturligt?) följe. Istället köper man följare eller kör på ”follow for follow” och dyl. och har låtsassamarbeten för att ge en bild av att man är en influencer på gång. Det liksom är som att de vill bli influencers för att bli influencers, finns inget riktigt fokus på vilket de faktiskt bygger upp en följarbas eller gör eget content. Allt är bara selfies med kommentarer från andra som försöker göra samma grej (av typen ”åh finaste”), bilder på saker de köpt och ”samarbeten”. Lite som de som vill bli kändis men för vad har man inte tänkt ut, det viktigaste är att bli känd.

      Svara

       Kan inte svara på hur det brukar se ut med sådant i småstäder.
       Min kompis som jag skrev om ovan har ju en fin karriär på gång redan och jobbar heltid. Hennes instagram är bara en hobbyverksamhet vid sidan av och jag har aldrig uppfattat att hon försöker bli kändis. Eller att skulle försöka leka stor influencer.
       Men sådant är säkert väldigt olika från person till person.

       Svara

    Fast hemskickade prylar, som jag antar inte är livsmedel, dunkar med bensin eller brasved, bidrar knappast till att man kan försörja sig? Det är inget som betalar räkningarna liksom. Är det verkligen realistiskt att en mikroflunsa får ihop en living wage på kanske 15.000 kronor efter skatt?

    Svara

     Som jag skrev (15.52) har hon en del betalda samarbeten – därutöver får hon mycket hemskickat eller gör samarbeten där hon får kläder. Även sådant går ju att sälja, helt nya oanvända kläder med lappen kvar…

     Min kompis försörjer sig inte på detta utan har ett heltidsarbete, men det här skänker onekligen väldigt mycket guldkant på hennes tillvaro. Hon får dessutom mycket hudvård, skönhetsvård, smink… så det slipper hon ju lägga egna pengar på.

     Så i slutändan tjänar hon ju på det eftersom det blir kostnader som lyfts bort från hennes vanliga inkomst.

     Svara

   Definitivt köpta. Men seriösa företag genomskådar väl sådant?
   Vore intressant att veta hur mycket en följare kostar vs. Vad det genererar för intäkt

   Svara

    Man skulle ju kunna tro att seriösa företag genomskådar sådant, å andra sidan lyckades Blondinbella bygga en miljonindustri kring förfalskade siffror, och hon hade flera av Sveriges största företag som samarbetspartners. Tror faktiskt inte att det förändrats sedan hennes fall eftersom de som intervjuar henne idag fortfarande inte fattar vad hon gjort.

    Svara

   Johanna Grahn har köpt ca 14500 av hennes följare! 0,0% trovärdighet. Dessutom skriver hon sina egna kommentarer.

   Svara

    Hahah nä så tragiskt

    Svara

     Hon är så tragisk

     Svara

      Det vet jag inget om. Men hon började jobba på min arbetsplats för ett antal år sedan och redan då presenterade hon sig som ”professionell bloggerska”. Sedan dess har hennes blogg legat kvar på ungefär samma nivå, med glesa uppdateringar och väldigt torftigt innehåll. Visst, det har tillkommit ett instakonto med delvis stulna bilder och köpta följare men någon karriär som influencer verkar det inte bli.

      Svara

   Johanna Grahn har definitivt köpt följare

   Svara

  Det är ju en oerhört välplanerad strategi av Therese, som är väl medveten om hur hon ska formulera sig för att väcka stort engagemang hos sina (väldigt unga) följare. Går man in på Therese instagram ser man att hon nästan alltid har en fråga i sin text, kan vara något så banalt som vad folk ska äta till middag, vilken klass dom går i osv. osv. Bianca lägger mer fokus på ren reklam, bjuder sällan in till en diskussion i sitt kommentarsfält och har nog en lite äldre följarskara än Therese som därför inte är lika aktiva att skriva kommentarer.

  Båda två är ju framgångsrika och har hittat den strategi som fungerar bäst för dom, men jag har svårt att se Therese som mer äkta än Bianca faktiskt, då de båda två har som mål att sälja så mycket som möjligt till sina unga följare. 🙂

  Svara

   ALLA de där har unga följare!
   Även Margaux och Ida W m fl. trots att de har småbarn och borde rikta sig mer åt en annan målgrupp. Jag håller med om att även Therese har strategier och vet hur hon ska sälja, men jag uppfattar henne ändå mer ärlig och äkta än Bianca. Såg någon skriva en kommentar om att Therese verkar tycka mer om sina följare och det ligger nog mycket i det.

   Bianca tappar mycket på att visa upp hur hon och Lovisa sitter och stör sig på saker och håna följare. Therese bjuder in på ett varmt och välkomnade sätt medan Bianca är dryg och framstår som bortskämd och otrevlig.

   Svara

    Fast jag tycker Bianca är rolig och lättsam.

    Svara

  Min teori är att Therese vet vad som säljer, hon är en smart företagare som ger sina följare vad som förvänta. Hon engagerar följarna genom att ställa frågor, vill ha tips samt som andra redan har skrivit, hon pratar om saker som berör oss alla så som psykisk ohälsa, IBS, mens etcetera. Och då istället för att säga ”Jag har mensvärk, så jobbigt. Aja, nu ska jag träffa en väninna på stan, vi hörs sen.” Så kanske hon säger ”Jag har mensvärk, det är jobbigt, vad brukar ni göra när ni har mensvärk? Jag brukar …” Sen kanske det kommer en video som följer upp temat, där hon kanske pratar med en läkare eller annan expert av något slag, just på grund utav att hon vet att många av hennes följare också lider av mensvärk, till exempel.

  Marknadsföringen hos Bianca utgår ifrån hennes intresse, så som kläder och prylar som gynnar hennes livsstil. Samt mycket prat om just ’Caia’. För att vara helt ärlig, tror jag att Therese är smartare än Bianca, här. Bianca har säkert möjligheten att göra sin verksamhet ännu mer lukrativ, och mer gynnande för henne, men hon vet kanske inte hur?

  Svara

   Är det inte Vanessa Lindblad som är mycket av hjärnan bakom hela Biancas image? Har för mig att jag läst/lyssnat på något sådant förut.

   Svara

    Kan mycket väl stämma. Känns som att Bianca inte gör mycket själv, Therese använder ju till exempel ingen redigerare till hennes videor, det gör hon själv. Bianca är van att bli uppassad, allt serverat på ett fat med färdiga idéer. När något inte går hennes väg skyller hon ifrån sig på sina följare som är ’elaka’, kanal 5 som ’vinklar’ henne eller ’svartsjuka’ människor. Medan Therese kan ta ett ansvar, och skilja rätt/fel utan att börja klandra andra till höger och vänster.

    Svara

  Min teori är att Therese vet vad som säljer, hon är en smart företagare som ger sina följare vad som förvänta. Hon engagerar följarna genom att ställa frågor, vill ha tips samt som andra redan har skrivit, hon pratar om saker som berör oss alla så som psykisk ohälsa, IBS, mens etcetera. Och då istället för att säga ”Jag har mensvärk, så jobbigt. Aja, nu ska jag träffa en väninna på stan, vi hörs sen.” Så kanske hon säger ”Jag har mensvärk, det är jobbigt, vad brukar ni göra när ni har mensvärk? Jag brukar …” Sen kanske det kommer en video som följer upp temat, där hon kanske pratar med en läkare eller annan expert av något slag, just på grund utav att hon vet att många av hennes följare också lider av mensvärk, till exempel.

  Marknadsföringen hos Bianca utgår ifrån hennes intresse, så som kläder och prylar som gynnar hennes livsstil. Samt mycket prat om just ’Caia’. För att vara helt ärlig, tror jag att Therese är smartare än Bianca, här. Bianca har säkert möjligheten att göra sin verksamhet ännu mer lukrativ, och mer gynnande för henne, men hon vet kanske inte hur?

  Svara

  Ett perspektiv är ju att man genom sådana tävlingar faktiskt fastnar för ett av de konton som man behöver följa! Och stannar kvar som aktiv följare 🙂 hände här!

  Svara

  Vissa bloggare får mig att engagera mig och skriva nåt (som Camilla), men tyvärr är det inte samma bloggare som får mig att köpa nåt trendigt jag annars hade hoppat över. Det är nog mest Elle-bloggarna som lyckas med det och då är jag inte ens särskilt intresserad av shopping. Men NÄR jag är på det humöret kollar jag på deras bloggar. Däremot hade jag nästan kollat på Claras julprogram och hon har säkert inspirerat mig till nån maträtt då och då …

  Svara

  Alltså, det är så töntigt hur ALLA (Kenza, Daniel, TanByklara osv) tar kort och filmar när de är päväg till spat tillsammans.. kan de inte släppa telefonerna och bara umgås istället för att dokumentera allt till content. Jag blir så förvirrat provocerad, haha.

  https://instagram.com/stories/danipavlica/2494370890035069870?igshid=1repm66amptro

  Svara

   Nu tycker jag du överdriver lite, såg att någon kommenterade om det igår så gick in och kollade sent igår kväll – då hade Dani, Ines, Klara och Kenza bara lagt upp en eller två bilder var när de _kom_ till spat. Nu klickade jag igen på din länk och det är två stycken korta videosnuttar (typ 3-5 sekunder var) filmade direkt efter varandra när de _lämnar_ spat. Totalt har väl allt detta tagit max 2-3 minuter, tror du kan chilla.

   Svara

    Jag pratar endast om videon där de anländer till spat där ALLA håller på med sina telefoner för content.

    Svara

     Om du läser texten så står det: ”Nu lämnar vi underbara @yasuragisweden efter 24h avslappning!” och ja, herregud – alla tar selfies just i den snutten, men är det något att bli provocerad av verkligen?

     Dagligen (pre-Covid iallafall) ser jag folk som går in i varandra för de inte kan slita sig från sina telefoner eller grupper som sitter på restauranger och alla sitter med näsan i telefonen under en lång tid. Har själv gjort det. Men det här var väl verkligen inget att oja sig över? Du får det att låta som att de suttit och postat innehåll konstant än att de alla tog en varsin selfie när de drar. Åter igen, chilla.

     Svara

  Nä, influencers intresserar mig inte. Utom när dom gör bort sig och det kan jag läsa om här.
  Jag följer mest satir, lite makabra sidor, en suverän amerikansk konstnär och humor typ griploov, kidsgettinghurt, scottishbanter, hemnetknarkarna, henrikwahlstom, suckytattos, moronsdoingthings och en jävla massa katter.
  Och en hund faktiskt, som heter Selma.
  Sen några sidor som är av allvarligare karaktär, mikaelikjol, javawhiskers, saveourwildcats t ex.

  Svara

  Det känns som att Alice vill att hennes följare ska tycka synd om henne efter hennes misstag. Jag förstår att det inte kan vara lätt att alltid vara i rampljuset och man får skit för allt man gör. Men vet man inte om att det är lite ”spelreglerna” iom att vara en offentlig person. Jag vet själv med min psykiska hälsa att jag aldrig skulle kunna vara en offentlig person och skulle aldrig försöka vara det pga det (sen är det ju aldrig säkert att man lyckas så en stor applåd till alla influensers som har lyckats). Men man kan inte jobba som influenser, göra misstag och sen inte tro att någon kommer säga något. Sen hur man förmedlar kritiken till influensers kan ju ändras tycker jag. Vissa kommentarer dom får är hemska

  Svara

  Fattar inte varför den här Clara (som jag f ö inte har en aning om vem det är) håller på och jämför andra. Det vore väl enklare om hon bara diskuterade sakfrågan utan att blanda in namngivna personer. Det som händer när hon gör det, i alla fall för mig, är att hon framstår som en desperat skitsnackare med ett vikande följarunderlag. Det behöver inte vara så, men det är så jag tänker.

  Svara

   Med tanke på orden du använder om henne framstår det inte alls som att du ”inte har en aning om vem det är”. Så tänker jag

   Svara

    Jag begriper mig bara inte på de här svarskommentarerna som kan komma ibland:

    ”Är du den och den?”
    ”Det tror jag inte på!”

    Och allt möjligt.

    Jag har alltså aldrig titta på några sociala medier från denna Clara. Om du tänker efter i två sekunder: Varför skulle jag skriva så om det inte var sant? Vad skulle vitsen vara med det?

    Jag tror att Bloggbevakning skulle kunna bli ännu bättre om de här konstiga och lite paranoida tendenserna hos vissa kommentatorer inte fick så stort utrymme.

    Svara

   Jag håller med, hon hade kunnat hålla sitt inlägg betydligt mer professionellt och inte nämna namn.

   Svara

  Camcam kan du köpa Caisa rouge och läppcerat och skriva vad du tycker. Jag tycker dom verkar bra.

  Svara

  Caia skulle det stå . Det är måndag. 😁

  Svara

  Therese gör videos i stil med ’Jag äter svart mat i en vecka’, detta enligt mig tyder på två saker;
  1. Hon har en ung publik.
  2. Hon är en mer klassisk youtuber som hakar på trender och idéer, vilket leder till klick, spridning och engagemang. Denna punkt går även hand i hand med punkt 1 då jag upplever att den yngre publiken dras till den typen av videos och trender där man typ tillverkar slime.

  Bianca å andra sidan vänder inte direkt ut och in på sig själv för att skapa innehåll. Hon filmar uteslutande vloggs där man följer med henne i vardagen.

  Skulle säga att det Therese gör bra är att hon interagerar mer med följarna såsom vissa redan sagt, t ex att hon ställer frågor eller likear/svarar på enskilda kommentarer. Sen upplever jag Therese som att hon har lite mer genomtänkta/trovärdiga samarbeten. Man skulle nog faktiskt kunna tycka att Bianca la ner lite mer omsorg på sina samarbeten och kanske var lite mer picky? Hon är ju ekonomiskt oberoende så hon behöver ju inte göra samarbeten för att få mat på bordet.

  Bianca kör mest vanliga vloggs där man får se henne i vardagen.

  Personlighetsmässigt upplever jag Bianca 100% mer genuin, komplex och fascinerande. Therese har skapat en slags persona som påminner mig om en programledare för ett barnprogram. Hon är så otroligt opersonlig. Therese kan prata om ångest, men gör det efteråt och på ett generellt sätt. Bianca pratar om ätstörningar i realtid. Bianca vågar vara betydligt mer sårbar. Hon gömmer sig inte bakom en hysterisk/säljig/highpitch fake röst. Hon visar sin okunskap, brister och självdistans vilket för mig gör henne så mycket mer intressant som person.

  Money talks osv, kanske är det bra med läsar/tittarengagemang, men i slutändan handlar det väl om sälj? Underbara Clara och/eller Therese kan ha mycket kommentarer och likes, men i slutändan handlar det väl om vad de får sålt via samarbeten i förhållande till hur många följare man har. Om de kan påvisa att just de har ovanligt höga siffror i förhållande till antal följare så hade de säkert fått fler samarbeten och bättre betalt? Är dock inte säker på att man kan sätta likhetstecken mellan kommentarer/engagemang och konsumtion.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.