Upprört när Instagramkontot ”Situationer” börjar sälja merch

Skärmdump på Situationers Instagramkonto

Instagramkontot Situationer, med sina 888 000 följare, baserar hela sitt konto på att publicera andra människors tweets, men utan att någonsin hänvisa till ursprungskällan, något som irriterar människorna vars tweets dykt upp på Instagramkontot.
Inlägget här nedan skrevs redan 2017, så det hela har pågått ett tag.

Nu har personen/personerna bakom Situationerkontot låtit meddela att de kommer börja sälja merch, som helt kommer baseras på de tweets som publicerats genom åren.
Av kommentarsfältet att döma så är det inte alla som tycker att det här är en kul och bra idé, utan det riktas skarp kritik på att man kommer tjäna pengar på andra människors citat, som man inte ens brytt sig om att källhänvisa till.
En person som är aktiv i kommentarsfältet är Julia Frändfors, som jag anar kanske fått en tweet eller två citerad på kontot genom åren?
Hon kallar honom kort och gott för obegåvad hjärndöd luffare.
Många med henne vill veta om man kan skicka en faktura om man ser sina citat på några av produkterna som ska tas fram, men svaret på det har bara blivit att de som kritiserar är tråkmånsar enligt kontoinnehavaren/havarna.

Jag undrar varför man valt att inte källhänvisa citaten från första början?
Det är väl ingen som tror att det är personen/personerna bakom kontot som kommit på dem själva?
Att källhänvisa kostar liksom ingenting och hade nog gjort människor betydligt mer vänligt inställda till kontot och dess merch än vad som nu utspelar sig under det sista inlägget.

………………………………………………………………………….

Vad gäller upphovsrätt på Twitter så går följande att läsa på Lawline.

Kan upphovsrätt uppkomma om texten finns på twitter?

Det spelar ingen roll vart verket befinner sig eller kommer till uttryck. En text på Twitter kan omfattats av upphovsrätt liksom en tavla du målat hemma. Däremot så omfattas inte idéer eller tankar av upphovsrätt.

Om jag förstår det hela rätt så får man citera från upphovsrättsskyddade verk på Författarförbundet hittar jag följande rader om citaträtt:

Allmänt kan sägas att rätten att citera ett verk gäller både muntligen och skriftligen. Var och en får citera ur offentliggjorda verk i överensstämmelse med god sed och i den omfattning som motiveras av ändamålet.

”God sed” innebär bland annat att upphovsmannen anges, och att citatet inte är till sådan omfattning att det kommer att utgöra huvuddelen i det nya verket, enligt Wikipedia.

I det här fallet så utgör ju citatet definitivt huvuddelen i det nya verket.
Det är 100 % av det första verket som blir 100% av det nya verket på Instagram så vad tusan gör man av det?

Tack för tips!

111 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Oj vad han satte ner foten! Vet inte riktigt hur men han gjorde det. Verkligen.

   😆😆😆

   Snacka om att folk har allvarliga problem.

   Vi har en pandemi o folk dör, men folk ska uppröras o böla över såna i-lands problem att jag blir så frulsekundär kränkt.

   Skärpning för tusan!

    Applicerar du samma princip på alla problem som inte involverar en pandemi? Finns gott om i-landsproblem att förfäras över, är inte så säker på att det här är ett av dem.

    Tycker att det här resonemanget är så otroligt märkligt, att människor typ ska få bete sig hur som helst så länge det finns ännu värre saker som pågår samtidigt. Man har liksom åkt vilse SÅ många gånger under tankeprocessen som landar i att det är rimligt.

    Dessutom – Att kritisera är inte ”att böla” och tro mig, du plockar inga poäng på att använda den sortens retorik.

    Det kommer alltid finnas personer som har det värre än vad någon annan har.
    Medan vi lever i en pandemi där folk dör i blodproppar så finns det folk som svälter ihjäl för att de inte har mat för dagen. Medan folk svälter ihjäl finns det små barn som är tvungna att arbeta 18 timmar om dagen för 4kr för att kunna ha en möjlighet att försörja sin familj. Medan dessa barn jobbar i fabriker finns det småbarn som blivit sålda av sina föräldrar till folk som driver bordeller där barnen sedan får leva i misär under tortyrförhållanden för att sedan slängas ut när de kommer i puberteten eller dör.

    Dessutom ser vi svart på vitt att denna pandemi i allra högsta grad är ett i-landsproblem det också

     Du kanske skulle se över utvecklingen av covid-19 i utvecklingsländerna innan du uttalar dig om vilka länder som har problem med pandemin. Och fundera lite över vilka länder det är som får tillgång till vaccin.

      Det är fakta att Amerika har 95% mer covidfall än vad Afrika har. Europa har 93% mer.
      Enda anledningen till varför utvecklingsländer får problem är pga hur ekonomin blir drabbad genom lockdowns.
      Över 300 miljoner jobb har försvunnit det senaste året och det påverkar i allra högsta grad precis alla länder. Självklart påverkar det mest de som redan var svaga från början.

       Nej det drabbar inte lika. Befolkningen i u-länder är inte anställda i samma utsträckning som i i länder vare sig av staten eller storföretag och drabbas inte på samma sätt av lock downs. Bedriver du självhushåll kan du fortfarande se om din åker.

        Tror du att alla invånare i u-länder bedriver självhushåll?
        Om sysselsättningen går ner i övriga världen innebär det att efterfrågan på resurser minskar. Resurser som oftast finns i u-länder. Därmed så minskar även sysselsättningen i u-länder.

        Tänk dig själv. Låt oss säga att Unilever drar ner på sin produktion med 25% eftersom de blir drabbade av covid på olika sätt. Det innebär att de kommer minska sin efterfrågan av palmolja med 250.000 ton.
        Nu kanske du tänker att det är något positivt, eftersom palmolja är dåligt. Men vad man inte tänker på är att den här palmoljan är något som flera miljoner småproducenter i u-länder är beroende av för sin överlevnad.
        I våras var det väldigt många som stoppade sin produktion helt och hållet. Det är självklart att det ger ringar på vattnet på de mest otänkbara ställena för den som inte är insatt.

         Nej men fler än i i länder. Vilket var vad som diskuterades. Du påstår alla drabbas lika av lock downs eller de drabbar utvecklingsländer hårdare vilket alltså är falskt.

          Citera mig på att jag påstått att alla drabbas lika.

       Och hur många kommer att vara smittade i Afrika om ett år, två år, tre år. Och Asien, Latinamerika. Då vi i västvärlden återgått till vår konsumtionshysteriska tillvaro vaccinerade och glada.

      Den 14 januari nådde världen ett rekord, med över 16.000 som dog världen över i covidrelaterad död.
      Det var alltså ett rekord, medeltalet ligger väl någonstans vid 5-6000 om dagen.
      Sätt det i perspektiv av att det är över 21.000 människor som dör av hunger varje dag.

       Pucko. Hunger smittar inte genom luften eller via droppar. Inte heller genom kontaktsmitta.

        Det är ingen som påstått heller. Vad är det du försöker argumentera för/mot?

         Att du bör sätta antal döda i covid i perspektiv till döda i hunger. Vilket var din huvudtes.

          Nu börjar du yra i nattmössan.
          Du har ett svar på det du skrev 17:52 som väntar i modd

       Jag förstår inte det här relativistiska tänkandet. Menar du att om att om det dör 21.000 människor av hunger varenda dag och 6000 i covid varje dag så är det inte så farligt med covid? Tänk dig att du bor i ett land där du och dina barn lever på svältgränsen, inte har rent vatten, eländiga bostäder och knappt någon sjukvård. Och så en i värsta fall dödande pandemi och ingen tillgång till vaccin på det. Inte så farligt? Dessutom är covidstatistiken från många länder enbart en uppskattning.

    Den 17 januari var det 7.000 personer som dog av covid runt om i hela världen.
    Under den dagen var det också över 25.000 som dog av andra smittsamma sjukdomar. 14.000 barn under 5 år dog. 16.000 dog i cancer. 10.000 dog pga rökning. 5.000 dog pga alkohol. 2.000 tog livet av sig.

    https://www.worldometers.info/

     (Bortsett från att du själv borde fatta att de här siffrorna inte stämmer då såna tillförlitliga rapporteringssystem inte finns i världen så har jag tre frågor:) (1) vad är din poäng? (2) förstår du skillnaden på sjukdomar som smittar orsakade av virus och sjukdomar inte gör det liksom cancer eller sådana orsakade av suicid eller alkohol? (3) Är det inte lite sjukt blanda bort korten såpass & jämföra äpplen med päron för att försöka förminska dödsfallen i en sjukdom som går relativt enkelt att undvika med social distans?

      Har du ens gått in och kollat källorna? Det är inte okända obskyra sidor, utan de kommer från WHO, FN, UNICEF etc.
      Min poäng är att det inte bara är en pandemi, utan väldigt hemska saker har hänt människan långt innan pandemin. Så pandemin i sig är ett extremt dåligt argument till varför man inte ska kunna få säga ifrån på ”i-landsproblem”

      Och, eftersom att det är på det sättet som du säger. Att det är väldigt enkelt att undvika covid genom social distanserring, så är det ju med samma logik som personen över mig håller, inte något att gnälla över eftersom fler människor dör i hemskare sjukdomar och omständigheter som de inte heller kunde styra över.

    Vad jobbar du med? Om någon en dag skulle börja ta en del av din lön, hur skulle du ställa dig till det? Och personen har inte frågat om lov, inte ens brytt sig om att det är du som faktiskt gjort jobbet. Bara tar utan blinka eller bry sig. Sätt saker i perspektiv då och då. Det finns de som faktiskt lever på det här.
    //Mathias aka Villfarelser

  Ping Gynning!

   Om Gynning hade sålt redan färdiga tavlor ja, vilket hon dock inte gör.

    Nej inte helt färdiga. Hon målar lite ovanpå längs konturerna först. Men ”god sed” lyser med sin frånvaro

     Orkar inte denna diskussion men det är ju helt annan stil på hennes målningar än på det ansiktet hon har använt sig av. Dvs lite mer än att bara måla på konturerna.

     Tycker ”situationer” är en helt annan nivå. De ska alltså tjäna pengar på andras citat, de själva har inte gjort ett skit.

      Helt annan stil? Den där kamasutramålningen hon totalt kopierade från ett bokomslag då?

       Den som ”kom till henne i en dröm” 🤣

   Åååh ni som inte fattar att Carolina gynnings tavlor är helt okej (utan att vara snygga)- ni är så sjukt dryga…gå en konstkurs? Läs på om immaterialrätt? Eller ge er bara…

  Men vem betalar för sån skit? Fattar inte. Är det carpe diem-folket?

   Förstår inte heller vem som skulle vilja ha kuddar/muggar/affischer med sådana citat på? Låter helt sjukt ju.

    Precis. Varför vill man bli påmind om att det är jobbigt att byta påslakan?

     Ä du från Vingåker?

      Knappast. Vingåker finns ju inte din toka! Jag är från Borås. Det borde inte heller finnas i och för sig…

       Aha, du ä från Flen. Handlar du på Willys?

        Personen – Jag är från Borås
        Ingen –
        Absolut ingen –
        Idioten – AHAAA, du är från FLEN?!?!

      Att du hade rätt första gången du ställde frågan var bara tur. Det kommer ta lååång tid innan du hittar någon från Vingåker igen. Så du kanske ska fundera på att byta by?
      Typ Vaggeryd? Det börjar på samma bokstav så du går ju inte allt för mycket utanför din comfort zone.

       du tror att alla anonym är samma person?

        Är dom inte?

        När någon använder samma uttjatade replik, som är så distinkt och specifik, så ja. Då antar jag att det är samma person.

        Precis som att folk tar för givet att en anonym är TRH, Stollis eller influencern det skrivs om försvarar/kommenterar ”eftersom det syns på språket”. Eller som att folk tar för givet att det är samma person som skriver sina åsikter flera gånger på raken i flera inlägg i rad.

         hur kan du bli så upprörd över en kommentar din bittra jävel.

          Jag förstår inte riktigt varför du antar att jag blir upprörd.
          Jag skulle också uppskatta om vi höll diskussionen på en lite mognare nivå än sandlådan där vi skippar de personliga påhoppen. Det här kommentarsfältet blir väldigt mycket trevligare att vara på då.

           Haha. Med tanke på dom ordkaskader du vräker ur dig pga av en (1) kommentar tyder på att du blir väldigt påverkad. (en annan anonym)

           Annan Anonym 16:44 –

           suck

          Skärpning.

      Kan nån förklara skämtet om Vingåker?

       Ja tack, gärna!

      Wingfield

       Ha, ha! Tog ett tag innan jag fattade …

       Och det innebär?

  Hur vet man vem som var först med ett citat?
  Vem som helst kan ju påstå att han/hon var först.

   Med Situationer är det ju enkelt att se att de lagt upp en text efter att originaltweeten gjorts

    Situationer översätter ju bara engelska tweets/memes/citat. En kan gå in på valfritt stort internationellt meme account och wops exakt samma sak situationer lagt upp men på engelska.

     Ge gärna tips på konton!!

      Sökmotor -> big meme accounts

      Här är tips (Instagram):

      whitepeoplehumor
      tastefullyoffensive
      shitheadsteve
      Literallyeverymeme
      trashcanpaul

  Ingen som märkt Lovisas nya näsa?

   Lojsan el Worge?

    Worge. Riktigt stor skillnad

     Har hon gjort den större?

      Nej, mindre. Smalare och rakare

       Blev det bra? Vem är kirurgen?

        Den blev bra och hon är nöjd. Nu ser man ju inte det slutgiltiga resultatet förrän efter 6 månader, så hon utesluter inte en korrigering (vilket ingår i priset). Namnet på kirurgen vill hon inte gå ut med, vilket du säker förstår.

         Var kan man se bilder? För jag ser absolut ingen skillnad

     Kan ju vara så att man sett men inte känner behov av att kommentera det. Imagine that. 🤷🏼‍♀️

      Om hon är lyckligare nu så är väl det fint.

   Då är jag väl blind för ser absolut ingen skillnad. När skulle hon opererat sig menar du? Senaste bilderna på henne själv och bilderna för längesen – det är verkligen samma näsa. Eller har du några andra bilder?

  De creddar ju dock hela tiden.

   Exakt. Kreddas ju på varje inlägg så fattar inte grejen??

   De stavar ju fel och creddar inte med länkar

  Om instagramkontot hade runt 100-200 följare hade dessa människor inte brytt sig. Enda de är hungriga efter är fler följare, så ytligt.

   Handlar det inte mer om att det är fult att tjäna pengar på andras kreativitet? Förstår inte hur ”fler följare” kom in i bilden

  Trodde att folk självmant skickade in påhittade citat/tankar till sidan 😄

  Verkligen alla bilder har ju cred till personen som skrev det?

   Borde inte personerna som skrivit få del av intäkterna?

    Då kan dom ju vara med och dela kostnaderna.

   Jag tänkte samma! Kontot brukar väl alltid tagga ”upphovsmannen”?

   Nej, nu säger vi att ”utan att någonsin hänvisa till ursprungskällan”, annars blir det ju ingen story av detta. Då blir det ”Virtuell kniv-gate” all over again😁

    Och det kommer stå vems citat det är när man beställer.

   Som de personerna har stulit av ett tweet på engelska och bara översatt. Löjligt konto

    Pratar du om mammasanningar nu?

   Personen har inte alltid gjort så och ibland läggs det upp helt utan cred och när upphovsmannen påpekat det så har det kommit i efterhand.
   Personen stjäl tweets utan att fråga och nu ska personen tjäna pengar på andras tweets utan att fråga. FULT

  Är väl lite som Batras bok med arga lappar.

   Nej. Han skrev ju dels ut varifrån de var fotade dels var de anonyma och inte från personer eller officiella konton.

   Du hade kunnat jämföra om situationer valt att göra affischer på anonyma kludd på toaletter men såklart inte om de snor från twitterkonton.

    Fast twitterkontona har ju i sin tur snott det någonstans ifrån. Så vem är upphovsmannen till ordspråk?

  Halva de där ”roliga” tweetsen som Situationer stjäl är stulna av svenska twittrare från amerikanska konton och vem vet vem de i sin tur snodde av. Det är som med ordspråk, omöjligt att spåra till ursprungskällan.

  ”författare” av memes på Facebook skickar ut fakturor när folk delar deras memes.. Ungefär samma sak?

   Svårt kränkt.

  Var det halv fem som Anna Book ska börja laga mat? Ett halvt kilo potatis per person, kan bara bli bra.

   Jag laga 1kg köttfärs igår, vi är två personer.
   Du vet det finns ju något som heter rester och kyl & frys.

    Fräscht att frysa in tillagad potatis.

     Funkar utmärkt

      Eh, nej.

   Jag hoppas såååå att hon i alla fall får EN tittare…

    Hur funkar det egentligen? Sänds det live direkt från Facebook-eventets huvudsida, och så registreras vilka som är inne och tittar?

   Tramsfrans ska väl se om inte annat.

    Och Alexander Erwik. Anna Books bästa kompis. Nästan säkert.

     Han som var med i Baren?

     Ja, Gud så arg han var på henne efter Biggest…

      Anna Book blåste Erwik på rätt mycket pengar. Mycket läsvärt:

      https://nyheter24.se/bloggbevakning/2017/10/12/aja-baja-anna-book/

  Så trött på alla talanglösa töntar som ska tjäna pengar på andras kreativitet på det här sättet. Kent Wisti, fatjewish, situationer m fl. Gå och lägg er.

  Jag kan inte se några kommentarer på det inlägget på Instagram, är det avstängt på det inlägget?
  Blir galen på det här, om jag exempelvis går in på en bild via Upptäck-funktionen så kan jag aldrig se kommentarer på det inlägget jag trycker på, någon som vet varför det blir så?! Jag kan alltid se kommentarer på användarens andra bilder, men inte den bilden jag kommit in på profilen via 😩

  Hur mycket verkshöjd har en tweet gjord på fyllan?

   Kanske ett par decimeter.

  Känns lite väl kränkt. De flesta av citaten är ju sånt som nån i sin tur snott från en eng sida. Och vem kommer köpa denna merch?! Känns som en blivande carpe diem skylt! Känner att jag bryr mig noll

  Men jag fattar inte. Det står ju ett användarnamn till antingen Insta eller Twitter under varenda bild? Har gjort det så länge jag sett iaf, minst ett halvår? VAD är det som är upprörande?

   Att personen inte frågar människor utan bara stjäl och nu ska tjäna pengar på det

  Töntigast av alla är väl Julia F som tror att hon har hittat på allt humoristiskt som twittras/instagramas öht. Storhetsvansinne much?

  Jag hatar kontot situationer. Har fått flera tweets stulna utan någon som helst cred. När jag frågat varför så har jag inte fått något svar. Och nu ska personen tjäna pengar på andras jobb? Hoppas massanmälningarna haglar in.

  Jag tycker det är kul att människor är lite ambitiösa och skapar något de tycker är kul. Personerna som gnäller är väl helt fria att själva skapa muggar av sina citat och starta ett företag de också? Jag anser att det är missunnsamt att gnälla när någon gör någonting (även om det är av dina idéer) för att de tycker att det är roligt och har lite ambition.

  Tycker det är värre med jessica hallbäck som gör samma sak men med feministiska citat och säljer dem och grejer mer dem som sina egna..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *