Intervju i SVD om influencers, pandemin och vaccinationer

Enligt Camilla Gervide, som bevakar och granskar influencers via sajten Bloggbevakning, har det skett ett trendbrott hos följarna under pandemin. – Det är nog första gången följarna reagerar så här starkt. Helt plötsligt kan de vara till influencerns nackdel, när de ifrågasätter deras handlingar och kräver svar, säger hon. – Pandemin har verkligen varit en vattendelare, där många nog har förlorat följarnas förtroende för all framtid. Vad har influencers för ansvar när det gäller att följa restriktioner? – Vill du njuta av offentlighetens sötma genom att tjäna massa pengar på hur du kan påverka dina följare, kan du inte avsäga dig ansvaret när det inte passar. Samtidigt är de ju inte myndighetspersoner. Varför spelar det roll vad de gör? – Det argumentet har jag hört sedan jag började skriva om branschen 2016. Men man har inte fått samarbeten och pengar för att man är en skön person. Det är för att influencers har många följare, som företag hoppas kunna hjälpa dem att öka vinsten, säger Camilla Gervide och lägger till: – Allt de säljer och kränger till följarna handlar om trovärdighet. Och det beteendet vissa har visat upp, där de struntar i rekommendationerna, gör att de inte kommer att ha samma möjlighet att göra det längre.
Bildkälla: SvD

Idag publicerade SvD en intervju med bland annat mig, Sara Songbird och Linda Hörnfeldt om influencers, deras beteende under pandemin och den desinformation som vissa av dem sprider om det vaccin som tagits fram mot covid-19.
Lite extra intressant blir den med tanke på att den fest som omskrivs i artikeln, mer eller minde återskapades igår då samma influencers återigen var ute och festade för att fira en födelsedag som att det inte fanns ett uns av pandemi i världen.

HÄR kan du läsa hela artikel.
I skrivande stund är den satt bakom betalvägg.

76 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bra jobbat, CamCam! Mer gräv, mycket mer gräv!

  Svara

   Vad var grävet här..?🤔

   Bra intervju, kan dock inte läsa hela artikeln.

   Svara

   Ja snyggt jobbat camcam. 😊

   Svara

   Ja, en riktig ”vattendelare” 😂

   Svara

  Kan du inte göra inlägg om Big brother ?

  Svara

   Fast har det hänt nåt alls egentligen?

   Svara

    Eh ja, det har hänt grejor. Läs i flashbacktråden.

    Svara

   Nej inget inlägg om Big brother! De som vill se, se. Låt mig slippa. Ok vet, jag kan skrolla.

   Svara

    Håller med. Nej usch skippa det här. Så tragiskt program nuförtiden. Såg typ första de visade när de började med det för massa år sen sen har jag inte velat se de mer. Usch. Ytterligare ett porr och festa program…

    Svara

   Ja, snälla gör inlägg kring bb!!

   Svara

  Bra jobbat, intressant och viktig artikel.

  Svara

  ”Inlärning genom smärta”; det är när det gör ont i plånboken som man lär sig.

  Svara

  Som sagt Hallwylska kör sitt varumärke i botten med alla influenserpartyn under pandemin.

  Svara

  Känns som att attityden nu mer och mer vänder sig mot influensers. Skönt isåfall!

  Svara

   Jag tror att om 5-10 år kommer man skratta åt av vår tids influensers som knappt inspirerar till något positivt alls, och undra hur sjutton kunde man lägga ner till på att följa den här typen av idioti och ansvarslöst beteende som att festa mitt uppe i en pandemi. Otroligt korkat att lägga ut hur dumt man beter sig inför så många.

   Svara

    Hoppas verkligen det och att det inte tar så lång tid!

    Svara

    Och alla förbannade dokusåpor. Så trött på skiten.

    Svara

     Är väl bara att inte titta lol

     Svara

    1. 5-10?
    2. Haha vad inspirerar de ens till öht?

    Svara

  OT
  Helen Torsgården säger att hon i snitt jobbar 35-45h/vecka och denna vecka 49h. Känns inte det jättemycket? Räknar hon att vlogga när hon rensar ladan, åker ut och fikar osv som jobb då?
  Inte så att jag betvivlar att hon jobbar hårt, men förstår inte riktigt hur man kan lägga >8h/dag på typ mejl, svara på samarbeten osv per dag?

  Svara

   Mmmhm tänker likadant..

   Svara

    Att vlogga är ju också hennes jobb. Och redigera videos! Glöm för gudskelov inte det. Vet att hon en gång i tiden la upp en film som var oredigerad för att följarna ville det och då blev det mer än en timme (tror jag?). Att redigera tar tid, att redigera en vlogg som blir ca 30-40 min tar otroligt lång tid.

    Svara

     Jo men hur många vloggar lägger hon upp? 1-2? Fine att det kan ta 8h att redigera. Men resterande 41h? 😅

     Svara

      Ja, nu kan jag ju givetvis inte veta hennes jobbschema exakt. Men tänk såhär: hon kanske filmar i 2-3 dagar. Låt oss säga att hon totalt filmar 25 olika klipp – kanske mer. Sen ska hon kolla igenom alla klipp och klippa ihop till vloggen. Då har hon vloggat (jobbat i två/tre dagar – skapat content) och redigerat. Sen är det samarbete på instagram (absolut på youtube också) och där måste hon hitta på en bra idé, spela in, få godkänt från kund och sen lägga ut. Skapa bra content – tycker förresten Sandra Beijer är grym på det. Men tillbaka till Helen. Nu försvarar jag egentligen inte influencerjobbet för kan själv tycka det inte är ”så jobbigt” ibland. Men just Helene följer jag och ser hur hon kämpar med att redigera mitt i natten, svarar på mejl som dyker upp hela tiden osv. Vi får inte glömma att många influencer anställer assistenter och klippare medan Helen gör allt själv. Så jag kan tänka mig att hon jobbar så många timmar i veckan.

      Svara

       Jo förstår absolut! Men tycker ändå det är märkligt mkt timmar. Å andra sidan så filmar hon ju sånt hon skulle gjort ändå. Men absolut 😅

       Svara

       Redigerar mitt i natten gör hon ju inte.

       Svara

        Vet faktiskt inte om jag blir trollad eller inte här hehe. Men vill bara poängtera att hon redigerar efter midnatt då och då i alla fall. Och det kallar jag mitt i natten!

        Svara

   Ifrågasätter du/ni alla andra influencers jobb också?

   Svara

    Alla sitter ju inte och tycker synd om sig själva.

    Svara

     Tycker inte att hon gör det, inte värre än nån annan.

     Svara

     Tycker inte heller att Helen är någon som tycker synd om sig själv, tycker att hon är väldigt geniun och väldigt rolig att följa på youtube/instagram. Att hon tar upp att det är mycket att göra till och från är väl bara bra, precis som oss andra går arbete/plugg i vågor och ibland är det mer att göra och ibland mindre, vi får ju följa med i hennes vardag och att hon ska låtsas som att allt är bra när hon egentligen är stressad gör ju att hennes videos inte blir bra eller genuina. Vet inte vart jag ville komma med den här men tycker att Helen är superbra! 🙂

     Svara

    Jo fast just Helen litar jag väldigt mycket på! Så är nog mest nyfiken på hur hon definierar jobb. Vet ju såklart att hon jobbar hårt, men många gånger i vloggarna så gör de ju väldigt mycket annat på dagarna än ”jobb”.

    Svara

   Gillar Helen men hon känns mindre och mindre glad.

   Svara

    Kan ju vara för att det är Corona och alla har blivit påverkade av detta, även influencers. Sen har hon två små barn, en av dom är väldigt trotsig. Gravid och verkar vara väldigt trött pga det. Sen i höstas så var hon öppen med att hon kände sig väldigt låg och hade svårt att känna igen sig själv.

    Svara

   Allt som genererar inkomst bör väl kunna räknas som jobb i hennes fall tänker jag.

   Svara

   Får man så mycket mail som de stora influencerna får så tar det aldrig slut. På en dag kan Helen få 100 mail. Det tar inte 5 minuter att gå igenom alla dessa och besvara dom. Många av mailen kanske innehåller mycket information kring kommande samarbeten som hon behöver läsa igenom. Sen är det nya samarbetsförfrågningar, förhandlingar osv.

   Sen angående att vlogga. Att spela in tar inte så mycket tid egentligen. Men att sätta upp kameran och hitta rätt ljus/vinklar tar tid. Sen filmar Helen med 2-3 olika kameror. Det gör att när hon väl ska redigera behöver hon gå igenom materialet från alla kamerorna och sen redigera in dom på rätt plats. Helen verkar också ha väldigt mycket problem med sin dator krånglar en massa. Vilket drar ut på tiden. Bara att hitta musik till en video som är 30 minuter lång kan lätt ta 1,5 timma. Så att hon arbetar så många timmar är sant men är man inte insatt i arbetet som ligger bakom så förstår jag att man undrar vad det är som tar tid. Men när Helen säger att hon jobbar så tror jag det sista hon syftar på är att filma utan det är allt som ligger bakom det hela 🙂

   Svara

    Tack för svar! Så är det säkert 🙂
    Menade inget illa när jag frågade utan mer att man ju inte ser så mycket av det i vloggarna utan ser mycket när de är ute på dagarna (vardagar väl) osv. Fick inte ihop det, men litar också på henne. Hon är min favorit!

    Svara

     Tycker det är jätte bra att du frågar. Önskar att fler influencers kunde förklara bättre vad det är som tar sån tid. Det är ju svårt att veta hur ett yrke fungerar om man själv aldrig har arbetat med det 😊

     Svara

  Bra! Bor med sambo i risk grupp och har en liten spädis hemma, följer restriktionerna och det känns jobbigt när man ser folk som är ute och festar.
  Delar av kompisgänget var och festade i helgen och jag låg hemma i soffan (igen) och kände mig utanför och ensam.

  Svara

   Tänk på att du är en solidarisk och empatisk person! 😍

   Svara

   Ska någon göra nåt, eller inte göra nåt, för att du inte ska känna dig utanför och ensam?
   Som jag ser det så har vi några alternativ: dom slutar festa för din skull eller så hänger du med och festar, eller så byter du vänner.

   Svara

   Fast det är ju du som gör det rätta.

   Svara

   Helt ärligt tycker inte jag att det är jobbigare att vara hemma för att andra är ute och festar. Jag är hemma för att jag VILL göra det rätta. Hade jag hellre velat gå ut hade jag gjort det.

   Svara

  Uschh!
  Kan man inte snart börja kräva skadestånd av dessa flunsor!
  Någonstans våre det mera kännbart för dom, för ända de sätter värde på är PENGAR!!!
  Intressant om/ när någon av flunsor insjuknat.
  Ska vi tycka synd om de då.

  Svara

   Det bästa man kan göra är att inte följa dem.

   Svara

  Känns som att det inte spelar någon roll om följare blir mer och mer kritiska. Det som känns för influencers är om de tappar följare. Har de gjort det under pandemin?

  Svara

  Hur har flunsornas statistik förändrats under pandemin? Jag tänker att samtidigt som folk blir irriterade och tappar förtroende för personer som inte följer restriktionerna, så kan den irritationen och frustrationen göra att många får in och följer dem för att reta sig på dem istället. Då tappar de ju faktiskt inte intäkter utan vissa kanske till och med får en ökad följarskara. Paow exempelvis, kan väl inte ha så många som inspireras av henne. De flesta av dem som följer henne måste väl ändå följa tågkraschen?

  Jag tänker att många ändå följer influensers de stör sig på för att det är lite gött att bli frustrerad. Jag tycker mig i alla fall märka det i alla kommentarsfält nu för tiden.

  Svara

   Ja och frustrationen handlar inte bara om pandemin utan hur de sköter uppbrott, uppfostrar barn, hur de firar jul, vad de äter, köper, vilka samarbeten osv. Folk verkar se det som någon typ av nöje att störa sig och klaga på influencers.

   Svara

   Håller med, behövs statistik. Sen kan det också vara så att följarna blir kvar men att de följer för att ha något att störa sig på och då gissar jag på att köpkraften hos följarna blir sämre = mindre intäkter ändå. Så skulle jag resonera, i alla fall. Följer jag någon som inspirerar och ”glädjer” mig – mer troligt att jag uppmärksammar och tycker om produkterna de marknadsför. Följer jag någon som irriterar mig finns väl risken att den irritationen smittar av sig på produkterna de gör reklam för.

   Svara

  Jag skulle vilja lyfta det här med att allt de säljer bygger på trovärdighet. Är inte det bara något som slentrianmässigt följt med? Ska vi vara krassa är väl de allra flesta bara reklamplatser där varumärken vill få en chans att synas, i brist på andra lämpligare platser att marknadsföra sig på.

  Svara

   Exakt, de har väl ingen trovärdighet men de säljer ändå.

   Svara

   Följer bara Linn Ahlborg och Sanna Jörnvik, fast på Youtube då (kollar andra ibland), och de är nog dw två som jag tycker känns mest trovärdiga trots allt. Vet inte riktigt varför, men de känns som de mest äkta. Särskilt Sanna, hon känns som en sån jag vill vara kompis med🤗

   Svara

  Folk fortsätter ju följa (och förmodligen köpa produkter) så det verkar inte spela någon roll vad influenserna gör. Och som ”S” här ovan skriver så får tom vissa ännu fler följare av sitt dåliga beteende just för att folk följer ”tågkrascher”.

  Svara

  Thomas Sekelius byter namn till Tone – kommer ut som transperson

  https://www.aftonbladet.se/a/56jMMz

  Svara

   En riktigt bra intervju.

   Svara

    Verkligen! Inte för att man har ett ansvar att göra exempelvis en ”bra” intervju när man kommer ut som något öht, men hon tog verkligen upp flera viktiga och insiktsfulla poänger.

    Svara

  Bianca Ingrosso: ”Love my home”

  Men fucking HÅLL DIG HEMMA då?!?!? Om du nu älskar ditt hem så jävla mycket bör det inte vara några problem att inte ränna runt och festa i en pandemi.

  Svara

   Haha, så härligt rak du är!

   Svara

   Det var ingen fest! Middag med fyra pers runt varje bord. Inte bara influensers som va på stället utan även ”vanliga” , alltså inget och stället stängde kl 20.

   Svara

  Finns dessvärre inte någon medicin mot hjärnbrist.

  Svara

   Jo, duroferon eller niferex är jättebra

   Svara

    Mm det är mot järnbrist inte hjärnbrist

    Svara

     Fysisk aktivitet (konditionsträning 3 ggr/v i 30-45 min/pass) och att träna hjärnan genom att använda den (problemlösning, korsord, läsa böcker, etc ”låt hjärnan jobba”) ökar kapaciteten.

     Svara

     😂😂😂

     Svara

  Skulle det inte vara en god idé att dessa influencers utbilda sig och börja jobba inom vården istället för att sälja en massa irrelevant krimskrams? Iaf tillfälligt. Vore väl bra!

  Svara

  OT om Fru Reinhold som hänger ut en städservice på sin instagram stories. Hon tycker de gjort ett undermåligt jobb och hon delar DM:s från sina följare som också har dåliga erfarenheter av samma städbolag.
  Det ironiska är att följarna anlitat firman efter att fru Reinhold själv rekommenderat och gjort reklam för just denna städfirma för några år sedan.

  https://www.frureinhold.se/2016/03/23/albert-stadservice/

  Svara

   Haha! Vad sjukt 😂

   Svara

   Vad är konstigt med det? Dom kanske har blivit sämre!! 🙄

   Svara

    Då kanske hon kan ta ansvar för det och be om ursäkt till sina följare som blivit typ blåsta efter rekommendationer från henne? Hon ansvarar inte för firmans misstag men för relationen till sina följare som indirekt betalar hennes lön.

    Svara

  Är det någon som vet hur det fungerar för influencers med mammapeng? Sanna Jörnvik har sagt flera gånger att hon är mammaledig, men driver ju fortfarande sina sociala medier, ex. sin youtubekanal samt lägger tillsammans med Calle upp videos på Liberos kanal Gravid Vecka för Vecka. Hon tjänar väl pengar på dessa videos, men får hon då ändå bidrag för att hon är ”mammaledig” ?

  Tog bara Sanna som ett exempel, tycker hon verkar supergullig och undrar bara hur det fungerar, antar att det är samma regler som för egenföretagare?

  Svara

   Undrar samma om Isabella som enligt uppgift är sjukskriven.

   Svara

   Man får ju inte ta ut föräldrapenning för den tid man jobbar, men ofta drar många ner på jobbtimmarna och tar ut föräldrapenning resten av tiden.

   Svara

  Är det någon mer som irriterar sig på Bingo Rimer… jag såg på IG igår att först hade han kurs hemma hos sig, kursdeltagarna var (förstås) inte 2 meter ifrån varandra och åt lunch mm tillsammans. Sen har han mage att göra ett inlägg på kvällen om att han minsann ska äta sin lördagsmiddag ensam men det är helt OK för han känner sig inte själv, han gillar sitt eget sällskap. Han undrar vad hans följare tycker om att vara själv? Är detta ett skämt??? I Corona-tider, först att samlas inomhus flera stycken, äta tillsammans mm och sen liksom raljera om hur OK det är att vara själv… TÄNK så många som har varit helt isolerade/ensamma – äldre, riskgrupper osv – nästan ett år nu. Klart som fan att det är OK för Bingo att äta oxfilé själv en lördag när han varit ihop med kursare hela dagen. Det är ett sånt hån tycker jag att först inte följa rekommendationera och sen kommenterar hur OK det är att vara själv – typ 2 timmar eller nåt. Helt sjukt.

  Svara

  Vad exakt är det dessa influecers gjort fel? Att äta brunch ute? När restaurangerna endast låter dom sitta vid olika bord och fyra vid varje plats? Ursäkta, men vad är det som är så fel? Det är restriktionerna och det är regeringens beslut. Stäng ner samhället då om folk ska få skit för att följa restriktionerna ändå.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.