Öppet Spår


Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.

Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

Ps! Tjafsa mindre!

764 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Usch tycker detta är lite jobbigt, jag är hemma från jobbet nu (sjuk pga min mage som åter igen krånglar) . Jag har konstaterat IBS och endometrios, och dessa sjukdomar kan resultera i allt ifrån magkramper, smärta, svullnad, feber, diarré och kräkningar. Och nu med corona också så är man ju verkligen hemma för minsta lilla. Grejen är att jag börjat få kommentarer på jobbet där de har sagt ’du har mycket problem med magen va?’ och ’vad du är sjuk ofta’. Så jag känner mig typ lite dum som är hemma så mycket pga mina magbesvär…Ibland kan jag få så lös mage att jag helt enkelt inte kan ta mig till jobbet, och så kan det bli veckan efter jag fått vara hemma pga magknip. Och då blir jag stressad på grund av att jag än en gång får sjuka mig, vilket gör att magen blir sämre av stressen. Ond spiral.

  Jag försöker så gott jag kan att dämpa problemen med hjälp av de läkemedel jag fått, tips och råd kring kost och KBT, men jag känner att de på jobbet kanske börjar tro att jag inte är trovärdig för jag blir borta så mycket och ofta, och ofta få dagar åt gången. Jag tror att personer som inte har ibs/endometrios själva kanske inte fattar hur mycket problem det kan ge. Nån mer med liknande problem? Har ni fått kommentarer på jobbet? Har försökt få sjukskrivas pga endometriosen men fick avslag från försäkringskassan så jag blir ju tvungen att fortsätta sjuka mig titt som tätt. Och allt pga magen… :/

  Svara

   Har du pratat med din chef? Upprepad sjukfrånvaro ska leda till att din chef har samtal med dig och att ni sedan upprättar en rehabplan tillsammans. Det är din arbetsgivares ansvar och det finns också ett ansvar att, så långt det är möjligt, anpassa ditt arbete. Prata med chefen, HR eller facket.

   Att dina kollegor kommenterar din sjukfrånvaro är inte ok om det gör dig obekväm. Det bör du ta upp med chefen. Dina kollegor har absolut inget med att göra varför du är sjuk.

   Svara

    Jag håller verkligen med! Men det låter superjobbigt att ha så mycket problem med magen pga. IBS. Det kan ju vara en idé att testa t.ex. FODMAP eller få hjälp av en dietist? Hur som helst önskar jag dig all lycka till.

    Förresten så har jag ett skolprojekt (En google-enkät med 3st kryssfrågor, tar ca 15 sek) som ni gärna får besvara. Det vore suuupergulligt!
    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe01PuapJ91mH5RoG54uGlWW6HhbAWMmqXfMxo2OcPyUErQpA/viewform

    Svara

    Tack snälla för svaret/svaren ni alla ger! Jag har pratat med min chef, jag berättade ganska tidigt i min anställning att jag har endometrios och har försökt förklara så gott det går vad för symptom jag har. Att vissa dagar är helt smärtfria, medan man sekunden senare kan tro man ska dö av smärta.

    Svara

   Om jag inte skulle äta p-piller skulle jag nog vara i din situation, i tonåren blev jag ofta skickad ut från lektionen för att jag inte kunde sitta på min stol, kom värken på morgonen stannade jag hemma helt. Tack och lov hade jag förstående lärare som visste att jag inte skulle skolka bara för att, de kände mig som person. Men började också undra vad alla andra tyckte när det hände mig så ofta men aldrig någon annan. Men tack och lov hade jag sådan tur att p-pillren tagit bort symptomen nästan helt, vet att det inte är så lätt för alla.

   Svara

   Krya på dig!!!

   Svara

   Känner med dig, är inne i en dålig fas med min mage just nu (ibs) så har haft feber till och från senaste veckorna och varit helt orkeslös. Har också alltid fått höra att jag är sjuk så ofta men tror det landar i att många inte har kunskap om hur IBS faktiskt påverkar kroppen. ❤️

   Svara

   Vad tråkigt att höra! Jag förstår om det känns jobbigt <3 Jag kan bara hålla med om ovanstående – dina kollegor har inte med det att göra och det är en god idé att prata med din chef.
   Nu har jag inte endometrios men hade väldigt stora problem med min mage för några år sedan (IBS). Gick till sjukvården titt som tätt och det tärde på mig väldigt psykiskt. Kände att livet var över och jag aldrig skulle kunna göra normala saker som jag gjort tidigare – festa, resa eller någonsin ha en partner. Jag gick i KBT för det och idag några år sedan så är det inte längre något som bekymmrar mig på samma sätt. Visst, kan det vara jobbigt att ha akut diarre och ha smärtor men inte så att jag vill avsluta mitt liv. Det är ju egentligen är det mest naturliga som finns. Kanske inte hjälpte dig så mycket då jag absolut inte menar att det endast sitter i hjärnan – för det gör det verkligen inte och det kan göra mig såååå arg när folk (sjukvården) indikerar det. För mig hjälpte det också att avdramatisera det, dvs prata om det med mina vänner och höra att jag inte var så ensam med att ha ont i magen/springa på toa. Jag kommer ihåg att jag blev förvånad över att så många av mina vänner faktiskt också hade problem, vilket blev en tröst.

   Jag vet också flera stycken med magproblemtik som blivit hjälpta genom att äta enligt Fodmaps 🙂

   Svara

   Har inte IBS men ulcerös kolit (kronisk inflammation i tjocktarmen) så det funkar i princip på samma sätt fast blod också. Har jag en toalett på jobbet brukar jag jobba som vanligt men meddela på jobbet att jag är i ett skov med sjukdomen eller har en dålig dag. De förstår inte hur sjukdomen fungerar men de accepterar det ändå. Sedan vad gäller sjukskrivningen kan jag inte hjälpa dig då jag själv inte sjukskriver mig för magen såvida jag inte blir inlagd på sjukhuset (dumt av mig kanske, men det dåliga samvetet av att sjukskriva mig väger in där)

   Vad gäller försäkringskassan så försök få din läkare att skriva ett så tydligen sjukintyg som möjligt för de har blivit jättehårda. Min läkare fick komplettera mitt flera gånger om innan jag fick det beviljat trots att jag sket blod 10-15 ggr om dagen 😅

   Svara

    Förlåt men känns väldigt nedvärderande att påstå att IBS funkar på samma sätt som IBD? IBS är att ha varierande problem med magen, IBD en kronisk sjukdom som ofta kräver operation.

    Svara

     Nej men symptomen med problematisk mage är vissa gånger lika. En del problem tillkommer såklart med IBD men det är fortfarande en strulig mage som är det jobbigaste.

     Svara

      Men de bör absolut inte jämföras. Som sagt, magbesvär kontra kronisk sjukdom. Den ena behandlas med receptfria mediciner om någon behandling överhuvudatget den andra genom återkommande väldigt tung medicinering och operationer.

      Svara

       De jämförs inte så sluta tjata om det. Symptomen kan vara desamma, till och med värre med IBS om man har otur precis som alla med ulcerös kolit inte behöver tung medicinering eller operation. IBS medicineras inte just för att det inte finns någon medicin.

       Svara

       Jadå jag vet allt hur det ligger till med IBD, har haft det i 12 år (svår dessutom och med tung medicinering) Men fortfarande så är en strulig mage problem för båda. Sedan, som sagt, tillkommer en hel del till IBD.

       Svara

        Ja det lär du veta i så fall! Är nog tyvärr påverkad av flera gånger läst om hur folk med IBS påstår att det är typ samma sak som IBD och generellt lika stort lidande. Menade inget illa emot dig men är bara så trött på den förnedringen.

        Svara

         Hur vet du hur de med IBS känner och mår? Varför är den åtskillnaden så viktig. Lidande är lidande.

         Svara

          För att man vet det? Det är som att påstå att folk med huvudvärk lider mycket som folk med hjärntumör. Skulle aldrig göras när det gäller andra sjukdomar.
          1,5 miljoner av den vuxna befolkningen har IBS. Dom allra flesta har inte särskilt allvarliga problem och den mest vanliga behandlingen är kostomläggning. Jämför med de 50 000 som har IBD, en kronisk sjukdom som behandlas med tung medicinering och operation. Där inläggning och stomi inte är ovanligheter. Där cancerrisken är ökad och stora mängder kortison under livstid leder till massa biverkningar. Lidande är verkligen inte lidande.

          Svara

   Har endometrios – om FK inte godkänner så behöver din läkare skriva en bättre plan, prata med din läkare!

   Prata med din chef, va ärlig. Jag har varit brutalt ärlig med min endometrios så de flesta ändå fattar hur illa det är. Berättat och sagt att det bara är att fråga om de undrar något. (Du behöver dock inte!)

   Prata med din gynläkare! Stress gör inte saken bättre 🌸

   Svara

   Jag har samma kombo och lite till och precis samma situation emellanåt. Fått kommentarer ibland men också svarat ibland rakt ut vilket helvete det är. Då frågar de inte mer. Får du hjälp med din endometrios?

   Svara

   Lider med dig ❤️ har ständig mensvärk alla dagar om året men nej då endometrios är det inte för jag har inga cystor. Ge dig inte säg till din chef eller prata med facket!

   Svara

   Jag har också endometrios och mitt tips är att vara, som någon annan skrev, brutalt ärlig med chefer och dina närmaste kollegor (bara dem du känner dig bekväm med såklart, inte som att hela arbetsplatsen behöver veta). Inte så konstigt att det är svårt att få till sjukskrivning eftersom din arbetsförmåga inte är nedsatt varje dag (utgår jag ifrån? Du har väl bra dagar också eller alltså tillräckligt bra för att arbeta 100 % de bra dagarna?). För att du ska få sjukskrivning krävs ju att din arbetsförmåga är nedsatt (med 25, 50, 75 eller 100 %) VARJE dag, dvs lika mkt varje dag i sjukskrivningsperioden. Endometriosen o alla problem som hör till varierar ju, kmr i skov osv så att få till en löpande deltidssjukskrivning tror jag knappt går om man inte är extremt dålig och kan visa att arbetsförmågan är konstant nedsatt. Istället ska du ansöka om särskilt högkostnadsskydd från Försäkringskassan så du slipper karensavdrag för varje gång du sjukskriver dig. Det har jag och har haft i tre år nu. Lycka till och kämpa på, jag vet hur jävligt det kan vara!

   Svara

    Någon som har ett tips på hur man ska orka stå på sig för att få hjälp med misstänkt endometrios? Jag har grova menssmärtor varenda mens, får ont flera dagar innan mens som sen stegrar två första blödningsdagarna.. Är minst en vecka varje månad som förstörs av detta.
    Bm tycker bara att jag ska sätta in spiral och vill inte göra någon vidare undersökning (då jag vägrar spiral) utan tycker att man inte kan göra något åt det då.

    Blev marginellt bättre med kombinerade p-piller men får inte äta det längre, äter nu minipiller 🙁
    Någon som har något tips? Eller är det bara att leva med misären om man inte vill ta risken med spiral?

    Svara

     Har du sökt gynekolog? Det är första steget. Barnmorskor i allmänhet vet för lite känns det som. Jag sökte efter många års besvär hjälp på vårdcentralen, fick komma till gynekolog som undersökte mig med vaginalt ultraljud och jag fick berätta om mina besvär. Bytte till annan p-pillersort som dock inte fungerade alls. Då satte han mig på enanton istället i 6 månader och jag har aldrig mått så bra. Senare fick jag remiss till endometriosteamet på kvinnokliniken på sjukhuset. Finns väl tyvärr inte så många sådana specialist-team, jag har tur som bor i en stad där det finns. Jag får hjälp av både sjukgymnast och sexolog tex. Endometrios handlar om så mkt mer än bara kraftiga ”menssmärtor”. Man behöver ofta hjälp med bäckenbottensmärtor tex.

     Svara

    Jag har endometrios (jag som skrev ovan om brutal ärlighet, för det har hjälpt mig enormt) och är sjukskriven på 75%. Dock började det pga behandling som jag mådde fruktansvärt på, nu ska jag bara komma tillbaka och hoppas kunna jobba 100% igen. Min läkare är fantastisk. Hon fattar att det finns bra dagar, men hon vet också vilket helvete jag haft.

    Så absolut att det går! Men det gäller att hitta rätt läkare samt förklara läget. Sen beror det kanske på vad man har för arbete med, hade jag kunnat jobba hemifrån i en dator så hade jag kunnat jobba 100% typ. Fake it til you make it typ. Men nu måste jag jobba på ”golvet” och det funkar inte. Noll energi, smärtor, psyket, morfin osv.

    Men då ska man också må dåligt såklart. Jag jobbade mina 2h idag och fick sova efter. Finns dagar jag inte ens kan jobba mina 2h.

    Brukar dock jobba 100% men fkn Enanton förstörde mitt liv förra året.

    Och håller med – ansök om särskilt högriskskydd.

    Men nu under corona får man väl sjukskriva sig själv i 21 dagar? Du (TS) kanske behöver det?

    Svara

     Jag var nog otydlig med hur jag menade. I en period kan man såklart bli sjukskriven men det handlar väl ofta om en period då man mår extra dåligt, tex vid byte av behandling som kan paja fullständigt för en (vet hur det är ❤️). Din läkares och din ambition är ju trots allt att du ska tillbaks på 100 procent. Men endometrios går ju inte att bota utan är ju en kronisk sjukdom och har inte hört om ngn som har sjukskrivning som långsiktig ”lösning” utan det vanliga är väl just att man sjukanmäler sig när man har skov eftersom det då ofta inte går att jobba öht.

     Svara

   Jag rekommenderar dig att titta på det här. 🤗

   Svara

   Jag rekomenderar dig att titta på det här. 🤗

   https://youtu.be/zsFdvxLdU6s

   Svara

   Hög igenkänning! Min mage är kaos ibland! Jag jobbar hemma nu & det räddar mig, annars hade jag behövt sjuka anmäla mig så många ggr! Det som hjälpt mig har varit att utesluta allt mjölkprotein, då menar jag allt mjölkprotein. Sen har jag fört kostdagbok vilket gör att jag vet vilka livsmedel som funkar och inte. FODMAP i all ära, men det är sååååå mycket som ska tas bort.

   Lycka till med din mage från en annan som sitter uppe med magknip just nu.

   Svara

    Har samma ibs och endo. Min magproblem blev bättre när jag slutade äta allt kött fågel fisk och blev 100% vegetarian. Och inget laktos, undviker all mat som innehåller jäst samt alltid äter lagad mat, dvs aldrig rå mat!
    Råa grönsaker är hemskt tufft för magen. Koka, ugnsbaka osv. Jag har inte ätit en sallad sedan 2012, klart man saknar de ibland men sånt är värt att offra

    Svara

    Håller med!! Att jobba hemma är räddningen Ibland, att kunna ha på sig pyjamas som är stretchigt för magen, kunna springa på toa om det behövs utan att känna stress för att man försvinner bort lite, kunna ta pauser när det krävs… Hade gärna jobbat hemma på heltid! Hade jag inte varit sämst på siffror hade jag försökt skapa eget företag så jag kan börja jobba hemma för alltid!

    Svara

   Hej Nora! Först och främst, tack för att du vågar stå fram och blotta dig på ett forum där risk för inkompetens och ignorans kan florera fritt. Sen förstår jag vad du genomlider då jag själv som många ovanstående och dig själv har både endometrios/myom och IBS. Det går liksom hand i hand skulle man kunna säga. Jag har kartlagt vad min mage reagerar på. Men det är svårt att ”pin pointa” exakt då magen lever sitt eget liv ett bra tag innan mens. Lider av kraftiga blödningar och är i behov av både stark receptbelagd smärtlindring samt blodstillande medicin. Har stött på ett par chefer som fick mig att tvivla på mig själv och min situation, tillslut sa jag upp mig pga jag gick in i väggen. Var svårt att skilja på mina diagnoser/person, visste hur bra jag kunde prestera men sjukdomen kom ofta i vägen och stressen i sig påverkade till den grad att jag tillslut fick åka in akut efter att jag svimmat och börjat störtblöda på jobbet. Fick opereras akut då ena äggstocken börjat vrida sig samt flertalet myomknutor i livmodern som orsakade de massiva blödningarna. Tyvärr resulterade det i att de var tvungna att ta bort ena äggstocken, och idag går jag på en behandling som sätter mig i kemiskt klimakterie ( 27 år gammal och vill gärna ha barn inom snar framtid).

   Men låt ingen bestämma över ditt mående, låt ingen tvinga dig att få dåligt samvete över något som inte är ditt fel. Din chef ska göra en rehab-plan som någon skrev ovan här, det är din rätt och borde även vara i din chefs intresse. Du förtjänar respekt! Blanda in facket och kräv ett möte med alla inblandade parter.

   Önskar dig all lycka till, du är inte ensam. Stå på dig, hur slitsamt och tröttsamt det än må vara både fysiskt och psykiskt, du förtjänar rätt och bra vård och du förtjänar att bli behandlad likställt med dina kollegor. Ta hand om dig!

   Svara

   Många läkare är sjukt dåliga på att skriva läkarintyg. De måste vara tydliga och skriva varför du inte kan arbeta utifrån den diagnos de sätter på pappret.

   Jag fick besked om avslag med den första läkaren jag hade för hon skrev ett värdelöst intyg med massa saker som inte hade med diagnosen att göra. När jag fick komma till företagshälsovården so skrev hon ett supertydligt och metodiskt sjukintyg så de godkände dagen efter det kom in.

   Svara

  Vad är det snålaste ni har varit med om?

  Svara

   När mina föräldrar inte köpte en Ferrari till mig när jag fyllde 18.

   Svara

    Tycker du ska ringa soc på en gång, så kan du inte leva!

    Svara

   Alla som ALDRIG tar notan eller betalar fikat osv. En i vårt gäng ”glömmer” alltid sin plånbok, oavsett vad vi gör. Kan handla om en 10krs burgare i driven påväg någonstans. Sjukt störande. Han har pengar, han kan betala för sig annars om vi tex shoppar tillsammans men så fort det kommer till mat så låtsas han som om det regnar.

   Svara

    Swish?

    Svara

   En kompis som ville ha swish för att hennes sambo åt resterna av hennes pizza.

   Svara

    😂

    Svara

   Folk som påminner om att man är skyldig dem 5-10 kronor. Skulle inte med flit låta bli att betala tillbaka en sån skuld men eftersom det är sånt jag själv aldrig skulle bry mig om att be om är det lätt att glömma bort. Personen har rätt i sak men tycker det är otroligt snålt och ett oattraktivt beteende. Bjuder gärna på saker och tänker att det jämnar ut sig med tiden.

   Svara

   En gammal kollega som köpte extrema mängder ärtsoppa (i plastkorv) när det var nedsatt pris för att sedan leva på det en månad bara för att det var billigt, han tyckte inte ens ärtsoppa egentligen, och han hade absolut inga enkomonska problem, han var bara så extremt sparsam så han var snål, körde aldig över 80 på motorvägen för att det billiagare än hålla samma hastighet som alla andra. osv osv…

   Svara

    Låter sjukt, men jag tycker inte egen sparsamhet är snålhet.

    Svara

    Låter som mitt ex.

    Svara

   När en kompis drack av mitt vin, gav mig lite av sitt bubbel och bad mig swisha 20kr 😂😂

   Svara

    😂

    Svara

   Hade fest, dagen efter kom en från festen förbi och hämtade sin pant….

   Svara

    Hahaha har hänt mig med! Jag skrev det längre ner 😄

    Svara

     Men det är ju sjukt att det ens hänt EN person!! Jag smäller av

     Svara

    😂

    Svara

   När jag var på stan med min polare och innan vi skildes åt sprang jag inte på en närlivs för att handla lite smått till kvällens middag. Och han la ner en typ blodpudding och någonting mer i min korg och bad mig pynta eftersom han var pank. Vilket jag gjorde med glädje. Sen efter att vi lämnar affären går han in på espresso house mitt emot och köper deras största lyxigaste kaffedryck. Blev rätt paff 😀

   Svara

    Det låter mer fräckt och respektlös än snålt i mina öron

    Svara

   Två bag in box på ett bröllop på ca 60 gäster. Nästan alla fick ett glas iallafall.

   Svara

    Vad är det för människor??? Hur tänker de??

    Svara

     Med plånboken tror jag… Kan tillägga att de fick pengar av sina respektive föräldrar också till festen, dessutom arbetade båda två med bra inkomst.

     Svara

      Låter inte normalt.

      Svara

    Jäklars, slår middagen jag var på..En flaska vin på sex gäster till en tre rätters middag.

    F, om du läser här, ja, det var middagen med det svindyra vinet…

    Svara

     Men som gäst bör man ju inte komma tomhänt. Jag tar alltid med mig en flaska när jag blir bortbjuden

     Svara

      Ändå för lite vin. Och värden ska ju kunna förse sällskapet oavsett om gästen tar med vin eller inte.

      Svara

      De kanske hade med något annat än vin, exempelvis blommor?

      Svara

    Hoppas att de inte fick några presenter.

    Svara

   När jag fick en pruttmaskin av min bror i 20-års present. Han la till, den är från min tjej också.

   Svara

   När min pappas nya sambo nyligen berättade för mig att hon har något sorts klippkort på ett lunchställe där man får 11 rätter men betalar för 10. Hon sa att hon tycker det är så dyrt med lunch att hon brukar be om extra mat tex om det är pannkakor ber hon om en extra så att hon får fyra st och delar därmed upp maten på hälften så att hon kan äta hälften dagen efter. Hon äter alltså en lunch uppdelat på två dagar…personalen är riktigt sura på henne också för att hon alltid ber om extra.

   Svara

    Hoppas de slutar ge det…

    Svara

   När en bekant beklagade sig över kostnaden av att två olika sällskap på genomresa under sin semester bett om att få köra en tvättmaskin var hos henne. Det var alltså ett par med fasta jobb och hyresrätt med inga andra skulder än CSN. Det sved tydligen rejält i plånboken. 😂

   Svara

    Är i chock. Vad svarade du ens?

    Svara

     Kommer inte ihåg. Antagligen ingenting, jag blev nog helt mållös. Har inte återhämtat mig än.

     Svara

   Skjutsade en vän till Ikea, en resa som tar typ 45 minuter enkel väg. När vi var klara ville vi spontanköpa korv i kiosken men eftersom jag inte tänkt köpa nåt hade jag lämnat mitt kort i bilen. Han erbjöd sig dock betala så kunde jag swisha honom… En korv för 5 kr, när det var jag som betalat bensin (och min lediga dag).

   Svara

    Haha alltså, om man inte har ekonomiska bekymmer á la knappt mat på bordet så fattar jag inte att man inte skäms att be någon swisha 5 kr. 🤣 Speciellt någon som dessutom har skjutsat.

    Svara

   Från ”Er snålaste medmänniska” på FB.

   Killen som åt sina tjejkompisars matrester en hel jävla tågluff!

   Svara

   En kompis (numera ex-)pojkvän, med ruggigt hög lön, som alltid beställde in dyr mat och vin när vi åt ute. Vi andra var fattiga studenter/lågavlönade och beställde in billigast möjliga. Han tyckte alltid vi skulle splitta notan. En gång snodde han dricksen vi hade gett eftersom han inte tyckte servitrisen förtjänade så mycket dricks. En annan gång fattades det pengar och då påstod han att han inte sett mig lägga min andel. Aldrig varit gladare än när de gjorde slut.

   Svara

   En bekant som dagen efter en fest kom och hämtade sina tre tomburkar för att han ville ha panten.

   Svara

   Mina morföräldrar tvättade aldrig sina kläder. De knyckte även artiklar från sina jobb tex stora toarullar, vilka jag ärvt idag och lär räcka några år framöver..

   Svara

    Men då överlever du definitivt apokalypsen åtminstone! Bra jobbat mormor och morfar anonym.

    Svara

   Jag råkade swisha 6 kronor för lite när jag och min bästa vän skulle på spa och hon skulle boka in oss. Det kändes snålt när hon direkt ringde mig för att påpeka det.

   Svara

   En bekant tar priset.
   Denna person räknar ut hur mycket antal av något man ska köpa för att butiken ska avrunda örena nedåt.
   Samma person räknade också ut vilket hastighet man skulle köra för att bensinförbrukningen skulle ligga så lågt som möjligt. Att sätta på AC eller rumpvärme i bilen är strikt förbjudet för det höjer förbrukningen.
   Denna tar också och tar reda på var i sverige bensinen är billigast och så kör denne dit och tankar flera stora dunkar för att bunkra och tanka själv i garaget.
   Denne person ger inte heller bort presenter eller julklappar ”för att det inte är en prestation att fylla år eller överleva julen”

   Svara

   En nära vän till mig är konstant snål. T.ex. bjuder jag henne ofta på middag hemma hos mig men när hon bjuder över mig på middag eller vin får jag alltid Swisha. Det händer även ofta att hon ringer/skriver och bjuder mig på middag, och när man väl ska träffas vill hon mötas vid hennes närmaste mataffär för att handla med en för att hon inte har ”hunnit” handla än. Och SÅKLART ska man då swisha halva summan, trots att det då är saker som hon kommer ha nytta av själv, t.ex. åt jag väl inte jag en halv jävla gurka till tacosjäveln utan den fick ju hon äta under nästkommande dagarna.

   Svara

    ”en halv jävla gurka till tacosjäveln”

    😂

    Svara

    Hur kan ni vara nära vänner?

    Svara

     Bra fråga! Hon har ju andra bra sidor vilket gör att jag står ut med mer än vad jag hade gjort annars men detta skaver ju ändå så mycket att jag undrar om det är värt det ibland. Tänker på det mer och mer så ibland frågar jag mig verkligen detsamma.

     Svara

    Ta nästa gång en egen matsäck med dig.

    Svara

     Och en exakt portion mat så att det blir svårt att dela.

     Svara

    Camilla N?

    Svara

   Hände inte mig utan för min syrra. Hennes kompis och kompis kille (killen är en miljonär) hade varit på en lyxsemester ett par veckor och kom hem på julafton. De ville att syrran (då arbetslös och fattig) hade kommit och hämtat dem från flyplatsen med sin bil och skjutsat hem dom för att de inte ville betala för nån taxi – och inte heller för syrran. Hela resan hade varit på närmare 100 km (alltså från syrrans hem till flygplatsen till parets hem och tillbaka till syrrans hem.) Inte så förvånande tackade syrran nej till det.

   Svara

    Fast i bensinpengar blir inte 10 mil så mycket.
    Är det en sjuk jäkla monsterbil som drar 1 liter per mil så handlar det ju inte ens om 150kr.
    Nu antar jag att din syrras bil drar 0,5 liter milen och då kostade resan ”bara” 75kr.

    Svara

     Man brukar räkna 12 kronor milen för bilersättning när man samåker så minst 120 borde hon fått samt en slant eller gåva för besväret.

     Svara

      Nejdu, man räknar med mellan 40-60kr/mil(för vissa bilar ännu mer). Det är inte bara bensinen som kostar pengar när man kör bil.

      Svara

       Nej, det gör man verkligen inte.

       Svara

     Fast för en arbetslös kan det vara skillnaden på om man har råd att äta sista dagarna innan lön.

     Svara

     Varför skulle en arbetslös, som får räkna sina pengar väldigt noga, agera som en gratis taxitjänst åt en miljonär på julafton?

     Svara

     Hade det varit jag som kört hade de 75kr varit viktiga för min fortsatta månad. Jag småtankar för Max 200kr per gång då jag inte vill hamna i ett läge där jag har bensin i bilen för 800kr men inga kronor att äta för och då är 75kr en stor andel av den tanken. Och av min totala ekonomi, som du kanske förstår. Går ju hundralappar överallt så fort man öppnar dörren så varför ska jag skänka en hundring i färdtjänst till en person som har pengar att äta och åka och resa för.

     Svara

   När jag var lite sur på min kompis och krävde då henne på två och femtio eftersom jag hade betalat ett toalettbesök på McDonalds några dagar tidigare

   Svara

    Betalar man för toan på McD??

    Svara

     Ja, i vissa städer iaf.

     Svara

   Jag var på en klassresa i gymnasiet och frågade min vän om jag fick låna hennes plattång inför att vi skulle ut på kvällen. Det fick jag inte, för det ”sliter på plattången”. Blev helt paff, vi pratar alltså ett tillfälle en enda kväll. Har aldrig kommit över denna snålhet haha. Vi umgås så att säga inte i dag.

   Svara

    Hon kanske tänkte på elräkningen också. 😊

    Svara

     Sorry, missade att ni var på resa.

     Svara

   Mina kille var med om det snålaste någonsin. Han blev inbjuden till ett 40-årskalas (det var inbjudningskort på posten och allt). De skulle bli bjudna på en restaurang med julbord, vilket min kille tyckte va jättegeneröst då han inte var så nära med han som fyllde år. Eftersom värden var så snäll och bjöd in, så la alla gäster ihop och köpte en dyr present. När de väl kom till restaurangen beställde han (som fyllde år) in flaskor med snaps, massa alkohol osv. När det sen skulle betalas så skulle helt plötsligt notan delas på alla i sällskapet och alla fick snopet swisha till han som fyllde år. Jag var i chock när min kille berättade detta för mig! VEM gör så

   Svara

   Min ”bästa” vän som jag med glädje bjöd på inträde till krogen, drinkar och mat under flera års tid när hon studerade och jag arbetade. Hon sa att hon skulle bjuda igen när hon fick jobb. Hon fick jobb, extremt mycket mer välbetalt än mitt men bjöd aldrig på något någonsin. Det var bland annat därför jag sa upp vår vänskap.

   Svara

   Ojoj många stories men var länge vän med en person som ville att allt skulle delas på i minsta detalj eller snarare så att hen gick vinnande ur såattsäga. Bjöd hem mig på middag och sa först när maten var uppäten att hen ville ha en swish, gjorde såklart det men tänkte att gör man inte upp sånt på förhand? Mkt andra snålisfasoner som bortförklarades o det var alltid snyfthistorier trots att personen inte levde i nån ekonomisk utsatthet. Well, vi är inte vänner längre!

   Svara

   Kanske inte det snålaste, kan säkert komma på värre exempel men det som dök upp i huvudet nu var en bekant och hans toalettpapper. Han och hans sambo köper hem två sorters toapapper – ett billigare (typ eldorado) och ett lite dyrare/finare (typ lambi). De har framme en rulle av varje på toa men den dyrare varianten får endast användas efter de har bajsat!

   Svara

    Lambi – så mjukt att det fastnar i rumpan.

    Svara

     Du måste nog se över din kost…är avföringen så blöt låter det inte bra…

     Svara

   Jag funderar ibland på om detta var snålt eller om det är jag som är tarvlig… fyllde 30 för ett tag sedan och en kompis ville fira mig med middag och bio. Middagen fick jag betala själv och bion betalade han med presentkort, blev dock bjuden på biogodis. Känner bara mig lite snopen, att stå för maten själv och sen bli ”bjuden” med något som han fått av någon annan….

   Svara

    Tycker absolut det var snålt av han men missledande framför allt.

    Svara

    Man kan ju köpa presentkort till sig själv på bio. Många företag har samarbeten där man får t ex 5% rabatt på presentkort, men inte om man betalar saker kontant.

    Inte ovanligt att folk då köper presentkort på t ex bio till sig själva för att ta del av rabatten.

    Så länge du inte själv betalade för biobiljetten blev du ju de facto bjuden på bio oavsett hur han betalade.

    Svara

   Folk som väntar in i det absolut sista med att swisha för att de tror att man har glömt att man betalat allt.

   Svara

   Jag fyllde 23, jag och mIn dåvarande pojkvän och ett kompispar gick ut för att äta på en restaurang. När räkningen kom tänkte jag stilla för mig själv att min pojkvän skulle bjuda mig. Men då fick jag glatt betala för både pojkvännen och mig själv pga jag hade släpat med mig pojkvännen på restaurang då han endast följt med för att vara ”snäll”. Som att det var välgörenhet eller som att jag betalade honom för att vara min pojkvän. Skämdes när min tjejkompis pojkvän betalade för henne. P.S det tog slut kort tid efter. 🙃🙃🙃🙃😌😌😌😌😌🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

   Svara

   Var hos min pojkvän och hans föräldrar undrade om vi ville äta pizza och de beställer en familjepizza.

   Efter maten säger de att då blir det 22 kr för dig att betala till mig.

   Bara att hämta plånboken och betala.

   De har två heltidsarbetande vuxna i villa med ett barn och gott ställt.

   Jag blev väldigt paff. Vi hade varit tillsammans i några månader.

   Svara

   Jag jobbar på en advokatbyrå där folk tjänar BRA med pengar, vissa 18 miljoner om året.
   *En advokat vägrar byta diskborste och trasa när de blir äckliga så han vill tvätta dem bland besticken i diskmaskinen istället för att ta nya (hållbarhet kanske ni tänker, nej det är endast pga. kostnadsfrågan). Samma person gick en lång omväg när han skulle köpa en Loka för på första stället kostade det 36 kr och han visste att på ett annat ställe mycket längre bort kostade det bara 32 kr.
   *En advokat höll på att miss sitt flyg hem när de var utomlands för att hotellet hade tagit betalt för en vattenflaska (30 kr) från minibaren som han absolut inte hade druckit så han stannade kvar och bråkade.
   *En 14-årig praktikant fick betala sin egna lunch efter att ha blivit illa tvungen att äta lunch ute för de var ute på ett uppdrag.
   *Med mycket mera!

   Svara

   När jag och två av mina vänner var på mitt lantställe i Visby. Var där under stockholmsveckan och skulle ha en rolig festvecka. Självklart behövde ingen betala för boende osv. Vi skulle dock dela på maten/alkoholen. Min ena tjejkompis betalde frivilligt för mer saker än vi kommit överens som tack. Vår killkompis däremot, efter den veckan ändrades min bild av honom helt. Så fort vi skulle iväg på någon aktivitet under dagarna hade han lägligt nog ”glömt” plånboken. Detta höll på hela veckan. Det värsta var dock när vi hade köpt en box vin, som vi självfallet skulle dela på som allt annat. Han dricker ett eller två glas av vinet och häver sen ur sig att han räknat ut vad de två glasen borde kostat och säger att han endast tänker betala för det han faktiskt druckit…

   Svara

  Någon här som har KOL och vill berätta om vilka läkemedel ni använder? Även skriva något om ni fått annan behandling.

  Har fått diagnosen KOL, men har enbart läkemedel som jag fick mot astma. Röker inte.

  Svara

   Hur kunde du fått kol om du inte är en rökare?

   Svara

    Alla kan få kol. Rökning ökar risken för kol.

    Svara

    Så tänkte jag också, men det verkar inte ovanligt.

    Svara

    Så blir det för vissa.

    Svara

    En fjärdedel av patienter med kol har uppgett att de aldrig rökt. Man kan få det av luftföroreningar exempelvis.

    Svara

     Passiv rökning är vanligt

     Svara

    Ca 1/5 som får KOL har aldrig rökt. Man kan få KOL av t.ex. luftföroreningar.

    Svara

    det är en lungsjukdom. tror du det bara är rökare som får lungcancer också eller?

    Svara

     Tonen. Kul!

     Svara

   Jag har KOL, fick min diagnos för sex år sedan. Har en medicin som heter Onbrez som är låntidsverkande, har även Buventol att ta vid behov. Någon annan behandling har jag inte fått och då har jag svår KOL, steg 3. Har på eget initiativ köpt en BA-Tube som jag andas med och så är jag ute och går för att hålla igång lungorna.

   Svara

    Tack för svar! Ska kolla upp det. Bricanyl och Symbicort hjälper ju inte. Så dåligt att läkaren bara skickade brev om diagnosen, men inte ett dugg om nytt läkarbesök eller medicinändring. Måste kräva annan läkare.

    Svara

     Onbrez är en ren KOLmedicin. De medicinerna jag fick först hjälpte inte alls. Jag får aldrig träffa någon läkare, allt går genom astmasköterska på vårdcentralen. Men jag ska försöka få komma över till kolmottagningen vi har här i stan. Ska ringa dit och prata med dom i alla fall. Lycka till!

     Svara

      Tack! Bor i en liten stad så jag kanske kan få en remiss till sjukhuset i regionen. Det var där spirometrin gjordes.Kan du som är i steg tre leva drägligt eller får du försaka sånt som känns viktigt?

      Svara

  Tips på bra hållbara klädmärken som inte är svindyra?

  Svara

   Monki är bra och billigt och håller länge.

   Svara

    Dock inte hållbart. Ägs av HM.

    Svara

    Hållbart som i att de är någorlunda miljövänliga och använder sig av schyssta producenter.

    Svara

    Det här svaret visar verkligen hur otroligt dålig koll konsumenter har på hållbarhet och vad det betyder.

    Svara

   Begagnat om du menar hållbart ur ett miljöperspektiv 🙂

   Svara

    Jag bad om hållbara klädmärken, inte tips på hur man konsumerar hållbart.

    Svara

     En trevlig ton kommer man långt med och gör folk mer villiga att göra lite extra för att hjälpa till.

     Svara

      Tröttsamt med folk som svarar på saker man inte frågat om dock… Orkar de inte läsa frågan ordentligt så behöver de inte svara.

      Svara

       Men hållbart har ju flera betydelser

       Svara

       Och personen som svarade dig skrev ”om du menar hållbart ur ett miljöperspektiv”, det var alltså inte ett drygt svar på din fråga utan att hen bara kanske inte visste exakt vad du menade och ville tipsa att om du handlar begagnat så blir det mer hållbart oavsett.

       Svara

   Var bor du någonstans?

   Det ska finnas några butiker nischade mot hållbarhet etc i Stockholm iaf. Du kanske kan upptäcka något märke där?

   Svara

   Dedicated brand är dyra men inte svindyra. De är väldigt transparenta kring fabriker vilket jag ofta tycker saknas även hos hållbara märken.

   Svara

   Everlane! Tyvärr baserade i USA.

   Svara

   Madewell! Finns hos zalando.

   Svara

  Ni som haft bekräftad covid-19 med inga eller midla symptom, hur länge var ni i karantän hemma efter ni fått positivt? Ska testa mig imorgon pga inget luktsinne och allting smakar konstigt, men har inga andra symptom än det så lite svårt att veta när man är symptom fri? Om det inte blir värre då.

  Svara

   Om du testar positivt ska en smittspårare kontakta dig, fråga hen.

   Svara

    Nej de kommer de inte göra… Du får en länk där du svarar på lite frågor men inget annat. Jag var hemma 10 dgr. Stod att man skulle vara hemma 7.

    Svara

     Ok, i Stockholm och Södermanlands regioner står det att de ringer upp, gjorde de med min bror t.ex.

     Svara

      Står så hos alla, men de har kanske inte resurser att ringa varenda en 🙂

      Svara

   Står på 1177 och fhm att man ska vara hemma minst 7 dagar efter positivt test, de sista två ska vara feberfria och gott allmäntillstånd, alltså man ska känna sig bra och pigg. Man behöver inte vara helt symptomfri.

   Svara

   Kolla upp riktlinjerna i din region. 7 dagar efter positivt test där de 2 senaste dagarna varit symtomfria. Får du ett positivt test borde väl smittspårningen ringa upp och meddela vad som gäller?

   Svara

    Det är jättesvårt att veta tycker jag. Jag hade bott med 2 som fick Corona och när jag ringde vårdcentralen för att beställa test så fick jag inte komma in pga för få symptom. Så jag gick till jobbet som vanligt för dom sa att det var inga problem

    Svara

     Men det va ju osmart av dig att göra om du nu gjorde det? Har du corona kan du bli av med jobbet.

     Självtester bokar du på 1177, antingen apotek eller ”drive thru” typ. Håll dig hemma och krya på dig!

     Svara

     De hade fel…

     Svara

     🤦‍♂️

     Svara

     De sa samma sak till min sambo när jag hade covid och han hade 0 symptom – att han kunde gå ut som vanligt och behövde inte göra test. Nu struntade han i vad 1177 sa och testade sig ändå och höll sig hemma. Tur var det för han hade också covid. De har ingen koll där när man ringer in.

     Och angående smittskydd var det ingen som ringde oss. De ringer inte upp alla.

     Svara

      Synd att man litade på vården i detta fallet. Hade inte Corona som tur var men konstigt att jag inte fick testa mig

      Svara

       Och ja man kan beställa test, men i min kommun kostar det ca 690kr och då förlorar jag även inkomst om jag ska stanna hemma. Så eftersom dom sa att jag utan problem kunde gå till jobbet så valde jag att lita på vården. Kanske var dumt av mig men det var informationen jag fick

       Svara

   Fick vara i karantän tills jag hade två negativa test med 24h mellanrum. Tog 5 dagar till första testet var negativt så blev väl typ 7 dagar karantän

   Svara

   man ska va hemma tills du är helt frisk +2 symtomfria men totalt ska det vara minst 7 dagar. så var det för mig i dec iallafall. så är du frisk efter 2 dagar tex så kan du inte köra de 2 + 2 symtomfria utan minst 7

   Svara

    Inte helt symptomfri behöver man vara, men gott allmäntillstånd och feberfri.

    Svara

     ”så var det för mig i dec iallafall”…

     Svara

     Man bör visst vara helt symtomfri. Däremot om man fortfarande har svårt att känna lukt eller har lite ihållande hosta kvar anses man som frisk efter 7 dagar (med minst 2 feberfria dagar) från positivt test.

     Svara

   Har fortfarande ca 2 månader efter inte helt hundra luktsinne även om det mesta är tillbaka. Sonen klagade dock på sopbilen som luktade när vi gick förbi igår och den kände jag inte.. 😂

   Svara

  Kan man strida mot att gå ut på 2,5 månads praktik i dessa tider? alla ska väl försöka jobba/plugga hemma i den mån det går. Borde inte skolan behöva ändra på praktiken när det pågår en pandemi.

  Svara

   Beror väl på var ni praktiserar.

   Svara

   En del utbildningar går inte att göra färdigt utan praktik. Funkar ju inte med masa nästa utbildade som inte får jobb sen och hur ska dessa personer kunna gå praktik när en ny årskull också behöver göra praktik?

   Praktik som del av en utbildning tycker jag är ok. Att åka skidor i sälen eller resa på solsemester är det inte

   Svara

   Jag kommer avlida om jag inte får en praktikplats i höst, noll chans till jobb utan en praktik och flera platser har redan sagt att de inte tar emot praktikanter i höst.

   Svara

   Det beror nog på hur praktiken ser ut. Jag ska ut på praktik om någon månad då det är en kurs i det programmet jag läser vid på universitetet. Praktikplatsen har löst det på så vis att praktiken kommer att ske digitalt. Men det är nog svårare om det inte är en administrativ praktikform.

   Svara

   Sluta gnäll så mycket, köp munskydd, håll avstånd och gör klart din utbildning

   Svara

  Jag bajsar.

  Svara

   Ta i så det ryker!

   Svara

    För kung och fosterland!

    Svara

    Det är exakt det man ska göra om man vill få hemorrojder

    Svara

   Nu har jag bajsat klart.

   Svara

    Shit vad länge du bajsade. Jag kör alltid en snabbt in snabbt ut på toan.

    Svara

    12 minuter alltså?

    Svara

    Välkommen tillbaka. Blev nästan lite orolig för dig

    Svara

  På måndag börjar jag min drömutbildning 😀

  Svara

   Kundvärd på tunnelbanan?

   Svara

  Jag sökte till Polishögskolan, gick och gjorde testen och åkte ut på första! Jag kan inte släppa tanken på hur misslyckad jag är. Kan inte ta in det… Jag är en person med två andra utbildningar och borde klarat begåvningstestet utan problem kan man tycka… Men nej. Så misslyckat och pinsamt!

  Svara

   Vad för typ av test är det?

   Svara

   Men! Begåvningstestet klarade du säkert! Kan varit andra faktorer som avgjorde. Det är för mig oklart hur antagningarna egentligen går till. Har träffat så många fruktansvärda poliser (i min tjänst). Men också träffat flera bra människor som inte blivit antagna. Du är inte sämre än de som antas bara för att det råkade bli såhär.

   Svara

   Man kan vara begåvad utan att klara begåvningtestet (: det är ju upplagt lite annorlunda. Öva på klurigheter och de där lådorna man ska vika ihop, läs böcker så får du med dig massor av nya ord. Du fixar det nästa gång! Det är som med högskoleprovet, man blir bättre om man plugga på den typen av frågor (:

   Svara

   Jag åkte ut på psykologen, dvs typ sista. Åkte ut för att jag inte hade så mycket vänner från annan etnisk bakgrund (psykologen var tydlig med att det var därför) blev lite ställd för jag ser inte mina vänner som någon slags etnisk bukett att plocka PK-poäng med utan de är ju mina vänner, oavsett vilken världsdel de har sitt ursprung i. Jag har alltså vänner från annan bakgrund men hans fråga var att jag skulle rabbla var mina vänner kom ifrån. Och de flesta är födda i Sverige, vissa etniskt svenska, andra inte. Märkligt var det iaf.

   Svara

    Det är extremt osannolikt att du åkte ut för att du inte hade fler vänner av annat ursprung. Alltså extremt osannolikt.
    Väldigt många poliser är ju precis så Svensson man kan bli och skulle svara likadant på fråga liksom.

    Svara

  Efter en diskussion om toapapper användare häromdagen med en kompis så insåg jag att jag iallafall i jämförelse med henne använder väldigt mycket toalettpapper.

  Hon 2 ark varje gång vet det på ett speicellt sätt.

  Jag 5-7 art varke gång, klölar ihop det.

  Hur är det med dig, hur mycket använder du och är du en vikare eller en knölare?

  Svara

   När du bajsar eller kissar?

   Svara

    oavsett vad jag gör.

    Svara

   Samma som du! Min sambo samma som din kompis 😄

   Svara

   Ingen aning. Beror på kiss eller bajs. Men mer än 2 ark.

   Svara

   Är nog som du och gör av med mycket dasspapper.

   Svara

   Önskar att mitt liv var så bekymmerfritt att jag tänkte på hur många ark papper jag använder när jag skiter.

   Svara

    hade vi inte haft den här diskusionen när hennes två ark kom upp så hade jag inte haft en aning hu många jag använder, men nu har det blivit att jag har kollat hur många det blir med den bit jag brukar ta, sitter inte och räknar varje gång,

    Hur bekymmersfritt mitt liv är eller inte är i övrigt, hör inte hit och inget du ändå har att göra med.

    Svara

     Precis. Jag svarade på din fråga trots att livet hårt nu. Man lär väl få klura lite 😉

     Svara

   Jag är som du. Mycket papper. Vill absolut inte ha kiss eller värre på handen. :-/

   Svara

    Spela roll, man tvättar ju händerna direkt.

    Svara

     Ja men ändå??

     Svara

      Vaddå ja men ändå? Har man barn får man någon gång en stråle kiss i fejjan eller över kroppen, att få nån droppe kiss på handen när man torkar sig är ju ingen fara. Torka av det med papper och tvätta händerna bara.

      Svara

       Sämsta argumenter. Alla har inte barn eller vill ha och vill heller inte ha kiss och bajs på sina händer??

       Svara

       Har tre barn, men ändå ingen lust att få bajs på handen när jag ska torka mig.

       Har ingen vidare lust att få deras kiss eller bajs på mig heller, men är svårt att säga det till en bebis.

       Svara

       Har inga barn och tycker det där låter grymt äckligt ja. Med ditt argument kan man ju rota runt i random hundskit man hittar på trottoaren och ba men vadå då ska ju tvätta bort det nu?

       Svara

   Tre rutor, alltid. Ibland finns behov för fler, det är okej

   Svara

   2 för kiss, 3 för bajs. Får aldrig något på händerna

   Svara

   Beror på vad jag äter. Om jag har ätit spenatsoppa i en/två dagar och man skiter gräs så blir det typ 8-10 ark. Första dubbelvikt, sedan enskilda ark.

   Svara

   Insåg att det går åt ännu mer papper vid mens pga packa in bindor. Så köpte sånt tradigt 10kr toapapper för det och wow vad jag sparat in! Haha låter aslöjligt men det va bland det bästa jag kommit på på länge 😂

   Svara

   Min sambo använder fan en halv rulle, han blir väldigt upprörd när jag nämner detta till honom. Han kan heller inte förstå varför vi inte har en bidé hemma… Väldigt renlig man.

   Svara

   Hur många gånger jag än torkar så finns det alltid lite skit kvar. Jag måste alltid ha trosskydd för att inte riskera få på trosorna eller vika lite papper och ha i trosorna. Någon annan med samma problem? 🤣

   Svara

    Aldrig. Knepet är att inte gå och vil-skita, utan man går bara när man verkligen måste. Då åker skiten ut snabbt med kraft och lämnar inga spår. 🤓

    Svara

     Eller så tvättar man sig med vatten också. Väldigt Fiffi-gt

     Svara

    Linda – haha samma här! Tar alltid lite papper och lägger i trosorna efteråt annars blir det brunt i trosorna efter en stund haha

    Svara

   Haha kollade nu. 5-7 ark här med men viker istället för att knöla ihop

   Svara

   Vem sjutton över 3 år knölar ihop sitt toapapper?!?!
   Va fan, vik det som vanliga normala vuxna människor för i helvete!

   Svara

    Öh va?

    Svara

    Då har jag varit onormal i 47 år 😅

    Svara

    Klart man viker.. sen 3 lr 4 papper varje gång tills de är rent.. vilket slutar med att ca halva toarullen gått åt ungefär. Japp jag brukar också få stopp i avloppet typ 1 gång i månaden 🙂

    Svara

     Jag lyckas också göra stopp med jämna mellanrum. Och jag uträttar dessa behov kväll/natt och då är man inte så pigg på att leka rörmokare.

     Svara

    men…. hur viker man det då?

    Svara

    Jag!

    Svara

   En rulle om dagen+ våtservetter, knölar ihop det, har 4-10 vattniga diarréer/dag, som sprutlackerar allt i dess närhet.

   Svara

   3, viker.

   Svara

    använder säkert 4-5 ark som jag knölar ihop

    Svara

  Är det nån som följer amandaxelsson på Instagram? Är det vanligt att alla ens bebisleksaker och bebiskläder är bruna, beige och vita bara för att matcha inredningen liksom? Jag har ej barn själv men ser skittråkigt ut för ungen när allt är ~naturfärgat~ och olika toner av brunt. Känns verkligen som ett val för att det ska passa in i resten av hushållet (hon är inredningsinfluencer typ).

  Svara

   Mycket av det som säljs nu går i de färgerna om man köper via olika baby shopar.

   Svara

   Barn dras till klara färger så det är helt klart för att det är estetiskt tilltalande för föräldern som man väljer att alla barngrejer går i beige. När man får barn får man leva med att leva med fula grejer, typ grälla legobitar, fula Frost-tröjor och glittriga grejer.

   Svara

    Ja men det är lite så jag tänker, så det blir så himla tydligt att hon prioriterar att det ska vara snyggt och inte skära sig med resten. Med det sagt så kanske hon bara visar den delen på insta och hon har massa grälla grejer i övrigt, men det känns faktiskt inte så.

    Svara

   Hon gillar väl brunt och beige. Känns inte jätteovanligt.

   Svara

    Jag tror också att hon har ”fula” leksaker men helt enkelt inte visar upp dem på Instagram. Jag har själv bara framme ”fina” leksaker i min bebis rum för jag gillar inredning men hon leker såklart helst med de färgglada och fula leksakerna. 😅 De packas dock ned i en korg vid dagens slut…

    Svara

   Känns som alla influencers kör nyanser av grått och beige i hemmet och även på barngrejer, ska väl matcha antar jag men ser så tråkigt ut! Trist för barnen också, de brukar gilla färg.

   Svara

   jaa, samma med emma melin. känns som alla påklädningar ska va så planerade för att passa mammas instastory senare under dagen.. eller så är man bara inte van än vid att de flesta barnkläder nu för tiden är alltid superfina?! sällan man ser ett barn med fula kläder á de vi 90-talister ser på gamla dagisfoton 😂

   Svara

   Jag följer henne och älskar hennes bilder. Skulle tro att även de har ”fulare” leksaker men helt enkelt inte visar upp det på Instagram. Hon har ju ett väldigt tydligt flöde med färger osv. Sen tror jag att filtret hon använder gör att färgerna ser mer enhetliga ut också. Jag skulle också köpa leksaker och. kläder till min bebis i färger jag gillar. Sen när barnet blir äldre och får en egen vilja är det ju en annan sak. Håller mig gärna långt borta ifrån Frostkläder och annat gräsligt så länge jag kan.

   Svara

  Någon som blivit gravid på cykeldag 8? är det möjligt? 🤷🏼‍♀️

  Svara

   Typ dagarna efter mens alltså? Ja

   Svara

   Du KAN bli gravid alla dagar i cykeln.

   Svara

    Att alla inte redan vet detta?

    Svara

    Nej det kan du inte.

    Svara

   Spermier kan överleva typ 5 dagar i livmodern, så har ni oskyddat sex dag 8 och ägglossning dag 13 kan befruktning ske (plus att man kan ha ägglossning tidigare i menscykeln också)

   Svara

    Oj då. Vi hade oskyddat dag 3 på slutet av min mens pga tänkte det var safe. Det va förra helgen. Ska försöka bli gravida efter sommaren men har slutat med minipiller sedan 1 månad bakåt för att få det ur systemet. Blir skydd jämt alltså tills vi testar på riktigt. 👀

    Svara

   va? det är väl som att du har en menscykel på 22 dagar, varför skulle det inte vara möjligt?

   Svara

  Läst nu på instagram konton hos tresemme, Dove där flera st klagar om nåt ämne som heter DMDM hydantoin som har gjort de flintskalliga och kanske att ämnet t.om är cancerframkallande. Stämmer verkligen detta?

  Svara

   Haha nej. Dessutom, köp shampoo hos frisör istället för shampoo utblandat med vatten, går jämnt ut ändå eftersom frisör shampoo räcker längre.

   Svara

    Jag vet att folk säger det, men jag håller verkligen inte med. Jag tycker det räcker precis lika länge som det jag brukar använda från Barnängen.

    Svara

    Jag använder garnier respons och ibland köper jag fructis hairfood ibland istället. Mitt hår har blivit så tjockt och lockigt senaste åren. Frisör schampo är bara för dyrt och onödigt.

    Svara

     Det beror ju på din hårkvalitet och vad du gör med håret. Sliter du inte på det (tex med färgning, blekning eller värmestyling) så kan du säkert använda precis vad som, men vill man ha fin kvalitet trots att man bleker slingor får man nog gå upp i prisklass och använda ett mer vårdande schampo och balsam.
     Dessutom räcker ett 250 ml-frisörschampo i ca 8-10 månader om man tvättar två-tre ggr i veckan och det tror jag aldrig jag haft något Garnier-liknande som gjort.

     Svara

      Ja stämmer det du säger. Jag fönar sällan mitt hår. Kanske 1 gång i månaden. Jag är mörk brunett och färgar håret mörkt 2 gånger per år. För över 10 år sen hade jag ganska tunt hår och rakt/vågigt. Jag märkte att mitt hår blev tjockare när jag började med garnier. Så vissa budget schampon är inte så dåliga.

      Svara

      8-10 månader? Är glad om mitt räcker i två. Kevin Murphy, när jag använder det, brukar räcka i 3.5. Använder sen nyårsafton Kerastase och den räcker max halva mars. Använder rekommenderad mängd, myntstorlek och två omgångar/tvätt dock, men det är för att jag läste instruktioner för schampot nånstans. Och inte har jag långt hår heller, lite längre än till axlarna bara.

      Svara

  Hej!

  För några veckor sedan sökte jag en plats som voluntär på ett barnhem i Syd Afrika – och för ett par dagar sedan fick jag mail om att min ansökan accepterats! Jag är otroligt glad, såklart och också liiiiiite spänd på att dra iväg för ett år. Jag har bott i England i nästan tio år tidigare men det här är ändå annorlunda.
  Så nu skulle jag vilja ha lite råd och idéer från andra som voluntär arbetat runt om i världen men främst i Syd Afrika.
  Någon som sitter på några bra erfarenheter att dela med sig av? Eller någon som bara rest i landet och vill berätta hur det är?

  Svara

   Är det Sydafrika du menar?

   Svara

    Såklart.

    Svara

    Så onödig kommentar. TS har ju säkert bara fått in vanan att skriva South Africa (dvs med mellanrum) efter att ha bott i England i 10 år? Morr på dig

    Svara

    Idiot.

    Svara

   Vad kommer du att leva på? Ett år utan inkomst är ganska lång tid…

   Svara

    Jag har undan sparade pengar men jobbar också med mindre uppdrag åt en gammal arbetsgivare =). Inga super summor direkt men några tusen extra är alltid några tusen extra.

    Svara

     Måste du betala nånting för att vara volontär? Det finns massvis med organisationen som kräver att volontärerna ska betala nån sorts ”volontärsprogramsavgift”.

     Svara

      Det finns olika. Jag övervägde flera olika innan jag hittade ett jag riktigt fastnade för.
      Dit jag skall betalar man ingenting utan man betraktas snarare som en anställd som inte får betalt. Man får husrum och äter där: Men så jobbar man också 8 till 10 timmar om dagen, varierande natt och dag.
      Hemmet ägs av en familj som drivit det i över 30 år och även om vissa voluntärer är utländska så kommer de flesta från närområdet. Barnhemmet har som grundtanke att de yngre barnen som lever där en dag skall kunna återförenas med sina föräldrar eller bli adopterade av Sydafrikanska familjer…

      Vet inte exakt vad andra ställen har för upplägg men tyckte det kändes rätt för mig..

      Svara

       Förlåt, men… ”kändes rätt för mig”. Problemet är att du åker för att jobba med en grupp barn som redan är väldigt utsatta. Det måste i första hand vara rätt för dem. Pls googla lite om volunteerism och specifikt gällande barnhem. Detta är ingen bra idé. Denna typ av volontärarbete är ett stort problem.

       Svara

        Jag kom in hit för att jag var exalterad och frågade om hur sydafrika var som land. Jag skrev en kort bakgrunds förklaring till det hela men väldigt lite om mig eller vad mina framtidplaner var.
        Jag kan hantera kritik men att ett helt gäng skall börja kritisera inte bara VAD jag skall göra utan också mina BAKTANKAR (som att jag gör det för mig) och SAKER JAG INTE ENS GJORT (som någon påstår här nere att jag skulle åka dit och ta massa kort) är helt absurt. Det är inte konstruktiv kritik när ett stort gäng gapar ur sig samma åsikter och faktiskt så har jag inte haft en dag bra nog för att hantera det.

        Så super tack allihop, ni kan fortsätta diskutera hur ni vill men jag kommer inte delta i varken denna eller några andra diskussioner i detta forumet framöver.

        Svara

         Fast jag syftade inget om dina baktankar. Min poäng var mest bara att ja, organisationen kanske passar bäst för _dig_, men eftersom du ändå vill åka iväg för att hjälpa andra så antar jag snarare att du egentligen vill att det du gör faktiskt verkligen hjälper och inte riskerar skada andra? Så därav att även om det är bäst för dig kanske det är bra idé att tänka över om det är vad som är bäst för dem du vill hjälpa.

         Sen att många skriver, oftast har man inte sett att andra svarat om man skriver ett likadant svar. Det är inget riktat mot dig personligen, det är bara att det tar lite tid och scrolla och läsa alla kommentarer och sen när man hittar något man vill svara på och publicerat sin kommentar så uppdateras sidan och DÅ ser man att fem andra redan svarat. Och ingen gapar ur sig åsikter bara, det finns riktig tanke och fakta bakom. Om du googlar runt – som du fått tips på – kan du hitta massor på detta ämne, det är ett seriöst problem – ingen random åsikt bara.

         Och slutligen, absolut ingen kan veta vad du har för slags dag och vad du kan hantera. Det är upp till dig att välja att avstå från diskussioner online om du känner dig skör en dag. Inget konstigt med det, kan själv känna så. Men du kan inte nu dra på dig en offerkofta och säga hur jobbig dag du haft och hur vi förstört den för vi inte bara kom med positiva svar. Oavsett hur du känner dig – som vi återigen inte kan veta överhuvudtaget – så är ju det som sagts väldigt rimligt och relevant och något jag gissar du borde vara intresserad av eftersom du ändå verkar vilja lägga din tid på att hjälpa andra. Då är det väl i ditt intresse också att din insats faktiskt är bra och positiv?

         Svara

        Inom volunteerism ingår alltid faktorn av altruism men det behöver inte betyda att det arbete som utförs är negativt eller inte borde göras? Det är absolut ett utbyte och det är något som kanske borde pratas om mera, men det borde inte stoppa människor från att göra voluntärarbete. I min mening.

        Svara

         Okej, förvirrande – jag argumenterar inte med mig själv här. M 21:29 är annan M än 20:47 (som är jag).

         Men skulle stå voluntourism, autokorrekt, my bad. Alltså specifikt folk som åker till andra länder för att ”hjälpa” och ibland till och med betalar för det. Ofta saknar de rätt kunskap och kvalifikationer för att utföra arbetet de åker dit för, ofta görs arbetet på fel sätt som i längden inte gynnar lokalbefolkning för allt görs med ett kortsiktigt tänk m.m. Finns många problem kopplat till det.

         Alltså annorlunda från generell ”volunteerism” – som det inte alls är något fel på och kan vara asbra och göra jättemycket gott. Men med rätt människor och rätt metoder.

         Svara

        Kan ingenting om barnhemsverksamhet och hur det är ett stort problem. Men givetvis måste ts känna att det är rätt för hen? Även om det är något man gör för andra än en själv. Sen inkluderar väl troligen ”rätt för mig” att hon tänkt på barnen och att verksamheten skulle kunna vara en plats där hen kan bidra.

        Svara

         Men nu var det i kontexten av att välja organisation att den kändes rätt för TS. Men ärligt talat, en organisation som faktiskt arbetade på ett bra sätt och satte barnens bästa i första hand skulle inte tillåta att utländska personer skulle komma och jobba på barnhem med barn under bara en kort period.

         Svara

         Läst alla kommentarer i tråden och förstår nu problematiken

         Svara

        Skrev i en kommentar nedan men håller med dig.

        Kolla in Insta : barbiesavior

        Svara

         från kontot ”You inspire me. You inspire me to be the best person to myself and I guess everyone around me, even my frenemies. But mostly myself. The best thing I could dream of is to become successful, to have a big family in a big house in beautiful white suburbia. When I asked you what your biggest dream was you said “to dance”….(such a hysterically quaint dream that surely no privileged child has ever had) one of the most happiest moments in your life was definitely when you met me and my friends (but mostly me) and you asked me when I was coming back. I am sorry to tell you that there is a very small chance we are ever going to meet again. I have a lot of other children to take selfies with. It keeps me busy. Something you may not know about saviors is that we can see the future…in two years you are going to meet a grown up man that you have never met before, you two are going to have a child, and if you are lucky he will stay with you. But he will probably leave you alone with your child in your small home made of mud and trees. You will probably sell your body to someone else to earn money for your child. And then, a white woman will come to your child and give her the best day of her life. Just like I have given to you. Ah, the circle of life.

         I could keep on talking, but I want you to know there is hope. It’s me. But I have to catch a bus….. ”

         Svara

       Vi förstår att många av svaren du fick inte är vad du ville höra. Jag förstår också att du vill göra gott. Men för oss som bett dig läsa på lite och att göra något annat än att volontära på barnhem är det inte ditt mående som är det centrala, utan barnens. Barns mående måste alltid alltid stå i centrum, och vara överordnad vuxnas. Din dåliga dag är så att säga perifer i sammanhanget.

       Svara

     Åh lycka till verkligen! Ska också göra något liknande så fort barnen flyttat hemifrån! 🙂

     Svara

      Hade du uppskattat att personalen på dina barns förskola byttes ut konstant, och kom direkt från vitt skild levnadsmiljö och kultur? Varför tycker du annars att afrikanska barn förtjänar annorlunda?

      Svara

       Det verkar vara svårt för många att förstå att kultur faktiskt spelar stor roll och att människor är olika och behöver olika saker. Vi i Sverige har en så oerhört skev syn på hur lättvindigt man kan blanda kulturer eller låtsas att det inte spelar någon roll. Samt att vi i Sverige/Norden faktiskt har en specifik kultur och inte bara rakt av är ”normen/normala” och helt kulturlösa. Vi har, liksom alla andra delar av jorden, en kultur som sakta mejslats fram under århundraden. Det kan man inte bara bortse från eller vifta bort. Vårt beteende är normalt och bra för oss, men kan verka annorlunda och skrämmande för barn från andra kulturer. Vill man volontärarbeta bör man ha respekt för detta och även vara tex utbildad läkare eller sjuksköterska så man verkligen kan göra nytta med det som behövs.

       Svara

     Varför fortsätter du att särskriva?

     Svara

   Beror på var i landet du ska jobba. Men lyssna inte på alla skräckhistorier om kriminalitet etc. Jag har bott och rest i Sydafrika i flera år. De flesta som råkar ut för rån etc är svarta/fattiga som bor i townships och fulla turister… Umgås inte bara med vita.

   Och läs på om landets historia ordentligt, om kolonialismen och hur apartheidsystemet än idag i alla högsta grad lever vidare, om än inte juridiskt så socialt, ekonomiskt etc.

   Generellt är jag negativ till organisationer som tar emot volontärer till barnhem eftersom det kan vara skadligt för barnen att knyta an till personer som hela tiden byts ut.

   Svara

    Tack för bra svar! Skall se till att läsa på ordentligt!

    Jag är själv inte jätte orolig men min pappa verkar tycka att det känns lite jobbigt och tror att ingen, någonsin har bra erfarenheter från Sydafrika.

    Svara

    Umm statistiken över kriminalitet där är inte ”skräckhistorier”. Det är fakta. Och varför får man inte umgås med vilken sorts människor man vill??

    Svara

    Och jag som också bott och arbetat i Sydafrika tycker det i högsta grad stämmer med kriminalitet. Haft kollegor som blivit skjutna, vi bevittnade ett beväpnat rån mitt på ljusa dagen med mera. Älskade landet på många sätt men var också fruktansvärt på många andra. Speciellt med tanke på att TS antagligen inte kommer leva i ett gated communety och ta bilen överallt.. oansvarigt uttalande bara för att du haft tur att inte råka ut för något.

    Svara

     Då kan jag meddela att jag varken bodde i ett gated community eller tog bilen överallt. Jag står fast vid att det inte turister som är målsägande i brottsstatistiken, utan till största del människor som bor i socioekonomiskt utsatta områden. Ja, mina vänner har också blivit rånade på mobiler etc, även i sina egna hem. Men som turist, vilket ts kommer att vara, så är man inte i lika utsatt position. Särskilt inte om en jobbar/voluntärar för en organisation.

     Som turist så varken ser eller upplever du en bråkdel av den kriminalitet som finns i landet. Jag har MÅNGA vänner och bekanta som rest i Sydafrika utan att ens varit i närheten av att bli rånade, skjutna eller våldtagna…

     Svara

   Gör det ej. Läs på. Du tar jobb från den lokala befolkningen som behövs för att barnen ska kunna knyta meningsfulla relationer istället för personer som bara hoppar in och ut ur deras liv och skapar anknytningsproblem. Försök hitta andra sätt att hjälpa. Dessa barn behöver trygga, stabila och långvariga relationer.

   Svara

    Jag kom precis för att skriva detta. Åk INTE till några barnhem för att volontära!

    Svara

     Jag kan förstå hur man tänker men tycker att det måste trots allt bero väldigt på vilket barnhem man åker till och hur de jobbar?

     Svara

      Nej. Varför skulle det spela någon roll när problemet är att barnet möter nya människor konstant?

      Svara

      Nej, faktiskt inte. Om du inte tänkt flytta dit och jobba där mer permanent skulle jag verkligen verkligen avråda. Volunteerism är ett stort problem generell,t förutom att det göder pengar ofta för företag samtidigt som det tar bort jobb från lokalbefolkningen, så är det så att de allra flesta som åker är inte kvalificerade för att jobba med det då åker för att volontära med. Så arbetet blir sämre utfört också. Men i synnerhet när det kommer till aktiviteter som involverar barn och barnhem är det enorma problem då det bl.a. ger barnen seriösa anknytningsproblem. Du kan inte komma undan det oavsett vilket barnhem om du ska jobba direkt med barn.

      Svara

      Hur arbetar detta barnhem som skiljer sig från alla andra barnhem som tar emot volontärer? Hur motiverar de att ta emot volontärer istället för att betala ut löner till befolkningen? Hur motiverar de att barnen gång på gång ska behöva byta anknytningspersoner?

      Svara

      Och lägg inte ut massa bilder på där du umgås med ”söta svarta barn”. Det är at kapitalisera på barns utsatthet och exotifiera svarta. Läs också på om white savior complex för att kunna stå upp för dina val. Du måste inse att du gör det för din egen skull och inte för att hjälpa barn i utsatthet.

      Svara

       Tycker också landsmän ska hjälpa landsmän, först och främst.

       Svara

        Samma med rumäner?

        Svara

         Nu var det inte jag som skrev denna kommentar, men ja, naturligtvis. Ingen som stöttar rumäner som tigger i Sverige tycker väl att det är att föredra att de tigger här framför att de skulle få adekvat hjälp i sitt hemland? Problemet är ju att de inte får det. Därför kan en del av oss känna empati med att vissa människor tar till andra åtgärder för att göra det så bra som möjligt för sig och sin familj.

         Svara

        Utveckla gärna.

        Svara

         Tänker precis som Maria redan lagt ut så bra.

         Svara

        Ja, att landsmän hjälper landsmän är både mer logiskt, ekonomiskt och bra för miljön. Istället för att tex svenskar ska flyga kors och tvärs över jorden och hjälpa andra kulturer, borde varje land i så fall få störning att hjälpa sig själva. Samma här i Sverige, vi har massor med problem här som behövs åtgärdas och denna typ av god nationalism gäller även miljöfrågan. Handla närodlat, från svenska bönder istället för att köpa importerat. Både bättre för miljön och för länderna själva. Vi måste se igenom allt hyckleri vi tagit för sanningar alltför ofta. Och inte se ner på andra länder och folk och tro att vi behöver ”hjälpa” alla. Tänk på miljön och din närmiljö, hjälp landsmän och din lokala bonde istället. En ny tid kräver nya tankesätt!

        Svara

   Har du jobbat något med barn tidigare? Har du utbildning?

   Svara

   Jag förstår att du vill göra en god gärning. Men fundera på om du skulle vilja att dina eventuella barn gick på förskola där det kom ny personal precis hela tiden och stannade ett kortare tag (även ett år är kort i sammanhanget). Möjligheten att få vistas bland fattiga barn drar dessutom till sig en hel del typer som vill utnyttja barnen, vilket man indirekt bidrar till när man ställer upp på detta system.

   Det finns garanterat vuxna som bor permanent i området som gärna skulle ha detta jobb, men där dagiset föredrar volontärer för att slippa betala löner.

   Googla volontär barnhem så kommer det mängder med information. Var inte naiv. Det här systemet finns INTE till för barnens skull.

   Svara

   Titta på instagramkontot barbiesavior
   Sug åt dig innehållet

   Svara

   Fy fan vilka kommentarer. Så typiskt bb-folk att anta det värsta om andra.

   Svara

    Men det handlar ju inte om vad vi tror om TS. Tror många som åkt iväg på sådant är helt okej/bra människor. Vi skriver ju för att förklara varför det inte är en särskilt bra idé. Antagligen vill väl TS göra detta för att hon är ändå rätt altruistisk och generös med sin tid, jag antar därmed också att hon helst vill att det faktiskt ska göra bra grejer och riktig nytta och inte riskera skada andra. Men gissningsvis har hon inte kollat upp och läst på om det tillräckligt, därav ser jag en poäng med att berätta om det.

    Svara

   Håller med vad de andra skrivit ovan, dels så är detta barn som redan har haft det väldigt tufft och de förtjänar åtminstone att kunna anknyta till personerna runt omkring dem istället för att massor av människor från olika länder ska komma och gulla med dem några månader och sen försvinna. Dels så låter det som att du inte är utbildad inom barnomsorg. Jag jobbade tidigare för en stor välgörenhetsorganisation, vi gjorde absolut inte voluntärarbete utan snarare saker som att installera brunnar och solenergi, finansiera stora mängder myggnät och vaccinsprutor, osv. Dock så hade vi en kvinna som var anställd på hur man kunde utveckla utbildningen för mindre barn i slumområden (hon var Phd i barnpsykologi från Harvard, så väldigt högutbildad), och hon poängterade konstabt hur dåligt det är för barns utveckling när de hela tiden bli utsatta för nya människor utan att ha en fast punkt hos någon.

   Svara

  Fuck marry kill:
  Zlatan
  Joel Kinnaman
  Mikael Persbrandt

  Svara

   Oboi

   Svara

   Fuck: Mikael Persbrandt
   Marry: Joel Kinnaman
   Kill: Zlatan

   Svara

   Fuck Joel, marry Zlatan 😍, kill Persbrandt.

   Svara

    Exakt!

    Svara

   Marry-Zlatan
   Fuck-Kinnaman
   Kill- Persbrandt (sorry Micke, men nu blev det så).

   Svara

   Åh vad kul, kan vi inte göra fler?
   Fuck Zlatan,
   Marry Kinnaman
   Kill Persbrandt

   Svara

    Visst!
    Brad Pitt, Leonardo Dicaprio, Johnny Depp?

    Svara

     Tom Hardy, Chris Hemsworth, Jason Momoa?

     Svara

      Kan jag inte få gifta mig med alla tre😍

      Svara

      Fuck Jason
      Marry Chris
      Kill Tom

      Svara

     Fuck Brad
     Marry Leo
     Kill Depp

     Svara

   Två av dem är Anna Books frikort. Micke, Joel och Ola Rapace.

   Svara

   Den där var ju lätt ju!
   Fuck Mikael
   Marry Joel
   Kill Zlatan

   Svara

    Eeeexakt!

    Svara

   Patrik Sjöberg
   Peter Wahlbeck
   Martin Timell

   Svara

    Kill × 3 alltså. Jag fyller på med Anders Timell, Ralf G (Mustasch) och Dan Eliasson. Den där fd jordbruksminister med sina sjuka händer kan också vara med på listan.

    Svara

     Vad är poängen med leken om man får svara kill på alla?

     Svara

     Fusk! Du måste välja
     Och eftersom du kom med förslaget.

     Fuck Marry Kill:
     Anders Timell
     Ralf G
     Dan Eliasson

     Svara

      Jag viker ner mig. Kan omöjligt välja. Ska hålla mig till reglerna nästa gång.

      Svara

     + Axel & Henko.

     Svara

    Kill Martin
    Marry Peter
    Fuck Patrik

    Svara

    😃😱

    Svara

   Kill Kill Kill

   Svara

   Fuck: MP
   Marry: Zl
   Kill: JK

   Svara

   Är det Zlatan som person eller hans rikedom som lockar? En gammal kärring som jag kan inte se vad som är attraktivt.

   Svara

    Hans kropp och hans charm 🤷🏻‍♀️ känner ju inte personen själv men han verkar ju skojig också!

    Svara

   Fuck: Persbrandt
   Marry: Kinnaman
   Kill: Zlatan

   Svara

   Marry: Zlatan.

   Resten skiter jag i.

   Svara

  Jag vill börja göra gellack hemma (på mig själv). Någon som kan tipsa om prisvärd lampa och bra märke på lack?

  Svara

   Jag använder från nailster. Enkelt och håller bra 🙂 köpte sånt startkit.

   Svara

   UV-ljus på händerna är ingen bra idé – rynkor och hudcancer.

   Svara

    Finns det ingen svensk sida som säljer något liknande?

    Svara

     Jag har inte hittat än tyvärr ☹️

     Svara

   Jag har börjat göra med Le Mini Macaron som verkar vara gel för oss outbildade typ. finns på Åhléns och Lyko bland annat. Man kan köpa ett startkit så får man med en liten lampa (finns större med). Funkar helt okej, håller nån vecka om man gör det bra (inte för tjocka lager). Men man måste måla 3 lager och inte 2 som det påstås i instruktionerna, annars blir det inte helt täckande (eftersom man måste göra tunna lager). Helt okej sysselsättning och kostar framförallt som typ en sittning på salong så kan vara värt att testa det enbart därför.

   Svara

   Depends! Säljs dock inte i sverige. Beställ från deras norska sida så skickas det till dig. Funkar finfint o många färger att välja bland.

   Svara

    Finns alltså ett startkit för tusenlappen någonting. Där LED-lampa plus några lack ingår.

    Svara

  Vill ha tips på bloggar! Älskar bloggar och hatar bloggdöden!! Mina favoriter som faktiskt är aktiva är Hanapee, Gabriella Skog, Flora Wiström, Egoinas och Ellinor Löfgren. Gillade även Andrea Hedenstedt, Hannalicious, Moa Mattson, Gertrude Tonvall när de uppdaterade, så söker något som liknar någon av de jag nämnt! Inga bloggar som handlar om barnlivet .

  Svara

   Egoina har ju blivit SÅ tråkig.

   Svara

   Sandra Beijer?
   Hanapee handlar väl mkt om hennes barn? Därför jag avföljde…

   Svara

    Hanna P är ju bara arg hela tiden 🤣

    Svara

     Älskar Hanna P!!!! Även det ”bittra” är ju skrivet med humor

     Svara

      Det är inte kul längre.

      Svara

   Ja det är faktiskt lite ont om bra bloggar nu för tiden… Forni kanske? Lite provocerande pretto ibland men bra ändå.

   Svara

    Hon skriver väl mkt om barnlivet?

    Svara

    Någon som vet vad det är för svår tragedi som Forni skrivit om i sitt senaste inlägg? 💔

    Svara

     Om du tar dig en titt på Danis senaste bild på instagram får du alla svar du söker ❤ Tung läsning.

     Svara

     michaelas kille damon är syssling till danis kille babak

     Svara

      nej dom är kusiner

      Svara

     Danijela Pavlica har förlorat sitt barn i magen, se tidigare inlägg på Bloggbevakning.

     Svara

      💔💔 förlorade också mitt andra barn i magen för några veckor sen.. lider så otroligt mycket med familjen😭💔

      Svara

   Maja Nilsson lindelöf

   Svara

  Hur kommer man undan med otrohet?

  Svara

   Dödar alla vittnen.

   Svara

   Man berättar det inte för någon och har (Eller snarare har inte) ett samvete som gör att man kan dölja det för sin partner.

   Svara

    Skit i samvetet. Tänker rent praktiskt?🤔

    Svara

     Man har en affär med någon som också har ett förhållande skulle jag säga.. Säger det till en nära vän som kan täcka upp lögnerna. Reser från stan man bor i.

     Svara

     Du berättar inte för någon. Raderar alla sms, slänger kvitton osv som kan ”bevisa” något och behöver du en anledning att försvinna hemifrån så ”börjar” du träna eller går en kurs. Är du säker på att du ska vara otrogen om du inte själv kan komma på hur du ska dölja det?

     Svara

     Ja ditt namn var ju passande iaf…

     Svara

   Det går om man har noll samvete, är bra på att ljuga och är påhittig 🙃

   Svara

   Man är otrogen i ett land långt borta där man uppger ett falskt namn för den man är otrogen med.

   Svara

   Gör det inte. Varför liksom. Gör slut först eller avtala om öppet förhållande. Varför va ett svin?

   Svara

   Som mitt ex – ”åker och tränar”. Eller inte är sambo, stänger av ljudet o åker hem till den andra.

   🤯

   Svara

   Sväljer bevisen.

   Svara

   Såklart rensa allt. Men du kan aldrig veta vad en annan människa gör så det bästa är väl att vara otrogen med någon som inte vet ditt riktiga namn, var du bor osv. Och absolut inte någon som rör sig i samma cirklar. Ingen du och din partner kan råka springa på liksom.

   Svara

  Handen på hjärtat – har du också gått på dejt bara för att få gratis mat?

  https://www.eviemagazine.com/post/33-percent-women-will-go-on-dates-just-for-free-food/

  Svara

   Nej, men gratis bio ex antal gånger i 16års åldern. Var gay, visste om det, men gick ut med killar som bjöd på bio. Älskade att gå på bio i den åldern.

   Svara

   Nej! Har gått på kanske 3 dejter i mitt liv. Sitta i en restaurang och lyssna på det skit folk snackar om, skrikande barn osv är nog ett av de tråkigaste jag vet.

   Svara

   Haha nej. Kan betala för min mat själv och det är ändå ingen njutning att äta den medan man måste prata med nån man inte är intresserad av

   Svara

   Ja absolut!!

   Svara

   Är det så vanligt att man blir bjuden då i Sverige idag?

   Svara

    Ytterst ovanligt

    Svara

    Varierande! Av mina senaste 4 dejter så bjöd 2.

    Svara

     Inte för att jag ingår i någon standardmall 😅😅

     Svara

   Hade inte tackat nej

   Svara

   Ja :). Jag ”dejtade” ett tag en journalist som hade nån kockutbildning i bagaget. Vi träffades alltid hos honom och han bjöd alltid på två eller trerättersmiddag. Gott var det, och jag gillar mat. Jag tror inte någon av oss var genuint intresserad av den men jag tror vi både tyckte det var bättre än sitta själv en fredagskväll.

   Svara

    * den andre

    Svara

     Var hans initialer VA?

     Svara

   Män har bjudit mig på mängder av saker sen jag var 18, men jag är väldigt vacker 🙂 har fått bil, iPhones, märkesväskor. Haha ska tillägga att jag inte haft någon sugar daddy eller så :p

   Svara

    Tjena

    Svara

    IL?

    Svara

  Jag och sambon firar 20 år tillsammans om två veckor. Jag vill överraska honom med något, men vad? Svårt nu när pandemin pågår. Funderar på att köpa någon present till honom, har ni några presenttips?

  Svara

   Fint av dig, men kan ni som frågar sånt här också lägga till vad han gillar. Hur ska man kunna ge present tips utan att veta något alls om personen.

   Svara

   Köp sexiga underkläder. Ta på dig dom och vänta tills att han kommer hem. Klart.

   Svara

    Usch så tråkigt.

    Svara

    Är det en present till honom bara verkligen?

    Svara

     Nä, men DE firar ju 20 år. Baam, ut o njut! 😃

     Svara

     Va njuter du inte av sex?! 😂

     Svara

      Vem har sagt det? Sex är inte en present dock.

      Svara

   Grattis!

   Svara

   Köp fjädrar till honom. När han frågar vad tanken är så svarar du att ni skulle kunnat fira er 16 åriga bröllopsdag.

   Svara

    Va

    Svara

     Ja det här får du förklara.

     Svara

    Ska han rullas i tjära också?

    Svara

  Okej, behöver råd och tips från folket.

  Vi har en 18-månaders som ska börja förskola snart. Är lite inne på att ändå vänta till efter sommaren, pga corona och vi har möjligheten. Hon är ju bara liten en gång! Och vi har så jäkla mysigt hemma på dagarna.

  Men, jag blir så ledsen på alla som försöker få oss att börja förskola, vänner och bekanta med barn i samma ålder började stressa på i augusti förra året redan om att ”de behöver det sociala”. Är så t r ö t t på att försvara våra val hela tiden.

  Finns det någon som kan tips som artiklar eller böcker där jag bara kan smacka upp lite ren fakta till dessa människor? Som är fördel till mig så klart 😁 Är så less på känslostyrda diskussioner och ”jag tycker”.

  Svara

   Ta det lugn och har plutten hemma 😍 Sluta lyssna på alla andra när det gäller dig och ditt barn! Behöver man ens argumentera mot det? Nej! Säg åt dem att vara tysta. ❤️ ha det mys med ditt barn!

   Svara

   Måste du ha argument? Räcker det inte med att säga att det är vårt val och önskar vi råd kring detta då kommer vi att fråga.

   Börjar du leta upp artiklar som säger att det bästa är att vara hemma länge så riskerar du mest att göra dig osams med folk eftersom detta nog kommer väcka deras dåliga samvete. Det är inte alla som har möjligheten att vara hemma i två år men många har nog dåligt samvete över att inte kunna det (i alla fall undermedvetet). Tror du riskerar mer osämja genom att börja länka till en massa artiklar. Säg vänligt att ja, man kan välja olika och såhär väljer vi. Sen upprepar du det varje gång nån tar upp ämnet. Till slut lär budskapet gå in.

   Svara

    Jo precis, har känt ett tag nu att det kanske är deras dåliga samvete som talar när jag bara får höra hur bra förskolan är för barn, att de behöver ett socialt liv och att allt är så fluffigt rosa och perfekt. Vet inte hur jag ska förklara men kan känna efter idag att varför ska jag ta detta? Jag har full förståelse för att föräldrar inte kan vara hemma all evighet och har bara varit positiv när små knoddarna börjar på förskola. Skulle vilja ha samma positiva reaktion tillbaka någon gång och inte allt jäkla ifrågasättande, så tröttsamt.

    Men men, imorgon är en ny dag 😊

    Svara

     Finns flera som du!

     Svara

   Lyssna inte. Så små barn bör vara med sin mamma. Extra viktigt pga. Corona.

   Svara

    Eller pappa.

    Svara

   Behöver du fakta som bakgrund? Kan du inte bara säga att vårt val är att ha barnen hemma så länge det går.. varför ska du behöva hävda dig eller förklara?

   Min 3,5 åring började förskolan förra terminen. Då vi fick ett till barn snabbt så kunde hon vara hemma länge.. hon älskar förskolan idag. Och vi hade så härligt ihop de år vi var hemma tillsammans..

   Svara

    Är väl bara lite trött på att bli ifrågasatt och bara stå som ett fån och ta det. Precis som att vi som har möjlighet att vara hemma inte får säga något kritiskt men det är fritt fram för andra att ha åsikter om oss. Lite trött på’t bara 😊

    Svara

   Tyvärr inte, men däremot visar forskning generellt att det finns fördelar med tidig förskolestart (om den håller god kvalitet)
   https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0885200614000623

   Norsk studie på 70 000 barn som undersökte om barn påverkas negativt av att börja tidigt (nej de gjorde de ej):
   https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0165025411431409

   Dansk studie på tusentals barn som visar att barn som börjat tidigare på förskola har bättre betyg än de som varit hemma i årskurs 9
   https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2606898

   Med det sagt är det upp till varje familj att göra det som funkar bäst för sig!

   Svara

    I de här studierna definierade man ju 2 – 3 åringar som tidig förskolestart.

    Svara

   Säg att det inte är deras ensak. Barn behöver inte andra barn socialt sett förrän i 3-årsåldern. Sjukt att folk inte kan låta bli att lägga sig i andras liv.

   Svara

    Och som sagt, corona!

    Svara

   Mina barn började inte en dag före treårs åldern! Sa någon något så var oftast mitt svar antingen, ”jag födde inte min unge för att fort som fan kasta iväg det till främlingar! Har man så bråttom så kanske man bör tänka efter varför man skaffar barn öht?” Det andra svaret är liiite mildare, ”jag kommer iaf aldrig att tänka tillbaka på småbarnstiden och tänka-fan vad jag kastade bort en massa tid genom att umgås och gosa med mitt barn så mycket!”

   Vad är det man ska stressa tillbaka till? Jobb? Man kommer aldrig att svälta i Sverige och sen har man en partner så hjälps man åt. De första åren med ditt barn är OVÄRDELIGT! Min största önskan är att vrida tillbaka tiden och gosa lite mer. Det går för fort…

   Svara

    Är det svårt att vänja in en 3åring på förskolan?

    Svara

     Absolut inte! Min dotter började fundera och frågade mycket när grannbarnen var på förskola osv… Jag förklarade vad det var och hon lärde sig det. Jag är en aktiv mamma, mycket parkhäng, utflykter och skog. Jag förklarade att det är nästan samma sak som vi gör dagligen men med flera andra barn.

     Hon började förskolan vid 3,5 årsåldern, när hon själv bad om det. 😊
     Inskolningen tog fyra dagar istället för fyra veckor… De förstår mycket mer och man förklarar tydligt att mamma kommer sen. Det är så mycket lättare med en ettåring som bara skulle bli förvirrad skulle jag tro…

     Svara

   En 18-månaders leker inte med andra barn, på sin höjd bredvid andra barn. Det enda sociala som behövs (nu när du har möjlighet att välja alltså) är du och möjligtvis en lekpark ❤️

   Svara

   Åh förlåt om jag skriver om mitt problem i din tråd men ni kanske har kloka tankar.

   Hade hemma vår son tills han var 2,5 innan förskola.
   Nu funderar vi på ett syskon, och jag blir lite stressad av hinna få ett syskon innan han börjar förskoleklass för då försvinner syskonförturen till förskolan.

   Jag pluggar och hade ett långt uppehåll från studier med första barnet men är inte så sugen på det igen. Vill heller inte vänta tills jag är klar för då blir åldersskillnaden för stor enligt mig (men kanske spelar det ingen roll – över 6 år). Är det ändå värt att skjuta studierna ett helt år, hur mycket hade jag ångrat att bara vara 100% hemma i 6 månader? Skolan är ju delvis lite flexibel jämfört med jobb. Men jag känner mig väldigt kluven.

   Ett sista problem är att jag eventuellt blir sjukskriven under graviditeten också vilket gör att det blir ett ännu längre uppehåll.

   Vet att det inte finns några egentliga svar haha, men har ingen att prata med irl om det här :/

   Svara

   Nej de ”måste inte ha det sociala” från en förskola. Mina barn börja vid 3 år och de har inte haft några problem socialt och då har de ändå mest varit hemma med mig eller pappan och de är 5 år mellan dom i ålder. Ingen öppen förskola eller stort socialt nätverk. De kom in väldigt fint i grupperna på förskolan också. Gör vad DU vill och känner. Det har inte andra med att göra.

   Svara

   Så små barn behöver inte det sociala. Det gör verkligen ingen skada alls att ha barnet hemma ännu längre. Nu är ju inte jag någon mall för hur det ligger till men jag var hemma på heltid med mina föräldrar tills jag började skolan och blev fullt fungerande trots 0 timmar på förskola 🙃

   Svara

  Lön imorgon! Woooo!

  Svara

   Akassa i morrn…not so mucho Woho..

   Svara

    Sjukersättning..inte mycket alls att hurra för…

    Svara

     Samma här. 😥

     Svara

   Sjukpenning imon woooohooooo. Storbeställning från willys, yey.

   Svara

    Vad ska du beställa?

    Svara

   Inlämning på min matteuppgift imorgon… tror jag bör byta program 🙂

   Svara

   Utdelningar om en månad. Yeeees!

   Svara

  Lite läsning för alla som hävde ur sig ”transfob” häromdagen:

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/41m4QG/dodens-oga-brannmarker-den-som-tanker-fel

  Svara

   Bra app, rödmarkera transfober! Hoppas det kommer för rasister och homofober också.
   Diskussion är bra, ja. Men de som är transfober är inte för diskussion, de har bestämt sig att det ÄR fel och tar inte överhuvudtaget hänsyn vad personer som är trans själva säger.

   Svara

    Tills troll kommer på den briljanta iden att brännmärka oskyldiga bara för att…

    Svara

     Hur skulle det gå till då eftersom de om märks är personer som uttalat sig officiellt?

     Svara

    Kommer slå fel då minoriteter är starkt överrepresenterade som transfober. I USA tex är svarta de som utmärker sig mest inom homofobi och transfobi.

    Svara

   Vilken j-a idioti. Jk rowling är inte transfob
   På något sätt. Att säga att man kan välja kön är att leva i en illusion, helt sjukt att vissa försöker få andra att framstå som transfobiska för de inte kan ta sanningen.

   Svara

  Har turen att vara introvert i den här pandemin men nu börjar också min gräns vara nådd. Bor ensam och jobbar hemifrån, sedan 11 mars så har gått snart ett år sedan de vardagliga kontakterna försvann! Även innan hemmajobbandet var mina kvällskurser viktiga för att skapa sammanhang och sociala kontakter i min vardag men nu är också de förbjudna. De få nära vänner jag har här träffar människor på jobbet varje dag så har inte alls samma behov av sociala kontakter på fritiden som jag har. Det kan gå en vecka utan att jag träffar en enda människa och jag fixar inte detta längre. De senaste veckorna har jag haft flera dagar där jag bara gråtit för det känns som att det aldrig tar slut, att alla möjligheter till att upprätthålla min mentala hälsa har tagits ifrån mig. Jag behöver pepp för att klara mig igenom detta. Snälla?

  Svara

   Nu är det inte att träffa människor irl men du kanske kan engagera sig i Facebook-grupper i nåt ämne som intresserar dig? Själv håller jag på med släktforskning och det finns flera väldigt aktiva grupper där man kan hjälpa varandra och lära sig mycket.

   Det måste finnas grupper för de som sitter hemma och jobbar och är ensamma? Kanske kan du hitta en lika ensam person att umgås med där?

   Svara

    Tack för tips! Söker på nya Facebookgrupper nu genast. Har inte tänkt på den möjligheten.

    Svara

   Men en sjysst kompis ställer väl upp och träffas ändå tänker jag. Kontakter på jobbet är ju inte samma som att umgås med en vän. Man vill väl att ens kompisar ska må bra? 😢

   Svara

    Jag tror största problemet är att de inte helt förstår hur illa det är. Har försökt kommunicera hur ensam jag faktiskt är och då anstränger de sig lite mera ett litet tag men sen dör det ut igen. Har nog träffat två vänner regelbundet men blir oftast en helgkväll i veckan. I vanliga fall skulle det vara tillräckligt men nu är jag så svältfödd på socialt liv att det inte räcker längre. Och de har så mycket på gång att jag mest känner mig som en börda som måste påtvinga att vi ska träffas hela tiden. Mina föräldrar bor också i närheten men även de är kassa på att höra av sig. Min mamma har börjat se att det inte är bra med mig så hon har ansträngt mer nu också men de åker iväg på sportlov (egen stuga i skärgården sju timmar bort) från och med imorgon så då kommer jag bli ännu ensammare här. Jag ser liksom ingen ljusglimt längre, ser ju bara mörkt ut och har inget att se framemot längre.

    Svara

   Finns det någon utomhusaktivitet du kan engagera dig i? Boka virtuella efter work med dina vänner kanske?

   Svara

   Jag har seriöst övervägt att ha teams-möte med mina kompisar npn kväll i veckan bara för att få se någon i realtid och prata spontant.
   Kanske kan funka för dig med?

   Svara

   Clubhouse har faktiskt hjälpt mig jättemkt! Mysigt att höra andra prata och om man vill kan man ofta få möjlighet att delta! Senast idag var jag med i ett rum helt utan tema där det bara var 6 pers inne så alla blev inbjudna som speakers, vi gick laget runt och småpratade lite. Jag kan skicka inbjudan om du vill?

   Svara

   Om du gillar att vara ute kan du alltid börja vandra, bra för både kropp och själ. Finns många facebookgrupper där folk söker vandringskompisar 🙂

   Svara

  Vad har Petra tungården gjort med sitt ansikte?? Man ser det tydligt på reklamen för beautyact. Ser grymt ut och jag vill veta vad hon gjort!

  Svara

   Vad tycker du är fint? 🙂

   Svara

   Ögonbrynen ser ju ut att fått en skjuts uppåt? Hon har en förmåga att hitta saker att justera, uppenbarligen🙄

   Svara

  Jag är så ledsen att min familj, min sambo och våra tre barn inte är lika viktiga för farmor och farfar. Dom har inte grattat äldsta sonen som fyllde 8 i november. Dom har inte hört av sig angående jul, dom har firat med alla syskon och andra barnbarn förutom oss. Innan har vi alltid åkt dit så barnen skulle träffa farmor och farfar, men har tröttnat på att ingen anstränger sig. Vi bor 3 mil bort så ingen lång bit att köra.

  I somras ringde farmor och sa att hon skulle hitta på något roligt med mellan sonen på 3 år. Vi förberedde honom då farmor var på väg, men hon åkte och fikade med en väninna istället och hörde av sig sent på eftermiddagen…blev så ledsen då sonen sett fram emot det.

  Nu har vi inte träffat eller hört av dom sen början på december. Jag vill inte att våra barn skall känna att dom inte är lika viktiga som dom andra barnbarnen.

  Förlåt för gnälligt inlägg.

  Svara

   Jag känner verkligen igen mig i detta. Mina föräldrar hälsar på min syster och hennes familj med jämna mellanrum, även under pandemin då de sitter utomhus och fikar. Såg på Facebook förra helgen att de hade varit där t.ex. Hos mig har de inte varit på två år. Och då har de exakt på milen lika långt till mig som till min syster. Antar att det är för att hon har barn men att jag inte har det, så de ser väl ingen anledning att komma hit… Jag åker och hälsar på dem, men får nästan tjata mig dit innan de säger ja. Så himla ledsamt…

   Svara

    Men gud vad sjukt, tycker synd om er båda. Vilka föräldrar.. 😡

    Svara

   Har du (eller din sambo beroende på vems föräldrar det är) pratat tydligt med dem om detta? Hur resonerar de kring detta? Har ni pratat med syskonen? De måste ju tycka det är märkligt att det bara är er familj som aldrig kommer på familjeträffar?

   Om ni pratat med dem redan och det inte fått effekt skulle jag försöka strunta i farföräldrarna så mycket det går och försöka slutar haven förväntan på att saker ska vara på ett sätt de inte är. Det är hemskt att behandla sina barn och barnbarn illa och olika men det är deras val, av nån anledning. Försök att bygga relationer med andra släktingar eller vänner och fokusera på det.

   Det är en sorg att se sitt barn bli orättvist behandlade men för att minimera den skadan behöver ni skydda er och det gör ni nog bäst genom att hålla distans, inte genom att fortsätta hoppas på bättring och påstå sätt utsätta er för upprepade besvikelser

   Svara

   Vi har inte haft någon relation till svärmor på sex – sju år. Kommer inte riktigt ihåg. Kontakten var ganska sporadisk och helt på hennes villkor innan dess också. Visserligen är våra barn sin farmors enda barnbarn och farmor behandlar alla sina barn (tre fullvuxna) på samma sätt. Då är det nog lättare att förklara för barnen att felet ligger hos farmor. Det är hon som inte mår bra och det är därför hon gör som hon gör.

   Svara

  Jag skrev för ett tag sen att jag sagt upp mig från mitt jobb utan att ha ett nytt. Var idag på en intervju där chefen att i höst hoppas hon på att kunna återgå till halva styrkan på kontoret (50 pers) och resten i januari. Hon lät så säker på detta? Jag tycker det låter tidigt för så stora folksamlingar och känner att om jag får jobbet så vet jag inte om jag kommer vara bekväm med att vara bland så mycket folk. Hon var väldigt tydlig med att detta jobb ska man inte jobba hemifrån. Vad tänker ni kloka ÖS:are?

  Svara

   Det låter inte omöjligt

   Svara

   Låter som det kanske kan gå, beroende på hur det går med vaccinering och hur läget ser ut i höst. Bara hon är villig att ändra sin prognos utifrån situationen och rekommendationer i höst tänker jag!

   Svara

    Funderar på om det bara är jag som utvecklat en liten social fobi. Känns JÄÄTTEkonstigt att vara i folksamlingar efter såhär lång tid isolerad. Men vi får väl se, men du har rätt – bara hon kan ställa om ifall det inte blir så!

    Svara

   Ja, alla ska ju vara vaccinerade i juni så jag tror vi kommer återgå till kontoren som vanligt i höst.

   Svara

   Hon HOPPAS ju bara.
   Tror dock det kan gå. Hon får dessutom vänta och se vad FHM säger.

   Svara

  Är det någon som vet om Sindy och Kevin överklagade deras dom? Bara något väldigt random jag komma att tänka på haha, vet inte riktigt hur lång tid sådanna saker tar så man kanske inte kan se sånt alls.

  Svara

   Sin.

   Svara

    It’s a sin! 🎶

    Svara

  Är det någon annan än mig som känner att man är född i fel tidsålder? Att man borde leva i en annan epok. 2000-talet i all ära men det är inget för mig. Säg tex 100 år tidigare hade inte varit helt fel.

  Svara

   Ja så in i helvete. Hatar det digitala och att man lever gebom mobilen. Hade velat vara ung på 70-talet, tror jag hade mått bättre då.

   Svara

    Ironin i att du sitter på en blogg online och skriver detta haha… alltså, hatar man det digitala och att leva genom mobilen är det ju bara upp till en själv att välja annorlunda. Finns bara några få saker du kanske verkligen behöver göra, ha en emailadress och ett bank ID exempelvis. Tror dock inte det är dessa saker du avskyr, för de gör ju knappast att man ”lever genom mobilen”. Men det allra mesta är ju 100% frivilligt och självvalt, så…välj bort det bara?

    Svara

     Ser inte det ironiska? Jag är ju 90-talist och väldigt van vid att leva digitalt då det mesta är det nu förtiden. Jag har en dator, smartphone, instagram och facebook. Det är ju så nu för tiden.

     Jag skulle kunna välja bort det men samhället är ju ändå likadant. Skulle ju inte bli som 70-talet bara för att jag själv väljer bort det digitala.

     Svara

      Jag är också 90-talist, har också dator och smartphone men väljer bort det facebook, instagram och annat jag mår dåligt över eller som jag inte tycker gynnar mig tillräckligt. Ja, det finns problem med samhället överlag – men om man aktivt känner att saker gör att man mår dåligt måste man väl vid någon punkt också ta lite personligt ansvar och helt enkelt sluta med det som får en att må dåligt. Förstår inte grejen bara med att istället vilja gå tillbaka till när saker var sämre och man hade mindre valaternativ för det är för jobbigt/svårt att välja annorlunda idag eller för att tvinga alla andra i samhället att inte kunna leva på det sätt man själv inte vill leva.

      Svara

       Nu menar jag dock inte att jag skulle må dåligt av instagram och att det bara är att radera appen.

       Jag pratar lite större än så, att folk inte längre knackar på dörren för att hitta på något, att de inte ringer spontant för att prata, att all dejting sker via appar vilket leder till större utseendehets, att folk inte lever här och nu utan alltid pillar på telefonen, att folk ska vara tillgängliga hela tiden vilket leder till stress, diskussioner sker inte på samma sätt då allt ska googlas osv osv. Visst finns det undantag men nu pratar jag strukturellt.

       Finns dessutom studier på att ”valsamhället” får folk att må dåligt då möjligheterna och valen är oändliga idag. Det finns en stor prestationsångest i dagens samhälle som inte funnits tidigare.

       Det finns helt enkelt många anledningar till att jag hade velat vara ung på 70-talet. Att ta bort instagram kommer tyvärr inte lösa de ”problemen” jag räknade upp.

       Svara

        Orkar inte svara för har migrän och ska gå och sova, men finns svar lite längre ner på att ja – det finns absolut problem idag också, men lösningen är ju knappast att gå bakåt i tiden och byta de problem vi har nu mot massvis med andra problem som fanns då. Det är ingen riktig lösning och gör bara att någon annan får lida mer för problemen som fanns då – kanske du, kanske någon annan. Att vi behöver förändra saker och förbättra fortfarande är en sak, men det kan man ju sträva mot utan att gå tillbaka i tiden för den saken.

        Svara

         Ingen har sagt att vi ska gå bak i tiden? 😂 70-talet har redan varit och så länge vi inte har en tidsmaskin så är det ju omöjligt. Denna tråd handlade väl mer om att drömma, fundera och filosofera?

         Så typiskt dagens samhälle att allt ska tas bokstavligt.

         Svara

    Var tonåring på 70-talet och ja, det var helskoj😉

    Svara

   Mkt hårdare liv då…

   Svara

    För hundra år sen. Inte bra för kvinnor t.ex.

    Svara

   1900 vore ju dock as jobbigt att vara född? Är ju först senare 1900tal som livet blev bra. I början av 1900 talet var medellivslängden ca 50år. Så mycket upp och nedgångar i ekonomin konstant. Utvandring. Svält. Spanska sjukan. För att inte tala om världskrigen.

   Svara

   vissa aspekter kan jag drömma mig bort till, att samhället var lugnare. Men det mesta tycker jag nog är bättre nu än hur jag antar att det var för 100 år sedan.

   Svara

   Japp, har drömt sedan barndomen att få leva på 50/60-talet. Slippa alla jäkla mobiler, all press på ett perfekt liv osv… Vet att allt inte var 100% fantastiskt då men ja, tror jag hade trivts bättre…

   Svara

   Ja, hade gärna velat vara född på 20- eller 30-talet. Hårdare tider, men säkert också karaktärsdanande.

   Svara

    Om man överlevde dvs. På 30-talet dog man till och med av blindtarmsinfektion eftersom att man hade svårt att ta sig in till sjukhus i tid

    Svara

     Umm idag är vart tredje dödsfall inom vården på grund av bristande resurser.

     Svara

      Och du tror inte att det var ännu värre då? Folk förde inte lika detaljerad statistik på den tiden. Ska vi ens ta upp hur normaliseras kvinnomisshandel och alkoholism var? Samt att homosexualitet var kriminaliserat…. När jag var tonåring ville jag leva på 60-talet, sedan kollade jag upp hur mitt liv hade varit då och ändrade uppfattning. Trots den här hemska tiden som vi lever i nu hade jag gett allt jag kunnat för att få leva nu snarare än för hundra år sedan.

      (Psykisk ohälsa finns det knappt ngm statistik om trots att hur många som helst som överlevt första världskriget måste ha kommit hem med kraftig PTSD. Det säger väl mycket?)

      Svara

       Krig finns idag också.

       Svara

       Fast Sverige har fallit under en generation. Det fanns alltså bra vård mer tillgängligt för alla före nittiotalet. Från 1995 tror jag kurvan faller neråt och ligger nu oerhört lågt. Vi blöder utbildad personal och fler patienter dör nu på grund av brister i vården, än på åttiotalet. Finns dessutom undersökningar som visar att veteraner mår dåligt därför att samhället de kommer hem till inte relaterar till deras upplevelser. I dåtiden var krig däremot mer påtagligt för befolkningar och man hyllade sina krigare och relaterade till samma värld som dessa män.

       Svara

   Inte precis…större risk att dö av sjukdomar eller skador, hade knappt haft några rättigheter som kvinna och annat horribelt. Känner mest att folk som drömmer sig bort till förut är lite naiva… det mesta som du tror skulle vara bättre kan du ju egentligen själv välja att leva så. Men typ ingen väljer det för det är svårt/jobbigt i slutändan.

   Svara

    Klart det blir svårt när alla andra lever modernt? Är inte så lätt att välja liksom. Skulle inte klara mig långt utan en smartphone idag eftersom samhället kräver det.

    Svara

     Men det går. Och du kan ju välja att använda det minimalt till bara sådant du absolut måste. Finns ingen som sitter och säger att du måste hänga här eller på andra sociala medier osv. Kanske du ”måste” ha ett mobilt bankID för vissa saker. Men det är ju typ det. Allt annat måste du faktiskt inte ha, men man väljer det för det är i slutändan rätt bekvämt.

     Svara

      Det går men är jääävligt krångligt och man vill ju inte bara leva så SJÄLV, utan att hela samhället lever på det sättet. Därav att man hellre önskar att man fick vara ung vid en annan tidsålder.

      Svara

       Navelskådning kan jag tycka. Jag är glad att folk kan leva friare idag än tidigare. Mycket har blivit otroligt bättre; möjlighet för folk att överleva generellt, för barn att bli vuxna, för kvinnor att överleva förlossning, för folk att få öppet vara tillsammans med den de vill oavsett kön/religion/etnicitet etc., att som kvinna få jobba, äga mark och rösta och vara myndig utan en förmyndare, att de är mindre fattigdom och svält m.m.

       Liksom…”smartphones är jobbiga” bleknar rätt rejält i jämförelse med allt sådant jag nyss gav exempel på. Välj bort smartphoones då, ja det är krångligt men så himla konstigt att istället önska att resten av samhället skulle leva sämre överlag. Ja, det finns jobbiga saker med idag – absolut. Men varför vilja gå tillbaka istället för att blicka framåt och se hur man kan förändra det som är jobbigt?

       Men finns ju länder där man lever som vi gjorde i Sverige i en annan tidsålder…så är ju bara att tagga dit om man tror det skulle vara så mycket härligare.

       Svara

        Navelskådning? Man tycker olika. Visst finns det fördelar men även nackdelar. Tråden handlar om andra tidsåldrar så förstår inte varför du blir så upprörd.

        Psykisk ohälsa har ökat drastiskt på senare år, och det digitala med instagram och allt vad det är medverkar till det.

        Svara

         Jag förstår vad tråden handlar, det är ju därför jag argumenterar emot? Blir bara förvånad att folk inte verkar tänka så mycket längre än sitt eget perspektiv här och nu – vilket är just navelskådning.

         Ja, psykisk hälsa har ökat – men det är ju inte ett bra argument till att gå tillbaka i tiden. Istället är det väl bättre att försöka förstå varför och göra ändringar för att förbättre just den biten. Som att ändra sina vanor online/digitialt. Eller börja röra på sig mer, det är en enormt stor bidragande anledning till ökad psykisk ohälsa. Jag förnekar inte att det inte finns saker som är problematiska idag, det finns det verkligen. Jag tycker bara det är naivt att önska sig bakåt i tiden innan just det problemet fanns – man verkar inte se att man istället få massor med andra otroligt svåra problem på halsen istället.

         Svara

          Men tror du att du är den enda som vet att läkemedelskonsten och allt annat har gått framåt?

          Jag hade velat leva i en annan tidsålder trots mycket högre dödlighet. Jag tror att man LEVDE mer då. Att man tog tillvara på tiden. Att det fanns många problem gjorde ju just att man inte tog saker för givet.

          Svara

           Bara att sitta nära en attraktiv man, känna spänningen och veta att han inte kollat porr på sin mobil morgon och kväll sedan han var 12.

   Skulle välja att växa upp på 60 talet isåfall, allt verkade så chill då. Det fanns liksom inga moraliska pekpinnar som idag, ingen snackade om genus eller miljön, man rökte inomhus och på restauranger, caféer, man körde bil utan bälte, lät barnen springa runt oövervakade hursomhelst och gjorde förmodligen massa andra saker man skulle panika över idag. Men ibland kan jag tänka att det skulle vara skönt om både jag själv och samhället var sådär skönt ignoranta.

   Svara

    ”Det fanns liksom inga moraliska pekpinnar som idag”
    lol, det fanns det absolut – bara om andra saker. Istället moraliska predikningar som att det var tabu med abort, skilja sig för många, få barn utan att vara gift, att vara annat än hetero m.m.

    Ja…skönt för dig som vill inte har något emot att dö av lungcancer och passade in i den väldigt mycket mer snäva samhällsrollen. Jobbigt för alla andra som ville gå sin egen väg eller behövde kämpa för att passa in. Oroa dig inte, du verkar fortfarande sådär ”skönt” ignorant.

    Svara

     Varför blir många så provocerade av att man hellre velat leva under en annan tidsålder?

     Svara

      Så många vet jag inte om det är, är ju fler som verkar vilja göra det än de som tjafsar emot er. Så provocerad blir jag inte heller, tycker bara man är rätt naiv, ignorant och/eller egocentrisk. Du får väl vilja vad du vill och jag får väl tycka vad jag vill om det.

      Svara

       Jag tycker du är väldigt naiv om du tro r att allt är bättre idag haha

       Svara

        Nej det tycker jag inte, och det var inte vad jag skrev. Allt är inte bättre idag, finns vissa saker som är sämre. Men otroligt mycket är otroligt mycket bättre idag. Vore väl bara mer rimligt att försöka lösa det som inte är bra idag än att byta de problem som finns mot andra problem som jag räknade upp ovan.

        Svara

      För att folk så lätt romantiserar gamla tider. Det var inte bättre förr.

      Svara

       Jo, ur vissa aspekterna det bättre. Om det endast handlar om att leva så länge som möjligt så är det bättre idag.

       Svara

        Blev en märklig mening där men du förstår nog!

        Svara

       Vissa saker var bättre förr.

       Svara

       Tycker många romantiserar nutiden. Det är en försvarsmekanism tror jag. Jobbigt att erkänna att man haft så fel, nu när alla är krigare på nätet.

       Svara

        Precis. Tror att folk får ångest av att tänka att det var roligare förr, och därför försöker intala sig att allt är så himla bra och smidigt idag, och att digitaliseringen endast är positiv. Dock visar den psykiska ohälsan något annat.

        Svara

     Men snälla du chilla, det här var uppenbarligen en filosofisk fråga. Helt sjukt hur det offentliga samtalet blivit kapat av ett evigt moraliserande, där folk ska tvinga på andra sina värderingar av rätt och fel, eller snarare trycka ner det i halsen. Och ni finns överallt; mammamaffian, flygskammarna, hälsohetsarna, och inte minst, coronapoliserna.

     Kan man inte ens få drömma sig bort till enklare tider utan att bli påhoppad och tillsagd att man ”drömmer fel”?

     Svara

      Jag är chill som bara den, tack för omtanken! Som sagt, ni får ju tycka och drömma hur ni vill, och jag kan ju få tycka att det är lite dumt. Inget svårare eller mer upprörande än så.

      Svara

    Alltså jag är 33 men önskar verkligen att drt var typ 1992 och att tekniska utvecklingen mest stannade av där.
    Perfekt nivå. Tablåtv och vhs film från videouthyrningen
    Fast telefon. Inga datorer i hemmet osv. Möjligen hade vissa arbetsplatser det men tvivlar på att socialtjänsten som jag arbetar inom hade den typen av teknik då.
    Cdskivor och radio.
    Alltså allt fanns men i så mycket mindre utsträckning och Inga sociala medier.
    Och vad gäller levnadsvillkor i övrigt så va det ändå rätt sjysst.

    Svara

     Men liksom: all fakta i världen i din telefon, bank-id, mobilbank, nummer till alla du känner, kunna nå folk, träffa likasinnade på nätet och inte va hänvisad enbart till de som finns i din lilla stad, streaming av musik och film! Livet är ju så mkt smidigare nu än på 90-talet! Och ja, jag har upplevt skillnaden.

     Svara

      Jaa du. Smidigare absolut. Men jag gillar det bara inte helt enkelt. Tror inte heller att det ständigt uppkopplade samhället är bra för vare sig våra hjärnor eller våra sociala relationer.

      Svara

      Att ha tillgång till all fakta i telefonen gör dock att man inte lägger lika mycket på minnet och diskussionerna blir inte lika roliga.

      Bank-ID är smidigt, men det var heller inga problem när det inte fanns. Det var bara trevligt att besöka banken osv.

      Telefonbok att bära med sig var inga problem öht + de flesta numrena kunde man utantill.

      Att kunna nå folk – upplever att det är lika lätt/svårt idag. Dessutom bara jobbigt att behöva vara tillgänglig hela tiden.

      Träffa likasinnade gick utmärkt att göra på konserter, föreningar och uteställen. Upplever att folk var mer öppna förr. Nu får man knappt kontakt ute då alla pillar med mobilen.

      Jag behöver inte streaming, att köpa och lyssna på skivor är underbart. Saknar att byta skivor med kompisar och jag saknar videobutikerna!!

      Svara

       Svara

       Ja vi har nog väääldigt olika syn på saker då! 😄 Och väldigt olika erfarenheter av hur det var och är.

       Svara

   Skulle vilja leva på 50- talet.

   Svara

   År 20 000 kanske inte varit fel. Om det ens finns människor kvar då 🙃

   Svara

   Svara

   Leva och leva… Men jag hade verkligen velat ha en tidsmaskin och åka på semester i. Till olika platser i världen.

   Svara

   Jag känner faktiskt att jag lever i helt rätt tidsålder. Är sen 70-talist och är så glad att jag fick uppleva att vara ung på 80 och 90-talet.

   Vad är det som tilltalar dig 100 år sen?

   Svara

    Förutom att alla såg så jädrans vackra ut då så verkar det som om världen kändes så mycket större då. Musiken, arkitekturen, nyfikenheten på världen med upptäckarandan osv. Samt att det finns en charm i något så enkelt som att skriva ett fysiskt brev.
    Ps. Jag tänker filosofiskt nu så alla kommentarer om att jag sitter o skriver via telefon, kan skriva brev via mail, skulle dö i gulsot vid 45 eller dylikt undanbedes 😉

    Svara

   Men gud ja! Hade velat vara i 20-årsåldern under 50-talet och 30-årsåldern under 60-talet.
   Bara känner på så många plan att jag hade trivts fantastiskt bra där!

   Svara

  Läste ni om Unni Drougge i Aftonbladet? Var det inte någon här inne som för ett tag sen skrev om henne och att hon alltid gick med sina stora hundar lösa? 😅😅

  Svara

   Jo jag tänkte precis på den kommentaren när jag läste om Unni i Aftonbladet!

   Svara

   Från Monas blogg (https://www.monasuniversum.se/2021/02/22/fy-satan-sa-javla-forbannad-jag-blir/):

   Cia skriver:

   ”För en tid sedan var min son ute och gick med sin samojedhund (naturligtvis kopplad). Dom möter Unni med två stora okopplade hundar. Dom flyger på och attackerar min sons hund, helt oprovocerat. Han snurrar runt med sin hund så deras käkar inte ska få fäste, plus att hans hund har så tjock päls så deras tänder gick inte igenom. Dom lyckas efter en stund fly därifrån. Oskadda men chockade. Naturligtvis polisanmälde han händelsen. Hade det varit en liten hund hade den nog inte levt idag.”

   Mona skriver:

   ”Vänta lite nu, var det den hunden som attackerade Unnis hund när hon satt på en bänk med sina barnbarn? Samma hund som orsakade extrema skador på hennes hund vilka krävde veterinärvård. Samma hund som bet av Unnis finger? Samma som som krävde ersättning för … ingenting? Intressant…”

   Cia skriver:

   ”VA!!! Den hunden har aldrig någonsin attackerat varken djur eller människa! Ja verkligen intressant…..”

   Mona skriver:

   ”Så bra. Då var det inte din sons hund.”

   •••• Lite intressant att Unnis hundar blir attackerade men har aaaaaaaaldrig attackerad nån 😒

   Svara

    Kolla också Haveristernas stories på Insta från ikväll, där folk skrivit in mer saker som hänt med hennes hundar.

    Svara

    Fast Mona har väl oftast tunnelsyn och okritiskt tänkande. Hennes kompisar och kompisars kompisar är ju heliga. Dessutom klarar hon som de andra bloggarna att ifrågasättas för då brinner det i peruken och hon spyr galla.

    Svara

     Japp. Hon försvarar Unni och hennes hundar så in i h*lvete och skriver att hon vet mer om det hela men kan inte skriva det/dylikt. Och alla hennes godtrogna fans tror på allt som vanligt.

     Svara

      Nej, det gör de inte det var många som bemötte det Mona skrev och var mycket kritiska.

      Svara

       Värst är väl att Cissi lägger sig i. Vad spelar det för roll att hennes son på 40 bor hemma?

       Cissi Wallin

       Cia: jag pratade med Unni i telefon i anslutning till denna händelse och det finns även ett vittne som såg allihop. Det vad inte på detta sätt du beskriver. Däremot var din son väldigt aggressiv, vilket också det finns vittnesmål om. Jag fattar att man vill skydda och tro på sina barn (även vuxna sådana) men du var inte heller där. Och er hund (som jag fattat så bor din son på snart 40 år hemma, där ni tar hand om hunden tillsammans) hade inga dokumenterade skador.

       Svara

        Så jävla lågt!
        En argumentation som tas till när det inte finns något annat.

        Svara

  Någon som vill diskutera uppdrag granskning och shaken baby syndrome?
  Lider såklart med föräldrarna men skadorna som har uppstått så kan jag förstå att läkarna hade misstankar om misshandel.

  Svara

   Kollade precis på det. Förstår också läkarna men även föräldrarna. Tycker läkarna skadar barnen och även sociales på det sättet som de gjort utredningen. Tycker barnen kunde fått stanna kvar hos föräldrarna under utredningen men under uppsyn av sociala. Bra att det börjat ifrågasättas angående shaken baby syndrome, att skadorna kan uppkomma på andra sätt.

   Svara

    Jobbar själv inom socialtjänsten och ifrågasätter ändå deras handläggning av ärendena. Planeringen med en skyddsperson lät som den bästa. För ytterligare säkerställning kan man ju besluta om föräldra-barn placering
    Alltså att föräldrarna bor tillsammans med barnen på ett boende med personal under en period
    Då säkerställs skydd och socialtjänsten får observationer samtidigt som föräldrarna kan få nödvändigt stöd.
    Självklart väger en läkares bedömning kring fysiska skador väldigt tungt i socialtjänstens bedömning. Men som det framkommer i reportaget så är drt en omtvistad diagnos. Tror att ug även tidigare gjort inslag om detta
    ?
    Hursomhelst va sbu rapporten och debatten kring det inte något nytt för mig som arbetar inom socialtjänsten med utsatta barn. Och jag menar att även dessa socialtjänster borde haft den kunskapen och med det i ryggen fattat beslut om exempelvis utredningshem eller gjort en skyddsplanering med nätverket om exempelvis skyddsperson osv. Självklart behöver så här allvarlig oro om våld mot barnet utredas ordentligt men enligt mig kunde drt ha gjorts på annat sätt.
    Sen får jag väl säga att grundproblemet ligger inom vården som inte tar till sig aktuell forskning och läkare som avger tvärsäkra bedömningar på vaga grunder.

    Svara

    Ja, jag vet inte riktigt. Jag kan tycka att läkarna gör rätt som anmäler men att socialtjänsten kanske ska använda andra tillvägagångssätt än att på en sekund ta ifrån barnen. Samtidigt när man misstänker barnmisshandel kan man ju inte lämna barnen hos föräldrarna med gott samvete.

    Svara

     Problemet ligger inte i att läkarna anmäler. Det har de skyldighet att göra till socialtjänsten om det föreligger oro. Problemet ligger i att de uttalar sig pp ett sätt så att det framstår som att man med säkerhet kan säga att skadorna har tillfogats barnet pga misshandel.
     De borde formulerat sig annorlunda och sagt exempelvis att de inte kan utesluta våld men att det inte heller är konstaterat och att mer utredning behöver göras. Då hade socialtjänsten sannolikt inte omhändertagit barnet.

     Svara

      Exakt!

      Svara

   Hemskt för oskyldiga, riktigt hemskt. Men jag förstår också att det finns rutiner och varningstecken. Dessa bör fick vara baserade på korrekt information, inte ofullständiga studier, så som det verkar med shaken baby syndrome.

   Svara

    fick=dock

    Svara

    Ja fruktansvärt. Men är inte direkt förvånad att läkaren drog den slutsatsen när jag läste om skadorna som uppstått.

    Svara

   Munchausen by proxy?

   Svara

   Shaken baby syndrome är ju inte så säkert som man tidigare trott. De skadorna som skulle finnas för att det skulle anses vara shaken baby har det visat sig lika gärna kan ha uppkommit på något annat sätt som inte alls har med vanvård av barnet att göra.

   Helt fruktansvärt att det finns föräldrar som fått sina barn omhändertagna utan att de utsatt sina barn för något våld alls. Självklart ska det anmälas till socialtjänsten om det finns misstanke om våld men det måste ju utredas helt säkert att det faktiskt varit fråga om våld innan ett barn omhändertas.

   Svara

  Sedan jag läste inlägget som Dani P postade är jag otroligt rädd för att förlora mitt barn i magen. Kan inte ens föreställa mig den smärta hon måste gå igenom

  Svara

   Åh ja så hemskt 😢❤️

   Svara

   Är också gravid och har tänkt på det där hela dagen. Måste släppa det eftersom man inte kan kontrollera det som händer. Tänker dock åka in på kontroll vid minsta misstanke om att nåt är fel

   Svara

    Också tänkt så mycket på det. Vi har dessutom 1.5 timme för att åka på kontroll…

    Svara

   Jag är inte gravid men blev väldigt påverkad av det och känner mig fortfarande ledsen.

   Svara

   Åh fina ni! Jag var likadan när jag var gravid. Det är däremot ganska ovanligt att barn faktiskt dör i magen. Men var uppmärksamma på ert barns rörelser och tveka inte att åka in om dom minskar eller upphör. Ni är inte till besvär. Vet att det inte spelar någon roll att det är ”ovanligt” när man väl börjar oroa sig.
   Tyvärr kommer man ju oroa sig mer eller mindre för sina barn hela livet, det är för att vi ska skydda våra avkommor ❤️
   Heja er och ta hand om er

   Svara

   Det kändes verkligen i hjärtat när man läste det. Tycker så sjukt synd om dem. Min son var bara lite äldre än hennes när han föddes, tänker hela tiden nu på hur tacksam jag är över att allt gick bra med honom och att man inte ska ta något för givet.
   Med det sagt, jag förstår er oro, men i de allra flesta fallen går det bra så försök att inte oroa er alltför mycket <3

   Svara

  Tror ni Tiger Woods försökte ta livet av sig igår?

  Svara

   Nej

   Svara

   Det handlar om karma

   Svara

    Vad innebär det? Att alla människor som råkar ut för någon olycka har gjort sig förtjänta av det?

    Svara

     Nej, men att han gjort sig förtjänt av olycka.

     Svara

      Och därför har någon högre makt sett till att hans däck slirade eller vad som nu hände?

      Svara

  Måste erkänna att jag blev chockad av att se att Vänsterpartiets ungdomsförbund förespråkar ett kommunistiskt styre i Sverige. Räcker det inte med närmare 100 miljoner döda under 1900-talet?

  Ur ungdomsförbundets principprogram: ”Ung Vänster analyserar verkligheten och utformar sin politik med hjälp av marxistiska och feministiska teorier. Vårt mål är ett klasslöst samhälle, fritt från förtryck – ett kommunistiskt samhälle.”

  Svara

   Läs deras förklaring i intervjuer också.

   Svara

    Att de inte var födda då? Sämsta bortförklaringen. Det finns historieböcker.

    Svara

     Nej det var inte var de sa.

     Svara

   Jag förstår inte riktigt – vad trodde du att vänsterpartiet annars hade för ideologi? Det är ju det som är grundstenen i deras politik.

   Svara

    De tog ju bort K:et i VPK 1991, men ränderna går tydligen aldrig ur. Ytterligare ett parti där man behöver påminna om deras historia alltså.

    Svara

   Fast är kommunism synonymt med arbetsläger?

   Svara

    Nja, mer folkmord.

    Svara

     Så om man är kommunism förespråkar man folkmord?

     Svara

      De vill väl döda alla rika kapitalister.

      Svara

       Vill de verkligen fortfarande det?

       Svara

       Eat the rich. BLM Kalifornien.

       Svara

    Nej men med konflikt och våld där de anser det tvunget. Vilket alltid skapar någon slags internering av oliktänkande, arbetsläger blir då två flugor med en smäll eftersom alla måste arbeta för samhället under kommunistisk ekonomi.

    Svara

    Gulag i ryssland var väl det.

    Svara

   Det är helt horribelt, dels att de ens skrev in det och även hur media rapporterar om det. Kommunismen är en betydligt dödligare och vidrigare ”ideologi” än någon annan. Kommunismen har ju tex dödat mer än 10 GÅNGER så många som nazismen. Tänk vad reaktionen i media hade blivit om något ungdomsförbund skrev samma sak fast om nazism. De skulle ALDRIG komma undan så här lätt fastän, som sagt, kommunismen var mer än 10 GÅNGER fler mördade. Om varje människoliv värderas lika, är ju kommunismen isåfall 10 gånger värre/dödligare än nazismen. Och detta vill v:s ungdomsförbund ha som mål? Det är HELT horribelt, hur kan det inte ha blivit värre reaktioner i media? Vänstervåld måste tas på lika stort allvar som högervåld.

   Svara

    Unga överklassvenskar som spottar offer för kommunismen i ansiktet, som vanligt.

    Svara

    Hur många offer har kapitalismen skördat? Fler än nån här kan räkna till.

    Svara

     Stött kommunist detected.

     Svara

     Berätta mer, hur har ”kapitalismen” medvetet och explicit, på ett brutalt sätt MÖRDAT miljontals människor? Faktiskt aldrig hört om att kapitalismen systematiskt och medvetet mördar miljontals människor såsom ”vissa andra ideologier” (tex kommunismen som diskuteras här) gör?

     ….. eller ägnar du dig åt lite gammal ”hederlig” whataboutism, som i detta fall dessutom verkar helt påhittat?

     Svara

      Har du ögon? Öppna en tidning? Kolla på nyheterna? Ser världen ut som en kanonplats? Höj dig.

      Svara

   Kuba släpper på fler regleringar och tillåter nu den största privatiseringen av landet någonsin. Exilkubaner jublar.

   Svara

  Hur kan det ens få gå till såhär….
  kan någon berätta för mig…Hur…hur…

  https://nyheter24.se/nyheter/aktuella-brott/953530-20-aring-domd-for-244-overgrepp-pa-spadbarn-straffet-halveras

  Svara

   Blir så arg så jag skakar

   Svara

   Patrik Sjöberg tar upp det på sin insta

   Svara

    Ingen vill gå in på Patriks insta längre

    Svara

     Jodå, han har rätt många följare

     Svara

      Han har tappat många följare också

      Svara

       Kanske får fler i och med detta rättsfall 🤔

       Svara

   Men hur kan föräldrarna inte ha märkt något? En ettåring som utsätts för vaginala och anala våldtäkter måste ju bli ordentligt skadad?

   Svara

    Jag tänker att den här killen har en sjukt liten?

    Svara

     Omkrets som en typ tuschpenna då eller? Annars ser jag inte hur det skulle spela roll

     Svara

      Typ, jag tänker smal whiteboardpenna och lika kort som en crayola

      Svara

    Jag tror inte att det finns i föräldrarnas begreppsvärld att misstänka något så hemskt, även om barnet är upprörd eller skakad 😱

    Svara

   Sveriges rättsystem visar än en gång vilket skämt det är

   Svara

  Någon som vet vad som hände med Antonija Mandirs assistent Olivia som började i December??