En uppdatering om smuggelhundarna

I mitten av februari avslöjade Sydsvenskan hur en skånsk kvinna smugglat in polska hundvalpar till Sverige, som sålts med löften om att de är uppfödda i Sverige.
Valparna ska även vara felfärgade, dvs avlade hur som helst med färgkombinationer som ökar de sämre, genetiska egenskaperna såsom dövhet mm för att ger valparna ovanliga och unika utseenden.

I mitt inlägg om Sydsvenskans avslöjande från den 22 februari skrev jag om en svensk influencer som ska ha köpt en hundvalp från kvinnan och jag kontaktade henne med frågan om vad hon tänker kring sin egen hundvalp och om huruvida den skulle kunna vara en av dessa insmugglade valpar.
Eftersom det är olagligt att köpa en smuggelhund, även om du handlat i god tro, så har jag valt att anonymisera både den utpekade kvinnan och influencern och skulle återigen uppskatta om ni respekterar det.

Nu har jag fått svar från influencern som skriver följande i sitt mail till mig:

Hej! Jag köpte valpen av en kvinna som är svensk. Jag hade vart ute efter just fransk bulldog ett tag då det är så härliga hundar.
Jag köpte honom i Sverige , träffade honom och en del hundar ca 2 v innan för att välja vilken jag ville ha i Skåne.
Efter det så besiktades han i Göteborg hos Evidensia, där jag fick kvitto och hälsopapper. Jag hämtade honom hos veterinären.
Tror inte han är smugglad då han har svenskt pass.
Mvh XXX
På Agrias hemsida kan man läsa följande om hur man undviker att köpa en smuggelhund och den allra första punkten är ”Be att få hälsa på hemma hos uppfödaren och träffa både tik och valpar.”
Om jag förstår influencern rätt så fick hon aldrig träffa tiken, utan bara ett gäng valpar, från vilka hon sedan fick välja vilken hon ville köpa.

Tips för att minska risken att bli lurad Det är lätt att bli lurad av hundsmugglare och för den som aldrig köpt hund tidigare är det mycket att hålla reda på. En bra grundregel är att du alltid bör dra dig ur ett köp om du känner att det är något som inte stämmer. Tänk också på att: Be att få hälsa på hemma hos uppfödaren och träffa både tik och valpar. Kontrollera att valpen är Id-märkt och registrerad i Skk om den är renrasig alternativt Jordbruksverket om det är en blandras. Inte acceptera att få stamtavlan skickad till dig i efterhand. Har valpen stamtavla ska du kunna få den samtidigt som valpen. Dubbelkolla att mamman är registrerad i Sverige om säljaren uppger att valpen är född i Sverige. Se till att säljarens fullständiga namn, adress och telefonnummer finns på köpeavtalet. Be att få se papper på att valpen är vaccinerad och avmaskad. Se till att du får med ett max sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär vid köpet. Samt ett köpeavtal. Undvik impulsköp, ta tid på dig när du ska köpa hund så du hinner undersöka alla punkter ovan och även förbereda dig.
Bildkälla: Agria

147 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Undrar om det hen skriver är sant eller ej

  Svara

   Det är inte sant, dels för att smuggelkvinnan är den som ”importerar” valpar från utlandet. Dels för att hon stolt pratar om hur hon blandar och mixrar själv för att få fram en friskare ras och därför väljer att ta helt avstånd från registrerad svensk avel. Hunden som influencern har köpt är köpt samtidigt som hennes stallskötare även köpte en valp ut samma kull.
   Vad konstigt att dessa båda personer bor i Skånes södra del men åker med valpen ända upp till Göteborg för att besiktiga den??
   Säljaren har även innan detta blivit dömd för urkundsförfalskning för att ha förfalskat veterinärintyg.

   Svara

    Bullshit att hon skulle göra det för att få en friskare ras. Svensk avel jobbar väl för att få bort just de här rastypiska problemen och även de genetiska riskerna

    Svara

     Meh. Hur ”jobbar” svensk avel för det om jag får fråga? Rasen är ju fullständigt förstörd pga exakt samma avel.

     Svara

      Inte blir det bättre för att kvinnan istället ökar på defekterna med dövhet och ögonproblem hundrafalt iaf. Det är bara något hon slänger sig med att hon ska stå utanför godkänd avel enbart gör att de ej är godkända och aldrig kan få en riktigt stamtavla.

      Svara

       Pja. Om man avlat sönder en hund så att den lider och inte fungerar så skulle jag iaf inte börja applådera mig själv för att någon annan dessutom avlar på merle.

       Svara

      Fransk bulldog ingår i Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) där man arbetar aktivt för att förbättra rasens hälsa. Du kan läsa mer om det här https://www.skk.se/globalassets/dokument/rasdokument/ras-fransk-bulldogg.pdf
      Problemet med dessa hundraser så som mops och fransk bulldog är dom har blivit otroligt populära som ger plats för oseriös avel för att folk har bråttom att skaffa valp. Det är förövrigt värdlandet som bestämmer rasstandarden för hundrasen inte svenska kennelklubben. Lösningen på dessa rasers problem är definitivt inte att köpa smuggelhund av denna ”uppfödare” från Skåne som verkar kunna lura i sina köpare vad som helst. Hon säger bland annat att hennes hundar är friskare för att de har längre nos… bara att problemet sitter inte i nosen utan i halsen. Ska man mot all förmodan köpa en valp som har dessa problem så är det bättre att köpa valp från seriös uppfödare som arbetar för att förbättra rasens hälsa.

      Svara

    Hon skriver att hon träffade valpkullen i Skåne två veckor innan köp,och då valde ut valp,men ingenting om att hon även träffade mamman till valpkullen.
    Vid hundköp så brukar man alltid få komma och besöka tik och valpar i deras hemmiljö några veckor före ,och tinga en valp,och ev.betala handpenning.
    Håller med om att det är skumt att ”uppfödaren”väljer en veterinär i Göteborg då det finns väldigt många veterinärer med specialité på hundar.
    Min första tanke om det är att ”uppfödaren” är ökänd i Skåne och veterinärerna där skulle anmäla henne.
    Veterinärerna i Göteborg är kanske inte lika uppmärksamma på ev.smugglingvalpar?

    Hon skriver inget om att hunden är registrerad i Svenska kennelklubben heller vilket är det vanligaste då man föder upp renrasiga hundar.Nja,,,detta lutar nog åt att det är en smuggelhund tyvärr.

    Svara

     Den kvinnan hon köpt av är stolt förespråkare för att hon ej är skkansluten då hon vill avla på otillåtna kombinationer och är öppen med att hundarna ej har skkstamtavla utan en egen stamtavla 😨

     Svara

     Är det jag som är korkad nu men handlar inte detta om hunden importerats eller inte? Alltså det är ju inte olagligt köpa hund från polen om alla papper är i ordning utan det är ju just smuggelhundar man vill åt.

     Svara

      Artikeln som nämns, om de 12 döda valparna, handlar om just denna säljare.

      Svara

       Fattar men hundarna som diskuteras nu- är grejen det sagts de är importerade & det inte stämmer eller att hundarna skulle vara avlade i Sverige (& att det inte stämmer)?

       Svara

        Att de sägs vara födda och uppfödda i Sverige när de i själva verket kommer utomlands ifrån med falska papper där födelsedatum är fejkad. För att få importera en valp måste den vara minst 15 veckor, det är då gammal den som minst kan vara för att på korrekt sätt ha fått alla sina sprutor och avmaskningar med rätt intervaller för att få tas in i landet.
        Istället kommer skåpbilar med ett gäng valpar av olika raser, alla med samma födelsedatum.

        Svara

     Fast många valpköp förmedlas sista minuten då någon som tingat eller stått längre i kö drar sig ur. Vill du lura folk är det nog rätt enkelt påstå att det är nåt sånt som hänt och att valpen nu är leveransklar.

     Svara

  Punkt ett! Får man inte träffa valpens mamma ska man inte köpa. Bästa rådet! Är så nöjd med min uppfödare som lät mig vara hemma hos dem och umgås med alla hundar i kenneln under en hel dag. Var ute och promenerade med min valps mamma och lekte med hundarna. Så värdefullt att se hur hundarna var lyckliga familjemedlemmar med bra psyke. Antar att uppfödaren också var intresserad av att veta vem jag var.

  Svara

   Samma här. Vi var hemma hos kenneln två gånger och hälsade på både hundar och ägare. Väldigt värdefullt!

   Svara

   Det är ju ingen garanti heller egentligen. Är du försäljare tar du ju då bara dit en tik som inte är mamman.

   Svara

    Mja, (är 21.12) jag hade ju sett mamman med sina valpar på foto och film innan. Tiken är dessutom registrerad på rätt ägare och meriterad. Om man gör sig besväret att ta dit en tillfällig tik så måste den ju fått valpar nyligen, annars syns det ju att den inte valpat. Fast det finns väl valpköpare som inte vill se det uppenbara naturligtvis…

    Svara

     Ja det är lite det jag menar eller vill man luras så klarar man nog av det. Det är ju en kriminaliserad verksamhet och en vanlig hundköpare kan nog inte se skillnad på en tik som valpade 8 veckor tidigare och en som inte gjort det. Men såklart bättre göra det man kan än att inte göra något.

     Svara

     Har tiken meriter så köper du troligen renrasigt. Det är hos blandraser/”renrasig utan stamtavla” som detta problem med att valpar läggs hos annan tik förekommer.

     Svara

    Är man minsta seriös som valpköpare så åker man ju inte bara till första bästa kennel och träffar hundarna heller. Vi var som sagt på besök två gånger men innan dess så hade vi kollat upp dem, de är registrerade hos SKK, de har en stor hemsida där man kan följa alla deras hundar, tidigare valpkullar från deras tikar, se bilder från alla kullar etc. Samt att vi hela tiden fick bilder på just ”vår” tik (som vi träffat) medan hon har dräktig, efter valpningen och kontinuerligt bilder på valparna medan de växte. Sen fick vi förstås träffa dem när de var stora nog. Men som sagt, vi tog valpköpet på allvar något många inte verkar göra tyvärr.

    Svara

  Hon svarade ovanligt trevligt må jag säga.

  Vet inget om hundpass i Sverige, men det är väl ingen garanti att den är en svenskfödd hund?
  Har pass (inte Sverige) på min hund och tror inte det står vilket land hon är född i, utan hur hon ser ut, chipp nr och sånt.

  Svara

   Nej, men det väsentliga för henne i det här läget är att hon varit i god tro. Klart bäst för både hund & köpare träffa tiken såklart. Men meddelandet visar ändå att just hon inte gjort nåt fel här och det är viktigt.

   Svara

    Jamen om hon säger att det är så, så är det säkert så. Hoppas du inte arbetar inom rättsväsendet, du verkar godtrogen.

    Svara

     Handlar nog inte om att vara godtrogen utan om att hennes ord gäller tills motsatsen bevisats och inte tvärtom…

     Svara

   Där finns gott om förfalskade hundpass…..

   Svara

    Absolut men det kan man inte lasta köpare av hund för.

    Svara

     Jo då hon är ökänd och väl känd för influencern då de är inom samma bransch med hästar och för att vara en fifflare och tidigare dömd för bla förfalskade veterinärintyg och att enbart göra svarta affärer. Undanhållit staten 8,9 miljoner kronor i skatt mm

     Svara

      Möjligt men det kan man inte heller lasta hennes köpare för…såtillvida hon inte fått nåt sorts hundförbud & det antar jag hon inte har…

      Svara

       Jo men det tycker jag man kan faktiskt.

       Svara

        Ja utan köpare hade säljaren fått hitta på något annat

        Svara

       Hon saknar dock tillstånd från LS för att handla med djur i Sverige. Det är nog ingen slump att hon ”flyttade” till Polen, ett av Europas mest korrupta länder dessutom.

       Svara

      Nu har hon väl flyttat till Polen lite hastigt sådär.

      Svara

  Tycker det är ganska sjukt ärligt talat att det är olagligt för köparen om de köpt i god tro. Man blir blåst på pengar och hund och ändå är man skyldig till något olagligt…?

  Svara

   Det är väl för att markera att köparen har ett långtgående ansvar för att säkerställa att det inte är en smuggelhund. Man ska inte kunna titta åt andra hållet och sen skaka på axlarna och hävda god tro.

   Svara

    Fast det kan ju inte stämma? Det kan omöjligt vara olagligt om du handlat i god tro?

    Svara

     God tro togs bort 2003, så man kan inte skylla på det längre.

     Svara

      Du syftar på ett begrepp i en specifik paragraf i en lag, god tro används fortfarande i massor av andra lagar.

      Svara

    Nej men det är ju vad god tro innebär? Alltså det ÄR inte olagligt köpa smuggelhund om du gör det i god tro. Sen exakt hur man bedömer vad som ska räknas in i din ”undersökningsplikt” vet jag inte. Men ett svenskt pass på hunden borde räcka om det inte finns väldigt konstiga omständigheter som talar emot.

    Svara

     Du som köpare av en valp har ansvar att ta reda på om det är en smuggelhund eller ej. Alltså begår du ett brott även om du tror att du köper en svenskfödd hund.
     Ett bra sätt är att be om att få träffa mamman som nämnts tidigare.
     Köp ”rescue dogs” från härbärgen istället. Gör ni en god gärning och slipper sönderavlade hundar.

     Svara

      Det är det här jag tror missuppfattats. Visst att du har en undersökningsplikt men det finns en gräns där den får anses uppfylld. Skulle din valp ändå vara smugglad faller det inte på dig.

      Svara

      Men du räknar ju bara upp massa kriterier för när köparen ska anses vara i god tro (träffat tik osv) Självklart har du inte strikt ansvar för valpsmuggling.

      Svara

   Det är väl inte olagligt, men om hunden är smuggelhund riskerar vi dödliga och farliga sjukdomar, vilket gör hunden till ett problem även om den är köpt i godtro

   Svara

  Henne svar bevisar ju absolut ingenting, snarare att det är en smuggelhund eftersom hon inte träffade tiken. Att det var en svensk säljare – ja men det är ju hon som är den svenska köparen/importören av smuggelhundarna. Inte så direkt att de utländska från valpfabrikerna står och säljer dessa i Sverige. Att den har pass bevisar inget heller, går att fixa ändå.

  Svara

   Varför har en liten valp ens ett pass?
   Eller jag kanske ska fråga, vad är det för slags pass ni pratar om?

   Svara

   Om en valp har ett pass är det väl det illavarslande tänker jag..? Varför skulle en 8 veckors valp ha ett pass?

   Svara

    Ja då är det något som inte stämmer, ett pass utfärdas av veterinär efter att hunden fått rabiesvaccinet vilket den tidigast kan få från och med att den är 12 veckor gammal. Spelar heller ingen roll vartifrån hunden kommer, den får pass när den fått rabiesvaccinet. Så att säga att ”hunden har svenskt pass” har ingenting att göra med att den är ”svensk” om ni förstår vad jag menar.

    Svara

     Och, såklart ska hunden vara chippad och ha fått de grundläggande vaccinen innan passet kan utfärdas, fast det tänker jag att varje valpköpare ska veta om. Hoppas veterinärer i Sverige är uppmärksamma och noggranna med sådant här! Illegal djurhandel är så jävla vidrigt. För ett par veckor sedan stoppades en skåpbil som var full av valpar som suttit i små burar, i sin egen avföring under en lång tid. De var enligt veterinär flera veckor för tidigt tagna från tiken :'(
     Insmugglade från Ungern. Polisen stoppade bilen efter att de hört misstänkta ljud (gnällande och gråtande), öppnade bilen och fick en chock när de såg valparnas skick 🙁 tack och lov blev de omhändertagna av djurhem och fick veterinärvård och kommer omplaceras för en chans till ett bra liv. Männen som smugglade in dem blev gripna och kommer få höga böter. OBS! Detta skedde i Tyskland.

     Svara

      Problemet är att veterinären inte längre får anmäla smuggelhundar om hunden inte är sjuk, så kommer dem in för kloklippning, vaccinering, kastrering eller annat och veterinären ser eller misstänker att det är en smuggelhund får veterinären enligt lag inte längre anmäla till jordbruksverket, veterinären får enbart anmäla om hunden visar tecken på att vara sjuk…

      Svara

     Den kan få det när den är ID märkt med chip och behöver inte vara när de får rabies spruta.
     Dock brukar det väl ändå vara att det ordnas när hunden blir besiktigad vilket den blev i samband med köpet. Därför är konstigt att det redan fanns när hon skulle köpa hunden.
     Sedan kan jag kanske inte tycka det är helt konstigt att man som oerfaren hundköpare går nit på den.
     Inom häst finns ju ett pass sedan de föds typ.

     Svara

      Nja, man brukar inte utfärda pass, det finns ett annat intyg som man brukar skicka med hundar/katter som inte har stamtavla där man skriver in chip nr, vaccinationer, osv, finns ingen anledning att utfärda pass eftersom det kostar extra och är helt onödigt om man inte planerar att resa med hunden inom en snar framtid.

      Svara

    Min hund fick med sig pass när jag köpte honom (SKK-reggad, träffat uppfödare, tiken, hanen, syskonen, varit hos kenneln 2 gånger, så ingen smuggelhund alls), för att uppfödaren hade som tanke att hon/jag skulle ställa ut honom, och att hon kunde ta med honom till Norge och Danmark åt mig = behövs pass = hon ”la till det” i köpet.

    Svara

  När jag själv köpte hund för tio år sedan krävdes det både intervjuer och bevis på erfarenhet av att ha hund. En lång process, med köer och där jag träffade mamman månader innan hon blev parad. Likadant nu när mina föräldrar köpte hund, nästan ett års process för att bli hundägare. Tycker att det är så man ska skaffa hund. Inget man gör spontant 🙂

  Svara

   Låter lätt hysteriskt.

   Svara

    När jag köpte hund så hade jag läst på om rasen innan och även sökte på ras förbundets sida för att hitta uppfödare.
    Ringde eller skickade ett sms där jag berättade om vem jag var, erfarenhet och varför jag var intresserad av rasen samt mål.
    Var en uppfödare som tog emot mig och när jag fått träffa de två tikarna som skulle paras så bestämdes det att jag hamnade på listan där jag väntat ett år.
    Har även efter jag köpte min hund varit hos pappan som har det lika bra.
    De som är petiga och noggranna med sina valpköpare är inte hysteriska utan de är ju de som är seriösa enligt mig.
    Som Lina skriver så skall inte ett valpköp vara spontant utan planerat och man måste även veta vad för ras man ger sig in på.
    Köpte honom för snart tre år sedan.

    Svara

   Ja, så var det även när jag skaffade hund 1980. Tänk om det skulle vara samma höga krav för att skaffa barn? Det kan vilken omogen 15-åring som helst göra.

   Svara

   Ja, så var det även när jag skaffade hund 1980. Tänk om det skulle vara samma höga krav för att skaffa barn? Det kan vilken omogen 15-åring som helst göra.

   Svara

  ”Härliga hundar” 😂 att köpa en fransk bulldog är per definition djurplågeri. Och varför skulle man frakta en valpkull till Gbg för besiktning? Jag har då aldrig hört talas om någon som hämtat sin valp hos veterinären. Hon säger att hon fick kvitto och ”hälsopapper”, alltså inte ens en stamtavla.

  Svara

   Varför djurplågeri?

   Svara

    För att hunden har grava svårigheter att andas då luftstrupen är ihoptryckt någonstans i nacken. Bland annat.

    Svara

     Hela huvudet ser onekligen ihoptryckt ut.

     Svara

     Andningsproblemen brukar vanligtvis bero på för små näsborrar och/eller för lång mjuk gom, vilket gör att den hänger ned och täcker för struphuvudet.

     Svara

   Näe, det är så osannolikt att jag vet inte vad. Varför skulle man inte använda sin egen vanliga veterinär utan resa tiotals mil för att besiktiga valparna? Låter även oseriöst av veterinären med tanke på hur många smuggelvalpar det finns, frågar inte veterinärer efter tiken som fött valparna?

   Svara

    Tror inte det, en valpbesiktning är just en valpbesiktning och inte en brottsutredning eller försök kontrollera ursprung på valpen.

    Svara

     Då jag var hos veterinär med min valp på 10 veckor för att hon hade diarré hann sköterskan som tog emot oss på rummet knappt stänga dörren innan hon frågade om valpen var född i Sverige och om jag hade bevis för att den var svenskfödd och stannat hos mamman fram till leverans. Det var nästan en lite anklagande ton på frågan och jag blev helt paff. Vi skickades vidare till en annan klinik pga brist på plats och valpen behövde stanna över natten, och samma sak där. Det här var visserligen några månader in på pandemin då smuggelhundarna börjat öka, menmen…
     (Jag tycker det är jättebra att frågan ställs men de trodde inte heller på mig från början då jag förklarade att jo, valpen är från den staden och jo, jag har varit och hälsat på och träffat mamman och följt hundens liv från dag 1 i sociala medier och därmed vet att den är uppväxt i hemmet som jag hälsade på i)

     Svara

      Det är eftersom Sverige börjar få så många smuggelhundar, så då gäller det att fråga ordentligt, för om det är en svensk hund då vet man vart man ska börja utreda, är det ens en liten chans att det är en smuggelhund måste man utreda för väldigt många fler sjukdomar. Så det är för att veterinären ska veta hur dem ska hantera hunden, vad dem ska utreda, osv.

      Svara

    Vet flera veterinärer som kräver att tiken följer med till veterinären med sina valpar. Det är ett steg i rätt riktning.

    Svara

    Veterinären får inte anmäla smuggelhundar som inte är sjuka, så du kan komma in och besikta en valpkull, även om veterinären vet med säkerhet att det är smuggelhundar får veterinären inget säga. Tyvärr, ny lag som är helt sinnessjuk.

    Svara

   Nån som vet om Bostonterrier får liknande problem?

   Svara

    Inte troligt med tanke på hur den ser ut. Nu känner jag inte till vilka problem just bostonterriern drabbas av men du kan leta vidare från SKK hemsida.

    Svara

    Ja, alla med trubbiga nos har liknande problem.

    Svara

    Från SKK: ” Hälsa
    I rasen förekommer patella luxation och katarakt (ögonsjukdom). Dessutom finns andningsproblem i rasen på grund av skallens utformning.”

    Svara

  Hur blåögd är man egentligen kan jag med känna ifall hon nu är ovetandes om det är en smuggelhund. Man köper en valp från denna ökända bedragare som bevisat är helt utan skrupler när det kommer till sina djur och deras välbefinnande, utan att träffa tiken, då är man antingen helt dum i huvudet eller väljer man att blunda.

  Svara

  Luktar smuggelhund lång väg.

  Svara

  Undrar hur de kan försäkra dessa hundar? Personen ifråga har även sålt vis bulvaner om jag fattat rätt. Andra personer har annonserat hennes hundar på Blocket. Här framgår det ju inte om kullen bodde i Skåne eller Gbt.

  Svara

   Ser nu att hon tittat på hunden i Skåne. Kanske bodde hunden där och då är ju besiktningen märklig.

   Svara

   Du försäkrar dem nog helt som vanligt. Alltså vad menar du skillnaden skulle vara?

   Svara

    Att bli försäkrad som rashund eller blandras. Tänkte om livförsäkringen inte kan vara på så högt belopp för en överprissatt blandras. Tänkte på katt utan stamtavla blir huskatt även om den är renrasig.

    Svara

     Är den inte registrerad i Skk så är den ju blandras, sen om man köpt den för 50000 spelar ingen roll.

     Svara

      Dock får du inte liv försäkra en blandras för 50 000 kr

      Svara

   Det är väl för att hon inte har tillstånd längre att handla med djur från länsstyrelsen utan därför kör allt via bulvaner som får några tusen i fickan och så kan kvinnan som smugglat hävda att hon endast förmedlat affären. Hon skryter ju vitt och brett om hur gott det är att lura staten på skatt. En vända på kåken lärde ju denna dam ingenting utan hon växlade snarare upp sina bedrägerier.

   Svara

    Det är väl lite vad kriminalvården kritiseras för. Du går in som småtjuv och kommer ut som seriemördare typ.

    Svara

  Vad händer med Anna Book? Flera dagars kryptiska meddelanden om svek.

  Svara

   Det är väl hennes vanliga modus operandi för att väcka intresse?

   Svara

    Ja, jag vet! Och jag går villigt rakt in i fällan 😃
    Hoppas på Book-drama! Nu är det redan drama med ett fejk-konto också ser jag.

    Svara

  Det här är bra business för skrupelfria banditer som ser sin chans att göra snabba cash.
  Gå in på t.ex blocket och sök på Fransk bulldog. Beroende på dag så lär du hitta 25-30 annonser endast på den rasen el blandningar med den. Valpar till salu fr 15-27,5 k’ kr. Antar att många av dessa köper sina kullar från valpfabriker i öst och betalar kanske 1/3 av det priset. Smugglar hem 5 valpar som dom köpt för ~35k’ slänger ut annons på blocket och säljer valparna för 20k’ styck. Ganska enkelt att göra en ren vinst på 50k’ med ”rätt” lättlurade köpare som hittar en annons samma minut som dom bestämmer sig för att köpa valp.
  Hade det varit som för 15-20 år sen då Fransk bulldog va en numerärt liten ras och intressenter hade fått vänta på valp så hade de flesta tröttnat.
  Nu kan du få en fransk bulldog i valfri färg samma dag en timmes bilfärd bort så länge pengarna finns. Och som vi alla vet så finns det lycksökare som sniffar upp sätt att tjäna dessa pengar.
  Borde va lag på att alla som skaffar hund måste ta hand om en ouppfostrad schäferhane på 6 år i ett halvår innan deras köp kan genomföras!
  Jag ser dagligen hundar med ägare som båda verkar rätt trötta på varandra och livet och så ska inte ett hundägande vara.

  Svara

   Du drar alltså slutsatser om hur trötta hundägare är på sin hund under mindre än 5 minuter? Du vet väl att om ens hund fått för sig att kissa varje meter när det är löptider är man rätt trött på att säga nej efter en timmes promenad?
   Tänker du likadant om trötta föräldrar i mataffären?

   Svara

    Ooops, en öm tå märker jag!
    Är själv hundägare och ser dagligen grannskapets hundägare och hundar och det är därifrån jag drar mina slutsatser. Jag är långt från den perfekta hundägaren, men min ambitionsnivå är fortfarande hög efter snart 7 år.

    Btw, så skulle jag nog rekommendera att sluta säga ”nej” för att du är trött på pinkandet.

    Svara

   Haha, varför just ouppfostrad schäferhane på 6 år? Släng in en (självklart ouppfostrad) valp eller unghund istället, då kan man verkligen börja tänka över sina livsval!

   Svara

  Aldrig hört talas om svenskt pass till hund? Finns väl bara EU-pass som det heter och de ser väl likadana ut överallt? Blåa med sån där rund gul ring med stjärnor. Kanske någon klisterlapp på där det står Svenskt pass för sällskapsdjur med sådant kan man ju printa ut själv och sätta på.

  Jag vet inte, nån som har koll?

  Svara

   Det står ursprung på hunden i i iaf min hunds pass (min hund har EU pass men är född utanför EU). Kan tänka mig det syns om passet utfärdats i Sverige (det gjorde inte mitt).

   Svara

   Det står på passet vart det är utfärdat (iaf på min hunds pass), jag bor i Spanien (Katalonien) och min hund har katalanskt pass, det är fortfarande EU pass givetvis men det står på framsidan av passet på katalanska 🙂

   Svara

   Är det bara jag som blir överraskad över att en valp har pass? Har aldrig hört talas om att man skulle få ett pass med valpen. Det om något är väl ett tecken på att något är skumt? Typ som killen som pratar mycket om alla hans galna ex, trots att man själv inte ens dragit upp något om någons ex

   Svara

    Kan tänka mig att hon vill kunna ta med den på resor i Europa när de är ute och tävlar. Då behöver den ha pass så det är inget konstigt

    Svara

    Om valpen levererades med ett pass trots att den är svenskfödd känns det märkligt. Pass brukar vanligtvis endast utfärdas inför resa utanför landet och då oftast i samband med rabiesvaccination. Denna får dock endast ges till valpar över 3 månaders ålder. Pass som utfärdas ”bara för att” är mycket ovanligt då det innebär en extra kostnad som inte är nödvändig för en uppfödare till svenskfödda valpar.

    Svara

  Fast begreppet ”god tro” är väl borttaget sen flera år tillbaka?

  Svara

   Eh nej?

   Svara

    Eh jo, det är det. Svara inte på frågor som du inte har en aning om.
    När du köper en hund kan du inte hävda att du köpt under god tro, det är ändå olagligt. Du har skyldigheter som köpare att ta reda på om det är en smuggelhund eller stulen hund.
    Finns gott om info om detta genom en enkel sökning på internet.

    Svara

     Nej men ni missförstår lite. Att du har undersökningsplikt innebär inte att den är obegränsad. Är du utsatt för ett sofistikerat bedrägeri är du såklart inte skyldig till det.

     Svara

    Eh jo

    Svara

   Hehe. Är du en sån som brukar köpa iPhones på Ikeas parkering? För oss andra och rättsväsendet finns begreppet kvar 😊

   Svara

   Ja, togs bort 2003.

   Svara

  Omoraliskt pack som ska tjäna pengar på allt 😠

  Svara

  Vad är skillnaden på en ”smuggelhund” och en hund hos svensk uppfödare? Om ni ska komma dragandes med att det är synd om hunden så är det ju rätt synd om hunden oavsett då den ska gå i koppel hela livet, inte få leka fritt, äta processad mat, vara ensam, gå på asfalt med glas och skit, sitta i bur i bil, bli behandlad som en leksak, litet personligt utrymme etc etc. Bara att känna att man äger en annan levande varelse och kan köpa dem för pengar är ju sjukt…

  Svara

   Det MÅSTE inte vara nån skillnad men risken för att smuggelhundar blir dåligt behandlade eller lider av någon sjukdom är betydligt större, det är mycket mer pengar/vinst inblandade. Man får inte blanda ihop det här med import, vill du köpa valp från polen är det inga problem men gör din research och fixa alla papper genom Jordbruksverket.

   Svara

   Hunden är ju domesticerad. Det lidande du beskriver sitter nog mer i ditt eget huvud.

   Svara

   Skillnaden är bl a att många av dem dör under resan. Ingen business jag vill stödja.

   Svara

   Skillnaden är också att smuggelhundarnas mammor paras konstant och de är typ hela tiden dräktiga eller har valpar, även när de är för unga och för gamla och för sjuka och ska absolut inte ha några valpar. Vidare tas mammorna inte hand om ordentligt, de får oftast ingen veterinärvård, ordentligt mat och motion eller omvårdnad överhuvudtaget – för långa och toviga och skitiga pälsar, för långa klor, infekterade munnar och öron och hud, tassarna som är så urinstänkta att de har frätskador, alla möjliga sjukdomar – ja listan kan göras lång. Mammorna är ofta även väldigt skygga och rädda för människor då de inte brukar bli så bra behandlade + minimal kontakt med människor. De brukar även vara helt sönderstressade. När de inte längre kan användas som valpmaskiner dödas de eller lämnas för sitt öde. Valparna tas ofta alltför tidigt ifrån sina mammor.

   Svara

    Bara att googla ”puppy mill”. Alla ignoranta som ens tänker tanken att köpa en smuggelhund/valpfabrikvalp borde tvingas se lite bilder.

    Svara

   Jag försöker få min hund att gå på gräset men han går självmant över på asfalten hela tiden. Han gillar inte heller högt gräs utan vill gå på klippa gräsmattor. Han är inget vilddjur, han är domesticerad och gjord för ett liv i samspel med människan och allt vad det innebär.

   Svara

   Du blandar nog ihop smuggelhund med import hund.
   En importhund från uppfödare utomlands är oftast uppfödd likt svensk hundar, hälsokoll på föräldrarna, man följer dem lagar och regler man har i det landet hunden är född i. Många uppfödare importerar hundar för att få in nytt blod, och det är ingen som är emot import hundar eftersom dem vaccinerar, avmaskas och allt görs rätt så hunden kommer hitt på ett lagligt sätt utan att bära på sjukdomar.
   En smuggelhund kommer ifrån en ”puppy mill” där lever tiken hela livet i en liten liten bur, föder kull på kull, får aldrig vila, tills tiken självdör av sjukdom eller förlossnings problem. På dessa ”puppy mills” förekommer både inavel, avel på sjuka djur, osv, eftersom valparna föds av tikar i dåligt skick och växer upp i en dålig miljö är valparna immunförsvar nedsatt och dem blir lättare sjuka. Sedan när valparna är ca 5-6 veckor packas dem i lådor/väskor, och smugglas över gränsen, många valpar självdör under resan pga syrebrist, vätskebrist eller sjukdom. Dem valpar som överlever riskera att dra med sig sjukdomar som vi inte har i Sverige som kan döda både hundar, andra djur och t.o.m människor. Det är en business där djuren lider och plågas för att folk ska kunna köpa billiga ”mode” hundar.

   Svara

  Jag har aldrig fått välja själv en valp. Uppfödarna har valt en valp åt mig när jag berättar vilken slags hund jag vill ha och valparna blivit tillräckligt stora så att deras temperament etc börjat synas.

  Svara

   Samma här.

   Svara

   Det är lite blandat idag. En del låter fortfarande köparna välja.

   Svara

   Fick välja men det var för att hen visste vilka ambitioner jag hade kontra de andra valpköparna.
   Valde dock den uppfödaren och hanhunds ägaren ville.

   Svara

  OT: Fler som reagerade på Therese Lindgrens senaste story? Hon har tydligen köpt en censor som används av diabetiker för att mäta blodsockret. Lagom smaklöst med tanke på att senast i somras var produktionen av dessa censorer hårt ansträngd så att ACTUAL diabetiker hade svårt att få tag i en. Sen kommer en person, en influencer dessutom, som är frisk och köper en för att hon vill ”lära sig mer om sitt blodsocker”. Som om det vore svårt att GOOGLA på hur blodsockret/insulinproduktionen fungerar. Fattar inte hur en person som Therese som hela tiden ska (över)analysera hur allt tolkas, inte kunde tänkt igenom detta? För henne är det en ”videoide” men för människor som är sjuka är det deras liv. Hon kan ta av sin censor när som helst men för en diabetiker, tex min pojkvän, är det livsnödvändig utrustning som måste användas 24/7 och dessutom ger skavsår/märken på kroppen… Blir så besviken.

  Något att ta upp Camilla?

  Svara

   Min kille är diabetiker och fick sin nya sensor + pump utan någon väntetid i höstas. Var verkligen ingen brist på de produkter han skulle ha.

   Svara

   Nej bara du som reagerat på det.
   För övrigt är det inte svårt att få nya genom vården.
   Och om man kan köpa på öppna marknaden så vad i ligger felet?

   Svara

   Jag är mamma till ett litet barn med diabetes typ 1.

   Jag känner en viss oro kring att Therese mäter sitt blodsocker med hjälp av sensor, då jag ser hur detta kan leda till ätstörningar hos friska människor om de försöker att kontrollera sitt blodsocker.

   Då Therese inte har diabetes så behöver hon inte kontrollera sitt blodsocker regelbundet med en sensor. Har du diabetes typ 1 kan det vara livsavgörande att ha någon form av kontinuerlig blodsockermätning för att kunna behandla låga och höga blodsockervärden. Det är ju också för diabetiker som man har tagit fram dessa medicinska hjälpmedel. Inte för att friska människor ska hålla koll på sitt blodsocker. Sen är det ju upp till alla om man vill köpa ett medicinskt hjälpmedel. Men har du inte diabetes så finns det ju verkligen ingen anledning att ta del av den informationen då kroppen tar hand om ditt blodsocker på naturlig väg.

   Men nu kontollerar hon alltså sitt blodsocker regelbundet. Vad kan det leda till? Kommer hon försöka att kontrollera sitt blodsocker genom kost, motion mm? Om hon får ett värde som hon anser är dåligt, kommer hon minska matintaget, börja undvika viss mat? Motionera ännu mer? Jag ser bara hur detta kan leda till en eventuell ätstörning hos de som börjar försöka kontrollera normala blodsockervärden utan medicinsk kunskap kring detta. Hon kommer att ha lite svägningar i sitt blodsocker, och det ÄR normalt.

   Varför vill Therese mäta sitt blodsocker och varför vill hon visa upp det för alla sina följare? Det här skapar bara en osund hälsohets och Therese har ett stort ansvar vad hon påverkar sina många unga följare till. Jag hoppas verkligen inte att hennes följare köper sensorer och börjar vara inne och kontrollera sitt blodsocker med kosten.

   Svara

   Jag tycker också att Camilla ska ta upp detta!

   Svara

  Är influensern K? Hunden A?

  Svara

   Nej.

   Svara

   Nej, det är unga hästtjejen

   Svara

   A är inte en fransk bulldog som de skrivs om i texten!

   Svara

  Pass?! En svenskfödd valp som säljs av uppfödaren har inte pass. Pass indikerar utlandsfödd.

  Svara

   Nej, det stämmer inte. Ska du åka utomlands med din svenska hund ska den ha pass. Hur ska tullen, om man kollas, annars veta att hunden är svensk?
   Jag har skaffat pass till mina hundar och de är svenskuppfödda.

   Svara

    Jo, men du fick väl inte passen från uppfödaren när du hämtade din 8 veckor valp? för det är det denna köpare säger, att hon fick passet när hon hämtade sin 8 veckor valp, vilket är ovanligt i Sverige.

    Svara

   ALLA hundar som ska kryssa en landsgräns måste ha ett pass där det står vem som äger hunden, chipnr och vaccinationer, avmaskningar mm mm står. Folk i allmänhet verkar lite insatt i att köpa hund och då är det inte konstigt att dessa hundsmugglare har fullt upp med att skaffa fram valpar till blåögda, okunniga och ibland olämpliga hundköpare. Är så ledsen att dessa hundar bara används för att någon ska tjäna pengar och att så många köpare gör det möjligt.

   Svara

  Jag måste säga att jag har fördomar om folk som vill ha frenchies. En utpräglad sjuk ras för folk som vill ha lite gulliga bilder på Instagram. Känns som den hund som smugglas allra mest dessutom.

  Varför väljer man en så sjuk ras? Det kommer jag aldrig fatta.

  Svara

  Är det normalt att valpar säljs med pass? Jag är helt oinsatt i den här ”branschen”, men bara reagerade på det ordet. Pass för mig är något man ordnar om man ska resa utomlands nämligen.

  Svara

   Pass till hunden är något man som hundägare själv fixar.

   Svara

   Pass beställer man som ägare OM och NÄR man ska ta med sig sin hund utomlands 🐩🌏

   Svara

   Jag fick pass med på köpet när jag köpte valp.
   Detta var dock för att underlätta om jag skulle vilja ställa den utomlands.
   Men hade nog dragit öronen till mig om valpen hade det redan när du besöker den.
   Tror att min hunds pass blev gjort i samband med veterinärbesiktning.
   Ja, jag vet att min hund är svensk född och född där den skall 😉
   Men som sagt hade nog undrat om de redan hade pass sedan innan veterinärbesiktning.

   Svara

    Av vilken anledning då???
    Du som ”ställande” hundägare vet väl att ”passet” en generell id-handling. OCH att olika länder kräver olika saker vilket gör att passet ändå måste kollas och ev uppdateras inför besök i olika länder.
    I Cali Bullshit

    Svara

     *inte

     Svara

      Du får kalla det vad du vill men jag vet att hunden är uppfödd i Sverige och har korrekta papper samt vaccination.
      Vad jag menar är att det kan vara som så att man får med pass till sin hund utan att det behöver vara något konstigt.
      Men då skall det vara korrekt utfört av en veterinär i samband med veterinär besiktning.
      Jag tycker dock att det är konstigt att passet fanns innan besiktning hos den personen inlägget handlar om.

      Svara

      Nu när jag tänkte på det så tror jag även hen frågade om jag ville ha pass

      Svara

  Vem är detta? NB?

  Svara

   Ja

   Svara

  Nu nämnde visst inte influensern detta med att träffa mamman/tiken, däremot om du läser reportageserien i Sydsvenskan om detta så har flera hundägare uppgett att de fick träffa henne (kanske tom pappa hund, minns ej exakt). Så just den punkten känns lite whatever att svartmåla vid. Ser att flera kommenterar här stolt att de minsann sett till att de fick träffa sin mamma hund, men det är alltså inte en garanti för att saker går rätt till.

  Gärna bättre research (där du läser alla artiklar ang fallet) nästa gång, tack!

  Svara

  Att hunden har svenskt pass betyder ingenting, jag har en importerad hund som tuggade sönder sitt ursprungliga pass så tog henne till svensk veterinär och fick ett nytt för nån hundralapp, det är inte som med människor att ett pass betyder medborgarskap.

  Svara

   Däremot är det konstigt att en 8 veckor valp har svensk pass. Om inge ägaren själv bett uppfödaren fixa pass i samband med besiktningen.

   Svara

  Punkten att träffa föräldrarna hjälper tyvärr inte.
  Dessa personer som smugglar in valpar och påstår att dem är svenskfödda har insett att folk vill träffa föräldrarna, så som i detta fall, så har dem 1 fransk bulldog tik och 1 fransk bulldog hane, smugglar in 8 valpar, lägger dem bredvid tiken och påstår att det är tikens valpar även fast det inte stämmer.
  På så sätt har dessa hundsmugglare lärt sig lura köpare tyvärr. Detta eftersom det är riskabelt att para franska bulldogs och risk för kejsarsnitt = dyrt, så dem tjänar mer pengar på att smuggla in valpar än att låta tiken födda valpar.

  Svara

  Känns konstigt att hon hämtar hunden hos veterinären. Man brukar väl ändå hämta den hos kenneln? Nu har jag aldrig köpt en hund, men jag har köpt en katt med stamtavla hos uppfödare och då åkte jag och hämtade henne hemma hos dem, visst hade hon precis blivit slutbesiktigad men skulle kännas märkligt om jag skulle hämta hennes hos veterinären. Fick med stamtavla, vaccinationskort och besiktningsprotokoll. Borde väl funka på samma sätt med hundar tänker jag?

  Svara

   Att hon dessutom väljer en känd bedragare framför en SKK-reggad uppfödare säger ju det mesta också. Har alltid känt att det varit något lurt med den här influencern och det har visat sig stämma.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.