Therese Lindgren kritiseras för experiment med blodsockermätare

 

Bilder från Therese Lindgrens Instastory där hon skriver att hon nu ska lära sig mer om sitt blodsocker
Bildkälla: Therese Lindgren Instastory

Therese Lindgren har skrivit på sina sociala medier att hon just nu håller på att lära sig mer om sitt blocksocker och därför har köpt en så kallad ”libre sensor” som är ett hjälpmedel som diabetiker använder sig av och som fästs på huden.
Detta har mötts av kritik då sensorerna ska vara svåra att få tag på för människor som behöver dem för sin hälsa, och att det inte finns tillräckligt många som det är.
Kritiken handlar även om att det är respektlöst av henne att bära hjälpmedel för en sjukdom hon inte har och att risken är stor att hon uppmuntrar sina läsare till att göra samma sak, någon som då riskerar att drabba de som verkligen behöver sensorerna.

Än så länge har Therese Lindgren inte bemött kritiken på sina sociala medier. 
336 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Nää men lägg av, vilken löjlig kritik. Att det finns människor som MÅSTE mäta sitt blodsocker innebär ju verkligen inte att andra som inte är i en situation att de måste inte får intressera sig för det. Mät på du Therese.

  Svara

   Nej, lägg av DU. Det är ju du som är löjlig.

   Svara

    Motivera gärna. Varför ska du bara få mäta ditt blodsocker om du har diagnosticerad diabetes? Det är ju självklart bättre att förstadium till diabetes upptäcks i tid så att en del kan slippa utveckla sjukdomen medan det fortfarande går att förhindra.

    Svara

     Det är ju orespektfullt

     Svara

      respektlöst*

      Svara

       Swosh.

       Svara

        Svenska blir snart obegripligt om alla felsägningar alltid ska tolereras.

        Svara

         ”Swosh” var för att en person som kommenterade Therese Instagram skrev ”orespektfullt”. Det var ett skämt 😅

         Svara

          Isf svarade hen på fel kommentar

          Svara

           Nej? Svarade på den som rättade skämtet. Vilket är tydligt.

        Det heter SWOOSH…

        Svara

         OT. Men Anna Books live igår.
         Men herre jösses. Dotterns satt i hennes knä som en 5 åring och Anna tafsade överallt.
         Hjälp!! Får ej bort det från min näthinna.
         Måste bli en story om det. Och vad hände med cook along?

         Svara

     Typ 1 diabetes går inte att förhindra. Mvh sjuk i snart 9 år

     Svara

      Absolut men typ 1 är inte den enda sorten.

      Svara

      Fick faktiskt typ 2 väldigt oväntat, var i 20 -årsåldern, mkt aktiv, ej överviktig osv. Jag fick börja med insulin på en gång pga det behövdes och man trodde först att det var typ 1 men ett test visade att det inte var det.

      Fast jag är inte född i Sverige och i den del av världen där jag har mina rötter är det tydligen allt mer vanligt att även typ 2 bryter ut tidigt i livet.

      Jag tar dock inte illa upp av att Therese använder detta. Hon lär väl betalat för sina grejer? Som diabetiker har jag alltid fått det jag behövt gratis. Så det känns som om det är två olika marknader? Dessutom är det väl inte svårare än att företaget får framställa fler. Jag tror knappast att det blir en sådan rusning att just det här påverkar tillgången så totalt.

      Då är jag mer trött på Peter Jidhe som tjatar om att han är nära att dö varje dag och allt annat. Måste väl finnas fler diabetiker än denna domedagsprofet?

      Svara

       Min kille ät diabetiker och han tål inte Jidhe, han tycker att han är så jäkla dramatisk hahah

       Svara

        HAHA min kille har också typ 1 sen barnsben, han spyr på Jihde som är så dramatisk

        Svara

        Jihde är konstant på gränsen till döden.

        Svara

       Kolla upp med din läkare ifall det kan vara så att du har mody (maturity onset diabetes of the youth). Det är alltså typ 2 diabetes som bryter ut hos friska och unga människor som är väldigt ärftligt. Jag fick min diagnos som 24 åring (har ett BMI på 18 och är mycket aktiv) pga förhöjda blodsockervärden genom ett gentest. På sikt kan det ge upphov till andra sjukdomar så det kan vara bra att veta om det rör sig om den sorten.

       Svara

       Typ 2 är långt mer ärftligt än typ 1, till 90% om jag inte minns helt fel.

       Svara

     Självklart får alla människor som vill mäta sitt blodsocker. Men man kanske kan använda sig av något annat än just ett hjälpmedel som är konstruerat för människor som lider av en obotlig sjukdom (typ 1 diabetes).
     Dessutom är väl inte Therese i någon riskgrupp för att drabbas av diabetes typ 2, eller?

     Svara

      De som vill använda sig av en sådan kan väl köpa sig en. Kostar 600 på Ebay, förstår inte problemet! Therese har inte fått sin genom landstinget.

      Svara

       Till en sensor ska du ha en sändare. Kostar runt 2000 kr i månaden.

       Svara

        Nej, till Libren krävs ingen sensor, avläses med mobil

        Svara

     Det upptäcks på så många andra sätt, symtomen för diabetes är så tydliga. Och är du inte en diabetiker så har du ingen aning hur du ska tolka siffrorna som dyker upp. Lindgren är ju bara löjlig när hon kollar på detta. Det är så många faktorer som spelar in för blodsockret som bara diabetiker är insatta i. Det är inte bara maten.

     Svara

      Det där är helt osant (& farligt). Diabetes typ 2 smyger sig på en och kan förebyggas om det upptäcks i tid. De flesta i förstadium har inga symptom över huvudtaget.

      Svara

       Fast det där är också ”osant”. All typ II kan inte förebyggas trots förebyggande åtgärder. Vissa måste medicineras…

       Svara

      Man behöver inte vara diabetiker för att vara påläst. Sen finns det ingen poäng att följa sitt blodsocker för en frisk person, det finns så många myter om blodsockrets påverkan hos friska, men det är en annan sak.

      Svara

     Fast det kan man mäta på sin vårdcentral. Det är inget man behöver gå runt med hemma och mäta hela tiden. Det är ingen som mår bra av det, blir sjukt. Den som är orolig över att få diabetes, är det bättre att se över sin kost, och hälsa överlag. Har man inga typiska symtom som väldig törst, kissar ofta, aceton liknande andedräkt osv behöver man inte gå runt och mäta blodsocker varje dag. Och som de nämner är det tydligen ont om såna mätare! Distriktssköterska

     Svara

     Det var bland det dummaste jag hört…det går inte att förhindra diabetes om det inte är dia2 du har..de flesta som har Libre har dia1 eller Lada tex..en autoimmun sjukdom och inget du kan ”upptäcka och förhindra”…Och det finns ingen som helst anledning att mäta sitt bs om man inte är diabetiker då kroppen sköter det utmärkt själv!!!

     Svara

    Helt ärligt tycker jag att det är ganska bra att visa upp vad det är och hur det fungerar. Therese har ju betalt för den själv, hon har inte stulit den från någon som behöver den mer.
    När jag volontärade på ett sommarläger för barn med allvarliga sjukdomar i Irland var det flera unga tjejer med typ 1 diabetes som berättade om hur de blev mobbade för att de hade en sensor på armben. Därav tänker jag att det inte skadar att en influenser med stort antal unga följare normaliserar det lite, visar vad en sensor är och hur den fungerar.

    Svara

     Finns numera flera förebilder för dom med diabetes. Therese är inte rätt person att ta den rollen eller att visa hur hjälpmedlet fungerar när hon omöjligt ens kan veta det då den inte kan fungera korrekt på en frisk person.

     Svara

      Men som jag förstår problemet här så är det mer att människor med diabetes 1 har fått för sig de har monopol på att mäta blodsocker? Så är det ju inte, andra diabetesformer men också människor med t ex leverskador eller vanliga hälsofantaster måste kunna mäta sitt blodsocker.

      Svara

       Tror inte att människor med typ 1 diabetes anser att det har ett monopol på att mäta sitt blodsocker. Dock har dem inget val, de måste övervaka sitt blodsocker för att inte riskera att dö (tänker värsta scenariot med för låg blodsocker som kan leda till koma -> död). Så när någon som Therese bara gör detta för att hon är nyfiken, inte för att hon måste eller är i behov av det, då blir det problematiskt. Speciellt när man använder sig av utrustning som är till för människor som lider av en obotlig sjukdom.

       Svara

        Jag måste ha koll på min puls på grund av ett hjärtfel. Ska gå runt och bli kränkt av att fullt friska människor köper pulsklockor som de har på sig 24/7.

        Svara

         Återkom med din whataboutism när det råder brist på pulsklockor.

         Problemet ligger i att det finns mängder av typ 1 diabetiker (dvs. Merparten små barn!) som får vänta månader på sensorer som kan mäta blodsockret. Detta innebär för mig som diabetesförälder att jag måste typ begå regelrätta övergrepp på mitt barn som skriker i vild panik varje gång vi måste sticka hen i fingret. Vilket vi måste göra var 30:e minut som nydebuterade.

         Svara

          Men köp en till ditt barn då. De finns ju så vad väntar du på?

          Svara

           Du ser inget problem i att man ska kunna köpa sig till bättre vård eller medicinsk utrustning framtaget för ett visst syfte ”bara för att man är lite nyfiken”

         Ja jättekränkt! Be Camilla skriva ett inlägg om det.

         Svara

   De får väl reglera vem som får köpa dom då?

   Svara

   Helt spontant tänker jag att diabetiker får vänta pga dålig offentlig upphandling och att Therese helt enkelt har betalt för hela värdet av sin med vanliga pengar. Men det är en tanke bara.

   Svara

    Exakt! Det är ju totalt onödigt av henne att köpa en men att hon har köpt en för egna pengar påverkar inte folk som väntar på att få från landstinget.

    Svara

    Exakt så! Mät på du Therese!
    De som väntar gör kunder pga av landstingets väntetid då de vill ha sin gratis.

    Svara

     * de som väntar gör ju det pga landstingets väntetid (jämmer autospell)

     Svara

     ”de vill ha sin gratis”

     Aaah, jag är så jävla snål, hade hellre lagt pengar på att fylla mina skåp med annat, istället för hjälpmedel för en sjukdom.

     Sen som någon skrev så fattar hon inte ens vad hon ser i sensorn. Jag kunde berätta för henne varför hennes blodsocker ”sjunker” efter frukost. Därför är det kanske inte så jättebra att hon försöker tolka datan utan kunskap. Hon kommer ställa ”diagnoser” på sig själv som inte stämmer med verkligheten och unga följare kommer då lära sig fel av henne.

     PS, jag avskyr också Jihde.

     Svara

    Hade inte med landstingets upphandling de gånger jag fick vara utan min sensor för att de var slut. Då handlade det om att Libre inte kunde tillverkas i tillräckligt snabb takt för behovet.
    Var dock två år sedan sist, så det kanske har förändrats?

    Svara

     Det är ju delvis en omskrivning för samma sak. Om du prioriterar & upphandlar enligt en seriös strategi kan du se till du (”du” står för vården här :)) du har ett adekvat lager för beredskap. Men det är nys att skylla på tillverkarna- de ansvarar inte för hur regionerna upphandlar.

     Svara

      Man får alltid Libreleveransen direkt från tillverkaren, inte via landstinget. De gånger de dröjt för mig har det varit problem i produktion. Jag har dock annan mätare sedan 2019, så min info kanske inte är helt rätt längre. Så var problemet 2019 åtminstone.

      Svara

       Men trots det systemet, även 2019, låg det en offentlig upphandling bakom mellan din region och företaget.

       Svara

        Agree to disagree antar jag?

        Svara

         Det är inte lagligt för statlig verksamhet att köpa utan offentlig upphandling. Men helt ok för mig om du inte håller med…

         Svara

          Vi pratar ju om helt skilda saker. Produktionstakt i en fabrik styr inte landsting och offentlig upphandling av.

          Svara

           Fast det styr väl i vart det hamnar? Det som finns på deras egna hemsida är menade för individer att handla där medans dem har en annan del som är avsett för de som går via landstinget osv.

           Nej men en region som prioriterat dig och din sjukdom hade upphandlat ett lager och inte skickat dig till tillverkaren eftersom. Anledningen till att man inte gör det är att man inte prioriterar resurser dit.

         Eh nej, för du har fel Hanna. Även om din knapp kom direkt från tillverkaren så finns det en upphandling bakom inköpet. Det är LAG.

         Svara

          Bristen ligger inte i upphandlingarna gjorda av regionerna utan pga att Abbott (tillverkaren av Libre sensorn) har haft leveransproblem. Dom har haft problem med ingående komponenter i sensorn.

          Svara

          Jag är fullt medveten om hur lagen om offentlig upphandling fungerar. Jag är också helt på det klara med hur en produktionslina fungerar.

          Jag har aldrig påstått att det inte är offentligt upphandlat, jag hävdar bara att när jag fått invänta mina sensorer som skickats från Abbot så har det vart på grund av deras produktion (avsaknad av komponenter) och inte på grund av att landstingen upphandlat dåligt.

          Det är varje fall svaret jag fått när jag talat med deras support när man själv försökt beställa.

          Har du andra uppgifter från deras support så kan det säkert skilja sig från gång till gång.

          Svara

   Håller med dig helt och hållet. Folk borde ist reagera på alla som använder penicillin i onödan eller köper utländskt kött (antibiotika användning på djur). Där har vi ett verkligt problem.

   Hade det varit brist så hade det självklart krävts recept på att köpa denna utrusning.

   Svara

    Vem använder penicillin i onödan menar du?? Frivilligt? Jag har nog aldrig hört om någon iaf.

    Svara

     Används flitigt där det inte behövs, för att läkare och patient är exempelvis rädd för eventuell infektion trots väldigt liten risk. Googla, är också en debatt om hur överanvändandet leder till residens, vilket inte är särskilt bra.

     Svara

     Läkare i Storbritannien skriver bland annat ut penicillin för förkylning… helt vansinnigt. Inte för att de tror att det hjälper utan för att det ”lugnar” patienten….

     Svara

      Jag har släktingar från Storbritannien som lyckas få penicillin utskrivet för ont i örat, ont i halsen osv via läkare online.

      Svara

       Samma i malta, spanien och italien. Där får man penicillin för minsta lilla och även om du ber om det

       Svara

       Samma på Irland, känns som att varje gång min son har varit till läkare eller BVC så har vi fått penicillin utskrivet 🙄

       Svara

     Jobbar på Apotek och det kommer fortfarande in människor år 2021 och frågar om de kan få köpa antibiotika receptfritt till deras förkylning för att det är det enda som fungerar.

     Svara

      Helt galet! Men inte så konstigt med tanke på hur användandet ser ut i andra länder. Tänka sig då om det vore receptfritt!!!

      Svara

     Ja när syrran ringde vårdcentralen och ville ha utskrivet antiviral medicin mot munblåsor så frågade sköterskan om de inte även skulle skriva ut penicillin (hon hade även ont på ena sidan av halsen/svalget)
     Syrran fick lov att påminna om att 1. Hon vet vad hon lider av pga haft herpes många år. 2. Hon var inte intresserad av att använda penicillin i onödan då det inte har någon verkan på virus ändå?
     Då fick hon sköterskans medhåll men fatta om hon tackat ja. Penicillin utskrivet både utan läkarbesök och bakterieodling.

     Svara

     Hur har du missat detta? Tillsammans med utrotning av bon är detta ett av dagens största hot mot mänskligheten. Det förskrivs ALLDELES för mkt antibiotika i världen, till människor och djur, till sjukdomar det inte ens biter på. Detta ger en utökad antibiotikaresistens, och snart kommer vi inte kunna bota sjukdomar med antibiotika längre. Varsågod och dö av ditt bensår, tex.

     Svara

      *bin

      Svara

   Hon får men det är meninglöst. De där mätarma har 15 procents felmarginal. Det innebär att hon som frisk inte får ut något värde som spelar någon roll. Hon kommer att ha mellan 4-7. Står det 5 kan hon i verkligheten likaväl ha 4 eller 7. Bara för att libren sa att hon gick ner lite efter frkosten behöver det inte vara sant, hennes ”dipp” är inom felmarinalen. Det är bara diabetiker som kan pendla högt och lågt dvs från 2- 20 som får nytta av dem genom att se trender och för att bedömma hur mycket insulin de bör ta till sina måltider samt kunna åtgärda för högt eller för lågt blodsocket. Det är som att du skulle mäta din vikt var 15e min dygnet runt och tro att du skulle se förändringar efter olika måltider som skulle ge dig möjlighet att se vilken mat som gör att du går upp/ner i vikt.

   Svara

    Dessutom påverkas inte blodsockret bara av mat utan av tid på dygnet, hormoner, värme, kyla, stress, menstrationcykeln, träning, alkohol, vätskebrist och smärta.

    Svara

    Helt rätt. Har patienter med den, det blir alltid olika värden om man testar libren och ett vanligt stick i fingret. Det är toppen för alla typ 1:or (har typ 1 i familjen också) som slipper sticka sönder fingrarna. Men har man en stabil typ 2 som inte kräver massa stick per dag skulle jag inte använda den.

    Svara

    Bästa kommentaren 23.17!

    Svara

    Vad tror du 10% av 5 är egentligen? 10% är en jättebra nivå. För 5 innebär det 4,5-5,5. Det är ofta vår gräns på lab för ”samma” om man dubbelkör prover av olika anledningar. Då pratar vi inte glukos enbart utan alla möjliga allmänkemiska analyser (elektrolyter, leverenzymer, akutfasproteiner, läkemedel m.m.).

    Svara

     Fine, 15%. 4,25 – 5,75 då.

     Svara

   Om du hade orkat läsa inlägget hade du sett att mätarna är en bristvara. Då kanske du förstår kritiken. Om inte – ja då är det meningslöst att jag säger något.

   Svara

    Om det hade varit en bristvara hade väl inte Therese heller kunnat köpa en? Tänk lite snälla…

    Svara

   Såhär tänker jag som diabetiker: vill hon så gärna testa sitt blodsocker kan hon väl köpa en ”vanlig” blodsockermätare som man sticker sig i fingret med? Och spara de mer tekniska till oss som har diabetes. Räcker att hon sticker 3 ggr per dag för att få en bra överblick om sin blodsockerkurva. Inte behöver hon Libren som sitter i 2 veckor på armen… .-.

   Svara

  Vad ska hon mäta? En person som inte har diabetes har normalt blodsocker. Skriv inte ”diabetiker” – personen är inte sin sjukdom. Skriv person med diabetes.
  Gäller alla typer av sjukdomar och diagnoser.

  Svara

   Men för tusan…

   Svara

    Ja vaddå? Det är något av det första man får lära sig när man arbetar i vården. Man ÄR inte autistisk, man HAR autism.
    Kanhända att jag överreagerar då jag har ett sjukt barn. Hen är ett barn med xxx inte sin sjukdom. Det är stor skillnad. Det handlar om respekt.

    Svara

     Jag som inte tål kyckling (well, fågel), jag är inte kycklingallergiker?😂 Varför kallar folk sig själva för diabetiker, allergiker och massa annat då? Saker slutar verkligen aldrig att förvåna en.😂🤦‍♀️🤯

     Svara

      MAN ÄR INTE POLLENALLERGIKER MAN ÄR ALLERGISK MOT POLLEN 🙃

      Svara

      Varför man kallar sig diabetiker? Ja, för man har diabetes. Är du dum eller nåt?

      Svara

       Det är inte jag som är dum, det är ju personen som jobbar inom vården och menar på att man inte är det som håller på, jag bara ifrågasatte dens korkade kommentar.

       Svara

     Precis, så snackar man i vården, men många personer med autism föredrar faktiskt att kalla sig själv för autister, så det finns inte ett rätt och allt annat är fel.

     Svara

     Och en annan mamma blir helgalen om inte alla känner till barnets hinder, variationer och liknande som kommer med diagnosen.

     Jag är allergiker. Det är en stor del av mitt liv och omgivningen har betydligt mer förståelse för en allergiker än en person med allergi.

     Svara

     Så då är Therese inte vegan då heller menar du? Hon kanske utövar veganism?

     Som jag ser det handlar det inte om respekt utan om en överdriven sätt att vilka misstolka alltsom sägs. Det handlar om att förstå UPPSÅTET i det som sägs. Sändaren menar kanske inte alls något illa. Det kan ju vara som så att det är mottagaren som vänder o vrider informationen felaktigt.

     Svara

     Det beror hur mycket sjukdomen, skadan påverkar ens liv tycker jag hur jag definierar. Jag är whiplashskadad kvinna för det påverkar att varje sekund i mitt liv måste jag anpassa och ändra på mig pga min skada . Mitt liv är inte något som det var innan jag var skadad inte ens när jag sover, även då måste jag anpassa och ändra på mig pga min skada. Så jag är verkligen en whiplash skadad kvinna. Men jag är en kvinna med herpes ibland. För herpes utbrott på läppen poppar bara upp några gånger/år och är borta på 2v, alltså påverkar det mitt liv inte särkilt mycket och därför vill jag inte bli definierad som herpes kvinna för det är så väldigt liten del av mitt liv.

     Svara

      Är det någon som någonsin skulle säga herpeskvinna/man ändå? ”Hon har glukosmätare på armen för att hon är diabetiker” vs ”han har salva på läppen för att han är herpesman”?

      Svara

   Tala för dig själv och inte för andra. Tack.

   Svara

   Men även en person som inte har diabetes får ju förändrat blodsocker av att inte äta/äta vissa saker. Är man intresserad av sin hälsa kan det väl säkert vara intressant att lära sig. Även om man inte behöver ha en blodsockermätare för att fatta att man får förhöjt blodsocker av att äta en bulle. Men folk är ju mer eller mindre intresserade av kropp och hälsa idag, folk äter antiinflammatoriskt och food-mappar för att ha koll på magen. Tycker inte att det är konstigare än att ha koll på sitt blodsocker.

   Svara

    Fast det är inte så enkelt. Blodsockret påverkas av många fler faktorer än mat. Tex stress, hormoner, värme, kyla, hur du har sovit, träning etc. Dessutom har libren 15 % felmarginal så alla s ”svägningar” som en frisk har ligger inom felmarginalen och behöver därför inte vara en svängning i verkligheten.

    Svara

     Man kan se trender ändå och vem har sagt att man undersöker just matens inverkan? Man får väl göra en självskattning utefter intressanta faktorer och samla data.

     Svara

    Absolut, det är inte raketforskning att man får högre blodsocker av en bulle. Saker är ju den att en ”frisk” person aldrig kommer upp (Men kan komma ned) i blodsocker på samma sätt som en person med diabetes. Så fungerar din insulinproduktion som det ska. så ger det inget att hålla koll på ditt socker på det här viset.

    Sen allmänt:
    En del av problematiken är at hon börjar analysera ”KOLLA mitt blodsocker sjunker efter frukost” och början hon då mixtra med sin mat när hon själv inte fattar vad hon ser, så kan det bli ohälsosamt i långa loppet. Om hennes 1 miljon följare då börjar köpa sensorer (Som de får, jag vet) för att de också vill testa så kan det bli brist till de som behöver. Är inte det lite onödigt? Bara för man kan och får, betyder det inte att man ska.

    Svara

   Hallå Peter Jihde, hur är läget?

   Svara

   Många som är autistiska vill att man säger så, men det finns ju såklart dom som inte vill det.
   Jag är autistisk det är inget jag ”har” för det är en del av vad jag är och ingen sjukdom.😁

   Svara

   Nää men dags att ta o lägga sig..? Sov bort din lättkränkthet. Det ska jag göra, så trött på pekpinnar. Förlåt. Trött på ”personer som andra definierar som pekpinnar för man kan ju inte vara en pekpinne”. God natt!

   Svara

   Märkligt att det finns särskilda regler för vissa -iker. Det är inte okej att kalla en person med diabetes fär diabetiker men det är okej att kalla en person som håller på med tex musik för ”musiker”? Är inte det också kränkande till viss del om man ska utgå från de reglerna? En person som håller på med musik kanske inte vill bli stämplad som musiker för man håller ju bara på med musik och är mycket mer än så? Inte heller fysiker, eller politiker för den delen för man vill ju inte vara sitt jobb på fritiden. Du ser hur långt det går att dra.. ge er, alla förstår vad som menas med diabetiker, tror inte att nån tänker att man går runt och ”är en diabetiker och ingenting annat än det”

   Svara

    Exakt så!

    Svara

    Snälla, jämför inte en sjukdom som ingen har valt mot yrken? Det finns såklart ingen ’regel’ mot att kalla människor med diabetes för diabetiker och vissa verkar helt ok med den benämningen. Själv hatar jag att bli kallad diabetiker, för jag hatar min sjukdom som kontrollerar och påverkar mitt liv så otroligt mycket, fastän det inte syns utåt. Jag har en sjukdom, jag är inte min sjukdom och det är det det handlar om, för mig. Men ordet finns och det är såklart ok att det används, man menar ju inget illa med det och det går inte att vara så insatt i något man själv inte lider av. Jag bara önskar att folk kunde ha en större förståelse och kunskap om att diabetes oavsett variant är en för jävlig sjukdom att leva med. Med det sagt, om Therese vill köpa en mätare så fine, men hon kanske kan hålla det för sig själv. Hennes spikraka streck på mätaren säger liksom ingenting.

    Svara

   Haha det tror jag inte alla diabetiker håller med om ändå… Jag är diabetiker sedan 25 år tillbaka (fick det som tvååring) och säger absolut att jag är diabetiker utan att jag lägger någon som helst värdering i det.

   Svara

    För att du inte är en galenpanna, grattis!

    Svara

   Men sluuuuuta!!!!!

   Svara

  Det gemene man/kvinna inte förstår är att vår kost är så dålig för vårt blodsocker att vi alla borde lära oss mer och lägga om kosten. Diabetes är för många en livsstilssjukdom, att då inte kunna ta reda på hur ens kropp mår för att undvika att bli sjuk är i min värld jättemärkligt. Dessutom finns det diabetiker, både typ 1 och 2 som fortsätter äta som om det inte fanns en morgondag, bara för att de kan få insulin när så behövs. Men faktum är att de borde undvika vissa saker hela tiden. Samma gäller alla oss andra som inte har diabetes, såklart. Varför fattar vi så korkade val som vi blir sjuka av?

  Svara

   Varför är jorden runt?! 🙄

   Svara

    Det var en retorisk fråga för att kritikerna ska förstå vad det handlar om. Inget jag ville ha svar på 😊

    Svara

    Och stenar är magiska. Men att äta bättre är ju bra.

    Svara

     Javisst! Det såg jag på unga mödrar (danmark) rosenkvarts tar minsann bort strålning från elektronik! Det ni 😉😉

     Svara

   Ooh lite diabetiker-shaming till kvällsningen. Coolt 😎

   Svara

    🙄🙄🙄

    Svara

    Gäsp

    Svara

   Berätta för mig vilka korkade val jag gjorde för att få typ 1 diabetes vid 2 års ålder.

   Svara

    Jag troor hen menar att de som har typ 1 inte borde frossa i läsk och godis etc med motiveringen att de bara kan matcha med insulin. Utan att de borde sköta sin kost för att må så bra som möjligt.

    Svara

     Tack 🙏🏼

     Svara

     Bara att utala sig om att en diabetiker kan ”bara matcha ” med insulin visar hur lite ni kan om diabetes typ 1.

     Svara

      Vem har sagt det om typ 1?

      Svara

     Usch så ignorant. Uttala dig inte om saker som du inte har någon kunskap om.

     Svara

      Vill tydliggöra att jag bara skrev vad jag trodde personen menade med sitt inlägg – inte att jag själv tycker så.

      En familjemedlem och en vän har typ 1 så jag är ganska familjär med sjukdomen även om man såklart aldrig kan förstå om man inte har det själv. Vännen äter väldigt mycket skräp, jättemycket socker och är överviktig men menar att så länge hon lär sig hur mycket insulin hon behöver ta för att matcha (hennes eget ordval) sitt sockerintag så är det ”lugnt”. Min familjemedlems läkare har förklarat att om man lever hälsosamt och äter bra mat och undviker socker så kan man oftast hålla ner mängden insulinsprutor.

      Läkaren rekommenderar min familjemedlem starkt att äta hälsosamt och röra på sig, för att ta hand om sin sjukdom på bästa sätt. Är det ett felaktigt råd då menar ni?

      Svara

    Varför vill du missförstå? Ingen människa vid sina sinnens fulla bruk skulle hävda det du påstår att min kommentar avser. Det är hemskt för alla som drabbas av en sjukdom, än mer så för den som inte kan rå för det. Nej, du har inte fattat ett dåligt val. Du borde inte överhuvudtaget tagit åt dig av min kommentar, för du vet att så inte är fallet.

    Svara

     Fast du har precis berättat för mig om vad jag ska äta och dricka annars gör jag dåliga val. Bara att du använder ordet frossa visar mer om din problematiska inställning till mat och inget om diabetikers. Om du hade varit det minsta insatt i hur många framförallt unga med diabetes hamnar i ätstörningar hade du sett hur illa din diabetikershaming-komentar var. Du har uppebart ingen aning om vad typ1 innebär och sluta berätta för folk vad de ska äta. Ingen frågade, du är bara oförskämd och ignorant.

     Svara

      Men sluta! Diabetikershamingkommentar?! Du är arg av absolut ingen orsak, läs kommentaren igen lugnt och sansat. Kommentaren var inte riktad till dig, eller en enskild person, om du tar hand om dig så toppen för dig! Alla diabetiker gör inte det.

      Svara

   Undrar lite vad du har för utbildning inom ämnet, eftersom du säger emot vad alla diabetesläkare och dietister har sagt till mig under hela min 20-åriga sjukdomstid som typ 1-diabetiker. Är uppriktigt nyfiken!

   Svara

    Även till dig, livsstilen avsåg inte typ 1.

    Svara

     Fast du skriver både typ 1 och 2.

     Svara

   Att många typ 1 diabetiker äter som att det inte fanns en morgondag?? För att det går att matcha med insulinet? Har du någon fakta på det överhuvudtaget? Fakta: man mår dåligt av att trycka i sig mat/godis eller vad du nu syftar på som diabetiker, man mår även dåligt av att ta överdrivna mängder insulin. Så nej. Har du diabetes typ 1? Har du kunskap om diabetes typ 1?
   Mvh, Diabetes typ1a sedan 7 års ålder utlöst av virusinfektion. Inte mat, dålig livsstil eller vad folk nu tror att det utlöses av.

   Svara

    Att det är en livsstilssjukdom avsåg naturligtvis de som har typ 2, inget annat.

    Svara

   Hur är det möjligt att vissa bara vill missförstå? Inget i kommentaren syftar till att ett stackars barn (eller vuxen för den delen) som drabbas av diabetes typ 1 har gjort ett korkat val. Jag skriver att ”det finns”, det drar inte alla över en kam och shamear verkligen inte diabetiker överlag. Jag har både familjemedlemmar, vänner, bekanta och kollegor som inte är världsbäst på att hantera sin sjukdom. Det är egentligen inte konstigt, vi alla äter väldigt mycket mat/snask/etc som är dåligt för oss. Precis som en rökare vet att rökning är direkt skadligt för hälsan. Ändå röker dem. Men det är ännu viktigare för den som har en sjukdom att vara noggrann. Det gäller naturligtvis inte bara diabetiker utan andra också. Frågan på slutet i min första kommentar var, som jag förtydligade, retorisk. Jag personligen har inte diabetes, men jag borde också se över mina korkade val av intag av mat o.dyl. Det är inte konstigare än så. Om inte annat så kan jag drabbas av typ 2 om jag har otur och fattar korkade val som leder dit. Är detta något konstigt eller felaktigt? Kom isf gärna med motargument istället för ifrågasättanden. Diskussion är spännande, men ta inte åt dig på ett personligt plan om en kommentar inte avser dig. Det finns nyanser i allt, än mer så i skrift mellan främlingar.

   Svara

    Undrar fortfarande vad du har för utbildning inom ämnet. Ingen av den sjukhuspersonal jag har varit i kontakt med har någonsin sagt att jag ALDRIG kan äta vissa saker, utan att det handlar om att äta rätt saker vid rätt tillfälle. När du uttrycker dig som ”faktum är att de borde undvika vissa saker hela tiden” så motsäger det vad jag har fått lära mig, och låter som något byggt på fördomar om diabetes typ 1. Men om det finns nyare forskning som säger annat så utbildas jag gärna!

    Svara

     Annan än ”anonym” här- vet tyvärr inte så mkt om 1 utan mer om 2. Men ”dagens” forskning där pratar ju mycket om ratio (och visst, att en del produkter helt kan undvikas. Men generellt för att deras ”ratio” är fel då. Det är ingen läkare som stryper dig om du äter vitt bröd eller snabbmat men underförstått ska man ju helst ta bort)

     Svara

      Okej, själv kan jag väldigt lite om typ 2. Eftersom ätstörningar är så vanligt bland typ 1-diabetiker så pratas det sällan om saker man inte ”bör” äta. Har aldrig fått en antydan om att jag inte ska äta vitt bröd. Istället så har jag fått rekommenderat att äta efter livsmedelsverkets kostrådgivning, som vem som helst. Förutom när mitt blodsocker är lågt, då MÅSTE jag äta något som innehåller snabba kolhydrater, alltså gärna socker. Till exempel godis.

      Svara

       Låter egentligen som att mycket är lika men uttryckt på olika sätt. Som du säger, kostcirkeln är ju också en typ av ratio sen tror jag modern forskning visat den är något lite skev för diabetes 2 eller inte 100% optimal. Men ändå bra. Så det är säkert ganska lika i grunden, liksom egentligen ”alla” människor ska äta som om de vore diabetiker.

       Svara

    Det är en helt annan patofysiologi för diabetes typ 1 och diabetes typ 2. Så du kanske ska hålla näbben stängd gällande diabetes typ 1, när du uppenbarligen har noll koll.

    Svara

   Diabetes en livstilssjukdom….är du dum på riktigt. Säg det till 2 åriga Emma som måste stickas med sprutor varje dag. ”Jo du lilla Emma din livsstil har inte varit så bra så nu ser du vad som händer…..”

   Svara

    Men hen pratar ju inte om diabetes 1? Blir så förvånad över att en del människor med diabetes 1 i den här diskussionen verkar tro att de har ensamrätt på ”diabetes.” låt andra engagera sig i det som berör dem istället.

    Svara

    Diabetes är FÖR MÅNGA en livsstilssjukdom. Du verkar ha missat en del av meningen.

    Svara

  Vad kommer härnäst?
  Sprutor med vatten för att få ner insulinet?

  Svara

  Hur svårt ska det vara att tillverka flera?!!

  Svara

   Ja jag har svårt att tro att tillverkarna inte vill tillverka och säljarna inte vill sälja 🤔

   Svara

    Man kan ju verkligen inte skylla på Therese att vården inte sköter sin upphandling eller prioriterar ha ett lager. Köper du som privatperson har det noll påverkan på hur många sensorer vården delar ut och hur snabbt det går.

    Svara

     Tidigare har det varit freestyles möjlighet att leverera som vart haken, inte landstingen. Det var dock två år sedan, jag har en annan cgm nu.

     Svara

  ”orespektfullt”

  Svara

   Det svenska språket förfaller framför våra ögon.

   Svara

   Det är respektlöst att behandla svenska språket så 🤪

   Svara

  Dum & farlig kritik! Ursäkta mig- om bara människor med utvecklad diabetes får mäta sitt blodsocker- hur ska vi då kunna upptäcka förstadium till diabetes? Dvs den nivån där det fortfarande kan gå att slippa utveckla sjukdomen genom kostomläggning? Skärp er & låt folk mäta sitt blodsockervärde om de vill!

  Svara

   +1
   Jag hade graviditetsdiabetes, och borde mäta nu efter förlossningen. Det här med utmattning, sömnbrist, och depression krånglar till det för mig då jag ofta glömmer att mäta manuellt. Manicken som Therese använder hade underlättat min vardag enormt.

   Svara

    Så många gånger behöver du inte mäta på en dag att du inte klarar dig med andra hjälpmedel.

    Svara

     Och det vet du för att???

     Svara

      Ska vi gissa på att jag har diabetes själv?

      Svara

       Även en gång i veckan kan vara för mycket att komma ihåg när man har en nyfödd.

       Svara

        Nej det är ett val du gör

        Svara

        Men herregud, du får väl bara ta och göra det 😂 Skriv ner och sätt alarm.

        Svara

        Kan du gå in här och läsa samt kommentera, så har du ju tid att kolla blodsockernivån 🙄

        Svara

        Klarar personer med typ 1 diabetes (och barn) av det så ska nog du också klara av det under en begränsad period av ditt liv.

        Svara

    Varför behöver du mäta efter förlossningen? Du får ju remiss till din husläkare som gör uppföljning efter ett år.

    Svara

     Är väl bättre att ha koll på det än att sitta och vänta på en remiss om ett år. Köp en själv för några hundralappar, det är din kropp värd!

     Svara

      Men exakt! Att ta ansvar för sin egen hälsa är aldrig fel.

      Svara

    Bara till att köpa på Ebay för några hundralappar!

    Svara

   Vill bara förtydliga att Diabetes är inte en sjukdom utan flera helt olika sjukdomar. Diabetes typ 1, vilket sensorn är tillverkad för går inte att förebygga eller bota och beror inte på kost. Hon kan ha en vanlig mätare istället. Men jag tror detta beror på den hälsoångest hon tycks ha. Ingen tycker väl det vore sunt att mäta blodtrycket var femte minut dygnet runt och föra statistik över det?

   Svara

    Att sensorn är tillverkad för typ 1 betyder ju inte att den inte är EXAKT lika relevant för alla andra typer. Låt Therese mäta, tycker det är bra folk kollar innan det är för sent.

    Svara

     Nej exakt lika relevant är den inte för tex typ 2 diabetes då det kan handla om liv eller död att ha koll på sitt blodsocker med hjälp av sensor som larmar vid farliga värden för en med diabetes 1.

     Vad är det hon ska kolla innan det är för sent menar du? Är hon i riskgrupp för diabetes 2 eller vad? Ska hon gå runt med en sesor livet ut för att hon är nojig att drabbas av diabetes 2?

     Svara

      Inte vet jag och det är inte ditt eller mitt problem 😊 hennes sensor är privat och påverkar ingen annan så väljer hon den metoden för sin mätning är det inget att tycka nåt om öht.

      Svara

       Nej, eftersom hon visar upp den och fjantar så är den inte privat.

       Svara

        Åh, så jobbigt med offentliga sensorer </3

        Svara

      Instämmer verkligen med dig! Har man typ 1 kan det handla om liv och död. Många med typ 2 behöver inte ens mäta regelbundet.

      Svara

   Inte sjukdomen. Sjukdomarna. Diabetes är inte en sjukdom och du kan inte förebygga diabetes 1.

   Svara

   Typ 1 diabetes går inte att förhindra.

   Svara

   Men snälla, det mäts på fler sätt än genom libres hjälpmedel. Hur ofta tror du man behöver kolla sitt blodsocker i syfte att upptäcka diabetes?

   Svara

  Ingen krigar så hårt som en diabetiker.

  Svara

   Nej, det vet jag inte men inte fan är det roligt att ha diabetes och vara trött ta mig fan jämt.

   Svara

    Tror ingen någonsin har trott att det har varit roligt att ha diabetes.

    Svara

     Men var det någon som sa det??

     Svara

      ”Inte fan är det roligt att…”. Du antydde i din första kommentar att du tror att folk anser att det är kul med diabetes. Så jo, det sa du visst

      Svara

       Oj. Här kan man inte vara tydlig nog. Det kunde man läsa på två sätt.

       Svara

   What?

   Svara

   Jodå, vill lova att vi med endometrios krigar jävligt hårt med. Och de med andra diagnoser. Ingen tävling direkt 🙄

   Svara

    Ja ni med endometrios är nästan lika lättprovocerade som diabetiker

    Svara

     Vad man nu får ut av en sån jävla kommentar.

     Svara

  Men alltså kom igen. Inte så att det tar slut eller kommer långsammare om hon beställer hem en sensor, eftersom de med diabetes inte ens ska beställa från någon sida. De får sina sensorer av vården och hur lång eller kort tid det tar har inget att göra med privata beställningar på nätet.

  Svara

   Nej det påverkar ingen diabetiker att hon som ickediabetiker kastar sina pengar i sjön.
   Beställer mina genom skövdedepån, dit diabeyeskmterskan förskrivit mina sensorer. Det brukar ta ett dygn från det att jag ringer till att en kartong står utanför dörren. Har aldrig hänt att de är slut el är otillgängliga.

   Svara

    Jag brukar inte heller ha några problem. Det brukar gå superfort precis som du skriver men när tog så lång tid fick jag som svar av min diabetessköterska att det berodde på att de inte fått material till fabriken. Mycket möjligt att hon fått fel information i sådana fall.

    Svara

     Shit förlåt! Skulle inte svara dig Mickandialog, men telefon har fått fnatt :/

     Svara

    Då har du haft tur. Beställer också därifrån och senast nu i pandemins början kunde de inte leverera så många som jag hade utskrivna.

    Svara

  Känns ungefär lika relevant som när nötallergiker var arga över att ballerina släppte en jordnötssmak (som dessutom inte innehöll jordnötter…). Snark.

  Svara

   Hahaha är det sant?😂 inte som att man kan göra allt ätbart anpassat efter alla allergiker😂😂

   Svara

    Såhär reagerade jag, som jordnötsallergiker på nyheten: oj, kommer jag uteslutas från resten av sortimentet? Kommer dessa tillverkas i samma lokal eller olika? Tillverkas de i samma kan jag inte äta vanliga ballerina eftersom de kan innehålla spår av jordnötter.
    När jag förstod vad det handlade om: aha okej, vad skönt, och bra gjort av Ballerina!

    Jag hade inte gått bananas om jag inte kunnat äta Ballerina igen, jag hade däremot blivit ledsen, men det är någonting som inte går att förklara för en person som inte är allergisk mot någonting där det inte är ett alternativ att äta ändå 😊

    Det är dock ett problem att jordnötsallergi och nötallergi ökar i samhället.

    Svara

     Jag har allergier men jag tycker att en del reaktioner är så löjliga trots det.

     Svara

      Ja, att gå bananas i ett kommentarsfält är en löjlig reaktion, det håller jag med om.

      Personligen brukar jag gnälla till min sambo, och företag brukar jag maila och fråga varför förändringen har skett för att se om en kunskapslucka finns, jag förväntar mig dock inte att bli tagen på allvar eller att det kommer att leda till en förändring på kort sikt.

      Svara

      Har du en livshotande nötallergi? För det ger en andra perspektiv.

      Svara

       Nej men en annan allergi som är farlig.

       Svara

   Nötallergi och jordnötsallergi är inte samma sak eftersom jordnöt är en baljväxt och inte en nöt.

   Jordnötstrenderna är dock ett problem eftersom jordnötsallergi är en luftburen allergi.

   Svara

    OBS med luftburen menar jag inte att den triggar anafylaxi som vid intag, men andra reaktioner förekommer som kan upplevas psykologiskt påfrestande och som kräver medicinering med kortisontabletter och inte EpiPen

    Svara

     Nötallergi är ett påhitt. 👌

     Svara

      Du kan få en allergisk reaktion på exakt allt om det vill sig illa. Så nej, det är def inget påhitt.

      Svara

      Haha fy för den kommentaren. Läs på lite va!

      Svara

    Nope, det har motbevisats – det flyger inte runt nötproteiner i luften. Att allergiker får reaktioner på tex flygplan beror på att de känner lukten eller ser någon äta nöt, och drabbas av rädsla/panik, eller något sådant.

    Jordnötsallergi är INTE luftburet.

    Svara

     Jag har postat en rättelse för snart en timme sedan 😊 den kommer nog i morgon.

     Vad jag menar med luftburen är att den inte skapar anafylaxi som ett intag gör, men skapar andra reaktioner som kan vara jobbiga på andra sätt.

     Svara

      Se där, mitt förtydligande är nu postat!

      Svara

    Enligt all ny forskning, samt även astma- och allergiförbundet är Jordnötsallergi inte luftburen.

    Svara

    NEJ! prata inte skit, du kommer inte få en anafylaktisk reaktion på jordnöt genom att någon annan äter jordnöt i samma rum. Att folk fortfarande tror på detta?
    Däremot om du ÄTER jordnöt som jordnötsallergiker, det är då det kan gå illa.

    Svara

   Jordnötter är dessutom inte ens nötter

   Svara

  Att hon köper en sensor lär knappast påverka hur snabbt diabetiker får sina gratis via sjukvården. Jag älskar all form av kroppsanalys. Därför tar jag chansen till glukosbelastning när jag erbjudits vid mina två graviditeter. Plus att jag har lågt glukos och är snabb som fasiken på att få ner det igen efter glukosintag. Stolt? Ja. Jag är riktigt stolt över min insulinkänslighet. Precis som över mitt låga blodtryck. Haha.

  Svara

   Vården skriver ut men du får sedan själv beställa via det privata företaget. Dvs du vänder dig till företaget på samma sätt som du gör när du går till apoteket. Du får dem inte via sjukvården, sjukvården förskriver dem.

   Svara

    Ja, men alla landsting och regioner har upphandlingar med olika företag. I min region så är det direkt med företaget som tillverkar sensorerna, jag antar att det ser liknande ut i resten av Sverige. Om Therese köper en sensor från ett Apotek som har ett eget lager av sensorer, så påverkar det inte alls tillgången för oss diabetiker.

    Svara

  Nästa vecka kan hon ju testa ett annat hjälpmedel, rullstol tex. Blir säkert jätteskojigt…
  Jisses amalia vad dessa flunsor gör för att få uppmärksamhet….

  Svara

   Vad barnslig du är.

   Svara

   Jämförbart? Not so much.

   Svara

   Tror det hade varit bra för många människor att prova på hur det är att sitta i rullstol för att förstå (lite mer) hur det är. När jag läste till undersköterska fick min grupp åka iväg till en stad och utföra vissa uppdrag sittandes i en rullstol. Det visade sig inte alls vara enkelt att t.ex. ta ut pengar och många butiker hade inte ingångar eller hjälpmedel så att en person i rullstol kunde ta sig in över huvud taget.

   Svara

    Det där tänker jag ofta på.. där jag bor, lägenhetshus i centrala Stockholm, skulle en person i rullstol aldrig kunna bo. Porten öppnas med portkod som sitter rätt högt upp, den måste sedan puttas upp, öppnas alltså inte automatiskt. Det är en hög tröskel vid porten.
    Hissen är liiiiten, och för att ens komma till lägenheterna på våning 1 så måste du upp för en trappa som är liksom böjd. Ska du slänga sopor på gården så är det en trappa ut dit också + en dörr som måste puttas upp. 🙁

    Svara

   Det är det väl många som gjort? Testat hur det är sitta i rullstol i samhället. Och det är väl bra att problem belyses?

   Svara

  Harregud så nu får man inte vara mån om sin hälsa heller utan att kränka någon 🤦‍♀️ Det är inte bara diabetiker som har dåligt blodsocker, det finns faktiskt – tro det eller ej – människor med dålig hälsa och som tom är på väg in i diabetes. Att mäta är att veta och fler borde ta efter.

  Svara

   självklart att man ska få mäta sitt blodsocker om man misstänker nått men kritiken handlar väl mer om apparaten än själva mätningen. Tänker att hon kunde köpt vanlig mätare och teststickor på apoteket. Handlar väl mer om att hon använder ett hjälpmedel för personer med diabetes än att hon mäter blodsockret?

   Svara

    Men den är ju köpt privat. Det påverkar noll personer vilken mätare hon använder iom att hon inte belastar vården. Snarare gör hon vården en tjänst eftersom hon troligtvis inte kommer få diabetes…

    Svara

     Fast det är ju just det den gör. Nu är inte jag naiv eller blåst som inte vet att pengar alltid kan köpa allting, men det är så kapitalistiskt vidrigt att visa att pengar tar en förbi en vårdkö. Kan du betala kan du ta dig förbi allt.

     Inte så olikt Isabella Löwengrips hundralappar i handen. Det vill jag minnas var vidrigt enligt bloggbevaknings läsare. Var är det för skillnad här?

     Svara

      Men du blandar ihop saker tycker jag. En sak är att vården inte är tillräckligt bra. Men vården blir inte bättre av att Therese låter bli att köpa en mätare- hon har inte fått den av vården. Så även om jag är enig med dig om att det är orättvist att de med resurser har bättre möjlighet till vård så är inte lösningen neka de som kan att köpa en blodsockermätare. Även om de låter bli så blir inte vården bättre för nån annan, alltså låt dem köpa. Utan vad man måste göra är ju att prioritera bättre vård.

      Svara

      Snälla, vi snackar om några hundra kronor 😄.

      Svara

       Vi snackar nästan 2000 kr i månaden (2019) för en typ 1 diabetiker som behöver den dygnet runt (dvs alla som fått från landstinget) om man inte får det via landstinget.

       Svara

   Jo, men hon behöver inte dela med sig av detta till alla följare.

   Svara

   Skillnad på att vara mån och manisk.

   Svara

  Diabetiker får sin sensor. Att det dröjer är olika från landsting till landsting. Dom finns att köpa om man vill betala. Helt upp till var och en.

  Svara

   Landsting har bytt namn till region.

   Svara

    Aj fan. Visste inte. Tack.

    Svara

    Jag har förstått det iom covid, men när skedde denna förändring egentligen?

    Svara

     Det har inget med covid att göra… förändringen skedde 2019-09-06 då Regeringen har beslutade om en proposition som föreslår att beteckningen region ersätter beteckningen landsting. Det föreslås även ändringar i indelningslagen. https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2019/09/region-blir-ny-beteckning-for-landsting/

     Svara

      Personen du svarade skrev inte att det hade med covid att göra utan att hen nu under pandemin har förstått att det getter region och inte landsting.

      Svara

   Tänk den dag vi har likvärdig vård för alla och inte beroende på adress och siffrorna på kontot.

   Svara

    Är ledsen att säga det, men likvärdig vård = kass vård. Om hela samhället får kass vård finns det färre människor som orkar jobba och hjälpa till att betala in skatt till staten som hjälper de som inte har råd att betala sin vård. Väldigt basic förklarat men så uppfattar jag samhället och hur vi lever. Det kommer alltid finnas obalans mellan människor i samhället och den obalansen behövs. Tråkigt kan man tycka men jag skulle definitivt vilja ha som alternativ att beställa en mätare för 500 kronor istället för att vänta på att min jävla region ska ge mig en när jag redan är död

    Svara

     Den sensorn jag har till min son kostar 700 kr per gång och används i 10 dagar innan den byts ut till ny. Vad resten av hela mätsystemet kostar utöver det vet jag inte. Men inget vi hade haft råd med iaf.

     Svara

      Avläsaren kostar hos FreeStyle Libre på nätet 749 kr plus frakt.
      En sensor 649 kr. Per fyraveckorsperiod alltså 1298 kr.
      Det är sensorerna som blir dyra, inte avläsningsmanicken som är en engångskostnad.
      Säkert en uträkning från Abbott som tillverkar grejorna.
      (Kallas inom marknadsföring Instamaticmetoden – man ”ger bort” en kamera och säljer sedan dyr film och framkallning – finns modern variant med bläckstråleskrivarna ).

      Svara

     Åh herregud vad empatilöst? Och dessutom helt fel i sak!

     Svara

      Och dina argument på att det är helt fel i sak är?

      Svara

       Exempelvis: om en stor del av befolkningen inte kommer att ha råd med sjukvård öht så kommer de heller inte att bli produktiva samhällsmedborgare. Obalans ”behövs” inte. Och nej menar inte att man ”inte får vara rik” så bespara mig kommunist-kommentarer

       Svara

     Nej, likvärdig vård innebär inte alls kass vård. Likvärdig vård innebär att människor med mer pengar inte kan betala sig förbi vårdköerna och att vård ges utifrån behov. Tråkigt om du tycker att det känns jobbigt

     Svara

      Fast nu illustrerar du egentligen varför personen har rätt. ”Likvärdig rättvis bra vård” har inte som syfte att ”ingen ska kunna betala sig förbi vårdköerna” (tror ingen vill betala sig förbi vårdköer utan anledningen till att de gör det är att de måste- annars får de inte adekvat vård). Utan hela poängen ska liksom vara att vården är så bra att det inte finns ett behov av att ruinera sig privat för att få behålla sin hälsa…

      Svara

    Har väl att göra med att olika regioner har olika offentliga upphandlar som påverkar resurserna.

    Svara

  Så jäkla löjligt! Klart hon ska få ha en sån om hon vill. Om Therese nu köpt en sån så är det väl bara att folk med diabetes också köper en om de nu inte orkar vänta på att få en gratis från vården. Folk är så snåla alltså.

  Svara

   Oj, för alla som är i behov av hjälpmedel får dem via landstinget pga snålhet?

   Svara

   Alla har kanske inte de resurserna, tänk lite längre än vad näsan växer.

   Svara

    Absolut. Men har man inte de resurserna påverkas man ju inte av att Therese har det. Alltså man vinner inget på att Therese låter bli att köpa. Mao, låt henne ha sin mätare ifred. Däremot ska man kritisera vården.

    Svara

     Fast hade Therese låtit bli att köpa en hade den ju funnits tillgänglig för någon annan…

     Svara

      Nej absolut inte. Vården köper sensorer med offentlig upphandling. Om du köper samma mekanik som privatperson påverkar det inte alls. Dvs, säg att Therese låtit bli att köpa- hennes sensor hade fortfarande inte blivit tillgänglig för nån annan inom vården.

      Svara

      Nej, det kan du ju försöka inbilla någon. Det är något med upphandling du inte förstår.

      Svara

  Den mest rimliga kritiken är väl som första kommentaren från inlägget pekar på; alltså hennes hälsobesatthet och hur det görs content av det. Slutade personligen följa henne när allt handlade om hennes mage/IBS. Har själv problem med IBS och det var direkt kopplat till mitt psykiska mående (utreddes under flera år hos husläkare). Vågar gissa på att den dagen hon får sinnesro kommer magen hänga med dessutom 🤷🏼‍♀️

  Svara

   Du ska inte ställa diagnos på nån om du inte är läkare och har träffat henne.

   Alla människor är olika. Jag har också IBS och det har inget med stress på mig att göra utan bara det att min mage, likt flera i min släkt, inte vill ha vissa livsmedel.

   Svara

    Var ställer jag en diagnos?
    Skrev ju bokstavligen ”gissar” då det helt är en högst personlig reflektion kopplat till inlägget baserat på mina egna erfarenheter.

    Svara

     Tilläggskommentar –
     Med det psykiska måendet syftade jag inte heller till stress utan jag mådde psykiskt dåligt och fick medicineras

     Svara

  Förstår mest inte vad hon ska få ut från den? Eftersom hon inte har diabetes så kommer värdet aldrig bli för högt eller lågt

  Svara

   Man kan utveckla diabetes pga tex graviditet eller kost. Det är väl det hon vill ha koll på genom att mäta blodsockret.

   Svara

    Snälla säg diabetes 2 när du säger att man kan utveckla diabetes genom kost. Det gäller inte diabetes typ 1 som är den livshotande sjukdomen.

    Svara

     Båda är ju diabetes 🤦🏻‍♀️

     Svara

      Diabetes typ 1 och typ 2 är två helt olika sjukdomar. Det enda gemensamma är att blodsockret påverkas. Typ 1 är en autoimmun sjukdom, typ 2 är inte det. Dessa två sjukdomar är så olika att diabetes typ 2 egentligen borde heta något helt annat.

      Svara

      Ja båda sjukdomarna har samlingsnamnet diabetes. Men genom att säga att diabetes beror på kost så bidrar man till att upprätthålla fördomarna kring diabetes typ 1, som att de hade gått att förebygga tex eller som att det går att bota genom annan kost.

      Svara

   Jag vill helst hålla mig under drygt 4 dygnet runt för jag vill minimera mitt åldrande. Rätt vanligt bland biohackers. Det går således absolut att ligga ”för högt” trots att man inte har diabetes.

   Svara

    Vad finns det för evidens att ett socker under fyra (!?) skulle minimera åldrande?

    Svara

     Ligger du högre BS fungerar främst inte din ketondrift (bland annat). Vad det har för fördelar är nog bäst att googla på, men det finns mycket. Ketoner gör dig energifylld, varm, ökar GABA-aktivitet mm. Sedan förstör även högre bs kollagenet i huden bla.

     Svara

      Kan ha fel men har för mig det inte existerar evidens på keto och åldrande. Det har undersökts. Eller om den var något bättre på keto än hos kreti & pleti men har för mig de som åt något fler kolhydrater än keto levde längst?

      Svara

  Man behöver ju inte ha diabetes bara för att man behöver/vill ha koll och lära sig mer om sitt blodsocker. Jag kan t.ex. svimma ibland pga lågt blodsocker och jag har inte diabetes. Men det är något som gjort att jag blivit intresserad och läst på osv.

  Svara

   Har du kollat att det är lågt blodsocker eller om det bara handlar om energibrist? Energibrist benämns i vardagligt prat som ”lågt blodsocker” bland icke-insulinbehandlade diabetiker?
   Jag har, som diabetiker, inte blivit medvetslös av lågt blodsocker på 7 år. Senast igår var blodsockret nere på 2,1 men var inte medvetslös för det.

   Genuin fråga, och inte otrevligt menad 🙂

   Svara

    Det här 👏🏻 Jag har aldrig heller tuppat av pga lågt blodsocker. Högt, däremot.. fantastiska ketoner som är så hyllade.

    Svara

  Det är ju inte så att hon varit till vården och fått en sensor. Hon har köpt den själv för egna pengar.
  Vill hon testa och se hur hennes blodsocker ligger, det är väl upp till henne.
  Och kan vara intressant för de som inte vet hur sensorerna funkar.
  Eller tror ni som gnäller att alla nu kommer vilja fixa egna sensorer.

  Svara

  förlåt om dum fråga, men hur har hon ens fått tag i en sån? är det inte på recept för just diabetiker?????? :/

  Svara

   Diabetiker får såna men vem som helst kan köpa en, dock är de rätt dyra.

   Svara

    Tyvärr får inte alla med diabetes en sensor. Så olika från olika kommuner. Vet små barn som inte fått sensorer.

    Svara

     Ja och det har inget med tillgången att göra utan vad regionen väljer att lägga pengar på

     Svara

   De går att köpa för några hundralappar på Wish eller Ebay… hon har garanterat inte ”tagit” någon före ett stackars svenskt barn som nu måste vänta i mååååånader på sin knapp.

   Svara

  Det är väl bara bra screening att kolla sitt blodsocker nu som då – görs enkelt via vårdcentralen. Utan riskfaktorer och symtom är det dock högst osannolikt att man skulle ha diabetes. Tycker det är väldigt onödigt av henne att publicera det här. Folk kommer ta till sig nåt lösryckt och tro att blodsocker är farligt typ…

  Svara

   Att blodsocker är farligt 😃

   Svara

  Tror det är framtiden att mäta alla värden inom oss. Tänk de sjukdomar som kan upptäckas i tidigt skede och vilken referensdatabas läkarna kan bygga upp. Att inte behöva få besvär och beskriva vilka symptom utan bara få en notis i mobilen om att ens vårdcentral vill boka in en undersökning.

  Svara

   Vad är det hon ska förebygga för sjukdom här?

   Svara

    ………………………diabetes……………?????????

    Svara

  Jag har diabetes och använder dessa. Ibland är det lite längre leveranstid än vanligt men beställer man i god tid är det inga problem. Att Therese testar en sensor (en fungerar i två veckor) gör väl inget? 🤷‍♀️

  Svara

   Samma här. Sedan begriper jag inte riktigt vad hon tänker att hon ska lära sig utifrån detta, men men. 🤷‍♀️

   Svara

  Nemo Heden gör samarbete med CairyApp men lägger texten bakom själva ”chatt-rutan” i sin story. Är det en okej reklammarkering enligt lag?
  Generellt så blir jag skeptisk till influensers som känner att de behöver gömma sina samarbeten. Om detta är något personen kan stå för och rekommendera andra, så borde det inte vara något att skämmas över att man har ingått i ett samarbete med. A

  Svara

  Är det verkligen ingen som ska reagera på Elvis musikvideo? Kräks..

  Cancellera alla ”influensers” detta år.

  Svara

   Presley? Har han släppt nytt?

   Svara

  Bryr mig inte att hon använder sig av en sensor och tror inte direkt någon diabetiker därute går utan pga att Therese valt att köpa en.

  Men hennes hälsoångest har ju gått lite för långt. Hon har ju en mani. Varje vecka är det ju något nytt som ska analyseras och fixas.
  Och jag förstår att det hör till hennes ångest… men att dela med sig av detta osunda beteende som om det vore helt naurligt, känns väldigt riskfyllt. Hennes följarskara är ju väldigt ung och verkar verkligen se upp till henne. Det är ju osunt. Or is it just me?

  Svara

   Följde henne för några år sen och tyckte hon var en härlig tjej. Tyvärr har jag sån satans hälsoångest och jag kan för mitt liv inte följa henne pga det. Jag tycker hon blivit värre och ja, lite manisk, men jag läser väl också in väldigt mycket eftersom jag själv har ett osunt hälsobeteende 😅.

   Svara

    Jag har med problematik med hälsoångest i perioder, vill tipsa om MTC. Det har hjälp mig mycket!

    Svara

   Håller verkligen med om detta!

   Svara

   Ja det hon håller på med är galet, varje dag är den något nytt som är ”fel”. Visst, jobbigt osv men man kanske inte ska beklaga sig i varje social kanal om det. 😅😅

   Svara

   Håller med. Slutade följa henne pga detta. Just hälsomanin och alla thumbnails och videos som ska anspela på sex hela tiden..

   Svara

  Aaaaaahhhh!!!!!! Är så GALET trött på att Therése ska vara så puttig-nuttig, ”woke”, förstående och ”viktig” men ALDRIG väljer att uttala sig när hon hamnar i blåsväder utan då blir det KNÄPPTYST på hennes sociala medier i några dagar tills hon börjar uppdatera och skriva stories om annat ”viktigt” (läs: saker som är uppenbara för oss alla andra men som är så oproblematiskt att skriva om att det är det enda hon vågar ta sig an) i långa långa meningar med svartvitt filter och otroligt många punkter för att låta viktigare än vad hon är. SKÄRP dig och väx upp!!!! Herregud.

  Svara

   Hur mår du? På riktigt? Verkar lite upprörd?

   Svara

    Jag mår prima, men jag är otroligt trött på det här beteendet. Jag har följt henne i flera år och genomskådar henne totalt, hon är absolut inte så härlig och gullig som hon vill framstå.

    Svara

    Tror du på riktigt att du kan utläsa en människas psykiska hälsotillstånd baserat på fem skrivna rader på en blogg?
    Vad ska din kommentar syfta till? Jag kan bara se att dess syfte är att antyda att någon du inte håller med i en fråga är labil och opålitlig.

    Svara

  Helt sjukt!!

  Svara

  Tror kritiken handlar om att hon hade kunnat köpa en vanlig blodskrmätare där man tar stick i fingret istället för libre som bara är upphandlat på särskilda ställen då den skapas av EN tillverkare. Vanlig mätare tillverkas av fler.

  Svara

   Jobbigt bli slaktad pga felköp..

   Svara

   Fast tror många diabetiker här gått på nån väldigt dålig undanflykt från svenska vårdapparaten…ställ krav på adekvat upphandling! Som ni ser så säljs mekaniken på flera ställen över internet med relativt kort varsel så vad ni ska ifrågasätta är hur er region skött sin upphandling. Ni kommer dock ingen vart med att be privatpersoner låta bli att köpa (möjligtvis konkar företaget & tillverkningstakten blir ännu lägre).

   Svara

  Jag tycker många i kommentarsfältet inte verkar förstå att det är just det här kapitalismen gör med oss! Barn kanske inte får tag på en sensor eftersom kommunen inte tänker lägga pengar på det, medan en rik fullt frisk människa kan köpa en sensor hur lätt som helst även fast hen inte lider av diabetes. Det här problemet vilar långt ifrån på Therese, men jag tycker att den här situationen visar väldigt tydligt vart vi är påväg! Det handlar inte bara om att ”hon ska väl få mäta sitt blodsocker om hon vill”, det handlar om något så mycket större som vi alla har att göra med. Sen kan jag tycka det är lite äckligt att visa upp det för alla följare. Hon gör det nog absolut inte medvetet, men det skriker lite ”kolla vad jag har råd med!”. Generellt känns det b att visa upp sjukvårdsapparater som man vet används till riktigt sjuka människor när man själv är frisk! Det kan nog anses lite som ett slag i magen på de som inte får det godkänt av kommunen och dessutom är sjuka.

  Svara

   Men utan kapitalismen så hade det inte funnits någon sensor alls. Vinstintresset driver utvecklingen av nya produkter.

   Svara

   Det resonemanget kanske går att förstå känslomässigt men det är ju inte rationellt eller logiskt. Therese köp påverkar inte hur svensk stat och region upphandlar. Då måste man ju jobba med sig själv och sina känslor om man tycker man har rätt ta ut sin frustration på Therese. Hon ska ju verkligen inte anpassa sig för nåt som helt saknar logik. Vare sig hon köper eller inte köper så blir din vård eller tillgång på sensorer varken bättre eller sämre. Släpp Therese mätare mao 🙂

   Svara

   Kommunist?

   Svara

   Kul att du kunde klämma in lite ”kapitalism” i det här också. Frågan är hur du ska få med rasifierades kamp i det också.

   Svara

   Det roliga med den här kommentaren är att den är pro ”kommunism” och anti ”kapitalism” men själva argumentet talar enbart för att kapitalismen – som har resulterat i skapandet att dessa tekniska lösningar – står för något bra medan ”kommunismen” är de som inte ens lyckas distribuera dem till folk på ett bra sätt som i ditt quote nedan..

   ”de som inte får det godkänt av kommunen och dessutom är sjuka”

   I den här kommentaren syftar ”kommunism” till att staten fördelar tillgångar etc, ”kommunism light” liksom – inte faktisk kommunism som dödat flest människor i världen 🙂

   Svara

    Menar du stalinism?

    Svara

   Håller med Nja.

   Svara

  Oavsett om man köper sensorerna själv eller får dom på recept så tillverkas alla sensorer på samma fabrik. Tänker att många av Thereses följare får inspo och själva vill köpa egna sensorer trots att man inte har diabetes.
  Vi är tre diabetiker i min familj där alla använder Freestyle Libre. I höstas tog det oss ca två månader att få nya sensorer eftersom fabriken inte kunde tillverka sensorer då de inte fått det material som behövdes pga coronasituationen. Tänker att om flera av Thereses följare väljer att köpa egna sensorer är chansen stor att vi som har diabetes inte får de hjälpmedel vi behöver för att kunna sköta vår diabetes ordentligt.
  Utan min sensor har jag svårt att upptäcka låga och höga värden i tid och får således ett blodsocker som åker berg- och dalbana. Risken för följdsjukdomar och ögonproblem ökar med ett sådant blodsocker. Jag vill vara så frisk som möjligt trots min diabetes. Jag behöver mina sensorer.

  Svara

   Ditt inlägg får mig att vilja beställa 30 sensorer.

   Svara

    Varför då? är du empatibefriad eller bara korkad?

    Svara

  Haha men vem vill frivilligt ha en sån här sensor? Har en respektive som har typ 1 och utan dess hade hen behövt sticka sig i fingret otaliga ggr under en dag, hela sitt liv dessutom. Så visst är de bra men som nämnt ovan, inte helt lätt att bli beviljad en sådan av sjukvården då de är dyra. Hade hon varit lite smartare och tänkt lite längre hade hon läst på om hur en person som inte har diabetes självreglerade sitt blodsocker, det blir aldrig farligt lågt eller högt såsom det blir med typ 1 diabetes. Hon hade kunnat lösa kosten genom att bara läsa på- det är riktigt lätt att förstå att viss mat påverkar till ett jämnare blodsocker medan annan mat får det att åka mer upp och ned. Hon känns skarp… Men kan väl inte förvänta sig annat av en influenser 😂

  Svara

  THERESE LINDGREN är inte speciellt bildskön…

  Svara

   Tycker DU!! Du verkar fett otrevlig, oskön och tråkig.

   Svara

  En startförpackning levereras inom 5-7 arbetsdagar står det ju om man låtsasbeställer. Är det fel info?

  Svara

   Troligtvis inte men man skulle vilja se vad regionerna förhandlat fram för kontrakt…

   Svara

  Verkar ju inte alls vara brist? Att något hjälpmedel tar tid att få via vården innebär inte att det tar tid att få om man betalar själv.

  Svara

  Nu gick min kräntbarometer i taket! Nu orkar jag inte läsa mer negativitet och kritik mot ickesaker. Ha det hörni!

  Svara

  Skiter i vad hon använder men jag håller ändå med att hon har ett beteende som är nästintill besatthet när de kommer till hennes hälsa. Man ska bry sig om sin hälsa men det börjar ju gå över styr.

  Svara

   Det är ju det som är problemet med hälsoångest. Det går över styr!

   Svara

  Har så svårt för både Therese Lindgren och Sandra Lindahl som båda är så maniska periodvis.

  Svara

   Sandra verkar ju dock ha en vis insikt i sitt maniska beteende gällande hennes hälsa som hon ju förmedlar ganska bra, Therese not so much ;P Therese driver sina konspirationer som om det vore riktig vetenskap.

   Svara

  Therese ska inte få köpa en sensor för då blir någon utan, denna någon kan inte få en via vården för det är lång kö, men denna någon har inte råd att köpa på egen hand varför det då är respektlöst av Therese att flasha med sina pengar och sin sensor… förlåt men ser ni själva hur sjukt det låter?! Och nej… skulle 100.000 pers bestämma sig för att köpa sensor privat skulle inte vården och sensorutdelningen över en natt krascha. Kanske att det i framtiden blir dyrare avtal för att efterfrågan ökat men tror vi verkligen att onödiga sensorinköp är nästa grej. Det låter dessutom inte som ett problem som löses av att Therese helt tar avstånd från sensorer och allt som har med hälsa att göra.

  Internet tröttar ut mig så jag tar en paus nu🥲

  Svara

  Kan inte vara lätt att vara en sån människa som upprörs över detta, eller över biancas mensreklam, osv osv. Hur överlever ni? Och blir ni verkligen genuint upprörda o arga eller är det bara ett spel?

  Svara

  Alltså man kan ju av kommentarerna tro att hon snott sensorn mitt framför ögonen på ett barn.
  I den bästa av världar skulle hon valt en enklare mätare som inte är så poppis, men hur skulle hon kunna veta det?
  Tycker kritiken är onödigt hård, välj era strider.
  Eller vill ni ha ett samhälle där man inte vågar göra något alls av rädsla bli köhalad på sociala medier…

  Svara

   Jag förstår att en del blir provocerade av att Therese köper och använder ett medicinskt hjälpmedel som tagits fram till personer med diabetes typ 1, när hon inte har någon användning av den. Det finns familjer vars 2 åringar inte får sensor beviljat för att kommunerna vill spara in eller som får vänta länge. Vilket kan få förödande konsekvenser. Få familjer har råd att lägga flera tusen kronor i månaden på det hjälpmedlet.

   Nej det är inte Therese fel att sjukvården i en del kommuner vill riskera barn och vuxnas liv och hälsa. Men det klingar illa att hon som rik köper ett medicinskt hjälpmedel för att hon kan och tycker att det är kul när barn eller vuxna får vänta för att de inte har råd att bekosta det som samhället ska bekosta.

   Hur hon skulle kunna veta att det är ett medicinskt hjälpmedel för diabetiker? Det borde knappast ha undgått henne.

   Jag tror inte folk förstår skillnad mellan blodsockermätare och sensor. Ingen hindrar Therese från att kolla sitt blodsocker men det finns andra sätt att göra det på. Om man vill förebygga diabetes typ 2 så får hon leva hälsosamt. Får hon symtom på diabetes så uppsöker man sjukvården (precis som alla andra) och tar den hjälp som finns. Hennes sensor kommer inte förebygga någon sjukdom. Det är inte det den är till för, inte så den fungerar. Den kommer på sin höjd mildra men också hålla igång hennes hälsoångest.

   Sen vet jag folk som fått vänta på sina sändare till sensorerna då det blivit påverkat av corona i tillverkningen. För en med diabetes typ 1 kan det handla om liv och död.

   Svara

    ”tycker att det är kul när barn eller vuxna får vänta för att de inte har råd att bekosta det som samhället ska bekosta.”

    Dafaq

    Svara

  Jag tycker att kritiken är överdriven. Låt henne mäta om hon vill.

  Svara

   Hon får mäta hur mycket hon vill. Går jättebra med vanligt stick i finger och blodsockermätare. Problemet är att det finns barn med typ 1 diabetes som får vänta i månader på att få sina sensorer. För dessa barn innebär det mer eller mindre påtvingade stick upp till flera gånger i timmen vid ostabilt värden dygnet runt.

   Många skriver att det beror på dålig upphandling i de olika regionerna men så är inte fallet här. Förseningarna har berott på att Abbott (tillverkaren av Libre sensorn) har haft leveransproblem. Dom har haft problem med ingående komponenter i sensorn.

   Många säger även att sensorerna kostar någon hundralapp på e-baby eller Wish. Tror ingen vill sätta dessa produkter som substitut för medicinsk utrustning på sina barn.

   Tack för mig/ Offentlig upphandlare och diabetesmorsa

   Svara

  Detta med att man kan köpa hjälpmedel som privatperson påverkar indirekt de som är beroende av dessa tekniska apparater på så sätt Att företagen som producerar hjälpmedlet kan tjäna mer pengar på sin produkt genom att lägga ut dem på ’öppna marknaden’. Genom detta kan då producenten också höja priset för regionen.
  Att vissa blir provocerade av detta är inte konstigt om de är i behov av hjälpmedlet men tillhör en region som inte tillhandahåller produkten då den är för dyr att köpa in, det kan också vara att det blir längre leveranstider på hjälpmedlet då producenten prioriterar privata köpare som betalar mer osv…

  Det kan ibland vara svårt att förstå kampen som många har med sina sjukdomar, skador och andra diagnoser. Man måste dels hantera sitt tillstånd, dels försöka få adekvat vård, rätt (effektivaste) stöd och hjälpmedel. Man lever med andra förutsättningar än andra, man måste alltid vara förutseende, man måste försöka få andra att förstå utan att uppfattas som ’krävande och gnällig’, man måste utstå folks, ibland medvetna och ofta omedvetna, kränkande kommentarer och bemötande. Det kan då kännas orättvist att en som inte har ett medicinskt behov men pengar kan köpa detta ’som en kul grej’ samtidigt som man själv kämpar för eller väntar på, tvingas avstå från och iom det även har en sänkt livskvalité. Det handlar om pengar som styr och påverkar enskilda individers liv och hälsa. Solidaritet är en fin egenskap och system. Hur vi förhåller oss till de svagaste i vårt samhälle säger något om oss som människor. När vi separerar oss från varandra genom vilka resurser vi har så minskar också viljan att bidra ekonomiskt.

  När du har resurser att köpa dig till de behov du behöver och vill ha behöver du inte tänka på hur andra, resurssvaga, har det. Viljan att betala skatt till att jämna ut skillnaderna ökar sällan med en högre inkomst. Människan fungerar så. Det är bara att se tillbaka i Sveriges historia och utveckling, det är bara att se sig om i världen hur andra länder (inte) fungerar. Att ha empati och visa solidaritet med ’svagare’ människor är inte kommunism, det är inte något ’fult’ utan en fin egenskap vi människor utvecklar genom att beblanda oss med varann.

  Det blev lite längre inlägg än tänkt och det svävade iväg lite men detta är en enkel men också komplex orsakat till somliga reaktion.

  Svara

   ”Att företagen som producerar hjälpmedlet kan tjäna mer pengar på sin produkt genom att lägga ut dem på ’öppna marknaden”

   Jag förstår att det inte är så här man VILL att det ska gå till. Men det här är verkligheten där utveckling sker där det finns möjlighet till störst vinst. De allra duktigaste forskarna, utvecklarna etc kommer alltid att finnas där de kan betalas därefter.

   Svara

    Hade inte funnits nån vidare läkemedelsforskning eller tillverkning om den enda potentiella köparen var offentlig sektor…

    Svara

   Nej men herregud 😃 Du menar seriöst att privata läkemedelsföretag ska sponsra svenska vårdapparaten på sätt att de inte säljer privat? Eller att individer ska låta bli ta ansvar för sin hälsa eller köpa alvedon så att det blir billigare för svenska staten handla upp och dela ut det? Ursäkta mig, men det där är inget rimligt argument nånstans. Kom ihåg också att Sverige inte är ett fattigt land utan att det mesta handlar om var skattepengar ska prioriteras och till vem.

   Svara

  Oavsett om Therese gjort fel eller inte så kan det väl inte vara så svårt att komma med en kommentar.

  Svara

  Tycker mest synd om henne. Det måste vara jobbigt att vara så orolig för att det ska vara något fel på en jämnt..

  Svara

  Jag förstår att en del blir provocerade av att Therese köper och använder ett medicinskt hjälpmedel som tagits fram till personer med diabetes typ 1, när hon inte har någon användning av den. Det finns familjer vars 2 åringar inte får sensor beviljat för att kommunerna vill spara in eller som får vänta länge. Vilket kan få förödande konsekvenser. Få familjer har råd att lägga flera tusen kronor i månaden på det hjälpmedlet.

  Nej det är inte Therese fel att sjukvården i en del kommuner vill riskera barn och vuxnas liv och hälsa. Men det klingar illa att hon som rik köper ett medicinskt hjälpmedel för att hon kan och tycker att det är kul när barn eller vuxna får vänta för att de inte har råd att bekosta det som samhället ska bekosta.

  Hur hon skulle kunna veta att det är ett medicinskt hjälpmedel för diabetiker? Det borde knappast ha undgått henne.

  Jag tror inte folk förstår skillnad mellan blodsockermätare och sensor. Ingen hindrar Therese från att kolla sitt blodsocker men det finns andra sätt att göra det på. Om man vill förebygga diabetes typ 2 så får hon leva hälsosamt. Får hon symtom på diabetes så uppsöker man sjukvården (precis som alla andra) och tar den hjälp som finns. Hennes sensor kommer inte förebygga någon sjukdom. Det är inte det den är till för, inte så den fungerar. Den kommer på sin höjd mildra men också hålla igång hennes hälsoångest.

  Sen vet jag folk som fått vänta på sina sändare till sensorerna då det blivit påverkat av corona i tillverkningen. För en med diabetes typ 1 kan det handla om liv och död.

  Svara

  Just det här att andra kan bli inspierade att skaffa sånna också – 100%!!
  Jag brukar använda multi-gyn gel, såg häromdagen att therese gjorde video i samarbete med multi-gyn och tänkte att det var kul! Skulle sen igår köpa en ny, och slutsålt ÖVERALLT! Tydligen hade alla fått känningar av BV i underlivet efter Therese video……

  Svara

  Skulle hon av någon anledning ramla ihop på stan och folk ser att hon har en libre så kommer de ta för givet att hon har diabetes. Detta är nog det DUMMASTE jag någonsin sett en influencer göra.

  Svara

  Låt mig som läkare komma med några kommentarer:

  Visst ger diabetes symptom. Vid typ 1 är de ofta så allvarliga att patienten reagerar direkt, särskilt eftersom man i regel inte är gammal. Vid typ 2 är de mer diffusa men att de nonchaleras beror ofta på att man inte vet vad man ska hålla utkik efter och/eller att man inte väger in andra faktorer som om man är bukfet, har anlag för diabetes i släkten och så vidare. Att kissa mycket och vara mycket törstig är vanliga tecken som bör tas på allvar. Och vi läkare brukar ofta säga att om alla levde som om de hade diabetes skulle väldigt få drabbas av sjukdomen. Livsstilsfaktorer, som övervikt och en brist på fysisk aktivitet, är avgörande.

  Med det sagt tycker jag att den här kvinnans mätande av sitt blodsocker är både skrattretande och korkat. Ett momentant blodsocker säger inte så mycket och hon har garanterat inte den kompetens som krävs för att bedöma om ett mätvärde sticker ut särskilt. Tillgången på mätutrustning kan jag inte bedöma, jag jobbar inte med detta själv, men tror väl kanske inte att problemet här är att kvinnan skaffat en mätdosa utan att det är ett meningslöst och löjligt inköp hon gjort. Är hon orolig för sitt blodsocker eller bara vill veta om hon har diabetes eller inte, hon kan ju faktiskt ha upplevt något symptom, ska hon gå till sin vårdcentral och be att få göra ett så kallat långtidsblodsocker. Det gör man genom att helt enkelt ta blod från patienten som sedan analyseras på ett sådant sätt att läkaren kan se hur blodsockret fluktuerat under cirka tre månader.

  Jag vill också avslutningsvis passa på att upprepa det jag skrev ovan:

  Att hålla en normal vikt och regelbundet röra på sig är viktigt för att undvika många svåra sjukdomar, det gäller hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Om jag som läkare fick bestämma skulle jag omedelbart besluta att de stora godisgondolerna i våra butiker stängdes ned och att läsk förbjöds. Ingen blir sjuk av att någon gång äta en choklad – i princip alla blir sjuka av den socker- och fettkonsumtion som alltför många i dagens samhälle ägnar sig åt.

  Svara

   Ja jo, jag tror de flesta är ense med dig. Lite på samma sätt som en fullt frisk människa inte behöver mäta blodtrycket varje dag, saturationsnivå eller vad som helst. Men om du av nån anledning känner för att göra det ändå och bekostar det själv är det en ganska sjuk sak att debattera – det är ingen annans problem direkt.

   Svara

   Fast är det verkligen normalt att blodsockret sjunker kraftigt 1 timme efter man ätit? är inte det ett tecken på att det är något fel i sin kost som man kanske behöver ändra?

   Svara

  Alltså jag vet(!) att man inte ska diagnostisera personer hur som helst men jag har fått vibbarna av att Therese är bipolär? Hennes stämningsläge växlar hela tiden mellan mani och depressioner som varvas med normalt stämningsläge. Jag vet inte, kanske bara är jag?

  Svara

  Det heter respektlöst, inte orespektfullt….

  Svara

  Hon gör väl det för eget intresse, är ju ganska intressant att hennes blodsocker sjönk så mycket 1 timme efter hon ätit, det ska det ju inte göra, vilket kan vara ett tecken på att något inte är rätt i kosten. Så är man intresserad kan absolut sånt där vara intressant att mäta.
  Och hon har inte tagit den från någon diabetiker som behöver den, diabetikerna får sina via sjukvården, hon har köpt sin privat.

  Svara

  Helt ärligt känns de som hon börjat få nån ätstörning specifikt Orthorexia. Hon ska hacka och är helt fixerad vid nyttigt utesluter allt typ. Visst ubs blir triggat av mycket vet själv då jag har svåraste varianten men hon äter ju typ inget och är totalt fixerat vid att allt ska vara super nyttigt hon ser ju ohälsosamt smal ut med. Tror hon behöver hjälp

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.