Avvikande utseenden enligt frisörhandboken

Hur läroboken för frisörer på fullt allvar rangordnar ansiktsformer där bara oval form anses ”vacker” och berättar hur man ”behandlar avvikelser” som andra ansiktsformer enligt läroboken anses vara.

Men är det här inkluderat i dagens undervisningsmaterial som blivande frisörer tar del av?
Att de uppmanas att ta fram en linjal och mäta avstånd i folks ansikten?
Det låter ju snarare som någonting direkt taget från skallmätningsavdelningen på rasbiologiska institutet, där paradegrenen var att kategorisera människor på detta vis.

Men det helt sjukt när man tänker efter..
Hur mycket av det man tänker eller tycker om saker och ting, om sig själv, andra människor eller annat i sin omgivning, tror ni kommer från liknande situationer från när vi var unga?
Man har säkert sedan länge glömt bort vad ”åsikten” kom ifrån, det enda man minns nu är att det av någon outgrundlig anledning bara ÄR så…

Fuck it!
Jag vill ha rosa hår, jag borde färga håret rosa av den enda anledningen att jag faktiskt vill ha det, hur avvikande det än må vara. 
Eller Sara Songbird-blått.
Blått är flott. 

195 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Behöver materialet uppdateras? Ja, antagligen.
    Tycker jag det kan jämföras med rasbiologi? Nej, verkligen inte.

      Varför inte? Eller var tror du idéen kommer ifrån från början? Den som gett anledning till handboken som bör ”uppdateras” alltså? Det är nog inte så att frisörer spontant bestämde sig för vad ett ariskt ideal är?

        Höna. Fjäder….

          Tror ni som säger så eller bagatelliserar vad som står i frisörhandboken har svårt för det här med orsakssamband. Idealet som beskrivs i frisörhandboken har uppstått någon annanstans, vi vet alla var.

            Klart vi bagatelliserar det. Vi tycker ju att alla som inte har ovala huvuden bör lobotomeras.

              Poängen är ju inte att någon påstår att Sveriges alla frisörer är nazister. Men man måste ju kunna se var idealen uppstått även om man fört dem vidare i ”god tro.”

                Eller sluta jämföra skönhetsnormer med rasbiologi.

                  Varför? Varifrån tror du att de kommer?

                  Tänk efter en gång till…frågeställningen var alltså- det du kallar skönhetsnormer- just dessa som lyckas beskriva ett ”ariskt” ideal- var kommer de ifrån? Det går ju inte att frikoppla dem från rasbiologi när det är exakt så de uppstått och kodifierats.

                  Var kommer dina skönhetsnormer ifrån? Tror du de uppstått helt objektivt ur ett vakuum?

                    Nej de kommer självklart från rasbiologin.

          Rosa hår är väl ändå inte avvikande längre?

      Men alltså sitter hon och gråter över det här?

        Tänkte faktiskt samma sak…upptäckte hon att hon inte var normal eller? Nä men snälla, dra mig baklänges..
        Det ser ut som en väldigt gammal bok och jag tycker att hon v e r k l i g e n gör en höna här..
        content content content…

        Hon som jobbar med yta dagarna i ända kastar ju många stenar nu i sitt glashus. Hennes videos handlar enbart om hur man sminkar bort allt naturlighet i ansiktet och sminkar hennes styvungar alldeles för mycket.
        Helt orimlig reaktion.

      Vilken ras tillhör detta ”perfekta useende” enligt boken?!

    Var på Instagram är inlägget från? Jag kan inte se bilden och Camilla skriver aldrig ut källan….

        Tack.

      Källan framgår ju iofs alltid av Camillas inlägg. Som i detta fall: @calleschulmans på Instagram. Går också att klicka på bilden så kommer man direkt till källan.

      Inlägget är inbäddat från originalkontot så det känns lite onödigt att skriva ut källan en gång till.

    Jag är också utbildad frisör och använde likadant läromaterial. Under min utbildning använde vi oss av boken på sättet som beskrivs ovan. Tycker inte att det är något märkligt utan faktiskt något som är nödvändigt att veta som frisör. Sen är väl formuleringen lite daterad, absolut!

      På vilket sätt är det nödvändigt att veta som frisör? Genuin fråga.

        Olika typer av frisyrer/sätt att klippa på för olika ansiktformer

          För att?

      Jag kan förstå att det är viktigt för frisörer att lära sig vilka frisyrer som ”passar bäst” till vilka ansiktsformer osv, men att man skriver ”idealet är 3cm”. Det tycker jag är helt sjukt.

      Jag är oxå frisör och hållet med till 100%

      Men varför utgå ifrån att normen skulle vara på ett visst sätt? Att alla liksom vill ha det ? Har man lockigt hår erbjuder frissan ALLTID att platta håret, tvi vale en människa kan ju inte vilja ha lockigt hår.
      Undra hur handboken för manliga frisyrer ser ut? Hur hanterar man en tunnhårig man när det inte ens finns något att jobba med?

        Rimligtvis utgår den från att idealet för män är att INTE vara tunnhåriga. Inte heller konstigt.

        Jag har lockigt hår och frisörerna vill alltid platta det eller utgår från att jag vill platta det. Det vill jag verkligen inte! Älskar mina lockar och mitt självfall, vill ha den volymen

    Har flera gånger under mitt liv fått höra att jag har tätt sittande små ögon. Lägg därtill en modell större näsa där emellan. Ni kan ju gissa vad detta gjort med min syn på mig själv. Hatar också att sitta hos frisören mittemot spegeln o stirra på sitt fula nylle. Kul.

      Du är säkert jättefin ❤️

      Men jag tycker det är skillnad på att säga att något är fult kontra säga vad någon passar i. Om min tjejkompis med otroligt vackert kopparrött hår har en mossgrön tröja så säger jag att hon passar jättebra i den färgen. Skulle hon ha en chockrosa tröja skulle jag inte säga något så klart men ändå tycka att den färgen inte passar henne. Samma sak med vilka frisyrer som passar vilka ansiktsformer. Klart man kan ha vilken frisyr man vill men rent symmetriskt passar olika former till olika frisyrer. Men det bör man (boken, frisörerna etc) säga utan att lägga värdering i det.

        Fast det beror ju på om man vill framhäva/dölja vissa saker i utseendet.
        Jag kan ju gilla en frisyr och mig själv i den utan att det för andra framhäver eller döljer vissa drag?!
        Jag gillar ex vissa skor trots att de anses korta benen en del utseendemässigt, men jag bryr mig inte om mina ben är korta elller ej, det är ju dem jag har

      Du är jättefin. ❤️ Gör ont att höra att du tänker så om dig själv.

        Förlåt men jag hatar sånt här. Jag är en annan anonym, men jag är ful. Jag är det. Jag har ett extremt ojämnt ansikte som ser väldigt annorlunda ut pga ett ojämnt käkben. Jag är snart 30 år och har aldrig haft en pojkvän. Och ja, jag har dejtat och försökt. Men folk har sagt rakt ut att jag är ful, och jag är inte blind. Jag ser ut som ett troll, så är det bara.

          Ja alla människor är inte objektivt vackra, men vill ändå bara säga att det inte betyder att du inte kommer hitta någon som finner dig subjektivt ”finast”.

      Men snälla, ska du låta oberoende människor diktera ditt liv? Ja, jättetråkigt att du fått höra det om ditt utseende men du kan inte hänga upp dig på det.

        Och dagens mest oempatiska kommentar går till….

      En vän frågade på högstadiet om jag verkligen kunde använda kontaktlinser eftersom mina ögon var så ”pyttesmå”. Tack, tack… Har lagt mååånga timmar på att lära mig sminka ögonen större, men utan smink ser jag fortfarande ut som en nyvaken mullvad. 😉

        En vän sa till mig, apropå att någon annan gett mig komplimanger för mina ögon, ”Färgen ja, men inte formen” ??‍♀️

          Men hjälp vilken bitchig vän!

          Byt ut henne jävla kossa

            Kommatecken är din vän.

              Ett kommatecken räddar inget där.

      Haha man är typ aldrig så ful som hos frisören? kollar aldrig på min spegelbild där och om jag gör det kollar jag bara in i mina ögon.

        Enda gången jag sminkar mig är när jag ska till frisören.

      Det är väl inte frisörens eller bokens fel att du haft otur med näsformen? Själv har jag tunt hår, och jag skulle ju tycka att det är bra om frisören lär sig hur man bäst hanterar det. Det är ju objektivt bättre att ha tjockt hår.

        Apropå tunt hår och frisörer ALLTID ska kommentera något om det typ som om man inte VET detta. Säga något i stil med att man fint hår, dvs tunt dårå… ”nähe det menar du inte!”
        Och när det är klart ”nu ser det lite tjockare ut”
        ?????

          Haha ja eller ”Du har en utväxt” no shit Sherlock ?

            Glömt inte, ”du har lite torrt hår”

    Hur jag ser på mitt eget utseende hänger 100% på saker från när jag var tonåring.

    Någon gång på högstadet så gick vi förbi en tjej som inte eller var med i det lyckliga lotteriet och såg lite ut som att det var Piccaso som designant henne (gud vad hemska jag låter som skriver så men jag vet inte hur jag ska beskiva henne), en dåvarande vän säger men gud vad lika ni är kunde vara systrar. Det var inte så upplyftande att höra.

    I senare tonåren när man börjde gå på krogen så hade det vid två skilda tillfällen att två helt okända killar kom fram till mig bara för att tala om att jag var det fulast de hade någonsin hade sett, en av dem kunde inte heller förstå att så fula människor kunde bli insläppta på det stället.

    Egenligen när jag tittar i spegeln nu så ser jag en helt normal människa, något kg övervikt dock, men ingen som någon direkt skulle reagera över att den är varesig ful eller vacker, syns helt enkelt inte i den stora gråa massan. Däremot så har jag fortfarande en liten röst i mitt huvud så här 30 år senare som ofta talar om för mig ”du är det fulaste som finns”, det spöket kommer jag aldrig att bli av med. (det var fan skitjobbigt att ens skriva detta nu).

      ?❤️

      Det är något allvarligt fel på människor som säger sådana saker. Smaken är dessutom som baken! Jag har blivit kallad ful och fått mina fula drag påpekade massor av gånger (av randoms och min egna mamma) så jag har en ganska negativ bild av mitt utseende, men samtidigt så finns det de i mitt liv som alltid ger mig komplimanger och får mig att känna mig vacker. Det är svårt, men jag försöker tänka mer på de positiva än de negativa kommentarerna. Personer som är elaka på det där sättet mår inte bra, och själv så skulle inte jag vilja ha deras acceptans ändå.

        Ja håller med. Människor som säger sådant till andra är fulare på insidan iaf.

        Vad är det fel på någon som liknar en annan människa vid Picasso undrar ju jag.

          Och sen blir ledsen för att någon kommenterar det egna utseendet… Herre Gud…

            Men ni kan väl ändå inte mena att det skulle vara samma sak att anonymt beskriva en icke namnnämnd person i ett kommentarsfält med att gå fram till någon och säga att den är ful?

              Nej självklart inte. Men folk här måste alltid vända och vinkla på allt så att allting och alla framställs negativt. Det är den röda tråden här.

                Tycker nog det säger en del om personen.

          Jag förstår vad du menar, och som jag skrev så visste jag inte hur jag skulle utrycka mig, men visst vill du haka upp dig på det så kan jag inte göra något åt det.

          och till 6:44, då för mig är det oerhört skillnad om någon uttycker vad den tycker/tänker till någon annans utseende eller håller det för sig själv, är det negativt så kan man bara vara tyst.

          Jag reagerade mer på personerna i baren som hade kommenterat att hen ”var det fulaste de hade sett”, inte Picasso kommentaren……..

        Hahahah Picasso!! Orkar inte.. men resten är bara galet, vem går ens fram till någon och säger något?! Alltså, vadå de bara kom fram och sa så?? Helt sjuka människor

          Japp, verkligen tog tag i mig, en i ena armen, den andra en hand på varje axel men båda stirrade mig in i ögonen och sa det, hade det varit samma ställe och killar båda gångerna så hade det nog varit lättare att skaka av sig, men två helt olika ställen och personer, för en som mig med redan dåligt självförstroende utseende mässigt var det då väldigt lätt att tänka ”men då måste ju alla se mig som det gulaste som finns, fast de andra inte säger något”.
          Säger någon possitivt sedan dess så har jag väldigt svårt att lita på dem och tror bara att de säger det för att vara snälla men inte menar det egentligen.
          Själv hatar jag att vara med på bild, att prata inför folk (vilket jag ibland måste göra i mitt jobb, då går jag in i en jobbroll under just den stunden och förtränger allt).

          Något som gör mig illa berörd här på BB är när olika kändisar utseeende kommenteras, fy fan att bli så bedömd hela tiden. Bedöm folk efter vad de gör, inte efter hur de ser ut.

            Gud alltså, blir så ledsen för din skull 🙁 vilka vidriga människor. Och det är inte konstigt att folk opererar sig och fyller sina ansikten och kroppar som aldrig förr med tanke på hur mycket fokus det är på utseende.

              För att forsätta vara egosistiskt självcentrerad här, så har aldrig operation varit aktuellt för mig, jag skulle ändå alltid fortsätta att hitta något som det är fel på gissar jag, och att sluta som Michel Jackson är inte heller drömmen.
              Fejkfransar har jag för mina egna är så löjligt bleka, korta och få och för lat att sminka mig varje dag, och färgar håret.

              Önskar att vi alla kunde fokusera på innehåller istället för ytan, tror så många männsikor skulle må så mycket bättre då.

            Alltså när jag dricker så blir jag sån att jag vill peppa folk med ofördelaktigt utseende. Jag skäms över det som fan för jag fattar ju att det grundar sig i att jag tycker synd om dom. Exempelvis blir jag väldigt komplimenterade för den enda överviktiga tjejen på festen eller killen som kanske aldrig kommer förlora sin oskuld… ja ni fattar. Inte så att jag ljugef för dom utan mer att jag påpekar hur rolig eller snäll någon verkar, har en fin blus som framhäver dennes ögonfärg (om den gör det) och allmänt bekräftar personen som människa.
            Min poäng är att om man är lite av en douche som nykter så förstärks det hundrafallt när man dricker och man kan få för sig att försöka påverka en annan människa med en känsla?
            Jag antar att jag själv bara vill att den som sitter osäkert i ett hörn ska känna sig välkomnad, accepterad och delaktig som vem som helst och ta för sig av festen och livet i stort, så finns det folk som vill inbringa det motsatta, som någon icke ombedd sanningssägare om social hierarki för att befästa sin egen status i ett socialt sammanhang.
            Det låter som något en osäker kille skulle komma på att säga på fyllan. De skulle antagligen inte våga säga till tjejen de gillar att hon är snygg vid samma tidpunkt på kvällen.
            Det smärtar mig att höra att någon burit bördan av andras fyllestörningar i 30 år ?

              Drick inte om du vet att det leder till att du är taskig mot andra.

                Menar alltså inte du utan ett generellt råd.

                  Men jag tänker mig att unga killar aom börjat gå på krogen inte alltid borde bli insläppta då de inte vet hur de ska bete sig i möblerade rum

                ”Okej”

                  Blir du själv otrevlig mot andra när du dricker eller vad?

                    Nej? Motsatsen skrev jag ju.

              Men alltså om du vill att folk ska känna sig välkomna och accepterade, prata med dem som människor och inte som välgörenhetsprojekt?

                Haha ja prova att visa lite intresse för människan i stället för att tvångsmässigt bekräfta någons blus.

                  Haha ja så kan man ju kanske oxå läsa in det jag skrev. Ska försöka uttrycka mig tydligare i framtiden.

              Det framstår förmodligen som ganska falskt och cringe om du ”attackerar”/närmar dig en massa människor på det sättet när du är full, du borde nog sluta dricka. Kan inte tänka mig att någon av dem tar det som en komplimang, snarare förolämpningar eller bara tycker att du är konstig.

        Om det är någon som ska hålla tyst om ena utseende så är det väl ändå ens föräldrar kan jag tycka. Jag har kolsvarta ögonbryn, naturligt tjocka, djupt sittande ögon. Lägg till att mina ögon är isblå men med en svart ring runt. Min mamma har då alltid sagt att jag ser så himla arg ut. Typ att ögonbryn+djupt sittande ögon (inte överdrivet djupt men ändå) + kontraster mellan hår- och ögonfärg gör att det ser ut som att jag är arg och stirrar. Det gör jag aldrig och särskilt inte när hon kommenterar/t det.
        Men detta sitter kvar! Trots att jag får så mycket komplimanger för mina ögon, att de är ”magiska” så är det mammas ord från uppväxten som sitter kvar ”du ser så arg ut”. Tycker själv om mina ögon, jag älskar mina färger, men i det läget kan inte ens jag själv rädda mig, mammas ord sitter för djupt.

          Fattar helt och hållet. Skulle aldrig göra så mot mitt barn som min mamma mot mig. Sitter så djupt.

          Wow, finner inga ord. Hemskt att hon gett dig denna känsla. Men försök komma ihåg att den kommentaren säger mer om henne än om dig.

            Tack, det var en kommentar jag behövde efter min mardrömsförmiddag hos tandläkaren haha.?
            Hon är visserligen väldigt noga med att berömma mig också för hur fin jag är, och trots att jag vet att jag faktiskt är det (jag får höra det, jag tycker om min spegelbild och jag får det bekräftat på andra sätt) så sitter det ändå kvar. Hur sjukt är det inte att negativt från en person är det som väger tyngst? Varför är det lättare att fokusera på det negativa liksom.
            Jag kan klä upp mig, sminka mig, vara mitt bästa jag och sen kommer jag ut, krogen, stan, vad som helst – en dejt t.o.m, och ändå bara tänka ”se inte arg ut nu, se inte arg ut. Sträck på dig, le med ögonen”. Så nä, jag tycker verkligen inte att man ska kommentera negativa saker hos sina barn på det sättet.

        Men jaaa! What’s up with killar som ska komma upp till en enbart för att säga att man är den fulaste de någonsin sett på en krog? Ohh okeeeey. Vilka jävla nötter asså.

          Det är negging, de tror på något bakvänt vis att det ska fungera. De är för influerade av Jordan Peterson och andra incels.

      Förstår vad du menar med piccaso även om andra anser det vara fel av dig att skriva så.
      Det ÄR inte roligt att bli jämförd med någon man själv anser är ful helt enkelt. MEN, med det sagt, personen ansåg kanske inte att piccaso människan var ful, har du tänkt i de banorna?
      Man skall vara försiktig när man jämför helt enkelt, vad jag anser vara vackert kanske inte någon annan anser är vackert.

        Det är bara hemskt om det drabbar en själv.

        Så sant! Jag tyckte att någon var jättefin och jämförde min kompis med personen. Till henne som en komplimang. Hon blev både sur och ledsen och oerhört förolämpad. Jag fattade nada. Men sen har det hänt mig själv också och då trillade polletten ned ?

        Man kan ju även säga att personen har ett ofördelaktigt assymetriskt ansikte?

      ❤️

      Vissa människor är hemska. Hoppas att karma biter dem i rumpan.

        Det gjorde den i detta fall.

          Bra ??

      Kanske ska gå i KBT? Känns ju ovärt att gå hela livet och må dåligt över ditt utseende.

      Lider med dig! Tyvärr sätter sig det man fick höra i ungdomen fast! Men hoppas du har ett bra liv nu och kan se att livskvalité och utseende inte hör ihop så mycket som man trodde när man var ung.

    Att lära ut hur man på olika vis kan ”ändra” eller påverka ett utseende är ju inte fel.

    Felet uppstår när det läggs in värderingar och rangordning där ett ”rätt” definieras

    För övrigt är hjärtformade ansikten vackra, mvh från ett ovalt ägghuvud ???

      Och NEJ min sista mening var inte ett rätt eller fel utan endast en liten blänkare om att tyckenoxh smak är olik och inget som borde rangordnas i undervisning

      Nej precis. Och problem uppstår också när frisörer och makeupartister ska redovisa för kunden varför hen inte passar i en specifik frisyr eller sminkning. De kan lära sig vad de vill men säg för helvete inte till en människa att hen har för bred eller liten panna, för runt ansikte, för ihopsittande ögon osv. Säg ”jag skulle rekommendera den här frisyren till dig istället”. Att förklara varför man tycker det är inte värt när det är på bekostnad av en annans självförtroende.

        Precis, man kan faktiskt säga ”Du hade passat jättebra i page ” , punkt.

        Eller ”en toning åt det rödlätta hade verkligen lyft fram dina ögon”

        Eller jag vet inte vad man säger men det finns ju mycket bra sätt att säga en sak istället för att välja de dåliga.

    På tal om frisörer, om en frisör med flit förstört ens hår, finns det ingenstans man kan anmäla detta?

    Sa åt frisören att inte använda starkt blekmedel max 3% men hon tog 9% med flit och ljög och sa det var 3%. Sedan när mitt hår hade blivit friterat så sa hon ah jo men jag föredrar använda 9%. Sen la hon i toning ovanpå fast jag bara sa ok till inpackning.

      Wow vad oprofessionellt. Jag hade skrivit en recension öppet, det är det bästa för då kanske hon förlorar kunder på det. Angående anmälan så kanske nån annan har svar?

        Har skrivit en recension på Google och upptäckte då att jag är tydligen långt ifrån ensam.
        Salongen svarade med “vi hittar inte dig i kundlistan” så de ljuger för att försöka dölja vad de gjort. Skrev inte ut frisörens namn men kanske borde gjort det och bifogat kvittot i recensionen ?
        Sen när jag gick igenom de som gett salongen 5 stjärnor så var det bland annat frisörerna själva ?

        Värsta är att salongen är en officell partnersalong till shu umuera i Stockholm och det var därför jag gick dit. Trodde det betydde att salongen genomgått någon slags kvalitekontroll men tydligen inte, mitt hår är verkligen totalt förstört ?

          Arn men även skriva en ny recention. Lägg ut kvitto etc.

          Varit med om nåt liknande ? gick tillbaka, ställde till med en scen och fick pengarna tillbaka. Jag såg inte klok ut under ett par månader men sen växte ju håret ut igen…

          Gör det! Bifoga namn+kvitto och be om pengarna tillbaka samt behandling för ditt förstörda hår

          Du borde mejla och klaga till shu umuera också.

      ARN. Allmänna reklamationsnämnden.

      Detta låter ju helt sjukt. Vad är det för fel på vissa människor, som dessutom jobbar i serviceyrken. Recensera skiten ur frisören, det förtjänar hen!

      Du anmäler till ARN

      Var hon från mellanöstern? Var med om en situation där jag ville ha folieslingor men frisören tyckte vi skulle göra med hätta istället för att annars skulle det bli för stora kontraster och inte snyggt. Jag sa att jag ville ha stora kontraster men på något sätt övertalades jag att göra med hätta ändå. Hon slet ut mitt hår genom hålen men bekymrade sig inte med att dra ut hela slingorna, istället anvånde hon en kam för att rafsa ut alla slingor i slutet. Jag skojar inte när jag säger att halva kalufsen fastnade i kammen och slets av. Sen ville jag ha en röd toning i men hon valde en i koppar och trodde att jag inte skulle fatta det.
      Nu går jag runt som en morot med en massa avslitna strån mitt på huvudet som står rakt upp…
      Hon nämnde flera gånger att hon inte kunde släppa iväg mig förrän jag såg snygg ut för då skulle hon få skämmas om någon frågade var jag gjort håret mitt. Saken var den att jag ville ha stora slingor i rött hår för att få till snygga uppsättningar i rockabilly-stil. Jag fattar att inte alla gillar den stilen som ”snygg” men någonstans måste ju kunden ha rätt att bestämma hur de vill se ut?

      Tänker varken gå tillbaka eller rekommendera någon annan att gå till den frisören igen.

        Vad har hennes härkomst med saken att göra? Ingenting i din beskrivning hänvisar till det.

          För att identifiera henne fattar du väl.

            Skriva stad och/eller salong hade väl varit bättre? Hon lär ju knappast vara den enda i världen från Mellanöstern som är frisör samt det finns flera salonger som är shu partners.

              Ja förlåt jag tyckte jag skrev så långt men fick väl inte med allt. Hon klagade på svenskars dåliga hårkvalitet och att i hennes land gör dom så som hon gjorde med hättan och kammen osv. Vilket jag tyckte borde fått henne att reflektera men icke.
              Jag tänkte om frisören använder 9% för att det är så hon fått lära sig att färga hår som är av annan etnicitet och styrka? Eller använder sig av tekniker som inte passar klientelets hårtyp

                Jag bor i ett land dar typ 90% av alla tjejer har riktigt tjockt har medans jag har jattetunt och fint har (tank Lovisa Worge), ser nastan skallig ut om mitt har ar smutsigt och uppsatt i en hastsvans… Det ar ju verkligen jattekul att ga till frisoren har; Forsta kommentaren ar alltid ”oj, vad LITE har du har!” nasta blir ofelbart ”Dom har tabletterna hjalper mot haravfall” forklarar att mitt har ar sahar naturligt och dom fattar inte utan bara ”Nej, men ingen kan ha SA LITE HAR!” och sedan forsoker dom klippa och styla som dom ar vana vid vilket inte riktigt funkar, sa jo vad frisorerna ar vana vid att klippa kan verkligen spela in.

          Att hon är upplärd och van vid ett annat slags hår, tjockare och tåligare kanske? Ursprunget kan väl vara lika relevant som könet på frisören?!

        Usch slingorna med hätta borde vara olagligt ?? stackare lider verkligen med dig ?
        Jag förstår vad du menar, har vänner från Mellanöstern som har jättetjockt hår och frisörer från Mellanöstern använder bara 6%+ väte. Så kan verkligen bli ”fel” om de inte känner till skandinaviska hår.

        Men frisören som gjorde detta mot mig var svensk och hade själv tunt blont hår (salong på Södermalm) alla som jobbade på salongen var också svenskar.
        Därför jag vet att de var med flit, hon visste mycket väl att 3% funkar jättebra på skandinaviska ljusa hår. Men istället tog hon starkare blekning för hon ”ville de” för att citera ?

    Är så tacksam över att min mamma ansåg viss litteratur vara skräp när jag växte upp, alla typ Frida tidningar gick bort, endast KP var ok.
    De få jag kom över hos kompisar minns jag exakt innehållet- helt sjukt, saker som präntas in tidigt etcar sig fast.

    Följer ni inte henrinwahlström på insta så gör det, mycket igenkänning

    Kvinnor har alltid fått välmenande tips från tidningar (VEM är det i dessa tidningar som döljer sig bakom de opåkallade råden??) om hur vi skall ”få en smalare midja”, ”förlänga benen” ”skapa illusioner med långrandigt” osv osv .
    För ingen duger tydligen som den är!!

    Är du för kort kan du få längre ben, är du för lång skall du bära låga klackar, osv osv osv

    Förtäckt med att de är rååååd hur man blir vackrare blir vi itutade att vi inte alls duger som vi är!!!

    Är orimligt trött på detta just nu men inser att jag faktiskt har ett jobb att sköta också….. kanske skall skifta fokus till det 🙂 🙂

      Oftast ett gäng osäkra, hårt bantande unga och medelålders kvinnor som älskar att ”leka gud” och gömma sig bakom sina små mycket välretucherade byline bilder….

        Fast vet du det?

        Vilka var egentligen alla dessa ”journalister” på tonårstidningarna på 90talet

      Tyvärr var det väl det som sålde många tidningar.

      Väldigt sant! Och dessutom, när har man någonsin sett liknande ”råd” till män? ”Så ger du illusionen av bredare axlar”, ”så döljer du gubbmagen” osv. Nästan aldrig. Det är alltid kvinnor som ska synas i sömmarna och ”förbättras” för att passa in. Kräks på det.

    Calle Schulman är en mobbare och kanske ska börja med att rannsaka sig själv innan han försöker plocka poäng på att sparka in de allra mest vidöppna dörrarna.

      Undrade hur Calle kom in i bilden tills jag läste inlägget lite noggrannare ?

      Håller med dig, humor på att det är han som lägger ut detta ???

      Känns bisarrt att hon sitter i sitt privvade palats och finfikar med dyrt porslin och gråter över hur en lärobok är formulerad? Som att hennes mobbarattityd gjorde något annat än garvade åt fenomenet på högstadiet..

        Vad nu hennes tonårsattityd har med saken att göra? Jag är idag som ~30-åring motsatsen till vem jag var i högstadiet och tackar gudarna för det då jag var både dryg och kaxig. Utgår från att de flesta mognar och växer upp från sin högstadieperiod, är ju befängt om man bara skulle få problematisera saker som bekräftar vem man var i högstadiet.

        Ja, känns aningen excelark att dessa två tar upp detta ämne, känns inte genuint alls. Aningen exelark-klickberäknande. Visst kan man ändras, men alla man gjort illa tidigare kommer inte magiskt att bara läka sina sår. Bara för att förövaren ”gått vidare” betyder inte det att alla skador de ställt till med, ställs till rätta.

    Jag gick frisörprogrammet för 10 år sedan och då mätte vi absolut inte ansikten med linjal! Vi pratade om det gyllene snittet och gick absolut igenom olika ansiktsformer och fick lära oss att ett ovalt ansikte passar i de flesta frisyrer och har man en annan ansiktsform så finns det frisyrer som inte passar så bra osv.

      Ja när de pratar om ”ideal” på 3 cm så menar de antagligen det utseende som passar i alla frisyrer och sedan går det åt olika skalor. de som har bredare mellan ögonen passar bättre med eller utan lugg, sidbena eller med inramning på sidorna om ansiktet osv. De som har tätt mellan ögonen framhävs bäst av korta frisyrer osv
      Samma häller väl ansiktsform, rund eller kantig, kraftig haka osv osv.
      Läromedel kommer ju i olika nivåer. Vissa böcker kräver att du läst annan litteratur för att kunna tillgodogöra dig informationen rätt.
      Såhär vet jag inte om idealmått hänvisar till annat än svårighetsgrad för frisören?

    Frisörer borde få lära sig att klippa lockigt hår…och inte bara rakt hår!

      Ja ja ja ja

      (Många afro-frisörer är guld på det!)

    Drama Queen

    Nu orkade jag inte kolla på klippet vilket jag kanske borde innan jag kommenterar. Men allt har blivit så känsligt numer. Allt ska tolkas in och tro det värsta. Så är den här frisörboken helt enkelt inte bara ett arbetsredskap?? Så frisörerna kan klippa kunderna så fint/passande som möjligt??

      Haha nej det gick liiite över den gränsen va ?

      Ja jag brukar fråga min frisör vilken frisyr/längd/lugg hon tycker att jag skulle passa i eller vilken nyans på färg om jag själv inte känner mig säker. Jag utgår från att hon har kunskap och erfarenhet att svara på det. Om hon har fått det via denna bok eller en annan skiter jag faktiskt i.

        Det brukar jag också och jag frågade även en make up artist det en gång när hon skulle sminka mig, frågade vilken färg på ögonskugga jag borde ha sett till mina egna färger. Men hon sa att hon inte tänkte svara på det för att det finns inget ”borde”, för har man en färg som man själv gillar så skulle man ”rocka” den oavsett, eftersom det då istället lockade fram en bra känsla hos en själv som då syntes utåt.
        Så tänker att det borde vara samma, om man vill ha en frisyr som man inte ”ska” passa i men klipper den och känner sig skitsnygg, då spelar det ingen roll för man kommer ändå utstråla att man känner sig snygg.

          Jo men jag frågar ju just eftersom jag inte vet vad jag vill ha just då och vill ha råd från henne. Om jag har en specifik frisyr i åtanke så ber jag henne klippa mig så.

          Fast om kunden specifikt frågar vad den skulle passa bra i så ser jag inget fel med att svara på det. Det betyder ju inte att man påpekar att den INTE passar i en frisyr den vill bli klippt i.

    Jag vill ha klackskor men är lång. Ca 1,83. Hade det jättemycket förut men fick höra så mycket skit att jag inte vågade längre. Min man försöker peppa mig till det och tycker att det är fint men det går typ inte. Har låga klackar eller sneakers. Så värdelöst men kommer inte ifrån det ?

      Men dina fötter kommer att tacka dig ?

      Du, tvärtom här! Jag är 160 cm och får ofta höra ”varför har du jämt ballerinas på dig? Du kan ju ha högklackat utan att torna upp dig över män!” och liknande. Men usch höga klackar är ju oftast tortyr att ha på sig. Mycket härliga med platta skor man bara kan kasta av sig enkelt om man sitter ner en längre stund.

        Fan vad sämst. Också tvärtom blir skit. Jag vill ha klackar och du inte. Vill bara bli lämnad ifred med min längd men det går typ inte. Eller kanske inte folk säger så mycket numera men det sitter verkligen kvar. Skönt att höra att det ser likadant ut på andra sidan iaf, att gräset inte är grönare bara för att men är kortare än många snubbar ❤️

      Känner verkligen igen detta! Det är inte heller så att det är en eller två plumpa kommentarer genom livet, utan jag har fått höra om min längd (i negativ bemärkelse naturligtvis) under hela min barndom och tonårstid av otroligt många släktingar, kompisars föräldrar, bekanta till mina föräldrar, främlingar (!), ja av alla möjliga. Hur lång är jag? 174 cm. Men i mitt huvud längre än gemene manliga basketspelare… Fan så dumt det är att kommentera folks utseenden!!!! Just längd är alltid ett frikort också.

        Samma här, också 174 cm och har alltid fått höra: du som är sååå STOR!

        Samma här <3 släkt, vänner, bekanta, folk på krogen, folk på jobb (både privat och kunder) som tror sig ha rätten att kommentera ens längd, det sker överallt… Killar som kollar ner på ens fötter och inser att man inte har klackskor på krogen och slänger någon kommentar 'oj jävlar vad lång du är' eller kompisar som bara ska kommentera det 'ja jag fattar att du kan ha tighten från stronger, du som är sååå lång'. Jag förstår inte hur detta kan vara ok? Jag går inte runt och kallar någon tjock eller kort eller nämner någons utseende, men lång-kortet är som du skriver, ett jävla frikort. Min längd är det värsta jag vet med mig själv, som barn googlade jag operationer för att bli kortare och har säkert fyllt hela Mälaren med tårar pga detta. jag tänker redan idag på hur jag ska sätta mina barn på stoppa-växa-piler för att de ej genomlida samma helvete som jag gjort i hela mitt liv. mvh /180

          ♥️

    Jag vill gå till en frisör som ser, har känsla, kunskap om vad jag passar i för frisyr. Jag vet själv att jag inte passar i lugg, men det är ingen frisör som har sagt det till mig. Jag vet att jag inte passar i röda toner i håret, ändå vill nästan alla frisörer sätta rött i håret för att det skulle ”pigga upp”. Vissa frisyrer passar man bättre i än andra.

      Du har en poäng….man vill ju att frisören ska lyfta det vackra hos en själv, faktiskt..

    Vill informera till alla: alla unga tjejer/ unga kvinnor är vackra och passar I stort sett i allt naturligt hos unga tjejer är vackert. Lägg inte en massa pengar på produkte eller ingrepp som inte gör er vackrare.

      Tack för infon! <3

    Henrik Wahlström har skrivit massor om hur t.ex. tjejtidningar påverkat skönhetsnormerna. Han visar de mest sjuka sakerna som man själv läste som tonåring och inte tänkte så mycket mer om – då! Kolla hans instagram (särskilt #tjejtidningsparaden), ett av de mest ögonöppnande läsningarna på länge: https://www.instagram.com/henrikwahlstroem/

      Låt inte Män bestämma hur kvinnor skall se ut!

        Det är exakt vad han också säger, om du läser själv…

      synd att han ska vara så jävlans vänster bara ☹️ rolig annars!

        Kan man inte tycka att någon är rolig utan att hålla med om alla dens politiska åsikter?

          jo?!? skrev ju det, rolig annars. men man vill ju inte följa när det hela tiden bres på med politiska grejer också!

            Vad jobbigt det måste vara för dig att leva i samhället. När är något utan politiska åsikter?!

            Lev i din bubbla då.

        Tycker det är skönt att han är så jävlans vänster <3

      Följde honom förut men hade så svårt för att han blandade in fiktiva grejer i kontot. Fick svårt att avgöra vad som var äkta och inte. Kanske för att jag har asperger, eller så är jag bara korkad..

        Inte en enda kritik har varit fiktiv. Du har nog blandat ihop ett gäng konton.

    Jag funderar på varför frisörer har något slags frikort att kritisera ens hår och utseende? Varje frisör jag varit hos kommenterar saker som ”har du alltid haft så tunt hår?”, ”vad otroligt lågt hårfäste du har”, ”du har alltid slitet hår fastän du är här så ofta” m.m. Man känner ju sig inte jättefin då? Lite konstigt även om jag inte tar åt mig. Men aldrig hört sådant från typ makeup artister, hudterapeuter eller klädbutikspersonal.

      Ja herregud varför gör dom så, det är helt sinnessjukt!

      Om du färgar ofta och använder mycket värmeprodukter så blir håret slitet oavsett om du klipper det. Bara ett tips =P
      Tänkt på att dom vill ha stammis-kunder…. du kan inte lita på allt dom säger, haha. Dom vill antagligen sälja på dig produkter och liknande med sina kommentarer!

      Håller för övrigt med dig – dom borde tänka på vad dom säger om dom uttrycker sig så!!

      Jag tror inte att jag varit med om att min frisör säger så men jag tolkar det nog så. Om hon säger att jag har tunna hårstrån så hör jag typ att jag är tunnhårig. Osv.

        Däremot kommer jag nu på att en frisör verkligen hånade min frisyr en gång. Att den var riktigt oproffsigt klippt, ojämnt, frågade om jag gjort det själv och skrattade. Hon frågade flera gånger vem som klippt mig men jag ville inte säga då det inte kändes schysst mot andra frisören (jag var inte missnöjd innan denna började gorma om hur fult det var). Så jag ljög och sa att jag klippt mig utomlands. Gick inte tillbaka till denna frisör efter det. Men tyvärr gick jag inte tillbaka till frisören som klippt mig innan heller. Trots att jag själv aldrig varit missnöjd så blev jag osäker på om jag gått runt med skrattretande fult klippt hår.

          Haha också varit med om detta! När min frisör var föräldraledig fick jag gå till en annan. När vi sågs igen så kritiserade hon totalt mitt hår! ”Oj vilken hemsk blekning! Det är ju GULT!” Haha jaha tack? Jag tyckte jag såg ut som vanligt…

      Var på Creative Heads Götgatan och frisören hånade både min ansiktsform, min tidigare klippning min hårtyp och min naturliga hårfärg. Allt var liksom fult och fel, men som tur var kunde frisören fixa till det och erbjöd dessutom både hårförlängning och färgning (som jag inte alls bett om/ visat något intresse för?) och en massa dyra produkter som skulle hjälpa mig. Frisören föreslog även att jag skulle gå till hen ”privat” för att få en bättre hårförlängning än den salongen hade att erbjuda. Fick fruktansvärt dåligt intryck av Creative Headz och uppskattade verkligen inte att jag fick sitta och värja mig mot utseendekritik och köperbjudanden under hela mitt besök. Hoppas att de går i konkurs.

        Jag har också klippt mig hos dem, fast på Hornsgatan. Fick samma känsla där med att sälja på en massa extra produkter och behandlingar. Blir knepigt när man måste tacka nej flera gånger pga kostar multum och ej nödvändiga. Varje besök går ändå på ca 2500 kr, vill ej köpa ytterligare grejer för 500 spänn.

      Jag provade en ny frisör för ett tag sedan. Det första hon sa när jag satte mig i stolen var ”oj, vilket konstigt hår du har, sånt här har jag aldrig klippt innan.” Haha, vile bara resa mig och gå. Det blev skitfult, så klart.
      Jag har ”klassiskt nordiskt” hår. Rakt, tunt och jätteljust. Vet inte om det är så himla konstigt.

      Jag har väldigt tunt hår, tunna hårstrån och inte särskilt stor mängd. Det är ett enormt komplex för mig, särskilt när folk t o m frågar rakt ut om jag ”tunnat ut” håret med vilje. Har ägnat så mycket tid åt att försöka acceptera att det är min genetiska lott att ha tunt och tråkigt hår, men så går jag till en frisör som drar igång övertalningskampanj deluxe att jag ska permanenta håret för att få mer volym och få det att se tjockare ut eftersom det ju är ”såååå himlaaaa tuuuunt”. googlade igår på Hairtalk fastän jag egentligen inte vill lägga så mycket pengar på något ”ytligt”, men fan de här komplexen äter upp mig snart.

        Frisören har väl rätt, antagligen är det ett bra knep.

      Stor igenkänning, kommer ihåg när jag var typ 15/16 och en frisör kommenterade att jag fått sån acne och vilken produkt jag borde använda. Fine om jag frågat men gick inte till frisören för att få kommentarer om min hud direkt.

    Kommer aldrig att glömma hur Veckorevyn lärde ut att det är 80-60-80 som gäller!

      Haha vad är det?

        Bröst-midja-höft…. Inte ens supermodellerna har väl de måtten?

          Jag hade den exakt rätta kvoten mellan midja och höft förut, tänker inte skriva vad den är för att det är totalt irrelevant och skadligt, men det slutade med att jag blev helt besatt av att behålla den kvoten. Nu är kvoten annorlunda sedan länge, och det är jävligt skönt att ha släppt det.

    Camilla det finns ju också en fortsättning på detta, där Sandhra ringer till tanten som äger förlaget.

    På ett mellanstadiedisco när jag rockade loss på dansgolvet till någon fräsig E-type-låt med popcornpåsen i högsta hugg sa en av ”de coola” killarna att jag inte kunde dansa. Det blev någon form av sanning som levt med mig resten av livet och som gjort att alltid har haft en känsla av att jag ser konstig ut på dansgolvet. Ganska sjukt att något som någon sa för så länge sen kan följa en genom livet. Det finns väl inget rätt och fel gällande dans på ett disco eller nattklubb?
    En annan sak som stör mig är att folk anser sig ha rätt att kommentera mina bröst. Jag är smal,men har stora bröst (65E). Orsak: genetik. Men jag vet inte hur många gånger kända och okända människor anser sig ha rätt att fråga om det är silikon eller ännu värre; tala om för mig att det ÄR silikon. Resultat: Jag är väldigt medveten om mina bröst och väljer bort kläder som framhäver dem (även om jag tycker kläderna är fina) och använder istället kläder och bh som förminskar brösten.

      Stor igenkänning på det där, fick en kommentar när jag var typ 14 att mina armar var stora i jämförelse med min smala kropp och jag kan fortfarande idag som 20 åring med en helt annan kroppsform få världens ångest över mina armar, det sitter liksom i att mina armar är stora och ”fel” även om jag vet att det inte är sant..

    Någonstans hoppas jag ändå att många kommer ihåg kommentarerna under detta inlägg när de senare skriver elaka saker om influencers utseende.

      Verkligen….
      Så sant.

      Tycker det är skillnad på att skriva om någons naturliga näsa och någons överdrivna fillers. Tycker inte att folk här skriver i negativa ordalag om folks naturliga utseenden? Bara för att förtydliga: jag tycker inte att man ska kommentera elakt om folks operationer och sådant som ej är naturligt MEN jag tycker inte att det är att jämföras med kommentarer om någons hårfäste eller små ögon, ärligt talat.

        Varför inte? Förstår inte resonemanget kring att man får vara elak så länge det inte är naturligt eller att man har valt det. Som om det vore okej att vara elak då. Tatueringar, frisyrer, kläder, tjock/smal, … ge fan i att säga att folk är fula. Hur svårt är det? Speciellt om man vet hur ont det gör när någon säger det om en själv.

          Exakt. TYCK vad fan du vill, men sluta uttrycka det så folk hör/ser.

    Make-up artister får ju lära sig ännu mer sådant. Att ansiktet ska vara symmetriskt och ha särskilda mått, och hur man ska sminka ansikten för att de ska se ut som de har de rätta måtten. Ogillar det och att så många använder väldigt mycket countoring nuförtiden för att få likadana ansikten. När det är den typ av ansikte vi ser hela tiden är det vad vi kommer tycka är snyggt. När frisyrer anpassas för att framhäva vad som anses vara idealet med ett ansikte, är det vad vi tycker är snyggt för det är vad vi matas med.

      Apropå att alla får likadana ansikten. Har flera kompisar som är professionella muas och när man ser bilder från tex bröllop de har sminkat så är det verkligen som att alla har använt samma mall, enda skillnaden är typ att det är en liten nyans skillnad i ögonskuggan.
      Syns även vilka som kan anpassa ”mallen” efter person och vilka som inte kan. Makens ena faster är väldigt vacker men när ena tjejen gjort hennes make-up såg hon ut som en häxa för att muan inte anpassat för fasterns ansiktsform.

    Är hon Gravid eller? Varför sitter hon och gråter till detta? ?

      Nej, bara dum i huvudet. Eller ok, alla fattar väl att det är fejk.

    Det är klart det finns, jag har nästintill obefintliga ögonbryn. Jag noppar de inte ens. För 4 år sedan var jag på spa, hade beställt en behandling av ansiktet där jag skulle komma överens med stylisten vad vi skulle göra (kunde varit ansiktsmassage, porrengöring eller fransförlängning typ). Hen tyckte vi skulle färga mina ögonbryn. Jag sa nej då jag inte bryr mig om mina ögonbryn så pass att jag skulle göra det till en regelbunden grej. Hen blev ledsen och frågade om jag var säker, då jag skulle passa bättre (!) i en mörkare färg, mer markerade ögonbryn. Jag sa nej. När vi gjort klart det vi kom överens om så fastnade hen igen (!) vid mina ljusa, tunna ögonbryn och ville göra dem bättre. Jag gick med på det, hen blev mer besviken när hen inte fick en positiv respons på resultatet utan jag såg liksom inget speciellt med åtgärden. Hen tyckte att jag fått så fina bryn.

    På samma vis som att ett syskonbarn som är född pojke fått höra av förskolepedagoger att bara flickor har långt hår. När jag fått höra att jag har en potatisnäsa som pappa och man ska ha en smal näsa, det räcker ju med att se alla som fixar smalare näsa genom operationer och sminkningar. När man får höra att en inte får ha vissa klädesplagg för att en har fel kroppsform. När en får till sig att bara vissa ansiktstyper får ha lugg eller page. När jag gick i gymnasiet hade jag ofta två små flätor, fick alltid höra att det var löjligt och barnsligt så slutade ha det, inte ens nu när det verkar vara ganska vanligt vågar jag ha flätor för att jag inte kan vara bekväm med det.
    Eller när jag ska äta mat i lunchrummet och någon väljer att kommentera hur mycket eller lite jag äter, eller vad jag äter. Eller folk som kommenterar hur jag tränar för mycket eller fel, utan att ha mer på fötterna än att jag berättar att jag tränar x antal gånger i veckan. Eller när folk kommenterar att de ser att en gått upp i vikt. Etc.

    Det handlar inte om att jag som enskild tar åt mig (”du borde sluta ta åt dig”) utan det handlar om att andra känner sig berättigade att tycka något om hur jag ska se ut och vilka regler jag ska rätta mig efter för att accepteras. De borde sluta tycka saker som är något nedvärderande om en annan person.
    Det går att kommentera positiva grejer. Det går att uppskatta våra diversities, det är så otroligt vackert hur vi alla är skapta precis som vi är och hur vi kan skapa vår egen identitet i det. Vår egen person. Inte att det finns en mall och allt annat skall åtgärdas för att efterlikna den ”godkända” mallen. För det är ju det hon gråter över. Att en ska korrigera defekta ansikten för att de avviker från den korrekta ansiktsformen. Inte att utgå från olika ansiktsformer och hur deras unika utformning kan framhävas, utan för att döljas.

    Som när jag var hos en tandläkare i högstadiet som sa ”du skaffar tandställning för sent för du har redan fått ett snett ansikte, kolla här och här så ser du”. Man ba tack, tänker fortfarande på det 20 år senare varje dag. :))))

      Till deras försvar är de nog lite yrkesskadade men likväl borde de kunna lära sig lite empati också!! Var med om något liknande när jag. var hos läkaren och apropå ingenting börjar hon kolla på mina knän, rynkar pannan och muttrar ”Ja så kan det också se ut”. Visade sig att mina knän är sneda och pekar inåt. Hade aldrig ägnat det en tanke tidigare, lider inte av det och nu tänker jag på det varje dag! Tack, liksom, haha.

        Ja, han tänkte nog förmodligen enbart på att mitt snea bett bidragit till en sne käke/snett ansikte. Rätt osympatisk. Så hemsk kommentar från läkaren!! Vi får väl alla gå i kbt eller liknande efter detta. 🙂

      Hemskt! Till mig var det en sjuksköterska som började titta oroande på mig när jag var 7 år och sa oj, hennes ansikte är ju helt snett, det måste ha svullnat upp på ena sidan.
      Nej det var bara så jag ser ut, kul!

      I tonåren var det det enda jag såg när jag kollade mig i spegeln.

    Förstår kunskapen som behövs för att kunna matcha ett ansikte med rätt frisyr. Likväl kunskap om att matcha rätt färg med sin hy. Men att kategorisera in det i ideal om vad som är ”standars vs avvikelser” är bara dumt.

    Varför taggad Calles inlägg och inte Hennes ursprungliga?!

      Jag är blockad av henne. Blev enklare så här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.