Hur tätt kan man göra mer eller mindre identisk reklam?

Katrins reklam för Maybeauty Sweden där hon skriver att hon använder deras produkter regelbundet.
Bildkälla: Katrin Zytomierska Instastory

Dessa två inlägg är publicerade med lite mer än en månads mellanrum.
Först hade jag bara tänkt ta upp frågan om hur tätt inpå varandra man kan göra reklam för samma typ av människa för att det fortfarande ska vara trovärdigt, men någonting kom emellan.

Läs texten på det andra inbäddade Instagraminlägget…
VEM har skrivit den?
Även om det inte hade rört sig om ett reklaminlägg utan om en vanlig uppdatering så hade det varit illa, men som betald marknadsföring?

De är jättebra Bobbys hårprodukter ni kommer inte att bli besvikna snarare tvärt om!

Torrshampot gör att man inte behöver tvätta håret så ofta men det luktar gott jämt alltså så här:

Det blir alltså en dubbel frågeställning i det här inlägget:
1. Hur tätt inpå kan man göra reklam för två olika företag med snarlika produkter?
2. Var går gränsen för hur dåligt skriven en reklamtext får vara?

Tack för tips!

60 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Definitivt Bobby själv som skrivit det.

      Lätt att det är.

      Känner igen Bobbys sätt att skriva på fb haha, samma sätt som Katrin annonser. Företag vill ofta skriva captions själva i de betalade inläggen men i Bobbys fall blir de väldigt genomskinligt då han har ett mycket speciellt sätt att skriva på ?

        Jo speciellt är det verkligen. Inte så bra heller.

    Är en sådan kommentar okej? Är det inte en sådan som direkt borde tas bort? Så mycket annat som inte är elakt utan bara sann fakta eller snäll åsikt som tas bort fort men som inte är något som behöver tas bort men detta däremot.

    Katrin skriver på det konstiga sättet! Följde henne en gång i tiden och det har alltid varit hennes ”grej”.

      Fast det där låter inte som hon låter mer som Bobby.

      I Katrin och Bingos podd läser de ju alltid samarbeten innantill från ett manus de fått från företaget, de försöker inte ens få det att låta naturligt längre haha

    En månads mellanrum är väl ok?

      Man kan väl göra reklam varje dag om man vill?

        Fast syftet med reklamen försvinner ju lite när det är så uppenbart att hon själv inte använder produkterna? Tror snarare det ger motsatt effekt när det blir tydligt att influencers måste låtsas gilla produkter. Typ som Hannah och Amanda som i podden gör reklam för Hello fresh ena veckan och sedan för Linas matkassa veckan efter, blir ju så uppenbart att de inte använder tjänsterna själva eftersom de ju omöjligt kan ha båda matkassarna samtidigt. Speciellt i kombination med att exakt alla poddar som produceras av perfect day har exakt samma sponsorer, märkligt sammanträffande att alla poddar som byter till det produktionsbolaget plötsligt börjar älska Hello fresh, mindler och den där pärlspiralen..

    Känns fruktansvärt oprofessionellt att särskriva och stava fel när det gäller reklam. Mimi Höglin är expert på det med. Och all respekt för dyslexi osv. Men be nån annan kolla igenom inlägget isf innan det publiceras ?

    Influencers jämför ju ofta sina samarbeten med reklam i tidningar. Och har typ aldrig sett reklam i tidningar osv felstavat eller särskrivet. Nej, tycker det ser fruktansvärt oprofessionellt ut.

    När de skriver egna ”privata” inlägg – absolut. Kan nästan (!) ge en charm att skriva med slang/särskriva (omedvetet ?). Men när det gäller reklam – korrläs och be nån annan att kolla en extra gång. Ibland känns det bara slarvigt.

      Ang hur ofta – äh det kan ju nästan ge mer trovärdighet. Att hon fortfarande använder produkten.

        Det är två olika märken så grejen är väl att hon INTE använder produkten utan gör reklam för en annan en månad senare.

      Ja, stör mig en del på Mimis sätt att skriva. Särskrivningar är verkligen hennes specialitet.

      Mimi höglin, någon relation till Puma Höglin?

    Tycker inte hennes hår ser speciellt välmående ut så ganska dålig marknadsföring på många olika sätt

      Ja, om silverschampot är så bra, varför är håret då gult?!

        Misstänker filter. Dom kan inte få allt, filtra ansiktet = konstig färg på hår etc.

    Influencern är ju bara ett reklamansikte som gör reklam.
    Hon kan väl göra reklam för hur många märken hon vill
    om det inte finns något avtal om annat.
    Ingen tror väl att influencern använder det som
    dom gör reklam för.

    Trodde du direkt skulle göra inlägg om hennes allergi och vara skadeglad men det hoppade du över. Gissar att det var hennes ögonbrynstatuering, som flera reagerat på på liknande sätt, eller Ida Wargs bus kanske som flera också reagerat på. Reklam med en månads mellanrum är väl inte så konstigt, finns väl många andra som gjort reklam tätare än så för olika märken.

      Har hört om folk som reagerar på microblading men aldrig på Ida wargs bus? Bara hört bra om den…

        Många har reagerat på den så är det även om du inte hört det.

          Var kan man se deras reaktioner? Hittar inte några sånna negativa recensioner hittar mest lite klagomål på doft och lock

            Har också sett flera som reagerat på den (tror jag såg recensioner på lyko samt att några kommenterat det här). Fungerar på min hud, dock tycker jag den blir på tok för ful för mig som är väldigt kall i färgerna.

              Jag läste fungerar på min hund ?

    Och vad är #åtetshårvårdsserie ? Trodde först att Åtet var ett märke på apotek hjärtat och blev mäkta förvirrad över att hon skriver Bobby i början men så är det reklam för ett annat märke. Men det slog mig att hon förmodligen menar #årets***

      Sherlock.

    Får bara avsmak för Bobbys produkter som så många olika influencers gör betald reklam för nuförtiden på samma gång, blir inte trovärdigt alls. Blir nästan irriterad på dessa influencers också och tappar förtroendet. Det är för mycket och allt med Bobbys olika produkter, piller som schampon, känns bara så falskt och odugligt. Det överdrivna och diverse ljug blir bara såå fel. Nej tack. Nej.

      Ja Graafs piller tex…. ? vidrigt.

      Och som Bobbys tryne dyker upp överallt. Smöriga kommentarer, ibland ska han vara rolig med hundraelva smileys. Självgod till förbannelse.
      Skulle aldrig köpa hans produkter.

    Det är Katrin Z. Vem tar NÅGOT hon gör på allvar?

      Förhoppningsvis ingen. Alla med minsta vett gör inte det. Usch så obehaglig människa hon är ?

    Nej tack till Bobbys produkter. Blir inte trovärdigt med alla influencers som fått betalt för att lovorda Bobbys produkter på samma gång. Får motsatt effekt och jag blir bara irriterad även på dessa influencers och tappar respekt och förtroendet. Så falskt. Allt överdriv och ljug. Nej bara nej.

    Jag kan tycka att det är ok att skriva om liknande produkter från olika märken MEN de måste ändra hur de gör reklamen! Det fallerar när de hävdar sig ”regelbundet använda” ”ääälska” och ha en produkt som favorit när de veckan efter gör reklam för liknande produkt på samma sätt. Sluta inkorporera er person i reklamen varje gång för förtroendet minskar då. För all del kan de skriva att de använder en produkt regelbundet (som schampoomärke) OM de faktiskt gör det. Det blir en fantastisk och genuin reklam! Sen kan de också marknadsföra ett ANNAT schampoomärke men då istället skriva (exempelvis): ”har testat Svintohår No More och den doftar ljuvligt och gjorde håret mjukt och glansigt! Svintohår No More använder sig av mjukgörande oljor och är ekologiskt certifierad. En vinst för dig och miljön! Produceras i Ankeborg och blabla. De har flera serier beroende på din hårtyp – in på hemsida *LÄNK* och gör testet för att se vilken serie du ska ha! Uppge SjälenSåldTillDjävulen för 666% rabatt!”. Då kan de skriva/visa hur de använt produkten en eller två gånger (om detta alls behöver vara med) samt rent allmänt sälja in den med text – precis som företagen beskriver vad som gör dem speciella i reklam på tv.

      Hahaha tack för dagens skratt ?

      ?

    Skulle INTE gå till vare sig den frisör hon går till eller köpa några hårvårdsprodukter som Katrin gör. Endast pga att hennes hår ser allt annat än fräscht ut. Det ser mer sönderblonderat ut än systrarna Graafs gjorde på -90 talet.

    *gör reklam för*

    När Bobbys släppte sin första serie, de fula röda flaskorna, testade jag produkterna ett halvår. Värsta jag varit med om.
    Men det var länge sedan så jag testade den nya serien. Men alltså, jag orkade inte med pappershår mer än en månad så jag slängde det som var kvar.
    Det luktar inte bättre än sånt du kan köpa på Ica, rusta, dollarstore mm.

      Samma som My gör reklam för lika ofta ??‍♀️??‍♀️??‍♀️??‍♀️

        My prisar torrschampot som har dåliga recensioner i andra forum.
        ”Eftersom jag tränar så ofta kan jag inte tvätta håret varje dag”. Är det inte då det behöver tvättas? ? Föna bort svetten, usch.

          INGEN behöver tvätta håret varje dag…

    K18 nå mer behöver man inte ha!!! ????

    Inte en enda kommentar släpps fram på Mys blogg om att hon lämnat bort katterna, det måste väl vara många frågor på det.

      Ja och sedan är ju hennes hus inte ens byggt. Och hon är så dålig. Vad har hon för fel. Hon är ju jättedåligt nästan hela tiden!

        Ja när hon häromkvällen visade alla bilder på sig själv som förr så ser man hur sjuk hon måste vara nu.

        Det ser inte ens ut som samma person.

        Men hon får i allafall hjälp och provtas varje vecka.

        Jag skulle vilja säga åt henne att landa, rota sig, i nuet. My god som hon flänger i privatliv och yrkesliv.

          Hon är sjuk när det passar, att hon ser glåmig ut nu är för att hon inte sminkar sig och har ökat i vikt.
          Snart börjar hon resa och köra träningsläger, då är det full fart igen.

            Ja, det är sällan något som består med henne. Är man dessutom lögnaktig går det snabbt både uppåt och neråt.

      My har tidigare skrivit att Jonas inte är allergisk mot katterna utan att han bara hatar katthår. Trots att My dammsugit varje dag, även inlett ett sammarbete med ett städföretag räckte det inte.
      Vore bättre att vara ärlig och inte ändra sin historia.

      Verkar ha varit för många bollar i luften under lång tid och nu sätter kroppen o knoppen stopp igen. Kanske dags att ge sig själv 100% för att ha en rimlig chans att bli frisk/friskare. Lyssna på sina läkare/terapeuter och inse sina begränsningar.speciellt om hon får/ har fått en kronisk diagnos.
      Katterna i sig var säkert bra för det psykiska måendet men var de en källa till konflikter så är det å andra sidan inte så hälsosamt.

    Gud vad hon ser plågad ut på bilderna som att någon står med en pistol mot huvudet på na.

    Katten är ingen docent i nordiska språk, men hon skriver bättre än det ovan.
    Bobby däremot borde lägga mer tid på sitt skriftspråk istf att ha ålderskomplex.
    Det är på gränsen till katastrofalt dåligt. Eller, nej det ÄR katastrofalt! Att inte kattskrället läser igenom texten innan den läggs ut är mest hennes förlust.

    Typ som Hannah och Amanda som i podden gör reklam för Hello fresh ena veckan och sedan för Linas matkassa veckan efter, blir ju så uppenbart att de inte använder tjänsterna själva eftersom de ju omöjligt kan ha båda matkassarna samtidigt. Speciellt i kombination med att exakt alla poddar som produceras av perfect day har exakt samma sponsorer, märkligt sammanträffande att alla poddar som byter till det produktionsbolaget plötsligt börjar älska Hello fresh, mindler och den där pärlspiralen..

      Jag hade dock båda kassarna förra veckan så det är fullt möjligt. Dock berodde det på att jag hade missat att avsluta prem på Linas..

      Om jag ska göra reklam så rekommenderar jag av dom självklart HELLO FRESH! Bättre recept men framförallt så ingår eg allt. Linas behöver man komplettera med allt för många skafferivaror.

      Jag gillar när de satt och skrek om att man ska köpa begagnat för att de hade Tradera som sponsor. Jo tjena…

    Ja du, hur ofta kan de köra exakt samma reklam på TV, en gång i timmen? Är det här verkligen det mest upprörande som hänt idag?

    Reagerar precis såhär på Reach Medias texter! De ska alltså föreställa reklambyrå men kan varken stava eller skriva korrekt svenska!
    Det ser fruktansvärt illa ut!
    Förstår verkligen inte hur någon enda kund skulle kunna ge dessa förtroendet över sin reklambudget! Det skulle bara vara möjligt om man är kompis med någon av ägarna (*läs Viktor Frisk…)

    Nej – den byrån ger jag inte mer än ett år. Konkurs innan hösten knackar på…

    Det är Bobby som skrivit texten på hans reklam och maybeauty som skrivit texten på deras.
    Jag vet by fact att Katrin aldrig skriver sina egna texter när hon lägger ut samarbeten. Jag jobbade på ett företag som körde influencer marketing med henne regelbundet och vi klippte hennes storys och skrev hennes texter för att hon inte ville göra det själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.