Är det delbart? Om att ta, ha och dela nakenbilder.
”Är det delbart” är en del av polisens brottsförebyggande arbete för att öka kunskapen om och förebygga sexualbrott mot barn på nätet.
Den nya informationskampanjen riktar sig primärt till unga människor i första hand, men vem som helst kan drabbas av den här typen av brottslighet, då den tyvärr förekommer i alla åldrar.
Dock kan det vara svårare för ett barn eller yngre person att förstå konsekvenserna av att ta, skicka eller dela en privat bild och därför vill jag lyfta den här kampanjen lite extra.
Videon här ovan är 15 minuter lång och gjorde mig riktigt illa till mods, men jag rekommenderar er att se den, visa den för era barn och prata kring vad et är som händer i den.

Att dela nakenbilder och andra kränkande bilder är olagligt och spridningen av bilderna kan få utsatta att må väldigt dåligt.
Med nakenbilder menar polisen sexualiserade bilder eller filmer på barn.
Det behöver inte betyda att man är helt naken utan det kan räcka med att man är lättklädd eller att bilden är av sexuell karaktär på annat sätt.

Det här är exempel på situationer som polisen vet händer.
Det kan kännas spännande, vara tänkt på skoj eller som hämnd, men det kan också vara olagligt.

Exempel på situation Typ av brott Någon skickar en oönskad nakenbild till digSexuellt ofredande Någon delar nakenbilder på ett barn i en gruppchatt Barnpornografibrott Din partner eller någon annan pressar dig att skicka nakenbilder Försök till utnyttjande av barn för sexuell posering Någon delar en bild på någon i en utsatt situation, till exempel på toaletten Olaga integritetsintrång Någon hotar med att sprida nakenbilder på dig om du inte skickar fler Grovt utnyttjande av barn för sexuell posering
Bildkälla: Polisen

Om någon skickar oönskade nakenbilder till dig, eller vill att du ska skicka nakenbilder på dig själv, är polisens tips att:

 • Stoppa kontakten.
 • Skärmdumpa, radera inget.
 • Berätta för en vuxen du litar på och polisanmäl så fort som möjligt.

Om du känner att du vill svara kan du använda någon av de här bilderna.
Du kan ladda ner dem i fler format HÄR.

Polisens råd – tänk så här på nätet:

 • Tänk efter innan du går med på att fotograferas eller filmas naken eller lättklädd. Filmer och bilder kan snabbt och lätt spridas till många.
 • Berätta inte ditt namn, ålder, födelsedatum, adress, telefonnummer, skolans namn eller lösenord. Tänk på att vissa appar delar sådan här information om dig automatiskt.
 • Använd sekretessinställningarna. Välj hur synlig du vill vara på appar som till exempel Snapchat eller TikTok. Låt en vuxen hjälpa dig om du tycker det är svårt.
 • Tänk på vad du delar och lägger upp. Var särskilt försiktig när det gäller sexuella bilder och filmer. Du vet inte hos vem eller var bilden hamnar.
 • Säg nej om någon ber dig att göra något du inte vill eller är obekväm med.

Var rädda om er. 

51 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Sex är något personligt, inget som ökar i värde av att dokumenteras av David Attenborough eller någon annan, och spridas till andra.

   hahah vad har David med saken att göra?

   Nämn inte världens finaste man i detta sammanhang!

    Nä precis det där var lågt. Leave mr Atten alone!

  Tack! Vilket jättbra inlägg – ska diskutera detta med mina barn. <3

   Ja bra och viktigt inlägg cancam.

    Oj där blev namnet lite fel sorry!

  Det absolut viktigaste steget i att förhindra att sånt här händer är att folk uppfostrar sina söner bättre.

   ALLA ungar, inte bara sönerna.

    Men hur ofta skickar döttrar oönskade nakenbilder till någon eller pressar någon att skicka nakenbilder på sig själv?

     Bor du på en annan planet?

     Men de händer fortfarande att tjejer gör så? Spelar ingen roll hur ofta de sker, de sker.

      Självklart är det inte bara killar som gör sånt här. Jag kommer ihåg massvis utav mean girls på min gamla skola varav vissa förmodligen inte tvekat på att försöka filma andra i duschen och sprida om de hade haft telefoner. Jag tror vi jätte ofta kastar skit på killar och lite glömmer bort hur det rätt ofta är tjejer som hetsar, uppmuntrar och trycker ner andra tjejer.

        Men asså ORKA. Varför är det alltid personer som måste hävda att kvinnor/tjejer också kan göra dumma och illegala grejer?? Vi fattar det. Maria sa aldrig att tjejer aldrig skickar oönskade nakenbilder. Eller tycker ni att kvinnors våld mot män är ett lika stort samhällsproblem som mäns våld mot kvinnor när det bara handlar om vissa kvinnliga individer?

         Nej men lets mörka allt tjejer gör och kasta bara skit på killarna, jämställdhet ska vara åt båda hållen, inte bara för tjejer fördel

          Fast problemet är att det märkas och ursäktas så fort killar gör något fel. Finns en anledning till varför man är rädd att möta en man ensam ute och inte en kvinna.

           *mörkas

           Och vi tjejer gör inget fel, vi är perfekta. Är mer rädd att möta en kvinna faktiskt för jag vet att dom kan vara brutala

      DET

     Tjejer är en del av samhällsklimatet. Spreds lättklädda bilder på en ung tjej på mig skola när jag gick i högstadiet. Hade vi alla, tjejer som killar, betraktat spridningen som ett brott som killarna begick, hade vi kanske hanterat det annorlunda.

    När jag gick i högstadiet delade min första flickvän en nakenbild på mig. Hennes nyvunna tuffa killkompisar tyckte det va lite kul.

     När jag gick i mellanstadiet så tog mina flickiga klasskamrater alla mina kläder, inklusive trosor, från idrottens omklädningsrum för att kunna hänga de i kapprummet vid klassrummet.
     Mamma har återberättat, jag har förträngt

   Jobbar som vikarie på en grundskola. Har aldrig i hela mitt liv mått så dåligt som nu. Barn är vidriga men jag antar att dom speglar sina föräldrar och deras beteende, ryggradslösa föräldrar som inte är kapabla till att uppfostra sina barn. Men dom är väl barn av sin tid, med allt vad som rör sociala medier och brist på respekt för samtliga levande. Jag önskar att lärare och fritidspedagoger kunde ha bodycam så föräldrar fick ta del av vad som pågår, jag är så ledsen och uppgiven. ”Inte alla barn” nej, men bra jävla nära.

    Du borde byta jobb direkt.

     Ja det har jag gjort, sätter inte min fot på en skola igen.

      Bra, du verkar inte ha talangen.

       Talang i att ta emot allt skit?

       Jag är fantastisk med barn men jag kan inte göra stora förändringar som vikarie. Och vill absolut inte utbilda mig till något inom barnomsorgen efter vad jag sett under dessa år. Lärare och pedagoger har gett upp, föräldrarna ställer omöjliga krav men inte hos sina barn. Barnen får mindre och mindre respekt för varandra och alla i sin omgivning. Jag lämnar gladeligen över till någon med mer ”talang”.

       Anonym 11:14 ???

       Lite typiskt att gå till attack när någon berättar om sin erfarenhet? Det är väldigt nära att tro att det samhällsklimat vi har även innefattar våra kära små barn. Inte allt är så gulligt som vissa må tro, det är en djungel där ute med ungdomar som speglar sig i föräldragenerationens utsvävningar. Det var inte lätt att vara barn på 60-talet inte heller på 70 och 80 men att vara lärare idag 2020 då alla anser sig ha rättigheter till allt måste skapa enorma problem både bland de själva men även på lärarna som dessutom ska försöka mata in kunskap med tesked till dessa telningar. Alla borde få se hur och vad som försiggår i skoltiden så kanske man fick lite mera respekt för lärarkåren.

    Det är fruktansvärt, det du skriver. Bra att du skriver det, vi måste tala om hur det är. Hoppas du talade med rektorn.

    Håller med dig…min syster är polis i en av våra större städer, och hon säger att något katastrofalt har hänt med barns attityd dom senaste åren…? Tror mycket av detta är en politisk fråga, föräldrar har fått nerkört i halsen att barnen skall uppfostras av skola/ samhället.

     Den attityden, att skola/samhället ska uppfostra och ha mest påverkan på barn, måste vi i Sverige med gemensamma krafter försöka ändra, och börja med förändringen omedelbart, för sånt tar tid.

     Vi måste inse att barn är olika och den skolform vi har nu passar inte alla.

     I de flesta fall känner föräldern sitt barn bäst (undantag finns, men vi kan inte anpassa ett helt samhälle efter undantag utan istället gå in med andra åtgärder från samhället där föräldrar brister).

     Föräldrarna är i de flesta fall viktigast för sina barn och bör investera tid och resurser i att uppfostra sina barn och få dem att känna sig trygga. För de barn som inte alls trivs eller kan komma till sin rätt i skolmiljön (och där föräldrar kan axla ansvaret) bör tex hemundervisning vara tillåtet.

    Håller med. Under min praktik på gymnasiet var det tydligt att de flesta inte hade något intresse av att lära sig, det var som ett dagis för högre tonåren. Därför jag sedan valde att lära ut på universitet istället för gymnasiet.

    Om eleverna inte sköter sig så får de gå om – och jag har inte haft några odrägliga studenter alls i princip. Ok – vissa vill ha lite väl mycket hjälp precis innan en inlämning på grund av att de inte planerat bra, men det är ju positivt att de tar initiativ.

  Gäller detta enbart barn/minderåriga? Är det tillåtet att utan tillåtelse dela t.ex. nakenbilder av en vuxen? Det borde ju vara lika olagligt.

   ” Den nya informationskampanjen riktar sig primärt till unga människor i första hand, men vem som helst kan drabbas av den här typen av brottslighet, då den tyvärr förekommer i alla åldrar.”
   Andra meningen i Camillas inlägg, fortsätt läs så kanske du inte missar något

    Japp, jag ögnade snabbt genom texten och missade den infon.

   Från inlägget:
   Den nya informationskampanjen riktar sig primärt till unga människor i första hand, men vem som helst kan drabbas av den här typen av brottslighet, då den tyvärr förekommer i alla åldrar.

  Vill bara säga att det är lika brottsligt att t.ex. skicka oönskade nakenbilder till andra vuxna också. Har själv polisanmält sådant, och polisen tog det på allvar direkt och gick vidare med det.

  Fy sjutton vad jag är glad att jag var ung innan smartphone-eran, innan allt detta nu landar på internet.
  Unga tjejer tar livet av sig idag p.g.a. att bilder deras (ex)-pojkvän tagit läggs online. Det är så ruttet! 🙁

  Bra att polisen gör detta, men förskräckligt att det ska behövas.

  Bra inlägg!

  Rookie mistake nr.1 Vem har inte kodlås, fingeravtryck osv på sin telefon?
  Rookie mistake nr.2 Involvera aldrig ditt face i dina nudes. Trodde alla kände till den gyllene regeln?

   härligt att skuldbelägga folk som tvingats till nakenbilder/fått sina nakenbilder läckta för att de gjort rookie mistakes? skulle du säga det till ditt barn om de blivit groomade? ”dumme fan varför tog du med ditt ansikte på bilden?”

   Rookie mistake nr 3: vara en jävla besserwisser.

   Även om ens ansikte inte är inkluderad i bilden kan personen identifieras från tatueringar, bakgrunden osv. Spelar ändå ingen roll, delar du någons nakenbilder är det straffbart. Punkt slut.

   Barn är ju ofta rookies på det mesta. Lite av grejen med att vara barn.

  Jättebra och viktigt inlägg. Filmen gick verkligen rakt in i hjärtat.

  Sånt här pågick när jag fick i skolan under 00-talet också när webcamen hittat hem i villorna, men upplevde att vuxenvärlden då var fullständigt aningslös och inte ens visste att det fanns internerforum.

  Snacket om att alla föräldrar är kassa och inte bryr sig tycker jag är lite trött. Alltid alla andra som är kassa medan man själv är fantastisk, blabla, var leder sånt snack ens till utom en klapp på axeön till en själv? Tänk att det fåtal som råkar bry sig om sina barn alltid just befinner sig i det internerforum där man själv sitter och kuckelurar? Tror faktiskt 99,99 % av föräldrarna gärna ser att barn slipper få nakenbilder spridda, men tror kanske inte man inser problemen eller vet hur man ska hantera dem. Förbjuda internet visst men det finns ju alltid en risk att barn tar sig runt såna förbud, och då kanske än mindre vågat berätta vad som händer. Läste apropå det i boken ”vad alla föräldrar borde veta” att en förtroendefull relation med barnen där barnen vågar berätta om saker som händer dem skyddar barn bättre än regler.

  Med tanke på att män sprider dickpicks och begår överepp även då de tillhör äldre generationer tror jag knappast grundproblemet är nytt, däremot att internet är en arena där det sprids extremt enkelt och som lätt blir laglöst och fritt från vuxenvärldens insyn. Verkar ju exempelvis inte varit jättemysigt klimat i högstadiet för 50 år sen heller, eller? Kanske också att tafs värderas mer som ett övergrepp idag än på typ 60-talet.

  Jag jobbar i socialtjänsten med ungdomar och jag har reagerat över föräldrarnas bristande handlingsförmåga när det kommer till att stoppa och skydda sina barn från att bli utsatta och utsätta andra på nätet. Och att hålla på med sin telefon för mycket över huvud taget. Föräldrarna blir liksom helt chockade när jag föreslår att de kanske bara kan stänga av wifi / ta telefonen / lägga kodlås på att ladda ner appar osv osv. ”Men jag kan ju inte ta hans telefon då blir han ju arg”. Jag vet inte om det är att de inte egentligen vill veta vad deras barn håller på med, eller om de är rädda att kränka sina barn. En pappa hade lyckats få tag i sin dotters gamla telefon där han fortfr kom åt hennes instagram. Vilket är enda anledningen till att vi kunde få veta att hon blev grovt utsatt av groomers, hon är 13. Mamman däremot, tyckte att pappan var helt galen och att det var så integritetskränkande att kolla dotterns telefon.

  TLDR Föräldrarna måste våga tvinga barnen att visa vad de håller på med på internet

   Så sjukt! det är lite tragiskt. 🙁 min dotter är 2 år. Så ska nog inte uttala mig för mycket om barnuppfostran, men har aldrig visat henne i sociala medier, skickar bara bilder till dom närmsta för jag vill inte normalisera för henne att visa upp sig för hela världen och få likes osv. Hon är redan väldigt mån om kameror och älskar att se bilder och videos på sig själv, (i mitt fotoalbum på telefonen haha) men vet själv hur lätt det var att falla för bekräftelSen när någon ”snygg kille”/gammal gubbe i förklädnad skrev till en. Jag kommer inte låta henne ha sociala medier förns hon är 13+ och då kommer det vara kontrollerat.
   Jag hade tackat min mamma nu i vuxen ålder om hon begränsat mig. Då hade jag sluppit blivit sexuellt utnyttjad och utsatt för diverse övergrepp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.