Vad tror vi har hänt här?

pernillawahlgren Verifierat På våren och sommaren är ett svalt glas rosé en favorit, det passar ju både som fördrink och till maten. ☀Därför är jag SÅÅ glad att Pazzione Rosé äntligen är här! ✨Jag älskar att bjuda mina vänner på middag och gärna på plockmat – från ost och chark till oliver och färska skaldjur. 🧀🦐Den typ av vin som verkligen funkar till allt är en ljus rosé! Pazzione Rosé finns att beställa till ditt närmsta Systembolag för 89kr - Art. Nr: 86582
Bildkälla: Pernilla Wahlgren Instagram

Det här är en riktig liten kluring.
Jag undrar som en flundra över vad som egentligen kan ha hänt här.
Jag har två alternativ, jag har nästan alltid minst två alternativ i mina ”klurisar” och här kommer då ännu en.

Vad kan ha hänt här?
A – Pernilla Wahlgren har helt glömt att reklamidentifiera sitt inlägg?
B – Hon har fått ett exakt likadant frikort från han som är chef över hela ”konkarongen” (alkoholgranskningsmannen, enligt Åsa Ingrosso) på samma sätt som exets nya fruga stoltserade med på Instagram?

70 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hon kanske tagit ett glas rosé för mycket. 🥳 Vad hände med Von Chadax? Inlägget togs bort?

   Det bryter dessutom mot alkohollagen. Det är riktigt hårt reglerat hur man får marknadsföra alkohol, även i sociala medier. Man får inte visa upp annat än själva varan/flaskan/drycken i bild. Absolut inte den ”härliga” bakgrunden som i denna bild. Annonsen får heller inte anspela på känslor eller stämning som den gör här i Pernillas fall. Källa alkohollagen: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/alkohollag-20101622_sfs-2010-1622

    En till aspekt ”Alkoholkonsumtion och alkoholdryck bör i marknadsföring inte framställas vara av
    särskild vikt vid högtider eller årstider.”

    https://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/produkter-och-tjanster/alkohol-och-tobak/kovfs-2016-1-marknadsforing-alkoholdryck-konsumentverket.pdf

    20% av texten ska belysa det skadliga osv i en annons (gäller både print och online) Vad gäller för en advertorial i SM?

    http://alkoholdebatt.se/marknadsforing-av-alkohol/

    Sofia Wood kör också alkoholromantik i sin blogg men får ingen kritik.

     Det gäller inte på sociala medier, där finns inget krav på varningstext.

  Von Chadaux, företaget bakom de fejkade marmormöblerna, publicerar nya inlägg om sina möbler på Instagram som om inget hänt. Hur länge tänker Nyheter24 vänta på svar från dem innan inlägget om dem publicerad igen?

   Hur vet man att det är fejkmarmor?

    Inlägget som togs ner innehöll bilder från olika influencers som hade ”köpt” marmormöbler från företaget. På bilderna såg man tydligt att mönstret på de olika möblerna var identiska. Samma mönster dök upp flera gånger. Riktig marmor är alltid unik, det går inte att få två marmorbitar med identiska mönster i ådringen. Deras produkter är någon sorts konstgjord marmor. Företaget vägrar dessutom svara på frågor om var marmorn kommer ifrån och har ingen information om ursprung på sin hemsida.

     Oj! Ok tack! Tråkigt att inlägget plockades ner

     Man ser det på VCs egna bilder också. De två första bilderna de (von.chadaux) har uppe i stories just nu är två olika produkter, hemma hos två olika personer (taggat @janaheinrici & @bisse_ ). Framsidan på kuben i första bilden har IDENTISKT mönster med foten på bordet i bild två, ett slags snedställt H med en hästskoform nere till vänster. Marmorklistermärken à la perstorpsplatta.

     Har du någonsin hört talas om book matched slabs? Visst dom är inte 100% identiska men det går inte direkt att se någon skillnad. Nu säger jag inte att företaget i fråga inte använder man made sten, men dom kan faktiskt ha köpt in från samma block och då ser dom väääldigt lika ut.

      Mönstret i deras olika möbler är identiska, alltså på pricken identiska. Dessutom vägrar företaget svarar på frågor om var ”marmorn” kommer ifrån.

      Kan du förklara varför mönstret är identiskt med ”stenplattor” man kan beställa från Alibaba?

    Jag _vet_ att det ska reklammärkas men om vi bortser från lag/regler.
    Varför är det så viktigt i detta fall? Det är ju helt uppenbart att det är reklam för en flaska vin, oavsett om det står reklam för eller ej. Är det inte smygreklam som är det egentliga problemet? Där man inte fattar om det är spons/reklam?

     Bra att du fattar att det är reklam för vin. Det gör inte alla och det har inget att göra med att de är mindre begåvade än du. Har du någonsin ställt dig frågan varför reklam får människor att välja den produkten som reklamen avser? När du klurat ut svaret på den frågan då vet du varför det finns lagstiftning om reklammarkering.

     Det handlar om marknadsföringslagen. Varför struntar många influerce i att betala skatt på de rabatter och pressgåvor de får, inte är så noga med att märka ut branded content på instagram eller gör reklam för alkohol utan att följa lagen? De ska själva få saker gratis men bygger sitt bolag på att få alla andra att betala för grejerna. Många orkar inte ens skriva sina egna inlägg utan de har kunderna gjort åt dem.

   Hoppas sååå att inlägget kommer upp igen!

   Kan det vara som så att det faktiskt är samma bord som flyttats från den ena flunsan till den andra? Ser framför mig en mindre transportbil med två gubbar eller gummor som står utanför och väntar på att flunsorna ska pynta, ljussätta och fota. Sen snabbt ut med bordet genom dörren till nästa flunsa. Snacka om cirkulärt bord!

    Hahha va rolig du är :D. Tack för morgonens första skratt!

    Bästa kommentaren 😂😂

    Fast det är samma mönster på olika produkter också:
    De två första bilderna von.chadaux har uppe i stories just nu är två olika produkter, hemma hos två olika personer (taggat @janaheinrici & @bisse_ ). Framsidan på kuben i första bilden har IDENTISKT mönster med (den rundade) foten på bordet i bild två, ett slags snedställt H med en hästskoform nere till vänster.

    Låter som Anna Wii och Chanel-påsen.

     Har inte orkat läsa Anna Wii på flera år. Berätta om påsen 🙂

     Krispigt vitt, fårskinn, rosor och en gammal Chanelpåse och du har content till en blogg.

      😂 Haha då hänger jag med. Faktiskt kommer jag ihåg påsen nu när jag tänker efter. Jag såg mest framför mig några fula plastblommor i tidningspapper som var med på varenda bild ett tag.

       Haha åh tittade in på hennes insta nu… Chanel-påsen lever och frodas fortfarande!

        😂

        Varför har hon rosorna i en Chanelpåse och inte i en vas? Jag förstår inte

   En benämning av materialet verkar vara SYNTHETIC MARBLE. Ta bort mellanslagen i länken nedan så dyker det upp ett bra jämförande exempel. Det framgår tydligt av bild nr 2 att samma mönster upprepas på soffbordet och sidobordet. Länken är klippt i delar för att den inte ska fastna i spamfiltret. Det verkar alltså inte vara folierat trä utan någon sorts stenprodukt. .my är toppdomänen för Malaysia.
   ht tps: //yen design. my/product/iris-synthetic-marble-y9110-rectangular-coffee-table-set/
   Ser nu att det eventuellt är samma skiva på det här bordet som hos VonC. MATERIAL: FAUX MARBLE.
   ht tps: //yen design.my/product/yen-design-101ab/

    Ja det är ju samma tryck som den sista länken.

  Det är SÄKERT alkoholgranskningsmannen som är i farten! Har hört att han jobbar hårt med att dela ut frikort.

  Njaaee, tror vi verkligen på fullt allvar att Åsa skulle dela med sig av sin kontakt till Pernilla?🤔
  Aj dånt tink sooo…

  Rosé ser så gott ut!!!
  Synd att det inte är gott…..

  Många saker som känns bra i teorin men som inte alls funkar i verkligheten, som exempel: ”jag duschar i morgon bitti i stället för i kväll, det är rimligt”. NEJ det är aldrig rimligt att orka duscha på morgonen. Hatar när jag prokastinerar och orkar inte kolla hur det stavas.

  Nä, i dag är det ju lön och i morgon är det fredag.
  Det är rätt gött.

   Gött att få lön idag. Jag får vänta ”ända” till imorgon. Varför får vissa lön 25:e och andra 27:e? 🤔

    Jag får lön den 15:e.

    Generellt gäller väl att privata företag får lön den 25:e, de som jobbar inom kommun/regioner den 27:e. Vissa hotell och restauranger väljer att ge lön denb15:e.

     Jag är kommunalanställd och får lön den 25:e.

     Jag jobbar statligt och vi får lön 25:e 🙂

     Jag jobbar i kommunen och får den 26:e.

      Jag jobbar på grisgård och vi får lön den 21:a 😄

      Jobbar kommunalt och får 27:e.

     Jag jobbar i regionen och får lön den 25:e. Men det ändrades för några år sedan –
     Innan dess var det den 27:e vilket regionen sparade ränta på, men ett beslut togs om att det var orättvist mot medarbetare att få lön så sent då en del räkningar förfaller vid månadsskiftet.

    Beror på anställningsavtal.

    Jag vet inte vart jag har hört det ifrån så ta det med en nypa salt. Har för mig att man måste ha lönen på olika datum för att hindra någon slags överbelastning för banker den 25e.

  Jag trodde inlägget handlade om att hon inte öppnat flaskan….? Men nog hällt upp! 😅

   Haha så genomskinligt!
   Det är alltså utspädd hallonsaft i glaset? 🤔

   Precis som reklam för mascaror när borsten ligger på en annan oöppnad mascara

  Det är i alla fall snällt att hon bjussar vännerna på färska skaldjur. Det hade varit taskigt att hala fram ett par gamla ostron varje gång det ska korkas upp. Då kan man ju tro att matförgiftningen kommer från vinet.

   Du har aldrig hört talas om en frys?

    Är de färska om de varit frysta? 😉

     Nej, det var ju just det.

  Inte för att jag tror att det är fallet, men vad gäller med influencers som gratis, utifrån uppriktighet, tipsar om något de verkligen tycker om? Är det reklam?
  Ponera att hon tycker att detta är världens godaste rosévin (igen, det är sannolikt inte troligt) och helt enkelt bara vill tipsa sina följare om de letar efter en ny favorit från vinhyllan, då har hon väl inte gjort något fel i inlägget?
  Och återigen, inser att det förmodligen är betald reklam som hon glömt markera.

   I detta fall helt osannolikt som sagt, eftersom det är hennes eget vin 🙂

   Reklammärkt eller ej så måste inlägget följa alkohollagen och Konsumentverkets riktlinjer och allmänna råd om marknadsföring av
   alkoholdryck till konsumenter.
   Det är väldigt mycket att tänka på om man ska samarbeta med ett företag om marknadsföring av alkohol på sociala medier. Nästan omöjligt att göra rätt för en influencer.

  Skriv om fröken Bella som brände 16 miljoner på ett år, för att leva lyxliv och därmed ta ut högre betalt för samarbeten. Hon prioriterade visst bort barnen på vägen har hon nu kommit på!
  Ungefär som om hon vore en bättre person nu förtiden. Hennes självinsikt kan diskuteras…

   Ska hon kopiera en artikel som redan finns att läsa på Aftonbladet?

    Varför ska hon kopiera en artikel?

     Det är ju vad det blir om hon skriver om artikeln som redan finns.

      Du trot inte hon kan tänka själv och göra egna tolkningar?

   Jag läste artikeln nu och hon måste ha varit en av de första influenserna i Sverige men hon va också absolut den som såg till att hela den branschen numera är rejält tvivelaktig.

  Läser inte hennes blogg längre men affären hon har/hade och klänningarna reklammarkerades aldrig.

  Konsumentverkets granskning av 50 influensers, vilka var de? De är utbytta med en svart ruta i deras vägledning. Ingen av de stora verkar ha läst den då ordet REKLAM fortfarande lyser med sin frånvaro.

   Namnen fanns i rapporten om jag minns rätt. En salig blandning av stora och små. De jag minns var Kenza och Mia Skäringer. De skrev ngt om att de medvetet valt olika sorts bloggare.

  Som texten är skriven låter det ju som reklam. 🤦‍♀️

  Inte mycket till ”pazzione” när man copy+pastar en tafflig säljtext från ett pressmeddelande för att kränga en billig rosé. Produktbilden är fin, men den oöppnade flaskan väcker frågan vad tusan de har hällt i glaset?

  Pernilla behöver ej reklammärka! Det sa Konsumentverket till mig och även reklamombudsmannen. De hänvisar till att hennes följare är medvetna om att det är en egen produkt som bär hennes namn. Dock måste hon reklammarkera allt som inte är designsamarbete, gäller inte heller hennes show, hennes webbbutik osv. Tycker det är märkligt men så är det iaf att vissa behöver ej, det är hon och Bianca som är undantagna regeln.

   Hahaha

    Ja de gör en individuell bedömning och då har de kommit fram till det. Märkligt att de verkar tro att alla deras följare följer varje steg de tar så att de är insatta i deras egna varumärke osv men det är den bedömningen de gjort. Så de kommer aldrig testa ens anmälningarna om de ej handlar om företag som inte styrs av dem eller är i designsamarbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *