Att prata med små barn om musik

Pressbild Einar och K27
Einar verkar gilla Gucciloggor, nästan lika mycket som Joakim Lundell. Vi har Team Gucci till höger och Team Burberry till vänster;-)

Gillis och jag lagade mat och han ville lyssna på Einar. Det är en hiphoppare och jag tycker att det är så jobbigt att han ville lyssna på den typen av musik.
Det är en fruktansvärda texter men jag kan liksom inte hindra honom. Eller kan man det? Hur skulle ni agera? // Isabella Löwengrip

Isabella tar upp en väldigt viktig fråga på sin blogg, nämligen vad man gör om barnen vill lyssna på musik man själv tycker är olämplig och rent av vidrig.
Och det behöver ju inte bara handla om musik, det kan handla om videos, spel och filmer också men i det här fallet handlar det om musik.
Hennes son vill lyssna på Einar, vars texter Isabella tycker är fruktansvärda.

För kännedom så kommer här några textrader ur en av Einars låtar:

Ey, din hora är en hora, mannen, säg inte nå’t annat
Jalla, bre, vad tror du mannen? Vi är inte samma
Ey, jag becknade i skolan tills de ringde till min mamma
Knulla orren inne i toan tills jag motherfucking sarrar // Från låten ”Inte samma”

Jag kan helt hålla med Isabella i hennes åsikt omEinars texter, de är fruktansvärda och absolut ingenting som lämpar sig för barn.
Det enda positiva med hans texter är att många av dem är rent obegripliga och således kanske gör mindre skada än de som låter som raden jag citerade här ovan.
Helt ärligt – förstår ni det här?

Hon å’ jag e’ som jag å’ min glock babe
De finns inga andra baby de’ finns inget stopp, nej
Hon e’ som äzi jag som zutt de’ blir en cocktail
Hon har fått benim att fastna svär då hon har fått mig // Från låten ”Katten i trakten”

Bror, det här är inget skoj
Bror, jag kommer från Sandsborg
Grabbar pull up på ditt torg
Lämnar din amne med sorg
One to one, det är tolv ett
Din grabb, han säger ”Stoppa våldet”
Min grabb, han står här med revolvern (Pow) //  Från låten ”Nr 1”

Jag blir typ full i skratt av det här och har svårt att ens ta det på allvar som vuxen.
Kalla mig Tant CamCam för det är nog vad det handlar om, men bara för att jag själv tycker att texterna låter fåniga så vidhåller jag att den här typen av musik inte passar sig för barn och ungdomar.*
Isabella frågade sina följare om råd då hon inte vet om hon kan hindra honom från att lyssna. Kan man förbjuda?

 Nej Einar hade jag faktiskt inte tillåtit. Han ordval är inget för barn! Ingen man ska lära sig i den åldern. Det vet ju inte Gillis själv, så det tänker jag ligger på föräldrarnas ansvar. Ofta tar ju också barn efter vad de hör. Hej Isabella! Min son är lika gammal som din och vill också lyssna på Einar men jag har sagt nej. Tycker att han är för liten och vill inte att en sådan värld ska normaliseras hos honom. Texterna är extremt grova. Har förklarat för honom att jag tycker att texterna är olämpliga för ett barn i hans ålder. Jag vill inte att han ska börja tycka att den världen är cool. Jag lyssnar dock gärna själv på svensk rap/hip hop i bilen när han inte är med:-)  Jag vet inte hur din och Odds relation ser ut men jag hade tagit ett snack med honom och berättat hur du känner om Gillis musiksmak. Ibland kan det vara bra att bolla med pappan och se hur han ser på det. Kanske får du stöd där för en gräns som känns bra för alla. Det är svårt det där med gränsdragning. Jag hade i allafall pratat med mitt barn om jag kännt lite oro för orden han lystnar på. Men vad vet jag. Du känner ditt barn bäst och det kanske bara var en engångsföreteelse. I morgon kanske han lyssnar på något helt annat ? Var rädd om dig. Du är värdefull //Är det grovt opassande texter för hans ålder tycker jag du har all rätt att förbjuda. Viktigt dock att ta en diskussion och förklara/prata igenom varför det inte är okej. Vad är det som inte är bra och vad han verkligen ”sjunger i låtarna”  Du är Gillis mamma, klart du kan hindra honom från att lyssna på musik med grov text. Du har ju säkerligen regler kring filmer/serier osv. Han är ju i en ålder där språket utvecklas, provas och utmanas. Det är ju upp till oss vuxna och lära barnen det vi vill att de ska lära sig. // Tror det är bättre att balansera än att förbjuda. Balansera lyssnandet på musiken med att prata om baksidorna om det som det rappas om. Kanske lite motvikt till glorifieringen, att barn förstår att det inte är coolt med kriminalitet, droger, gäng och annat destruktivt – utan snarare sånt som gör en väldigt rädd, ledsen och ångestfylld. Förklarat på ett bättre sätt så barn förstår såklart. Alltså jag säger rakt av att det inte är lämpligt, alternativt att jag inte orkar lyssna på det.. lite beroende på text. ? jag låter iof inte mitt barn köra youtube (med yumi å tomi i spetsen) i vardagsrummet heller ??‍♀️ // Självklart så tycker jag att du(och hans pappa ) ska ta vuxenansvar ang musiken. Prata med honom om texterna och berätta att du ogillar dem och varför. Tycker att såna här saker kan man ta upp till diskussion på föräldramöten när det handlar om så små barn.Skillnad om han vore tonåring.  Musik Barn behöver vägledning och bestämda regler. Det är bara att säga till sonen att ”du är för liten för att lyssna på den typen av texter. Du förstår inte orden så du får vänta tills du blir äldre” Typ så eller något liknande. Stäng av. Punkt och slut.

Det kom in många bra svar, men jag tänker att i med största säkerhet har bra saker att komma med, både vad gäller just den här specifika situationen eller andra mer generella.
Hur gör man?
Är det bättre att bara förbjuda rakt av eller ska man sitta ner och prata om saken?
Eller båda? Prata OCH förbjuda?

 

305 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Om jag hade barn skulle dom aldrig få lyssna på sånt skit. Never in my life.

      Förbjuda. Barn dör inte av att vuxenvärlden sätter gränser.

        Nej jag fattar inte varför Bella tror att hon inte kan sätta gränser för sina barn. Vem ska annars göra det?

          Detta har förmodligen inte ens hänt
          ”Alla inlägg har en baktanke”//Bella

            Exakt min tanke. Genomskinligt. Men läsarna nappar lydigt och kommer med femtioelva kommentarer. Snart kommer ett inlägg med reklam.

            Betyder ju inte att det inte har hänt och inte är sant. Var har hon sagt el skrivit att alla inlägg har en baktanke? Det hon skriver om är ju sant och har hänt även om hon har strategier el hade det tidigare iaf numera har hon inte det på samma sätt tydligen utan bara berättar om sitt liv o sina dagar. De flesta har strategier med insta och bloggar.

              Naiva sate

        Barn dör heller inte av att ta del av kultur.

          Kultur?

            Musik, du vet.

              Du vet mediatjejerna runt 40 år blir alldeles till sig i brallan.

              Man måste skilja på person och verk.

              Spännande med bad boys

                Jag inbillar mig du gått lite off topic nu.

                trash”advokaten”

                Är det rapparen själv som är här och försöker förmedla ett budskap ?

                  tror inte han kan sätta ihop en hel mening själv

                    Nej det är sant!

          Men verkligen. Hallå- vad bestod texterna av när vi var små? Hade det hjälpt om ens mamma och pappa förbjudit dem? Inte ett dugg.

            Ja väldigt många låttexter av diverse artister innehåller ju olämpliga texter för barn, men man gick ju och sjöng sånt när man var barn. Denna text av Einar är ju extremt grov och direkt olämplig för barn att lyssna på. Usch. Inte lätt att förbjuda el göra något åt men hon kan ju stänga av när hon hör låten och kanske prata med sonen.

              Det är ju inte sant. Bamselåten, Alice cooper, usher, alla hoes & bitches & big butts…hårdrock var ju klassificerat som satanism. alla föräldrar i alla generationer har nåt de ogillar. Barnen växer upp ändå.

              Jag kommer aldrig glömma hur min syster gick och sjöng på Magnus Ugglas nitar och äder som femåring. Det var för att den gick på radio konstant så hon snappade väll upp det i bilen på väg till dagis år 2000 mina föräldrar tyckte att det var fruktansvärt…

              Får jag inte nitar och läder
              Höga stön och porriga kläder
              Har du glömt, helt missbedömt
              Varför du blev min
              Får jag inte komma på natten
              Sätter du vår kärlek på prov
              För missar du så dissar du
              Alla mina manliga behov

                För att inte tala om hur vi när jag var lite gick och sjöng på ”Sex on the phone” och ”shut up and sleep With me”

          Jo de dör. Det pågår ett gangsterkrig dit där flera rappare har kopplingar. Jag bor i området. Kom hit och känn känslan när de skjuter.

          Pang, pang, pang, pang hi hi

            De är så patetiska och leker usa… som att de inte har möjligheter att bli vad de vill i sverige.. Allt är liksom gratis.. Patetiska töntar

              Patetiska. Och livsfarliga.

                Ja, det får vi tacka vårt slappa rättssystem för. Men det kommer nog ändras med tiden det med.

                  Nä, isf hade de ju inte haft den typen av kriminalitet i USA?

              Fast det här handlar om ett strukturellt problem. Den utanförskap som sker i Sveriges förorter är ett faktum. Alla har inte samma möjlighet i Sverige oavsett om man vill tro på det så har inte alla det. Dessa ungdomar tvingas ofta in i kriminella kretsar redan som barn, ofta för att hjälpa åt med ekonomin hemma. Det enkla exemplet som att stjäla cyklar, alla skolor har trafikdagar där du ska ta med cykel till skolan. Du vill inte vara utanför för du har inte någon cykel som de andra barnen och dina föräldrar har inte heller råd. Du snor då en cykel för att inte sticka ut eller vara annorlunda. Det var min verklighet.

              Jag hade tur och hängde på fritidsgården där jag fick hjälp med studier men för många i min klass såg det inte ut så. De lever idag liv som beskrivs de här låtarna.

            Exakt. Att de tjänar pengar på att glorifiera en farlig och destruktiv livsstil är ju helt absurt!
            Med risk för att låta mossig men de här herrarna som lyckats tjäna vita pengar på en svart livsstil (svarta pengar alltså=oskattat, under bordet) borde ju fan låsas in. de har ett oerhört våldskapital och använder sig av vapen och sprängmedel. Alltså herregud, hurfan kan dom ens få spelas på radio? Lås in dom för sina brott innan fler dör

              Bara lydiga och lagliga människor ska få spelas på radio <3

                Ja. Bra att du har förstått det rätt!

                  Inser du hur många artister som röker gräs och drar kokain? FÖRBJUD ZARA LARSSON!!

                    Och Sean Banan.

                    Ja, framförallt förbjud droger. Vänta det ÄR ju förbjudet!

              jag tycker det är intressant att dessa kriminella sällan bor på typ Strandvägen eller i 20 miljoner kronors villor i Saltsjöbaden. Det är oftast någon sketen hyresrätt i typ Vällingby (inget ont mot vällingby, det är fint på sina ställen), har en fet bil på någon annans namn och that’s it. Vart är pengarna? De hade liksom haft mer pengar i slutändan om de bara hade typ tagit en KY utbildning och jobbat som vanliga människor gör…

                Haha det ironiska är att dom ska framstå som att dom kommer från värsta ruffiga förorten. Uppvuxen i samma ort som Greekazo och växt upp i en riktig svennebananig medelklassidyll. Visst att det finns lite ruffigare området bland hyreshusen men det är långt ifrån ett ghetto i USA som dessa människor vill få det att framstå som.
                Einar är väl från Enskede gård? Finns ju betydligt värre ställen att växa upp på. Sen om man väljer mindre vettigt umgänge får det ju sina konsekvenser.
                Sen kan man såklart diskutera varför/hur/när/var dessa killar gör som dom gör…

          Det finns en enorm mängd av annan kultur, annan musik, han kan ta del av. Det finns liksom tillräckligt mycket musik utan grova ord att han kan lyssna på ny musik konstant tills han blir vuxen. Varför välja bort annan musik till förmån för Einar?

        Fast att förbjuda musik är både kontraproduktivt och löjligt tycker jag. Kom igen- ungarna kommer lyssna på Einar eller nåt annat med jävliga texter ännu mer om man förbjuder dem fast i smyg och med kompisar som får. Och så blir Einar el dyl nåt coolt och rebelliskt och förbjudet i stället- nån man ser upp till som morsan hatar. Bättre låta dem lyssna men diskutera värderingarna i texterna med barnen.

          såklart att barn fortfarande kan få tillgång till musik dom inte får lyssna på, skillnaden är att dom vet att deras föräldrar moraliskt inte är okej med det. Föräldrar har satt gränser i alla tider, det är ingenting nytt. Tror inte att diskussionerna runt att vissa män tycker att det är rimligt att kalla kvinnor för horor går varma i dom svenska hemmen direkt.

            Men det är ju en disk du får ta om din unge sitter hemma och diggar Einar eller Yasin. 100 ggr bättre ta den disk så ungen fattar vad texten står för än att dra till med ett förbud hen inte kommer följa i alla fall. Bara att du då inte vet vad de lyssnar på för att de tvingas göra det i smyg & kan inte diskutera.

              Snälla förkorta aldrig mer ordet diskussion.

                Tack.

              För ett barn på 7 år som Gillis är kan man dock stänga av och säga att den här musiken är inte för barn. Börjar barnet vara runt 11-12 så anser jag som du att man inte kan förbjuda rakt av för i den åldern kommer de hitta musiken ändå. Då är det bättre med diskussion.

                Man kan ju säga att nej, vi lyssnar inte på den här musiken här hemma och förklara varför/diskutera. Sen fattar väl alla föräldrar att de kommer lyssna på det ändå när de själva kan få tag i den, men det är ju så det är att växa upp, att göra spännande förbjudna saker men sen när man blir vuxen på riktigt har man förhoppningsvis grunden till sunda värderingar med sig.

          Sådana låtar och texter borde inte få vara tillåtna över huvud taget. Borde helt förbjudas att spelas offentligt och förbjudas att helt släppas men det går väl tyvärr inte.

            Du skulle nog trivas bättre i Nordkorea?

              Livsstilen nämnda rappare förmedlar passar Nordkorea utmärkt. Bara förklädd som amerikansk istället för kommunistisk.

      Hehe. Lycka till med att förbjuda barnen att lyssna på viss musik de fått för sig att de gillar eller som kompisarna gillar. De funkade inte på 50- talet och kommer inte funka idag.

        Haha…håller med!
        Tänk vad hemskt det var när Elvis & Beatles kom, det var ju alldeles förskräckligt.
        Alla föräldragenerationer har försökt förbjuda sina barn från att lyssna på något som de tyckt varit ”hemskt” …har barnen lyssnat – NOPE!
        Lycka till alla föräldrar därute!

          Fast det är ju skillnad på Beatles och att sjunga om att kvinnor är horor…

      Jag skulle låta dem lyssna korta bitar när jag satt brevid, så kan man prata om saken. Då slipper de ”sukta” om saken. Totalförbjud gör ofta bara barnet mer besatt. Men totalförbud när jag inte är med och inget hen ska lyssna på.

      Man lyssnar på vad man vill, jag lyssnar på einar för han rappar om sina problem och är en stor förebild för mig att man inte ska vara ensam när man mår dåligt.
      Hans musik öppnade en värld för unga barn som fick någon att lyssna på för att fatta att man inte är ensam att må dåligt.
      Nils Einar Grönberg är en bra person, gangsterrappen ville dra in han i den mörka världen, andra rappare vart avundsjuka!
      Han ville inte kalla sig för en gangster utan detta är hans kultur.

    Hon är så konstig när producerar den här typen av texter ”hur skulle ni göra?”. Typ Gillis vill hoppa nerför en bro, hur skulle ni göra.. Provaktion eller ej, men hon verkar inte fatta att hon är förälder ibland.

      Fast jag kan förstå att det är en konstig regel att ha. Musik är ett sätt att uttrycka sig precis – och hur knepigt hade det inte känts att förbjuda sitt barn att kolla på vissa målningar även om man hade gjort det?

      Dessutom har ju barnen telefoner, typ alla av dem. Att förbjuda att något lyssnad på hemma när de ändå har tillgång i hörlurarna kan ju inte vara helt enkelt?

      Jag menar inte att man skall låta barnet lyssna. Vad jag menar är att Gillis är Bellas första barn och hon verkar inte ha så många att bolla med. Dessutom har hon, oavsett vems fel det är, en komplicerad relation till sina egna föräldrar vilket säkert komplicerar hennes egen föräldrar roll ibland. Att hon därför frågar och har mycket tankar och funderingar är kanske inte så konstigt egentligen?

        Det GÅR ju inte att förbjuda. Helt absurt en del verkar tro det. Hur ska ni enforcea det förbudet har ni tänkt er?

          Nä det är svårt. I alla fall att kontrollera att förbudet följs. Bättre då att förse barnen med värderingar som gör att de absolut inte vill beblanda sig med sån skit!

      Är det inte hennes försök att interagera med sina läsare? Vara lite tillgänglig och förtrolig?

        Ja men det är så genomskinligt, det jag menar att hon alltid har gjort så, ställt korkade frågor i sin blogg.

        Hon älskar provocera men vågar aldrig ta ställning till nåt egentligen, eller komma med någon intressant åsikt.
        Därför hon är så förbannat trist.

          Det är ingen korkad fråga.

        Även om det är på det viset så är frågan ändå både viktig och intressant att diskutera…

      Isabella är väldigt konstig ibland men tycker den här frågan är rätt valid.

      Du är mer konstig 18.04 som gör en sådan jämförelse. Vad är det som är provokation? Klart hon fattar att hon är förälder men även föräldrar har svårt att veta vad som är rätt att göra ibland och många föräldrar rådfrågar andra föräldrar, inget konstigt i det. Inget konstigt eller ovanligt heller att bloggare ställer frågor, som du ju ser i bland annat denna blogg. Så hon är som andra i det.

      Hon vill bara ha aktivitet på bloggen.

    Finns det inte ”rumsrena” hiphoppare?
    Jag lyssnar själv inte på sånt så jag vet inte.

      Will Smith!

        var tror du gangster rap genren kom från? Om du lyssnar eller läser texterna såattehhh…

          Alltså folk som skriver såatteh ?

      Jo men inte vill kids i några generationer sedan Mozart lyssna på den rumsrena varianten. Mozart, Beatles, heavy metal- alla har setts som satan.

      Jo det gör det. Lyssnar en hel del på hiphop. Framförallt amerikansk hiphop från 90-talet/början av 00-talet.
      Dels är låtarna betydligt bättre, välproducerade, ofta samplade från gammal soul och RnB och texterna har ett budskap. Ibland politiskt, samhällsproblem eller klasstillhörigheter ibland något annat.

      Svensk ”modern” hiphop och rap är meningslösa texter som på sin höjd handlar om vapen, bilar och ”grabbarna”/deras ”bröder”. Sen är det oftast tung autotune på för de kan verkligen inte sjunga eller rappa och framförallt så kan de inte rimma vilket är lite grunden i rap. Det är helt enkelt värdelös musik och inget unikt för Sverige utan även modern amerikansk ”rap” låter hemskt. Speciellt ”mumble rap” där de bara mumlar massa osammanhängande ord och emo rap där emo kidsen har gått från rock till rap.

      Kan rekommendera Wu tang clan, GZA, RZA, Gang starr, Ghostface killah, Big L, cunninlynguists (inte så tung/hård utan mjukare och lättare att lyssna på om man ej är förtjust i rap), Murs och Mac Miller om man nu vill ge rap en chans.
      Håll er borta från alla svenska förortsrappare som är populära bland kidsen bara. Deras misik borde inte ens få kallas rap.

        Om du jämför texterna på de du räknade upp med Einars texter så är de lika grova. Inte mig emot, men många tycker att det är fruktansvärt när de hör den svenska texten utan att inse att de engelska är lika grova.

          Tänker som du, med svenska blir det mycket mer nära inpå och känns väldigt mycket grövre.

      Lady, don’t you know we love you? (Dear Mama)
      Sweet lady, place no one above you (You are appreciated)
      Sweet lady, don’t you know we love you?

      I love payin’ rent when the rent’s due
      I hope you got the diamond necklace that I sent to you
      ’Cause when I was low you was there for me
      And never left me alone, because you cared for me
      And I could see you comin’ home after work late
      You’re in the kitchen, tryin’ to fix us a hot plate

      And since we all came from a woman
      Got our name from a woman and our game from a woman
      I wonder why we take from our women
      Why we rape our women, do we hate our women?
      I think it’s time to kill for our women
      Time to heal our women, be real to our women
      And if we don’t we’ll have a race of babies
      That will hate the ladies, that make the babies
      And since a man can’t make one
      He has no right to tell a woman when and where to create one
      So will the real men get up
      I know you’re fed up ladies, but keep your head up

        Tupac. Det var bättre förr.

          Mycket bättre förr!

      Markoolio? 🙂

        Hahaha har du lyssnat på Markoolios texter?

      Gammal hiphop gjordes av langare.
      Dagens hiphop görs av brukare

      Häzz

      Macklemore. Han är ju känd för att aldrig glorifiera alkohol, droger, våld eller kvinnoförnedrande språk i sina texter. Läste nånstans att han får fanbrev från ungdomar på anstalter och behandlingshem om att hans musik är en tillflyktsort för dem, när annan rapp romantiserar de droger och den livsstil som de försöker bryta band med

      Macklemore, Childish Gambino (iaf drog/vapen-hållet är slopat), G-Eazy i vissa fall, Wu tang.

      Jag har svårt för att ta folk som Einar seriöst i deras texter om deras ”verklighet” när han har den bakgrund och uppväxt han har, där är det bara larvigt att han ska hålla på med vapen och droger. Medan t.ex Wu Tang blir det inte samma grej då det faktiskt är ”real”.

    Men alltså hur kan hon INTE förbjuda? Iaf hemma måste hon väl kunna säga åt sitt eget barn att inte lyssna på sån skit.

      Är ni så här naiva på riktigt? Det går inte att förbjuda barn från att lyssna på viss musik oavsett hur dålig en vuxen tycker att den är.

        Fast jo, om man vill går det, åtminstone hemma. Byt lösenord på spotify, sätt lås på youtube, dra in veckopengen, whatever.

          Men verkar det rimligt lägga ner så mycket tid och energi på nåt som inte kommer funka iaf- ungarna kommer lyssna med & hos kompisar istället. Bättre diskutera värderingarna i texterna men hur ska ni förbjuda barnen från att lyssna på P3 eller se på TV? Blir förvånad över hur ignoranta många är- ingen enskild kan censurera mediabrus.

          Är så glad att jag inte har föräldrar som tänker som dig

        Det går att påverka sina barn. Men främst genom värderingar!

        Klart det går. Han är väl ca sju år gammal? Han behöver inte kunna låsa dörren till sitt rum eller ha padda eller smartphone.

          Men dina barn har ju kompisar i skolan och kompisarna har äldre bröder. Det är vansinne tro att barnen inte kommer lyssna på musik föräldrarna förbjudit…

            Jag tror inte att barnen i förskoleklass kommer dragande med sin ”bergsprängare” till skolan och slår på Einar så att det brusar ut över skolgården.

              Nej du vet- de har iPhones numera. Och hörlurar. Och delar med sig.

                Som de inte får använda i skolan..

                Inte sjuåringar hoppas jag. Åtminstone inte i skolan

    Om man spelar Einars musik baklänges, så kan man höra höra hemliga budskap om att Gud är god. Eller om det var reklam för BingoLotto. Är litet osäker.

    Hur upptäckte Gillis Einar överhuvudtaget?

      Exakt min tanke, mina barn är 9 och 7 år och de har aldrig hört talas om honom. Om de skulle nämna och vill lyssna på honom så skulle jag tillsammans med barnen lyssna på en låt, förklara vad han säger och vad de är för fel med de han säger. Jag tror och hoppas att mina barn självmant skulle säga…honom vill jag inte lyssna på.

        Dina barn har väl aldrig lyssnat på radio isåfall.

          Min elvaåring har förmodligen inte hört en minuts radio i sitt liv, varken hon eller hennes kompisar vet knappt vad det är. Hennes Spotify består mest av Sabaton och Brothers of metal ?

            Jävlar. Synd om ungen!

              Ja, fruktansvärt att hon lyssnar på musik hon gillar ? ring soc!

                Nej men låter helt sjukt att inte veta vad radio är för något. Stor kunskapslucka där!

                  Hon har ingen aning om vad linjär tv är heller, eller kanalpaket. Det är en annan generation helt enkelt.

                    Att din unge har enorma kunskapsluckor är inget att skryta om haha

                      Är helt okej med dessa kunskapsluckor och noterar att du är förfärad ?

                      Oj du låter faktiskt gammal. Och då är jag medelålders själv. Det är väl inget problem att barnen inte lyssnar på radio eller ser på tv. Tiderna förändras. I mänsklighetens historia har vi bara haft radio och TV en försvinnande kort period. Däremot lärde sig våra barn att googla som väldigt små. Då gäller det att lära dem källkritik. Men jag skulle lätt påstå att mina barn är mer allmänbildande än vår generation var i samma ålder. Och dessutom mycket bättre att ta reda på saker!

                      Enorm skillnad på att inte ha en susning om vad varken radio eller tv är och att inte lyssna eller titta på det.

                      Skulle inte kalla en sådan person för allmänbildad.

                      Tror inte att anonym uttryckte sig så, att barnet inte har en susning om vad det är ? tiderna förändras dessutom. När det gäller låttexter- inte alltid till det bättre.

                    VHS?????
                    Hur ska de förstå Benjamin Ingrosso och Cherries låt om de inte vad VHS är?????

                    För övrigt en jävligt bra låt!!!

            Samma här.
            Min sons Spotify (11år) består av Alice Cooper, Mötley Crüe, Europe och ACDC. Han hade aldrig hört talas om nån Einar sa han och tyckte det lät ”skit”

          Jopp, vi har radio både i bilen och i hemmet. Har aldrig hört nissen på radio, men vet dock vem han är eftersom jag både är musik och kulturintresserad, kan dock inte kallade de för musik, men kultur ja, hur man normaliserar vapen, våld, droger och dålig kvinnosyn, sorgligt om du frågar mig. Men tror inte på censur/förbjuda utan prata om de så att barnen förstår innebörden.

        Jag tänker väl att det ör i skolan de introduceras för sån musik. Någon kompis som har en storebror som lyssnar. Typ

    Jag är en präktig person från norra Sverige – fattar ändå alla textrader (med undantag för ”amne”, för det har jag inte hört). Tror det handlar allmänbildning. Jag skulle låta mina barn lyssna, så länge man talar om texterna. Spelar mycket amerikansk ”obskyr” hiphop för mitt barn, som inte kan engelska ännu. Vi får prata om textraderna sen. Ps. Unge herr Grönberg är främst en studiobandit. ??

      Han är åtta år.

        Va? Vem är åtta år? Kapa inte min kommentar, tack. // OP

          Gillis är åtta

          Gillis. Barnet inlägget handlar om.

            Förstår bara inte vad Blondinbellas sons ålder har med min kommentar att göra. / OP

              Vi pratar musik och barn. Vad pratar du om?

                Jag besvarar Camillas övergripande frågor till oss som är läsare.

      Vad betyder studiobandit? Att han stjäl studiotid från bättre artister? Vad gör han ens i en studio? Vem släppte in honom? För rappa kan han ju inte!
      Kanske därför han skulle hota någon på p3 att spela hans låtar var tredje timme eller vad det var..
      Hans typ av artisteri borde hållas bakom lås. Med galler. Och begränsad utomhusvistelse

        Studiobandit = tuff i låttexter men inte i verkligheten

          Det får vi verkligen hoppas att han inte är! I vilket fall är det galet att förhärliga våld och uttrycka sig kvinnoförnedrande. Jag må låta som Sivert Öholm på 80-talet, men så tycker jag!

      Varför låta dom lyssna. Blir dom bättre människor av det?! Tycker det nästan är att misshandla sitt barn att ta del av någons konstiga tankar.

        Det är väl snarare misshandel att INTE låta sitt barn ta del av andras tankar? Ingen konst, inga filmer, ingen musik.

          Tror man ska välja lite vilka tankar man bör uppmuntra till sitt barn via konst och musik.

            Genom förbud?

              Genom att sätta gränser för vad han lyssnar på hemma. Hon kan ju inte sitta bredvid honom i skolan och säga nej till vad han hör där.
              Men ungen är 8 år. Det brukar ju räcka med att en förälder säger att den inte tycker barnet ska lyssna på det pga dåligt budskap. Det är ju ingen hormonstinn tonåring som gör sina första frigörande beslut, eller hur?
              Precis som att man kan vänta lite med vissa typer av konst då hjärnan är som mest formbar och invänta lite mognad.

                Ni är ju inte kloka…

                  Men upplys oss då, å du vise!

                  Du får det att låta som att det inte alls går att påverka sina barn! Förbud är inte enda sättet att påverka.

          All kultur är inte kvalitativ eller lämplig för yngre barn. Föräldern bör naturligtvis vara selektiv med vad barnet utsätts för till hen kan välja själv utifrån en hel och sund inre plattform.

            ???

        För att jag, trots föräldraskap, också har vissa kulturella preferenser som jag inte ger upp bara för att jag har barn. Jag bedömer inte att den musik jag lyssnar på skadar mitt barn.

    Hon undrar om åttaåringen ska få lyssna på rap om fittor som droppar?

      Men snälla. Lyssnade massvis på Eminem och typ 50 cent när jag var liten, då det ofta spelades på p3. Tog ingen skada av det.

        När du var åtta och förstod språket? Knappast att du gjorde.

          Knappast att jag gjorde vad?

            Förstod språket ?

        Men snälla hur understår du dig att jämföra Einar med Eminem?
        Eminem är en jäkla gud i jämförelse.

          Nu pratar vi väl inte om kvalitén utan om de ack så faaaasansfulla texterna?

            Tror inte 8 åringar förstår innehållet lika bra när texterna är på engelska…

              Tror inte 8 åringar förstår innehållet i Einars texter heller iof så vad är problemet isåfall?

        Mina föräldrar vägrade låta mig lyssna på dålig musik i allrummet. Det fick jag ta på mitt rum.
        Istället fick jag välja något ur deras musiksamling och det är jag så tacksam för. Jag har vuxit upp med en otroligt bred blandning av olika musikstilar, både mammas, pappas och två syskon som är äldre än jag. Jag kunde förstå att mina föräldrar inte gillade all populärmusik samtidigt som jag kunde uppskatta deras olika musik.
        Totalförbud kanske inte funkar, men man kan ju erbjuda bättre alternativ

          Exakt! Dina föräldrar ingjöt värderingar som du ännu idag lever med!

            Fast hen fick ju lyssna på rummet dock. Jävla skillnad mot att förbjuda som majoriteten här vill göra.

              Ja, du tar för givet att jag vill förbjuda?

        Einar rappar på ”svenska”. Det blir en helt annan påtaglig värld för ett yngre barn som kanske inte förstår amerikanska ebonics och slang från våldsamma subkulturer.

          Men 8 åringen förstår svensk slang från våldsamma subkulturer utan problem? Nja

            De vet…

              Iaf där jag bor.

      Äsch, fittor som droppar är ju härligt! Finns bra mycket värre saker, t.ex. en torr fitta

    Jag tänker väl att det är bara att säga ”Nej, inte i det här huset”.

      Ja tänk, här håller jag med dig Henrietta. Hur svårt kan det vara liksom. Föräldern bör ju ha pondus nog att inte bara göra barnen till lags.

    Fattar inte vem som lyssnar på Einar han har noll finess när han levererar sina verser, som en 12 åring som just upptäckt att vissa ord rimmar.
    Och vem fan vill lyssna på någon som sjunger om vapen och har sämst kvinnosyn?

      Det finns ju annan dålig svensk musik med roligare texter. Som är riktade till barn.
      Vad sägs om mora träsk, banankontakt, eller Astrid Lindgrens filmmusik?

      Precis. Förstår inte människor som lyssnar på dessa förorts”rappare”. Ingen kan direkt rimma, texterna består bara av random ord staplade på varandra, de flesta sjunger och rappar med autotune och beatsen är sällan en höjdare med. Väldigt låg kvalitet helt enkelt.

        Något har hänt
        Fönstret står på glänt
        Vinden har vänt
        Det är första advent
        Jag känner mig kränkt

        Var är min grammis?!

    Blir ändå lite full i skratt att ni tror att föräldrar kan förbjuda viss musik. Tror ni inte att barn kan lyssna iaf?!

      Jo men genol att inte tillåta det hemma så sätter man gränser som förhoppningsvis kan utvecklas till värderingar hos barnet. Istället för att jargongen normaliseras på hemmaplan

        haha ehh fast de flesta har hörlurar och tillgång till egen telefon så inte fan har du någon kontroll över vad de lyssnar på under hela dygnet.

          Jag har hackat deras telefoner såklart så att jag ska kunna se vad de lyssnar och tittar på <3

            haha psycho

              Vem är du alltså?!

              Klart alla föräldrar hackar sina barns medier ??

              Alla hackar sina barns telefoner, herregud

                Oj mitt namn verkar blivit fel, det ska stå Erika.

                  Jag skojar, jag har inte hackat mina barns telefoner. Men jag håller koll för det tror jag är bra för barnen!

          Det är ju bara du som pratar totalt förbud här ingen annan. Att G inte lyssnar tillsammans med Bella är väl jättelätt att implementera som en vuxen runt en åttaåring

        Barnen blir bara skenheliga av dessa förbud. Värsta sorten dessutom.

      Det är ju inte så att Gillis är tonåring… Har en kille i samma ålder som G och jo, det går alldeles utmärkt att förbjuda/utesluta en hel del fortfarande.

      Fast man ger ju sina barn en bra grund hemma, ju stabilare desto lättare/bättre är de sedan på att välja bort saker som inte är ok.

      Mord är olagligt och ändå blir en del mördare. Betyder det att vi inte ska prata om att mord är fel?
      Barnen kanske lyssnar ändå, men genom att veta att just den här musiken inte är ok att lyssna på, så kan de lyssna med ”två” öron. Dvs de kommer själva förmodligen inse varför den här musiken inte bör lyssnas på och varför texterna är gräsliga.

        Det är bara vad du tror. Två öron… en som låtsats ogilla musiken inför dig för att sedan lyssna så fort hen kommit utanför dörren…

          Tror tvärtom faktiskt. Låtsas gilla musiken för att trotsa föräldrarna, men hatar den egentligen.

            Ja, man märker vilka som har barn som skriver här och vilka som kanske egentligen själv är barn som skriver här. 🙂

      Då kan man ju strunta i att säga nej till alkohol hemma också, för det dricks ju ändå någon annanstans.

        Du kan inte jämföra musik med alkohol, haha!

        Gott försök till att försöka provocera.

      Hemma kan man förbjuda rätt mycket. Man behöver inte stå ut med vad som helst hemma som en förälder bara för att man inte kan kontrollera exakt allt ungen gör utanför hemmet. Man ska liksom förbjuda alkohol, tobak och knark också, även fast ungen kan smygkröka och -röka någon annanstans.

    Är så kluven, tycker å ena sidan att barn under en viss ålder helt ska förbjudas att lyssna på sådant här. Samtidigt kan man inte rulla in barn i bubbelplast. Vid en viss ålder får man kanske ta snacket och fråga dem om de förstår vad som sjungs. Etablera klokskap kring att man kan gilla musik, men att texterna kan göra folk illa.

    Jag är inte mina barns kompis. Jag är deras mamma och det är mitt ansvar att sätta gränser och lära dom hur vettiga människor uppför sig.
    Så, mina barn kommer aldrig att lyssna på Einar och liknande.
    Om Einar hade haft föräldrar som lärt honom hur en man uppför sig så hade hans liv troligtvis sett bättre ut.

      Amen sistah!

      Naivt att tro att dina barn aldrig kommer lyssna på sån musik bara för att de inte får lyssna med dig.

        Har lärt mina barn att inte svära. De säger nu åt mig när jag råkar svära.
        Det mesta gott kan man få med sig hemifrån

        Vad är det du inte förstår? Som förälder sätter man grunden men i dagens Sverige har gränssättningar och förbud blivit fy skam. Det är väl självklart att man inte låter barn lyssna på sådan musik. När/ om de sedan gör det när de är tonåringar fortsätter man snacket om vad musiken betyder. Och nej, det betyder förmodligen inte att de slutar lyssna men de har fått med sig hemifrån vad musiken står för och kan reflektera över den lättare. Blir så trött på föräldrar som inte lär sina barn gränssättning!

          Alltså bara för att du förbjuder musik hemma så betyder det inte att ungen ALDRIG kommer lyssna på den musiken. Sanslöst naivt.

            Låter ju vettigt med ett föräldrarskap utan gränser och där allt är tilllåtet ?

              Får lyssna på hiphop = INGA GRÄNSER ALLT ÄR TILLÅTET

            Jag har aldrig skrivit att de aldrig kommer lyssna på musiken. Men hemma får de med sig grunden genom gränssättning vilket gör stor skillnad.

          Ha ha, naivt att dig.

        Nej, det är ganska naivt att tro att jag som förälder inte har någon makt. Jag väljer hur jag uppfostrar mina barn, vilka jag låter influera och påverka. Jag pratar, förklarar och styr vad de ska utsättas för.
        Det handlar om kommunikation och att våga säga nej. Tänka långsiktigt. Jag kan leva med att vara taskigast i stan när mina barn är trygga hemma och deras klasskompisar hänger i city.

          Du tror att bara du förbjuder musik och låser in dina barn så kommer de aldrig lyssna på hiphop och hänga med kompisarna i city. Det är ett kortsiktigt tänk du håller på med.

            Nä de barnen kommer nog ha lite bättre smak och lär inte bli inbjuden när de andra kidsen hänger i city för de här barnen har skola/läxor och fritidsintressen/sporter som tar den tiden och energin. Att lära sina barn att det finns fin kultur och ful kultur är väl det minsta en förälder bör göra?

              Älskar klassföraktet.

                Kalla det klassförakt, men det finns en person här ikväll som påstår att föräldrar som sätter gränser är naiva och inte har någon möjlighet att påverka sina barn!

                Jag håller fullständigt med anonym ovan. Försöker stenhårt att implementera bra vanor. Att det är roligt att idrotta och vara ute i naturen tillsammans med bra vänner och familjen. Det är såklart inte en garanti att de kommer hålla sig till det, men man måste göra vad man kan! Det säger vi till barnen också. Att vårt jobb är att ge dem bra värderingar och vanor till den dagen de ska bestämma själva. Så gjorde även våra föräldrar när vi växte upp.

                  Fast det är ju otroligt naivt att tro att ens barn ALDRIG kommer lyssna på en artist bara för att det förbjuds i hemmet?

                  Förövrigt så ska man självklart sätta gränser och ge bra värderingar, men det är en annan diskussion.

                    Det är väl ingen som tror det heller. Våra barn är förbjudna att dricka alkohol innan de har åldern inne. Tror vi att de aldrig kommer att göra det innan dess? Nej. Men vi förbjuder det ändå. Så var det för oss också.

                      Jo, det var det visst någon som trodde. Läs första kommentaren igen.

              Du kommer få en chock när dina ungar fyller femton. Ju mer förbud och kontroll ju mer revolt.

                Du tänker att det är kontroll. Men värderingar är något som blir till en del av personen.

              Fin och ful kultur? Ursäkta, men i alla tider har det funnits vuxna som kallat kidsens musik till skräp. Det betyder inte att det ÄR skräp. Beatles var liksom från satan själv på den tiden. Idag är ex Cardi B en artist som nog får det att koka i huvudet på många föräldrar p.ga sina texter bl.a och inte minst för att hon är kvinna och vi är inte vana vid att en kvinna uttrycker sig så.. Om dina kids gillar Einars musik så gör dom det, och det finns inget du kan göra åt saken. Det enda som kommer ut av att du trashtalkar det ditt barn gillar är troligen att ditt barn dels kommer gilla det mer för att rebella mot dig och dels skapa en större klyfta mellan er då ditt barn känner att du vill ändra/ forma hen eller inte accepterar att hen är en egen person och inte är du! När ska föräldrar börja inse att man inte äger sina barn och inte kan styra deras hjärnor?

              Haha ja det måste nog vara det VIKTIGASTE i föräldraskapet. Att lära sitt barn vad som är ”fin” och ”ful” kultur?

      Att Einar inte kan bete sig beror säkerligen åtminstone delvis på uppväxt och miljö men vet du vad det till 99% säkerhet INTE berot på?? Musiken han lyssnat på! Jag kan fan (ursäkta svordomen) svära på att det inte är musikens fel!! ?

        Precis det beror på att hans föräldrar suger, fast nu när han drar in miljoner vill mamsen va med och få del av kakan. Då duger han. Sorgligt.

    Äh, vet inte, musiken är visserligen väldigt grov och känns spontant väldigt olämplig men det kan lika gärna vara avdramatiserande. Tror kanske det är bättre att tillåta och ha ett samtal om musiken och vad som sägs. Hade garanterat inte suttit och avnjutit den tillsammans med ungen iaf.

      Det finns ju bra musik som svänger för barn man kan introducera istället.
      Typ: nej ingen Einar hemma hos oss men däremot kan vi lyssna på ______*
      Exempel

        Lame

          Är Lame också en rappare?

          Jag tror att du är en person i yngre tonåren som har förirrat dig hit ? du uttryckte dig i alla fall så.

            Fel ?

              Ok, övre tonåren då! Men du kom sent in i puberteten och gör din revolt mot vuxenvärlden nu. Dessutom har du lite låg självkänsla och försöker rättfärdiga att dina föräldrar inte var så engagerade och ja, kanske egentligen inte verkade bry sig om dig!

                En jävla analys pga ett ord haha. Och tyvärr, fortfarande fel.

                  Visst är den bra!

    Både ock, men allra mest prata. Det är ju det uppfostran handlar om – att prata med varandra och lära sig. Jag tycker att jag lär mig väldigt mycket av mitt barn tillbaka, inte fakta-grejer utan mer intuitiva känslomässiga saker. Man växer tillsammans. <3

    Det är ju svårt att förbjuda barnen att lyssna på viss musik. Om man däremot pratar med barnet och förklarar vad texterna handlar om brukar de inte vara lika sugna att lyssna på det. Det går utmärkt att problematisera t.ex låttexter även om barnet bara är åtta år.

    Jag tänker på låten ”boom boom boom boom I want you in my room” som man lyssnade sönder som barn och det är först i vuxen ålder man fattar vad den handlar om.

      Mind blown! Det har jag inte tänkt på ?

      Och Crazy Towns Butterfly ?

    Mwn vad är det för jävla spån som förbjuder en hel jävla genre? Finns en jävla massa hiphop som är raka motsatsen till sexistisk men det är väl schablonsvennebananen för inskränkt för att ens ha en aning om.

      Kom med exempel om du pallar. Jag skulle gärna ha tips.

        public enemy

        Nas, Wu-Tang Clan, N.W.A., Beastie Boys, Mac Miller, Kendrick Lamar, Snoop Dogg, 2pac, Biggie… Visst både 2pac och Biggie har “hårda” låtar, samma med Snoop som har någon pang pang pistol låt men det mesta är inte allt för crazy. Sen finns ju Kanye också.

        Annars säger jag Gambino! Där har du en rappare helt utan glorifikation av våld osv.
        I samma liga som Gambino finns Logic och Chance. Hmm det är vad jag kan komma på just nu iaf ?

          HUR kan man rekommendera N.W.A osv till någon som tycker Einar är för grov?

      Jag tänker på videovåldsdebatten. Och alla larm om att barn blev satanister av hårdrock.

    Om man bortser från att han har en usel kvinnosyn och verkar lida av någon form av gangster- mindervärdeskomplex, så gör hans sätt att skriva att mina ögon blöder. Herregud, finns det inga lagar mot att misshandla svenska språket på detta viset?!

      Borde fan göra det.

    Skulle kunna betala pengar för att slippa ha Einar etc i topplistan på Spotify. Totalt omöjligt att lyssna på den.

      Är väl ba att inte lyssna

    Varför har han så dåligt uttal av svenskan? Är han inte svensk?

      Jo, men han vill framstå som en gangztah från orten…

      vilken jävla tönt

      Det är ju en dialekt. Inte dåligt uttal eller brytning utan numera en svensk dialekt lika mycket som skånskan.

        Nej hahahah! Det är verkligen ingen svensk dialekt.. herregud.. eller är skånska också en brytning?

          Skojar ni? Klart det är en dialekt idag. Det borde vara allmänt känt för övrigt, hur gamla är ni som inte känner till det & var bor ni?

        Nu får du väl fan ge dig. Dialekt?

          Klart det är. Har varit i ett par decennier. Einar är väl ett uppenbart bevis för övrigt (som etnisk svensk som inte spenderat två dagar utomlands)

        Sociolekt kallas det, ja det är en riktig sak. Oftast kan man välja hur man vill prata och kan göra olika i olika sammanhang.

    Förbjuda en musikgenre? Nej aldrig. Begränsa vilken musik mitt barn får lyssna på själv i sitt rum? Nope. Vägra ge mitt barn tillgång till viss sorts konst bara för att jag själv tycker det är skräp? Absolut inte!

    DÄREMOT hade jag inte lagt på t.ex Einar till min 8-åring utan hade förklarat varför jag själv inte vill lyssna på det. Hade gett bättre alternativ istället, riktigt bra hiphop om det nu är den genren mitt barn var intresserad av. Men då är jag också själv åtminstone lite insatt i musik så jag kan göra det, kan ju va svårt om man inte har intresse själv kanske.

    När jag var 12 spelade jag slipknot och liknande på högsta volym i mitt rum och mina föräldrar lät mig hållas trots att de nog trodde jag skulle börja bränna kyrkor och offra getter i tonåren eller nåt. :)) visst bad dom mig sänka volymen rätt ofta men jag fick åtminstone lyssna på det jag ville och dom kanske skojade lite om det nångång men dom la sig inte i.. Prata med era barn om låttexternas budskap, absolut, MEN låt era barn utveckla sin egen musiksmak och stil! Om de växer upp till gangstrar så lär det inte vara musikens fel ändå.

    Excelark fattar ni väl!
    Han lyssnar inte på Einar. Hon vill skapa debatt och kommentarer.

      Fan, att jag inte såg det förrän jag läste din kommentar. Självklart har du rätt, Einar är ju väldebatterad på senaste så varför skulle hon INTE försöka skapa ett band till hans namn. Tänk om det blir expressenartikel av Bellas Einar-dilemma?! ?

        Sen kommer arbetstillfällena hopa sig. Vad ska hon re-invent herself as den här gången? Clueless morsa tragglar vidare?

    Man kommer kanske inte höra så mycket från Einar på ett tag. Med tanke på vad som hänt.

      Är han fortfarande kidnappad?

      Einar kommer man säkert höra av. Men kanske inte yasin på något decennium eller två eller för alltid. Med tanke på vad som hänt…skönt med lite rättvisa för en gångs skull ?

      Nu blandar du väl ihop dom?

        Nej inte alls. Vet vem som är vem men det traumat kan nog ta ett tag att repa sig efter. Med all rätt.

    Vilken jävla tönt den där Einar är. Helsvensk men försöker låta som någon som kommit hit för 5 år sedan. Jävla sopa.

      Att ta efter dialekter (och då även brytningar) är väl egentligen inget konstigt. Om de man umgås med pratar så, så tar man lätt efter.

        Jo, det är konstigt. Jättekonstigt. Jag umgås med flertalet som bryter på engelska – ska jag också börja göra det då?

          Om du hade växt upp med de som barn och tonåring så hade det inte varit konstigt om du tog efter språket.

            Stämmer inte. Jag växte upp i Rinkeby och talar svenska utan brytning. Kanske för att jag inte umgicks med folk vars största mål i livet är att köra en Audi och leka kriminell med magväska, men vad vet jag..

              Vadå stämmer inte? Jo, att man lätt tar efter andras dialekter och språk (under barn- och tonårstiden) stämmer visst.

                Ja du, det är väl olika för olika människor. Är ingen vedertagen sanning men det händer väl. Sen är det väl viktigt vilket hem man kommer från.

                  Precis, det händer. Alltså inte ”jättekonsigt” och ”stämmer inte!”.

        Jo det är konstigt då denna ”dialekt” har sitt ursprung i hur ord uttalas på arabiska. Lyssna på hur dessa killar och tjejerpratar, de talar med såpass rullande R och harklande SJ-ljud att man blir förfärad. Jag växte upp i en av Sveriges ”värsta” förorter och är inte etniskt svensk men jag blir chockad över hur man ens kan vilja prata så efter 15-16 års åldern. Det är inte naturligt för någon som inte växt upp med exempelvis arabiska eller turkiska som hemspråk att börja bryta så på svenska. Hur kan en svensk eller någon av europeiskt ursprung harkla när hen säger sju? Det är bara galet.

          Man blir som man umgås helt enkelt, inte svårare än så.

          Men det handlar inte om ”brytning.” Förortssvenska är en helt vanlig dialekt och icke att förväxla med utländsk brytning även om man kan tycka det låter lika. Skånska är skitfult tycker jag (ursäkta skåningar- ni gillar nog inte min dialekt heller) mem flyttar jag dit med en tre åring lär han nog tala skånska efter ett tag oavsett om jag tycker det är fult eller inte.

            Förortssvenska är ingen dialekt utan en brytning som främst kommer från arabisktalande människor. Det här eftersom det är töntigt att tala utan brytning bland ungdoma i förorten. Man blir då kallad för ”svenne” eller ”leker fin” osv..

              Nej det är det inte. Skilj på förortssvenska som dialekt- talas av svenskar och invandrare, många barn som är födda här och har noll brytning) och invandrare som bryter på nåt annat språk. Du tycker det ”låter” lika antar jag (eller jag fattar annars inte varför du har så svårt acceptera det är dialektalt) men om du tänker efter en stund inser du nog skillnaden.

            Det här är på riktigt det dummaste jag läst idag.. Att tala med brytning är alltså en dialekt.. hahaha!

              Men suck. Skilj pa brytning och forortssvenska som dialekt. Einar eller Abdullah som ar fodda i sverige bryter inte och svenska ar deras modersmal. Abdallahs mamma kanske bryter, jag vet inte.

    Nu har ju detta antagligen aldrig hänt ändå men jag lyssnade på Eddie Medusa, Cypress Hill och Eminem och det gick OK ändå. Tror det finns andra faktorer som inverkar mer…

    Jag tycker isabella ska låta pojken lyssna på låtarna, topptexter som förbereder inför vuxenlivet om två år (isabellas tidsuppfattning). Einar är trots allt uppvuxen i hoodsen kring ringvägen, rena ghettot som alla vetoch därför kan han inte tala svenska ordentligt heller. Han är straffad liksom sin halvbror,som är son till mesen örjan ramberg. Bägge pöjkarna bor hemma hos mamma, utmärkt skådespelerska som var ihop med persbrandt i tio år för jättelänge sen. Isabella kan berätta att vissa från orten – som hon, polarbröd i jakan, nota bene – blir framgångsrika entreprenörer som låter stålarna rulla. Andra – som einar, från viss kulturcredd – är tvungna att låssas farliga för att få stålar. Egentligen, borde isabella säga, är jag och einar likadana:luras lite, det är inte så farligt, sonen min. Fast, borde isabella säga, jag rappar bara till ledins sensuella isabella.

      Vänta, han är uppvuxen i stan? Du skojar haha..

        Han är uppväxt på olika ungdomshem till största del.

          ok, vet du pga vad?

          Nej

            Svar till 19:14

            Han har suttit på HVB hem, jo.

      Hans mamma var ihop med Persbrandt???? Du skojar?? vad leker han då ghetto för? jag orkar inte

        Det vore bra om folk gjorde en googling, så jäkla lätt. Einar är född in i kulturfamilj, hans mamma har varit på Dramaten (inte nu, sex år sen) hon blev guldbaggenominerad 2018. Han säger sig vara uppvuxen i dalen utanför sthlm, han kan ha slirat på sanningen, det kan ha varit närliggande enskede, inte precis gangsta hoods även om där skett skjutningar.

          sorry, orkar inte ens googla skitungen… Ja, inte ens dalen är så farligt.. och enskede. herregud

          Men jäklar. Är Einars halvbror son till Örjan Ramberg.

    Vem fan förbjuder sina barn att lyssna på musik? Om ni har uppfostrat era barn rätt kommer de inte börja ta droger eller bli kriminella av en låt. Det är hans sätt att uttrycka sig, självklart kommer inte en 40-årig kvinna förstå texterna men tror 99% av ungdomar vet vad han vill förmedla i katten i trakten exempelvis.

      hahaha.. hans sätt att uttrycka sig.. orkar inte

      Förklara för oss oförstående!

      Det är väl just att barnen förstår som är problemet?

    Jag undrar varför all populärmusik, alltså främst från usa bara blir värre och värre? Det är liksom svårt att hitta en låt som inte innehåller fuck, pussy, wet, dick, butt, titties, osv… Tänker bara på cardi, nicki, ariana grande, beyonce (som knappt kunde säga ordet intimate för några år sedan).. Vad är det liksom som händer? jag har inget emot det så då jag är vuxen och inte påverkas, men jag tänker på hur den unga generationen påverkas som tycker det är helt normalt med eett sådant språk..

      Wap med Cardi B har dock förklarat för många ungdomar (främst i USA ) vikten av att slidan faktiskt är våt vid sex. Många anser tydligen att en tjej som är våt vid sex är ”billig” och allt för ”villig”.

      Hälften av er här inne låter som när Jazzen kom, kalabalik, ångest och pekpinnar ?
      Ungdomskultur har ju funnits i årtionden och ja Gillis är ett barn, men med tanke på att ungdomskulturen går allt lägre ned i åldrarna får ni alla räkna med att barn i förskoleåldern redan är högst medvetna om vad vuxna tycker är förbjudet = spännande. Varför? Äldre syskon, andra barn och att vi inte kan jaga dem med bubbelplast hela tiden

      Med vänliga hälsningar

    Stackars hans föräldrar att få ett sådant tappat barn som Einar. Trots skolgång klarar han knappt svenskan och så obegripligt obegåvade texter tyder ju någon form av att ljuset är tänt men ingen är hemma.Alls.

      tror han kan svenska mycket väl men gör sig till. Är inte coolt att tala utan brytning i förorten..

        Det är DIALEKTALT, inte dålig svenska. På samma sätt som norrlänningar inte säger ”jag såg han” för att de inte egentligen kan grammatik.

          Vi säger jag såg honom! Och jämför inte hans låtsasspråk med dialekter.

          Där är du igen. Brytning är ingen dialekt. Svenska 101

            För sista gången: du har rätt i att brytning på ett annat språk inte är en dialekt. Einar, som aldrig varit utanför Sverige bryter dock inte utan talar förortssvenska som dialekt. Det här var en debatt på 90 talet när de första böckerna på förortssvenska gavs ut, helt bisarrt det finns folk 2021 som tror att Einar bryter på arabiska.

              Nä det är ingen dialekt

          Ok vilken dialekt är det då? Skånska?

      Det är ju föräldrarnas fel att han är som han är. Du får det att låta som han uppfostrat sig själv och därmed satt sig själv på HVB-hem. Jag lyssnade på en intervju med mamman och Einar och tyckte hon skulle låta lite som den coola kompismamman. Och den coola kompismamman är aldrig bra.

    ”Här dansar vi till kvinnoförnedrande musik
    De cancelar nog sin mamma ifall det ger trafik
    De pratar med polisen men låtsas va en G
    Jag skäms för vem jag är, jag är ett barn av vår tid” -Hov1

    Tips till alla barnföräldrar med barn som gillar hiphop är att lyssna på Emanuel Ehlin. Han har låtar med gung men som inte är med vidrig människosyn.

    Jag har svårt att tro att hennes barn vill lyssna på Einar men ja de behöver ju inte kolla deras musikvideos iaf tänker jag men sen känner jag lite så här ställ dig som förälder själv frågan ”är detta musik som jag tycker är rimlig? Att lyssna på vid denna ålder? Eller överhuvudtaget?” Är svaret nej så låt dem inte alltså jag förstår inte varför folk tycker det är svårt att säga nej till sina barn. Hade mina barn fått lyssna på det hemma så hade jag skämts över att han sen introducerar den musiken vidare till andra unga i den åldern. Ska förskolan sen sitta där och kolla på när barnen leker artister och har gjort grills och rappar om horor nej tack. Hur gammal är gillis för mig är han 2 för han va de senast jag läste hennes blogg men han kan väl inte va över 6 ? Alltså den där musiken med Einar det är det minst 15 års gräns på tycker jag!!

    ”Hiphoppare” ? … asså Isabella är en riktigt boomer. Det kallas rap, rapartist.

    Vad menar hon inte kan hindra honom? Det är väl klart hon kan det.

      Barnet är väl typ 6 år, så jo det går att hindra honom..

    Sååå skönt att mina föräldrar aldrig la sig i vad jag lyssnade på som barn, det var en massa saker jag inte fick göra men att stoppa mig från lyssna på en sorts musik ain’t it. På 90talet när jag växte upp hade mina föräldrar annat att göra än att flåsa sina barn i nacken och hålla koll på vartenda andning man tog. Finns mycket annat man kan lära sina barn och förbjuda dom att göra, detta med musiken känns kontraproduktivt. Jag växte upp på 90talet och jag tror inte mina föräldrar hade tid att hålla koll på vad fan jag lyssnade på ? stor familj och många barn.

    loool! Eminems texter är så mycket grövre än lilla Einars. Vi växte upp och blev rätt normala ändå! ?

    Suck. Jag tänker mest – vad tror ni kommer att hända? Att ett välmående barn med en trygg uppväxt från ingenstans kommer att förvandlats till en gangster med problematiskt kvinnosyn, med anledning av att de lyssnar på rapmusik? Det är ungefär lika troligt som att varje unge som spelar GTA blir en våldsam galning som vuxen. Exakt vad kommer ett förbud att åstadkomma? Obegripligt att det ska vara så svårt att tillåta barn ta del av olika kulturuttryck och diskutera innehållet. Det ger barnen en enorm fördel att se saker ur olika perspektiv. Varför vill ni uppfostra era barn i en inskränkt bubbla och inte i den riktiga världen?

    Blir lite full i skratt på ett gulligt vis. Gucci & Burberry är ju mer för kvinnor i 50-60års åldern eller för en nyrik rysska med ljusrosa läppstift & ljusblå ögonskugga kan jag tycka……….blir nästan lite ledsen när jag ser dom stå där…….lite omvänt lillgamla med sina texter som kommer som från småkids…..

    Einar är en tönt. Förklara det först så är problemet löst. Vem vill lyssna på en tönt ?

    Min son kollade, hyfsat, kontrollerat på youtube och blev fäst vid Pontus Rasmusson och önskade sig sedan airpods och guccitröja i julklapp (han är 7 år) blev VÄLDIGT mer kontrollerad efter det (typ youtubeförbud) finns annat att kolla på. Röstar därför blankt nej till Einar främst då jag inte vill att han går rrunt och säger hora ??‍♀️ Fan, skit fastnar så fort!

    KITOK! Det finaste Sverige har, ”hiphop” med icke skit dåliga texter. Tack för mig, hej!

    När jag var liten fick jag mer eller mindre lyssna på vad jag ville. Såg att ngn innan nämnde Eddie Meduza. Fick också lyssna på honom, vissa kanske tkr att det var olämpligt pga hans ordval men han sjöng aldrig (vad jag minns iaf) om att skjuta folk eller kallade tjejer för hora etc… kanske om att spöa punkare?

    Det enda band jag inte fick lyssna på var Ultima Thule eller typ pluton svea. Inte för att jag direkt ville men det var bara en regel.

    Ett problem som uppstod då var att jag blev mer sugen att lyssna. Ta reda på vad det var. Tyckte inte det var bra iaf så det blev ingenting mer än en genomlyssning av ngn enstaka cd.
    Ingen förklarade för mig varför jag inte fick lyssna förutom att ”dessa band har dåliga åsikter”… den förklaringen räckte inte, så då blev man tvungen att ta reda på det själv. Tror man måste förklara varför och inte bara säga ”nej, det blir inget”. Det funkar liksom inte.

    Alltså jag vet inte. Hellre Einar än att kidsen lyssnar på Björn Rosenström och Ultima Thule som på 90-talet..

    Jag kan lyssna på gangsterrap och tycka det är grymt bra musik. Men det finns ju grader av allt.. lyssnar Mkt på ANT Wan, Madi Banja, Jireel. Osv hemma tillsammans med barnen.
    Silvana också..

    Känns som om det är gamlingar som diskuterar grafitti här inne… bara för att de inte förstår konstformen så ska det förbjudas. Jeeez…

    Jag vet att mina kusiners föräldrar har gjort som så att de måste lyssna på clean versioner. Nu är det mest musik från TikTok och inte Einar men de får absolut inte lyssna på något sånt. En del musik är lämpad för en annan målgrupp.

    Usch så less på denna typ av ”brorsa kultur” väx upp för f*n. Skulle inte tillåta mina barn lyssna på det.

    Förlåt men kan man se mer töntig ut än grabbarna på bilden? ? Spola tillbaka tiden till 60-talet när Hendrix i samma ålder som dem lirade på sin gitarr lika enkelt som vi andra brer en macka, DET var talang.

    Har barn som ville kolla på Jockiboi och det har förbjudits i vårt hushåll. Man får tycka vad man vill om honom idag men jag står inte bakom tidigare skit. Och mitt barn är inte gammal nog att få bestämma helt över den biten själv ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.