Nour El-Refai om Sigge Eklunds kritik att inte visa barn ansikten på sociala medier

UPPDATERING kl 14.59: 
Sigge ska ha sagt i sin podcast att det är löjligt att ta med bilder på barnet för att sedan dölja ansiktet med en emoji. Bättre att inte ha med barnen alls, vilket jag helt kan hålla med om.
Någon gång ibland ja, men inte ofta, därav hans bild på hundarna.
Tack för förtydligandet.

Författaren Sigge Eklund, 46, har kritiserat skådespelaren och komikern Nour El-Refai, 33, för att hon inte vill visa sitt barns ansikte på Instagram.

Nu slår hon tillbaka.

– Jag tycker att det är fel att sälja produkter och göra reklam med sina barns ansikten. De har ingen uppfattning om vad det där är, ingen chans att säga ja eller nej, säger hon i sin och särbon Henrik Schyfferts, 53, podd ”Nours poddelipodd. Och Henrik”, och fortsätter:

– Det blir grovt och det har blivit normaliserat, fast det egentligen är helt jävla absurt.
[…]

Nour El-Refai berättar att Sigge Eklund tidigare har kritiserat henne för att hon inte vill visa sitt och Henriks barns ansikte på Instagram.

– Det blir som två lag, vi som tycker det är okej att visa upp våra barn och vi som inte tycker att det är okej. Just Sigge Eklund har ju kritiserat mig för att han tycker att jag är fjantig som inte vill visa barnets ansikte.

// Aftonbladet

För det första – hur kan man kritisera någon för att INTE exploatera sina barn?
Är inte detta det mest anmärkningsvärda i hela den här situationen?
Jag kan förstå om man försvarar sitt eget beslut att visa upp sina barn, men att kritisera någon som INTE gör det?
Det är ju HELT upp och ner!?

Samtidigt så borde jag inte bli förvånad att det här kommer från just Sigge Eklund, med tanke på att han publicerade det här inlägget i slutet av 2020, där han tydligt visar hur löjligt han tycker att det är att värna om barns integritet på sociala medier.

Suck.

Ps. 
Jag jobbar med flera stycken lite större granskningar just nu, där det är extra viktigt att alla får komma till tals innan publicering. 
Jag kommer publicera dessa så snart jag kan, men det hjälper inte att hålla på och tjata, lämna konspiratoriska kommentarer mm utan dessa kommer jag radera.
Ha lite is i magen, jag publicerar ju även inlägg under tiden som jag jobbar med detta vid sidan om men jag jobbar på så fort det bara går.
Tack på förhand. 

137 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Sigge Eklund är väl mest känd för att han är så dryg.

   Jaa! Jämförde han barn med hundar?! Det är väl ändå skillnad, särskilt i sociala medier ?

  Skrattade. Han har en poäng i att det har gått till överdrift. Som någon i kommentarsfältet igår: hade privat konto på instagram med endast familj och vänner som följare och var fruktansvärt försiktig med att publicera bilder på sin unge. Vad har man för sjuka tankar om sina närmaste då liksom?

  ALLA borde chilla lite.

   Ja, lite kanske när Nour pumpar ut bilder på ungen…

   Nä jag tycker allas exponerade av sina barn har gått till överdrift. Det är alla vuxnas ansvar att se till att barn runt oss inte far illa eller mår dåligt. Att bli så utelämnad i sociala medier är inte bra för någon som är för liten att förstår varför man ska göra så. Jag kan inte fatta hur detta ens är en debatt. Barns bästa kommer ALLTID i första hand. Och ingen kan veta hur dessa barn kommer må när de växer upp, men det vi vet är att många vuxna lider av trauman/händelser som utspelade sig när dom va små… det behöver inte betyda att man blivit slagen eller antastad utan det räcker med att någon vuxen i ens närhet kränkte ens integritet. Det ska vara självklart att alla respekterar dessa små försvarslösa människor. ❤

    Sigge har endast publicerat enstaka foton på barnen, hur är det att bli utelämnad? Nour har ju massvis med foton på barnet även om hon inte visar hela ansiktet, samt berättande texter. Det är väl ändå mer utelämnande isåfall?

     Jag skrev ett generellt svar

      Chilla

       Vad då chilla? ? Hen svarade ju på frågan som ställdes.

     Håller med! Tycker inte de är ansiktet som är det som är problemet utan snarare väldigt detaljerade beskrivningar om hur inskolning går osv. Blondinbella har ju kört lite samma sak.

  Lite skillnad på barn och djur. Och varför inte respektera andra människors beslut? Är det uppmärksamhet han söker?

   Ja, vad är det frågan om? Helt orelevant vad han tycker i frågan.

    Säger detta helt ärligt av välmening; orelevant är inte ett ord i SAOOB, det heter irrelevant. Jag lärde mig det för bara några år sedan och skämdes över alla sammanhang som jag sagt fel i tidigare, och önskade att någon hade rättat mig tidigare!

     Hehe SAOB såklart, alltid lika kul att halka på tangenterna i dessa sammanhang

      Du menar SAOL

       Menade svenska akademins ordbok https://www.saob.se

     Ok.

     Det finns många ord som inte är riktiga ord men som ändå används i det vardagliga språket, såväl skriftligt som muntligt. Nu är det ju ingen akademisk skrivelse vi håller på med här i kommentarsfältet.

      Det är väldigt bra om folk lär sig rätt, även här i kommentarsfältet.

       Ja precis, att det sker i ett kommentarsfält gör ju desto mindre, men om man inte vet om att ett ord man använder inte är korrekt svenska kan man göra dåligt intryck i andra sammanhang när det är desto viktigare att framstå som vältalig

   Bilden på hundarna var nog menat som ett skämt! Nours ”beslut” känns ju rätt…tudelat?

  Tönt.

  På vilket sätt har Sigge kritiserat Noor?

   Ja det framkommer ju inte ens?

   Det var förut i podden och det han sa var inte att han var kritisk mot att skydda barn. Det han sa var typ att han tycker att det är töntigt att ändå lägga upp bilderna på barnet men att sätta ditt en emoji. Man behöver ju inte lägga upp bilden alls.

    Då fattar man ju bilden han la upp på hundarna. Humor ju. Och detta inlägg blev ju felvinklat då.

  Det är girighet som får föräldrar att ha med sina barn i reklamsamarbeten. Och som sagt absurt att kritisera någon för att inte visa upp sina barn i sociala medier.

   House of philias senaste inlägg är ett reklamsamarbete med Elfa. Lillgrabben syns i bild eftersom han är så händig och håller på och rensar, städar och fixar i garderoben. *ASG*

  Men hon lägger ju ändå ut sjukt mkt om sitt barn och bilder på sitt barn förutom på ansiktet? Sluta lägg ut öht om dina barn isåfall?

   Ja just när det gäller Nour så håller jag med dig… lite dubbelmoral…

   Och det var det han också sa och inget annat…

  Vilken tönt. Klassiskt han och Schulman brothers att försöka göra sig lustiga över andra för att få sig själva att framstå som lite skönare, lite bättre, lite smartare. Uppmärksamhetskåta jävlar.

   Det var ju roligt.

   Fast det är så otroligt kontraproduktivt. Dom tror att dom framstår som sköna men framstår egentligen bara som fjantiga och dryga.

    Eller så säger de bara vad de tycker och drar skämt? Tror inte det finns någon baktanke liksom.

    Självinsikten är inte på topp.

   Nu får det vara nog •

  Ja, vad är det frågan om? Helt orelevant vad han tycker i frågan.

   Irrelevant, ja jag håller med.

   Irrrrrelevant.

    Men sluta. Det är helt okej att säga orelevant.

     Nej. Det är det inte.

      Jo, det är det visst.

       Nej, det är fel fel superjättefel.

      Vad händer om man gör det ändå? Dör en söt kattunge? Sprängs en fattig by i luften? Går jorden under?

       Du kan ha en poäng att språk är i ständig förändring. Men oftast gäller det väl tillkomsten av nya ord och inte skändning av redan existerande ords stavning i större mån? Om ej genom förändring i skriftspråksregler. Mig veterligen har så inte skett med ordet ”irrelevant”. Således är väl ändå en korrekt stavning inte allt för mycket att begära? Språkriktighet är ju ändå en grundbult för att ett språk ska överleva och att människor ska kunna förstå varandra inom ett språk. Därav nödvändigheten för grammatiska regler samt hur ord stavas.

    Så irresonlig på en fredag?

    Ändå förstod du uppenbarligen vad som menades.

  ?

  Jag har fått en sån tankeställare vad det gäller sociala medier. Jag har inga öppna konton och har bara folk Jag känner som vänner/följare.
  Men mina barn bad mig att inte lägga ut bilder på dom utan att de har godkänt bilden. När de berättat hur de känner så förstod jag vilket otroligt övertramp på andras integritet man gör.

  Och jag har då bara lagt ut snälla vanliga bilder och till folk jag känner.

  Detta var för flera år sedan. Sen att se hur sociala medier har exploderat med hur man utnyttjar sina barn för reklam mm så känns allt med sociala medier vidrigt.

  Fler som börjar känna att allt med sociala medier gått åt helt fel håll?

   Känt det länge.

  Sigge är Sveriges största fjant.

   Tycker rätt många slåss om den titeln.

    Ja, fast på vissa passar den bättre.

   Vem är tvåa? Jag har tappat bort fjantdokumentet

   Visserligen är han väldigt gubbig men vill framstå som killen med koll. Ungefär så som alla gubbar

    14,30 Hatar du alla vuxna män? Jag älskar män.

     Ok Britta.

  Inte ens jag som är vuxen vill att mina vänner lägger ut foton där jag är med på deras insta och facebook. Har fobi mot det och säger alltid ifrån. Varför ska inte barn få välja om vi som vuxna, oftast, får välja?

   Jag fick välja som barn. Nu fanns inte sociala medier när jag var liten, men när man fick lappar i skolan om föräldrarna tillät en att vara med på bild på internet sa jag alltid nej. Tror iofs inte mina föräldrar hade tillåtit det ändå, när jag var så liten, men jag fick i alla fall tycka något.

   Varför har du fobi mot det?
   I mitt umgänge har vi en regel om att bara lägga ut bilder där alla ser okey ut och i de allra flesta fall frågar vi om vi får och visar bilden innan.

    Respektera bara.

    Alla känner olika.

     Haha!
     – men varför känner du såhär?
     – RESPEKTERA BARA

      Ska man inte respektera varandra då, menar du? Eller är det också löjligt?

       Ja men det var såklart EXAKT vad jag menade!

        Jag menade bara att ibland måste, eller kan man inte förstå VARFÖR folk tar vissa beslut eller känner på ett visst sätt utan man får helt enkelt bara respektera vad dom känner/tycker.

         Klart man inte kan förstå när du vägrar svara på frågan? Tror absolut att 12:38 respekterar dig, hen var nog endast nyfiken på vad din fobi grundar sig i.

          Är inte grejer med fobier att de ofta är ologiska och oförklarliga? Jag klarar inte av fjärilar, tycker de är fruktansvärda. Måste jag hålla på och förklara för alla ”MeN VaRfÖr TyCkEr dU sÅ”

          Jag har aldrig sagt att hen inte respekterar mig. Vi är flera anonyma i kommentarsfältet.

          Sedan har tanken aldrig varit att vägra svara på frågan. Pysslade med lite annat och gick in här igen.

          Nu har jag bara ingen lust att svara på det. Men med lite fantasi lan det bero på flera anledningar.

  Men snälla. Varför lägga sig i om någon inte vill lägga ut ansiktet på sina barn? Herrgud. Han behöver skaffa sig en hobby.

   Men åh. Han kritiserar ju att hon konstant lägger ut foton på ungen men typ blurrar just ansiktet och sen ska göra ett statement av att barn inte ska visas på sociala medier?

    Visas barnet om ansiktet blurras? Visst, det visas ju i den meningen men barnet hålls ändå anonymt. Ingen skulle känna igen nours barn bland andra barn.

     Handlar det verkligen bara om att inte bli igenkänd?

  Herregud. Mycket man inte får göra när man har barn tydligen!

  Hur kan man vara kränkt över att andra människor väljer att inte visa sina barns ansikten i sociala medier?!? ?
  Samtiden är ?

   Alla tider har folk sagt att det är en galen tid att leva i så trött på det uttrycket

    ??

   På vilket sätt är han kränkt menar du?

  Ibland har du sagt att du ska ta upp något senare som du aldrig sedan gör tror det delvis är det som gör folk tveksamma. Tror inte folk kommer släppa detta dock dem måste ju ha ett svar snart

   Företaget har svarat någon på Instagram att det är italiensk statuario marmor vilket ju är bullshit. De vägrar svara på frågan om varför mönstret upprepar sig.

    Alltså granitkeramik väl?
    Konstigt att inte erkänna det…
    Det finns ju en uppsjö modeller av detta o det är ju jättefint och dessutom väldigt tåligt

     Vet du var eller i vilket land det tillverkas?

  Va? Dricker han för mycket menar du? Hur vet du det?

   Nej men är man förälder så måste man ju vara nykterist vet du väl!

    Finns inget mellanting mellan att dricka för mycket och vara nykterist?

     Vem är du att avgöra om Sigge dricker för mycket?

  Sigge kämpar med näbbar och klor för att hålla sig aktuell. Han känner att ingen bryr sig om honom.

   Verkar vara rätt många som bryr sig om honom om man ser till följare på instagram samt lyssnare till podden. Att dra ett skämt är väl inte att kämpa med näbbar och klor?

    Snarare Alex som drar folk. Sigge åket snålskjuts.

     Och Alex har åkt snålskjuts på sin pappa? Nej, folk verkar faktiskt gilla Sigge.

      Han är dryg

  Börjar se denna Noor överallt. Varför är hon känd,?

   Men hallå. Häng med lite nu.

   För att hon är ihop med Schyffert tror jag

    Nej, för att hon är komiker, programledare och rolig.

     Vad programleder hon?

   Testa att googla!

  Har ingen koll på Sigge mer än att han gör pod med Alex. Vad står mer på cv-t?
  Bror till Fredrik Eklund?

   Författare och entreprenör

   Han är också barnbarn till skådespelaren som var Tjorvens pappa i Saltkråkan ?

    Hatten av, verkligen!

  1. Var har han kritiserat Nour för att hon inte lägger upp bilder på sitt barn? Jag ser bara ett (rätt roligt imo) skämt som kan vara riktat mot massor av influencers.

  2. Alla i kommentarsfältet som aaaabsolut inte vet vem Sigge, Nour, Schulman etc är…är jävligt tröttsamma. Så tråkig och torr härskarteknik. ”Varför är den här personen känd? Ingen aning om vem den är.” Nähä ok? Tack för din input. Googla om du genuint undrar eller skriv nåt roligare ifall du bara vill visa hur ointresserad du är av personen.

   Ser bara en fråga om vad Nour är känd för? Ingen som skrivit att man inte vet vilka de är?

  Ebba von Sydow är väl en av dom influencers som använder sina barn i reklamsamarbeten (i syfte att tjäna pengar SÅ KLART) mest frekvent just nu. Det är Britax, Polarn o Pyret, pop bakery, Linas matkasse, yoghurt.

   Ja, vad har hänt med henne?
   Hon gör vara reklam eller säljer ihopkrafsade böcker om stil. Vilken stil?
   Stilen runt Karlaplan? ?

   Underbara Clara gör det väldigt ofta också (varför kritiserar ingen henne för detta???)

   Senaste 10 dagarna (sen 16/3) har hon gjort 16 inlägg på Instagram. 8 stycken är betalda samarbeten. Halva kontot är alltså ren reklam….

    Ovan var alltså Ebba von Sydow. Underbara Clara har under samma period gjort 10 inlägg på Instagram. 5 är någon sorts reklam men inte lika tydlig som Ebbas. Tre av Claras reklaminlägg är om ett tv program hon ska vara med och sin egen bok. Tycker nog Claras är lite mer rimlig än Ebbas.

     Clara har dock under senaste månaden använt sina barn i inte mindre än tre samarbeten.

   Reklampelare, bara pengar pengar för att ha allt man måste ha, lgh på ömalm, sommarhus i Skanör, kläder, kläder.

    Men oj nu blir nog Ebba upprörd. Sommarhuset ligger i Faalsterbo, stoor skillnad 😀

     Ja, viktigt att statusen blir rätt på öfvre Östermalm. ?

   Så många lite mindre influensers typ 5000 följare – 10k följare gör ofta reklam med sina barn tex Lindex.

  Ursäkta har du blivit utsedd till årets papa vaaaaa? Annars kan du va tyst för det har nämligen Sigge!!!

  Han är ju i samma lag som Alex Schulman så mer behöver väl inte sägas?….

   Antyder du att de är ihop?

    arbetslag – de håller väl fortfarande på med en podd? Jag följer inte någon av dem.

  Hoppas en av dessa granskningar är Josefin Dahlbergs kristall-företag!

   Utveckla!

    Du kan enkelt googla så hittar du massa info! Kristaller har de senaste åren blivit big business och stenarna ligger ju inte å skräpar på marken precis utan tas fram genom stenhårt arbete i fattiga länder, gruvor och stentag med damm smuts å hög värme, ibland livsfarliga förhållanden. Förut pratade man om den smutsiga diamantbranchen å nu har kristaller tagit över. De är ju billigare och marknadsförs ofta på ett sätt som gör att folk tror att det skulle vara bättre men så verkar det inte.
    Hela hennes business består ju av kristaller och då är det på sin plats att man tar ansvar. Hon är också den i Sverige just nu som marknadsför kristaller och dess ”funktion” mest och därmed gör att efterfrågan ökar.

   Vad är det som är konstigt med det?

    https://newrepublic.com/article/148190/know-healing-crystals-come-from

    https://www.theguardian.com/global/2019/jun/16/are-crystals-the-new-blood-diamonds-the-truth-about-muky-business-of-healing-stones

    https://edit.sundayriley.com/is-there-a-sustainable-way-to-shop-for-healing-crystals/

    Sen tycker jag personligen att kristaller är ett sätt att sälja luft. Hokuspokus som man tjänar massor på! Jag fattar och respekterar att man köper stenar för att de är vackra men kristaller marknadsförs som mirakel, som healing, att de ska få en att må bättre. Det finns INGET som tyder/bevisar detta och det är ett ypperligt sätt att få framförallt kvinnor att kasta bort sina pengar på skit. Om rika yogabrudar i LA gör det -skitsamma men nu marknadsförs och köps detta av den breda massan. Ja man måste ta personligt ansvar för det man köper men jag tycker det är problematiskt att marknadsföra något ihop med yoga, mindfulness, att älska sig själv. Ett sätt att förklä onödig konsumtion som enbart är dålig för planeten och våra plånböcker till konsumtion som är nödvändig för att vi ska må bra å ta hand om oss själva. Ett sätt att lura pengar av naiva, fattiga, deprimerade eller andra utsatta grupper som ständigt letar efter en lösning på det tomma hål många av oss har inuti. Tycker mycket som Josefin och liknande Influencers pratar om är jättebra men när det är essentiellt att köpa prylar för att kunna göra det hon pratar om eller för att känna att man ”får vara med” då blir det sunkigt. Och detta tror jag faktiskt inte hon själv är särskilt medveten om men när businessen man håller på med i grunden handlar om detta då måste man ta ansvar och jag har inte sett eller hört någonstans i Sverige att man ifrågasätter eller pratar om detta.

  Sigge har ju inte kritiserat att hon inte vill lägga upp bilder på sitt barn utan faktumet att det är typ det enda hon gör fast med nån emoji/blurrat ansikte och att det är just skyltandet av det som blir konstigt. Lägg inte upp bilder på barnet alls bara?

  Tycker det är konstigt att skriva det här inlägget utan att berätta VAD Sigge har sagt? Inlägget blir ju såklart vinklad åt Nours fördel när man bara får höra att han ”kritiserat hennes beslut att inte visa sitt barn i sociala medier”

  Någonting är väldigt lurt med detta. Känns som det ligger något annat bakom. För att kritisera någon för att INTE exponera sina barn på Internet är ju så märkligt att det inte bara kan röra sig om det. Så, vad rör det sig om egentligen?

   Står två kommentarer högre upp vad det egentligen handlar om.

  Camilla, känns fel av dig att skriva ett inlägg där du skriver att Sigge kritiserar att Nour inte vill exploatera sitt barn?

  Han har inte sagt det. Du borde tagit med vad han EGENTLIGEN sa.

  Sigge sa ju i sin podcast att det var löjligt att ta med bilder på barnet för att sedan dölja ansiktet med en emoji. Han har aldrig kritiserat fenomenet att inte ha barn på socmed. Vet ej vad han står i den frågan men poängen var ju: Om du är emot barn på socmed, varför ta med den öht men sedan dölja ansiktet.

  Så frustrerande dålig journalistik. Syftar då till Aftonbladet, men också camilla som inte heller lyssnat på avsnittet innan publicering. För fan skärpning.. Det händer lite för ofta..

  Det här inlägget blev ju bara uppviglande mot Sigge baserat på en åsikt som han inte ens har uttryckt???

  Kan det vara så enkelt att Sigge vill hacka på de som inte gör det, då det inte faller inom normen? Och så känns det bättre att hacka på någon om man själv kanske känner att man ibland gjort fel.

  Precis som småbarnsföräldrar gör. De kanske känner att de inte vill sätta sitt barn i förskolan vid en viss håller men går emot sina egna känslor, då de ser att att så många andra ettåringar går i förskolan. Och sedan hackar det på de som inte följer normen för förskolan, få då känns det lite bättre inom en själv, då det pressar tillbaka den där ångesten.

   Hacka? Jag tycker snarare att det är rimlig kritik mot Nour.

  Tror dock att det Sigge menar är att det blir dubbelmoral av att ta en massa bilder på barnet för att sedan dölja ansiktet och peka på andra som visar sina barns ansikte. Som sagt – visa barnens ansikte eller ha inte med barnen alls om du vill skydda dom. För om vi är ärliga med oss själva så är ju bilderna på barnet fortfarande till för följarna och att dölja ansiktet med en emoji skyddar således inte barnets integritet.

  Jättefjantigt att täcka över ansikten på barn. Skippa bara bilden då. Usch så fånigt. Sigge är dock också en fjant. Ja, ja med kanske som bryr mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.