När läraren också är en influencer

Sydsvenskan.se har skrivit en riktigt intressant artikel om problematiken som uppstår med lärare som också är influencers, och vad som händer när de blandar inlägg med elever som dansar ”fredagsdans” med reklaminlägg om exempelvis dammsugare.
Journalisten Micaela Landelius, som skrivit artikeln, rapporterar om hur Lärarnas yrkesetiska råd nu skärper tonen i en debatt som växt från pedagoger som säljer dammsugare och hörlurar till att kretsa kring etiska frågor om barns integritet.
– Elever befinner sig i beroendeställning. De kanske har sagt ja, men varför säger de ja? säger rådets ordförande Jesper Rehn i artikeln.

Rickard Nordström är en av landets största lärarprofiler på sociala medier (mer känd där som ”Magister Nordström”), med över 200 000 följare på TikTok och 37 000 följare på Instagram.
2017 utsågs han till Årets lärare för sitt nytänkande sätt att undervisa. 

Han debuterade även nyligen som författare med boken ”App, app, app! Handbok för dig med barn som älskar sociala medier”.
På sina sociala medier publicerar han massor av filmer och bilder på sina elever och som en röd tråd genom de allra flesta av hans uppdateringar är hans yrke som lärare, vilket är anledningen till att han kritiserats när det helt plötsligt dök upp rena reklaminlägg, i det här fallet för en dammsugare.
Detta skedde för drygt ett år sedan, men han har även marknadsfört andra produkter som jultröjor och sällskapsspel, enligt artikeln.
Det var Lärarnas yrkesetiska råd som reagerade och snabbt kom med ett uttalande om problematiken som uppstår när lärare kopplar samman yrkesrollen med kommersiella intressen, rapporterar Sydsvenskan som nyligen gjorde en intervju med Rickard Nordström där den här kritiken var ett av ämnena som togs upp, vilket fick Nordström att backa i sin medverkan.

Så här ska Nordström ha uttalat sig till Sydsvenskan kring offentlighetsanställda som är influencers :
– Vi lever i en ny värld, i ett nytt tänk med sociala medier. Vi har lärare, poliser och sjuksköterskor som är influencers. Man visar vårt fina land vad vi gör för samhällstjänst. Det är bra att vi har förebilder som oss, vi som fått många följare.
–Men när någon influencer eller lärare råkar göra reklam – då är det ramaskri.
I landet lagom får man inte sticka ut. Det är en liten klick som inte klarar det. Jantelagen.

Idag, ett år senare, ser ordföranden för Lärarnas yrkesetiska råd, Jesper Rehn ett behov för rådet att utöka samtalet, och arbetar därför med ett nytt uttalande, inriktat på att möta den ökande trenden där allt fler lärare blir influencers.
Det finns även en annan aspekt att ta hänsyn till i frågan om lärare som blir influencers och det är ur ett rent barnrättsligt perspektiv och där finns den nya, franska lag som jag (Bloggbevakning) tidigare skrivit om, med i diskussionerna.

Så här sa riksdagsledamoten Lawen Redar, som är kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna till Sydsvenskan:
– Där barn finns med i flödet kan vi se att både interaktionen och intresset för företagssamarbeten ökar.
När det blir vinstsyfte, med betalsamarbeten, då börjar det tangera arbets- miljölagstiftningen.

Enligt artikeln ställer sig en majoritet av de politiska partierna bakom en svensk motsvarighet till den världsunika lag som Frankrike nyligen röstade igenom och som klassar det som barnarbete när influencers använder barn i ekonomiskt syfte.

Efter Nordströms reklaminlägg för dammsugare så hade Vellinges biträdande utbildningschef, Charlotte Sjödahl, ett samtal med honom och säger till Sydsvenskan.se att publiceringen av några sådana inlägg inte kommer ske igen. 
Lagen om offentlig anställning slår fast att lärares sidoprojekt inte får rubba förtroendet, vara konkurrerande eller ifrågasätta opartiskheten i arbetet.
Avgörandet ligger i varje fall hos arbetsgivaren, som i det här fallet är Charlotte Sjödahl.

…………………………………………………………………………………………………………………

Vad tycker ni om allt det här?
Jag tycker det är jättebra med en lärare som når eleverna på elevernas vis och på de ställer där de befinner sig, men att blanda in reklam tycker jag är ytterst oetiskt.
Frestande – ja, förmodligen, men fortfarande inte okej i mina ögon.

Hade Rickard Nordström haft ett privat konto med personligt innehåll som inte blandade in eleverna så hade det varit en annan sak, men en snabb titt på hans konton visar att så inte är fallet.

Tack för tips!

 

207 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Höj lärares löner så de slipper göra reklam på instagram.

  Svara

   ÄR det så det fungerar…? ”om jag inte får x antal extra kronor så kommer jag göra dumma saker”.

   Svara

    Eller: ….”om jag inte får lönehöjning säljer jag ut barns integritet för mitt eget ego och pengar skull”. Läste några senare kommentarer längre ner här, om hur problematiskt det är för både de barn som känner sig pressade att vara med fast de inte vill, samt de som inte får. Fattar inte denna ”magister” att det han gör för sitt eget egos skull, skapar negativa strukturer, utanförskap och mobbning? Alltså exakt motsatsen till det man som lärare ska jobba för? Och så avfärdar han berättigad kritik med ”jantelag” ? Krävs det ingenting nuförtiden för att få kalla sig lärare? 0,1 på högskoleprovet tex? Skulle ALDRIG sätta mina barn i en skola där en sådan clown verkade. Så oerhört obehagligt allt runt honom verkar. Varför vill han dansa med barn? Han borde väl undervisa dem istället?

    Svara

   Med tanke på vilka pengar det går att generera på Instagram så hade inte höjda löner ersatt några reklaminlägg. Vem vill inte kunna dra in tusenlappar extra enkelt?

   Men det sagt är jag absolut inte emot höjda löner för lärare.

   Svara

   Haha- höj min lön annars begår jag avtalsbrott🤣

   Svara

   Förlåt men alltså nä… lärare har relativt bra löner. De har dessutom sommarlov, höstlov, påsklov, sportlov osv. Det finns ju andra grupper som bör prioriteras först, vårdpersonal främst.

   Svara

    Inte alla lärare som har upphållslön. Förskollärare bland annat har det inte.

    Svara

     Förskollärare är inte lärare, de är dagisfröknar…

     Svara

      Fuck you :*

      Svara

       😂😂😂 Så uttalar sig en äkta ”lärare”.

       Svara

     Men vad kan de då? Ja, vissa har pluggat på universitetet men de får HP för att bygga kojor med mera (jag skojar inte, sånt gör de på SU). Jag tycker då inte att de är akademiker. Universiteten har solkats ned!

     Svara

    Lovens lediga dagar arbetas ju in under terminerna, det är inga 40-timmars veckor för lärare.

    Svara

     Fast jag hade mer än gärna jobbat 40+ timmar i veckan för att ha ledigt på loven 🤷🏻‍♀️

     Svara

      Byt jobb då

      Svara

      Välkommen, det saknas lärare i hela Sverige TROTS den höga lönen och alla lov 😏.

      Svara

     Nja, riktigt så är det inte. Här är en bra länk. Även med alla lov och timmar som ”tas igen” under normala arbetsveckor så är lärares totala arbetstid per år långt under vad den är i min bransch. Jag har dock valt bransch och visste om förutsättningarna. Precis som lärarna redan i förväg vet om för- och nackdelar.

     Svara

     Mitt ex jobbar som lärare och han jobbar verkligen inte ihjäl sig. Jobbar på gymnasiet. Han börjar åtta och slutar någonstans mellan 2-3. Varje dag. Efter att han slutat jobbar han inte mer, tar inte med sig arbetet hem, måste inte arbeta in några lov. Han har fått mig att faktiskt överväga att bli lärare just pga mkt ledighet.

     Svara

      Oj jäklar. Var jobbar han? 😅 Jag jobbar som gymnasielärare nu (har jobbat med annat innan jag utbildade mig) och har aldrig jobbat så mycket som nu. Har dessutom inga lov utan inarbetad tid som alla andra. Jag råder ingen att bli lärare just nu (pga dåliga arbetsförhållanden och enorm stress) men bra att du överväger det ändå för utbildad personal behövs ju 👍

      Svara

       Tror allt är relativt. Säg det till en konsult på McKinzey och de kommer skratta år dig.

       Svara

      Då gör han inte ett bra jobb, sorgligt. Hoppas att hans elever har andra bättre lärare på gymnasiet.

      Svara

      Det låter som en yrkeslärare! 😂 (Eller bara en ovanligt kass ämneslärare!)

      Är man lärare i vilket teoretiskt ämne som helst så KAN man inte jobba så korta dagar, utan att ha med sig rättning och/eller planering hem! Särskilt inte om man ska sluta så bisarrt tidigt. Herrejisses – det är väl mer regel än undantag att lektionerna pågår till 16-tiden på gymnasiet? På samtliga skolor jag varit på har de dessutom varit noga med at man följer ramtiden, vilket är 35 timmar i veckan, då man MÅSTE vara på plats på skolan, lektioner eller ej. Inklusive rast i snitt alltså 7,5 h/dag. (Övriga 10 timmar i veckan disponerar man fritt över. Vissa veckor blir det 2-3 timmar, andra bortåt 25. Beror på rättningsbördan.)

      Svara

    Fast all vårdpersonal tjänar inte heller dåligt. Om man tex tittar på vad de flesta sjuksköterskor får ut efter ob osv är det inte heller några dåliga löner.

    Svara

     Efter OB så kanske. Lärare har inte jättemycket obekväm arbetstid.

     Svara

      Där tycker jag annorlunda. I mitt tycke är det obekväm arbetstid när elevernas föräldrar ringer på helgen och/eller kvällar runt 20.30.

      Svara

       Du är väl inte skyldig att svara? Stäng av jobbmobilen när du kommer hem.

       Svara

        De ringer inte min Jobbmobil utan min privata.

        Svara

         Tycker verkligen inte detta är ok! Sätt tydliga gränser för när du kan svara i telefon och skaffa en gammal telefon med kontantkort som du har som jobbmobil. Var också tydlig med att Mail som skickas efter kl 17 eller vad det kan vara, inte får svar förrän tidigast dagen efter.

         Svara

        Finns ingen lärare som har jobbmobil.

        Svara

         Jo, jag har det. Riktigt lyxigt!

         Svara

         Malmö stad inför det just nu!

         Svara

        Ha ha ha! ”Stäng av jobbmobilen”! Det är extremt ovanligt att lärare har jobbmobiler. Brukar snarare finnas en (eller ett par) fasta telefoner i arbetsrummet.

        Ett bättre råd vore i så fall ”Skaffa hemligt privat nummer”, eftersom föräldrar utan spärrar helt enkelt tar reda på ens privata nummer och hör av sig dit utanför skoltid. Men ska man verkligen behöva anpassa sig på det viset? Är det inte de gränslösa puckona som borde sluta vara gränslösa puckon? (Extremt få föräldrar beter sig på det viset, tack och lov! De flesta mailar, och förstår att de (oftast) får vänta på svar till lärarens arbetstid börjar.)

        Svara

       Skillnaden är att du inte är i tjänst då och behöver inte ens svara. Vårdpersonal är skyldiga till att jobba fredagkvällar, storhelger.

       Svara

        Ja det är skillnad. Det är sant.

        Svara

        Nu är det väl många yrken med personal med jobbtelefon och chefer som anser det normalt att kunna nå den tilltänkta. Serviceyrken är så mycket… Att jämföra yrken/löner/arbetstid blir så sandlådelöjligt. Alla behövs och alla jobb är lika viktiga. I övrigt tycker jag att alla ska skilja på privata konton och flunskonton. Barn och ungdomar påverkas mycket av det som finns på nätet.

        Svara

     OB räknas inte in i en grundlön.
     OB är en ersättning för att du arbetar obekvämt. DVS utöver vad en ”normal” arbetsdag ser ut för en dagtidare.
     Det är som att räkna in övertidsersättning i en grundlön- det funkar inte heller.

     Svara

     Ob-tilläggen inom vården är den sämsta bland alla branscher. Jag tjänar från 20kr/h under kvällar till 100kr/h under storhelger som julafton.

     Svara

      Inte sämre än hotell och restaurang 🙃

      Svara

       Nej, men här handlar det om personer som har lagt ner tid och ev lån på att utbilda sig i flera år

       Svara

        Du vet att det går utbilda sig inom hotell och restaurang på högre nivå också?
        De som lägger ned tid och ev. lånar via CSN för en examen.

        Svara

        Jag har 6 år högskola med tillhörande lån som ingenjör. De flesta har ”förtroendearbetstid”. Dvs vi får inte betalt för övertid alls.

        Svara

         Men då har du oftast en bra grundlön

         Svara

      Hotell och restaurang är absolut sämst, lägg ned.

      Svara

     Denna månaden fick jag ut 16719 kr, jobbar 75%.
     Tar vi bort mitt ob och den semesterersättning jag fick så blir det 15572 kr.
     Då har jag jobbat 3 timmar kväll och för det fick jag 67,20.
     Helgens 16 timmar gav 884,80.
     Semesterdagen gav 194,59.

     Jag är 42, tycker du fortfarande att den lönen är speciellt bra?
     Lön innan skatt ligger på 20102 kr.

     Svara

      Men du måste ju ta med i beräkningen att undersköterskor har väldigt kort utbildning. Sjuksköterskor är ju redan lite annorlunda, med flera års högskolestudier.

      Svara

      Så kan du inte räkna. Du kan inte jämföra din deltidslön med någon annans heltidslön.
      Din heltidslön är ju över 25000, vilket faktiskt är väldigt bra med tanke på att yrket inte kräver någon direkt utbildning. Jämfört med lönen andra får som också bara behöver gymnasiekompetens så ligger du på en väldigt rimlig nivå

      Svara

      För att jobba 75% är det väl ändå hyfsat? Vet folk som jobbar 100% med samma eller mindre lön..

      Svara

      Hej. Jag jobbar 80% och får ut 12k efter skatt. Inom hotell och restaurang. Jobbar kvällar och helger likväl som vanliga veckodagar.

      Svara

    Ja vårdpersonal skulle få mer. Sedan tycker jag regeringen skulle ge alla invånare en frimånad utan hyra. Pga hur många som skött sig och levt isolerat pga corona. Och många har dessutom blivit av med ditt arbete. Vi har ju inte varit i krig på många år och sluppit dom kostnaderna att bygga upp ett helt land igen.

    Svara

     ”Regeringen” skulle? Du vet att regeringen inte har en egen plånbok att bara ta av? Skulle alla få en fri månad oavsett behov? Oavsett boendekostnad? Eller bara de i hyresrätt?

     Svara

    All vårdpersonal med jämförbar utbildning, 3 år eller mer, jag känner tjänar betydligt bättre än vad jag som lärare gör. Även om lärarlöner gått upp så är de fortfarande ganska kassa och trots regler och lagar så väljer skolorna att anställa obehörig och billigare person istället för en legitimerad lärare, så lärarlönerarna pressas inte upp av lärarbrist på samma sätt som syrrornas löner tex.

    Menar absolut inte att vårdpersonal inte förtjänar högre lön och att jämföra är egentligen bara dumt, men lärarna har generellt dålig lön om man ser till utbildningsnivå och att ha lediga lov är inte så glassigt som det kan verka utifrån.

    Svara

    Fast det är en myt att lärare är lediga på loven. De har inte lektioner men har arbetsuppgifter att göra när eleverna är lediga. Rätta uppgifter, förbereda lektioner, ta fram material och annan administration.

    Svara

    En ferietjänst innebär att man ARBETAT in lovet under året. Dvs lärare med ferietjänst arbetar lika många timmar som alla andra – de arbetar dock fler timmar när det inte är lov/semster.

    Läs gärna på och bilda dig innan du uttalar dig 🙂

    Svara

    Fast lärare jobbar också 45h arbetsveckor.

    Svara

    Så vi har bra lön för 4-5 års universitetsutbildning SAMT alla lov och leker bara hela dagarna. Varför har Sverige då inte ett överskott på lärare? Hmm…

    Sen när familj och vänner hör av sig och vill umgås och blir förvånade att jag inte kan för jag jobbar efter att eleverna har gått hem eller har med mig jobb hem på helgen. Eller säger ”Det är ju bara att du tar ledigt en vecka” Nja, då blir den isf obetald för jag har mina lediga dagar bestämda av kommunen (=Lov).

    Förstå mig rätt, det finns lärare som jobbar ihjäl sig, för det kan man. Men man måste lära sig att prioritera och man måste inte ha en ”show” varje lektion. Lik väl att det finns lärare som knappt jobbar sina timmar, men det finns såna människor på varje jobb och lärare är inte änglar i det fallet.

    Sen till inlägget: Jag undrar hur GDPR står sig för vi lägger aldrig ut bilder eller filmer som visar elevernas ansikten. Några avdelningar har egna instagramkonton där endast föräldrar får följa. Men även där kan det vara en gråzon.

    Svara

   Så trött på detta högre lön krav. Lärare har generellt god löneutvecking i jämförelse med arbetsmarknaden (obs ej kulturskolan). Detta enligt deras egna förbund (se länk nedan). https://www.lararen.se/nyheter/loneokning/lon-for-larare-2020
   Det som lyfts som problem är arbetsmiljö och lärarbrist. Så är det kankse så att man ska arbeta med de frågorna, att göra situationen bättre för yrkesgruppen? Eller vad är rimlig lön menar ni för yrkesgruppen (i Sthlm är tex medianlön ca 41 000 grundskolelärare).

   Svara

    För nyanställda, ja. Inte för de som har jobbat ett tag

    Svara

    Exakt

    Svara

    Fast om folk inte vill utbilda sig till lärare i Sverige behöver man ju ta en ordentlig titt i spegeln och åtgärda problemen. I Sverige råder en väldig lärarbostad just nu och eleverna har rätt till utbildade pedagoger. Höjda löner är bland annat en lösning. Att hela tiden försöka rekrytera utbildade lärare från Finland är inte hållbart…

    Svara

   Lärare har inte så dålig lön numera… min kompis är nyexaminerad lärare och har 39700 innan skatt. Det är ändå helt okej?!

   Svara

    Ja, de som är nyexade. De som har jobbat ett längre tag har haft en väldigt dålig löneutveckling.

    Svara

     Det beror helt och hållet på kommun och ju an lyckats förhandla.
     Min mamma är 70 år och jobbar fortfarande som lärare och tjänar jättebra
     Har kompisar som jobbar 20 + och tjänar jättebra.
     Det är lite av en myt att lärare tjänar dåligt.
     Finns så många yrken som tjänar betydligt sämre än lärare.

     Svara

      Som har lika lång utbildning?

      Jag vill påstå att det är en myt att sjuksköterskor har dålig lön. 🤷🏻‍♀️

      Allt är relativt.

      Svara

      Jag håller med. I Malmö kommun har de flesta lärare lön över 45000 vilket är 10000 mer än jag har som bibliotekarie efter flera års karriär. Mindre semester. De flesta lärare jag känner verkar 100% lediga under alla lov vilket är långt fler dagar än vad de flesta har i semester (sportlov, påsklov, sommarlov, höstlov, jullov). Lika lång utbildning. Men hey, vi myser ju mest i våra koftor 😉

      Svara

     Då får de byta arbetsplats.

     Svara

      Byter man inom en och samma kommun är det oftast väldigt svårt att löneförhandla eftersom det är samma arbetsgivare.

      Svara

    Kommentarer som dessa får mig verkligen att ifrågasätta mitt yrke. Tio års erfarenhet och jag tjänar mindre än ingångslönen för så många andra yrken.

    Svara

    Ja kul för henne. Jag med 8-9 års erfarenhet är inte uppe i den summan.

    Svara

    Jag är nyexad, började jobba för 1,5 år sedan som gymnasielärare i Västerås. Min grundlön är 33000/mån. Det är inte bra men inte dåligt. Tilläggas är ju, precis som nämnt innan, att lärare arbetar minst 45 h/mån i snitt, ofta mer och definitivt mer den första tiden som lärare. Det är även en enorm stress och måluppfyllelsekrav idag.

    Svara

   De flesta lärare verkar dock klara sig utan att göra reklam på insta.

   Svara

   Höja lönerna? Jag har lärare i familjen och de tjänar en bra bit över 40 000 kr/månad.
   En av dem tjänar 45000 kr.

   Svara

   Tycker det är oerhört obehagligt när en lärare är ”flunsa” på det här sättet. Skulle aktivt välja bort en skola där en sådan lärare jobbade. Vill absolut inte att mina barn ska utsättas för en så integritetskränkande lärare som uppenbarligen har fokus på något annat än att lära ut. Bli känd, tex. Patetiskt.

   Svara

  Varför ska influencers begränsas till av, med och för mer eller mindre blåsta unga tjejer?

  Svara

   Denna lärare får väl gärna vara influenser på sin fritid, men nu drar han ju in reklamkontrakt med hjälp av material som han producerar i sitt yrke som lärare och med hjälp av de barn han undervisar? De flesta företag har ju regler för hur de anställda får exponera arbetsrelaterat innehåll i sociala medier och man får ju självklart inte använda det för att dra in egna reklamintäkter?

   Svara

    Detta är så otroligt problematiskt, är det ens lagligt? Har inte elever i skolan lagstadgad rätt till integritet?

    Eftersom det är skolplikt borde elever ha ett starkt skydd.

    Vissa kanske menar att eleverna inte måste vara med, men det är inte så enkelt. De är barn. Kan dels bli ett tryck på att vara med, dels kan det bli problematiskt i och med att läraren ska sätta betyg osv.

    Väldigt problematiskt.

    Denna uppmärksamhetsk… ehm.. törstande sk ”lärare” vill ju uppenbart vara ”kändis” istället, så tycker att han ska satsa allt på detta istället för att dra in oskyldiga elever.

    Men han kanske skulle vara helt ointressant utan sitt ”content”.

    Lite samma sak som när flunsor utnyttjar sina och andras barn för ”content” som det ju är en debatt om just nu. Varför skulle det vara mer ok att utnyttja elever som har skolplikt och som är i beroendeställning?

    Svara

     Helt rätt, det går verkligen inte att säga att eleverna valt själva. Naturligtvis kan en lärare influera som just lärare, men då generellt – skriva om nya läromedel, pedagogik etc men att blanda in andras barn – stort nej.

     Svara

      Vi använder ett Instagram konto på vår lilla skola, men där läggs det upp bilder på vad som görs. Inga händer, inga ryggar. Inget för att någon ska kunna känna igen barnen och identifiera vem det är. Vi fick sagt till oss utifrån Gdpr och något barn känns igen så kan vi i värsta fall bli stämda.

      Svara

  ”När man råkar göra reklam..”
  Hejsan hoppsan

  Svara

   Så pinsam! Han borde bli av med sitt lärarjobb när han blandar in ”landet lagom” och ”jantelagen” för att någon tycker det är olämpligt att han utnyttjar sin ställning och sina elever till reklam.

   Svara

    Vilken obehaglig människa! Skulle aldrig någonsin välja en skola med dylik ”lärare”, till mina barn. Denna ”lärare” verkar i allra högsta grad olämplig. Han borde försöka bli kändis/flunsa på heltid istället, det är ju uppenbart att det är det han ”brinner för”. Patetisk människa, utnyttja elever till content. Detta borde kritiseras lika mycket som flunsor som använder sina egna barn till content, kritiseras.

    Svara

  Blir lite märkligt när du återberättar och citerar stora delar av en artikel som är bakom betalvägg tycker jag. Nåväl.

  Svara

   Camilla kan/får inte lägga upp hela texten. Har med typ upphovsrätt att göra.

   Svara

    OM man vänder en häst upp och ner, blir det då nerhovsfel?

    Sorry, har en tråkig hjärna som bråkar 🙂 🙂

    Svara

  OM det inte i anställningsavtalet framgår vilken/vilka bisysslor som är godkända av arbetsgivaren så BORDE (alltså i en vacker värld) läraren (i detta fallet) själv inse problematiken i att använda hela sitt förtroendekapital till att kränga saker.

  Det finns en anledning till att till exempel läkemedelsföretag inte kan bjussa på dyra resor till läkare.
  Att poliser inte skall käka gratis på lokala pizzerian (jag vet, det förekommer ändå)

  Allmännyttan skall inte ”hålla pu” med sånt skit, kan inte formulera det bättre känner jag men det borde varar självklart.

  Svara

   ”Hålla pu” 😁

   Svara

   Han måste väl förmodligen anmäla sin bisyssla till arbetsgivaren. Det känns troligt att han inte gjort detta då han inte sett det som en bisyssla med inkomst. Men det är mina spekulationer, det stod inget om det i artikeln.

   Svara

  Jag tycker absolut att han får synas på sociala medier och kanske locka fler till yrket, men att sedan utnyttja sin lärarroll för att göra reklam ger en dålig eftersmak. Lite som poliser och andra offentligt anställda. Man får vara extra försiktig när man valt att iträda de rollerna.

  Att han dessutom backar från att medverka i ett reportage när han inser att han kanske kommer få stå till svars för felaktigheter ger inte ett bättre intryck, snarare tvärtom. Han vet att han gjorde fel.

  Men till syvene och sist, det finns influencers som är bra mycket större vågspelare/förebilder och som missbrukar det i högre grad.

  Svara

  Utan att kommentera på själva kan/bör en lärare vara influenser.

  Det som förundrar mig allra mest i alla debatter om sociala medier är hela tiden att folk säger att det är så ”nytt”. Men alltså, ja det är nyare än att jobba i en typ bilfabrik såklart, men det finns tusentals influenser nuförtiden och det måste ju vara långt över 15 år sen bloggarna började ta betalt back in the days. Nu finns det ju ändå massor med regler och lite sunt förnuft kan ta en väldigt långt.

  Anyway, är väl främst det där ”ny värld” påståendet som hela tiden kommer fram. Sure, apparna slår ut varandra hela tiden. Men sociala medier är väl ändå inte nytt längre?

  Har liksom svårt att se en annan bransch där folk bara kan hela tiden ursäkta sig med ”det är så nytt”

  Svara

   2007-2008 var när allt började. De första åren skedde annonsering mest via banners och liknande. Men ja, det är väl fortfarande iaf 10 år sedan man började markera ut reklm i sociala medier?

   Svara

  Jag undrar också hur man ställer sig till tystnadsplikt och sekrettes som finns på skolorna när man visar elever på internet? Har man fått tillstånd från vårdnadshavare eller anses barnen så gamla att de kan avgöra det själva trotts att de är under 18? Vill barnen eller vågar de inget annat pga maktställning?
  Jag tycker det är superbra att lärare kan synas på detta sätt men det finns också många frågor som bör diskuteras. (?)

  Svara

   Föräldrar brukar få godkänna att barnen fotograferas och att bilderna används på skolans medier.
   Men vet inte hur långt upp i åldrarna det sträcker sig samt om det är lika för alla skolor.

   Svara

    Hans instagram konto kan ju inte räknas som skolans – det är ju hans privata.

    Svara

     Nej, exakt. Därför jag skrev skolans medier. Och det var ett svar på ts fråga.

     Svara

     Men jag får ju inte gå in på en skola och filma barn för att sedan lägga ut på mina sociala medier. Vi ombeds att inte publicera filmer från avslutningar och framvisningar, utan bara visa privat inom familjen.

     Såg hans senaste fredagsdans och får obehagskänslor. Så mycket fel med det. INTE med att de dansar tillsammans, men att göra en sociala-medier-grej av det.
     ”Coola tjejen” längst fram, folk som knappt hänger med och som får det dokumenterat och publicerat, plus säkert någon som kanske inte alls vill vara med – eller faktiskt valt att inte vara med och då blir osynliggjord i detta klassens offentliga liv. Och andra klasser på skolan som på grund av att de har vettiga lärare inte blir instagramkändisar.

     Så ofantligt bisarrt dåligt av en lärare att göra detta. Det hade _möjligen_ varit ok om det varit ett helt internt skolkonto, som bara folk knutna till skolan kan följa och publicera på.

     Svara

      Jag håller med. Han konto har en ganska low key profil när det kommer till exploatering av barn – men det är ju fortfarande exploatering? Jag hade inte på något sätt samtyckt till att mina barn användes som content i sin lärares privata sociala medier. Reklamfrågan är orelevant enligt mig.

      Svara

      Detta är så sant, det är inte så enkelt som att man bara kan säga ”men var inte med då” om en elev inte vill- det blir också ett ställningstagande som elever inte ska behöva göra i skolan.

      Elever är i skolan för att lära sig och de ska vara fredade från uteslutnings- eller mobbningssituationer. Åtminstone ska inte läraren skapa eller vigla upp till dylika situationer. Så oerhört vidrigt och pinsamt gjort av läraren. Hur kan skolan och lärarfacken bara stå stillatigande och se på detta spektakel?

      Svara

    Men inte kan det gälla en lärares konto? Skolans officiella, ja visst.
    Nordströms konto känns mer privat med tanke på att han kränger damsugare m.m än att det skulle vara skolans enda officiella konto.

    Svara

     Damsugare?

     Svara

      Förlåt.. Gör reklam för dammsugare. Nöjd?

      Svara

   Tänkte samma sak – får man som lärare verkligen lägga ut fotografier på sina elever hur som helst?

   Svara

    Tror inte det, om inte det är skilans officiella konto

    Svara

    Nej, det får man absolut inte.

    Svara

    Nej det får man inte. Jag är lärare och måste säga att jag tycker att det är konstigt att ledningen på skolan går med på att eleverna exponeras på detta sätt. Kanske jobbar han på en friskola och de gillar att sola sig i glansen!?

    Svara

     Vellinge kommun som han arbetar inom tycker tydligen att han ger skolan och hela kommunen god publicitet🙃 oavsett lär han ju vara en draghäst för både mellanstadieelever, och därmed den medföljande elevpengen, och personal som både kommunala skolor och friskolor konkurrerar om, om än det är på andra grunder än kompetens och yrkesskicklighet.

     Svara

      Oj, jag tänker precis tvärtom. En sådan person skulle verka som avskräckande exempel och jag skulle aldrig välja en sån skola till mina barn. Jag tycker det signalerar låg status, oseriös inställning till lärande och helt fel fokus. Skulle inte ta det seriöst. Men så värderar jag å andra sidan utbildning och kunskap framför att larva runt och dansa töntiga danser med kepsen på sne. Alla värderar ju olika saker här i livet.

      Svara

    Han påstår att han har godkännande från alla som medverkar. Utgår från att han menar vårdnadshavarens godkännande men vet ej.

    Svara

   Blev också förvånad över detta. Att lägga upp sina elever måste vara väldigt känsligt och kräva vårdnadshavaranas samtycke.

   Svara

    Med tanke på hur stort hans konto är är jag ganska säker på att han inhämtat samtycke för att publicera bilder på elever. Annars skulle ju någon ha reagerat för längesedan (vårdnadshavare, rektor, kollegor…). Med det sagt tycker jag också att det är problematiskt med reklambiten. Har själv ett lärarkonto där andra lärare, vårdnadshavare och elever kan följa vårt arbete i skolan, dock publicerar jag aldrig bilder på elever utan bara på våra arbeten osv. (Om elever skymtar i bild censurerar jag alltid).

    Svara

   Skulle vara intressant med uppföljning kring det du säger Ida.
   Också kring kommentarer som någon nämner nedan, vem tar ansvar ifall någon kommenterar negativt om en elev?
   Det är ju hans privata konto inte skolans.

   Svara

  Jag som själv är lärare och ibland tittar på Tik Tok (fast än jag vägrar erkänna det för någon, förutom er tydligen hehe) får konstig känsla i kroppen när lärare kommer upp. Känslan är konstig både när det är ensamma lärare som gör tik toks i sin yrkesroll, på sin arbetsplats och speciellt när det är barn med.

  Lärare är en profession, kan tycka att man inte vädrar ut den (och blandar den med danser) på sociala medier. Men, å andra sidan är jag väldigt privat av mig.

  Svara

   Men du!!
   Bra att du håller dig uppdaterad på de sociala medier som ungdomar/barn använder- tycker det är en självklarhet att vara orienterad även där när man arbetar med barn, tycker tvärt om, de som inte har någon susning alls gör fel.

   Så skäms inte över det utan heja dig 🙂

   Svara

    Haha men gulle, tack! 😊 Jag hamnade där på grund av en tjej som rekommenderade böcker, men nu tittar jag på allt möjligt. Det är så sant som du säger, otroligt viktigt att hänga med vad ungdomarna gör!

    Svara

   Varför känner du så? Är själv läkare och jag gillar när det kommer upp informativt eller roligt innehåll från vårdpersonal. Vad jag däremot inte gillar är när de gör narr av patienter. Tycker det är fel att som lärare ha med sina elever på sociala medier (mer okej ju äldre eleverna är men fortfarande inte helt) men att som lärare ha närvaro på sociala medier ser jag inget fel med

   Svara

    Kan kanske vara att lärare anses vara ett jobb med lägre status än läkare. Läkare har råd att gå ur sin profession med ans lärares profession måste höjas och respekteras mer. Tror inte det direkt gös med cringea tiktoks.

    Svara

    Narr av patienter. Verkar inte klokt. Hoppas dom patienterna anmäler. Det är ju misshandel. Vad har det med vård och omsorg att göra?

    Svara

     Ja?!??!
     ”Gillar inte när de gör narr av patienter”?!??!
     Vad i hela friden är detta?
     De ska ju bli av med jobbet på stubben!

     Svara

    Jag kan köpa informativa videos! Om en lärare gjorde videos om lässtrategier eller pluggtips, visst! Men de flesta lärare jag sett fokuserar på att dansa.

    Sen om de ovan säger: ert yrke har en helt annan status.

    Svara

  Jag har också reagerat på detta, varför får han visa sina elever på instagram hela tiden när eleverna knappt få ta klassfoton till skolkataloger längre pga integritentsregler osv? Har verkligen alla föräldrar godkänt och kan eleverna som är omyndiga verkligen inse konsekvenserna även om de eller föräldrarna tagit beslutet? Gillar inte riktigt när man använder sina egna barn som content, än värre att använda andras barn!
  Har reagerat på att det är mest flickorna i klassen som står längst fram i hans dansvideos från klassrummet, killarna står längre bak och ”gömmer sig”, kan inte allt detta med att synas framför tiotusentals okända människor ställa till olika typer av problem för eleverna? Vem ansvarar tex för kommentarer på kontot, tänk om något barn känner sig bedömd eller kränkt?

  Svara

   Frågan är också: ifall han har fått godkännande från alla föräldrar- hur gör han när ett barn inte får det? Ska det barnet vara utanför då? Det är ju också en problematik. ”Okej alla nu för vi! Förutom Pelle…”

   Svara

   Good point. Frågan kommer ju också upp likt med föräldrar som bygger sina medier kring sina barn, får barnen nånting för det eller är det bara rekvisita som gör att läraren kan tjäna pengar på att exponera dem?

   Svara

   Dessutom så är ett samtycke något som kan förändras över tid. Man borde fråga regelbundet. Tänker också att de flesta vårdnadshavare säkert har bra koll medan andra kanske inte alls förstår innebörden.

   Svara

   Jag har mest reagerat på att (iallafall i hans förra klass) de tre mindre poppis tjejerna alltid stod längst bak vid danserna. Emellanåt såg de ut som ”hjälp, ta mig härifrån”. I främsta ledet stod tjejerna med rätt kläder och Vellinge-Näset stereotypa… Det syntes så tydligt!

   Min dotter, som är i mellanstadieålder, hade aldrig någonsin velat ha denna typ av lärare som hade lagt upp så mycket på klassen i välbesökt instagram. Hon har varken problem med självförtroende och tillhör säkert den som skulle stå på första raden, men hon säger ”no way”. När jag frågade hur hon skulle göra om alla andra i klassen var med, då blev hon trots allt lite ställd. Så frågan är; vill verkligen alla? Vågar man stå emot?

   Svara

    Väldigt bra poäng! Vågar man som barn säga nej om alla andra säger ja? Grupptrycket är starkt i de där åldrarna så det krävs en hel del för att våga det.

    Har inte sett hans videor själv men om det är uppenbart att vissa barn inte vill vara med så är det sorgligt att han inte kan se det.

    Svara

    Jag kollade hans senaste fredagsdans nu och det är ju uppenbart så att ”coola tjejerna” står främst och längre bak folk som knappt hänger med och inte heller ser ut som om de vill vara med – och så får de detta dokumenterat och lagt ut för alla att se!
    Så sjukt!

    Svara

     Det är ju helt vidrigt! Så vidrigt av denne ”lärare” att främja ocb elda på negativa strukturer istället för att, som lärare borde, försöka se alla och motverka dessa negativa strukturer. Så oerhört vidrigt! Hur kan skolan tillåta detta? Har skolledningen ingen ryggrad alls?

     Svara

  Det är väl en sak om han har ett konto som fokuserar på läraryrket utan att blanda in eleverna i det. Att fokus ligger på han som person. Han nämner att det blir ramaskri om de i offentlig sektor har reklam men det handlar om hur kontot ser ut, inte yrket.
  Ferhat Baysal är ambulanssjukskötetska och har ett Instagramkonto om det. Gör reklam ibland utan att folk klagar. Troligen för att hans konto fokuserar på yrket, han själv och saker kopplat till sjukvård. Inga patienter som dansar eller liknande.

  Svara

  Jag tycker inte om att han använder eleverna på sitt konto. Han kan visa upp läraryrket eller göra ett personligt konto om hans familj utan att blanda in eleverna.
  Han skriker uppmärksamhet och det känns som att han använder eleverna för att delvis visa hur ”cool” och ”inne” han är men också att vuxna ska se någon som ”förstår” eleverna.

  Eleverna känner säkert press på sig att de måste vara med för det är deras lärare. Det känns inte ok på en privatpersons instagram.

  Svara

   Ja, verkligen olämpligt att visa eleverna på sitt eget konto.

   Svara

  @camilla : naturligtvis är det inte den franska lagen Redar hänför sig till utan de svenska reglerna! Vore ju jättekonstigt annars.
  https://www.dagensjuridik.se/debatt/debatt-onyanserad-bild-i-media-om-lag-for-influencerbarn/
  I sakfrågan : jag tycker det är sorgligt att den här läraren och hans kolleger i olika yrken som gör samma sak inte förstår att de gör fel när de gör reklam. Att börja blanda in jante?! Jag tvivlar inte på att han är en populär lärare men tanken på att någon nära mitt barn har ett så svagt tänk skulle göra mig orolig.

  Svara

  ”–Men när någon influencer eller lärare råkar göra reklam – då är det ramaskri.
  I landet lagom får man inte sticka ut. Det är en liten klick som inte klarar det. Jantelagen.”

  Tycker det här uttalandet säger en del om lärarens (in-)kompetens. 👀

  Svara

   Tyckte inte heller om det uttalandet….det kändes lite som att han uppfattar det som att kritiken kommer för att han gör något annorlunda….. men kritiken kommer ju inte på grund av det.

   Svara

    Ja, det talar i alla fall för bristande analysförmåga, en förmåga som han själv förväntas hjälpa barn att öva upp.

    Men mest tycker jag att han framstår som rätt blåst om jag ska vara ärlig…

    Svara

     Han har fått hybris.

     Svara

   Ja, en lärare som får till att säga det där borde inte jobba som lärare. Uttalandet är fel på så många nivåer.

   Svara

  Detta öppnar upp för granskande inlägg på en helt ny nivå – influencers och GDPR. Jag är övertygad om att de flesta influencers inte följer GDPR, detta är ju såklart väldigt allvarligt när det rör skolbarn.

  Svara

  Nu följer Bianca och Filippe varandra på insta igen!

  Svara

   Såklart. Hans restaurang öppnar ju i april och då passar han på att utnyttja Bianca, igen….🙂

   Svara

   Vill säga ”get a life”, för vem håller ens koll på det? 😱 Och får de inte följa varandra även om de inte är ihop? 😬

   Svara

   Kanske pga hennes nya bröst 🙂 Kan tänka mig att hon gjorde dem för honom.

   Svara

  Tycker som lärare inte detta är helt ok, kan knappt se en hel video av ”Magister Nordström”. Vi är många lärare som inte tycker om honom. Kåren jobbar för att få mer respekt och ses som en seriös profession. Att göra cringea TikTok-videos kommer knappast innebära en ökning av detta. Undrar också som ovan hur det fungerar med exponeringen av eleverna, man får hoppas han har fått vårdnadshavarnas godkännande annars är det helt sanslöst. Jag uppskattar däremot lärarkonton på instagram där fokus ej är på lärare eller elever men arbetssättet, lektionsplaneringar och aktuell forskning.

  Svara

   [Borttagen kommentar]

   Svara

    lite knas på din kommentar då det inte fanns något direkt att anmärka på ts kommentar……
    spegel spegel tillbaka på dig liksom 🙂

    Svara

    ?

    Svara

   ”Magister Mobbare” kanske vore ett bättre namn? Så extremt vidrigt med en lärare som SKAPAR situationer med uppdelning, uteslutning och negativa strukturer, mobbning, istället för att, som vettiga lärare gör- försöka förebygga dylika strukturer. HUR kan denna mediokra uppmärksamhetssuktare få fortsätta???

   Svara

  Jag har vänner som haft barn i hans klass, det är inte oproblematiskt. Vissa föräldrar vill inte att deras barn ska synas i hans flöde och då får de stå sidan om när klasskamraterna showar och dansar. Det blir också problematiskt för de barnen som inte får synas i hans flöde när Magistern tex. får gratis inträde till sin klass på Bounce för att sedan göra reklam i sitt flöde. Jag vet barn som slutat i klassen pga detta. Vidare finns rykte att han inte heller är den bästa pedagogen, det känns som pedagogiken och lärandet i sig kommer lite i andra hand, tyvärr.

  Svara

   Snacka om att klassen blir uppdelad och en del blir utanför! Står de och dansar på lektionstid och de barn som har smarta föräldrar står bredvid och gör inget?

   Svara

    Så blir det för de barn som inte ska vara med i hans flöde…

    Svara

     Fast skolan har inte lov att ha aktiviteter inte alla kan delta i. Gör man något som vissa inte kan vara med på måste adekvata alternativ erbjudas. Du har tex inte lov att bara skicka ut Jehovas vittne-barn (som inte får fira jul) i korridoren när klassen har julaktiviteter.

     Svara

   Men detta är ju fruktansvärt och tjänstefel!
   Hans prio ett ska vara gruppdynamik och inkludering i klassen – INTE hans f*cking instakonto!
   Fattar han inte själv vad han skapar för sjuk miljö! Och som sagt, olovligt att regelbundet och upprepat göra aktiviteter som inte alla kan vara med på.

   Svara

    Detta! HUR kan inte rektor, lärarfack osv gå ut och fördöma hans beteende? Annars ska det ju vara så himla viktigt att jobba aktivt för att motverka uteslutning, negativa strukturer och mobbning. Men här är alltså en lärare som aktivt SKAPAR uteslutning, negativa strukturer o mobbning, för sitt eget ego och pengar?!? Rektor, lärarförbund, var är er kritik av detta? Vågar ni inte säga ifrån? Är rektorn på denna skola så feg och ryggradslös?

    Svara

   Fy vilken vidrig ”lärare”! Jobbar aktivt FÖR uteslutning och mobbning, vad f-n är det för stört ideal och beteende?

   Att alltid låta de som roffar åt sig mest plats och är mest egoistiska får stå längst fram och sätta de som redan är i skymundan, ännu mer i skymundan dessutom…

   Fattar att vettigt folk inte vill gå i den klassen, dessutom tar ju löjligt dansande fokus bort från viktigt lärande.

   Skulle ALDRIG sätta mina barn i en skola med en sådan lärare, fy vad hemskt! En medioker människa med mindervärdeskomplex som utnyttjat elever för content. Nej tack!

   Svara

    Detta! HUR kan inte rektor, lärarfack osv gå ut och fördöma hans beteende? Annars ska det ju vara så himla viktigt att jobba aktivt för att motverka uteslutning, negativa strukturer och mobbning. Men här är alltså en lärare som aktivt SKAPAR uteslutning, negativa strukturer o mobbning, för sitt eget ego och pengar?!? Rektor, lärarförbund, var är er kritik av detta? Vågar ni inte säga ifrån? Är rektorn på denna skola så feg och ryggradslös?

    Svara

  Jag som själv är lite tillbakadragen hade hatat att ha en lärare som hela tiden skulle hitta på lite ”tokiga” sketcher och hålla på och dansa varje fredag.

  Svara

   Ja, många elever är nog så. Så vidrigt att ställas för att antingen tvingas vara med i cringea/pinsamma situationer för hela världen att se, eller vara utanför. Ser inte denna lärare att han skapar mobbning och utanförskap? Bryr han sig inte? Är han helt enkelt en medelmåtta som äntligen fått lite uppmärksamhet och då skiter i vilka han förstör på vägen?

   Svara

  Detta får mig att tänka på Apansattigranen/ Anna Deebang som arbetar som lärare. För inte så länge sedan hade hon öppen instagramprofil och la upp mycket bilder och texter om de sexpartyn hon gick på med Selle och bilder på hennes bondageoutfit. Även bilder på hennes burleskshow. Tycker det är helt och hållet olämpligt att som lärare lägga upp sådana bilder samtidigt som hennes elever följer henne. Hon la dessutom upp bilder på hennes elever ibland och sa att eleverna själva hade godkänt att hon publicerar bilderna, men de är ju minderåriga så hur tungt väger deras samtycke egentligen.

  Svara

   Haha, herregud så osmakligt! Vad är det för FEL på folk!!
   Jag hade hört av mig till hennes rektor direkt om jag hade haft elever på den skolan.

   Svara

   Åh, apans alla tiggarinlägg!
   ”Behöver lådcykel!”
   ”Vet någon nåt ställe jag kan få reparerat bilen?”
   ”Min cultural-appropriation-frisyr var svindyr, hjälp (snyft)!”
   ”Alla mina rodebjerkläder har möglat i tvättmaskinen – vad ska jag göra nu?”

   Svara

  OT!
  Någon mer än jag som tycker att det är problematiskt att gabbjoss åker till Stockholm nu just innan hennes dotters operation? Hon tränar ju även på gym som vanligt och tänker tydligen fortsätta under tiden dom är i Göteborg. Nu om någonsin så borde hon väl vara livrädd att bli smittad av Corona?

  Svara

   Nej det är inte problematiskt. Sluta försök leta fel hela tiden.

   Svara

   Japp, men hon får väl ta konsekvenserna om något skulle hända.

   Svara

   Klart att det är problematiskt! Dottern behöver en hjärtoperation nu. Om Gabbjoss drar på sig covid nu blir den förmodligen inställd. Eller ännu värre om hon smittar det nyopererade barnet. Hon skyller på jobb som om hon aldrig hört talas om distansarbete. Och säg den uppdragsgivare som skulle säga att vi skiter i ditt sjuka barn kom hit bara.

   Svara

  Så typiskt att skylla på jante.
  Nehedu, jag är varken avis eller missunnsam. Det är bara fel det du gör.

  Svara

   Precis!
   Nej, det du gör är FEL + eventuellt olovligt. Inte ”jante”.

   Svara

   Ja, det är så oerhört irriterande att medelmåttor, mediokra människor som inte har någon begåvning, vrålar ”jante” så fort folk påtalar det problematiska i att de fiskar uppmärksamhet på andras bekostnad.

   Har aldrig hört någon verkligt begåvad eller framgångsrik vråla ”jante”, det brukar vara just medelmåttor vars enda sätt att få uppmärksamhet är att utnyttja andrs eller bete sig ovärdigt.

   Svara

  Jag verkar ganska ensam här, men jag ser inte riktigt problemet? Förutsatt att barn och föräldrar är OK med att synas i hans flöde så tycker jag inte att det är så hemskt att han gör lite reklam vid sidan av…

  Jag kan tycka det blir problematisk när man börjar begränsa vad privatpersoner sysslar med på sin fritid (inom rimliga gränser såklart). Mitt kontorsarbete skulle ju t.ex. inte kunna ha åsikter om vad jag lägger ut på instagram. Tycker inte det borde vara så stor skillnad för mig en lärare, läkare eller polis

  Svara

   Problematiken ligger väl i att han driver kontot i egenskap av lärare, med 100% fokus på sin yrkespersona och arbetet omkring den. Om han haft en annan inriktning på kontot, där hans yrkesroll inte nämnts eller varit relevant hade det antagligen låtit annorlunda.

   Svara

    Tillägg på min kommentar: tänker att det är samma med poliser som har publika konton kring sin yrkesroll, och där en stor del av inläggen är på dem i uniform. Ska de få göra reklam hur som helst? Jag anser inte det.

    Svara

     Eller att poliserna ställer upp folk de arresterat eller gjort ingripanden för på rad och dansar lite tiktok som de sedan delar offentligt…?!?

     Svara

   En dimension är att eleverna är i beroendeställning till läraren. Det kan vara problematiskt om du inte vill dansa och vara med att promota din lärare och sedan är det han som sätter dina betyg och bedömer din skolprestation. Det är mer problematiskt än det verkar vid en första anblick.

   Svara

    Det är otroligt problematiskt!
    Du ska som elev inte ens behöva ta ställning till om du vill eller inte vara med på din lärares insta. Skolan ska vara en absolut frizon. Vill de lära om socmed finns det andra sätt.

    Svara

   läs ovan om personen som hade erfarenhet kring hur det fungerade i hans klass..
   så förstår du nog problemet i denna specifika situation

   Svara

   Angående reklamen så tänker jag att problemet är att han använder sin roll och arbetsplats för att göra reklam för något han får betalt för privat.

   Hur skulle din arbetsgivare känna om du spelade in en film, tog med dina kollegor och sedan får betalt av en tredje part för att visa den filmen?

   Svara

    Inte bara kollegor, utan kunder / patienter eller vem du nu jobbar för.
    Barnen är inte hans ”kollegor”. De har skolplikt, de måste vara där och det är bisarrt att de ens ska behöva ta ställning till att vara med på hans insta eller inte.

    Svara

   Men han gör det på arbetsplatsen med elever i skolan?? Sketcher och danser, det är inte ok.

   Svara

   Tack för bra förtydliganden. Har inte koll på hans konto men förstår mer nu iom att innehållet på kontot främst verkar handla om hans yrkesroll!

   Svara

   Problemen är många. Dels skapar han situationer av utanförskap och mobbning (genom dels att alla inte får vara med på detta o står då utanför, dels att han inte vågar (?) ändra på tex vilka som ska stå längst fram o vilka som alltid är i bakgrunden). Lärare ska ju försöka motverka utanförskap och mobbning, inte bidra till att skapa mer mobbning och utanförskap.

   Dels är det samma problem som när flunsor utnyttjar sina barn för content, som det varit mycket prat om. Att blanda reklam och barn. Hur stor del av gubbens reklamintäkter får barnen? Ska inte skolan vara en fredad zon från reklam, utnyttjande osv?

   Dels tas fokus bort från skolans och lärares uppdrag, att lära sig skolämnen. För många elever är ”lustigheter” som dessa socmedia-danser mycket påfrestande och tar fokus från det viktiga. Låt skolan vara en fredad zon från soc media, elever har nog av detta på sin fritid.

   Finns många fler problem med detta, integritet osv, fattar inte hur det kan vara tillåtet.

   Svara

  Vet du Camilla, du borde verkligen granska Nyhetsmorgon i TV4. Vidrigt att se en av programledarna där i skrivande stund sitta och snora och hosta i direktsändning – gapskrattande dessutom. Snacka om att inte visa hänsyn mot kollegor och andra i en pandemi. Du borde kolla upp det även om det inte en blogg men väl om medier.

  Svara

   Varför skulle hon ta upp det? Programledaren var förmodligen testad och hade en vanlig liten vårförkylning eller pollenallergi. Hela min familj snorar och snörvlar nu på grund av pollen.

   Vad tror du att vi lever i? Ett angivarsamhälle där man ska ägna sig åt häxjakt till höger och vänster?
   BARA LÄGG NER.

   Svara

    Du får så gärna kalla det angivarsamhälle men det är ju bara ett ord. I själva verket handlar det om att granska de som ska granska – alltså medier.Förstår du verkligen inte att människor som inte kan så mycket påverkas av om programledare i tv uppträder på jobbet förkylda? Därvidlag spelar det ju heller ingen roll om det verkligen handlar om covid-19, det handlar om bilden man förmedlar. Det är precis samma sak som att de kan sitta och tro att det måste vara okej att resa, för det gör ju den där influencern som de beunderar så mycket.

    Som läkare kan jag också berätta för dig att hosta är ovanligt vid allergi, förekommande vid förkylning men mycket vandligt vid covid-19. You do the math….Dessutom spelar det ingen roll om programledaren var testad, såvida det inte gjordes några minuter före sändning.

    Fattade inte riktigt om du ville lägga dig ned eller hur det var och bryr mig inte heller så länge du inte ber mig att göra samma sak.

    Svara

  Om det är reklamjobb ska väl barmen få betalt och skatta för den lönen? Det finns ju tydlugs regler för barnskådespeleri.

  Svara

   Barmen?
   Freudian slip?

   Svara

   Men han gör det på arbetsplatsen med elever i skolan?? Sketcher och danser, det är inte ok.

   Svara

  Han utnyttjar barnen för att promota sig själv och för att tjäna pengar. Han vill vara en kändis och använder andra människors barn för att uppnå status som den ”balla magistern”. Aldrig att han hade fått använda mitt barn för något så ytligt som att lyfta sig själv. Då kommer frågan om barnet riskerar att få lägre betyg? Kan han verkligen garantera att betygen mellan medverkande och icke medverkande barn är rättvisa?

  Svara

   Vi kan iaf garantera att de barn som inte deltar får en helt klart sämre känsla av gemenskap och att trycket för att delta troligen är mycket högt vilket bör göra att åtminstone några av barnen är med på klipp framför 200k följare utan att vilja det. Förstår inte hur han kan fått härja fritt så länge

   Svara

    Förstår heller inte att ingen stoppar detta haveri. Har man den minsta grundläggande förståelse av barnpsykologi och ett uns av empati (vilket denna ”lärare” uppenbart inte har) inser man att det är mycket problematiskt att utsätta unga människor för ”valet” att vara med eller inte (och ofta är det inte ens deras eget val utan föräldrarnas eller grupptryck). Nej, man kan inte fråga eleverna vad de tycker, elever i en utsatt situation skriker inte ”Hej jag blir mobbad”- det är sådant en skicklig lärare märker och försöker åtgärda smidigt.

    Att sedan, som denna ”lärare” vara så ryggradslös att han inte ens vågar (?) ändra på tex vilka som står längst fram och får synas och breda ut sig mest, från gång till gång, gör honom bara än mer patetisk.

    Förstår han inte att han skapar negativa strukturer, utanförskap och mobbning, eller skiter han i de utsatta eleverna? Bara de som hugger och armbågar sig fram till, att gång efter gång stå längst fram och vräka ut sig, flina upp sig- får stå längst fram? Att en lärare skapar och gynnar sådana strukturer är oerhört problematiskt.

    Vet inte vad som är värst, om han är så okunnig om psykologi och barns känsloliv att han inte fattar, eller att han fattar men skiter i dr mer utsatta eleverna. Det här är ju schemalagt utanförskap och mobbning, varför sätter inte rektorn stopp för detta?

    Svara

  Faan.. Sverige alltså. skitmänniskor i ett skitland.

  Svara

   ???

   Svara

  Min man är lärare och han jobbar hela tiden. För att han älskar det! Han svarar på Teams-frågor om fysik kl 21 en lördagskväll. För att han brinner för fysik och sina elever. Han skulle dock hellre dö än att hålla på som denne pellejöns. Det är tydligt att mannen i inlägget vill göda sitt ego och bli känd. Det är inte vad som kännetecknar en bra lärare.

  Att han drar upp jantelagen när han får kritik är beyond pinsamt.

  Svara

   Ja, denne medelmåttige ”magister” drar verkligen ner lärarkåren i smutsen. En medrlmåttig lärare tillika sellout som gör vad som helst för uppmärksamhet, inklusive utnyttjar sina elever.

   Patetiskt.

   Önskar att fler riktiga, vettiga lärare vågade säga ifrån om detta beteende, vågar vara öppet kritiska mot denne medelmåttige ”magister” som inte har något vettigt att komma med och ingen integritet över huvud taget, varken gällande sig själv eller sina elever.

   Patetisk lärare, han borde skämmas.

   Svara

  Har jag forstatt det ratt att denna larare lagger upp bilder pa sina minderariga elever, pa internet? Hur kan detta vara lagligt? Han ar inte formyndare till dessa barn och de maste enligt lag befinna sig i skolan, i hans klass. Har han ens intyg fran foraldrarna om att han far lagga upp bilder for allman beskadan pa deras barn?
  SJUKT!

  Svara

   Ja, det är verkligen sjukt.

   Tyvärr är det så här mediokra medelmåttor, som denna ”magister” gör för att få uppmärksamhet.

   Om de nu är uppmärksamhetsk**a, vilket som tur är inte alla lärare är!

   Helt vidrigt att detta får fortsätta.

   Mediokra människor som vrålar Jante när folk påpekar det oetiska i deras beteende….

   Tycker det är oerhört problematiskt att denne medelmåtta även verkar ryggradslös och feg och helt utan ledaregenskaper. Tex så verkar han inte våga/ha förmåga att motverka negativa strukturer i klassen.

   Tvärtom skapar hans beteende mobbning och utanförskap. Att han alltid låter de mest egoistiska, de som roffar åt sig, armbåga sig fram till att stå längst fram. Medan de undanskuffade blir mer undanakuffade. Vågar inte denna medelmåttiga magister påverka dessa strukturer?

   Svara

   Han säger sig ha föräldrarnas medgivande men alltså, hur utanför blir man inte om man inte är med? De flesta av kidsen tycker säkert det är svinkul att få vara statister i hans show,men de få som inte gör det och som ställer upp ändå – att han uppenbarligen skiter i dem visar tydligt hur viktigt han egeeentligen tycker att det är att alla mår bra

   Svara

    Han lägger ju dessutom upp till ganska jobbiga konflikter hemma – om barnet vill vara med men har (vettiga) föräldrar som inte tycker deras unge ska användas till sponsfiske och sälj-grej-med-barn på ”magisterns” (sjukt att använda den titeln också) sociala medier. Eller barn med skyddad identitet som inte _kan_ vara med.
    Att som förälder vilja/behöva säga nej, men känna att man då utsätter sitt barn för utanförskap på skolan – där barnet _måste_ vara.
    Eller lite pushiga föräldrar som ger medgivande och tycker att ett introvert barn ska ”ta för sig” – står ”magistern” då där och säger till Stina som bara vill gömma sig att föräldrarna sagt att hon ska vara med?

    Svara

  Djupt problematiskt, och jag förstår inte hur detta inte kan bli en integritetsfråga för barnens vårdnadshavare?

  Började följa Malin Larssons ”visesiskolan” eftersom jag blev intresserad av hennes böcker och lektionsupplägg runt kreativt skrivande. Hon är inte i närheten av Nordström när det kommer till de delar som han fått mest flack för – d.v.s. reklamsamarbeten och hans uppenbara drivkraft att bli nå sann influenserstatus i samband med hans lärarpersona. Tror aldrig att hon skulle visa upp TikTok-danser med sina elever, eftersom man tydligt kan se att det är svensklärarjobbet som är i fokus i hennes fall. Samtidigt filmar hon ständigt sina elever i klassrummet och visar upp deras arbeten som ibland har väldigt utelämnande och personliga svar – med namn och klassnummer tydligt för samtliga tittare. Undrar hur det känns för eleverna när ens lärare går runt med sin telefon och filmar i högsta hugg och att ens icke-anonymiserade texter visas upp för tusentals personer…

  Svara

  Haha, fy fan, bara det där svaret han gav där han som en sann influenser skyller ifrån sig på jantelagen borde diska honom från all pedagogik få han uppenbarligen helt saknar analysförmåga.

  Snor koncept för han också, var ett amerikanskt klipp som blev vitalt där någon lärare? Tränare? Minns inte men något hälsade på sina elever med en personlig handskakning för varje elev. Bom, ett tag senare ser man hur han gör samma sak på LinkedIn ”mina elever får välja hur de hälsar på mig” – nej det får de inte, du tränade in en show på fyra minuter och lovade kidsen att de skulle få massa views på klippet.

  Kidsen och plattityder har byggt hans varumärke, plattityderna är bara problematiskt ur en ”var det verkligen den mest originella tanke du hade idag”-synvinkel. Kidsen är direkt skadligt, ”haha, Stina fick inte vara med på fredagsdansen, hörde du att hennes föräldrar försökte ta bort den från oss alla? hon är ju SÅ töntig”. Eller lite mer extremfall, om någon med skyddad identitet hamnar i hans närhet där på skolan när han springer runt och tiktok-ar ska hen behöva hitta på en ursäkt liksom? Tycker reklaminläggen är kanske det minst problematiska här, barnen som enligt skolplikt är tvingade att vara med i hans klass ska inte bygga hans varumärke, oavsett om han grupptryckat till sig föräldrarnas medgivande.

  Svara

  En liten fråga bara (hoppas inte jag missade något i texten som ger svar):

  Är det någon som vet om han har skrivit till alla föräldrar innan och frågat om det är okej att eleverna är med i videorna? För det är väl så att så länge ett barn är under 18 år så spelar det ingen roll om dem själva säger ja till något sånt här, säger föräldrarna nej så är det nej? Så va det iallafall för oss.

  Svara

  Oj, så problematiskt! Jag är själv lärare och har en hel del kontakt med (vuxna) elever digitalt på sociala medier. Just nu är det helt ideellt som jag håller i språkcafe, bokcirklar och gör genomgångar om det språket jag lär ut. Självklart skulle jag vilja ha betalt för det jag gör då jag älskar den här typen av undervisning och slipper hålla på med dokumentation i absurdum. Samtidigt så är det ju svårt eftersom jag ändå gillar min opartiskhet som lärare… jag vill inte göra reklam i den klassiska bemärkelsen, men samtidigt behöver jag ha vissa intäkter för att kunna använda vissa hjälpmedel även i min digitala undervisning utanför skoltid.

  Det är inte så enkelt men jag tror väldigt mycket på att prata om det och det är viktigt att kunna svara på ifrågasättanden på ett vetenskapligt sätt = inte att alla är avundsjuka utan kanske mer se på problemet ur olika sätt. Jag ser att det är problematiskt att jag som lärare i min roll gör reklam för dammsugare men jag har tänkt på A, B, C och tänkte att det ändå känns bra för att…

  Jag vet inte riktigt var jag ville komma med det här mer än att det är en viktig diskussion!

  Svara

  Vet inte om någon redan skrivit det för här är så många kommentarer. Men jag jobbar också som lärare i Malmöregionen. Det som inte syns på ”fredagsdansen” är barn som mår skit av sådana aktiviteter. Som varje fredag får stå och titta på för att de inte vill vara med på film på instagram. Tycker det är helt sinnessjukt att ledningen på skolan låter honom hålla på…

  Svara

   Det har också varit problematik kring att läroplanen inte följts som den ska. Då det är mycket annat han lägger fokus på. Han kanske borde jobba på en fritidsgård eller liknande, själva kunskapsinhämtningen verkar inte vara av intresse.

   Tänker också när eleverna slutar hos honom och börjar högstadiet. Hur många ångrar sig inte då och vill ha ner filmerna? Tar han bort dem om någon ångrar sig?

   Svara

   Man häpnar över att ingen ansvarig, tex rektor, har satt stopp för detta.

   Denna gubbe verkar ju ha noll empati, noll förståelse för barn och ungdomar.

   Alla vettiga människor kan räkna ut att dessa löjliga offentliga påtvingade danser skapar väldigt negativa strukturer.

   Barn som inte vill/känner sig bekväma med dylika tilltag är självklart även de barn som inte har så lätt att säga ifrån när det är något de inte mår bra av. Utsatta barn brukar agera så.

   Att inte förstå detta, utan att ha ett så oerhört grunt tänkande att man tror att det är ”bara att inte va med om man inte vill” är pinsamt och borde diskvalificera en från att jobba med barn eller ens vara u närheten av barn.

   Det är direkt skadligt för barn att bli utsatta för detta, för att inte tala om hur mycket fokus det tar från skolans verkliga uppdrag, att lära ut.

   Jag skulle ALDRIG låta mina barn, eller något barn jag bryr mig om, vara i närheten av denna obehagliga människa.

   Eftersom jag, till skillnad från denne ”lärare” har empati o vill att alla barn ska ha det bra, är mitt råd till alla ansvariga: se till att detta spektakel upphör.

   Förbjud exploatering av barn på skolan.

   Låt töntläraren dansa själv istället för att utnyttja barn och skollokaler till att tjäna pengar och ”berömmelse”. Varför har ingen ansvarig, tex rektor, sätt stopp för detta? Vågar de inte?

   Svara

    Och för att förekomma ”argument” om att det kan vara bra att ”öva” på att bli mer utåtriktad genom att tvingas visa upp sig i obekväma, ofördelaktiga situationer för hundratusentals okända människor- bara NEJ. Det är ungefär lika dumt som att säga att någon som är rädd för att bli misshandlad ska bli utsatt för offentlig misshandel dag efter dag, bara för att ”vänja sig” och inte vara så ”blyg”. Det är så vedervärdigt att skapa så extremt negativa strukturer som denna sk ”lärare” gör och slå ifrån sig fullt berättigad kritik med ”jante”. Han verkar inte ens veta vad det ordet betyder. Denna lärares beteende, hur han utsätter eleverna för obehagliga val, är så oerhört problematiskt.

    Svara

     Om man nu ändå känner att just ”utåtriktad” är en viktig grej att träna på tänker jag att det finns bättre sätt att träna det på en via ett kommersiellt instagramkonto.

     Svara

      Verkligen, att elever känner sig pressade att vara med av en eller annan anledning får istället direkt motverkande effekt. Att tvingas dansa töntigt framför 200 tusen människor när man egentligen inte känner sig bekväm med det kommer garanterat att få personen att må dåligt och ännu mer obekväm bland folk. Och även att dag efter dag, vecka efter vecka se klasskompisar stå och åma sig medan man själv står utanför, kommer få eleverna att må dåligt. HUR kan detta ha fått fortsätta? Att denne lärare fläker ut eleverna kontinuerligt på detta sätt kommer garanterat att få långsiktiga negativa effekter för flera av eleverna, av olika anledningar. Ska inte elever vara skyddade från sån här exploatering? Var är rektorer och andra ansvariga, är de för fega för att säga ifrån och agera?

      Svara

  Om han nu gillar att dansa med barn mer än att undervisa barn- varför blir han inte danslärare? Då kan barn som vill ha dans som fritidsaktivitet själva välja att isåfall, dansa på sin fritid, efter skoldagen. Tycker det är oerhört problematiskt att han prioriterar att göra dessa något pinsamma danser med skolelever, på skoltid, i skollokaler och utsätta redan utsatta barn för märkliga ”val”. Vara utanför eller tvinga sig att göra något helt onödigt man mår dåligt av? Att inte se det problematiska med detta är bekymmersamt.

  Svara

  Är också en blivande lärare (dock ej i Sverige) och har tidigare reagerat på denna människa.
  Allt som kan sägas om saken har redan lyfts i tråden, men vill ännu inflika att som lärare och tjänsteman sysslar man med myndighetsutövning och att bygga sitt eget brand på minderåriga elever i en beroendeställning och tjäna pengar på detta är minst sagt oetiskt och smaklöst. Hans svar visar bara hur pinsamt grund han är.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.