Ny fransk lag klassar ungas influencervideos som barnarbete

I Frankrike kom nyligen en lag som kan straffa föräldrar som använder sina barn som influerare i ekonomiska syften. Föräldrarna kan få böter och fängelse upp till fem år. Den världsunika lagen röstades igenom enhälligt i den franska senaten och kommer att träda i kraft i april.
Skärmdump från SVT.

När Jacob Liebermann gästade radiopodden ”Gott Snack” nyligen så pratade han o just den här franska lagen som nyligen röstats igenom, och lyfte fram hur vi även i Sverige behöver ta ställning på liknande vis för att skydda influencerbarnen.
Jacob själv är pappa till sonen Arnold som hela tiden exponeras på sin mammas kanaler, trots att Jacob vid ett flertal tillfällen försökt få henne att sluta.
Hon fortsätter, pappans åsikt och vädjan till trots, att fortsätta pumpa ut bilder och filmer på den gemensamma sonen, och nu har alltså pappan beslutat sig för att ta upp kampen i offentlighetens ljus för att synliggöra problematiken kring barn och sociala medier och förhoppningsvis försöka få till en förändring.

Nu skriver SVT om den nya franska lagen som röstats igenom för att skydda barnen och hur det inte längre ska vara tillräckligt att  som förälder fråga barnen, utan de måste nu söka tillstånd hos lokala franska myndigheter, samt sörja för att barnen får den större delen av vinsten.
I Sverige finns ingen liknande lag som reglerar den här typen av innehåll.
I några av Sveriges mest populära youtubekanaler medverkar flera barn med sina föräldrar, bland annat Jacob Liebermanns son Arnold.
Michaela Forni, som driver flera framgångsrika plattformar på sociala medier, är en svensk influencer som har med sitt barn i mycket av sitt innehåll, men säger trots det till SVT att hon välkomnar ett liknande initiativ i Sverige.

Jag har svårt att se att föräldrar skulle hamna i fängelse till höger och vänster. Men en lag vore bra för att få upp frågan på bordet. Att exponera barn i sociala medier är ju nytt, så det vore bra med riktlinjer om hur vi ska göra det, säger hon till SVT.

Frankrike är ledande på fler än ett sätt när det kommer till att reglera den här nya branschen av sociala medier och influencers.
De har redan sedan tidigare lagstadgat kring att kommersiella bilder som är retuscherade ska förses med en varningstext, och nu har de röstat igenom den här nya lagstiftningen.
Ett riktigt föredöme!

Här på slutet vill jag flika in att det finns olika grader av att inkludera sina barn på sociala medier.
Ta Isabella Löwengrip som exempel. Hon har två barn, som skymtats lite här och där på hennes sociala medier, och fram till alldeles nyligen så visade hon ingenting av deras ansikten, en princip hon börjat släppa en aning på den senaste tiden.
Med det sagt så har hon aldrig skapat sitt content/innehåll KRING sina barn utan de har enbart funnit med i periferin. Några enstaka samarbeten har handlat om barnrelaterade produkter eller tjänster men jämfört med många andra influencerföräldrar, som använder sina barn som små dresserade cirkusapor så är hon faktiskt ett föredöme.

Hur en eventuell svensk lag än kommer utformas så välkomnar jag debatten.
Ingenting blir bättre av att sticka huvudet i sanden och bara göra som alla andra gör,  och utan att själv ens reflektera över och begrunda vad det är som man själv och alla andra faktiskt gör.

124 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag vill bara säga att att jag uppskattar morgoninläggen. Perfekt för mig som jobbat natt och hoppar på spårvagnen hem 05.31

  Svara

   Camcam varför kan jag inte svara från mitt arbetes wifi? Jag har skrivit en kommentar under ovan kommentar men den moddades bort helt. Kan du se över det?
   Tack

   Svara

    Wifi-alternativ påverkar inte möjligheten att kommentera.

    Svara

     Bevisligen är det visst så eftersom jag måste gå av wifit för att mina kommentarer ska dyka upp övh.

     Svara

     Jo det måste det väl göra, det blir ju olika ip-adresser…?

     Svara

    Kan bero på att någon på ditt jobb (eller du själv) har kommenterat olämpligt här via wi-fi och satts i automatisk modd?

    Svara

  Men snälla finns bara en sak Michaela bryr sig om och det är pengar…

  Svara

   Ja, den där Michaela alltså…

   Svara

   Menar du Margaux?

   Svara

    Sorry, rättar mig själv. Missade delen om Michaela Forni!

    Svara

    Samma skit hela högen. Margaxxx för fan

    Svara

   Ja och hon skrev ju för en vecka sen att hon inte aaaaalls förstod problemet med att exponera sitt barn på det sättet? Då flera av hennes vänner gör det och de barnen mår så bra så bra 🙂🙂🙂

   Svara

    Precis! De får nog vänta X antal år för att utvärdera effekterna av detta.

    Svara

    Hon förstår nog inte så mkt eftersom hon trodde att hon var gift.. Eller så är det praktiskt att spela korkad

    Svara

  Wow du skrev faktiskt något positivt om I.L utan att avsluta det med något negativt!

  Svara

   Ett steg i rätt riktning. 🙌🏼

   Svara

   Det har liksom hänt förr

   Svara

  Har du ens läst Bellas blogg på sistone? Där man bland annat i detalj får veta om dotterns trotsålder med fotografier när hon ligger i snön och vägrar gå? Tidigare kanske hennes barn var i periferin, men nu när hon ska skapa en ny image handlar varje inlägg om barnen.

  Svara

   Precis som alla andra barn.
   Inget konstigt

   Svara

   Ja alltså jag tycker att hon har exponerat dom på ett helt annat sätt. Genom småbarnsåren så berättade hon saker som en annan aldrig skulle få för sig att berätta för främlingar på internet. Nu har jag inte läst hennes blogg på länge men av det du skriver så låter det som att hon fortfarande gör det.
   Jag kanske inte vet hur barnen ser ut, men jag vet ändå mer om dom än många av mina vänners barn. Typ.

   Men ja det hör kanske inte till just den här diskussionen angående barn i reklam och så. Men håller inte med om att hon inte exponerat dom 🙂

   Svara

    Det är skillnad på exponering och exponering tänker jag. Det fula i influencermarketing med barn är att föräldern använder barnet för att tjäna pengar. Men frågan är om det inte är värre att exponera sitt barn och dess utveckling med typ trotsålder, vredesutbrott och annat. Stadier som är helt naturliga för barn att gå igenom, men som kanske inte är så snyggt av föräldern att outa för tusentals okända människor. Det är ju mer utlämnade för barnet som person än att marknadsföra en produkt, även om det också känns tveksamt.

    Svara

     Precis min tanke! Båda två år ju exponeringar, men på helt olika sätt. Den ena för att direkt tjäna pengar via reklam, den andra för att… tjäna pengar i det långa loppet? Eller något.
     Hur eller hur så är det på barnens bekostnad. Jag håller med dig om att det känns värre att exponera ett barns utveckling och faser i livet än kanske ett reklaminlägg för kläder. Även om båda sätten är dåliga såklart.

     Svara

    Jag har inte superbra koll på exakt vad hon har skildrat och inte. Men jag kan tycka att skriva om deras problem är mer blottande än att visa upp någon gullig bild då och då. Alla barn har problem och jobbiga perioder och nätter osv, men det kan vara jobbigt för barnen att läsa om på en blogg i tonåren, eller t.om höra från sina vänner.

    Svara

   Det är knappast exponering att prata om barn och vad dem gör utan att visa en endaste bild nästan alla barn gör sånt, ni får skärpa er: ni jämför Isabella med typ margaux även fast hon inte visar något, ni skulle döma
   Henne oavsett

   Svara

    Hon la ut en bild på när dottern låg i snödrivan och vägrade gå, så….

    Svara

   Håller helt med. Bildpublicering och samarbeten är inte allt. Isabella har alltid använt barnen för att skapa intresse och för att dra trafik.

   Svara

  Tycker att det vore på sin rätt att reglera hur man exponerar barnen som en influenser, i dagsläget känns Arnold som ett sjukt pilotprojekt som blir första försökskanin av denna kaliber. Fruktansvärt!

  Dock tycker jag att det är ruskigt konstigt att Jacob lyfter detta först efter Margaux och han har separerat, innan dess var han ju helt med på noterna. Jobbade inte han innan på hennes företag=fick en bit av kakan? Allas åsikter kan ju ändras, och jag tycker att hans ändring är bra, bara tidsmässigt suspekt.

  Svara

   Förstår inte riktigt alla er som ifrågasätter detta. För mig verkar det fullt rimligt att det krävdes att Jacob hamnade några steg utanför situationen för att verkligen se den för vad den var. Att det automatiskt skulle handla om pengar bara för att han inte sa nägot innna har jag svårt att tro. Eller jag ser i alla fall inte hur så många kan dra den slutsatsen så självklart.

   När han bodde med Arnold och Margaux var han ju mitt uppe i cirkusen och det kan ju generellt vara svårt att ha perspektiv på nåt man är mitt uppe i, oavsett om det tex är en destruktiv relation, ett jobb där man inte mår bra, osv. Sen tror jag också det ligger nåt i det han tydligen sa i poden, alltså att medan de hade en relation hade han hela tiden någon slags koll på Arnolds medverkan men när de separerade märkte han att han inte hade någon aning om var och hur Arnold exponerades och det kändes obehagligt.

   Svara

   När Arnold var spädbarn var det förmodligen inte ett lika stort problem heller. Det är ju nu i 3 årsåldern han börjar bli medveten om kameran och att andra människor ser det som läggs ut. 😕

   Svara

    Kan ju även vara en litwn hint om att arnold känner att det är enda gången han får uppmärksamhet och full fokus – när han showar och gör något värdift att filmas för.

    Se mig, se mig.

    Oerhört tragiskt.

    Svara

   Det kan också vara så att han var skeptsk långt tidigare men inte ville skapa för mycket bråk. Nu är det ju över av en anlednibg och han behöver inte ta händyn till husefriden.

   Svara

  Märklig tillvaro för barnen i dessa familjer.
  Vad jobbar din mamma med?
  Hon fotograferar och filmar allt vi gör flera gånger och sen visar hon det på nätet för alla som vill se. Ibland måste jag sitta uppflugen på köksbänken länge och suga på en slickepott så mamma ska få en charmig bild på mig när jag bakar kakor.

  Svara

   Väldigt konstlad och onaturlig tillvaro ja! Tänk om man för några decennier sedan försökt förklara detta ”jobb”, att detta var något man skulle ”jobba” med i framtiden. Väldigt skev tid vi lever i, som att alla ideligen försöker regissera en fejkad, tillrättalagd bild av allt de gör och sen ska detta vara deras liv?

   Svara

  När jag var liten var jag en riktig linslus som alltid ville uppträda framför kameran. Är dock jävligt glad att detta inte visades upp för hundratusentals andra människor och för att min ena förälder aldrig offentligt behövde diskussionen om hur integritetskränkande det kan vara, medan den andra föräldern inte bryr sig ett skit och lägger locket på för kändisskap och att stanna relevant.

  Svara

   Samma här! Showade och ville gärna stå framför kameran, utan hämningar. Däremot avskydde jag att kolla på det och skämdes när andra gjorde det. Tänk om man hade levt i den digitala världen då? Barn förstår liksom inte konsekvenserna som en förälder bör göra.

   Svara

  Lite ot men: Nån mer som lagt märke till Matgaux kommentarsfält? Jag kommenterade på hennes förra inlägg och skrev lite negativt om padel (ej hat, men ingen hyllning heller) och det var flera dagar sen men det har stått ”0 kommentarer” hela tiden. Trodde först att det bara var tillfälligt att ingen kommentar släpptes igenom men nu har inlägget EN kommentar och det är nån som skrivit ”ååh hur har så härlig energi!” Varför ens ha ett kommentarsfält om man ska hålla på så?

  Svara

   Varför ens kommentera någonting negativt om en SPORT?

   Svara

    Nej det var inte så.. hon hade skrivit något i stil med att ”alla följare verkar vara så trötta på padel” och då skrev jag ungefär att jag tror inte de är trötta på sporten i sig utan på det faktum att så många kändisar spelar padel hela tiden trots pandemin…

    Svara

   Eh du kan ju spy din galla här istället då?

   Ingen mänsklig rättighet att kunna skriva allt världens idiotkommentarer anonymt till folk på internet och sen bli upprörd när den inte går igenom.

   ”ej hat, men”

   Svara

    Men lugn. Hon har typ 0 kommentarer på varenda inlägg så handlade mer om konceptet att ha en blogg med ett kommentarsfält men sen inte släpp igenom nåt annat än superhyllningar. Och om du tar ett djupt andetag och läser min kommentar ovan så ser du att min kommentar inte ens var negativ utan bara ett svar på hennes ”det verkar som att följarna tröttnat på padel”. Haha och inte gör det nåt att min kommentar inte gick igenom – det var inte det jag ville få fram med mitt inlägg. Utan det var själva grejen att hon verkar bara släppa fram kommentarer som är hyllningar till henne även om det då bara blir en per inlägg..

    Svara

   Ja, hon släpper bara fram rena hyllningar. När hon släppte sin parfym skrev jag en kommentar och frågade om det var en edt eller edp samt hur många ml den var, det släpptes inte igenom medan hyllningarna fick publiceras. Det kan väl knappast räknas som hat att fråga om produkten?

   Svara

   Margaux släpper endast och bara igenom kommentarer som hyllar henne och hennes produkter. En simpel fråga om doft, storlek eller vad som kommer inte igenom…

   Svara

  Ett annat exempel på ett överexponerat barn är Denice Mobergs son Vince. Hennes kanaler paraderar vince (som verkligen är supergullig så fattar att hon får mycket respons) konstant framför kameran, det är helt galna mängder content med honom vareviga dag

  Svara

   De har dessutom en gopro som de sätter på hans huvud för att filma ”Vince Cam”. Helt sjukt.

   Svara

    Känns som Truman show.

    Svara

    Haha URSÄKTA???

    Svara

    På riktigt? 🥺 Finns det ens följare som efterfrågar detta? Nej.. Stackars unge alltså.

    Svara

  Känns som att Sverige är för fegt för att ens få en sån här lag igenom.
  Förresten, någon som vet om Bianca har tagit sitt körkort än? Såg ett inlägg här om dagen som var rätt så gammalt, kanske 4 år(?) på Pernillas instagram om att Bianca och Benjamin hade klarat uppkörningen men för typ ett år sen så kom en video ut där Bianca övningskör.

  Svara

   De har väl klarat uppkörningen men inte teorin

   Svara

    Jaha. Vad tråkigt…. Men varför väntade de så länge med att göra teorin? Riktigt segt att behöva göra om allt. Jag klarade teorin för 2 veckor sen och ska köra upp imorgon.

    Svara

     Okej. Intresseklubben antecknar detta 📝

     Svara

      Om du ej bryr dig om vad jag har skrivit så behöver du inte heller kommentera. Konstiga människor.

      Svara

       Förstår inte människor som har behovet av att dela med sig av personlig info som är 0% intressant

       Svara

    Den blir väl ogiltig efter ett par månader nu?

    Svara

     Ja! Blir ogilitigt efter 6 månader istället för 4 månader på grund av covid-19.

     Svara

   Tycker nog Sverige i första hand borde se till att få igenom lagar som skyddar barn mot hederskultur, könsstympade och tvångsgifte. Där har man barn som mår dåligt på riktigt. Detta blir ju nästan skrattretande i förhållande till det.

   Svara

    Sant!

    Svara

    Väldigt inskränkt kommentar. Kvinnlig könsstympning är traditionellt grundat och har ingenting med religion att göra. Man har till och med gjort det sedan innan Kristendomen och Islam grundades så att hävda att det är
    muslimer som gör det på det sättet du skriver är bara rasistiskt.

    Svara

     Okej så det förekom på flera olika ställen innan kristendomen och islam grundades, så kan det säkert vara. Men samhällen, traditioner och uppfattningar har ju utvecklats sen dess och det som är skamligt är att det fortfarande sker idag! Otroligt sorgligt att vissa inte kommit längre i utvecklingen. Och här menar jag inte ”alla muslimer” såklart, utan de som fortfarande sysslar med detta, vilka de nu är? Mig veterligen är det inte en svensk företeelse iallafall, och något jag verkligen hoppas att det aldrig blir heller.

     Svara

      Nej, det är inte en svensk förteelse, men det är heller inte en islamsk förteelse. Så då blir det konstigt att skriva som du (?) gjorde. Religion är urdumt i mitt tycke, men av andra anledningar, just FGM har de inte propagerat för.

      Svara

       Men sluta att försvara, den absolut största mängden människor som könsstympar sina flickor och gifter bort dem är människor med muslimsk religionstillhörighet. Sen att det är kulturellt betingat är en helt annan sak, många muslimska samhällen och inriktningar sysslar inte med detta.
       MEN det är felaktigt att sitta och försvara, samt hävda att det är något som man gjort långt innan kristendom och islam, vi måste se samhället IDAG.
       I Sverige är det inte kristna, hinduer, ateister, satanister och så vidare som begår såna övergrepp det är människor med muslimsk religionstillhörighet.
       Att sitta och försvara är fruktansvärt och ett hån mot flickor som blir drabbade.
       Sluta va rädd att kritisera korkade kulturer!

       Svara

    Det ena utesluter väl inte det andra?

    Svara

    Med din logik kan jag tycka: varför slösar du tid på bloggbevakning när det finns viktigare saker i samhället du kan göra?

    Svara

    Det finns mycket som borde fungera bättre i Sverige. Mycket.
    🙁

    Svara

    Är det detta som kallas whatsboutism?

    Svara

  Men bella har ändå exponerat sina barn i mängder då hon har använt dem som content i hundratals långa texter på bloggen. Hon har ju själv sagt att alla inlägg har en baktanke, så de har ju varit med för att få uppmärksamhet = tjäna pengar!

  Fattar inte hyllningarna till henne om det hela tiden. Hon var ju för sjutton tvungen att ”fly” med dem å bla bla bla efter storys om hajen mm. Hennes dåliga omdöme å egp har vänt deras liv upp å ner sen de föddes.

  Svara

   Ja det är många influensers som gör fel här.

   Svara

   Ja och för att inte tala om alla inlägg om hur hon i första hand är affärskvinna eller att hon lät någon annan köpa barnens presenter för att hon inte tyckte det var roligt. Visst kanske inte riktigt samma sak, men nog har hon ju använt barnen, framförallt sin relation till barnen, för att skapa reaktioner och provocera.

   Svara

   Jag hade aldrig känt igen Bellas barn om jag hade sett dem utomhus, i en skola, affären eller vart som helst och det förtjänar hon uppriktigt credd för.

   Svara

  Hur vet du att jacob har vädjat till margaux och tagit upp det flera gånger innan han tog det offentligt? Om det är något han säger i gott snack vore det snyggt med ett förtydligande om det så man inte tror att det bara är dina gissningar!

  Svara

   Ja han bekräftar detta i gott snack.

   Svara

   Han säger det i gott snack, och började försöka prata om det redan för ganska länge sedan. Han nämner att han pratat med henne om det redan då han precis fått sin lägenhet. Sedan har de även haft samtal genom ombud.

   Svara

   Hela hösten har de haft förhandlingar med ombud, men det har hjälpt föga.

   Svara

  Inte en dag för tidigt 🙏🏻 Hoppas Sverige tar efter

  Svara

  Jag tror det kan fungera i den aspekten när det kommer till ej barn-relaterad reklam. Tex sexleksaker, fillers, försäkringar, ditt eget fröknäckebröd (Ja jag menar dig KatrinZ) mfl.

  Däremot finns det influensers där hela deras plattform går ut på barn och familjeliv som gör det på ett vettigt och rimligt sätt, där den lagen kanske inte fungerar i praktiken om de måste ansöka om tillstånd vid varje annonskampanj. Är det ett samarbete för tex Albert Matematik-app för barn så känns det skumt om plutas med röven i samma bild. En lag behövs men den behövs vara tydlig.

  Svara

  Ot: Har ni sett Patrik Sjöberg stories? Han vägrar tar ner en bild från en konstnär som ber om det och hans agerande är helt sjukt

  Svara

   Han har ju tappat det helt…

   Svara

    Han har ju gjort en stor grej av att han är nykterist nu och inte dricker. Men känns ju verkligen som att han är helt jävla vilse i nånting. Fan inte sunt att hålla på så. Fattar att organisationerna tar avstånd från honom, så som han beter sig nu vill ingen seriös aktör förknippas med.

    Svara

     Är det inte lite fler som har svajat till på senare år- typ Christer Sandelin.
     Och Peter Wahlbäck (sorry för stavning) och någon mer jag inte kommer på.
     De härjar och konspirerar helt galet.

     Svara

      Peter Wahlbeck har alltid varit en idiot med ofräscha åsikter

      Svara

      De har väl alltid varit såna, bara att det märks tydligare nu när de flesta har gått vidare men de stannar kvar i träsket med sina sunkna värderingar. De är ett utdöende släkte och de vet om det, därför de skriker högljutt nu.

      Svara

       Och Patrik ger intryck av att vara djupt oempatisk. Hans kamp mot förövare har mer med honom själv och hans ego att göra än att faktiskt skydda barnen.

       Svara

     Min pappa blev, om möjligt, ännu jobbigare efter att han blev nykter alkoholist. Han tror nu att allt är förlåtet nu när han inte längre super och knaprar tabletter, som att 10 år av hans traumatiserande beteende försvunnit hux flux.
     Nu har han ”hittat sig själv”, hatar kvinnor (”de är bara ute efter hans pengar”), invandrare (”jag är inte rasist, MEN…”), och tänker SÅÅ mycket på miljön när han återanvänder påsar från Ica (trots att han har tre sportbilar, en MC och en SUV), osv. Han besöker t.o.m. sin mamma (som bor 10 minuter bort) minst en gång i månaden.
     Kan NÅGON, SNÄLLA, HELGONFÖRKLARA dessa NYKTRA män som gör SÅ MYCKET för sin OMGIVNING?!?!!?
     (förlåt, jag behövde bara spy ur mig lite galla)

     Svara

   Varför delar han all kritik? Han känns jättekonstig.

   Svara

    Jag gissar på att han tror att han är lite för mer än andra… och att hans kall går före vilka lagar som helst. Skulle han komma undan med att bli martyr i sin kamp hade han utfört de handlingar han glatt visar upp sin tröja…

    Svara

     Han svarar vissa kommentarer helt skevt. Jag tror lätt att han är påverkad ibland när han skriver. Någon kommer med konkret och vettig kritik och han svarat: ”oj då kompis har du ramlat och slagit dig?”

     Helt sanslöst. Förstår med att folk och organisationer drar öronen åt sig. Han behöver terapi och stöttning på ett sätt som inte gynnar hans macho-image och därför kommer han aldrig att ta den.
     Han är tragisk. Och en shit show waiting to happen.

     Svara

      Men visst känns han påverkad på nåt sätt? Han kanske medicinerar mot något eller har fått en mild psykos? Beteendet känns väldigt osunt och nästan maniskt. Jag tror det har tagit rätt hårt på honom att två organisationer har tackat nej till hans pengar, tror han tar det extremt personligt.

      Svara

   Vilken jävla idiot alltså. Och riktigt trög som på riktigt tror att det skulle handla om att de som ber honom ta ner bilden inte skulle tycka att pedofiler är lika hemska som våldtäktsmän. Riktigt pinsamt och ett riktigt lågvattenmärke. Att ha varit med om hemska saker i sin barndom ger en liksom inte rätten att bete sig som en idiot i vuxen ålder.

   Hans beteende nu och i samband med donationerna gör verkligen bara dåliga saker för den sak som han jobbar för, att han inte fattar det själv. Kan tänka mig att Bris och Childhood verkligen inte ångrar sitt ställningstagande nu när han verkligen visat hur han har tappat det fullständigt.

   Svara

    Ja jag har donerat till både chiildhood och bris tack vare att de tackade nej till Sjöberg.
    Inga 10 laxar men ett helt kravlöst och problemfritt donerande där ingen exponeras eller utnyttjas för fame.
    De har tagit emot donationen helt knusselfritt.

    Om alla här lägger en tia lär de snabbt komma upp i samma summor 😘

    Svara

     Childhood:
     Swisha en gåva till 90 900 36
     Att swisha är det snabbaste sättet att stödja Childhood. Ett par knapptryck på mobilen och gåvan är framme! Swisha valfritt belopp till 90 900 36. I dagsläget kan vi tyvärr inte hantera textkommentarer i Swish

     Svara

      Svara

      Jag har swishat! 🤗

      Svara

      Gjorde samma, tack uppmaningen! Bris var inte lika tydligt hur man swishade utan att bli månadsgivare tyckte jag men hittade: 9015041.

      Svara

    Reagerade oxå på att det blivit en ruskig vi-dom uppdelning inne hos Sjöberg. Där alla som hänger där är EMOT pedofili och alla andra som ifrågasätter eller kommer med konstruktiv kritik anser att man ska dalta med pedofiler. Så himla töntigt och ett stort bevis på den dumma ansiktslösa massan, där folk inte har något emot att sälla sig till en skara idioter, bara de får vara med någonstans och känna samhörighet.
    Samma typ av människor som går med i nazistgäng och vill bli sd-politiker när de växer upp, bara för att få utlopp för sitt hat i form av ”samhällsförändrande aktioner”

    Vidrigt och ett bra exempel på att man inte kan fixa idioti

    Svara

  ALLA lagar som är till för att skydda barn hejar jag på.

  Sen så är det såklart viktigt att det inte blir ”en tiger utan tänder”, dvs en lag som inte har någon påföljd (och då menar jag inte i form av dom, en effekt av att bryta mot lagen kan vara uppföljning av socialtjänst till exempel).

  Exempelvis lagen om att barn under 15 skall bära hjälm- du kan inte lagföra en person under 15 och du kan inte bötfälla vårdnadshavare (eller har det ändrats???) då blir det lite tiger utan tänder.

  Nå väl, nu skall jag jobba vidare. Ha en fin dag alla

  Svara

   Fast samtidigt kan ju en lag påverka befolkningen trots att det inte finns någon påföljd om man inte följer lagen!

   Svara

    Ja och att det finns en lag kan nog skapa ett socialt tryck att följa den. Lättare att kritisera någons beteende om det finns en lag att luta sig mot.

    Svara

    Fast det är ett faktum att en lag som inte har någon påföljd tenderar att urvattnas och det blir en motsatt effekt, någon form av mild anarki vilket inte är vad man vill uppnå. Det finns vettig forskning på det som jag inte alls kan trolla fram ur rockärmen just nu så vet inte riktigt varför jag fortsätter skriva. Men det är inte taget ur luften alltså, ”en tiger utan tänder” utan är ett allmänt begrepp.

    Svara

     Det är väl ändå inte ett faktum att ”det blir en motsatt effekt”? Lagar kan som sagt påverka samhället och det sociala trycket ändå. Tyvärr får du nog allt lov att trolla fram den forskningen ur rockärmen, för har väldigt svårt att tro att lagar utan betydliga påfäljder skulle ha en motsatt effekt per automatik.

     Svara

  Till Camilla på Bloggbevakning: Både Lady Dahmer och Jane Maria hade repostat något som såg ut som ett svar från Bloggbevakning om att de var hennes favoritinfluensers. Stämmer det? Tänkte på hur det går ihop med att BB är negativt inställd till att exploratera sina barn? Nu är väl inte Lady Dahmer värst med Jane Maria lägger ju ut mkt på barnen.

  Svara

   Var det inte Camilla som hade frågestund på Bloggbevaknings insta om vilka som var ens favorit?
   Camilla har sen visat vad folk svarat och det har sen flunsorna repostat.
   Är väl inte Camillas favoriter?

   Svara

    Exakt så, jag delade svaren mina följare postade för att inte bara fokusera på negativa saker.

    Svara

     Aha, då förstår jag. Ursäkta mitt misstag, tyckte det verkade lite konstigt.

     Svara

  ”och utan att själv ens reflektera över och begrunda vad det är som man själv och alla andra faktiskt gör”

  Haha Camilla, du är fan dubbelmoralens drottning, det enda du bidrar med är hat och negativitet. Är du inte för gammal för att sprida rykten? Eller lever du kvar i tonåren

  Svara

   Emma, konstruktiv kritik är inte negativitet och hat. Sluta vara så barnslig.

   Svara

    Och hat är inte konstruktiv kritik.

    Svara

  Både Madeleine Ilmrud och Carola Wetterholm kommer att ligga illa till om vi får en sådan lag här i Sverige, man blir ju sjukt illamående av deras exploatering av barnen, kräks verkligen av deras beteende.

  Svara

  Lol Sverige kommer aldrig skaffa en sån lag. Sverige är världens mesigaste land, här går mördare och våldtäktsmän fria efter 2 månader i ”fängelse”.

  Svara

  Från barnens perspektiv så måste det vara väldigt konstigt att växa upp med en kamera i ansiktet i princip jämt och ständigt. Allt man gör ska dokumenteras och ”gör så igen jag filmar”, ”nu fotar jag”, ”säg såhär”, ”ta på dig de här kläderna de är gratis”, ”mamma/pappa ska bara skrolla lite vänta”, ”mitt barn kan inte äta utan en padda i nyllet”

  Osv.

  Svara

   Om alla inne på bloggbevakning som kommenterar gör en orosanmälan till soc gällande Marguex (stavning?)
   Det är en högst olämplig miljö Arnold lever i.

   Svara

    Det alternativet verkar inte vara det bästa. Det finns riktiga farliga situationer som soc borde kunna fokusera på. A har ett bra hem, mat på bordet och säkerligen massor av kärlek. Att filmas stup i kvarten är inte ett ärende för soc. Däremot så borde man inte göra så som hans mamma gör och det är en annan fråga.

    Svara

     Hans integritet står ju på spel, han får en högst skev verklighetsuppfattning.
     Tänk Truman show.. Arnold show. Alltså please.
     Det är sjukligt.

     Svara

    Jag hoppas att du inte menar allvar.

    Svara

  Såg ett klipp på insta med en liten bebis i famnen på någon och sen någon annan som tog fram en dammsugarslang och sög med den på det lilla barnets arm! Skräcken i den lilles ögon. 😥 Ingen verkade skydda barnet utan allt för ett j-a content.
  Jag anmälde och blockade kontot! 👿

  Svara

  En som sällan får cred i denna fråga är Dessie. Varken visar ansiktet på sin son, gjort samarbeten eller nämnt något personligt

  Svara

  Lyssnade på intervjun med Jacob Liebermann, och blev så sjukt illa berörd. Speciellt på slutet när han berättar över sin ångest av tanken på att hans son kanske i framtiden omprövar hans föräldrars agerande och börjar hata dom för att dom inte skyddat honom utan istället exponerat honom helt gränslöst. Alltså vilken jävla mardröm att gå runt och frukta för den dagens ens eget barn vänder sig emot en pga vad hans båda föräldrar tidigare gjort, och som hans egen mamma fortfarande gör.
  Jag har ALDRIG kunnat fatta dessa idiotiska föräldrar som exponerar sina barn såhär och sen hävdar att det inte påverkar barnen. Alltså hur i helvete vet dom det? Det är kanske flera decennier kvar tills skadorna blir synliga. Nej, hit med riktigt lagstiftning tack och tack för att jag slapp växa upp med föräldrar som skulle ”ta om” varenda spontan händelse i min barndom så att de passar på sociala medier.

  Svara

   Det märks verkligen på intervjun att hans oro är äkta.

   Svara

  Förutom Margaux och Paula som toppar ligan på flunsor som är värst när det gäller exponering av sina barn så finns det andra som är minst lika dåliga. Tex Sanne Alexandra som har sitt ena barn med i varenda samarbete. Sånt som inte ens är barnrelaterat. Utöver alla klipp och bilder hon lägger upp på sina barn. Det här en person som profiterar på sina barn och man undrar vem dessa personer är utan sina barn. Tycker det är jättebra att den här frågan uppmärksammas mer.

  Svara

  Såg just Underbara Clara och alla hennes barn i randigt…..det är hon och Ebba med sina tre och så hennes mamma…..Vart är vi på väg?

  Svara

   Va? Vadå Ebba?

   Svara

  Hej! Minderåriga i arbete regleras genom Arbetsmiljöverkets föreskrifter (afs 2012:3) om minderårigas arbetsmiljö. Barn som utför arbete under viss ålder måste ha godkännande av Arbetsmiljöverket (undantag för barn i teateruppsättning, tv, reklam etc) om det inte gäller mycket lätta och ofarliga uppgifter i en vårdnadshavares verksamhet utan andra anställda. Arbetet får inte inverka menligt på barnets hälsa eller utveckling.
  Mao, om en influerare bedriver sin blogg i bolagsform och har anställda är barnets arbete som exempelvis reklampelare, med stor sannolikhet sådan som kräver tillstånd av myndigheten. Överträdelse kan leda till straffrättsligt ansvar.

  Svara

  Varför nämner ingen Helen Torsgården? Känns som hon alltid lyckas smita undan när detta pratas om. Hon har ju lagt upp videos när Selma tränar på pottan. Det är hemskt! I alla hennes videos är Selma och Svea med, undrar hur dom kommer känna om att hela Sverige kommer veta om deras svårigheter när de skulle sova, när de hamnade i trotsåldern och skrek och något så hemskt som att de var på pottan. Att de ständigt ser deras mamma ha en kamera i handen och filma mycket av vad de gör för att sedan lägga upp det på internet. Hela delas barndom är dokumenterad och visad för hela Sverige. Jag hade inte varit glad om samma hände för mig.

  Tycker det är fruktansvärt. Sluta favorisera henne när hon gör exakt samma sak!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.