Barn på sociala medier del 4567890

Bild från Ditte Svanfeldts Instastory. // Dm från min följare: Hej Camcam, har följt diskussionerna hos dig om barns integritet på nätet. Blev väldigt illa berörd av denna story där ett hjälplöst barn exploateras i en utsatt situation, dessutom illustrerat med känslosam musik som ska förmedla vad? Att Ditte är en hjältinna som orkar titta på och filma detta? Tvivlar inte på att det är tungt att ha barn med särskilda behov och dessa familjer ska ha all hjälp de behöver men här känns det som att Ditte samlar godhetspoäng på flickans bekostnad. Vad dottern själv känner för att medverka i sociala medier får vi nog aldrig reda på iallafall. Tack för en intressant och underhållande blogg! 🌸
Bildkälla: Ditte Svanfeldt Instastory

Bilden till vänster kommer från en film som Ditte Svanfeldt publicerat på sin Instastory.
Den föreställer hennes dotter – som har en en CP-skada – i en extremt utsatt situation där hon får hjälp av tre personer – som förmodligen är personliga assistenter eller liknande. **
Mer detaljerat än så tänker jag inte beskriva videons innehåll.

Min följare blev riktigt illa berörd av den här videon med Dittes dotter, som hon även lagt musik för dramatisk effekt eller liknande.
Håller ni med henne.
Det finns ju olika grader av barnexponering, så var hamnar det här på den skalan?

Edit kl 10.34: ** Det här är tydligen en vanlig morgon för familjen, och inte ett nödläge som jag uppfattade det som. Därför tog jag bort just den raden.

158 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det är helt sjukt att sådant här inte är olagligt.

   Samma med Gunilla Perssons mamma. Fattar inte varför det inte är olagligt.

    Av någon anledning som jag inte kan förklara så tycker jag inte att det är samma sak! Jag tycker snarare att det är fint att se hur bra Gunillas mamma har det. Hon sitter ju alltid skönt nedbäddad i soffan och är med i vardagslivet.

     Fast hon är ju också uppenbart dement och sjuk och kan inte själv bestämma eller sägs till om och hur hon vill synas på Gunillas medier.

     Varför ska DU se det?
     Självklart visar hon det för att du ska tycka det är ”fint” – men vem har med det att göra över huvud taget?

     Barnen som visas är ju också ”fina” – igen, det är ju inte det det handlar om utan deras integritet.

     Jag som skrev kommentaren 10:52 håller förvisso med dig om att Gunilla tar hand om sin mamma väldigt fint, men jag själv till exempel hade inte velat synas på sociala medier på det sättet — oavsett hur bra omhändertagen jag var.

     Redigerade inlägg ja, du har väl ingen aning om hur den dementa damen har det övrig tid. Dementa och barn ska hållas borta från offentlig exponering.

   Ser att hennes inlägg BARA har heja-rop och hjärtan. Tar hon bort negativa kommentarer eller är INGEN som reagerar på denna film bland hennes följare?

    Jag försökte vid ett tidigare skede ifrågasätta att hon visar upp den yngsta dottern i nästan varenda video eller bild hon delar. Den kommentaren försvann och inget svar på den frågan.

  Herregud…

  Oj, gick knappt att ta sig igenom hela. Varken rolig, smart eller välskriven. Och Cissi Wallin som ändå är ett ganska lätt mål

   Haha nä? Den var otroligt träffande. Det enda som är tråkigt och illa skrivet är Cissis egna citat.
   Både hon och hennes barn har fått växa upp i ett homogent område men när andra önskar samma sak åt sina ungar är det fel? Jävla pajas.
   Detta är alltså kvinnan som bytte från det kommunala dagiset till föräldrakooperativ för att det kommunala hade för stora grupper och stök. Hon kan dra åt helvete. 🖕

    Ja det är fritt fram att tycka som man vill. Personligen tycker jag inte värst mycket om Cissi Wallin, men det förändrar inte faktumet att ”krönikan” kändes som att det var skriven av en åttondeklassare.

    Håller med, så bra beskrivet! ⭐️ Även om CW inte är den enda. Hennes svägerska same same.

     Oh ja. Minns när hon var förfärad över att det planerades hyresrätter nära hennes idylliska villaområde. Upprördheten att fattigt slödder skulle besudla hennes synfält visste inga gränser. 🤢

      Exakt, sån dubbelmoral och hyckleri.

      Källa tack.

       Hennes blogg.

        Länka då. Eller håller inte ditt påstående vid närmare granskning?

         Hon har ju tagit bort sin blogg men vi som minns, minns. Om du söker på Lady Dahmer + hyresrätt så kommer du hitta en del spår inklusive hennes egna citat om saken.

          Precis, tagga ner lite och leta själv vid behov.

          Hittar inget. Tror du ljuger, alternativt har väldigt selektivt minne…

          En till ifall du nu vill klaga på tidigare källan.

          https://social.umeahackerspace.se/conversation/875698

   håller med, förstår inte riktigt vad hans poäng var ens? att en vit rik kvinna inte kan bry sig om rasism? är det den urgamla spaningen? sen fullt med stavfel och konstig meningsbyggnad som gör det svårt att läsa.

    Att hycklerin har inga gränser. Mångkulturellt samhälle fint så länga JAG inte drabbas eller utsätts för den.

    Ja läsförståelse kan vara svårt. Skribentens viktigaste poäng är att CW ser icke-vita som en homogen grupp vilket i sig är rasistiskt. Hon visar även i sina handlingar att hon är en ögontjänare. Hon pratar sig gärna varm över hur andra ska bete sig så länge hon kan göra det från sin trygga borg i sin homogena stadsdel av likasinnade.
    Tyvärr finns en del rena skrivfel i texten som beror på att ingen redigerat texten innan den publicerades. I övrigt visar texten prov på att den är skriven av en person som känner till mer än de basala skrivreglerna i svenska språket. Så det är kanske det som gör det svårt för en del att förstå texten, de egna bristerna i det svenska språket.

  Gillar inte hur hon ofta ska köra ”ni tror ni har det jobbigt när ni vabbar era barn men kolla oss” – bara sluta med sånt, man får tycka det är jobbigt även om de finns folk som har det värre? Jag fattar inte det tänket?

   ”Du som inte har barn vet inte vad trött är för något”… Snark.

    Snark 😀

    HAHA men dedär e typ sant. Störde mig också på alla som sa så. ”Jag är fan skittrött du vet ingenting!!” Tänkte jag. Sen fick jag barn för 3 mån sen och JAPP, nu vet jag vad trött är. Går inte att jämföra 😂

   Jag själv har barn som behöver extra behov. Fick 4000kr i månaden när de var som värst.
   Det finns liksom hjälp så man sitter inte själv. Ekonomiskt, praktiskt och socialt stöd.
   Tror att en vabbande ensamstående som vet att månadens ekonomi och ens energi kommer bli negativt drabbat har de värre.

    Ditte och David har dessutom hjälp med della dygnet runt så dom är ju inte ensam och får massa hjälp.

     Nu beskriver ju Ditte det konstiga i att de förväntas vara UTAN assistenter när dottern är sjuk när hon i en friskare vardag har två assistenter + närvarande föräldrar. Allt bara flyger swooosh över er eller?

  Måste hamna i topp.
  Varför gör man så? Ledsamt😔

  Mannen i mitten är hennes man David, och Dellas pappa. Men ja, det är förfärligt hur exploaterad den flickan blir. Det är bara pga Della som Ditte över huvud taget har fått en publik. Della är svårt sjuk och kan aldrig ge sitt sitt eventuella samtycke till detta. Minstingen får också sin väl beskärda del av samtyckeslös exponering.

   Ja, jag slutade faktiskt följa Ditte enbart av den anledningen. Tycker att hon utnyttjar båda barnen på fel sätt och ville inte stötta det genom att välja henne.

    *följa! Inte välja (wtf?!)

     😅

   Det finns även stora konton som enbart handlar om små barn med cancer. Om deras behandling, om hur dåligt dom mår osv. Närbilder på bleka barn i sjukhussängar. Orimligt.
   Ett av dessa konton dök upp i min feed och då gjordes det reklam, med hjälp av det sjuka barnet. Vad är det för föräldrar?

    11.20 – fyfan vad vidrigt! Får riktiga münchausen by proxy-vibbar av sånt.

    Då kan jag tycka att alla dessa ”rädda barnen”-reklamer är en typ av samma grej. Visar sjuka undernärda barn på tv-reklam för att tjäna pengar och tro inte att dom ger den 100-lappen till barnen, självklart tar dom en liten procent till sig själv

     Fast det är iaf lättare att förstå nyttan tycker jag. Om vi ser hur barnen lider så kanske vi skänker en slant och oavsett om organisationen tar en peng så får de svältande barnen något av det som ges. Lite ändamålet helgar medlen. Typ

     Här är det enda som gynnas mammorna som får fler följare och mer samarbeten. Deras barn skulle knappast ha svultit om de inte visas upp i sociala medier. Så ingen likhet där.

      hur vet du att mammorna inte ger sina barn en liten del av dom de tjänar in av deras barn?

  Det verkar inte finnas några som helst gränser. Varför vill man utlämna sitt barn på det här sättet? Helt obegripligt!

   För mig hade det varit en sak om hon lagt upp videon för att upplysa allmänheten om hur CP skada ter sig och hur stackars dottern har det MEN hon lägger ju upp videon för att göra sig själv till ett offer som inte kan vabba eller vad FN hon menar… sjukaste jag sett på länge

    Det hade inte vart mer ok för mig om hon gjorde det för att informera allmänheten om cp. Hon gör det fortfarande på bekostnad av sitt barn som absolut inte kan ge sitt samtycke.

    Hon verkar lida av en digital version av sjukdomen Münchhausen by proxy, mamman alltså. Det är ett stört beteende från mamman att lämna ut sitt barn som hon gör.

     Du verkar inte veta vad münchausen by proxy är för slags sjukdom? Då orsakar någon (oftast en förälder gentemot sitt barn) skada och sjukdom, t.ex genom förgiftning eller bara genom att påstå att barnet uppvisar vissa symtom för att sen få behandlingar och undersökningar, och då uppmärksamhet vilket är det dom är ute efter. Detta barn har ju en grov CP-skada sedan fostertiden vilket mamman knappast kan klandras för.

    Det hade inte vart mer okej för mig om hon gjorde det för att informera allmänheten om cp. Hon gör det fortfarande på bekostnad av sitt barn som absolut inte kan ge sitt samtycke. Elaine gjorde ju liknande. Hon ville informera om sitt barns sjukdom genom att exponera henne på tidningsomslag och instagram. Ska barnen bara vara ett verktyg för att få ut information?

    Vetetusan om jag tycker det är avgörande…. Man kan påtala svårigheterna på helt andra sätt. Behöver inte vara foton ens, och behöver inte vara specifik information om hennes barn.

  Saker man bara förstår när man har varit där.
  Man gör det oftast för att skapa uppmärksamhet på problem som finns.

  Skapa nu inte ett drev, låt oss indvika häxjakt

   Fast det går att uppmärksamma ett problem (i det här fallet: att rika kritik mot och uppmärksamma problem med LSS) utan att göra det på bekostnad av en sjuk individ som inte har en chans att värja sig mot denna typ av exponering. Det är inte okej.

    Exakt! ☝️

    Säg mig då hur? Du som vet bättre?
    Du som säkert tagit dessa strider i 18 år!
    Sen kan man även känna dig väldigt väldigt hjälplös när ens ängel kämpar. Känna att man behöver få ur sig det. Som många andra på socialamedier.
    Jag tvivlar starkt på att hennes dotter känner sig det minsta utsatt av den här filmen. Utan känner sig nog mer utsatt och försvarlös mot slemmet, den dåliga saturationen, att inte kunna andas och smärtan när kramper och spasticitet blir övermännskligt.

     Genom att förklara hur en vardag med LSS ser ut, utan att filma sitt hjälplösa barn?? Hur kan det ens vara svårt att lista ut. Skriv insändare, debattera, belys problemen. Allt detta går utmärkt att göra utan att göra en specifik och värnlös individ till postergirl för kampen i fråga.

      Jaha ja men dåså, nytänkande. Att ingen har gjort det förr.
      Nä du har rätt fram med faklorna, var en röst som ingen bett om. Vi känner nog den tejen bättre än hennes mor och far.

       Antar att du har slut på argument när du lägger ord i munnen på mig sådär? Poängen är ju att ingen vet hur Della själv skulle känna om hon förstod hur mycket av hennes liv som kablas ut, inte heller hennes föräldrar. Av den anledningen ensam borde hennes föräldrar välja att ta det säkra före det osäkra och inte publicera så mycket innehåll som visar så ingående och intima detaljer från hennes liv. Sjuk eller ej, kognitivt nedsatt förmåga eller ej, inget barn ska vara en inkomst för sina föräldrar. Punkt. Dittes agerande skyddar inte Della, det gör henne mer ännu mer sårbar.

        Så är det, och just samtycke är en större utmaning för målgrupper som inte kan föra fram sin talan.
        De ska därför skyddas mer.

        Nä bara trött på brist på förståelsen. Problem med att uttrycka mig i skrift tydligen men absolut jag ger upp.

         Jag tycker dock att det är viktigare att visa förståelse för barnet än föräldern. Det finns andra sätt att få utlopp för sin uppgivenhet inför en jobbig situation än att agera som Ditte & Co. gör.

      Jag tror dock att hon mår längre på sina sociala medier än med en insändare? Så jag tycker absolut hon ska använda dem. Dock kanske inte med filmer och sorglig musik, bör att göra på ett mer respektfullt sätt.

       Men hur svårt ska det vara att förstå poängen. Kritiken riktar sig mot exponeringen av människor oförmögna att ge sitt samtycke till den. Inte att hon använder sociala medier som kanal för att uppmärksamma ett samhällsproblem.

     ”Jag tvivlar starkt på att hennes dotter känner sig det minsta utsatt av den här filmen.” – hur vet du det och hur kan någon veta det? Barnkonventionen på det. Det går visst att föra en kamp utan att blotta människor utan förmåga till egen talan i utsatta situationer. Ska man publicera videon med kvinnor som våldtas för att det ska tas på allvar, för sakens skull, och utan att fråga den som våldtas?

    Men va? Det var ju en vanlig morgon för dom, inget ”nödläge”. Säkert svårt för andra att ta in och se det men så är det.

     Sa inte att det var nödläge?
     Sa att för henne finns det nog större problem?

      Anonym hänvisar förmodligen till Camillas text. ”Den föreställer hennes dotter – som har en en CP-skada – i en extremt utsatt situation där hon får hjälp av tre personer – som förmodligen är personliga assistenter eller liknande – i vad jag uppfattar som ett nödläge.”

    Fast detta är ju som hon är? Ska hon inte få visas då menar du? Ska hon gömmas medans ”normala” barn ska få visas? Blir lite som förr i tiden där allt som inte va normalt skulle smusslad bort.

    Vad är det som är så jobbigt? Verkligheten att vissa barn har CP skador? För jag tror ärligt talat att barnet i sig inte tar nån som helst skada av att detta finns på Instagram. Detta är ju hennes liv. Om det är så farligt att visa en helt vanlig morgon i hennes liv så är det nog snarare ni som ska tänka över era åsikter. För då verkar det ju som man bara får visa en vanlig morgon på insta om man är ”normal”

     Men detta är integritetskränkande, punkt. Läs på.

     Gud vad frustrerande att du inte förstår att inga barn bör exponeras på det sättet, än mindre de i utsatta situationer. Om inte föräldrarna har vett att tänka på integritet är det väl bra att omvärlden gör. Det handlar inte om att gömma barn, utan att skydda dem. Alla generellt och de som än mindre kan ge samtycke specifikt.

   Drev? Häxjakt? För att människor reagerar och tycker att det är ytterst olämpligt att exploatera ett funktionsnedsatt barn i en utsatt position? Men lägg av.

   Och vad vet du om huruvida ”andra varit där” eller inte? FYI: De allra flesta som har funktionsnedsatta eller cp-skadade barn skulle inte komma på tanken att exponera dem på det där sättet.

    Endå gör de allra flesta det, som jag känner åtminstånde. fast oftast när livet är som jobbigast.

     Att många gör det legitimerar ingenting 🤦‍♀️

  Hela denna grej med att uppmärksamma oss läsare på olika klandervärda influensers gör att de får ännu mer uppmärksamhet som förmodligen ger dem kickar som gör att de fortsätter på samma sätt! Eller steppar upp och lägger ut ännu mer graverande innehåll!
  För vi tittar ju! Och influensers får ju massa följare tack vare sina sjuka barn. Så vi är medskyldiga! Om alla vi följare skrev att vi tycker barnet exploateras och vi vill inte se det så skulle ju publiken bli så liten att influensern kanske slutade lägga upp.
  Men så funkar det ju inte, för vi människor är gamar som vill se andras olycka!

  Ja, vad ska man säga..väldigt smaklöst att filma. Kanske vill man nå ut med vardagen m ett handikappat barn. Ingen aning. Trött på all musik är jag iaf. Man ser på stories där man måste höja ljudet f att höra. I nästa klipp är det vrålhög musik 🙄 paniksänkning!! Det finns inga gränser f människor längre sen de fick en mobil i handen.

   Är du 65+? ☺️

    Varför skulle personen vara 65+? 🤔

    Näe, jag är 48 år gammal.

     Point proven 😌

   Håller med haha, HATAR musik på stories!! Mvh 28 år, så är ej 65+ som kommentaren nedanför din frågar om 😉

    Hahahh tack 🙂 skönt att man inte är ensam 😉

   Och alla ska ta samma låtar också. Just nu är det just den som var i det aktuella klippet. De filmar sina barn och så den låten. ”Jag ska älska dig tills hjärtat går under…”. Kul att se den originaliteten för 47:e gången.

    Jaaaa, eller hur…det är musik i allt…hela tiden hahha, stänger ofta av ljudet nu för tiden

  Tycker inte det känns bra med sånt här content. Hamnade på ett vidrigt konto för något år sen med en mamma som förlorat sitt barn. Hon la upp allt. Från att dottern blev sjuk, till hela sjukdomsperioden och sen döden. Filmer när barnet låg å grät av skräck å för att det gjorde ont på sjukhuset. Massor med bilder å filmer med musik på dottern när hon var död. En stor amerikansk influenser. Jag fastnade i hennes flöde just för att det var så vidrigt. Har aldrig sett nått så sjukt.

   Man får inte ha med lite nipple på insta men lägga upp döda barn eller lidande barn, barn utan kläder osv det är ok. Extremt konstigt

   Blev hon stor pga dottern?
   Är det från USA och folk lägger upp tycker jag dock man får ha överseende med det, vården där är svindyr och kan göra folk skuldsatta för livet eller tvingas avstå vård. Att då visa upp för att försöka få in pengar är ju för att försöka rädda sitt barn.
   Skillnad att få in pengar för att kunna shoppa tex, mot att försöka få in pengar för att kunna betala sina sjukhusräkningar och ge sitt barn vård.

  ”Titta på mig, stackars mig att jag behöver genomgå det här”

  Nej, stackars ditt barn som du konstant exponerar. Sånt här borde gå att anmäla till socialen. De exponerar ju sitt barn, det barn som man borde vilja beskydda mest av allt. Det här är som att vårdpersonal skulle lägga ut bilder på patienter de vårdar, det är precis lika oetiskt och borde vara straffbart på samma vis. Det ska inte löna sig att tjäna pengar på sitt sjuka barn!

   Instämmer till fullo!
   Det borde inte vara tillåtet. Dessutom är det assistenternas arbetsplats och jag tycker inte att man ska lägga upp bilder/filmar vårdpersonal heller. Men Ditte har alltid varit sådan, bekräftelsebehovet är enormt!

  Varför BÖRJA med att kapa kommentarsfältet om något så här viktigt genom att tjata om CW?!
  Jag vet att OT om andra influencers är okej, men man kan ju ha någon egen känsla också…eller tydligt inte.

   🥱

   Exakt!!

  Men seriöst, orka kapa tråden direkt.

   Eller hur! Dessutom så tröttsamt med det här CW-tjatet.

  Äh fy fan, detta var långt över gränsen. Att bara föreställa sig hur hon går runt och dokumenterar med en kamera.

  OT: Jag har blivit blockad av Malinshusochhem. Hon verkar köra samma stil som Booken för jag har inte följt henne, aldrig kommenterat något heller ändå tog hon bort mig 😂 Hon tror väl kanske alla är ex-makens hemska medhjälpare.

   Hon har själv skrivit ut att hon blockar dem som kollar på stories utan att följa eller kommentera. Hon upplever att de som gör det snokar.

  Det Ditte filmar i denna situationen är precis samma som en förälder som filmar sitt barn som sitter i en stol och andas. Detta är vad som behövs för att Ditte och Davids dotter ska kunna andas hjälpligt en vanlig dag, precis som Ditte skriver. Det är synd att ni ska förvränga detta till att dottern exploateras i en ”nödsituation” eller att Ditte försöker framstå som en hjältinna.
  Sen att Ditte använder sin stora plattform till att beskriva verkligheten för personer och familjer som är helt beroende av det stöd som ska ges via LSS – all heder åt henne. I övrigt är Ditte väldigt försiktig med vad hon skriver och visar kring dottern med funktionsnedsättning och har motiverat detta med att dottern själv inte kan vara med och bestämma, samt att deras hem är en arbetsplats för flera assistenter.

   Exakt, du har mycket bra poäng.Svårt för vissa att förstå att suga upp slem är normalläge för vissa. Det är ingen krissituation.

   Fast ändå kliver hon över gränsen för integritet, samtycke och barnkonventionen. De som inte kan föra sin talan ska skyddas än mer.

    Precis som Försäkringskassan och olika kommuner gör när de nekar 100 tals barn assistans/kortidstimmar.
    Andning och matning via peg var inte ett GRUNDLÄGGANDE behov för 2 år sedan.
    DET om något är något som går emot barnkonventionen.
    Man kan tycka olika vad som är integritetskränkande angående hennes story på instagram.
    Tyvärr förstår jag henne. Detta är deras (och många familjers) vardag.

   Plus på den! Camilla har inte riktigt gjort hela jobbet här och skapar på så vis ett potentiellt drev.

   Ska du ta upp de här med barn på sociala medier SÅ kanske du ska sluta att medverka till exponeringen. Ca 90% av dessa inlägg va nya profiler för mig. Skriv om det visst men du behöver ju inte själv skriva ut vart dom går att finna. Det drabbar ju barnen ännu mer. Dålig som bra publicitet bidrar till ökad trafik, det är väl ändå ingen nyhet för dig Camilla?

   Och dessutom är det inte ens rätt i just detta inlägg.

   Att kämpa för sitt barns rätt till assistans går att göra på andra sätt som inte handlar om att exponera barnet. Jag känner själv folk som kämpar för sina barn och andras rätt till assistans, där de inte exponerar barnen eller måste visa sina barns behov för att synliggöra utan skyddar sina barns integritet men kan fortfarande föra kampen.

  Och Camilla: ha lite anständighet och ta bort meningen ”i vad jag uppfattar som ett nödläge”. Ditte skriver väldigt tydligt att detta är normalläget när dottern är frisk och en del av vardagen, och ställer det mot hur absurt det är att föräldrarna förväntas klara sig utan assistenter när dottern verkligen är sjuk och det faktiskt uppstår nödlägen.

   Tack, jag har tagit bort den och lagt till en förklaring till varför i inlägget.

  Vad fan är det där för skit!

  Oseiös källa…bara full med högerspöken som rapar samma gamla trötta floskler.

   En källa blir inte oseriös för att den innehåller åsikter du ogillar. Thanks to coming to my TED talk.

    Det är inte en neutral nyhetssajt utan bara opinionsbildare inom en viss krets. Varför länka till det här? Någons bruna åsikter om Wallin har knappast här att göra.

     Det kanske inte är brunt men beige definitivt.

  Och det här med influencers som ska tjäna pengar på ALLT. Kläder, örngott, hårsnoddar och Ditte som har kaffe. Visserligen går en del av intäkterna till nåt bra men såg nu att deras kaffe finns på matsmart. Tror de inte för mycket om sig själva ibland?

   Jag skrev en kommentar om det till Vanja Vikström som gör reklam för kaffet just för att kaffet är så otroligt dyrt (var det då iaf) att man skulle kunna ha köpt kaffe och skänkt till välgörenhet mkt mer om man köpte ett annat kaffe….

    Fick du nåt svar?

    Fint tänkt men så tror jag inte att människor fungerar ”nu ska jag köpa ett billigt kaffe och swishar samtidigt 100kr till hjärnfonden”.

    Jag köper själv just Vanjas kaffe för det är det absolut godaste jag druckit och det är min lyx när jag är föräldraledig. Sen är det bonus att en del av pengarna går till hjärnfonden, för jag hade handen på hjärtat inte gjort det automatiskt.

  ”Den föreställer hennes dotter – som har en en CP-skada – i en extremt utsatt situation där hon får hjälp av tre personer – som förmodligen är personliga assistenter eller liknande – i vad jag uppfattar som ett nödläge.” Det här tänker jag sätter fingret på de två olika synsätten i kommentarsfältet. Du ser ett nödläge och en utsatt situation där andra ser en vardag. Visserligen en pissjobbig vardag men ändå, att få hjälp med slem är det här barnets vardag. Jag tycker inte filmen visar ett mer utsatt läge än typ en normutvecklad toddler som äter eller får hjälp med att ta på sig en tröja eller så. Sen att det är ett barn som inte gett sitt medgivande eller kan överblicka konsekvenserna, det gäller alla barn, inte bara funkisbarn som du och andra är ovana att se.
  Och ni som tror att det går att väcka opinion på andra sätt, snälla ta vår kamp, bär den och hjälp oss. För just nu sker så mycket större övergrepp i funkisbarns vardag än att deras föräldrar delar klipp på dem. och det sker systematiskt på många nivåer och det drabbar inte bara dem, det drabbar syskon, föräldrar och andra närstående. För mig som lever den vardagen och slåss för min sons rätt att leva ett bra liv så är det så mycket viktigare än att föräldrar delar videos som ni utan kunskap missuppfattar.

   Tack för att du deltar det här perspektivet. Jag har inte tänkt så men jag vet ju att nedrustningen varit extrem och att ett fåtal personer som syns för talan för väldigt många utsatta barn och familjer som inte längre får det stöd de behöver.

   Det som skaver är väl det att mammor tjänar pengar på sina sjuka barn. Att de får många följare och kan göra lönsamma samarbeten.
   Men man kan ju välja och se det som bra med! En nöjd mamma kanske orkar mer. Mer pengar ger ett bättre liv osv.

    Nu är inte det här barnet sjukt, det har en funktionsnedsättning. Och då kan du fundera på varför det skaver mer att en influencer med ett funkisbarn arbetar med sociala medier än alla de som visar sina normbarn på samma sätt.

     Skaver precis lika mycket men extra viktig med integritet, medgivande och samtycke när det är personer som inte kan föra sin egen talan, funktionsnedsättning eller ej.

      Det håller jag verkligen med om men det som är speciellt med funktionsnedsättningar som tex den här är ju att du som förälder blir ditt barns röst, du måste ta beslut i barnets hela liv som andra föräldrar bara behöver ta i några år och samhället kräver idag att du slåss för ditt barns rättigheter. Det är en svår balansgång. Jag har två barn, ett med funktionsnedsättning och ett utan. Det utan kan jag förvänta mig förstå konsekvenser av svaret på frågan ”får jag visa den här bilden?” och den andra inte. Betyder det att jag ska lägga upp bilder bara på ena barnet eller inget av barnen? Och vad gör det att barnet med funktionsnedsättning inte finns med på samma sätt för att jag inte kan få medgivande, med dens relationer till andra barn och släkt? Och det här är verkligen bara en pytteliten fråga i alla frågor och beslut jag måste ta för mitt barn.

  Att Oliver tar ut semester i två veckor och umgås med Antonija. Men träffar sin dotter varannan helg?? Varför inte ta ut semester och umgås med sin dotter??? Stackars flicka asså

   Word!!

  Så ändamålet helgar medlen? Det är okej att strunta i barnets integritet för att det sker ”mycket större övergrepp i funkisbarns vardag”?

   Kanske o faktiskt har rätt?? Vi andra ser ju inte den sidan.

   Exakt, fortfarande inte ok. Pågår många andra kamper med där man inte tummar på integritet, medgivande och samtycke.

    Men hur gör man med barn som inte kan ge samtycke? De får inte synas då? I andra sammanhang som tex skolan är det ju föräldern som bestämmer huruvida barnen får fotas osv.

   Nej men jag skulle önska att ni brydde er lika mycket om det. Vet du hur mycket som behövdes för att andning skulle räknas som grundläggande behov? Att sondmatning erkändes som ett sätt att äta och alltså ett grundläggande behov? Min övertygelse är att det aldrig hade blivit ändrat om inte folk visade upp vad det faktiskt innebar i vardagen för de barnen att de och deras familjer inte fick hjälp.
   Okunskapen om funktionsnedsättningar är massiv och hur mycket hål det är i det sk skyddsnätet.

    Precis så!

  Ditte har inga gränser. Hon framställer sig alltid som en hjältinna som är skör men stark🙄 Noll respekt för barnens integritet. Ständigt klagande på hur jobbigt det är med ett barn som har speciella behov trots att de har DUBBEL ASSISTANS DYGNET RUNT. Det är extremt lyxigt i dessa tider när regeringen stramar åt assistansen hos många. Sen att hon inte kan skriva eller stava trots att hon anser det vara hennes yrke är en annan sak..

   Fast hur kul är det att alltid ha 2 andra människor i sitt hem för att man är tvungen?

    Inte kanske kul men hjälp får hon. Många i Sverige och andra länder får inte ens det.

   Du kan ju fundera lite på hur stora behoven är om Della blivit beviljat något som staten gör stora ansträngningar för att inte bevilja? Det är inte lyxigt att hennes barn får den hjälp som lagen föreskriver, herregud var har vi hamnat? LSS är en rättighetslag, inte välgörenhet!

    Inte för att jag menar att det inte ska vara en rättighet. Men vi ska komma ihåg att det är ju den form av lag vi bestämmer att den ska vara. Det är ju inte säkert att bara för att ngt idag är en rättighet kommer det alltid att vara det med oförändrade villkor. När man tog fram lagstiftningen hade ingen tänkt sig att det skulle bli så här kostsamt. Visst är det en rättighet idag, men den måste ju finansieras.

     Fast nu är det en rättighetslag för att det är så den är skriven. Om innehållet ska ändras så får lagen skrivas om. Vi kan liksom inte gå med på att en lag inte går att ha för att den inte lyds, det är fel ände.

     Kriminella är också kostsamma. De som blir dömda och får fängelsetid får äta, duscha, utbilda sig, läsa böcker, träna, osv osv. VARJE DAG. Det är mycket mer än vad många som av de barn/vuxna som blir nekade assistans får. Och deras familjer.

     Men så har vi de som är de svagaste i samhället. De som föddes eller skadade sig så att de fick livslånga funktionshinder. Så otroligt KOSTSAMT att stötta dem och deras familjer.

     Hoppas aldrig du eller någon du håller kär behöver slåss för att få ”rättigheten” att ingå i LSS om du skulle bli skadad el allvarligt sjuk.

   Lyxigt? Tror du inte att hon hellre skulle vilja slippa att hennes barn behöver assistans dygnet runt? Att ha en ständig oro för att ens barn ska dö? Det är inte extremt lyxigt utan en rättighet hennes barn har.

  Jag har inte barn och har aldrig varit särskilt barnkär. Jag får dock alltid en otäck magkänsla av barn som exponeras på det här sättet. Borde inte föräldrar ha ännu mer empati för sånt här än vi barnlösa/barnfria? Det verkar ju inte så med tanken på mängden barn som exponeras av just sina föräldrar.

  Obs, jag tycker alla borde reagera på integritetskränkning mot barn, men jag har alltid tänkt att föräldrar själva borde reagera allra mest/absolut inte vilja kränka sina barns integritet.

   av = när

    En liknelse som någon adoptionkritisk myntade var att det är hårfint mellan den stora kärleken och gränslösheten, som tar sig i uttryck på olika sätt

  Hos isabelleskampmotcancern delas privata känslor från dotterns mörkaste stunder nyligen. Var går gränsen av integritet och ”våga visa verkligheten”? Ska man prata om allt? Inte om det är på bekostnad av någon..

   Hemskt! Så integritetskränkande mot barnet. 😢

  Ja, det är problematiskt att som mamma lägga ut detta men tycker också det är problematiskt att ta upp såna här situationer från konton som inte är särskilt stora! Nu exponeras detta barn framför en ännu större grupp människor, och det är inte första gången du tar upp sånt här från konton som har relativt få följare och jag tycker inte det är okej.
  Vi alla håller med om att detta inte är okej men varför exponera fler och fler barn framför din stora följarskara. Att influencers exponerar sina barn och att det är problematiskt har vi redan kommit fram till! Vi behöver inte mer exempel eftersom det endast leder till att barnen blir ännu mer exponerade!

  Sen finns det mammor som har sitt på det torra och ändå exponerar barnen i reklam. Som överklassdamen Ebba von Sydow, som förr var journalist men nu en hetsande influenser. Senaste projektet är köttbullsreklam med sonen. Och som vanligt är hon 5 minuter från att bränna ut sig.

  Vad innehöll klippet för något?

  Att Elaine lät sin dotter vara med på Mamas omslag är ju inte mer integritetskränkande än att ha med barn utan funktionsnedsättning. Barn med funktionsnedsättning måste också få synas, och vi som föräldrar är lika stolta om inte mer, över dem. Däremot är det kommersiella intresset kanske inte lika stort.

   Det är ju också fel. Inga barn ska exponeras.

  Marcelo som fotar och checkar av att han gett basic vård till sin nyfödda dotter tycker det är lite pinsamt med tanke på att det är det minsta man kan förvänta sig

  Kommer inte ens titta på videon. Av vad du beskrivit känns det väldigt olämpligt och integritetskränkande.

  Jag säger inte att det är rätt, men en tanke som slår mig är att de som exponerar sina barn på detta vis och skapar stora konton baserat på sitt barns sjukdom kanske gör det för att de tjänar mer pengar på sociala medier än på ett vanligt jobb. Och då väljer man ett jobb med sociala medier där man kan jobba från var som helst och därmed har mer tid att spendera med barnet som har speciella behov, och övrig familj såklart. Sen är det ju känt att det i vissa kommuner kan vara svårt att få rätt till LSS-stöd och hjälp. Kan man då få mer ”fri” tid och mer betalt genom att skapa dessa konton så kanske man väljer det onda med det goda. Jag vet inte, bara en tanke.

  Fast nu har många missuppfattat, kanske med flit. Att alla barn oavsett kön, ålder, funktionsnedsättning ska få plats där de ska ha/få plats är en självklarhet. Det handlar dels om att värna integritet men särskilt integritet i utsatta eller känsliga situationer.

  Någon som exponerar sitt barn på insta är ju Elsa Bratt. Kul för det stackars barnet att få en kamera i ansiktet när han precis vaknat från sin vila, man ser ju på honom hur missnöjd han är. Usch stör mig så mkt på henne så vet egentligen inte varför jag följer henne…

  Vart ska man börja nånstans med Ditte? falskare person får man faktiskt leta efter. Hon är överhuvudtaget INTE den person som hon utger sig för att vara på sin Instagram. Hon har gång på gång skrivit hur dåligt människor beter sig som är ute bland folk och på restaurang, men åker själv in till Stockholm med sin man, bor på hotell och shoppar loss på folktäta shoppinggator MITT I PANDEMIN. Alltså FINE om man gör detta, men kom inte och tyck att andra människor beter sig som skit som gör likadant och tyck sen synd om dig själv som har en sjuk dotter som du ”försöker skydda”. Jag fattar verkligen hur människor som beter sig med sån här dubbelmoral orkar med sig själva? Hennes man är dessutom ett eget litet nummer för sig. Fy vilken jobbig människa.

   Tycker det är mest David som rycker in och ta kontrollen när Della blir sjuk. Ditte står lite i bakgrunden och filmar/ta kort. Hon verkar så skör och han är den stora klippan.

   Berätta mer snälla🙌🏼

    Men alltså vad ÄR det här? Ngn vräker ur sig irritation på en människa och folk kommer som dementorer och ba BEräTtA MEr?! Skärp er. Märkligt gjort av människan och hon tar sig förhoppningvis en tankeställare framöver och hittar en mellanväg att lyfta frågan utan att exponera barnet.

  Många föräldrar har tappat kontrollen helt. Speciellt när barnen blir allvarligt sjuka. Finns flera konton på insta där cancersjuka barn lägga ut i videoklipp när dom gråter under tiden dom får behandling eller allmänt utsatta situationer. Där mam verkligen ser att barnet lider och har det jättetufft. Otroligt märkligt att man som förälder väljer att filma istället för att hålla sitt barns hans t ex och trösta. Även bilder på dessa barn med sår, trötta, bleka, håravfall osv. Till vilken nytta? Vilket barn i ålder 0-10 år kan själv säga att man vill få hela sitt liv utvräkt när man är som mest sårbar. Att klassföräldrar ska få veta att man har diarréer av sina svåra mediciner? Vem behöver den infon? Vill man informera om sjukdomen går det att göra utan denna uthägning av barn.

  Detta gäller dock alla barn. Det finns ingen som helst mening men att hänga ut sina barn på nätet när dom inte kan välja själv om dom vill eller ej. Vad har en främling ut av det? Känns dock mycket värre när barnet är svårt sjuk också.

  Kan det vara att eftersom detta är hennes vardag så blir gränsen för vad som är okej att dela eller inte väldigt annorlunda jämfört med andra?
  För andra föräldrar är tex barn som tar sin mat och smetar det på allt dem kommer åt vardags, och endel delar såna bilder utan att folk reagerar, men för henne är detta vardag och hon ser inte själv problemet med att dela det?
  Däremot borde hon ju sluta dela om folk kommenterar att det är fel, och jag tycker spontant att nästan inga bilder av barn ska delas på öppna konton, det kan delas på konton där bara familj och folk man känner kan se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *