När man byter negativt mot positivt

Nu ska ni får höra mina små minioner. 
Bloggbevaknings egen surfitta – jag alltså – gör små framsteg.
Inte stora, inte så där jättestora som man tar när man nonchalant går över ett övergångsställe i en Instagram reel och lite casualt knäande ska visa upp sin outfit och de enorma solglasögon man satt på sitt ansikte för en aura av Greta Garbo-mystik.
Inte så stora, men väl lite mellanstora om jag får säga det själv.

Hur? – tänker ni kanske nu?
Jo, nu ska ni få höra…
Jag satt här och putsade hornen och tänkte egentligen skriva ett inlägg om en influencer som gjort någonting ganska så klandervärt om en annan människa inför sina enorma mängder med följare, men istället så väljer jag att lyfta fram ett inlägg av en lite mindre influencer som uppmärksammar någonting problematiskt i en kvällstidning, och hans uppmärksammande är alltså positivt i mina ögon.
Hans inlägg är bra och det vill jag lyfta, samtidigt som kvällstidningens agerande har en del att önska. Det finns alltså ändå någonting att bli upprörd över och störa sig på här, så ni neggisar kommer inte gå helt lottlösa ur det här inlägget, tack och lov.
Det får inte vara helt positivt across the board, för hur skulle det se ut? 😉

Det är Henrik Wahlström som uppmärksammat en otroligt osmaklig sidkomponering av Aftonbladet där den övre artikeln handlar om en tv-profil som dött av anorexia, medan den undre artikeln har rubriken ”Så enkelt går du ner 10 kg”.
Ingen som plockade den lilla godingen innan publicering?

Nej?

72 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Henrik är helt fantastisk!!

  Svara

   Älskar honom, bäst på instagram

   Svara

   Verkligen! Äntligen nämns han på denna bloggen!

   Svara

   Ja! Han är verkligen värd att uppmärksammas!

   Svara

   Ett av mina favvokonton! Han verkar härlig!

   Svara

   Den där viktklubben sprider värsta kroppshetsen dagligen genom Aftonbladet! Helt avskyvärt. De är skyldiga till många anorexiafall.
   jag vill säga: Du duger bra, var glad för den nu är! Viktklubben vill bara ha dina pengar :-(.

   Svara

  Det är sen gammalt att tidningar gör så. Då sprids artikeln mer som ex här.

  Svara

   När började alla använda ”sen gammalt”? Så irriterande

   Svara

    Det är sen gammalt att man använder det uttrycket.

    Svara

    Irriterande? För att du inte hört det förut? Märklig kommentar.

    Svara

     Nej, för att det används till ALLT nu för tiden.

     Svara

   Ja, detta har tyvärr skett många gånger…. Osmakligt är ordet!

   Svara

   Nej, det är inte sen gammalt att tidningar gör så. Flödet hos många av de största är automatiserat och/eller beteendebaserat, det sitter alltså inte en nisse där som 24/7 stuvar om bland artiklarna.

   Svara

  Haha 😂 ”Mina små minioner”, ”mina små kyckligar” osv. Lite storhetsvansinne där va. Hade känt mig lite kränkt om inte jag var just jag, så jag blir istället kränkt å nån annans vägnar så som det brukar vara här.
  Yes, idag är jag extra bitter.

  Svara

   Det var väl gulligt, vad spelar det för roll vad vi kallas så länge det inte är något otrevligt. Lite kränkt blev du allt😉

   Svara

    Haha. Kanske lite förnärmad då!

    Svara

   Underförstått så betyder det att Camilla är den stora skurken. Minionerna arbetar för den. Det kallas för självdistans.

   Svara

  Och varför alltid gå ner i vikt tips?
  Kan vi med ätsvårigheter få tips nångång.

  Svara

   Därför att det ALLTID är hälsosamt att gå ner i vikt. Oavsett om man går ner i vikt av självsvält, om det ger ångest, kroppshat, ätstörning, om det är på grund av sjukdom, depression… så länge du blir smalare och lättare så är du hälsosam!!

   Skit i psykiska och sociala hälsan, så länge du väger mindre än igår så är du hälsosam!! Go girl!

   Svara

    Precis, och om du som smal lever på godis och chips och aldrig tränar så är du ändå hälsosammare än någon som tränar och äter nyttigt – men som har några extrakilon!

    OBS ironi!

    Svara

    Har för mig att jag läst någonstans att några extrakilon är att föredra ur ett hälsoperspektiv (OBS ej 100 kilo obv)

    Svara

     Nej, det är tvärtom.

     Svara

     Ja i alla fall vid geriatrik finns det forskning som tyder på att extra kilon är positivt och kanske till och med att föredra (Alltså inte fetma utan några extra kilon/lätt övervikt).

     Svara

     Det stämmer. Men det handlade om att det är mer hälsosamt att vara fysiskt aktiv med några extrakilon än att vara inaktiv men smal/normalviktig. Sett då till vilka som lever längst.

     Svara

  Många människor skulle behöva gå ner 10 kg, många ännu mer. Men vi ska låtsas att det inte är så, och att alla kroppar är lika hälsosamma. Vi ska låtsas att viktnedgång är omöjligt, att man går upp allt igen alltid, att ingen människa någonsin gått ner i vikt och förblivit smal.

  Svara

   Men ser du inte det olämpliga i annonsplaceringen?

   Svara

   Både ja och nej. Människor med betydlig fetma har i stort sett omöjligt att behålla en lägre vikt. Mellan 90 och 95 procent går upp minst allt igen efter en viktnedgång och forskarna vet inte vilka faktorer som skiljer dessa få procent från resten.
   Det är dock inte på något sätt omöjligt eller fel att gå ner några trivselkilon innan det går så långt att en varaktig viktnedgång blir närmast omöjlig.

   Svara

    Det är ju för att många med fetma har en skev bild av hur många kalorier de ska få i sig och äter därför mer än de behöver.

    Svara

     Så revolutionerande. Har du talat om detta för forskare och dietister världen över?

     Svara

      Det är väl de som tar försökt tala om samma sak i alla år…

      Svara

   Hälsa! Är! Mer! Än! Vad! Vågen! Visar!

   Bryr du dig om någons hälsa så bryr du dig om mer än bara deras vikt. Hur svårt ska det vara att förstå?

   Svara

    Nja. Fetma är aldrig hälsosamt, så där har vikten stor betydelse.

    Svara

     Vad är det du inte förstår?
     Skrev jag att fetma är hälsosamt?

     Svara

      Du skrev att vikten inte är det viktigaste. Det stämmer inte alltid.

      Svara

       Jag skrev att hälsa inte bara är vikt. Hälsa är mer än vad vågen visar.

       Det betyder INTE att jag påstår att fetma är hälsosamt.

       Svara

        Hälsa är vikt om man lider av fetma.

        Svara

         Ja men inte bara. Jag säger inte att fetma är hälsosamt. Men det verkar inte gå in.

         Svara

         Läser du ens vad du svarar på?😅

         Svara

       Eh…nej det skrev hen inte..!?

       Svara

     Fast lider man av fetma så handlar det inte om att man behöver gå ner 10 kilo.

     Svara

      Men det är en bra början!

      Svara

       Ja men det är inte fetma för det.

       Svara

        Om man lider av fetma så är det en bra början att gå ner 10 kg.

        Svara

         Om du bara behöver gå ner tio kilo lider du inte av fetma

         Svara

  Gud jag läste helt fel tyckte det stod blev 38 kg så jag bara ja de va inte så lämpligt att de börjar skriva vikt på de avlidna kändisarna. Blev ju helt skevt. Alltså detta blev en olycklig publicering från Aftonbladet. Klantigt och enormt tröttsamt med vikthets. Vikt kommer nog alltid vara laddat. Det är härligt att det skett lite förändring men det är lång väg kvar.

  Svara

  Lite off topic, spec om en artikel rörande anorexia, men vet att det var en debatt här för några/någon vecka sedan så kör ändå:

  Jag förstår mig inte på dessa body-positive influencers. Ta t.ex Felicia Bergström som Exempel.
  Hon pratar konstant om sin kropp,

  Hon säger senare att hon älskar sig kropp, för att i nästa sekund säga hur mycket hon hatar den.
  Hon la upp en video att hennes mamma kallad henne tjock, jag kollade igenom videon, och det hände inte. Det var Felicia som provocerade fram att hennes mamma skulle säga så/vinklade det till att hennes mamma sa dem orden.

  När hon ska bada t.ex så måste hon alltid kommentera ”Ja, tjocka kan också ha bikini” eller ”Här är jag i min feta sommarkropo #stolt”.

  Hur många bryr sig om att hon har bikini? Typ ingen. Och av de som är elaka och mobbar så är det säker bara ett fåtal procent.

  Dessa body-positiva influencers har enligt mig lika skev kroppsfixering som de som har anorexia/bulimi osv.
  Förstår ni hur jag menar?
  Varför ska man stötta det?
  Helt ärligt.

  Svara

   ”och av de som mobbar är det säkert bara ett fåtal procent” vilken världsfrånvänd kommentar. Tror du kommentarer sårar mindre för att de skrivs av ett procentuellt sett färre antal följare än de som inte bryr sig om vikten? Tror du hon skriver så förebyggande för att hon VET att de sårande kommentarerna ramlar in?

   Svara

    Man ska ”stötta det” (vilket i ditt fall innebär att scrolla vidare och knipa mun), för att alla sorters kroppar måste få synas i flödet för att normalisera hull och vrida blicken från det skeva idealet med den ”perfekta” (opererade, retuscherade) kroppen.

    Svara

  Dåligt samvete för förra inlägget?

  Svara

   Oh herregud 😂

   Svara

  Flr några veckor sedan såg jag på Borås Tidning en artikel om ett knivmord och precis under rubriken var det en annons från en butik med en bild på en kökskniv.
  Kändes rätt fel.

  Svara

   Ja, finns massor med sådana exempel!

   Svara

  Toppen att uppmärksamma Henrik Whalström, men Camcam – det ena utesluter väl inte det andra? VI BLIR JÖ NYFIKNA NU! Nu får du allt ta och skriva ändå!

  Svara

  Du behöver inte skriva några positiva inlägg om du inte vill. Jag ser inget behov av det alls, för att ”väga upp” eller vad det nu kan vara. Just saying

  Svara

  Men orka, det var väl ett misstag

  Svara

   Exakt, det är ju inte så att någon suttit och medvetet placerat bilderna sådär.

   Svara

   Men ”någon” borde väl ändå ha koll på bl.a. sånt?

   Svara

  Det fatshamas överallt i vårt samhälle. Och det framställs som att smala männniskor alltid är hälsosamma. Även människor som man tydligt ser är underviktiga framställs som hälsosamma. ”Fetma är såå dåligt och du kommer att dö om du inte bantar” Ändå dör nästan dubbelt så många människor av anorexia och dess följder än dom som anses feta. Och även psykisk ohälsa är vanligare hos en anorektiker,som i många fall leder till självmord. Som då ökar på dödligheten hos anorektier. Det finns en massa olika källor och forskning kring detta. Bara en liten googling bort!

  Svara

   Jag gick ner från övervikt till gränsen på undervikt under ganska kort period. Fick så många hejarop om hur hälsosam jag var och hur bra de antog att jag nu mådde. Att det berodde på en mycket destruktiv relation där han gav mig både depression och ångest (även kopplat till min kropp och mat) visste ingen. Jag mådde skit och ville dö och fick ångest så fort mat kom på tal. Men hälsosam var jag minsann. Jo man tackar.

   Svara

    Min övervikt var ca 5-7 kilo övervikt så jag hade inte fetma innan.

    Svara

   När jag har min ”normalvikt” sitter fettet i samhällets ögon på ”fel” ställen, alltså inget på bröst, höft och rumpa, utan bara på mage lår, haka, överarmar… Enda gången jag känner mig nöjd med min kropp är när jag ätit så sparsamt att jag har värk i kropp/leder/skelett kanske pga näringsbrist eller så… det är moment 22 då jag om jag stannar vid min ”idealkropp” så vet jag att jag kommer få bestående grava hälsoproblem i framtiden. Det är svårt att möta samhällets ideal…

   Svara

    Varför får du grava hälsoproblem av din idealkropp?

    Svara

     Näringsbrist skrev hon.

     Svara

    Fast det är inte bra att ha för mycket bukfett, oavsett om det är din ”idealvikt” eller inte….

    Svara

     Torr inte du läste vad personen skrev. Antagligen är personen normalviktig men samlar fett kring mage och armar istället för där samhället tycker fett är ok = bröst och rumpa. Alltså måste personen hålla sig på en sådan låg vikt att hen svälter för att inte lagra på magen. Så tolkade jag det men kan ha helt fel.

     Svara

     Dra åt skogen, era troll.

     Svara

  Sen kan man som jag ha diabetes typ 2 och ta insulin+ ozempic (som ska göra att man ”rasar” i vikt) Bara det att dessa två motverkar varandra, när jag frågade läkaren varför ingen viktnedgång skett…?!! Rätt märklig kombo dom gett mig där, kan tyckas! Jag lider av ganska stor mage som på inga vis blir mindre då jag inte lyckas bli av med den hur jag än sköter mig. Folk jag inte känner kommenterar gärna min mage, och många frågar när bebisen ska komma(!) Så jag vet att jag är rund, och gör försök att gå ner till några mer hälsosamma kilon. Är 57 år…

  Svara

   Så märkligt med många av er som är överviktiga och har såna problem med samhället, och familj vänner o bekanta som kommenterar er mage/vikt.
   Hur kommer det sig? Vad har ni för människor omkring er? Jag väger mer än jag borde och har gjort så största delen av mitt liv, men aldrig fått några negativa kommentarer från någon.

   Svara

    Vilken tur du haft.

    Svara

  Jag har träffat flera där viktminskning blivit en filosofi
  och det som slår en hur det är kopplat till psykisk ohälsa.
  Förstår man inte att det är kopplat till flera olika orsaker
  så är det svårt att inte se sammanhanget.
  Uppmuntra personen och fördöm inte så stödjer man!!!

  Svara

  Något liknande för några veckor sedan i samma… ”tidning”.

  Rubrik 1: man misstänks för våldtäkt i fängelse
  Rubrik 2: Skönaste glidet hyllas av experten: Magiskt!

  Så jävla osmakligt!

  Svara

  Extremt osmakligt! Av Aftonbladet alltså.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.