När man som influencer ändrar sig eller byter åsikt

Bildkälla: House of Philia blogg

Dåligt med bra träning, dåliga matvanor och för mycket vin och framförallt alldeles får långt intag av dee där sova-bättre-tabletterna Lergigan (eller det är ju såna allergi/må-illa medicin som gravida får – inte vanliga bereeondeframkallande sömntabletter)

Blev ju helt off efter över ett år med dessa så eftersom jag skrivit om dessa tidigare (och tyckt att de varit bra för att sova gott) som sätter jag upp ett varningsfinger gällande dessa.
Man blir rätt zombie om man tar dessa länge, usch och fy. // House of Philia-Petra

Eftersom en ”influencer” har som jobb att påverka människor så blir det ibland lite problematiskt när de plötsligt ändrar åsikter, eller inser att någonting de tidigare hyllat eller rekommenderat, faktiskt inte var så bra som de först trodde. 

Att ändra åsikt eller komma till insikt om saker och ting är mänskligt och händer oss alla då och då, men när det gäller influencers, som i ett slag kan påverka mängder av människor med sina inlägg, så anser jag att det är extra viktigt att kommunicera ut detta på ett bra sätt. Både för följarna, som kanske ha litat på influencern, men även för influencern, vars trovärdighet kan få sig en törn annars.

Jag tycker att sättet ”House of Philia-Petra” skriver på här är jättebra. Hon upplevde att en sak var bra och skrev om det i positiva ordalag på sina sociala medier, men har i efterhand insett att det kanske inte var så bra ändå och är helt ärlig med det. Och att ”eftersom att hon skrev positivt om saken från början så anser hon att det är viktigt att skriva att hon ändrat åsikt och inte längre är positivt inställd till det längre.”

Så mycket bättre än att följarna, plötsligt en dag, själva upptäcker att influencern är negativt inställd till saken som tidigare hyllats. Risken finns då att de känner sig lurade eller förda bakom ljuset, och som jag sagt tidigare…
En stor del av en influencers värde ligger i deras trovärdighet, så den bör vårdas väl.

Jag ville hellre skriva ett inlägg om det, än att det skrivs om klimakteriet i kommentarsfältet, vilken var anledningen till att jag begav mig till Petras blogg efter ett tips härifrån. ?

83 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Lergigan är ju även en ångestdämpande tablett och kan ges för att få en lugnande inverkan (om man läser bipacksedeln). Att hela tiden gå och ha ett lugnande preparat i sig kan givetvis ge känslan av att vara en zombie eller att leva i en parallell värld med hallucinationer.

      Det funkar knappt som lugnande.

        Beror väl på hur du doserar.

          Och hur medicinkänslig man är. Jag fick Lergigan mot ångest men var tvungen att sluta, för jag somnade stående. Jag kunde på riktigt somna på fläcken, sova 16 timmar och vara helt bakis och seg dagen efter.
          Alla är olika.

            Jag åt Lergigan mite för sömnproblem i flera år. Dosen jag åt var lika stor som för barn på 4-5 år, om jag skulle ätit en ”vuxendos” skulle jag nog varit så som du var. Det funkade dock fint men en så pass låg dos. Atarax däremot gjorde mig väldigt sömning, trött och bakis.

        Det gör det definitivt för mig iaf. Räcker med en tablett and I’m out.

        Nä du vet väl bättre än fass, såklart.

          Varför skulle fass vara bättre än personliga erfarenheter menar du? Lergigan har inte funkat som ångestdämpande för varken mig eller någon jag känner. Självklart funkar det för vissa, men för många/de flesta (?) funkar det INTE oavsett vad det står på fass.

            För många? Jobbar du inom psykiatrin och kan göra en sån bedömning? Sitter du på läkemedelsverket och arbetar med inrapporterade effekter och biverkningar?

            Sluta trolla

              Chilla. När man har ångest och letar efter fungerande medicin så läser och frågar man väldigt mycket om andras erfarenheter. Det är många som delar min upplevelse. Inget att bli upprörd över.

                Trollololol.

                  Idiototot.

            Men är du på riktigt? Menar du på fullt allvar att evidensbaserad kunskap inte är värt mer än enskilda anekdoter? Blir fan alldeles matt av så mycket faktaresistens…

              Men snälla. Läs vad jag svarade på. Man kan inte vifta bort personliga erfarenheter med ”nä du vet bättre än fass”. Därmed INTE sagt att evidensbaserad kunskap inte skulle vara värdefullt.

              Det är väl samma person som anser att IVO är en läkarklubb…

                För att hen säger att medicinen inte funkar som ångestdämpande för alla? ?

                  För att hen vet bättre än Fass. Ett skämt ?

            Lergigan har aldrig någonsin funkat ångestdämpande för mig heller, blir bara trött av dem om jag inte tar för många dagar i rad. Tillåter mig själv därför endast att ta dem när jag ska jobba tidigt dagen efter och måste sova i tid, annars tar det minst 3-4 timmar för mig att somna ?

            Det enda som funkat effektivt mot min konstanta ångest och sömnproblem som jag fått utskrivet var oxascand men det ledde mig tyvärr in i ett tyngre benzomissbruk ? hade önskat att vården/psykiatrin hade erbjudit mig någon form av terapi istället men det är svårt.

              Vet du bättre än FASS eller?? TROLL

              Jag har alltid fått terapi innan dom ens övervägt medicinering

                Sen ska man ju faktiskt skilja på preparat och preparat. Där har hon fel!
                LERGIGAN är en antihistamin vanligt att ge vid allergi. Effekten av den är bland annat att den är ångestdämpande. Sederande. Rogivande. Man blir oftast trött…
                Den man ger vid illamående vid ex graviditet är LERGIGAN COMP och inget annat. Denne innehåller efedrin och koffein. Alltså inte samma rogivande effekt, man blir mindre trött.
                Däremot har hon rätt i att båda inte är beroendeframkallande.

                /psykiatrisjuksköterska

                  Exakt, det är därför det används, pga ej beroendeframkallande. Det är även tillåtet till barn. Effekten är dock inte särskilt hög mot ångest, som du skriver är det en antihistamin och det är biverkningarna som kan upplevas rogivande/sövande.

                    Helt rätt.

                    Men skillnaden är Lergigan och Lergigan comp på sättet hon beskriver. Att det skulle vara exakt samma preparat liksom.

                  Ha. Man blir lika trött, jag har fått båda vid graviditetsillamående. Prova själv istället för att använda härskartekniker.

                    Absolut ingen härskarteknik.

                    Lergigan används vid ex ångest, Lergigan comp vid graviditetsillamående. Men man kan ju självfallet ha både ångest och graviditetsillamående samtidigt. Då kan man kanske få båda som du beskriver.

                    Och ja, har själv provat compen just mot illamåendet. Riktigt jävlig medicin för just min del.

                      Men visst är den aktiva substansen densamma, aka samma effekt teoretiskt? Plus lite uppiggande i comp så man inte somnar stående.
                      Det är ju inte som att den ena funkar mot ångest och den andra mot illamående när det är i grund och botten samma preparat. Plus lite annat.

                  Jag har fått både Lerigan och comp vid gravidillamående. Främst för att det är just svårt att sova på comp.

                  Du har fel! Vid graviditetsillamående får man ofta båda. Så det så!

                  Man får Lergigan vid gravidillamående också. Många vill undvika koffein vid graviditet dessutom. Så det är absolut så att båda används.

                  Jag har haft Hyperemesis två ggr så jag vet vad jag snackar om.

                  Lergigan har även skrivits ut som lugnande och ångestdämpande från psykiatrin till mig.
                  De funkar som Atarax och är ett ok alternativ om man vill slippa Benzo.

                Önskar verkligen jag fick terapi, blev faktiskt remitterad till psykiatrin av vc men de ville inte ta emot mig då de inte ansåg mig tillräckligt sjuk. Har varit deprimerad och ångestfylld sen jag var liten och har tre konstaterade diagnoser av läkare men har jobb och eget boende och ses därför som välfungerande.. ? har fått testa atarax, lergigan, theralen, oxascand och fyra olika antidepp. Och sen självmedicinerat en hel del då tyvärr eftersom det varit enda sättet för mig att hantera min ångest.

                  Vill bara skicka en kram till dig ❤️Hoppas att du får den hjälpen som du behöver!

              Vet flera som fått det mot ångest,ingen kan äta det mer innan sömn då det är extremt sömngivande.
              Jag hade det mot illamående under graviditet, tog det mot natten bara för den otroliga tröttheten var värre än att gå o spy o vara sjösjuk.

              Testa DBT det är den ABSOLUT bästa terapiformen jag gått på. Jag gick innan på KBT i 7 år men funkade inte. DBT handlar som KBT om förändring men istället sätter man också mkt vikt på acceptans. Du kan göra en egenanmälan på tex KI. DBT har verkligen förändrat mitt liv.

        Lergigan funkar inte som lugnande för mig heller, men för vissa ger det ju tydligen effekt. Jag sover inte bättre/somnar inte enklare heller men min sambo tvärdäckar och märker även av det dagen efter. Då tar han ändå bara en tablett och jag tar minst två. Tydligt att alla påverkas olika. Väldigt snällt och trevligt alternativ till de som inte vill prova starkare saker direkt.

        Fast så kan man inte skriva för alla reagerar olika på mediciner. Jag har en vän som kan stoppa i sig enorma mängde av de starkaste benso-pillrena och hävdar hon inte får särskilt stor effekt, medan andra skulle blir medvetslösa. Samma med smärtstillande också (rödhåriga kräver generellt högre doser smärtstillande än andra, lite kuriosa bara). Minns när jag jobbade på psykiatrin och min kollega, specialistläkare, blev helt paff. Han hade gett en mycket ångestfylld man en Atarax (det absolut mildaste som finns inom psykiatrin). Mannen hade direkt blivit lugn, gått och lagt sig och dagen därpå kommit med ett stort leende och tackat doktorn för ”mirakelmedicinen” han fått! Man ska inte underskatta individuella skillnader och tja, placebo i vissa fall… 🙂

          de farliga med benso är att du inte känner av något och kan stoppa i dig hur mycket som helst. mvh knarkare

            Och att man på benso TROR att man agerar och framstår helt normal. Det gör man ICKE. Allt man inte minns dagen efter = du har betett dig sjukt.

              men man blir så förfärligt snygg på sina selfies med dom öööögonen man får

                Fick Flashback till mitt hemska ex nu. Han som blev alldeles svart i ögonen när han tagit benzo. Jag såg direkt (och lärde mig att se hur han ljög på kuppen)

              Beror väl på hur stor dos man tar. Om jag tar 5 mg så blir jag bara lite lugnare och mer ”likgiltig” typ, men om jag tar 10 mg så däckar jag, haha. Men tror knappast att jag blir konstig på 5 mg, men du menar säkert höga doser?

          Atarax funkar jättebra på mig, men jag kan bara ta dom på kvällen för jag blir så trött. Är dessutom rödhårig, haha.

            Fungerar för mig med. En atarax och ångesten är dämpad. Blir jättetrött och seg i huvudet. Slipper tänka så mycket.
            Har fått de utskrivet för min allergi men de hjälper mig bättre för oro än allergi.

            Haha jag blev så trött att jag inte fungerade på Atarax. Kändes som att ångesten försvann för att hjärnan blev till sås när jag tog tabletten. Fascinerande hur olika mediciner funkar för olika personer.

        Lergigan påverkar inte de receptorerna som reglerar ångest, däremot gör den en så dåsig och som bakfull, uttorkad och trött att man inte orkar bry sig om sin ångest. Dock sänker den dopaminnivåerna vilket kan göra att man mår ännu sämre än innan och tappa fokus, speciellt på sikt.

        Vill man ha något som reglerar ångest mer direkt är det benso som behövs.

      Som anonym skrev nedan handlar allt om hur du doserar. Äter Xanor och har aldrig någonsin varit en zombie.

        Xanor är benso. Tycker man får mindre biverkningar av dem än av lergigan och liknande. Benso är mirakelpiller för mig, kortsiktigt. Vaknar glad stark och snygg och klarar av allt som kommer i min väg. Prinsesspiller. Lergigan gjorde mig till ett vrak.

        Xanor är inte besläktat med antihistaminer dock. Xanor verkar specifikt på ångesten, medan antihstaminer har en indirekt effekt på ångesten genom att göra en så trött att ångesten blir mer sekundär. Skulle kalla de där antihistaminerna för rävgift som dessutom gör en låg på längre sikt iom att de även dämpar dopaminet (hej bakfull dygnet runt utan att ens supa) och Xanor som ett effektivt läkemedel.

      Tyckte din formulering lät spännande men kan inte se några såna biverkningar på FASS.

    Vad är skillnaden mellan att ändra sig och att byta åsikt? Och varför skulle de inte kunna få ändra, vad föreslår du istället, att de låtsas tycka samma sak som innan, fast de insett att de hade fel?

      Hon skriver ju rätt tydligt att hon anser att det är bra om influencern som ändrar/byter åsikt är transparent med det. Ärligheten ökar trovärdigheten; än att ha skrivit bra om en produkt för att senare endast prata illa om samma produkt – eller marknadsföra en annan produkt som motsäger den första.

    Har tidigare fått lergigan som lugnande, och får det även nu som gravid mot klådan jag får av hepatos. Trodde jag skulle få sova som en god nu när jag fick dem, eftersom det var så de fungerande lugnande innan – jag totaldäckade. Tji fick jag. De hjälper mot klådan, men sover ändå inte mer än 3h/dygn ?

    26 dagar till bf känns som en hel evighet just nu ?

      Marcellos tjej blev ju igångsatt pga sin hepatos. Har de sagt nånting om det till dig?

        Nope. Alldeles för låga värden för igångsättning, men aningens förhöjda mot normalfallet, så jag lär få överleva med klåda tills ingen bestämmer sig för att titta ut ?

      Det är skillnad på lerigan och lergigan comp som du får som är gravid.

        Man kan få även lergigan som gravid.

        Fick ”vanliga” lergigan. Ej Comp.

        Det är samma aktiva substans i dessa.

    Kommer spontant att tänka på Ebba von Sydow som gör reklam för allt och inget. Det jag tror blir problemet när hon först säljer Clinique och sen mitt i allt Vichy, är att först är X varumärke det absolut bästa på marknaden och det enda hon använder, men sen någon månad senare är det bara Y varumärke som gäller. Det blir liksom inte trovärdigt. Eller när det så uppenbart byggs upp i bloggen och på insta med att ”på söndag ska vi laga egen pizza” och någon annan dag ”vi älskar egen pizza i vår familj” för att sedan bäddas in reklam och fotas massor på söndagen (bilderna kommer dock ofta från en helt annan dag när professionell fotograf var på plats). Och när samarbetet är avslutat kanske det lagas och läggs upp pizza men då taggas inte företaget längre. Hela grejen blir så förljugen och det känns som att man dumförklarar sina läsare, pöbeln, som ska köpa allt detta utan att ställa frågor.

      Fast tycker det beror lite på vilken typ av produkter det rör sig om. Just hudvård, mat, vin och kläder har man ju fler än en av.

      Bra inlägg i övrigt Camilla! vettig grej att reflektera över.

        Ja det går ju jättebra att göra reklam för fler produkter, egentligen, bara det svenska klimatet gör ju att man på vintern kanske blir väldigt torr och behöver andra produkter, till exempel. Men det blir ju alltid så överdrivet när influencers ska göra reklam, de har använt produkten länge, det är den absolut bästa, det enda som gäller, hela serien, ALLA borde prova, istället för att liksom skriva att man haft väldigt torr hud ett tag och provat detta, rekommenderas till dem med samma problem, sen blir det inte konstigt om man på sommaren kanske rekommenderar en annan fräsch lätt kräm med bra solskydd i. Som exempel alltså.

    Tycker det är problematiskt att uttrycka sig generaliserande om medicin. ”Man” blir lätt zombie – nej, DU blev det. Prata gärna om dina erfarenheter av medicin om du känner för det men generalisera inte.

    Jag känner flera personer som mår väldigt dåligt men som är alldeles för rädda för att prova medicin och för dom kan det snarare skada än underlätta att mötas av såna här varningar. Effekten av medicin är ytterst individuellt och den enas upplevelse behöver inte alls upprepas hos en annan.

      Att bli zombie av lergigan lär vara extremt ovanligt, särskilt om man tar dem under lång tid. Det är främst en allergitablett med milt sederande egenskaper, och den biverkningen försvinner efter någon vecka. Men man ska inte underskatta placeboeffekten. SSRI tex har visat sig enbart vara några få procent bättre än placebo. Är du övertygad om att du kommer bli lugn av lergigan så blir du det.

        Jag är tyvärr en av dom som blir zombie av Lergigan. Har inte provat det i längre perioder dock så det kanske hade gått över men har känt att jag inte klarar av invänjningsperioden.

        De gånger jag provat Lergigan har jag haft extremt svårt att somna men när jag väl gör det så är jag helt väck dagen efter och det är i princip omöjligt att ta mig upp ur sängen. Vet andra som tycker Lergigan fungerar bra men det var ingenting för mig ?

          Jag blir också zombie och för mig gick det inte över, trots ihärdigt användande.

          Tycker att sånt här är så intressant! Jag är superlättpåverkad, av mediciner, nakosmedel (heter det så? När man sövs) och alkohol. Jag får dessutom oftast typ alla biverkningar, kraftiga insättningssymptom och skit. Varför är jag sån, haha? Vill så gärna kunna ta medicin som vanligt folk 😛

            Låter jobbigt! För mig är det som ett lotteri. Ett tag gick jag på benso, över maxdos (ingen bra läkare som skrev ut detta till mig, han gjorde mig gravt beroende) och det funkade sådär – men en Lergigan och jag kommer inte upp ur sängen nästa dag ? Förstår inte hur det hänger ihop men det säger ju en del om hur olika man kan påverkas av mediciner ?

        Jag har tagit lergigan regelbundet i två års tid för sömnen (inte varje natt, men iaf 2-3 nätter i veckan, både som gravid och icke-gravid). Blir inte alls zombie av det. Måste dock ta tabletten 2-3 timmar innan jag ska sova, annars kan morgonen efter bli lite väl seg.

          Skönt att det funkar bra för dig ???

    OT Vad heter han med instakontot som tar upp störda grejer som skrivits i bl a veckorevyn och frida på 90-talet?

      Henrik Wahlström 🙂

        Tack!!

    Blondinbella är ändå mästare här. Skriver alltid helt essentialistiskt, “jag gör alltid” (när hon typ gjort nåt 2 ggr), ”är en riktig spa-cykel-vin-(etc)-tjej” när hon provar något eller tycker något. Sen 180, med samma tvärsäkra formulering.

    Helt ok att ändra åsikt, men fan att alla ska vara så himla säkra på allt hela tiden?

    Även om syftet var gott så väcker det ju frågan/intresset ”vad har Petra egentligen skrivit om klimakteriet” = googling. Vill du vara fair så kunde du undvikit den meningen. Obs jag är inte Petra själv eller en följare till henne.

    Men lergigan får man ju bara på recept.
    Man kan ju inte göra reklam för ett läkemedel… Att läkemedlet inte passade för henne handlar ju inte om att byta åsikt.
    Det har väl inget med trovärdighet som influenser att göra, hon har ju inte direkt ”sålt på” andra lergigan…??

    Hehe ”sätter upp ett varningsfinger”! ?

      Hahaha, ja klimakterietanter uttrycker sig lite mossigt.

        Det är inte mossigt, det är fel. Ett varningens finger, heter det.

        Och du Flicksnärtan, fattade ingenting, hahahahaha

    Har inte så stor koll på henne. Är hon medicinskt utbildad?

    Men snälla. Lergigan. Som är ett antihistamin, beroendeframkallande?
    Hahahahah haha.
    Nej.
    Nej.
    Som om man ger en beroendeframkallande medicin till gravida?

    Neäj jag ba orkar inte.

    Är det någon av er som tycker att Lergigan eller Lergigan comp hjälper mot illamåendet vid graviditet? Personligen mådde jag lika illa med kroppens kräkfunktion ”stängdes av” vilket nästan var ännu värre ?

    For payroll also QuickBooks Hub Tool also plays vital role like it works with the coordination of HR and Accounting department. This function requires a good platform to work on, so QuickBooks Tool Hub is designed in such a way in order to support eeach and every department of the company with integrity thus to fix error while updating payroll the quickbooks update error 15240 has been issued.
    https://qbdesktoppro.com/quickbooks-error-15240/

    Kan dock tycka att man kanske som vuxen borde förstå själv (det står dessutom på förpackningen när man får dem) att de bara ska användas som en kortsiktig lösning och om problemen inte försvunnit efter en kortare tid med dem så ska man ta hjälp.

    Spaning: Undrar om hon kommer ändra sig på samma sätt om Viktväktarena som hon gjorde reklam för för några månader sedan ”för att det var så bra för att hålla formen” och nu har gått upp 5 kg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.