Hur många språkpoliser får klåda av titeln på Molly Sandéns nya album?

?YESSSSS?
@m0llys album ”DOM SKA VETA” släpps 7 maj!
Är ni redo!? ⚠️❤️

Kommentar på inlägget: Är inte bara ”dom” något man säger? Det är väll ”dem” som är korrekt svenska???

Hur många av er får klåda under fotsulorna av den här titeln?
Tillräckligt mycket för att skriva en kommentar på Instagram om saken? 😉

Men är ”väll” verkligen korrekt svenska, kompis? ?
Här får du svaret.

117 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Men för att vara helt korrekt borde det väl ändå vara DE SKA VETA?

   Haha ja eller hur, två fel hos språkpolisen själv ??‍♀️
   Dem och väll ?

   Fråga Booken ? #DEM

    Booken ligger ju på sjukhus svårt medtagen efter operation – hon förstår att mååååånga vill veta mer, men detta är allt hon kommer säga!
    *obligatorisk venportfoto
    *bonusbilder på diverse sjukhusgrejer

     ”Det är allt jag kommer säga” följs av en mindre roman av det hon inte ville berätta om.

      Nu hoppas man ju på en romansvit om hennes tillstånd och upplevelse eftersom vi är många som vill veta ALLT om henne och sjukhusvistelsen.
      Kan bli svårt att sova nu av adrenalinkick och spänning.

     Jag är så nyfiken på vad hon använder för produkter för att få naglarna att växa typ en cm på 2 dagar ? i hennes live som jag såg i förrgår var de nämligen korta ??

      Hon skrev aldrig att sjukhusbilden var från idag 😉

       Så sjukt ändå. Jag antar att hon gjort någon slags operation ändå, varför inte nöja sig med bild därifrån? Hur går processen till liksom? ”Åh neej, glömde ta en bild på min infart, skit också!! Inte så effektfullt utan ju.. men vänta, tog jag inte en sån bild under min operation sommaren 2018?” Och sen scroll scroll scroll genom 1345 selfies?

        Du missase 2, 3 nollor efter antalet selfisar att scrolla igenom ?

     Naglarna på sjukhusbilderna är längre än på liven nyligen.
     Var dom tvungna att sätta på lösnaglar före narkosen.

      ??????

   Måste ju varit på flip

   Exakt min tanke??

   Ja, fy f-n. ”DEM ska veta”. Herregud. Jag orkar snart inte längre. Korkade influensers som lär mindre begåvade personer ”korrekt” svenska och slutresultatet blir att de tror att det bara är att skriva ”dem” så blir det rätt.

   Men OK. Låt oss släppa lös ordentligt. Det är väl inte så viktigt hur man skriver. Ni förstår ju vad jag vill säga eller hur? Sluta vara språkpolis. Ge den åt jag. Oss tyckte att det var bra. Oss ska veta. Är det där vi hamnar till slut?

    Har ni märkt att det finns personer som använder ’och’ istället för ’att’. Typ, ”Idag ska jag lära mig OCH göra kanelbullar”.
    Istället för ”Idag ska jag lära mig ATT göra kanelbullar”.

    Någon annan?
    ????????

     Jag stör ihjäl mig på alla som skriver ”med” istället för ”också”. ”Jag ska med köpa en katt”. NEEEEEEJ!!!

     Man kan väl både göra kanelbullar och lära sig något helt annat. Frågan är vad man ska lära sig, bara… 😀

     Jaaaaa jag blir tokig på det!

    ”Spelar väll ingen roll så länge alla fatar vad man menar”

    Det va ju inte så jobbigt att läsa, värre när folk skriver ngn, vgd, å, p osvosv, då får min hjärna en stroke må jag säga

   Men snälla nån…. ”dem” är ju lika fel som ”dom”….Bara ett nyare språkfel, som man lagt sig till med på senare tid…. ja, det gör ont i språköronen! Båda delar!!!

  Mina måste ha ett jobbigt liv om man blir uppretad av talspråk i musik/ låttexter.

   Nödrim!!!

   Vem är Mina?

  Jag får klåda av den där kommentaren. För övrigt är ”dom” korrekt svenska, att använda ”de” och ”dem” fel är inkorrekt svenska.

   Känner likadant! Kan man inte skillnaden mellan de och dem, skriv då dom. ??‍♀️

   japp funkar utmärkt i enklare talspråk…som detta 🙂

  Språkpoliser ger mig klåda.

   ?

   Du ger mig klåda.

   Ja det är bättre alla skriver som kråkor och blir bortsorterade direkt i varenda sammanhang som kräver skriftlig text. McDonalds kan man säkert söka utan behöva skriva dock.

    Har akdrig blivigt hjelpt av en spårkpolis.

    Och du tyckte att att ditt inlägg var exempel på bra svenska?

  Gud. Vad. Pinsamt. att du Camilla inte inser att personen som kommenterar och använder ”dem” på det mest felaktiga sätt är den som gör bort sig mest. Du hakar seriöst upp dig på ”väll”…?

   Sååååå himla pinsamt alltså guuuuud. Inte

   Jag vet. De personerna går runt på stan med böjda nackar och vågar inte se någon i ansiktet.

   Fan, vad pinsamt att skriva en punkt mellan de tre första orden i en mening…

   Ibland blir jag på riktigt fascinerad över att det finns människor som absolut inte kan tyda ironi i text…

    Men det är klart de förstår att det var ironi, men personen som skrev ville bara försöka få någon annan att känna sig dum.

   Hook, line and sinker. 😉

  Jag har jobbat som korrekturläsare och följde/följer alltid Svenska akademiens ordlista. Så här står det på http://www.svenska.se:

  ”Den talspråkliga formen dom har tidvis förekommit i skriftspråk, även i seriösa texter av erkänt skickliga skribenter. För närvarande kan den dock knappast användas i skrift utan att texten får en mycket vardaglig prägel. Det bör dock sägas att formen dom gör det möjligt för mindre vana skribenter att undvika fel som *han såg de inte och *dem såg honom inte.”

  I en låttitel är det helt ok!

   Håller med. Dom är helt ok i ”vardagliga texter”. Det är inte dom som är problemet i ovårdad text.

  Kollade en av Dashas vloggar – hennes barn som fyller 3 i år verkar inte kunna säga ett enda ord?

  Ni som är immuna mot forskning och hävdar att ”mammor vet vad som är bäst för deras barn”, tycker ni fortfarande det är okej för små små barn att sitta klistrade vid skärmar flera timmar per dag? Fastän forskningen säger att talet blir lidande, hjärnan blir ”utbränd”, man lär sig sämre mm.

  För alltid när någon påpekar Atlas paddande är det någon som skriver och försvarar. Gissar att det är en förälder som själv är lat och låter ungen ha padda dygnet runt.

  Dasha och hennes kille verkar inte ens sitta med Atlas när han sitter med paddan, vilket hade varit snäppet bättre om dom gjorde! Men dom sätter honom framför paddan för att själva göra annat. Sett i vloggar när Atlas sitter ensam i ett rum med paddan och äter sin lunch.

  Det är sjukt. Och nu ska dom få ett barn till, jag gissar att det blir ännu mer paddande för Atlas då. Så jävla lata föräldrar.

   Varför bryr du sig så mycket om någon annans barn? Som du inte ens har en koppling till? Låter inte helt friskt.

    Det blir ju så när man följer någon? Skulle reagera om en kompis gjorde samma sak. Dom man följer på sociala medier blir ju som kompisar! Följer du folk du inte bryr dig ett dugg om? Det låter inte helt friskt.

     Jag bryr mig inte om de jag följer. Jag bryr mig om personer i mitt liv, inte okända på internet. De blir inte som kompisar, de blir ett tidsfördriv.

     Är det verkligen friskt att vara ”kompis” med diverse influencers?

    Plus att jag är så sjukt fascinerad över människor som tror att åsikter väger tyngre än forskning 🙂 Så handlar inte bara om Dashas barn, utan även om alla som försvarar deras skärmregler! Tycker det är roligt att diskutera, om du inte tycker det behöver du ju inte lägga dig i överhuvudtaget.

    Jag tycker att din kommentar känns märklig. Är det ofriskt att bry sig om någon annans barn? Om ett barn verkar riskera att fara illa är det väl bra om någon reagerar. Jag tycker definitivt att det är illa, om det stämmer att barnet får sitta ensam och äta. Med bara paddan som sällskap.

     Men om man på riktigt tror att barnet far illa är väl en soc-anmälan bättre än att sitta och skvallra i ett kommentarsfält?? Gillar inte Dasha men skyll inte på att ni bryr er om barnet, ni vill ju bara kasta skit.

      Med all rätt dock

   Absolut att man ska ha begränsad skärmtid för barnen och att man alltid sitter ner och äter tillsammans/håller sällskap, där är jag helt med dig. MEN om jag inte missminner mig så är Dasha tvåspråkig och pratar förmodligen ryska med Atlas också. Om man läser forskning kring tvåspråkighet och barn, så visar det att barn som lär sig två språk samtidigt börjar generellt sett att tala senare.

    I vanliga fall hade jag kanske hållt med dig, men om man kollar på vloggarna så är det nog mer än det som påverkar… han svarar aldrig när hon frågar något, alltså hon får ingen kontakt med honom.

     Kan ju vara så att han är sen i talet på grund av något som hon inte vill dela med sig av. De går antagligen också på treårskoll på bvc. Är de oroliga där så utreder de hans talsvårigheter. Ska hon lägga upp alla detaljer om detta tycker du? Hur var det där med att inte exponera barnen….?

    Tvåspråkighet kan ta längre tid ja, men tror faktiskt inte det är den som gör att han inte pratar så mycket. Mitt barn är lika gammalt som Atlas och tvåspråkig – han babblar för fullt på båda språken och lär sig dagligen nya ord.

    Jag är ingen skärmhatare direkt utan låter honom titta på film en stund på morgonen (för att själv kunna göra mig iordning för jobb), när vi åker längre sträckor i bil och oftast en stund innan middagen. Men däremellan stänger vi av, läser böcker, har skärmfritt vid maten (undantag vid sjukdom typ), pratar osv. Tycker som sagt inte skärm = fel men har också reagerat på att Atlas sitter vid en skärm 95% av tiden man ser honom. Men det kan ju vara annorlunda i verkliga livet – det vet man ju inte hur de har det. Och oavsett så verkar han ju inte må dåligt. För eller senare kommer han ju prata. De är upp till föräldrarna hur de vill stötta utvecklingen

     Det är en myt att tvåspråkiga lär sig prata senare:)

   Jag har själv inga barn och följer inga mamma-flunsor, men jag blev helt mållös när jag läste att hennes barn hr 3 timmars skärmtid per dag!????? Det är ju helt sjukt? Eller?

    Tittade på hennes vlogg nu. En ärlig fråga: är det normalt att barn måste ha en telefon för att kunna sitta still hos frisören? Jag är helt chockad av det här haha

    Det är inga 3 timmar, det är betydligt fler. Han har padda varje måltid (så jävla sjukt, han sitter bara och stirrar rakt fram, inga samtal ingenting!!), och från alla klipp hemma. Aldrig har hon lagt upp att dom läser eller pysslar med något annat. Alltid alltid padda. Hon kommer förstöra hans hjärna.

  Språkpoliser har ofta någon diagnos, ibland ett flera stycken.

  De/dem/dom brukar oxå/också vara ganska otrevliga.

  Lance Hedman, hur pallar han att hans mamma Maggan Graaf hela tiden ska ”lyfta” honom? Förklara för alla hur intelligent han är? Så sjukt pinsamt, vill han verkligen detta? Och allt han gör som han bara är bäst på, konst, musik, kläder… låt grabben lyckas på egen hand utan pinsam draghjälp av mamma. Stackars intelligente Lance.

   Hahaha jag såg framför mig hur Maggan springer fram till Lance och lyfter upp honom. Typ som att visa att hon är stark. När han kommer upp till frukost, när de ses på stan. När han kommer hem efter att ha varit ute. Sedan så jag ” ” tecknen fattade. Haha

  Herregud! Hur orkar man märka fel på andra och vad de gör så som språkpoliser gör? Händer inget roligare eller viktigare?

  Heja Molly som är så duktig och kul att resten av världen nu också får se det!

   Fast nu gjorde ju du också det ? du skulle skippat det första och bara skrivit om Molly!

  Det är okej att skriva dom…och i låtar är det inte alls konstigt att bryta mot språkets regler lite.

  Och på tal om att bryta mot språkregler…i Michael Jacksons låt Black or white sjunger han ”it don’t matter if you’re black or white”.
  Jag vill ha ”it doesn’t matter” där, har han gjort just så, brutit lite mot hur det borde vara eller är det okej? Tvivlar på mina egna språkkunskaper i såna här lägen?

   Jo, det vore grannatiskt korrekt. Är väl slang eller slarvigt ”street talk” liksom.

    Tack!

   Jag stör mig på att Taylor Swift sjunger ”if I was a man”, borde vara ”If I were a man”. (Ni som inte tror mig kan googla, eller lyssna på Beyonces ”if I were a boy”, hon var lite mer haj på grammatiken).

    If I was sorry ?
    Was är också rätt.

     Frans sjunger ju iofs ”If i were sorry” ?

      Hade glömt bort den låten. Tack för påminnelsen, den är så bra!

    I wish I was little bit taller
    I wish I was a baller
    I wish I had a girl who looked good
    I would call her
    I wish I had a rabbit in a hat with a bat
    And a six four Impala

    Borde det vara were där också? Om man pratar i ”tänk om-scenarier”?

     Japp!

     Fast blir väl was för att meningen är skriven som present? För were måste du lägga till någonting, typ, I wish I were…eller If I were…för att visa tänk-om-scenarie.

     Typ som Beyoncé, ”If I were a boy”

      Ber om ursäkt, jag såg just wish I texten ?‍♀️

     Jag önskar att jag vore lite längre…men hur många säger så?

      Ingen aning, det är en låt.

    Men det beror väl på hur resten av texten är skriven?
    Känner inte till Swifts låt men Beyoncé sjunger ju om ”om jag vore” därför passa were men was är grammatiskt korrekt för nutid/present.

     Swifts är också ”om jag vore” på samma sätt.

    Samma fel gör ju svenskar ännu oftare. Om jag VAR istället för om jag VORE.

   Vill absolut hålla med!

  Anna Book lägger ut bilder på insta om att hon varit på sjukhus för en operation. Hennes naglar måste ha växt väldigt fort bara för de var korta häromdagen. Eller, kan det vara så att hon hittar på och rotat fram gamla bilder? ?

   Alltid friskt…???

  I dagens svenska anses dom ha en talspråklig prägel. Från och med 1998 års utgivning av Svenska Akademiens ordlista finns dom med som uppslagsord., alltså helt ok i vissa sammanhang.

  Får klåda av Pernilla W senaste inlägg. Denna överjävliga pandemi.
  Ja så mycket Pernilla och familjen offrat. Pernilla har ju inte hållit sig hemma direkt. Och Christina går det ingen nöd på, hon kunde inte ens skippa middagen där hon fick Corona. Dessutom har de träffat barn och barnbarn mest hela tiden ändå när de varit i Sverige.

   Vad är felet m bilden ?

   Det var Christina som så givmilt delade med sig av Coronan hon hade med sig från sin spanienresa.

  Jag får klåda ända ner till tårna och tillbaka.?
  Jag citerar gärna Jeanette Svedberg https://www.instagram.com/jeanettesvedberg/ i hårda drag: ”Vi inom business har inte tid för grammatik och stavning”. ??

  Nä hörni, om vi skulle ta och….

  ”’De som inte kan skilja på de och dem får snart sin dom.”
  Fredsdruvor has spoken.

  Det krusar inte min vattenyta, men önskar verkligen att jag hade så mycket extra energi och fritid att jag kunde lägga tid på andras rättstavning.

   Du verkar ha tid nog för att göra ett inlägg här.

  Min svenskalärare sa att det bara fanns en rätt typ av A och det var A:et där benen dras uppifrån och ned. Först vänstra benet, sedan högra, och sedan strecket i mitten från vänster till höger.

  Så… en rät-stavningspolis.

   ? jag som antingen börjar uppifrån, går ner vänster först och sen utan att lyfta pennan går upp igen och sen ner på höger sida, lyfter pennan och drar mittenstrecket från höger. Lär ju vara tokfel i så fall?

   Gör å andra sidan stora J med tak, bokstaven O, Q och Ö börjar jag göra åt höger, något folk får panik på när de ser. Och på tal om Q så ser mina stora och lilla Q likadana ut, bara att lilla är mindre såklart…hur många får kli bara av att läsa hur fel mina bokstäver görs???

    Jag skriver d utan svansen, så jag börjar med den runda delen och sen bara ett streck upp. Jag skriver också u utan svans.

     Svans??

      haha, svårt att förklara, men längst ner till höger på u och d är det ofta som en liten svans, den gör jag aldrig. Typ när man gör d så kan man göra en ring och sen ett streck upp och sen ner igen typ, jag gör den aldrig ner igen, om du fattar vad jag menar 😀

      Bokstäver ska ha en liten svans.

    Oj, jag hade tittat med fascination när du skriver ? Det enda folk påpekar när jag skriver är att jag skriver ”f” nerifrån och upp ?

     Psykopat

  Jag har märkt att dagens ungdom ofta skriver ”dem” när det ska vara ”de”. Tycker det ser väldigt störande ut men brukar inte säga till ?

   Jag har insett att de tror att ”dom” stavas ”dem”.

  Så oerhört excelbladigt av dig Camilla. Du har ju läst kommentarsfältet troligtvis lika mycket som jag och borde därför veta att språkpoliserna alltid tycker att man ska skriva dom om man är osäker. Jag tycker det är många inlägg på senaste tiden som bara har upplevts som provocerande för att piska igång kommentarsfältet, med varierande resultat.

  Sorry (not sorry) för OT. Men Camilla, du kommer inte skriva om Johanna Bladhs tävling hon hade där hon valde ut sin vän till vinnare? Är inte det lite märkligt av dig, tänker du brukar ju annars gilla att granska sånt? Men det kanske blir dålig stämning när det gäller polare.

   Enligt Johanna så känner de inte varandra alls, utan hon har som rutin att kommentera massor på olika konton hon gillar för att stötta och att detta var ett av dem.
   Låter jobbigt om du frågar mig, men men…

   Men du har helt rätt, det blir känsligt när det gäller folk jag känner – så kan folk jag känner snälla SLUTA bli influencers – men jag har skriver Johanna ändå, dock inte i det här specifika fallet.
   Men bland annat här:
   https://nyheter24.se/bloggbevakning/2021/04/19/johanna-bladh-i-blasvader-pa-instagram/
   https://nyheter24.se/bloggbevakning/2021/01/11/kritik-mot-ellos-och-johanna-blad-for-inlagg-som-missar-malet/

    Okej, men varför svarar hon inte på kommentarer som frågar, utan raderar och blockar? Är inte det märkligt?

     Den frågan kan inte jag svara på, det får hon själv göra. På samma sätt som jag inte förväntar mig att hon ska svara på frågor om mitt agerande.

    Är det inte lite konstigt att skriva att man saknar en persons barn om man inte känner personen?

  Men det korrekta är väl i så fall De ska veta? Inte Dem?! Och hellre Dom än Dem, vilket ju skulle vara fel här? Jag har lärt mig att De ska kunna bli Vi och Dem ska kunna bli Oss, och man kan ju inte säga Oss ska veta? Det blir ju Vi ska veta alltså De ska veta.

  Veta ska dom – Yoda says

  Det här tycker jag är superokej, man har ju använt ett talspråk. Hade de stått ”dem ska veta” hade språkpolisen i mig fått krupp. ”De ska veta” är ju de mest korrekta men eftersom det uttalas ”dom” och det är den formen som använts är jag glad och nöjd.

   De och dem uttalas inte dom.

    Jo? Går du runt och säger ”de” och ”dem”? Rätt ensam om det i Sverige isåfall. Alla säger ”dom” istället för ”de” och ”dem”, det är därför folk har så svårt att veta när det ska vara de och när det ska vara dem, eftersom uttalet är likadant.

  Det där kan jag leva med som språkpolis…något jag inte klarar av är de som säger och skriver ”inte en dag för sent”….FÖR TIDIGT!!!!! Det heter ”inte en dag FÖR TIDIGT!!”

  ”För sent” betyder ju ingenting, hör inte folk det?!

  Nej, för jag tycker inte att ”dom” är en felstavning. Jag ser det som en modernisering av språket. Det ser egentligen mer naturligt ut, för det är så vi pratar.

  Dessutom ser det bättre ut med ”dom” än med ”de” och ”dem” på fel ställen. Det är däremot störande.

  Är dock 70-talist och ingrodd på ”de” och ”dem”. Samma med ”sig” och ”mig”.

  Lösningen på DE eller DEM .
  Om du är osäker på om du ska använda DE eller DEM så kan man tänka så här:
  Ordet DE är två bokstäver. Ordet DEM har tre bokstäver.
  Ordet VI har två bokstäver och ordet OSS har tre bokstäver.

  Om du inte vet vilket av orden DE eller DEM du ska använda i en text, testa att byta ut ordet mot VI eller OSS istället och läs meningen igen. Om ordet VI fungerar bättre än ordet OSS så ska du använda DE och om ordet OSS fungerar bättre än ordet VI så ska du använda DEM. ( Lätt att komma ihåg pga antalet bokstäver i orden VI/DE OSS/DEM)
  RÄTT: DE tränar på Måndag= VI tränar på Måndag
  FEL: DEM tränar på Måndag= OSS tränar på Måndag

  RÄTT: Jag tränade DEM= Jag tränade OSS
  FEL: Jag tränade DE= Jag tränade VI

  OCH, det är helt ok att använda DOM i vanligt talspråk. Kanske inte i en avhandling.

   Jag har på riktigt väldigt svårt med detta. Men nu ska jag använda ditt knep och försöka göra rätt. Tack för hjälpen! (Och ja jag läser och skriver mycket på svenska och tycket ändå detta är svårt).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.