Camilla Läckbergs och Lively Wines utskick strider mot alkohollagen. //AGM

När jag uppmärksammade det pressbud som Lively Wines skickade ut för Camilla Läckbergs lådvin så hävdade företaget bestämt att de följde alkohollagens kapitel 7.
För att bena ut det lite mer ingående så bad jag Alkoholgranskningsmannen Mattias Grundström läsa inlägget och förklara innebörden av att ”iaktta särskild måttfullhet”, vad ”förskönande beskrivningar av alkoholdrycken” är  och vad som faktiskt innefattar en ”otillåten säljmetod”, om det nu stämde som företaget skrev.

Ärende nr AGM 15/21 resp. AGM 16/21: Lively Wines Sweden AB (AGM 15/21) resp. C.L. (AGM 16/21) – Alkoholdryck som gåva av Mattias Grundström | apr 26, 2021 | Ärenden | 0 Kommentarer Ärende nr AGM 15/21 resp. AGM 16/21 2021-04-23 Motpart: Lively Wines Sweden AB (AGM 15/21) resp. C.L. (AGM 16/21) Saken: Alkoholdryck som gåva Beslut Alkoholgranskningsmannen anser att den påtalade marknadsföringen strider mot god affärssed. Bakgrund Alkoholgranskningsmannen (AGM) har uppmärksammats på marknadsföring av alkoholdrycken (Miss Rosé by C.L.). Marknadsföringen har skett genom att en förpackning (bag in box) vardera överlämnats som gåva till sex personer (vilka haft det gemensamt att de är artist och/eller influencer). Motpartens yttrande Motparten har uppgett att det inträffade inte kommer att upprepas men påpekar att de anser att agerandet varit vanligt förekommande.
Bildkälla: AGM hemsida

Han valde istället att meddela mig att han startat ett ärende gällande den här alkoholreklamen, och nu har han publicerat sitt beslut på AGMs hemsida.
Av det att döma så verkar jag ha haft hyfsat rätt i mitt inlägg ändå, vad gäller just innehållet i alkohollagens paragraf 7.

Då den påtalade marknadsföringen strider mot alkohollagen har den därmed inte följt god affärssed. // Ur det fällande beslutet

Det som jag tycker är lite intressant är Lively Wines svar till AGM, och hur det markant skiljer sig från det svar som jag fick från företaget.
Till mig svarades det stensäkert att de minsann följde alkohollagens paragraf 7, medan det till Alkoholgranskningsmannen lät så här:

Motparten har uppgett att det inträffade inte kommer att upprepas men påpekar att de anser att agerandet varit vanligt förekommande.

Ingenting om att de följer lagen, utan de försöker snarare rättfärdiga sitt beteende med att ”alla andra också gör det” och verkar vilja undkomma reprimand genom att bedyra att de inte ska göra så här igen. 
Företaget verkar snarare ha varit väl medvetna om att de bröt mot alkohollagen, och nu mest försöker sig på lite klassisk ”damage control”.

AGM är branschens eget granskningsorgan, men till skillnad från det arbete som RO utför, så är här inga (eller ytterst få) influencers inblandade, och de flesta aktörer tar en sådan här fällning på lite större allvar än när RO fäller en influencer för bristande reklamidentifiering.

Jag ställde frågan till AGM om huruvida mottagaren av pressbud/utskick/reklam som bryter mot alkohollagen, kan riskera någon form av konsevens, och han låter hälsa att mottagaren inte gör någonting fel i att acceptera ett sådant bud.

Jag bad Lively Wines om en kommentar gällande att AGM öppnat ett ärende gällande reklamen, men fick aldrig någon.
Jag kommer göra samma sak vad gäller det fällande beslutet och kommer publicera deras kommentar här nedan om någon inkommer. 

68 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bra jobbat Camilla! Detta är det absolut bästa med BB!

  Du borde bli jurist!

   Gudarna bevare oss från det…

    ?

    Flera frågor:
    -vilka gudar?
    -varför?
    – om ditt svar är ”därför” så vill jag bara säga att ”därför är inget svar”

     Är du buddhist? Eller ateist?

     Varför har du så många frågor?
     Varför kallar du dig pilutta?
     Varför är inte därför ett svar?

      Därför är ett ofullständigt svar, och slöseri av andra människors tid. Nu fick du ett fullständigt svar på din fråga så att du kan göra rätt nästa gång.

       Varför är de, enligt dig, ett ofullständigt svar? De var tyvärr inte tillräckligt formulerat för min del

        ?

    Är du samma anonym som alltid är negativ mot Camilla? Om ja, vad gör du då här?!

     Det här är uttjatat. Man kan läsa bloggen för att man är intresserad av influencers eller diskussionerna i kommentarsfältet. Kanske är man här för att ge en motpol och påpeka att allt Camilla skriver inte är okej. Camilla är ingen perfekt person liksom, man behöver inte tycka om det/allt hon gör.

      Ja det var ju verkligen att påpeka att det hon skrev inte var okej (?). Nej, snarare en tyken kommentar.

      Jag undrar alltid hur ni som springer till Camillas försvar tänker. Använder ni samma logik på er själva så kan man ju undra varför ni pratar om samma skit dag ut dag in om influencers? Varför lägger ni ner tid av er dyrbara dag får att följa, kommentera, tycka och tänka om folk ni aldrig kommer träffa? Varför inte bara ignorera dem, precis som ni tycker att folk som kritiserar Camilla ska göra? Så bittra, orkar inte.

       Om du nu inte orkar varför ens lägga tid på en svamlig kommentar om hur du uppfattar alla som inte håller med Camillahatarna?

        Vilket korkat jävla svar 18.01

         Nej de var de faktiskt inte. Den kan ju också skita i vad andra gör och inte gör precis som den säger åt den andra det att göra

          Nä du fattar fortfarande inte. Folk här tjatar om att de som inte orkar Camillas attityd ska sticka, men varför gör inte de som kommenterar här det med inlfuencers?

           Det är du som inte fattar.

      Menar bara att man bör tänka efter hur man skriver vissa saker. Finns en del här inne som bara skriver aggressivt och särskilt så fort det gäller något om Camilla. Jag fattar liksom inte varför man läser om man avskyr skribenten så mycket som en del verkar göra. Och kom inte och säg att det är för att innehållet är intressant för det köper jag inte. Jag är tex en fotbollstok, men det finns vissa fotbollsjournalister som jag inte gillar alls och läser därför inte deras texter, trots att mitt fotbollsintresse är stort.

     Ska personen som inte kan trycka undan sitt egna agg i granskningar bli jurist….?

      Tror du på fullaste alvar att jurister är känslolösa robotar som aldrig brusar upp? Camilla har massor av åsikter som alla andra men när det kommer till lagstiftning runt marknadsföring är hon påläst och håller sig till fakta.

       Hahahah! Visst, hon håller sig till fakta, som när hon outade en inlfuencers operation eller vrider och vänder på varenda grej för att hitta något att klaga på. Har du sett Camillas intervju i expressen? Intervjuaren kollade på henne som att hon var galen, och inte konstigt för uppenbarligen stämmer inte något. Vilken frisk människa hade kunnat göra skitsnack till sitt jobb? Få!

        Ta det lugnt tänk på blodtrycket. Det är inte nyttigt att bli så upprörd och så onödigt när det är en konsekvens av dålig läsförståelse. Inläggen om där influensers bryter mot reklammarkering, vilseledande marknadsföring är korrekt och faktamässig. Problemet kanske snarare ligger hos dig, dvs du tycker inte det är så viktigt att influensers håller sig till regler och lagar.

         Hade du inga bättre argument än att prata om blodtryck? ?

          Var det så långt du orkade läsa? ?

     Haha, och varför hänger alla Bloggbevakningsläsare i så fall på sociala medier och klagar på diverse influensers, det är bara att sluta läsa 🙂

   Skönt att få en förklaring av den där Alkoholgranskningsmannen♥️

  Tänker att mottagen gåva som accepteras inte får någon konsekvens, så är det som privatperson men om mottagaren är en influenser som sprider det vidare på sina kanaler (såklart i reklamsyfte) så är den också ute på hal mark?

   Hal is

    Is är hal. Men tunn is är nåt annat.

  Undrar om Booken fått något, om inte är hon väl superduperledsen och snart kommer ”JAG är SÅ GOD mot människor men INGEN är SNÄLL TILLBAKA!!!” på stories

   Annas ”nej nu tänker jag inte prata mer om detta eller berätta mer om ditten och datten”, för att ändå prata om saker i timmar eller skriva c-uppsatser…

    Och sen bli sur när någon frågar för ”det har väl inte du att göra med??”

   Hon dricker väl ändå inte..

    Oförskämt att anta! ???

     Nej! Anna dricker INTE ❌ alkohol! ? Det är INGET hon behöver i SITT liv ???? Så INGEN behöver spekulera i om HON någonsin tar ett glas! ????? Och VISST, om man inte vill dricka är väl det BRA! ?? ALLA får göra som DEM vill tycker JAG! ??

      ??

      DOM/DEM/DE*

      Haha spot on ?

  Tänk om instagram skulle vara fritt från reklam, som det var från början…

   INGET som kan generera pengar fortsätter existera utan att generera pengar.

   Det gäller allt i från skola, sjukvård till instagräm och hjälp organisationer.

    *hjälporganisationer
    Såklart

    Inte ”Hjälp, organisationer!!!”

    Instagram tjänar ju dock inte pengar på att Camilla läckberg kränger vin där.

    Kan också, taget ur sitt sammanhang, ses som en uppmaning, typ: ”Lasse du som är så förmögen, hjälp organisationer!” ?

   Fast där måste jag säga tänk om! Jag följer inga klassiska influensers utan genomtänkta följ av konton som gör mig glad eller lär mig något. Tex flera bra DIY konton som visar exakt hur man gör olika saker. Några konton med humor som gör väldigt välgjorda filmer. Några odlingskonton som visar hur man odlar, verkligen i detalj med massa tips(Sara Bäckmo tips tips) och den ENORMA ansträngning de gör och all tid de lägger ner tycker jag är självklar att man ska kunna tjäna pengar på! Det är ett jobb. Inte konstigare än att en skådis får pröjs för att va med i en film som jag sen ser och blir glad av. Däremot håller jag med om att vissa gör för mkt dålig reklam. Men ATT göra reklam för produkter som passar kontot eller för egna produkter som kontot/personen tar fram. Det tycker jag är perfekt. Jag får gratis underhållning och dom får betalt.

    Tryckte följ på Sara Bäckman. Tack för tips!

   Följ konton som inte gör reklam då? Är ju knappt ingen reklam ifrån instagram, reklamen man stöter på mest är ju från konton.

    Vart femte inlägg och var fjärde story är reklam.

     Fast där gör man ju ett aktivt val. Jag får 0 reklam på min instagram eftersom jag inte följer en enda influencer eller dylikt.

      Nej? Det är Instagram som bestämmer det. Jag följer inga influencers.

      Instagram lägger in sponsrade inlägg, spelar ingen roll vem du följer

      Ungefär var 3-4 inlägg när du scrollar är sponsrat/reklam. Samma med stories. Så att du får 0 reklam är inte sant.

  Mycket reklam i story, men kollar inte så mkt på det. Däremot är det väl mest ”kontoreklam” mellan inläggen? Tycker faktiskt det generellt är väldigt bra riktad reklam. Så bra att jag ser det mer som tips än reklam.

   Tycker också att Instagram har den överlägset bästa reklamen. Har handlat väldigt mycket baserat på det.

  Ååååh vad sugen jag blev på vin!!! Tänk ett glas iskallt vitt vin på ballen. Ååååhhhh!

   Inget vin på min balle tack.

   Eh som stockholmare i Skåne undrar jag ju vad du menar ?
   K*k eller rumpa? ??

    Hon menar dessvärre balkong

    Om du är stockholmare borde du väl veta förkortningen ”balle” ?

     Alla vet vad sitt på ballen betyder

     Assimilering har uppnåtts, välkommen till Skåne, stockholmare!

  OT: Vad är grejen med Andy i PH? Han är så sjukt skum? Ska ”call out” alla på IG hela tiden. Och folk verkar tycka att han är sååå skön. Jag får var jättedåliga vibbar av honom. Samt att han inte riktigt har någon social förmåga.

   Får också samma konstiga känsla, tror dock bara han vill bli känd :p

  Bra att du kollar detta Camilla. Jag tycker Läckberg verkar göra lite som hon vill.

  Sluta aldrig med detta. Även bloggare ska följa lagar och regler på jobbet.

  Om man gillar minuty. Går detta att dricka??

   Riktigt gott vin! Rekommenderar verkligen! Enda jobbiga är att det måste beställas!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.