Får man snart inte göra någonting?

Så låter i alla fall några av kommentarerna efter att dansstegen i en av Beyonce´s låtar blivit upphovsrättsskyddade i USA.

På självaste internationella dansdagen kom nyheten om att koreografen JaQuel Knight, som ligger bakom dansstegen i Beyoncés hitlåt från 2008, ”Single Ladies”, har blivit den första att någonsin få igenom upphovsrättsskydd för danssteg i USA. Med detta har öven även startat Knight Choreography and Music Publishing Inc.
På samma sätt som en rättighetshavare inom musik, film och tv mm kontrollerar sitt innehåll med hjälp av borttagningsförfrågningar, så kommer även JaQuel Knight kunna göra det på sociala medierplattformar om kreatörer laddar upp videos på sig själva där de använder dansstegen.

Hur många videos på exempelvis Youtube tror ni innehåller dessa danssteg?
TikTok ska vi inte tala om?
Kommer bli ”tomt på kontot”.

En generell googling gav mig svaret – 96 600 000 träffar på ”single ladies dance”.
Hur många av dessa tror ni innehåller en video där det inte är Beyonce som dansar?

Och gäller det ALLA danssteg? Bara några stycken? Handviftningen? Höftrullningarna? Om man rullar åt andra hållet då? 
HUR går det till?

Och om man är skitdålig på att dansa, kan man komma undan då?
Lite som att sjunga för falskt för att Youtubes fingerprinting system ska känna igen låten?
Jag förväntar mig en intressant utveckling och väntar spänt på mer information.

63 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fan vad löjligt.

   Amerikaner är ett löjligt folk.

    Och svenskar är fördomsfulla.

     BLM

  Ett typiskt fall av ”you’re not wrong, you’re just an asshole”.

  Spontant verkar det jättekonstigt att göra så! Antar att han är ute efter pengar eller bekräftelse på något sätt. Men hur ska han få det?

  Han är även koreograf åt Zara Larsson

  Hatar dessa äckel som bara ser pengar. De vill bara ha mer och gror att deras makt gör dem bättre och viktigare än pöbeln.
  Som när Kim K försökte skydda namnet Kimono. Va i ??? Samma när Kenza blev skitsur för att Vero Moda hade Kenza-jeans. Vadå, ska Molly stämma Gina Tricot för de jeansen? Så himla larvigt och patetiskt att de är så misunsamma. Det är DET jag hatar: missunnsamhet och girighet.

   Fast jag kan liiiite förstå Kenza situationer: Det känns trots allt troligt att företaget döpt dem till just det för att tjäna pengar, och utnyttjar hennes namn för att unga skall handla.

    Håller med, Kenza är extremt kopplat till just Kenza Zouiten. Inte direkt så att man ser ett par Molly-jeans på Gina och tänker ”wow, Molly Sandéns jeans!”. Känns däremot väldigt troligt att man skulle se Kenza-jeans och tro att de har något med Kenza Zouiten att göra, speciellt när hennes kanaler handlar mycket om mode och kläder.

     Molly-jeans har väl funnits rätt länge dessutom(?) så vore konstigt om hon kom nu och påpeka de

  Då kommer folk i talangtävlingar aldrig kunna använda den sången/dansen? Kan den som gör det få böter? Och hur ska alla i så fall få reda på att just denna sång/dans kan ge böter? Eller tas bort från ens sociala medier.

   Tror det handlar om att credda att det är hans koreografi. Precis som man vet att låten är Beyoncés.

   Så ska man använda hans steg så ska det stå någonstans.

    Det är lite intressant att just den koreografen låter sig inspireras väldigt mycket, läs kopierar mindre kända koreografers arbete. Det skrevs en hel del om detta för några år sedan få Beyonce gjorde en världsturné.

     Som en verklighetens Bring It On!!! #imstillbigred #spiritfingers #neverforget

    https://m.youtube.com/watch?v=mOAwBUfyfDg

    Bob Fosse
    Mexican breakfast ???

     Men så sjukt han har närmast snott den rakt av!!

     Så sjukt! Dansen, videon och hela konceptet är ju snott

  Intressant detta.
  För ngt år sedan som stämdes utvecklarna bakom fortnite för samma sak.

  En av segerdanserna man kunde välja (tror välja, spelar inte fortnite så vet inte upplägget) var ”carlton dance”. Den var inte döpt till det men man vet exakt vad för dans det var samt var den kom ifrån.
  Stämdes av Alfonso om jag inte minns fel men det blew inget mer med det, kanske inte ens togs upp i domstolen.

  Jaja, att köra copyright på en dans tar bort jävligt mkt glädje. Kan se snuten brassa in på klubben o bah ”FREEZE MOFOKKA! NOBODY BE SINGLE UP IN THIS BITCH”

   Upphovsrätt betyder ju dock inte att du inte får dansa dansen. Dansa på du.

    Nej det vet jag. Var mer menat som ett skämt

   Hahaha ja jävlar va den dansen triggade igång 12åringarna man spelade emot? brings me back

  2008?? Oj vad jag känner mig gammal nu ?

  Lite extra märkligt att det är just den här dansen, som är ganska tydligt inspirerad av koreografin ”Mexican Breakfast” av Bob Fosse: https://www.youtube.com/watch?v=mOAwBUfyfDg

   Det är ju helt sjukt, det framstår som att Single Ladies dansen är nästan rakt av kopierad från denna. Hur fan fick Single Ladies koreografen upphovsrätt till dessa steg som så uppenbart dansats på nästan identiskt sätt långt innan Single Ladies skrevs?

   Så jävla sjukt alltså. Så likt!

   Fine att kreatörer ska få credd osv, men får han verkligen inte det när han får jobb, projekt osv? Dansen finns ju på hans CV! Men kreatörer kanske ska sluta tro de är så ~~~unika~~~ nästan allt har ju redan gjorts? Man kan alltid hitta en som gjort liknande låt, melodi, text, rörelse, skämt, dans, min! Ni är fantastiska och absolut nyskapande, men INTE unika och man borde ju verkligen inte hindra ANDRA kreatörer att skapa? För att man själv tror man är så fruktansvärt unik. Alla inspireras. Du kanske varit trendsättande en period, men jag tycker det är galet man ska ha upphovsrätt på dans. Snacka om att ta bort glädjen med dans och skapande. Svammel här, jag vet. Hoppas iaf beslutet överklagas då han uppenbarligen själv inspirerats av annan koreografs dans ?

    Jamen exakt! Snart är det väl någon som försöker upphovsrättsskydda c-dur eller något ?

    Jag håller till viss del med. Men varför skulle det egentligen vara konstigare att få upphovsrätt på en unik dans än på ett musikstycke, en målning, en text…? Allt är ju något kreativt som andra kan ”inspireras” av. Varför skulle det vara mer okej att kopiera en dans än att kopiera ett textstycke tex? Jag har alltså inte själv svaren på dessa då jag aldrig har tänkt på dans på det här viset innan.

     Fast man får kopiera målningar och man får spela alla musikstycken man vill.
     Du får läsa alla texter du vill också.
     Du får bara inte låtsas att det är du som kom på originalet.

      Ja och detsamma gäller väl i exemplet med dansen? Det här innebär ju inte att du inte får dansa dansen.

   Beyonce stjäl inte koreografi, enligt henne själv. Hon blir ”inspired”.

   Såpass ”inspired” att hon själv sagt på kamera att folk slutade bjuda in henne, och hennes team, till föreställningar, för att de alltid snodde deras koreografier, ljus- och scenshower rakt av.

   Ett exempel:
   https://youtu.be/g9cN5_DXJqM

   Beyonce har också sagt, på kamera, att hon och teamet generellt använder Youtube för att hitta ”inspiration”. Om hon pressas om att det är alltför likt originalet så sägs det vara en hyllning.

   Någon borde berätta för henne att om det är en hyllning så bör man säga det innan man blir avslöjad och även creditera upphovsmakaren. Inte hota med advokater varje gång någon försöker skydda sina originalverk. ?‍♀️

   Det värsta i min mening är att hennes videos från Black is King är tungt ”inspired” av en afrikanskt artist och konstnär.

   Original vs Black is King
   https://youtu.be/y-_GN1x0ObI

   Blir ganska osmakligt att profitera på afrikansk kultur, och leka mama Africa, om man inte ger cred, betalar upphovsmannen och framförallt claimar andras verk som sitt eget.

   Dessutom hade dansgruppen Tofo Tofo aldrig fått cred för sin koreografi i Who Run the World om Beyonce klarat av att kopiera den på egen hand.

   Nu klarade de inte av att lära sig dansen själva så därför drog de till Mozambique för att hitta Tofo Tofo och flög sen in dem. De visste inte ens vem Beyonce var så tvivlar på att de fick en bra deal. De hade ingen aning om hur stor produktion det handlade om liksom.

   Who Run the World är förresten såklart också snodd, ”Pon the Floor” med Major Lazor:
   https://youtu.be/g2nmgcVbfKE

   Andra exempel:

   Count down-video stulen från belgisk koreograf:
   https://youtu.be/V1LCYoH3GwQ

   Hold up-video stulen från en schweizisk visual artist:
   https://youtu.be/2V7tQwnJQEo

   Beyonce sued for Lemonade trailer:
   https://youtu.be/uKkRZDAy36A

   Hold up och typ alla sånger från Formation är tungt samplade:
   https://youtu.be/VnQqiMhLV7I

   Beyonce har stulit låten Drunk in Love:
   https://youtu.be/_I_D3BJY540

   Plagiarism under Formation-turnéen:
   https://www.nylon.com/articles/beyonce-formation-tour-choreography-stolen

   Stampandet från La Guarda (från 1.40):
   https://youtu.be/Pqe5koE5mxA

   Hela vattendansen är stulen från koreografen Alexander Ekman:
   https://m.youtube.com/watch?v=uJzRrfHdoko

   Beyonce stal sångerna ”If I Were a Boy”, ”Baby Boy”, ”Soldier”, ”Crazy in Love”, ”Irreplaceable”, och ”Survivor”, främst från små artister:
   https://www.distractify.com/entertainment/2018/08/10/1Sdwef/beyonce-stealing

   Etc etc etc…. Har många gånger hört hennes musik, eller sett videos, och gillat dem men så fort man gör lite research så inser man att ingenting är hennes egna idéer eller verk.

   Sen hela den sketchy scammen med TIDAL och manipulerade siffror.. Är en granskning gjord av den norska tidningen DN (då TIDAL är baserat i Norge).

   Han som var whistle blower har nu flyttat ut i glesbygden och vägrar prata med någon om det och TIDAL är uppe i en rättsprocess:
   https://www.dn.no/staticprojects/special/2018/05/09/0600/dokumentar/strommekuppet/

   Hoppas verkligen att både Beyonce och Jay-Z blir ansvariga för allt de gjort och att folk får upprättelse.

   Förhoppningsvis så blir de mindre relevanta med tiden och tappar sin makt och inflytande, så att gamla synder äntligen jagar ikapp dem till slut.

   Beyonce är känd för att stjäla grejer rakt av. Finns flera videos på det. Hon är såå icke originell så det finns inte

    Talanglösa men karismatiska personer agerar ofta så.

  Om jag minns rätt så lånade koreografen till Beyoncés ”Run the world” några specifika danssteg som några afrikanska dansare hade i en youtubevideo då de uppträdde på ett svenskt bröllop. Jag hoppas verkligen dessa dansare fick betalt för dansstegen som kopierades till Beyoncés video. För det är väl inte bara högavlönade toppkoreografer som får betalt för danssteg som de är ”upphovsmän” till?

   Han har även snott långa brottstycken av den svenska koreografen Alexander Ekmans koreografi i hans uppsättning av svansjön.

    Den är fantastisk!

   Dom afrikanska dansarna var med i musikvideon. Finns en dokumentär där just den musikvideon är med och hur hon hittar dessa killar: Beyonce: Year of Four, tror den finns på youtube.

    hoppas de fick upphovsrätt på stegen!

  Soulja Boy har även han skyddat sin ”crank that” dans

  Då ska jag upphovsrättsskydda mina gångstig! Nåde den som går som jag sen…

   *gångstil

   Om den är tillräckligt unik kanske? Silly walks? ?❤️

    Hoppas John Cleese patenterat den, betala alla ni som sillywalkar!

  Nä gud va sjukt. Som om han skapat movesen själv, de är dans något människor gjort sen urminnes tider.
  Tänk om Michael Jackson gjorde så med sina danser. Som för övrigt är 100ggr bättre än vicka lite på höften och svänga med armar.
  Jag kör cancel på den låten, jävligt överskattad låt endå, gifta beyonce som sjunger om singel ladies…

   Åh vad jag håller med om Mj. Hans stil, dans, röst och musik kopieras hutlöst världen över konstant. Det gjordes det redan innan han gick bort.
   Tänk om hans familj börjar bete sig likadant. Då blir det jävligt tomt på både scen och sociala medier.

   Räcker väl att inte kolla på musikvideon. Vad har låten med dansen att göra? ”Jag kör cancel” kan dessutom vara det töntigaste jag läst.

  Jag kan dock förstå koreografen. Jag tror inte att han kommer spendera all sin tid med att anmäla bröllopsvideos eller tiktok videos. Däremot så kan ingen annan koreograf använda dessa specifika stegen när de koreograferar en dans och det är med all rätt. Detta är en dans som synts i många komedifilmer bland annat. Om man använder en artist musik i en film så får artisten betalt, varför ska inte en koreograf ha exakt samma rättigheter?

   Så han har betalat koreografen han ”lånat ” av?

  Att dansen blivit känd beror väl på att den dansats av många, så att sen komma och klaga på det känns konstigt. Han fick väl betalt för att skapa den?

   Att dansen blivit känd är pga låten samt att de är enkel koreografi. Typ alla kan lära sig dansa den.

  Inatt var det fest för influencers… Filmer låg uppe på Snapchat igår kväll men är nu borttagna. Såg ut som ”fri bar” där MM filmade men också som ett skoldisco

   Var det ingrossos/wahlgrens o cribron?

   Om du menar det Bianca lagt upp så ser det ut som att de var 8 personer.

  Har du några tankar om att Angelica Blick har samarbete med Nakd utan att bli ifrågasatt. När Cherrie var tvungen att avbryta sitt, pga hatstorm?

   Stormen har blåst över. Som det alltid gör.

   Men orka. De har fått skit, nu vänder vi blad

  Nej, Camilla. Genitiv stavas inte med apostrof på svenska. Gör om, gör rätt.

   Hu!

  MM går direkt från sjuksängen till träningsresa 2 veckor i Spanien. Hoppas att hon verkligen tar det lugnt innan hjulet rullar igen.

  OT.
  Gick just in på stoppa pressarna för att kolla om de hade tagit ner den där skit ”artikeln” om Patrik Ekwall och jag kan faktiskt inte hitta den. Någon som vet om han faktiskt fått igenom att de tvingats ta ner den?

   Ge inte den skitsidan klick.

    Nej, det borde jag inte. Gick in och kollade nu för att jag tog illa vid mig vid ursprungs ”artikeln” och hoppades att den var borta..

  Vilken jävla tönt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.