Praktik eller bara gratis arbetskraft?

Kommentar under inlägget: Ska inte praktik innebära att man går bredvid någon för att lära sig? Detta ser mer ut som obetalt arbete. ”Hemestra på din arbetstid” står det ju till och med. Men arbetet är obetalt?! Och vad innebär ”grym erfarenhet inom digital kommunikation”? Är det de digitala avstämningsmöten som ni nämner? Ser ingen annan punkt som skulle vara win för praktikanten, känns som otroligt dåligt byte för den personen medan ni får gratis arbetskraft

Jag kan inte annat än hålla med den här kommentaren.
Så vida inte praktiken är en uppstyrd sådan, och del av en utbildning eller liknande så skulle jag avråda helt från att nappa på sådana här ”erbjudanden” från influencers.
Sist jag kollade så kan man inte betala räkningar med varken ”nya vänner” eller ” grym erfarenhet inom digital kommunikation.”

Nope, nix, nej på den, säger jag.

Tack för tips!

87 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Antonija är gravid! Stort grattis till dem!

  Svara

   Varför hittar du på?

   Svara

    För att få lite trafik till hennes Instagram, säkert…

    Svara

     Man tjänar dock ingenting på att en person besöker ens instagram en gång utan att prenumera

     Svara

   Eller hur. Tönt.

   Svara

  Företaget har ju gett ett jättebra och utförligt svar på den kommentaren för över 8 timmar sen. Varför tog du inte med det också? De beskriver utförligt vad praktiken innebär och vad praktikanten får lära sig.

  Svara

   Glömde…

   Svara

   Tack för att du belyser det. Dåligt av cam att inte ta med det. Så otroligt vinklat.

   Svara

   Håller med. Även om de kunde ha varit tydligare i materialet med att de kommer få utbildning i digitala verktyg, kreativt skrivande, grafisk design, foto och marknadsföring. Känns wierd att inte ha med det under ”Det här får du”, men men.

   Svara

    Nu kan det väl hända att Camilla vill äta en trevlig middag iddag så inlägget är tidsinställt.

    Svara

     Hon får väl ta ner inlägget och kontakta företaget för en kommentar…

     Svara

   Snacka går ju. Men varför vill man vara ett företag som utnyttjar unga på det sättet, att de ska jobba gratis? Har inget emot praktikplatser när det är en LIA som ingår i en students utbildning, då får de ju CSN. Men detta är ju över sommaren om jag förstår det rätt? Då finns ingen LIA-period och man får inte CSN. Fattar inte hur man kan vilja vara del av ett sånt företag, att man vet att en ung person som är desperat efter erfarenhet sitter och jobbar GRATIS åt en.

   Svara

   Frågan är då varför man söker någon som ska kunna (vara bra på) sociala medier, fotografi och att skriva?

   Svara

   Företaget tjänar cash på dessa ”praktikanters” arbete och content. Företaget skriver uttryckligen att materialet skall upp på företagets sociala medier. Det är inte rocket science att dokumentera sin hemester, publicera på sociala medier eller sitta i videomöte. Vill Hemesterguiden ha artiklar och sommarcontent gör de så gott att betala för detta. Maken till fräckhet.

   Svara

   Håller inte alls med om att kommentaren tillförde något nytt. De rabblar bara samma saker som i annonsen. Det är ett mycket fult sätt att lura till sig gratis arbetskraft för det är vad detta lurendrejeri går ut på. Sedan finns det ett stort mått av humor när man utger sig för att kunna lära ut kreativt skrivande när man inte ens kan lägga upp material skriven på korrekt svenska.

   Svara

  Normalt sett utgår det ingen lön för en praktikplats men undantag finns. Däremot finns det olika typer av ersättningar en praktikant kan få från Försäkringskassan och ibland får praktikanten försörjningsstöd från kommunen.

  Svara

   Låter ju helt sjukt att skattebetalarna ska stå för att ett företag får gratis arbetskraft.

   Svara

    Jag har inga barn. Bedrövligt att mina skattepengar går till skolan 🙄

    Svara

     Mina mor och far-föräldrar lever inte.Så jag vill inte betala för ålderdomshem.

     Svara

      Du betalar idag för ålderdomshem på samma sätt som andra människor kommer betala i framtiden när du behöver nyttja ålderdomshemmet. Du betalar inte skatt bara för det du behöver idag, du betalar för att det du ska nyttja i framtiden också.

      Svara

     Eller hur! Varför ska svenska kids ha gratis skolgång OCH lunch.
     För mig mina skattepengar .

     Svara

     Jag betalar gärna mer skatt så du kan komplettera högstadiet.

     Svara

     Jag är inte alls emot att betala skatt för välfärden. Vad jag är emot att företag förlitar sig på att människor får försörjningsstöd så att de ska slippa betala lön och sociala avgifter. Varför fultolkar du min kommentar på det sättet?

     Svara

      Ja du, hade vi inte haft såna höga arbetsgivaravgifter hade det inte funnits något behov för folk att ta hjälp av staten för att finansiera arbetskraft.

      Svara

       För företag *

       Svara

       Fast nu är det som det är och det är fortfarande fel att kringgå lagen för att slippa betala skatt.

       Svara

       Lol säkert.

       Svara

       Hade vi inte haft ”såna höga arbetsgivaravgifter” så hade vi inte haft ett så bra sjuk, pensions och socialförsäkringssystem som vi ändå har om man jämför med andra länder.

       Svara

      19:10 du är klok du!

      Svara

     Skillnaden är väl att företaget kanske inte har en samhällsnytta.

     Skillnad på att betala skatt för skola och att betala skatt för en som delar ut reklam för ett företag.

     Svara

      Fast företaget i sig betalar ju skatt och det bidrar till samhällsnyttan.

      Svara

       Ja, en bråkdel går runt tillbaka till skattemaskineriet. Det betyder att en större andel av summan är bortslösade på reklamutdelning.

       Svara

     Du har aldrig gått i svensk skola då förstår jag.

     Svara

     Du betalar så att andras barn kan gå i skola, så att dessa barn när dem är vuxna kan jobba med saker som gynnar dig, tex läkare, mataffären, hemtjänst, osv. Så i framtiden får du tillbaka på det du idag betalar för att andras barn ska gå i skola.

     Svara

    Varför ska mina skattepengar gå till dig när du blir sjuk, behöver bidrag, dina barn ska gå i skola, osv?

    Svara

     Va? Jag betalar gärna skatt för alla de sakerna. Men inte för att företag ska ha gratis arbetskraft. Vill de anställa får de väl betala lön och arbetsgivaravgifter? Förstår verkligen inte din slutsats och var du får ifrån att jag är emot välfärden när det är tvärtom.

     Svara

      Betala lön! Slaveriet finns inte mer!

      Svara

  Haha önskar det var så lätt att få en bra praktikplats inom mitt område 😭

  Svara

   Det framgår väl inte att det är lätt att få den här platsen? Beror ju helt på hur många som söker, om du är den de vill ha osv.

   Svara

    Den kunskapen hon sitter på är inte den samma som företaget söker

    Svara

     Läs om, läs rätt

     Svara

  Som unga mammor Linn Andersson som har en jobbannons ute för att vara hennes assistent och listar upp massa krav men inte ett ord om lön, hon vill att man jobbar gratis? Alltså vemfan tror hon att hon är egentligen?

  Linns annons:

  Dina arbetsuppgifter kommer sammanfattningsvis att bestå av:

  Mailkontakt med såväl gamla som potentiellt nya kunder
  Göra schema och planering för jobbet
  Filma och klippa filmer till sociala medier
  Ta bilder till sociala medier
  Barnpassning av bebis (tio månader gammal)
  Hjälpa till med diverse annat som hämta och posta paket etc.
  Meriterande:

  Är duktig på fotografering
  Har kunskaper inom redigering
  Har körkort
  Har kunskap inom Bokföring
  Har kunskap i ekonomi

  OCH vem är det ens som söker till dessa annonser???

  MVH
  /Systemutvecklaren

  Svara

   Ironiskt att det inte är meriterande att ha någon form av erfarenhet av barn/barnpassning.

   Svara

   Haha, ja hon kommer ju att få det hon (inte) betalar för. If you pay peanuts you get monkeys.

   Svara

   Fattar inte vad hon ska göra om assistenten ska göra allt. Kontakta samarbeten och dessutom planera hennes jobb… sen lite BOKFÖRING på det. Så mycket kan det ju knappas vara att hon inte hinner med. Bokföring blir inte mycket om man sitter med det varje dag. Tror inte det väller in leverantörsfakturor direkt och inte kundfakturor heller.

   Syns ju att det är hennes syrra som hjälper henne med hennes content ibland. Varför kan inte hennes syrra göra det där, hon har väl utbildning inom det och har startat eget? Det är ju 20h i veckan tror jag det stod så det är ju tänkt som en timtjänst.

   Svara

    Hon ska väl stå framför kameran medan assistenten fotar och filmar. Jobbigt det där att vara fotomotiv, vetdu. 🙄

    Svara

  Vidrigt om folk med stora plattformar försöker lura unga att jobba gratis. Vilken vedervärdig människosyn.

  Svara

   Va?

   Svara

  OT men nu raljerar Annica om sin ”business” igen och referar till Nuskin som ”forskningsföretaget”. Pinsamt att hon inte säger vilka det är hon faktiskt jobbar för. Instagram borde göra som TikTok och förbjuda MLM-poster.

  Svara

  När det står nya vänner och grym erfarenhet inom xx i en platsannons så vet man att det är ett skitställe att arbeta på.

  Svara

   Samma när de skryter över fina lokaler som en förmån.. eller pension & andra normala kollektivavtalsförmåner.

   Svara

  Om de verkligen ämnat vara en (human) pratikplats, vilket kan behövas för unga i högstadiet på vissa håll så hade de inte begränsat sig till åldersgruppen 18-24.

  Svara

  Fick praktik på Pressbyrån en månad förra året pga att jag var arbetslös.
  Jobbade 100%. Och fick göra ALLT.
  Slet superhårt för att visa framfötterna och gjorde mer än dem som var anställda

  Sedan sa chefen, när jag frågade om det, att jag inte kunde få förlängning pga att dem inte hade råd att ha kvar mig(?).
  Jag fick sen sluta efter 1 månad, och dem tog in en av deras vanliga anställda igen🙃

  Efter det bojkottar jag både praktiker och pressbyrån

  Svara

   Forts.., fick i alla fall 200 spänn som tack. Så alltid något :))

   Svara

    Fy är det sant. 200:- dom kan ta sig i häcken. 😕

    Svara

     Yes. 200 spänn, och knappt ett tack ens för att jag slet så hårt 🙃

     Svara

    Hoppas inte att det var i form av ett presentkort på pressbyrån bara!

    Svara

     Hahaha nejdå, som tur var inte😂 Då hade jag brutit sönder det och kastat i papperskorgen

     Svara

   Typ alla företag är såna.
   Praktik är bullshit 99% av gångerna.
   Bättre att slopa skiten och ge bidrag direkt.

   Svara

    Verkligen! Ledde verkligen ingenstans (mer än att man känner sig förödmjukad och får lägre självkänsla)
    Enbart bidrag hade helt ärligt varit bättre
    //Hon som jobbade på pressbyrån

    Svara

     Fast du kanske fick erfarenhet och något mer att sätta på ditt CV? Saknar man arbetslivserfarenhet är ju praktik rätt bra, men så var det kanske inte ditt fall.

     Svara

      Ja ur sådant perspektiv är det bra! Dock har jag relativt bra arbetslivserfarenhet, så just det ledde mig ingenstans.
      Kändes bara förnedrande att vara taggad på anställningsintervju sen veta att man bara blir anställd pga att man är gratis.

      Kändes mest som ett slag i magen :/
      Skrev eller aldrig upp det på mitt CV då hela grejen mest kändes pin🙄

      Svara

   Hmm det är något som inte stämmer här. Du hade alltså obetald praktik som de inte ville förlänga pga för dyrt (när de inte betalade något) och tog istället in en anställd som de betalade för? Om jag förstått dig rätt misstänker jag att de inte var så himla nöjda med ditt arbete ändå.

   Svara

    Nej inte riktigt så. Jag fick praktikplats via arbetsförmedlingen på Pressbyrån under en månad. Var dem nöjda med mig så ”fanns det chans till förlängning” enligt dem.

    Efter två veckor frågade jag chefen hur det låg till. Och hon sa att hon avskedat flera då hon inte hade råd att ha kvar dem, under Corona.

    Jag fick alltså just då hoppa in som gratispersonal, sen när det var dags för mig att i så fall få lön. Så sa hon att hon hade flera andra tim- anställda redan, som stod i kö för mig.
    Så jag var då ”sist i den kön” och hon skulle ta ordinarie anställda för mig.

    Jag var alltså ”anställd” för att chefen/Pressbyrån slapp betala för mig och spara in på pengar under Corona i en månad. När det väl var dags för mig att arbeta för lön så fick jag gå.
    Typ så.

    Gjorde mitt bästa så tror inte jag gjorde ett dåligt jobb.

    Svara

     Du fick alltså ersättning från arbetsförmedlingen under tiden, dvs du jobbade inte gratis?

     Svara

      ersättningen från arbetsförmedlingen motsvarar inte i närheten en lön. företaget får mycket mer bidrag för att ta in praktikant. det är olagligt att låta en praktikant ersätta anställda 🙂 för att företag ändå ska vilja ta in praktikanter får dom bidrag, men dom flesta låter ändå praktikanterna slita hårt och jobba ensamma som exemplet här.

      bidragsfusk sker nästan enbart från företag som skatteplanerar och exploaterar obetald arbetskraft. men det pratas inte så ofta om eftersom vi lever i total liberalkonservativ hegemoni där företag och rika tillåts göra vad dom vill medan medborgare kontrolleras hårdare och hårdare.

      Svara

      Jo, ersättning fick jag. Men det ligger på ca 80 kr/dag tror jag?
      Eller något sådant.
      Ca 2000 kr.

      Inte närheten av lön, eller vad man behöver för att klara sig alltså

      Svara

   Men hade du a-kassa?

   Svara

    Tyvärr inte :/ Dumt såhär i efterhand. Fick låna pengar av mamma och pappa. Vilket var ännu mer pin🙄

    Svara

  Förlåt men detta har väl inget med Bloggbevakning att göra? Fler och fler såna här inlägg utan egentlig anknytning nuförtiden…

  Svara

   Ska man vara petig är det mycket som inte har med bloggbevakning att göra.

   Svara

  Under förra hösten antog europaparlamentet en resolution mot obetald praktik. Det ska bli intressant att se hur länge detta förekommer i Sverige. Min förståelse är att inom den offentliga sektorn är det ofta krav på att man studerar under sin praktikperiod och kan bevisa att man har annan inkomst (såsom studiemedel) men det är ju fortfarande obetalt arbete.

  Svara

   Praktik när du har studiemedel är inte obetalt arbete. Det är utbildning!

   Svara

    Eller statistiskt sett: ”sysselsättning”.

    Svara

     Fast nej. Det räknas inte som ”sysselsättning” då det är en del av din utbildning. Då räknas du som student och tjänar in dina högskolepoäng under tiden. Det är många veckors praktik inom t ex lärarprogrammen, psykologprogrammet, läkarprogrammet. Och de räknas som utbildning allihop.

     Svara

  Det finns inga krav på att man studerar när man har praktik inom den offentliga sektorn, de tar emot mängder av praktikanter från både skolor och Arbetsförmedlingen. Det finns olika syften för praktik, tex språkpolitik för nyanlända, återinträde på arbetsmarknaden om man är långtidsarbetslös (få nya referenser tex), prova på ett nytt arbete, lära sig saker man kan ha nytta av vid annat jobb eller att få in en fot på just det arbetet. Jag kan inte tänka mig att det kommer att förbjudas, men det kanske behövs regleras hårdare.

  Svara

  Ush, håller helt med dig Camilla! Tyvärr händer det även att praktiktillfällen på högskoleutbildningar används för att utnyttja studenter.

  Jag läser till förskollärare och i utbildningen finns det fem stycken VFU-perioder (praktik) och på en av dessa Blev jag så grymt utnyttjad. Vi har till exempel rätt till en timmes handledning varje vecka. Min handledare struntade helt i det och jag användes enbart som gratis arbetskraft utan att få någon som helst feedback kring det jag gjorde. Fick inte vara med på några möten, planeringar osv utan fick då istället gå ut själv med hela barngruppen. I VFU-handboken från universitetet står det tydligt att studenten inte ska vara som en vikarie utan gå brevid handledaren för att lära sig samt få feedback kring sina prestationer. Såg knappt till min handledare under dessa fem veckor och de andra i arbetslaget utnyttjade mig så grovt, fick ta exakt alla toalettbesök/blöjbyten, medan jag klädde på alla barnen för att gå ut satt resten av personalen i matrummet och pratade/skämtade med varandra osv. Lämnades ensam med vikarier väldigt ofta.

  Känner mig så fruktansvärt utnyttjad och deppig efter den perioden. Är snart ett halvår sedan men har fortfarande svårt att släppa det. Det värsta är att jag tvingades lämna mitt eget tvååriga barn på förskolan jättelånga dagar för att jobba gratis (”praktisera”). Känns så sjukt att enheten dessutom får betalt från universitet för att ta emot studenter.

  Universitet vill såklart ha in information kring sådana händelser, de kan exempelvis säga upp avtalet med förskolor/kommuner som beter sig såhär. Problemet är att man som student hamnar i någon slags beroendeställning. Jag bor exempelvis i en liten kommun, som universitet då har ett samarbete med, och om jag skulle anmälda förskolan skulle de direkt lista ut att det är jag som anmält och det skulle sprida sig. Även om jag har rätt är jag rädd att förskolechefer och liknande skulle uppfatta mig som bråkig eller liknande. Vi måste även samarbeta med VFU-förskolan för att kunna utföra observationer, intervjuer med förskollärare osv som grund för skriftliga inlämningar. Jag hade tyvärr hamnat i en så svår och krånglig situation om jag anmälde förskolan…

  Många andra studenter i min ”klass” vittnar om liknande händelser och precis som jag vågar de inte anmäla det till universitet.

  Svara

   Men varför sade du inte ifrån?
   Om ni inte säger något kommer det ju aldig bli någon skillnad och andra kommer att få gå igenom samma sak.

   När jag gick på gymnasiet (tog visserligen studenten 2003 men ändå) läste jag Hotell & Restaurang, vi hade flera perioder med praktik och arbetsplatsförlagd utbildning. Andra året skulle jag vara i ett skolkök, minns inte exakt hur länge men 4-5 veckor. I skolan drev vi egen restaurang 3 dagar i veckan och detta var under tredje terminen så hade redan lärt mig ganska mycket. På praktikplatsen fick jag bara göra skitgörat som att hacka grönsaker, skala potatis och diska, dessutom skulle jag vara på plats klockan 6 på morgonen, det innebar att jag fick åka hemifrån innan 5 för att hinna. Stod ut en vecka, sedan krävde jag att få prata med den ansvarige och sa till henne att jag inte var där för att lära mig att skära gurka och diska, samt börja så tidigt på morgonen, skolan börjar ju liksom klockan 8. Jag bad om att få gå bredvid i riktiga köket men det fick jag inte så då talade jag om för henne att jag inte skulle komma tillbaka, och att hon kunde se sig om efter en annan hunsa.
   Hon blev inte glad och ringde till den programansvarige, som faktiskt backade mig, och jag fick en månads ledighet med hemmaplugg 😉

   Svara

    Håller med om att praktiken ska ha rätt förutsättningar men att jämföra starttiden med när skolan börjar funkar ju inte. Hur skulle det se ut om de som praoar på VVS firmor sa att de inte ville börja jobba före 7 för att skolan börjar 8? Då får man ingen praktik.

    Svara

     Ja, lite välkommen till verkliga livet där olika arbeten måste ha olika starttider….

     ALLA kan inte börja jobba klockan 8, sitter och ler i mjugg när jag tänker på ts som minsann sa till på skarpen.
     Blir ett kul uppvaknande med arbetslivet

     Svara

    Gjorde exaaaakt samma sak fast 2010
    Och min lärare backade mig och sen hittade vi en bättre praktikplats som jag fick va på resten av tiden

    Svara

    Trodde det framkom ganska tydligt i mitt inlägg? Jag bor på en liten ort och om jag skulle sagt ifrån eller kontakt deras chef eller min kontaktperson på universitet, hade jag definitivt fått det för det samt fått ett dåligt rykte. Jag planerar att jobba i denna kommun, på en annan förskola då såklart, och vill därmed ha ett gott rykte.

    Skönt att det funkade för dig. Utifrån det du beskriver känns det dock som praktik på gymnasium vs universitet har olika betydelse. På universitet, eller åtminstone på det lärosätet jag går på, så hade jag aldrig kunnat byta praktik mot hemmastudier. Det är också en av anledningarna att jag inte sa något om problemen på ställen. Om universitet hade förstått att jag hade fått en bristfällig praktik hade jag behövt göra om veckorna som varit bristfälliga in på nästa kurs. I och med att handledarens närvaro samt handledning är en viktig del i praktiken. Så tyvärr hamnade jag i en jobbig sits där jag var i beroendeställning gentemot min praktikplats.

    Svara

    Däremot kommer jag nog anmäla förskolan mycket snart, när jag själv tagit examen och skrivit på anställningsavtal (fått jobb på en annan förskola i samma kommun). Då känner jag att min senaste VFU-plats kan backa att jag skött mig och fungerat bra i verksamheten utan några problem, om de andra skulle försöka svartmåla mig för att jag anmäler dem till universitet. Just för att jag inte vill att fler ska råka ut för samma.

    Svara

    Jag hör folk säga samma sak om VFU (är säkert samma sak inom andra områden) och jag ställer mig frågan: Varför inte ifrågasätta? Nej, inte alltid så lätt, jag vet, men man har rätt till en bra utbildning med en handledare som gör sitt bästa! Märker man att personen inte vill vara handledare eller beter sig allmänt illa/inte sköter sitt uppdrag, rapportera! Det finns ingen vettig förskolechef som skulle anse att någon bråkar för att hen kräver en vettig VFU. En vettig förskolechef hade inte accepterat att studenter jobbade på sin VFU. Inte heller inte heller att du skulle göra de anställdas jobb! Jag hoppas VERKLIGEN att du berättar för ditt lärosäte om förskolan, det du varit med om är uppåt väggarna!

    Svara

  Tycker det är kul att de nu fått någon stackars gammal praktikant att fronta ett blombud som ”tack för praktiken” haha, undra om hon behövde betala för det själv… Vilken slump att det kommer in en dag efter att de börjar få kritik för sina praktikanter hahah

  Svara

  Jag har bara haft praktik genom kommunal verksamhet, som sysselsättning. Så praktik är inte enbart för studenter och personer som ”ska” lära sig något. Andra behöver bara komma ut. Betald som obetald. Ibland är det mer som en aktivitet.

  Svara

  Cissi Wallin är ju specialist på att söka folk som ska jobba gratis, och kallar det praktik…
  Det är ett sätt för företag att utnyttja gratis arbetskraft och slippa betala lön. Tyvärr finns det många som tar dessa obetalda jobb vilket för att företagen kan fortsätta utnyttja detta system.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.