Henrik Wahlströms kritik mot Viktor Frisk

Viktor Frisk har svarat på en fråga på Instastory om hur det är för honom att leva med bipolär sjukdom, någonting han svarar på med ett svar som kraftigt ifrågasätts av Henrik Wahlström, som även han lever med samma diagnos.

Viktors svar på frågan: Det är en jävla bergodalbana. Svårt för någon att förklara hur det är. Men jag krigar varje dag mot mig själv för att må bra. Men stunder finns då jag tappar det totalt. Men är inte lätt, MEN DET Går! - Träna - Ät regelbundet - Häng med vänner/familj - Ha en hobby - Låt dig max må dåligt i 12 timmar. Det är inte värt med. // Henriks text ovanpå: Grövsta bagatelliseringen av bipolär sjukdom jag hört på länge. Jättebra att fler vågar vara öppna! Men när stora influencers når ut med tips till mängder av unga behöver det vara mer korrekt än så här.
Bildkälla: Henrik Wahlström Instastory

 

Ett meddelande som Henrik skickat till Viktor via DM: Men hur kan de där vara de fem viktigaste? Medicinering? Stämningsdagbok? Lära sig se tidiga tecken? Copingstrategier? Sömnrutiner? Metoder för att hantera ångest? Låta bli alkohol och droger? Och framförallt att lära sig hantera att må dåligt jättemycket längre än 12 h och att det är utanför den sjukas kontroll att LÅTA sig ,må dåligt? En hobby kan vara kul men det löser inte en allvarlig psykisk sjukdom som oftast kräver livslång medicinering. Jättebra med öppenhet ,men det låter som en jätteförenkling. // Fellow Bipolär (inget svar än)
Bildkälla: Henrik Wahlström Instastory
Henrik: Anledningen till att jag är besvärlig mot någon som visar en öppenhet jag annars propagerar så mycket för: En dm från en följare: Så sjuuuuukt viktigt! Bipolaritet är inget en egenvårdar bort hemma. Sånt där kan ju i värsta fall göra att folk inte söker hjälp utan tänker att man borde kunna "lösa det" själv. :-( Med vänlig hälsning, Psykolog Henriks svar: PRECIS! Därför kunde jag inte släppa detta.
Bildkälla: Henrik Wahlström Instastory

Transparens och öppenhet i alla ära, men om det är som Henrik och hans följare skriver så är det här, allt annat än hjälpsamt.
Viktor har i skrivande stund (kl 14.34) inte bemött Henriks inlägg och/eller meddelande.

Tack för tips!

207 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Kan hålla med. Viktor får det att låta alldeles för simpelt, vilket det i många fall inte är. Så förstår att man reagerar när Viktor har så pass stor plattform som han har.

  Svara

   Uppenbarligen så är Victor bara en wannabe-bipolär… eller så är han inte ärlig med hur illa det är.

   Vet inte vad som är värst..

   Svara

    Varför skulle man vilja vara bipolär? Vänliga hälsningar, bipolär typ 2.

    Svara

    Naaaw buhu!! Torka en tår, är det synd om dig som mår dåligt? Måste hacka på den som inte mår lika dåligt som dig..

    Gör något åt ditt liv istället för att sitta här och gnälla

    Svara

   Men han kanske inte orkar gå inn i det som är tyngst. Inte så öppet iallafall.

   Svara

    Då kanske han inte ska ge råd öht. Det ger en skev bild nämligen.

    Svara

     För att förebygga t.ex depressiva skov är VF’s råd väldigt bra. Jag anar att han förmodligen inte vill gå djupare in på hur hans variant av bipolaritet ser ut för det är ofta en jäkligt brutal situation antingen depressiva eller maniska, hypomana skov. Det finns olika typer av bipolaritet så att jämföra och ifrågasätta någon annans strategier när det kanske inte ens rör sig om samma variant är bara korkat.

     Svara

      Men hur är det ett bra råd att säga att man bara ska tillåta sig att må dåligt i 12 timmar? Det funkar ju inte alls så?

      Svara

       Han menar kanske bara att man ska agera, kontakta vården, prata med en anhörig eller så efter max 12h.
       Tror inte han menar att man ska ”försöka bli glad” efter 12h.

       Svara

        Fast han säger ju ”det är inte värt mer!” Så jo, tror faktiskt att det är exakt det han menar, efter 12h ska man bara bli glad igen.

        Känns som att han har satt sin egen diagnos och inte vet ett skit om BPD egentligen.

        Svara

       Hur vet du det? Frågan är ställt hur det är för HAN . Inte vad vårdens bästa tips är, skriv till 1177 om ni vill höra vårdens tips

       Svara

        Kul, för 1177 svarar ofta på mejl om hur man själv behandlar allvarliga psykiska åkommor istället för att söka vård.

        Svara

     Säg det till honom. Men han är en snäll kille.

     Svara

   Fattas bara att Victor skrivit att vara bipolär är hans superkraft. Influencers med diagnodtiserad eller egendiagnostiserad ADHD skriver ju alltid hur det är deras superkraft.

   Svara

    Hans superkraft är redan adhd. Har du missat hans bok?

    Svara

     och hans tavla, och ett smycke nu som det står superkraft på.

     Svara

    Adhd och biopolär ligger mycket nära varandra.. Jag har adhd/asberger men icke biopolär.. Tack och lov.. En vän till mig med den diagnosen är 7 månader deprimerad och 5 månader hög. Ibland undrar jag om hon gör sig då medeciner borde hjälpa. Tror hon måste vara så jobbig för att orka.

    Svara

  Sorgligt att diagnoser och diagnosdoktorer verkar vara årets trend.

  Svara

   Är det en allvarlig psykisk/fysisk sjukdom
   så gör det ingenting att man informerar.

   Men kommer man med att man skall äta
   x eller y samt inte äta mediciner så är det
   farliga råd.

   Svara

    Precis det jag menar, men också lätt att bagatellisera (även om alla med samma diagnos upplever sin sjukdom olika) vilket och som influencer når man många och kan påverka. I negativ mening och riktning.

    Svara

     OK, men de som bagatelliserar har ofta dålig sjukdomsinsikt och
     de som jag har en sund och av erfarenhet skapad kunskap.

     Svara

   Håller med. Alla mår dåligt på något sätt, allt för att få uppmärksamhet.

   Svara

    Menar du att vi med diagnoser har det för att få uppmärksamhet eller missförstår jag dig?

    Svara

     Nej men alltså vissa influencers använder ju det för sympatier och fler klick, för att få uppmärksamhet alltså, en strategi. Man ska följa deras ”resa tillbaka” elva gånger, de ”mår dåligt” när de tappat följare och vips så får de fler igen om de skriver att de mår dåligt/är sjuka för det skapar nyfikenhet, ger sympatier o fler klick vilket betyder mer pengar att tjäna.

     Svara

      Precis så! Såklart bra att prata om att man mår dåligt men jag upplever att många influensers använder det för klick och sympatier. De gånger jag läst å hört influensers prata om dåligt mående eller diagnoser har det inte känts äkta. Kan va att många influensers är mer uppmärksamhetssökande och därför blir det så att de förstorar upp allt?

      Ta tvillingarna Lagergren. De lägger upp bilder när de gråter, kollar upp sjukdomar varannan månad de tror att de drabbats av, gör utredningar osv Det händer liksom så hemska saker hela tiden för dom men egentligen är allt bra. Är ju inget fel i att vara hypokondriker typ men när alla influensers håller på såhär så blir det ju utvattnat. Tänker också att det blir ännu svårare att få hjälp för de som verkligen behöver när varenda ungdom som känner sig lite trött på skolan å följer Therese Lindgren plötsligt måste få hjälp med sin ångest å psykiska ohälsa

      Svara

    Ja för det är enormt roligt att ha en diagnos. Verkligen! Säger du samma sak till människor med ”vanliga” sjukdomar? ”Ja hon sa att hon fick en stroke men du vet…allt för uppmärksamheten!”.

    Kan tala för mig själv och förmodligen många andra. Min ADHD-diagnos räddade mitt liv, på riktigt. Efter ett antal suicidförsök och år på antidepressiv medicin fick jag äntligen rätt hjälp, om än efter många år av onödigt lidande. Vad som gjorde att diagnostiseringen dröjde var min rädsla för kommentarer likt dina om jag sökte hjälp och öppet talade om min misstanke om var skon klämde. Men för all del – uppmärksamheten är verkligen härlig🤷🏼‍♀️

    Plot-twist: jag får ingen uppmärksamhet för min diagnos. Känner ingen annan som får det heller för den delen.

    Svara

     Att du inte känner någon som får uppmärksamhet för sin diagnos betyder ju inte att det inte förekommer. Tvärtom uppfattar jag det som hyfsat vanligt.

     Svara

      Hade en kursare som skyllde sin oförmåga att komma i tid på ”jag har faktiskt en grav form av pms”. Hmm jaha pms året runt 24/7 alltså, intressant..

      Svara

     En till person med liknande bakgrund som du, fick ADHD diagnos efter nästan 10 år av depression. Minns hur orolig jag var när jag skulle berätta för min psykolog (som jag i övrigt tyckte var jätteduktig) att jag misstänkte diagnos. Hade fått så intalat av andra och mig själv att jag var lat och korkad vilket jag trodde var anledningen till att inget i mitt liv funkade. Fick gehör av psykologen direkt och ett halvår senare visade utredningen att jag låg långt över medel i intelligens och att jag hade diagnos. Men än idag så kan jag ibland undra om jag inte bara är lat och dum. Det sitter djupt rotat…

     Svara

    Hahahaha ja mitt paniksyndrom som gör att jag sällan orkar mig ut överhuvudtaget och mitt tvångssyndrom som gör att jag kan tvätta händerna non stop i 12 timmar för att luften smutsar ner dem (När jag går obehandlad) är verkligen för att få uppmärksamhet.

    Svara

     Hoppas du får hjälp med det.

     Svara

     Men alltså vissa influencers använder ju det för sympatier och fler klick, för att få uppmärmsamhet alltså, en strategi. Man ska följa deras ”resa tillbaka” elva gånger om, de ”mår dåligt” när de tappat följare och vips så får de fler igen om de skriver att de mår dåligt för det skapar nyfikenhet, ger sympatier och fler klick vilket är lika med mer pengar att tjäna.

     Svara

     En människa består av mer bakterier i (och på) kroppen än vad vi har människoceller i vår kropp. Så egentligen är vi mer bakterie än människa.

     Svara

      Om det nu stämmer är det ju lite intressant ur ett filosofiskt perspektiv. Många implikationer.

      Svara

       ”I och på varje människa finns det uppskattningsvis 100 triljoner mikrober, varav 80 procent finns i tarmsystemet. Det innebär att vi var och en bär runt på ungefär tio gånger så många mikrober som vi har egna celler i kroppen. I tarmfloran finns hundratals olika bakteriearter som tillsammans har ungefär 150 gånger så många gener som vårt mänskliga genom innehåller.

       Nu kommer det alltfler bevis på att bakteriernas gener kodar för många viktiga och nödvändiga ämnen i kroppen. Till exempel är det visat att majoriteten av signalsubstansen serotonin, som många läkemedel mot depression försöker påverka, tillverkas av mikroberna i tarmen

       – Vissa säger till och med att två tredjedelar av allt som cirkulerar i kroppen kommer från mikroorganismerna. De finns i tarmsystemet och producerar produkter som påverkar oss på olika sätt även i hjärnan, säger Lars Engstrand, professor i smittskydd och klinisk bakteriologi vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi samt föreståndare för Center för translationell mikrobiomforskning vid SciLifeLab och Karolinska Institutet.”

       Svara

     Hoppas du får bra hjälp. Jag blir ledsen för din skull. Har själv levt med svår tvångssyndrom. Zoloft och mycket terapi hjälpte mig men det tog tid.

     Svara

  Varför har kändisar kravet på sig att ta med alla sidor/aspekter när de är sjuka eller på annat sätt är utanför normen?
  Viktor kanske hanterar sjukdom på det sätt han beskriver. Varför ska han behöva ta in alla aspekter som finns i sjukdomen?

  Svara

   Viktor kanske inte är bipolär om han tror att man kan ”tillåta sig att må dåligt max 12 timmar”? Väldigt märkligt skrivet.

   Svara

    Ok, så han hittar på bara? Då kan jag förstå upprördheten!

    Svara

     Eller så kan man ifrågasätta kompetensen och integriteten hos den person som gett honom en diagnos. Hur grundlig var utredningen? Om jag går till en psykolog på Östermalm med frågeställningen adhd eller bipolär och betalar utredningen privat (ca 50 tusen) så vill jag nog ha en diagnos. Det skapar tyvärr diagnoser som är tveksamma.

     Svara

      Om du endast träffat en psykolog, inte blivit testat, inte träffat en läkare…nä, du får ingen diagnos då.

      Svara

    Ultra-ultra-rapid cycling, kanske?

    Svara

    Rapid cykling?

    Svara

     Snabba svängningar vid bipolär sjukdom.

     Svara

    Han menar väl bara att sedan ska man söka hjälp/kontakta vården/påtala att man mår dåligt.

    Svara

    Han har flera kokaindomar på sig också,så kanske svårt att veta om det är hans missbruk eller bipolaritet som är orsak till hans psykiska ohälsa.

    Svara

   En bekant tog livet av sig pga bipolaritet. En annan fick till slut rätt behandling och medicin och mår idag bra men det var också på håret. Att ge såna råd som Viktor gör till sina mycket unga följare är farligt. Första rådet MÅSTE vara att söka hjälp allt annat är oförlåtligt.

   Svara

    Fast jag hade tyckt det var konstigt med rådet att tänka hjälp eftersom någon som har den diagnosen väl fått den någonstans?

    Svara

     Fast bara för att man får en diagnos tar man inte nödvändigtvis hjälp – att få en sån omvälvande diagnos gör ofta att man drar sig undan sjukvården i början. Plus att det ofta tar tid innan man fått rätt hjälp och rätt medicin. Om en idol sen säger att det räcker med bra rutiner och att ta sig i kragen kan det få olyckliga konsekvenser.

     Svara

      Fast en sådan diagnos kräver att man redan tagit hjälp. Det är en omfattande diagnos, inget man bara blir tillskriven.

      Svara

       Jo, men många med maniska skov upplever att de mår bra och inte behöver hjälp och medicin och avslutar sin behandling. De med depressiva skov känner ofta att det ändå inte kommer hjälpa och att det är för jobbigt. Bara för att man är utredd är saken inte utagerad.

       Svara

  Nellie har köpt en ny bil igen???

  Svara

   Du menar att hon har ✨investerat✨ i en bil? 😉

   Svara

    Vad äre för bil den här gången hon vill tvätta pengar med?

    Svara

     Någon Audi. A5 tror jag

     Svara

    Det är bara money in och money out för henne.

    Svara

   Det är en gammal A5:a. Inte ”ny”. Hon kanske lärde sig något sen sist då hon väl köpte en sprillans?

   Svara

    Man får väl hoppas det. Det blev nog inte så bra ROI på de förra bilarna som hon hade hoppats på.

    Svara

  Ät medicinen (litcium) och alltid efter läkares ordination.
  Slarva inte med detta! OCH sluta drick alkohol eftersom
  det inte fungerar som combo.
  / 23 år sen jag behövde inläggning på sjukhus.

  Svara

   Funkar för dig men inte för alla.

   Svara

    Varför fungerar det inte som allmänt råd i detta fall???

    Svara

     Litium funkar inte för alla

     Svara

      Det hände inte ett skit med Litium. Staus quo liksom, så det blev annan medicinering.

      Svara

      Faktum är att det fungerar sämre än man började diagnostisera mer typ 2, det var en väldigt välfungerande medicin när främst typ 1 diagnostiserades.

      Svara

     För att alla funkar inte bra med Litium.

     Svara

     För att det finns inga bra allmänna råd när det kommer till att vara bipolär. Många har levt i år utan att ens veta vad de har innan de går en diagnos. Många har mönster, är deprimerade, alkoholiserade, har diabetes och mycket mer.

     Svara

    Anonym 18:12: Men alltså, det är så man behandlar bipolär sjukdom. Du kanske inte har det?
    Biverkningar finns med alla mediciner, tyvärr. Men vet att litium varit livsviktigt för människor, det är trots allt 15000 som äter det i Sverige. Och på så vis undviker all skam och ekonomiskt elände som är förknippat med de maniska skoven och självmord under depressiva skoven.
    Anonym 18:08: kan bara hålla med dig, utmärkta råd, mycket bra gjort av dig, skickar klappar genom etern för jag förstår att det nog ibland varit tufft att alltid vara ordentlig.

    Svara

     Tack!!!!

     Svara

     Det här är så dumt skrivet. Människor är inte så enkla. Det räcker inte med en medicin för att ”fixa bipoläritet” (förlåt min svenska). Jag har ätit litium i år och det hjälper SÅ mycket: men jag har fortfarande ett grund beteende som kräver mer än bara medicin. Jag måste träna, jobba, ANSTRÄNGA mig och korsa massa val varje dag för litium är aldrig tillräckligt

     Svara

      Tror folk menar att det finns andra stämningsstabiliserande mediciner också. T. ex. Lamotrigin/Lamictal.

      Svara

       Svarade på fel kommentar, förlåt!

       Svara

       Jag äter Lamotrigin och har gjort det sedan start, tycker den har funkat väldigt bra när vi fick ordning på rätt dos. Men saken är ju att grundproblemet/sjukdomen alltid finns kvar i grunden, medicinen hjälper att stabilisera men den ”botar” inte sjukdomen.

       Svara

  Hahaha! Max 12 timmar?! Mina depressiva episoder varar i ca 3-4 månader. Men det kanske är för att jag tillåter mig själv att ”må dåligt”?

  Svara

   Ja exakt, sluta efter 12 timmar ba! Hur svårt kan det va. Jag själv brukar endast tillåta min mens i några timmar, sen får det va nog!

   Svara

    Det är inte värt mer Hanna! ❤️

    Svara

     Gud vad folk diagnostiserar hej vilt här. Han skriver ju trots allt att varje dag är ett krig. Visst är lidande en del av livet, men beskriver man sin situation så tycker jag man behöver hjälp.

     Mitt intryck av psykiatrin är att inte ens överläkaren som behandlade mig kunde ge särskilt raka svar, samt att man fick olika svar från olika personer. Det är väldigt mycket vi inte vet om hur hjärnan fungerar och psykisk ohälsa kan yttra sig olika. Viktors tips tror jag man ska tolka lite i ett sammanhang. Merparten ska kanske tas som metoder för honom att hålla igång ett strukturerat, regelbundet liv även i sämre perioder, och det ÄR ju viktigt.

     Folk hugger på att riktiga deprimerade inte orkar äta osv. Men det lagas ju mat på psyk och tjatas på patienter om att komma och äta varje måltid. Det ÄR en vettig strävan att försöka äta regelbundet även om det inte är lätt om man är deprimerad.

     Svara

      Oj förlåt inte meningen som ett svar!

      Svara

   Same.

   Svara

   Tänk positivt!!! Ryck upp dig!!!

   Svara

   Han menar väl att efter max 12 h måste man agera, söka hjälp?

   Svara

  Tror inte ett ögonblick på att Viktor F har bipolär sjukdom, han vill bara ha uppmärksamhet och försöker med allt, möjligt att han har ADHD som han säger om inte även det är ett påhitt för att verka mer intressant, han har ju liksom använt det och gjort karriär på det så att säga. Han ”snodde” ju det där med ”superkraft” för visst var det väl IL som började säga det? Fast ADHD har han nog.

  Svara

   Du är läkare / psykiatriker?

   Svara

    Varför skulle hen vara läkare eller psykiater för att hen inte tror att Viktor har bipolär sjukdom? Det kan man väl tro utan att vara det. Jag tror inte heller att han har det och han har väl bara nämnt det i förbifarten någon gång eller? IL nämnde det vid något tillfälle och direkt efter så nämnde VF det, han gör och säger ofta som hon har man sett, han tar efter henne i mycket.

    Svara

    Psykiatriker ÄR en läkare.

    Svara

    Psykiatriker är lika mycket läkare som kirurger är.

    Svara

   Skulle bytt ut min ”superkraft” mot en normal hjärna alla dagar i veckan, för någon superkraft det är det fan inte 😂

   Svara

    Ja och nej. Du har helt rätt enligt mig – det är fan ingen super kraft. Skulle jag bytt ut den.. nja, jag känner ju inte till något annat? Tänk om det är värre ..

    Svara

    Exakt. Är så trött att jag kräks på att ADHD kallas för superkraft. Det finns en anledning till att det är en funktionsnedsättning.

    Svara

   Jag tror att han har bipolär diagnos men jag tror att det är andra människor runt om kring honom som ser till att hans liv funkar så bra som möjligt, inte han själv. Han har ju ett stort team runt sig dagligen och får hjälp med det mesta, antagligen även att sköta medicinering osv.

   Svara

    Stort team runt sig dagligen?

    Svara

     Som Bellsan! 😄

     Svara

    Har inte sett att han har ett stort team runt sig, om du inte menar att det är flera som jobbar med reach media och att han umgås med många/har många vänner runt sig? Han skriver listor däremot har han sagt och varit öppen med.

    Svara

  Jag har funderat mycket på om man inte överdiagnosticerar inom psykiatrin. Fick själv diagnosen bipolär typ 2 för över 10 år sedan, var då runt 20 år. Avskydde medicinerna och vad de gjorde med mig. Träffade en psykiater (som blev en vän så vi träffades inte inom vården) som berättade att hon börjat tvivla på både borderline och bipolär typ 2 som diagnos. Hon hade mött många patienter som fått dessa diagnoser som väldigt unga men sedan blev det problem när de ”växte ifrån” dem ju mer tiden gick. Hon uppmanade mig aldrig att sluta med mediciner men jag gjorde det på egen hand och nu vid 35 vill jag inte kännas vid min diagnos. Ångrar att jag gjorde den till en så stor del av min identitet förr. Känns som om den styrde mitt liv och jag ofta kände att nej just JAG kan inte studera/jobba/ha barn pga min kroniska diagnos… Men jo, allt det har gått utmärkt sedan jag begravde diagnosen. Menar inte att alla är feldiagnosticerade men jag tror inte jag är den enda i Sverige! Kan tänka mig att någon som Viktor, som får så god effekt av motion, rutiner, osv kanske hör till samma grupp som jag… Vem vet?

  Svara

   Det tror jag absolut händer. Man kan ju bli feldiagnotiserad om det gäller fysisk sjukdom också, det är ju inget ovanligt. Däremot tycker jag inte att man ska misstro andra som berättar om sina diagnoser.

   Svara

    Nej det är självklart inte något man kan göra baserat på att följa en person på Instagram. Men när hans råd uppfattas som ganska förenklade så förstår jag att vissa undrar hur det kommer sig.

    Svara

     Absolut, där håller jag med om att det känns skumt.

     Svara

   Och jag känner lite tvärt om. Är 32 och först nu börjar min läkare och psykolog fundera på om det kanske ligger en diagnos bakom mitt mående. Jag fick min första ångestattack som tioåring och har varit deprimerad i över 15 år.
   Om det ligger en diagnos bakom (adhd eller bipolär misstänks) hade det verkligen hjälpt att få det tidigare.

   Svara

    Det är klart att det kan bli fel åt båda hållen.

    Svara

   håller med dig Lana, min lillebror blev diagnostiserad med högfungerande autism i tidiga tonåren, mkt problem i skolan (han blev mobbad o utfryst etc), kändes mest som de bara ville sätta en label och att nåt ”fel” måste det ju vara. Han ”levde” med denna diagnosen genom hela högstadiet och gymnasiet vilket ledde till 0 tro på sig själv och kassa betyg. När han närmade sig 20 krävde han en omprövning av diagnosen och det visade sig att han inte har någon diagnos över huvud taget. De som gjorde omprövningen kritiserade starkt den diagnos som satts tidigare. Från att ha gått från en person med noll självförtroende och självkänsla, samt alltid lät ”diagnosen” styra så är han nu snart 25 och ingenjör med jobb och eget boende, väldigt driven! Han ändrades totalt efter att diagnosen skrotades. Tycker de tar alldeles för lätt på att sätta folk i fack bara för att om man inte är ”normal”, oavsett bakgrund och trauman, så har man en diagnos..

   Svara

    Vill dock tillägga att jag absolut inte förminskar NÅGON som har/haft en diagnos. Alla är olika, men just i min lillebrors fall blev det fel och alla instanser som var inblandade i just det fallet har blivit granskade, utan konsekvens dock. Jag lider själv av psykisk ohälsa och förstår att en diagnos är viktig för många som inte mår bra. Ville bara säga att ibland kan det bli fel, och jag kunde relatera till Lana.

    Svara

     Måste varit jättejobbigt. Att få en diagnos och sen är den fel.

     Svara

    Mm jag kan förstå att vissa finner det hjälpsamt att få ett ord på vad som inte står rätt till, men i vissa fall kan en diagnos stjälpa mer än hjälpa. För mig var det riktigt traumatiskt att bipolär alltid omtalades som en kronisk diagnos. All känsla av kontroll försvann för mig. Numera ser jag det som att jag har depressioner som ibland återkommer men INGEN kan bestämma att det kommer hända fram till jag är gammal. Har nu varit utan depression i 6 år faktiskt. 🙂

    Så trist för din bror… Glad för er skull han mår bättre! Och fick diagnosen omvärderad.

    Svara

   Men samma här!! Åt diverse mediciner i 1 år. Mådde fan bara sämre och gick in i känslan av att ”jag är bipolär så det är därför jag beter mig såhär” . När jag flyttade till en annan stad och tappade kontakten med nästan alla jag tidigare uppgicks med plus slutade dricka alkohol så lugnade sig livet. Har inte haft minsta ångest, depression eller maniska perioder. Tror helt klart att det var lättare att sätta en diagnos ist för den traumaterapi jag hade behövt då.

   Svara

  Mår man dåligt under en längre tid kan gälla både psykiskt/ fysiskt eller båda bör man söka hjälp. Man kan förstås börja med att få till bra rutiner runt sömn, äta någorlunda hälsosamt samt röra på sig. Ibland räcker det inte eller man mår för dåligt för att själv kunna ändra på något. Blir en ond spiral.
  Lättare att söka vård när man kan uppvisa och berätta om fysik smärta än när man mår dåligt psykiskt. Fast det borde inte vara så. Det psykiska måendet kan även variera och försämras över tid och därmed ta tid innan man inser att man behöver hjälp.

  Att gå via sin Hälsocentral kan vara ett bra första steg. Kan få hjälp med samtalsterapi, medicinering osv. och remiss till andra enheter. Ibland räcker det med behandling periodvis ibland kan den bli livslång

  Vad det gäller Victor så har han säkert fått flera diagnoser som han har delat med sig av till viss del. Tycker inte man ska föringa det han skriver eller de råd han ger utifrån sina erfarenheter. Han förmedlar det som fungerar för honom. Han har tidigare berättat att han har fått hjälp med medicinering, även om set tog tid innan det sattes in. Sedan finns det olika svårighetsgrader av olika diagnoser och den vård den enskilda behöver varierar och man får förlita sig på de professionella.
  En influenser, artist, youtuber tycker jag ska kunna skriva om sina egna erfarenheter och inte likställa dem med någon som ska berätta vad som gäller för olika diagnoser och för gemeneman.

  Svara

  Låter härligt att bestämma sig för att bara må dåligt i 12 timmar, tänk att kunna bestämma sig för det? Eeehhh… Låter inte som att Viktor någonsin varit deprimerad på riktigt och vet hur det är att må riktigt dåligt för då kan man liksom inte bara bestämma sig för hur länge man ska må dåligt, det går inte över på några dygn liksom, och att träna äta regelbundet och träffa vänner brukar inte bli av liksom och hobbys försvinner helt när man mår dåligt på riktigt och verkligen på riktigt lider av psykisk ohälsa.

  Svara

   Håller med! Tänk va livet vore enkelt om man bara kunde bestämma sig för hur länge man fick må dåligt, vara deprimerad etc…
   Kan Victor berätta för mig hur man gör?
   Har han en speciell ”nyckel” eller kod man kan använda?
   Tacksam för svar.

   Svara

   Ligga i sängen i 3 timmar och deppa, sen ringa sina kompisar och ägna sig åt sin hobby! Precis så ett depressivt skov funkar 🙃

   Svara

   Vad hånfulla ni är. Han uttrycker sig enkelt men menar väl att man ska ta hand om sig och mår man dåligt ska man söka hjälp. Inte gå i flera dagar.

   Svara

    Fast man kan ju må dåligt i flera dagar utan att för den skull behöva söka hjälp, ibland åker vissa till akuten och söker vård för minsta lilla och det är inte heller bra, inte bra att ta upp plats för andra som behöver hjälpen mer. Men mår man extremt dåligt så det är fara för ens liv och outhärdigt så får man så klart söka hjälp. Mår man riktigt dåligt så söker man ofta inte för man vill inte ens lämna hemmet då, man orkar inte.

    Svara

  Fast bipolär är ju mer som en paraply diagnos egentligen och inte bara snävt typ 1 eller 2 som många verkar tro, det påverkar och drabbar personer väldigt olika och ingen är den andre lik i sina symtom/besvär.. Utifrån mina egna erfarenheter samt diagnos, även om jag inte är helt säker det verkligen är rätt för har tex inte behövt medicin på flera år och mår helt ärligt betydligt bättre utan än med.. Fast humöret/måendet pendlar och är ganska konstant sådär men relativt hanterbart ändå så ja.. Men till ämnet så låter hans råd lät lite mer som typiska goda råd för en vanlig person som kanske känenr sig lite låg för stunden.. Gör bara det här så mår du genast bättre typ fast det kanske inte riktigt är så enkelt.. Hmm..

  Svara

   Det där kunde varit jag som skrev 😅 Är diagnostiserad bipolär typ 2 till tippen typ 1 sen två år tillbaka. Är 34 år. Mycket som stämmer in men ändå inte och jag blir så förvirrad. Medicinerades 6 månader sen slutade jag och mår bättre utan än med 😩

   Svara

    Vad intressant! Jag tycker det är lite frustrerande när folk jämställer både SSRI och litium med insulin som diabetiker får. En diabetiker DÖR inom typ ett dygn utan insulin, medan ett antal med bipolär diagnos väljer att inte medicinera eller sluta, och då faktiskt mår bättre. Känner bara att den jämförelsen inte alls håller och har hört den ofta när folk vill minska stigmat med psykmediciner…

    Svara

     I vilken form, och hur ofta, tar ni lithium?

     Svara

      Tar inte litium längre men man tar varje dag när man medicineras. 🌟 Tar prover tätt i början får att nå en bra nivå.

      Svara

     Ja jag har hört den jämförelsen också. 🤔 Sen har jag bönat och bett om att få psykologisk hjälp istället för medicinering från psykiatrin men de vägrar och säger ”ingen medicin ingen psykolog”. Gav upp. Så jag har styrt upp allt själv. ❤️

     Svara

      Hört samma! Senast när jag var på vårdcentralen med stressymtom för några år sedan. Jag ville ha en samtalskontakt/terapeut och fick LJUGA om att jag skulle ta sömnmedicin + SSRI (de visste ej om min bipolära diagnos och jag ville inte dra upp den eftesom jag ej tror jag har den) för att få just det. :/ Så jäkla ledsamt.

      Svara

       Ja jag har en rätt rejäl ätstörning i bagaget som hindrar mig att ta medicin med viktuppgång som biverkning. Töntigt jag vet men det går bara inte :/ Förmedlat detta till psykiatrin ett ex antal gånger men noll gehör.. Jag föll mellan stolarna rejält trots problematik med alkohol och droger + en risk för självmord. Nu fixade jag allt själv och mår idag ”bra” ❤️ Men den personen som inte gjorde det hade nog inte levt idag. Ledsamt. 😥

       Svara

    Ja, man får ju som höra hur dåligt och farligt det är att inte ta mediciner och så klarar man sig hyfsat ok utan så då blir man ju osäker om man verkligen gör rätt och om man verkligen har bipolaritet.. För min del i alla fall.. Knepigt och förvirrande helt klart.. Men det snart sju år sedan jag tog någon medicin och har inte ångrat mig även om läkare vill sätta in mig div. senast var det brintellix och fick tom recept på det men har ej hämtat ut, känner inget behov eller lust att mixtra med hjärnkontoret.. Vad tycker du är mest förvirrande? Om du vill svara dvs =D

    Svara

     Ja jag har också fått medicin utskrivet ett ex antal gånger som jag inte hämtat ut. 😅 Är nog mest förvirrad över att de säger ”du är bipolär” så bestämt men att jag själv inte känner igen mig i det. Mer att jag skulle kunna ha ADHD och skulle behöva hjälp med det. Men jag orkar verkligen inte ha mer kontakt med psykiatrin. Som jag skrev ovanför ”ingen medicin ingen psykolog”. 😥 Menar hur kan man neka psykolog till en som är bipolär som vägrar medicin? Nu fixar jag det här just nu ❤️ Men tänk om jag inte hade gjort det?

     Svara

  Hur gör man såna där klipp där man syns i ett och samma klipp gåendes? Typ som när influensers visar kläder och samma person kommer in i bild i en annan outfit. Hoppas man fattar vad jag menar 😅😄

  Svara

   Redigering 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️.. olika klipp som man sätter ihop till ett. Jesus.

   Svara

    Attityden?

    Svara

    Prova att svara trevligare nästa gång:)

    Svara

    Ehh nä? Det är inte att man sätter ihop flera klipp till ett?

    Svara

   Jag tror det är Reels på insta. Det var supersmidigt när jag testade. Kameran visar exakt vart man ska stå på nästa klipp när man hoppar in i annan outfit. Dvs kameran minns senaste klippet. svårt att förklara men tror det är reels. Det är iaf på Instagram

   Svara

    Tack för svar! Ekorre – du ska nog gå och sova en stund 😘

    Svara

  Men för Viktor kanske inte hans diagnos är någon stor grej för han kanske är bipolär typ 2, då har man enbart hypomanier och depressioner.
  Jag lever som typ 1 med manier och rejäla depressioner OCH där kan vi fan i mig snacka problematik med livet. Utan min litium så är jag körd, då går absolut inte livet.
  Sluta lek runt med diagnoser jävla människor, förut ja då skulle varenda flunsa ha adhd, jäklar vad de skulle ha adhd, nu ne nu ska vi alla va bipolär.
  Men snälla läs på, jag skulle inte ens ge denna diagnos till min värsta fiende, jag vet att den en dag kommer ta mitt liv, jag orkar knappt som det är. Blir så arg och besviken, det är inte kul att leka runt med diagnoser.
  Jaaa snälla skäll på mig, säg att jag är en grinkärring oxh så, jag bryr mig inte.

  Svara

   Ingen stor grej för att han kanske har bipolär typ 2? Livet kan vara förjävligt med den diagnosen också, tycker det är osmakligt att jämföra på det sättet.

   Svara

   Förstår dig men vill bara rätta dig lite. Bipolär typ 2 kan också vara rena katastrofen. Jag lovar för jag vet.
   Styrkekramar 💕

   Svara

  Bipolär är det nya svarta.

  Svara

   Helt sjukt att folk faktiskt vill ha diagnosen bipolär 😩

   Svara

    Vem vill det?

    Svara

     Viktor

     Svara

  OT absolut att folk gör idiotiska val i coronatider. Men såg precis Helen Torsgårdens nyaste video där hon är höggravid och inväntar förlossning.

  Både H och sambo O har symptom. O får dessutom ett ”tekniskt fel” på sitt, och måste göras om. Ändå åker de (höggravid?) iväg och köper glass PLUS besöker O’s familj på middag osv.

  Förstår inte hur man vågar chansa så 😳 Dessutom säger hon flera ggr ”det känns inte som corona”, nej må så vara. Men min kollega fick positivt svar med noll symptom i smittspårning.

  Blir sååå less på sånt nonchalant beteende.

  Svara

   Och absolut hon säger sen att de har fått negativt svar när ena dottern blivit sjuk. Men ändå.

   Svara

   Inte sett hennes vlogg än, men sa hon inte på sin story att de höll sig hemma?🤔 eller ah, uppenbarligen inte om det du skriver stämmer. Och jag kan blanda ihop med något annat.

   Svara

    I vloggen åker de hem till hans föräldrar iaf 😬 Hon säger också att hans test måste göras om precis innan 😱

    Svara

    Dubbelkollade nu (haha hatar mig själv lite för att jag går all in 😂) men hon började filma 11:e april och 16:e april va de hos hans föräldrar. Om de själva vill göra såna val – absolut. Men förstår inte hur man kan våga utsätta föräldrarna/syskon 😰

    Svara

     De kanske är vaccinerade 🙂

     Svara

      Får hoppas det 😬 Men hans bror? Äh ja. Tycker det är dumt ändå, vaccin är ingen garanti mot corona (mildare dock).

      Svara

       Jo, risken att bli sjuk som vaccinerad är i princip obefintlig.

       Svara

        Man kan fortfarande bli smittad, men vaccin ger ett skydd mot allvarlig sjukdom. Du kan fortfarande efter vaccin få och bära på viruset och på så sätt smitta andra, därför det är tjat om att man ska fortsätta hålla avstånd osv även som vaccinerad. Källa: Precis överallt där du kan läsa om vaccinet.

        Svara

         Fel. Rekommenderar dig att läsa denna artikel:
         https://www.svd.se/virolog-liten-risk-att-smitta-efter-vaccination

         Svara

          Liten risk ja. Men risken finns. Därför ska en vaccinerad inte umgås inomhus med ovaccinerade, helst inte ovaccinerade i riskgrupp. (Nu ska vi ju inte umgås alls med andra, inte i mitt län iallafall).

          Svara

           – Folk som vill hålla på med hårklyveri kan säga att det finns en teoretisk risk, ja det gör det. Men den är väldigt, väldigt liten.

   De sågs ute hela tiden. ☀️ Det är väl ändå inget att klaga på? Tror Oskars familj själva tog valet att träffa barnen och barnbarnen utomhus.

   Svara

  En äldre modell av Audi så knappast nåt flashigt.

  Svara

   Skulle vara svar på nellie och bilfrågan….

   Svara

  Victor är fortfarande rätt så ung så hans skov har troligtvis inte börjat svänga än ordentligt, alternativt så medicinerar han och håller sjukdomen i schack. Det borde psykologen inse och informera Henrik om i stället för att få honom att tro att sjukdomen är detsamma för alla.

  Svara

   Är ju bra att kunna skylla på bipolär också om man t ex åker fast för innehav eller behöver sympatier el uppmärksamhet, bra att kunna plocka fram när det passar och annars inte…

   Svara

  Så fruktansvärt många svenskar som lider av mental ohälsa, vad kan det bero på och vad ska till för att man ska må bättre?

  Svara

   1 miljon svenskar går på antidepressiva. Man kan undra om så många har en ”kemisk obalans i hjärnan” eller om vi har börjat se medicin som en quick fix vid vanlig mänsklig sorg, ilska, besvikelse…

   Svara

    Du får inte ut antidepp för att du är besviken och arg

    Svara

     Jodå, sök hjälp för hjärtklappning blir du erbjuden antidepressiva. Det erbjuds alldeles för lätt idag.

     Svara

     Jodå. Jag har arbetat på BUP och även på psykakuten för vuxna. Tro mig, man får ut SSRI för minsta lilla, särskilt vuxna. Pojkvännen har gjort slut, hunden har dött, mormor är sjuk, tentorna går dåligt… ”Citalopram får dig på fötter igen så du slipper sjukskrivning, det kan sättas ut om 6-12 månader!”. Det är tragiskt enligt mig.

     Svara

      Det är skandal! När jag gick i terapi för depression och utmattning tjatades det om medicin varje gång. Jag mådde så sjukt dåligt men jag visste ju varför. Jag ville få HJÄLP, proffs att prata med som ger vägledning och stöd. Jag stod på mig och tog aldrig medicin. Vid sista besöket bröt jag ihop när terapeuten sa ”nu är dina gånger slut” Jag behövde ju så mkt mer hjälp. Så jag fick några till för det kändes ”inte bra att avsluta såhär” som terapeut en sa”. Vid det slutliga besöket sa hon ”du behöver mycket terapi men det kan du inte få hjälp med här utan sök privat”

      Min upplevelse är att vi som mår dåligt kostar för mkt att ta hand om. Innan jag gick i terapi gick flera år där jag mådde rätt dåligt men kämpade på(vilket tillslut ledde till total krasch) Sökte hjälp flera ggr men fick inte hjälp för de tyckte mina problem var så små. Om jag fått hjälp i tid är jag rätt övertygad om att jag hade varit en ”normal” person idag och inte haft historia med lång sjukskrivning, djup depression och självmordstankar. Om man hjälper folk direkt blir det ju billigare, man räddar liv och många slipper år av lidande

      Svara

   Tror det beror på att ”vi” (dvs arkitekterna bakom vårt samhälle) byggt en falsk skapelse där inget är äkta och folk inte tillåts känna vad de känner och vara som de är. Allt ska konstrueras om och göras till sin motsats. Bra är dåligt, dåligt är bra. Allt detta gör folk förvirrade, de har ingen fast mark under fötterna. För att må bättre måste vi våga vara mer ärliga och framför allt, samhället måste förändras i grunden. Vi måste inse att det är något positivt att vara stolt över sig själv och sitt land, vi måste våga vara mer nationalistiska, inte bara när Sverige har idrottsframgångar, utan alltid. Vi måste stärka Sveriges försvar så vi känner oss trygga och säkra. Vi måste vara lika kritiska mot alla som gör Sverige dåligt (Tex genom gäng, våld, skitsnack osv) oavsett härkomst. Samma regler ska gälla för alla. Vi måste värdera vår befolkning och alla som bidrar positivt till samhället. Vi måste lyfta bort bördan från våra axlar att vi ska rädda hela världen. Det kan vi inte. Vi ska rädda oss själva först och främst.

   Svara

   Mentaliteten att man ska bli framgångsrik och lyckad, samt vara skitsnygg. Det är inte längre standard att vara normal (dvs medelmåttlig) och gifta sig med en medelmåtta. Man vill ha mer och mer, och man nöjer sig inte på samma sätt som man gjorde förr. Lägg till sociala medier där alla ska jämföras med varandra.

   Svara

    Haha ja – Jag anser mig själv vara en medelmåttig person. När jag säger till det folk får man typ alltid reaktionen ”Neeej det är du inte alls, du är så xxx” (insert valfri del av personlighet/utseende, beroende på sammanhang). Som att jag förolämpar mig själv genom att anse att jag är som de flesta och inte extraordinär på massa sätt.

    Svara

   Sociala medier är en stor bov i dramat så att säga, i takt med att det ökat så har mental ohälsa ökat, det skapar stress.

   Svara

    Som fd lärare tror jag att skolan är en stor del i mångas mående. Barngrupperna är för stora redan på förskolan och i princip hela skolsystemet går tvärtemot vad forskning säger är bra för barn och ungdomar.
    De föds in i stressen, prestationskraven och tänket om att ett lyckat liv innebär 80timmarveckor på jobbet.

    Svara

  Helylle Viktor som åkte fast för droginnehav. Undra hur många av dessa kändisar som småungar ser upp till tar droger egentligen.

  Men nu när Frisk tränat sig frisk är ju all sjukdom borta. Typ så skrev han förra veckan.

  Svara

   Vadå för droger? Tycker det är lite skillnad på gräs och typ kokain..

   Svara

    Droger börjar oftast med nåt ”lättare” och övergår i tyngre. Ser ner på alla idioter som håller på med partydroger och skit.

    Svara

     Haha du ser alltså ner på typ alla våra största musiker och konstnärer. Äckligt att se ner på någon som använder droger.

     Svara

      Kände du dig träffad?

      Svara

       Nej. Visserligen röker jag gräs några gånger per år, men det gör våra främsta musiker etc också. Att du ser ner på oss gör varken till eller från.

       Svara

        Vi är många som ser ner på er. Tuffingar 🤦🏼‍♀️

        Svara

         Kass människosyn är inget att skryta om, det är bara pinsamt.

         Svara

          Det är inget att skryta om att man använder droger heller. Jag ser också ner på er.

          Svara

           Haha vem har skrutit om att man använder droger?

           ”Jag röker gräs några gånger om året” är lika mycket skryt som ”jag ser ner på de som använder droger”. Vi som ser ner på er skryter inte om det, men du uppfattar det tydligen så, och då är ditt droganvändande precis lika mycket skryt om det ska vara på det viset.

      Klart som fan jag ser ner på personer som använder droger. Kan man inte vara musiker eller konstnär utan droger så borde de skaffa sig ett annat yrke/hobby.

      Svara

       Tror Elvis Presley, Michael Jackson, The Beatles, AC/DC, Kurt Cobain, Rolling Stones, Ozzy Osbourne osv osv hade sett ner på dig med 😘

       Svara

        Aww. Så kränkt man kan bli.

        Svara

        Hahaha ditt ’roliga’ troll. Se hur bra det gick för minst två av dom. Ihjälknarkade.

        Människor som ser ner på drogfria, finns det verkligen såna stolpskott?

        Svara

         Ingen som ser ner på drogfria, däremot ser man ner på dem med kass människosyn.

         Svara

   Tänkte med på det, är ju bra att kunna skylla på ”bipolär” om man åker fast för innehav…

   Svara

    Precis, dra det kortet så man kommer lindrigare undan.

    Svara

     På vilket sätt?

     Svara

      Du skyller på din sjukdom att du tagit dåliga beslut. Inte första som gör det.

      Svara

   De som romantiserar droger borde prata med valfri drogfri förälder till ungdomar som fastnat i skiten. Föräldrar till vuxna som håller på. Nånstans börjar man, och alla klarar inte av att hålla sig till lättare droger. Även lättare droger gör en person förändrad.

   Har sett många fara illa av droger, har sett barn som blivit placerade på fosterhem av sociala myndigheter för deras föräldrars missbruk. Barn som blivit traumatiserade. Otrygga barn. Och vuxna som begått hemska handlingar under drogpåverkad.

   Finns inget coolt eller häftigt i att använda droger. Absolut inte.

   Svara

    *under drogpåverkan

    Svara

    Viktor har väl inte romantiserat droger?

    Svara

     Pratar om killen som skrev här uppe som romantiserar droger för att kändisar och konstnärer använder sånt.

     Svara

      Romantiserar man för att man inte tycker att de som använder droger förtjänar att bli ”nedsedda”?

      Svara

  Partiledardebatten

  KD: Höj straffen och ge mer pengar till kvinnojourerna

  MP: Har ni hört om podden ”Sluta tafsa”?

  Svara

   Alltså, mp:s språkrör som debatterade….. Hon får ju den andra sidan att framstå som godheten själv, bara genom sin uppenbarelse, tonfall och det hon säger. Får kalla kårar. Hon kommer att vara det konservativa blockets bästa valarbetare. Mp kommer åka ur riksdagen vid nästa val. Hon framstår som direkt ond, vilket gör att de på andra sidan kan gå rejält långt åt höger och fortfarande framstå som den goda sidan. The tables have turned….

   Svara

    ”Kommer framstå som den goda sidan”…

    Fy fan vad jag är less på politiken i Sverige. Eller överallt egentligen.

    Svara

  Mmmm om jag bara blivit rekommenderad 12h-metoden av min terapeut så hade ju saker löst sig såååå mycket snabbare i livet. Mina bottenskov var beyond 12 timmar, lägg på månader, och då var jag varken bipolär eller hade adhd utan led bara utmattningssyndrom och var på gräns till depression.
  Men tack för tips Viktor, ska keep that in mind.

  Svara

  Ja det är ju lite som Jonas Böhlmark som nu skidar till Ryssland…. känner någon till hnm?

  Svara

   Sparade du mycket tid på att utesluta ”o”?

   Svara

    Men sluta.

    Svara

  Angående Ida Wargs instagram storys? Har precis kommit hem från Spanien, går ut äter på restaurang och tränar på gym så fort hon har landat i Sverige?

  Svara

  Magdalena Graafs barn har tydligen festat om rejält i nya huset!

  Svara

   Låt dom.

   Svara

    Va, nej verkligen inte.

    Svara

   Igen.

   Svara

    Ja, förra huset blev ju demolerat, för si sådär hundra tusen vid en av sönernas fest…

    Svara

   Kul för grannarna att denna familj flyttat in.

   Svara

  Hur kan ni ens ha en åsikt på svaret när frågan är hur det är för HAN att leva med bipolär sjukdom. Henrik är ju lika efterbliven som det avundsjuka trashet som driver denna bloggen.

  Svara

   Hjälp vad funkofobisk kommentar! Snälla, check yourself before you wreck yourself!

   Svara

  Henrik är väldigt självgod…

  Svara

   Upplever honom snarare som väldigt ödmjuk.

   Svara

  Det är som influencer-mamman (kommer inye ihåg namnet för det var nåt år sen). Hon fick sitt 3dje barn och skulle absolut inte vaccinera honom och skulle sluta vaccinera sina 2 andra. För att mellersta sonen fått diagnosen autism och det var så förödande, jorden fick under, dagarna blev svarta och allt bara skit. Familjen fick vara glada om autismen inte vara lika påtaglig i 10 minuter. Fanns inget positivt mer det barnets autism. Hon delade massor med skvallerblaskor och teorier (inte fakta) om att vaccin skapade autism och att det var därför hennes son blev autistisk. Detta är (var då) hon öppen med och när ut till unga. Många med autism och föräldrar till autistiska barn argumenterade men hon sa nej. Att vi är dumma i huvudet som inte har fakta som hon. Jag har själv autism och avföljde efter ett tag av stridande. Så otroligt negativ om autism generellt.

  Även om hennes teori skulle vara sanningen så väljer hon medvetet att låta hennes barn bli sjuk. Hon väljer till och med döden framför autism. Det är ren hat mot autism och autistiska personer. Stackars son som får höra hur jobbig han är. (ja det är jobbigt för många men ett barn i sjukdom och dödsdom är nog jobbigare).

  Svara

   Ja jag tror vid diagnoser är det viktigt att fokusera på vad man kan göra för att barnet ska kunna få ett så bra och naturligt liv som möjligt. Och det är ju ingen dödsdom att ha autism, adhd, bipolär, osv, beroende på hur mycket problem man har kan ju vissa leva utåt sett helt normala liv.
   Men tycker inte heller man ska få det att låta som det är lätt att leva med dessa sjukdomar.

   Svara

  Viktor är väl lite känd för att få jobbiga sjukdomar att låta som något enkelt?
  Som ”ADHD är en superkraft”, ja kanske för honom om han inte har så mycket problem, men många med ADHD har svårt att klara grundskolan, har svårt att utbilda sig, svårt att få jobb, svårt med relationer, svårt att få livet att funka med städning, tvätt, betala räkningar, osv. För många finns det inget positivt med ADHD, för många är det ingen superkraft.
  Så att sitta och säga hur fantastiskt det är med ADHD är som ett knytnävsslag i ansiktet på alla som kämpar dagligen för att ens klara dagen pga sin ADHD.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.