Nya flunstrenden – att lotta ut pengar

Uppdatering längst ner i inlägget.

Att lotta ut pengar är tydligen det nya.
Både Joakim Lundell och Gabriella Joss gör det på Instagram för tillfället, och jag har fått frågor om vad som gäller för eventuell vinstskatt mm, men jag vet faktiskt inte.
Jag har istället ställt frågan till en av de kontaktpersoner jag haft att göra med på Skatteverket och hoppas kunna uppdatera inlägget inom kort.

Vinna rena pengar? 
Är det bättre än att tävla/lotta ut produkter?
Jag tänker att det borde bli sämre marknadsföring för de inblandade företagen med tanke på den uteblivna produktplaceringen?

Uppdatering kl 12.40:

Nu har jag fått svar från Skatteverket om vad som gäller för den här typen av tävling/utlottning, när det kommer till eventuell vinstskatt.
Deras rättsliga expert svarade så här:

Hej,

Jag har fått ditt mail via skatteverkets presstjänst. Om jag förstår din fråga rätt så undrar du hur de personer som väljer att delta i tävlingen genom att tagga ytterligare fem personer ska beskattas om de vinner de utlovade 100 000 kronorna. Av den knapphändiga information som finns i inlägget så verkar det som om kravet för att få vara med i lotteriet är att tagga fem personer men att lotteriet som sådant avgörs av slumpen dvs. någon av alla som valt att tagga ytterligare fem personer kan vinna 100 000 kr. Förutsatt att slumpen är helt avgörande för vinst så ska de personer som valt att delta i lotteriet genom att uppfylla kraven inte inkomstbeskattas om de vinner pengarna.

Om tävlingen istället hade handlat om att den som taggat flest personer vann 100 000 kr hade vinsten räknats som ersättning för arbete till den som taggat flest.

170 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Snabba cash 🙂
  Det är något skumt med kontanter nu för tiden.
  Vem har idag 5000 kr i sedlar utan att vara kriminell?

  Svara

   Jag är väldigt ickekriminell och jag har nästan alltid minst 5000 kr i sedlar. Mina äldre släktingar har inte Swish eller dylikt och de ger pengar i födelsedagspresent/julklapp och betalar i cash när jag t.ex. handlat mat till dem.

   Sedlarna samlas lite på hög eftersom jag glömmer att betala med sedlar och nu i coronatider känns det inte heller schysst mot personalen. Därför blir det mest att sedlarna står orörda och sen växlar jag in dem när jag behöver någon annan valuta.

   Svara

    Jag har också kontanter pga att jag handlat åt äldre släktingar och glömmer att ta med dem när jag ska handla nästa gång.

    Svara

     Plånbok är inget du känner till?

     Svara

    Du vet att det finns bankomater där du kan sätta in pengar?

    Svara

    Varför är det inte schysst att betala med kontanter i coronatider?

    Svara

     Spridningsrisk, många som tar på samma sedlar och mynt.

     Svara

      Falskt.

      Svara

       Sant. Corona kan överleva på alla ytor du tar på som tex handtag, varor i mataffären, osv.

       Svara

        ” Smitta kan också spridas genom kontakt med förorenade ytor eller föremål men det finns idag inget som pekar på att denna spridningsväg har annat än en liten roll i den pågående pandemin (se avsnittet Smitta via förorenade ytor).”

        ” Viruset kan överföras via förorenade ytor, så kallad indirekt kontaktsmitta men risken för att bli smittad via förorenade ytor bedöms som liten.

        Det är ännu inte helt klarlagt hur länge viruset kan överleva på ytor och föremål. Material och förhållanden så som luftfuktighet, temperatur och solljus påverkar hur länge viruset överlever. Fortsatta epidemiologiska studier får visa om och i så fall på vilket sätt spridning via ytor och föremål har betydelse för spridningen av covid-19.”

        Källa: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/om-sjukdomen-och-smittspridning/smittspridning/

        Dumt att chansa så klart, men det är ingen jätterisk att bli smittad via kontaktytor.

        Svara

     En kund drog handen på nästan innan han gav mig kontanter 🤢 jag sa att jag måste ta på mig handskar innan jag tar hans pengar

     Svara

      Ska stå näsan såklart!!

      Svara

    Du vet att det finns automater där man kan sätta in kontanter på sitt konto? 😉
    Det gör jag direkt när jag får mycket kontanter, hatar att gå runt med 5 000 kr i kontanter.

    Svara

   Vem gillar inte kriminella🥰(vad jag förstår)

   Svara

   Ja det är konstigt! Men spana in Biancas senaste video där hon trycker upp sina nya silikontuttar i kameran halva videon. Sälj grej (Caia) med tjej. Undrar om hon gjort dem på företagets räkning? Att se alla kommetarer från barn och tonåringar om att Bianca har en perfekt kropp är ju bara tragisk. Bulimi och plastikoperationer är allt som behövs för att de ska bli som sin stora idol.

   Svara

    Vilken extremt ointelligent kommentar. Det du skriver om har ingenting med blogginlägget att göra och du sitter och shamear någon du inte känner. Titta inte på hennes video om hon stör dig så mycket. Den som är tragisk här är du.

    Svara

  Vad har man ens kontanter till nuförtiden? Fick pengar i julklapp som jag fortfarande inte lyckats bli av med för att ingen tar kontanter längre.

  Svara

   Jag tror inte att vinnaren får ett kuvert med pengar hemskickat till sig utan att det sätts in på ett konto eller kommer som en utbetalning som man kan sätta in på valfritt konto. Skatt brukar vara 30% av vinsten.

   Svara

    Jo så är det ju säkert. Det var mer en allmän fundering på tal om pengar 🙂

    Svara

     Då missförstod jag dig. Ber om ursäkt om du uppfattade mig som dryg. Jag har inte själv använt kontanter hemma de senaste 20 åren och blir alltid lika förvånad när jag är utomlands och inser att folk använder kontanter.

     Svara

    Man skattar väl bara på vinster där man behövt göra någon form av prestation? Eller iofs kanske den som håller i tävlingen ha en spellicens då?

    Svara

   Och var handlar du egentligen? Det går typ överallt.

   Svara

    Jag är inte anonym som skrev att det var svårt att göra av med kontanter. Men samma problem här. De flesta ställena jag handlar på tar inte emot kontanter. Några gjorde det innan Corona, men tog bort kontanter förra året. Tvivlar på att de kommer återgå till att ta emot kontanter sen.

    Svara

     Testa ni nästa gång att betala med kontanter på t.ex ica eller h&m. Det går.

     Svara

      Jag har testat i alla möjliga typer av butiker. Alltså h&m, kiosken, sist skopunkten. Ingen vill ha kontanter. Matbutiker är väl sista utvägen men det är orimligt krångligt att handla mat utan bil också, brukar handla med hemkörning annars.

      Svara

       Men var bor du😂 jag bor i en normalstor stad, här går det att betala med kontanter överallt utom i butiken för dyrare märkeskläder, det är i alla fall enda affären jag sett en sån skylt.

       Svara

        Också i en helt normalstor stad 😅 kanske är min kommun som grinat ihop och vägrar kontanter? Skulle ändå förklara en del.

        Svara

         Det beror nog på om det finns banker som har kontanthantering i närheten.
         Butikerna måste ha rimliga möjligheter att bli av med sina dagskassor utan extra kostnader och risker för personalen.
         En mindre butik kan inte bekosta vaktbolag som kommer och hanterar kontanter för då blir det orimligt dyrt i förhållande till de troligen få kunder de har som betalar kontant.

         Svara

        Skulle sätta in kontanter på banken. Inte ens min bank tog emot kontanter. Jag hänvisades till en insättningsautomat.

        Svara

         Allt fler bankkontor har slutat med kontanthantering. De vill helst bara sälja fonder och försäkringar.
         Och låna ut förstås 🤑

         Svara

          Går fint att sätta in i vissa automater på ditt konto!!

          Svara

       Ends stället jag vet som inte tar är Granngården. Vilket också är konstigt för jag tror alla MÅSTE erbjuda möjlighet att betala kontant.

       Sverige är ert av världens minst kontanta samhällen och det finns en stor riskmed det som jag tror många inte tänker på och det är inskränkningen av friheten.
       Alla dina kortköp/swish registreras och kan följas. Betalar du med pengar kan du leva lite mer för dig själv.

       Jag tycker vi ska bli bättre på att använda pengar. Annars försvinner dom snart.
       Det är det våra politiker vill för i slutändan handlar det för dom om fullständig kontroll över individen.

       Svara

        Nej, alla måste inte erbjuda kontantbetalning.

        Svara

        Självklart måste man inte erbjuda kontantköp. Vad har du fått det ifrån? Kontanthantering är väldigt dyrt och dessutom ökar rånrisken. Föredrar du kontanter så är du antingen gammal och teknikfientlig eller kriminell.

        Svara

         Idiot.

         Svara

      Alla H&M ställer om till kontantfritt, Gina Tricot och Lagerhaus är kontantfria.
      Lindex har flera kontantfria butiker.
      Espresso house likaså.

      Svara

       Nej i Birsta tar en kassa kontanter!

       Svara

    Det beror helt och hållet på var du bor. Där jag bor är det väldigt få butiker som accepterar kontanter. Och dessvärre inte ”mina” butiker där jag gör mina köp.

    Svara

     Finns kanske ingen bank som hanterar kontanter på orten? Då brukar butikerna sluta med kontanter också.

     Svara

   Vad man har kontanter till? Vilken konstig fråga, du betalar med dem såklart.

   Svara

    Mitt problem var ju som sagt att i princip ingen tar emot kontanter. Då går det ju liksom inte att betala med dem.

    Svara

     Fast du har nog kollat rätt dåligt. De flesta restauranger tar kontanter, alla mataffärer, kiosker, pizzerior, systemet osv.

     Svara

      Nej, ingen restaurang över sunkpizzan på hörnet tar kontanter.

      Svara

       Tror att du ljuger. Vilken stad?

       Svara

   Fick kontanter av morfar… Köpte alkohol för pengarna, eftersom systemet tar emot kontanter 😂 det var det enda stället jag kunde komma på

   Svara

    Ja, Systemet är ett bra ställe att göra sig av med kontanter man fått t ex från icke digitala släktingar (sådana som inte har Bank-ID och inte kan boka vaccination).

    Svara

     Fast det går jättebra att boka vaccination via telefon utan mobilt bank ID också så visst kan man boka vaccination. Min pappa är 77 och trots att han har bank ID och är rätt datorkunnig så föredrog han telefonen. Snart får han andra dosen! 🥳

     Svara

      Vårdcentralerna är tvungna att ha alternativ till bokning via appar och Bank-ID.
      Det var de alternativa vaccinationsmöjligheterna t ex Werlabs, VaccinDirekt och Aleris som krävde digital bokning – kanske de gör det fortfarande.

      Svara

       Har det alltid varit så på vårdcentralen? Min morfar kunde varken boka tid för coronatest eller vaccin på telefon till en början.

       Svara

        Är det en privat vc eller en som regionen driver? Kan vara olika.

        Svara

         Det är nog privat🤔

         Svara

   Kan du inte handla mat för dem? Ica, coop och andra liknande affärer tar kontanter.

   Svara

    Ja det får väl bli så. Brukar handla online och få det hemkört eftersom vi inte har någon bil och har dålig kollektivtrafik osv. Annars får jag väl helt enkelt börja handla på systemet.

    Svara

     Bananlikör och andra fruktdrycker kan ju mätta.

     Svara

      Bra med vitaminer!

      Svara

     Systemet har mycket alkoholfritt och även läsk, vatten osv.
     Man behöver inte börja dricka vin och sprit för att bli av med kontanter man fått från moster Ulla 🙂

     Svara

      Fy fan moster Ulla… Tvingar alla att dricka alkohol!

      Svara

       Sjukt obror

       Svara

        ??? Är det något obegripligt ortenslang?

        Svara

         Ulla är ju uppenbarligen en dålig bror som tvingar folk att supa? Alltså obror

         Svara

          Ulla är ett kvinnonamn och hon kan inte vara någons bror. Sluta utarma svenska språket.

          Svara

           Det finns två män i Sverige med namnet Ulla. Kanske är nån av dem?

           Det var ett skämt

           Bror okej

           De här är de bästa jag har läst idag! 😂

          I dessa dagar kan hon ju det 😏

          Svara

      Läsk och vatten på systemet? Haha va!! Aldrig sett😂 betyder det då att en 8-åring kan gå in där och köpa vatten eller är det 20 som gäller då också?

      Svara

       20 år gäller oberoende av vad man köper. Logiskt.

       Svara

        Bättre attityd, tack.

        Svara

        Absolut inte, 20 år gäller om du köper alkohol. Alkoholfritt kan vem som helst köpa.

        Svara

         Mja, det är inte så binärt.
         Systembolaget skriver själva:
         Måste man ha fyllt 20 för att köpa alkoholfritt på Systembolaget?
         ”Det finns ingen åldersgräns för alkoholfria drycker så rent juridiskt får vem som helst köpa.
         Systembolaget väljer att inte sälja alkoholfria drycker till barn och yngre tonåringar utan målsmans sällskap. Orsaken till detta är att det skickar ut fel signaler, samt att många produkter på håll kan misstas för alkoholhaltiga.
         Till kunder i äldre tonåren skulle vi dock med största sannolikhet sälja alkoholfria produkter. Bedömningen görs av butikspersonalen från fall till fall beroende på situation.”

         Svara

     Du är ju märklig, eller larvar du dig? Sätt in pengarna. Alltid finns det någon bank som tar emot. Eller sätt in i en bankomat.
     Vem f*n handlar på systemet bara för att göra av med pengar? Jösses.

     Svara

   Men sätt in pengarna på ditt bankkonto?😊 jag brukar också få kontanter av äldre släktingar. Tycker det är najs, för det läggs på hög och sen ”glöms” det bort. När det blivit en del sätter jag in det på kortet om jag inte vill spendera det kontant.
   Jobbar själv i butik och vi tar fortfarande emot det, men tycker det känns lite äckligt att behöva ta i…

   Svara

    Önskar att insättningsautomater fanns kvar i Uppsala! Jag börjar också få kontanter på hög som inte går att göra av med (annat än på ica). Någon som vet om det finns kvar någon insättningsautomat i den här stan, jag har inte sen nån på minst 5 år?

    Svara

     Bankomat har en bra karta där du kan filtrera ut den typ av bankomat du behöver, ex där du kan sätt in pengar.
     Verkar finnas två i centrala uppsala 🙂

     https://bankomat.se/karta/

     Svara

    Äckligt att ta i? 😂 Och ett tips, ANVÄND pengarna. De behöver inte sättas in.

    Svara

   Alla affärer där jag handlar tar så klart kontanter. Konstig kommentar. Annars är det ju bara att sätta in dom i en bankomat för insättning?

   Svara

  Samma här. Min pappa gav mig 10 000 kr i kontanter i julklapp som jag inte kan sätta in på mitt konto. Ligger i en byrålåda bara..

  Svara

   Det finns ju insättningsautomater för sedlar. Jag satte in 8000 på mitt konto via en sån för inte så längesedan.

   Svara

    Fick du behålla pengarna eller tog banken dem?

    Svara

     Det är väl klart att jag fick in dom på mitt konto. Varför skulle banken ta dom?

     Svara

     Det är en lucka i automaten där man klickar i sitt belopp, sen kontrollräknas sedlarna och sätts in på kontot kopplat till kortet man fört in i automaten. Easy peasy!

     Svara

      Man kan alltid hoppas. Jag skulle aldrig lägga pengar i en lucka 🙂

      Svara

       Men hur skeptisk är du? Klart det funkar. Herregud så många gånger man använt såna apparater för att äldre släktingar inte hängt med i utvecklingen!

       Svara

       Var också lite skeptisk första gången, men det jag egentligen mest var rädd för var att någon skulle råna mig på det jag skulle sätta in. Men inget hände och allt funkade kanonbra. Så gå till närmsta ställe du kan sätta in pengar på, ingenting kommer gå fel.

       Svara

       Haha, Sverige har kommit långt… klart att det finns insättningsautomater. Funnits i många år☺

       Svara

       Ok boomer

       Svara

       Luckorna ägs av banker, så att sätta in pengar i såna är lika säkert som att ta ut kontanter.

       Svara

   Du kan sätta in pengarna.
   Kanske inte hela summan på ett bräde, men ta t ex 4375 och gå in på en bank och fyll i att du haft loppis och sålt av möbler och grejor.
   Det handlar om att förhindra pengatvätt – därför vill bankerna veta var pengarna kommer ifrån.
   SEN vet jag ju inte hur din far fått fatt i pengarna…. men oavsett så kan du åtminstone få in en liten summa på det viset.
   Annars får du väl också börja ge kontanter när du är bortbjuden, folk fyller år, till insamlingar på jobbet, till skolfröken istället för blomma vid avslutning osv osv 🙂

   Svara

    Jag hoppas det är jag som har svårt att utläsa ironi såhär på morgonen, för du kan väl ändå inte mena att man ska ge barnens lärare pengar på skolavslutningen? Jag hade blivit så fruktansvärt förnedrad och förminskad om jag fått pengar av mina elevers föräldrar.

    Svara

     Förnedrad? Varför då? Visst hade det känts konstigt och jag hade inte tagit emot pengarna (är också lärare), men förnedrad?

     Svara

      Får man som anställd lärare/pedagog över huvud taget ta emot pengar från föräldrarna?
      Tror inte det. Finns en mutlagstiftning och säkert också ett tjänstereglemente.
      En blomma eller en liten sak för någon hundring eller två är väl kutym på avslutningarna men pengar?

      Svara

     Håller helt med dig här och jag är inte ens lärare… Tycker överlag det är ett otyg att vuxna människor ger bort pengar till varandra. Så konstigt och svenskt fenomen.

     Svara

      Typiskt svenskt fenomen? Nej, det skulle jag INTE säga. Mer vanligt förekommande i Italien och Spanien än här faktiskt.

      För övrigt lite tröttsamt med inskränkta människor som kallas saker typiskt svenskt, för att de inte förstår att få människor har insyn i alla länders och kulturers vanor, seder eller bruk. Samt regionala variationer. Eller olika sociala grupper, om man nu ska nörda ner sig 😜

      Svara

      Haha men kan du sluta att få allting till att vara typiskt svenskt 😆 uppenbart att det är samma person som oavsett ämne dyker upp och skriver ”typiskt svenskt”.

      Svara

       Och personen kan sluta med att säga det med negativ ton, att koppla dåliga saker till ”typiskt svenskt”. Det är typiskt dumt att göra så. Finns många bra saker som är typiskt svenskt, tex att vi var tidiga med lagen mot barnaga, omfattande djurskydd samt att vi värnar om att alla ska kunna vara med, oavsett tex funktionsvariation. Finns massa andra bra typiskt svenska saker, och det är sådant som, med positiv ton, borde benämnas typiskt svenskt.

       Svara

     Ja du har svårt att utläsa ironi.
     Jag var ironisk och raljerade över att hen också kunde börja strö lite cash omkring sig.
     Tycker inte heller det är särskilt socialt accepterat. Inte förbjudet enligt lag men kanske lite udda och märkligt

     Svara

    Fast blir det inte åpenningtvätt om man skriver att man haft loppis etc och det inte stämmer?

    Svara

     Jo, då behåller banken pengarna och lägger dem i personalens kaffekassa 🙂

     Svara

      Eller handlar på loppis för dem för att motverka penningtvätten!

      Svara

    Får man ge pengar till lärare? Känns lite olagligt, som en muta eller nåt. Sen skulle det kännas konstigt också, ” Tack för det här året,här har du 20 spänn, Ann-Cathrine, köp dig något fint”

    Svara

     20 spänn? Snåljåp

     Svara

   Jag fick en check av farmor, fattade först inte vad det var 😅

   Svara

    Finns det kvar checkar i Sverige?
    Jag trodde de var avskaffade för många år sedan.
    I vissa länder betalar man fortf räkningar med check – t ex i Frankrike.
    Man skriver ut en check och postar den i ett kuvert t ex för att betala hyran eller telefonräkningen.
    Rena medeltiden 🙁

    Svara

     Men deras postverk fungerar nog utmärkt.

     Svara

      Ja, La Poste är världens bäst fungerande postverk.
      Men så är det också helstatligt och republikens stolthet 🙂
      (Jag postade ett vykort från Cayenne i Franska Guyana till Sverige på fredagen och på måndagen delades det ut till mottagaren här i Stockholm. Knappast enbart Postnords förtjänst).

      Svara

       Så fransmännen åkte till Sverige för att överlämna ditt brev? Najs!

       Svara

        Ja, det är därför som det är konkurrens om jobben hos La Poste.
        Den här killen fick flyga Air France första klass från Sydamerika med mitt kort.
        (Det var före Corona förstås).

        Svara

       Utan Postnord så hade kortet inte hamnat hos mottagaren i Sverige på måndagen, det kan jag lova dig.

       Svara

     Hon är inte från Sverige 😊

     Svara

      Då var det väl en sådan check som banken tar ett par hundra kr för att lösa in?

      Svara

   Tips.De tar emot kontanter i många affärer.

   Svara

    Ja, än så länge tar alla större varuhus och livsmedelsaffärer emot kontanter. Motvilligt för kontanterna innebär både kostnader och risker för dem.
    Många mindre kvartersbutiker, gymkedjor, kaféer, servicebutiker, kiosker osv tar inte kontanter längre.
    Sista butiker att sluta med kontanter kommer nog att vara Systembolaget. De har ett samhällsansvar så där kan man säkert bli av med de sista sedlarna man kommer att ha innan kontanterna helt försvinner.

    Svara

   Ja, det går säkert att ”bli av med” 10 000 kr i kontanter genom att sätta in dem på konto (i omgångar) eller att handla för dem.
   Frågan är dock varför någon har så mycket cash över huvud taget 🙂
   Ingen i min familj har någonsin haft eller ens sett så mycket kontanter och vi har aldrig saknat pengar men de har varit siffror bara 🙂

   Svara

    Jag har jobbat på bankkontor så putta in sedlarna under dörren
    bara så tar personalen upp dom och lägger dom i kaffekassan…

    Svara

    Men det kan bero på många saker…kontanter är inte automatiskt =kriminell, eller vad man nu tror att en person är för att den inte handlar med digitala pengar.

    Svara

    Många väljer fortfarande att betala med kontanter. När jag sålde av en del möbler på Blocket betalade alla utom en kontant. Äldre har oftast kontanter hemma, många tar fortfarande ut hela pensionen när den kommer och förvarar dem i en byrålåda i bostaden. Det är inte alls bara svarta pengar som är i omlopp när det talas om kontanter, även om det också är vanligt förekommande. Men det finna också mycket ärligt beskattade rena kontanter.

    Svara

     Det får du gärna tro.
     I min värld är större belopp i kontanter obeskattade eller åtminstone avsedda för något som inte kan eller får hanteras av banksystemet.

     Svara

      ”I din värld”.

      Svara

       Haha ja, folk är så härligt okunniga. Utgår bara från sin egen lilla värld.

       Svara

    För att när ryssen kommer så är det första som händer att allt digitalt slås ut. Inga kortbetalningar och inget swish kommer att funka. Då kommer vi med kontanter att klara oss finfint.

    Svara

     Du menar rubel? Inte många som har…

     Svara

    Så bara för att din familj inte har sett/hanterat så mycket pengar, så är det konstigt?

    Svara

   Va också rädd för dessa insättningsautomater men när man väl använt dom en gång så är det easy peasy som någon skrev 🙂

   Svara

  De personer som gapar högst om att det är förjävligt att kontanter är på väg bort är……. de som har en hög med kontanter liggande hemma. Vilka är då dessa personer? Kanske personer som har ett yrke, ingen nämnd ingen glömd, där det är möjligt att utföra en tjänst utanför statens ramar och regler för hur ersättning hanteras.

  Det här snacket om att det är synd om gamla som inte kan använda kontanter längre håller inte. De som är ”gamla” nu har ju för tusan varit med när datoriseringen kom och väljer man att inte hänga med och gå över till annan teknik än papperssedlar så är det självvalt.

  Ja nu var ju inte detta som var pudelns kärna eller fråga i inlägget så jag lägger ner och börjar jobba istället…

  Svara

   Är du skön eller? Du tror att det bara är kriminella som uppskattar kontanter? Wow.

   Sen handlar det inte bara om de äldre, digitalt utanförskap finns i alla åldrar. Barn är en stor grupp som behöver kontanter.

   Svara

   Är det självvalt för barn också?

   Svara

   Jag hade en del kunder förut som betalade kontant, eftersom jag har företag måste jag betala en avgift då jag sätter in pengar på banken så ibland betalade jag skatt och moms med de pengar jag redan hade insatta på mitt konto och handlade för kontanterna för att slippa den avgiften, men pga bökigt att handla med kontanter samlades de ofta på hög. Alltid betalat all skatt, moms och avgifter men alltid varit orolig för att folk ska tro att man jobbat svart då man betalar med sedlar.

   Nu för tiden betalar knappt någon kontant längre då jag som företagare kan erbjuda betalning både via kortdragare och swish så var länge sen jag hade några kontanter att oror mig för, men tänker att det finns många mindre företagare som kanske inte har det men som heller inte arbetar svart…

   Svara

  Det kanske finns de som aldrig skulle delta i en utlottning av t ex mateusporslin, men om det är fria pengar är det intressantare, men det blir fler som kan tänka sig att dela inlägget, som kan hitta de som verkligen bryr sig om Mateus. Så det borde kunna bli bra ur marknadsföringssynpunkt om en tänker på räckvidd.

  Svara

  Jag antar att de inte har svensk spellicens och därför antar jag att detta gäller. ”Om spelet däremot riktar sig till den svenska spelmarknaden och saknar svensk spellicens så ska du deklarera nettovinsten som en kapitalinkomst med 30 procent om vinsten överstiger 100 kronor. ”

  Svara

  Detta med att Jocke ger bort pengar handlar väl om att Olof K Gustafsson sagt att han inte är så rik.

  Svara

   Olof K Gustafsson är en större bluff än Jocke…

   Svara

    Nja, förebild tror jag. Misstänker han kan bli årets influencer. Hört på P3

    Svara

   Bror jag tror Jockiboi inte blir vinnare mot Pablo Escobarkartellen

   Svara

    Haha tönt

    Svara

     Thats it mannen.

     Svara

  Kan vi diskutera alla dessa anonyma investeringsinfluencers ”kan jag kan du”.

  Svara

   JA!
   Har fel p[ mitt tangentbord s[ orkar inte skriva s[ mycket… men l’ser med n;je haha

   N[gon som vet hur man byter tillbaka till svenskt tangentbord p[ asus google dator_

   Svara

   Svarar mig själv här..
   Dom säljer in sig sjävla med bilder på raketer och blåa siffror, och skryter vitt och brett om procenten dom lyckats med.

   Men dom har ofta en helt egen agenda som dom inte är ärliga med till följarna:
   1. Kunna kränga reklaminlägg på insta för att tjäna mer pengar själva.
   2. Haussa småbolag som dom köpt billigt innan alla följare hänger på, för att sedan sälja med vinst.
   3. Skaffa sig fler följare genom tävlingar likt ovan, för att kunna tjäna ännu mer pengar på reklam och hausse

   Svara

   Jag har med i en sådan Discord förr som man betalade för. Man skulle kunna index tradea live med dessa if-profiler. Det enda dom sa var typ ”nu kan det vara läge för en bull.. eller så går vi ner”. Hur ska det hjälpa mig? Att det kan gå åt två håll vet jag liksom redan.

   Sen hypar de vissa bolag så in i, samtidigt som de snackar skit om andra ig-profiler som haussar bolag. I ett av bolagen kom det fram att profilerna sen hade sålt av större delen av sitt innehav utan att säga ngt. Blev lite konstigt.

   Har lagt ner det där med aktier nu för övrigt 🤪

   Svara

    Leta efter ”rätt” aktier. Att investera i eller driva små publ. Bolag gör folk som förut rånade banker

    Svara

  De bryter sannerligen mot lotterilagen – du får inte bara tävla ut vare sig produkter eller pengar utan motprestation. Följ, dela, likea räcker inte utan det behöver röra sig om t.ex. motivering som en jury väljer ut (vilket kan vara influencern själv och t.ex. marknads/PR-person på samarbetsföretaget). Sen kan de ju vara lata och bara randomly välja någon men peka på motiveringen. Har själv jobbat på PR-byrå och vet att det där var på tal många gånger när våra varumärken ville tävla ut saker i sociala medier, att det måste göras på rätt sätt för att inte vara olagligt.

  Svara

   Fast lotterilagen avskaffades 2019….

   Svara

   De ändrade väl till att det räcker med en like och/eller dela?

   Svara

   Det ändrades 2019, numera får man ha lotterier på sociala media utan tillstånd (lotteri = välja en vinnare utan krav på motprestation).

   Svara

   Du har fel.

   Svara

    Det är bara att gå in på spelinspektionen.se och läsa. Nya regler finns för att tillåta tävlingar i sociala medier.

    Svara

   Lotteri och spelvinster är skattefria. Vinster där vinnaren utfört en prestation (t e x hittat på en slogan) ska beskattas som inkomst.

   Svara

   Räknas att tagga tre kompisar som motprestation?

   Svara

    Nej

    Svara

  Det här känns så sketchy! Finns det verkligen riktiga vinnare till Gabbsans alla tävlingar? Två veckor i rad så var det folk hon redan följde som vann, vänner? Hon verkar dock ha tagit bort de inläggen nu… någon mer som får dålig mgkänsla?

  Svara

  Var kan jag gå om jag behöver växla ett par hundralappar till mynt? Några tips? Ica och dyl vill bara växla in någon enstaka 10 eller 20lapp

  Svara

   Banken

   Svara

    Om man är kund och kontoret hanterar kontanter kan det gå. Men de kan ta ut en avgift förstås som för minsta lilla tjänst som kräver manuell hantering 🤑

    Svara

   En kiosk eller pizzeria.

   Svara

   Större mataffärer eller liknande. Tex Ica, Willys, Hemköp. Eller köpt något så får du växel tillbaka.
   Var dock okej om dem säger att dem inte kan växla, för ibland har dem brist på kontanter.

   Svara

  Håller med en tidigare kommentar om att aktie/finans-insta borde granskas. Det finns enorma influensers där som tjänar stoora pengar, en del på kunskapsspridande o vettigt content (men m oklara friskrivningar) o en del på riktigt tveksamma sätt, som leder till marknadsstörande agerande. Läst att FI tittar på en del konton där aktie-influensers haussat småbolag m sk pump and dump. Det är olagligt att ge aktieråd om man inte är utbildad men ändå har de flesta kurser el delar ”vad de hade gjort m 10 000 på börsen” osv. Skulle gärna se en granskning av det. Men det krävs ju en del inläsning o kännedom om aktier etc. Några av de som är stora (men inte störst) är med i dessa två tävlingar.

  Svara

  Gabjoss har haft 6 tävlingar sen mars… 5000kr varje gång, har 181 k följare? Ökar dom så mkt så de är värt detta?

  Svara

   Men hon tar väl inte pengarna ur egen ficka, tvärtom, hon tjänar väl pengar på att göra dessa samarbeten.

   Svara

    Fast hon skriver ju att hon delat ut ett presentkort med två andra konton. Inte med något företag.

    Svara

  Skämtar ni som inte vet vad ni ska göra med kontanter? Använd dom!! Förstår ni ens konsekvenserna av ett kontantlöst samhälle? Det pågår massor av protester om ni har missat det.

  Svara

  Cash is king 💸💸💸 ALWAYS!

  Svara

  Allt som står där uppe ser ut att komma direkt från min skräppost på mailen. ”Vinn sjuuuukt mycket pengar” fattas bara en dålig översättning till svenska också.

  Svara

  Bara jag eller är det skumt att gabriella inte har lagt upp något på bloggen på flera dagar, något som hänt eller?

  Svara

   Har märkt att hon gör så när hon vill få lite extra trafik till bloggen 😅 brukar bli lite clickbaits efter några dagars tystnad

   Svara

  Olof K Gustavsson och Joakim Lundell mäter pengar och prylar med varandra.
  Stor diskussion om vem som äger mest.
  Olof K Gustavsson tar upp på sin YT kanal att Jocke inte äger något, bara hyr allt även tvättmaskin, sovrum m.m.
  Två gubbar som som flexar om vem som äger mest

  Svara

   Jocke släcker ner Olof K Gustavssons TikTok och nu är hans instagram nere också
   Hur ska detta sluta?
   Olof K Gustavsson är än så länge kvar på twitter och YT

   Svara

   Det roliga är att riktigt rika människor har inte tid att flexa, dem lever livet och jobbar hårt. Så att båda håller på att flexa visar egentligen att ingen av dem är speciellt rik 😉

   Svara

    Undra hur mycket som är sponsrat? Som huset Lundell vistas i. De verkar bo i ett reklam hus där de måste hyra allt i sitt hem så som olika rum, prylar osv ett gigantiskt reklamhus med levande reklampelare där allt är uppgjort.

    Intressant vad Olof K Gustavsson läcker om Joakim.

    Var det någon som såg när Olof K Gustav gav reallokal 100.000 papp för att vara med på en interjuv? Är det äkta eller inte?.

    Tänk vad sjukt social medier är för unga vuxna att ta del av. Allt är ytligt och makt innebär vem som har mest sponsorer.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.