Uppföljningen av inlägget om Von Chadauxs marmorbord

Bilder på olika bord men med exakt samma marmorering.
Bilder från mitt förra inlägg, som demonstrerar bakgrunden till granskningen – olika bord men med identisk marmorering/ådring.

När jag den 22 mars publicerade ett inlägg om företaget Von Chadaux, med frågor om äktheten i deras marmorbord så blev jag och min chefredaktör kontaktade av företagets juridiska ombud.
Jag tog tillfälligt ner mitt inlägg då jag inte givit företaget tillräckligt mycket tid att besvara de frågor som jag skickat dem, och det har tagit till nu att få de svar jag efterfrågat, för att kunna skriva det här inlägget.

I mitt tidigare inlägg ifrågasatte jag äktheten i företagets marmorbord, eftersom flera stycken olika modeller alla uppvisade identisk marmorering, någonting som inte kan förekomma på just äkta marmor med äkta marmorering.
Jag rådfrågade en av Sveriges ledande experter i ämnet, professor Kurt Johansson – Bergsingenjör MSc, Civilekonom MBa, och bad honom titta på de bilder jag publicerade i mitt första inlägg, och ge en kommentar vad gäller äktheten i det han såg.
Han svarade så här:

Camilla,
Det är som du säger mönster på natursten upp upprepar sig inte exakt, och absolut inte på runda, krökta föremål. Det kan hända på plattor som är sågade ur samma block där mönstret är genomgående. Men inte då det gäller den typen av produkter som visas på bilden. 

Min bedömning är att produkterna på dina bilder inte är av marmor då mönstren är identiska. I så fall skulle det vara vit marmor med påmålade mönster. Jag skulle säga att det är upp till tillverkaren att förklara hur mönstret kunde bli identiska. 

Det förekommer enormt mycket mystiska påstående och falskhet då det gäller natursten.
Bra att du reagerar.

Enligt professor Kurt Johansson så är det alltså inte möjligt att äkta marmor med äkta ådring kan se ut så här, och den informationen skickade jag vidare till Von Chadaux via deras juridiska ombud. 
Svaret jag fick då var att marmorn visst var äkta, men att företaget ytbehandlat stenen och balanserat färgerna, en formulering som jag ifrågasatte då ordet balansera betyder att justera någonting som redan finns, exempelvis färg, mönster mm.
Synonymer till ”balansera” är utjämna, kompensera och motväga. Att ”applicera” någonting som inte tidigare existerar kan väl knappast falla under termen ”balansera” eftersom man inte kan ”balansera” någonting som inte redan finns.
Jag fann informationen på företagets hemsida en smula vilseledande, och de kunder jag varit i kontakt med har inte heller förstått att de bord de köpt fått ådringarna skapade i efterhand, i likhet med en massa andra bord, någonting jag också bad företaget kommentera.

Efter mycket korrespondens från Von Chadaux, via deras juridiska ombud, så fick jag slutligen ett klart och tydligt svar. 
Här kan ni läsa det i sin helhet, publicerat för att undvika missförstånd eller felaktiga tolkningar. Jag har fetstilar det som jag anser är det viktigaste i texten.

Alla våra marmorbord är tillverkade av äkta marmor av hög kvalitet, men vi utgår från en enklare sort som obehandlad kan vara vit, vitgrå eller grå.
Denna marmor förädlar vi till en exklusiv finish genom en omsorgsfull ytbehandling där vi bland annat balanserar vitheten och skapar ådringen.
Detta görs utifrån ett antal olika mönster som används.
Delar av mönstret kan därför återkomma på olika exemplar. Det handlar inte om massproduktion, utan det ligger många timmars handarbete bakom varje produkt.

För oss är skapandet av ytan och dess mönster ett sätt att kvalitetssäkra att våra kunder får ett vackert och hållbart bord som motsvarar deras förväntningar. Det är nämligen komplicerat att köpa möbler i naturlig marmor online. Det finns helt enkelt risk att varan som kommer fram inte ser ut som kunden skulle önskat. Bordsskivor kan bli ”mer unika” än vackra.
Våra marmorbord med skapad ådring på ytan passar för en målgrupp som önskar ett bord som är så lik produktbilderna som möjligt. Men inte minst kan vissa sorters naturlig marmor göra ett bord hutlöst dyrt. Att vi skapar och förädlar ytan är ett sätt att erbjuda en mycket exklusiv finish till ett i sammanhanget måttligt pris, och ett sätt att göra det möjligt att använda ett marmorbord i vardagen utan att ha det i ett ”låst finrum.” Därmed inte sagt att vi säljer billiga bord, men skulle borden tillverkas i samma form och storlek av italiensk Calacatta eller Statuario-marmor – ja, då skulle priset på ett sådant matbord bli 8–10 gånger högre. Skulle man föredra marmorbord med naturliga ådringar och kan acceptera att det kan skifta mycket i både ådring och färg ur samma sorts marmorsten, har vi andra modeller att erbjuda, exempelvis modellen COMO och även en kommande kollektion. Vår vision är att kunna erbjuda kvalitativa marmorbord för alla smaker.

Har vi tidigare varit otydliga på vår hemsida så beklagar vi detta.
Vi har sedan diskussionen uppstod uppdaterat våra texter på hemsidan, och vi står också i startgroparna för att utveckla en ny design av webbshopen där vår avsikt är att göra en tydligare distinktion mellan marmorbord med en ytbehandlad marmorering samt marmorbord med helt naturliga ådringar.

Företaget meddelar i sin skrivelse att man har uppdaterat sina texter och planerar en förbättrad funktion i sin webbshop för att vara tydligare i sin kommunikation, så att alla som köper produkter därifrån ska veta exakt vad det är man betalar för och för att undvika framtida missförstånd.

Med andra ord…
My job here is done.

166 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Skönt. Då slipper vi tjatet bland kommentarerna om när det här inlägget ska komma 😁🙏

   Men alltså, företaget är beläget i Hovås, Göteborg, men hur hittar man info om vem som äger det? Letat ihjäl mig på hemsidan men inget orgnr eller presentation av vem som ligger bakom företaget. Vem äger detta bolag och vad är det juridiska firmanamnet? Finns inget bolag som heter Von Chadaux. Hade gärna velat ha mer info kring detta.

    Svaret finns i det ursprungliga inlägget, bland kommentarerna.

     [Borttagen kommentar]

      *snaskigt = snajdigt

      Ok, då fattar man också varför Camilla tagit steget tillbaka och endast publicerar deras svar, utan övriga kommentarer. Tråkigt att man inte ska kunna ta risken att granska personer med finansiella muskler men tack och lov har problemet lyfts och vi kan diskutera här.

       Tror inte att det handlar om någon rädsla. För vad? Företaget har ju inte farit med osanning. Det är de facto marmor. Tror inte ens de kan bli fällda för falsk marknadsföring. Hennes sambo är i marknadsföringsbranschen. Det här handlar ju inte om någonny influencer som säger att hen har designat dessa möbler själv. Bara ett bolag som bedriver möbelimport från Kina och säljer under ett påhittat varumärke. Hade varit en supersmart business om inte Ali Express m fl fanns och absolut inget konstigt. Trist för bolaget bara att detta uppmärksammats, men hon hittar nog nya importämnen. Det drabbar ingen fattig så att säga… Men intresset för Camilla är väl inte jättestort här.

        Faast, det finns fortfarande inga bevis för att det är ”äkta” marmor.
        Och fortfarande ingen förklaring till varför man kan köpa nästan exakt samma produkter på Alibaba

         [Borttagen kommentar]

          Om du började sälja ”äkta ekmöbler” som enbart bestod av 5% nedflisad ek skulle du också bli rätt kraftigt ifrågasatt.
          Dessutom har de heller aldrig påstått att de målar på sin dekor. De SKAPAR den, och det innebär inte automatiskt att de målar. Hade de målat hade de använt det ordet istället för just ”skapa”.

           Jag försvarar inte företaget, jag hävdar bara att deras formuleringar skulle hålla i domstol. Däremot har den väl vissa moraliska brister helt klart. Men vilseledande juridiskt? Nej. Jag tycker inte ens att borden är snygga, oavsett om marmoreringen är skapad eller inte. Marmortrenden kommer vara sjukt ute om några år och ersättas av något helt annat.

           Nej, deras formuleringar skulle INTE hålla i en domstol. Att kalla något för äkta gör man medvetet för att få konsumenterna att tro att borden är gjorda till 100% av marmor. Vilket inte är fallet här.

           Det är ett solklart fall av varuförfalskning. Där man har tillverkat en produkt i syfte att imitera ett välkänt material för att föranleda konsumenter. De kallar också något som resten av världen INTE skulle kalla för äkta.
           Något behöver heller inte vara varumärkesintrång eller varumärkesförfalskning för att kunna klassas som varuförfalskning.

           De säljer ju inte bara de här borden. De säljer stolar också. Stolar som definitivt är ett fall av varumärkesintrång då de ser exakt ut som en viss designstol.

           Det där företaget samlar ju liksom inte pluspoäng om man säger så…

      Oj, vi hade sjukt många gemensamma kompisar!

   Plus en i sammanhanget (influencers plus import) välskriven och rimlig kommentar från företaget. Jag köper den rakt av, även om marknadsföringen varit shady och det bör de verkligen fixa.

    Orimlig snarare.

  Fan jag som hade hoppats att det skulle komma fram att borden var typ plast, haha.

   Ja det kännetecknar väl läsaren här, skadeglad, bitter och missunnsam

    För att man inte gillar oärlighet och kvacksalveri? 🤔

     För att du ville att det skulle vara mer än påmålad marmor

      Det ÄR mer än påmålad marmor. Hade borden varit gjorda av enbart marmor hade de vägt 3 gånger så mycket som de gör

       Men de var inte bara av plast heller

        Om jag har lite spillbitar av mahogny som jag maler ner till en massa, som jag sedan trycker ihop och blandar ut med 95% annat material och slutligen ”ytbehandlar” genom att skapa ett trämönster. Är det då en mahognyskiva jag har. Eller är det bara en spånskiva som jag laminerat med ett mahognymönster?

        Jag vet inte vad du har för referenser, men jag skulle vilja hävda att något sådant INTE är en äkta mahognyskiva.

         Fast personen sa att hen hoppades borden var av plast….
         Jag säger inget om vad som är äkta eller ej 😉 jag gillar inte marmor oavsett.
         Och man för det man betalar hör

  Vad då flaska marknadsföring, hoppas folk anmäler dom!!

   Jag vet inte flaska marknadsföring.

    Autocorrect är inget du råkat ut för?

     Jo. Alltid lika försmädligt. Man kan dock försöka skratta åt det.

      Läser inte folk sina texter innan de trycker på ”publicera”…

       Inte alltid 😃 hälsningar en annan anonym!

  Av deras svar så skulle man ju ha kunnat skicka tillbaka frågorna:
  Hur kan marmorn ha hög kvalitet om det är av en ”enklare” sort?
  Hur exklusiv är ytbehandlingen om mönstret är exakt detsamma på samtliga produkter?
  Vad exakt görs när marmorn ”förädlas”? Hur skapas ådringen?
  Hur många timmars handarbete ligger det egentligen bakom varje produkt?

   Och att det tagit 1,5 månader att svara på detta tyder väl lite på efterhandskonstruktion? Om det vore precis så som de sa, varför kunde de då inte bara svara med vändande post och saken kunde vara uppklarad på några dagar? Det är något som är konstigt här, just att en så ”enkel och självklar” förklaring tar 1,5 månader att få fram……

    EXAKT!

    Duktig person som kan måla Exakt likt på alla då. Nja tror inte ett dugg på det där.

     Är ju inte särskilt svårt med en mall?

      Har de då tagit samma mall som de kinesiska företagen på Aliexpress använt till sina laminerade spånskivor med laminerat marmorprint?

   Känns som att det saknas en hel del för ett inlägg som tagit 1,5 månad.

    JA! Jag gissar att det finns väldigt många som anser att jobbet som gjorts här är allt från färdigt

   Också frågor som: Hur kommer det sig att exakt samma ådring går att hitta på Alibaba?
   Vad är det för slags marmor?
   Vad är motsatsen till ”äkta marmor”? Fejkmarmor? Är det verkligen marmor om något är fejkmarmor? Marmor är ju liksom ett material som antingen är eller inte är. Det finns ju inget som heter fejkfuru, fejktextil eller äkta ek

   Och fråga om bordens vikt. Varför väger de så lite om de är äkta marmor?

    Och om de ovala bordsunderredena är gjorda av ett marmorblock som urholkats.

   Men hur kan din läsförståelse vara så dålig? De använder någon enkel marmor som de målar på på ett särskilt sätt. Vem bryr sig, borden är i marmor, förvisso inte naturlig. Inte som att de är i plast

    Marmoreringen är uppenbart ett tryck på folie som appliceras på borden, därav samma på alla.
    Går inte måla likadant på alla bord.

     EXAKT!
     INTE så mycket ”omsorgsfullt handarbete” där.
     Har faktiskt lärt mig handmarmorera, det är omöjligt att få det prick likt.

      Det kanske är komposit av marmorsten?

      19.13
      Precis, här ser man att det ej är målat, man ser skarven där folieringen möts.
      https://petratungarden.se/2019/07/02/billigt-marmorbord/#

    Om det är helt igenom 100% marmor det är tal om så går inte vikten ihop.
    Oavsett om det är en fulare sort marmor så väger det apa och deras bord skulle ha vägt 4 gånger så mycket som de egentligen gör.

     Det kan inte vara äkta marmor. Vi har ett soffbord med marmorskiva och den väger typ 60-70 kg. Omöjligt att deras ”coffee table” väger 65 kg om både skiva och underrede är i marmor.

    Bordet är inte i marmor!!

  Det är ju fortfarande fusk. Komma och ändra på texterna på hemsidan nu när de är avslöjade, ha, ha!

   … hade det varit bättre om felen fick vara kvar?

  Men… ”Jag tog tillfälligt ner mitt inlägg då jag inte givit företaget tillräckligt mycket tid att besvara de frågor som jag skickat dem”. Det räcker alltså att säga ”app app app nu fick jag inte tillräckligt med tid för att kunna hitta på ett bra svar” så dras publiceringen tillbaka?

  I andra fall är det ju ”jag har sökt den och den för en kommentar” när inlägg publiceras.

  Vad är skillnaden här?

   Hot om stämning kanske.

    @15.23 För vad exakt?

     Förtal?

      Man kan inte förtala ett företag, därav min fråga 😊 @15.45

       Ekonomiskt förtal går utmärkt

        Ekonomiskt förtal? Sluta med hittepå. Eller syftar du på misskreditering?

         Fortsätt läsa 2 sidor till när du googlar så hittar du begreppet

     Det får du väl fråga företaget eller fru Bloggbevakning om. Jag bara spånade lite utifrån din kommentar.

      Det var ju det jag gjorde? Men lär ju knappast få något svar.

       Jodå! I mitten på juli får du nog ett väldigt luddigt ickesvar 😉

   Helt uppenbart att det här marmorföretaget behandlas väldigt annorlunda jämfört med influencers som anklagade för att sälja vidare Alibaba-prylar. Orsaken tycks vara mer juridiska muskler. Och den som ansvarar för beslutet är väl snarare ansvarig utgivare för nyheter24 än CamCam gissar jag.

   Hoppas influencers som säljer prylar i framtiden hör av sig till nyheter24 och kräver samma behandling som det här företaget. Ogillar den typen av orättvisa oavsett vem det drabbar. Ur någon sorts journalistiskt perspektiv ska alla behandlas lika oavsett hur många jurister man betalar.

    Lol.

    Haller HELT med. Sa trakigt!!!

   Men alltså verkligen, vad är det för tofflande? Framförallt när man läser tillägget i originalinlägget 🤦‍♀️.

    Ja verkligen. När jag läste det ÖVERTYDLIGA tillägget i det återställda inlägget så sjönk Camilla som en sten i mina ögon. Noll intrigitet

  Nu kan alla som frågat om det här inlägget sova gott resten av livet. 👍🏼

   Fast det här var nuläget väcker ju bara väldigt många fler frågor 🤷🏻‍♀️

  Much ado about nothing.

  Detta kallas väl bedrägeri, hästskojare. Bra jobbat bloggbevakning! Gillar inte att bli lurad. Hoppas köparna kräver pengarna tillbaka.

   Men tycker ni verkligen att Bloggbevaknings jobb är klart här? Så mycket mera frågor nu ju och ännu mera att gräva i känns det som. Detta måste vara BB’s mest skummaste ”fall”..

    Camilla kan OMÖJLIGT ha trott att läsarna skulle nöja sig med en copy paste av företagets efterkonstruktion

     Läsarna är ju tydligen aldrig nöjda. Suck.

      Av kommentarer framgår att man ”hoppades att det var plast” vilket är ganska talande för en stor del av läsarskaran här gissar jag

       Ursäkta, men kommentarER? Om det finns mer än en kommentar som skriver att man ”hoppades att det var plast” så får du allt jag äger och har.

        Haha ojojoj

     Hon skriver en skvallerblogg, hon är inte grävande journalist.
     Gräv själv om du inte är nöjd med svaret! Du kan väl också kontakta företaget, deras jurister och experter på marmor? Vad hindrar dig?

      Det som hindrar mig från att få svar är att jag inte har en stor plattform.
      Har man inte egna jurister och ett mediehus bakom sig så blir man bemött av kalla handen, blir ignorerad, blockad och borttagen.

   15.34
   Tydligen inte lönt.

   15.34. Finns de som försökt reklamera men företaget vägrar.

  Vilket antiklimax

  Jag kan tänka mig att bolaget som står bakom Von Chadaux inte köper direkt av tillverkaren. Det finns säkert en huvuddistributör i Europa, som i sin tur har en generalagent i typ Kina som arbetar med en fabrik som gör själva produkterna. (Absolut inte några barnarbetare inblandande, nej, nej.) Därav att Von Chadaux direkt kopplar in en jurist, och de långa svarstiderna.

   Isåfall känns det ju långt ifrån den höga kvalité som de verkar vilja göra sken av att varorna skulle ha. Lite mer koll bör man väl som företag ha om man vill promota lyxvaror.

    Framgår väl mellan raderna att deras selling point är just ”billig marmor”? Exklusivt jämfört med plast, men inte för att vara marmor.

    Du kanske borde läsa på lite innan du pratar. Den bästa marmorn kommer från kina, Turkiet och Italien. Men visst, fortsätt snacka skit

     Skitsnack! Den bästa marmorn kommer från Kolmården!

      Beror väl på vilken look och vilka egenskaper man är ute efter?

   Och generalagenten tycker att det där extremt löjliga svaret räcker. Pinsamt!

  Kanske på sin plats att medge att du hade fel i att det inte är äkta marmor och för den olägenhet detta skapat för bolaget? Eller menar du att det är lite viktigt att du fick en liten vinst i att det pigmenterats och på så sätt rättfärdigar din kompletta miss?

   Ja det är en ganska viktig skillnad. Vad tror du företaget blev så skraja för?

    Företaget har med största sannolikhet påbörjat en stämningsansökan som de dragit tillbaka med anledning av rättelsen. Jag läste BB:s första inlägg om detta och kollade det igen och jag får uppfattningen att det justerats i efterhand där delarna med att det skulle vara något annat material inte längre finns med, om det är så är det säkerligen på grund av stämningsansökan.

     En ärlig fråga. Vad skulle företaget stämma för? Vad är grunden för talan?

      Ja det undrar jag också. Är det möjligen von Cadeux själva som är inne och trollar lite?

   Fast är det Camilla som sagt att det är äkta marmor? Det är ju hon som ifrågasätter det.

    På företagets sida har det hela tiden stått ”äkta marmor ”.

     Och det är det ju uppenbarligen

      Nja. Företaget påstår att de har tagit marmor, och målat den för att den ska se ut som 10 gånger dyrare marmor. Tveksamt om det kan kallas ”äkta” ens om det är sant. Vilket det troligen inte är.

       Om du lägger ett furugolv som du pigmenterar för att få en mörkare nyans, är det fortfarande ett furugolv?

        14.24
        Nä inte om det är högkvalitativ furu av enklare sort som fägbalanserats och fått skapad ådring, då är det valnötsgolv av äkta trä.
        Men bara för att äkta valnöt är så hutlöst dyrt.

       18.12
       Ser inte ens målat ut, på denna bild ser man skarven på foten där folieringen möts.
       https://petratungarden.se/2019/07/02/billigt-marmorbord/#

   Hur pigmenterar man ens marmor?

    Marmor är ett poröst material så förmodligen med en färg så sugs upp och sedan ytbehandla för att låsa in den.

     Det är folierat, skulle alla bord vara handmålade skulle dom vara mycket dyrare.

      Om det tvistar de lärde

       I detta fall de olärda. Ådermålare vet dock.

  Jag skulle vilja såg ett bord mitt itu för att se vad som finns där i. Av all ytbehandling att döma så kan dom lika gärna ha en stålkärna lindad i hundra lager plast istället för marmor.

   Ska vi crowdfunda och köpa ett bord och undersöka? 🤣

    Jaaaaaa!

   Då får du även köpa en rejäl såg.

    Har några stenborrar och snigeldynamit så det lär göra jobbet, även om man får vänta en dag. Skulle också kunna gissa på betong som deras bordsmaterial. Tungt och billigt, och med rätt ytbehandling kan man lura influencers som gärna vill ha exklusiva grejer utan att behöva betala för det.

     Hur orkar du?

      Det är intresse helt godkänt av Henrietta och spenderbyxor-ombudsmannen!

      Orkar vad? Kommentera? Borra? Ifrågasätta ett företag?

  Jag skulle vilja få en förklaring till varför företaget hanterat alla frågor genom att ta bort kommentarer och blocka användare på instagram. Och vägrat svara på mail

   Ja, om det nu är så som de skriver här, kunde de väl bara lugnt förklara det för alla frågvisa? Det framstår ju som betydligt mer seriöst att svara på frågor än att hysteriskt radera och blockera. Varför inte bara berätta det de så tillrätalagt och sakligt berättar här? Om det nu är så det gått till gällande alla deras produkter?

  Tycker som många andra här att det tvärtom finns mycket mer jobb att utföra? Detta inlägg gav mer frågor än svar. Deras svar är absolut inte godtagbart, finns extremt många frågetecken där.
  (Men självklart bra avslöjande och bra jobb från din sida Camilla, men tycker de kommer undan lite lätt?)

   Kommer undan ”lite lätt”?
   De kommer undan helt och hållet!

    Det har du helt rätt i, var kanske lite för snäll i min kommentar.

   Hon måste kanske släppa detta…

  Tror fortfarande att det kanske rent tekniskt kan klassas som marmor, men att det gjorts av restbitar som pulvriserats och sedan blandats med plast för att få till ”skivorna”. Litet färg på det för att få fram ådringen, så är det klart.

  Och knappast att de ovala bordsunderredena gjorts av ett enda block marmor som sedan urholkats …

   Jag är också övertygad om detta, pulvriserad marmor och plast, de kan ärligt säga att det ÄR marmor, dock inte ren marmor i block vilket förmodligen är vad många kunder trot att de köper. De lindar in det väldigt också, de vill verkligen inte skriva att så är fallet men de kan heller inte skriva att det faktiskt är stora block av ren marmor. Jag skulle vilja fråga om själva borden är 100% marmor, frågan är inte ställd och därför tycker jag inte detta känns färdigt än. Är ett bord ett guldbord om det är i plast men med en nypa guld? Tycker det här är rätt viktigt ändå

    Den delen av borden som består av marmor är 100% äkta marmor 😉

    Det är som att säga att spånskiva med fanér är ”äkta trä”. Det är ytterst vilseledande, tveksamt om det ens är lagligt.

     Om man lägger ett furugolv och lägger en pigmentering på, är det furugolv?

      Alla våra golv är tillverkade av äkta ek av hög kvalitet, men vi utgår från en enklare sort som obehandlad kan variera i färg. Denna ek förädlar vi till en exklusiv finish genom en omsorgsfull ytbehandling där vi bland annat balanserar färgerna och skapar trämönstret. Detta görs utifrån ett antal olika mönster som används.
      Delar av mönstret kan därför återkomma på olika golvplankor. Det handlar inte om massproduktion, utan det ligger många timmars handarbete bakom varje golvplanka.

      För oss är skapandet av ytan och dess mönster ett sätt att kvalitetssäkra att våra kunder får ett vackert och hållbart golv som motsvarar deras förväntningar. Det är nämligen komplicerat att köpa golv i naturlig trä online. Det finns helt enkelt risk att golvet som kommer fram inte ser ut som kunden skulle önskat. Golvplankor kan bli ”mer unika” än vackra.
      Våra golv med skapad ådring på ytan passar för en målgrupp som önskar ett golv som är så lik produktbilderna som möjligt. Men inte minst kan vissa sorters naturlig trä göra ett golv hutlöst dyrt. Att vi skapar och förädlar ytan är ett sätt att erbjuda en mycket exklusiv finish till ett i sammanhanget måttligt pris, och ett sätt att göra det möjligt att använda ett trägolv i vardagen utan att vara rädd för repor. Därmed inte sagt att vi säljer billiga golv, men skulle golven tillverkas i samma form och storlek av Kalifornisk Redwood eller Asiatisk Körsbär – ja, då skulle priset på ett sådant golv bli 8–10 gånger högre. Skulle man föredra golv med naturliga ådringar och kan acceptera att det kan skifta mycket i både ådring och färg ur samma sorts träd, har vi andra modeller att erbjuda. Vår vision är att kunna erbjuda kvalitativa golv för alla smaker.

      Nu har jag bara bytt ut några få ord från företagets svar. Vad är det jag beskriver? Är det ett kraftigt gediget ekgolv. Eller är det ett laminat klick-golv med skapat ekmönster på?

   Kan det verkligen på riktigt klassas som äkta marmor om man blandat ihop massa spillbitar med plast?
   Gör man det med trä heter det spånskiva, plywood eller mdf…

    Det kanske inte finns något vedertaget sätt att ”klassificera” marmor (såsom man såklart måste ange om ett smycke är i guld eller guldpläterat), fejkmarmor på det här sättet måste ju vara rätt nytt ändå. Och de har ju hunnit sälja en hel del, förmodligen många dom trott att de köpt 100% marmor

     Fast det finns visst en klassifikation för marmor. Marmor är kalksten och bildas när kalkstenen utsätts för högt tryck och höga temperaturer under en längre tid.
     Den klassificeras i grupp A-D beroende på vilket tryck och temperatur kalkstenen utsatts för. A har bäst kvalitet och D är sämst kvalitet.

      Det är ju klassifikation av äkta marmor, hur skulle man klassificera ”marmor” där kanske 1% eller 5% av ett bord är äkta marmorpulver och resten plast? Spelar ju mindre roll vilken kvalitet marmorpulvret har då, och vad jag vet finns det ingen regel som bestämmer hur många % marmor det ska vara i ett bord för att få kalla det marmorbord.

       Om enbart 1-5% av ett bord består av marmorpulver så är det inte ett marmorbord. Punkt.

       Om enbart 1-5% av ett bord består av valnöt så är det inte ett valnötsbord man har. Punkt

  Det var ju inte bara fråga om mönster utan även om vikten på borden. Det var ju nån här som räknade ut att om borden skulle vara äkta marmor borde de väga betydligt mer än vad företaget skriver att de väger. Så istället för att väga 65 kg borde de väga 300-400 kg.

   Det var nog jag som räknade ut det, men om man istället räknar med hoplimmade skivor som är typ 25 mm tjocka så stämmer vikten men vad som anges på hemsidan. Som jag skriver 16:04 tror jag att det är marmorpulver det handlar om.

   Men! Förklara för mig den som kan hur de tillverkar de ovala bordunderredena! Om det skulle vara ÄKTA marmorsten rakt igenom, så skulle fabriken alltså hugga bort det alla mesta på insidan för att få underredena flyttbara? Knappast. Igen, det är med största sannolikhet marmorpulver som används.

    Om man använt spillbitar från vad man kallar ”äkta marmor”, pulveriserar det och pressar ihop det till en skiva eller underrede. Är det då egentligen ett marmorbord?

    Funkar samma logik på trä? Det vill säga, om jag har spillbitar i ”äkta mahogny” som jag maler ner och pressar ihop till en skiva. Är det då en mahognyskiva jag har? Eller vänta, är inte det vad vi benämner som spånskiva?

     Nej precis, det är inte äkta marmor i så fall.

  Tror företaget tappat mycket goodwill på sitt sätt att vilseledanda och inte bemöta sina kunders frågor.
  Att de skulle dömmas för tex falsk marknadsföring är inte alltid det viktigaste. Tycker att bloggbevakning kan ta åt dig äran av att företaget nu fått ändra i sin marknadsföring och inse att det inte lönar sig att lura kunder i längden.

   Något säger mig att deras klientel kanske inte bryr sig så mycket om goodwill.

  OT men imponerad av Henrietta Fromholtz förmåga att klappa sig själv på axeln och totala oförmåga att ta kritik.

   Vad har hon gjort?

   Hade aldrig hört talas om henne innan men var tvungen att googla och hittade hennes blogg och inlägget ifråga. Både det hon fick kritik för och hennes försvarsinlägg. Vilken dårfink. Nytt guilty pleasure att följa.

    Hon känns så…verklighetsfrånvänd?

  Det här är till Camcam som skrev imorse om Bisse_ och hennes Bee kollektion.
  Här kan man se plagiat av Gucci loggan som används på deras väskor.
  nåt annat osmakligt som företaget Ioaku profiterar på är detta kolla.
  Folk dör i världen pga detta och att hon har mage att sälja örhängen med detta text på 🙁
  https://ioaku.com/product/statement-corona-stud/

  https://ioaku.com/?
  gclid=Cj0KCQjwp86EBhD7ARIsAFkgakgadsLlWPjzuX0gamLVUcbT3RPYJ40SLAY0LDIj6uDimDuynKS4UjsaAnJkEALw_wcB

  Har du ens gått in på deras hemsida och läst på vad de skrivit?
  De är ju ännu mer otydligare nu än förut!
  Nu skriver de: Ett av stegen i vår unika process innebär att vi skapar en yta där vi kosmetiskt balanserar vithet och marmorering på marmorn.
  De skriver ingenstans att de SKAPAR ådringen. Utan på hemsidan låter det ju bara som att de gör de vita vitare och marmoreringen svartare. Vilket inte alls stämmer överens med svaret du fått.

   Nä det är nog bara du som tolkar det så. Jag fattar direkt vad de menar. Men visst, autistiska människor som du behöver att någon ska rita för dem för att de ska fatta

    Ursäkta? Vad är det för jävla överlägsen och bitchig ton du har?
    Gå och lägg dig

    Texten är ju uppenbarligen skriven för att ingen ska kunna fatta ordentligt, imponerad om du kan redogöra för vad som sker. De har ju skrivit så luddigt och målande med betydelselösa ord för att ingen ska kunna komna och klaga på att de ljugit.

    Vill du förklara är dom menar då.

     Till 17.36

    Hellre autistisk än dum i huvudet.

   Oj, blir nästan lite imponerad hur de lyckas skriva något som låter fint men samtidigt inte säger någonting!

   Ett av stegen, vad är de andra stegen i processen?
   Unik process, jasså, världsunik process eller? Vore intressant att veta mer i detalj om hur denna unika process går till.
   Skapar en yta, vad är ytan skapad av?
   Kosmetiskt, vad menar de med det egentligen? Vad tillför eller förklarar ordet kosmetiskt här?
   Balanserar vithet och marmorering, då tolkar man det ju som att det fanns en naturlig marmorering redan innan processen, men det kan det ju omöjligt vara eftersom borden är lika?

  Äntligen en influencer som använder sin makt till att skapa viktig förändring. Heja dig!

   Du skämta med mig aprillo?

   Vad för förändring?

  Det enda det här inlägget visar är att von chadaux mörkar för sina kunder och att Camilla lägger sig platt när hon blir rädd.

  Vad är det för domstolshandling som My Martens förekommer i? Tyvärr kan jag inte se den eftersom MrKoll tar betalt för det.
  https://mrkoll.se/person/my-christine-martens-keramikens-vag-5-marsta/cYfrmUxasqqkmUxauerAmUxapuhQcYfrkyqRaQdYQabTAQmcYfr

   Betala då?

   Det handlar om sonens boende. Parterna kom överens så det är en stadfäst förlikning. Släpp det nu.

  Trist för Janemarina

  Svaret du fått är ju allt annat än klart och tydligt!

  De skriver: ”Alla våra marmorbord är tillverkade av äkta marmor av hög kvalitet, men vi utgår från en enklare sort som obehandlad kan vara vit, vitgrå eller grå.”
  För det första så finns det inget äkta eller oäkta när det kommer till marmor. Antingen så är det marmor och är då ett marmorbord. Eller så är det inte marmor och är då inte ett marmorbord.
  Vad är det för slags marmor? Var kommer det ifrån? Det är saker man SKA veta om man arbetar i materialet. Om det är en ”enklare” sort så innebär det ju att det har lägre kvalitet. Marmor har olika klasser, vilken klass är det som det handlar om här?

  De skriver också: ”Denna marmor förädlar vi till en exklusiv finish genom en omsorgsfull ytbehandling där vi bland annat balanserar vitheten och skapar ådringen.”
  Vad innebär förädlingen? Vad innebär ”balansera”? Hur skapas ådringen? Och varför står det något helt annat på hemsidan?

  Vidare: ”Detta görs utifrån ett antal olika mönster som används. Delar av mönstret kan därför återkomma på olika exemplar. Det handlar inte om massproduktion, utan det ligger många timmars handarbete bakom varje produkt.”
  Hur kommer det sig att spånskivor på Aliexpress har exakt samma mönster? Var kommer deras mönster ifrån? Hur ”görs” ådringen? Målas det på enligt en mall, eller är det så att den här ”förädlingen till en exklusiv finish” egentligen innebär att ytan lamineras med ett mönster? Och hur många timmar handarbete ligger det egentligen bakom varje produkt?

  Sedan: ”För oss är skapandet av ytan och dess mönster ett sätt att kvalitetssäkra att våra kunder får ett vackert och hållbart bord som motsvarar deras förväntningar. Det är nämligen komplicerat att köpa möbler i naturlig marmor online. Det finns helt enkelt risk att varan som kommer fram inte ser ut som kunden skulle önskat. Bordsskivor kan bli ”mer unika” än vackra. Våra marmorbord med skapad ådring på ytan passar för en målgrupp som önskar ett bord som är så lik produktbilderna som möjligt.”
  Hur vet de vad kunderna förväntar sig? Har de gjort en marknadsundersökning? Eller vad är det som ligger som grund till detta uttalande? Är det inte så att kunderna förväntar sig ett bord i 100% marmor och därmed fattar att bordet kommer att vara unikt? Är dessa människor införstådda i att de egentligen inte är företagets målgrupp?

  Vidare: ”Men inte minst kan vissa sorters naturlig marmor göra ett bord hutlöst dyrt.”
  Här tror jag inte att de märkte att de försa sig. Det de kallar för ”naturlig marmor” ÄR ”äkta marmor”. Marmor kan omöjligt vara onaturlig och marmor är alltid marmor. Precis som en apelsin alltid är en apelsin och aldrig kan vara fejk.

  Sedan börjar de ordbajsa rejält! och säger då: ”Att vi skapar och förädlar ytan är ett sätt att erbjuda en mycket exklusiv finish till ett i sammanhanget måttligt pris”
  Så, själva ytan är skapad av något annat material? Vad är då det för material? Hur tjockt är det? Och hur mycket är det egentligen i bordet som består av marmor? Vad är det som gör den här finishen exklusiv? Och hur går exklusivitet ihop med det ”måttliga” priset?

  Och så säger de det här: ”skulle borden tillverkas i samma form och storlek av italiensk Calacatta eller Statuario-marmor – ja, då skulle priset på ett sådant matbord bli 8–10 gånger högre.”
  Vad är det då egentligen som gör att de här ”äkta” marmorborden har kunnat gå ner så extremt mycket i pris? Speciellt när varje bord tar många timmars handarbete att färdigställa. Den ekvationen går verkligen inte ihop.

  Och detta: ”Skulle man föredra marmorbord med naturliga ådringar och kan acceptera att det kan skifta mycket i både ådring och färg ur samma sorts marmorsten, har vi andra modeller att erbjuda”
  Marmorbord har ALLTID, alltid naturliga ådringar. Marmor skiftar mycket, punkt. Om det inte har naturliga ådringar så är det inte naturligt och då är det inte marmor.

  ”Vår vision är att kunna erbjuda kvalitativa marmorbord för alla smaker.”
  Okej, så det är enbart en vision? Målet är att till slut erbjuda kvalitativa marmorbord? Det är inte en affärsidé? Något som de går efter idag?

  ”Har vi tidigare varit otydliga på vår hemsida så beklagar vi detta. Vi har sedan diskussionen uppstod uppdaterat våra texter på hemsidan, och vi står också i startgroparna för att utveckla en ny design av webbshopen där vår avsikt är att göra en tydligare distinktion mellan marmorbord med en ytbehandlad marmorering samt marmorbord med helt naturliga ådringar.”
  Vad består egentligen den här ytbehandlingen av? Dessutom så är texten på hemsidan ännu mer vilseledande idag då produkttexterna består av extremt mycket ordbajseri och ”fina” uttryck. Den texten går inte heller alls i linje med vad som kommunicerats ut här.

  DESSUTOM, så är sättet de bemött frågor på från andra folk under den här tiden under all kritik! De har tagit bort precis varenda kommentar som inte består av hjärtan och pussmunnar på sin instagram. De blockar folk och vägrar svara på mail.
  Att det dessutom tagit över 45 dagar för dem att komma med den är väldigt tvivelaktiga efterhandskonstruktionen är helt sanslöst dåligt.

  Jag undrar, HUR kan du överhuvudtaget tycka att ditt jobb är färdigt här?

   TACK!!

   DU borde hållit i den här granskningen istället. Jag undrar också hur C kan tycka att hennes jobb är gjort. Snarare tvärtom, det här väcker ju bara 1000 nya frågor..!

    Visst gör det?!
    Otroligt att det bara släpps sådär lättvindigt.
    Om Camilla vill ha hjälp med sin granskning så är det bara att kontakta mig. Hon har min mail.

    1000 nya frågor ja. Jag kan förstå att det blir väldigt tidskrävande att jaga efter svar på dem också.
    Camilla får gärna kontakta mig om hon behöver hjälp att göra det här ordentligt. Jag har lämnat min mail 😉

   Detta ☝🏼👌🏼

   Pols Pottens bord i mdf+recin med marmor-effekt har samma mönster.
   https://fotello.fr/en/791-dining-table-round-effect-marble-pols-potten.html?text1=undefined&text2=undefined&color= så har

  Camilla du förtjänar att få ett pris. Helt galet hur mycket scams/liknande du hittar på företag och personer.

  Mkt bra jobbat!

  Är det någon som frågat dem hur ”färgbalanseringen” och den ”skapade” ådringen går till, är det handmålat enligt dem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *