Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

Ps! Tjafsa mindre!

973 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  God helg!

  Lekar!

  Har fått i uppdrag att ordna en lek/något spexigt för en kollega som ska sluta. Vi har högt i tak (!) och kan vara både seriösa och barnsliga. Har ni tips på lekar eller något kul att hitta på. Vi är 6 personer. Inne/ute spelar ingen roll. Under dagtid ska vi göra detta om det har betydelse.

   Köp Bäst i testboken och ta några roliga test därifrån!

   Ett tips är att googla ”Egoina lekar”, hon har gjort många lekinlägg genom åren!

   Annars tänker jag spontant på den där tipsrundeklassikern där man använder deltagare som svarsalternativ. Typ ”Vem är mest pricksäker?” och så är 1,X,2 olika deltager namn. Dessa får sedan tävla fram svaret, t.ex genom att kasta pil.
   Förstår du vad jag menar? 😬 Finns säkert bra frågor till det om man Googlar.

   Gör ett eget sommarkryss! Med lite musikquiz frågor också!

   En bra gren är att på en hundralapp få det längsta kvittot i närmaste butik. Kanske egentligen inte är vettigt för tillfället med Corona. Men det är kul. Folk får köpa typ en potatis, en gul lök, en hallonbåt eller vad de kan hitta på som är billigt för att få ett så långt kvitto som möjligt.

    Men nej, fy för att sitta i kassan när de leksugna vuxna kommer in.

     Ja men de jobbar, inte lekar. Skit i dem. 🙂

   Drinktävling, alla får göra varsin drink och så röstar ni vem som gjorde godast, kul grej. Eller quiz/tipsrunda om kollegan i fråga eller om personerna på plats 🙂

  Söker tips på spahotell i Skåne! Planerar ett besök + övernattning med min mamma!

   I en pandemi?!!

    Jajamän, det är till sommaren och då är vi både vaccinerade så oroa dig inte!

     🤦🏼‍♀️

      Men ge er. Någon gång måste man få börja leva igen, och står ingenstans att hon tänkt träffa/trängas med massa människor

       Och som hon skrev, de är båda vaccinerade. När ska folk få börja göra saker menar ni?

       Man ska fortsätta följa restriktioner och rekommendationer som vaccinerad just nu. (Därmed inte sagt att man inte kan bo på hotell två stycken).

        Du vet faktiskt inte om de bor tillsammans eller inte. Eller kanske har varandra i sin bubbla.

         Svarade på ”när ska man få blrja göra saker”.

   Ystad saltsjöbad

    Ystad är inte det lugnaste spat, men hållet ändå sjukt hög kvalité, särskilt om de hinner öppna sin frukostbuffé

   The Lodge!

   Mossbylund är jättetrevlig!

   Ystad saltsjöbad är otroligt fint. Mossbylund är också härligt. Ronneby är något mindre lyxigt men också värt ett besök.

    Tack för alla tips! ❤️

   Brösarps gästgiveri, både spa och fantastisk mat…speciellt skånsk äggakaka. Deras frukostbuffé är magisk😍😍😍

   Ring Löwengrip. Hon har var snart testat alla 😊

  Jag håller på att försöka sluta nattamma vår 9 månaders bebis då jag snart börjar jobba och hon ammar/snuttar hela nätterna igenom och det är inte hållbart när jag ska jobba. Är inne på fjärde kvällen nu och hon är fortfarande lika arg när jag ska natta henne, även fast pappan tagit första nätterna som många rekommenderar. Men så fort jag kommer tillbaka är hon ledsen igen… OCH hon vaknar fortfarande varje timme från att vi lägger henne. Dagtid har amningen själv minskat successivt i och med att hon äter mer mat. Jag skulle gärna behålla kvälls- och morgonamning ett tag till, men börjar tvivla på om det alls går? Hon blir HELT hysterisk när jag försöker natta/natta om henne utan bröstet. Så fort pappa tar över går det bra att bli vaggad, men hos mig vill hon bara ha bröstet (förståeligt). Tilläggas bör att hon alltid varit extremt snuttig då hon varken tagit flaska eller napp, så bröstet har liksom varit det enda för henne.

  Tänker att jag kanske måste sluta amma helt för att hon inte ska bli ”frestad”, för att jag ska kunna börja natta henne på något annat sätt? Eller kommer hon vänja sig och finna lugnet även hos mig utan bröstet? (Trots att vi försökt flera kvällar/nätter nu utan bättring…). Vill inte ha några pekpinnar angående att sluta amma eller ej, ber endast om erfarenheter från andra som haft ”snuttiga” bebisar och hur det gått för er att sluta nattamma. Var ni tvungna att sluta amma helt i samma veva eller kunde ni amma lite då och då? Tog det länge för er att ”ta fighten”? Börjar känna mig sjukt trött och uppgiven…

   Och ja det kanske låter ivrigt att hoppas på förändring så snabbt men flera i min närhet har liksom upplevt att efter typ två nätter så har bebisen anammat det nya mönstret, därför funderar jag på om vi alls kommer att lyckas få henne att etablera nya vanor eller om hon kommer fortsätta att protestera såhär (jobbigt för oss båda…)

    Jag vill minnas att det tog en knapp vecka för våra barn. Men vi fick dem att äta välling istället på natten. Förstås inte det bästa, men det funkade! Och räckte med att de åt när de somnade och en gång, vid fyratiden. Istället för att snutta hela natten, helt klart att föredra 😊 (de har inte några hål i tänderna och det där är nu länge sedan).

     Min bebis var väldigt snuttig men hade ett gosedjur som substitut. Tog inte napp. Min partner tog alla nätter när jag skulle sluta nattamma. Tror det tog 2 veckor innan bebis fattade grejen och accepterade situationen.

     Jag upplevde att det var lättast att först dra ner det till 1 gång/natt 1 mån och sen sluta helt. JAG behövde den månaden för att ställa in mig mentalt på att sluta amma. När jag väl hade bestämt mig så var det lättare att stå emot bebis önskan om att snutta (Dvs bita mig i bröstvårtorna).

   Finns ingen som skriver så långa kommentarer som en mamma med familjelivsfrågor!

    Vilket bra svar på ts fråga. Mkt konstruktivt. Suck.

    Nää, får se om någon orkar läsa. Själv orkar jag inte regga ett konto på Familjeliv för att få svar på min fråga, därför frågar jag hoppfullt här 😉

     Bästa tipset är att bestämma en linje och köra på det. Antingen sluta amma helt (antagligen lättast), eller tex ha så pass mycket kläder att det är omöjligt för ungen att dia. Riddarrustning eller rymddräkt eller så.

     Förstår att det är första barnet och att det känns som ett jättejobbigt problem just nu, men om ett par månader är det glömt hur ni än valde att göra. 🙂

    Finns ingen som skriver så osköna och bittra kommentarer som ”barnfria”!

     De kan liksom inte bara skrolla förbi.

      Nej det är verkligen underligt! De klagar på att ingen förstår att de är frivilligt barnfria och ändå är de själva de enda som tar upp ämnet hela tiden! Vi som har barn försöker inte övertyga andra om det förträffliga med föräldraskapet. Kunde egentligen inte bry oss mindre. Tycker snarare att det är bra att människor som inte vill bli föräldrar tar sitt ansvar och låter bli.

       Hahaha joo det är det massa föräldrar som gör… 😄 Bra om inte just du gör det dock.

       Känner mest att jag inte vill ha en unge klängandes på mig i 18 år, minst. Jag vill kunna göra som jag vill utan att något ska hindra mig, behöva skaffa barnvakt eller vad som. Har ingenting med nå ansvar att göra. Jag vill bara kunna leva helt enkelt.

       Har aldrig på 30 år, mött en barnfri person som tar upp barnämnet, just sayin

        Jo vi vet liksom anledningarna också. Ingen har undrat

         Ok, finns säkert någon som vill läsa mitt svar, du behöver inte 😊

     Finns inga så bittra som de som klagar på oss (jag själv frivilligt) barnfria!

      Varför skulle vi klaga på er? Bra att ni tar ansvar och låter bli om ni inte vill! Världen är full av barn som inte får den omsorg och kärlek som de behöver! Och då har säkert många av barnen föräldrar som valt att få dem.

       Ja det kan man undra men många gör det tyvärr. Provocerar en hel människor konstigt nog.

      Tycker det är bra att du låter bli att skaffa barn. Lämna det till de som vill! Du har mitt fulla stöd.

      Det heter barnlös, inte barnfri.

       Det heter barnfri om det är självvalt

        Haha nej 🙂

         Eh jo. Barnlös antyder att man saknar nåt man vill ha. Barnlösa försöker skaffa barn.

          Ursprungligen så betyder ändelsen ”lös” bara en avsaknad av. Som benlös t.e.x.

           Exakt. Och barnfria är har inte en avsaknad av barn. Jag är heller inte hundlös, jeeplös eller cancerlös (nej barn är inte som cancer, hundar eller bilar, ni behöver inte hetsa upp er).

          Håller med förutom den sista meningen. Alla barnlösa försöker inte skaffa barn. Man kan önska att man hade barn men ändå inte försöka skaffa dem av olika anledningar.

           Ja sant, de flesta skulle jag skrivit.

     Varför citationstecken??

      För att det var ett citat?

       Så funkar det inte. Man citerar inte vanliga ord från en annan text.

       Ni som är ”föräldrar”. Så skriver man ju inte? Ser ut som man inte tror på det.

    Varför läser du om du känner att frågan inte är ämnad till dig? Tror du att det i den långa kommentaren ska komma något som är matnyttigt för dig? För övrigt tycker jag att det är väldigt oförskämt att kapa en tråd med sånt dravel du kommer med. Skapa en egen tråd istället. Eller häng i ett annat forum!

     Kränkt 😄

      Irriterad!

       Så onödigt att bli irriterad över…

   Testa med napp nu när du tar bort bröstet❤️ Lycka till!!

   Just vid 9 månader är det nån separationsfas de går igenom, så att sluta amma just då är extra känsligt.

   Om man själv VERKLIGEN har bestämt sig tar det 3-4 dagar. Pappan tar alla nätter och erbjuder flaska med vatten om/när bebisen vaknar.
   Du sover inte i sovrummet. Sen när du ”kommer tillbaka” till sängen efter 4 dagar så var iklädd pyjamas och liknande så inga bröst anas.

   Det kommer funka. Men man själv måste ha bestämt sig och orka👍🏻

    Fast i den här ekvationen finns inte barnets åsikt. Alls. Lite ge och lite ta och det där..

   Läs på om barns utveckling, vid 8-9 månader går de igenom en separationsfas som kan försvåra..

    Sånt spelar verkligen ingen roll. Man kör! Det är svinjobbigt men efter någon vecka är problemet borta.

     Klart det spelar roll.

   Dricker hon välling? Min dotter sov som en stock efter en flaska välling och vaknade en gång på natten sen för blöjbyte och en ny flaska välling. Försök varva amning med välling så blir hon mättare och det går lättare än att bara sluta amma rakt av! 😄

    Ja så var det för oss också 😊

   Tror du måste sluta amma eller som nån redan skrev, pappan tar alla nätter tills det ”sitter”. Accepterar hon flaskan under dagen? Min dotter tog typ 4 veckor att ta flaskan, provade alla sorter och alla tillvägagångssätt tills jag nästan gav upp. Svärmor lyckades att få henne att acceptera flaskan tillslut.

   Angående smuttande: det hjälpte jättemycket för oss att ha en bra rutin där hon åt mat och ammades/flaskmatades vid specifika tider. Vi följde en engelsk kvinnas schema som heter Nanny Louenna. Detta säkrade att hon var riktigt mätt under dagen och att hon därför kunde klara sig under natten. Det tog kanske två veckor med en ganska strikt grund angående schemat (alltså inte avvika mer än 15 min) på dagen samt utfasning av nattammandet. Vi lyckades utan en massa tårar och brustna föräldrahjärtan, just för att hon blev nöjd under dagen.

   Hoppas det hjälper, dock vet jag att allt inte funkar för alla. Min dotter var 6 månader när vi fasade ut amningen/sov igenom hela natten (hon gjorde det först mellan månad 4-5 och började sedan vakna typ 4 per natt mellan månad 5-6) och det var nog lättare i den åldern. Nu är hon 10 månader och betydligt mer ”mammig” så jag fattar att den kombon är jobbig.

   Vi hade samma problem. Vi testade, gav upp, väntade några veckor, testade igen, gav upp osv. Sen när hon blev kanske omkring året då började jag guppa henne på rumpan varje gång jag kände hennes blöta lilla mun på min axel. Så gav jag tutte ibland och ibland funkade rumpguppet. Nu ammar jag bara på dagarna, och hon är 17 månader 🙂

   Min son var EXAKT likadan, han använde mig som napp fram tills 9 mån då jag höll på att bli galen, då lärde vi honom att somna själv i egen säng. Halleluja, vi fick livet tillbaka!

   Vi gjorde som så att vi bestämde oss att ”på onsdag kör vi” och så hade vi en linje vi båda följde – vi sitter i vår säng bredvid hans, tar inte upp honom men finns där, och så får han bli hur arg han vill men vi hyschar och klappar på honom så han vet att han inte är ensam, HAN TAR INTE SKADA AV DET DET KOMMER BARA BLI BÄTTRE FÖR OSS ALLIHOP och så laddade vi upp med snacks till mig som skulle ta första nätterna. Vi resonerade som så att det skulle bli en alldeles för stor förändring om vi tog bort mig helt, eftersom han bara somnat ihop med mig sen… alltid. Aja, trodde att det skulle bli några förjävliga nätter och fick verkligen *brace myself* men första natten somnade han på 45 min, vaknade kanske… tre ggr och då kanske det tog 10-30 min att få honom att somna igen. Natten efter tog det 30 min, och sen har han i princip slutat vakna på nätterna. Bara se till att hon äter ordentligt på kvällen så att ditt samvete är rent och du slipper oroa dig för nånting, och så väljer ni en linje och HÅLLER den. Det kommer gå bra!

   Åh alltså jätte tufft. Jag har med snuttiga sovvägrare. En är 3 år nu och har precis börjat sova hela nätter. Den andra är 11 månader och jag har inte orkat ta fighten än.

   Men som tidgare nämnts så är det separationsfas så eventuellt värt att vänta.

   Lyssnade på massa poddar om sömn på rulla vagn kommer jag ihåg, då var det en sömncoach som sa att de flesta av hennes kunder kommer till henne när barnen är 8 månader för de är så trötta då. Men det är en tuff fas man måste ta sig förbi.

   Pallar du så kör en månad till.

   Jag körde avvänjningen själv ville inte att hon skulle bli av med både mig och bröstet samtidigt. Det tog några nätter sen blev det lite bättre. Sen fick vi sluta samsova för att hon vaknade hela tiden när jag rörde mig i sängen. La till välling men blev absolut inte perfekta nätter för att vi slutade amma, men vi kunde iallafall dela det.

   Lycka till! Det kommer gå, snart är bebisen 3 år och du undrar vad som hände. 🙂

   Tänker att det är svårare om de inte har något substitut? Min dotter har aldrig velat ha napp, hon är ett år äldre än din och ja, det är ett evigt snuttande på nätterna. Men hon sover o då kan jag sova. Ta små baby steps åt rätt håll!

   Låt pappan ta fler nätter, tills hon sover sig igenom större delen av natten. Orimligt att du ska natta om henne utan amning efter 3 dagar om hon har ammat nattetid hela sitt liv (9 mån).
   Jag kunde sluta nattamma båda vepa barn men fortsätta med kvälls/morgonamning ett bra tag till. Men pappan fick ta nätterna i övergången (1-2v åtminstone).
   Mitt tips är att vara konsekvent och absolut inte börja vela eller ”amma lite” om du verkligen bestämt dig för att sluta nattamma. Det blir bara utdraget och en jobbigare kamp då.
   Lycka till! Och vad skönt att snart kunna sova bättre!! 🤦🏽‍♀️

    Skulle vara 🙌🏼 Och inte 🤦🏽‍♀️, men jag slant på tangenterna 😊

   Jag slutade nattamma när mitt barn var 1 år, vi försökte innan men det gick inte så bra. Läste nånstans att de kan vara omogna för att sluta innan 1 år, men alla ungar är olika. För oss funkade det att pappan tog hela natten själv, jag sov i ett annat rum och efter ca 2 veckor gick nattningarna bättre utan amning och efter ca 2 månader utan nattamningen slutade vi även dagamma. Mitt barn var precis som ditt verkar det som, vaknade typ varje timme hela natten när hon ammade men vaknar nu enbart var 3-4:e h. Trots att man gärna vill att det ska gå på ett särskilt sett måste man ju förhålla sig till vad ens barn ger en för signaler. Är det skitsvårt att sluta nu så vänta några veckor o testa igen. Det kommer lösa sig när du ska jobba, barnet kommer vänja sig tillslut

    Hej och tack ALLA från TS! Superbra tips ni har kommit med och skönt att inte vara ensam. Hinner inte svara var och en men så tacksam att ni tagit er tid att svara mig och nu har jag lite mer att gå på. Tack 🧡

   Jag behöll amningen vid nattningen och slutade bara på natten. Är självstående så hade ingen partner att lämna över till. Tror på ett sätt att det är bra, jag visade min dotter att jag fortfarande fanns kvar men att vi inte ammade på natten. Det tog ett tag men tror mest att man får härda ut. Lycka till!

   För mig gick det inte så bra! Vi samsov & hon hittade bröstet även om jag sov i pyamas. Hon fick välling, men använde mig som snutits. När hon var 1,3 träffade hon en kompis med napp & först då tog hon napp. Har inga bra tips, men gröt & välling på kvällen kanske. Lycka till!

   Synd på alla tråkiga kommentarer du också fick, trodde ÖS betydde att man fick ställa vilka frågor man ville..

   I vilket fall, här har du en med exakt samma erfarenhet där barnet inte tog något förutom bröstet och jag ammade nätterna igenom. Vid 8 mån gjorde vi ett riktigt försök att sluta men efter tre dagar kapitulerade vi. Det gick verkligen inte, antagligen var det en usel period att försöka för många barn är i separationsfasen kring den åldern.
   Jag trodde jag skulle få amma till ungen tog studenten vilket även BVC skämtsamt sa med tanke på hur extremt snurrig hon var.
   I vilket fall, vi gjorde nästa försök vid 14 mån och då genom att jag sov borta en natt (sen ett par nätter i gästrummet) och otroligt nog funkade det hur bra som helst. För säkerhetsskull sov jag med tajt sport-bh första tiden efteråt.
   Jag tror det kan vara svårt och förvirrande för barnet att få amma vissa stunder men inte alla om den är van att amma mycket plus inte tar något annat substitut, så kanske att du ändå bör överväga att sluta helt?

    Det betyder det, men folk fattar inte det.

  Har ni sett Penny Parneviks napp som
  Ska skydda bebis mot covid , som
  Har en luftfilternapp. Sjukaste ja sett , att hon ens får sälja sånt skit

   Det finns ju ett helt eget blogginlägg om det här lite längre ner

   Bebisen eller bebisar.

   Bebis, vilken bebis?

   Det är verkligen galet! Dessutom verkar filtret löstagbart och det känns rent livsfarligt. Man ska ju inte ha småsaker nära sina bebisar som de kan få i halsen. Här sätter man dem i munnen 😱

   Tyckte det var lite komiskt att hon skrev att de pratar mycket om bakterier med barnen. Den ena är 1,5 och den andra typ 2 minuter gammal, tror inte de tar in så mycket av den infon 😆

   Kan inte sluta tänka på att 1. De andas med näsan och 2. Om de skulle andas med munnen och suga nappen samtidigt – svälja luft och få magknip.

   Bisarrt och borde väl egentligen tigas ihjäl 😆😤

  Någon annan som saknar Johanna Grahns blogg, haha?

   Nej, hennes var den mest intetsägande bloggen av alla.

   Jaa! Men det finns rätt mycket att roas åt i hennes insta feed också. Som bilden idag. Sitter hon och bajsar? Och varför ska hon ljuga om att hon är en strl XS när hon uppenbarligen inte är det?

    Haha nä jag vet, det är bara massa utländska män som kommenterar och gillar hennes bilder. Men att hon så desperat försöker gör liksom det hela underhållande att beskåda.

   Hej Johanna <3 hoppas du har en fin kväll

    Haha gumman 😂

   Aldrig hört om, kollade hennes bilder på insta nu och störde ihjäl mig på put-mun minen på ALLA bilder. Har läpparna fastnat så? Ser ut som en kattrumpa eller som att hon ska suga på ett sugrör eller något

  Varje gång jag uppdaterar Insta eller söker efter någon så kommer en ruta upp ”försök igen senare, vi begränsar hur ofta du kan göra vissa saker för att skydda vår community ”

  Varför får jag detta??

   Jag får upp att länken är trasig eller inlägget borttaget. Men när jag uppdaterar sidan kommer inlägget upp. Har varit så den senaste veckan ungefär.

  Är sugen på hallonsoda och hallon.
  Tänker er mixa hallon och hallonsoda. 🤤🤤🤤🤤

   Tokigt

   Gud vad gott och somrigt!

   Dricker en jordgubb/hallon proteinshake just nu. Ditt lät godare.

   ATT mixa heter det väl ändå? Vad kommer detta att hoppa över ord ifrån?

    Välkommen till internet! Det är väldigt vanligt att man skriver med talspråk samt använder förkortningar här!

     Men är det ens talspråk? Har aldrig hört nån ”tappa” ord sådär…

      Har en kollega som tappar sista bokstäverna på alla ord. T ex ”De var så god”, ”Hennes hundar var så gullig”

      Våra frukostar betstår av att hon pladdrar oavbrutet och jag avslutar hennes meningar med ”A” pga får panik. Hon påstår det är dialektalt, jag påstår att det är idioti!

       Men vad konstigt… 😄

       Det är ju dialektalt. Standard västernorrland.

       Fast det är ju dialektalt. I ex. mellersta Norrland pratar de så, böjer inte adjektivet så att plural a:et uteblir. Va’ glad de blev, va’ fin de är etc.

        Haha ja jag tänker inte ens på att vi pratar så här. Men det stämmer.

       Ja det är dialekt.

        Ja, självklart förstår jag att det är dialektalt. 😂 Eller snarare bymål, i hennes fall. Kan dock vara otroligt frustrerande att lyssna på ibland. Som att någon bara kapar ordet😄

    Ja, eller att skriva ”och” i stället för ”att”!

     🤢

   Vet inte om du dricker alkohol men jag brukar köra päron vodka, massa citron, hallon soda, krossad is och färska hallon i 😛

    Har du testat att sätta en piggelin i? Så gott!

   Är du gravid och har drabbats av en craving? Förlåt, jag kunde inte låta bli att försöka reta alla som stör sig på barnkonversationer ikväll 😃 hallon och hallonsoda låter jättegott och läskande!

  Är ni beroende av bloggbevakning? Skulle ni kunna låta bli att gå in här?

   Om jag hade roligare saker för mig hade jag gått in här mer sällan 😊

   Ja jag är beroende. Har tänkt många gånger att jag ska sluta men hamnar här ändå i princip dagligen (oftast flera gånger per dag). Intalar mig att det är pga öppet spår jag är här men jag är ju inne på de andra inläggen också.

   Tycker bara ÖS är kul

    Inte om man går in dagen efter, orka läsa 600 inlägg….

     Jepp! Det är just det man orkar!

     Fattar inte att Camilla var vägrar införa en knapp som tar en längst ner på sidan

      21.28 Exakt det undrar jag med! Dåligt måste jag säga.

      Är det jobbigt att dra i pilen (på min telefon är det en pil, vet inte vad det heter på en dator) som finns på sidan av displayen? Finns oavsett vad du surfar på

      Klicka på ”end” så kommer du till slutet.

  Tror inte det. Hon la ju upp flera helfigursbilder idag. Tror inte hon bryr sig om vad som pågår i det här kommentarsfältet.

   Hon kan ju dra in magen.

    Man kan inte dra in en gravidmage! Hur gammal är du, 13?

     Så Kenza gjorde inte det menar du? Hon visade exakt på sin Instagram hur hon gjorde.

     Ett bra tag kan man det faktiskt, har 2 barn och av egen erfarenhet går det utmärkt. Inte i vecka 40 såklart och det är ju individuellt när man får en riktigt rund mage men till v 12 och längre går det absolut att dra in magen för en bild.

     Jonna lundell gjorde samma…

   Tyckte hon såg lätt gravid ut där. Tycker ögonen blir glansigare på gravida och kroppen antar en lätt annorlunda form som hon har.

    Men gud… hon är skitsmal.

     Ingen sa annat. Hen skrev form. Inte storlek.

    Glansigare ögon… 😄😄😄

     Har tydligen med hormoner att göra att ögat kan förändras. Ökad blodmängd i kroppen kan också påverka sådant.

  Någon som har konkreta råd på hur man slutar älta och oroa sig så mycket??

  Jag ältar exakt ALLT. Det är sådant som har hänt, sådan som händer och sådant jag ser framför mig kommer att hända. Det kan vara händelser, upplevelser, någon som sagt ngt osv.

  Jag tar åt mig DIREKT när någon säger något, även om det inte ens ligger något elakt i det. Kan jag ändå fundera ”menade hen verkligen så?” , ”hade jag kunnat göra ännu bättre?” Osv

  Har sådan inre press på att jag måste vara perfekt hela tiden och därför överanalyserar jag allt som händer och säga runtom mig- allt för att vara beredd på om någon har någon synpunkt om mig.

   Jag är exakt likadan. Har inga tips men du är inte ensam om att tänka så där. Det är inte roligt alls 😩

    ❤️

   Jag är verkligen ingen läkare, men det kan vara ångest. Jag har ofta samma typ av tankar och jag lider av ångest. Skulle tipsa om KBT, yoga och meditation. Läs också på om högkänslighet. Allt det har hjälpt mig så mycket så jag hoppas att det kan hjälpa dig också ❤️

    Då har jag haft ångest konstant sedan jag typ föddes 😅 har inga minnen från någon tid INNAN jag dagligen började mitt ältande 🙈
    Upplever inte att ältandet känns ångestfyllt alla gånger utan ibland också bara ”hade jag kunnat göra något för att få ett ÄNNU bättre utfall?”, ”vad hade hänt om jag gjorde såhär istället för sådär?” – alltså även om utgången ändå inte är dålig på något vis som den är så funderar jag ändå på om jag hade kunnat lyckats bättre typ.

    Blandat med såklart mer ångestfyllda ältandet som ”varför sa hen sådär?”, eller ”varför sa/gjorde JAG sådär?”

     Glömde skriva TACK FÖR TIPS!! Har funderat på yoga/meditation faktiskt ☺️

      Kolla in Yoga with Adrienne på Youtube, hon kör 30 dagarsprogram och just att få in rutinen att göra lite varje dag har varit så bra för mig iaf. Har yogat i många år men har aldrig längtat efter att yoga som nu, även fast jag ibland missar några dagar 😊

   Jag är exakt likadan. Har världens bästa självförtroende men världens sämsta självkänsla. Har sen något år tillbaka ”fejkat” att jag inte bryr mig. Skriver om samma meddelande tills jag ”vågar” låta (i mina öron) stark. Typ igår bad jag min chef om en ny lur. Började med att skriva en uppsats om varför jag vill ha en ny, massa emojis för att låta snäll och sen typ avsluta mejlet med ”om det är ok”.
   Sen raderade jag och skrev om tills det bara stod typ ”hej, telefonen jag har nu har lagt av, kan JAG beställa en ny?”. Tog initiativ utan att låta otrevlig, girig eller osäker.
   Har gjort så med ALLT! Om jag ska träffa någon som jag alltid ”viker mig” inför (typ mamma, broshan och andra släktingar) så övar jag på vad jag kan säga.

   Jag blir superledsen när någon säger emot mig och tar allllllt personligt men jag övar.

   Ett tips är att ”bråka” online. Idag skrev jag om pedofiler och fock massssssa skit MEN kag påminde mig själv om hur oviktiga alla som tramsade och drygade sig var. Sen la jag bort telefonen för att inte bli provocerad eller upprörd. Påminner mig själv om att ingen får förstöra min dag och att jag inte är rädd att utrycka min åsikt trots att alla tycker att jag är dum. Jag är inte dum.

   Du måste skriva ned allt du känner (kolla SORK METODEN) och reflektera över hur du sla undvika att känna på ett visst sätt nästa gång. När någon behandlar dig respektlöst då säger du ifrån. Räkna ned från 3 och sen säger du bara vad du tycker, lugnt och sansat. Fejka, fejka, fejka, fejka sen blir det lättare. Det tar tid. Idag, typ ett år senare, kan jag rent av sk!ta i vad folk tycker men ibland blir jag ockaå ledsen men det gäller att fortsätta fejka tills det sitter. Dessutom blir man mindre känslig ju äldre man blir. Att få barn gör också en stor skilland. Plötsligt inser man hur stark man är, på riktigt.

   Lycka till. Kolla sork-metoden.

    Tack för konkreta tips! 🌸🌸

    Jättebra idé! Jag gör också så. Skriver, skalar bort och skickar 😊 brukar även få hjälpa kollegorna med det, så det verkar funka!

    Vill bara förtydliga om SORK, den är jättebra! Men syftet är inte att försöka ändra på dina känslor eller undvika att känna på något sätt. Alla känslor är ok! Men du ska sen välja vilket beteende du väljer att göra, och kan ändra dina tankar kring situationen. Men känslorna är vad de är. När du ändrat tankarna och beteendet så brukar även känslorna gå mot det mer positiva, men det är inte känslorna du ska försöka ändra på.
    Situation – vad är det för situation
    Organism – vad händer i mig? (Tankar/känslor)
    Reaktion – vad gör jag
    Konsekvens – vad får mitt agerande för kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser.
    Vi väljer nästan alltid att agera för att få positiva kortsiktiga konsekvenser (tex undvika något eller dubbelkolla något så ångesten lugnar sig tillfälligt). Men den långsiktiga konsekvensen blir att ångesten växer och vi alltid fortsätter undvika eller dubbelkolla som exempel. Men genom att ändra agerandet och inte följa de snabba belöningarna utan istället sikta på positiva långsiktiga konsekvenser, tex genom att sluta undvika/dubbelkolla så lär vi oss att situationen inte är så farlig och då ger den oss mindre oroskänslor på sikt. Så känslorna ändras till följd av ändrat beteende. Men nyckeln är att först bli medveten om sina känslor, tankar och hur man väljer att agera och varför.

    Hoppas att det förtydligade lite!

   Kolla internetpsykiatri.se och deras online behandlingar. Har hjälpt mig enormt. Man ska inte behöva må så❤️

    Åh jag har precis anmält mig för att få hjälp mot depression. Några tips eller andra reflektioner från behandlingen?

     Jag har aldrig fått ett så fint bemötande inom vården, fick verkligen stöttning genom programmet så fort jag behövde. Det krävs en del engagemang såklart, men för min del kändes det skönt bara att ”nu GÖR jag något för min egen skull” för att få bukt med ångesten. Och tappa inte hoppet om du stöter på något som inte passar dig, det kan inte allt göra men jag lovar du kommer ta med dig något därifrån som du får nytta av. Starkt av dig att du anmält dig, det kommer bli bra ❤️

      Tack! ❤️ Det satt hårt inne men det var antingen det eller medicin. Så vill hellre lära mig hantera livet än att medicinerna bort det.

      Det finns många dåliga också! Och väldigt många rasister inom vården. Jag tycker att alla svenskar ska tvingas att betala 10k varje år till nyanlända. Vi är så privilegierade…..

       Svenskar betalar nog mer än så redan, till nyanlända.

    Tack för bra tips! Ska kolla in

   Kan du ha tvångstankar? Du spelar upp samma scenario i huvudet om och om igen? KBT ska vara bra mot ocd/tvångstankar.

    Nej, upplever inte att det är samma scenarier som spelas upp om och om igen. Utan det kommer alltid något nytt som är värt att överanalysera 😄

     Jag brukar tänka att alla ör så upptagna av sitt eget att de inte har tid att fundera så mkt över om man själv sagt något konstigt.

   Kan du ha GAD? Jag är exakt likadan, det är sjukt jävla jobbigt. Terapi har hjälpt bra för mig ❤️

    Det låter som GAD…

   Låter precis som jag!
   Min terapeut säger att jag har GAD och går just nu i terapi/kbt för att lära mig hantera känslor, tankar och sluta älta. Det har hjälpt mig på väldigt kort tid.

   Sök hjälp på vårdcentralen och lycka till 🍀

    Förlåt att jag lägger mig i – men har du fått diagnos GAD utan att medicinera? Visst det går – men jag har själv GAD – och det är verkligen en sjukdom som behöver medicin (iaf jag). Kanske kan man ha olika grader? Min GAD går absolut inte träna bort. Det är verkligen en ”sjukdom” i hjärnan – har försökt utan medicin men nej. Det går inte. Med medicin känner jag mig verkligen levande – kan tänka mig att jag mår som många andra ”vanliga” dödliga med medicin.

     Jag har med fått diagnosen GAD men jag äter inte heller medicin. Jag har ångestdämpande hemma som jag kan ta om jag vill, men min psykiatriker vill inte att jag ska ta dom för att då föder jag min ångest genom att ge den uppmärksamhet. Jag har gått i MCT mot GAD och hälsoångest och det hjälpte mig väldigt bra. Ingen tidigare KBT har gett något som helst resultat på mig. Jag tänkte faktiskt senast idag att jag sällan får ångest just nu utan bara oroliga tankar som susar förbi.

     Det stämmer, jag medicineras inte. Tror det är väldigt olika och kanske har jag en mildare variant av GAD än dig? Har absolut ingen aning men 🙊 skönt att höra att din medicin hjälper iallafall ☀️🍀

   Läs ”lev mer, tänk mindre” av någon Pia nånting. Sedan gå i MCT terapi om du har råd.

   Har levt med ångest i 34 år. Nu är jag nästan normal igen. Det finns hjälp att få!

    MCT är så fantastiskt! Jag tog ledigt en dag varannan vecka och åkte 20 mil enkel resa för att gå i terapi förra hösten. Det gav resultat efter första sessionen. Jag är så tacksam att jag lyckades hitta MCT då jag inte kunde leva mitt liv längre pga GAD och hälsoångest. Det räddade mitt liv!

     Precis! Man kan göra det online numera pga corona restriktioner. Inte samma känsla som i ett face to face möte men resultatet är bra ändå.

     Att man har kontroll över sina tankar… det har jag inte lyckats få med KBT innan.

   Jag är exakt som du, och har varit sedan barnsben (verkar tydligen vara ärftligt). Har testat allt möjligt, men det som faktiskt funkat har varit ACT (acceptance and committment theory), kändes jätteskumt först men det har hjälpt väldigt mycket. KBT har hjälpt i perioder, men jag upplever att hjärnan alltid ”vunnit” mot alla KBT-strategier jag lärde mig medan ACT har hjälpt i längden. Men alla är olika, så det kan vara värt att prova sig fram och se vad som funkar. 🙂

   Jag har GAD samt annat smått och gott – och äter Ecitalopram för det ”värsta” ältandet. Tar bort mycket av min ständiga oro men finns ändå där. Men det hjälper att ta bort det absolut värsta.

   Medicin, antidepp tabletter! Räddat mitt liv från ältande, sån sjuk befrielse 🙏

   Lyssna på Mia Törnbloms podd Sårbar och Superstark. Rekommenderar även Johannes Hansens podd!

   ACT-terapi eller Zen coaching. Ibland kan KBT ha motsatt effekt om man strävar efter att vara ”perfekt”.

  Räknar människor verkligen kalorier och tycker att det är en fungerande strategi? I flödet på sociala medier dyker det varje dag upp olika tips på hur man ska räkna kalorier, hur man kan göra kalorisnåla rätter och hur man ska ligga på kaloriunderskott. Jag räknade själv kalorier i många år när jag led av anorexia, men det var ju så jävla tungt och kändes som ett så onaturligt sätt att äta. Man lyssnar ju inte alls på naturliga hungersignaler och tappar helt kontakten till sin egen kropp.

   Få kalorier behöver inte innebära att man inte blir mätt. Jag har en kraftig övervikt, och ligger nu på runt 1 000 kCal/dag + minst 10 000 steg, gärna litet till. (Målvikt = i oktober/november.) Blir inte hungrig. Mycket linser.

    Tror du att du kommer att räkna kalorier hela livet ut, eller hur ser din strategi ut efter att du har gått ned i vikt.

     Tänk, det tror inte jag. Att man skulle vara fet för evigt, nej.

   Men lägg av. Man behöver inte räkna för att ha ungefärlig koll. Det är lätt att man underskattar annars. Jag räknar aldrig direkt så men jag har liksom koll på vad saker innehåller och väljer bort om jag vet att något har för mycket kalorier eller det som kommer stoppa antingen viktnedgång eller att jag vill hålla vikten osv.

    Jag syftade kanske inte helt på dig. Menade mer de personer som strikt räknar att ett äpple innehåller x antal kalorier och vill landa på max 1200 kalorier per dag. Hela det här kaloritänket är enligt mig så onaturligt, ångestgivande och långt borta från människans natur.

     Varför skulle det vara ångestgivande? Är ju bara om man har en ätstörning.

     Klart att det blir ångestgivande för dig som gjorde det under period med ätstörningar. Du gjorde ju det i ett ohälsosamt sjukdomstillstånd. Har man ingen sån problematik beh över det inte vara tröttande på nåt sätt utan ett verktyg för att gå ner i vikt.

      Triggande inte tröttande

   Hello. Är väl insatt i hälsa och träning. Jag räknar kalorier, men inte i hets gå ner i vikt syfte. Jag tränar mycket, vill hålla mig smal och fit (Palla köra massa styrka varje vecka utan att sen kunna se musklerna?). Jag kollar av kalorierna i min kost då och då för att se att jag ligger rätt till. Räknar protein oftare. (Äter inte kött så extra viktigt). Vill jag gå ner i vikt tar jag bort 500 kalorier, vill jag gå upp i vikt lägger jag på 500 kalorier.

   Största felet många som vill gå ner i vikt gör är att de inte lägger om sin kost. Vet inte hur många jag stött på som kör 4-5 cardio pass i veckan med mål att gå ner i vikt men ändå står still på vågen. När man tränar mycket cardio blir man också hungrigare, vilket för många resulterar i att man äter mer av sin kost än man gjorde tidigare = alla kalorier man bränt på sitt pass äter man igen.

   Att räkna kalorier kan hjälpa vissa, och jag rekommenderar att man gör det någon gång bara för att ha ett humm om hur mycket man faktiskt får i sig.

    Kan du få ångest om du äter något riktigt onyttigt? Tänker eftersom du vet hur mycket kalorier det innehåller

     Nej jag får inte ångest oavsett vad jag äter. Men jag äter aldrig något onyttigt. Eller ja, allt kan ju vara onyttigt beroende på mängd du äter. (100gr kokoschips är tex nästan 700kalorier). Men inte ätit socker tex överhuvudtaget på låååång tid så jag blir aldrig sugen på det. Jag blir mest sugen på starka saker, typ varmt vatten med massa ingefära och citron. 🤤 Eller grönsaksstavar med en stark chilidipp. Sällan salta saker, men ibland blir jag det och då äter jag oftast popcorn. Annars är mitt favorit snacks pumpafrön, solrosfrön och några kokoschips. Gärna lite skivade jordgubbar till. Det är en livstil, när man hållt fast vid den länge försvinner suget på onyttiga saker. Varför ska jag stoppa i mig massa onödigt som inte är bra för kroppen, när jag kan få samma tillfredsställelse av annat?

      Oj det är typ min dröm att vara som du. Föreställer mig att du är jättesnygg också!

       Och min mardröm 😅 vill kunna gå ut och äta avsmakningsmeny på restaurang eller bli bjuden på trerätters hemma hos vänner om helgerna utan att sitta och tänka på vad jag äter. Mat! 💕💕

        Du har en bra poäng där 😊

      21:31👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 Kul med likasinnade

    Word!
    Håller också ungefärlig koll, men det är knappast ångestingivande för mig, förutom när det är dags att räkna om vissa kostscheman haha

    Känns ju betydligt sundare att räkna kalorier än att stå still i vikt, undra vad man göra för fel, börja halvt svälta sig istället, tillslut inte palla mer och äta mer än innan pga vrålhungrig, gå upp i vikt, svälta osv.

   Älskar den metoden när jag vill vara hälsosam. Ibland kommer jag in i perioder då jag får ett sug efter att träna extra målmedvetet och äta supernyttigt för att bygga muskler och tappa fettprocent, tycker då att kaloriräkning är det enda som verkligen funkar för att jag dels inte ska råka äta för lite, dels inte ”slösa” kalorier på dålig mat. Så då använder jag en app och fyller i allt så att jag har koll på dels kalorier dels fördelning mellan protein, fett etc.

    Jag har länge letat efter en app som är LÄTT att fylla i. Har en på engelska nu men det är så omständigt att jag oftast struntar i det.

     Lifesum. Bästa!

   Exakt därför misslyckas bantning. Ingen orkar hålla på så resten av livet.

    Håller inte med. En sån period kan lära människor vad som finns i mat. Det är otroligt hur många människor inte vet kaloriinnehållet på vad de äter. Man ska självklart inte logga hela livet, men att vara medveten är en del av en hälsosam livstil vilket betyder = viktnedgång om det är vad man vill eller att hålla vikten

     Finns många studier som visar att bantning (räkna kalorier och försöka ligga på underskott) i längden leder till ytterligare viktuppgång.

      Ligger man på underskott är det fysiskt omöjligt att gå upp i vikt. Om inte något sjukdomstillstånd ligger bakom då.

       Problemet är att ingen orkar hålla på så hela livet, därför börjar man med fuskdagar som sedan blir veckor och månader och så väger man plötsligt mer än vid starten….

        Men vadå hålla på så hela livet? När man gått ner klart äter man i energibalans igen. Anledningen att folk inte ”orkar” är för att de försöker äta för lite kalorier och därmed får bakslag. Man ska ligga på ett underskott på 10-20% ca från sin energibalans. Inne på min 10 månad nu, väger inte alls mer utan istället 13 kg mindre.

      Man ligger på underskott tills man når sin målvikt, sen ligger man på det kroppen behöver. Att ligga över kalorierna gör såklart att man går upp, men exakt hur hade du tänkt att folk går upp om de äter det kroppen förbränner? Alltså håller sig till maintenance, det är fysiskt omöjligt att gå upp om du inte äter över ditt dagliga behov. Men visst, bara för att du är misslyckad med vikten så betyder det inte att andra är det

      Alltså vilket skitsnack. Det är skillnad på att ligga i underskott så man svälter och skillnad på att ligga i ett hälsosamt underskott som gör att man går ner men är mätt och äter bra. Vet du hur mycket man kan äta på 1600 kalorier och ändå gå ner i vikt? Patetisk kommentar

   Jag gör det i perioder och tycker att det funkar väldigt bra. Är normalviktig så har det inte som strategi för att gå ned utan snarare för att jag tycker att nutrition är sjukt intressant. Så jag kollar inte endast på kalorierna utan även på makro- och mikronutrienter. Kan ibland oroa mig för att det ska gå över styr och bli hälsohets så jag brukar bestämma mig för att jag bara får göra det en månad i sträck då och då.

    Sedan så gör jag också det eftersom jag är vegan och gärna vill ha koll på att jag får i mig allt jag behöver.

   Jag tror att du kanske har en skev bild iom att du var sjuk i anorexi när du räknade? Jag räknar för att gå ner men har aldrig använt det för att äta så lite som möjligt utan snarare tvärtom. Det ger mig möjlighet att äta vad jag vill men samtidigt gå ner i vikt. Men som personen ovan som äter 1000 kcal per dag är ju rent utav svält och kommer mest troligt resultera i det andra skriver om nedan, att man slutligen går upp i vikt ändå för man klarar inte av att motstå suget och överäter istället. Jag förstår inte heller varför man inte skulle följa sina naturliga hungersignaler? Jag äter när jag är hungrig och ca 5 gånger per dag. Enda skillnaden är ju att man räknar det man äter? Kalorier är bara ett mått på energi och bör inte tas på för stort allvar.

   Jag kan inte göra det. Triggar igång mina ätstörningar

  Verkligen inte, det är ju en jättefin present.

  Någon som testat Hello Fresh
  Vilken brukar ni köra på?
  Jag tog vegetarisk alternativ men kanske blir klassisk nästa gång. Tycker ni det är dyrt / värt pengarna ?

   Skulle inte lägga pengar på något man själv kan göra… Det är en dyr tjänst. Jag hade hellre satt mig ner varje söndag och planerat en veckomeny och handlat och lagat maten för veckan. 🙂

   Sjukt värt! Finns ofta rabattkoder i soc med o så. Vi kör veg.

   Ja jag har testat och kan verkligen inte rekommendera!
   Vid nästan varje leverans var det dåliga grönsaker vilket timmar illa med både deras namn och med deras koncept.
   Flera gånger var grönsakerna så dåliga att vi fick slänga allt och då gick ju hela idén i stöpet när vi inte ens hade hälften av ingredienserna till maträtten.
   En gång kryllade det av bladlöss i en av påsarna. Aldrig blivit så äcklad!! 🤢🤮

    När jag försökte reklamera så fick vi typ ett avdrag på 60kr på nästkommande påse, allt för att ändå få oss att köpa EN påse till…

     Exakt! Samma här. Helt värdelöst!

   Är sååå nöjd med HelloFresh! Vi har haft dem i över ett år. Vi har 3 middagar per vecka, grymt att det finns 12 rätter att välja mellan och så skönt att slippa handla. Tycker det är värt varje krona!

    12 är ju inte så mycket.. menar du varje vecka?

     12 olika rätter varje vecka 👍🏻

      Hos Linas matkasse är det typ 40 varje vecka..

   Vi är grymt nöjda, kommer ju olika recept färdigt packat och man får omväxling i en barnfamilj där vi brukar rulla löpande band mater.. så helt klart värt det enligt mig! Vi är 4 i familjen, o har matkassen för 4 men räcker bra då vi har farmor och farfar och äta också!

    Äter ni farmor och farfar???

     😂😂😂😂😂 Älskade språkpolis 😘

      Här var det ju verkligen inget litet fel heller…

  Hur kan detta ens vara ett samtalsämne? Vad är det intressanta?

   Scrolla vidare om det inte är intressant för dig

    Lägg ner spekulationerna bara.

     Oki

   En del är besatta av att andra ska vara gravida.. Fattar inte heller grejen.

    Ja gå emot naturen du bara. Du vinner säkert .. 🙄

     Hur menar du att det skulle ligga i vår natur att spekulera i om folk är gravida??

      Naturen vill ha reproduktion och det är något som i alla tider involverat stammar, byar och städer. Dessutom synkar kvinnor med varandra så att de ska bli gravida ungefär samtidigt. Så att spekulera om detta finner sin förklaring i naturliga orsaker.

     Jamen eller hur 🙄

     Huh? Tycker naturen att vi ska vilja att andra är gravida? Finns många som väljer bort barn, som inte har lust med det. Det är inte att gå mot naturen, man gör som man själv känner bara.

      Att spekulera var frågan. Alltså vara nyfiken på om någon kan vara gravid. Ingen sa något alls om att önska på graviditet på de som inte vill.

     Haha så konstig kommentar

  Sett en del barn i 5 års åldern som fortfarande har napp , varför vill ni föräldrar att barn ska suga på napp i den åldern?

   För ibland orkar man inte tjafsa om nappen. Man väljer sina strider

    Fast det ”tjafset” borde man ju haft för tre år sedan, om barnet är 5 år.

     Det är olika.

      Näj, det är det inte. Napp efter 3 år medför tandskada. Har ni inte varit hos tandläkaren?

     För tidigt att sluta m napp vid 2

      Haha va? Behöver det absolut inte va. Tycker själv inte barn som kan prata ska ha napp…

    Det förstör ju tänderna och är sjukt äckligt,barn över 3 ska absolut inte ha napp🤢
    Föräldrar måste börja dra gränser, säga nej och bli bestämda mot barnen ibland! Curla inte barnen!

    Det handlar ju inte om ”tjafs om nappen”, det är ju bara att man som förälder inte orkar säga nej till barnet.
    Man kan ju också tänka framåt, ang. allt man faktiskt måste säga nej till, som förälder. Ska man inte orka tjafsa om det heller?

   Man vill inte det, men barnet vill och det är inte alltid lätt att ta den fighten. Men de slutar förr eller senare, lovar 🤪 Har du sett en tioåring med napp? Vår ena dotter hade napp till hon var över 5 år, den andra dottern hade aldrig napp och det var hon som aldrig sugit på napp som fick tandställning..

    Vilket märkligt argument. Gör ni alltid bara det som är lätt?

     Inte alltid. Men ibland.

      Vi med 😂

       Vi också!

    Dåligt för tänderna och talet att ha napp så länge…

   Jag använde napp tills jag var säkert 8 år. :-/ Skäms lite. Men jag hade stora problem med att känna mig otrygg och nedstämd som barn så det var väl en tröst för mig. Mina föräldrar orkade inte bry sig och trodde väl inte det var farligt (är det farligt?).

    Jättefarligt! På familjeliv och bloggbevakning, i verkliga världen inte ett dugg farligt. Gissar att du inte gick med nappen i munnen konstant när du var 8 heller.

     Haha 🙂 Nä bara när jag behövde lite trygghet någon timme på kvällen tror jag. Jag har lite sneda tänder idag (inget grovt) men är över 30 och har aldrig behövt laga hål eller göra mer än ta bort tandsten…

   Barn kan ha en funktionsnedsättning som inte syns också, t.ex. autism, och då kan nappen t.ex. vara en strategi för att hantera ångest

    De kan också se mycket äldre ut än de egentligen är. Jag har träffat många barn som är långa/stora för sin ålder och de blir tyvärr ganska hårt dömda.

     Hände ofta min son som var storväxt för sin ålder, det kommenterades om hans blöja och tal när han var knappt tre. De trodde ofta han var fyra år eller ännu äldre.

     Men hur mycket bortförklaringar har ni? Ingen låter väl ett barn över sova-vagn-åldern, ha napp ute?
     Skulle skämmas om jag lät mitt barn springa runt och leka ute med en napp i munnen. Det visar ju att jag är en mamma som inte orkar sätta gränser.

   Du har ingen aning om deras situation. När min dotter var med om en traumatisk händelse vid 5 så utvecklades hon bakåt. Hon ville åka vagn, ha sin snuttis och dricka välling ur en flaska. Det fick hon göra, jag lät henne vara min bebis igen en stund och även om hon vid stressade situationer idag kan återgå ibland så går det över.

    Du låter som en fin mamma!

     Wow tack, fint av dig att skriva så, även om vi är helt okända för varandra så värmde det.

    Anonym 22:01, du låter som en fantastisk mamma. Tack ❤

   Hur påverkar det dig? 😂 hur orkar man störa sig på sånt, jesus

  Vilken influencer är värst på att kräma ur reklam för sina egna produkter på Instagram? Mina förslag: Bianca och Josefin Dahlberg. Hela deras stories är som en enda pågående reklamkampanj för deras egna varumärken. Snark.

   Hellre att de ”tror” och kämpar för sina produkter jämfört med typ Kenza som konkade för att hon bara följde pengarna och gjorde reklam för allt och alla.

   Therese Lindgren såklart 😂

  vad menar du? vem är g?

   Hahaha du är inte den enda som undrar över ”g”. I ett annat ÖS trodde jag att g var slang för något drogrelaterat, uppenbarligen för inne i Snabba cash. Men g = graviditet

    hahaha skönt att jag inte är den enda 😀 tack för svar!

     Jag kände mig som en riktigt ocool vuxen som inte fattade internetslang. Fick skratta lite åt mig själv 😌😌

    Well då har man lärt sig ngt nytt!

    Haha ja, tror de det är ett förbjudet ord här eller? 😄

  När min son var liten postade jag några bilder på honom på mitt stängda instagramkonto med 100 följare. Det var bara påklädda bilder i icke utsatta situationer. Ändå blev han arg på mig när han såg bilderna jag delat (han är 10 idag). Aldrig känt mig som en mer kass mamma och det gav mig en rejäl tankeställare. Appropå diskussionen under tidigare inlägg. Sociala medier har ändå funnits med oss i drygt 10 år nu och det är nu vi så smått kan börja se konsekvenserna av allt vi delar på våra barn.

   Haha troligt! Men snyggt försök, någon går säkert på det.

    Ursäkta? Låter det verkligen helt osannolikt har du nog inte träffat många barn

    Varför skulle inte det vara sant? Alla mina tre barn är likadana. Förbjuder mig att posta bilder på dem.

   Ja jag fick ta bort alla bilder på min son när han blev ca 10 år (stängd Instagram med ca 60 följare). Han blev jättearg när han såg att jag hade bilder på honom.

    Ja, jag hoppas verkligen att fler reflekterar över vikten av barns integritet. Inte minst alla influensers med flera hundratusentals följare.

   Uppriktig undran, fanns Instagram för 10år sen?

    Ja.

    en googling bort

   Jag har bara några få följare på mitt låsta Instagram. Har valt bara de allra närmsta. Men delar aldrig bilder på mitt barn där ansiktet syns. Frågar alltid mitt barn om det är ok att jag visar bilder där man kanske ser ryggen/siluetten på mitt barn.

    Undrar inte dina allra närmsta varför ditt barns ansikte aldrig syns på bilder..? Hur gör ni när de allra närmsta vill fota vid släktträffar? Eller är det kameraförbud?

     Kan ju bara spekulera men varför skulle de tycka det var konstigt? De flesta borde förstå anledningen till att man gör det. Och att släktingar vill fota barnen är väl inga problem, sen kan man förklara att man inte vill ha barnet på sociala medier. Det önskar jag själv att jag hade gjort.

      Det är väl exakt samma som med vuxna, man frågar om man får ta och lägga upp eller inte?

      Vad exakt är anledningen till att ens allra närmsta inte får se ens barns ansikte på ens låsta konto?

       Läste du mitt första inlägg?

     De undrar inte, de vet ju att jag inte lägger ut bilder så. Och jodå mitt barn får vara med på bild, men ingen av min familj/mina vänner skulle lägga ut nåt heller utan att fråga.

     Brukar du lägga ut bilder på andras barn utan höra det är ok?

      Kan tillägga att redan när mitt barn var nyfödd var jag solklar till alla i min närhet att de inte fick ta bilder och lägga ut. De respekterade det och tyckte inte att det var ett dugg konstigt.
      Vet inte varför nån skulle tycka annat?

      Varför skulle jag lägga ut foton på andras barn? 😅 Däremot fotar jag gärna på släktträffar.

    Mycket bra 👏

   Har haft bilder på mina barn när de var yngre, och nu när de är äldre älskar de att gå in där och kolla – och visat gärna kompisar. Lade ju aldrig upp konstiga bilder såklart, och när de blev äldre så fick jag ju alltid fråga om ok först. Så kan det också vara 🙂

    Absolut, barn är olika! Men det vet man ju inte förrän de blir större och det är inte värt att chansa, tycker jag.

  Nej. Jag bjuder inte mina vänner på middag för att få presenter eller blommor. Jag uppskattar att någon tog med sig ens något så enkelt som en byggmarknadsblomma.

   Även om det är en högtid, säg påsk och du har spenderat 2000 på mat?

    Du har ju bjudit in dem. Inte så att de tvingar dig att laga mat och spendera 2000 spänn.

    Det är väl inte den gästen som äter upp allt för 2000 spänn? Hon/han blir bjuden på kalas och har med sig en trevlig present. Ser verkligen inte problemet.

    Jag ska dock lägga till att det här inte gäller mig för jag kan inte ens laga mat utan min syster hade en middag för 6 pers och en av gästerna kom med en sån där. De flesta kom med stora buketter och vin men sen slank en en hornbach-växt in och jag kan fortfarande inte komma över den och min syrras min😂

     Buketter vissnar ju efter en vecka medan en växt kan ge glädje i decennier. Jag kan ta över den från din bortskämda ”syster” .

      Jag tror faktiskt att gästen tänkte så då hen tidigare pratat om hur hen föredrar krukväxter

     Bortskämt…

     Jag vill gärna veta mer om hur man får 2000 kr att räcka till en högtidsmiddag för 8 pers (6 gäster + värdpar) som då dessutom ska vara så pass ”fin” att man förväntar sig presenter. Hade aldrig fått det att räcka! Vad lagade hon? Vad drack dom? Fick man ta mer? Tell me everything!! 😱

      Min tanke med 😊. 2000 lät lite, även om det var för bara 6 personer.

       ”En hel stad” också hahahhaha

      Ja du det var så mycket mat att folk höll på spricka. Alkohol, dricka och dessert var inte med i priset såklart. Bara middagen, skrev jag. Märker att ni blir extremt stötta av att en krukväxt diskuteras 😂

       Den som är stött är ju du och din syster. Vi andra tyckte nog mest ert beteende/reaktion var märkligt.

      Det var inte 8 pers utan sex skrev hon ju

       ”Min syster (och hennes man framkom i en annan kommentar) hade middag för 6 pers” tolkar jag som att de hade 6 gäster. De själva åt och drack väl också tänker jag. 6 gäster + syster + man = 8 🙂

      Vart skrev ts att någon förväntade sig presenter? De flesta tar väl med något när man är gäst på en middag? Det var ju krukväxten som diskuterades. Ts skrev ju också att blommor och choklad är rimligt. Det är helt sjukt hur vissa av er vänder och vrider på saker och ting för att ha något att prata om.

     Nej jag ser inte att det skulle göra något 😊 krukväxter är krukväxter och jag föredrar också det framför en bukett som snart vissnar och blir risig. Förväntar mig aldrig presenter när jag bjuder hem gäster! Är snarare tacksam om de inte drar hit mer prylar som jag egentligen inte behöver. Dessutom, middag för så många nu 😱

      Ja men tack! Närmaste kretsen och bubbla var det.. Inte ”mannens släktingar som man träffat några gånger förut” som ts skriver…

    Även då. Jag hade tyckt att det var lite konstigt om någon inte hade med sig en flaska vin eller något då jag själv anser att det är kutym och hade gjort det själv men jag hade inte blivit förnärmad för att någon inte tänker som jag.

     Ja det var jag också förvånad över då de vet att min syster tycker om ett gott vin ibland. Jag ska även lägga till att typ hälften av maträtterna var anpassade till det paret som kom med krukväxten. Men fine, jag skrattar åt det här nu alltså, fattar själv inte varför jag blev så förvånad men jag är väl van vid att de flesta köper något lite finare än så till en högtid.
     Och jag köpte själv en vanlig stor orkidé och massa chokladaskar men det här var liksom en krukväxt med typ en blomma på. Alltså jag orkar inte… jag skrattar ihjäl mig och det är inte ens roligt.

      Men visste gästerna att ni har sådana krav i er familj? Orkidé och massa choklad blir ju rätt dyrt. Alla köper ju inte så dyrt när de går på middag.

       Nej men vad är standard egentligen? Alltså om man är bjuden på middag vid en högtid. För mig är det typ en finare bukett med blommor, 150-250 kr. Sen en fin chokladask eller vin. Är blommorna riktigt fina behövs inte resten tänker jag. Nu menar jag inte vanlig middag utan högtid, säg jul, påsk osv. Och inte hos den närmsta familjen så man inte behöver ta med något utan ändå någon man är ”gäst” hos.

        Håller helt med dina exempel! Helt rimligt! Men fick intrycket att din syster ville ha ännu finare saker eftersom en kruka och blomma från Hornbach kommer upp i ett pris runt 150….

         Nej hon bryr sig inte alls då hon tycker om dem som personer utan det är mer jag som reagerar. det är inte så mycket priset utan att det var en växt med en liten blomma på virad i hornbach papper som gjorde att jag tänkte att de kunde köpt något lite snyggare, men visst det kanske är deras smak och jag överdriver. Men den fick mig att skratta iaf.

          Ok, håller med om att de kunde valt annat papper att vira runt krukan. Och kanske en annan kruka då 🤔 men annars känns krukväxt som en bra idé. Tänk om de hade fått en till orkidé och ännu mer choklad?

        Aldrig varit gäst hos nån som jag inte är nära vid en högtid så har ingen aning. Högtider firar jag liksom med familj eller vänner.

        Men herre gud. Varför bjuder ni hem människor? För att visa upp er själva och era hem? För att skapa content? Eller för att ni vill ha en trevlig kväll med människor ni tycker om? För då gör det väl inget vad dem tar med? Huvudsaken är väl att de tar med någonting, mer som en gest?

         Emma, that escalated quickly. Hur lyckades du en tolka in allt det där? ts har ju en skämtsam ton och det är ingen som diskuterar att visa upp något utan om en billig krukväxt är ok att komma med i present till någon.

          Emma har ju helt rätt?

          Den skämtsamma tonen gick mig helt förbi.

        Men man är väl bara hos närmaste familjen vid sagda högtider? Tycker ärlig talat att det viktigaste är att ha med ”något” som en tackgest. Detta behöver inte motsvara i summma vad man äter för, då är det bättre att bjuda igen istället vid ett senare tillfälle

         Fast nu var inte diskussionen om summan utan krukväxt vs bukett och något annat om jag förstår det rätt

          Nä ok men hon måste ju ändå nämna vad maten kostade osv

          Det var ju väldigt viktigt att värdparet spenderat 2000 kr på att laga mat till en hel stad, bestående av totalt 8 pers. Vilket blir 250 kr per person – ingen direkt fancy middag framför allt inte för att vara en högtid. Krukväxten känns som en fin present i sammanhanget.

          Nu skrev ts 6 personer utan alkohol och dessert men ni verkar jubara vilja hugga på personen utan att läsa oavsett.

        Men grejen är att jag hade inte heller blivit jätteglad över en udda billig kruka och krukväxt, men det känns ofint att vara otacksam. Såvida man inte känner att gästen bara köpt något hafsigt i farten. Men där tror jag att jag har olika förståelse för olika personer.
        Tex om en inredningsintresserad trendig kompis skulle ge en hornbachkruka skulle jag bli besviken men tycka att samma present skulle vara ok från en icke inredningsintresserade kompis.

    Bjud inte på så dyr mat då?

    Nepp, förväntar mig inte presenter när jag bjuder över vänner och familj (och skulle inte bjuda in nån som inte var det så…)

     Ellerhur?? Om någon tar med en blomma är väl det snällt men skulle inte bjuda över folk med förväntningen att få en present för det

      Fast VEM skrev present? Har du ens läst inlägget? Jag skrev att en blomma för 150-250kr är rimligt och kanske en choklad om blomman är billig. Jag skrev att det inte handlar om kostnaden utan att det var en billig krukväxt inlindad i hornbach papper. En bukett hade sett bättre ut för samma pengar. Men visst, din läsförståelse är så åt helvete att dina korkade kommentarer inte förvånar.

       Nämen ojdå! Kalla det vad du vill, blomma eller present. Jag håller med ovanstående talare. Skulle inte bjuda in människor som inte är så bekväma att de kommer som de är! Naturligtvis klädda efter högtid, men inte för att imponera på mig eller kompensera för mina utgifter för maten.

       En blomma som inte är så mycket billigare än maten alltså?

  Hahah jag älskar den här frågan 😂 en jävla krukväxt. Alltså om det är en lyxig så skulle jag inte ta illa upp, men en sån där standard… Jag vet inte.. beror på vem det kommer från.

  Hur piffar ni till moules?

  What? Skulle bli jätteglad, allt annat är bortskämt och ohyfsat.

  Har någon tips på vad man kan göra med torkad tofu (stänger)?

   Någon som jobbar på Skincity och vill berätta hur det är att jobba där?

    Oj, skulle inte hamna här…

  Nej? Uppskattar att gästen har något med sig

  Farfar har dött. Hans hus ligger verkligen fint till, behövs dock total röstas. Hans barn, dvs min pappa och hans syskon ska ha en värderingsman där i veckan. Jag som är farfars äldsta barnbarn vill verkligen verkligen köpa det, inget annat barnbarn är intresserade. Är dock väldigt ung (nyss fyllda 20) och har en sambo, vi har köpt vår nuvarande lägenhet så pengar finns i den. Hur ska jag förklara för pappa att jag verkligen vill ha huset så att han förstår? Jag förstår absolut att jag kommer behöva köpa det. Hur ska jag gå till väga? Skulle ni släppa huset och gå vidare och köpa hus när ekonomin är bättre i typ 30-40 års ålder eller kämpa för detta?

   Säg det till honom rakt ut bara. Då kommer han nog förstå.

   Varför kan du inte säga till din pappa att du vill köpa huset? Såklart till marknadsvärde eftersom det är andra familjemedlemmar involverade men du borde ju absolut få första tjing

   åh vad fint att du vill ha din farfars hus det är speciellt med hus som man har en personlig anknytning till. Att huset finns kvar i släkten om du köper det kommer nog fler i släkten uppskatta så prata med din pappa/ släkten om detta.

    Hoppas du får huset ❤️ Jag har alltid drömt om att ta över pappas hus, han visste det och mina framtidsdrömmar har haft det huset. Men när min pappa dog ville mina syskon sälja det för att få pengar. Så det var 1 vs 2, om jag inte gav mig skulle de ta rättslig hjälp till att få sålt huset så jag blev skrämd till sälj.
    Usch grinar varje gång jag tänker på det och även om jag gått vidare och försöker att inte tänka oväl om mina syskon så svider det som fan. Så kämpa för huset om du verkligen vill ha det och säg det till din pappa och hans syskon!

     Ja så är det ju såklart, man får ju köpa ut sina syskon för att alla ska få sitt arv?

     Beklagar förlusten av din pappa och besvikelsen över huset. Men varför köpte du inte ut dina syskon ur huset?

   Säg till din pappa att du vill köpa huset bara 😊

  Tips på hur man mest effektivt minskar sin fettprocent?

   Knallhårt matschema, beräkna kalorierna för ALLT som ingår i recepten. Ät snygg, trevlig, god och bra mat, regelbundet. (Själv kör jag enbart vegetariskt, ligger på 1 000 kalorier per dag.) Veckohandla för att slippa frestelser. Börja med att gå en kilometer om dagen, uppa sedan i den takt du orkar med. Runt en mil om dagen borde vara nåbart om man delar upp det i morgon och kväll. Ge det tid, flera månader.

    1000 är ju lagom för ett barn dock men suit yourself

     Jag har många, många kalorier att ta av. Får i mig alla näringsämnen jag behöver. När jag nått målvikten blir det fler kalorier.

     Och jag gör det inte för att bli snygg. Jag gör det för att kunna ta mig upp från sittandes på golvet utan att behöva hålla i mig i dörrkarmen, kunna ta mig upp ur badkaret utan att kämpa. Och så vidare.

      Men du vet ju inte om personen du ger rådet till har det så. Det kan lika gärna vara någon smal 20-åring som vill vara lite mer ”tonad” inför bikinisäsongen. Att då säga ”ät 1000 kalorier och gå en mil varje dag” är direkt skadligt.

    1000 kalorier är inte hållbart. Det går utmärkt att minska i fett utan en sådan stenhård och farlig kosthållning. Gör som du vill med din egen kropp men ge inte farliga råd till andra.

     Varför skulle ett kaloriunderskott under en begränsad tid vara farligt? Däremot är fetma farligt.

      Ingen har ju dock sagt att personen lider av fettma.
      Att motionera mycket utan att äta är givetvis farligt.

       För att inte snacka om att kroppen ställer in sig på svält om man ligger på allt för stort underskott?
       Galet att ge kaloriråd till någon man vet 0 om..

        Precis. Svält och sen lägger man på sig allt igen när man äter mer som vanligt. Bättre görs val som är hållbara.

      Metabolism saktar ju ner efter ett tag om man bara äter runt 1000 kalorier så då gör det ju mer skada än nytta

    Uppa? Vad menas?

    Jag har gått ner en massa kilo och hållt vikten i många år och det där med 1000 kcal är ohållbart. Fick min sambo att gå ner i vikt (han ville det själv) och han låg på kanske något som motsvarar 1400-1500 för en kvinna och kände inte ens att han var på ”diet” (ej diet, hälsosamt leverne) då han fick äta fantastisk nyttig mättande mat, fem mål per dag, nyttiga sötsaker osv. Han gick ner och var typ chockad över att han gick ner så enkelt. Jag gjorde på samma sätt men tränade hårt, Så det där med att svälta sig själv är inte hållbart. Självklart bör man träna men ät NYTTIGA 1400-1500 kcal per dag och rör på dig så ska du se att fettprocenten går ner. (Inga riktiga bakverk sötsaker, skräpmat)

   Man lyfter tunga saker

   Välj bort gluten och socker ett tag. Brukar funka för mig

    Kodord ”Brukar”. Du gör det då och då. Det funkar alltså inte.

     Du har rätt och fel.
     Ja, jag gör det inte hela tiden. Ibland drar jag i mig en pizza full med gluten, ibland en marabou, ibland en låda glass…
     Sen när jag känner mig lite plufsig skärper jag mig ett tag igen.
     Balans i livet!

      Är det balans verkligen? 🤔

       Japp!

        Tvek på den.. Upp och ner, onyttigt sen supernyttigt…

      Du menar att du jojobantar?

       Jag tänker mer på det som att slutsumman ska stämma i slutet på månaden. Man justerar varefter som. Råkade jag äta lite mer med kompisar en helg så justerar jag lite de uppkommande dagarna.

   Nyttig mat, motion och massa tålamod.

   Med tanke på kommentarerna kanske jag bör tillägga att jag inte är ute efter att banta eller så. Är 174cm och väger kanske 56 kg. Alltid varit smal men med åren har liksom fettprocenten typ ökat? Att musklerna blivit mer fett. Aldrig tränat eller funderat på vad jag äter. Mest slagit mig det senaste att kroppen börjar förändras och att jag kanske för hälsans skull borde bli lite nyttigare…

    Börja träna.

    Träning är toppen för kroppen, även om man inte vill gå ner i vikt. Jag är också en ”smalis” och har märkt stor skillnad på kroppen sedan jag började träna. Mest på hur jag mår, vad jag orkar, hållning etc, men även så klart kompositionen. Mer muskler och mindre fett liksom. Lyft tunga grejer 🙂

    Tung styrketräning är det enda som hjälper mot det om du inte vill gå ner i massa. De få muskler du har på kroppen omvandlas till fett snabbare ju äldre du blir, tyvärr.

     Muskler kan aldrig bli till fett…

     Muskler blir inte fett. Och fett blir inte muskler. Muskler kan minska och fett kan öka och tvärt om men det ena blir inte magiskt till det andra 🙄

    Känns som att du hellre vill tona kroppen än att ”gå ner i vikt”. Så håller med ovanstående kommentarer, lyft vikter! Att fettmassan ökar och muskelmassan minskar sker i det fysiska åldrandet utan påverkan på kroppsvikten.

  Lyssnade på Daniela palvicas podd avsnitt där hon berättade att bebisen dog i vecka 34(?) , hon kände minskade fosterrörelser men på kontroll såg allt bra ut o bebis var aktiv några gånger. Men de jag undrar. Om bebisen var aktiv och allt såg bra ut, hur kunde bebisen dö ? 🥺🥺😢😢

  Mvh orolig

   Hon sa i en intervju i Nyhetsmorgon att det inte finns någon förklaring (fanns inte då i alla fall) och att typ 20% (kan ha varit en annan siffra) av alla bebisar som dör i magen gör det utan att man kan förklara varför. Försök att inte oroa dig, oro är piss och du kan ändå inte påverka något hur mycket du än oroar dig! Njut av att ha den lilla där inne.

    Min egen teori är att man konsumerar något som barnet är allergisk mot. Vet verkligen inte om det ens är möjligt, men är typ den mest logiska saken jag kan komma på.

     Nej, det är fel.
     Och vaddå egen teori? Är du forskare inom området?

     Så man som mamma verkligen ska känna sig orolig och rädd för att ha ihjäl sitt barn? Hemsk kommentar.

     Nej verkligen inte, sluta föra såna hittepå idéer vidare. Förstår du inte att folk kan bli rädda i onödan?

   Jag förlorade också ett barn i magen. Navelsträngen var inte hårt lindad runt halsen vilket kan vara en orsak ibland. Obduktionen visade inget heller. De sa att det antagligen var plötslig spädbarnsdöd helt enkelt. Går inte att förebygga men det är trots allt ovanligt. Är du gravid så njut av det och försök att inte oroa dig. Svårt, jag vet! Kram på dig

   Det händer väl bara ibland helt enkelt. Det såg bra ut vid ett tillfälle, senare var det inte bra. Hemskt men vi vet inte orsaken till alla såna händelser.

   Proppar i moderkakan kan vara en orsak till att bebis dör i magen. Hon hade upplevt minskade rörelser i magen.
   Höll på att hända vårt barn. Efter akut snitt och analys av moderkakan visade det sig att stora delar av moderkakan var förstörd pga proppar och att vårt barn inte fick tillräcklig energi, därav minskade rörelser.

   Som Dani förklarade så vet de inte riktigt anledningen till att bebisen dog 🙁 Men troligtvis berodde det på en influensa hon fick i början av graviditeten som visade sig finnas i moderkakan och i bebisen. ❤️ Ibland så slutar bara hjärtat slår. Utan någon direkt anledning. Vanligast för plötslig spädbarnsdöd i mage är proppar i moderkakan.

  Haha, nej. Har man bjudit in gäster förväntar man sig inget tillbaka. Det var en fin gest tycker jag.

  Om jag har lagat middag till en hel stad skulle jag inte orka bry mig om någon av dom hade med sig en krukväxt. Skulle vara mer orolig om mat för 2000 kronor skulle räcka till hela stan.

   Så bitter, du fattar nog vad ts menar.

    Haha, alltså denna överanvändning av ordet ”bitter” 🤣🤣.

     Snarare felanvändning!

   Är det en by i fattigaste delarna av Afrika som åsyftas kanske?

  Ljuger ni nånsin för era barn?
  Här hemma är leksaken ”trasig” när batteriet är slut om det är en leksak som låter högt…och McDonalds happy meal maskin är trasig ibland

   Man ljuger om man inte gör det.

   Varje dag

    Som vad? 🙂

     Kontrollen är borta, plåstrena är slut (inte för att han ska förblöda utan för att plåster inte ska vara en hobby), batterierna är slut bla bla bls

      Fnissar åt plåsterhobbyn 🤭 en bra sak med att inte ha fri tillgång till plåster, är ju även att det finns kvar plåster när någon håller på att förblöda (typ). Tänk att det kan vara så spännande med plåster!

      Skrattade åt att du skulle ljuga om att plåstrena är slut när han blöder!

   Absolut. Ikväll så hade batterierna i min telefon helt plötsligt tagit slut från ingenstans 🙀 så vi kan tyvärr inte lyssna på Bamses Dunderhits just nu, men den har säkert laddat tills imorgon!

   Jaa – att det är slut på [vilken godsak de nu är sugen på]. De är 2 år och det funkar än så länge. 🙂

    Mina är lite äldre och när det kommer till chips funkar det fortfarande att säga att de är för starka🤓

     Liknande här. Häller cola i en kaffekopp så barnet tror det är kaffe

      Haha bästa 🙃

      En klassiker! 👍

    Min brorson är tre och sist vi träffades sa han ”farmor, får jag ta en glass?”. Min mamma (alltså hans farmor) svarade att hon inte hade någon glass. Smartungen säger då ”Jag kan gå till frysen och titta”. Dom lär sig fort, haha.

   Nej faktiskt inte. Har aldrig sett behovet.

    Hahahah blir så gaaalet provocerad av sånadär svar! Vet att du bara svarade på frågan och du är säkert jättesnäll haha, var bara tvungen att säga det ändå innan jag kan scrolla vidare

   ”vad äter du mamma?” Eeeh flingor! ”Ooo får jag också smaka på torra flingor?” Absolut! (Mamma åt chips)

   Ja gud ja. ”Nu stänger lekparken!”

   Barnprogrammen är inställda om det är sport på tv samtidigt fast på en annan kanal.

  Tips på bra sängar till ett okej pris? Är Ikeas bra?

   Jag köpte stomme, resårbotten och bäddmadrass på Ikea för 6500 tror jag det var. Jättebra kvalitet på allt och har sovit gott 🙂 ett tips som jag inte tänkte på dock var att ja tvådelad bäddmadrass eftersom min sambo väger mer än mig och jag då guppar runt i sängen när han vänder sig om

  Influencers som stänger av kommentarer och ignorerar när dom får konstruktiv kritik (inte hat alltså) är det ok tycker ni? Dom lurar, främst unga tjejer, att köpa en massa smink och kläder men när dom får minsta lilla kritik så låtsas dom som ingenting? Jag tycker det är vidrigt och oansvarigt att dom får hålla på som dom gör, allt för pengar. Jag vet inte ens varför jag har så höga tankar om influencers men lite bättre får dom faktiskt göra ifrån sig.

   Jag håller med dig. De bygger en relation som följarna ska uppleva som nära och vänskaplig, men sedan är det inte lika roligt när någon påpekar mindre bra saker.

  Hur städar man sin balkong enkelt utan att skita ner grannen som bor unders balkong? Funkar sådär med sopborste.

   Gör det när det regnar ordentligt, då märker grannen ingenting och det mesta rinner bort.

    Så fult. Egotänk.

     Och vad har du för förlag på lösning? Att gnälla hjälper ingen.

      Kanske dammsuga först och sen skrubba golvet med en microfiberduk/trasa som inte är för blöt så att det rinner ner till grannen. Voilà!

       Ja så måste det väl bli, typ skrubba/knäskura!

   Har använt dammsugaren en gång. Funkade helt sjukt ok.

   Om du vill moppa kan du kanske lägga några gamla handdukar i glipan så det inte rinner ner? Dammsugaren funkar också bra

   Sopa upp skräpet, inte ner det till grannen. Eller dammsuga.

   Jag skrubbar rent när det regnar 🙂

  Någon som har tips på bästa stället i Stockholm att göra läpparna? Har försökt göra research men det är verkligen en djungel!

   Bara gör det inte. Kajsa Ankas läppar är inte snyggt, oavsett vad du tror. Folk kommer att skratta åt dig.

    Haha jotack det är exakt det jag vill undvika! Det finns dock väldigt många som gjort det och fått ett väldigt naturligt resultat, vilket är det jag vill åt

     Som Bianca då, eller? Ha, ha!

      Skulle absolut inte räkna hennes läppar som lyckade! Om jag gjorde det hade jag bara gått dit hon går och inte frågat här 🙂

     Undrar också, men har aldrig sett nån med fint, naturligt resultat… De jag sett tips om har jättefula bilder på sina hemsidor, där folk har natuuuurligt resultat men ser ut som jag absolut inte vill… 😄

   Det bästa är att inte göra det alls då resultatet aldrig blir bra.

    De som har fått bra resultat ser du ju inte. Finns många som gjort jättefina som ser naturliga ut. inte ankläppar. Samma sak gäller botox och fillers. Jag har botox i pannan, i kråksparkarna vid ögonen och i argrynkan mellan ögonen och fillers i nasolabialvecken. Inte en enda människa har undrat om jag har gjort något, bara fått kommentarer om att jag ser pigg och fräsch ut. Det är kvittot på ett bra jobb!

     Exakt så!

     Alla ser det men har hyfs nog att inte säga det rakt ut. Alla som tror att just deras resultat är naturligt och osynligt lurar sig själva å det grövsta.

      Du fattar verkligen inte. Du verkar tro att man automatiskt ser ut som en stelopererad Barbiedocka utan mimik när man har botox eller fillers. Jag har fortfarande rynkor på nämnda ställen men de är inte lika djupa. Jag fattar själv att det skulle se urlöjligt ut om jag var slät som en tonåring i ansiktet i min ålder. En del lägger pengar på sina hundar, katter, skor, naglar, hårförlängningar, väskor, inredning eller vad det nu kan vara och jag lägger pengar på botox och fillers. Lite roligare att se sig i spegeln och lättare att sminka sig snyggt

       Du kan dock inte veta vilka som är finkänsliga och inte vill säga att de tycker du ser bättre ut utan 😊

        Fast jag lurar inte mig själv å det grövsta som du skrev. Jag har en spegel. Hade stört mig direkt om det sett konstigt eller överdrivet ut.

         Det var inte jag som skrev det 😊 jag bara konstaterade att andra kanske inte talar om att de tycker något ser konstigt ut. Däremot kan ju dina läppar se bra ut! Svårt att veta vad som är vad när det gäller såna här saker.

       Bryr mig så klart inte om vad du lägger dina pengar på. Men kom inte och säg att det inte syns.

        Det syns inte alltid. Sluta vara dum.

        Sakna du läsförståelse eller är du bara blåst?

        Saknar du läsförståelse eller är du bara blåst? Det syns INTE om man inte tar för mycket och det är gjort av en duktig person.
        Läpparna har jag för övrigt inte gjort för det behöver jag inte. Jag har en riktig pussmun ändå 😄Pussrynkorna ovanför läpparna har jag gjort lite fillers i, med betoning på lite. Rynkorna är kvar men inte lika framträdande

   Sluta titta på alla dessa influencers och tro att du måste se ut som dom. Du är fin som du är! Vill du piffa upp ditt utseende så kan du sminka dig, fixa naglarna, köpa nya kläder, kanske någon ny parfym? Du behöver inte deformera ditt ansikte.

   Jo! Anita från medaskin Linköping, hon jobbar dock i Stockholm (gamla stan) varje vecka om jag förstått det rätt. Men hennes grej är att få till ett naturligt resultat, hon är så duktig.

    Håller med. Anita är GRYM!

    Tack!!

    Hon har flyttat till Vasastan

   Nellphoria 🔥

   Dr Rebecka Gardell (alla på hennes klinik är grymma). Proffsigt, naturligt och tryggt.

    Grymt att så många kvinnor går patriarkatets ärenden 👊

   Vet inte om det är det bästa då det finns många bra. Men jag har gjort mina på estetsundbybergsthlm, hon har en instagram där hon lägger upp bilder. Hon var väldigt noga med att inte gå i med för mycket till en början utan bygga upp läpparna under tid, lyssnade på vad jag hade att säga och tillsammans kom vi fram till det bästa resultatet för mig!

  Hjälp! Hur får man bort märken från soffben och bord från en matta i viskos?

   Går det att dammsuga eller borsta luggen?

   Har för mig att jag läst att man kan ånga? Eller föna lite där och sedan borsta upp det

  Varför tror ni vissa influencers får så mycket kritik angående sitt beteende under Corona här medans andra inget? Tänker nu exempelvis på Paula Rosas som är i Spanien och ska ”hämta nycklar” till deras lägenhet men både spelar padelturnering och umgås med massa olika människor. Hugo som nyligen också var utomlands och verkade skita i testning/karantän efteråt osv. Kan de ha kontaktat Camilla och bett henne inte skriva om dem? Verkar kanske lite väl men tycker det är konstigt.

  Jag tycker mig se många fem-sexåringar som umgås jättemycket med kompisar privat efter förskola/förskoleklass. Är det här verkligen vanligt? Att de sover över hos varandra och umgås på kvällar och helger? Jag tycker de känns så små och varken jag eller min femåring hade varit bekväm med att hon sover ensam borta hos någon annan än typ mor- och farföräldrar. Är det föräldrarna som styr det här tror ni? För man tar ju inte varje ”jag vill sova över hos Klara” seriöst liksom. Ni som har barn i den åldern, umgås de med kompisar efter förskolan och är det i sådana fall barnen eller ni vuxna som initierar det?

   Min 5-åring är gärna med kompisar efter förskolan, ibland följer hon med någon hem och ibland är det någon av vännerna som följer med henne hem. Är på min dotters plus hennes vänner intiativ (men vi föräldrar har kontakt pga förskolan släpper ju inte iväg ett barn utan föräldrarnas tillåtelse). För min del hade vi kunnat gå hem, äta middag å sen slappa i soffan resten av eftermiddagen 😅

    Väldigt specifik följdfråga kanske men som belyser hela det här med att jag tycker de känns för små: hjälper du andras femåringar på toaletten då, när de är hemma hos er? Och typ, vet vad vad deras föräldrar tycker är ok att de tittar på på YouTube/tv, vad som är ok att de äter, om de får vara ensamma med storasyskon och sådant? Eller antar man bara att de andra familjerna är lika vettiga som man själv är? 😅