Alexandra Nilsson kritisk mot influencers som marknadsför tobak

Influencers som dissar andra influencers hej vilt…som själva gör reklam för snus(!)) och skit för att få in några billiga slantar på kontot. Skäms åt er. // Alexandra Nilsson på Instastory

Jag vet faktiskt inte vem eller vilka influencers som Alexandra menar i sitt inlägg, och det är egentligen inte så viktigt. Jag tycker däremot att det hon skriver om att göra reklam för snus är desto mer intressant. 
Man får än så länge göra reklam för vitt snus – kallat tobaksfritt snus – trots att det utvinns ur tobak och fortfarande innehåller den vanebildande substansen nikotin, och bland annat Amanda Schulman har vid upprepade tillfällen gjort reklam för märket Zyn.

Hur ser ni på det här med att influencers gör reklam för snus, om än tobaksfritt?
Är det annorlunda än att göra reklam för, säg, alkohol?

35 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag använder själv nikotin i alla dess former sedan långt tillbaka. Jag tycker inte att reklam för beroendeframkallande nikotinprodukter ska vara tillåtet i denna form. Visst, vitt snus/tobaksfritt snus (egentligen heter det väl nikotinpåsar?) kanske är renare än vanliga snuset, men det är fortfarande beroendeframkallande. Tråkigt om reklamen får unga människor att bli beroende av Zyn, Lyft etc. Förpackningarna ser ju fräscha ut och de har annorlunda smaker än de traditionella snusprodukterna. Kan mycket väl locka ungdomar.

    Tänker att ingen som inte redan snusar kommer att börja bara för att de ser en reklam hos en influencer. Eventuellt rökare som börjar snusa istället. Vilket är bättre än att röka så why not. (Sluta helt är såklart bäst, men vill man inte sluta med nikotin finns det bättre sätt att få i sig det än via rökning.).

      Vet du hur grupptryck och trender funkar? Om vi inte hade köpt det som influensers säljer på oss hade de inte tjänat de pengar som de tjänar.

      Zyn och liknande är direkt giftigt för kroppen. Bara för att tobaken är tvättad är den inte ofarlig.

        Snusning har dessutom ökat bland unga. Alla som snusar börjar någon gång. Kvinnor började röka pga en stor pr-kampanj. Innan dess var det tabu för kvinnor att röka och en smart pr-gubbe marknadsförde det som frigörelse för kvinnor att röka.

          Bättre.fplk snusar än röker!!

            Det bästa folket väljer själv. Några väljer att snusa, få väljer att röka, majoriteten väljer att avstå nikotin helt.

            Själv röker jag stundtals. Snusar sällan. Avstår oftast nikotin helt.

            Upp till gemene man.

      Oj, vad fel du har. Drömmen för tillverkarna om folk är så naiva som dig. Nej. Självklart gör de allt för att fler ska vilja använda nikotin. Man försöker komma förbi ciggens dåliga lukt, lössnusens rinn, portionspåsarnas synlighet (genom att göra mini/slim) och nu försöker man ytterligare få det att kännas fräscht genom att få bort den mörka tobaken. Man struntar ju egentligen I tobaken. Det är nikotinet som är viktigt så att folk blir beroende.

      Som en liten sidenote. Jag fick över till Onico (nikotinfri snus) när jag blev gravid. Sen slutade jag helt. Min man gick från inget alls till att ta av min Onico och sen gå över till vanlig snus.

      Fast snusandet bland unga tjejer tycks öka och influencers marknadsföring is to blame enligt den här och flera andra artiklar som jag hittade när jag frågade google: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/dramatisk-okning-av-snusande-gymnasietjejer Så viss påverkan kanske de har ändå de där flunsorna. Tror Amanda och hennes polare Hanna glatt marknadsför precis vad som helst bara de får tillräckligt med betalt btw, de verkar rätt så skrupelfria om jag säger så.

        Jag kanske läste slarvigt, men det vore intressant att veta hur många tjejer på gymnasiet som snusar idag jämfört med, säg, 15 år sedan..?

          Hm. Insåg att jag missade halva min tanke. Suck. Min tanke var egentligen; har rökningen minskat till förmån för snusandet? Jag tänker att kvinnor bytt ut cigaretter mot snus kanske?

    Varför släpps inte mina kommentarer igenom? Det var samma sak på öppet spår igår.

      Nu funkade det bara för att haha. ?☺

    Åh blir kluven. För min egen del ”bryr” jag mig inte. Och det kanske är bättre än cigg? Fast jag varken röker/dricker/snusar osv så vet inte om andra blir påverkade.

    Gör man reklam att det finns? Eller hur gör man reklamen? Rabattkoder?

    Äh vet inte. Om det påverkar andra att göra det, så är det sjukt. Precis som alkohol och operationer. Samtidigt som jag inte ser problem med det, men så blir jag själv inte påverkad. Ahhh vet inte ?

      Dessa företag kan marknadsföra sig hur de vill, de ger ut gratiprover, rabattkoder håller i events som influencers deltar på. Reklamerna brukar oftast vara uppmaningar till att folk ska prova, att det är lätt, smidigt och fräsht.

      Problemet med dessa produkter är väl att nikotimhalten i vissa av sorterna är superhög och inte skrivs ut i mikrogram utan istället visas styrkan i form av prickar eller symboler. De olika smakerna lockar såklart folk att ta en extra snus pga sug efter den fräscha smaken. En snus har folk regel undet läppen i minst 20 minuter för att sedan bytas till en ny. Jämför man med en cigarett som måste rökas på rasten och utomhus så blir det bra mycket mer nikotin under en dag då folk kan snusa utan att gå iväg.
      Vissa sorter påstår sig vara hygieniska för tänderna vilket ifrågasätta kraftigt av ex tandvården då nikotinets verkan på blodomlopp och gingiva är märkbar även hos en person som ”bara” tar 3-5 snus om dagen.

      Snus kan funka om man vill sluta röka men andelen som börjar snusa istället är avsevärt hög och alltså ingen lösning som funkar för alla. Speciellt inte de som inte har en tidsplan för när de planerat vara nikotinfria

        Fel. Det är endast vissa smaker som har hög nikotinhalt och det står allting ”strong” eller ”extra strong” PLUS att det står alltid hur många mikrogram nikotin det är i på baksidorna av dosorna

        Mvh snusare

          Fast det stämmer inte på de nya vita sorterna om de inte ändrat det de senaste 3 månaderna då vi hade föreläsning i ämnet om just tobaksfri snus

            Jo det stämmer. Sitter med min zyn dosa i handen och det står nikotinhalt

              Yep, sitter med min Loop som är ganska ny på marknaden. Halten står där också om än i finstilt på baksidan.

    De allra flesta som börjar med tobak börjar med det i skolan, det är en grej som ses som häftig och cool! Dessa företag ZYN och LYFT ex ägs i sin tur av de stora tobaksbolagen som märker en nedåtgående trend för rena tobaksprodukter i Sverige och flera andra länder i världen. Det börjar alltså om på ny kula med att nikotin ska ses som fräsht och coolt för att locka in ungdomar in i ett nikotinberoende som varar i hela livet. Att då ha samvete att fortsätta späda på den bilden, att det är coolt och ofarligt är för mig helt sjukt och morallöst. Det är inte endast ”medelstora” influencers som gör detta för lite cash i plånboken. Therese Lindgren gjorde indirekt reklam för två nikotinprodukter i en av sina tävlingar för att vinna appleprodukter, man skulle följa de kontona.

    Jag anser att det är djupt problematiskt och morallöst. Dels gentemot sina följare, miljön men även de som arbetar i slavliknande förhållanden på tobaksodlingarna.

      Jag har tänkt att det är tvärtom, att tobaksfria nikotinprodukter riktar sig till ”de redan frälsta”. Men om de nu jobbar med influencers håller jag med om din analys.

      Håller med till fullo. Började själv röka som tonåring. Röker inte idag, och använder inga nikotinpreoarat.
      Tycker skiten borde förbjudas. Det är så otroligt skadligt på alla plan.

    Jag tycker att det beror på vad ens målgrupp är. Om ens målgrupp är 18+ så ser jag inga konstigheter. 🙂

    Vanebildande?

    Jag säger bara LOOP mango och saltlakrits! ???

    Loop mago bra och saltlakrits! Ljuvlig! ? Bra folk snusar ist för röker!!

    Klart det är skillnad på att göra reklam för snus kontra alkohol. Snus ”skadar” bara dig själv, din alkoholkonsumtion kan – potentiellt – skada andra.

    Camilla kan du uppmärksamma Melissa Frölich och hur hennes mamma behandlar henne?
    Finns ett konto på tiktok som heter @melissafrolichexpose där det finns en video som fick mig att få så ont i magen.

    Vi har ju sett samma sak inom hästvärlden med Nellie B och Familjen Reinhold vars mammor (och pappor men papporna har inte varit lika delaktiga i det) verkligen kämpat för att dom ska bli kända. Men just den videon på Melissa och hennes mamma gjorde mig så ledsen.

    Ber om ursäkt på förhand ifall jag stavat fel eller använt mig av inkorrekt grammatik 🙂

      Tillägg:
      Jag vet att man kan ha den typen av jargong med sin mamma, men sättet Melissas mamma höll på att konstant trycka ner henne i den videon var ju inte ens på skämt? Hon verkade så onödigt otrevlig mot Melissa. Jag vet inte hur vanligt det är att konstant lägga dryga kommentarer till sin 12 åriga dotter.

      Du har inget att be om ursäkt för! 🙂

    Jag har tänkt på en sak. Jag studerar till förskollärare, en utbildning där man ständigt reflekterar över barns rätt till integritet och även den makt man som vuxen/pedagog har över barnet. Barns delaktighet och respekt genomsyrar nästan varje kurs. Drömmenom11barn, Annika pettersson studerar termin 3 till förskollärare och väljer att använda barnen i reklam, lägger upp bilder i syfte att skratta ÅT barnen och återger privat information inför sina följare om barnen. Jag tycker det är högst märkligt att hon med den kunskap hon bör inneha tar sådana beslut om sina egna barn. Jag tycker det är skrämmande att hon vet om hur mycket makt hon har över barnen och väljer att utnyttja den för att tjäna pengar. Hon vet.

    Förstår inte varför folk väljer att AKTIVT söka sig till såna här nikotinprylar och alltså vill göra sig beroende av produkter av det här slaget. Helt obegripligt.
    Det är ju inte direkt billiga grejer heller.

      Varför har någon i någon tid valt att börja röka/snusa?

    Som fd snusare (2 år) så känner jag att det är så märkligt att göra reklam för nikotin men inte för snus. Jisses, det är ju nikotinet man vill åt, tobaken skiter man ju i.
    Och ja, när Amanda tipsade i sån podd så kände jag bara: ”aha, kanske något för mig, jag har ju ändå saknat snusen lite…”. För att sen bara känna: nej, trilla inte dit igen…

    Var det inte det Frida kummerfeldt gjorde reklam för?

    Slutade följa henne för ett tag sedan, tappade intresset då hon tog tjänstledigt från sitt jobb som advokat för att bli influenser på heltid. De flesta av oss läsare har ju ”vanliga” jobb och det var mycket mer inspirerande när hon hade det istället för att ägna sig åt att bli en levande reklampelare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.