Måste man dela världshändelser bara för att man är offentlig?

Iza & Elle: We just want tp respond on some negative comments we have received lately, comments that say that we don't support different movements and things that happens around the world. This makes us very sad, our opinion is and have always been that you should always be kind and nice to all people always, regardless their gender, sexuality, rase and culture. If everyone would treat all people with love, respect and kindness the world would be a batter place.
Bildkälla: Iza & Elle Instastory

TikTok-tvillingarna Iza & Elle bemöter negativa kommentarer om varför de inte använder sina plattformar till att uppmärksamma eller stöttar saker/rörelser som händer i världen.
Deras svar på detta är att deras inställning är att man alltid ska bemöta människor vänligt och med respekt, oavsett vem det rör.

Jag kan tycka att svaret är lite av en plattityd, samtidigt som jag ställer mig frågande till om man ”måste” använda sina plattformar till detta, bara för att man är en offentlig person med många följare.
Och hur insatt bör man vara i det man delar för att det ska kännas genuint och inte bara som ett sätt att plocka PK-poäng?

Vad tycker ni?

120 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ytterst skönt om ’influensers’ slutade stötta och te sig viktiga omkring ämne och saker som de inte förstår eller egentligen är intresserade av bara för att få likes och mera engagemang på sociala plattformar.

  Personligen tycker jag det är ganska självklart att den största andelen individer inte är (bland annat) rasister, emot krig, samt stöttar jämställdhet både vad gäller kön och sexuell orientering – men jag behovet inte se att de delar åsikter eller svarta fyrkanter bara för att man bör.

   Ibland känns det dock som att vissa är lite fega (ingen specifik åsyftas, allmänt fenomen), som att de inte vågar ta ställning för att de är rädda att antingen få folk mot sig eller kanske tappa likes/följare. Tycker det är sorgligt att många verkar vara fega och inte använda sin plattform till att åtminstone visa att de bryr sig. Sedan är det ju vissa som tidigare har tagit ställning i vissa frågor men sen är helt tysta i andra. Det är också knepigt. Tystnad kan säga mer än ord ibland…

   Jag tycker nog inte att ansvar ska läggas på barn överhuvudtaget. Känns märkligt att klumpa ihop dessa unga minderåriga tjejer i samma kategori som vuxna influencers.

  Spontant tänker jag såhär: det är väl jättebra om kändisar och influensers uppmärksammar saker som sker runtom i världen, men det är ju knappast den källan man ska vända sig till för att få reda på vad som just händer. Det har vi nyhetssidor till. Om nu kändisar/influensers ska uttala sig om saker (tex BLM eller Gaza osv) så bör dem ju först och främst utbilda/läsa på sig inom ämnet så att dem faktiskt vet vad dem pratar om. Det är så himla lätt att sitta här och säga ”varför har inte xxx uttalat sig något om xxx??????” Vi tänker inte ens på att personen i fråga kanske inte är tillräckligt påläst för att faktiskt prata om det. Eller ska dem bara slänga ur sig något för att det ska se bra ut?

   100% detta

    Förutom all felanvändning av ordet dem.

     Ring polisen

   Ja de bör sätta sig in i vad de nu uttalar sig om. Jag tänker att det är lättare att ta avstånd från IS till exempel, än att uttala sig om Israel-Palestina. IS är en terrorsekt (tror inte att de själva ens förnekar det?) medan parterna i den andra nämnda konflikten är två olika folkslag, med allt vad det innebär. Båda sidorna är offer och båda sidorna är förövare. Jag tycker inte att det passar att ta ställning i en sådan konflikt. Och inte heller uttala sig offentligt, mer än att man hoppas att konflikten får ett slut som är bra för alla inblandade.

    Det man skulle kunna uppmärksamma och som de flesta vet, är ju de extremt ojämlika förhållandena vad gäller resurser. Hur kan det vara känsligt att ta upp det? Det står väl bortom allt tvivel? Och skillnad i antal dödsoffer osv. Det är inte två jämnstora parter som bråkar.

     Ja saklig information borde belysas! Oavsett hur den ser ut.

  Jag tycker att det är för mycket folk som tycker massor om saker de inte är insatta i. Det kan ju bli rent farligt om man bara delar det som är ”inne” att dela just nu.

   Instämmer helt. De hänger på för att det är inne och andra gör det. Fast de egentligen inte har nån koll.
   Saker som människor vet fakta om, eller brinner för är en helt annan sak. Då märks det tydligt.

    Håller helt med! Att uttala sig om- eller ta ställning i en så gammal konflikt som den mellan Israel och Palestina är nog ganska farligt. Bättre då att vara för FÖRSONING, om man måste göra något!

    Jag har fått lite avsmak för den här bloggen, sedan det lyftes influensers som uttalade sig om konflikten. Tycker att det är en så komplex situation där båda sidor är såväl offer som förövare. Då finns det bättre saker att uttala sig om som influenser.

     Att det är extremt stor skillnad i resurser och dödstal mellan de båda parterna står utom allt tvivel. Det är inte komplext alls.

   Fast varför är det så känsligt just nu? Vid tex blm o den svarta rutan var det ju massor som tog ställning. Samma vid metoo. Men nu helt plötsligt så vågar knappt någon säga något, radiosilence eller så är de ”neutrala”. Kan tycka det är rätt fegt. Speciellt om man brukar ta ställning men helt plötsligt inte vågar. Ett exempel är Greta, hon har ju tydligt tagit ställning i massor av frågor tidigare, men nu helt plötsligt vill/vågar hon inte. Varför?

  Jag tycker verkligen inte att man kan förvänta sig att alla influencers ska ta upp stora världshändelser. Jag vänder mig inte dit för att läsa om situationen i Gaza.

  Tror som ovan att det är oerhört problematiskt om folk med mycket följare pratar om sådant de inte har direkt kunskap eller koll på.

   Ja, särskilt när det gäller konflikten mellan Israel och Palestina. Farligt att uttala sig och välja sida. Måste man uttrycka något, tycker jag att det vore en önskan om försoning!

  Verkligen inte deras skyldighet eller ansvar.

  Jag tycker inte att folk ska tycka och tänka om precis allt offentligt. Likväl tycker jag inte Israel/Palestina konflikten hör hemma här speciellt med tanke på att den var vinklad förmån åt Palestina. Båda två är skithögar och en riktigt komplicerad konflikt. Statsvetare kan väl absolut få ha en åsikt men inte en random dansande/rumpgymmande som har fashionhauls och helt plötsligt ska välja en sida i en tusenårig konflikt. Är så less på att människor ska ta strid för sådant de inte har tillräckligt med kunskap om. Jag hoppas att jag även här slipper se propaganda åt ena eller andra hållet.

   Skönt ändå att jag som statsvetare (examen från Uppsala 2003) får uttala mig om Israel/Palestina konflikten ändå. Det var ju inte mitt uppsatsämne eller intresseområden men som statsvetare har jag tydligen carte blanche.

    Häng inte upp dig allt för mycket på det nu, du märker ord. J menar förstås sakkunniga, om det inte är ditt område som statsvetare, menade inte J dig! Jag håller med J. Det var ett klokt inlägg.

   Älskar att folk tror att vi statsvetare automatiskt är experter på all typ av politik.. 😁

    Haha men eller hur! Det enda jag egentligen kan är att filosofiskt diskutera huruvida demokrati är bra eller inte.

    Okej jag kan mer, men statsvetare är ju knappast någon allmänbildning så.

    Malin från ÖS igår: nej, jag läser inte MR i Uppsala 😄

     Haha ja, själv är jag kunnig inom svensk byråkrati efter 4 års studier inom stats. Kan dock inte särskilt mycket om Israel/Palestina-konflikten.. 😅

   Hur är Palestina en ”skithög”? Palestina ockuperades 1967 så en tusenårig konflikt mellan Israel och Palestina finns dessvärre inte.

    Jo, Jerusalem tillhörde judarna långt innan dess, tror det var runt år 3000 och sen kom araberna och fördrev judarna.
    Denna konflikt började 1917, men tog fart efter ww2 eftersom judarna behövde skydd vilket de fick av usa/uk.

     Ok så det är rimligt att England ger tillbaka usa åt ursprungsbefolkningen också då?🤩

     Då är det alltså bara personer med minst tusenårigt ursprung i norden som får bo här? Med samma logik?

      Nej det står inte så i kommentaren. Det står att Palestina inte bara är offer i den här konflikten!

       Hur kan invånare i ett ockuperat land vara något annat än offer? Är den amerikanska ursprungsbefolkningen också inte bara offer?

   Det är en bra sak att vem som helst får tycka saker. Ser inte heller något problem i att människor med många kanaler och räckvidd berättar vad de tycker. Det som blir ett problem är när följare inte förstår att idolen ger uttryck för en åsikt utan tror att det är fakta baserad på sakkunskap. Källkritik blir bara viktigare och viktigare och måste få större fokus i skolan, tidigt.
   Men, den som har många följare måste vara beredd på att alla inte håller med och att det man tycker inte alltid är hållbart och då måste man vara beredd på och kunna ta kritik och inte skrika cancel och mobbing.

    Hade en kollega som för ett tag sen sa att Svenska kyrkans ungdomsorganisation heter KKK för det stod på Facebook. Och när jag frågade om källkritik undrade en annan kollega vad det är. Vi pratar ändå medelålders kvinnor och mödrar.

    Kan seriöst inte släppa den diskussionen och vad de faktiskt sa, visst de har inga jobb som kräver en egentlig utbildning (kommunalt kök som måltidsbiträde, behöver inte ha kockutbildning), men jag vill helst inte utgå från att det nödvändigtvis definierar deras samhällsinsikt. Och fattar (hoppas) att de inte representerar någon större andel svenskar, men det lämnade minst sagt avtryck i mig.

    Nu blev det lite sidospår och svar på din kommentar om källkritik, men håller med i det du säger och är rädd att det både berör äldre och yngre generationer. Inom aktivismen är du din åsikt och bara det, en fel åsikt och du är ute i kylan, oliktänkande får inte utrymme, ingen lyssnar för alla ska bara övertyga varann om att den andra har fel, polariseringen ökar och man ska bestämma vem som får uttala sig på vilket sätt, annars är det cancel culture rakt av.

    Om folk hade större intresse av att bilda sig och förstå källkritik skulle det inte ge samma resultat om influensers tog sida i debatter. Men minns tråden här inne för längesen där folk inte läste nyheter för att de inte orkade allt mörker.

    Ju smartare och mer bildad mänsklighet, desto mer obildade människor?

   Spot on, J! Då var det inte bara jag som upplevde att det är vinklat till Palestinas fördel. Det har skavt i mig sedan jag läste inlägget.

   Håller helt med dig i allt du skriver. Och ja, båda sidor beter sig som skithögar! Dumt att välja sida. Om man måste använda sitt inflytande, vore det bästa att be båda sidor ta sig i kragen och bli sams!

    Så om jag för inbrott i ditt hus är du en skithög om du protesterar? Vad är din adress?

     Jag tror att du har valt sida i konflikten. Tycker du att det är ok om jag har ihjäl dig när du kommer då?

      Eh ja att ta till vapen mot en inkräktare tror jag de flesta tycker är ok.

  Mona igång igen.
  ”Hon blev anmäld av en f d komiker då hon berättade på Facebook om flera sexuella övergrepp. Givetvis blev hon fälld. Jag orkar inte ens dra vad som hände efteråt, men helt klart är att jag inte kommer bli förvånad om fler åker dit för förtal. Av samma person.”

  Sluta lura i tjejer att de blir anmälda för att de berättar! Man blir inte anmäld för förtal för att man berättar vad man varit med om. Man blir/kan bli anmäld om man pekar ut förövaren. 😡

   Viktigt: Inte peka ut förövaren på sociala medier. En kan peka ut förövaren till sina vänner osv men inte lägga ut på nätet.

   Mona skriver i en svarskommentar ”varifrån har du fått att jag är pank?” när någon ifrågasätter hennes dyra och väldigt många solglasögon. Nej, som sagt, pengar finns det. Låter lite annorlunda nu.

    Skulle tro att det kan vara det värsta man kan säga om Mona att hon är pank.

     ”Jag har inga hundra tusen på banken. Om ni vill får ni gärna hjälpa”. Swisha mig pengar, tack. Igen.

    Nu handlar det inte om Monas privat ekonomi helt plötsligt:

    ”Åh, det här med skadeståndet handlade ju INTE om min privata ekonomi och varifrån har du fått att jag är pank?! Det handlade om principen att jag i slutänden skulle betala för att min dotter blivit våldtagen. Sen kan du givetvis tycka vad du vill om det, så klart.”
    https://www.monasuniversum.se/2021/05/14/solglasogon-3/

    Det lät helt annorlunda för ett tag sen.

     Alltid lurar det någon läsare.

   Så bra att MU inte är pank, då kan hon betala själv istället för att snika åt sig pengar.
   Det är väldigt synd att man blandar ihop förtal med våldtäktsdomar. Så länge man inte är dömd i rätten är man inte åtalad för ett brott. Det behöver dock inte betyda att man är oskyldig men bevis saknas. Att hänga ut en icke dömd person i offentligheten är ett brott enligt lag. Att man blir dömd för förtal är inte detsamma som att motparten är oskyldig till eventuell våldtäkt. Istället för att göra sig åtalad för förtal borde dessa kvinnor alltså koncentrera sig på bevis. Nu blir det istället en negativ påverkan och färre törs anmäla. Vi ska vara glada för att förtalsanmälan finns. Ingen av oss vill bli anklagade offentligt utan bevis.

  Inväntar kommentarer i stil med ”huuur kan man ha så dålig engelska när man jobbar med det. Förstår ingenting av texten”

  🧐

   De har inte dålig engelska. De är 16år. Och svenskar väl?

    Det här är bloggbevakningen, du kan ha 100 % perfekt engelska och det kommer endå komma kommentarer i still med ”hur kan man va så dålig på engelska, jag fattar ingenting”

     Tror vi slipper de nu

     Så löjligt i ett land där nästan alla är minst tvåspråkiga.

     Det stavas ändå, Hannapanna. 🙂

  Det är väl bara bra att man inte uppmärksammar om man inte förstår konflikten? Många tar ju ”sida”, vilket kan vara farligt om man inte förstår vad man uttalar sig om. Det sker så många förfärliga saker runt om i världen för övrigt, som aldrig blir uppmärksammat. Dessutom är väl dessa tjejer extremt unga? Är det verkligen deras grej att ”lägga sig i” något så komplicerat och vuxet? Nej tack för att göra något bara för att det förväntas av en.

  Tycker för övrigt att det är så löjligt alla som försöker tjäna ”godhetspoäng” genom att hacka på vad andra väljer att inte uppmärksamma. Michaela forni gjorde det när BLM var så stort förra sommaren och uttalade sig i stil med att man har en skyldighet att uppmärksamma sånt när man har så stora plattformar, och skickade därmed en känga till en del andra influencers. Men när det får någon vecka sen uppmärksammades massor mäns våld mot kvinnor var hon knäpptyst.

   Håller med. Men kan tycka att det är lika mycket godhetspoäng att dela ett upmärksammat inlägg bara för att göra det också. Hur många av de som delade blm, mäns våld mot kvinnor, Palestina, etc bryr sig resten av tiden?

  Jag har sett en del (främst brittiska) som skriver ett inlägg där de säger att de bryr sig, vill lära sig men är inte nog insatta och istället delar de ett inlägg till någon som förklarar det bättre.
  Jag tycker det är en bra kompromiss om man känner att man måste skriva någonting.

   Tänker att det kan bli fel också, om man själv inte är insatt så vet man ju inte om det man delar till har rätt?

    Visst kan det vara så men från det jag sett har de länkat till organisationer som arbetar med dessa frågor, nyhetsartiklar eller personer som är aktiva inom den typen av frågor. Sedan måste man självklart vara källkritisk men jag tycker spontant att det är bättre att vara ärlig med att man inte är insatt än samla pk poäng och skriver vad man tror.

  Tycker tyvärr att det har blivit tråkigare här sedan kommentarsfältet ändrades om. Förstår helt och hållet anledningen, men I’m just saying 🤷🏻‍♀️

   Kan även tillägga att jag har skrivit in namn och mejladress tidigare och kommenterat, men igår på ÖS hamnade jag i direkt modd. Vilket förtär själva syftet med ÖS.

    Ja och jag kommenterar från flera olika nätverk på en dag. Bussen, jobbet, hemma, osv. Har även vpn (av andra anledningar än den här bloggen) så blir ju lätt omständigt. Men jag förstår också syftet men jag lär nog kommentera mindre (och då också gå in här mer sällan).

     Jag går också in här mer sällan. En anledning är att jag upplevde att den här bloggen lyfte influensers som uppmärksammade Israel och Palestina-konflikten, som ställde sig på Palestinas sida. Jag tycker inte att det känns bra.

     De här sidorna har bråkat i massvis med år, de är lika goda kålsupare båda sidor. Det är inte ens fel att två träter. Och så vidare.

   Håller faktiskt med. En del av charmen har varit att kunna diskutera saker högt och lågt.

    Varför kan du inte göra det nu? Camilla har haft era ip nummer hela tiden….?? Enda skillnaden nu är att ni behöver skriva in en fejkad emailadress. 🤔

     För att vissa kanske har VPN eller dynamiska IP adresser och orkar inte med krånglet.

      Majoriteten av alla privatpersoner i Sverige har dynamisk IP. Till exempel samtliga som är kopplade till IP-onlys fibernät, vilket är en stor del av Sveriges hushåll.

   Tycker inte jag. Tycker det är högre kvalitet på kommentarerna hittills, och det är kul att fler väljer ett nick. Tror fler kommer kommentera snart med, det måste bara ges lite tid. Sen tror jag snarare det varit färre kommentarer pga tråkiga, upprepande inlägg som det inte finns så mycket mer att kommentera på. Det är ingen känga till CC, bara att det helt enkelt varit lite dött i influencervärlden, så som det är ibland .

    Högre kvalitet vet jag inte. Men ensidigt ja.

    Man måste ju skriva in ett nick, så vet inte om det är någon som väljer att göra det..?

   Jag tycker det har blivit såååå mycket bättre!! Så skönt att slippa läsa alla aggressiva och hatiska kommentarer.

    Det är just det, att kommenterar som inte håller med klassas som hat och aggressivt. Till slut upphör diskussionerna och det är en farligare utveckling.

     Nä, då har du kanske inte läst kommentarerna de senaste veckorna. Folk är rent av elaka när de gömmer sig bakom ett jätteanonymt konto. Så tråkigt! Som att de gick in enbart för att förstöra och vara elaka 😟 Tycker det är mycket skönare nu 😄

      Och tråkigare.

       Vad har hänt dig i livet som gör att du uppsöker dålig stämning?

        Jag mår ganska bra, tack. Det är just detta jag menar, om man inte håller med kommer kommentarer som ovan. Moget.

         Nej, jag reagerar på att du tycker att kommentarsfältet blir tråkigare när det inte förekommer elaka kommentarer. Som kommentaren du svarade på tyckte var skönt att slippa. Elaka kommentarer är ju inte att ha olika åsikter, utan elaka kommentarer är ju just de kommentarer som går över gränsen.

         P.s. Kommentarer.

          Du får tolka det som du vill.

     Nej, det var just därför jag skrev aggressiva och hatiska kommentarer. Klart som tusan att man ska få tycka olika, men man kan fortfarande framföra sina åsikter på ett moget och respektfullt sätt.

    Exakt! Och onödiga kommentarstrådar för stt folk bara är elaka. Sååå skönt att slippa 😃

     Elakt är inte ok men olika åsikter tolkas i detta forum ofta så. Om man inte håller med så startar begrepp som hat florera direkt.

      Allt handlar väl om HUR man framför sina åsikter, tänker jag..

       Så om jag framför att könsdysfori inte bör betalas med skattemedel på ett korrekt sätt, då får kommentaren vara kvar?

        Alltså, det är ju en åsikt så den borde ju få vara kvar. Men ska man framföra sin åsikt behöver man ju kanske inte låta aggressiv och nedlåtande. För får man inte ha olika åsikter utan måste vara pk, ja, då kommer det inte bli roligt att kommentera.

       Håller med! Men det har utvecklats till att varje mening som går emot behandlas som mobbing eller hat oavsett hur den framförs.

  Vill man läsa om konflikten så kan man ju följa andra typer av konton. Det finns ju fler än typiska influencers på Instagram.

  Tycker inte influencer måste dela något alls om världshändelser. Det är inte deras jobb eller ansvar.
  Däremot är det deras jobb och ansvar att tänka på vad det delar med sig av till världen. Vad bidrar innehållet till?
  Bidrar det till vikthets, mer shopping, sämre självföretroende hos yngre?

  Däremot tycker jag man får dela tex färdiga memes folk sprider för att uppmärksamma vad som tex pågår i ett land, eller vad ett företag har avslöjats med. Sånt delar ändå varenda fjant på fejjan och insta. Det är väl bara bra att uppmärksamma sådant.

  Tycker det är bra om personen är påläst och insatt i ämnet, men annars kan man gärna strunta i det.

  Tycker det är patetiskt Atr folk vars jobb är att ta kort på sig själva ska hålla på tycka och tänka i såpass infekterade och komplicerade världsfrågor som de egentligen inte har något att göra med alls. Det är liksom narcissistiskt hur de håller på tror att deras åsikter behövs överallt, typ leker talesperson för fn

   Exakt så ☝️

   Problemet är ju att de förväntas säga sin åsikt när det händer grejer. De förväntas ta ställning. För att folk blir förbannade och ”besvikna” om de inte gör det. Så det blir lite skevt att kalla det narcissistiskt när många influencers delar för att de känner sig tvingade..

  Är bara bra att inte alla måste uttala sig om mångbottnade konflikter som dom inte är speciellt kunniga inom. Det blir bara kontraproduktivt om Jockeyboi, Blondinbella och Kissie ska lära våra barn samtiden. Det finns bättre fortbildare än de flesta som är influensers.

  Jag HATAR när min vänner lägger upp typ en länk på stories om tex Palestina-konflikten eller Kapifolium stormningen. Alltså att dela ett fucking inlägg och de tror dem är med och räddar världen. Inlägget gör noll skillnad, men får dessa personer att känna sig woke som bryr sig och visar vilka medkännande människor de är

   Håller delvis med dig. Särskilt när de delar länkar från tvivelaktiga källor som sprider desinformation. Men är de hyfsat insatta och är väldigt källkritiska så är det väl bra att ta ställning/ha en åsikt/visa medkänsla/sprida kunskap. Annars skulle flödet enbart vara fylld av söta ungar, djur, mat och blommande körsbärsträd…fint, javisst, men lite trist i långa loppet.

    Fast vem tror folk att de är som tror att de behöver ta ställning? Obama? Merkel? Det blir liksom rätt patetiskt när privatpersoner utan något som helst inflytande eller anknytning till Israel/Palestina, som aldrig satt sin fot där, inte talar språket eller vet nånting ”tar ställning” på så sätt, som att deras ställning ens betyder något. Hur grandios självbild kan man ha om man tror det?

   Håller med. Som att ”nu har jag gjort mitt” när de delat ett inlägg på insta. Sorry men der räcker liksom inte (om man är ute att förändra).

  Nej men det tycker jag inte att man måste. Bara för att man är en offentlig person så behöver man inte hela tiden ta ställning till saker eller lyfta sånt som sker.

   Men va faaaan! Du fastnar fortfarande. 🤬

    Jag vet😂😭 är det något jag kan göra mer än att byta mail?

     Jag testade att även rensa ip-nummer som innehåller delar av ditt men det verkar inte ha gjort någon skillnad.
     Jag blir vansinnig!
     Det enda skulle vara att testa ett nytt ip-nummer, om du kan alltså.

      Hur gör man det?🙈

      När jag skriver denna har jag stängt av wifi om det kan göra skillnad. ..vet inget om hur sånt här funkar😅

       Ja, du fick ett annat ip-nummer men fastnar ändå.
       Behåll ip-numret och skriv ”anonym” som namn och anonym@anonym.se som mail.

       Felsökning på hög nivå. 🙂

        Så konstigt😮 men jag testar😄

         Hahaha vafan??? Hur kan detta funka?🤔😂

          Okej. Då vet vi det. Trots att jag inte förstår HUR…😂
          Skriv ditt tidigare namn men behåll samma mail.

           Det är något med mitt namn?😂 sjukt!!!

           Ja, så himla konstigt. 😫

    Jag också…

     Jag vet varför du fastnade – tror jag – så du borde kunna kommentera nu.
     Testa, så får vi se om jag behöver skrika ner i en kudde även här eller om jag lyckats ”släppa dig fri”. 😉

      Testing testing. Kan dock inte påverka om jag byter nätverk och får nytt IP-nummer.

       Nej då, då kommer du bara vänta på att få din första kommentar godkänd. Skriver man inte skit så gör det mig ingenting om man dyker upp me ett nytt ip-nummer, utan det är det systematiska bytet av ip-nummer för att kunna fortsätta posta kommentarer som jag raderat som jag vill åt.

  Nej man måste inte dela världshändelser, särskilt inte om man inte är insatt i ämnet och gör det för att någon annan tycker att man borde. .

  Det var samma sak förra året med BLM.

  Visst, det är bra att det uppmärksammas men det ska göras av rätt anledning. Finns alltid dom som gör det för att få det att se ut som man bryr sig när man inte bryr sig alls egentligen.

  Ska man hålla på och dela sånt här så tycker jag man ska vara något påläst och förstå grunden.

  Amir har delat massor om det som sker och han delade till och med ganska bra info om varför det händer.

  Varför ska influencers tvingas tycka om allt? Det gör man ju inte som privatperson heller? Alltså, jag bryr mig kanske mer om att ta ställning mot mäns våld mot kvinnor än något annat (exempelvis). Att hålla på att ta ställning för/emot eller sprida info om cirka allt som händer i världen är ett helt orimligt krav.

  Och, att inte uttrycka något kring ett visst ämne, typ djurplågeri, betyder inte per automatik att man är för.

  Har jättesvårt för det här med att man förväntas dela saker som händer och om man inte gör det är man tydligen en hemsk människa. Tycker mer det känns som folk samlar billiga poäng när de delar den senaste storyn som är snackis denna vecka.

  Till en helt annan sak: Tycker om personen i fråga, och är egentligen inte den som brukar reagera över ”smågrejer”, men Josephine Qvist har alltså rest utomlands tre gånger inom loppet av en månad? Två gånger till Spanien och nu till Grekland. Tycker också att det är komiskt hur hon först fick hat i samband med den första resan och då försvarar sig med att hon var TVUNGEN att åka pga hennes hus hon har där, vilket jag kan köpa. Men att hon sedan väljer att åka utomlands två gånger till på ren nöjesresa förstår jag faktiskt inte.. Blir förtvivlad över hur influensers inte tar pandemin på allvar. Folk dör varje dag och vi vanliga människor har satt hela våra på paus medan allt fler offentliga personer väljer att åka utomlands 🙁

  Det måste man väl inte, däremot har jag enorm respekt för människor som använder sin plattform för att lyfta viktiga ämnen och jag tycker det behövs mer än selfiepinnen och bilder på märkesväskor.

   Ja, tycker det är otroligt modigt av de som vågar ta ställning och använda sina plattformar till det, trots risk för kritik! Det är väl det en stor plattform ska användas till? Vad är meningen med att ha en stor plattform som bara går ut på att göra reklam för onödigt krimskrams, onödig konsumtion och en ytlig livsstil?

  Heja judarna för fan!! Ddr Sverige

  Eftersom influenser inte är utbildade i källkritik gällande viktiga nyheter, finns risk att dem tar information från en opålitligt källa, och därför sprider felaktig information.
  Likt hur Paow spred info att Covid-19 inte är så dödligt och inget farligt, det är livsfarligt när influenser sprider felaktig information.

   Fast vissa saker är väl bekräftade från i princip samtliga källor? Som tex en extrem skillnad i resurser mellan parterna, skillnad i antal dödsoffer samt möjligheter att försvara sig? Tycker det är fegt av alla som har dessa fakta, men ändå är för ryggradslösa för att stå upp för de verkligt utsatta, speciellt om man har en stor plattform.

    Fast vad tycker du influenser har ansvar som dem MÅSTE skriva om?

    black-lives-matter? me too? hbtq? feminism? miljöförstöring? svälten som pågår just nu i många delar av världen? tvångsgiftemål av barn? tvångsgiftemål i allmänhet? bombningen i malmö? israel palestina konflikten? israel palestina demonstrationerna? covid-19? om covid-19 vaccinet? är covid-19 vaccinet säkert för gravida? hur zlatan missar em pga skada? att det ev skett ett mord i stockholm?

    Vad som är viktigt och SKA spridas av influenser beror på vem du frågar, det är omöjligt för influenser att vara påläst och dela korrekt information om exakt ALLT.

  Jag tycker att de kan uppmärksamma saker som dom tycker är viktiga i världen men endast skicka vidare till en faktasida som kan ge information direkt. Samma anledning som jag inte tar nyheter från t.ex tmz/hänt extra/Aftonbladet eller egentligen vilken tidning som helst då dom lever på löpsedlar. Finns en anledning att vi lär oss om faktagranskning och jag litar inte på att någon influenser kan vara en sekundär källa utan att lägga in sina åsikter i det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *