If you can’t beat them, join them

Förra året så fick Linda Ericsson sin rapsåker vid Fjärås bygdegård nedtrampad av folk som ville ta en bild på sig själv i rapsen och det slutade med att hon helt sonika satte upp en stoppskylt.
Hon var långt ifrån ensam om det, utan det var många bönder som kände sig nödgade att göra samma sak.
I år har Linda, istället för en stoppskylt, snitslat upp en stor ruta i åkern, där den som önskar kan trampa ut och ta sin bild, och allt med bondens goda minne.
Detta enligt Sveriges Radio P4 Halland.
När man tagit alla sina bilder så ombeds man swisha ett litet bidrag som kommer gå till att köpa ”stickpresenter” till barnen som går på barnmottagningen i Kungsbacka,
En liten present de får efter de blivit stuckna – sprutor, blodprov mm alltså.

Vilket superfint initiativ, Linda!
Gladare barn OCH glada influencers! Och bönder!
Win win..och win!

Tack för tips!

77 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Fint! Men helt sjukt att folk inte kan acceptera att en åker är en bondes egendom. Vi har en extremt bra allemansrätt, varför ska man då gå där man inte får?

      Ja, eller hur? Att det ens ska behövas? ?‍♀️ Vad hände med att visa lite respekt?

        Förlåt totalt ohyffsat att tränga sig in här men när man ser ett inlägg om sitt älskade vackra Kungsbacka så finns det inga regler?
        Ni som inte har varit på vår fina västkustpärla, kom bara. Det finns vackra vyer åt alla håll här?❤️

      Jag tror att många missat vad allemansrätten innebär. Vi får be folk att släcka eldar på vår mark nästan varje helg när det är fint väder och de som eldar brukar förvånansvärt ofta käfta emot, även när det är allmän varning för skogsbrand. Delar av vår skog är sönderkörd av motorcyklar och de som kör i skogen brukar hänvisa till allemansrätten de gånger man tar dem på bar gärning. Grannen har stora odlingar med kål, ärter och jordgubbar och han har flera gånger varit med om att tjuvarna ber honom att läsa på om allemansrätten när han ber dem betala för det de tagit eller förstört.

        Men vaffan?! Låter ju helt vansinnigt. Jag förstår verkligen er ilska och frustration. Allemansrätten skulle influencers kunna skriva lite informativt om! Det vore att göra nåt vettigt!

        Haha va!? Verkar helt sjukt!

        ”Svamp bär och frukt får man också plocka. Men tänk efter, palla äpplen får man inte göra!”

        För den som inte sett från A till Ö, de menar då med Allemansrätten att det som hör till en persons tomt får man inte ta, det som däremot är i skogen får man plocka. Ytterst förenklat.

          Får många år sedan kom mina föräldrar hem från semestern och upptäckte att hela trädgården var länsad på allt ätbart. Bärbuskar, plommonträd, trädgårdsland, rabatter, jordgubbsplantor och till och med växthuset.
          Det visade sig vara några tyskar, som tältade bakom ladugården, som hade ”missuppfattat” allemansrätten 😛

          Livet är svårt när man inte är så smart.

        Ja, jag tror också kunskapen brister (sen är det ju lite meckigt att läsa på om vad som ingår eftersom det inte finns samlat i någon lag).

        Men elda på annans mark finns väl inget förbud mot? Så länge det inte är förbjudet av andra skäl t ex brandrisk eller görs vårdslöst osv, men det kopplar ju inte till ägandet? Resten du tar upp är ju dock förbjuder – man får gå, cykla och skida men inte åka med motorfordon. Man får inte orsaka skada. Man får inte gå ut någonstans där ser växer grödor, t ex en åker.

        Dock brister ju kunskapen även åt andra hållet – folk som tror att en samfälld strand bara får användas som badplats av de som har del i den, folk som tror att man inte får promenera på vägar som de äger eller som är ”privata”. Också många som tror att man inte får använda andras mark kommersiellt, alltså t ex plocka bär man säljer. Det får man (men inte orsaka skador).

          Inte i erat fall dock, det där är ju skadegörelse och stöld…. Och puckat. Man bör kunna tänka ut att man inte får skada saker. Borde inte ens behöva vara förbjudet, borde räcka med respekt.

          Det är väl inte jättesvårt att läsa upp sig på allemansrätten?
          Allemansrätten är dessutom sedan 1994 inskrivet i grundlagen, om man tycker det är enklare att förhålla sig till lagtext.

          Enkelt och översiktligt sammanställt här, dessutom på flera språk:
          https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/

          Superenkelt punktvis samlat här:
          https://hsr.se/artiklar/upptack-allemansratten
          på illustrerade posters (på tio olika språk):
          https://hsr.se/sites/default/files/2020-06/allemansratten-affisch-nytt.pdf

          Naturvårdsverkets sammanfattning som alla borde kunna förstå:
          ”Inte störa – inte förstöra”

          Så nej, inte jättemeckigt att hitta eller ta till sig denna kunskap.

    Så tragiskt att det ska behövas…

    Att folk ens vill gå där med tanke på hur besprutat det är vid oekologisk odling.. Fattar inte.

      Man tar väl knappast någon skada direkt eller märker av det. Fast tycker såklart det är fel att gå på någon annans egendom och förstöra!

      Men herregud. Hur kan du ens gå utanför dörren? Du kan ju dö av allt?!

        Ojojoj, kränkt much? När man är bonnunge själv så vet man vilka mängder det är, och det är inte så trevligt att gå runt i kan jag lova. Men nej, det kanske inte blir några direkta skador och du blir garanterat inte radioaktiv av det men jag håller mig ändå en bit ifrån. Som sagt så besprutas det inte än, men senare under sommaren vid kanske andra eller tredje rapsvändan så hade jag inte myst runt där mer än nödvändigt.

          Är du bonnunge så borde du vara så pass van att gå runt bland det så att du är van?

      Hur besprutat är det? Vilka medel används på den här åkern och hur påverkar de människans hälsa vid ett några minuter långt besök?

      Hur vågar du andas? Luften är proppfull av cancerframkallande föroreningar.

      Inte för att vara sån meeeen…. Man sprutar inte än, det är för kallt. Så tekniskt sätt är det inte för farligt, men sen ska man avvakta att gå i en åker en vecka efter besprutning, sen är det inte så farligt längre.
      Mvh bondbarn

        Sett* ?

        I Skåne sprutar de åkrarna nu.
        Mvh, en som bor på landet

          Kanske varmare där då?

      Akta så du inte får cancer av dator/mobilskärmen!

      Jag tänker mer på alla äckliga rapsbaggar. Usch

    Vad tycker vi om kändiskampanjen ”kavla upp” där en massa kändisar ska uppmana folket att vaccinera sig. I Filip och Fredriks podd i februari pratade Fredrik om att han blivit erbjuden vaccin tillsammans med en massa kändisar och att det skulle fotas för en kampanj. Känns som att någon borde kolla över det där. Känns sådär om tex margaux 29 år har gått före kön och fått vaccin före alla andra.

      Men det finns fortfarande tider för dem som behöver. Var ju tillochmed massa obokade tider. Och det kommer öppna upp som vanligt för nya åldersgrupper hela tiden. Så tror inte detta påverkar. Om det nu är sant så tycker jag det är ett ganska smart sätt att locka yngre människor att ta vaccinet, är ju så många som är emot det pga alla rykten som sprids. Ibland kan inte allting vara helt rättvist och pk, ibland får man ta till lite knep för att komma dit vi vill – att så många som möjligt ska ta sitt ansvar och vaccinera sig!

        Men sen är det ju inte säkert att de kommer få gå före i kön. Man har ju inte sett någon sådan kampanj ännu. Och det går väldigt snabbt nu, tror inte det dröjer speciellt länge innan de födda 1990 får vaccinera sig (Margaux är inte 29)

          Kampanjen funkar ju nog bäst att köra när det faktiskt är den målgruppens tur som den riktar sig mot. Så tror inte vi behöver oroa oss. (Sorry för många kommentarer, tänkte och kom på mer hela tiden ?)

        Fast i februari när de skulle ha fått vaccinet hade inte ens riskgrupperna blivit vaccinerade. Och vaddå det finns lediga tider. Nej inte för oss under 30 som Margaux.

          Men vem säger att de fick vaccinet då? Finns ju ingen sån kampanj ute. De fick bara sin förfrågan just då.

            Antagligen får de ju vaccinet när det är deras tur, bara att det dokumenteras. För att få fler som är i samma åldersgrupp att boka sin tid.

            Fredrik sa i podden att han blivit erbjuden att komma dit och få vaccinet och att det skulle fotograferas för att täcka upp för att de vaccinerades i förväg. Jättebra med en kampanj. Men jättedåligt att kändisar vaccineras i förtur

        Det beror på var man bor. Här finns inga tider att få de närmaste 3 veckorna och 4 veckan är inte släppt.

          där jag bor var det nästan helt tomt, de fick ge bort vaccindoser för att ingen hade bokat tiderna.

            Var bor du? Jag är 40+ och här har de inte öppnat upp för vaccinering i min åldersgrupp än. Jag tar gärna en tid i en annan region…

              Ingen har väl börjat med 40+, av de större områdena? Där jag bor är Fas 3 nästan helt färdig och Fas 4 påbörjades förra veckan med personer 50-59, och vi har ansetts ligga långt fram i vaccineringen.

                Men om de har lediga tider kan de ju ge dem till andra åldersgrupper.

                  Skriv upp dig på restlistan då, om din region har en sådan ?

                  Jo men det görs inte.

        I min region finns inga lediga tider 3 veckor framåt. Jag har precis fått brev att jag ska vaccinera mig (riskgrupp) men kan inte boka tid..

          Konstigt det där, här fick riskgrupperna brev hem med en redan bokad tid, både för första och andra sprutan. Alla gör så olika.

          Här släpper de tider vecka för vecka eftersom de inte vet hur många doser de får per vårdcentral/vaccinationsmottagning förrän det anländer och delas upp och ska räcka till spruta två också. Svärfar (55+) bokade när de släppte i början på veckan och fick tid samma kväll. (VG-regionen).

      Vi tycker att det är bra! Toppen om de kan inspirera till bra saker istället för shopping. Det är viktigt för ALLA att så många som möjligt, dvs alla som kan, vaccinerar sig. Att några få skulle gå före kön för en reklamkampanj är inte ett problem öht!

      Så tycker vi!

        Problemet just nu, tycker jag, är att alla som faktiskt vill vaccinera sig inte får det ännu. Kanske man skulle låta alla som vill vaccinera sig få göra det. Sen kan man fokusera på dem som inte vill det. I Stockholm har bara kommit till 50+ ännu och inte ens alla 50+ hittar tider.

          Jo är man 50+ får man tider löpande nu, problemet är dos 2 för äldre som fortfarande inte är samordnat.

          /fick vaccin igår på Karolinska.

          Problemet är väl att alla vill gå samtidigt och helst inte när det är jobb, middag, padel och liknande?

        Vilka vi?

      Kort och gott tror jag inte på att det ens stämmer. Varför skulle de få vaccinet i förhand?

      Det är en bra kampanj enligt mig, viktigt att stå upp för att folk ska vaccinera sig! Kändisar kan nog påverka mycket, för att förstärka normen att vaccineras.

      På tal om vaccin – jag är 29 år och tillhör inte riskgrupp, men fick brev från 1177 att jag kan boka tid för att vaccinera mig nu. Det står att det är för de över 18 som tillhör riskgrupp, så varför får jag det? Någon miss eller vet sjukvården något om mig som jag inte vet ? har detta hänt någon mer?

        Har du diabetes? Boendestöd? Finns en hel del människor som inte anser sig vara i riskgrupp som enligt kategorierna är med i ”riskgrupp”.

          Nej inget sånt! Så skumt..

        Läste om en som blivit kallad till vaccinering son riskgrupp. Visade sig att de skrivit in hand längd fel, att han var typ 18 cm lång istället för 180 cm och därmed fått en väldigt högt BMI.

          Haha ja skulle väl va det då. Har normalt bmi men var gravid förra året och vägde då 30 kg mer än nu. Så då låg BMI på nästan 30. Men kan de gå efter det verkligen?

        Kanske fick du grannens post? Händer mig ibland.

          Nope, står mitt namn på brevet (dessutom genom Kivra)

      Men är väl också konstigt att göra en kampanj som heter kavla upp och som handlar om att vaccinera sig om man inte först vaccinerats?

      jag tänker att lite jäkla slack får man ge influencers när de ändå försöker göra gott.

      Men alltså de har inte erbjudits vaccin innan alla andra. Det är en kampanj som ska påvisa vikten av att vaccinera sig när det är ens tur. Läs mer här:

      https://www.expressen.se/dinapengar/kandisarna-kavlar-upp-armarna-i-vaccinkampanj/

    OT
    Någon som vet vilken lägenhet Kenza köpt? Hon la upp bilder på den idag på stories, de var ju ute efter minst en fyra i vasastan, någon som känner igen från hemnet?

      adressen kommer upp på mrkoll snart ändå efter att de flyttat, chilla!

        Fast de ska börja renovera i augusti, så de lär inte flytta än på ett tag. Jag är också nyfiken! ☺️

        Ja, förstår det också 🙂 Men var nyfiken nu liksom

      tycker dock inte den ser ut att behöva den ”helrenovering” hon skriver om ? fattar inte varför alla ska renovera så fort dom flyttar in, släng på lite färg på väggarna bara!

        Om det är den lägenhet som länkats nedan kan jag verkligen förstå att man vill helrenovera. Ser rätt nedgången ut både i tak, på väggar, badrum och detaljer som stuckatur.

          Intressant att se hur de kommer göra om, det hon la upp idag indikerar att antingen nuvarande matsal eller ”sovrum/arbetsrum” kommer bli kök för mer öppen och modern planlösning

        Åh vilken dröm. Hoppas de behåller lite av vad som ser ut som originaldetaljer.

        Vilka sjuka priser! ?

          Så sjukt var det ju inte, jättestor ju och ett av de populäraste områdena i stan.

        Jaaa, där är den ju! Tack!!

    Ser framför mig hur det blir kö (med coronaavstånd) till rutan…

    Det här ska dock inte behövas. Får hoppas att den här ”trenden” snart dör ut, att ta bilder på en åker. (Det kanske alltid varit ett populärt fotoställe, men känns som att det exploderat senaste året/åren).

      Ja, eller bara att man skaffar hyfs nog att fråga först och överenskomma en rimlig ersättning.

      I sig är det väl inga problem med fotomiljöer som ”kostar” lite. Och fota på en åker är väl en klassiker som tapetserats på var och varannant flingpaket. Men om man t ex ska ta ett sånt där foto för en bebis smashar en tårta knallar man inte in på ett bageri och låter bebisen gå loss i skyltfönstret. Man betalar för tårtan 🙂

    Min familj bor på landet och det är stora rapsfält överallt. Jag filmade solnedgången från vägen framför rapsfälten (uppväxt med grannen som är rädd om sina odlingar så skulle aldrig klampa ut), och säkert 4-5 bekanta frågade om vart det va för att åka dit o ta bilder.

    Så jag sa inte var ?? Dessutom stinker rapsen, fattar inte att man vill klampa in bland dom haha. Men det är fint! Och tecken på att sommaren är på gång ? Längtar till veten kommer upp! Såååå fint när man går på grusvägen i solnedgången och de vajar fram och tillbaka ? Och ärtorna! Sååå goda! Fått ok att ta av bonden haha ?

    Samtiden är full, gå hem! ?

    Jag det e konstigt att bönderna äns skall behöva göra så här. Även om de e en fin tanke att skänka pengar, men att människor inte vet vad som gäller inom allemansrätten eller totalt skiter i att när man står i en åker trampar man ned böndernas levebröd. Undra vad alla influensers / noggrannare skulle säga om bönderna harvade upp alla parker i Stockholm eller sågade ner alla körsbärsträd på våren. (Vet att det e en extremt dålig gämnförelse) men det jag vill komma med e ifall är att växter på en åker inte tillhör allemansrätten och att det e ett företag som faktiskt lämnar sin brödfödan på att odla . Utbildning till alla säger jag .^^

    Inser slarvfel i texten influensers / Instagramre skall det va och lämnar sin brödfödan skall va tjänar sin brödföda skall det stå **** kollade inte så noggrant efter kan jag erkänna. ( min rättstavning på mobilen har fnatt ) xD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.