Laila Högfeldt goes ”Arga snickaren”

Bildkälla: Laila Högfeldt blogg

Jag målade även våra pelare här hemma. De har varit i dåligt skick sedan vi flyttade in i huset. Spruckna och inte alls roliga. Så jag köpte snickerispackel och spacklade igen allting och målade sedan den vit. Här ser ni före-bild 🙂
[…]

Här ser ni efter-bild. Den behöver ytterligare en omgång med vit färg – men nu ser den jättefin ut! Jag blev så glad för det är första gången som jag gjort någonting sådant själv. Jag är inte alls händig av mig (tror jag i alla fall) men efter att ha sett hur snickarna och målarna har gjort med övervåningen så tänkte jag att det inte kunde vara så svårt 🙂 Givetvis hade dom gjort det bättre men jag kände mig stolt över att jag vågade och att resultatet blev över förväntan, hehe 🙂 // Laila Högfeldt

Laila Högfeldt har gått loss hemma med spackel och färg, till ett alldeles strålande resultat.
Jag kommer själv ha lite liknande saker att pyssla med under sommaren, och tänker väl lite som Laila…
Man borde kanske ta in någon fackman till precis allt, men att det trots allt borde finnas en och annan sak man säkert kan fixa själv, men var går gränsen?

Spackla och måla lite?
Skrapa och måla altandörr?
Tapetsera/måla om ett rum?
Öppna upp en gammal trappa? (Skojar bara, den överlåter vi med varm hand till de som kan)

Om ni är så där halvhändiga, inte tummen mitt i handen, men heller inte Ernst Kirchsteiger-ish – vad har ni gjort själva och vad ska man inte ens försöka med själv? 
Å enda sidan känner jag bara att ”nääää…inte ska väl jag…” samtidigt som jag å andra sidan känner mig som Byggare Bob och bara vill dra igång en hejaramsa här hemma:

Kan vi klara det?
Klart vi kan!

Vad har NI klarat av på egen hand?

50 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vi har precis renoverat köket och byggt ett uterum 🙂 tar lite tid när man gör det själv med två småbarn springandes runt fötterna hela tiden, men det är så kul!

    Det enda jag inte skulle göra själv är el. Badrum är lite i gråzonen pga försäkringsfrågor.

      Skulle säga att allt som inte har med våtrum, vvs och el att göra är bara ge sig på 🙂

    Vi gör allt själva pga fattiga. ? Min kille är elektriker dessutom så finns inte så mycket vi inte kan göra. Vi har precis byggt ett nytt kök, next up är badrummet!

      Det låter magiskt då elektriker är sviiiiindyrt 🙂

    Jag gör i princip allt själv av det jag kan. Det enda jag inte vill röra gällande mitt hus är el och badrum.

    OT, men hur Paul skrattar och säger att Bella påminner om hans ”balsamerade” piraya i hennes senaste story. Är de lite, lite sköna ändå?

    Jag håller med föregående. Nyinstallation av vatten, elektricitet och badrum gör vi inte själva. Just av försäkringsskäl. Även taket har vi lejt bort, vill ha garantin (270 kvadratmeter så ingen liten pjäs).
    Annars är vi inne på vårat andra renoveringsobjekt. Har på ett år renoverat tre sovrum, hall inkl källartrapp. Vardagsrum. Golv, tapeter och innertak (gubben hade rökt inne). Bytt panna till bergvärme, anlagt en gräsmatta, den bestod enbart av stubbar och sly. Bytt yttertak. Bytt ytterdörr och altandörr. Håller just nu på med köket.
    Vi har nog sparat i runda slängar en mille på att greja själva.
    Allt finns på Youtube om man känner sig osäker. Kan hjälpa att kolla en video på när någon annan gör en renovering för att se att det kanske inte är så läskigt som det verkar ?

      Hoppas ni inte installerade bergvärmen själva…

    Skrapat bort gammal färg, målat om, spikat upp ytterpanel och innerpanel, lagt takpapp. Det har jag gjort ensam utan min man, men annars så har vi tillsammans byggt hela byggnader med el och vatten och allt. Gör man aldrig någonting själv, inte ens försöker, så kommer man inte lära sig heller och då får man hoppas på att ekonomin tillåter en att för alltid leja bort allting. Eller så gillar man ha stora bolån tills man dör. Vi har i alla fall tänkt att vara skuldfria när vi är pensionärer.

      Eller så köper man något som passar plånboken…. Skulle aldrig köpa ett stort renoveringsprojekt som man får lägga all fritid på.

        För en del är ju renovering också en hobby, att få skapa och vara kreativ. Så det är ju inte hela världen för alla att lägga all sin fritid på huset ☺️

          Vara kreativ är väl en sak men jag skulle inte säga att det är särskilt kreativt att laga takpapp…. Att göra vissa renoveringar är en sak, men att lägga massa tid i flera år på att renovera ett stort projekt känns som rena döden för kreativiteten.

            Som sagt, för en del är det en hobby och en tillfredsställelse inatt fixa med hus/stuga/renoveringsprojekt. Kul att välja VILKET tak man ska ha, se när det tar form, märka skillnaden osv ☺️

            Är en vägg trasig? Ja men ska den lagas, rivas, byggas om? Här kan man ju vara hur kreativ som helst och helt plötsligt kan man rita om planlösningen.
            Så jag håller fast vid att renoveringar visst kan ge utlopp för kreativitet, man får ju en möjlighet att göra om och förvandla något som inte tidigare var bra.

      Renoveringsobjekten där jag bor går över 4 miljoner för 100kvm enplan.

    Alla har ju liksom inte råd att anlita hantverkare heller. Då får en lära sig att göra det själv.

    Målat om huset inte bara en utan två gånger…
    Bytt taket.
    Byggt ett trädäck.
    Tapetserat om flera rum.
    Målat om och spacklat flera rum.

    Med tanke på att hantverkare skrattar när man ringer upp för att få offert och säger att de är uppbokade ett år framåt så gör vi nästan allt själva. Allt utom el och våtrum. Vi bor ändå inte i någon storstad.. Min erfarenhet är också att det blir mer noggrant och gediget om vi gör det själva. Det svåraste är spackling i min mening ?

      Håller med… värst är när man behöver en hantverkare för ett litet projekt som man inte kan göra själv, som el eller våtrum, och ingen vill göra det för att det är för litet.

        Det finns en sida/app där man kan anlita en pensionär. Vi gjorde det och han installerade vår enorma taklampa och lite annat el. Jag tyckte att det var toppen.

          Ett varningens finger dock ifall du pratar om veteranpoolen. Till oss kom det en herre för att tapetsera vårt vardagsrum. Han hade ingen aning om vad han gjorde och det blev superfult. Trodde att de skulle skicka en pensionerad målare som ville ha lite extrapengar. Kom fram att den här bara hade tapetserat en enda gång förut, för flera flera år sedan. Så kolla upp vem som kommer om det är något mer avancerat som ska göras.

          Vill dock passa på att rekommendera dom för annat. Min pappa kunde inte klippa den stora gräsmattan en sommar när han varit med om en olycka. Då anlitade han någon via veteranpoolen som gjorde det. Han var supernöjd.

            Nej det var inte veteranpoolen, men just för elektriker som krävs det att de har behörighet. Sen så kanske man inte ska göra några större arbeten men jag tycker att han var jättebra. Dock så är målare oftast utarbetade i pensionsåldern så jag tror inte många som har arbetat med det är så sugna på att göra det på ålderns höst, så det slinker säkert med en och en annan skojare för att de ska ha ett brett utbud.

      Håller med! Spacklingen är sjukt svår att få till rätt, särskilt när man ska bredspackla större ytor och då få allt jämnt ?

      Jag har använt mig mycket av renoveringtapet istället för spackel. Dyrare såklart men mycket enklare än att spackla.

      Kan inte tala för hur det är i din kommun men jag känner massvis av hantverkare runt om i Sverige som ofta har haft jätte lite att göra januari, februari och mars. Efter det är det, som du säger, ofta omöjligt: men vet man vad man vill ha gjort och det inte är något akut så är det ofta att rekommendera att få hem dem då när de ofta står sysslolösa 🙂

    Jag är precis som du säger lite halvhändig. Jag vet att det är lätt att måla och tapetsera inomhus. Med lätt menar jag att det inte är farligt om det blir fel, man förstör inte något för alltid och det går att göra om om man avskyr det. Med moraliskt stöd (räcker att ett barn hejar på) vågar jag borra och skruva upp grejer på väggen, dock efter noggrann analys av vad det är för vägg. Jag har också slipat furugolv, men ännu inte parkett.

    Alla de grejerna skulle jag uppmuntra vem som helst att testa. Det är roligt tycker jag i alla fall.

    Sen ökar svårighetsgraden tycker jag. Min man och jag byggde ett kök för många år sen (inte el och vatten, det fanns på plats) och det blev verkligen asdåligt. Ett så kackigt kök vill jag verkligen inte ha igen så antingen skulle vi behöva leja ut eller åtminstone lära oss mer om hur man gör. Att faktiskt bygga ett hus av något slag är jag inte alls intresserad av, så det får vi helt enkelt låta bli. Där går gränsen, haha!

      Vad härligt det lät med ett barn som hejade på, sitter och ler lite för mig själv. ❤

    Köper mig fri.
    Blir billigast, bättre jag jobbar och tjänar pengar och betalar någon som är kunnig att göra det jag inte kan på bråkdel av tiden.

    Dessutom, det många glömmer är kostnaden för alla specialverkryg som redan hantverkaren swishar runt med i sim bil
    (Visst, man kan hyra, men det är inte heller gratis) .

    MEN- hade jag haft intresse så hade jag kanske gett mig i kast med mer saker..
    Vem vet.

      This! Man behöver sååå mycket verktyg som man bara använder en gång. Och dyra som sjutton är de om de ska duga till något.

      Jag delar grejer med min brorsa men vissa saker har jag riktigt dåligt samvete för att jag har lagt pengar på. Jag köpte en gängsats för nästan 300 kronor en gång (billigaste som fanns då så säkert usel kvalitet också) för att jag trodde att jag skulle gänga om en lampa. Well… Den gängsatsen är använd totalt noll gånger.

    Bytt lampa i spisfläkten.

    Ligger med en snickare så för min del är lugnt ?

    Har byggt en massa möbler faktiskt och får alltid beröm när vi har gäster. Så kul!
    Bara in och kika på ”hjälp vi har köpt en bondgård” med Brita och Kalle så kommer ni vilja dra igång en massa projekt hemma. Troligen den bästa feel good serien som någonsin gjorts. Klart man kan själv!!

    Renoverade och upptäckte ett enormt hål i parketten under en garderob jag tagit bort. Alla sa att jag måste byta ut hela golvet.
    Insåg att hela köket skulle behöva lyftas då.

    Så jag lyfte halva golvet. Sågade om allt så det blev ett hål i det som nu är hall (öppen planlösning). Sen insåg jag att där måste ner klinkers. Så det var bara att googla och sen lade jag ett snyggt klinkersgolv som hallgolv.

    Sjukt stolt!!

      Bra gjort!

    Tyckte Brita Zakari sa så bra i deras program: ”det kanske inte blir perfekt men jag har gjort det själv. De ”händiga” är nödvändigtvis inte supermänniskor, de vågar prova! ” vääääldigt fritt citerat från minnet.
    Vi gör massor hemma och iaf jag älskar det. Är så jävla stolt över vårt egenbyggda kök och självlagda golv eller platsbyggda/renoverade möbler.

      ÄLSKAR BRITA OCH KALLE <3

    Malin i ”Malinshusochhem” har imponerat stort. Hittade henne genom att hon uppmärksammades här. Jag vill verkligen inte att hon ska få kommentarer för ev fel hon kan ha gjort men jäklar vad hon är teknisk och orädd. Hon bygger ensam en stor murad pool med 70 kvm stort trädäck. Installerar jetstream, värmepump osv utan att tveka. Inget verkar omöjligt. Samtidigt som heltidsjobb och ensamstående med tre barn. Nej, jag är inte Malin men jag är otroligt imponerad.

      Ja verkligen! Så många som hamnar i fällan, ”mannen gör allt så dom kan inget”. Hon visar verkligen att man kan ta sig ut facket och fixa de på egen hand.

    Är lite stolt över att jag murat upp en trasig skorsten✌

    Jag betalar gärna hantverkare som gör jobbet. Då har jag tid att göra annat roligt i stället. Som att njuta av mitt vackra hus till e exempel.

    Är så ambivalent. Är mkt ohändig och har barn med speciella behov som gör att livspusslet är vad det är, dock högavlönad och sparsam så har gott om pengar. så känts rimligt att jag skulle köpa de saker jag behöver få ordnat i bostaden. Men samtidigt skäms jag över hur lite jag kan göra själv. (har aldrig ens typ spacklat och målat om något). vill gärna ha den där reda-mig-själv-känslan. några grannar har till och med erbjudit sig att lära mig, dock kom erbjudandet med någon sådär ”hävda sig”-kommentar om att de minsann är så glada att de sedan barnsben har lärt sig händiga saker så att man är ”självständig och inte beroende av hantverkare”. men tänker att det kanske vore skoj att få lära sig av folk som kan, en utmaning att ha med sig i livet?

      Prova själv! Man kan mycket mer än man tror! Spackla är faktiskt inte särskilt svårt och tur nog så är det vattenlösligt? jag har för första gången renoverat (med hjälp av händiga medhjälpare) och jag har tex precis satt renoveringstapet runt ett jävla elskåp och element helt själv efter att ha fått endast en snabb lektion för ett par veckor sen. Du kan??

        så mysigt svar (som väl egentligen var exakt vad jag fiskade efter, vissa dagar vill man bara ha ett ”det löser sig och du kan” från en anonym person på internet). ska nog våga lite mer! tänker att det finns en skillnad i att välja att inte göra allt för att man prioriterar annat, och att välja att inte göra det för att man inte kan. (typ: jag vill kunna laga ordentlig mat men ibland köper jag take away, samma sak här). tack för peppen!

    Typ alla mina relationer har kraschat på grund av större renoveringsprojekt ?

    Jag måste ändå säga att jag är en riktig fena på mönsterpassning av tapeter! ? och så är jag duktig på att byggstäda!

    Hade jag vetat hur mycket jag tog på mej när jag köpte huset, så hade jag fan eldat upp det och låtit någon bygga ett nytt.
    Nu, 20 år senare, så är det ännu inte klart. Jag orkar inte och det gör så jävla ont i hjärtat. 🙁

      Är det något som verkligen måste göras då eller kan du ”strunta” i det? Mina föräldrar har flagnande tak i badrum och mycket skulle egentligen ”behöva” fixas. Men det är ett hem och de mår bra där så då får det vara. Det behöver inte vara så inredningstidningstylat tycker jag.

    Haha sånt storstadsfenomen. Ingen på glesbygden skulle säga att man borde ta in en fackman till precis allt, snarare tvärtom. Så vi har byggt vårt hus. Tog lite hjälp att koppla in el och rörmokare till allt utom avlopp.

      Ja, vi i storstan tjänar mer än er på landet och har råd att leja bort tråkiga saker. Vilket är tur för er på landet för vi genererar jobb, mer skatter och mer välfärd.

      haha svammel. Jag bor på glesbygd och här har hantverkarna gott om jobb bland de som bor. de hus som byggts sedan jag flyttade hit har haft en hel del hantverkare inblandat. Även rena modulhus som byggts.

      Men visst.. kul med beef mellan storstad och glesbygd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.