Hur likt är för likt?

Sanne Alexandra Josefson har grundat ett klädmärke med samma namn som sig själv – ”Sanne Alexandra” – som släpper enstaka plagg året runt, istället för några få, men större säsongskollektioner.
Jag köpte själv två plagg från hennes företag, när det var relativt nystartat och jag är jättenöjd.
Det var en stickad tröja i blått med att par matchande shorts. (Ej adlink)
Riktigt fina och av bra kvalité som hållit, både färg och passform, trots flera tvättar.

Bildkälla: Chiquelle

Snart släpper Sanne en blommig sommarklänning som hon visar upp på sitt Instagramkonto, och en följare gjorde mig uppmärksam på att den är väldigt lik en sommarklänning från Chiquelle, och det kan jag verkligen hålla med om. 
Är inte mönstret snudd på identiskt?
Hade det varit ett annat typ av plagg så hade det mer varit ett lite tråkigt sammanträffande, eftersom många företag inte själva trycker sina tyger utan köper dem från stora återförsäljare, men både företagen släpper sommarklänningar med likadan ringning som går omlott.
Skillnaden är volanger, längd, lite olika rosa nyanser och mängden blommor, men nog skulle de båda klänningarna kunna komma från en och samma kollektion?

Bildkälla: Chiquelle // Sanne Alexandra

Kanske en blommig klänning att dansa kring midsommarstången med?
Givetvis matchad med plastklackisar! 😉

75 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vänta nu. Är det kransen man dansar runt? ?

      Hahaha, så fel vi har gjort som dansar kring stången

    Tyckte varken modellen eller mönstret var särskilt likt faktiskt

      Precis. Rosa, blommor, sommar. Inget unikt. Men tycker inte alls dessa är lika och skulle aldrig ens reagera på dom i en affär eller om två olika bar klänningarna samtidigt.

      Håller med! Inte särskilt likt. Färgerna är olika, blommönstret skiljer sig, klänningsmodellen är inte samma. Helt obefogad kritik!

      Håller med!!

      Cam har nog inte gjort sitt jobb ordentligt. För hade hon gjort det så hade hon vetat att Sanne släppt en sådan klänning förra året fast i grönt. Så fina! Så nej inte plagiat öht. Suck.

        Skriver jag plagiat någonstans i min text?

    Enda likheten är att båda klänningar har blommor vilket alla klädföretag har. Blommorna är ju inte ens lika när man jämför. . Snacka om att greppa efter halmstrån.

      Precis. Blommor var verkligen enda likheten, allt det andra skiljer sig åt. Inte ens färgen är samma

        Nej Camcam. Här ser jag inte ens nån likhet alls. Blommor på rosa fält är inte ovanligt och detta var inte alls likt nånstans. Du kan hitta Liknande mönster hos alla.

    Verkligen inte likt.
    Finns tusentals blommiga kläder i världen och kan lova att dem flesta blommorna kommer likna något annat plaggs blommor.
    Jag har själv suttit och skissat upp mönster till företag med just blommor, inte till kläder utan accessoar och även mina blommor ser lika ut när jag jämför dem med klänningarna här ovan. Men det blir lätt så, ingen stöld, ingen copy paste. Man kan inte göra blommor på 1000 olika sätt

      Men vilket spännande jobb! Hur kommer det sig att du gör sånt, är du konstnär eller designer eller vad? Hoppas inte det låter drygt, jag menar verkligen att det låter spännande och jag har liksom ingenting med den kreativa världen att göra så det är väldigt oklart för mig hur det funkar.

        haha kul! Är inte så himla märkvärdigt egentligen men kund som önskar blommigt print och ofta på en specifik blomma, säg tulpaner. Då använder man en vanlig tulpan som skiss för att bygga upp. Men som på dessa klänningar där mönstret ska vara smått, då kan man inte ha med för mycket detaljer för det blir oskönt för ögat när man sedan ser det på ett 2 meter långt tyg. Då får man dra ned på detaljerna och göra det grafiskt enkelt och vips så blir alla klänningar med tulpaner snarlika.

    Var ju två helt olika klänningar ??‍♀️ Blommiga klänningar ju funnits hur länge som helst, så att dom skulle vara kopior pga detta var långsökt. Både klänningsmodellerna, färgerna och blommorna ser ju olika ut.

    Nu har Bianca gjort reklam för Ted. Stackarn som blir så utnyttjad av Flipp.

      Fast det hade hon ju såklart gjort oavsett. Så det är ju inget riktigt bevis på att det är därför de är tillsammans igen.

        Jag tror absolut inte hon hade gjort reklam för den restaurang om de inte var tillsammans. Varför skulle hon???

          Det var inte så jag menade. Menade att hon hade gjort reklam för sin pojkväns restaurang oavsett om de varit i ett långt lyckligt förhållande eller som det är nu, att de gör slut varje halvår. ??‍♀️

            Går det så långt som ett halvår mellan alla tackochhej?

    Håller med om att det enda som är likt är att det är blommor, vilket alla företag har, och omlott, vilket de flesta företag har. Jag köper en ny blommig omlottklänning varje sommar och inser varje gång att jag har 15 snarlika klänningar som redan hänger i garderoben. Nu råkar jag älska dem och det är så jag går klädd hela somrarna, men ändå.

    Känns långt till sommaren, när man tittar ut genom fönstret och ser regnet strila ner och temperaturen är 7 grader… ?

      Appropå sommarklänningar alltså! ?

      Det ska bli över 20 grader i helgen! I alla fall på ostkusten, så håll ut!

    Inte för lika. Sanne släppte sin klänning förra året i grönt så tror ingen har snott den andres design

    Sanne’s skriker bättra kvalitet – den andra ser ut som en plastpåse.

      Sannes, Sanne’s är engelsk genitiv.

    Får mig att tänka på att jag frågade om tips på scarves i samma stil som Hermine Hold under ett inlägg för typ två dagar sen. Gick tillbaka för att kolla och någon har ”tipsat” om två andra märken med scarves som är så långt från HH man kan komma. Varför tipsar man om saker man uppenbarligen inte har koll på?

    Förlåt för OT precis efter ”Öppet Spår”, men måste bara få ventilera..
    Jag jobbar inom hemtjänsten och sitter hemma hos en av våra kunder (en äldre man) då hans sambo åkt iväg till sjukan och han inte klarar sig själv. Han är väldigt dement, men jag (och alla kvinnliga kollegor) får konstant utstå sexuella kommentarer och anspelningar. Det är inga småsaker direkt utan det är grova kommentarer, och som om det inte vore illa nog försöker han ta på en. Det har varit såhär under en längre tid men är vi tagit upp det har i hela tiden fått förklaringen ”förstår att det är inte roligt men han menar det inte, han är dement och vet inte vad han säger”. Tycker det är så fruktansvärt äckligt rent utsagt och när man är där längre stunder blir det väldigt jobbigt/påfrestande. Försöker gå in i rollen som vårdpersonal, tänka på att inte ta det personligt och låta det rinna av men det är inte alltid helt lätt trots det. Är inte utbildad undersköterska utan har ett vikariat under mitt sabbatsår så att jag saknar erfarenhet och viss kunskap/förståelse kanske gör att jag reagerar extra starkt. Känner någonstans att det trots allt handlar om vår arbetsmiljö och att gå till jobbet och bli ”trakasserad” känns inte roligt alls… Hur har ni som varit i liknande situationer gjort? Är detta något man bara ”får ta” eller ska man sätta ned foten ordentligt? Detta har givetvis tagit upp med chefen måååånga gånger men utan någon vidare åtgärd:/

      Ta upp det med facket och ert skyddsombud.

        Tack, det ska jag göra!

      Ta det med facket! Och så får väl arbetsgivaren skicka dit en man istället. Ni ska inte behöva bli antastade på arbetstid!!

        Det ska jag göra?? Väldigt bra tanke med manlig personal! En kollega föreslog samma sak men fick till svar att det inte alltid är möjligt eftersom det endast är 2 män som jobbar hos oss… men ska trycka på det igen!!

          Glöm inte att berätta för facket att du försökt ge förslag på lösningar. Det är viktig information om arbetsgivaren fortsätter att ignorera problemet.

      Polisanmäl allting som är ett brott. Någon måste stå som ansvarig för en dement man, och då är det den som ska se till att brott inte sker. Jag skulle gå ut och ringa arbetsgivaren samt polisen.

        Men herregud? Jag är uska på demensboende och jag får regelbundet blåmärken för att de boende slår mig. Sexuella inviter reagerar man inte ens på. Det är en del av jobbet med dementa, de har inte kontroll över varken hjärna eller kropp och lever stundtals i en helt annan verklighet. Ute i den vanliga världen räknas det som ofredande om någon kastar avföring på mig, inne på boendet är det en del av jobbet att städa upp och ändå bemöta den boende med värdighet och empati. Tråkigt att TS inte fått rätt utbildning för att hantera dementa men snälla slösa inte polisens tid med sånt här.

          Det är det här som är problemet med att ta in outbildad personal. Det borde inte vara tillåtet. Åtminstone inte när det kommer till att vårda riktigt sjuka personer som ju dementa är.

          Jag tänker väl som så att man får anmäla brott. Spelar väl ingen större roll vem som antastar mig, om det så är en gubbe eller ett barn. Någon måste ta ansvar och är gärningsmännen själva inte kapabla så är det deras förmyndare som ska ta ansvaret. Vidare är det arbetsgivarens ansvar att se till att folk är trygga på jobbet, och man får faktiskt avstå från att jobba om ens säkerhet är i fara. Ingenstans står det väl i kontraktet att sexuella trakasserier och övergrepp är en del av ens arbetsmiljö. Eller är det det hos er?
          Ett boende stängdes väl ner tillfälligt i Sthlm pga covid, när sköterskorna inte fick adekvat skyddsutrustning och utsattes för hög smittorisk i sina arbeten. Så jag anser att man inte behöver tolerera vad som helst.

            Du tänker fel. Brott kräver uppsåt.

              Du tänker fel. Brott kräver inte uppsåt.

                Haha, eller hur! Fattar inte hur vissa tänker…

          Nej, det ingår INTE i jobbet att bli slagen eller trakasserad bara för att man jobbar med personer med demenssjukdom. Om någon blir slagen ska det skrivas avvikelse och göras en riskbedömning av ansvarig sjuksköterska. Personen kanske behöva läkarvård, medicinjustering eller dubbelbemanning tills vidare. Men ingen människa i Sverige ska tvingas gå till jobbet och bli utsatt för våld eller sexuella trakasserier, det är helt fel!

        Nej, polisanmäl inte. Det kommer läggas ned omgående.

      Jag gjorde en anmälan till chefen när en man tog mig på brösten och försökte dra ner mig i sängen där han låg naken. Han var också dement men det var ändå obehagligt. Han var stark och jag kände mig väldigt utsatt. Efter det blev det dubbelbemanning hos honom så vi behövde aldrig gå själv och då upphörde också problemet.

        Ja det är en bra lösning att sätta in dubbelbemanning!

      Tycker inte du ska sitta på bb och diskutera era kunder, prata med din chef eller facket. Man kan bli på det sättet av sjukdomen.

        Det har du faktiskt rätt i, borde tänkt en extra gång. Tack för er input trots allt, ska göra som du säger och ta det med chefen. Och tänka ett varv till nästa gång!

          Dessutom är det inte ditt fel att du som outbildad får gå till en sådan kund. Arbetsgivaren har alltid det yttersta ansvaret för bl.a. arbetsmiljön. Hen skulle därmed låtit dig gå till mindre ”problematiska” kunder istället.

          Dementa personer kan vara väldigt krävande och beroende på stadie i demensen och vilken typ av demens det handlar om. Pannlobsdemens kan exempelvis göra att personen blir väldigt aggressiv eller översexuell.

          Hoppas att allt ska gå bra och att du får hjälp hur du ska gå tillväga. Någon nämnde dubbelbemanning som en lösning. Lycka till!

      Föreslå att manliga vårdare besöker mannen, vi hade lika dant med en gammal man, till slut skicka vi bara dit karlar och de hela upphörde

      Inte jag, men en fd kompis jobbade i hemtjänst och hade en äldre man som kunde lägga kommentarer, tafsa osv. Hon ville verkligen inte gå in där ensam och sa till sin chef och slapp. De blev alltid två som gick till honom.

    De är ju båda kopior på den stil av klänningar som var trendiga på 90-talet. Hade själv ett antal blommiga omlottklänningar både med och utan volanger. Lägg till ett par grova kängor, ett choker halsband och mörkt läppstift så har du hela looken.

    2018 var det 30 grader vid denna tiden…. och jag badade i havet.
    MEN jag trivs bättre med det väder som är utanför nu 🙂

    Plaggets färg och mönster verkar vara lite trend i sommar, snacket gick kring ”Shein” här inne här om dagen och när jag tittade i deras app så var det övervägande klänningar med dylika mönster. Kom dock fram till att jag redan har för mycket kläder och saker och avinstallerade den sen. Men det var mycket som jag ”villhövde” såklart.

      Sommaren 2018 var HEMSK ????

        Japp, mådde kass konstant…..
        Har nu insett att jag när samma sak sker igen (vilket det kommer göra förr eller senare) måste göra som alla smarta sydeuropéer – siesta INNE i svalen mitt på dan och sen långprommisen med hunden efter kl21.

        Försöka ställa om sig och inte vara kvällstrött helt enkelt….. 🙂

        Du är nog i minoritet av de som tycker de i Sverige..

          Eh…. tror inte det, kommer du ihåg 2018?? Fruktansvärd torka och hemska bränder ☹️

            Nu var det ju inte bränder och torka vi pratar om, utan värmen. Det är underbart med värme.

          Tror merparten av djurägare, bönder, äldre på hem utan AC, sjuka och många fler håller med.
          Trots allt.
          Det var förjävla varmt

          De flesta jag pratade med den sommaren tyckte att värmen var hemskt jobbig. Den tog ju aldrig slut. Inte ens på nätterna svalnade det av.

        Japp! Jag avskyr när folk säger att man inte får klaga på värmen för den är vi minsann inte bortskämda med. Alla gillar dock uppenbarligen inte tropisk hetta och sönderbränd växtlighet.

        Opererades den sommaren i London och va sängliggandes. Där va ännu varmare än här, ingen AC på hotellet och stan va hemsk. Vi fick hålla oss inne tills efter 18, heeeelt galet. Och väl hemma fortsatte det ju ?

    Tycker inte att de var så väldigt lika. Mer än att de var rosa blommiga klänningar. Inte ens blommorna ser likadana ut, inte samma rosa färg, inte samma modell på klänningen…

    Gå in på valfri galleria och kolla hm, gina, indiska, Lindex.. finns garanterat ett par blommiga klänningar där också. Kanske till och med i någon rosa nyans.

    Mönstret är inte likt. Sen att Sannes klänning (och övrig ”kollektion”) i sig inte är unik och den modellen finns överallt är en annan femma.

    Tycker chiquelles ser ut som en billig kopia av Sannes. Finns ju en miljard blommiga sommarklänningar, klart några kommer ha liknande färg/mönster.

    Vart hittar man tighta urringade såna blommiga sommarklänningar? Tips?

      Samma tyg, eller samma mönster? För mönstret är inte likadant alls.

    Det är ändå fascineradne att flunsor utan som helst utbildning inom textil och design lyckas ge ut kläder/smycken/whatever och kalla det ”my design”. VARFÖR köper folk allt detta skräp? I Sannes fall var det hennes pappa som bidrog med cash så hon kunde starta sitt klädföretag. Snacka om att glida på en räkmacka…

      Ja det är ju en fördel att ha eget kapital eller någon som kan hjälpa en med det när man startar företag. Det gäller alla, inte bara influencers.

    Sanne släppte en sån klänning redan förra året

    Tycker synd om henne. Sanne har försökt med sina överprisade kläder i minst 6-7 år nu men inte alls fått samma genomslag som Petra fick på en sommar. Dock springer hela sthlm runt med hennes dyra klänningar nu och kedjorna kopierar modellen.

    Chiquelles grejer finns på shein. Galet överpris på deras kinakrafs.

      Den där klänningen släpptes kl 18 idag och blev helt slutsåld 10 minuter senare, så det måste ju vara ganska lyckat av henne ändå ?

    Va, nej. En sommarklänning med små blommor. Finns en miljon sådana. Inte särskilt likt. Olika färger, olika skärning, olika mönster på blommorna.

    Med reservation för vissa förvrängningar, för det var länge sen jag fick detta berättat för mig, men: jag har en släkting som är grundare till ett svenskt klädesmärke som utmärker sig delvis just för sina väldigt speciella mönsterdesigns. Hon berättade att de flesta mönstren kom från ett ”arkiv” någonstans i norra Europa, säg för enkelhetens skull Hamburg. Det var i alla fall ett enormt arkiv med miljontals mönster, sorterade på alla möjliga epoker, stilar, designelement med mera. Om jag minns rätt kunde man typ ”köpa rättigheterna” till att använda mönstret under en viss tid. Efter den tiden släpptes det till förfogande på marknaden igen. Eller något åt det hållet. Tror också det fanns ”icke-copyrightade” mönster som var fria att använda också.

    Jag minns att det plötsligt blev så logiskt när en tröja jag köpt på HM som hade ett VÄLDIGT speciellt mönster plötsligt hade en exakt replika utan minsta variation på Lindex två år senare. Det var verkligen exakt samma mönster. Minns att jag tänkte ”ah – hamburgarkivet! 😉

    Jag tycker även att jfr Sverige har exakt samma kläder som man hittar på shein och bohoo. Därför slutade jag handla från jfr. Handlar inte från de andra heller men känner att det inte passar sig att köpa ett (1) plagg för 499kr när de andra säljer en (1) exakt likadan i både färg, kvalité och passform för 80kr.

    Inte alls likt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.