Sandra Beijer om Vännernas förvandling

v

Reunionavsnittet kom ut på HBO Nordic i torsdags. Det är uppbyggt som en godispåse av throwbacks, bloopers och nostalgi. Men vad som framförallt är svårt att undgå är hur de sex numera femtioåriga vännerna ser ut som en samling getingallergiker. Kinderna så fyllda av botox och fillers att deras tårfyllda ögon över att vara tillbaka i studion krympt till knappar i ansiktet.
Obs. Folk får göra vad dom vill med sin kropp. Men det går samtidigt inte att frångå:
ingenting säger att tjugo år gått så mycket som ansträngningarna att dölja det. // Sandra Beijer

Sandra Beijer skriver så extremt träffsäkert om samma sak som jag både tänkte och kände, när jag tittade på reunionavsnittet av Vänner.
Ett avsnitt som alla vi Vänner-fans längtat och väntat på.
Hon skriver om hur Jennifer Aniston och David Schwimmer läser den där scenen som ledde till att Ross och Rachel kysstes passionerat utanför fiket Central Perk, samtidigt som regnet öser ner.
En scen som jag tror representerar ren romantik för många, så även för mig.

När jag blundar framför skärmen hör jag Ross and Rachel. Då skulle det lika gärna kunnat vara 1995. Men när jag öppnar ögonen ser jag dom inte. Jag ser bara Jennifer Aniston och David Schwimmer. Deras ansikten har upphört vara några som helst andra karaktärer för länge sedan.

Magin de allra största skådespelarna besitter: att helt kunna gå in i rollen och få tittaren att glömma verkligheten är dold bakom mängder av fillers. Allt man ser är två Hollywoodstjärnor rika som troll som för länge sedan nått sin peak. Och det handlar inte om deras ålder – utan deras desperata önskan bort från den. 

Skräcken för döden går inte att dölja hur trovärdiga skådespelare de än är. Det spelar ingen roll hur många sprutor de tar, hur många knivar de lägger sig under för att metodiskt låta ögonhålorna skjutas längre in i ansiktet, längre bort från tittaren. Det sitter inte längre i blicken. Det sitter i huden. // Sandra Beijer

Det är i texten som den här som jag verkligen inser hur briljant Sandra är på att skriva,
Jag hade aldrig ens kunnat komma i närheten av att beskriva det så bra som hon gör, trots att känslan hon förmedlar i sitt inlägg är densamma som jag känner.

SPOILER ALERT!
Och på tal om Vänner-reunionavsnittet. (Ni som sett det…)
Hur reagerade ni på den romansbekännelsen som två av Vännerna serverade som ett litet körsbär ovanpå glassen som var detta avsnitt?

176 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tyckte det var gullig när de pratade om sin romans under inspelningarna. 🙂 Men konstigt att ingen annan romans drogs upp? Jag har teorin att de alla strulade med alla. Lite som på studentkorridor.

   Fast vilka? Nej man kanske vill att det skulle varit så men jag tror nog inte det 🙂

    Joo, unga människor i new york som lever för dagen! Lätt att det hånglades runt. 😉 Kan tänka mig Lisa Kudrow kanske inte var så lättflirtad men det är bara min fördom haha. Men när de visade bilder på en ung LeBlanc… Wow vem hade tackat nej?

     Dock var de äldre i verkligheten än hur de porträtterades i serien.

      De var mellan 25-30. Är ju då man skaffar 3e barnet med andra maken i typ Borås men när man lever som skådis i new york är det nog i det yngre spannet livsstilsmässigt.🤔

       Hela serien spelades in i LA dock…. Hur mycket New York det än ser ut.

        Just det, jag trodde i många år huset fanns på riktigt, men det är väl Sex and the City…
        Men LA eller NY känns väl ganska lika där annars. 🙂

         Huset finns i New York. Har själv varit där och fotat.😆 90 Bedford street.

          Ja, men det spelades in i LA. Har varit där!:)

       Hahahaha skrattade högt

       Fantastisk kommentar😂

     Tror att du blandar ihop karaktärerna med verkligheten lite 😉Glöm inte att de också var professionella skådespelare som satsade på sina karriärer, och inte främst ”unga människor som lever för dagen”.

      Fast det liggs väl rätt mycket i den världen ändå? Tänker på Baywatch där de skojade i intervjuer om hur de hånglat runt med varandra för det är frestande när man spelar in i badkläder och spenderar nästan 24/7 runt varandra. Äsch klart ingen kan veta men jag tänker mig ändå det var lite stämning á la studentkorridor.😂

     Inte Lisa Kudrow. Hon var oskuld tills hon gifte sig till exempel. Då var hon 30.

       Tråkigt egentligen. Hade gärna sett mer kändisar som väntar med sex så pressen bland unga minskar.

     Det spelades in i studio i Los Angeles.

      Ja, sorry, fel av mig. 🙂 Men tycker ändå teorin håller, oavsett LA eller NY hehe.

     Du vet att den spelades in i Los Angeles va?

   Haha ironin i att hela världen tycker det är löjligt att de modifierat sina utseenden så mycket, när… Det enda som lyfts efter denna återträff seriöst bara handlat om deras utseenden

    Ja vilket det inte gjort om de inte modifierat sig så mycket

  Men Joey var ju faktiskt finast av de alla, just för att han kändes mest naturlig:)

   Joey i serien, eller menar du Matt?

    Ja det är ju uppenbart att hen menar skådespelaren.

     Nej det är inte uppenbart.

      Jo, om du läser ordentligt och kopplar det till var inlägget handlar om. Men du kanske vaknade på fel sida idag och ville vara störig mot någon 🙂

       Oj, det verkar som att du tar nåt behov av att läxa upp nån idag!

        Yes! Precis det jag hade när jag vaknade idag!

   Jag håller med, både Matt LeBlanc och Lisa Kudrow såg mest naturliga ut. Kanske en del fillers på Lisa men inte på långa vägar som hos andra. Men det är nog väldigt svårt att åldras som kändis i LA där ungdom och skönhet är allt.

    Fast jag tror verkligen inte att Lisa har gjort något. Ljussättningen på just denna inspelningen gjorde ju sitt, men om man kollar på tex hennes egen instagram så ser man hur hon ser ut på riktigt. Jättesnygg, med rynkor och allt 🙂

     Ja så är det säkert, hon kan absolut vara helt ”ofixad”. Hon är definitivt den som åldrats snyggast. Jag bara tänkte att eftersom det är så normalt att fixa sig med botox och etc så kanske hon gjort något litet som inte ser ut som att hon fixat sig.

    Lisa var absolut snyggast i återföreningen, det tyckte jag absolut inte i serien.
    Men alltså att vara så rädd för rynkor att man använder så mycket botox och fillers att man inte ser klok ut, så konsigt.

    De enda som såg någotsånär naturliga ut var Matt , Schwimmer ? och Lisa Kudrov.
    Courtney Cox hade sprutat in alldeles för mycket och stramat åt på fel sätt. De blir ju att se äldre ut än vad de egentligen är. Tyvärr.
    Jennifer A stel och stram som vanligt. Å han fyllisen hade helt fel ”tänder”.
    Förresten om man får tycka så var det riktigt bortkastad tid att titta på detta.
    Kanske hade de roligt själva ?

     Det var ju jätteroligt!

   Och Chandler /Metthew Perry tyckte jag var värst…. Kändes som han hade gjort massa quick fixes bara för programmet. Var nått med pannan och håret som störde mig oerhört, plus de bländande vita tänderna.

    Mkt ang munnen beror på missbruk (läste jag). Ha har haft riktigt mkt problem med det, även under inspelningarna.

    Matthew hade ”emergancy dentist surgary” samma dag som inspelningen, kan förklara varför han såg rätt konstig ut kring munnen.

     Mm eller hur 😏

     Så lägligt..

   Ja Matt menar ja såklart, men för mig är han alltid Joey:)

   Så mysig han verkar som person. 🙂

  Jag håller inte med, hur bra hon än formulerar sig. Att åldras ser olika ut för alla och att sådär stensäkert säga vilka som gjort vad med sitt utseende och att de ”tappat” personlighet är inget hon kan veta. Hon kan heller inte veta hur det känns att vara en världsberömd skådis och vad de gått igenom. Matt och Matthew har väl båda haft missbruksproblem, en av dem har ökat i vikt. So? Och ändå är det kvinnorna man ska klanka ner på för att de vill ha lite slätare hud, när de jobbar i en bransch som hyllat dem som sexobjekt sedan start? Blir trött. Låt folk åldras HUR DE VILL! Vidrigt att bedöma. Fokusera på hur fint de samtalade istället.

   Hon kan säga att ”deras ögon har sjunkit in i ansiktet” hur mycket hon vill men hon verkar glömma att det är samma person där på insidan. Var är respekten…

    Lägg ner. Man måste kunna prata om hur sjukt det är med alla dessa skönhetsingrepp. Blir svårt att lyfta problematiken när såna som du vill tysta ner diskussionerna genom att påstå att det är respektlöst.

    Ögonen blir ju mindre när vi blir äldre dessutom utan fillers eller botox, ålder förändrar utseende ändå, och att ta botox eller fillers handlar väl inte om att man är rädd för döden… nej jag tyckte det var lite konstigt skrivet.

    Tyckte också det var märkligt hur Sandra drog slutsatsen att de ville se yngre ut. Är lite yngre än skådespelarna i fråga men jag använder botox och varken jag eller de jag känner i min ålder gör det för att se yngre ut. Ålder är synligt oavsett botox och fillers. Jag, och de jag känner gör det alla för vi tycker vi ser lite finare ut. Inte yngre.

     Men vilken fånig kommentar. När du får rynkor så ser du äldre ut. Och då sprutar du in lite botox.
     Finare=yngre.

      Jag tar bort arga rynkan för att inte se sur och arg ut jämt. Resten av rynkorna får vara kvar.

      Tycker din kommentar är fånig. Åldrande sitter alltså inte bara i rynkor. Du ser ju själv att Aniston inte ser yngre ut. Åldrande sitter i större näsa, större öron, porösa hår, tunnare hy, gulnade ögonvitor..Ja i all textur på kroppen syns åldrandet. Lite botox tar inte bort detta. Som sagt, jag och mina vänner försöker inte se yngre ut. Bara lite piggare och gladare. Roligare att lägga på rouget på lite mer definierade kindben och ingen argrynka mellan ögonbrynen. Vi vet att vi ser ut som 40 ändå.

   fast vi måste prata om hur dom ser ut för att vi inte ska normalisera skönhetsingrepp.

   Fast hon nämnde inte att enbart kvinnorna injicerats i ansiktet. Perry har uppenbarligen både tandfasader och har gjort botox och han är en man.

   Däremot har du en poäng i att det måste vara extremt svårt att ha hela världens ögon på sig som så känd skådis. Utseendehetsen i Hollywood är nog inget vi vanliga dödliga kan förstå.

   Men va? Som en kommentar nedan skriver, i hennes inlägg lyfter hon ju inte att det bara är kvinnorna, hur tänkte du?
   Och det hon beskriver är ju deras yttre, att det är svårt att se känslomässiga reaktioner pga botox/fillers. Detta är ju sedan allmänt känt, alltså en objektiv sanning då det begränsar dina uttryck – så även här, så.. hur tänkte du här med? Hon lägger f ö till att hon hör dem när hon blundar och de pratar – dvs när hon inte ser att deras uttryck har påverkats så.
   Och, vad menar du no 3: ingenstans lyfter hon att hon inte förstår den press de kan vara under, hon lyfter fenomenet i sig – att det för vissa är svårt att acceptera åldrande i en persons utseende och att hon tycker att detta är tråkigt och (per definition) onaturligt (i egenskap av att vara något konstlat, en förändring man lägger till ett utseende). Det är alltså en personlig åsikt om rena fakta. Hur kan det vara så farligt, och därtill på en personlig blogg? Rena fakta, och uppfattning (det är tråkigt) av rena fakta.

   Vad har missbruksproblem och viktökning med detta att göra?

    Det jag menade var att 1. Man kan ha lite förståelse för vad som kan anses vara 6 av västvärldens mest berömda och bevakade människor de senaste 20 åren. Allt de gjort har lagts under förstoringsglas, paparazzis efter dem, samtidigt som de ska fortsätta se ut som sina karaktärer för att inte göra fansen besvikna. Jag menar att vi VET att en eller flera av dem haft missbruksproblem, en har haft en fruktansvärd offentlig skilsmässa som nog ingen av oss hade klarat av med hedern i behåll. De har åstadkommit så mycket och jobbade med en serie i 10 år som gav folk såå mycket – måste man då verkligen fokusera på just botox? Så What om de gjort botox? Jag tänkte inte ens på det när jag tittade på avsnittet. Tycker ba Sandra sjunker lite som direkt reducerar dem till deras utseenden. De levererade replikerna felfritt idag 20 år senare.

    2. Nej hon menade inte bara kvinnorna men sånna här inlägg skapar hets främst mot kvinnorna. ”Courtney ser inte ut som sig själv” jo, hon är sig själv och hon har valt sitt utseende själv. Punkt. Gå vidare, titta inte på avsnittet om ni tycker de ser så hemska ut. Jag tycker dem är exakt lika fina nu som då, naturlig eller ej.

     Så pga att någon i gänget har haft missbruksproblematik så ska man inte diskutera det problematiska med alla skönhetsingrepp? Väldigt konstigt resonemang.

     Hade fansen verkligen blivit besvikna om de inte såg ut som karaktärerna gjorde för 20 år sedan?

     Haha för nu ser de ut som karaktärerna gjorde eller? 😂🤣

     Jesus, chilla – igen, hon lyfter fenomenet och att det är tråkigt. Hon är inte skyldig att problematisera det. Så jävla trött på att man måste komma med en massa disclaimers hela tiden pga att någon (i det här fallet du) inte kan köpa ett en person lyfter en grej hon tänkte på och tyckte var tråkig när hon såg ett avsnitt av vänner. Vansinne. En reaktion på ett fenomen, baserat på fakta. Det skulle vara så stört och kännas som the twilight zone om alla hela tiden skall nödgas problematisera varje diskussion ur varje perspektiv och inte kunna lyfta en aspekt. Hon tycker att det var tråkigt, basta.
     Hela din utgångspunkt är att hon inte borde se avsnittet och kommentera det. Sorry, negativa recensioner (oavsett grund) skall alltså inte problematiseras?
     Är verkligen inte mot dig, jag är bara trött på diskursen – och köper inte dina argument i den här kontexten. En personlig blogg, personliga åsikter. Rätt att tycka, rätt att recensera, rätt att fokusera på den grej man tyckte var tråkigt.

      Bra skrivet. En fundering dock: du går/har precis gått på högskolan va? Känner igen lingon 🤣

       Haha alltså nja, dock pluggat länge. Mina kompisar, poddar, närmaste kollegor, böcker, dvs mina… språkliga influenser pratar nog lite såhär, i ordval om inte innehåll. Gymnasielärare nu -indoktrinerar alltså ungdomar att aldrig problematisera något för att det är tråkigt!

   EXAKT!! TACK!! (ja caps var nödvändigt)
   så HIMLA tråkigt att Sandra valde att fokusera på det. Blev faktiskt förvånad.
   Sen trodde jag inte heller att alla nödvändigtvis såg ut så enbart pga de var ”superbotoxade” (ok Coutrtney sedan läge) utan att man snarare blir lite ”pluffsig” i ansiktet med åren. Att de liksom HAR underhudsfett nu, när de inte är galet smala.
   Jag har då blivit det när jag blivit äldre, och större, med noll botox.

    Tyckte det var så HIMLA bra att Sandra lyfte detta! Det gick ju verkligen inte omärkt förbi. Skönt med någon som vill och vågar diskutera skönhetsindustrin, det behövs!

    Det vi ser hos vännerskådisarna är inte lite plufs i ansiktet. Det ser till och med en halvblind.

     Jag är inte halvblind (eller jo men har glasögon) men kan inte se skillnad då på pluffs och botox (obs fattar att det är botox OCKSÅ) iallafall inte på Jennifer och Davids nivå. Jag ser det mer på de väääldigt uppenbara. Så förklara gärna! 🙂

      Ska jag förklara skillnaden på underhudsfett/plufs och Botox? Tja…till att börja med så kan du röra musklerna även om du har underhudsfett….

       attityden alltså.. din stackare.
       Vi skippar det hela.

        Nej jag undrar uppriktig om du vill att jag ska förklara skillnaden på underhudsfett och Botox. Eller vad ville du att jag skulle förklara?

    Fast nja, är man inte direkt överviktig så tappar man ju rundhet i kinderna med åldern. Jag blir helt förvånad när jag ser 20 år gamla bilder på mitt eget ansikte. Vägde 10 kg mindre men hade mycket större äppelkinder. Det är väl ändå det som kallas ”babyface” och som någonstans försöker efterapas med fillers och botox när man blivit medelålders.

  Nja jag vet inte… Håller med Sandra om hela botoxgrejen; det är svårt att ens titta på Jennifer och Courtney. Lisa har förmodligen inte gjort något sånt, så heder till henne (dessutom är hon snyggast ändå!). Men själva reunionen kunde de faktiskt ha skippat, det kändes liksom onödigt. James Corden är bra men det blir så spexigt med allt han gör. Hade hellre sett ett ärligt avsnitt där man adresserade elefanterna i rummet, som Matthews mående under tre säsonger, eller där man gått djupare in på vissa saker. Nu blev allt mest ytligt, och sådär sorgligt som när man kommer in i ens barndomshem efter 20 år fast man helst skulle låtit bli.

   Jag tyckte det var rätt bra gjort, en blandning av intervju, nostalgi och humor. Det var en humorserie, hur mörk måste det bli? Men jag håller med om att de hade kunnat ta upp Matthew Perrys mående, han har tidigare sagt att han inte minns mycket från vissa säsonger. Men å andra sidan, det är säkert så att de själva styrt över vad som ska tas upp och att han sagt att han inte vill prata om det.

   Som en parantes, jag, som 70-talist, stör mig på hur de som är 20-någonting idag försöker få Friends till att vara något problematiskt och klankar ner på allt möjligt i serien. Men serien speglade hur samhället såg ut då. Man skämtade om feta och homosexuella, alla tjejer på tv och film var normsnygga och oftast vita och det var sällsynt med serier där man hade en blandning av vita och people of colour. Det var inte rätt, men det var så samhället såg ut. Friends var inte ett undantag och var definitivt inte de enda som gjorde det. Friends var till och med rätt radikala i och med att de hade med ett lesbiskt par som fick barn, att Phoebe var surrogatmamma och att de hade ett lesbiskt bröllop. I en tid när homosexuella inte ens fick gifta sig i USA!
   Man kan peka på de delar av Friends som inte skulle funka i dag men man måste förstå tidsandan som serien skapades i.

    Såklart fattar jag syftet och att det ren underhållning (och en stor del med syftet var väl också pengar….). Men jag sa att själv hade jag tyckt att ett ärligt samtal om alla sidor av serien och hur skådespelarna upplevde allt bakom kulisserna hade varit mer intressant. Men det vore ju också en annan typ av program.

    Håller med! Alla unga snowflakes idag som ser ut som jag gjorde i sexan som ska komma med ”nyheten” om att Friends är si och så. Baywatch hade inte heller spelats in idag, men den passade ju in där och då.

     Nej herregud, Baywatch hade verkligen inte skapats idag. Men å andra sidan, när Robison först gick på svensk tv var det ramaskri och kallades för mobbnings tv. I dag har vi Paradise Hotel och Ex on the Beach och halva världen verkar idolisera Kardashians… De som är 20 någonting 2040 kommer nog ha en del att säga om vår tid också.

      Precis! Hellre Friends än Paradise Hotel 😂

      Jag älskade Baywatch haha kan ibland se den än idag. Men avskyr Vänner dock.

  Fantastiskt bra skrivet.

  Men – jag tror inte det är skräck för döden – jag tror det är skräck för att inte längre vara attraktiv, att se gammal ut, inte längre ha ungdomens dragningskraft och ”fräschör”. Att plötsligt ha halkat utanför listan av de unga, sexuellt attraktiva, de som får bekräftelse för sina utseenden. DET är värre än döden.

   För att det påminner om döden.

    Jag tror det påminner om det ohyggliga i att inte längre vara sexuellt attraktiv och få den bekräftelsen. Framförallt kvinnor förlorar den attraktionskraften när de blir äldre och det är en fruktansvärd känsla – inte minst för någon vars identitet och karriär i stortt sett helt baseras på den bekräftelsen och attraktionen. Det i sig är väl, kanske, en form av ”död” – att inte längre synas, inte längre vara eftertraktad och attraktiv.

     Fast är det så läskigt egentligen? Jag är nu i den åldern att jag inte är attraktiv på köttmarknaden, ingen ”ser mig” på det sättet.
     Det försämrade inte mitt liv alls när detta hände. Allt fortsätter som vanligt utom att män inte uppvaktar mig. Känns inte alls dramatiskt.

  Oavsett hur människor gör är det fel. Att fokusera på andras utseende är inte rätt väg att gå heller.

   Hur tycker du att man ska ifrågasätta och problematisera normaliseringen av skönhetsingrepp då?

  Tycker Aniston är skitsnygg. Hur ser andra 52-åringar ut? Fortsätter med botox och träning jag.😊

   Så bra av dig. Denna rädslan för rynkor är tragisk.

    Skippa botoxet bara 🙂

     Nä, gör två gånger om året, panna och skratteynkor. Tycker inte jag ser stel el konstig ut, bara inga djupa rynkor. Lite som underhåll på fasaden.

   Jag tycker mina kollegor som är i samma ålder är jättefina. Med eller utan botox!

  Underbart att Aniston o Schwimmer haft en romans IRL också! Jättekul att höra!
  Lever man i Hollywood o jobbar som skådis är det nog en del av jobbet att fixa sig med fillers o botox! Tyckte dom var fina och verkade må bra! Synd att Courtney gjort lite misslyckade fix men annars herrejisses vem hade inte fixat sig i deras skor?

   Nu hade de ju ingen romans, utan var mest intresserade av varandra fast det inte ledde till något.

    Och så klart kan dom ljuga om detta för att det ska finnas en ”hemlis” som ingen hört förrän nu. Och alla blir förvånade och glada och det skrivs ännu mer om dom. Dom är ju skådespelare.

  Hur kan man se avsnittet om man inte har HBO?

   Såg på Telia.

   Man får oftast en månad gratis så du kan säkert testa HBO och se avsnittet då.

  Men det är sorgligt att åldrandet inte betraktas som naturligt. Numera verkar de flesta så kallade kändisar ta fillers, botox osv. Även unga människor och jag tycker det är viktigt att problematisera men man behöver inte slamma.

  Det var vissa bitar i programmet som verkligen värmde. Som när Schwimmer bröt ihop av skratt över att Matt LeBlanc skrivt ”I shit here” på baksidan av den kuliss de alla signerat när serien tog slut. Och hur Lisa Kudrow utroppade ett litet klasssiskt Phoebe ”oh!” när hon fick syn på kulisserna för första gången. Eller när Jennifer Aniston frågade Matt LeBlanc varför alla kulisserna såg så små ut ”we didn’t grow” säger hon till Matt som direkt fnissar och säger ”speak for yourself” och klappar sig själv på magen. Och att Matt LeBlanc tror att Joey numera driver en ”sandwhich bar” i Venice Beach.
  Jag skrattade så att jag grät vissa delar.

   Ingen tanke på att dom kan ha manus….?

    Folk är faktiskt roliga privat och irl. Prova att lyssna på din omgivning så hör du både skämt och genuin glädjeutrop.

  För några veckor sedan var det ett inlägg här om hur vida det var OK med tatueringar och piercingar. Majoriteten tyckte att det var OK. Varför okej med piercingar och tatueringar om ni är så emot skönhetsingrepp? Samtliga av dessa förändrar ju ens utseende?

   Kaaaaanske inte samma personer som skriver? 🤦🏼‍♀️ Tatueringar och piercingar ändrar dessutom inte dina drag och former som botox och ingrepp gör. Piercingar lämnar ett litet litet hål som blir ett ärr så småningom när du tar ut dem.
   Jag kunde inte bry mig mindre om något av det ärligt talat, låt folk göra vad de vill.
   Men kan hålla med om att det är synd att skådisar fastnar i det, ansiktsuttrycken och mycket av känslan som är så viktig för att en skådis ska gå igenom rutan försvinner.

   Och både fillers och Botox är, till skillnad från tatueringar, tillfälligt.

    Det handlar ju inte om att vara emot sådant som förändrar ens utseende 🤣 Det handlar om att vara emot sjuka ideal som får tonåringar (och ibland vuxna) att må skit i sin egen kropp för att läpparna är för ”små”, rumpan är ”ful” osv.

    Tack vare dessa ideal lägger kvinnor och tjejer enorma summor pengar på operationer där de behöver riskera sitt eget liv. Inte riktigt samma sak som en piercing med andra ord.

   Tatuering och piercing är väl mer ett uttryck. Skönhetsoperationer är för att ständigt förändra förändringar

   Tycker du själv att det är samma sak att göra hål i öronen som att operera rumpan?

   Men snälla… Skönhetsoperationer gör man för att passa in i ett sjukt ideal. Detta ideal leder till självhat, ätstörningar, operationer och kroppsångest.

   Att pierca sig eller tatuera sig är att smycka sin kropp. Det finns inget ideal som säger att man ska vara tatuerad för att passa in. Du kan inte jämför en piercing med en skönhetsoperation.

  Hur ska man kunna skådespela med stelopererade ansikten?

  För övrigt förstår jag inte hypen kring vänner. En generisk sitcom som knappt ens var bra när den var som bäst.

   Alltså det är en lätt serie men enkel handling, det är ganska kul att se det om man är uttråkad typ

    Exakt vad jag menar med generisk sitcom. Du beskriver vänner, himym, New girl, modern family…..

     Du kan inte jämföra Vänner med de andra du rabblade upp. De andra serierna skulle inte ens finnas utan Vänner. De skapade en helt ny sorts komediserie och de du nämnde bygger på det koncept som Vänner skapade. Att du inte tycker den är bra får stå för sig men du är i minoritet med tanke på hur stor serien var och fortfarande är.

      Nja… seinfeld var långt innan vänner och banade väg för sitcom. Finns fler sitcoms innan vänner (exempelvis fraser och skål). Så att vänner var en ny genre stämmer inte. Vänner hade inte varit något utan seinfeld kan man lika gärna säga då.

      Och ja, jag är medveten om hur stor vänner är och att folk gillar den.

       Seinfeld, Fraser, Skål, Cosby etc var inte samma sorts sitcom som Vänner. Jag menade inte att sitcom var nytt, men sättet som Vänner gjorde det var nytt. Tidigare hade sitcoms alltid byggts upp runt en eller två huvudpersonen, Jerry i Seinfeld, Fraser, Bill i Cosby, Sam i Skål, Robin Williams i Mork & Mindy etc. Som de nämner i det här programmet så var konceptet som Vänner byggde på, en grupp vänner utan en uttalad huvudperson, något nytt. Man hade ingen stjärna, ingen av skådespelarna var stora stjärnor sen innan.

        Nej. Seinfeld är inte byggt kring Jerry. Det är byggt kring fyra vänner.. Ett kafé. Ja.. du fattar nog.

       Jag menade inte att sitcoms var något nytt. Skrev ett svar men det fastnade i mod.

        Vänner har i allra högsta grad inspirerats av seinfeld. Finns att googla hur många exempel som helst. Så att de kom med någon ny typ av serie… Nja… blev de populära? Ja.

        Tex: https://www.google.com/amp/s/screenrant.com/elements-friends-took-from-seinfeld/amp/

      Amerikansk sitcom går tillbaka till 1940talet. Så nej, vänner var inget nytt när det kom. Sen att det blev populärt är en annan sak.

      Konceptet vänner var redan gjort med tex seinfeld.

     Skulle säga att styrkan med Vänner är skådespelarnas insatser och personer. Serien skulle ha fallit platt om de gjort andra val i rollsättningen. Skaparns pratade mycket om det i återföreningen och jag tror att de har helt rätt. Handlingen kommer andra hand, om ens det. Vissa avsnitt handlar om typ ingenting, men är ändå något v det roligaste som visats (tex det när de gör sig i ordning inför en tillställning ”Could I BE wearing any more clothes?!” 😆). De visade också en dialog som på pappret det hur platt och tråkig ut som helst, men när skådespelarna får liv i den blir något helt annat.

      Vilket är exakt som seinfeld. Som beskrivs som ”a show about nothing” och till och med har med det i handlingen när Jerry och George ska sälja in sin serie om ingenting (seinfeld rakt av) till ett tv-bolag.

      Igen. Vänner är bra. Men det är inte nytt på något vis.

      Och nej, jag försöker inte göra en tävling i seinfeld vs vänner. Poängterar bara att vänner inte är nytt utan väldigt inspirerat av seinfeld.

       Det är ju verkligen inte exakt som Seinfeld. Poängen med Seinfeld är ju precis som du skriver att det ska vara en show about nothing. Vänner är tvärtom. Där utvecklas karaktärerna, de lär sig av sina misstag, de gifter sig och skaffar barn osv. Ungefär motsatsen till Seinfeld där ingen personlighet utvecklas och ingen lär sig av sina misstag. Det är det som är tjusningen med Seinfeld.

        Svarade på ”Vissa avsnitt handlar om typ ingenting, men är ändå något v det roligaste som visats”. Vilket är lite roligt eftersom a show about nothing är seinfeld. Sen håller jag inte med om att karaktärerna inte utvecklas. Nej visst, de får inte barn. Men utvecklas gör de.

         Haha nej det gör de inte. Läs intervjuer med Larry och Seinfeld så förstår du konceptet bakom.

          Jag har hört en hel del intervjuer med båda dom.

          Att vänner är inspirerat av seinfeld är ingen hemlighet. Det kan vi säkert vara överens om i alla fall.

           (Annars kan jag rekommendera intervjuer med skaparna av vänner 😉)

  Jag minns kanske fel men Courteney Cox började väl se annorlunda ut runt 2000? Man märkte i serien att hon börjat fixa sig lite. Har för mig att jag läste nån intervju med henne där hon berättade att hon var rädd för att åldras och därför blev de små operationerna ett beroende. Sen dess har hon ju fixat tillbaka sig för att se någorlunda naturlig ut igen.
  Det är sorgligt att man som superkändis inte vågar vara gammal på utsidan. Jag förstår dem, samtidigt som jag inte gör det. Jag förstår att dem känner press och tryck utifrån när t.ex. press gör före och efterbilder på dem och hånar ålderstecken, viktökning med mera.
  Men samtidigt förstår jag inte hur man kan vara så rädd för att åldras, när det är den naturliga cykeln i livet.

   Jag tror att man som hollywoodskådis blir enormt kritiserad och bedömd utefter utseende. För mig som sitter anonymt på ett kontor är det lätt att säga att man inte ska vara rädd för att åldras. Ingen skriver reportage om mina rynkor och celluliter eller om jag ökat/minskat i vikt och min karriär bygger inte på mitt utseende.

   Man får vara lite förstående inför att de fokuserar så mycket på utseende tycker jag.

    Näe men det är ju precis det jag menar, pressen utifrån gör dem så otroligt rädda för att ändras naturligt att dem inte låter det ske! Och jag har så svårt att förstå varför det ska anses skamligt att bli gammal, när alla ska bli det?

   Meryl Streep och Judy Dench är två duktiga skådespelerskor som inte har gjort någon operation så kändisars fåniga ursäkter köper jag inte.

    Meryl Streep har ju dock gjort ingrepp.

     Har hon? Vilka då? Undrar uppriktigt….

      Flertalet botoxingrepp. Sen finns det även en hel del tecken på att hon lyft hals och ansikte bland annat men det är inget hon själv bekräftat.

     Källa på det?

    Vad spelar det för roll om dem är duktiga? En skådespelare kan vara bäst och ändå känna press att ändra sig. Att leva i rampljuset där man blir ständigt betraktad, kritiserad och omskriven så tror jag man blir väldigt påverkad. Kan man stå emot så är man duktig men man får ju ändå förstå att det är svårt att leva som en av Hollywoods största skådisar.

    Lena Endre, Marie Göranzon, Diane Keaton… otroligt vackra och kan fortfarande använda sitt ansikte till att agera.

    Kan förstå att om man bara tittar på såna som fixat sitt ansikte, i serier, på Instagram och i verkligheten, så suddas nog vad sol är riktiga ansikten bort. Lätt att bli blind.

   Ja det stämmer. Hon har erkänt sina ingrepp och en vän påtalade att hon började se konstig ut. Hon insåg det själv sen och slutade med det. Hon gör inga idag. Jennifer har väl alltid sagt att hon inte gör ingrepp har jag för mig.

  Tyckte det var så sorgligt vad Matt (Chandler) sa under ett samtal de hade angående live-publiken. Han nämnde att inför VARJE inspelning hade han ångest och mådde skit över oron att ingen skulle skratta när han levererade roliga repliker. De andra tyckte live-publiken var rolig men han verkar ha mått skit. Det kändes i hjärtat när man vet vilken problematik han haft under åren och att man dessutom såg att det hade satt sina spår.. Hade önskat att de hade berört det litd, hur han mådde och så, för det samtalen var verkligen en öppning för det. Eller inte tagit med det alls, nu kändes det mest som att det han sa nonchalerades..

  Och jag blir väl kanske betraktad som en sur typ nu men jag får nog ändå lov att säga att texten influencern i inlägget skrev väl knappast kan betraktas som ”briljant” rent språkligt? Det beror ju förstås vad man jämför med, avser du det så att det är i jämförelse med dessa andra influencers så håller jag förstås med. I ett vidare perspektiv var det väl inget särskilt. Jag menar verkligen inte att ta ner något eller någon men det blir liksom lite fånigt om detta ska betraktas som någon en text i någon slags Nobelklass.

   Jag har aldrig tyckt att Sandra skriver bra. Hennes språk är verkligen inte välutvecklat.

   Som du är inne på, ribban för ”briljant text” har nog sänkts ganska avsevärt.

   Det är en välformulerad text, som krönika – det är väl det som menas? Vad menar du exakt med Nobelklass? Har läst flera Nobelpristagare (iaf de flesta som vunnit de senasta 20 åren), och hur tänker du konkret att en krönika om Vänneråterföreningen ska vara jämförbar med exempelvis en roman eller diktsamling? Det är ju helt olika textarter, med helt olika målgrupp och annat syfte? Det blir ju bara töntigt om man säger ”det håller inte Nobelklass”, när det är fullkomligt uppenbart att det inte är det skribenten haft i åtanke?

   Vem har sagt att det är en text i någon slags Nobelklass?

   Jämfört med Camilla som skriver som en källa kratta så…

    *jävla

  Har inte sett the reunion ännu men läst många åsikter om deras utseenden. Jag kan hålla med om att det hade känts skönt om de låtit sig åldras naturligt. Samtidigt arbetar de i en bransch som inte tillåter det. Särskilt inte för kvinnor som är skådespelare. Även om ingreppen är ett val kan jag tänka mig att kostnaden för att inte göra dem kanske var för hög?

  Men snälla, klart en svennebanan influencer inte kan förstå varför en skådis i hollywood med enorm press på sig och sitt utseende opererar sig eller använder fillers.

   Klart hon förstår, men det är ju ändå tråkigt att se hur skådisarna faller för idealen.

    Och i längden hjälper det ändå inte. Ålder syns hur man än bär sig åt…..

  OT men handlar om influencer

  Ska du inte nämna att Joanna Swica kom trea i Robinson?

  Tråkigt att det bara vart utseendefokus i tråden. Jag hoppas Jennifer och David tar tag i den där romansen och blir ihop nu 😍

   Han är väl gift?

    Skild

  Har Bianca ingrosso grattat sin mor på morsdag igår ??

  Förlåt, jag har inte koll på den evigt växande listan på allt som är wt.. är ”att gilla vänner” med på den?

   Nope.

  Jag gör botox regelbundet – inte för att förändra nåt utan för att se lite piggare ut då tygdlagen börjar ta ut sin rätt! Skulle gärna fixa lite mer men det är ju dyrt! Känner inte att en fördömmande attityd kommer leda oss nånvart i den här diskussionen! Folk som har råd kommer fixa sig!

   Nej, alla som har råd för inte ingrepp.

    Nej precis 🤣 Verkligen inte, gudskelov

   Nej det kommer vi inte.

    Gillar ”inte för att förändra nåt utan för att se lite piggare ut” – surprise! Då förändrar man något. Vet inte om det är självförnekelse eller vad som vissa sysslar med. ”Jag förändrar inget, ska bara se lite piggare ut”, ”vill ju bara se ut som jag gjorde när jag var 22 och barnlös, fast jag nu fött 3 barn och är 38, så det räknas ju inte”.

  Inte helt med på varför det är okej att kommentera folks utseenden och potentiella ingrepp bara för att de är gamla?

   Det är nog snarare för att de är skådespelare. Att skådespela bygger på mimik i ansiktet, uttryck, visa känslor osv. Något som knappt finns kvar i dessa ansikten.

   Lite som att vara sångerska, operera bort stämbanden och förvänta sig att ingen ska kommentera det..

    Såg även en sångerska som uppenbarligen botoxa överläppen (eller fillers) hon såg ju ytterst märklig ut när hon sjön och inte munnen hängde med…

  Det var verkligen inte min favorittext från Sandra. Jag tycker att hon var lite väl hård, raljerande ton, men det var nog det hon ville. Som en krönika i Aftonbladet som ska väcka känslor.

  Men vad gör det om människor väljer botox och/eller fillers? Det är otroligt vanligt och i de flesta fall är det inget som syns med blotta ögat. Jag känner många som gör sina näsor raka och tar bort mörka ringar under ögonen.

  Personligen älskar jag att göra mig fin med sådan hjälp och då är jag inte speciellt mån om att sminka mig varje dag osv. Men att ha fint hår, fräscha fransar och fina ögonbryn samt lite fillers och botox är jätteviktigt.

   Just för att det inte ska vara så ”otroligt vanligt” som du själv säger. Pallar inte gå in på varför, för jag tycker det borde vara så uppenbart.

   Haj haj!

  Känns som att überfans av vänner blir kränkta när man påpekar att skådespelarna är helopererade och fyllda med Botox. Det är ju ingen kritik mot serien. Slappna av.

  Öööööh, saftigt inlägg från Sandra som helt uppenbart är botoxad. Och nej, det passar inte hennes image, och nej, man ser inte ut så pga ”gener och ungt ansikte”.
  Tror ni mig inte, titta hennes senaste youtube-video. När man höjer ögonbrynen får man pannrynkor om man inte har botox. Och ni kommer se skillnad på hennes ansikte efter förlossningen när hon inte fått använda botox på några månader.

   Jodå det kan man. Men vi får väl se. Hon ser ju i vilket fall inte ut som de hon skriver om, finns väl gradskillnader…

   Fast hon är väl… 36? Fick inga särskilt synliga rynkor förrän vid 39 ungefär. Och då var jag dessutom rökare.

    Samma här, är lika gammal som Sandra.

   Är du dum? Hon använder inte Botox.

   Vet inte om hon använder botox men tycker det är löjligt när tjejer som varit Lolita Complex hela sitt vuxenliv slaskar över andra äldre kvinnors försök att bevara sig unga.

  Wow tänka sig att utseendet på folk kan ha ändrats under 17 år, hade iiiiiingen aaaaaning om det🙄🙄🙄

  (Jaaaa, sarkasm för er som inte förstod det)

  Fun fact:
  2 av skådespelarna har inga barn.
  De fyra skådespelarna som är föräldrar har ett barn var.

  Det är intressant, då normen är två barn.

   Smart.

   Är normen verkligen två barn även i USA? Tycker det oftare verkar som om folk har ett barn och är nöjda med det. Inte så konstigt, tex kostar det ju sjukt mkt med högre utbildning där, barnomsorg finns inte på samma vis, osv. Men i Sverige ses man som udda om man lever tillsammans i många år och ändå ”bara” har ett barn.

  Finns inget som gör att folk åldras så mycket som fillers och botox i ansiktet, snacka om att ge motsatt effekt!
  Sorgligt när 20-30åringar ser ut som 50-plussare som försöker se unga ut

  Jennifer har väl inte gjort varken operation eller botox. Hon har ju däremot kunnat göra mycket ansiktsbehandlingar som en vanlig Svensson nödvändigtvis inte har råd med. Såg att hon var stor fantast av laser, vilket har en ”anti-age” effekt på huden. Ser man närbilder på hennes ansikte tycker jag inte heller att det ser onaturligt ut för hennes ålder. Tråkigt att samhället verkar förvänta sig att kvinnor ska förfalla vid 35 och klankar sedan ner på de som inte ser ut att ”vara sin ålder”.

   Laser är oerhört populärt just nu. Läker på en vecka, tar av flera års åldrande i hudens lager och effekterna är långvariga. En ny kändisfavorit helt klart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *