Ett ögontjäneri i munskyddets tecken

Tydligen får man böter om i Spanien om man inte bär munskydd, men HUR man bär det verkar inte spela någon roll – någonting som Ida Warg sannerligen tagit fasta på. 
Att bära munskydd på det här viset känns ungefär lika funktionellt som att cykla med hjälm, men utan att knäppa den.

Kommentarer under videon: Du brukar vara så klok och förståndig. Att du säger att du vet hur du ska hantera munskydd och sen har det på fel i hela vloggen, vad händer?! Det verkar så klantigt och dumt att man undrar vad du tänker med just i den här videon. Du är gravid och har inget vaccin?!?! Nu tänker du säkert 'sköt du ditt', eftersom att du verkar ganska dålig på att hantera kritik, men det är inte bara att du gör något så dumt men att du sänder fel signaler...OCH DESSUTOM går runt som svensk och inte respekterar reglerna i ett land där corona verkligen har varit ett stort problem! Att andra sen gör det är inget bra argument // Håller med... Man skäms som svensk... Så tråkigt när några få förstör för alla! Om ett annat land är snällt nog att ta emot en, då borde man vara extra noga med att "ge igen" och hålla deras regler och rekomendationer och inte bete sig som en diva. Blir jätteledsen av det där... Sverige är i princip sämst på Corona i hela Europa,,, och att då inte respektera nya landets restriktioner är typ det lägsta och otacksammaste man kan göra. Skäms att komma från samma land som personer som gör så. Sjukvårdspersonal jobbar ihjäl sig och en "vanlig person" kan inte ens ha munskydd på fritiden/jobbet medan sjukvårdspersonalen måste ha mängder av andningsskydd och svårt att andas.... // Och nu får jag säkert ngn kommentar om att "du är inte i Spanien och du vet inte hur det är och du vet inte hur det är att jobba i vården och jada jada"... svaret på båda dom är jo... Och JO jag har skydd även om jag också tycker det är överjävligt jobbigt så är jag inte så divig att jag är villig att offra andras liv för det, men man är bevisligen olika där. (Tittar man på ALLA runt om ser man att ALLA andra sköter sig... Det är BARA "svenskarna" som kommer och bryter reglerna... Jätte, jätte tråkigt!! Som förebild och även i ett annat land "representant" för Sverige... Jätte jätte tråkigt...) Och ja, jag kan låta bli att titta på videon, vilket jag kommer att göra, MEN det påverkar ändå mig... Dels genom att jag får ta hand om dom du smittar ner och får komma till mig för att dö om två veckor (dom som du aldrig ser eller märker av) och dels när spanjorerna i min omgivning tror att jag (för att jag är svensk) också ska bete mig som en tok då dom sett andra från samma land göra det tidigare. Spanjorerna förlorar jobb, anhöriga, försörjning... och att då välja att bidra till att ännu fler förlorar sitt liv och trygghet... jätte tråkigt att man inte förstår hela bilden utan skippar att hjälpa till för att "det är lite jobbigt och varmt".
Bildkälla: Ida Warg Youtube

107 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tycker inte att det ser ut som om hon är i närheten av andra människor på någon av bilderna överhuvudtaget så vad är problemet?

   Hur förflyttar hon munskyddet upp och ner i ansiktet? Man ska ju inte vidröra det när man har tagit på sig det.

   Problemet är att hon hanterar och använder munskyddet fel. Hon kontaminerar det.

    Det munskyddet hon har på sig är främst för att skydda andra personer.

     Vilket förlorar sitt syfte så fort hon tar i det som hon gör, att kontaminera innebär ju att hon får eventuella viruspartiklar på händerna som hon sen kan sprida genom allt hon tar i. Därav noll skydd mot andra personer.

     Ska man prompt ta av och på sig kan man åtminstone ta i snörena bakom öronen och sen tvätta/handsprita händerna.

      Men hon har väl på sig det bara för att måste precis som 90% av alla andra i Spanien har. Det är lika slarvigt överallt. I Sverige skiter folk i det totalt trots att det rekommenderats i kollektivtrafiken osv. Ida är inte mer slarvig än dom flesta andra. Och kan tänka mig att det är galet jobbigt att ha på sig det i den värmen, speciellt när man är gravid.

       Och?

       Läs din kommentar igen och ta dig en funderare kring vad du just skrivit

       Inne i en butik?

      Nej, munskyddet förlorar inte sitt syfte bara för att du rört vid det. Covid smittar främst via utandningsluft och där skyddar det fortfarande. Sen är det självklart bättre att hantera det på ett korrekt sätt, men att påstå att det inte ger något skydd alls är fel.

      Nu har det ju bevisats att covidsmitta via yta-hand är så ovanligt att det nästan inte förekommer. Så Tegnells mantra att munskydd kan sprida smitta om man petar på det var ju helt ologiskt.
      Utan munskydd petar ju sig folk ändå runt munnen, fingrarna blir ju isåfall lika kontaminerade då.

   Ida och Alex är väl inte direkt kända för att vara de skarpaste knivarna i lådan…

   Det är LAG att bära munskydd i Spanien. ALLA ska ha det HELA tiden. Undantag när du sitter och äter på restaurang/café/utövar sport.

  Perfekt exempel på varför munskyddstvång är dumt. Bär man det inte rätt är det ingen idé att använda det.

   Inte direkt ett bra exempel ändå. Andelen som använder munskydd ökar rätt rejält när det är ett måste och alla använder de ju inte fel bara för att det är tvång, skulle snarare påstå att de flesta (80%+ är min uppskattning) använder det rätt. Det gör också skillnad om man bott i landet med strikare regler hela tiden vs. kommer in från ett land med mycket mer avslappnade regler. De som bott där hela tiden har under en längre tid och successivt matats med info om hur man använder exmpelvis munskydd på ett korrekt sätt, vilka som är godkända osv. Det har liksom för de flesta blivit en vana jämfört med någon som kommer in relativt nyligen.

    Nej. Jag bor i ett land med tvång på munskydd sedan början. 80% använder det definitivt inte rätt. Skulle uppskatta till snarare 50 typ. Och då räknar jag bara de som har munskyddet rätt i ansiktet. De kan mycket väl ha hissat samma munskydd mellan väska och ansikte ett par gånger för det. Det är också rätt så vanligt för att spara pengar.

     Olika i olika länder/städer då helt enkelt. Men faktum kvarstår att Ida Wargs användade av mask inte alls är ett perfekt exepel på varför munskyddstvång är dumt.

      Kanske inte perfekt men rätt så bra exempel skulle jag ändå säga. Hon använder det hyfsat likt hur många andra använder det, även när det är tvång.

       Som sagt, håller inte med baserat på det land/stad jag befinner mig i, så ser säkerligen olika ut. Fortfarande inget bra exempel på hur munskyddstvång är dumt.

        Jo
        Nej
        Jo
        Nej
        Jo
        Nej

        ….

        osv i all evighet. Amen!

        Lyssnar hellre på experter som uttalar sig baserat på fakta när det kommer till hur munskydd används och vad som funkar. Vad anonyma uppskattar och tror.. Ja.. det känns sekundärt.

         Gör det då, men vad jag skriver baseras på just experter. Som säger att användande av munskydd bland andra fortfarande är att föredra fastän det inte använts helt korrekt. Därav är någons icke perfekta hantering av munskydd med andra ord ett kasst exempel på varför munskyddstvång är dumt.

         https://www.huffpost.com/entry/covid-face-masks-work-kids-touching_l_5f7f327bc5b6daac19ed6de8
         https://www.nature.com/articles/d41586-020-02801-8?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=3_nsn6445_deeplink_PID100107412&utm_content=deeplink

         (Innan det kommer något syrligt svar om att det där minsann inte är länkar till studier, nej, länkarna är till publikationer som ändå har en viss nivå av trovärdighet och innehåller i sin tur länkar till studier och uttalanden av experter)

          Har du ens läst (och förstått) vad studierna säger?

           Ja, har du? Isåfall, om du vill diskutera något specifikt så får du gärna peka på just det och förklara vad som är problematiskt.

   Finns ju en anledning till varför det inte går speciellt mycket bättre för länder med munskyddstvång än för Sverige.

    Men snälla, kan folk sluta vara så simpla och se saker så svart eller vitt. Uppenbarligen är det en massa annat som spelar in i hur bra eller dåligt det går för ett land. Användade av munskydd är en aspekt av flera hundra. Vi vet från studier att användade av munskydd är effektivt för att minska spridning av COVID-19. Det är fakta bara. Men det går inte att kolla på huruvdia ett land har tvång på det och jämföra hur mycket smitta de har rakt av, gör man det visar man bara att man förstår ingenting. Andra saker som spelar otroligt stor roll är hur stort landet är, hur tätbefolkat det är, hur mycket smitta de fick in initialt, hur sjukhussystem och annat är strukturerat m.m. Det är massor av saker att ta hänsyn till. Ska man jämföra bör man gör det med det i åtanke, samt att jämföra på mer betydande sätt – med länder/kontexter som är mer jämlika exempelvis, eller före/efter en återgärd införts i en specifik kontext.

     Studier som visar hur effektiva munskydd är när de används så som de ska ja.

      Nja, snarare att studierna inte berör perfekt eller normal användning överhuvudtaget. Alltså de kollar generellt inte på huruvida munskydd använts perfekt eller ej, utan mestadels enbart på huruvida munskyddet – när det täcker mun och näsa – minskar spridning. Och det gör det.

      Men finns också studier som visar på en minskad spridning efter att munskyddstvång införsts (alltså inom en kontext, inte jämförelse mellan två helt olika kontexter). Det består alltså av normal använding, oavsett om den är perfekt eller ej. https://www.healthaffairs.org/doi/10.1377/hlthaff.2020.00818

      Dock kan vi också använda oss av vad vi redan vet om hur virus, kroppar och munskydd fungerar. Och svaret där är att munskydd ger fortfarande ett betydande skydd när det används bland människor fastän det inte hanterats 100% korrekt. https://www.huffpost.com/entry/covid-face-masks-work-kids-touching_l_5f7f327bc5b6daac19ed6de8

      Slutligen, munskyddsanvändade (och tvång) handlar om att minska risk än att totalt eliminera smitta. Att bara slänga upp händerna för att munsydd inte är 100% effektivt är löjligt. Man tar inte kolestorolmediciner för att de kommer förhindra en hjärtattack 100%, men det minskar risken betydligt.

       Igen, du måste se på hur studierna är genomförda, vad resultaten faktiskt säger och vad det är för slutsatser som går att dra därefter.

        Och det har jag gjort. Vill du argumentera något specifikt är det bättre att du hänvisar till just det och framför ditt argument så jag kan svara på det. Att helt generellt säga att man måste se på dessa saker kan ju vem som helst säga samt påstå att det finns fel med för att försöka låta kunnig och övertygande. Men ja jag har läst och förstår – som du vill diskutera något konkret, kör på.

         Okej för det verkar inte som att du har förstått vad de har studerat och dragit för slutsatser. Så tröttsamt med folk som tror att man kan langa fram en studie och påstå vad som helst sen.

   Men även om det inte skyddar bäraren från smitta för att man tar på det med smutsiga händer så minimerar det ju de partiklar den personen andas ut. På min klinik måste vi bära munskydd till och från fikarummet. Och sålänge vi inte tuggar mat eller dricker så ska det på igen. Även i fikarummet. Visst vi spritar händerna hela tiden men ofta har vi inte näsorna täckta. Speciellt de som har glasögon som immar igen. Tanken är ju att minimera partiklar i luften där alla befinner sig. Jag tror det gör en skillnad i allmänna utrymmen även om de inte bärs ”korrekt”. Så kan vi sluta polisa om det här såfort någon gör minsta fel?

    Hur minimerar det partiklar om det inte täcker för näsan när du andas?
    Majoriteten av alla människor andas främst genom näsan, har du då bara munskyddet över munnen förhindrar det ju inte att partiklar tar sig in eller ut i näsan?

     För att folk andas UT genom munnen. Speciellt när det pratas.

     Det finns även bra illustrerade videoklipp på da internetz, ja här alltså! Där man kan se hur munskydd hjälper mot just spridningen av partikler i luften. Där har du chansen att se själv och skapa en fundering på egen hand.

  Jaså länge folk inte fattar att de är de själva som håller liv i smittan så kommer vi få se sånt här.

  OT, men ersättaren till Hollywood fruar är visst här, svenska powerkvinnor. Lite intressant att Läckberg har tid att vara med här? Hade hon inte fullt upp med skrivande och familjeliv? Det kan inte ha med gaget att göra? 🙃

  https://tramsfrans.aftonbladet.se/2021/06/svenska-powerkvinnor/

   Hon har fullt upp med jobb och familjeliv. Palla gå på någon för att de själva väljer vad de vill avsätta sin tid åt.

    Detta lär ju gå under kategorin jobb så jag vet inte rikigt var 12:08 vill komma?

   Saknar Isabella L och Katrin Z i denna mix av powerkvinnor. Dom hade nog kunnat göra der intressant på både gott och ont. Jag hade tittat!

   Tramsfrans sågar programmet (eller mest vissa deltagare) på ett så fint men ändå knivskarpt sätt.

    Alltså Frans skriver så fruktansvärt bra. Helt otroligt begåvad. Synd att hans blogg är nedgrävd någonstans på Aftobladet. Han förtjänar en ännu bättre plattform.

     Istämmer till 100% att Tramsfrans borde ha en större plattform! Han är så bra!

     Ja, håller med helt! Har följt honom i många år och han är jäklig rolig och skarp. 🙂 En av få som lyckas driva med kändisar samtidigt som han aldrig tar det för långt så det går över till mobbing/hat.

      Håller helt med. Till skillnad från Cam Cam som skriver som en jävla kratta och tror att hon är rolig…

       Men så otrevlig. Du läser hennes blogg nu.

    Håller med! Han har en unik förmåga att sätta fingret på (och snällt kritisera) allt det absurda/roliga/knasiga i kändisvärlden, med en otrolig språklig formuleringsförmåga och finess, som gör att han aldrig blir plump eller går över gränsen. Älskar Tramsfrans!

   Antar att detta redan är inspelat eller?! Dvs jobbet är gjort, och det är en av anledningarna att hon haft mycket att göra.
   De gör ju sådana här program för att skapa intresset runt ens person och få mer jobb/sälja mer böcker etc.

   Bara ordet ”powerkvinnor” gör att jag inte kommer titta.

    Men snälla sluta var en sån ord-nazi

     Förstår inte riktigt vad DU menar med att säga att jag är nåt sånt…? Vad är ens det?

     Jag menade att, om det är samma människor som ligger bakom hela programidén, som bestämt vad det ska heta så är det inget jag vill titta på.

     Läs Trams-Frans inlägg om du ändå inte förstår vad jag menar.

   Det var väl det som är det nya projektet hon pratar om?
   Förstår inte varför du gör natt av henne. Klart att det tar tid i anspråk att ha flera jobbprojekt igång? Vilka projekten är spelar väl mindre roll?
   Det är väl självklart att hon måste prioritera och då väljer hon sådant som genererar inkomst och sedan vårdar det som betyder mest för henne = familjen.

   Det är ju väldigt få vanliga Svenssons som jobbar en massa ideellt vid sidan av ordinarie jobb så varför ska kändisar göra det?

   Jättekonstig programidé. Ett helt gäng vars enda gemensamma nämnare är deras kön och att de har… power?

    ”Och att det nog finns många andra kvinnor där ute som kanske har dessa som förebilder och kan ha nytta av att titta på detta” 🙈

   Dr Mouna och Läckberg är väl dom enda powerkvinnorna där, vilka är dom andra?

   Men nej vad är det jag ser, är Antonia Mandir en powerkvinna nu efter att ha deltagit i Ex on the beach? 😂

  Såg vloggen och hon har munnskyddet på sig ordentligt utom korta stunder när hon pratar in i kameran (När de står ensamma), luktar på ett doftljus, äter osv. När de är bland folk hade hon det på sig.

   Just… det hon har det på sig. Men hur hanterar hon det när hon tar av och på det för att äta eller lukta?! Är inte det första man lärde sig av munskydd att de skall tas av och på i öronöglorna. Pillar man där fram skall man ju isf tvätta sig innan man tar i ngt… för om nästa person gör samma sak?!

    Corona sprids dock inte via kontaktytor.

     Jo det gör det. Bara inte i samma utsträckning som via utandningsluften och risken via kontaktyta är betydligt mindre. Men den är inte noll.

      Nära noll och alltså ingenting man behöver gå omkring och oroa sig över då risken är minimal.

       Nej! Inte ens nära noll. Tex kunde man härleda ett utbrott på NZ från kontaktsmitta som kom in från Australien saker som transporterats in i landet.

       Vad jag vill få fram är att handtvätt fortfarande är oerhört viktigt.

       Men jag håller helt med det många säger här bland kommentarerna ang munskydd och att användning även om den är ibland fel är betydligt bättre än ingen användning alls även om man pillar på sitt munskydd. Man ska ju ändå tvätta händerna.

        Självklart ska man tvätta händerna eftersom händer med viruset på sig kan smitta vid kontakt med ögon, näsa och mun.

        Däremot är risken med kontaktsmitta via dörrhandtag osv i princip noll.

         Nej! Det är den inte. Den är mindre än vid utandningsluften men risken är inte försumbar.

   Detta, och din kommentar, visar på okunskapen som råder. Ja man FÅR uppenbarligen ta av munskydd när man ska äta/dricka osv men efter det är det nytt munskydd som gäller. Så fort du tagit av, låtit det hänga i ena örat eller dragit det under näsan så är det förbrukat och ska inte användas mer. Att denna information gått förbi eller ignoreras av så många är helt otroligt!

    Ja men så agerar ju inte ens folk inom vården trots att de har tusen munskydd art byta med..

     Jag vet. Och det är exakt min poäng. 1000 fel gör inte 1 rätt?

      Men betyder det att användadet blir helt värdelöst? Eller betyder det bara att det minskar effektiviteten? Alltså kanske munskydd som inte hanterats helt korrekt ändå är att föredra än inget munskydd alls?

      P.S. är en retorisk fråga eftersom jag redan vet svaret: det är fortfarande bättre att ha munskydd på sig omkring folk även om det inte hanterats 100% korrekt då störst risk för spridning är i kontakt med andra människor som andas ut, hostar, nyser osv. Kontaktsmitta står för en relativt liten del av smittan. Är också sannolikt att de som inte hanterar munskydd korrekt inte hanterar allt annat korrekt, alltså skulle de ändå ta i saker utan att tvätta sig emellan. Men med munskyddet så finns iallafall en barriär som skyddar andra när de är bland folk.

     innom Tandvården gör vi det, och har alltid gjort. Bortsett kanske oseriösa kliniker. Barriärvården är något de flesta följer noggrant, även innan Corona. Det är liksom en förutsättning för säker vård.

    Ja men verkligen helt oTrOlIgT att alla i ett land där munnskydd inte är krav och inte används av majoriteten av befolkningen inte vet exakt hur man hanterar ett munnskydd. Alltså verkligen otroligt.

     Jag pratar inte nödvändigtvis om ALLA människor i hela landet, det hade ju räckt om de som faktiskt använder munskydd tagit reda på hur det ska användas? Annars kan man väl lika bra skita i det?

      Nej? Det är fortfarande effektivt att ha munnskydd på sig även om du hanterar det fel. Det är mindre effektivt än att alla hanterar det 100% rätt men det ger fortfarande effekt.

      Nej det hade inte räckt! Nu får du snart börja motivera hur du kommer fram till dina slutsatser för det är inte mycket som är förnuftigt i det du skriver

   Då såg vi inte samma, det satt under näsan under tiden på Ikea tex. Plus allt ovan

  Saknar Isabella L och Katrin Z i denna mix av powerkvinnor. Dom hade nog kunnat göra der intressant på både gott och ont. Jag hade tittat!

   Dom kanske inte ville/kunde. Det är ju inte alltid program får sin drömelva…

   Isabella L spelar padel, tränar, shoppar och sitter på krogen. Vad har det med power att göra?

  Jag tänker att om man själv råkar vara smittad utan symtom så är risken fortfarande mindre för andra att smittas. Så länge man tar på det i närheten av andra. Dvs att det snarare är ett skydd för andra än för Ida. Finns ju en poäng med det också.

   Det är ju när man pillar på sitt minskydd och sen på grejer som smittan sprids, det är väl ändå mest kontaktamitta som sker?! I

    Det är minst kontaktsmittor konstaterade faktiskt. Det är utandningsluften som tar sig ned i luftvägarna

    ” he found was that there was little to support the idea that SARS-CoV-2 passes from one person to another through contaminated surfaces.”
    https://www.nature.com/articles/d41586-021-00251-4

    1,5 år in i pandemin och vissa har fortfarande inte förstått hur viruset sprids.

  Efter att ha bott i Spanien under hela munskyddskravet, vill jag ändå säga att det inte är skitlätt att bära munskyddet som man ska hela tiden. Huvudsaken är väl att det sitter på ordentligt när man är i närheten av folk.

  Att i 35 graders värme gå i en uppförsbacke med två barn i en vagn, med munskydd, gör typ att man tuppar av = jag har dragit det ned för näsan för att få en nypa frisk luft.

  Det är nästintill omöjligt att dofta på en parfym eller doftljus med munskydd på.

  Genomgick också en del av graviditeten med munskydd. Med gravidnästäppa (precis som Ida). Nästäppa i munskydd är INTE trevligt, det är svårt att få luft = man drar ner det för att få en nypa luft vid tillfällen som ges.

  Osv. Osv…

  Jag tycker ändå det är trevligt att ha munskydd bland folk. Inte en enda hade på bussen här i Sverige jag åkte idag. Förutom jag då.

   +1 på denna!
   Så lätt att ha pekpinnar om munskydd hit och dit
   Bor själv i ett land där det är munskyddstvång och känner ingen som har det av annan anledning mer än att det är lag, därav åker det upp/ner/av och man pillar på det konstant

   Jag är verkligen imponerad av hur folk har stått ut i Spanien och andra länder. De får gånger jag haft munskydda har jag varit hos bm eller läkare och känt mig helt kvävd efter bara en kvart. Häpnat över de som joggar i munskydd… :-/ Jätteglad jag slipper pendla med kollektivtrafik och inte arbetar inom yrken där munskydd krävs för det är inte skönt alls.

   Håller med! Huvudsaken är att man använder munskydd när man är nära andra.
   Jag bor i Frankrike och på jobbet har vi munskydd 8 timmar om dagen (jobbar på ett kontor). Vi måste ha de utomhus i större städer och bland större folkmassor, när vi handlar, i kollektivtrafik, när vi samåker i bilen med någon, när vi lämnar/hämtar barnen i skolan m.m.
   Känns nästan som att det bara är i Sverige som folk inte har använt munskydd alls…!

  Men det är ju ingen i närheten. Vi har munskydd på jobbet men ibland när ingen är nära eller när man ska äta/dricka något så behöver man ta av det lite. Speciellt i denna värmen. Mådde riktigt illa häromdagen när det var så varmt och jag samtidigt hade munskydd över halva ansiktet. Kan bara tänka mig hur jobbigt det är att gå runt med det i ett så varmt land som Spanien.

   Men hallå ingen tvingar ida att va i Spanien? Om det nu är så jobbigt med munskydd i ett varm land, åk inte dit? Stanna i Sverige där det inte är munskyddstvång som i Spanien

    Vaddå åk dit? Hon bor där.

    Hon har ju sitt hem där. Hon har inget boende i Sverige längre. Och Ida är knappast den enda där som använder munskyddet bara för att man måste 🤷🏼‍♀️ Går du själv runt frivilligt med med munskydd varje dag? Är ganska säker på att de flesta som klagar här inte gör det 😂

  Och vilka är vi att klaga, de flesta av oss bär inte ens munskydd i Sverige på offentliga platser. Så lite förståelse kan vi väl ha att folk som bor i riktigt varma länder faktiskt behöver ta lite luft ibland 🤷🏼‍♀️

   +1! Bor inte i ett super varmt land men däremot har vi munskyddskrav och känner att just de som bor i Sverige (och inte har munskyddskrav på jobbet) kanske inte får ha så mycket att säga till om i denna fråga.

    Vi har munskyddskrav på mitt jobb

  Kan alla som rättfärdigar hennes beteende genom ”det är ingen i närheten” snälla läsa på! Så fort du nuddar munskyddet räknas det som kasserat. Du ska aldrig pilla på munskyddet och gör du det ska munskyddet direkt bytas ut.
  Det spelar ingen roll om det sitter på bland folk eller inte, munskyddet varken bärs eller hanteras korrekt av Ida

   Men ”läs på” själv först kanske och förstå att det inte nödvändigtvis handlar om att enbart använda munnskydd 100% korrekt eller inte använda de alls. Lite som preventivmedel skulle vi väl kunna säga.

   Det finns korrekta sätt att hnatera munskydd på för att de ska vara så säkra och effektiva som möjligt. Det är helt rätt och rktigt. pecis som preventivmedel. Men såklart kan man hantera munskydd på ett inte helt korrekt sätt, preventivmedel likaså. Det betyder inte att skyddet de ger försvinner helt, de ger fortfarande ett viss skydd men det skyddet minskar.

   Sen kan vi absolut säga att folk borde hantera munskydd bättre, såklart. Men känns som många här verkar se det så himla antingen eller och tro att så fort man rör vid ett munskydd blir det helt värdelöst. Det är inte så det fungerar.

   Fast det märks att du inte bor i något land som har krav på munskydd.
   Jag bor i Spanien och i varenda butik du går in i måste du sprita händerna innan du går in och du har även möjlighet att göra det efter om du vill. Sen en sak att tycka att folk i allmänhet gör det fel i tex Spanien gällande mask, absolut. Men Ida gör ingenting som sticker ut i Spanien. Förstår inte att folk hatar när de faktiskt inte vet hur det är här.

   Jag bor i Frankrike, här är det krav på munskydd sen över ett år tillbaka och jag kan säga att det är nästan ingen som har använt det helt perfekt. Men å andra sidan så ska vi vanliga ”Svenssons” heller inte utföra en operation, vistas bland patienter med Covid, behandla svårt sjuka etc.
   Kravet på munskydd (för allmänheten) är för att minska de partiklar som en person andas ut och ett munskydd ger skydd även om det inte hanteras 100% korrekt.

   ”Så fort du nuddar munskyddet räknas det som kasserat. Du ska aldrig pilla på munskyddet och gör du det ska munskyddet direkt bytas ut.” – Detta gäller säkert i sjukhusmiljö. Men låt oss säg att munskyddet åker ner lite när du står och pratar med din granne, då är det väl bättre att ”nudda” det för att sätta det rätt än att fortsätta prata utan munskydd?

  OK munskydds-polis karen 😴😴

  På tal om ämnet..
  Varför görs det inte bättre munskydd och andningsskydd allmänt? Det är ju jättebra att vara rädd om sig själv och andra men dom här slit och släng maskerna gör ju ingen nytta. Dyra i inköp och ska kastas direkt. Tygmask kan funka men inte lika effektiva/för tjocka.. Hade gärna sett bra skydd med ventil så man kan andas vettig men såna går ju knappt finna eller så kostar de skjortan.. Sånt som kan återanvändas/sprita/vädra och sen nyttjas igen.. För rejäla skydd ala gasmask kanske är lite väl överkurs såvida man inte är en sån person som måste ha det pga olika skäl..?? =)

   Munskydd med ventil förlorar ju sitt syfte i och med ventilen. Mer effektiva munskydd är troligtvis för jobbiga att använda för gemene man, då det blir svårare att andas genom det ju mer effektivt munskyddet är.

    Filter vid ventil? Använda material som fyller sin funktion och är effektiv, vi har ju en massa teknik och forskning, bara ta hjälp av det.. Och svårt att andas är nog jobbigt som det är med de munskydd som finns tillgängliga, speciellt för en peson som mig som i princip bara näsandas, därför hade jag gärna sett fler alternativ och något slags mellanting mellan munskydd och mask =)

  Dr Mouna och Läckberg är väl dom enda powerkvinnorna där, vilka är dom andra?

  ”– Det vi pratat om länge gäller fortfarande: Att umgås i den nära kretsen och hålla avstånd, arbeta hemifrån när det är möjligt, och det här gäller inga ändringar för privata fester.” Fhm

  Bara liten påminnelse (på tal om munskydd), till alla influensers och alla andra som tror pandemin är över 🙄

  Jag undrar hur många av er som faktiskt använder munskydd dagligen, var ni än befinner er? När man väl ha gjort det, i över ett år, har man rätt att ha synpunkter.
  Den spanska modellen är ju helt craycray där man måste ha munskydd på sig även om man är på promenad, själv, i en park. Klart som fan att man tröttnar när det inte finns någon logik i hur regeringen resonerar.

   Fast det beror ju lite på vart i Spanien du bor. Där jag bor kan du dra ner munskyddet om det inte är för tätt packat.

  Det är väldigt lätt att sitta i Sverige och kritisera när man inte behöver munskydd. Jag bor i Wien där vi också måste ha det konstant, och till en början är man så noga, flera nya munskydd per dag, aldrig ta i det etc men sen går det inte. Den ska på och av HELA tiden, så fort man ska sträcka sig på jobbet, kissa, ta en kaffe, gå in och handla mjölk, åka buss, tåg, resturang etc. Så tills ni i Sverige har på er munskydd 1 % av tiden vi i övriga i Europa har det, sluta klaga.

  Kan intyga att 99% av befolkningen iaf i Barcelona har på sig munskydden såhär. Säger inte att det är rätt men hon står inte ut iaf

  Jag känner spontant att bättre att ha det på sig och hantera det fel än att inte ha på sig något alls. Även om hon hanterar det fel så skyddar det ju mer emot smitta jämfört med om hon varit helt utan munskydd.

  Jag bor själv på samma plats som Ida och jag kan säga att masken måste täcka både näsa och mun annars får man böter.
  Oftast blir man även tillsagd i butiker av personalen om man inte bär masken korrekt.
  Sen att polisen inte kan vara överallt är en självklarhet och då är det bara egoistiska människor som inte har på sig masken korrekt,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *