Att jobba bort sidor hos sig själv

Bildkälla: Elaine Eksvärd blogg

Jag ska gå rakt på sak. Jag skäms över vissa tankar och känslor som uppstår ibland. Jag skäms över mig muskelminne hur min blick går när jag tittar på tv eller ser folk på stan eller mig själv. Jag skäms. Men samtidigt. // Elaine Eksvärd

Elaine skriver ett inlägg om hur hon bestämt sig för att ändra sin inställning till kroppar, kalorier och dieter, och bad bland annat sin man om att de aldrig skulle prata kroppsföraktande om sig själva eller några andra mer.
Hon skriver att det är tankar som ibland svävar förbi, som hon inte gillar, och hon använder en situation där hon och Gustav satt och tittade på TV som ett exempel:

Jag fattade ingenting tills vi satt och tittade på tv tillsammans på kvällen när barnen sov och gift rann ur min mun när jag värderade hur några medelåldersmän såg ut.
[…]

Jag tittade på tv- skärmen och kände hur mina ögon argt granskade dessa stackars mäns kroppar. Hur elaka tankar om hur de föraktar kvinnor och träning samtidigt dök upp i mitt huvud. // Elaine

Nu har hon bett alla i sin omgivning att hjälpa henne med att sluta kommentera, uppmärksamma eller ens prata om kropp, kost eller minsta förakt. 
För tjugo år sedan bestämde Elaine sig för att jobba bort sin avundssjuka.
Hon ville inte vara avundsjuk, utan jobbade bort det, ömsade skin och unnade folk allt.

Jag tänker att det borde fungera som en KBT-behandling, där det handlar om att bryta mönster och beteenden, för att sedan hitta nya vägar, tror ni inte?
Jag skulle vilja öva på att svära mindre, och istället använda det som en krydda eller förstärkning på mitt språk istället för att blanda in det titt som tätt i brist på annat.

31 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Noll igenkänning. Jag bryr mig om och har åsikter om hur andra beter sig när de beter sig illa, men har aldrig tänkt på andras kroppar. Eller jo, när största mode bland 14 åringarna var tjockt lager idomin på läppar och streck på kinderna reagerade jag om det räknas. När var det… 10-15 år sen? Jag kan se vad jag tycker är snygga kroppar, men jag reagerar aldrig på att jag tycker någon är ful på tv eller stan. Bara om någon sticker ut och är ”extra” snygg i mina ögon.

   Jag blev lärd hemifrån att man inte ska kommentera andras utseende eller kläder. Men det händer när man snackar med en vän om någon. Men skulle aldrig såra någon att personen hör vad man sa.

    Så din uppfostran funkade inte.

  Vad starkt av henne att uppmärksamma detta! Känns som om vi ständigt pratar om hur kroppen ska förbättras, eller karriären, men sällan hur man som person kan jobba bort sina ”fulare” sidor.

  Själv håller jag på att avvänja mig från bantning. Har bantat sedan jag var barn (påtvingat av min mamma) och känner att det får vara nog nu. Det går inte att leva i tron att man har kontroll när det är en kaloriräknar-app som i själva verket kontrollerar en. Lätt att tro att det räcker att radera alla kalori- och viktväktar-appar men jäklar vad svårt det är. Har till och med tagit hjälp av en nutritionist jag träffar regelbundet för att skaka av mig hjärnspökena och äntligen få en sund relation till kost.

  Men spola ordet bantning. Tänk äta nyttigt och må bra i kropp och själ. Jag börjat sedan några veckor och det går bra. 😊

   Bantning betyder ju bara att förändra sin kost så att man inte får i sig mer energi än man behöver. Tror det har fått en dålig klang för att folk använder det när de typ går på skräpiga shaker, självsvälter eller ”jojobantar”. Synd att det är så otroligt dåligt laddat för det är ju en bra grej att göra om man inte är nöjd med hur man äter eller hur mycket kroppsfett man har till exempel.

   Äta nyttigt, ja absolut, men för mig innebär det att viss mat blir förbjuden för den är onyttig och så är den onda spiralen igång när jag försöker kontrollera mitt matintag konstant och får panik över det. Men ja, målet är absolut att minska sötsuget och ge kroppen vad den behöver.🙏

  Det skeva är att om jag säger ”Åh jag är inte redo för bikinin, jag känner mig inte bekväm i dessa +15kg jag lagt på mig pga mediciner”, så svarar nån ”Du är fin ändå, ingen bryr sig”. JO JAG BRYR MIG.

  Samma människa kan man sen sitta på stranden med, som kommenterar ”den bikinin va skitsnygg, men på annan kropp” typ. Plötsligt säger man emot sig själv, för man kommenterar andras kroppar, både positivt och negativt.

  Jag bryr mig inte vad andra tycker om min kropp (sålänge nån inte sitter och snuskar sig utan samtycke), jag bryr mig om vad jag själv tycker/känner.

   På samma sätt reagerar jag när folk ger komplimanger, typ ”åh det syns inte ens att du fött barn!!”. Är det en bedrift, något att sträva efter eller vara stolt över? Efter nästa barn kanske det syns, och då vet jag att den personen kommer se det och ha en åsikt om det. Får en dålig smak i munnen även av ”snälla” kommentarer om folks kroppar och utseende. Det skickar signaler om att det är viktigt att vara snygg.

   + strunta i vad du själv tycker om ditt utseende, det är rätt skönt att njuta av sommaren, sola och bada, oavsett hur man ser ut 😉

    Älskar ditt ”+”! Ja, jag bryr mig inte när jag väl är där haha. Men tex på jobbet så pratade en kollega om corona-kilona, så vänder sig en till mig och säger ”Och du har ju pga mediciner, så det fixar du lätt bort!”… Köpt nya bikinis och nya kläder för att känna mig mer bekväm. Men ah, jag trivs inte. MEN det är ändå okej, det får fixas vid ett friskare mående 😃

    Också roligt att många ofta kommenterar ens vikt som ”Men killarna gillar dig ändå”. OOOOCH?? viktigast är ju min egen känsla, bryr mig inte vad killarna tycker, de får ta mig som jag är 😂 Men visst. Träffade två gamla kk’s (inte samtidigt, haha!) nyligen som båda klämde på rumpan och blev halvgalna. Det peppade mig! Men trivs ändå inte i att väga den vikt jag har nu. Men det är okej, jag njuter i solstolen ändå 😍

  Jag gillar inte Elaine särskilt ändå tycker att hon verkar allmänt sur så jag är inte förvånad att hon ser ner på män och ish om dom är överviktiga. Ja, hon har lidit enormt under sin uppväxt, och säkert fortfarande förståss som konsekvens av detta, men hon verkar så kärv. Ibland är hon med i TV4 om retorik och slutar oftast med att hon halv-debatterar med nån i studion som bara har en normal fråga eller kommentar så hon verkar inte så tolerant själv. Kanske en konsekvens av hennes svåra uppväxt men trots det ett faktum.

   Elaine verkar inte supersmart och särskilt givande. Föredrar människor som kan ha flera perspektiv i huvudet samtidigt och är lite friare i tanken. Men upplever ändå henne som en bra person.

  Elaine är motsägelsefull, manipulativ och skenhelig, och hon försöker nuförtiden vara rolig men det blir mest bara skämskudde över det tycker jag men bra att hon ska jobba bort dåliga sidor om det nu är äkta och inte en strategi.

  Zzzz jävla uttjatat ämne. Sluta bry er om andras kroppar och bry er om er själva. Räkna hur många jäkla kalorier ni vill, eller gör det inte. Influencers ska seriöst göra en grej av ingenting och vikttjatet börjar bli irriterande.

  Vem är hon att kommentera andras kroppar? Man ska inte kasta sten i glashus, så länge man inte är perfekt så knip igen.

   Det är ju det hon skriver.

    Men hon kommenterar ju hela tiden, att hon nu skriver en fejkad text om sina tankar gör det inte bättre, hon fiskar bara efter sympatier och reaktioner

   Man ska inte kommentera andra kroppar även om man ”är perfekt” själv.

    Verkligen! Och vad är ”perfekt”? 🤦‍♀️

   Din kommentar blir ju en kommentar på hennes kropp, konstigt formulerat om man nu vill flytta fokus från kroppars utseende hehe

  Vill man sluta svära så lär det vara en jättebra metod, be omgivningen sluta svära och att säga åt en om man slutar. Men att kommentera och värdera andras kroppar, nja, man behöver nog fundera över varför man värderar andra människor och varför man vill sluta kommentera andra. För att det låter illa inför andra? För att man själv ska må bättre av det? Framstå som en god människa?

   100% detta! Håller helt med. Skrev tidigare att jag tycker hon känns allmänt sure och otolerant när man ser henne på TV med retoriktips osv. Helt säkert en imagegrej detta. Känns fö som ett sjukt uttjatat ämne om hon vill verka PK borde hon valt nåt annat men hon har väl gått igenom kön, hudfärg osv redan? 🙂

    *sur

  Känns lite genuint skrivet tyvärr.

   Inte*

  Saken är den, att även om jag är väldigt nöjd med min kropps utseende, så mår jag ännu bättre om jag ser en annan människa med fel och brister jag själv inte vill ha.

  Är det inte så? Är det inte därför alla som lägger ut perfekta bilder blir så ifrågasatta, alla önskar att få lite fulhet att glänsa och överträffa ibland.

  Inte en bra egenskap jag har och inget jag någonsin skulle dryfta men den finns där dessvärre.

  Jag kan inte tro på något som kommer ur denna människans mun.

  Så tröttsamt och tråkigt att vi inte kommit längre från att bedöma och värdera människor efter deras utseende och framförallt tjocklek. Människor är så mycket mer intressanta än hur de ser ut.

  Elaine försöker ständigt hitta något som ska få henne att verka intressant….hon är tröttsam….inget annat.

  Hon verkar vara ganska grinig och bitter som går runt och småsurar istället för att tala klarspråk med sin man.

  Oerhört tröttsam människa som svårbegripligt nog får utrymme på en ”MåBra”-blogg att återkommande sura över sitt mähä till man, för att i nästa andetag ta tillbaka allt och bedyra hur fantastisk han är. Vad nu det är värt när det snart nog börjar suras igen. MåBra? Jojo…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *