Bisse öppnar godisbutik i år igen

Redan förra året skrev jag om Bisses godisaffär som hon öppnade upp i familjens lekstuga, och som var skapad med Pippi Långstrumps snaskbutik som inspiration, dit barn kunde få komma och välja godis.
Eftersom det blev så lyckat förra året så har hon beslutat sig för att göra samma sak igen, och jag tycker att initiativet är SÅ fint.
Både för att jag förmodligen inte var ensam om att drömma om Pippis godisbutik som barn, men framför allt eftersom det finns barn där ute, vars föräldrar kanske inte har råd att köpa godis till sina barn. Som behöver prioritera annat, särskilt när barnen har sommarlov.
Att Bisse då kan ge ett helt gäng barn en fantastiskt upplevelse med sin godisbutik bara måste jag lyfta fram här på bloggen.
SÅ fint!

Jag skulle även vilja passa på att slå ett slag för Giving People, en hjälporganisation som arbetar för att motverka ekonomisk utsatthet och den barnfattigdom som finns i Sverige.
Hos dem kan man enkelt köpa olika paket eller bara skänka pengar som organisationen sedan använder för att hjälpa familjer.
Skulle du vilja hjälpa två familjer att kunna ha ”lördagsmys” så kan du göra det HÄR.
Vill du hellre köpa ett sommarpaket till en familj så kan du göra det HÄR.
Ett sommarpaket innehåller utomhusleksaker och solkräm.

55 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Wow! Vilket fint initiativ! ?

  Ja ja JAA på detta! Går genast in och köper ett stödpaket ?

  Ett jätte fint initiativ! Vem skulle inte bli överlycklig över att komma in där ?

  Men jag får panik när jag ser chokladen! Den kommer ju definitivt ha hunnit smälta 48 gånger om (så länge de inte investerat i en ac till lekstugan, men det tror jag väl knappast).

   De har nog löst det. Tror inte de skulle ha så mycket choklad annars ?

  Åååh vill också hälsa på i Bisses lekstuga!!! ?

  Ja, detta känns otroligt fint! Mera sånt i världen! Heja Bisse!

  Jag vill också tipsa om regnklädes- och skopaketen som finns hos Giving People. I mitt arbete har jag mött så många barn som inte har fungerande regnkläder eller stövlar, och det skär i hjärtat att se hur det begränsar dem, både på förskola/skola och på fritiden. Du som inte vill ge pengar men kanske har ett gäng fräscha men urväxta regnkläder för barn, kan ju alltid höra av dig till närmsta förskola och kolla om de kanske behöver extrakläder att låna ut? Det behövs i större utsträckning än vi helst vill tro.

   Verkligen! Jag arbetar i ett område där majoriteten av vårdnadshavarna är arbetssökande, sjukskrivna eller pensionärer. Barnen har ont om extrakläder och har vanligtvis knappt några ytterkläder och de kläder som finns är för små och inte rätt för säsongen. Det är inte kul att leka ute om man ständigt är blöt och kall.

   Har ni överblivna fritidsgrejer, typ skridskor, skidor, simglasögon etc finns det på många ställen så kallade fritidsbanker där människor kan låna saker till barnens aktiviteter och utflykter.

   Ja! Tror att det är bättre att tänka så än att lämna kläder i bingar ( där ofta stölder sker).

    Tänker att de som snor kläder och skor ur bingar kanske behöver dem? Eller man kan hoppas i allafall.

     Nä det säljs.

     Det stjäls tyvärr organiserat från insamlingscontainers.

      Det var ett program om det nyligen på tv.
      Trist att det är så.

   Just stövlar har vi både fått från och gett till förskolan, superbra!
   Leksaker brukar de också vilja ha, böcker kan också vara en bra grej. Fast det är kanske mer till själva förskolan. Men man kan ju fråga om de vet av något barn som kanske har det sämre ställt, man behöver ju inte få reda på vilket barn det är men pedagogerna har nog hyfsad koll. Jag har fått jättemycket till mitt äldre barn från en av pedagogerna när hennes barnbarn växt ur kläder.

   Då jag är sjuk och inte kan jobba ”normalt” kommer ofta perioder som är sämre rent ekonomiskt (tyvärr har jag ständigt varit låginkomsttagare så att spara till sämre tider har varit lättare sagt än gjort) och det är helt fantastiskt att få hjälp med sånt man behöver, särskilt när man själv inte ber om den hjälpen. När jag själv har det bättre ekonomiskt brukar jag försöka hjälpa så gott jag kan, i gengäld brukar jag säga att jag vill att de i sin tur hjälper någon, på det sätt se kan hjälpa, det behöver ju inte kosta pengar och jag hoppas verkligen att de gör det.

   Men iaf, jag har haft turen att få hjälp flera gånger när jag behövt det, jag har även fått hjälp med ”onödiga” saker, sånt som piffar upp livet lite. Jag skrev tex en gång i en grupp på Facebook där en bok diskuterades, jag skrev att jag skulle köpa den när jag hade råd men att jag tyvärr måste vänta lite med det. Ett tag senare får jag ett meddelande från en kvinna som arbetade med boken, någon hade kontaktat henne och ville köpa boken till mig. Sånt gör mig verkligen fantastiskt glad! Så även om det såklart är bra att skänka sådant som behövs, skänk gärna sådant som gör livet lite roligare också om ni har möjlighet!

  Jag har hjälpt många barn, ungdomar, familjer på olika sätt sen 1984 ( svenska och utlandsfödda) samt skänkt pengar till bla operation smile, som ligger mig varmt om hjärtat.

  Jag är införstådd med att det finns många fattiga familjer i Sverige. Men, i flera fattiga familjer spenderas det många pengar på tex cigaretter. De pengarna hade kunnat generera mkt roligt på ett år för den rökande familjens barn.

   Vad vill du egentligen säga med det här? Det är väl en självklarhet att det hade varit bättre om föräldrar inte spenderade pengar på ovanor om det innebär att barnen blir lidande. Men vad är det syfte med att droppa den kommentaren här – Uppmuntra till skepticism?

    Att hon varit duktig sen 1984 och att vissa familjer röks det och det är inte bra.

     Nä, det är inte bra att röka

      Va? är det inte??

       Nä, det har jag hört ?

   Svårt det där. Det är ju dock verkligen inte barnens fel hur deras föräldrar spenderar och då är det ju bra att barnen kan få något som bara är till dem. Men visst, i många fall är bristen på pengar mer ett symptom på dålig prioritering snarare än ett problem i sig och då kommer inte gåvor hjälpa i längden, snarare möjliggöra att fortsätta ett dåligt beteende. I en perfekt värld skulle dessa personer få stöttning i hur de planerar sin ekonomi och ta till sig av hjälpen. MEN varje barn har ju sitt sommarlov NU, sina lördagar NU och som sagt kan de ju inte rå för sin situation. Dessutom finns det ju många som oavsett hur de prioriterar inte har råd. Så alla får ju göra son de vill och ge sina pengar dit de tror att de används bäst.

   Samt alkohol!

   Jag har samma erfarenhet. Arbetat på förskola i sk ”utsatt område”. Vanligt med dåligt med kläder, inga vantar, trasiga gummistövlar. Många av föräldrarna var rökare. Fattig javisst men i viss mån handlar det om prioriteringar. Jag är själv ensam mamma. Handlar man kläder etc på rea när det inte är säsong (typ vinterkläder på våren) så kan man lösa det ändå.

  Giving People har väl inget 90-konto?

  Giving people kommer förhoppningsvis till rätt ställe.

  Bisses lekstuga är placerad där de rika och välbärgade bor… Initiativet är fint, men det hade varit bättre om godisbutiken slog upp sina portar där det verkligen kan skänka barnen glädje som behövs.
  Är från trakten och skulle kunna ge förslag.

   Rika och välbärgade barn kan inte få vara med om roliga saker…..? Varför gör du skillnad på barn och barn? Att ge ett barn en rolig upplevelse och minnen är lika viktigt oavsett barnets bakgrund. Just för att de är barn och inte vet hur världen ser ut än. Nu står lekstugan där den står liksom.

   Tror inte de kan flytta på hela lekstugan. Onödigt att leta fel, de gör något fint och den står där den står 🙂

   Dock vallfärdar folk till Åhus på sommaren…….. kommer folk över allt I från

    Ja, och det är ju verkligen de mindre bemedlade barnen som kommer dit.

    Grejen är väl inte lekstugan, grejen är att skänka glädje. Bisse kunde ta sitt godisberg till Näsby/ Gamlegården i Kristianstad t ex och delat ut.

     Du och Marie kan väl fixa en godisstuga i det området. Vem hindrar er?

   Håller delvis med. Jättekul initiativ och något jag tror alla barn tycker är kanonkul!
   Men att vinkla det till att det kommer till förmån för barn som sällan får godis pga föräldrarna ekonomiska förutsättningar är verkligen att ta i. Om de inte har råd med godis så har jag svårt att se att de tar sig till Åhus…

    Men hur vinklar hon det till att det kommer till förmån för fattiga barn? Jag har inte instagram så jag ser bara inlägget här och här har hon ju inte vinklat det så.

     Jag följer inte heller henne på
     Instagram. Men jag syftade på det som Camilla skriver under Bisses instagram-inlägg. Med det sagt, toppenbra att följa upp det med att lyfta Giving peoples initiativ!

  Men jag förstår det som att det inte är personen själv som bekostar godiset i butiken utan företaget som tillverkar produkterna? Och sen, även om jag väl förstår och vet att barn gillar godis, är det inte riktigt läge att erbjuda det gratis, tvärtom äter svenska barn alldeles för mycket godis och chips, dricker för mycket läsk och rör sig på tok för lite redan som det är vilket vi inom vården ser dagligen i form av en allt vanligare och allvarligare barnfetma som i sin tur ger barnen allvarliga sjukdomar. Och kom nu inte dragande med argumentet att det här handlar om barn vars föräldrar inte har råd eftersom det ser ut så att det är just barn i mindre bemedlade familjer som är överviktiga och äter fel. Precis som för vuxna altså, där låg utbildning och låg inkomst utgör en riskfaktor för fetma.

  Det finns så mycket annat man kan göra för barn, till exempel ge dem möjlighet att komma i väg på en sommarvistelse där de får leka och springa runt i vår fina svenska natur. Det ger ju också en både bättre och mer minnesvärd upplevelse och framför allt slipper barnen komma till skolan och skämmas när de andra barnen frågar: ”Och vad gjorde du i somras då?”.

   Men det är en rolig upplevelse för barnen och tror ju knappast samma barn kan boka in sig för flera gånger. Så det är nog ingen fara att det bjuds på godis vid ett tillfälle 🙂

   Men seriöst, skärp dig! Det här är en rolig sak för barn, varken mer eller mindre. Att några små barn får ett roligt minne lägger inte grunden till dålig kost och övervikt för resten av livet.

    Tror snarare detta är positivt, välja godis från småburkar och verkligen göra det till en speciell upplevelse.

   Vad tycker du om att barn går på kalas och får tårta och godis? Eller att de äter godis på julafton?

  Det jag vill säga är att föräldrar ofta prioriterar sig själva före barnen.

   Fast vem är du att döma?
   Vet du, jag är uppvuxen jäkligt fattigt i en invandrarfamilj. Båda mina föräldrar rökte (och gör fortfarande), men deras tobaksberoende är inte det enda som definierar dem som föräldrar. Vi barn stod liksom inte hungriga och halvnakna för att de rökte… De ansträngde sig för oss OCH rökte, allt är inte svart eller vitt.
   När jag som 12-åring bad om att få prova på ridning en termin sa de direkt ”absolut, vi åker och köper hjälm imorgon” och om du inte vet det så är ridning en DYR hobby… De vände på kronorna och planerade några månader framåt och så fick jag gå på den där ridningen varje vecka (Och ridläger i en vecka! Fina underbara ridläger på sommaren!). Som alla andra hästtjejer kom sedan frågan om egen häst upp och jag såg smärtan i deras ögon när de sa att nej tyvärr, det var inte ett alternativ. De försökte dölja vår kassa ekonomi men särskilt när man blir äldre så fattar man ju hur de ansträngde sig. Man kan vara en person med brister, skavanker och själviska begär (alla är vi själviska ibland, så är det bara) samtidigt som man anstränger sig för sina barn och utifrån sina förutsättningar skapar fina barndomsminnen. Jag önskar de slutat röka, för sin egen hälsas skull, men inte för att jag skulle ha fått besöka Phuket i mina tonår eller fått äga märkeskläder.

    Tack Alicia, reagerade på att ingen reagerade…Finns verkligen inget svart el vitt.
    Fetma finns i familjer som har det gott ställt också..himla konstig kommentar?

     Jaa jag tror det är ”lyxfällan-syndromet” som uppstått när någon kommenterar på det viset. Man vill så gärna känna sig överlägsen någon så man sitter där framför lyxfällan och gottar sig ”Jaha, så de har tydligen inga pengar men är minsann tjocka och röker! Uuuusch!”… :-/ Tror man får tänka till lite att ingen är perfekt helt enkelt.

      Fast jag måste erkänna att om man är tjock och röker och inte tar hand om och tillgodoser sina barns behov så har man lite att jobba på faktiskt. Det är inte en optimal situation. Och ovanorna styr vardagen så även barnen blir feta. Att hitta en quickfix till sina begär blir en ärftlig drift.

    Jag dömer absolut ingen!
    Har man råd så har man råd.
    Men många av oss måste göra val. Så även jag när jag var ung, ensamstående mamma och rökare. Så jag vet vad jag pratar om.

     Ja för det som gäller för dig är naturligtvis applicerbart på alla andra.

  Ja, JI, det är borde vara en självklarhet att det blir bättre för barn om föräldrar prioriterar sina barn framför sina ovanor!

  Ser idylliskt ut men tycker godis är att jämföra med rökning och alkohol.

   Haha ok och du själv lever bara på egenodlade grönsaker och använder organisk kokosolja som solskydd va? Woke af?

   Herregud vilken otroligt töntig och onödig kommentar. Sätt dig och knapra på dina sorgliga morotsstavar i något mörkt litet hörn istället för att hamra ner dömande kommentarer på tangentbordet.

   Pretty sure att det handlar om en mysig upplevelse och fina minnen för barnen, inte att de ska kunna stoppa fickorna fulla och ha obegränsad tillgång till godis hela sommaren. Blir så ledsen av folk som bara felsöker fina initiativ.

  Jätte kul idé av Bisse, skulle själv vilja få välja godis där. Älskade kiosken när jag var liten där man stod på ett trappsteg utanför och pekade genom luckan på vad man ville ha. Sånna barndomsminnen.

  Och giving people är en fantastisk organisation. Skänker ofta därigenom.

  Stugan ligger i det välbärgade området, men alla kan ta sig dit!

  Men tänk att få göra detta i de fattiga, utsatta lägenhetsområdena. Får fundera på att göra detta!

  Gullig idé, men som sagt inte så många fattiga barn i Åhus med omnejd. Bisse får ha sin godisbutik var hon vill och jag tänker inte ha någon hos de utsatta barnen.

  Minns att Bisse sa att hon inte skulle vara så mycket i ÅHUS denna sommaren. Hon tyckte det blev förmycket förra året och ville kunna njuta hemma.
  Undrar vem som ska ha koll på ”Godisbutiken”? ÅHUS är ett område där de flesta har det bra ställt, så om man vill göra skillnad är det såklart inte nästa stället. Men vilket barn gillar inte godis och vad gör inte B för att vinna publicitet? Jo, allt för Instagram och en skev bild av att hennes föräldrar bor i ett hus som de inte gör. Sorry!

  Det är sorligt hur missunnsamma vissa i det här kommentarsfältet är. Det är barn det handlar om, oavsett hur deras föräldrars ekonomi ser ut så är väl alla barn precis lika mycket värda?

  Bara för att man har pengar (eller är smal och icke-rökare) så betyder inte det att ens barn har en fantastisk sommar… ALLA barn har rätt till sommarlov, glädje och trygghet.

  Jag har inga barn men bor i Skåne, bidrar gladeligen med en slant för bussresan eller skjuts till Åhus om någon vill åka dit med sina ungar men inte har möjlighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.