Ögonskugga skapar svensk historia

Samira Ismail är en liten influencer, med ”bara” drygt 8000 följare på Instagram. Inte för att det på något sätt hindrat henne från att höja rösten för att få andra, större influencers att lyssna på henne.
Jag blev faktiskt riktigt förvånad över att hon – i skrivande stund – ”bara” har 8160 st följare, när det borde vara så många fler.

Creators Collection palette in collaboration with Samira Ismail a.k.a Making it flawless Dive in to the world of colour with Making it flawless 9 pan eyeshadow palette. 9 Intense and super pigmented eyeshadows, 4 mattes, 3 beautiful shimmers and 2 duochrome toppers. All thoughtfully chosen by Samira herself. Easy to blend and suitable for all skin colours.
Bildkälla: Glossgods.com

Och det blir det kanske nu?
Samira har nämligen – tillsammans med Glossgods – tagit fram en av de första ögonskuggspaletter, skapad av en svart svensk influencer i ett samarbete.
Häftigt, häftigt! Glossgods har tidigare gjort samarbeten med bland andra Sara Songbird och Amir Akrouti.

Har ni varit först i världen/en av de första i världen med någonting?
Jag tänker att det borde finnas hur många variationer som helst att vara först med om man bara klurar en stund och kanske slår lite grann i en Guinness rekordbok?

Tack för tips!

55 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Margareta Grääs har också gjort med Glossgods

   Är hon svart?

    Nä men hon skrev att Sara Songbird och Amir har gjort. Och då lade jag även till Margareta.

     Ja, det är ju därför det står ”bland annat.. ” svårt att rada upp alla

      Är det?

  Det framställs som om det inte skulle ha varit möjligt tidigare. Märkligt tycker jag. Finns ju inte så många svarta influensor i Sverige, så här är det inte särskilt svårt att ”skriva historia”.

   Tycker du att du ser massor av produkter för svarta?
   Du får det att låta som om att ngn bara inte har försökt att skapa dessa för svarta🤷🏽‍♀️?
   Nej det har nog inte direkt varit en stor möjlighet direkt.

    Blir svårt att ta fram produkter när knappt 5% av Sveriges befolkning är svarthyad

     Men alltså. Du är väl medveten om att det finns fler mörka hudfärger än svart snälla någon?

     Och just med tanke på de du skriver ändå så är det ju en stor grej att det nu möjliggörs eller hur?

   Haha finns en del 🙂 men beror väl på vad man följer för sorts tjejer. Sen skulle de kunna lyftas mycket mer, här t ex…

    Varför skulle det lyftas mer här?

     För att det är en blogg om influencers? Men visst, intresset kanske är störst kring de största influencers men då glömmer man lätt att det finns så många fler influencers som inte bara sprätter med benen och filmar sig i bilar och gör smygreklam.

  Influencers som kränger prylar når som tur är inte upp till några kriterier för att skapa ”svensk historia”. Kul för henne att hon kan vara ännu en i raden av flunsor som säljer smink men jag hoppar över hyllningskören.

  Foundation, concealer och liknande ”hudfärgade produkter kan jag förstå. Men vad är det som är så unikt med ögonskugga för svarta personer? Genuint nyfiken. Upplys mig gärna.

   Oftast hittar man tex inte tillräckligt mörka paletter om man vill göra smokey eyes.

    Eller tex att hitta ”nude” paletter. Jag måste köpa den mörkaste smokey eye-paletten som är tillgänglig för att få till en nude palette. Det är inte givet att man hittar tillräckligt mörka paletter och då ser man istället grå eller blek ut på ögonlocken. Jag är förresten mellanbrun så folk som är mörkare har ännu svårare än jag har.

     Men paletten hon tagit fram är ju inte nude utan klara färger.

      Även klara färger kan funka dåligt på mörka hudfärger: tex att de inte är tillräckligt färgrika så att de syns knappt när man applicerar den klara ögonskuggan.

       Ok. Visste inte det

   Mörk hud ”absorberar” färger mer. Så det behövs t ex mer pigment för att få samma effekt på en mörk hud som man får på en ljus.

   Jag fattar inte heller riktigt. Jag är själv mörkhyad och började sminka mig för 20 år sedan, supersvårt att hitta underlag som foundation etc men ögonskugga?

  Nicoline Hedlunds senaste inlägg… Ett betalt samarbete för att marknadsföra ett privatsjukhus som hjälper cancersjuka. Är det inte lite magstarkt att ta betalt för det? Eller är jag känslig?

   Rimligt att ta betalt, det är ju ett privat sjukhus så folk betalar ju för att få vård där.

   Är ju inte säkert att hon faktiskt tagit betalt. Tycker de brukar markera med betalt samarbete oavsett vad det gäller, är väl för att hålla ryggen fri/inte veta vad de ska markera med. Sett influencers markera med det det sen i texten skriva att det inte ens är ett samarbete utan kompisars produkt de gillar men att de markerar som reklam för kompis produkt.

   Sjukhuset tjänar ju pengar på sin vård och anledningen att de samarbetar med henne är ju för att tjäna ännu mer pengar (även om de såklart gör en bra grej) Så tycker det är väldigt rimligt att ta betalt för även såna samarbeten

  Tror ni en endaste liten influensa kommer att bry sig om nedan?
  ”Ställ in sommarens utlandssemester i Europa, det uppmanar Världshälsoorganisationen, WHO i en ny kampanj tillsammans med Unicef.

  – Ställ in din resa om du kan. Att resa är inte riskfritt, vilket vi lärde oss förra sommaren, säger WHO:s Europachef Hans Kluge.”

   Kommer någon alls att bry sig? Jag har flera kollegor som har bokat resa i sommar/höst för nu är de vaccinerade.

    Samma, där jag bor går det ganska undan nu med vaccinationer och har vart öppet för alla över 16/18 i några veckor och…man känner att folks attityder börjar skifta rätt rejält. Fortfarande munskydd överallt (tvång på vissa platser) och avstånd och en del andra restriktioner, men saker börja öppna upp helt snart och många som vaccinerat sig planerar resor.

    Jag och min sambo valde att avboka vår resa till Italien, jag är vaccinerad han är inte det. Omständligt och kändes inte rätt i magen.

   Ja du kan ju bara se efter dit eget resande egentligen.

   Jag har uppriktigt svårt för kommentarer som denna. Den upplevs ganska nedlåtande kommentera att ”tror ni någon kommer bry sig”. De har ju inte ens hunnit göra något utan tron om att de ”kanske skulle kunna” räcker för att försöka dra med sig folk och vara nedlåtande.

    Jag fäller den kommentaren eftersom ytterst få influncers har avstått från att resa y det pandemin, tvärtemot alla råd och regler. Man behöver läsa mitt första inlägg med en enorm portion ironi.

    Folk i min närhet planerar resor inom Sverige eller det egna landet. Ingen reser utomlands i sommar vad jag vet.

     Jo föresten! En person ska resa till ett europeiskt land för att träffa sina gamla föräldrar för första gången sen 2019. En sådan resa skulle jag klassa som nödvändig.

      Och någon annan anser att det inte är nödvändigt och att det gott kan vänta ett tag till.

      En annan tycker att det är nödvändigt att träffa sin distanspojkvän medan andra tycker att det räcker att de ses på facetime.

      Såg till och med kommentarer här inne om att en begravning av en familjemedlem inte var nödvändigt att resa för.

      Så det kan vi nog vara överens om i alla fall, att vad som är nödvändigt är högst subjektivt.

       Alla exempel du nämner är sådana som ligger på gränsen. Blondinbellas golfresa är inte nödvändig ens under vanliga tider.

   https://www.svt.se/nyheter/sug-efter-utlandsresor-i-sommar

   Men det kanske bara är influencers som står för detta.

    Tja, att en stor del av världens befolkning, inklusive Sveriges, är egoistiska dumhuvuden, visste jag sen tidigare. Men den här bloggen handlar specifikt om influencers så jag tog upp dem.

  Intressant att du förvånas över hur få följare hon har samtidigt som hon t ex aldrig omnämns här. Kanske att du borde försöka inkludera fler influencers som inte är vita i din bevakning 🙂

   Detta är ju inte en välgörenhetsblogg. Är ju inte bloggbevaknings uppgift att ge små influencer fler följare utan här är vi ju för att vi vill läsa om aktuella influencers som vi känner till redan

    Är vi? Jag uppskattar att få tips på nya influencers då och då och då gärna någon som inte bara är en kopia av Bianca osv (främst till innehåll syftar jag då på).

     Ser tex hellre ett inlägg i veckan om en ny influencer (gärna någon som influerar till något bra) än ytterligare ett inlägg om att någon än en gång inte markerat reklam på rätt sätt.

     Men det är inget krav jag ställer på bloggen, bara min åsikt.

  Är det bara jag som uppfattar att det är Skapat av en svart influenser och inte för svarta personer? Utan för alla personer av olika färger.

  Varför lägger Emilia ut bilder på sitt barn med hjärtan över? Om man ändå inte vill visa sitt barn haha. Och hon tog väldigt lång paus från Instagram…

  Jag är den enda i världen som heter som jag gör. Fick veta i förrgår att min farfars farmor hette samma sak, trodde fram tills dess att jag var den enda 😅 Inget man hamnar i rekordboken för dock.

   Jag med! 😃

    Coolt! Vill du avslöja vad du heter? Blev nyfiken 😄

   Lite nyfiken på hur man vet det?

  Tycker det känns lite blasé o segregerat att hylla det bara för att hon är svart? Hylla henne för att hon kammat hem ett fint samarbete istället – men inte för hennes hudfärg…? Var går gränsen, ska man lyfta första vietnamesisja, etiopiska, etc…

   Håller med! Kan vi inte bara va människor nån gång. Känns som världen strävar bakåt där man ska dela upp folk igen. Sorgligt. Kommer aldrig hålla på med sånt. Skiter liksom fullständig hur du ser ut å vem du är ifrån. Du är en människa med samma rättigheter och skyldigheter

   Blir dessutom ofta lite nedlåtande mot personen. Som att personen fick möjligheten eller lyckades enbart pga sin hudfärg. Menar inte specifikt i detta fallet men i många andra.
   Tycker det är ytterst sunkigt att vara så besatt av hudfärg och dessutom är det allt som oftast de personer som tjatar om att hudfärg inte borde spela någon roll dvs självutnämnda woke personer.

    Ni kan inte se skillnaden på att tycka att alla ska ha samma rättigheter och behandlas lika oavsett hudfärg (att anse att hudfärg inte spelar någon roll), och att uppmärksamma det faktum att så faktiskt inte är fallet idag? Alltså det är ju privvat att kunna ”skita fullständigt i hur du ser ut”, den som drabbas av strukturell rasism har liksom inte möjlighet att skita i hur hen ser ut, när hur hen ser ut är anledningen till att hen diskrimineras.

     Jo absolut, o de ska synas o få ta plats mer i media – men jag tycker fortfarande att det är bättre att hylla arbetet bakom än att lyfta fram hudfärgen, som tidigare nämnde – det blir nästan lite urskuldande, att de lyckas TROTS att de ”har annan hudfärg”… förstår du vad jag menar? Arbetet är ju solitt. De kommer aldrig bli neuutralt om vi ska fokusera på fel sak.

      *Hudfärgen ska liksom inte lyftas fram som nåt handikapp (även om det givetvis kan vara så)

     Vilka rättigheter saknar folk i Sverige baserat på hudfärg? Och på vilka sätt har den här influencern varit diskriminerad? Vill bara försäkra mig om att vi pratar om riktiga saker och det inte bara är en floskelparad.

      Ett tips är att spana in hennes ig så kanske du får lite svar på dina frågor 🙂

  Reklammarkeringen skriver du inget om, du som brukar vara snabb på sånt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *