Går det att köpa influcencers till att tycka och skriva vad som helst för pengar?

 

HAHAHAHAHAH, alltså att jag ens skulle ha en bib hemma, nej nej, aldrig. // Frida Lund

I februari 2020 skrattade mat och dryckinfluencers Frida Lund röven av sig av tanken på att ens ha en Bag in box med vin hemma. 
Det var en av alla de fördomar om henne, som hennes följare skickat in och som jag tolkar det så är vin på låda någonting som Frida aldrig skulle komma på tanken att ha hemma. Att det är skrattretande att tro att HON, en så sofistikerad konnässör skulle ha en ”bib” hemma. Det får väl finnas måtta liksom….

Spola fram bandet till idag – samma sofistikerade konnässör gör reklam för Chillouts vita vin på låda – utan så mycket som en parantes om sin tidigare inställning till vin på box.

Min fördom – om det ens räknas som en fördom om det som står är sant:

Det går att köpa influcencers till att tycka och skriva vad som helst för pengar.

Tack för tips!

64 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Får det går det?…
  Kan du inte dubbelkolla din titel?

   Oj så farligt att det blev en liten miss av en bokstav.

    Lika ofarligt som att det blir en miss på en reklammarkering eller att korrläsa ett inlägg som är ett samarbete.

     Nja inte riktigt tycker jag. Till och med dagstidningar och böcker innehåller stavfel. Om man gör ett inlägg som är reklam borde det ligga i ryggraden att en ingående variabel är att det aktuella inlägget ska reklammarkeras.

    Människan får betalt för att skriva meb klarar inte ens av en titel? Den text som syns förat och är störst på sidan. Hurfan kan man missa det?

     Va?

     förat 🤣

     Du klagar på C men skriver själv som en kratta

      Tur jag inte får lön för att skriva då. Det hade ju varit under all kritik

    En bokstav?

    Men vad ska det stå då, jag får inte ihop det….?

   Haha min hjärna fick ryck av att läsa rubriken 😂

    Haha jag läste om och läste om och misstänkte att jag fått en hjärnblödning där ett tag.

  Cam kan du inte ha en frågeställning om våra fördomar om dig? 😆

   Jag har ju redan haft det. 😂

  Ja, allt går att köpa för pengar, tyvärr!

  Så skönt att man har en blogg som inte behöver finansieras av reklam.

   Vilken blogg tänker du på då? Ser reklambanners överallt på den här bloggen!

    På den här ja, men inte min.

   Lever du på den bloggen? Alltså en uppriktig fråga.

    Nej det gör jag inte. Just därför är det skönt att inte bry sig om samarbetsförfrågningar.

     Då är det ju inte relevant. Det är stor skillnad på att hobbyblogga och på att ha det som arbete, klart att din blogg inte behöver finansieras av reklam och samarbeten om du inte har som avsikt att dra in pengar från den.

  Med tanke på allt skit som reklameras av dessa flunsor så är jag övertygad om att tanken på att tjäna pengar är betydligt större än den moraliska aspekten. Gång på gång matas vi av allsköns skit med en harang av ord som ska övertala sina läsare om att köpa. Ändra sig kan väl alla människor göra men ska man leva på att att vara reklampelare så borde man nog rannsaka sig själv lite grundligare.

  Är inte allas åsikter till salu, för rätt pris? Speciellt när det gäller en så trivial sak som vin.

   Hade absolut kunnat göra reklam för en box vin om jag fick 100 K. Men det hade inte alla principfast människor i kommentarsfältet antar jag. Eller? 🙂

    Du har missat något här S

  Svar ja, det är reklam.

   Exakt, tänk lite som prostitution. Till rätt pris gör jag eller tycker jag så som företagen vill.

  Vilken underbar hund du har!!!
  kram
  Anna

  Men va?! Ja det har väl alla förstått för hur länge sen som helst? Dom gör reklam för vad som helst bara dom får pengar för det.

  Man kan väl ändra sig?

   Nej nej.
   Camilla får ändra sig. Ingen annan för då ÄR MAN INTE TROOOOVÄÄÄÄRDIG

   Fast hon har inte ändrat sig. Hon är annars väldigt noga med sina viner och lägger gärna mycket pengar på att beställa speciella viner så att hon gör reklam för en billig bib känns långt ifrån trovärdigt

    Men hur vet du det? Bara för man föredrar typ gourmetrestaurang och michelinkrogar sp betyder ju inte att man ibland inte käkar på typ Max. Finns väl utrymme för båda?

     Hon har sagt bud flertalet tillfällen att hon inte tycker vin under 200 kr/flaska är bra, så det handlar inte om Michelinkrogar och Max

     För att hon även i stories nyligen (alltså för typ en månad sedan) uttryckt att hon inte köper eller dricker bib. ”dricker det möjligen på fest” typ. Så visst finns det utrymme för båda, men hon tar ju regelbundet upp att hon inte dricker bib 🤷🏻‍♀️

  När en person genomgår metamorfosen till att bli en fullfjädrad flunsa försvinner all trovärdighet. De säljer sina åsikter för pengar.

  Lita aldrig på en flunsa!

  Jag reagerade faktiskt på det här ”samarbetet”, inte för en sekund tror jag att hon har bibba hemma. Jag skiter egentligen i vilket, det är reklam liksom, men tänkte nog att hon var en av dem som ”värnar sitt varumärke” och bara gör välavvägda samarbeten. Med det sagt sjönk hon inte det minsta i mina ögon, kul att hon kan leva på det! Gillar hennes vin och matstil, detta ändrar ju inte på det. Pengarna ska in.

   Håller med. Reagerade också och kände att det var lite märkligt.

  Behövs verkligen noll reklam för alkohol! Körerna är långa till boan varje fredags och lördag, riktigt tragiskt med folk som klunkar varje helg!

   Låt mig klunka mitt bubbel ifred tackkkkk

   Behöver ju inte vara samma personer som står i kö varje gång?

    Nu tror jag du är bra naiv, det är ingen hemlighet att det dricks frisk i detta land och gärna var och varannan helg för att inte tala om semester typ varje dag. 🙄

  GUD hon är så jääävla pretentiös och vill vara The Cool Kid att hon till och med sagt att hon aldrig ens köper något från Systembolaget, bara från leverantörerna själva 🥴 Så jääävla cool och unik är du Frida

   Har hon verkligen sagt det? Eller är det din tolkning? Hon köper uppenbarligen på bolis.

    Ja hon har verkligen sagt det, flera gånger på hennes insta.

   Jag tycker ändå om Frida och tycker hon gör ett bra jobb att dra ner det pretentiösa med att köpa direkt från leverantör och prova saker från tillfälliga sortiment. Tycker hon verkar väldigt down to earth och har en skön inställning till hur hon köper vin!

   Agreed! Hon ska vara så coool hela tiden men det lirar ej med hennes ängslighet. Och ”Jag köper bara specialbeställda viner i liten upplaga”. Säkert något mindervärdeskomplex pga ej utbildning + arbetarklass.

    Hahaha ja verkligen. Såg bilder på henne i ungdomen, hon har nog aldrig varit populär så nu försöker hon komma in i gänget men det går sådär när hon försöker SÅ hårt att vara skön och obrydd att effekten blir det motsatta.

  Hon skriver ju dock ingenstans i inlägget att hon brukar dricka varken BIB eller det där vinet? Det är inget ”jag äääälskar x”-samarbete. Hon skriver fakta om varför förpackningen är klimatvänlig, delar ett recept på en paj som passar till och berättar om hur vinet smakar. Sen skriver hon att hon får associationer till någon släkting som brukade ha mycket tillställlningar och ”faktiskt” brukade ha BIB hemma……Går väl rätt väl ihop med bilden av någon som inte direkt brukar ha en BIB hemma i skafferiet?

   Men varför vill hon sälja in något hon själv inte tycker ”håller måttet”? Jag är med i den vingrupp hon startade på Facebook och där har det också varit väldigt tydligt att BiB och andra ”billiga” viner inte är värda att lägga pengar på. Jag har verkligen tyckt om hennes blogg och instagram men har svårt med de samarbeten hon väljer då de går stick i stäv med hennes personliga åsikt. Hon har ju även gjort samarbeten med andra vinproducenter som är storskaliga och inte vin jag för en sekund tror hon själv skulle välja att dricka. Och det är ju fine om det inte då vore att hon vill tjäna pengar på att sälja in dessa ”dåliga produkter”. Om inte hon själv skulle köpa dem, varför ska jag då? Det är ju dock väldigt svårt skriva en kommentar på hennes blogg där man ifrågasätter egentligen vad som helst då det snabbt landar i att man ”attackerar” en stackars influencer typ. Har inte själv skrivit men sett andra som råkat ut för det. Hon har även ett par intressanta inlägg som handlar om att Sofia Wood fått kritik som Frida går till försvar för. Sofia som för övrigt också gör reklam för samma produkter jag är mycket tveksam till hon själv skulle lägga pengar på.

   Jag har läser själv dessa två bloggar mindre och mindre just för att de lite själva sätter sig på en piedestal inom influenceryrket där de inte kan göra något fel och alla former av något negativa frågor eller liknande anses vara attacker. De har ju också inga problem med att använda sitt privatliv för att sälja in saker och göra det en del av deras företag men tycker samtidigt att det är fullkomligt fruktansvärt om man då i dessa sammanhang ifrågasätter dem för då attackerar man deras privatliv.

   Det här blev en lång rant men tycker detta var superintressant att det togs upp. Just för att jag upplever att vissa influencers jag har följt länge faller in i samma mall, Frida, Sofia, Elsa B och Siri Barje. Jag har alltid känslan av att det försöka säljas in saker till en utan att vara regelrätt reklam. Och att om man inte är 100 procent positiv till allt så går man till attack.

    Har ingen ifrågasatt det här i hennes vingrupp? Eller vågar man inte det? Man kanske blir utkastad…?

     Det är en kul och bra vingrupp men exakt 0 procent utrymme för att ifrågasätta. Tex är det väldigt tydligt att reklam från importörer/producenter ska läggas i en egen tråd. Dock kan Frida själv skriva flera inlägg om sina böcker och de vinlådor hon sätter ihop tillsammans med en importör och sedan säljer som ”Vinhaggorna” (samma namn som gruppen).

     Jag upplever att man nog gör bäst i ligga lågt med kritik om man vill stanna kvar.

     Hon har ju under stor del av pandemin varit väldigt kritisk till folk som valt att gå ut på restaurang, handla utan munskydd etc. Till någon punkt i våras då det vände och hon själv började gå ut med vänner, bo på hotell etc. Och då var det ok och rättfärdigade det, trots att inga rekommendationer förändrats. Då var det inte så go stämning pga hon tyckte absolut inte det var något konstigt.

     Jag hade rekommenderat att söka fram de 2 inlägg hon skrivit till försvar för Sofia W. För mig förändrade det lite hur jag såg på henne i hennes yrkesroll och hur lite självinsikt hon har kring det hon arbetar med. Jag tänker det lite handlar om att hon för drygt 1 år sen tror jag sa upp sig från sin anställning och satsade på att skriva kokböcker, göra samarbete etc. Gå i fotspåren av Elsa, Siri och Sofia. Och det har säkert vart skittufft men det är svårt att läsa hennes blogg nu för tiden för det känns som allt är reklam, antingen öppen eller dold. Det är ju ofta hon dricker vin och rekommenderar det men så är det inte släppt än så då vet man hon fått det från producent/importör. Rekommenderar hon det då för att det är bra eller för att hon vill stå på god fot med den som skickat vinet?

     Det finns mycket som är bra med det hon skriver/influerar kring men hon har tydligt positionerat sig i denna Moder Teresa-influencersgruppen som inte kan se något negativt eller ta någon kritik kopplat till sitt yrke.

      Du sätter verkligen ord på min känsla om det där gänget. Dock vill jag fortfarande tycka om Sofia och Frida, de andra har jag inte följt, men många grejer som de gör börjar så smått påverka min bild av dem.

    Väldigt bra skrivit, följer Elsa och Sofia och stämmer så bra. Köper Sofia en matta så inom 1 vecka har Elsa samma. Lika gardiner, stolar, överkast, sängkläder mm Elsa har tappat bort sig själv

     Så pinsamt beteende. Som när man var liten och någon klasskamrat ”härmade” en genom att köpa samma kläder och prylar. Ängsliga Elsa följer Sofias trender slaviskt. Undra vad Sofia tycker om det…

     Haha, men Gud ja. Elsa har blivit en total kopia av SW senaste åren. Smink och kläder och främför allt, innredning. Cappelen Dimyr-ryor, beige beige beige, fårskinn och nu har hon köpt en röd stol til matsalsbordet likt Sofia.
     Så Mean Girls. « One time I saw Cady Heron wearing army pants and flip flops. So I bought army pants and flip flops.»

      Haha röda stolen min första tanke också, så sjukt beteende lika SW.. scary

    Bra skrivet. Har funderat en del på det som marknadsförs rätt hårt i bloggar men som inte är reklam. Menar nu inte något som borde reklammarkeras men som fuskas med, utan att vissa produkter liksom pushas så hårt att det ändå känns säljigt.

    Tänker tex på cappelen dimyr-mattorna. Märket är grundat av en av Sofia Woods vänner. Tror absolut att SW gillar mattorna, men hade hon köpt flera stycken om det inte var kompisens företag? Får man rabatt om man har en stor blogg att visa upp mattan i? Och nu har Elsa köpt sin tredje Dimyr-matta. Samma mattor ses hos flera andra influencers. Och även om det egentligen inte är reklam så börjar det kännas som att alla vill sälja på mig den där mattan.

    På något sätt börjar jag känna att det skapas en distans mellan bloggare och följare när bloggaren hela tiden pushar för nåt mycket dyrt som är ”det finaste vi har”. Som att de själva på något sätt tar avstånd från sina följare och sätter sig högre.

  Jag undrar lite över hur mycket en influenser i hennes ”storlek” får för ett sånt här samarbete? Var går gränsen för att det ska bli värt att frångå sina åsikter och förlora i trovärdighet? Får hon 50 000:- för den här instagrambilden? 100?

   Svarar mig själv; ser nu att hon bara har drygt 46 000 följare (plus en blogg) – hur mycket pengar kan en så pass liten influencer få för ett samarbete av den här sorten? Jag är himla nyfiken.

  Jag hade sålt mig för far less. Kappan hade vänt dit pengarna kommit ifrån, hade inte ens skämts.

  I kommentarsfältet till det här inlägget hos Frida är det några nu som tassar ut och ifrågasätter val av samarbetet. Det enda svar hon gett är att man kan följa någon annan, vilket ju är korrekt iofs.

  Men det rimmar ju illa med att hon samtidigt stenhårt gör reklam för sin egen vinbok som släpps i höst och skrev ett inlägg för några dagar sen om att det var jobbigt inför släppet och oro över att ingen skulle vilja köpa den. Infoga hyllningskören… Ändå smart strategi för att väcka sympatier och få folk att köpa den. Jag gissar att BiB och märken som Chill Out inte kommer omnämnas i positiva ordalag i den boken. Jag gissar också hon inom kort kommer skriva ett inlägg om att hon blir orättvist attackerad, att folk är så brutala mot influencers och att Bloggbevakning gett sig på henne nu. I de allra flesta jobb utsätts man ju för kritik, och förväntas oftast bara svälja den (typ alla serviceyrken) men stackars influencers får frågor om varför de väljer vissa samarbete med produkter de aldrig själva skulle använda, det är dem det är synd om.

  Jag blir ändå förvånad över att många influencers är så aningslösa och oproffsiga när det gäller vad de kommunicerar. Som att de är oförmögna att se sig själva utifrån och förstå hur det uppfattas av någon utanför den egna klicken.
  Om man själv pratar mycket om vilket slags vin som är värt att lägga pengar på, garvar åt att ens ha en BiB hemma, och den typen av vin bara dyker upp när det är betalt samarbete – ja då är det inte konstigt att det klingar falskt. Alla förstår att det är pengarna som talar.
  Jag förstår att influencers behöver göra samarbeten för att få ekonomin att gå runt, men det kan ju inte vara svårt att förstå hur det framstår? Någon slags minimiförväntan på ett samarbete är väl att det känns som en produkt influencern faktiskt gillar?
  När ett samarbete klingar falskt uppstår ju genast frågan varför något annat samarbete skulle vara mer genuint? Hur mycket kostar fel samarbete i trovärdighet?

  Många influencers går alltid i försvar att de inte alls menade att något skulle framstå som x eller y. Men som kommunikatör behöver man kanske förstå att hur det landar kan vara viktigare än hur det var avsett att landa? Men gång på gång utbryter förvåning över att uppfattas som priviligierade, perfektionistiska, säljiga eller vad det nu är just den gången. Och det är alltid läsaren som ”fattar fel”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *