Bingo Rimér om barn och vapen

Det är många barn idag som växer upp med en relation till vapen via tv-spel och inte riktigt förstår innebörden av hålla ett riktigt vapen i handen. Jag vill gärna att våra barn tidigt ska lära sig att respektera vapen, djur och natur. Säkerhet och ansvar är så viktigt. Vart kommer köttet ifrån som vi äter. Hur går det till när man jagar och sedan tar hand om bytet. Det finns mycket att lära och det skalla börjas i tid. Eller vad säger ni?
Bildkälla: Bingo Rimér Instagram

Det är många barn idag som växer upp med en relation till vapen via tv-spel och inte riktigt förstår innebörden av hålla ett riktigt vapen i handen. Jag vill gärna att våra barn tidigt ska lära sig att respektera vapen, djur och natur. Säkerhet och ansvar är så viktigt. Vart kommer köttet ifrån som vi äter. Hur går det till när man jagar och sedan tar hand om bytet. Det finns mycket att lära och det skalla börjas i tid. Eller vad säger ni? // Bingo Rimér

Jag tycker vapen, tv-spel, jakt och djur/natur skiljer sig lite för mycket åt, för att kunna buntas ihop på det här viset.
Vapen är en sak. Jakt, djur och mat är en annan och respekten för naturen en tredje men jag håller absolut med Bingo om vikten av respekt här.
Jag har själv skjutit en del på bana – inte på levande djur – och kan bara betona vikten av respekt för vapen, men skulle trots det aldrig själv jaga och skjuta byten, trots att traditionen finns i släkten.
Måste man kunna skjuta ett djur för att med gott samvete sedan kunna äta det?
Är inte jakt på vilda djur och faktumet att de lever fritt innan fällning betydligt mer skonsamt och att föredra framför uppfödning av slaktdjur och det liv DE lever innan de dör?

Håller ni med Bingo om att barn behöver få respekt för vapen på riktigt och inte bara genom tv-spel, eller bör barn inte befatta sig med vapen alls?
Så vida de inte ska jaga? Eller vill ni inte att era barn ska jaga? Eller tvärt om? Vill ni att de ska jaga?
Vad tycker ni?

 

79 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tycker det här nya samhället vi lever i där man ska basunera ut vad man tycker om exakt varenda ämne och ta ställning i stora frågor är för mycket.

  Finns ett intesse från barnen att lära sig om vapen och jakt så är det bra gjort av Bingo.

   Men nej. Den där personen har visat att han helt saknar omdöme när det gäller trafik. Har svårt att tro att omdömet är högre vid vapenhantering.

    Men nej.
    Hur sjutton kan du jämföra bilkörning med vapenhantering.

    Två av varandra helt vitt skilda saker.

     Men nej. Båda aktiviteterna är reglerade av lagen. Båda aktiviteterna kräver mognad och kunskap. Båda aktiviteterna är potentiellt dödliga.

      Ja de kräver ju båda att man klarar av både teoretiskt och praktiskt prov

  Första kommentaren till hans IG-inlägg ?‍♀️
  Hoppas att personen blir ifrågasatt.

   Finns det folk som INTE vill skjuta pedofiler?

    Sedan när är det ett alternativ?
    Det här har varit uppe till diskussion femtioelva gånger här. Inte ens Childhood Foundation anser att ha det som ett mantra minskar barns utsatthet.
    Kan ni som länkade till bra artiklar göra det även nu? Minns att andra än mig hade koll på informativ forskning i frågan.

     Jag skulle aldrig göra det och inte helöer uppmana folj att gå ut och skjuta pedofiler…meeeen… en del av mig vill att de sla frukta samhället. Samyidigt vet en annan del av mig att de då blir listigare och hittar mer krativa sätt att komma undan med sina perversioner.

      Stavfel x 10000

    Precis, att vilja och att faktiskt göra det är två helt olika saker. Hoppas att alla vill men att alla avstår.

    Ja, vi som vet att om vi börjar skjuta pedofiler kommer mindre barn våga träda fram för rädsla av att förövaren ska dödas. Då förövaren oftast är någon nära som de inte vill skada trots att förövaren gjort dem illa.
    Annars skulle jag gärna sänka alla pedofiler i havet.

    Pedofiler möjligtvis

  Bingo o Katrin har nån tävling i att töja gränser mest. Infantilt

  Tycker det är helt sjukt att den ena finns leksakspistoler och gevär… det är väl ingen lek i det över huvudtaget???

   Håller med helt! ”Leka krig” – Så jäkla sjukt? Folk flyr för sitt liv från krig, ser familjemedlemmar skjutas till döds framför ögonen på dem, men här i Sverige tycker vi det är helt normalt och sunt att pojkar LEKER krig med låtsasvapen. Får alltid mothugg när jag tar upp detta. Om jag fick pojkbarn (eller flickbarn) hade jag förbjudit sådana lekar och leksaker, vilket mina kollegor tycker är galenskap för det är ”helt naturligt att pojkar tycker krigslekar är skoj”. Mm ok så feminister är galna manshatare men tydligen är män av naturen intresserade av att skjuta andra människor? Hål i huvudet på vissa uppenbarligen…

    Håller med. Mina barn fick vattenpistoler av deras faster och jag tog direkt bort dom och förklarade det olämpliga för henne. Synd att inte alla begriper att vapen inte är leksaker. Så får man själv vara den jobbiga och obekväma när man tar diskussionen. Men jag är ledsen, mina barn ska inte leka med leksaksvapen.

     Förbjöd du vattenpistoler? ? vi alla har väl lekt med det som små och samtidigt förstår det hemska med riktigt krig.

      Ja det gjorde jag. Jag tycker att det är olämpliga leksaker.

      Är väl iofs många som lekt med leksaksvapen och förstår det hemska med krig också.

     Men vattenpistoler som är färggranna och har olika form så de INTE ska likna riktiga vapen är ju okej?

      Syftet med vattenpistoler är ju att få den andra blöt. Inte hört att någon leker död vid vattenpistolkrig. Lekkrig med typ pickadoller däremot, då är det sådant involverat.

      Fast det är ju samma sak. De skjuter på varandra med ett vapen.

      Jag menar inte att era barn inte får leka med pistoler, men mina barn får inte det.

       Nja, tycker mer det är att likna vid att spruta på varandra med vattenslang. Det är ju inte ett vapen på så sätt, utan ett medel för att blöta ner någon.

        Då får mina barn blöta ner varandra med vattenhinkar så får dina barn blöta ner varandra med pistoler. Let’s agree to disagree.

         Får dom använda vattenballonger eller är de likvärdiga med handgranater? ?

          Vet inte varför det skulle spela roll om de får leka med ballonger eller inte? Jag hånar inte er som låter barnen leka med leksaksvapen. Har varit väldigt tydlig med att jag inte försöker få er att förbjuda det för era barn. Jag ifrågasätter inte någonstans varför ni inte gjort samma val som mig.

          Låt dina barn leka med det som är okej för dig så låter jag mina barn leka med vad jag tycker är okej.

       Nej med en leksak

     Varför får dina barn inte leka med vattenpistoler? vad är du rädd ska hända?

   Mina dödar fantasi monster och banditer med sina leksakspistoler.
   Tycker att vuxna utbildade poliser som skjuter ihjäl sjuka människor och träffar träd, lägenheter ja lite allt möjligt.
   Släng på att de även har dödligaste ammunitionen fast de inte kan pricka.
   Det är sjukt..

    Det två sakerna står ju absolut inte i motsats? Båda är sjukt.

     Barns lek ska va fri. Även om förskolan p.g.a ljudnivåer o plats begränsar dem. T.o.m FN vill ge alla barn rätt till fri icke nyttostyrd aktivitet. Sen att man av folkvett hindrar ungarna att rikta pinnpikkadoller o avfyra mot andra människor är en annan sak. Leken o att få utvecklas o träna balans, precision, Tur tagande osv är bra oavsett. Små barn har inte den förmågan att relatera till andra direkt,de tror ju att de o mamman är samma individ i början t.o.m Alla lekar är bra. De kan slåss på lek, lära sig gränser med varandra så. Blir det fel ska en vuxen finnas o ju äldre de blir desto mer ska de få lära sig med varandra att lösa konflikten. Det ska inte bli flugorna herre eller mobbing men de måste få va tillsammans. O leka. Läs alla avhandlingar om det med det vuxna ögat som styr leken för mycket ”det är bara på låtsas” sen en dag går de ur lekstadiet o slänger vattenpistolerna på återvinning. Innan dess lek o busa för fullt. Lek är livslust. Ut med alltför rigid hållning kring lek.

    Elle så kan barnen istället säga: ”Stick du stygga spöke, för du finns ju inte”…

     *) r

   Jag håller med i sak. Mina barn har inte heller fått leksaksvapen (undantaget vattenpistoler). Men när jag tänker på det: vi tittar ju på filmer och serier där det skjuts en massa. Vi vet ju att krig är hemskt och att vapen dödar, men tittar ändå på sådant som underhållning. Är det inte lite samma sak som att barn leker krig?

    Du är vuxen, de är barn.

   Barn lekar allt, dem har fantasi, inget av barns lekar är egentligen logiska, det är bara fantasi och lek.
   Jag tror inte leksaks vapen för små barn är farligt. Men är man emot vapen ska man nog undvika leksaker som soft air gun och paintball gevär eftersom det är vapen där man faktiskt skjuter på varandra och på riktigt leker krig.

  Flyr fältet innan alla jobbiga veganer kommer…

   Word… Detta kommer balla ur.

    Inväntar kommentaren: ”Vadå? Balla ur för att du får dåligt samvete som älskar att äta LIK?” 🙂

   Ja jag orkar inte med en till tävling mellan jobbiga veganer och jobbiga köttälskare. Finns det något tråkigare?

  Jag tycker leksaksvapen inte ska kunna köpas i sverige. Okej, jag kan ge mig gällande vattenpistoler och såpbubblepistoler som ju inte ser ut som the real thing.

   Också viktigt att förbjuda leksaksbilar tycker jag, eftersom så många dör av luftföroreningar, och förbjud lego så att barn inte kan bygga bilar och vapen. Eftersom många barn har utsatts för kränkningar bör vi även förbjuda dockor, så att barnen inte behandlar dem fel.

   Pappersflygplan måste förstås också förbjudas. Jag förespråkar kottar.

    Nej. Barn kan leka att kottar och pinnar är vapen. Förbjud!

    Min son leker att allt, exakt allt, är knivar just nu. Har tagit bort exakt allt han kan leka med. Nu sitter han ensam i ett tomt rum. Good luck boy!

     Bra! Han blir nog en harmonisk person!

  Om man är en riktig djurvän så äter man inte kött.

   Samt riktar inte ett vapen på ett djur som vill leva.

   Vilken tur att du inte sitter på facit om vad en riktig djurvän är ?

    Dödar du och äter dina vänner?

   Förlåt men zzzzzzzz…….

   Vilken tur att dina förfäder resonerade så, för då har du inte funnits! ?

    Inte* ?

    Finns väl i och för sig mycket våra förfäder gjorde som vi inte gör idag……..

     Sant. Brände häxor på bål bl a.

   Found the vegan!

    Hittade veganen!

     Och gjorde vad?

   Om man är riktig djurvän inser man att vi behöver reglera antalet vilda djur, annars kommer det blir fler än det finns mat till vilket kommer leda till svält och lidande. Har du sett hur vilda djur långsamt magrar av och svälter ihjäl pga brist på mat? det är ingen vacker syn…
   Naturen kan inte sköta sig själv eftersom vi tagit så mycket av naturen för att bygga städer, vägar, åkrar för att odla mat, osv.

  Jag äter inte kött själv, men är inte emot att andra äter kött, alla får göra precis som de vill och jag tror inte vi kan få alla i världen att bli vego, det är ju helt orimligt. Det är djurhållningen, denna systematiska slakt som behöver förändras, både för djurens och miljöns skull, och då är reglerad jakt ett bättre alternativ. Hur man utbildar barn i detta vågar jag inte uttala mig om då det är en fråga jag inte är så bevandrad i, men kan tycka att det är bra att man gör sina barn medvetna om var köttet kommer ifrån och ”vad det kostar”. Om Bingo gör det på rätt sätt vet jag inte. 🙂

   Jag äter hellre en älg skjuten med ett skott än äter slaktdjur som under lång tid transporteras och sen stuvas in i ett slakteri. De som åker på jaktresor/trofejakt kallar jag inte jägare.

  a, i dagens läge känns vapen och barn galet. Jag var barn på 70-talet och hade knallpulverpistol trots att jag var indian och kompisen cowboy. Pilbåge hade varit värre i sammanhanget. Familjen Macahan var veckans höjdpunkt på tv.

  På 80-talet hade jag en vuxen granne som sköt mot mig med luftgevär. Ärvt två luftgevär, men skulle inte knalla ut på tomten med dem. Jag skulle känna obehag om nån granne gjorde det. Sen skulle jag vara skiträdd om polisen dök upp. Killen med Downs syndrom som blev ihjälskjuten av polisen har verkligen berört på djupet.

   Ang killen med Downsyndrom, du blir inte skjuten hux flux, polisen kommer begära att du lägger ner vapnet på marken, om du fungerar normalt kommer du lyssna på polisen och göra som dem säger och inge kommer ske. Problemet med killen med downsyndrom är ju just att han inte förstod.

    Plus att de hade fått larm om att en extremt våldsam man var beväpnad i området. De trodde alltså att det var denna man som vägrade lägga ner vapnet.

  Camcam Gervide- lite tips. Fornis Baby Journey söker praktikant under 3-6 månader. Står inget om lön på annonsen på IG men det står att de inte svarar på frågor om jobbet på IG bara på mail. Obetalt kanske? Vidare så gjorde Forni ögonlaser för ett tag sedan men jag har för mig att det inte framgick då att det var ett samarbete. Nu kommer det dock fram att hon har ett samarbete med kliniken…

  Min sambo jagar och våra barn har följt med på skjutbanan och på jaktstigar(jaktstig är en tävling där man skjuter på mål)
  Båda barnen är skickliga skyttar och har lärt sig hur man hanterar ett vapen på ett säkert sätt.
  Yngsta dottern håller på att ta jägarexamen.

  Tror att det är bra att lära barnen hur man ska hantera ett gevär om det finns hemmavid, även fast det ska vara inlåst och enbart ägaren till vapnen ska veta var nyckeln till vapenskåpet är.
  Men man vet ju ej hur det kan vara hemma hos någon annan.

  Vi äter mestadels älgkött och kött vi köpt av vänner med egna gårdar(get/lamm/gris)

   Precis den kommentaren jag själv tänkte skriva. Fast mina döttrar är för små för att jaga men det verkar finnas ett intresse hos 4åringen.

   Vi äter nästintill bara vilt. Men vill våra tjejer äta vego sedan är det helt ok. Precis som det ska vara helt ok om vi föräldrar inte bara äter vego. Ömsesidig respekt 🙂

    Min ena dotter valde att äta vego under några månader i mellanstadiet och självklart fick hon det.
    Nu ska hon snart flytta hemifrån då hon äntligen fått jobb och lägenhet och då har hon sagt att det blir med vegetariskt men att hon gärna hämtar kött hemma för hon vill inte handla det som finns på affären

  Jag är vegetarian och sportskytt, så för mig och min familj så hör inte vapen ihop med jakt utan med sport.
  När vi köper nerfguns etc till barnen så lär vi dem att skjuta på måltavlor och inte på varandra. Vi lär dem säker vapenhantering även fast det är leksaksvapen.

  Absolut viktigt att lära barnen om vapen ifall de kommer ha en vardag där vapen är en naturlig del.

   Ja vi får hoppas att det inte blir en naturlig del i vardagen.

   Och då menar jag inte naturligt som att syssla med jakt mm. Utan att man måste ha vapen för att kunna handla en dricka på pressbyrån.

  Skulle verkligen aldrig lyssna på något som han förespråkar!

  Jag och min bror förbjöds att lea med plastvapen typ pistoler eller gevär.
  Min bror blev som vuxen elitsoldat……………..

  Tror att alla sk. förbud skapar endast ännu mer intresse.
  Samma sak med ungar som blir begränsade med att äta godis endast på Lördagar.
  Som vuxna överdriver de oftare sockeritaget än de som fick äta under veckan.

   Jag tror absolut att förbud kan trigga så barnet blir extremt intresserad och nyfiken på det i framtiden.

   Däremot så fick vi enbart chips på fredag och godis på lördagar, och ingen av oss syskon har överdrivet sockerintag. Jag tror inte det är bra för barn att äta godis flera ggr/vecka.

   Håller med. Jag fick bara en påse godis på lördagar och när jag väl kunde köpa eget godis blev det katastrof. Har fortf ett knasigt förhållningssätt till socker.

   Såklart inte såhär för alla, men generellt på folk i min närhet ser det ut såhär.

  Det är en non-issue, tycker jag. Det är upp till var och en förälder. På samma sätt som man bestämmer själv om man vill äta kött eller ej, bo på landet eller i stan osv. Har ingen betydelse för mig vad andra gör. Och stör mig när andra vill predika och procka på sina egna idéer på kända och okända. Helt ointressant.

  I Finland finns inte en enda barnpsykolog som skulle förespråka att man borde förbjuda barn att leka med pistoler, svärdar, handklovar etc – enligt dem skall barn skall få leka med p r e c i s vad de vill. I barnens lekar finns ingen anknytning till vuxnas värld (våld). Lek är precis vad det står för – LEK.

   Vad bra att du kan tala för exakt alla barnpsykologer i ett helt land…?

  Både jag och min man jagar vårt eget kött och vi kommer absolut att lära våra barn att jaga om det intresse finns. Jakt och viltvård behövs för att kontrollera och ta hand om djurstammarna ?

  Håller med, mycket bättre att jaga och äta det köttet än kött från djurFABRIKER (är det inte helt sjukt att det ordet ens finns???)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *