Hur likt är för likt – with a twist

Bildkälla: Mimmi Kapell Instastory

Jag fick ett DM från en följare som bifogade bilder från Mimmi Kapells Instastory där hon gör reklam för en bikini som ska släppas på hennes företag ”MK Lifestyle” inom kort.
Min följare skrev ” Typ exakt likadan! Stör mig på att alla influencers tjänar en massa pengar på att sätta sitt namn på kläder dom inte ens har varit med och tagit fram.” och bifogade den här bilden från företaget SHEINs hemsida.

Bildkälla: shein.com

Materialet skiljer sig lite åt.
Mimmi Kapell har 74% nylon och 26% polyester, medan SHEINs bikini är gjord av 80% nylon och 20 % spandex.

Kommentar: Varför kopierar du Anna Stålnackes design på bikinitoppen med frill under för vuxen?? Svar: hej, denna bikini har vi jobbat på i över 6 månader och hade faktiskt ingen aning om hennes design & bikinis, plus att det är nog inte första gången en bikini med volang tillverkas. Nu när jag kikat närmre på det, så är det stor skillnad på material samt att denna design är ribbad tillskillnad från henens som är slät. Men tack för info ☺️
Bildkälla: MK lifestyle Instagramkonto.
Bildkälla: Xshapes.se

På MK Lifestyles Instagramkonto anklagas företaget för att ha kopierat Anna Stålnackes bikini (inte Sheins alltså), vilket företaget svarar att de inte kände till, och lyfter fram skillnader på deras olika badkläder, där Annas material är slätt och Mimmis är ribbat. 
De skriver även att det är stor skillnad på materialet, men vad Annas bikini har för material har jag inte kunnat hitta.

Så om Mimmi Kapell kopierat Anna Stålnacke, och även kanske SHEIN.
Vem har i så fall Anna Stålnacke kopierat?
Eller SHEIN?
Det kryllar nämligen av liknande bikinis på marknaden, vilket får mig att tro att ingen kopierat ingen egentligen, utan det är helt enkelt bara en hyfsat trendig och efterfrågan modell just nu.
Här kommer ett par stycken bikinis till, som på det ena eller andra sättet liknar de bikinis som finns här ovan.

Bildkälla: NAKD hemsida
Bildkälla: Bubbelroom hemsida

Så vad är egentligen hönan och vad är ägget?
Vem har kopierat vem och vem kom på den allra första designen av den här volanghistorien?
Det är omöjligt att veta och ingen av dessa bikinis tror jag är tillräckligt originell för att på riktigt kunna plagieras, men jag kan ha fel.

 

38 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Men när ska folk förstå… såna här enkla designer kan man inte ”sno” eller kopiera!! Självklart kommer fler att tillverka dem? Inte som att H&M någonsin stämt Lindex för att de OCKSÅ släppt en vinröd spets-BH eller ett par trosor som det står ”honey” på… Okej om du är ett high fashion märke med logotyper i designen eller kanske unika mönster som man anlitat någon för att måla, men snälla? En helt svart bikini med volang? Det köpte jag i thailand 2011. Det får räcka nu ?

   Jag vägrar i alla fall tro att en influenser har suttit och skissat på en sån här bikini i 6(!) Månader och att det färdiga resultatet sedan råkar se exakt ut som alla andra bikinis år 2021! Bara dumt att låtsas att de själva har sådan koll på modet att de råkar pricka in något sådant.

    Också tråkigt att man sitter och skissar i 6 månader och inte kommer på något roligare än det där.

     Tror dock inte att hon menar att dom har skissat i 6 månader utan process ALL IN ALL – Idé till skiss till att kontakta tillverkare till att känna på materialexempel och ta beslut till att få tillräckligt mycket tillverkat för att göra vinst vid släppet har säkerligen tagit runt 6 månader.

     Sen… Det är en bikini? Hur mycket ”roligare” blir en bikini? Det speciella är väl att materialet är ribbat, vet inte vad som räknas som roligt dock.

      Ja, förstår inte folk begreppet ledtid eller??

       Jo jag är väl bekant med begreppet ledtid då jag är inköpare men skulle inte säga att skiss av produkt ingår i den.

        Ledtid är tiden från exempelvis idé till färdig produkt. Från skiss till att att produkten kan säljas. Från frö till planta ?

         Antar att det används olika för olika områden. Jag jobbar inom teknisk industri och vi använder ”ledtid” som ett begrepp från det att en order blivit ordererkänd till att den levererats till oss/site. Att det är från idé till färdig produkt är nog väldigt missvisande för många branscher.

          Inom modebranschen är ledtid lika med tiden från idé/skiss till att produkten finns i lager. Kan ofta vara 12-18 månader om man inte snackar fast fashion från typ Shein som köper det mesta på Alibaba…

   Jag tänker lite tvärtom – inse att inga ”influencers” har kunskap eller fantasi att designa nåt helt unikt och eget – ALLT är designat av andra; oftast kopierat, men sen med ”influencerns” namn på, som dragplåster. Det är bara så det går till. Take it or leave it. Eller anmäl.

   Är du Anna???? Som förklarar thats just bullshit! Copy copy stearing stupid girls buyig them

  Att göra kläder idag som inte påminner eller liknar något annat märke känns som ett omöjligt uppdrag med tanke på hur mycket kläder det finns där ute.
  Tycker det mesta ser likadant ut när det gäller fast fashion oavsett vilka butiker man tittar i..

   Samma sak med smink som släpps. När det gäller mascara så är det väldit liten skillnad på borstarna. Samma sak gäller tex ögonskugga som skiljer sig väldigt lite i färgen.

  Förstår vad ”din följare” menar MEN samtidigt är det typ OMÖJLIGT att ta fram en helt ny design på en bikini, det mesta har ju gjorts. Och om hon blir frustrerad att de tjänar pengar utan att ha suttit i flera år och skissat och tänkt. Tänker hon samma sak när…
  -Hon går till IKEA och löper ett paket kritor i olika färger? Eller en pall, eller en plastlåda, eller en galge? Står IKEA på men såklart inget unikt för dom
  – Köper icas egna krossade tomater, pasta, plastpåsar, muffinsformar osv. De tar inte själva fram de produkterna utan vissa typer av företag pysslar med sånt och säljer sen till butiker i hela europa/världen. bara förpackning som skiljer sig och ibland någon liten detalj man sätter på.
  – Köper svarta/vita strumpor och bomullstrosor på H&M, visst har de säkert ritat dom men är ju inte unika på något sätt. Inte heller deras enfärgade basplagg, de ser ju ut som på alla andra ställen.
  -KOmponenter i bilar, ja vissa delar på helt olika bilmodeller i helt olika prisklasser tillverkas av samma fabrik.
  Tycker man ska ha detta i åtanke när man kritiserar influencers!

  Tror att det i dag är ganska svårt att komma med något nytt inom mode branchen.
  Mycket finns redan och gör man något nytt så är chansen stor att det redan finns liknande plagg. Man kan även bli inspirerad utan att tänka på det nör man gör kläder.

  Ta programmet Project Rynaway som ett exempel. Der hände flera gånger att dommarna sade att plagget de sydde redan fanns på ett eller annat sätt.

  Är det plastetikett?

   Silikon-ish ser det ut som, sånt där mjukt material

  Känns som samma diskussion som kom upp när Antonija anklagade Linn för att han kopierat hennes design. Visade sig sen att exakt samma design gjorts måååånga gånger och även innan Antonija. Inte mycket inom mode branschen är nytt eller unikt, speciellt inte saker som blivit en trend.

  Fina men väldigt lika ?

  Trekants bikinin måste väl vara 50 år gammal vid det här laget. Att göra en svart trekantsbikini som inte ser ut som något som redan gjorts är nog inte möjligt.

   Om man ska ”designa” nåt, varför tar man då fram nåt som finns överallt redan? Och påstår att man suttit och knåpat på det i ett halvår?! Så jäkla skrattretande!

    Men vadå, jeans, t-shirts, kjolar, sandaler…. Har funnits i alla år men ändå kommer nya inför varje säsong. Vad är problemet med det? Är hms badkläder unika i år jämfört med tidigare år?

     Jag menar flunsor som ”designar” saker och får det att låta som att det som de tagit fram är det mest unika som finns. Vill jag ha en svart trekantsbikini går jag hellre till H&M än någon som påstår ha suttit och jobbat på en design i ett x antal månader/år när det redan finns samma sak överallt.

      Ok, jag köper det jag tycker är fint och köper hellre något av ett litet märke eller något som någon har jobbat på längre än bara gå till HM.

  Dålig passform! ?

  Skitjävla ful bikini i vilket fall..

  Hehe lite OT men rör ju denna bloggens kommentarfält.
  Hemnetknarkarna har lagt ut en story på en budgivning. På typ 8 minuter 11 bud mellan två budgivare.
  Var båda med på öppet spår i fredags? (Tror jag det var) Detta var väl ett av tipsen. Höj direkt och med små summor?

   Inget direkt supernytt tips som aldrig sker i budgivningar annars.

    Alltså att höja direkt.

  När ska folk sluta köpa saker som flunsor ”designar” ? Så pinsamt att det finns så lättlurade människor.

   Jag köper det jag tycker är snyggt. Kan vara hm, Åhléns, influencers ”design” eller whatever. Lägger inte så stor vikt vid vem som designat om jag gillar det.

  Kan det inte vara så att fabrikerna har en grundmodell att utgå ifrån och sen har kunden möjlighet att göra justeringar, välja material etc. Så funkar det med inredning. Svenska företag åker ner till Kina väljer från en grunddesign och gör justeringar för att få något hyfsat unikt. Problemet blir om någon inte bara säljer varan utan påstår att det är egen design. Håller de sig borta från att säga att det är egen design så vet alla leverantörer spelreglerna och dividera inte om att ett annat bolag har kopierat. Alla vet att det är en grunddesign som alla utgått ifrån för att kunna hålla nere priserna.

   Tack för informationen, den oinvigde (jag) kan ju ana att det går till ungefär så, med tanke på hur många liknande produkter det finns av varenda pryl som någonsin tillverkats, men har ju inte alls koll egentligen.

  Jag skrev till Anna en gång och hon blev jätte sur och sa att AliExpress copy och att de hade bättre kvalitet. Samma saga. Hon säljer allt från Ali och shein. Hon sa också att hon skulle blockera mig.

  OT. Jag är en tant i medelåldern som älskat att följa Magdalena Graaf, Hannah Graaf, Pernilla Wahlgren, 13 barnsmamman Mirkka, mfl i min ålder, dvs 40+ på blogg. Nu verkar det ju som dessa inte vill blogga längre utan bara lägga ut händelser och reklam på Instagram vilket jag kan förstå är enklare och mer gynnsamt samt att de slipper näthat. Jag vill läsa om människors vardag vill gärna ha tips på bra och roliga och mindre roliga bloggare i min ålderskategori. Givetvis kollar jag insta, men att komma hem och sätta mig och läsa en bra blogg är fasen det bästa som finns.

   Dessa är något yngre än 40, men underbaraclara och Johanna Kajson skriver om respektive vardag.

  Detta är ett fenomen som ständigt återkommer. Uppfanns inte hjulet på flera ställen typ samtidigt?

  Anna dropshippar! Hennes peachy leggings/shorts är en exakt kopia på nvgtn vilket är lite pinsamt! Fanns kopior på aliexpress långt innan anna började sälja dessutom för ca 100 kr!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.