Egoinas ”icke-cravings”

Bildkälla: Egoina blogg

Egoina skriver ett inlägg där hon sammanfattar veckorna mellan plusset och vecka 16 när hon offentliggjorde graviditeten på sin blogg.
Hon har inte haft så många cravings enligt inlägget, men däremot har hon haft en hel del ”icke-cravings” – alltså saker hon absolut inte kan äta.
Ni vet, som Rachel och tonfiskmackan i Vänner.

Jag hade inte direkt några cravings. Förutom lingongrova, frukt och juice kanske, men det var snarare överlevnadsföda skulle jag se det som. Tyckte inte det var gott. Däremot hade jag många icke-cravings. Blev så fruktansvärt äcklad av många saker. Värst var chips, punschrullar, kaffe och alkohol (lägligt nog). En annan icke-craving var att jag verkligen inte klarade av bröd från frysen. Det var tvunget att vara färskt. Bara tanken på att det hade varit i frysen gjorde mig äcklad.

Tur att jag skrev mitt inlägg om chips i vecka 6 innan chips-anticravingen kom igång. Kunde inte äta chips på över två månader och tyckte det var vidrigt. Jag känner inte så nu, men helt ärligt har jag inte fått tillbaka samma relation till chips. Blir aldrig sugen på det längre. Så märkligt. // Egoina

Tänk om jag hade varit gravid och fått icke-cravings på djungelvrål och cola zero?
Nä, det är nog bäst att förbli icke-gravid ändå. 😉

 

120 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag har aldrig varit gravid och tänker aldrig bli det heller men har cravings ändå. Har jag inget godis eller choklad en vecka före mens tar det hus i helvete. Det är det enda som gör mig lugn när jag bara vill gråta.

   Jag är tvärtom, runt mens tappar jag matlusten helt och får kämpa i mig saker. 🙁

    Samma här. Vill inte äta nånting alls.

    När jag väl får min mens och kanske dagen innan kan jag inte äta någonting. Men måste ha det vid PMS.

    Samma här? Kräks och tappar all aptit. Kan berätta att jag fick panik att jag var gravid ett stort gäng gånger innan jag såg mönstret.

   Samma här! Dagarna mellan den förste och siste i varje månad måste jag bara ha choklad!

  Jag är också gravid och är verkligen inte sugen på någonting.
  Har precis som henne ett fåtal saker som jag kan tolerera, och det är kall frukt och krispiga grönsaker. Glass går bra, men Resten mår jag dåligt av att bara tänka på.
  Lite sorgligt då jag ÄLSKAR mat i vanliga fall.

  När jag var gravid var det köttfärssås som vart min ickecraving. Mest för vitlöksdoften. Men fortfarande idag tar det emot att äta köttfärssås. Och vitlök.
  Fast jag märker att det verkligen sitter i huvudet, jag fokuserar på hur gott det är och inte vad mitt minne säger.

   Vitlök i köttfärssås? Varför kommer pu på tanken att stoppa i det från första början? Sjukaste:)

    Jättegott ju!

     Men det har ju inte där att göra alls 🙂

    Va klart man smaksätter köttfärssåsen med vitlök

     Haha usch:)

      Du är konstig. Först din kommentar sen den där smileyn. Obehaglig

    Eh va? Sjukt att skippa vitlöken i köttfärssåsen

     Vad lagar ni för köttfärssås! ??

      Googla köttfärssås recept. Typ alla har vitlök.

  Jag minns att jag blev jätteäcklad av isbergssallad. Alltså jag mådde så illa av det att jag inte kunde öppna kylen om det fanns där. Slutade såklart köpa det men jag fick be min sambo kasta det för jag kunde inte se det utan att klökas haha.

  Tonfiskmacka? Är det inte kalkonen hon har svårt för? ?

   Båda

  Är gravid för andra gången och precis som första gången så äter och dricker jag med precis samma lust som förut (minus alkohol dåååååå :)))). Känner mig typ utanför när alla pratar om gravidcravings, jag känner verkligen ingen skillnad från vanligt tillstånd gällande matlust och liknande?

   Hade precis samma! Absolut noll cravings eller symptom. Var alltså bara fet i nio månader ?

   Samma här. Det enda som ändrats är att jag inte dricker kaffe längre då det luktar illa. Men inga cravings öht ?

  Som fet så skulle jag behöva en lång period av icke-cravings. Värt att få en unge på köpet??

   ??

   #har inget bra svar till dig. ?

   Hahaha då kanske du får andra nya cravings och går upp ännu mer i vikt.
   Så sen har du ett barn plus mer övervikt att bära på när du ska orka leka ?

   Nä fortsätt vara som du är och var lycklig ändå ❤️✨

   Istället för att bli gravid så skulle du ju kunna skaffa dig en ordentlig förstoppning. Det funkar ungefär likadant… Har jag hört ? #frågaråtenvän

    Dubbelsidig halsfluss i kombination med körtelfeber är också mycket effektivt…

  När jag var gravid tålde jag inte kött (med undantag för köttfärs) eller lök under några omständigheter.

  En konstig sak var att jag blev så sugen på persilja halvvägs in i graviditeten. Gick åt 2 krukor/veckan. Åt det som andra äter chips. När jag var hos BM nästa gång så konstaterades järnbrist ?

   Så himla coolt hur kroppen vet exakt vad den behöver för att hjälpa lillen växa sig stark.

    Nej? Den behöver ju kött. Hon fick ju järnbrist.

     Ja det hade varit mkt mer effektivt…

      Ja?

    Det gör den inte dock.

     ?

  När jag var gravid senaste gången så började doften av en viss tvål och sköljmedel göra att jag nästan kräktes. Det hänger i fortfarande. Så fort jag känner den doften så blir jag illamående och ryser i hela kroppen.
  Det är en doft jag gillade förut ??‍♀️

  Har aldrig rökt och tycker det luktar hemskt men när jag var gravid hade jag sån carving på cigaretter ? Rökte såklart inget men jobbade i en matbutik på den tiden och rummet där vi förvarade tobaken doftade för mig så ljuvligt trots att jag tidigare knappt kunnat andas där utan att bli äcklad ??

   Haha jag hade craving på förrådslukt ?

  Mina gravidcravings har kommit mot slutet av graviditeten och det är tydligen det vanliga.

   Radium eller rädisor?

  Finns väl inga vetenskapliga bevis för cravings? Vad jag hört.

   Att så många känner av det är väl bevis nog ?

    Tycker du? Kan vara psykologiskt.

    Va? Väldigt ovetenskaplig tanke.

   Vad menar du inte är vetenskapligt bevisat? Att man kan vara mer eller mindre sugen på saker?

    Ja att det skulle vara kopplat till graviditet på nåt sätt. Att man förväntas ha det och därför överdriver det (omedvetet) för sig själv.

   Cravings är väl bara att vara riktigt sugen på något?

    Ja men då har ju alla det.

     Ja? Vem har påstått att man inte kan ha cravings som ikke-gravid. Är ju ett ord alla kan använda sig av ☺️

      Ja men det är väldigt kopplat till graviditet, att man skulle ha särskilda cravings då. Detta är ganska ifrågasatt.

       Men som någon skrev här ovan så blev ju hon jätttesugen på persilja och fick sedan reda på att hon led av järnbrist. Cravings, som gravid, har mer att göra med att tillgodose fostrets behov. När man inte är gravid kan det också bero på brist (folk som blir sugna på krita tex) men då är kroppen inte så alert, den kör på lågvarv. När en kvinna blir gravid handlar det plötsligt om överlevnad på kort sikt (några veckor/månader) och därför antar jag att cravingsen känns starkare.
       Så resonerar jag, av erfarenhet.

        Det är ju det som inte har något vetenskapligt belägg.

        Vad har jag för brist om jag har cravings på lukten av cigaretter och picklad gurka (obs, enbart gurka, inte andra picklade saker)?

         Nikotin? ”Kroppen vt vad den behöver!” ?

   Vad jag kan läsa mig till finns det nästan ingen forsknings alls om det. Betyder ju dock inte riktigt samma sak som att det är bevisat att det inte finns.

   Men man brukar väl försöka vara noga med att betona att man inte ska tolka det som att det är ett tecken på vad kroppen behöver, just för att det ofta är sötsaker och man inte vill att gravida ska gå upp för mycket i vikt. Samma som tjatet om att man ”faktiskt inte ska äta för två”.

   (Var själv bara sugen på is som gravid så min ytterst anekdotiska bevisföring säger mig att det inte är kopplat till näringsbehov IAF…. )

    Kan det vara vatten du behövde? Vissa cravings är ju rena beroenden. Jag var sugen på choklad och godis men det var nog inte för att jag behövde energi utan för att jag är beroende av socker.

     Haha men sluta.. vatten…

     Tycker det hade varit mer fiffigt om min kropp blev törstig då? Liksom mer vedertagen signal för vattenbehov.

      ?
      Gillar dig, T.

      Jag blir oftast sugen på att äta is när jag är törstig. Går ju över när jag dricker vatten så utgår från att det inte är brist på annat än väska som ger suget. Men att äta is känns mer läskande än att dricka vatten när jag är törstig.

    Vanligt dock med sig på is vid järnbrist 🙂

     Nej.
     /Läkare.

     Varför skulle det vara det? Inget järn i is, dumt i så fall. Bevis på att det inte funkar som ni tror… ?

      Finns iaf studier som visat samband mellan pagophagia (carvingskidan efter is) eller pica (sig efter saker som inte innehåller näring tex is) och järnbrist/anemi

       Vet inte varför autocorrect hellre vill skriva carvingskidan än craving…

     Nej det är vid zinkbrist man blir sugen på is.

    Exakt, såå fantastisk är inte kroppen.
    Då skulle den vara det jämt.

  Åh så intressant, nu kommer alla basic mammor skriva vad de hade för *TokIgA CraVingS* hihihi.

   Tur att du finns här och kan ta ner dem på jorden så de inte får för sig att de har något tillnärmelsevis intressant att bidra med. Inte ens i ett inlägg om cravings ska man väl behöva läsa om något så tråkigt som mammor 🙂

    Nä men exakt!

    Men det ÄR ju ointressant? ?
    Så självupptaget att tro att nån bryr sig om det.

     Jag bryr mig. (Däremot bryr jag mig inte om ifall någon tycker något de inte måste läsa är ointressant.)

      Haha ok. Så du bryr dig att Maja 33 från Bollnäs var sugen på mjukost? Cool.

       Inte ens det utan ”anonym” var sugen på mjukost i ett par månader för några år sedan.

        ?

     Men hur mycket som kommer från ens mun när man pratar med andra människor är inte totalt ointressant för andra? ? men det betyder ju inte att man måste sluta prata om sig själv helt och hållet

      Tycker du är de du pratar med säger helt ointressanta saker för det mesta? Det känner i alla fall inte jag ingen mig i.

       Att*

       Jag tror väl kanske inte mina kollegor kommer anteckna i dagboken när jag svarar på vad jag gjort i helgen.

        Behöver väl inte vara totalt ointressant för det.

        Nu låter ni som Bella.

         Näe jag håller inte alls med Bella, jag värdesätter småprat/ kallprat. Men kanske inte just för att det är intressant. Särskilt inte för någon man inte känner.

         Bella måste ju sjukt svårt att ha som kompis, hon som stolt beskriver att hon när någon delar ett problem levererar hon en lösning och sen vill hon att de släpper det och ”sluta gnälla”. Låter som EXAKT motsatsen till en god lyssnare.

          Och jag håller inte med om att alla för det mesta säger totalt ointressanta saker när man pratar med dom. Skulle jag tycka det skulle jag starkt överväga att byta folk jag pratar med.

      Det här är ju dock ett kommentarsfält, inte en diskussion med folk man känner. Förstår inte varför alla känner sig manade att berätta om sina ”cravings”, de är inte influencers som Egoina som nån kanske ändå är intresserad av.

     Tjaa… Eller så är det mer självupptaget att klicka in på ett inlägg med rubriken gravisdcravings och sen gnälla om att folk diskuterar saker man själv inte tycker är tillräckligt underhållande? Lite som att jag skulle gå på fotbollskväll och sen klaga på att folk är trista som inte pratar om något jag tycker är intressant? Eller som att gå in i Öppet spår och läsa alla trådar om folks husdjur och sen berätta för dem hur oerhört tråkiga och självupptagna de är som tror att JAG skulle vara intresserad av deras katt.

     Har på samma tema alltid tyckt det är lite självupptaget att klaga på att ens kompisar har tråkiga instagrankonton t ex. Tänk om alla andras liv inte är till för att vara personlig underhållning av önskad typ för just dig?

     Eller som när Sandra Beijer blev gravid och folk klagade i hennes kommentarsfält på att bloggen kommer bli tråkig. Det är så bortskämt? Ja, andra människors liv och intressen är antagligen oftast ointressanta för dig. Detta hanterar man genom att aktivt söka upp det man själv är intresserad av att ta del av. Inte genom att begära att andra ska bli ”roligare”.

     Vad tycker ni man ska göra med det här inlägget liksom, lämna det okommenterat? Men då blir ju ni snuvade på karamellen att få förfasas över tråkiga mammor? 😛

     Har för övrigt själv scrollat trådarna om folks cravings, men det gör jag med mycket annat också ….

      Oj. Öm tå?

       Ja, men det skulle man väl kunna säga, jag har länge retat mig på den attityden!

       Däremot om du menar att jag själv älskar att prata om cravings så njaa det är väl inget favoritämne (men pratar säkert mycket annat ointressant).

       Gillar också att diskutera och är dålig på att fatta mig kort 🙂 (men oups, detta kan ha varit ännu mer ointressant info än någons cravings?!)

        Det är ointressant vad någon tycker är ointressant. Så är cirkeln sluten och vi alla har fått säga att något vi bara hade kunnat scrolla förbi är ointressant.

         Haha. Men är det självupptaget att berätta vad man tycker är ointressant att någon annan tycker är ointressant……?

          Vet inte. En ganska ointressant fråga faktiskt..

      Ojoj vad långt svar det motiverade dig till. Chilla.

   Varför går du ens in i ett kommentarsfält då där du vet att innehållet inte passar dig?
   Om du är äldre än tre år: sluta gnäll.

    Hur skulle jag veta vad folk skulle skriva? Och chilla, får skriva vad jag vill.

     Det kan man nog räkna ut. Jag får också skriva vad jag vill så chilla du, så chillar jag.

      Jag är chill.

     Antar att du inte ser ironin i din kommentar

  Precis som THK han är nog supersugen på saftiga köttbullar hela tiden. Och det är han värd. ?

  Underbara Clara skrev ett inlägg en gång om grejer hon hade hade negativa associationer till efter gravidillamående och det var fascinerade kommentarer. Det sjukaste var någon som köpte ett hus som nygravid och sen inte kunde sluta associera det med illamåendet, och till slut sålde huset.

  Jag får fortfarande äckelkänslor av att gå förbi ett bageri som öppnade strax efter att jag blivit gravid. Men bättre än ett helt hus.

   Då kanske man ska ta sig själv i kragen, sluta älta och rycka upp sig i stället för att sälja huset. Känns som att det var något annat som var problemet där.

    Ja va fan.

    Med tanke på hur mycket jobb för en själv att flytta så får man väl gissa att hon försökt med att ”ta sig i kragen” men misslyckats med det.

    Tyckte det vad bjussigt att dela med sig av så så andra (jag) fick skratta lite. Men klart det är absurt, fattar inte heller att man inte lyckas lära om. Kanske hade hyperemesis eller något sånt svinjobbigt iofs.

     Blir jobbigt om det är sambon eller tidigare barn man sammankopplar med illamåendet då.

     Kan man sälja ett hus kan man nog dumpa honom också.

      Haha nej men det tror jag nog ändå inte… Skulle tycka att det var ca ett 1000 ggr större beslut att dumpa min sambo än sälja mitt hus. Ett hus är ändå bara en (stor) sak.

       Fast mindre jobb för en själv om det är han som flyttar. Jämfört med att sälja och köpa nytt hus alltså.

  Jag var gravid ett kort tag (genomgick en abort i vecka 9-10) och mitt craving blev Haricot verts bönor på burk ? Jag som under hela mitt liv älskade marabou mjölkchoklad kunde inte äta det mer. Än idag är det så svårt att äta det och gör det om ens 3 ggr per år. Medan mina bönor kan köpas in konstant fortfarande ?

  Jag tålde inte lukten av kaffe. Och (det här är SÅ märkligt) – jag kunde inte titta på löpsedlar i butikerna. Det hade INGET att göra med vad som stod på löpsedlarna, det var nåt med de stora svarta bokstäverna på ”postern”, det bara vände sig i magen av obehag. GAAAHH!!

  Jag är gravid nu och har fått en illamåendetrigger på blommor. Så varje gång jag ser en blomma så sköljer illamående över mig ? Blir en kul sommar!

  OT: Gillar hur Bianca jämför Sveriges demokrati med restaurangbesök.

   Och hitta någon som klagar lika mkt på sina hundar som Bianca gör. Dom skiter inne, kan inte gå i koppel m.m. Ett tips gumman: Uppfostra dina jävla hundar ist för o klaga.

  Cravings när det begav sig: kokt korv med bröd, köttfärsås på burk, signalkräftor och caesarsallad.
  Icke-craving: stekos (matos), kakor, bullar och andra sötsaker.

  Jag kunde äta clementiner, lussebullar och absolut inga mjölkprodukter så till mat antingen sushi eller typ någon wok. Det gick det med, slutade på 7 kg upp totalt och två veckor senare 10 kg under startvikt som gravid. Den kosten rekommenderas inte.

  Gravid- och menscravings är bara en anledning att ”få” äta ohämmat. Ät vad och hur mycket ni vill, ni behöver ingen ursäkt.

  Detsamma gäller hormonsvängningar som bara är en anledning för att få bete sig som skit.

  There, I said it…

   En del kanske en del inte. Tror inte min vän som åt (oanvända) disksvampar ville vräka i sig. Eller jag som slickade på och levde på morötter och citron.
   Men allt är relativt natuligtvis.

    Haha gud slickade på sten.
    Nope jag går och läggee mig nu, kan inte formulera en tanke en mindre en tanke

   Antar att du är en man? ? Eller bara jävligt lyckligt lottad som inte lider av tex pms/pmds osv.

    Jag har faktiskt väldigt jobbig pms men tar inte ut det över andra.

     Din kommentar här motsäger det lite. Bara för att du inte upplever samma sak som andra innebär inte det att det inte kan finnas.

  Jag tappade helt suget på choklad (som jag typ kan leva på annars) och även te. Jag älskar te! Dricker säkert 4 stora koppar om dagen i normalfall. Kunde inte alls dricka det på 10 veckor…

  I början av min graviditet kunde jag inte ens titta på matbilder på instagram utan att må illa, det bara vände sig i magen. Matos gick inte heller, och kunde vara sugen på all möjlig mat, handlade och sen mådde jag illa och kunde inte äta det.

  Jag tappade helt suget för te och det älskade jag tidigare, men som gravid blev jag bara äcklad av varma drycker. Kunde inte ens dricka vatten som stått en liten stund i glaset, det var tvungen att vara iskallt. Med undantag för hamburgare gjorda på högrevsfärs kunde jag inte heller äta nötkött och det består än idag 2 år senare.

  Mina cravings var stuvade makaroner, hallonsoda, Lay’s sour cream & onion-chips och egentligen mat generellt. Det var så underbart att vara hungrig efter ett år med fertilitetsbehandling och tappad aptit på grund av alla mediciner!

  Mer lättkränkt och foliehatt än Egoina är nog svårt att hitta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.