För stora krav på ideellt arbete?

Vid Din Sida expanderar sin verksamhet till Göteborg. Sedan 2016 har Vid Din Sida bedrivit soppkök för äldre hemlösa i Stockholm, och 2020 öppnade de dörrarna till Gården: Sveriges första fritidsgård för pensionärer som är hemlösa eller har dålig ekonomi. Nu expanderar de sin verksamhet för att kunna hjälpa ännu fler, och öppnar Gården Göteborg.
Bildkälla: Cision

Hörni, jag måste fråga er andra också. Tina, en av mina läsare, som jag har full respekt för, tycker att våra krav på volontärer till vår Gård i Göteborg är väldigt tuffa:

”Oj, vilka krav som ställs på blivande volontärer som ska jobba ideellt! De liknar ju de krav som ställs på kvalificerade heltidsanställningar!”
[…]

ÄR det för stora krav att man ska brinna för äldre, att vara prestigelös, fungera i ett team? Sen att det är ett stort plus om man kar körkort och kan laga mat och baka, kanske anses som tuffa önskemål … eller? // Monas Universum 

Monas Universum tar upp en intressant sak på sin blogg.
Välgörenhetsorganisationen Vid din sida söker volontärer till sin satsning ”Vår gård” i Göteborg och Mona skrev ut vilka förväntningar/krav man har på de som söker:
”Vi vill INTE ha några dagsländor samt att du fungerar mer än bra i ett team och är prestigelös.
Vi ser gärna att du är en engagerad själ och att du brinner för äldre människor. Kan du köra bil och är bra på att laga mat/bak så är det ett megaplus!”

En läsare ska då ha kommenterat att kraven är att likställa med de som finns vid en kvalificerad heltidsanställning.
Vi vet ju alla sedan tidigare att människor som fyller läpparna inte går att anställa eftersom de kommer ha en arbetsmoral som är under all kritik (läs här om du inte förstår) men är det verkligen så orimliga krav som ställs på volontärerna? Att man inte ska hoppa av efter några gånger bara?
Enligt Mona så är ju en av anledningarna att de hemlösa/fattiga pensionärer känner sig otrygga när det är för många olika ansikten i soppköket, och att VDSs mål varit att inte bara ge pensionärerna mat och kaffe, utan att de på riktigt ska känna sig sedda och får en identitet.

Jag tycker nog faktiskt att kraven känns helt rimliga, precis som de allra flesta i Monas kommentarsfält. 
Vad tycker nu?

80 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Att vara engagerad, prestigelös, funka i grupp och kunna laga mat är väl typ minimikravet för att ens vara en vuxen människa…

   Ja men typ! Min första tanke var att oj vad lätt att få jobb om det fanns jobbannonser som bara krävde det där.

   Haha, spot on! ?

  Jag skulle älska att baka och laga mat åt gamla. Och jag är rätt bra på det med om jag får säga det själv. Synd att initiativet finns i Göteborg.

   Det finns säkert liknande initiativ även i övriga delar av Sverige, så det är bara att söka.

    Ge gärna exempel!

     Varför ska jag ge dig exempel på något du kan hitta själv?

      För att hjälpa en människa göra gott? Herregud, tar du timlön eller? Orka spela viktig när någon bara vill ha exempel, du kanske sitter på något supertips?

       Fast hen vet ju för det första inte ens vart du bor.

       Du lär knappast få hjälp med den tonen.

        Jag är inte samma person som frågade, jag tycker bara att du beter dig som en röv.

         Jag tycker inte alls att dunder beter sig orimligt. Det orimliga är väl snarare att vilja ha sjukt ospecifika ”tips” och sedan bli otrevlig. Vill ni ha en lista över välgörenhet i hela Sverige alltså, eller kan ni åtminstone vara lite mer specifika? Eller så googlar man helt enkelt välgörenhet + namnet på sin egen ort.

          Men Jesus, man kan hjälpa till?? Personen kanske är villig att resa i sommar för att volontära? Men ni verkar ju inte vilja det. Det handlar väl om utsatta människor, inte era bisarra egon?

           Nu tolkar du in väldigt mycket själv här.

   12.06//
   Hon jobbar ju T- bana i Sthlm
   Det finns här med

    Alla bor ju inte i Stockholm eller Göteborg för den delen heller. 🙂

    ”Finns ju här med” var det mest Stockholmscentrerade jag läst på länge….

     Var väl ändå ett någorlunda relevant svar på ett påstående som antydde att det bara fanns i Göteborg.

     Tycker jag, som ändå inte bor i Stockholm.

  Tror det är hon de uttrycker sig generellt som ofta inte är optimalt. Värre var väl att annonsen saknade i princip att övrig relevant info. Sedan är det udda att besökare gör sig icke besvär om det inte är en kändis, kompis eller anhörig till volontär.

   Varför ska det besökas?

   ”Sedan är det udda att besökare gör sig icke besvär om det inte är en kändis, kompis eller anhörig till volontär.”

   Precis!

    Du menar alla hennes käcka vänner med smeknamn som fixa-Janne, snygga-Stina, pigge-Fritte osv osv……
    Borde vara så att man beundrar Mona för denna bedrift att hälpa ändå kan iallafall inte jag låta bli att reta mig på
    hur hon framhäver sig själv i bild och de där gapskratten som ser så onatutliga ut att man vill spy,

    Nästan som hennes grimaser………

   Fast så konstigt är det väl inte? En volontär som tar med sig en kompis tar väl antagligen på sig att vägleda personen under dagen så hen inte blir en belastning. Kändisar är bra för de kan sprida budskapet och nå ut till fler, som kompensation för ett kortsiktigt commitment liksom.

    Ja, kändisar kan vara väldigt bra gratis marknadsföring vilket gör att man får in mer pengar och kan rekrytera fler volontärer. Inget att vara snarstucken kring.

    Fast de säger ju att de äldre blir otrygga osv med främlingar. Kompisar och kändisar är också personer de inte känner. Handlar inte om belastning utan om hur de motiverar.

     Dottern har hon tagit med sig dit. Det går jefligt bra.

  Tycker väl isf det är hur hon skriver, ”fungerar mer än bra, och vara prestigelös”. Alltså ”mer än bra”. Det vet man ju inte förrän man träffat sitt team tänker jag ? Men förstår hur de menar såklart.

  Och även ett sådant yrke bör ju vara som vilken anställning som helst, förstår inte varför kommentaren tycker det är för höga krav. Bara för det är volontär och ideellt betyder det inte att det är något dåligt. Men hen kände sig kanske trampad på en öm tå ?

   Prestigelös? Vad menas med det?

    Ja men eller hur?! Hatar den formuleringen i jobbannonser.

    Förstår ni inte det på riktigt?

     Nej. Du får gärna förklara.

  Verkar orimligt om man ska ha allt det. Det handlar väl om ledarna för teamen som sätter ihop människor med de olika kvalifikationerna. Alla måste väl inte ha körkort eller kunna baka – och vad är det förresten det kan man väl lära sig. Elle grejen med volontär är att man ställer upp när man kan – väl?

   Det står inte att man måste ha körkort.

    Det står att det är ett stort plus om man har körkort.

     Precis. Inget måste.

     Som ovan säger, inget måste alltså. Men även om det hade varit ett måste, så är det väl fortfarande inte orimligt? De söker ju volontärer baserat på vad de behöver – behöver de någon med körkort så kommer det inte fungera att ta in en volontär som inte har körkort. Det är ingen diss mot den utan körkort eller något, utan hela poängen är ju att volontären ska vara där för att hjälpa verksamheten med det som behövs, inte att verksamheten ska ta in volontärer bara för att folk ska få känna sig duktiga. Det finns massvis med sätt att engagera sig som volontär, kan man inte bistå med det som efterfrågas så kollar man vidare bara där man bistå med något.

   Ja, grejen med att vara volontär är såklart att man ställer upp när man vill. Men organisationer kan ju säga vilken typ av volontärer de söker för att deras verksamhet ska fungera bäst – och då kanske inte alla längre kan ställa upp på det. Det är väl helt okej, bara rimligt ju. Finns de som ställer orimliga krav, men de som stod listade här var väl ändå knappast orimliga? Helt normala grejer. OOm man vill vara volontär så vill man ju rimligen bidra med något positivt och där man kan göra nytta, att komma in och inte kunna det som faktiskt behövs gynnar inte någon – mer än möjligen egot hos personen som försöker vara volontär.

   Nej man kan inte ”vara volontär” hipp som happ och ”ställa upp när man kan” det är ju utsatta människor man ska jobba med klart de har rätt att bli bemötta av rätt människor som är på rätt plats

    Ja precis, det är ju en annan grej om man ska plantera träd eller nåt. Bara för att vid din sida arbetar ute på gatorna betyder det inte att det liksom är fritt fram för alla. Det är ett stort förtroende. Kan man inte ställa upp under en längre tid men verkligen brinner för organisationen och deras arbete så finna det ju andra sätt att bidra, till exempel genom att samla in pengar. Det är ju inte som att folk inte FÅR hjälpa, bara att just till denna känsliga roll krävs stort engagemang.

  Har bloggbevakning ”sommar”torka……………?

   ”kanske”

   Tycker Camilla gör ett bra jobb som håller igång den här bloggen med fyra inlägg om dagen ändå fast det kanske inte händer så mycket.

    Ja helt otroligt att hon inte tar semester utan fortfarande håller igång

  Inte orimliga krav, men kan man verkligen ha så mycket krav på volontärarbete? Tänker mest på att man gärna ska ”blir en i gänget” och lägga flera år bara på att lära känna folk… Vem vet vad man gör om några år, eller ens om 6 månader? Ens arbetstider kanske förändras. Man kanske får barn. Man kanske flyttar… Tycker det är fint att de är några som kan lägga så mycket tid på det, men viktigast borde väl ändå vara att det finns folk på plats som kan dela ut mat och förnödenheter till de hemlösa? Inte hur många gånger just den personen träffar varje hemlös…?

   Det beror på skulle jag säga. Om de hade brist på personer överhuvudtaget att ens hålla verksamheten i liv, såklart de då måste se till att sänka kraven på vad för volontärer de söker. Men är man inte i den sitsen alt. vet att det är många som är intresserade av att vara volontärer, då har man ju ”råd” att söka efter en mer specifik volontärprofil – för att fortsätta utveckla verksamheten på bästa vis.

   Självklart kan situationer oväntat uppstå, men om man vet i förväg att man enbart kan vara på plats några enstaka gånger för att sedan säga upp sig, så är det ju bättre för alla inblandade att man inte söker tjänsten/placeringen.

   Det gäller oavsett om det är en betald tjänst eller volontärarbete.

  Det är klart det är rimligt, tackar du ja till ett arbete – avlönat eller oavlönat – så gör du ditt bästa. Det är ju inte pengarna som sätter ambitionen, då är man lite fel ute.

   Fast att göra ett bra jobb är det väl ingen som har ifrågasatt? Du kan ju göra ett bra jobb ifrån dig även om du bara kan hjälpa dem i 2 månader.
   Monas ”Det tog 3 år att bli vän med *hemlös*”… Jo fast alla kanske inte har den tiden att lägga på att bli vän med de hemlösa. Tror det är svårt för de flesta att veta innan hur länge de kan jobba med något liksom.

    Det kan man säkert, men du måste se det från verksamhetens sida också. Från volontärens/utomståendes perspektiv så kan det såklart se ut som att det är kräset att tacka nej till all hjälp som erbjuds, även om det är tillfälligt. Men organisationen vill ju samtidigt säkra att verksamheten drivs så bra som möjligt, att den är stabil och att det den tillför gynnar på bästa sätt. Om de vet att det inte fungerar särskilt bra för just deras verksamhet att ha personer som kommer och lämnar ofta, så är det ju bara rimligt och bra att de säger i förväg att de söker personer som kan stanna en längre tid. Kan man inte göra det, så söker man sig till något annat bara så får någon som kan göra det fylla den volontärspositionen istället.

    Det beror ju på vilken typ av verksamhet det är och Mona har fått den erfarenheten att det är bra med bekants ansikten för de som de hjälper. Det finns ju annat att göra om man inte har en aning om man kommer kunna jobba i mer än ett par månader? Organisationen är ju till för de som de hjälper, inte för att stilla folks behov av att hjälpa till.

    Fast Mona har ju indirekt själv nytta av att frivilligt tillbringa sin tid hos VMS…

  Dock har många ideella organisationer extremt höga krav. Jobbade ideellt som Social Media Manager för Svenska Djurambulansen för några år sedan. Det var så höga krav så jag hann inte med mitt jobb. Det var att vara med överallt och gärna skriva sent på kvällarna och flänga fram och tillbaka som en blådåre.

  o.t. Tapeterna på ingrosos nya resturang är så fina.
  Särskilt ”Palm House” från Osborne & Little. Finns även tryckt på menyerna.
  Är det fritt fram att använda ett artwork så eller köper man rättighet till det, nån som vet?

   De måste ha tillstånd från O&L för att få använda mönstret till annat än tapeterna. Om de sen behöver betala för det är upp till O&L . Annars är det ett varumärkesintrång.

    Då har dom säkert det får vi hoppas.

     Hoppas inte ?

  gabjoss ska göra brösten samt att hon har avslöjat vem pojkvännen är nu! väntar på ett inlägg 😀

   Så länge hon inte gör dem som ett samarbete så får hon göra vad hon vill med sin kropp…?
   I perfekt värld är alla nöjda och glada med hur de ser ut, men så är inte fallet, men jag väljer att lägga min fokus på reklamsamarbeten för plastikkirurgi.
   Mitt råd är alltid att berätta om sina operationer, särskilt när det är någonting så himla uppenbart som ett par bröst.

    Bra svar och håller fullständigt med ?? hon får göra vad hon vill med sin kropp.

    Du är ju dock bra på att driva häxjakt om folk med dubbelmoral, men det kanske inte gäller dina favoriter?

     Stämmer inte alls?

  Helt rimliga krav!

  Ärligt, en org bör ha en grundläggande utbildn f sina volontärer. Att ”brinna för äldre” är faktiskt inte ett seriöst krav. Välgörenhet ska inte bygga på kändlor utan sunt förnuft och ett kallt huvud.

  Låter rimligt? Förstår inte problemet, något måste man ju kunna kräva även av volontärarbetare?

  Däremot upplever jag att folk ibland har höga krav på sådant man skänker bort. Jag försökte ge bort en tv-bänk för några år sedan i en fb-grupp. Flera personer kommenterade ”finns denna kvar?” men när jag sedan svarat ja så slutade de höra av sig. En person ville hämta den men dök aldrig upp den tid och dag vi bestämt och svarade inte på meddelanden. En annan ”kan ta den men vill få den hemkörd” – Öööh? Och till sist fick jag riktigt arga aggressiva meddelanden från en tjej som gick loss på att jag fortfarande hade annonsen uppe när den redan paxats (av personen som aldrig hämtade den!). Hon var riktigt arg och nästan hotfull för att jag var ”oseriös”? Jag förstod ingenting. Ställde ner bänkjäveln i förrådet och svor på att aldrig försöka skänka bort något igen till främlingar på fb. :/

   Det enda av det som skulle kunna vara ett krav är väl personen som ville ha den hemkörd?

    Ja, det var fel ord att använda. 🙂 Mer att folk var allmänt jobbiga och ställde till besvär när jag kände mig givmild och schysst hehe.

   Mina tips:

   1. Skriv ”först till kvarn” och låt de som vill hämta upp vara drivande.
   2. Svara inte ens på folk som skickar iväg automatmeddelandet ”finns varan kvar?”, skänk istället till den som verkar mest angelägen
   3. Tänk inte att folk ska vara tacksamma, utan tänk att du skänker dig slänger för att det känns bra för dig själv.
   4. Om någon är dryg, blockera dem utan skrupler!

   🙂

    Vet du vad mitt bästa tips är till alla som också råkat ut för knäppisar på sådana sidor? Lägg inte ut billiga/gratis grejer i grupper och marketplace utan på din egen fb-sida så enbart vänner kan se! 😉 Flera bekanta, fd kollegor, m.m. har varit och hämtat TV, lite kläder, väskor nyligen helt utan att orsaka problem. Tror man beter sig bättre om man är bekant med en person snarare än total främling hehe. 🙂

   Blocka arga så fort som möjligt. Vissa kan inte bete sig och har varit så hela livet. En liten nominellsumma på en hundralapp kan avskräcka opportunister som instinktivt tänker gratis är gott men som egentligen inte vill ha prylen.

    Ja vissa är knäppa i grunden… 😛 Numera lägger jag bara ut på min egen fb-sida till vänner/bekanta. Fungerar mycket bättre.

  Har man lätt att hitta volontärer kan, och bör, man ställa höga krav (inte för att det där var så höga krav? I princip att man ska bara seriös). Det är man skyldig organisationen/ ändamålet. Eftersom vid din sida är så pass uppmärksammade har de antagligen svängrum att ställa en del krav. Får de mycket ansökningar tycker jag gott de kan höja kraven ännu mer. Det viktigaste är ändå ändamålet, inte att alla känner sig välkomna att bli volonärer.

  Vill man volontära någonstans med lägre krav och mindre åtagande finns det gott om organisationer för det också.

  Kanske lite konstigt utformad ”annons” men inte orimliga krav. Tror tyvärr det finns en hel del som tänker att man som volontär kan komma och gå som man vill. Att organisationer borde vara tacksamma bara man dyker upp någon enstaka gång. Att man inte behöver ha något att erbjuda. Men varje ny person ska ju investeras i och verksamheten ska planeras. Ska den dessutom byggas upp ytterligare är det ju otroligt viktigt med många självgående och pålitliga volontärer som kan vara ryggraden i verksamheten.

   Precis det här! Jag var med och drev en ideell förening i flera år men det är så svårt när det finns en hel drös människor som säger sig vilja ställa upp som volontärer men sen faktiskt aldrig ställer upp eller gör det riktigt dåligt, skiter i regler och rutiner och istället bara muttrar om otacksamhet. Så vi försökte redan i rekryteringsstadiet sålla bort och vara väldigt tydliga med vad som krävdes (typ ”Snälla sig till om du inte tänker dyka upp så vi kan ta in någon annan”). Det är också så himla tråkigt för alla fantastiska volontärer som jobbar och jobbar men till slut inte orkar på grund av de där som bara vill vara med för att det ser bra ut att volontära…

    Usch så synd om folk tillslut inte orkar pga sånt. Jag tror att folk verkligen har en vilja att hjälpa andra. Men att mycket annat i livet kommet emellan och att just organiserat volontärarbete inte passar de flesta. Det är ju något helt naturligt att vilja hjälpa när man ser någon som har det svårt men man måste hejda impulsen att signa upp sig som regelbunden volontär på fronten och fundera hur man själv kan bidra mest. För i ärlighetens namn, visst är det spännande att komma on i en organisation, träffa nya människor, lära sig on projektet, lära sig arbetet och se det positiva. Men hur ska man prioritera med deadlines på jobbet och allt annat runtomkring? Kommer man tacka nej till grillfesten den där härliga kvällen för att stå i ett soppkök? Hur hanterar man allt det jobbiga, när folk inte bara är tacksamma och glada, när problem måste lösas, när det drar ut på tiden. Kort sagt, var på priolistan i ditt liv kommer volontärarbetet? Som oavlönat kommer det lätt långt ner och jag håller med om att man iallafall måste försöka sålla bort dessa människor. Jag tror verkligen inte fe vill något illa, bara inte tänkt igenom det ordentligt.

  Annonsen ger ett oseriöst intryck. Den verkar ihopskriven i en busskö. Bara en sån sak som att inleda annonsen med vad de inte söker.

  Men vad i allsin dar är syftet med att skriva om vad en uppenbar idiot tycker?

  Reaktionen är bara för förutsägbar. Medhållet är lika massivt som frågan är okontroversiell. Det är klart, billigare sätt att väcka mobbens moraliska indignation får man leta efter, men frågan kvarstår.

  Är det så att organisationen tvivlar på sin rätt att ställa vilka krav de vill? Om de enbart söker vänsterhänta piloter med snällhetskomplex så är det väl upp till dem.

  Varför lyfter ingen att Marcello och Emilia sålt huset efter enbart en månad? För mig känns de som att hon då inte ens gett de en chans, varken att lära känna folk eller trivas.

   Men guuuud, du/ni har ju tjatat om detta under varje inlägg ? Varför är det nåt att lyfta? Hon trivs inte och vill flytta till Vasastan. Låt dom! Ingen har med det att göra, låt folk flytta en gång i månaden om dom vill.

  Mamma jobbar som volontär åt brottsofferjouren och de har också som krav att ens plan är att vara kvar ett tag. Volontärerna får utbildning och sånt innan de hamnar på golvet.

  Det var väl mest tonen i kravtexten man reagerade mot och inte själva kraven. Sen kan man väl tycka att pensionärer istället ska ha en dräglig pension att leva på istället för att vara föremål för godhetsknarkare men det finns ju även en del seriösa volontärer i organisationen. De som säger minst och bara jobbar på är de som verkligen bryr sig.

  Låter absolut inte som för höga krav. Själv jobbar jag ideellt på ett katthem och det går väldigt mycket tid till att lära upp nya volontärer, så om en volontär endast vill jobba några veckor och sen sluta, så hade det varit bättre om volontären inte kommit och ”volontärat” alls. Många av våra katter är skyggisar som tar lång tid på sig att lita på varje enskild människa, så för katternas skull är det bästa absolut att slippa nya människor var och varannan dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *