Man kan prenumerera på grönsaker från Underbara Clara

Bildkälla: Underbara Clara blogg

Era rekommendationer är det som är allra mest värt för oss – och vi är SÅ tacksamma till alla er som tipsar vidare!

Nu är det i alla fall så att vi har en grönsakslåda och en grovsakslåda man kan välja att prenumerera på. Jag tycker man ska ha båda för då blir det mer “på riktigt” (dvs att det närproducerade faktiskt utgör en större andel av ens matintag) plus att man får rabatt! Att handla så här från superlokala, små aktörer är att göra en stor insats för sin närmiljö, den biologiska mångfalden och för klimatet. // Underbara Clara

Clara och hennes man driver ett företaget Martorps mat som erbjuder en prenumerant-tjänst på grönsakslådor och grovsakslådor.
Det verkar fungera lite som en Glossybox, man vet aldrig riktigt vad man kommer få i sin låda utan det får bli en överraskning när man öppnar den.
Prismässigt ligger deras grönsaker på ungefär samma nivå som ekologiskt i butikerna, men de får inte kalla odlingen ekologisk trots att de odlar på det sättet – eftersom ekologiskt är en certifiering som är väldigt kostsam för en liten producent som dem.

Jag tycker det låter supertrevligt!
Vi äter väldigt mycket grönsaker i familjen men riskerar att köpa samma produkter av gammal vana, och då är det ju jättekul att få hem lite oväntade godbitar i en låda.
Enligt Claras inlägg så följer det med recept i varje låda, med förslag på vad man kan göra med grönsakerna.
Så här kan en låda se ut.

Jag hade LÄTT testat det här om jag bodde inom rätt område.
Grönsaksleveranserna kommer varannan vecka, enligt Claras inlägg, men man kan boka av sin leverans om man tex är bortrest! Och man får det hemkört till dörren med elcykel eller elbil.
Även i byarna runtomkring Umeå så som Vännäs, Sävar, Obbola, Flurkmark, Tavelsjö, Vindeln mm…

Någon av er som testat? 
Ett tips från mig, till dig som vill testa lite andra grönsaker eller frukt – köp en ”svinnlåda” – alltså lådor med missfärgade eller lite kantstötta grönsaker eller frukter som brukar säljas till ett väldigt billigt pris i storpack.
Där i kan man få med lite vad som helst att experimentera med.
Bra, billigt och mindre svinn!

32 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag skulle inte kalla vare sig obbola eller Vännäs för byar. Det är samhällen.

   Vad är skillnaden på by och samhälle förutom ingenting?

   Okej

   Va äne för pjöller.

    Testa Årstidernas eller Karmas grönsaks och fruktlådor!

   Vännäs är ju till och med en egen kommun. Obbola skulle jag nog dock kalla by.

   Jag säger bara: äntligen är Vännäs erkänt som en by!!!

  Har sett att Lidl kan ha sådana där lådor/påsar med blandade grönsaker eller frukt som de säljer billigt.

   Jag brukar köpa såna och har gjort riktiga kap. På mitt Lidl lägger dom dit även blombuketter, blommorna skänker jag vidare till en äldre bekant som blir alltid så glad. Lidl säljer även överblivna bake-offgrejer för 10 kr/påse, har fått så mycket gott i dom påsarna också.

   Såna här påsar/lådor säljes även på ICA, Willys och Hemköp (dock är Hemköps påsar något mindre, brukar väga ca 1 kg, men de är också billigare och kostar bara 10 kr/st. På ICA kostar påsarna 30 kr och på Willys kostar lådorna 20 kr, likaså påsarna på Lidl).

    Så smart av affärer att erbjuda såna fyndlådor, tidigare brukade jag ofta köpa mat med kort datum, nedsatt 50-75% men nu är som det som bäst ”endast” 33%.. och visst, alltid något men blir inte så många kronor man kan spara om det inte råkar vara något superdyrt som en oxfile tex 😛

    Men så osmart av Lidl att ställa sånt UTANFÖR kassorna. Vem orkar köpa när man redan betalat?
    Men typiskt Lidl.

     För att folk annars byter ut eller lägger i andra grönsaker och frukter i påsarna, även av den anledning som Willys har sina väldigt inplastade (iaf på ”vårt” Willys) därför har Lidl sina utanför kassorna / lovar att jag är kul på fest

   Även på vissa Ica.

   Willys också

  Jag vill helst plocka själv det jag ska köpa. Då vet jag vad jag får.

   Samma här! Jag är med i ett liknanade kooperativ, men ber att få hämta själv (mer sällan).

  Det framgår inte tydligt att detta är reklam så det bryter mot marknadsföringslagen. Nu kommer du få böter

   Böter? ???‍♀️

  Jag odlar själv och blivit helt besatt! ?nså rogivande att påta i trädgården.

  Är jag dum eller vad är grovsaker? Googlade men fick inget svar?

   Gissar på grova grönsaker? Alltså morötter, kålrötter, rödbetor, rotselleri osv

    Alltså rotfrukter?

    Jo det verkar som något sånt. Potatis också. Trodde det var ett uttryck jag missat helt men det är bara de som använder det. Smart dock!

  Rekoringen är att rekommendera! Finns i de flesta städer nu och där beställer man direkt från bonden via facebookgruppen. Det finns allt från ägg, grönsaker, kött, sylt, bullar osv. Kan varmt rekommendera detta 🙂

  Kostar väl inte alls så mycket att certifiera ekologiskt? Några tusenlappar beroende på vilken märkning som används. Och mindre pris om producenten är liten? Känns ju som om man kan skippa att köpa nya klänningar istället 😉 eller vad är en ekomärkning värd idag? Förstås granskas företaget en gång i året, mer än så vet jag inte.

   Jag är också irriterad och har kommenterat UCs inlägg och skrivit till Camilla.
   Vi är mindre än Marstorps Mat och har valt att certifiera vår gård. Kostar typ 10 000 kronor per år men vi vill ha en extern revision av vår verksamhet samt stödja den ekologiska utvecklingen i samhället.
   Blir så jävla irriterad på folk som snyftar fram att de är ekologiska men inte får kalla sig det för det är för dyrt. Så då är det ok att sälja svart fast det är i princip vitt fast skatt är för dyrt?
   Nej, du får inte kalla dig ekologisk för du är inte ekologisk. Camilla som driver sin blogg mycket på att influencers (inte) följer reglerna bara rapar samma budskap…. grrrrrrr

    Jag undrade också över om de slipper mellanhänder och den ekologiska märkningen, varför blir det lika ”dyrt” som eko-märkta grönsaker?

     Ja, snacka om att plocka russinen ur kakan…

     Och är så besviken på Camilla som annars snabbt är framme med pekpinnen men nu tom upprepar. Undrar om hon nånsin skulle skriva om hur en influencer egentligen borde betala skatt för gåvor men inte gör det för det blir för dyrt eller liknande.

  Prenumererar faktiskt på tjänsten från Marstorps mat och har gjort det sedan starten. Det är klart värt pengarna och får alltid recepttips med varje låda.
  Kompletterar med köp via rekoring och/eller besök på Bondens marknad. Gillar att man får veta nån dag innan vad leveransen innehåller så det blir inte en så stor överraskning.

  Tråkigt att det ser ut att komma i plastpåsar och plastlådor bara.

  Bor i en för liten by tydligen… ? Men älskar konceptet och köpte lokalt odlade grönsaker förra sommaren! Å som utflyttad stockholmare blir man lite extra glad när det bara är att ”hämta din kasse i ladan – det är öppet mellan 13-18 så ta den du vill”. Betongbarnet i mig vill såklart ta några kassar extra, men norrlänningen inuti sätter stopp! ?

  Det är lustigt att underbaraclaras läsare ska stötta småföretagare och välja lokalproducerat när hon själv gång på gång väljer sponsrat före småföretagare. När hon bytte kök hade hon kunnat gå till kökstillverkaren i grannbyn, men istället valde hon sponsrat från en storproducent. Leva som man lär någon? Hennes trädgård är spons från blomsterlandet trots att det finns gott om små plantskolor och handelsträdgårdar i närheten…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.