Petra Tungården i nytt säkerhetsprojekt

Så glad att kunna berätta om ett projekt som jag jobbat med ett tag tillsammans med @dhallstrand och @ludhallstensson. Bolaget heter @vaktatrygghet och jag har varit med på ett litet hörn och varit med och utvecklat en app som gör att du när som helst kan få hjälp av väktare om du behöver.

Så glad att kunna berätta om ett projekt som jag jobbat med ett tag tillsammans med @dhallstrand och @ludhallstensson. Bolaget heter @vaktatrygghet och jag har varit med på ett litet hörn och varit med och utvecklat en app som gör att du när som helst kan få hjälp av väktare om du behöver.

Så när @vaktatrygghet i höstas kontaktade mig för ett potentiellt samarbete så föddes idén om att göra någonting större ihop. Och här sitter jag idag, som stolt delägare i Vakta och jag ser framför mig att jag kommer engagera mig mycket i bolaget - inte minst för att jag vill bidra till att fler kvinnor ska kunna känna sig trygga. Det här är verkligen bara början på Vaktas resa, det som verkligen fick mig på fall är deras framtidsplaner som jag tror en förlängning kommer att hjälpa utsatta kvinnor som lever i destruktiva relationer för att få den hjälp de behöver.

Så när @vaktatrygghet i höstas kontaktade mig för ett potentiellt samarbete så föddes idén om att göra någonting större ihop. Och här sitter jag idag, som stolt delägare i Vakta och jag ser framför mig att jag kommer engagera mig mycket i bolaget – inte minst för att jag vill bidra till att fler kvinnor ska kunna känna sig trygga. Det här är verkligen bara början på Vaktas resa, det som verkligen fick mig på fall är deras framtidsplaner som jag tror en förlängning kommer att hjälpa utsatta kvinnor som lever i destruktiva relationer för att få den hjälp de behöver.

BRÅs senaste trygghetsundersökning visar att 38% av svenska kvinnor mellan 18-64 är rädda eller känner sig otrygga när de är utanför sitt hem.

BRÅs senaste trygghetsundersökning visar att 38% av svenska kvinnor mellan 18-64 är rädda eller känner sig otrygga när de är utanför sitt hem.

Jag älskar att grundaren Erik Forsbergs vision för bolaget är att den till slut inte ska behöva finnas. Han startade själv appen till följd av ett inbrott, lämnade sitt vanliga jobb för att modernisera inom säkerhetsbranschen och gör den här sortens larm tillgängligt för alla.
Bildkälla: Petra Tungården Instastory

Jag älskar att grundaren Erik Forsbergs vision för bolaget är att den till slut inte ska behöva finnas. Han startade själv appen till följd av ett inbrott, lämnade sitt vanliga jobb för att modernisera inom säkerhetsbranschen och gör den här sortens larm tillgängligt för alla. // Petra Tungården


Petra Tungården delar sitt nya projekt på Instastory, och det handlar om trygghet för kvinnor – framför allt – och kommer paketerat som ett app.
Det är alltså en betaltjänst som man ansluter sig till, som innebär att man snabbt kan få hjälp av väktare om man utlöser larmet.

Den här informationen kommer från företagets hemsida. 

Fungerar Vakta i hela Sverige? Nej. Tjänsten lämpar sig av flera skäl bäst för tättbefolkade och geografiskt avgränsade områden. Vi måste dessutom kunna känna oss trygga med att har tillräckligt med behöriga väktarresurser i ett område för att lansera där. Vi har därför valt att begränsa oss till Sveriges större städer och kommer att lansera tjänsten löpande i storstadsregionerna med start i Stockholm.

Så…
Tankar kring det här nya projektet för säkerhet i storstan?
Vad har det för potential?
Vad tror ni om genomförandet?
Skulle ni vara beredda att betala 99 kr/månanden för den här tjänsten?

142 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tycker att det är ett jätte bra grej, tråkigt att det inte är tillgängligt i hela Sverige. 🙂

   Skulle du köpa denna tjänst om den fanns där du befinner dig?

    Sannolikt, ja. Sen hade det ju varit bättre om det var gratis, så den är tillgänglig till alla.

  Ja ! Så bra

  skit. hon vill bara tjäna mer pengar.
  det är dyrt, har vi inte vaktare gratis? eller som man betalar bara för vid behov ;)?

   Varför skulle väktare vara gratis…? Är ju en tjänst du betalar för.

   Väktare är anställda av säkerhets- och bevakningsföretag. Självklart är det inte ”gratis”

    jag vet att de inte är ”gratis” men tror du att man använder en väktare för mer än 1200 sek per år? jag tror inte det.
    ring sos istället. ”gratis” är det

     Det är helt valfritt att använda den här tjänsten. Ring sos om du känner att du inte behöver den – inte svårare än så.

     Och precis alla i den här världen vill tjäna pengar. Även du – som säkert har eller har haft ett jobb. Eller har man bara ett jobb för att det är kul? För välgörenhet? haha…

     Tycker att det låter som en bra tjänst. Fördelen med appen framför sos lär ju vara att de har ens platsinformation direkt via platstjänster. De får en ”varning” innan något eventuellt sker och det blir akut, vilket gör att de är mer beredda. Och man har betalat för snabb hjälp. Inte som att du behöver sitta med sos-receptionen och förklara var du är, vad som händer osv.

      jag jobbar för att jag måste. jag har ett jobb som gör att jag går runt, kan spara en slant osv.
      petra har mer pengar än så, men mycket vill ha mer va.

      KonSUmTiOn Är DeT vIkTIgAstE

       Så alla som har ett jobb som ger dem mer pengar än det allra nödvändigaste är giriga? Hur tänkte du nu?

  Säkerhetsbranschen håller på och kommer att explodera i och med att våldsbrott och otrygghet breder ut sig och drabbar den tidigare trygga medelklassen samtidigt som polisen står maktlös. Petra har fingret på pulsen och är helt rätt ute när hon investerar i privat säkerhet. Att satsningen är paketerad med ett kvinnofokus är otroligt smart. Hon och grundaren kommer tjäna mycket pengar.
  Själv har jag valt andra lösningar för att öka min trygghet. Skulle aldrig få för mig att gå ensam ute i en storstad till att börja med.

   Vilka lösningar då blir man nyfiken på? 🙂
   Om du bor i storstad, hur lyckas du med vardagen då?

    Har flyttat från storstan och bosatt mig i ett segregerat helsvenskt område.

     Nu blir jag också otroligt nyfiken! Begår svenskar inga brott menar du och därför känner du dig säker?

      I stort sett stämmer det ja! Det är otroligt tryggt här. Det finns utländska inbrottsligor men vi hjälps åt att hålla koll i området.

       Åh vilken naivitet och vilken självupptagenhet….

        Sure, vi säger så. Men jag behöver ingen app med abonnemang för att våga gå ut med hunden 😉

         Vänta, du tror på allvar att du är skyddad från brott för att du bor i ett ”helsvenskt” område för att svenskar inte begår brott? Lol….

          Inte helt. Men nog händer det mindre i tryggare områden. Absolut.

           Fel. Det händer mindre som DU ser i den sortens område.
           Och du har inte svarat på frågan om hur du vet att dina trygga grannar är svenska?

           Hade vi ingen brottslighet i Sverige då innan invandringen startade? Levde alla tryggt och underbart på 1800-talet tror du?

          Det begås åtminstone betydligt färre brott i homogena områden där svenskar är i majoritet jämfört med områden där migranter från Mellanöstern och Afrika är i majoritet.
          Gator, innergårdar, grönområden sköts betydligt bättre och är fräschare. Det vet alla som har bott i bägge två typer av områden.
          Har vänner som bor på Nydala, Rosengård, Kroksbäck och Lindängen och det är som natt o dag i dessa områden i Malmö jämfört med få områden där svenskar fortfarande är i majoritet.
          Du hittar inte sopor nedslängda utanför fönster, betydligt mindre nedskräpat, betydligt mindre våld och problem. Som exempel var det tre skottlossningar i dessa områden bara i helgen.
          Visst förekommer det i mer svenska områden med som Limhamn sjöstad men det området har tyvärr MKB-hus där 15-20% av lägenheterna är öronmärkta åt migranter som är försörjda av skattebetalarna.

          Det är hur som helst allmänt känt att boenden i dessa områden har svårigheteher att hålla områdena rena, att kvinnor kan röra sig mer öppet och känner sig tryggare i mer homogena svenska områden. Ingen hemlighet direkt att det är som natt o dag mellan områden med gott om svenskar jämfört med områden där majoriteten är från Mellanöstern och Afrika.
          Sen vad detta beror på är en annan diskussion men jag vet vad jag tror att det beror på iaf.

           Ja samma här i staden jag bor. Oroligaste områdena är där det bor mycket invandrare. Efter flyktingvågen 2015 begicks plötsligt tre grupvåldtäkter i stan. Nu säger jag inte att inte svenskar våldtar för det gör dom. Säger bara att det blev värre här efter 2015. Det går liksom inte att blunda för gängbråk (när de drar ihop halva släkten), misshandel och att extra väktare fått sättas in på en galleria i stan för dessa invandrare hotat personalen. Sånt hände inte innan här. Eller gänget som sitter på stans största mataffär och säljer droger. Allt det är just invandrare.
           Vi var många som blev trakasserade på stan när massa, massa flyktingar kom hit. Bit norrut så har inte haft dessa problem i samma utsträckning tidigare. Jag vågade inte en gå på stan ensam på dagen när det var som värst. Eller när de fick porta en drös med flyktingkillar på badhuset eftersom de hade trakasserat och tafsat på tjejer.

         Men skärp dig. Jag bor i Göteborg, och här är det långt ifrån ”helsvenskt”. Jag har hund som jag går ut med hela tiden, och jag känner mig nästan alltid trygg. De enda gångerna jag känner mig otrygg är när svenne-puben stänger och alla fyllegubbar börjar bråka och gapa på gatan.

          Men det blir så verklighetsfrånvänt när man tar upp enskilda upplevelser sådär när forskning och statistik visar att fler känner sig otrygga och har anledning att känna så.

          Var bor du i Göteborg? Bergsjön? Hammarkullen? Hjällbo? Angered? Biskopsgården?
          Bodde 3år i Bergsjön och första veckorna var det upplopp och bilbränder nästan varje dag. Flera gånger i månaden sköts det raketer och kastades stenar mot spårvagnar. Ofta cirkulerade polishelikoptern utanför mitt hus. Sett drogförsäljning öppet, knivhuggning mitt på dagen. Bilar eldades upp hur som helst och parkeringshuset bröts upp mer än ofta. Skaffade larm och säkerhetsspray för att känna mig trygg till och från jobbet på kvällarna. Bor inte kvar sen några år och har inte upplevt något av detta sedan dess. Vänner i andra stadsdelar har aldrig upplevt något av detta. Lätt att säga att en viss stad är trygg när man inte bor där detta sker och det är ju heller inte de som känner sig trygga i trygga stadsdelar som är de som har störst rätt till sin upplevelse utan de som känner en otrygghet är de som har tolkningsföreträde i frågan.

           Men du pratar om särskilt utsatta områden. Jag tror ingen tror att de områdena är supertrygga utan minsta problem, vore de säkra och välfungerande områden skulle de ju inte klassas som ”särskilt utsatta”. Men det finns ju ett mellanting mellan Rosengård och Vellinge. De flesta områden i Sverige är inte som Rosengård etc. De är vanliga bostadsområden med vanliga människor från olika bakgrund och de är trygga.

           Men det är ju rätt uppenbart att många här är smygrasister som suckar över varje invandrare oavsett hur de uppför sig och helst vill skicka ”hem” alla som inte är fem generationer etniskt svensk och lutheran….

          Klart det fanns brottslighet men nu gör du dig dum. Även du måste inse hur viss sorts öppet våld och kriminalitet på öppen gata har eskalerat. Och jag är ganska säker på att det är bullshit att du är mer rädd för gamla fulla gubbar än förortsgängen eller den skumma somaliern som går bakom dig i parken.

           Nej det är inte ren bullshit. Det har hänt flera gånger att fyllegubbar jagat mig och min hund, försökt bryta upp porten osv. Det har aldrig hänt med en somalier. De brukar stå utanför en frisör och prata med varandra. Noll procent skumt. Men så är jag ju inte trasig heller.

          Skärp dig själv. Är 1800-talet ribban vi ska jämföra oss med? Vi har förflyttat oss framåt, nu går vi bakåt. Tipsar dig att t.ex läsa https://www.svd.se/ni-var-inte-redo-att-ta-emot-man-fran-lander-som-praglas-av-vald

      Har också flyttat från ett problemområde, till ett helsvenskt. En otrolig skillnad! Här begås inga brott! Vardagen för mig som klen blond kvinna var hemsk!! Två våldtäktsförsök, ett mobil/ smyckesrån, ett kortrån plus ett antal spottningar och okvädesord då jag var ute med hunden…

       Skillnad på att bo i ett uttalat problemområde och att tro att man bara är trygg om man bor i ett segregerat ”helsvenskt” område. Man är så säker som man kan vara nästan överallt i hela Sverige oavsett grannar.

       Jag bor i ett ”särskilt utsatt område” och har bott i andra särskilt utsatta områden (bor i Tynnered nu, biskop innan) har även bott i ”helsvenska” områden och även uppe i Norrland. Jag har ALDRIG känt mig otrygg här eller blivit störd av någon när jag är ute och går exempelvis på natten. Det finns en helt annan respekt för kvinnor här imho.

     Hur vet du att det är helsvenskt? Och vad gör du om någon som inte är ”helsvensk” flyttar in? Och vad räknar du som ”svensk”?

      Då organiserar man en härlig liten lynchmobb och kör ut personen

       Om dom begår ett brott, så svar Ja

        Och om din helsvenska granne begår ett våldsbrott? Vad gör ni då?

         Anmäler och hoppas denne lagfars och att det finns plats i dom överfulla fängelserna!

   Gud vad jobbigt att vara så ängslig…

    Jag är svensk och föredrar att bo nära andra svenskar. Av trygghetsskäl, pga värderingar och liknande. Att den absoluta majoriteten av svenskar resonerar likadant framgår av fastighetspriserna i hela landet. Att verkligheten sedan sticker några bloggläsare i ögonen är inte mitt problem ??‍♀️

     Ja precis. Det är så lätt att säga att man är för mångfald. Samtidigt finns det inte en enda politiker som är bosatt i de utsatta områdena. Godhetsknarkande hyckleri

     Och vem är svensk enligt dig?

   Själv har jag alltid kännt mig säkrare i stad än på landsbygden, och då är jag uppvuxen i en by!
   Jag känner mig som ett lätt byte på landet, här finns det mer hus runtomkring och folk i rörelse. Falsk trygghet kanske men jag föredrar absolut att vara ute sent på kvällen i en stad jämfört med på landet.

   Haha men gud. De flesta klarar av att gå ensamma ute i en storstad, särskilt i Sverige! ?

    Trevligt att du skrattar rakt i ansiktet på de många som nu faller offer för rån, våldtäkt och misshandel.

     Det är klart jag inte gör, men det är inte nåt som händer så fort man går ut själv!

  Min systerson har jobbat för Vakta och säger att det knappast finns ett överflöd av vakter. Så min undran blir mer om de kommer att anställa fler vakter för att kunna täcka in denna biten och var på priolistan står denna tjänst? D v s om de åker till ett företag där larmet larmar, kommer de då att avbryta den körningen och prioritera en kvinna som behöver skydd?

   Ja det är en bra fråga, känns väldigt lätt att råka utlösa larmet dessutom?

  Är det inte liknande hur SOS-appen funkar? ?

   Ringer du SOS för att du känner dig otrygg på gatan?

    Nä jag har aldrig behövt ringa SOS. Men jag frågade er andra om det inte va liknande. Förstår inte varför då frågar på det viset?

    Men ja. Skulle jag känna mig förföljd eller hotad så hade jag gjort det.

     Man går och tänker ständigt att det nog inte är så farligt han ska säkert bara åt samma håll eller att han som sitter för nära dig på tåget inte kommer ta på dig för inte alla män gör sånt. Men så får man oturen att ha någon bredvid sig så när man reser sig upp tar han tillfället i akt att ta på dig eller hålla fast dig och även fast du hade det på känn har du spenderat 20 min på att övertala dig själv att du överdriver och din känsla inte är berättigad, tanken att ringa 112 har aldrig slagit mig.

      Precis Anon. En bråkdel av kvinnor utsätts ju faktiskt för en våldtäkt, sexuella trakasserier eller bara en väldigt obehaglig händelse men det hjälper ju knappast alla de som faktiskt har blivit utsatta.
      Jag har själv förmodligen förhindrat två våldtäkter i mitt kvarter. Kan ju inte svära på att det hade blivit våldtäkter men med största sannolikhet var dessa ute efter att våldta.
      Ena gången bar två afrikaner på en lealös och alldeles för full kvinna under vars en arm när jag var på väg hem från svartklubben. Hon var inte direkt kontaktbar kan jag säga och de kanske var snälla som hjälpte henne hem men jag och min dåvarande flickvän fick en väldigt dålig känsla, tog det säkra före det osäkra och satte kvinnan hem i en vanlig taxi. Dessutom blev de två männen väldigt nervösa när jag gick fram och frågade om de känner henne, var de är på väg osv.
      Andra gången, vid 2016-2017 när Malmö var fullt av nyanlända och det skedde väldigt många överfallsvåldtäkter där signalementen var män från Mellanöstern och många tjejer blev överfallna av svarttaxichaufförer, var det tre jättefulla 16 åriga flickor som satt och låg halvt ute på en större gata i närheten av Nobeltorget som är hyfsat centralt i Malmö.
      Jag cyklade förbi dessa, när jag kommit 100 m längre fram ser jag en skruttig bil med fyra araber som passerar mig och kör mot tjejerna. Får en dålig känsla, stannar cykeln för att se om de kör förbi tjejerna eller stannar och de stannade. Den ena flickan satt precis nedanför trottoarkanten ut på vägen och de två andra satt på cykelbanan tre meter från henne så jag vände om och cyklade mot dem.
      De öppnar ena bakdörren och börjar prata med den extremt fulla 16 åringen som sitter ut på gatan och ber henne att hoppa in i bilen på knacklig engelska. Jag stannar ca 10 m bort för att se om de skulle köra vidare. Ena killen i baksätet är på väg ut för att ”hjälpa” flickan in i baksätet som knappt var kontaktbar. Jag cyklar fram och frågar vad de håller på med men de förstår inte vad jag säger, började bli lite aggressiva och hotfulla. Jag höjer rösten tillbaka att de nog ska se till att köra härifrån och lämna flickorna i fred och att de bara är 16 år men det verkade inte hindra dem. Jag går av cykeln och går fram och sätter mig intill flickan och först då kör de iväg i sin skruttiga bil och följer sedan flickorna till deras buss och ser till att de tar första bästa buss som går direkt hem till dem i Oxie utanför Malmö.
      Mitt ex blev själv indragen i en bil en kall novembernatt av 3-4 somalier och utsatt för väldigt hemska saker för att sedan bli lämnad en bit utanför Malmö, blåslagen och traumatiserad i princip bara sina underkläder så jag vet hur illa det kan gå och jag vet vilka svin vissa är som tror att fulla och lättklädda svenska kvinnor är tillåtet byte för ”de får skylla sig själva och ber om det”. Så snälla, lägg av med erat bullshit, ni som spelar dumma, om att det är så tryggt för kvinnor att röra sig i dessa områden, speciellt svenska kvinnor.

       Alla som inte tror att det är så här allvarligt, borde få pröva att tvångsbo i ett sånt område!

  Petra är grym! En av få influensers som kommer med egna idéer (även om Adoore är ett klädmärke som så många andra så har hon hittat en helt egen stil och kör på den) som är nyskapande och i tiden. Älskar att hon också är så ödmjuk inför allt hon gör och inte hela tiden framhåller sig som en ”karriärskvinna”. Go Petra!

   Haha … är det petra

  Att kvinnor ska behöva ha ett jävla betalabonnemang för att kunna känna sig lite tryggare utomhus…. Nej. Jag kommer inte gå med på det av ren principsak. Säkerhet ska vara GRATIS för alla men framför allt kvinnor! Om hon kan få appen sponsrad via skattemedel, sure. Men annars är det här ett steg i helt fel riktning. Jag vill väl för fan känns att väktare och polis finns för mig gratis om jag är i en hotfull situation.

   Ja de gör de ju också. Detta är en bonus på grund av att skattefinansierade säkerhetsföretag inte har tillräckligt med resurser för att finnas tillhands för alla som behöver dem (på grund av att nuvarande regering, trots att Sverige har bland världens högsta skatter, prioriterar att lägga pengarna som skulle behövas där på annat).

    Degee i bistånd till andra länder och tar emot en hel del ekonomiska migranter, speciellt alla män från mena….?

    Så de som har mer pengar och råd med ett abonnemang ska prioriteras? Wtf kul land det blir det här

   How about en app för män som känner sig tvingade till att begå övergrepp på kvinnor? Tryck på knappen, så kommer nån och brottar ner dig innan du hinner göra nåt.

    Det här gjorde min dag ?

    Extremt bra idé!

    Ella; grymt bra idé!!! Hahahaha!

  Känns mest tråkigt att man som kvinna måste betala för att känna sig ”trygg”

   Ja och inte ”bara” 99 kr i månaden utan det kostar pengar varje gång en väktare kommer till undsättning också tydligen. Bra att kunna tjäna pengar på kvinnors rädsla. Bingo var väl före med en sådan app, han och dottern har väl gjort en sådan eller iaf gjort reklam för en.

  Har 112-appen, det känns som den räcker. Alldeles gratis och jag tror dessutom man får hur många utryckningar man behöver per år utan att debiteras (har lyckligtvis haft 0 någonsin dock)

   Visst är de kanske lite smart att tjäna pengar på kvinnors rädsla. Det är verkligen synd att världens ser ut som den gör och att kvinnor skall överväga att betala dyrt för att eventuellt vara trygga när de går ut på gatan, eller ännu värre, när de befinner sig i sina hem.

   Däremot finns ju SOS, vilket gör det svårt för mig att förstå varför vi behöver denna app. Dessutom känns det lite falskt att marknadsföra denna för kvinnor som eventuellt är utsatta för brott i hemmet eller utanför. Nu bor ju jag i Finland så kan inte säga om samma gäller i Sverige men här har väktare inga som helst rättigheter att t.ex. ingripa, gripa eller på annat sätt hålla fast den som begår brottet eller som gör kvinnan otrygg. Det är ju lite farligt om man tror sig betala för en tjänst som skall hjälpa en att vara trygg men när det väl kommer till kritan är det egentligen ”bara” en annan utomstående person utan rätt att gripa eller på annat sätt utöva något mot förövaren. Med det sagt är det ju alltid bättre att direkt ringa 112…

   Jag jobbar inom socialtjänsten och har ett larm med samma funktioner som Petra erbjuder. Jag uppmanas att använda även detta på fritiden. Vilken löneförmån va?

  Ellinor Löfgren skriver att hon blir äcklad när hon ser Kardashians och hur de talar om sina surrogatmammor. Vad tycker ni om det?

   Någon som INTE blir äcklad? Vidrigt att de köper en kvinnas kropp för att slippa slita på sin egen och sedan sitter de och bossar över dem… Slaveri?

    Är väl bara Kim som gjort det? Och hon kunde ej bära fler barn, inte för att hon inte ville slita på kroppen. Sen kan man tycka att adoption eller att nöja sig är bättre alternativ

     Sen kan man tycka att det är upp till var och en. Jag vill inte adoptera, och det ska man fan inte shamea andra för.

      Får man shamea att köpa en annan kvinnas kropp? Lex Paolo Roberto

      Hur menar du? Man bör absolut prata om både adoption- och surrogatmödraskap och hur de ”branscherna” ser ut. Det förekommer massor av människohandel – Kvinnokroppar köps och utnyttjas, barn stjäls och adopteras bort eller köps från fattiga familjer eller mammor. För att folk anser sig ha rätt till att få barn…

    ”Slippa slita”.. Vet du hur många som inte hade kunnat bli mammor om inte surrogatmödrar fanns?

     Anonym 14:23
     Nu glömde du pappor, är man ett par bögar så blir der svårare. Ett lesbiskt par kan välja donerad sperma för att få barn.

     Det är inte en mänsklig rättighet att få barn

     Och? Livet ÄR orättvist. Män kan inte heller föda barn och vissa sörjer det. Man har inte rätt att få ett biologiskt barn till vilket pris som helst. Vet du något om hur handel kring surrogatmödraskap ser ut? Du kan börja läsa någon artikel om boken Hundparken av Sofi Oksanen. Fast du kanske inte bryr dig när östeuropeiska och asiatiska kvinnor offrar sin hälsa för västvärldens bortskämda rika kvinnor som kan få vad som helst bara de slänger pengar på problemet?

     Man kan ändå
     tycka att det är fel, att utnyttja en annan kvinnas kropp. Så långt får inte gå, inte ens för sin egen barnlängtan.

   Hur talar kardashians om sina surrogatmammor? Är väl också bara Kim som har använt surrogat?

   Jag är för så länge det går rätt till.
   Surrogat mamman har sjysta villkor och ett bra kontrakt och det viktigaste av allt att kvinnan ställer upp frivilligt.
   Många kvinnor kan inte få barn eller bära på ett barn. Alla kan inte adoptera eller får adoptera.

    ”Frivilligt” är ju alltid relativt dock. Många prostituerade gör det frivilligt, så att säga, men det betyder inte att det är rätt.

    + vill inte adoptera. Och det måste vara okej att känna så.

     Men man ska inte utnyttja en annan människa bara för det…

    Hur menar du med frivilligt? Frivilligt mot pengar eller gratis? Hur ersätter man oförutsedda skador som uppkommer i samband med graviditet/förlossning?

    Tror du på ”den glada h*ran” också eller?

  Jag hade lätt betalat för detta ifall det var relevant för mig och jag kände mig otrygg. I dagsläget ser jag inget behov av tjänsten då jag sällan lämnar min lägenhet om kvällarna och jag bor i ett tryggt område.

  Har väldigt svårt att tro på att servicen från tjänsten kommer att vara bra eller ens ok. Men är beredd på att bli positivt överaskad. Tror dock att många många kommer att bli grymt besvikna på en falsk trygghet som knappast håller måttet i form av utryckande väktare när det verkligen behövs.

  Tanken är god, men är den verkligen helt realistisk?

   Är det inte så att väktare inte får göra så mkt ändå? Alltså jag vet inte. Men om nån beter sig illa och en vakt kommer, så får väl den inte häkta tex? Utan tillkalla polis. Och då är ju SOS-appen bättre kanske ?

    Många blandar ihop väktare med ordningsvakter. Väktare har väldigt begränsade befogenheter och har i de flesta fall inte fler befogenheter än vem som helst. Väktaren kan i de flesta kritiska situationer inte göra så mycket mer än ringa 112 och begära assistans av polis.
    ”Till skillnad från ordningsvakter får väktare bara ingripa på samma sätt som vem som helst i samhället, så kallat envarsgripande. Det handlar om att gripa den som har begått brott, som kan straffas med fängelse, och påträffas på bar gärning eller flyende fot.”
    https://polisen.se/lagar-och-regler/ordningsvakter/

     Sant, jag har varit väktare. Vi är dessutom ”tränade” i att inte utsätta oss själva för fara. Nike-taktiken kallade min handledare det. Dvs, spring därifrån.

     En väktarutbildning är NIO DAGAR och det var mest 20-åriga grabbar där. Väktare kan göra det alla andra medborgare kan, typ envarsgripande och självförsvar.
     Väktare genomgår heller ingen fysisk kontroll och det finns inga krav på att man måste vara i god form, stark eller liknande.
     Kan bara tänka mig besvikelsen om någon tryckt på larmet och lilla jag dök upp…

      Ja, det är knappast Nationella insatsstyrkan som kommer om man håller in knappen – inte ens om man trycker tills man ”känner sig trygg” 🙂

      Haha! Man trycker på knappen och väktaren springer så fort hen kan åt andra hållet! Bra tjänst! ??

    Dom får ta med boven och dej tillsammans till polisen. Jättebra. Och där gör du en anmälan.

     Bara om boven gripits på bar gärning och det finns fängelse på straffskalan.
     Något säger mig att sådana brottslingar inte är särskilt samarbetsvilliga.
     Väktaren har inga tvångsmedel och får i så fall förlita sig på allmänhetens assistans vid gripandet.

  Spontant kan jag känna att många säkert KÄNNER sig otrygga. Det är som staden jag bor i nu. Oerhört många känner sig otrygga här, men ändå har vi aldrig haft så låg brottsstatistik som vi har nu. Både vad gäller misshandel, inbrott, våldtäkter osv. Vår polisstation har till och med stängt på sommaren. Dock finns det ju en del politiska partier som väljer att ändå lyfta saker som ”vi måste sänka brottsligheten” eller ”invandring ökar kriminaliteten i vår stad” och detta göder dels folks rädsla och känsla av otrygghet men även att företag ser det som en affärsidé att tjäna pengar på, som kanske då denna appen. Så jag är faktiskt emot denna typen av appar. Jag anser att den snarare skapar en ännu större känsla av otrygghet. Det vi istället behöver är bättre integration, minskad misstänksamhet mot våra medmänniskor och att samhället har förebilder.

   Och mer elektronisk övervakning. Färre obevakade och obemannade promenadstråk.

  Bra i nya Sverige.

   Nya Sverige?

    Det ligger väl i Amerika? Ja, där kan det säkert vara bra…

  Lite of topic, men vi provar ändå. En lägenhet säljes via hemnet på distansgatan i västra frölunda.. min första tanke är håller de distans där med tanke på rekomendationerna..asg lite halv kass skämt kanske..????

   Lite of topic? Lite? ?

   Ok anna book

  En fråga, hur gör man med de som bor på landsbygden eller långt ifrån en större stad?

   Förmodligen inget? Tänker samma. Jag är mest rädd när jag går i skogen (men älskar gå där så jag gör det ändå). Men om jag skulle bli överfallen hade då ingen hunnit dit innan det är för sent.
   Jag har ett armband med larm, även om det är en föga hjälp så känner jag mig lite tryggare.

    I skogen kan man möta både varg, björn och vildsvin om man har otur. Har man tur så går de bara vidare, har man otur så kan man bli jagad.

     Haha varken varg eller vildsvin finns här i mina trakter. Björn syns till men ytterst sällan. Så knappast djuren jag behöver vara rädd för

    ”Varför är det så svårt att vara schysst i skogen?”, som den geniale Jan Stenmark skrev.

  Kanske du ska skriva om den nya norska lagen för influensers?
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ny-norsk-lag-mot-retuscherade-bilder-i-sociala-medier

   Redan gjorts, bara att söka på sajten. 🙂

  sjuk sak att försöka sko sig på kvinnors upplevda otrygghet! hade väl varit bättre att starta någon slags ideell organisation som gör nattvandringar, försöka skapa opinion för fler väktare/poliser på stan eller ordna en kurs i självförsvar? vem är ens så rädd att man är villig att betala 1200 kr per år? knappast de som bor i utsatta områden där riskerna för att utsättas för brottslighet är störst.

  Väntar bara på att personen som brukar härja runt om att hen flyttar till Danmark med familjen ska dyka upp här igen.

  Jag fick prata med väktare idag. Och fick deras nummer. Pga man som är här olagligt. Han tafsar på mej och andra kvinnor och kommer fram och pratar snuskigt. Jävla dåre. Men har larm också. Han menar att så här kan man behandla kvinnor i Sverige. Hemskt. ??

   Men usch hur människor beter sig!
   Om du verkligen vet att personen är i Sverige illegalt kan du kontakta polisen så får gränspolisen ta hand om honom. Eller Migrationsverket om han vill söka asyl. Hur som, en polisanmälan är inte fel när folk beter sig så, om du orkar.

   Usch vad otrevligt. Jag har råkat ut för liknande. En äldre man som flytt från Syrien, som började promenera här i ett lugnt villaområde. En kväll när jag och mitt barn var ute så kom han in på vår tomt, jag tänkte att han bara inte förstod det där med att man inte går in på andras gårdar. Sen kom han närmare och började ta mig på brösten. Jag blev så jäkla förvånad, backade bara och tänkte ”händer verkligen det här”. Sen blev jag rädd, tänkte att han skulle försöka mer så jag ropade åt mitt barn (som tack och lov inte såg vad som hände) att hon skulle skynda sig in. Så vi skyndade oss in och låste dörren. Jag kände mig så smutsig, och de där vanliga skuldkänslorna. Om jag kunde ha förhindrat honom innan han började tafsa.

    Deportering av illegala som begår brott är verkligen en självklarhet.

  Så medan hjälp är på väg så ringer larmcentralen dig. Undrar hur detta kommer hjälpa om man är i ett väldigt utsatt läge?? Knappast att man vågar svara då?

  Var ju bara en tidsfråga innan kapitalister skulle utnyttja kvinnors otrygghet med hjälp av en korkad penningkåt influensa?

   Ja snart ska vi inte få gå ut om vi inte har en man vid vår sida. Jag tyckte kommentaren däruppe var bra att män som känner för att överfalla ska ha en app så han blir hämtad istället. Kanske män ska vara övervakade av kvinnor mer kpist istället ??‍♀️

   Haha vilket jävla vänsterdravel.. S.k. ”kapitalister” tjänar pengar genom att se hål på marknaden där utbud inte träffar efterfrågan.

   Vilka är det som lämnat utbudet av trygghet tomt? Jo handfallna skattefinansierade system. Hade vi inte haft skenande kriminalitet och en underfinansierad poliskår som kan hantera den situationen så hade ingen känt sig otrygg nog att vilja slösa 99kr i månaden.

   Går ju att tänka steget längre i konsekvenskedjan innan man börjar gnälla på kaaaapitaliiisterna. Där vår välfärd briserar uppstår vakuum och ej mötta behov. Där kommer privata aktörer in. De är alltså snarare ett symptom på problemet än det verkliga problemet: en ökad känsla av otrygghet i samhället, vilket fler och fler statistiska undersökningar vittnar om.

  Skulle aldrig betala för varken väktare eller larm till en central då jag vet vilken tid det tar för att någon skall komma.

  Denna någon som kommer är ingen som kommer utsätta sitt eget liv för fara för att rädda mej, om hen nu mot förmodan skulle hinna fram till en potentiell attack.

  Ett bra överfallslarm samt ett lagligt spray är bättre att investera i. Lämna ingen ensam efter eller på krogen, jogga tillsammans osv.

  En kvinna ska inte behövs gå otrygg, men ovan nämnda saker kan underlätta.

   Håller med dig helt i det du skrivit. Mycket bättre tips!

  Från deras hemsida!
  ” Vad kostar Vakta?
  Tjänsten erbjuds via ett månadsabonnemang som kostar 99 kr i månaden, då ingår även teckning av upp till tre minderåriga mellan 10-17 år samt två fria utryckningar per 12 månader” Alltså två fria utryckningar vad kostar det sen?

   ”Då ingår även teckning av upp till tre mindreåriga mellan 10-17 år”.
   Står det verkligen så? Hoppas teckningen av de mindreåriga är fin!

    Hahahahaha!!!!! Det värsta är att det säkert kan stämma! #svenskaskolaniförfall

  o.t.
  Von Chadsux’s bord
  med ”omsorgsfull ytbehandling med balanserad vithet och skapad ådring” beskrivs nu helt enkelt som ”belagd marmor med laminatyta”.

  Det blir lite svajigt när man slänger sig med ”BRÅs senaste trygghetsundersökning visar att 38% av svenska kvinnor mellan 18-64 är rädda eller känner sig otrygga när de är utanför sitt hem.”
  38 % av hur många då?

  Jag förringar inte känslan av otrygghet. Det är just en känsla och ingenting man kan argumentera emot. Men att förstärka och spela på att personer _känner_ otrygga kan leda till att fler gör det.

  Att betala 100 spänn i månaden för att man ska kunna känna sig trygg som kvinna. Fyfan.

  Känns helt sjukt att tjäna pengar på kvinnor som känner sig otrygga.

   Agree. Politisk fråga där det bör prioriteras att polisen får resurser att garantera varje kvinna trygghet.

  Jag har arbetat som väktare och ordningsvakt i över 15 år och har därmed god insyn i hur sådan verksamhet fungerar. Jag kan med all säkerhet tala om, att även om tanken med denna säkerhetsapp är god, så finns det inte ett enda bolag i säkerhetsbranschen som kommer att kunna infria de förhoppningar som finns för den stackare som behöver använda den knappen.
  Det finns inget bolag som har väktare som bara sitter och väntar på att ett ”överfallslarm” eller liknande ska ropas ut för att sedan åkas iväg på. Alla väktare i tjänst är upptagna med ronderingar hos diverse företag, i gallerior och på fasta objekt som kan vara miltals iväg från den som larmar och behöver hjälp.
  Tro mig, när jag säger att det kommer vara så mycket bättre och säkrare att slå en signal till SOS.
  Men tanken är god, den fungerar bara inte i verkligheten.
  Ännu bättre vore det ju om man hade en app som kunde varna för de med osunda tankar om att ofreda eller överfalla kvinnor…för det är ju där problemet ligger. Men riktigt så bra är det ju inte här i världen…

  Nej. Privatisera inte det som ska ingå i polisens arbete. Mordernisera, bygg ut, stärk polisen. Trygghet ska inte vara en klassfråga.

  Dessutom mycket problematiskt ur ett juridiskt perspektiv. Väktare har begränsade befogenheter jämfört med poliser. Därtill saknar väktare den kompetens och utbildning som polisen har. Najjj problematiskt på massa sätt.

  Jättebra idé. Dock så finns det ju flertalet liknande appar, som skickar sms med koordinater till utvalda vänner/familjemedlemmar om man känner sig otrygg. Typ Safeland, SoSafe mfl.

  Later som ett overvakninginstrument. Trackar appen dig 24/7? Manga anvander ej vaktarfirmor i utlandet pga att dessa ej sa sallan samarbetar med kriminella och tipsar dem om lamnliga tillfallen att sla till mot butiker.

  Är det ingen som vet att för oss som har iPhone så räcker det att trycka 5ggr på knappen som låser skärmen. Då skickas ett larm till både SOS 112 och de personer som du har valt också ska få larmet. T ex dina föräldrar, man/ fru/ bästa vänner osv. Den skickar också då telefonens position OCH mobilen börjar tjuta (för att avskräcka). Extremt mycket bättre ”tjänst” än den här. Och det är gratis! Även SOS har ju sin app 112 ned liknande funktion och det är också gratis! Jag förutsätter att Android- mobiler har liknande funktioner. Annars finns också överfallslarm att köpa på närmaste Clas Ohlsson, Kjell & Co mm

  Bara knappt 40 procent som känner sig otrygga utanför det egna hemmet? Det borde snarast vara 100 procent, av båda könen, med tanke på risken för att drabbas av allvarliga brott i dagens Sverige. Det lär heller knappst hjälpa att ha den här appen – innan du hunnit trycka vare sig hit eller dit är du redan svårt knivskuren av ”två personer som försvann på moped”.

  Hänger ni inte med i utvecklingen?

  Se till att era politiker avhyser de som framför allt de senaste tjugo åren kommit till landet och är så grovt kriminella att Sverige håller på att gå under, i stället. Läs statistiken och lär – det handlar om framför allt några ursprungsländer som utmärker sig och en god idé vore att helt enkelt kollektivutvisa dessa. Det går dessutom bra att göra det eftersom man inte givit permanenta uppehållstillstånd. Antingen det – eller så fortsätter ni att bli gruppvåldtagna, knivskurna till döds, ihjälskjutna….eller vad det nu råkar bli. Det här handlar inte om många personer som måste avlägsnas om man ser till alla som genom åren invandrat till Sverige.

  Jag skulle vilja ställa en rak fråga till Camilla som driver den här bloggen:

  Har du ett problem med att man skriver att den mycket grova brottslighet som nu sköljer över Sverige i princip dagligen hänger direkt samman med invandringen under särskilt de senaste 10-20 åren? Det finns nämligen väldigt tydlig statistik på det. Kopplat till vad inlägget handlar om skrev jag då två saker: att den här appen inte kommer att funka eftersom du hinner bli knivskuren, våldtagen, rånad eller vad det nu handlar om innan någon hjälp hinner fram (det ser jag dessutom nu att en person som jobbar som väktare påtalat) och att det rimligen är bättre att kräva att de som tillhör den grupp som begår de här allvarliga brotten utvisas.

  Vad var nu så kontroversiellt i detta?

   Jag kanske borde tillägga att anledningen till att jag frågar är att jag skrev en kommentar mycket tidigt i morse som sedan uppenbart inte släppts igenom.

   Tror faktiskt de flesta börjat inse att invandringen hänger ihop med grov brottslighet. Även om en del påstår annat. Så är det bevisat gång på gång. Till och med invandrare själva vill stoppa mer invandring när det är utom kontroll. Tycker det är vidrigt att man flyr till Sverige och tror man är trygg och sen blir utsatt för brott av andra som flytt hit. Eller att man kommer till Sverige och tackar genom att begå våldtäkter. Som tyvärr finns många fall av.
   Gängen vi läser om som tagit över en del områden är ju inte svenskar direkt.

   Jag kan verkligen inte förstå hur man kan fly från krig och sedan utsätta kvinnor och barn i flyktingläger för sexuella övergrepp. Det övergår mitt förstånd hur dessa män är funtade. Eller hur kvinnor blivit behandlade av män på flyktingboenden i Sverige.

   Japp jag blandar friskt nu, pratar invandrare i överlag och främst män.

  Ska man sitta och hålla inne pekfingret på skärmen typ hela promenaden hem och om man släpper kommer det en väktare, eller missförstår jag? Är det inte bättre att ha en knapp för att ringa väktare, verkar lite bökigt. Sorgligt att privata företag behöver tar över säkerheten som vi betalar med skattemedel för att få genom polisen. Dags att se över den organisationen om de inte klarar av sitt uppdrag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *