Egoinas gravid-frågestund

Här kunde ni läsa ett inlägg om Sandra Beijers krusidullfria frågestund kring sin graviditet, och nu har även Egoina hade en Q&A, som inte heller enbart innehåller rosa moln och magiska anekdoter, utan även en och annan brandfackla.
Hon svarar nämligen på frågor om hur hon ser på pandemin och huruvida hon kommer vaccinera sig som gravid, sina tankar om amning mm. Jag får lite samma känsla av Egoinas svar som jag fick av Sandras. Odramatiskt och sakligt, vilket inte alltid är fallet på sociala medier.

Hej! Nyfiken på hur du tänker med vaccination? Jag bor själv i Skåne och är gravid. Är nu inom åldersspannet som får boka sig för vaccinet. Jag är lite kluven och nyfiken på hur andra gravida tänkt göra ? ska du vaccinera dig?

Hade tänkt låta bli denna fråga då jag vet att jag riskerar total kaos bland kommentarerna. Säger redan nu att om du går över gränsen med din kommentar eller har tänkt posta anti-vaccin-“sanningar” eller annat som är spekulationer som presenteras som fakta så kommer jag inte att godkänna. Jag kommer inte heller att diskutera detta något mer.

Jag har i samråd med min barnmorska bestämt mig för att avvakta. Jag säger inte att jag inte kommer att vaccinera mig, men som jag känner nu avvaktar jag eller väntar eventuellt till november när bebisen har kommit. Med tanke på hur smittspridningen ser ut i Sverige nu och med tanke på att jag jobbar hemifrån, inte tillhör riskgrupp och i princip alla personer jag träffar är vaccinerade känns det just nu som ett bra beslut.

Vaccin för gravida godkändes nyligen i Sverige och jag förstår absolut dem som väljer att vaccinera sig och som sagt säger jag inte att jag inte kommer att göra det, men jag vill avvakta lite till. Det finns studier, men de jag har läst har varit väldigt små och inte ordentligt genomförda eller vad man ska säga då man enligt min barnmorska inte får göra studier på gravida och såklart inte vet långtidseffekterna. // Egoina

Egoina skriver även att hon har kompis i Norge som blivit förlamad av vaccinet, men att hon inte är en ”anti-vaxxer” men att det är så här hon resonerar just nu.

Har du några speciella tankar kring amning?

Nej. Jag har förstått att denna fråga är laddad, men jag har ingen åsikt om det. Jag vill gärna amma om jag kan, men funkar det inte så funkar det inte. Kommer inte slå knut på mig själv eller stressa upp hela familjen för att det måste vara på ett visst sätt. Dagens ersättning är ju hur bra som helst.

Vi får se vad som blir bäst för oss. Däremot ska jag göra vad jag kan för att jag och bebisen ska få goda förutsättningar. Har kollat på youtubevideos om grepp och hur man själv kan mjölka ut råmjölk. Chocken när jag lyckades få ut två droppar redan nu!! Får jag ut mer ska jag spara i frysen. Haha.

Hej!
Du skrev att du började käka d-vitamin för att försöka bli gravid… Hur åt du dessa? Dvs hur mycket och hur ofta? Och åt du extra stort när ägglossning närmade sig?
Vill nämligen också plussa…. ?

Har fått så många frågor om detta och jag förstår att ni frågar då det är jättesvårt att hitta information om det här. Har också suttit där desperat och googlat. Men det känns inte rätt att tipsa om att överdosera ett kosttillskott, jag kommer alltså inte skriva ut någon dos.

Jag tog D-vitamin varje dag och sen tog jag en stor dos precis innan ägglossning. Hur stor dos vill jag som sagt inte specificera.

Jag tycker det är svinbra att hon inte går in närmare på det.
Jag får ibland frågor kring fibromyalgi och den smärthämmande medicin jag äter, men skulle heller aldrig vara mer än bara väldigt generellt kring det.
Jag tycker det är oansvarigt att dela sådan information då behovet är extremt individuellt och någonting som endast ska resoneras kring med en ansvarige läkare.

153 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Den mest kränkta bloggaren någonsin.

   På vilket sätt då? ?

    Jag håller med ts. Hon är säkerligen en schysst och trevlig tjej. Men jag tycker hon framställer sig själv i bloggen som att allt hon gör är det rätta och gör andra människor inte som hon gör eller tycker som hon så kan hon ”inte aallss förstå” hur folk kan göra si eller så osv. Samtidigt som det ska framstå som att hon är ödmjuk och skojar. Jag vet inte, tycker det är lite översitteri.

     Det är så spännande hur olika bild man kan ha. Känner inte alls så.

     Fast va. Hon förklarar ju tydligt att hon tycker såhär men att hon förstår att andra kan ha en annan syn på saken. Läser alla hennes inlägg och har aldrig någonsin uppfattat det som att hon skulle tro att hon vet bäst och att hon inte skulle ha förståelse för att man tycker olika ? Läser du ens hennes blogg regelbundet eller är hon bara någon du stör dig på? För jag har också folk jag stör mig på och har bildat en uppfattning om som säkert inte ens stämmer då jag inte ens följer personerna.

   Nej. hannapee är nummer 1 och egoina nr 2.
   Gillar dem båda men lättkränkta är dem!

    HannaPee är inte lättkränkt. Hon säger ifrån när folk är som ettriga flugor i kommentarsfältet.

    Hannas kommentarer i blogginläggen är också lustiga. För det första ska nästan alla som kommenterar skriva på ett märkvärdigt sätt. I synnerhet de som frågar efter tips på klädesplagg vid diverse tillfällen. Det räcker inte med att skriva: Hej, jag skulle behöva tips på en klänning då jag ska på bröllop. Antar att man är för tråkig om man skriver på det sättet!

    För det andra fogar sig kommentatorerna efter Hannas känslighet i sitt sätt att utforma kommentarerna.

  Gillar egentligen Egoina men blev störd över hennes svar på vaccinfrågan. Om hon som gravid inte vill ta vaccinet, fine. Men skriva att hennes kusins kompis eller vad var blivit förlamad av vaccinet (? Finns ju flera vaccin) skrämmer ju bara upp folk. Och även argumentet ”jag vaccinerar mig inte för smittan har gått ner och alla jag umgås med är vaccinerade”… ja, smittan går ner för att folk vaccinerar sig. Blir oerhört störd över resonemanget att andra får ta risken för ens skull så man själv slipper.

   Jag med.

   Sen kan man ju både smitta och bli smittad trots vaccinerad, så egentligen är hon ju inte 100% safe.

    Det är en minimal risk.

     Fast nej. Genom att ta vaccinet minskar du risken att få svåra symtom om du drabbas av covid. Hur skyddar det andra menar du? Man vaccinerar sig för sin egen skull, inte andras.

      Tvärtom. All personal på alla sjukhus fick vaccinera sig i januari och februari redan. För sin egen skull?

       Ja, för att minimera risken att bli sjuka – främst allvarligt sjuka – för att kunna fortsätta arbeta? Inom framförallt vårdyrken är man ju mer utsatt för smitta. Alla som kunde skulle ju jobba hemifrån, det kan uppenbarligen inte vårdpersonal göra.

        Du skyddar andra eftersom det är väldigt liten risk att sprida smittan som vaccinerad. Här är lästips för den okunnige: https://www.svd.se/virolog-liten-risk-att-smitta-efter-vaccination

         Uttryckte mig klumpigt. Exempel: På mitt jobb blev 4 av 40 patienter smittade av covid trots dubbelt vaccinering. Ytterligare tre liknande fall i kommunen. Ingen blev allvarligt sjuk, men jag skulle inte säga att vaccinet är ett säkert skydd mot covid.

          4 av 40 är ju rätt lite. Och de blev inte allvarligt sjuka. Alltså gör vaccinet det det ska.

        Flockimmunitet osv? Aldrig hört? Det är viktigt att de som kan vaccinerar sig för att skydda de som inte kan.

        Jag jobbar själv på ett universitetssjukhus och mina kollegor och jag vaccinerade oss för att inte sprida smittan vidare. Det är viktigast. Det stod även i mailet som skickades ut från sjukhusdirektören till all personal, att detta var inte för vår egen skull som vi erbjöds vaccin, utan för att inte smitta våra patienter

         Jag gjorde det för dom äldre och min mormors skull. Fick min spruta i februari och har fortfarande munskydd i affärer osv när det är mkt folk. Så absolut mest för andras skull.
         Jag kanske formulerade mej lite för tokigt.

          Nejdå ? jag riktade mig till vissa andra

      Jag håller med dig. Jag vaccinerade mig för min egen skull, andras i andra hand.

   Jag tycker det var skrivet på ett bra sätt och jag förstår henne. Jag kommer förmodligen vaccinera mig men vet inte när ännu.

    Men varför väntar du då? Onödigt.

     Önskar det vore som i Frankrike, att man behöver vaccinbevis för att gå på restaurang m.m. Vill man inte skydda andra får man acceptera att man inte kan göra allt.

      Verkligen speciellt eftersom folk tycks ha tummen i röven.

      Ja fast vi har ju knappt några lagar alls, så det finns inget incitament att vaccinera sig. Alla kan jobba som vanligt, gå ut utan munskydd, gå på restaurang och festa och allt. PRECIS som vanligt.
      Därför vinner man inget på att vaccinera sig om man inte tror på vaccinets skydd. (vilket jag gör alltså men jag menar gemene man)

      Bor i Frankrike. Ingen restaurang kommer efterleva detta

       Synd. Hoppas de får straff då.

    Jag hade respektera ovaccinerade mer om de bara talade ur skägget och sa att de var rädda istället för att linda in det i en massa argument om studier, biverkningar etc. Egoina är rädd och det är helt okej (egentligen inte men man måste vara lite sympatisk antar jag) säg bar det istället.

     En del har fått paralyserat ansikte av ett av vaccinen… o.O

      Tillfälligt. Det har alltså gått över efter ett tag

       Bra. Att det gått över….

     Det är klart att det handlar om rädsla. Vad menar du annars att det handlar om när någon pratar om biverkningar av vaccinet och att det är därför de inte vill vaccinera sig? Detta ligger ju mellan raderna. Vad ska vi göra liksom, ställa alla ovaccinerade på torget med plakat runt halsen som säger att de är fegisar? Jösses, vem hjälper det?

   Håller med dig, fast hon är ju gravid. Då är det en helt annan sak att ta ett vaccin som är relativt nytt. Jag är fullvaccinerad nu, men hade min barnmorska sagt att jag skulle avvakta hade jag gjort det 100%. Man riskerar ingenting i onödan som gravid såklart ?

    Svaret var till anonym 18.21

    Men man riskerar att få Corona? Logiskt!

    Men vad vet barnmorskan om detta? Så om min tandläkare hade sagt att jag ska vänta tills efter tanden är lagad så ska jag vänta? Man får ju lyssna på VACCINEXPERTERNA. Inte en barnmorska.

     Men det har ju inte testats på gravida? Så vad vet ”experterna”? För övrigt skulle jag också kallas ”expert” inom mitt ämnesområde, men det betyder inte att jag aldrig har fel… Förstår till 100 procent att man väntar när man är gravid. Själv tar jag min andra spruta om 2 veckor.

      I England har det testats på gravida väldigt länge. Min barnmorska rekommenderade att jag skulle ta vaccinet. Det forskas på Linköpings universitet om just gravida och covid. Man har en större risk att få blodproppar, föda för tidigt under hela graviditeten samt bli väldigt mkt sjukare om gravida får covid. Sen gör ju alla som man vill men det är fakta.

    Att få Corona som gravid, speciellt i tredje trimestern är väldigt riskfyllt!

    Min barnmorska tyckte det var bra att jag vaccinerades!

   Tycker verkligen det inte är samma risk att vara gravid och ickegravid. Ett litet litet foster kan påverkas betydligt mer eller annorlunda än en vuxen människa.

   Håller med. Jag har läst att ansiktsförlamning är en biverkan på covid-vaccinet, men samtidigt är det runt 4000 personer som drabbas av ansiktsförlamning per år i Sverige. Svårt att veta om de som fått ansiktsförlamning i år fått det av vaccinet eller inte. Jag drabbades av ansiktsförlamning (Bells pares) för några dagar sedan och jag har inte vaccinerat mig ännu.

   Jag tänker att jag inte ska försöka bli gravid innan jag tagit vaccin. Vaccinet först. Sen graviditet. Så tänkte jag. Sen om det går är ju en helt annan femma. Men jag tänker inte prova innan.

    Det låter klokt tycker jag.

    För mig tog det tre år att bli gravid och jag blev gravid två veckor innan min åldersgrupp fick möjlighet att ta vaccin. Inte direkt optimalt, men jag är såklart överlycklig över att äntligen vara gravid.

     Vill bara säga grattis ❤️

   Det är väl jättebra att biverkningar kommer upp? Avskyr när vården, samhället och världen ska hymla om saker. Jag vill veta alla risker innan jag utsätter mig för något så att jag själv kan göra en riskanalys utifrån mina underliggande sjukdomar.

    Ja hur hade det sett ut om de som fick narkolepsi av pandemrix bara hade ”legat lågt” och inte sagt något?
    Herregud man är inte anti-vaxxer för att man erkänner att vaccin kan ha biverkningar! Ingenting är utan risker. Det är lätt att gå in på fass och hitta ett antal biverkningar till alla möjliga vaccin som finns. Är fass också anti-vaxxers då?

    Fast så resonerar du troligtvis inte om ALLA läkemedel? Om du kommer till akuten och ska få smärtstillande/antibiotika/sövas i för op. Gör du samma research då? Tror inte det. Det handlar bara om vaccin för folk. När det gäller narkotika som folk köper av random snubbe på gatan så kan folk stoppa i sig vad som och om läkaren säger att du behöver antibiotika i 4 veckor så mkt tvek på att du ens bryr dig. Är så less på all idioti kring vaccin. Folk är fan dumma i huvudet

     Jag gör. Kollar aaaalltid upp biverkningar (och tro mig, jag har gått på måååånga olika mediciner. Och gör) för att veta.

     Sen kan det ju vara en aningens skillnad på en knarkare och nån som får antibiotika.

     Vissa vill veta för att känns sig trygga, andra inte. Vi är olika bara, så är det.

     Men det där är ju bara din fördom. Jag kollar absolut upp allt jag får utskrivet av läkaren och är extremt restriktiv med antibiotika (vilket jag hoppas att läkarna också är!).

   Eller så tar man de risker man själv känner att man vill ta.

    Ja allt tjat om att man är självisk som inte vaccinerar sig… Herregud allt vi gör här i väst är ju så jävla själviskt i grunden? Att förvärra klimatförändringarna via nöjesresor till Thailand varje år, kläder i stora lass från Kina, vräka i sig kött och avokado, ta ppiller som förstör vattnet, slänger plast omkring oss, slösar på vatten… ALLT det är enormt själviskt och förstör hela jordklotet på lång sikt. Är inte ens jämförbart med att inte vaccinera sig mot covid som är dödligt för främst gubbar som är 85 år gamla, precis som vanliga influensan är.

     Wow, vilken exemplariskt dålig slutledningsförmåga.

     Men tjatet om att främst äldre dör… Även yngre får långvariga men av viruset!!! Vilket inte är fallet med vanlig influensa. Vi pratar månader av sjukdom och symptom som i vissa fall inte ens kommer gå över.

     Aldrig hört att vanlig influensa orsaker månaders sjukdom hos folk, men det gör covid.

      orsakar*.

       Yes!! Så sant, jag är 20 år o jag har varit sjuk i 6 månader nu efter ja fick covid. Tidigare helt frisk. Har feber typ hela tin och klarar inte av att jobba än. Har fått två diagnoser, en är pots som gjort att mitt hjärta och blodtryck inte funkar, och en är postviral infektion. Det SUGER!!!

     Troll
     Sådär dum är ingen ??‍♀️

   Asså sen när blev folk så här extremt solidariska? Många som leker bror duktig nu och plötsligt bryr sig så mycket om sin omgivning. Jag vaccinerar mig inte ännu då jag inte tänker ta den risken det innebär så här tidigt, för ja det är en risk man tar att man kan få komplikationer av vaccinet när man inte vet långtidseffekter än. Så jag avstår tills vidare. Finns ju dessutom forskare som gått ut och sagt att det KAN vara så att det påverkar fertiliteten/förmågan att behålla en ev graviditet. INTE uppgifter alla forskare håller med om men som sagt kommer inte ta risken 🙂

    Ja plötsligt är alla beredda att dö för sin granne som de vanligtvis avskyr. Lustigt hur ett vaccin gör att de känner sig som fucking Moder Teresa plötsligt lol

     Man drar sitt ”fucking” strå till stacken för att vi ska ha ett fungerande samhälle, för att folk ska kunna komma ut ur sina hem, för att ekonomin ska kunna återhämta sig, för att vi ska kunna leva våra liv som vanligt? Ni som skiter i att vaccinera er kommer väl antagligen också kunna göra det i samma utsträckning, men då ska ni faktiskt ha med er att ni får tillbaka era liv därför att ANDRA människor tar en risk för er och allas vår skull.

     Jag fattar att man är skeptiskt och orolig, men det jag verkligen inte TÅL är folk som inte ska vaccinera sig som typ tycker att de har hackat systemet för att de slipper men ändå kommer få leva som vanligt och beter sig som du gör nu och typ hånar folk som tar ett jävla samhällsansvar? Vad ÄR det för attityd?

      Så du erkänner att det finns en risk med att ta vaccinet? 🙂

       Klart det finns en risk med vaccinet, det finns risk med alla läkemedel. Men det finns också en risk av att vi sjuk i Covid. Risken att få allvarliga biverkningar av vaccinet är lägre än att få allvarliga biverkningar av Covid. Dessutom var det ganska stor risk att få Covid innan vi började med vaccineringarna i samhället, så förstår inte alls folk som vill avvakta med vaccinet för de litar inte på läkemdelsbolagen. Hade inte dina grannar vaccinerat sig hade inte du kunnat avvakta med att vaccinera dig för att du var ”rädd”.

       Självklart finns det risker? Menar du att någon av de som är för vaccinet påstår att det är 100% effektivt och 100% riskfritt?

    Tror inte det handlar om att alla är solidariska, även om såklart många är det. En del är själviska personer som är sken-solidariska, för det är fult att vara självisk, men fint att vara solidarisk. Tycker oftast att det är dessa personer som är mest aggressiva när vaccinet diskuteras och det är för att de känner sig hotade (vilket jag förstår utifrån deras perspektiv).

     Men va? Folk vaccinerar sig ju, så det är uppenbarligen inte sken-solidariskt utan faktiskt solidariskt på riktigt?

      Jag kanske var otydlig i min kommentar. Jovisst, det faktum att de vaccinerar sig är ju en solidarisk handling oavsett vad deras motivering är, men jag menade på att för vissa är motiveringen självisk.. Alltså jag tror att dessa ”sken-solidariska” människor är en minoritet, men de hörs mycket i diskussioner och det är ofta de som är aggressiva och anklagar andra för att vara själviska när de väljer att inte ta vaccinet. De är mest rädda för sin egen del, inte för andras skull.

    Är det den här grejen om att mRNA vaccin kan få kroppen att attackera proteinet syncytin-1?

    (Vilket bland annat Pfizer har kommenterat,
    https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-syncytin-idUSKBN2A42S7 )

    Jag är 100% för att informera och dela information om biverkningar om de olika vaccinenen. Men då får man säga vilket vaccin det är och också dela tillförlitlig information om det så man kan läsa mer

    Snart kommer det komma någon här och säga att kvinnor har slutat menstruera även om de är ovaccinerade men har umgåtts med personer som är vaccinerade.

     Det handlade från början om ett diagram som kom från Pfizer som visade att ”spike protein” efter vaccinering var som mest koncentrerat på äggledarna efter mätning. Den/de forskare som är kritiska till vaccinet menar på att spike protein inte är ofarligt som Pfeizer säger, utan tvärtom, och om det stämmer att det är som mest på äggledarna kanske detta i värsta fall kan leda till infertilitet.

     Hittade också detta relaterat till det ang detta spike protein, också Reuters: https://www.reuters.com/article/factcheck-vaccine-safe-idUSL2N2NX1J6

     Svårt att hitta källor till allt, läste bland annat att diagrammet ifråga rörde sig om råttor och att de injicerats med hööööga doser som ingen människa kommer få. Pfeizer sa också att diagrammet inte rör sig om ”spike protein”, men de förklarar inte riktigt vad det visar heller. Det finns en stor PDF med hela det där dokumentet, men svårt för vanliga människor att förstå såklart, för de är menat för forskare.

      Jag har bedömt spike proteinet som väldigt låg risk (för min del) när det kommer till fertilitet.

      Angående den tabellen
      ”The data is pretty clear: the number of vaccines needed to be injected in a 12-year old to reproduce the findings observed in rats and reported as “terrifying” would be equivalent to 60,000 doses given at once, to reproduce the number of nanoparticles used in that study.”

      https://healthfeedback.org/claimreview/byram-bridles-claim-that-covid-19-vaccines-are-toxic-fails-to-account-for-key-differences-between-the-spike-protein-produced-during-infection-and-vaccination-misrepresents-studies/?fbclid=IwAR1sGiYtV1hR09HpWLMuP4lvSCh7EUAVuNnYgwcARmX1SD-D3YBxD4zR8CM

       Det var det här jag försökte hitta, tack! Har varit runt på så många olika ställen på nätet så kom inte ihåg var jag läste detta med råttorna.

   Det och att hon skrev att gravida inte vaccineras i Norge om de inte är i riskgrupp vilket inte stämmer? De vaccineras visst på samma vis som att gravida i Sverige vaccineras nu?
   Dessutom pratat med tre olika barnmorskor som alla säger att det är bättre att vaccinera sig än att inte göra det som gravid. Så nu är jag vaccinerad.

   Tycker lite tvärtom. Det tystas ner mer och mer, detta med allvarliga biverkningar som kan ge men för livet och när man yttrar oro kring det så får man inte det och DET är osunt i min mening. Det är därför jag och många andra är nervösa och stressade kring vaccinet, för vi får inte vara det, även om vi har anledning till att vara det. Allt heter bara att det är så tryggt och det är ingen fara etc etc, det som också är sant försvinner..

  Bra dela med sig erfarehet

  Detta verkar vara exakt samma som hos Sandra Beijer. Hon har frågestund men inför alla svar känner hon behovet av att friskriver sig. ”Jag vet att det är känsligt för många (amning) men jag bla bla bla. Folk får fan lära sig att tagga ner, hur kul kan det vara att läsa sånt här hela tiden för att bloggaren inte orkar uppröra?

   Ja varför skulle man bli upprörd av att nån annan ammar eller inte? Det är inte rimligt.
   Förstår inte varför det är en ”känslig fråga”, det har jag missat.

   Håller helt med, men sen läser man kommentarerna här inne och förstår varför alla bloggare lägger in brasklappar hela tiden. Tror typ sättet läsarna pratar/skriver till dem kommer göra att många kommer sluta blogga 🙁

    Förhoppningsvis slutar de blogga.

     Då har du ingen underhållning kvar – trist ?

    Jag orkar knappt kommentera något här längre. Minsta lilla får folk att hoppa på och ifrågasätta en – är ju helt omöjligt att diskutera trevligt när allting tas ur sitt sammanhang och förvrängs.

    Det gör mig inget om de slutar nu, tråkigare bloggar nu ändå med graviditet och bebisar ?

  Man blir INTE gravid av D-vitamin, herreGUD!! Vad är det för svammel? Och VARFÖR nämna att hennes kusin blev förlamad av vaccinet??

   Antagligen för att rättfärdiga att hon är korkad som inte vaccinerar sig.

    Korkat att följa sin barnmorskas rekommendation?

     Ingen barnmorska ska säga att hon ej ska vaccinera sig! Det skulle kännas konstigt om de gav andra rekommendationer än de bestämda? Rekommendationen är att gravida ska vaccinera sig men sen är det ju upp till den enskilde gravida att fatta ett beslut för sig själv? Jag lägger alltid upp fördelar och nackdelar o ger tips om var den gravida kan läsa mer, sen får de själva fatta beslutet.

   Zink, rosenrot, fericitin (minns ej namnet på sista ?) och multivitamin kvinna däremot . Då jävlar ska ni se ? Mvh 8 år utan att bli gravid tills jag började ta vitamin.

    Alla: Lyssna på läkare istället för folk i kommentarsfält!

     Folk kan väl googla, läsa på och ta ställning till vilken information de vill.

      Beror på hur källkritsika de är.. Finns mkt skit på internet.

     Eh? Va. Läkaren kan inte uttala sig om vilka mediciner du behöver för fertilitet utan att veta vilka brister du ens har.

     Om man är desperat efter att bli gravid kan man prova några av ovan vitaminer, de tas ju även av de som ej vill bli gravida och gynnar mer än de skadar oavsett.

     Men håll du dig till vad din läkare sagt. ☺️

      Eh ja? Jag håller mig till vad läkaren säger hellre än random folk på internet, ganska normalt. Du vet läkaren har ett sätt att få reda på om man har brister, kan du tänka dig!
      Har man problem med att bli gravid har man troligen en vårdkontakt, lyssna på den. Inget konstigt.

   Svammel? För många som har problem med att bli gravida behövs olika kosttillskott, inga konstigheter.

   Varför inte nämna det? Vad mer får man inte nämna? Verkar gå jättebra att gasta om att alla man känner mår suuuuperbra av vaccinet så varför inte motsatsen om det är så det är?

   Det är inte alls svammel.. D-vitaminbrist är jättevanligt i Sverige under större delen av året och just d-vitamin är väldigt viktigt för fertiliteten. Så har man brist och sen tar tillskott så är det klart att det kan hjälpa.

    På vilket sätt är det viktigt för fertilitet? Jag är beredd att ändra mig om jag får läsa fakta från en tillförlitlig källa. Och nej, vulva-tjejen på insta är inte en bra källa.

     Vulvatjejen ????

      En annan A, obviously…

     Det har ju gjorts flera studier på det, som bland annat ”vulva-tjejen” refererar till. Hon hittar ju inte på allt själv ? när jag googlade precis nu så refererar Anna Sparre till en studie där normal d-vitaminnivå visat sig positiv för fertiliteten. För mig kommer det även upp en länk till västra Götaland-regionens hemsida där de också hänvisar till en studie där samma sak påvisats. Men generellt så är det ju så att det är framförallt i andra länder man får sådan här information, bland annat från fertilitetskliniker. I Sverige är det ovanligare att läkare tar upp det. Dock betyder ju inte det att det inte är en viktig faktor. Svensk sjukvård har lite att jobba på när det gäller fertilitetsfrågor tyvärr..

     Med det sagt så innebär det ju inte att ”man blir gravid av d-vitamin”, men det är ju aldrig bra att ha brist på något näringsämne så jag vet inte varför det låter konstigt att det skulle kunna hjälpa? 🙂 allt beror ju helt på av vilken anledning du inte kan bli gravid.

      Tack för svar! Det är ju verkligen som du säger – det beror ju på av vilken anledning man inte kan bli gravid.

      Men just D-vitamin kan man överdosera, det är fettlösligt och lagras i kroppen. Så när en influenser skriver att hon blev gravid av att ta det, och en sådan mängd att hon inte ens kan skriva ut siffran, så blir det lite vanskligt. Då är det säkert många som proppar i sig tillskottet utan att läsa på om risker. Ta ett blodprov för att kolla om du har brist, skulle jag säga.

       Man får ju verkligen hoppas att läsarna tar och läser på lite själva innan de börjar ta stora mängder tabletter! ? Det säljs ju d-vitamin på 5000 IE per tablett vilket är låångt mer än den (lågt) satta rekommendationen av Livsmedelsverket, det kanske är den typen av tablett Egoina pratar om. Just d-vitamin tror jag faktiskt alla svenskar kan ta tillskott av under höst och vintern utan att behöva kołla upp eventuell brist. Livsmedelsverket rekommenderar ju det till många grupper av människor dessutom!

    Det är väl inte så orimligt att allmän hälsa och fertilitet hänger ihop (det gör det i allra högsta grad!)? Och det är väl klart att näringsbrister inte tar en i rätt riktning? Finns jättemycket om du googlar.

   Fast det erkänns ju av gynekolog och barnmorska. Se @babyzpodcast om vilka livsstilsfaktorer som gynnar graviditet. D-vitamin är en faktor, likaså minskad stress, mindre koffein mm. Därför blir många som försöker gravida efter en solsemester t ex.

   Vid ivf blir man prdinerad d vitamin.

    Nej? De kan du inte säga kategoriskt att man blir. Jag har gjort ivf – fick inte D vitamin (gick bra ändå! Eftersom de är lite platt att tro att infertilitet kan lösas av kosttillskott)

     Ehm jo!

  Min uppfattning är att Regina och Sandra inte kunde vara mer olika som gravida och att det lyser genom i varenda fråga. Regina är den mest gravida kvinna jag har sett (menar såklart inte bokstavligen med magen). Allt hon skriver om handlar om att hon är gravid. Varje rad. Så att kalla henne ”odramatisk” håller jag inte med om. En väldigt dramatiskt och omständlig graviditet. Jag får skylla mig själv som ändå klickar in på hennes blogg nästan varje dag och stör mig:)

   Gud så tråkigt. Sandra har ju en del av det ändå och mkt uppvisande av magen…

   Har en vän som varit ”mycket” gravid sedan hon outade graviditeten i typ v 8. Sedan dess har hon hållit händerna på magen (även om graviditeten inte syntes inledningsvis) och konstant belyst det faktum att hon är gravid. Vissa går all in i det, andra inte. ?

    Usch.

   Haha håller verkligen med! De är ett par av de få bloggar jag läser, men övervägde verkligen att sluta läsa egoinas när hon blev gravid. Hon skrev att hon inte skulle skriva mycket om graviditeten, men inom två veckor så var 99% av alla hennes inlägg (även de vanliga) till 99% om att hon var gravid. Sandra har iaf fortfarande många inlägg som inte alls handlar om hennes graviditet. Stööör mig, men vill samtidigt ha något att läsa så… what to do!

  Tycker alla influensers nuförtiden tävlar om att vara den som är mest ääääärlig kring barn och graviditet osv. Det ÄR liksom inte tabu att tycka att det är jobbigt att vara gravid eller att ha småbarn osv.

   Ja men verkligen, vem fan är det som enbart är rosenskimrande och ständigt lycklig?! Ingen ju! Tycker det är samma sak med deras egna psykiska välmående etc, ”våga visa att du inte alltid mår bra” osv, toppen såklart, men det är ju verkligen extrem norm att prata om det som skaver.

   Det kanske inte längre är tabu men det är sjukt vad folk har negativa åsikter om kvinnor som inte längtar, som tycker det är jobbigt och som vill ha egentid. Fortfarande. Tyvärr. Har ni läst några kommentarsfält? Vågar inte ens tänka på vad dessa personer får slängt i ansiktet på sig via DM.

    Kanske det, men för varje negativ kommentar kommer ju flera till undsättning och håller med om att allt inte alltid är tjoho och klackarna i taket. Nej, tycker det är tröttsamt att så många influenser tror att de ”bryter tabun” kring ditt och datt, för det gör de inte.

     Eller så säger de bara som det är? Om det är såhär de känner – vad ska de skriva då enligt dig? Ska de ljuga?

     Det handlar ju om att följa någons liv. Vilket innebär att man i olika sammanhang kommer prata om hur man har det och hur saker känns. Blir oundvikligt att inte delta i dina så kallade tävlingar då.

      Men det är ju det jag menar, det är ju precis så det är. Och då tycker jag att det är lite konstigt att det ska hyllas att man INTE låtsas att det är annorlunda. T ex vet jag inte hur många böcker som släpps kring graviditet och småbarnsår som är ”den enda bok som verkligen säger den ofiltrerade, nakna SANNINGEN”. Men nej, om det fanns EN sån bok så är det revolutionerande, när någon släpper bok 10073 i ämnet är det inte längre det. Jag tycker det känns som att influenser gärna slår sig för bröstet så fort de INTE låtsas som att saker är guld och gröna skogar, det är det jag tycker är märkligt.

    Det är ju lite sjukt dock att Sandra längtar mer efter att lämna bort bebisen och röka inne och ha fest, mer än själva ungen?

     Jobba på din läsförståelse. Eller din trevlighet, du framstår som oerhört osympatisk nu.

  Är själv gravid och tvekade inte en sekund på att vaccinera mig (var i v. 29 vid första dos). Det står ju helt klart att gravida är en riskgrupp då de med covid-19 har haft högre risk för sjukhusvård och/eller fött för tidigt. Så känns ju verkligen som ett sämre beslut för fostret/bebisen att inte ta vaccinet nu när myndigheterna gett klartecken för det. När det gäller vanliga influensavaccin så tillhör ju gravida även riskgrupp då och får en dos under på MVC-kontrollerna.

   Instämmer, fick min första dos när jag va i v. 26. Känns skönt att hinna få två doser innan förlossningen! De studier jag tagit del av har visat på väldigt bra resultat och det känns ju bra att jag när jag tar vaccinet som gravid även överför ett skydd till barnet. Fick inga biverkningar av varken första eller andra dosen heller(än så länge då såklart).

  Så farligt när en flunsa uttalar sig om saker som bara läkare är experter på. Alla de små aningslösa som tror att deras ord är lag.

  Det har ju gjorts flera studier på det, som bland annat ”vulva-tjejen” refererar till. Hon hittar ju inte på allt själv 😉 när jag googlade precis nu så refererar Anna Sparre till en studie där normal d-vitaminnivå visat sig positiv för fertiliteten. För mig kommer det även upp en länk till västra Götaland-regionens hemsida där de också hänvisar till en studie där samma sak påvisats. Men generellt så är det ju så att det är framförallt i andra länder man får sådan här information, bland annat från fertilitetskliniker. I Sverige är det ovanligare att läkare tar upp det. Dock betyder ju inte det att det inte är en viktig faktor. Svensk sjukvård har lite att jobba på när det gäller fertilitetsfrågor tyvärr..

  Att folk ens bryr sig?

  Förlamad, vad kommer för biverkningar längre fram, år framåt..? Jag har tagit dos 1,är livrädd för dos 2… har haft covid och klarade det som en lätt förkylning.. så kanske är vaccinet värre att ta än själva covid.. ??‍♀️

   Åh herre…

   Kan ju vara så tyvärr. Är ju inte så att narkolepsi rapporterades några veckor efter att man började vaccinera med Pandemrix utan tog ett tag innan det kröp fram.

   Det är främst män i hög ålder (+80) som blir väldigt sjuka/dör av covid. Men ändå ska unga friska kvinnor vaccinera sig och riskera livslånga skador? Obs säger inte att risken är HÖG, bara att den finns där… Nej tack, gubbarna för sköta sig själva tycker jag. De flesta av oss har ett fullt fungerande immunförsvar.

    För det är ju inte så att man har kontrollerat för eventuella biverkningar under tillverkningsprocessen?

     Det gjorde man med Pandemrix också men det verkar inte ha varit en idiotsäker process då, så varför nu? Det är naivt att tro att läkemedelstillverkare är felfria. Gång på gång genom historien har vi sett hur de begår enorma misstag. Vet du att vården jublade när Tramadol kom ut på marknaden? Tramadol beskrevs som ”effektivt smärtstillande och ingen risk för att bli beroende!”. Hehe ja just det ja… Neurosedyn skulle vara ett helt ofarligt sömnmedel för gravida kvinnor. Vad hände? Jo, barnen föddes med svåra missbildningar… Jag menar inte att man ska sky medicin eller vaccin som pesten (jag är fullvaccinerad förutom mot covid), bara att det bör finnas en förståelse för att alla inte vill slänga sig över vaccinet på en gång med tanke på vad som hänt förr. Ett flertal människor har även trauman från hur vården har felbehandlat dem och är desto mer avvaktande. Förståeligt.

      Håller med!

      Ja jag håller med. Det är svårt att fatta beslut gällande mediciner och vaccineringar. Riskerar man sjukdomar som man kan få långvariga hemska men av, eller vaccin/mediciner med långvariga hemska men av- så är det ju lika läskigt.

      Svårt att veta på nya vaccin om man vågar ta dem, och det innebär inte att man är helt emot allt vad vaccin och medicin heter. Bara att i vissa fall är det det som hjälper och i vissa fall det som gör livet värre….

      Jag är skeptisk till delar av vården. Det innebär inte att ALLT som vården gör är fel. Bara att det är läskigt när man i vissa fall inte vet om vården man får kommer göra situationen bättre eller sämre liksom.

     Studierna pågår och är klara 2023. Ni som vill vara med i studierna – kör, vi andra är med i kontrollgruppen. Inte mer med det!

      Jag är också med i kontrollgruppen.

    Såsom jag uppfattat narkolepsi efter Pandemrix var väl ändå att det märktes ganska omgående att det hände något med de drabbade, sedan tog det längre tid att lista ut vad det var? Vaccineringen började i slutet av 2010 och sommaren 2011 var det fastställda fall av narkolepsi, kan tänka mig att dessa familjer kämpat ett tag för att få hjälp och diagnos. Har precis läst igenom en väldigt bråkig diskussion kring biverkningar efter vaccin och hur långt efteråt dessa kommer fram. Många påstår att det aldrig hänt att man fått biverkningar flertalet år efter ett vaccin. Jag tänker att säkert har det hänt, men det är väl svårt att bevisa att det har koppling till ett vaccin man tagit för 5 år sedan tex…

    Alltså jag har inte en sjukdag sedan hösten 2016. Jag har vaccinerat mig och det är inte enbart för min skull. We’re in this together.

     (Som svar på det trötta argumentet ”MITT immunförsvar klarar detta”)

   Nej, vaccinet är inte värre. Förvisso är det högst individuellt men med tanke på den delta variant som nu vinner mark tycker jag att alla ska vara väldigt försiktiga.
   Jag fick covid förra sommaren, var fullt frisk och inte i någon riskgrupp. Det blev 2,5 månader på sjukhus, 3 veckor i respirator och därefter flera månader av rehabilitering. Fortfarande har jag sviter av sjukdomen och det är en underdrift att skriva, att covid skrämmer mig rejält.
   För några dagar sedan tog jag den första vaccindosen, blev sjuk förstås, jag hade räknat med det. Feber, ont i kroppen, krånglig mage i fem dagar men nu mår jag bra igen. Väldigt enkelt för mig att konstatera vilket som egentligen var värst.

  Jag vill gilla Regina för hon verkar i bloggen som en trevlig om rolig tjej. Men samtidigt i allt hon skriver, särskilt svar på hennes kommentarer så får jag en dålig eftersmak. Kan inte förklara varför men lite spydig och översittare på något sätt. Typ som om hon är lite center of the universe och fan ta dig om du inte håller med henne. Typ.

  Varför skriver hon att hon inte är en ”anti-vaxxer”? Det är hon ju visst. Så trött på folk som både vill ha kakan o äta den. Hon vaccinerar sig inte, alltså är hon en anti-vaxxer.

   Hon vaccinerar sig inte under graviditeten.

   Fast en anti-vaxxer är väl en person som tror på diverse konspirationsteorier kring vaccin och även är emot ALLA vaccin? Vaccin mot polio, tuberkulos, m.m. har använts så otroligt länge och där är kollen på biverkningar helt otroligt bra. Det kan inte jämföras med ett vaccin som togs fram för bara ett år sedan som dessutom är baserat på ny teknik (mRNA).

    Precis. Folk som är tveksamma eller skeptiska till vaccinet är ofta öppna för diskussion och läser båda sidor för att göra en avvägning och kan sedan bestämma sig för att ta ett vaccin i slutändan, om det är där de landar efter research. En anti-vaxxer går i regel inte att diskutera med och kommer aldrig att ändra sig eller se andra sidor. Att sätta den första gruppen tillsammans med anti-vaxxer är inte rättvist och dödar diskussionen.

     Exakt! Jag tog mitt beslut att inte vaccinera mig efter att ha läst på om både för- och nackdelar. Det tycker jag att alla borde göra och inte svälja allt som kommer från myndigheterna med hull och hår.

    m-RNA har 10 års forskning i ryggen.

     Diskussioner pågår dock kring huruvida det har tagits genvägar till att få ut det fort och det finns forskare som menar på att det finns ett ”designproblem” i mRNA vaccinerna och att detta bör åtgärdas för att minimera biverkningarna som sker nu. Det kommer även ett vaccin som heter Novavax som har gjorts på ett mer traditionsenligt vis och sägs ha färre biverkningar än mRNA-vaccinerna som de ser ut idag.

  Tycker hennes svar om vaccinet var okej ändå, men känns lite skrämselpropaganda att nämna den som blev förlamad.

   Ja, och stämmer det? Av något covid-19 vaccin? Vilken typ av förlamning? Tillfällig eller långvarig eller kronisk?

    Låter som om det kanske kan vara Guillain-Barré syndrom? Har sett det i några artiklar om sällsynta biverkningar.

  Jag är gravid i v33 och har inte heller tagit covid vaccinet (bor i finland), skulle ha fått första dosen via jobbet redan när jag var i v.9 men då rekommenderades de här att gravida inte skulle ta vaccinet. Kommer att vaccinera mig efter att barnet är fött, just för att jag tycker de känns för osäkert. Alla i min närhet är vaccinerade och jag själv är 95% av tiden bara hemma, här var jag bor har vi väldigt låga smittoantal just nu.

  Är inte anti-vaccin då jag är fått alla vaccin enligt vårat vaccinprogram.
  Alla har fortfarande rätt att själva välja om de vill ta vaccinet eller nej, att hålla på och shamea någon som väljer att inte ta de får ju inte personen att hoppa av glädje. Vissa kanske vill ha lite längre tid på sig att överväga och låt dem göra de då.

  Snark när man påstår att det inte finns forskning på covidvaccin och gravida. Det gör det visst, och det är på dessa man beslutat att rekommendera vaccinet till gravida. Man har inte sett några särskilda biverkningar på varken fostret eller mamman. Forskningen visar däremot att en mamma som får covid under graviditeten riskerar havandeskapsförgiftning och för tidig födsel. Riskerna är alltså större med covid än med vaccinet. Varför så välja det mest riskfyllda?

  m-RNA vaccin har flera års forskning i ryggen så långtidseffekterna på fostret finns visst studerade. Men långtidseffekterna på foster som exponerats för covid i magen vet vi inte alls mycket om.

  Tycker det är bedrövligt att fatta beslut om att inte vaccinera sig för att ”magkänslan” säger att det är fel. Vad är magkänslan att lita på i jämförelse med forskning?

  Jag och min bästa vän väntar barn samtidigt, jag blev gravid bara en månad efter henne. Vi båda bokade vaccintid, tyckte det var självklart att kunna ta det. Så hon tog första dosen, gick någon vecka,och bara några dagar innan jag skulle gå och ta min första vaccindos fick hon sent missfall(v.20). Rent logiskt förstår jag att det inte alls behöver ha med vaccinet och göra men jag blev så jävla rädd, och helt förstörd såklart. Avbokade tiden. Känner press att ta vaccin men också att jag verkligen inte vill 🙁

   Jag har stött på texter som menar att vaccinet orsakat missfall, men det är svårt att avgöra om det stämmer eller inte.

   Tex här försöker de bena ut statistiken https://fullfact.org/online/Covid-vaccine-miscarriage-false/

   Slutsatsen man kan dra verkar vara att det beror alldeles på hur man tolkar dessa siffror.

   Tråkigt att höra om din vän 🙁

  Kan inte alls greppa hur man som gravid kan se vågskålen där ena sidan är vaccin med liten risk/milda biverkningar och andra sidan är att man bara ”hoppas” att man inte får COVID som då kan leda till allvarliga symtom/död, och ändå välja det sistnämnda. Bör vara ett självklart val och det är urbota korkat att tro att en själv eller ens BM ska veta bättre än läkemedelsmyndigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *