Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

Ps! Tjafsa mindre

514 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Varför är det så big deal i Sverige om människan lyckas få körtkort? Speciellt om man lyckas på första försöket på teoriprov och uppkörning 🙀 Folk pratar om det som om det vore lika svårt som typ kärnfysik.

   För att man blir glad?

   Vet inte… Känner jättemånga som tog körkort för 10 år sedan och sedan inte kört och inte heller vågar.

   Fast ännu konstigare är hur svenskar firar när kidsen tar studenten. Gymnasiet som oftast skickar en ut i arbetslöshet liksom…

    Menar du att ickesvenska inte firar studenten? Bara de etniskt helsvenska familjerna som firar här när barnen går ut gymnasiet? Själv såg jag många länders flaggor när det var student här i stan.

     Oj nej menade snarare om jag jämför med andra länder när man tar studenten (eller jämförbart). Där det kanske firas med tårta och lite grattiskramar men inte stor bal, studentskiva i 3 dagar, presenter för 10 000 kr m.m…

      I Norge är det konfirmationen som firas inte skolavslutningar eller studenten.

       Jo studenten med 😃 Russebuss! 😃

      Både i UK och US firas motsvarigheten stort. Särskilt i USA är ju ens high school graduation en jätteaffär.

      I Norge har de ju russefeiring, verkar vara en rätt stor grej.

      I Finland är det nästan exakt samma studentfirande som i Sverige. Och med all rätt, är en stor dag ju!

    För att det är den första stora livshändelsen man åstadkommit själv för många. Varför ska man fira något öht med det tankesättet?

     Firade min student mer än min civilingenjörsexamen. Känns lite komiskt egentligen, visst gymnasiet var jobbigt och så. Men man har ju inte blivit något förutom arbetslös 🤷‍♀️

      Samma här. Fyra år för en akademisk examen: blev utbjuden på middag av mina föräldrar, lite grattis från de närmaste. Gymnasiet däremot: firande i flera dagar , studentklänning m.m. Då var det ändå 20 år sedan , misstänker att studenten är ännu större idag… gick humanistiskt så jag ”blev inget” , alltså inte något yrkesprogram.

      Men jag är glad för att jag firande studenten ordentligt för efter det har jag sällan firat eller blivit firad i mitt liv. Fyllde 40 nyligen och knappt någon gratulerade… har nog aldrig känt mig så oälskad faktiskt. Så jag unnar studenterna allt firande och led med dem både förra året och detta då det var pandemi.

   Det är ju väldigt smidigt och bra att ha körkort oftast? Försöker man ta det vill man väl ha det. Och bra att lyckas på första försöket så man slipper slösa mer tid, energi och pengar på det.

   Bra fråga, varför inbillar man alla ungdomar att det är SUPER VIKTIGT, nästan det viktigaste man kan göra, att ta körkort?
   Speciellt när man bor i större städer med bra kollektivtrafik och 0 parkeringsplatser? :p

    Jag är över 30 och har aldrig behövt körkort även om folk tjatat öronen av mig att det är det viktigaste som finns. Ännu ”roligare” när de tjatar om det och vi står bredvid min synskadade vän som aldrig kommer få ta körkort ahem….

     Är väl olika men själv har jag inte klarat mig utan körkort, bor i en förort till Stockholm. Har varit en klar fördel i jobbet och med barn med trettielva aktiviteter är det jobbigt om man inte kan vara behjälplig

      Varför så många aktiviteter för barnen?

       Tja vem ska säga nej, jag vill då inte vara den föräldern som hindrar ett barns intressen och önskemål att vara med sina vänner.

    Jo det är viktigt, du kan komma att behöva det i framtida arbetsförhållanden och så får du en enorm frihet att bestämma själv när om och hur du själv ska förflytta dig. Att ta körkort verkar dock inte vara något som ungdomarna i framförallt städer anser vara viktigt. Är lättare att ta körkort när man är ung än när man kommer på det som 40 åring antar jag.

     Fast det har inte varit till så stor hjälp för mig i mina 15 år i arbetslivet. Visst har folk sett det som ett ”plus” men det har aldrig varit nödvändigt.
     Och frihet vetefan, jag har ju ingen bil och kommer antagligen inte skaffa…
     Tänker aldrig att man kan köra någonstans, utan tar alltid buss, tåg och flyg?

      Det jag menar är att det är skumt att lägga ner 10-15 000 kr i den åldern på något som ”kanske är bra att ha i framtiden” 😅

      Jag tänker ofta att det är supersmidigt att ha körkort och bil. Ska jag ner till sjön här för ett dopp måste jag byta buss och gå en kvart, skulle ta mig 45 minuter om bussarna matchar. Med bilen tar det högst 15 minuter dörr till dörr (tar 25 min att cykla så det gör jag ibland).

    Åh, jag tog körkort som 30-åring och shit alltså vilken frihet! Innan dess tyckte jag som du (bor i storstad och klarade mig bra utan körkort) men nu – jäklar alltså vad mycket bättre det är att faktiskt ha det.

    1. Friheten i att jag kan hyra en bil och köra vart jag vill vid behov eller jag känner för det: kan åka på en liten roadtrip med kompisar en helg, åka till ett litet café mitt ute i ingenstans på sommaren för att äta glass etc.
    2. Kan åka på semester vart som helst och ta mig runt om jag vill. Förut fick jag anpassa semestern så att jag inte behövde köra, nu kan jag hitta på vad som helst typ.
    3. Visade sig att mitt drömjobb krävde körkort (anledningen till att jag tog det) och jag ÄLSKAR mitt jobb. Utan körkort hade det varit kört (😚).

    Så jag är team ta körkort när du kan och har råd för det är super att ha!

     Låter fantastiskt! Kan du inte snälla berätta hur det var för dig att ta körkort? Körde du privat/körskola? Var det svårt? Tog du automat eller manuell?

     Jag är 32 och tänkte börja övningsköra! Livrädd men samtidigt taggad!

   Aldrig hört någon som sagt att det är svårt, snarare tvärtom så är det alldeles för enkelt med tanke på hur folk kör.

    Bra poäng..

    Ja! Önskar det var minst 20-årsgräns, gärna mer…

     Gärna 25-års gräns för killar….

      Det är inte 25-åringarna som kör värst, det är medelålders män.

       Har du talat om det för försäkringsbolagen?

       Fick lära mig att det är killar 18-24 år som är de värsta i trafiken.

       Medelålders män är så rädda att deras Volvo ska repas.

   Ett av det första stegen in i vuxenlivet, typ som att flytta hemifrån eller skaffa sitt första jobb.

  Hej! Har fått ett erbjudande att jobba 4,5 h i veckan för 5000kr/månaden + semesterersättning (innan skatt). Är det en bra lön?

   Extrajobb alltså.

   Före eller efter skatt?
   Dela lönen efter skatt på dina timmar, tycker du ska ha 140 i timmen minst för att det ska vara vettigt. 130 lägst om jobbet är väldigt kul :p

   Sedan bör du få 12% semestertillägg på det, som du inte räknar med i timlönen

    Mina siffror är före skatt alltså

    5000kr före skatt alltså.

   Väldigt bra lön.

   Beror ju helt på vad det är för jobb…

   Jag jobbar ca 3 h i veckan för 10 000 efter skatt. Det tycker jag är jättebra! Men ja beror helt på vad jobbet innebär? Mitt jobb gör jag hemifrån och inga fast tider bara en deadline varje vecka. Och kanske nått enstaka möte utöver de 3 timmarna.

    Kan du berätta vad det är för jobb?

     Jag gör en podcast! Min kollega som jag gör podden med får ut samma summa ☺️

   Jag tycker det är bra. Motsvarande för en heltidstjänst skulle lönen bli 44 444 kr i månaden.

  Jag behöver era bästa boktips! Shoot!

   Emmi Itäranta: Minnet av vatten

   Där kräftorna sjunger!

    Fått tips om den förut! Jag känner mig lite ensam, är det dumt att läsa den då? Verkar som att den handlar om just det!

     Jag är i en period i livet där jag känner mig ensam också och jag tyckte den här boken va så fin, den griper verkligen tag i en, jag kan verkligen rekommendera, även om den är hemsk så finns det en styrka också. Kände mig dock lite tom när den va slut, ville läsa mer och mer och mer!

      Åh okej! Då köper jag nog faktiskt den, det låter som att den är värd en chans. Tack!

       Hoppas du blir nöjd med valet av bok 😊

   Bibeln

   Gangsterprinsessan!

   Analfabeten som kunde räkna.

   Kvinnan på tåget och Kvinnan i fönstret, samma stuk på båda.. riktigt spännande – vad är sant o inte?

   Läser just nu ”Mordet på kommendören” Hakuri Murakami, väldigt mysig och spännande och handlar om en ensam man på ett berg 😆 ( apropå ensamhet) den är dock lång två böcker

   Det slutar med oss – Colleen Hoover. Tyckte den var helt fantastisk och även lite tänkvärd.

   Gina Dirawis bok ”paradiset ligger under mammas fötter”.
   Boken ”Familjen”

   The Invisible Life of Addie LaRue, superfin urban fantasy som man inte kan sluta läsa (fantasyelementet är inte en stor del av storyn).

   Jellicoe Road, fint skriven om ungdomar på en internatskola i Australien där ett territoriekrig utkämpas. Min favoritbok 😊.

   Ett år av vila och avkoppling

   Mitt boktips är Svärmodern av Moa Herngren.
   Har du en sväris eller har haft???? Läs!!!

   The Taker av Alma Katsu. Bästa boken jag läst, någonsin. Här finns historia, kärlek, spänning, en gnutta (alldeles lagom) övernaturligt och den är omöjlig att lägga ifrån sig.

    Har precis läst ut the deep av Alma Katsu, sååå bra!

   Den sista mrs Parrish 🤩 helt oväntad

  Nästa vecka börjar jag jobba igen och har sån ångest! Jag känner inte att jag behöver mer semester utan ett nytt jobb, alltså något helt nytt – ett annat yrke! Har sökt annat under ett års tid men kommer inte ens till intervju. Det är inte lätt att hitta ”kontorsjobb” när man bara har erfarenhet/utbildning inom skola.
  Hitta utbildning via CVL men fick ett nej då de bara tog in folk utan utbildning. Sugen på att plugga via affärshögskolan men inser att jag inte har råd.
  Vill bryta ett ben bara för att bli sjukskriven och slippa gå till jobbet..

  Någon mer som söker/sökt nytt yrke utan erfarenhet eller utbildning?

   Nej men är lite i samma situation. Men det känns tokkört att få jobb man inte har utbildning/erfarenhet inom…

   Är inte i samma situation men undrar bara av nyfikenhet om du är lärare?

   Ja, jag känner verkligen för att byta bransch helt! Men så svårt… vad vill jag? Har redan en lång utbildning (mkt studieskulder ) och skulle gärna slippa plugga mer , men det känns svårt att hitta nåt annat med det jag är utbildad till, alltså något helt annat… känner mig less på allt just nu och låst i livet.

  Känt mig otroligt ångestfylld idag, gråtit i flera omgångar, fyfan för att må såhär.

   Usch! Inte kul när man har sådana dagar! 😢
   Var extra snäll mot dig själv, ring en bra vän om du orkar, ät choklad, bädda rent i sängen bädda ner dig och kolla NetflixMarathon!

   Kram ❤️

    🥺❤️

   De värsta dagarna tar också slut! Försök att acceptera att den här dagen blev just ångestfylld. Har du någonting du kan göra som skulle kunna hjälpa dig genom resten av kvällen? Ringa en kompis eller lyssna på något du blir lite lugnare av? Tänker på dig! <3

    Ska duscha sen krypa ner i sängen och kolla lite serie, hoppas det hjälper. Tack för din omtanke! ❤️

     Låter som en bra plan! Hoppas du får sova gott!

     ”Ta en dusch, tänk inte efter
     Ta en dusch tills huvet håller käften
     Ta en dusch, tänk inte efter
     Ta en dusch till om det inte hjälper
     Ta en dusch tills huvet håller käften
     Tills du inte känner nånting längre
     Ta en dusch, det kommer bli bättre”

     Ta en dusch – Markus Krunegård. Gillar refrängen massor!

  Jag har en instagramfråga:

  Jag har förstått att man kan se vilka som tittat på story-inlägg (synd tycker jag).
  Nu till min fråga: kan personen se att jag tittat på vanliga klipp i det vanliga flödet? Dvs inte i stories. Hoppas inte.

   Nej jag tror inte det, undrar samma sak men har inte lyckats hitta det iaf.🤔

   Om man tittar på sparade stories då? När vi ändå är inne på ämnet. /annan anonym

    Nope, det syns bara typ två dygn efteråt 😊 men tror inte att nya personer reggas efter att de 24h har gått

     Kan folk se att man varit inne på deras fb?
     Är det skillnad om man är vänner eller inte?

   Nej det syns inte!

   Jag kan se vilka som tittat på mina filmer som ligger i flödet.

    Hur?!😮

     Haha my bad, det var ju gilla-markeringar🤦‍♀️

    Är det sant??? Alltså vanliga flödet där man skrollar ner?

    Nä det tror jag inte? Det är ju antal visningar o sen står det alla som har gillat?

   Om du vill kolla storys inkognito, googla bara Insta storys viewer, så kommer flera alternativ upp. Stories down funkar bra t ex.

    Om kontot är öppet:)

    Vad ser den som äger kontot då? Ger man ingen view alls eller står det att det är en anonym typ.

  Är sååååå otroligt ful på bild men snygg i spegeln 😂😂 vet att de betyder jag ser ut som jag gör i kameran, så trist!

   Jag är snygg i spegeln och ser helt okej ut i selfiekameran, men i den bakre kameran – jätteful…😭

    Hur kan de va sån skillnad? 😂 ska inte typ iPhone ha något filter inbyggt i sin kamera har jag hört, de funkar då inte på mig iallafall 🙄

     Vet inte, har inte iPhone😁

   Haha same!! Litar typ inte på speglar??

    Nej tyvärr är de typ så att man lurar sig själv i spegeln, alltså man ser inte ut så som man ser sig själv har jag fått höra. Den sanna bilden är i kameran tyvärr 😬

     Nja. Har att göra med att ens spegelbild är man mer van med också.

      Okej fast det är otrolig skillnad på min spegelbild och hur jag blir på bild i kameran, typ 2 olika personer 😅

       Och det är kameran som förvanskar ditt ansikte. Lovar!

       Exponeringseffekten

    Det är tvärtom. Kameran som du inte ska lita på om du vill göra en ärlig uppskattning hur du ser ut i andras ögon.

     Men jag fattar inte. För det här har jag läst förut och då ska man lita mer på spegeln? Men i där är man ju spegelvänd, och man ser väl inte andra personer spegelvänt? Liksom, står man framför en person med text på tröjan så kan man ju läsa det=borde inte vara spegelvänt irl? Det vore ju himla trevligt om det var spegeln man ska lita på, men det känns på tok fel.

      Men nej alltså du ser likadan ut fast spegelvänd. Eftersom din hjärna är van vid att se dig i spegeln så får du en ”chock” när du ser dig som vanligt. Alltså allt som sitter på höger sida sitter ju på vänster så det är bara en vanesak. Men ”snyggnivån” är densamma, dock brukar många posa omedvetet när de ser sig själva i spegeln och tror därmed att de är snyggare än de är. Ta en vän och ställ er i spegeln och fråga hen om du ser ut så. Titta på personen och du kommer att se att snyggnivån inte är annorlunda, och att hen ser i princip likadan ut.

       Framför menade jag

       Dåså. Då är jag ful.🙃

     Snälla TRH, har du källa? Jag vill SÅ gärna att du har rätt i detta. Annars kommer jag förmodligen självisolera mig från och med nu!

      Men verkligen. Väntar med spänning! Har haft 1.5 vecka då jag känt mig så ful att jag inte ens velat gå ut😂

       Tänk dig att kameran mer är som att du tittar på dig själv i en i vurpad spegel i lustiga huset och en plan spegel återger verkligheten.

       Lovar dig att du är fin. 🌼

      Vad förolämpad jag blir av att läsa att ni känner er så fula att ni inte går ut!! Hallå?! Livet händer där ute! Gå ut och var fula med er. Jag gör det hela tiden. Och upptäckte då att jag inte ens var ful.

       Varför blir du förolämpad av det? Jag (20:47) brukar inte känna mig så ful utan det är bara tillfälligt.

      Hmm lider av åsiktsflatulens. Det är sen gammalt.

      Haha när man väl behöver trh…ho ho var e du😂

       Somnade 😊

        Inte ok!

         Haha! 😄

      S
      Kikar in imorgon med förklaring. Det är ren fysik som förklarar det med perspektiv etc.

      Sov gott! 🌼

      Varning för lång kommentar. Om du vill ha ännu mer utvecklad fysikförklaring, låt mig veta. 😊

      Kameran är inte lika perfekt som våra ögon. Ögonen är mer sofistikerade än teknologin.

      Kameran har två typer av begränsningar. Det ena är linsen det andra är färgbegränsningar.

      Tex så återger inte kameran färger perfekt, och t.o.m förvanskar färgåtergivning, vilket innebär att du ser röda partier som mer förstärkta , skuggor under ögonen som värre och rynkor som djupare och ibland så förstärker kameran saker så att det t.o.m. ser ut som att man har betydligt fler rynkor, fläckar och skavanker än vad som verkligen finns.

      Ögat är i förhållande till kameran överlägset bättre och kan återge betydligt fler färger.
      (Här är också orsaken till att jag tycker att viss redigering av bilder är korrekt då man bättre kan fixa till bilden till hur ögat uppfattar en snarare än hur kameran klarade av att återge ljus och färg).

      När det kommer till linsens begränsning så vad den gör är att den återger bilden som om att du tittat dig i en spegel i form av en sfär (ett klot). Tex allt som är i mitten av linsen blir större och allt som är i kanten blir mindre. Om vi då tar ett ansikte så blir din näsa och kanske haka större (beroende på hur du håller kameran) och hela bredden blir förvriden än hur ögat uppfattar det i verkligheten.

       Glömde: Lägg som sagt även till det som togs upp nedan om att kameran bara återger bilder i 2d och hjärnan i 3d samt att hjärnan pusslar ihop ständigt bilden som rör sig till en medan kameran fångar ett ögonblick, ofta i en märklig vinkel eller grimas, konstig planering av blicken etc.

       Jo men skulle jag stå framför dig skulle jag inte se dig spegelvänt, men står jag framför en spegel och tittar på mig är jag ju spegelvänd? Det är det som ställer till det i min hjärna.

        Men det har inte tillräckligt med betydelse. Ta en bild av dig själv och välj funktionen spegelvänd blid, dvs att du vänder på bilden så att den blir som i en spegel, så ska du se att det inte betyder så mycket.

        Gissar på att du tidigare snubblat över någon artikel om att man inte skulle känna igen ett ansikte på bild när det blev spegelvänt? Stämmer det? Kommer inte ihåg resonemanget bakom och om utifall den studien tolkats rätt av media, så jag vet inte riktigt hur jag ska rätta till det för dig.

        I vilket fall, det är en oerhörd skillnad på en spegelvänd bild och en destruerad och förvrängd bild både till färg och till perspektiv.

        Du kan lita på din spegelbild mer eller mindre stämmer perfekt med hur andra också uppfattar dig rent biologiskt. Sedan kommer känslor och lite variationer som kommer från öga till öga in i spelet, men dessa variationer är mycket marginella.

         Hm…då vart det inte så farligt (och ärligt talat en lättnad, underbara ytliga värld…😑🔫), testade med se selfies jag har på telefonen. Lite skev, men det tror jag är rätt normalt att man känner. MEN då kvarstår det ju:
         På telefonen, selfiekameran är spegelvänd, bak-kameran blir inte spegelvänd. Skulle jag ta en bild på mig själv med bak-kameran ser den inte ut som när jag spegelvänder en bild utan upplevde en vänd bild från selfiekameran som snyggare än en vanlig bild med bak-kameran. Men då handlar det bara om allt annat du skrev om kamera ovan?

          Ja, det handlar om linsen på kameran och hur den är placerad. Den ena sida är också optimerad för att ta bild på nära håll. Men den är inte mycket bättre.

          En annan sak du kan göra är att ta två speglar och titta i den andra spegeln för din bild blivit vänd rätt igen. Förstår du hur jag menar?

        Kortare svar.

        Din hjärna fixar att rätta till den korrektionen och de få asymmetriska skillnaderna som finns i ditt ansikte är inte avgörande.

        Tex, min näsa är lite sned efter en incident. Inget som syns live (har frågar folk om de kan se är vilket håll min näsa är sned och de flesta kan inte se det utan gissar fel) men kameran förstärker det något enormt beroende på vilken vinkel jag tar bilden med men i andra vinklar försvinner det helt.

     Och just det, våra ögon söker sig automatiskt till vänster sida av människors ansikten. Eftersom dina ögon är så fokuserade mest på vänster sida så får du ju sen en chock när du tittar på din icke spegelvända bild och ser en massa ”fel” när det inte alls är så

   Alltså mina barn är dom absolut sötaste i livet (tro mig osv) men de kan se ut som små gremlins på bild. Tror kameran ljuger

    Pjuh, som jag då 😂

    Det här är mycket bra bevis. Titta på bilder av folk som ni känner väl så ser ni själva att bilden från en kamera inte stämmer med hur du ser dem.

   I spegeln ser du dig själv i 3D, kameran ska istället fånga dig i 2D. Det fungerar för vissa, de som anses vara fotogeniska. Känner en tjej som inte är världens finaste i verkligheten men som blir otroligt bra på bild, kanske för att hennes utseende passar bra i 2D?

    Och i spegeln ser du dig i rörelse medan kameran fångar dig i en mikrosekund. Lita inte på kameran. En bild kan du stirra på hur länge som helst och leta alla fel som finns. Men när folk ser dig när du rör på dig så är det ingen som tänker på dåligt ljus, skuggor under ögonen, finnar eller dylikt.

    J och Bn
    Ni har båda gett fullgoda förklaringar. Kan lämna en mer ren teknisk imorgon.

     Googeligoog!

     Googeligoog

   Tar du foton nära med kameran förvränger den ansiktsdragen, typ gör näsan större pga den är närmare kameran osv! (kommer inte exakt ihåg hur det funkar, men du kan själv testa att fota dig själv längre ifrån kameran men ha en inzoomad vs fota dig själv som vanligt på nära håll)
   Länk med exempel: https://www.dpreview.com/forums/post/59651532

   Sen ser man ju alltid annorlunda ut när man inte är spegelvänd, men tror det beror mycket på att man är van att se sig själv i spegeln hehe!

    Du minns helt rätt och jag förklarar varför ovan. 👍

  Gick på en långpromenad idag, nu känns benen som spagetti.

  Hälsningar från gymtjejen: jag har fått kontakt med min crush 😎😎😎😎

   Hur går det själva gymmandet?

    + med*

    Det går strålande tackar som frågar! På på
    55 kg i bänken idag :))

     Gör du nåt annat än 🏋️‍♀️ på gymmet? T ex löper på löpbandet, roddar eller nåt?

      Mest tung styrka men även lite löpintervaller på bandet ibland 🙂 hur tränar du?

    Att ha en gym crush gör mycket för motivationen I can tell haha

   Va kul 😍 Vad hände?

    Vi matchade på tinder faktiskt så tog chansen. Vi pratar lite nu och klickar rätt bra i text 😅 hade gärna velat gå fram men var för feg men är oavsett glad att vi fick kontakt. Jag VISSTE väl att det fanns nåt där, inbillade mig inte vibbarna!! Så nu får vi se vad som händer

     Vart bor du där det finns killar att matcha med, haha?? Här har de tagit slut😂

      Här med! Märks att det är semester för det kryllar av stockholmare och göteborgare 🥺 (Mvh Helsingborg 😂)

      Haha jag bor i Stockholm! Kom hit! Verkligen varit en ödestad nu i sommar men verkar börja ta fart nu igen 😀

       Kommer i november! Spara några till mig😇🙏🏼

   Berätta!

  Tänkte på inlägget där många här inte ville bjuda ungarnas kompisar på mat.

  Tror ni att detta synsätt bidrar till Sveriges höga självmordsstatistik? Dvs att man har väldigt svårt att släppa in andra i gemenskapen? Det är MIN familj, MINA kompisar och man vill helst umgås för sig själva.

   Ja! Drömmer om att bo någonstans i Sverige där folk är mer inbjudande 🙂 vill flytta till mindre stad men är orolig för att inte hitta några vänner. Är 40 och utan barn men har en sambo.

    Flytta till orten.

     Se upp så du inte blir skjuten bara.

      Men sluta, jag bor i ”orten” men en väldigt lugn ort och alla barnen är ute och leker tillsammans hela dagarna. Föräldrar kommer ut med glass, melon, ordnar lekar och när det regnar så bjuds barnen in. Barnen är otroligt snälla och fina med varandra.

       Haha ok. Visst.

        Förmodarna flödar ser jag

       Boom 💣 💥 ooops vad var det 🙉😝

       Kan bekräfta detta, har bott på ett utav de ställen där det skjuts en del, men det är också ett utav de få ställen där barn är ute och leker på innergården tillsammans fortfarande och några föräldrar sitter på bänkarna och pratar

   Ja, för jag tror det bidrar till ensamhet vilket givetvis skapar mer psykisk ohälsa. Det är fint på ett sätt att svenskar värderar familjen så högt och prioriterar den, men å andra sidan glöms de utan familj bort. Jag känner igen mig själv i det. Bodde med 2 vänner när jag var ung, vi var verkligen som en liten familj som delade allt. Sedan gick åren och vi flyttade ifrån varandra, hittade partner och till sist försvann helt den där nära vänskapen när familj och barn kom in i bilden. Till saken hör att den ena vännen gifte sig med den andra vännens storebror så plötsligt blev de 2 familj medan jag ju stod utanför. Har varit en stor sorg för mig att se dem besöka sommarstugan ihop, fira jul ihop och annat. I julas spenderade jag julafton ensam då mina föräldrar är mycket sjukliga och gamla. Det var en försmak av hur det blir när de dör. Även min man har en extremt liten familj och ett antal släktingar utomlands (vi är båda barn till invandrare). Ändå så tacksam jag har min man. Vågar inte tänka på hur ensam och ”familjelös” jag skulle vara utan honom. Men önskar intensivt det var mer okej att få en liten plats hos en väns familj.

    Ja, för jag tror att det kan förstöra ens självkänsla från tidig ålder. Jag minns själv hur ledsen jag var när det hände mig, att det kändes som om det var något fel på mig som inte fick sitta med.

     Ja man känner sig så utanför.

    Skulle du våga börja försöka bygga upp relationen till dina två vänner igen? Om ni haft en sån relation tidigare i livet så tänker jag direkt att de gillar dig och att det faktiskt kanske finns utrymme för dig där också på ett sätt? I ens finaste drömmar hade ju de redan bjudit in dig men kanske måste du knacka på dörren först just nu?

     Jag försöker i omgångar och de är alltid fina mot mig på alla vis. Vi umgås när de har tid för det. Däremot har jag väldigt svårt för att bjuda in mig själv om jag inte känner mig helt välkommen. Hade aldrig kunnat fråga ”får jag umgås med er på julafton” t.ex. Dumt egentligen, man har väl inget att förlora men känns som om det där med familj vs icke-familj sitter så hårt i många… Tack för din kommentar iaf.❤

      Jag har också svårt för det och försöker träna på det! Nu vid midsommar fick jag nej till exempel av sällskapet jag frågade och det var väldigt jobbigt, men förhoppningsvis kan jag samla mod och fråga någon annan i framtiden om jag hittar några jag skulle vilja vara med. Men är precis som du och har svårt att bjuda in mig själv och det känns inte alltid lämpligt att göra det (eller?), men det är kanske inte lämpligt att aldrig fråga heller.

    Vad tråkiga vänner 😕 Dåligt av dem.

    Svenskar värderar familjen högt? Känns som att exakt varje folkslag utanför Sverige värderar familj högre. Är ju sjukligt hur ensamma folk här är.

     Mm men just jämfört med vänner.

   Ja, jag tror det är en del i det hela. Man känner inte sina grannar, man umgås sällan på veckodagar, middagar är inte lika ”heliga” som i andra delar av världen. Vi är väldigt självständigt lagda i Sverige, på gott och ont.

   De flesta bjöd ju kompisarna på mat, så nej.

   Absolut tror jag många har svårt att släppa in andra, dels det där att man har sin grupp och sitt sätt i gruppen, t.ex. att det kanske skulle bli annorlunda stämning om man plötsligt bjöd in en granne att fira jul med familjen eller om man blandade kompisgäng med kollegor på midsommar eller nåt, speciellt om grupperna är rätt olika. Men jag undrar om det inte är något annat i det svenska sättet också. Det verkar ju finnas hur många ensamma människor som helst och på något sätt borde väl dessa kunna hitta varandra? Och många skulle väl ha möjlighet att skaffa en kompis till, SÅ upptagna är väl inte ALLA?

   Alltså, jag undrar om det finns andra trösklar också. Är vi för mycket perfektionister? Att man inte vill fråga grannen om den vill komma in på en kopp kaffe för att man inte har färskt fika och städat typ, och därför skjuts det upp på framtiden och blir aldrig av. Eller kräver vi för mycket av varandra, att de som är potentiella vänner måste vara ”bästisar” där vi klickar på alla plan, snarare än att man kanske har trevligt när man tränar ihop med någon, trots att personen kanske inte är speciellt smart. Och bristen på spontanitet. Ska man träffa sina bästa vänner som man inte sett på ett halvår och kompisen ska laga trerätters känns det ju inte som att det passar att ta med en ny bekant. Ses man däremot oftare under enklare former finns ju mer utrymme för sånt.

  Jag har världens bästa jobb! 🌼

   kul vad jobbar du med?

    Frågan är om vi kommer få svar på det haha!

     Det kommer vi aldrig få. Däremot har vi fått höra flera gånger hur Snusmumriken älskar sitt jobb. Oklart varför hon tjatar om det hela tiden men vill inte svara vad det är för jobb.

   Vad jobbar du med? 😊

   Jobbar du i muminmammans kök med pannkakor?

   Lol det är nu du är min psykopat till chef 😂

   Anser du det vara okej att få huvudvärk ibland? Är det någonting du anser dig kunna bestämma över? 😄😱

    Va?

     Skrev längre ner

     Min chef anser att hon får bestämma när folk får ha huvudvärk. Hon är väldigt glad hela tiden så tänkte skämta om att Snusmumrik är min chef – hon är den enda som är glad på jobbet.

      Kan inte hon bestämma att mitt huvud aldrig mer får göra ont då?
      Inte viste jag att det var så enkelt att bli av med kronisk migrän🙃

       Tyvärr har hon migrän, så den huvudvärken är okej.

       All annan bestämmer hon över 😂

        Fasen också. Jaja var värt ett försök😁

  Tips på grymma restauranger i sthm? Som passar ett tjejgäng som vill äta och dricka gott i en lugn miljö?

   trattoria montanari!!! art!! hallwylska! surfers humlan!

   Hermans på Södermalm, https://hermans.se/ Deras trädgård med vy är maaaaaaagisk!

    Sunkställe!

     Nä!

    Hermans har dock inget alkoholtillstånd! Man kan såklart ”dricka gott” utan alkohol, men det känns viktigt att nämna. Tror dessutom att de har stängt ett tag nu.

     Dom har öppnat för typ en vecka sen.

   Farang

  Erfarenheter av adhd/add mediciner? Vet att det är individuellt men ändå.

   Har aldrig haft bra betyg och haft det lagom svårt i skolan (särskilt i matten, men läste matte 1B i två år istället för ett som resten av klassen, så fick högskolebehörighet) men har alltid fått höra att jag är smart men att jag bara måste ta tag i det, ”du kan om du vill” har jag fått hör otaliga gånger(innan jag fått adhd diagnos). Jag började studera ett program på universitetet, det gick åt helvete och fick inte godkänt på ett enda individuellt arbete på två terminer. Nu går jag ett annat program och har fått VG (högsta betyg) på nästan allt, tack vare att jag nu faktiskt kan fokusera och få något gjort eftersom jag nu har min adhd-medicin. Har du möjlighet att prova är det värt det. För vissa funkar det, andra inte, och man behöver ofta prova lite olika mediciner och doser för att hitta vad som passar.

    Kul att höra att det funkar. Vilken medicin? Var det svårt att hitta rätt dos?

  Behöver se någon mysig feelgood film ikväll känner jag, tips?

   Little miss sunshine

   Hur gammal är du haha? Såg en så mysig filmserie för ett tag sen men tror det är typ high school.
   Till alla killar, 1, 2, 3, de finns på Netflix😄

   Eat pray love!! Ser alltid på den när jag känner mig nere/ynklig/ensam osv så varm och härlig film 🎥

    Blev den 👍🏼 Tack

   Captain Fantastic. Little Miss Sunshine. Practical Magic. In Her Shoes. Mean Girls. Dirty Dancing. Grease.

   Annars älskar jag The Intern! <3

  Är i sommarstugan på 45kvm tillsammans med sambo, och mina föräldrar.
  Jättetrevligt men jag gjorde ett positivt gravtest i måndags och har SÅ mycket tankar och känslor som jag inte vet hur jag ska hantera.
  Känner mig så otroligt ensam (har absolut min sambo som ett fint stöd) men håller på att bli tokig på alla saker man ska/inte ska göra/äta som gravid. Vill inte säga nåt till mina föräldrar än, men börjar bli jobbigt att låtsas som att man helt plötsligt inte alls gillar ostbricka, vinkvällar eller hälla i sig tio koppar kaffe om dagen.
  Vad ska jag göra? Åka hem fyra dagar för tidigt trots att vi inte setts på över ett år?

   Men snälla du, det är dina föräldrar. Klart du ska berätta! Åka hem för tidigt är ju helt absurt om ni inte setts på ett år och det som hänt är att du blivit gravid, något de ju kommer förstå och bli glada över!

    Jo fast man kanske själv vill landa lite i det, tillsammans med sin sambo och få ha det lite för sig själv innan man berättar?
    Klart det enklaste vore att bara säga det rakt ut, men det är liksom inte riktigt ”rätt läge”.

   Vill du lösa det där med att inte äta/dricka som vanligt säg bara att du måste ha blivit lite matförgiftad och satt på toa halva natten. Då är man sällan sällan på kaffe, alkohol m.m.

   Grattis!
   Nä men bara drick inte. Frågar någon av dem så säg att du haft problem med magen/inte är sugen/att det blivit mkt på semestern/att du försöker hålla igen kalorier eller vad som helst.
   Kaffe kan du ju dricka typ 2 koppar så du får väl välja dina tillfällen.
   Asså det kan ju hända att föräldrarna anar ngt men vad gör det?
   Beror helt på. När jag blev gravid va det många som inte ens märkt att jag slutat röka när jag berättade i vecka 14.

   För övrigt får ju inte bebisen näring från dig ännu utan från gulesäcken, så en liten ostbit kommer knappast göra någon skada.

   Säg att du har magkatarr, då går ju kaffe och alkohol bort. 🙂

   Kan också tycka att du kan berätta för dina föräldrar ifall detta är en graviditet ni önskat och försökt. Ni verkar dessutom ha en rel bra relation pga att ni är i stugan tillsammans under flera dagar. Och sen som en annan sa så är det ingen fara ännu. Du o bebisen har inte fysiologisk koppling ännu. Och dessutom, skulle det råka bli missfall så är det inte pga något du gjort eller inte gjort, baserar på att du är orolig redan för vad du stoppar i dig så tänker att du inte skulle missbruka. Ibland blir det bara missfall.

  Antonija och Oliver. Vad är grejen med att de hela tiden ska påstå att de minsann inte är ett par, utan att de ”träffas” och ”trivs” med varandra? Man åker väl inte till ett annat land och presenterar någon för hela sin släkt som man bara dejtar? Haha. Eller så vill de bara provocera på något sätt och det har blivit en grej att de inte är tillsammans…

  Också sjukt löjligt hur han blir höjd till skyarna som pappa som knappt träffar sin dotter och istället prioriterar att festa och dra utomlands med sin ”dejt”. Hade mamman till dottern gjort så hade fan soc blivit inblandad. Så trött på alla oansvariga pappor som spelar martyr och är barnvakter åt sin egna barn då och då och då är ”världens bästa pappa”.

   Haha asså får så bad vibes av deras förhållande?? Känns så sjukt ytligt.

   Spelar det någon roll vad de kallar sig?

   Tycker det är helt sjukt att man som förälder vill vara utomlands i tre veckor utan sitt barn? Att inte träffa sitt barn på tre veckor för man aktivt väljer att resa bort från det? Helt sjukt enligt mig

   Såg att hon saknade sin hund så oerhört mycket efter veckor utomlands, hoppas Oliver saknar sin dotter lika mycket, å andra sidan är de väl på semester frivilligt 😅🙃

  Stör mig så mycket på kollegor som hela tiden vill småprata, är fan socialt dränerad efter jobbet :(((( jag bryr mig inte om din syster kusin trädgård katt kille!! Heja tystnad!!

   Jag skulle bry mig om katten men inte resten.

   En till här som blir helt dränerad på energi av småprat och kall prat med folk jag inte vill prata med men ändå vill vara trevlig. 🥵

   Kan du gå undan på rasten? Eller är det under själva arbetet de håller på? Kan du undanbe dig det på ett fint sätt, säga att du vill fokusera på arbetet? Det är ju därför ni är där…

    Ah på rasten tar jag på hörlurar, äter fort som fan och tar sen en promenad haha. Enda stunden på dagen jag kan slappna av och hämta lite energi till eftermiddagens tjittertjatter.

   Be dom hålla käft. Blir kanske dålig stämning men vem bryr sig.

    Tror de flesta bryr sig om det är dålig stämning på sitt jobb. Blir ju inte världens trevligaste arbetsklimat om man ber sina kollegor hålla käften. Är själv inget fan av småprat ska tilläggas.

    Inte ok beteende. Klarar man inte av människor så får man hitta ett yrke där man jobbar ensam.

     Eller så får människor respektera att man är olika och inte prata om sitt privatliv hela dan med nån som inte vill. Social kompetens…

      Social kompetens att be en kollega hålla käften ja 🙄

   Förstår dig! Har en kollega som håller på typ likadant och jag bryyyyyyr mig inte. Längtar inte efter att jobba med henne igen efter semestern…

    Haha heja oss som biter ihop för den *goda* stämningens skull!

     Haha ja ibland är det fan svårt dock…har nog inte lyckats hålla masken alla gånger.

   Varför stör det dig?
   Småprat är ju ett jättebra sätt att så att säga skapa relationer. Du får ett lite starkare band till kollegan när ni småpratar.
   Det kan ju göra det lättare att be om hjälp om du behöver det, eller bara prata av dig en dag när du är arg eller frustrerad.
   Synd att välja bort folk sådär bara för att de inte är någon du är vän eller släkt med.
   Jag mår mycket bättre när jag känner folk jag jobbar med lite mer. Jag mår bättre när jag ber om hjälp till exempel, istället för att försöka klara allt själv.
   Varför inte tänka ett varv till istället för att bara anse att deras samtalsämnen är ointressanta.

    Hon förklarade varför det stör henne…
    Alla är olika, alla klarar inte av det där eviga tjattrandet.

     Evigt tjattrande.?..det är ju personerna hon inte vill höra. Tror knappast hennes egna vänner enbart tilltalar henne med djupa filosofiska tankegångar.
     Dumt att välja bort folk sådär bara för att de inte är självvalda av henne.
     Jag tror svenskar mår så dåligt psykiskt också på grund av detta, att man är ointresserade av alla som inte är nära vänner.
     Sverige är ett av de svåraste länderna att få nya vänner i, man förstår ju varför när man läser här.

      Det är ju en ganska stor skillnad att prata med sina vänner, och att bli störd på sitt jobb av kollegor som babblar om annat än jobbet.

       Så man får bara prata jobb på jobbet?
       Bara prata skoluppgifter i skolan?
       Bara prata om barn på babysången?
       Bara prata om padel på padelbanan?

        Precis.

        Det beror väl på om tjattrandet stör arbetet eller inte. Ibland gör det ju det, och då får väl det pratet vänta till rasten. Inte svårt.

      Igen, du verkar inte förstå att man ör olika… Alla vill inte vara vänner eller vänskapliga men folk på jobbet. Man kanske är för olika, inte passar ihop, har nog med vänner. Man kan vara normalt trevlig och hjälpa varann vid behov utan att konstant berätta om
      sitt privatliv till varann. En del, som ts, tycker det är jobbigt och tröttande med massa prat och social kontakt hela dagen. Man måste ju känna efter också om man får nån respons på sitt prat? Och om inte, tagga ner.

   Alltså folk här inne med sina ”problem”😂

  Är kvinna men har blivit benämnd som ”han” några ggr i mitt liv. En gång frågade ett barn om jag var en kille eller tjej. Om jag blev ledsen? Typ obeskrivligt. Och då tycker jag inte ens själv att jag ser speciellt maskulin ut, och jag har inga problem att träffa killar osv.

   Samma här och jag tycker inte heller att jag ser så manlig ut. Eller när jag är smal har jag ett rätt kantigt ansikte, om det skulle vara det, haha.

    Så det är iaf en till som upplevt det.. Svårt att inte ta illa vid sig tkr jag. Plus att jag blivit smått paranoid också och tänker att ”tänk om nån faktiskt tror jag är man och så går jag in på damernas på gymmet…” typ såna saker 🙁

   Har du en mörk röst? Familjevännernas barn frågade en kvinna som hade en väldigt ”manlig” och rökig röst om hon var man eller kvinna en gång när vi var små.

    Njae det skulle jag inte påstå. Försöker verkligen förstå varför detta barn frågade, hade uppsatt hår i en knut har jag för mig, det kanske gjorde att jag såg mindre feminin ut? Fast har blivit kallad det även när det inte varit uppsatt så…

   Hur gammalt var barnet?

   Du kan ju trösta dig med att somliga bara inte ser kön över huvud taget verkar det som. Jag satt för många år sedan på en bänk i skolan och fick frågan om det var jag som var Camilla. Då är jag ändå över 190cm lång och hade vid tillfället skäggstubb…

   Det enda jag ångrar är att jag efter det frågade mina vänner om jag faktiskt ser ut som en Camilla, för nu har jag till och från blivit kallad det i snart tio år…

   Ett barn frågade en gång om min sambo var en kille eller tjej… Då hade han mycket (MYCKET) skägg, men långt hår. Barn vet inte, skulle inte ta det personligt ❤

   Jag tycker inte att du ska ta så allvarligt på vad barn säger, de har en väldigt förenklad värld. Mina barn tror att alla som har vitt hår är gamla tex. Jag blev kallad tant av ett barn när jag var 18 år, mitt ena barn har frågat om jag är vuxen (jag är för kort tydligen) och en gång frågade de mig om en kvinna på bussen var en häxa.

   Barn ha frågat mig om jag varit Fröken Sverige, när jag var ung, smal med långt ljusblont hår och benämt mig som gubbe bär jag var 50+, halvtjock, men fortfarande med långt hår(dock mörkare). 🙃🙃

   När jag hämtade mitt barn på dagis för ett par år sedan så kom det fram en unge som sade att jag såg ut som en kille med tjejhår. Skrockade mordiskt inombords och önskade honom ett sommarlov kantat av magsjuka och glassbrist.
   Det är en rolig historia att berätta för folk nu. Ta det inte allvarligt. Barn säger precis vad de tänker. Du är dretsnygg 💪

   När det kommer från barn ska man nog ta det med en nypa salt. Jag ser väldigt feminin ut men ändå kom det in ett barn där jag jobbade som gick direkt fram till mig och frågade ifall jag hette Erik. 🤪

   Har du kort hår?? Annars fattar jag inte hur det kan hända. Du kanske var klädd som en man och har kort hår

  2:a dosen idag! ✅ så gött!

   Men gud, jag blandade ihop varenda bokstav samt ditt namn så jag fick det till ”2:a hästen dog idag”😂🤦‍♀️

    😅😂😂😂😂

    Min hjärna gjorde precis samma sak, vad sjukt haha!

   Hur ser din fantasihäst ut? Kön? Vad heter den?

    Eftersom det är en fantasihäst är kön ganska irrelevant. Ungefär som my little ponny man hade när man var liten. Man kan bestämma själv. Det är ingen big deal. Det är inte så att dom kissar eller har sex ändå. Den använder lixom inte sitt kön. Ok. Könlös. Så är det nog. Usch. Det låter ju plötsligt lite sorgligt. Ok. På en livsresa för att söka ett kön. Så är det nog.

     Okej 😂

  Min kollega blev hemskickad av sin chef idag, hon har gråtit på jobbet i två dagar över allt KAOS (flytt av kontor, produktion, mamma dog i våras, haft 1,5 tjänst i nästan tre år, ingenting fungerar som det ska efter kontorsflytten), jag vet inte när hon kommer tillbaka men lämnade mig med orden ”håll dem till dem du vet är dina vänner och ta hand om varandra, jag vill att ni är kvar när jag kommer tillbaka”. En annan gick hem förra veckan eftersom hon fick nog av att vara fem personer på fem olika platser samtidigt. Produktionen ser en massflykt av personer som ska studera och/eller har sagt upp sig, vissa utan nya jobb att gå till.

  Jag har planerad frånvaro från och med 1/9 och kommer eventuellt tillbaka 1/6. Jag hade ångest över att gå till jobbet i måndags efter två veckor ledigt. Jag täcker för henne just nu och har därmed arbete för 3 personer. Jag har inte fått någon att lära upp. Jag har konstant huvudvärk då det är en hel del intryck överallt (kontoret är numer bredvid produktionen och produktionen har nu allt i en lokal istället för tre) och en mindre matsal där alla äter istället för utspridda pausutrymmen. Min chef sa åt mig att bestämma att jag inte har ont i huvudet. Jag har ångest över att lämna stället. Jag jobbade över två timmar idag och hann inte klart. Jag förklarade att min känsla är att jag har en blomspruta mot en brand i ett högvåningshus. Eftersom jag sitter närmast produktion och chefer får jag ALLA frågor om allt mellan himmel och jord. När jag säger ”jag vet inte, fråga X” eller ”fråga din chef” eller ”ingen aning” respekteras inte de svaren utan allting blir en argumentation, där det enda alternativet är att fräsa ifrån och markera med rösten, vilket ger mig så dåligt samvete. Min chef bad mig att tänka på mitt tonläge, ingenting om problematiken.

  Fler och fler chefer bråkar med ”projektledare”, de får inga svar på de frågor vi har, vi drunknar i jobb och arga kunder. Facket är inte på plats, och det känns som att de inte kommer tro oss ändå. Jag har gråtit hela kvällen över JOBBET men vet inte vem jag ska vända mig till, annat än de jag vet att jag kan lita på. Hur länge de är kvar och orkar vet jag inte, jag har bara hemskt dåligt samvete över att jag kommer försvinna ett tag.

   Det finns ingen som kommer tacka dig för att du driver dig till sjukdom/ångest/utbrändhet.
   Det är bara ett jobb men du är HELA du, du skall leva med dig själv resten av livet.
   Glasklart att ledningen inte fungerar. Är det inte ditt företag så dra så långt bort du bara kan.
   Ditt mående och ditt liv är alltid viktigare än ett jobb!

   Tar en paus.
   Några veckor.
   Får lite perspektiv.
   Titta på alternativ.
   .

   Vad har du för jobb?

    Produktionssupport och administration inom logistik.

     Två veckor får du väl vara hemma utan sjukintyg? Eller sjukskriv dig helt enkelt, om du ändå slutar i september:)

      Jag hade tänkt göra så, innan den hör kvinnan gick hem. Men jag klarar inte av att bara lämna alla nu

       Låt det där brinnande skeppet sjunka

       Låter som när jag jobbade på DHL. Fattar inte hur det företaget blivit så stort när det bara var kaos och många var riktigt korkade. Fick som tur var nytt jobb snabbt och flydde.

   Jag vet att det här inte är ett lättvindigt råd som man ska slänga sig med i tid och otid men: säg upp dig. Nu. Du är klar där.

   Man kan inte leva sådär. Jag hade en fruktansvärt stressig och ångestfylld arbetsplats som din, sa upp mig helt utan backup eller plan (när jag kom tillbaka efter en långhelg och det kändes som att en knytnäve fysiskt kramade om hjärtat i bröstet. Det var en stark reality check: att stress faktiskt kan te sig fysiskt, inte bara psykiskt och det var jävligt läskigt att känna). Vet du, det löser sig. Se till att ha sparat kapital eller sökta CSN-kurser som plan b så du har nånting som tar dig framåt eller täcker karenstid innan A-kassa.

   Sen lägger du all den energin du hade lagt på det där pissjobbet, på att söka nya jobb och så är du jävligt noggrann på arbetsintervjuerna med att ev ny arbetsplats har kollektivavtal, fackligt stöd, flex & övertidsersättning, en vettig chef och en arbetskultur som det arbetas aktivt med. Researcha alla potentiella kollegor – hur länge har dom jobbat där? Är det hög omsättning på personal eller har folk trivts där i 5-10 år?

   För mig löste sig nytt jobbet till och med under uppsägningstiden från det gamla så det blev inget glapp. Hade det blivit ett glapp hade det dock inte gjort något. Det är ju nämligen exakt sånt här man har pengar på sparkontot på: för att investera i sig själv och för att använda när det krisar.

   Det krisar nu.

   Okej? Inte först när du faktiskt bränt ut dig eller gråter varje dag, det krisar NU. Exakt det du beskriver med att göra 3 personers jobb och att bli otacksamt behandlad för det.

   Vanligaste orsaken till utbrändhet: för mycket ansvar med för lite mandat/förutsättningar att genomföra. Man slår knut på sig själv för att släcka bränder men drunknar fortfarande dag in och dag ut.

   Så jag tycker du säger upp dig och känner 10.000 ton falla från dina axlar när du går ut ur mötesrummet. Och sen lägger du i en växel på att söka jobb istället ❤️

  Vill köpa en ipl hårborttagning. Får kosta vad den kostar så länge man kan använda vart som och att den funkar. Tips?

   Jag har aldrig fått en sån att fungera testat både billiga och dyra… funkar inte på alla tyvärr 🙁

   Min funkar, köpte den för kanske 5 år sedan och har använt den till och från sedan dess. Velade så mycket inför köp för trodde inte att det skulle fungera men det gjorde den!! Jag köpte en av Philips lite dyrare variant. Har förövrigt mörka drag och kolsvart hår.

  Nästa vecka börjar jag jobba igen och har sån ångest! Jag känner inte att jag behöver mer semester utan ett nytt jobb, alltså något helt nytt – ett annat yrke! Har sökt annat under ett års tid men kommer inte ens till intervju. Det är inte lätt att hitta ”kontorsjobb” när man bara har erfarenhet/utbildning inom skola. Hitta utbildning via CVL men fick ett nej då de bara tog in folk utan utbildning. Sugen på att plugga via affärshögskolan men inser att jag inte har råd.

  Någon mer som söker nytt yrke??

   Sökt jobb det senaste 1,5 året typ. Inte hela tiden men när jag hittat något vettigt.
   Slutade med att jag kom in på en YH utbildning istället 🙂 så blir nytt yrke

   Åh gud låter som jag, eller som jag vill göra då. Deppigt att höra att du inte har lyckats än 😕

  Skog.
  Är det lätt att äga skog?

   Ja. Men behöver själv inte veta eller kunna nåt, man kan köpa alla tjänster som har med skogsägandet och skogsvården att göra.

    När löner det sig ? Köpa/sälja
    Är det alltid en långtidsinvestering?

      Tack!

   Min kille äger skog, han gör det mesta själv förutom bortforsling av virket. Han jobbar i skogen på helgerna, röjer och avverkar och allt vad man gör. Han jobbar i skogen på helgerna. Han tycker det är roligt så för honom gör det inget, är mer jag som tycker det är tråkigt. Får ta del av pengarna dock som skogen genererar så ska väl inte klaga.

    Hur mycket och hur snabbt blir det pengar?

     Beror helt på skogen och vad man gör med den.

      Vad kan man göra förutom skogsbruk (ung/gammal) och arrendera?
      Brukar man försäkra skogen tex för skogsbrand?

     Han har cirka 150 hektar, vet att han sålt/ska sälja virke för ca 400k i år, pengar han redan fått i förskott. Mycket av detta går ju dock in i skogen igen i form av köp av maskiner, extra avbetalning på skogslånet osv. Sen arrenderar han ut jaktmark och det får han också pengar för.

    Nice. Hoppas han behåller den. Trött på stora bolag och staten som köper upp all mark de kan komma åt. Önskar odalsmarker kunde bli en grej igen.

  Jag har eventuellt fuckat upp på jobbet idag och gjort en liten grej till något stort där flera parter blev involverade. Inte lätt att ta över andras grejer och vara sommarvikarie. Kan någon lugna mig och säga att det inte är hela världen?

   Det är inte hela världen, alla gör misstag. Om några år kommer du inte ens ihåg det misstaget.

   Så länge du inte arbetar i sjukvården så är det säkert ingen fara.

    Det är inte inom vården utan en betydligt mindre viktig bransch 😉 men man vill inte göra företagets kunder arga heller liksom..

   Det är verkligen inte hela världen! Är det något superviktigt ska det inte göras av en sommarvikarie, som inte har tid att lära sig allt. Se det bara som en lärdom, till nästa gång vet du ⭐️

   Var det du som förstörde min bil?

    Hahah nej! Jag jobbar framför datorn 😄

     OT men varför säger man framför datorn men bakom skärmen när man, om man har en stationär, sitter på samma sida om både datorn och skärmen?

  Nagon som last Elena Belles sjalvbiografi an? Tydglien har hon varit med om hemska saker, t.ex. misshandel av maken.

   Den maken som dog?

    Ja, men har ej last den sjalv. Laste bara i en annan kommenar pa denns blogg att hon misshandlats av honom och att hon utnyttjats som barn. Usch, later sa sorgligt.

     Jag läser den just nu, hemskt vad som hände henne som barn och jag mådde illa ibland när jag läste. Hon verkar vara en så himla snäll och klok person.

  Om killen jag pratar med: vilken underbar person jag finner inga ord. Jag är så rädd men samtidigt så exalterad över vad som komma skall. Vi har sextat i en vecka (inga bilder bara text) och med honom släpper jag alla hämningar. Berättade för honom om att jag aldrig har varit intim med någon och han är så förstående och så fin. Kan det vara såhär eller är han för bra för att vara sann.

   Har ni inte setts irl men redan pratat mycket sex så lär det inte bli en meningsfull relation. Men hoppas på det bästa, var försiktig och använd skydd!

    Varför skulle det inte bli en meningsfull relation? Båda av oss söker långvarigt förhållande och han vill inte ha sex med mig förrän jag är redo. Vi har pratat om allt ifrån våra drömmar till vad vi jobbar med och vad vi gillar att göra när vi är lediga. Vad vi har för osäkerheter och vad vi har varit med om. Vi har pratat om många saker så relationen är inte ytlig över huvud taget.

    Känns som en dömande kommentar. Finns ju många som har one night stands som sedan utvecklas till en relation. Vad är grejen?

     Finns det säkert men jag har inte den erfarenheten att killar som börjar vara sexuella innan man ens träffats är nånting som det blir något seriöst med. Vid one night stands så träffar man väl personen irl och känner en koppling och attraktion när man pratar med någon via nätet vet man inte vad man får, personen som är utåtriktad i skrift kanske är stel och blyg i verkligheten vilket kanske inte är bilden han visat när dom skrivit.

      Och jag har träffat killar som ger ett seriöst uttryck IRL men som är tvärtom. Likväl som vissa som träffar sina respektive på Tinder som det blir långvarigt med medan andra inte träffar någon alls. Ibland är det slumpen bara och tycker folk dömer alldeles för hårt utan att veta TS bakgrund med den här personen. De kanske känner varandra hur bra som helst redan nu.

       Jag har inte dömt TS, hon frågade om det var för bra för att vara sant och jag sa vad jag trodde sen så får TS göra vad hon vill jg är mer skeptisk till snubben hon snackar med än vad du är. Har du bra erfarenhet av män och av att dejta män?

        Det var jag som skrev inlägget och jag tackar för din fina omtanke även om du inte känner mig ❤️ Jag förstår dina funderingar eftersom vi har sextat men det tog tid innan vi började med det. Vi har pratat om många olika saker – vad vi jobbar med och vad vi har för intressen. Våra osäkerheter och vad vi har varit med om och de demoner som har följt med från unga år. Har berättat om min sjukdom jag har för honom som gjorde att vi inte kunde träffas så snabbt som jag ville och att jag aldrig har varit intim. Han lyssnar och stöttar och har sagt mer än en gång att vi inte ska göra någonting förrän jag är redo då det måste kännas rätt för mig. Vi pratas vid varje dag vad vi gör och hur hans dag har varit (jag har semester och spelar bara tv-spel typ) och diskuterar filmer och datorspel. Vi säger god natt och god morgon och det känns som vi har känt varandra i tio år.

        Absolut kan motsatsen visas när vi ses men då är det bara att gå vidare i livet men jag känner mig för första gången på länge väldigt hoppfull då jag aldrig har känt något sådant här tidigare.

         Har ni videosamtalat? Vet du att han existerar på riktigt liksom?

          Haha det vet jag! Vi pratar på Messenger så jag har hans Facebook och jag har kollat upp honom (vilket jag alltid gör) så allt stämmer.

           Jo men man kan ta någon annans identitet också, vem tog kontakt med vem?

           Vi matchade på Bumble så jag var ju den som skrev först eftersom kvinnorna tar första steget där. Sedan så började vi prata bara och allt flöt på! Jag har väldigt svårt att tro att han skulle göra det då skulle jag ha sett tecken på det med en gång.

         Hur länge har ni snackat?👌🏼

          Två veckor 🙂 planen är att ses i övermorgon men det regnar alltid där jag bor så

           Gbg?😂🌧

           Förlåt men två veckor är inte lång tid, va försiktig och ses på en offentlig plats först och se vad du får för känsla ❤️

           Klart det är Göteborg haha. Och @Anon jag pratar hellre kort tid och träffar personen snabbt än lång tid och råkar ut för rejäla bakslag. Träffas alltid på en offentlig plats ❤️ skulle aldrig gå hem till någon jag inte känner går knappt hem till mina killkompisar.

           Haha varför går du inte hem till dina killkompisar? Vad är skillnaden på en killkompis och tjejkompis liksom😅 förutom vad som finns mellan benen, men kompis som kompis

    Är heterotjej och jag hade ett ”situationship” som inleddes med sexting, vi började ses, och det slutade med känslor, dock enbart från ett håll. Och det var inte mitt håll kan jag säga, utan hans. Han hade känslor för mig nästan 1 år utan att det blev något mer, för jag var alltid tydlig med att jag inte var på samma plan (vi slutade träffas när han sa vad han kände, eftersom jag ju såklart inte ville såra honom eller leka runt med honom, men han hade svårt att gå vidare). Så nog kan det klicka till även för kåta snubbar!

     Tack för ett gott skratt 😘 och det var jag som tog initiativet till sextingen någon gång får man väl – även om man har sitt V-card kvar – roa sig! Inte bara män som kan vara sugna!

    Sextade med en kille i månader innan vi träffades. Vi har bott ihop i sex år nu.

     Gör mig glad att höra – tack! Då kanske jag slipper tro att allt går åt helvete.

  Verkar inte Hannalicious lite.. tja, låg, på sistone? Hon brukar alltid sprudla i podden men hon känns inte som hon brukar, svårt att sätta fingret på det. Men något är förändrat. Tröttnat på podden? 🤔

   Deprimerad? Var det inte hon som skrev ett jättelångt inlägg om sin ångest för inte allt för längesen? Sånt går ju inte över på en kvart bara för att det lagts upp andra (till synes ”gladare”) bilder efter det. Är det rejäl ångestproblematik kan det ju successivt ha trappats till det värre efter den bilden.. hoppas jag har fel och att det i annat fall löser sig med rätt stöd och hjälp!

  Någon som hittat ett helt nytt intresse på senare tid? Mitt är surdegsbröd!!! 🤩

   Åh! Höll på med det förra sommaren, sen dödade jag Torbjörn (man måste döpa sin surdeg! Vad heter din?) för det var jobbigt att hålla på. Men det var gott!

    Dödade Torbjörn 😂

    Olycka eller mord?

     Mord, lät honom svälta.🙊🍞

      Näääää! 😳 Torbjööööööörn! 😭😭😭

       Här är en hyllningslåt till honom❤
       https://youtu.be/-wFLGYcLTOM

        ♥️

   Akvarell

   Skateboard!
   Läskigt som fan men askul på samma gång haha. Är 29 och bestämt mig för att åldern inte spelar någon roll!

   målning och pottery 🙂

  Jag är tandläkare. Fråga vad ni vill…

   Kan man gå hela livet utan att få hål i tänderna eller tappa en tand? 🙂 Ursäkta dum fråga haha men jag hoppas…

    Har du kvar dina mjölktänder?

     Nej. 🙂

    Ja 😌

   Bästa och minst skadliga sättet att få vita tänder? Hos tandläkare och hemma.

    (Eller ”vitare” om man ska vara petig…!)

    Blekning antingen via tandläkare eller salong med lampa. Man kommer inte billigt undan.

     Så det går inte att göra något alls hemma??

      Man köper blekgel hos behandlare och använder hemma. på nätet förekommer ofta preparat med otillåtna ämnen eller för höga halter av blekmedel förekomma, vilka kan ge skada.

       Blekmedel i sig är inte särskilt dyrt, nån hundralapp, men skenorna som gjuts är dyra men kan användas i många år. + man får en kontrollerad blekning. Bra att ha med – Alla kan inte bleka pga skador eller fyllningar.

   Finns det någon speciell typ av tandkräm/tandborste alternativt märke på dessa som du skulle rekommendera? Eller kanske avråda ifrån? Jag har alltid varit nyfiken på om man som tandläkare kan se några skillnader i effekt på tandvårdsprodukter eller om det är omöjligt att säga då patienterna har för olika livsstil/förutsättningar/tandvårdsrutin osv.

    El-tandborste med roterande borste har bäst effekt vad gäller rengöring, idag har oral-b patent på det. Andra elborstar vibrerar bara, men är också bra. Alltid mjuk borste. För god effekt mot karies gäller en tandkräm med 1450 ppm fluor.

     Nu måste jag gå och kolla upp min tandkräm haha! Tack snälla för svar!

   Jag har gula ”fläckar”/beläggningar(?) mellan några av mina framtänder. Det är normalt och ok enligt kontroller/tandläkare men tandläkare har sagt att jag inte kan färga tänderna vitare för det gula kommer fortfarande vara samma gula… kommer alltså se värre ut om alla andra tänder blir vitare (de är ändå ok-vita idag). Finns det NÅGOT sätt att bli av med det gula mellan tändera som inte är fasader eller whatever-sviiiindyrt?

    Troligen inte. Om det inte kan blekas får man jobba med fasader.

     Tack för svar, om än tråkigt svar 😉

  Botox i pannan. Lite.
  Blir det bra? Kommer jag ser yngre ut?
  Solskenshistorier🥀 tack!

   Du kommer att se ut som 50.

    Om hon är 70 nu så ser hon ju yngre ut då.

     Jag tror hon är 53.

   Är det inte bättre att få höra de negativa effekterna av neurotoxin och inte bara solskenshistorier… så man vet riskerna

   Bästa som finns 👌 du kommer inte ångra dig , gå till någon som kan sin grej bara ! Obs att det inte är lika viktigt som när man gör fillers att utföraren har ett estetiskt tänk men det finns dem som kan sin botox men sen finns det dem som verkligen KAN 😅

   Ja. Kör! Upplever inte att jag ser yngre ut men däremot piggare.

    Lättare att sminka när man har botox för ansiktet veckar sig inte lika mycket och smink å sånt ligger mycket mer stilla. 👍🏻

  Du som fått bättre hy efter uteslutit något ur kosten: vad uteslöt du som fick din hy att bli bättre?

  Gäller acne, blemmor, prickar, rosacea … och ändrat diet: Gluten, laktos, socker, kryddor eller något annat?! Desperat.

   Jag körde LCHF (uteslöt alltså bröd, pasta, godis, bakverk etc kolhydrater) men det hjälpte ingenting mot min acne. Det enda som hjälpte var Roaccutan som hudläkaren skrev ut för mig.m

   Brukar ha hormonella finnar (innan mens varje månad alltså) som helt försvunnit med lchf 🙂

   Utesluter gluten och socker, då det är inflammationsskapande, MEN naturligt fett från animalier är det som gjort mest susen för huden!

   Kasein, mjölkprotein. För mig hjälpte det inte alls med laktosfritt utan det var först när kaseinet rök som det blev skillnad.
   Min acne är hormonell och stör mig fortfarande i perioder men dieten har helt klart hjälpt.

   Lycka till. Acne är en sån där grej man inte förstår hur jobbigt det kan vara om man inte själv lidit av det.

    Exakt samma för mig! Märker skillnad direkt om jag dricker wheyprotein några dagar i rad. Får finnarna på sidan av hakan, under munnen.

   I kombination med mycket träning och motion blev min hy jättemycket bättre när jag körde på nån tyyyyp av LCHF (var inte stenhård men uteslöt det mesta man inte bör äta). Och jag tror att träningen och min motion var en anledning till det hela eftersom jag brukar uppleva en bättre hy när jag har ett bra flyt i träningen.

   För min del: drog ner på mjölkprodukter, socker och gluten. Hade mycket småfinnar som yngre men det försvann i princip efter översedd kost 😊

  Tips på något mysigt vuxenhotell man kan åka på själv till sydeuropa någonstans? Tänker mig Spanien, Italien, Grekland eller liknande. Vill bara slappa och ligga på stranden/poolen och läsa typ. Får gärna vara nära någonstans där det finns lite puls också ifall man skulle bli uttråkad.

   Kom hem idag, från zakynthos. Bodde på hotel tui blue caravel. Utan tvekan det bästa all-inklusive samt vuxenhotellet vi alla i sällskap hade bott på. Googla bilder, det är lika magisk som det ser ut🥰 Längtar redan tillbaka och vi alla var rörande överens om att vi måste tillbaka dit 🙂

  Är i en så konstigt jobbig situation som jag måste få ur mig och som påverkar mig mer än jag vill.😂
  Trött på att vara singel, har en crush irl men jag kan inte göra något åt den. Så jag tindrar, men orkar inte ha konversationer med folk, jag orkar inte swipa och OM jag skulle prata med nån så orkar jag inte ens tänka på att träffa honom.
  Varför? Jo, för att tinderkillarna inte är min crush. Som jag som sagt inte kan göra något åt. Mmmmm, underbart och jättejobbigt när man vill träffa någon och dejta lite.😅😂

  Tack för mig🙋‍♀️

   Exakt samma här! Jag tänker tindra vidare och hoppas på att crushen byts ut mot nån som faktiskt gillar mig hehe.

    Jaa jag försöker verkligen men det är så jäkla svårt. Men det är väl det enda man kan göra😢

  Vilka är era största pet peeves? En av mina är när dokusåpakändisar står i synk och uttalar ”vibe/vibes” med w. Wibes. Aldrig hört någon av dem uttala det rätt och då är det ändå ett ord de använder förvånansvärt ofta. Sticker i öronen!

   När folk inte kan använda de/dem korrekt, när folk använder engelsk genitiv när de skriver svenska.

   De som uttalar show som ”shovvvvv” med vanligt v. 😛

    Det är inte fel. Se här vad SAOL och SO säger om uttalet:
    https://svenska.se/tre/?sok=show&pz=1

   MTV = MTW 🤢

   Alla idioter som säger situationstecken!! Alltså NÄR blev det ens en normal grej!! Hur kan man säga så?!

  Någon som vet varför Lady Dahmer har en lägenhet? Utöver huset dvs.
  Fayme sa i en video att hon var i hennes lägenhet.

   De ville väl ha en övernattningslägenhet i stan , inte helt ovanligt.

   Verkar LD och Faymee hänga lika mycket nu när F är gravid eller har det ändrats? Tänker att det måste ha varit tufft för LD när F blev gravid, i och med att LD också ville bli gravid så gärna.

    Tror LD tycker F är tråkig nu när hon är gravid, de kan inte dricka och hänga som förra sommaren osv. LD verkar ju ha fullt upp så de lever nog bara olika liv just nu

     Verkligen fullt upp. Lustigt att hon har sån svår social fobi att hon ej kan arbeta, men flänga runt överallt till varenda kompis som finns går finfint.

      Det är faktiskt inte lustigt alls. Man kan ha social fobi och ÄNDÅ göra massa saker och träffa folk. För mig som har social fobi så yttrar det sig allra mest innan jag gör saker. Då blir jag sjukt ångestfylld, orolig, vill inte osv. Sen stålsätter jag mig och träffar folk ändå. Jag har massa fysiska symtom som andra inte ser men som jag kämpar med hela tiden. Sen efter jag träffat någon kan jag bli nästan apatiskt trött och älta över vad jag sagt osv osv.

      Älskar hur provocerade folk här blir av att hon inte jobbar haha!

   Om det inte är så att hon och Oscar köpt en egen lägenhet så är det hans föräldrars.

  Är det någon här som jobbar som HR-koordinator? Funderar på att plugga till det, och vill gärna höra lite kring yrket 😁

   Jag är rekryteringskoordinator, så inte specifikt mot HR. Har däremot en kandidat inom HR 🙂

  Någon som tror Bianca har fixat brösten? Kan inte avgöra utifrån bilder videor men ser så ut ibland. Å andra sidan en lyckad operation om det inte är uppenbart att hon fixat dem tänker jag 🙂

   Men. Vad. Spelar. Det. För. Roll???

   Hon har definitivt fixat brösten! Riktigt smakfullt boobjob dock.

   Utan tvekan. 100000%. De ser fixade ut, men hon har små implantat, som Kenza

   Hon har gjort dom, hon har sagt det. 🙂 väldigt fint gjort!

    Okej! När/vart sa hon det?☺️😯

     Vet inte om hon har sagt det på några av hennes sociala medier men hon är väldigt öppen med det annars, hon pratade om det öppet på en fotografering för ett tag sen 🙂

  Tips till er som känner er trötta på sociala medier och ev funderar på att radera eran konton, läs boken ”ten arguments for deleting your social media accounts right now” av Jaron Lanier. Personligen så har det varit fruktansvärt skönt att framförallt ha tagit bort Instagram, mindre ångest och mår genuint bättre!

   När jag läste ditt inlägg så plockade jag bort min Instagram som jag slöar runt på i snitt 1 timme om dagen och som jag inte får ut ett skit av. Tusen tack för hjälpen! 💕

    Åh så kul att höra, det gör mig så glad 🙂 Det jag märkte efter att ha tagit bort mina sociala medier är att jag fick så mycket tid över, så nu har jag börjat kolla på en dokumentär om första världskriget istället. Många andra människor kanske kan hantera sociala medier bättre, men för mig var det allt eller inget!

     Haha jag brukar också förklara så när folk undrar: vissa kan hantera alkohol eller knark, vissa kan inte. Vissa kan hantera sociala medier, jag kan det inte. Tog bort dem för två år sen och jag är mycket mer lugn och ångestfri, jämför mig inte med andra, jagar inte likes, upplever att jag har kontroll över min tid och inte ”förlorar” den i en dimma på sociala medier.

     Lägger energin på meningsfulla saker istället (för mig) som nära, värdefulla relationer istället för att hålla kontakten med ytliga (typ gamla kollegor eller folk från gymnasiet som man bara samlat på sig i vänlistan likt Pokémons och som cluttrar hela ens flöde…) och på sport och friluftsliv. Gissa om man mår bättre av en timmes promenad i skogen eller en timmes scrollande på insta?

     Man kan säga att för mig har det blivit ett mer aktivt val av mediekonsumtion: hejdå Facebook och Instagram. Hej bloggar, youtube och snapchat (där jag ju bara snapar mina närmsta vänner och inte alla randoms)

     Mår så mycket bättre! 🙌🏼

   Jag gjorde det men sen hade jag liksom 6 timmars dötid att fylla varje kväll, och jag kom inte på någonting att fylla dem med (föröskte med typ pussel, meditation, promenad, träning men det var inte så kul). Så skaffade sociala medier igen för att få tiden att gå.

    Ja, man får ju en hel del dötid på köpet när man inaktiverar/raderar dem. Men eftersom att ett av min stora intressen är böcker och läsning så kunde jag fylla tiden med det istället.

  Saknar er så hjärtat brister, tack för tiden jag fick, önskar den var längre❤
  Vila i frid

   Va?

    Ville bara skriva av mig, saknar mina anhöriga som gått bort (tätt inpå)🤷‍♀️

   ♥️

  Kan man vara allergisk mot smultron? Någon som vet och kan ge mig lite info?

   Jaa alltså reagerar du på smultron så gör du väl det

    Det gäller inte mig utan mitt barn. Och iom att en äter lite olika saker så är det svårt att veta vad som triggar det 😊 Smultron är en teori. Jag bad om info om det hela, har du det får du gärna dela den 😊

     Sådan allergi brukar ju komma ganska på en gång, typ utslag runt munnen. Får hen inte allvarliga reaktioner så testa själv. Får hen allvarliga reaktioner så prata med bvc 🙂 många allergier kan man ju komma fram till själv

   Smultron är väl en stenfrukt? Jag har en syster som är allergisk mot stenfrukter, så det borde gå att vara allergisk mot smultron. Hon får iaf utslag runt munnen när hon äter stenfrukter.

    Vet du om hon är pollenallergiker? Det kan tydligen finnas ett samband mellan dem, korsallergi.

   En läkare borde veta, kolla med dem!

  Vill byta jobb och vill inte plugga i hundra år, kom över en utbildning man själv betalar för och bli ”certifierad löneadministrator”
  Det går även och gå en utbildning p 2 år som är berättigad till CSN – vad är skillnaden på de två? Vad innebär ”certifierad” och får man jobb på det tror ni?
  Någon som vet?

   Behöver inte betyda något alls. Gå en riktig utbildning på högskola eller universitet istället.

  Är det någon som har något tips på vad en barnfamilj kan göra i närheten av Älmhult/Alvesta? Typ loppisar, fina lekplatser, sevärdheter/upplevelser, restauranger? Har tidigare varit på IKEA museet och Linnés Råshult.

   Brio lekmuseeum

   Kolla in Tyrolen i Blädinge! De har barnens torsdagar några gånger i sommar, tror sista är idag.

   I Växjö finns ju kronobergsslottsruin. Den är rätt mysig om det är fint väder. (Är själv från Alvesta men kan inte komma på mycket roligt att göra i och kring 😂) huseby bruk är rätt roligt att gå runt och titta i hur de hade det förr. Gamla stallet är omgjort till restaurang. Jullov eller var det sommarlov? var ju inspelat i gamla herrgårdsbyggnaden. 🙂 mycket ytor för barnen att springa på med.

   Inte så stor chans att du kollar in här igen kanske men lite tips.

   Traryds djurpark kanske? Om ni har bil och inte åker tåg. Mysigt att mata grisar, ankor, getter och ha med fika 😂

   Brio lekmuseum var sjukt kul när man var liten! Många år sedan dock så vet ej hur det ser ut.

   Huseby (mellan Älmhult och Växjö)
   Slott, museum, herrgårdspark, påfåglar, café och restaurang om jag minns rätt. Barn under 16 år får gå in gratis har jag för mig.

   Älmhult har byggt en lekplats på torget som är IKEAinspirerad, typ en rum med möbler man klättrar på eller något. Verkar uppskattas av barnfamiljer vad jag läst.

   Sagobygden ställen?
   Lilla Petter Johans stuga (mot Eneryda typ). Väldigt mysigt där, ta med picknick. Brukade vara hästar eller kor i hagen när jag var liten.

   Taxåsklint är väldigt fint, beroende på gamla barnen är.
   Gustafsfors är rätt häftigt, man behöver inte fiska utan bara gå runt och kolla, fin natur!

  Vi eller aldrig på SVTplay! Kan vi snälla diskutera!

  ….MMMAAATTTEEOOÅÅ

   Haha tell me, vad tänker du? 😅

   Så pinsamt program

    Vad fasiken, nu har jag lämnat tre kommentarer som blivit eller hamnat fel 🤦🏻‍♀️

    Matteo verkar lite ”robotisk”, om man kan säga så? Men snäll, verkar vara en bra kille i grunden.

   Haha jag diskuterar gärna men vet inte vad jag skulle vilja ta upp :p

   Vilka tror ni kommer göra slut?

    Jag tycker det är underhållande som tusan. Kass kvalité fast jag kan inte sluta titta.

    Men visst får man så mycket frågor?
    Jag tycker det är så sjukt hur en deltagare (Karl) kan åka ifrån inspelningen lite som han vill? Hade produktionen så få som ville ställa upp att han kunde göra så haha? Sen kommer det nya par från ingenstans? Varför ska de ha likadana färger på kläderna? Råd/tips från psykologerna skulle JAG som inte är utbildad ge paren.

   Skämskudde på orangea tjejen. Verkar vara påverkad?

    Alltså hon är så MÄRKLIG och fascinerande! Vill snoka fram hennes insta so bad. Men liksom redan hennes ”yrken”: modell, sure, men sen…uppfinnare??😂😂 måste verkligen veta vad fan som menas där. Och nu hoppas jag att jag inte spoilar, men hennes och Karls icke-relation gör ju att hon framstår som ännu mer konstig som ens sökt till programmet. Det i kombo med hela hennes manér sen och jag kan inte sluta störa mig på henne men samtidigt som sagt vara sååå fascinerad.

   Matteo är lite tyst och fyrkantig men verkar vara en bra kille. Men han och Felicia passar tyvärr inte ihop… Dom är för olika och pratar helt olika språk och vill helt olika saker i livet så det är lika bra att avsluta och gå vidare. Blir bara irriterad när jag ser dom….

   Ett otippat par har köpt villa tillsammans efter inspelningen, och ett ännu mer otippat par är gifta!

  Haha tell me, vad tänker du? 😅

  Råkade skriva samma svar men mitt nick blev ”Fakta” 😂 @Camilla, du kan radera min kommentar som väntar i modd.

  Kan ens haka/käke bli mindre alternativt förflyttas bakåt? Har alltid haft en underkäke som sett symmetrisk ut i förhållande till överkäken. Men det senaste ser den så liten och tillbakaskjuten ut, syns mest i profil. Jag ser ut som någon slags gnagare ☹️. Kan käklinjen/hakpartiet fuckas up med åldern (30 år)? Kan man typ träna upp sitt käkparti? Vill inte göra några ingrepp.

   🐹

   Hm.. en kvinna växer klart i käken redan vid 25, en man upp till 30 år, därefter sker i regel ingen utökad tillväxt. Att käken upplevs gå tillbaka skulle kunna bero på ett tidigare bettläge som tandreglerats (dvs det återgår till det tidigare stadiet) eller att man kanske tappat tänder eller gnisslat kraftigt… kan bero på besvär i käkled.. svårt att svara på utan att se. Finns nog inget quickfix tyvärr.

    Tack för ett bra svar. Intressant. Jag har alltid haft lite överbett, inget som någonsin reglerats dock. Upplever att jag spänner käken väldigt mycket. Andra ”problem” kan jag inte komma på.

   Tror inte du ser ut som en gnagare!

   Läste faktiskt om detta av en slump och det kan ha med andningen och hur man placerar tungan i munnen att göra. Googla något i stil med mouthbreathing affecting chin.

    Tack!! 😊

    Hittade nog det du menade. Kortfattat: barn som andas mycket med öppen mun kan få en mindre skarp käklinje, ”brist” på haka mm. Det är för att tungan vilar nere i munnen istället för uppe mot överkäken/spetsen mot insidan av övre tandraden. Bildgooglar man på ditt tipssök så ser man tydliga bilder. Väldigt intressant. Man känner verkligen igen den typen av utseende. Jag själv andas nog mest genom näsan dock och verkar ha tungan där den ska vara

    Hahaha men gud vad intressant??!! Känner verkligen igen det där, såna människor har man ju sett. Vad intressant att deras utseenden kan bero på att de andas med munnen!

    Om du inte har bettfel är det väldigt lätt åtgärdat

  Knottror i pannan som ALDRIG försvinner snälla vaaad gör man?? Jag har testat allt.
  Ge mig tips snälla är 25 år och så jävla less på dessa knottror.. trodde man skulle slippa det som vuxen men icke.

   Bha 2% -paulas choice

    Testat… funkar inte alls tyvärr 😭

   Hormonellt? Alltså inte cykelbundet men allmänt hormonellt

    Hmm hur vet jag det? Behöver man gå och kolla upp det? Och vad gör man åt det isåfall?

   Sluta med gluten och raffinerat socker.

    Aha okej får testa!! Tack

    Men snälla varför skulle det göra skillnad?

     Det skapar inflammation både i och utanpå kroppen.

      Nej det gör det inte

   gå till Vc eller hudläkare

    Jo jag vet men känns inte som jag har ”tillräckliga” problem för det. Har ju ”bara” knottror och endast i pannan resten av hyn är felfri. Känns som att dom bara hjälper en om man har grov acne och ger isåfall tex roaccutan men kan väl vara värt ett försök iallafall…

   Har du testat Paulas Choice BHA-exfoliator? Tog bort alla knottror på mig fast hade inte så mycket.

    Ja testat det funkar inte alls tyvärr. Hur använde du den och hur ofta??

     Jag är inte Louise men använder också den och har nästan aldrig finnar längre. Hade alltid på hakan förr. Efter invänjning använder jag den nu varje dag i princip.

      Åh okej tack för svar.. ska köra på med den lite till och se

     Jag tar direkt i handflatan (ej bomullspad) och klappar in i ansiktet varje kväll, då slösar man inte lika mycket produkt. Du kanske behöver testa den under lite längre period. Tänk dock på att man kan behöva vänja in huden innan man kör varje dag.

      Jag gör precis som du och klappar in den i huden och jag har nog använt den i över 2 månader nu minst.. märker ingen förbättring men ska testa lite till och eventuellt köra med basiron också eller en toner från kicks jag fick tips om här längre ner!

   Det kan vara en typ av svamp eller något liknande om det sitter just i pannan. Beror lite på vad det är för knottror. Är dom liksom små och många? Vågar inte försöka googla vad det heter eftersom jag är rädd att få upp vissa bilder haha… Kanske kan hjälpa dig på vägen.

    Ja också läst det faktiskt! Att man kan testa använda mjällschampo för det kan vara samma typ av svamp som man kan få i hårbotten så jag köpte det och använde i ansiktet men nej ingen förbättring 🙁

     Testa fotsvampsalva? Jag fick det rådet för jag får eksem i mungiporna och då utvecklas också svamp. Fungerar så himla bra. Två gånger om dagen tills det är borta och sen trappa ner och sen vid behov. 🙂

      Fick alltså rådet av läkare!

      Okej tack!! Något särskilt märke eller någon särskild ingrediens den jag köper ska innehålla för att det ska bli rätt?