”FinnJonna” är vansinnig på Facebook efter att någon hackat hennes konto.

Jag vet inte hur ni gör för att skydda era sociala mediakonton – om ni gör det –  men jag skulle rekommendera alla att aktivera tvåstegsautentisering, även om det kan kännas lite bökigt vid inloggning ibland.
Dock inte lika bökigt som att få sina konton hackade, det är en sak som är säker.
Så här fungerar det exempelvis för Apple-id, och finns för de allra flesta appar och plattformar:

Använder du tvåfaktorsautentisering kan du endast få tillgång till ditt konto på tillförlitliga enheter eller på webben. När du loggar in på en ny enhet för första gången måste du ange två uppgifter: ditt lösenord och den sexsiffriga verifieringskoden som visas automatiskt på tillförlitliga enheter eller som skickas till ditt telefonnummer. Genom att ange koden verifierar du att du litar på den nya enheten. Om du till exempel har en iPhone och loggar in på din nya Mac för första gången får du ange ditt lösenord och verifieringskoden som visas automatiskt på din iPhone.

Eftersom det inte längre räcker med enbart lösenordet för att öppna ditt konto, förbättrar tvåfaktorsautentiseringen säkerheten för ditt Apple-ID och alla personuppgifter du sparar hos Apple dramatiskt.

När du väl har loggat in behöver du inte ange någon verifieringskod på den enheten igen såvida du inte loggar ut fullständigt, raderar enheten eller behöver ändra lösenord av säkerhetsskäl. När du loggar in på webben kan du välja att ange webbläsaren som betrodd så att du slipper ange en verifieringskod nästa gång du loggar in från den datorn.

Skaffa, skaffa, skaffa!
Tips från coachen!

 

45 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag trodde min Instagram hade blivit hackad för några dagar sen när jag fick meddelande om att jag är begränsad, sen såg jag nån dag senare att flera hade fått det också och förstod det var nån bugg 😅 men jag hann byta lösenord och grejer haha.

  Att folk fortfarande inte har tvåfaktorsautentisering på sina konton! Så enkelt och smidigt att fixa det, lastpass (för lösenord) är bra grejjer med!

   Fråga från en totalt dum. Hur fixar man detta tvåsteg. Är det via varje enskild plattform och dess inställningar? Eller är det i ens telefons eller dators inställning?

   Skratta nu inte åt mig. Jag vet redan att jag är både korkad och trött.

   Är för övrigt tredje gången jag försöker kommentera detta men att robotgrejen inte funkar. Blaaaa

    Varje enskild plattform 🙂 det finns ofta under inställningar.

     Tack

  Vad vinner de på att hacka facebook konton?

   Finns ju dom som sitter och spelar pang-pang-spel och inte vinner ngt förutom ”äran”. Vet inte, kanske nåt likande här? El nån makt-grej?
   Den dagen vi slutat tro att idioter finns så är vår tro inget värd.

   Bland annat så kontaktar dom folk i ens vänlista och påstår att dom behöver hjälp med pengar. Och många går på det då det ju är någon man känner som skickar meddelandet. ”Hej Emma! Länge sen vi hördes, hur är allt med dig och familjen? Du, jag har hamnat i en liten knipa och undrar om jag kan få låna 400kr. Du får dom tillbaka på fredag”. Och så skickar man pengarna. Är dock osäker på hur dom gör, om det är swish (och så påstår dom att det är en polare som tar emot den typ) eller Paypal eller något annat. Men det är iaf för att lura folk på pengar. Sen kan det även vara att dom begär pengar av en för att få tillbaka sitt konto.

    Exakt så.. 😕 en kompis blev hackad och flera av hennes familjemedlemmar skickade pengar, tror hackaren bad om typ 2000. Men sen åkte idioten fast eftersom de swishade till honom.😅

  Två stegs autentisering och Dashlane för allt.

  Vem är det?

   En snabb googling ger dig ett enkelt svar om du är intresserad av att veta! 🙂

    Typ inte?

     Menar att det ju inte var ett så enkelt svar trots googling!

    Råkade ut för samma.. googlade som en dåre.. men nej tyvärr.. FB har INGEN support.. o addressen som lagt sig som primär går inte få bort.. skapade nytt.. skulle nån veta om en lösning är jag intresserad..

     Okej……….

  Det är tyvärr i princip omöjligt att få tillbaka sitt konto på Facebook om det blir hackat. De har ingen kundtjänst som svarar på frågor eller hjälper till i något ärende överhuvudtaget. Bara att skaffa nytt.

   Det kan ju inte vara lagligt att de låter andra sno identiteter sådär utan att följa upp på anmälningar?

   Jo, det hände mig så jag fick skicka in legitimation och de skulle då stänga ner varje konto som gjordes i mitt ”namn”. Har haft en stalker i flera år så det har varit ett helvete men där hjälpte de i alla fall tid.

   Det är ju inte sant. Mitt konto blev avstängt när jag gifte mig eftersom de trodde mitt nya efternamn var fejk. Jag fick mejla med en svensk kille på deras support och fick skicka in handlingar och förklara att namnet inte är fejk utan ett gammalt svenskt soldatnamn 😅 han var jättetrevlig och det löste sig. Så de har visst kundservice som man kan prata med.

    Jo det stämmer visst. Min bror blev hackad förra veckan, de är omöjliga att hjälpa till då. Vi har försökt hjälpa hnm så mkt det går men de på Facebook svarar inte, kan inte hjälpa för hackaren har bytt både nummer och email. Så hur han än gör, så får hackaren tag på det nya och Facebook påstår att de inte kan göra ett skit.

    Så det är väl olika beroende på problemet

     (Är en annan anonym, inteTS)

     Japp. Hänt en bekant till mig också. Omöjligt att få tillbaka kontot.

    Var hittar man någon form av kundtjänst att maila med??? Länk?

    Jag blev av med mitt konto för att jag inte hade någon aktivitet. Inga vänner ingenting. Det var visst misstänksamt. Jag hade bara facebook för att kolla runt. Men det fick jag visst inte. Gick inte att få tag på någon då i alla fall.

  Aldrig blivit hackad men jag kör ubuntu medan skadlig kod är skriven för windows eller mac.

   Hjälper ju knappast om ditt lösenord kommer i orätta händer…

  När man läser sådant här känns det väldigt skönt inte ha varken Facebook eller Instagram längre. Ett bekymmer mindre!

   Rättar min egen dubbelnegation innan någon annan hinner före – givetvis ska det stå ”…skönt att varken ha …” osv. Tack för mig.

    Är det någon skillnad på ”varken ha” eller ”ha varken” i just detta fall? Tänker att det innebörden blir samma och att båda är rätt beroende på hur man vill säga det bara? 😀 Förklara gärna för en som är alldeles för trött men som funderar alldeles för mycket på detta nu! 😀

     Det är inte och varken som blir dubbelnegation.

      Alltså tex som att säga ”inte oskön” vilket också blir två negationer och egentligen betyder ”skön” bara.

       Jaaa, förstås. Nu är jag med, tack!

  Asså, man måste också förstå och acceptera att FB omöjligen kan manuell/personlig erbjuda hjälp för en viss typ av ”hacknings-attacker”, dels för att man inte vet vem som ljuger och dels för att de har över 2 miljarder användare.

  Är dum i huvudet men hittar inte hur man gör…

  Jag fick mitt Tradera konto hackat en gång. Upptäckte det pga att jag plötsligt fick massa Mail från olika företag runt om i världen – reklam. Min inkorg gick från 0 till typ 400 Mail på några minuter. (Förmodligen för att vilseleda så jag inte skulle upptäcka något Mail om att jag sålt en vara) Gick in på min Tradera och såg att någon lagt upp ett objektiv till en kamera för några tusen och objektet blev köpt direkt. Jag fick panik! Som tur är upptäckte jag det snabbt och polisanmälde direkt osv (”hackaren” hade angett ett kontonummer som ej var mitt). Det lustiga är att personen som köpte objektet trodde inte på mig utan trodde jag lurade honom när jag försökte berätta att jag hade blivit hackad…. 😅

  Glömmer aldrig när mitt konto på EA blev hackat och fick ett mejl på jobbet att jag var permanent bannad från ett spel… Fick tillbaka allt och kundtjänst var trevliga, de önskade även att alla kinder var lika tålmodiga som mig hah
  Lärde min läxa efter det och allt ska numera godkännas med kod!

   Blev hackad i world of warcraft en gång. Minns var jag loggade ut på kvällen innan i Deepholm och var jag loggade in på morgonen i Oggrimar. Såg att allt mitt guld var borta 🙂

  Tack för tipset! 😇 Inte ens tänkt på det.. ”Vem skulle vilja hacka min insta…?” har man bara tänkt.

  Bra att ha den privat också och godkänna följare…så slipper man nyfikna.

  Vad gråter Bianca om?

   Det känns som att hon redan är stressad när hon kommer hem och semestern är slut. Hon har ju berättat att hon inte mår bra och hemma är kanske just nu en stark påminnelse om varför.

   Eller så är det slut med pojkvännen igen.

   Spekulationer.

  OT! Försökte kommentera igår, vet inte om jag hade dålig anslutning eller om jag var för elak i min kommentar. Men vad ska en göra då? Måste få ut min frustration på denna _influenzer_ och jag har INGEN att ventilera med då ingen av mina vänner följer!

  Okej. Så min frustration gäller en influencer i trion ’Det skaver’ som försöker vara så obrydd och cool och icke tillgjord men hennes pics avslöjar motsatsen. Det syns så tydligt att hon FÖRSÖKER så mycket. Då förlorar den typ av bild hela syftet eftersom de inte ÄR tagna i stunden eller ogenomtänkta och ’fuck it’.

  VIDARE. Tjejen är stylist. Och får lovord för exakt alla bilder hon lägger upp (av fellow influenzkollegs) på diverse outfits. Och ja detta kanske är taskigt av mig men tycker att hon klär sig så OTROLIGT dåligt. Är det bara jag?

  End of rant.

   Haha jaaaa, jag har tänkt på prick samma med klädstilen. Ser typ alltid förjävligt ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *