Bygger ballongbåge – kallas miljöbov

Carina Bergfeldt publicerar ett inlägg på Instagram där hon håller på att sätta ihop en ballongbåge, bestående av 500 ballonger som blåsts upp med anledning av sonen Hamiltons namngivningskalas.

Ballongbågar verkar vara ett amerikanskt koncept som nyligen fått fäste i Sverige – ni vet, som halloween mm.
Och kanske är det därför som det väcker en del reaktioner, just för att det är någonting nytt?
Svenskar känns spontant inte som världens mest öppna människor, särskilt inte när det kommer till att ändra inarbetande traditioner.
Om du sitter i detta hur och tänker protestera mot mitt påstående, klicka här och gör en snabb genomläsning.
Det ska vara som det alltid har varit, och därmed basta. (Eller punkt slut om det känns bättre)

Att pynta firanden med ballongbågen, så här tätt inpå introduktionen av baby showers, mm är kanske bara för mycket för gemene svensk?
Carina anklagas nämligen i sitt kommentarafält för att vara en miljöbov eftersom hennes ballongbåge innehåller hela 500 st latexballonger.
En följare undrar hur i hela fridens Carina motiverar att blåsa upp 500 ballonger för att fira ett barn, när det liksom är deras framtid som står på spel.
Carina svarar att ballongerna är biologiskt nedbrytbara, det gäller bara att sortera den rätt.

Vad har vi mer för plastiga grejer som borde bytas ut mot andra, mer miljövänliga alternativ?
Här är mina två bidrag till debatten.
Fyll gärna på med fler i kommentarsfältet.

– Hundbajspåsen
Borde helt klart ersättas av en liten mulltank som husse eller matte får bära med sig på ryggen, där man kan kompostera bajset istället för att plocka upp i påse och slänga. En ambulerande kompost helt enkelt. Lite bökigare, men ack så mycket mer miljövänligt. Bajset plockas mest miljövänligt upp med hjälp av träpinnar.

– Kondomen
Det här lilla spermiefällan av latex spolas ofta ner i toaletten och borde kunna ersättas av den gamla trotjänaren djurtarm, visst visst?

135 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Snälla nån, hur orkar folk?

  Att behöva få stå till svars för att man köper ballonger till ett speciellt tillfälle, då ska man få hela klimatkrisen på sina axlar.

  Människor har alldeles för mycket fritids och skärmtid.

   Jag undrar hur perfekta miljötänkande liv de själva för som kommenterar sånt. De är ju bara ute efter att ”sätta dit” folk/ få dem att må dåligt. Sen kanske någon procent av dem lever som de lär.

    Hur källsorterar man latex är min undran, om de bara slängs i brännbart så blir de ju absolut en börda för miljön. Jag vet när jag jobbade på brödfabrik och vi fick packa om 3000 limpor som fått fel påse… och snopet nog inte kunde aoetera dom som återvinningsbar plast då de hade färg i sig som inte gick att återvinna!
    Hah. Livet alltså.

    Men känns så dumt överdådigt att en familj köper ett helt parti ballonger som en begränsad grupp människor får ”avnjuta” i dessa tider när vi avråds från sugrör och plastbestick osv.

    Kunde de inte bara vikt pappersblommor eller dekorationer som kan återanvändas?
    Fler måste hoppa på det miljövänliga tåget alltså och tänka två steg längre än content och att vilja göra folk ”avundsjuka”.

   Det verkar som att Carina tagit bort ”gnäll-inlägget”?

   Kan inte sån här kritik riktas mot typ Kardashians istället som fyller hela hemmet med tusentals ballonger varje gång någon i släkten fyller år och vid högtider (typ varje vecka)?

   Fast nånstans måste man ju börja. Folk tar verkligen inte klimatet på tillräckligt stort allvar, vi kan inte leva så här och det gäller alla.

   Hur orkar man blåsa upp 500 ballonger? Denna trend har hållit på ett antal år och känns lite nyrikt amerikanskt. Michael Bindefelt var väl den som började här i Sverige med att kanta vägen från bryggan till ”festen” med ballonger i mängd. Hans son fyller tydligen år när det är varmt ute. hans ballonger ligger längs vattnet. Mängder med kändisar som är med på sonens födelsedag och lägger ut på instagram. Vad är det för fel på blommor? Ballonger och namngivning känns helt fel. Syntetiska material hör inte ihop med namngivning.

    Fast vad tror du det kostar miljömässigt att driva upp alla blommor?

     Blommor kan man kompostera. Ballonger i närheten av sjö och hav är mycket olämpligt.

   Jag hade inte själv reflekterat så mkt över det, men jag tycker faktiskt att personen har en poäng. Grejen är ju att en kändis med många följare får andra att ta efter. Skillnad att blåsa upp några få ballonger som man tidigare gjort på kalas jmf med så många som krävs för en båge.

   Jag förstår inte heller varför argumentet ”barnens framtid” är dåligt, det är ju liksom sant. Vill tillägga att jag gillar Bergstedt, har följt hennes karriär i många år, läst hennes böcker, osv. Men man måste väl ändå kunna få ha rimliga synpunkter och det tyckte jag kommentatorn hade.

   Ni som skriver ”orka” ”suck” ”ingen är perfekt”. Kolla på en enda av dokumentärerna som ligger ute på SVT. Om ni inte får dödsångest och därefter blir engagerade i klimatet därefter så köper jag era kommentarer ? jag hade heller inte fattat hur akut situationen faktiskt är förrän IPCC rapporten kom, ren okunskap från min sida precis som jag ser även finns hos er tyvärr :/

   Men nu är Carina b en hycklare av mega rang! Ska vi förstöra hela Sverige med klimatdårar, Ja det gäller även Carinas barnkalas. Förstår ni att Miljöpartiet är ett gäng som vill förstöra Sverige!

  Jag tycker skammandet börjar gå till helt galna nivåer. Vi måste leva också. Lets face it, ingen, INGEN, kommer att sluta konsumera helt och hållet, och det är inte sakerna vi gör ibland som är de största miljöbovarna utan saker vi gör hela tiden.

   Jag tänker både och, eller försöka sin livsföring i en helhet. Ingen kan göra allt rätt men om man ex flyger mycket som CB så kanske man låter annat stå tillbaka.

    Försöka se sin livsföring…?

   Nej det är ju redan kört så skitsamma egentligen.

    Ja, med den attityden.

    Det är absolut inte kört om vi bara skärper oss och om politikerna tar klimatet på allvar NU

  Latex eller plast spelar ju ingen roll, trots att latex är biologiskt nedbrytbart ska det ju ändå produceras och fraktas runt. Konsumtionen som helhet måste minska.

   Jo det spelar roll. Dessutom, vad anonym ovan dig skriver ”det är inte saker vi gör ibland som är de största miljöbovarna utan saker vi gör hela tiden”.

    Klart saker kan vara ”miljöbovar” utan att för den sakens skull vara de STÖRSTA miljöbovarna. Finns grader liksom.

     Du skulle ju kunna låta bli att använda internet till exempel. Det finns som sagt grader och internetanvändaren är betydligt värre än några uppblåsta ballonger på ett namngivningskalas.

      Nu är det inte jag som har påpekat hennes ballonger, hon får väl göra som hon vill.

      Dock skulle jag inte kunna låta bli att använda internet eftersom min utbildning till stor del är digital. Tror internet krävs till alla utbildningar numera? Men självklart kan man dra ner på sitt användande om man känner för det.

       Ja, men bloggbevakning är väl inte din utbildningsplatform, eller?

        Men idiot. Det var ett svar på ”Du skulle ju kunna låta bli att använda internet till exempel.”

         Ja, till sådant här, till exempel.

          Varför gör du inte det då?

      Jag trodde det var miljövänligt när så mycket gick över till digitalt men tji fick jag :S

    Just precis så! Något vi gör hela tiden är att konsumera. Vi köper mat och tak över huvudet, och vi som haft turen att födas i den rikare delen av världen där det finns både sociala och ekonomiska skyddsnät, vi har lyxen att kunna förverkliga oss själva. Vi unnar oss det lilla extra. Att resa, att festa, att köpa kläder och smink. Ordna storslagna fester åt vänner och familj. Att kunna unna sig och dessutom mycket mer än vad man förmår konsumera är status och har alltid varit det.
    Något vi vet med säkerhet är att allt har ett bäst före datum. Även om man inte bryr sig om dem som redan idag får kämpa för mat och tak över huvudet borde man börja fundera på sin egen framtid. Allt det vi tar för självklart idag kommer att fattas oss i framtiden.
    Om vi börjar dra ner på vår konsumtion nu och bara konsumerar det vi gör av med så kanske fler generationer än vår egen kommer att kunna ha lyxen att äta och bo som vi gör idag.

     Istället för, eller åtminstone hellre än att, kräva att konsumenten ska köpa färre saker, ställ lagar och krav på att prylar ska hålla längre genom lagar, böter etc på företagen.

     Och ställ krav på att företagen tar emot och tar hand om produkterna de sålt den dagen då konsumenten behöver göra sig av med den.

     Kraven som ställs idag är enligt mig helt felriktade om man verkligen vill ha resultat. Gör det enkelt för din lilla individen att göra rätt och se till att de är de stora företagen som får ta ansvar för hela cirkeln.

      Ja att näringslivet liksom folkvalda måste börja ta ansvar är solklart. Giftskandalen i Arica visar bara allt för väl hur storföretag och politiker duckar och kör strutsen. Jag hoppas att FN fortsätter att anklaga Sverige och Boliden för brott mot mänskligheten.
      Men tyvärr börjar allt med konsumtion. Om det finns tillräckligt många människor som är intresserade av att köpa en viss produkt ja då finns en marknad. Det räcker inte med att begränsa företagen individen måste ändra beteenden. Här har dock konsumenten möjlighet att ställa krav. Kräv alla de bra saker du föreslår av företagen. Konsumenten har mycket makt men då krävs en uppslutning bakom kraven.

       Förstår hur du tänker, men om man sätter de flesta kraven på företagen, strafftullar etc, så kommer det så länge det finns en efterfrågan från konsumenten på produkten komma ett företag som kommer att producera det vill ha efter de krav vi ställer upp.

       Och att kräva att konsumenten ska vara påläst och insatt i precis allt i hela kedjan och alla kedjor är omänskligt. Också varför tex Livsmedelsverket finns. För att du och jag ska slippa hålla koll på vilka gifter och i vilka mängder som finns i det vi äter.

       Känner nog att vi borde lyfta bort det mesta och största ansvaret som i dagsläget ligger på den lilla individen och lägga det där det hör hemma igen. Hos dem som tjänar pengarna på oss.

     Var inte orolig Cilla! Massinvandringen kommer att förstöra Sverige fullständigt så konsumera hur mycket du vill. Ps jag röstar socialdemokraterna Ds.

      Det här är nog bland det tråkigaste trollande jag har sett

   Ja och Carina är ju ärligt talat inte någon klimatvän i övrigt heller. Det flygs mycket samt verkar handlas mycket till barnet. Så gör ju många och särskilt om föräldrarna har familj i olika länder, men lite ödmjukhet inför detta faktum tycker jag saknas ibland i hennes svar.

  Folk kan ju sluta använda internet så sparar det på resurserna

  Spolar folk fortfarande ner kondomer (och tamponger, bindor etc)?! Trodde folk visste bättre än så?!

   Fick mig att tänka på en diskussion som var i en facebookgrupp för tjejer för några år sedan ang spola ner saker i toaletten.

   Hon eller hennes sambo spolade ner mat i toan och den andra gillade inte det och hon ville höra folks åsikter om vem av dom som hade rätt?
   Hur går det till? Man står i köket och ska slänga lite grönsakssoppa för att diska grytan och tycker det är rimligt att ta med sig det in på toa och spola ner? Hur kommer man ens på tanken?

   Andra som kommenterade spolade ner kött och sånt för det börjar lukta om det ligger i soporna. Slänga sopor var tydligen jobbigt.

    Men oj! Inget annat än det man själv producerar (heh…) samt toapapper ska spolas ner i toaletten. Inte tops, inte hår, kondomer eller kontaktlinser – och verkligen inte matrester!

     Matrester måste väl ändå vara mycket mer ok än tex linser och kondomer? Sjukt att göra det dock.

      Det är faktiskt inte alls ok. Matrester hör hemma i bioavfall, alternativt komposten och i sista hand hushållssoporna. Absolut inte i toaletten!

       Läste du ordentligt nu? Klart det inte hör hemma i toaletten (?), däremot måste det väl vara bra mycket värre med plast så som linser och kondomer som ej bryts ner?

        Ja jag läste ordentligt eftersom du påstod att det är ”mer ok”. Jag svarade att det inte är ok alls, och därför på samma nivå som om du skulle spola ner plast. Det handlar inte om att de inte bryts ner. Reningsverken är inte gjorda för matrester, vilket försvårar reningsprocessen. Dessutom kan det orsaka stopp på samma sätt som något annat som inte ska hamna där.

         Mer ok = inte lika dåligt

         Nu skulle jag själv aldrig slänga matrester i toaletten men jag tycker ditt argument haltar. Men du skulle aldrig spy i toaletten eller vara dålig i magen då förstår jag? Det är ju i princip som matrester menar jag.

          Du verkar inte riktigt förstå hur ett reningsverk fungerar… Ja det är ok att spy i toaletten. Det är inte ok att slänga matrester där, de är som sagt inte gjorda för att ta hand om sådant. Det är glasklart vad du får spola ner och inte, det är inte ens svårt. Googla lite så kan du läsa på själv.

           Jag har inte sagt att det är ok! Jag har sagt att det är VÄRRE MED PLAST än med matrester. Tack och hej.

           ”Mer ok”. Vilket gör att folk tänker att det är nog inte så farligt. Men du verkar vilja ändra dina uttalanden i efterhand, så vi slutar där tror jag ?

        (Men tack för att du visar hur folk tänker i dessa frågor och vilken stor okunskap det finns ?)

         Jag har läst en universitetskurs i reningsteknik och utifrån den skulle jag absolut påstå att plast i toaletten är värre än matrester i toaletten. Tycker faktiskt att du verkar vara den okunniga här.

          Och jag har jobbat på ett. Inget som inte SKA spolas ner ska göra det ?‍♀️ Så jag skulle verkligen inte påstå att matrester är ”mer ok” för de hör inte hemma där, punkt slut.

           Du lärde dig inte processen där verkar det som? Matrester går åtminstone att brytas ned till skillnad från plast. Därmed inte sagt att det är ok. Dock är plast betydligt värre. Så. Hejdå.

           Men hen påstår ju inte någon SKA spola ner mat i toan? Hen konstaterar bara det är värre att spola ner plast…

   Så…. vad kom ni fram till nu?
   Står liksom här med en halv grillad kyckling samt 20 engångs gafflar och vet inte VAD jag skall spola ner.
   Tacksam för svar.

    DeT hÖr iNTe HeMmA dÄr FaKTisKt!!!

    Älskar dig, i alla kommentarsfält ❤️

    Eftersom plast och mat är exakt lika hemskt ur alla synpunkter får du välja själv ❤

    Vad gafflar du om? Ät upp kycklingköttet och koka buljong på benen…

   Folk slänger ju alla möjliga sopor där jag bor.. ingen som bryr sig att sortera, så himla trist. Dock borde även hyresvärden ordna källsortering så vi hyresgäster kan sortera rätt.

  Usch, så fort jag ser en ballong tänker jag på dokumentärserien Tales by Light där UNICEF träffar barn i Dhakas slumområden som producerar just ballonger.

   Precis. Ska man kritisera något så är det framställningen.

  Det är väl kul att införa nya traditioner. Förstår bara inte varför det alltid ska vara amerikanska sådana.

  Det värsta är nog ändå bröllop där pappan ska träda fram med dottern till altaret och ge bort henne till en annan man. Kräks. ?

   Håller så med om det, vi har ju vår tradition i Sverige att mannen och kvinnan går in tillsammans när de ska gifta sig som ett jämställt par, inte något trams om att pappan ska lämna över vårdnaden av dottern till en annan man.

   Håller till viss del med, eller håller nog med väldigt mycket.

   Meeeeen tänk hur det hade låtit om det varit en annan kultur än västs som hade adopterats i Sverige. !!

    Inget av alternativen var ju bra dock, den importerade amerikanska traditionen med att pappan ska överlämna är ju också ett bakåtkliv. Förstår vad du menar, det finns ännu värre grejer – men de ligger nog lite för långt bort för att gå över till helt plötsligt medan detta låg närmre. Problemet är att ju att det fortfarande är ett bakåtkliv som för oss liite närmre ännu värre saker.

     Jag tog kommentaren som att den handlade om betydligt mer än att överlämna bruden. Som att det är kul och roligt att tillföra nya idéer och traditioner till de redan existerande.

     Själv gillar jag att fira alla sorters nyår som finns flera gånger om året bara för att det ger en sådan positiv känsla, oavsett om det kommer från väst, Mellanöstern eller Asien och minst två av dessa traditioner kan omöjligt komma från mitt eget arv.

     (Men jag håller med om att överlämna bruden är en sunkig tradition och i Sverige ett stort steg bakåt.)

      Fel av mig. Om arvet inte måste bestå av var man är uppvuxen utan vilken tradition som ens föräldrar har så är det ju fullt möjligt att ha nära anknytning till två på samma gång. ?

      Jag håller mig dig. Tyvärr är många av uppfattningen att brudöverlämning är en svensk tradition. ”Men det är väl så man gör” är en skrämmande vanlig mening från brudpar ?

   Varför Amerikanskt, därför att Sverige känns ”besatt” av USA. Bodde tio år utomlands och tänkte varenda gång jag besökte Sverige hur mycket nyheter det kom från USA i media. Det flesta serier på tv, musik etc. kommer från USA. Det gör det ju i andra länder också men Sveriges nivå på det måste ligga över medelsnittet.

    Haha ja det känns verkligen som att Sverige är ett wannabe USA och att man måste ursäkta sig för allt svenskt man gör.

     Ja, underligt med tanke på att vi samtidigt hånar amerikaner och deras livsstil, hånar att många av dem är väldigt religiösa, att det finns så många obildade människor där, att de tror att Stockholm ligger i Schweiz etc etc.
     Samtidigt som vi härmar massor av beteenden som är amerikanska och konsumerar amerikanska serier, musik etc.
     Underligt!

    Tycker det är så sjukt hur mycket svenskar generellt älskar USA. Det finns så många bättre länder när det kommer till kultur, fina städer att besöka, politik, jämställdhet. Många länder i Europa är enligt mig mer lockande att ta inspiration av än USA.

  Blir så nyfiken på hur folk som klagar på andra själva lever??? Varje gång jag gjort något MILJÖOVÄNLIGT aka allvarligt brott så kommer kritiken från folk som typ gärna flyger på semester en gång om året, älskar att köpa kläder varje månad, ser till att ha en ny bra mobil varje år men känner sig goda för att de sopsorterar, äter ekologiskt och inte använder inslagspapper haha.

   En ny mobil om året är ju dock helt onödigt!

    Det var väl själva poängen? ?

  Det är självklart att man får kommentarer om 500 ballonger, folk får väl ge sig och inte anmärka på i sammanhanget småsaker kan man tycka, men det finns så mycket folk.

  Inledningen på kommentaren ”inte för att jag vill vara värsta partypoopern…”
  Jo? Det är väl precis just det hen vill vara?
  Jag tycker det finns tillfällen för kritik och diskussioner kring val vi människor gör, sen finns det också tillfällen där man gott kan vara tyst och spara kritiken till sen. Blir galen på folk som saknar takt och ton, som tar festliga tillfällen i akt för att sänka och kritisera.

  Tycker Carina är en fantastisk journalist men inget vidare på att bemöta kritik.

   Hon är vad vid att ställa frågor och slippa själv avge svar kan man förmoda.
   Journalister aktiva på internet borde få lära sig att bemöta kritik när de går på journalistutbildningen.

  Fast det där med biologiskt nedbrytbara ballonger ska man också ta med en nypa salt. Menar hon alltså att ”sortera rätt” är att lägga dem på komposten? Ok, lycka till för det kommer det ta flera år innan de är borta. För jag hoppas inte att hon tänker sortera dem som plastförpackning ?‍♀️

   Ja, naturlig latex är realtivt biologiskt nedbrytbart. Problemet är att nästan alla ballonger, kondomer osv. inhåller andra tillsatser som gör att det tar flera år för de att brytas ner istället.

    Exakt. Det är så lätt att luras av marknadsföring som ”missar” att nämna vissa saker.

  Nedbrytbara hunbajspåsar är väl typ standard? Kanske inte mulltoa på ryggen, direkt, men ändå

   Så länge inte folk tror att det är ok att slänga dem i naturen….

    Nää vad fan är det? Tycker jag sett en trend nu i sommar folk kastar bajspåsarna på gatan. Då är det väl 100 ggr bättre inte lägga bajset i påse alls? (Man ska såklart lägga bajset i påse men då får man väl bemöda sig om att slänga det i sopkorgen även om den är en bit bort…)

     Slänger man dem i sopkorgen så spelar det 0% roll om påsen är biologiskt nedbrytbar eller inte, den bränns ju ändå upp.

      Fast jo? Det är skillnad på att bränna giftig plast och material som faktiskt är brännbart.

   När jag går med mammas hundar ser jag ofta sådana miljöpåsar som dem sen slängt i diket. Varför då? Bara för dem inte ser en papperskorg bredvid är det ok att slänga i diket. Eller tror dem att påsen luckras upp och försvinner i jorden närmsta dagarna?
   Nån mer som lagt märke till detta?
   Jättekonstigt tycker jag..när man ändå plockat upp skiten liksom.

    Ja, blev skitsur på en tant som gick med sin hund och slängde påsen i naturen. Hon fick snällt gå tillbaka och ta upp sin påse. Sen såg jag massor av sådana rosa påsar längre bort som hon har slängt varje gång?

  Hamilton bryr nog sig inte om den där ballongbågen iallafall

   Då kan hon skippa namngivningen och alla hans födelsedagar fram tills hans 4 års dag för han kommer ju ändå varken bry sig eller minnas dem iallafall. Logiskt, tycker du?

    Ja man behöver ju inte göra ett sånt stort ståhej av det iaf 🙂

    Nä, jag ser inte saker i svart och vitt. Man kan lägga det på en rimlig nivå.

    Ja jag tycker det är logiskt faktiskt. De 4-5 första åren är det väl en bra tanke att bara bjuda in familjen på en simpel fika med present i form av något som behövs för barnet den första tiden i livet, men klart är man flunsa. förlåt, kreatör, så måste det ju göras jippo av det hela, hur annars ska man göra folk som ser bilderna avundsjuka?

     Nej det handlar inte om flunsor utan olika kulturer. I väldigt många kulturer är 1 års dag oerhört stort. Större än alla andra födelsedagar typ! När vår dotter var 1 år hade vi fest för 70 pers med musik och catering. Och då är jag absolut ingen flunsa!

  Ur-trött på alla dessa pekpinnar som ingen lyssnar på ändå utan man gör precis som man vill – oavsett vad det handlar om. Så sluta upp att leka poliser folket o sköt er själva o börja där!
  Fattar dock inte vfö folk fortsätter lägga ut öppna inlägg på sociala medier när dom vet att allt hatas på!

  Jag tänker att ingen kan göra allt men alla kan göra något. Ett första steg för alla är att se över sin icke-nödvändiga konsumtion vilket inte är samma för alla. Någon kanske måste ha bil, en annan flyga till sin familj ibland och en tredje något annat. Slutligen önskar man att influenser eller de som har många följare/kan påverka drog sitt strå till stacken med reklam av mer hållbar konsumtion.

   Ja, absolut. Men det spelar ingen roll vad vi gör här så länge det inte sker en förändring globalt. Även om vi skulle sitta här allihopa med starinljus och bo i skogen, i ett plastfritt Sverige och leva enbart på naturen så har det ingen betydelse i det stora sammanhanget. Problemet är de stora länderna som står för majoriteten av alla utsläpp, så även om vi ändrar oss så är det bara en fis i rymden om man säger så. Tyvärr..

    Haha, stearinljus producerar sot vilken är en stor miljöbov och bidrar till koldioxidutsläpp. ??

    (Håller helt med dig att fattade din poäng. Kunde bara inte låta bli. ??)

    Det handlar om att vara förebilder/inspirationen och visa andra länder att det är möjligt. De större länderna får en press på sig om resten av världen ställer om. Trodde alla förstod detta…

     Ursäkt!
     Tror du på allvar att majoriteten av världens befolkning ens vet var Sverige ligger än mindre om hur befolkningen lever eller vilken politik som förs? Du tror på allvar att ditt bidrag märks i en större utsträckning som förebild?

     #Västhybris.

      Det har jag väl ändå inte skrivit? ? Vi lever i en globaliserad värld. Trender sprids snabbt. Om vi i väst lever klimatsmart och vägrar miljöfarliga produkter så behöver industrierna i andra länder ställa om för att kunna göra vinst. Miljöfarliga företag bojkottas osv.

      Så självklart behöver vi som kan anstränga oss för att visa att det är möjligt att leva klimatsmart. Både för att inspirera och sätta press på andra länder. Det är det minsta vi kan göra.

       Jo det var precis de du skrev pga vilken kommentar och dess poäng som du valde att svara på. Och…

       Väst är inte längre något som ses upp till eller är en förebild i resten av världen. Tvärtom skulle jag vilja påstå.

       Självförtroendet i resten av världen har ökat avsevärt. Tror inte det är någon som tar intryck eller ens sneglar från den här hörnan av världen längre.

        Jag kan inte se att jag har påstått att majoriteten av världens befolkning vet var Sverige ligger samt hur befolkningen lever och vilken politik som förs. Men du vet väl bäst förstås.

         Om du vill ändra på poängen från ts och hur du svarade, så visst.

     Håller med men tror bara vi kan hjälpa dom med bättre teknik. Knappast många som lever i fattigdom vill ha eller röstar för snävare tillväxt, så så länge fossilt är billigare eller mer tillgängligt i närtid blir det valet för de.

    Jag tror att nyrika ryssar och kineser ingår i ”alla”.

    Och varför har de så mycket utsläpp? För att vi handlar. Om alla en dag reste sig upp och sa att nej vi köper inget som kommer från t.ex Kina, efter ett tag skulle de få stänga ner alla skitiga fabriker och utsläppen skulle minska. Mycket förenklat jag vet, men det är ju vi i västvärlden som är orsaken till att utsläppen är så stora.

     Hur tror du resten av världen lever?

     Tror du att alla i tex Asien och Afrika är fattiga utan egna pengar att konsumera för, bor i lerhyddor och lever av det som den egna marken producerat.

     #Västhybris

      Nej jag vet att det finns en allt större växande medelklass i Asien och Afrika som konsumerar och flyger. Det var som jag skrev en förenklad tanke.
      Men det skulle bli en rejäl skillnad om vi som i dagsläget står för att de största utsläppen finns börjar ta vårt ansvar. Om allt skräp som köps på tex wish upphörde, kläderna vi köper är tillverkade i Europa, vi tar bussen, tåget och hyr bilen vid behov (vet att det inte funkar i hela landet, uppväxt i mycket liten ort) osv osv osv så nog sjutton skulle det märkas. Jag tycker det är för enkelt att bara skylla på att andra länder står för utsläppen, vi är ju en stor orsak till att de finns.

       Men väst står inte för de värsta utsläppen. Varken till produktion eller privatkonsumtion. Det är detta jag invänder mot

       Bara tex i Asien har över hälften av världens befolkning, dvs 4,5 miljarder av de 7 miljarderna.

       Och även den största andelen fattiga bor i Asien och Afrika så är de per kapita mer eller mindre ifatt väst.

       Om det är något som pandemin har visat så är det att hur den lilla människan i väst lever sitt liv så påverkar det inte något nämnvärt på hur stora utsläppen blir.

       Fun fact! Vet du hur många kolkraftverk som är planterade bara i Kina de närmsta 50 åren? Och dessa har ca noll att göra med konsumtionen i väst, för väst är inte den beräknade stora framtidsmarknaden.

        ”Om det är något som pandemin har visat så är det att hur den lilla människan i väst lever sitt liv så påverkar det inte något nämnvärt på hur stora utsläppen blir.”

        Men det är ju precis detta som var min poäng? Att det inte handlar om utsläppen i sig (i väst) utan om att vara förebilder samt sätta press på andra länder.

         Ok!

         Jag förstår din poäng. (Tror jag att jag gjort hela tiden.)

         Vad jag inte förstår är hur du menar på att väst ska kunna sätta press eller genom att vara förebild till någon som inte ser på väst som någon att se upp till.

         Jag menar inte på att man ska ge upp. Tex, starta egen produktion som är både effektivare och med färre utsläpp och ge sig in i matchen genom konkurrens.

         Men att ge sig på den lilla individen med signalpolitik (som ändå bara är en illa dold förevändning att få ta in mer skatt) istället för att se till att produktionen och företagen är de som ska dra lasset är enbart skadligt för den mentala hälsan hos människor och ur miljöperspektiv nästan helt värdelöst.

         Att du betalar en skatt på en plastpåse som du ändå behövde till soporna, som inte hamnar i naturen då svenskar inte slänger stora påsar där de inte ska vara, och som på köpet blir till ny energi när de bränns. Jag kan nog lova dig att detta inte kommer att ses som en förebild någon annan stans. Inte ens i väst.

         Lägg på böter och se till att de efterföljs, då kan vi möjligen börja snacka om att bidra som förebild.

        50 år nej, men ca 300-500 inom ca 10 år, samt att de har fingrarna med i att bygga och finansiera i flera länder. Enbart detta kommer att leda till att 1,5 målet är kört. Så absolut, det är inte bara tillverkningen i sig som är boven i dramat.
        Men jag som enskild person kan inte åka och ställa mig framför ett verk och kräva att det stängs, men vad jag kan göra och uppmuntra andra till är att göra det vi kan.
        Att kasta in handduken och bara ge upp för att ett land bygger kärnkraftverk som förstör så mycket känns inte rätt. Om miljontals människor slutet upp så skulle det ge något. Och nu pratar jag om skogskövlingar mm. Eller är det det du menar att vi ska göra, bara ge upp?

         Fast rent teoretiskt är ett kärnkraftverk bland det bästa vi kan ha ur energisynpunkt eftersom det producerar mest energi som räcker till fler personer. Det är bara den lilla aspekten att vi inte kan förvara avfall på ett säkert sätt, och ja… Tjernobyl har nog förstört de flestas syn på säkra kärnkraftverk.

          Det har blivit betydligt säkrare och mindre utrymmeskrävande. Utvecklingen har tagit stora steg framåt på dessa punkter.

          Tex så kan man snart återanvända avfallet flera gånger för att utvinna mer energi istället för att behöva slutförvara det. (Och då har man också minska på radioaktiviteten).

           Förvaringen alltså. Mindre farlig etc.

         Som du kanske redan sett så tycker jag inte att man ska ge upp. Menar bara på att det du säger skadar mer än det gör nytta och att andra vägar finns som är bättre.

         Och som kl 14:46 säger, bilden av dagens och framtidens kärnkraft är hos många inte korrekt utifrån verkligheten
         (Jag har skrivit en del om det. )

    Stämmer absolut inte.

    https://supermiljobloggen.se/miljofakta/klimatfornekare-10-enkla-svar-pa-10-vanliga-pastaenden/

    Påstående 9: “Det spelar ingen roll vad vi i Sverige gör”.

    Först och främst är det viktigt att göra jämförelser per capita, i annat fall får små länder med färre invånare alltid relativt sett små utsläpp. Det andra handlar om att inkludera både direkta och indirekta utsläpp. Det vill säga, att man räknar både utsläpp som vi släpper ut vid konsumtion och utsläpp som orsakas vid produktion och frakt av våra produkter. Hela 58 procent av våra svenska konsumtionsbaserade utsläpp uppstår i andra länder.

    Sverige har gjort mycket bra, men vi är långt ifrån ett hållbart föredöme. Vi var bland de första i världen med en koldioxidskatt, vi har nästan helt fasat ut fossila bränslen från uppvärmning och får mer än hälften av vår elektricitet från förnybara källor. Det har gjort att utsläppen inom Sveriges gränser, de så kallade produktionsbaserade utsläppen, minskar. Men om hela världen levde som vi svenskar skulle klimat- och miljöproblemen vara ofantligt mycket större. Genomsnittssvenskens klimatpåverkan är omkring 10 ton koldioxidekvivalenter per år, om vår konsumtion räknas in. En långsiktigt hållbar nivå ligger på max ett ton, skriver Naturskyddsföreningen.

   Mogen diskussion efterföljde så låt oss bara skita i allt då ??‍♀️ Med alla menade jag ju inte bara Sverige, ja det var en tanke eller en utopi men bättre det än att ge upp. Alla ändringar och val gör någon skillnad, stora som små. Vi kan faktiskt påverka vad vi handlar och av vem.

  Det handlar inte bara om vad vi gör inom Sveriges gränser, tänk på alla flygresor utomlands och tillhörande konsumtion på semesterorter… Hur ska en förändring komma till om inte någon börjar ?

   Nu är det kanske inte på nivån ”Vi skippar minsann ballonger på barnkalaset-nivån” som förändringen behöver ske. Det vi behöver är en handlingskraftig ledning, både i Sverige och EU och resten av världen, som vågar fatta drastiska beslut. Och som inte hela tiden har utgångspunkten ”Vi måste behålla makten i framtiden”-inställning och bara vågar införa fega små åtgärder som inte retar upp allt för många.

  Fine om ballongerna nu är biologiskt nedbrytbara eller whatever, men det är ju svårt för läsaren att veta efter endast en bild? Helt rimlig invändning imho, och inlägget är inte skrivet på ett otrevligt sätt heller. Carina får sålla sig till skaran flunsare som behöver lära sig att ta kritik.

  Och lite ot men visste inte att Camcam var en sån anti-Greta

  När det gäller nyinförda ”traditioner” så blev jag helt paff för ett tag sedan, när jag läste om ”gender reveal parties”. Visste inte att sådant fanns. Min första tanke var att snart införs det en fest en vecka före jul där det avslöjas vad alla ska få i julklapp.

  De som kommenterar sånt på offentliga personers sociala medier, hur låter det i kommentarsfält hos folk de känner??? eller är det så tro, att de bara känner folk som är världens mest miljömedvetna personer??

  Vore även intressant att veta om de lever som de lär.

  Hon har 395 följare. Är väl inget att diskutera i en blogg om influensers?

   Okej, men hon har haft en önskan om att slå igenom som influencer iaf när det gäller resor. Brukar lägga hashtagar med traveltheworld, #momofboys osv allt för att folk ska hitta till henne.

   Hennes man vet hur man nyttjar statens resuser allt går bra så länge skattebetalarna står för kallaset..
   https://www.allabolag.se/bolagslista/anto-pecirep/c5cd2975633fff1e8d076aa5acee4c00

  Asså förlåt men slänger folk på riktigt kondomer i toan ist för i soporna? Blev typ chockad när jag läste den meningen, aldrig tänkt tanken att försöka spola ned dem.

   Eller hur? Min första tanke också! Det fattar/vet väl folk att man inte gör?

  Gjorde en ballongbåge med flera hundra ballonger när jag tog studenten i Juni. Jag ville ha det och jag tyckte det va fint. Kunde inte bry mig mindre vilka ballonger jag använde. Så var det med de, tjena tjena!

  Men herregud vad är det som händer med folk.. Ska vi inte klaga på folk som köper bröd med? Brödet ligger ju i plastpåsar.

   Mat behöver man ju ??‍♀️

    Man kan baka sitt egna bröd så slipper man påsarna.

  CamCam- det finns redan ekologiska, nedbrytbara hundbajspåsar??

  Jag är mest förvånad över summan på alkoholen de returnerade efter dopet, hur kan det uppgå i över 5000kr i ALKOHOL för ett DOP. Och dessutom bara det som inte blev uppdrucket. Fine, pengarna som de fick tillbaka gick till något bra sedan men jag tycker det är en skev grej att en ceremoni för ett barn involverar den brutala mängden alkohol från första början.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.