Hana Pee om livet som ansvarstagande influencer

Texten är ganska liten i några av dessa inlägg, så därför skriver jag ut den.

Bild 1:
Det är verkligen inte tufft eller slitsamt att vara ”influencer” (nu gör jag ju inte bara sånt. Obs väldigt viktigt att ni vet om det…)
Men just att göra samarbeten är inget jättesvårt jobb som sliter ut dig. Undersköterskorna på morsans jobb arbetar så klart hårdare för en tiondel av pengen-
MEN…..

Bild 2:
Det som är absolut svårast är den moraliska kompassen. Jag tackar nej till relativt mycket samarbeten pga grejerna/tjänsten inte är…bra? Eller typ passar bla bla och för att mitt samvete inte orkar med sånt eller att ni är arga på mig.
Och det gör mig så klart inte till Jesus. Det som gör det svårt är ju de enorma jävla pengarna som är i allt sånt här.
Det är ju en position där den moraliska kompassen så TYDLIGT sätts på prov. Exempel: Ett företag vill göra ett samarbete med mig. De säljer en produkt jag använder i vardagen men som jag vet inte är bra för varken klimatet eller människor i stort, sprider dåliga ideal etc.
Jag erbjuds 50K för ett jobb som tar 3 h. Jag tackar nej. De erbjuder 85K 🙂

Bild3:
85K är mycket pengar. Och för 3 h jobb är det jättemycket pengar.
Då kan jag ha mer tid för andra kreativa, inte lika lönsamma jobbgrejer, för familj och intressen etc.
Men samtidigt betalar jag ju i ångest och samvete.
Och gör världen sämre?
MEN ERE MITT ANSVAR DÅ!?!?!?!
Ja, det kan jag kanske tycka?

Bild 4:
Men jag tackar nej och nu undrar jag

Bild 5:
Var är min medalj?


Vad tycker ni om Hannas resonemang?
Och hur många influencers tror ni ens funderar i dessa banor när de får en förfrågan om ett samarbete?
Jag har en känsla av att många av dem sticker huvudet i sanden och inte ens vill nudda vid tankar likt de Hanna yttrar här ovan.

Och av någon anledning känns det som att ju större en influencer är, desto mindre funderar de i dessa banor.
De som har absolut mest utrymme för att vara selektiva och välja sina samarbeten med omsorg, är de som inte gör det.
Kanske försvinner den moraliska kompassen vad gäller samarbeten i takt med att följarantalet ökar?
När det går upp på den ena sidan, så går det ner på den andra?

Hanna tackade nej till det här samarbetet som skulle givit henne 85k på faktura (ex moms gissar jag) och vill veta var hennes medalj är.
Jag har inte gjort ett enda reklamsamarbete sedan jag startade den här bloggen 2016, så var fan är min tron?

Tack för tips!

68 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det skulle vara intressant att se vad ”vanliga” personer skulle göra i samma situation också. Tänker att skulle någon erbjuda mig 100 000 för att marknadsföra typ alkohol eller tobak så skulle jag förmodligen tacka ja pga. den enorma skillnaden i mitt och min familjs liv 100 000 skulle ha. Själviskt – absolut. Och nu är 85 000 relativt lite pengar för en influencer. När jag jobbade med influencer marketing så var det vissa (med ca 1 miljon följare) som tog betalt 300 000 per samarbete (en grid post, eventuellt 1 story) och ingen blinkade ens, absolut 100% det betalar vi. Tror jag skulle ha extremt svårt att följa den morala kompassen, helt ärligt, om jag kunde ta bort alla mina familjemedlemmars och mina egna finansiella problem med 3h arbete då och då…

   Håller med, verkar som att när man nått upp till den nivån att man erbjuds 80k för ett samarbete är det ”inga” pengar medan det är hur mycket som helst för en vanlis.

   Hur mycket betalar ni då en influencer som har 10 000 eller 14 000 följare,är nyfiken hur mycket dessa kan kräva? Känner en del bekanta som iaf har mycket samarbeten men även väljer att inte visa upp som betalt utan kör endast med smygreklam. ?

    Undrar också vad mindre konton kan ta i betalt!!

     Samma här! Verkar kunna vara så sjukt olika.

     Med 15K följare brukar standardarvodet enligt ”samarbetsförmedlare” vara ca 5000:-, så inte jättemycket pengar. Man kan dock ibland förhandla sig till mer och skulle man ha ett mer nischat samarbete (inte bara random kläder från bubbleroom) kan man också ta betydligt mer.

    Det beror på! Väldigt många tog inte betalt utan var nöjda med gratis produkter (som de oftast fick välja själv). Annars var det kring 500-1500kr som vanligast för konton under 20k följare

     Detta brukade då vara för 1 gridpost och 3 stories (instagram)

     Hade jag haft 20.000 följare så hade jag aldrig i mitt liv gått med på 500-1500 kronor? Det är vad en person som inte ens har 1000 följare tar betalt. Har du 20.000 följare så tar du minst 5000 kronor betalt för ett samarbete. Men antalet följare är oväsentligt. Det är dina exponeringar som är det viktiga. Det är det som visar hur många personer som faktiskt har sett dina inlägg.

      Vårt företag riktade oss mest till familjekonton/mammor eftersom vi sålde barnprodukter. Vi betalade normalt endast summor som 5000kr om kontot hade 50k+ följare. Men vi brukade också jobba mycket med samma influencers, ca 200 olika, varje månad vilket betyder att de kunde göra 2-3 samarbeten varje månad med oss för samma pris så många gav oss nog ”rabatt” pga det 🙂

   Helt sjukt att de betalar så mycket pengar och att influencers kan begära så mycket och få så mycket betalt, men jag säger som du J hade nog varit svårt att tacka nej. För mig är 85 tusen en förmögenhet ja 20 tusen också. Men å andra sidan om de tackar ja till allt utan moralkompass så kanske de förlorar i längden iom att de förlorar trovärdighet och kanske tappar följare och då erbjuds de inte samma stora summor sen, så det gäller att tänka till.

    20 000:- minus egenavgifter minus skatt…. blir ju inte tjugotusen i fickan. För mig blir det kanske 6000:- Det ska mycket mer till innan jag säljer mig och gör mina följare besvikna. Jag har drygt 17000 följare.

  Ett jobb man tackar nej till är också ett jobb i influerarnas värld – för det ger ju content!

   En inställd spelning är också en spelning haha

  Beundransvärt, det tycker jag faktiskt.

  Fast alltså hon la ju upp efteråt ”Skämtar såklart om medalj” så knappast som hon förväntar sig applåder och medaljer

   Hehe ja men det framgick väl ändå att det va ett skämt

  Jag älskar Hannapee men tycker att det här är lite tramsigt. Hon väljer att avstå ett samarbete för att värna sitt varumärke, inget annat. Det är inte mer beundransvärt än nåt annat. Givetvis kan hon ju marknadsföra tobak eller vad som helst för pengar men i slutänden skulle det påverka hennes varumärke och det hon vill uppnå med den.

  Så är inte superimpad över att man avstår pengar för att slippa kritik alt försvagat varumärke.

   Men hon var ju inte helt seriös ? tror du på allvar hon tror att hon förtjänar en medalj?

    Givetvis tror jag inte att hon vill ha en medalj, om du läser ordentligt så kanske du ser att jag heller inte ens antyder det? Men hon skriver ju inlägget av en anledning – nämligen att lyfta detta med snabba pengar för ”tveksamma” samarbeten. Och då tycker jag bara att det här ju inte är en så stor grej, hon prioriterar ju helt enkelt varumärket långsiktigt istället för pengar kortsiktigt.

    Och som en slutkläm bara: det finns ingen anledning att vara spydig. Jag fattar inte vad ni får ut av att vara så spydiga mot främlingar på nätet.

   Håller nog med här… jag och även min sambo jobbar med kunder och självklart uppstår det situationer där man säger nej till affär eller samarbete eftersom kunden inte känns rätt. Allt annat vore jättekonstigt!

  Fast du har ju massa annonser som nyheter24 lagt in, och det kommer ju antagligen upp reklam om sånt som du absolut inte står för. Så vet inte om du är så mycket bättre än de som gör samarbeten. ?

   Så ingen tron? En tiara då? Eller en gloria? En stjärna som namnges efter mig?

    Jag tycker Trendenser skrev SÅ bra om just detta att sälja ut sig: https://trendenser.se/2021/08/jag-vill-inte-kalla-mig-influencer-langre/#comments
    Camcam jag tycker du ska uppmärksamma det inlägget i debatten här på bloggen, vore kul att läsa reaktionerna!

   Om hon hade gjort samarbetet kanske hon skulle tappat följare. Om hon gör för många samarbeten eller samarbeten som hennes följare inte gillar så tappar hon följare. Hur många har man inte avföljt när man tycker det blir för mycket reklam? Hon kan inte bara säga ja till vad som helst för då förstör hon sitt varumärke direkt. Vad är det att lipa om?

  Tycker det är väldigt imponerande att tacka nej till det, måste varit ett svårt val. Även svårt att faktiskt inte tappa bort sig själv och sin moral på vägen kan jag tänka mig.
  Jag vet dock inte vem hon är, hur hennes liv eller hur hennes ekonomi ser ut, så hur mycket 85k är för henne vet jag inte. Tycker det är lite svårt att sätta sig in i exakt vad hon tackat nej till eller hur jag ska förklara (hoppas ni förstår, min hjärna verkar ej funka för får inte fram bättre förklaring eller ord?)

  Alltså självklart mycket att tacka nej till men har man 20miljoner på banken är det ju inte så mycket.
  Tjänar man 50-90k i månaden i vanliga fall är det ju galet mycket pengar för 3h jobb.

  Med min inkomst skulle det ta typ 5 månader att tjäna ihop så mycket. Hade varit intressant att veta hur man hade gjort själv, hade jag följt mitt samvete och tackat nej eller skitit i det och tagit pengarna? ? hoppas jag hade tackat nej, men så mycket pengar hade gjort stor skillnad i livet så hade nog tagit emot.

  Herrejösses vilka pengar det handlar om. Förstår att influencers matar ut samarbeten. De får mycket kritik om att sälja ut sig själva men frågan är hur många av de som kritiserar som inte hade gjort det själva om de hade haft samma följarskara och blev erbjudna allt från 85000 – 300 000 kr för ett samarbete.

  Det är ju helt galna pengar att tjäna utan utbildning, alldeles lättförtjänt jämfört med de som studerar och har samhällsviktiga yrken. Andra företagare som bidrar till samhället osv. Influencers är ju mer som reklampelare bara.

   Fast varför är det galet? Reklam ger ju mycket pengar för att det, i längden, innebär att folk använder produkter och tjänster som bidrar till arbeten? Hur många av de som studerar tror du ens hade haft arbeten om det inte vore för reklam?

    Du svarar mig om något jag inte skrivit något om.
    Jag menar att det är oskäligt mycket betalt för ett yrke som inte kräver någon utbildning och i förhållande till de som har ”vettiga” jobb som inte bidrar till onödig köpkonstumption på skit rent ut sagt som förstör framtiden för kommande generationer. Dagens influencers är allt annat än förebilder.

     Jonna läs t ex S kommentar nedan så förstår du vad jag menar.,

   Reklam på tv kostar miljoner. 1 minut i tv-rutan kostade för ca 10 år sedan 500.000 kronor. Och med tanke på att influencers säljer betydligt mer än reklamen på tv så är det inte speciellt konstigt att de summorna existerar. Det är inte influencernas ”fel” att de tjänar bra med pengar. Reklamplatser har aldrig kostat så här mycket. Ända skillnaden nu är att pengarna går direkt till en person istället för ett stort företag.

  Tror status och trovärdighet gör att kompassen är lättare att följa för dem.

  Vad jag menar är att ett varumärke tar lite smällar av tvivelaktiga samarbeten.
  Och på så vis är olönsamma i längden.

  Oj alltså 85 000 kr för ett samarbete!! Visst förstår jag att skatter osv kommer minska slutsumman men ändå.
  Jag är jurist och visst är det inte gratis för ett bolag att anlita en advokatbyrå, men då finns också lång utbildning, kompetens och erfarenhet med för den kostnaden. Känns liksom nästan lite bisarrt med 85 000 kr för ett 3 h samarbete/reklam jämfört med antalet timmar det krävs för en jurist med lång erfarenhet att fakturera ut motsvarande summa. Oh well jag är väl bara bitter haha, får tänka att det om 20+ år eller något är värt igen att faktiskt ha tagit sig igenom en utbildning. ?‍♀️

   Tänkte detsamma, så sjukt att betala så mycket för tre timmars jobb. Hon är ju inte ens en särskilt stor influencer jämfört med Kenza och janni och alla. Jesus vad med pengar.

   Men en influerare kan ju inte bara fylla blogg eller Instagram med reklaminlägg. De måste skriva och fota lite andra inlägg också – som de inte kan fakturera nån för.

   Du kan trösta dig med att influencers åtminstone inte tar ditt jobb! Folk kommer alltid behöva juridisk rådgivning från personer med utbildning och inte ett IG konto.

    Fast det är ju inte ett 3 timmars jobb. Det är ett ”dygnets vakna timmars jobb”. Som jurist fakturerar du förmodligen för alla timmar du arbetar, en influenser fAkturerar för några timmar utav alla de timmar de jobbar.

     Jo, fast det är också arbete att dricka vin med vänner på restaurang eftersom det skapar content. Eller åka till en väns sommarhus på Gotland. Eller ta en sväng på stan och köpa blommor osv. Dvs sånt som andra gör på sin fritid eller semester.

   Fast en influencer som jag ta betalt i den summan har ju både lång erfarenhet och relevant kompetens för sitt jobb – precis som du har för ditt.
   De har kanske inte utbildning alla gånger men jag vet många högt uppsatta chefer/vd som inte heller har gått ut gymnasiet men som också tjänar storkovan på välmående företag.

  Jag blir arg när jag läser sånt här! Inte på Hanapee, men på systemet! 85k för ett tretimmarsjobb är sjukt. Det är mer än tre månadslöner för många. Tycker influencers är problematiskt. Dels får de ju en massa gratis och dels ”influerar” de till en livsstil som de flesta av deras följare inte har råd med. Sedan förstår man ju att unga drömmer om att bli influencers när man kan tjäna den här typen av summor på ett enkelt sätt. Det är klart att man kan välja hur man är som influencer och vad man influerar följarna till, men helt ärligt så är det ett jätteonödigt jobb i de allra flesta fall. Tror både jorden och många av oss skulle må bättre ifall influencerna bytte jobb. Det är inte kvinnohat att säga det!

   Ja fast vem som helst kan ju inte få dessa pengar. Mina vänner brukar säga att det är avundsjuka på att jag tjänar 50.000kr/månaden på att (bland annat) få resa på snajsiga resor. Dock får man ju räkna in de 20 år jag slitit röven av mig från botten till där jag är nu. Det är ju samma med influencers. Hur många timmar har de bloggat helt obetalda i sitt liv? Säkert många tusen…

    Jajo, men många influencers blir ju stora väldigt unga och det ligger inga 20 år bakom…

     Fast det hatet som en influencer får utstå får du sällan utstå på en annan arbetsplats. Det kommer med ett pris och reklamplatser har alltid kostat extremt mycket pengar. Varför ska en influencer sänka priset när de har en bättre försäljning än annonserna i tv/tidningar? Ser aldrig någon som klagar på att en tv kanal tar 3 miljoner för en reklamfilm på 2 minuter. Det är helt okej. Eller att tidningarna för också tog 1 miljoner för en helsida när folk fortfarande läste tidningar.

      Nja, poliser, socialarbetare och lärare i vissa fall får ockdå ta emot mkt hat och hot…

   Fast det är inte 85’ netto. Det ska både betalas sociala avgifter, pensionsavsättning och skatt på det så jag gissar på att för de tre timmarna så är nettot ca 40’ kvar.

  Känns som en humble brag av Hanapee detta. Flexar med att hon har så mycket pengar att hon inte ens behöver dessa 85k ?? tönt

   Tror inte hon har några baktankar alls faktiskt. Alla fattar väl att man har det gott ställt som kan tacka nej till så mkt pengar men är ju en intressant diskussion oavsett.

  Id be a sellout faster Than u Can say no

  Fast skulle hon enbart tänka vinstgivande och göra reklam för hittepå produkter (som många andra influences redan gör) så skulle hon förmodligen tappa följare då hon hade framstått som opålitlighet. Det hade medfört större förlust i slutändan endå så fattar inte alls vad hon tigger om en medalj för lol ??‍♀️

  Josephine Qvist. Straight from Kroatien till Stockholm för middag. Låt oss sprida deltan…….

  Hej sjuka pengar förstår att moralen lätt kan svikta då! ?

  Sanna Lundell gjorde reklam för Oslo skinlabs collagen nyligen och jäklar vad förbannade hennes följare blev då de uppfattat henne som en seriös person som inte sålde ut sig. Antar att hon fick ett oemotståndligt erbjudande och hade tappat bort kompassen…..

  Men influenserbranschen är ju en förtroendebransch så om hon skulle börja göra reklam för sånt som sänker förtroendet för henne hos hennes följare så skulle det ju på sikt påverka hennes inkomst negativt. Så det skulle ju inte vara smart från ett businessperspektiv heller..

   Vem kollar ens på alla samarbeten? Alla scrollar ju bara förbi tills man får rabattkoden om man är ute efter det. Tror folk kan göra reklam för vad som helst egentligen då följarna ändå tröttnat på hauls ??

  Tycker fler influensers kan tacka ja till sina pengar och sen ge bort pengarna till organisationer/föreningar som inte får statligt stöd tex Vid din sida, ge bort alla gratis-produkter till personalen på närmaste sjukhus, ge gratis leksaker till närmsta förskola osv.. använda hjärnan lite.

  Jag gillar Hanna men det är tröttsamt att hon alltid ska förklara saker ut och i för att hela världen ska förstå med rädsla för att inte missuppfattas. Bloggen skrivs alltid med en massa klausuler och hennes följare skriver de mest smörande kommentarerna för att inte reta upp henne. Tycker dessutom hon pratar mer och mer om sig själv i podcasten och byter ämne hejvilt när Martin pratar. Men har också märkt att Martin har börjat stå på sig lite och fortsätter att prata när hon försöker få ordet. Tycker absolut inte att det alltid måste vara 50/50 i en podcast men någon måtta måste det vara. Sedan fattar jag inte det här med att hon verkar hata sig själv när hon inte är bra på något, exempelvis skidor. Vet inte hur många avsnitt av podcasten jag lyssnat på där hon pratar om att det är så jobbigt att känna sig dålig på ditten och datten. I något podcastavsnitt berättar hon om att hon börjat sura när hon och Anton åkt skidor och han får gå ifrån kompisarna för att trösta henne. Barnrumpa tänker jag. Är det bara jag som inte fattar varför man måste vara bra på allt? Det måste var jobbigt att ha sådana krav på sig själv.

   Jag gillar också Hanna och har gjort i massor av år. Tycker fortfarande om bloggen och tycker hon är rolig på instagram, men märker att jag inte alls har samma sug efter podden längre. Förr var det en av mina absoluta favoriter, men nu kan avsnitten ligga många dagar i min podcastapp innan jag kommer mig för på att lyssna på det. Dels har det att göra med att det numera är så mycket barnsnack, vilket jag helt förstår att det blir när man blivit mamma och dessutom poddar med en annan förälder. Personligen intresserar det inte mig, men stör mig också på att hon hela tiden ska ”ursäkta” att hon pratar barn och göra sig lustig över det. Som att hon inte kan stå för att hon är en kvinna som blivit mamma och nu mest pratar om det. Tycker däremot hon har klockrena analyser av moderskapet fast jag själv inte är mamma. Sedan hade hon ju aldrig klarat av att bli behandlad som hon behandlar Martin i podden. Fattar ju att det kanske är mer hennes podd och att hon ofta kommer med ämnen medan han sitter med. Men tycker inte alltid hon är så skön! Orkar inte lyssna på när hon är irriterad, fattar att man är det men det är inte så roligt att lyssna på. Väljer hellre nåt annat då.

    Jag har inga barn men har absolut inte något emot att de pratar mycket om det. Men jag kanske gillar mest det vardagliga pratet om barn och inte dessa ständiga diskussioner där det mest låter som att hon försöker övertyga sig om saker. Och ja, det här med att vara förälder och skämta bort att det automatiskt blir mycket barnprat. Det verkar vara väldigt vanligt att man som medveten feminist och mamma behöver visa att man är så mycket mer än mamma. Det är så ängsligt. Det är bådas podcast, det har de båda sagt många gånger.

  Dom enorma pengarna gör att influencers skiter totalt i vad deras samarbeten leder till, framförallt för klimatet. Läskigt är det

  Min dotter har just börjat få förfrågningar om samarbeten på tiktok (hon har strax under 80k följare), hennes mest sedda klipp har 2,2 milj visningar. Så svårt att veta hennes värde, vad ska hon begära för betalning. Jag vägrar låta henne göra samarbeten mot endast varor. Är ju inte helt nöjd med att hon ger sig in i influencervärlden alls, men har inte så mycket att säga till om…

   Beror ju helt på hur många visningar i snitt hennes videos har. Säg att hon har 40.000 visningar i snitt. Då hade jag begärt minst 20.000. Tänk på att dessa pengar ska skattas för. Är hon inte myndig så kan du som förälder fakturera via tex coolcompany.se. Det går även att fakturera utländska företag via dom.

    Tack för svar! Hennes videos har väldigt olika många visningar, från några tusen, till några hundra tusen. Hennes makeup- tutorials har rätt många visningar.

  Har undrat så länge hur mycket kenza tar i samarbeten

   150.000 gissar jag på.

  Vettigt av Hanapee!

  Jag har inga barn men hade definitivt valt att göra samarbeten (inte vad som helst förstås) om det bidragit till att jag kunnat vara hemma länge med mitt barn. Tror väl att man ändå kan sortera ganska friskt bland förfrågningar på samarbeten och välja bort sådant som är alltför åt skogen.

  Jag kanske kommer ihåg helt galet men tycker mig minnas att jag läst att du för längesen skrivit att du tjänar runt/ eller över 100 000kr i månaden på den här bloggen? Den lönen är väl möjlig utifrån all reklam på sidan? Reklam vars innehåll du såvitt jag förstått dessutom inte har någon möjlighet att påverka?

  Så nej, ingen medalj eller tiara för din del i just detta avseendet iallafall 🙂

  SÅ JÄVLA BRA AV HANNA! Borde vara fler influensers som lyfter ämnet och aktivt tar ställning. Äntligen någon mer lite värderingar och moral, inte som alla andra influensers som förstör hela jävla världen med att influera alla får att följa dem. Världen är i kris och våra influensers kränger tröjor på löpande band och folk följer deras usla exempel utan att stanna upp och tänka själva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.