Okända nummer?

Nej, nej, nej och nej!
Så vida jag inte väntar ett samtal så svarar jag inte på okända nummer.
Jag säger det till och med på min voice mail, och att man får skicka mig ett sms om det är viktigt.
Jag kommunicerar generellt helst via mail eller dms och blir bara stressad av min ringsignal.

Hur gör ni?
Är ni så pass nyfikna att ni svarar, även när det ringer från ett okänt nummer, eller delar ni min (och Anders) inställning och klickar bort samtal från nummer ni inte känner igen!

210 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag svarar inte, men brukar alltid söka upp numret och kolla vad det var för något. Men oftast är det ju bara försäljare

   Exakt samma här! Hatar telefonsamtal (om det inte är min sambo eller närmsta familj) och älskar sms. Söker upp alla nummer och 9,5 gång av 10 är det försäljare eller nån oseriös smurf. Blir sjukt nyfiken på dolt nummer men svarar ändå inte. Bara när jag väntar samtal.

   Tycker det är märkligt beteende att inte svara. Det kan ju vara något viktigt eller akut.

    Är det något viktigt kan de lämna ett meddelande.

    Men tänk förr. Då kunde man försöka få tag i någon i evigheter. Ingen nummerpresentation och ingen telefonsvarare. Det gick bra ändå.

    Sen är det ju så att om det är något viktigt så är det ju oftast en person i ens närhet som ringer och då svarar man ju.

    Tycker däremot att det är dumt av tex vårdcentraler och likande att fortfarande använda skyddat nummer. Bättre visa vem man är så personen man söker kan ringa upp.

     Ja eftersom att folk svarade i telefonen/ringde upp efter lämnat meddelande tillskillnad från idag där alla har telefonskräck och vill ha ett sms istället.

      De flesta hade ingen telefonsvarare.

     Fast det är ju inte så bra om alla får direktnummer till läkare och liknande. De flesta är ju medvetna om att dolt/hemligt nummer är sjukvården. Är det någon annan är det väldigt enkelt att lägga på.

     Sen på 90-talet (?) kom Telia Anita och liknande nummerpresentatörer och man kunde dels kolla vem i familjen som borde svara, dels se om kompisen ringt när ingen varit hemma. Wow va häftigt man tyckte att det var!

      Pappa lärde oss barn numret till hans jobbiga kompis. När vi såg det ropade vi alltid ”pappa!! Det är NN, är vi hemma??” för att veta om vi skulle svara eller inte.

       😅😅

     Det har med patientsäkerheten och sekretess att göra. Ingen ska kunna se att t.ex. Psykiatriska kliniken har ringt dig.

      Säkert men handlar det inte liiiite om seg sjukvård med noll patientperspektiv också. Du SKA helt enkelt inte kunna få tag på sjukvård, ring inte dem- de ringer dig…

       Fast vi som är vårdgivare är redan hårt pressade och har fullt schemalagda dagar – ett direktnummer hade inte gjort någon positiv skillnad för patienten. Vi kan inte direkt svara när vi sitter med andra patienter… Folk som inte svarat på dolt nummer riskerar att fördröja sin egna vård, tyvärr.

        Det går att ställa in så att det står växelns nummer tex. Och inte sitt direktnummer när man ringer ut. Ingen har menat att direktnumret ska ges ut. Utan mer att man ska veta att det är vårdcentralen som ringt.

      Så i stället sitter människor med psykisk ohälsa och försöker desperat komma i kontakt med psyk via växel eller vårdguide i månader. Det är inget bra system.

      Jag kan faktiskt se när min kontaktperson från psyk ringde mig. Samma med min gubbes vårdkontakt. Frågade varför de är ändrat nu. Dom sa att det aldrig är någon som svarar annars, så dom ändra.

    Då ringer de väl igen om man inte haft möjligeht att svara just då. Eller lämnar ett meddelande.

     Hur hjälper det att ringa igen till någon som inte svarar på okänt nummer?

      Ringer de två gånger brukar jag tänka att det nog är någon som faktiskt söker mig, t.ex. sjukvården, och alltså inte försäljare/dyl.

       Ja exakt, ringer det en gång bara och inget röstmeddelande lämnats (vilket typ alltid är fallet) så va de nog inte så viktigt ändå 🙃

    Ringer självklart tillbaka till numret om det skulle vara något relevant när jag söker upp det 🙂

    Men vad för akut skulle det vara?!
    Vår regions nummer börjar med 010-831 och kommunen (skolan osv) 540….vad skulle annars vara akut?

     Min lottovinst.

    Har en app som direkt visar vem som ringer. Skulle aldrig svara på ett okänt nummer och är det något viktigt så får de alltid tag i en ändå;)

   Men frågan gällde ”okänt nummer”!
   Dessa går ju inte dessa att söka på. Ringer sådana till mig får de faktiskt prata in på min röstbrevlåda och då ringer jag såklart tillbaka om de så önskar eller vill och jag behöver och vill! Men svarar aldrig på nummer jag inte känner till!
   F-kassan brukar ha 010-nummer har jag sett så då svarar jag oftast. Tror Arbetsförmedlingen också har sådana nummer. Men andra, helt vanliga 073/074-nummer svarar jag inte på utan kollar upp efteråt och blockerar för det mesta.
   Maken som har eget företag svarar på alla som ringer! Men det är ju ganska givet…

    Stämmer inte, telefonförsäljare har numera 010 oxå. Blev senast igår uppringd av en.

  Håller med dig! Gäller även privat/dolt nummer.
  En gång svarade jag dock bär dolt ringde, och jävla tur för det var skatteverket och jag hade glömt betala in en skatt, hade kostat mig tiotusentalskronor om jag inte svarat då 😅
  Någonting bara sa mig att jag måste svara. Första och enda gången!

   Det kan vara väldigt bra att svara på just dolt nummer som du gjorde , eftersom det kan vara från myndighet☺️

   Dolt nummer är oftast INTE den försäljare eller annat otyg. Doltnummer har oftast myndigheter, sjukhus, Apotek och liknande ”allmännyttiga” ställen.
   Försäljare ringer från 073/074-nummer.
   F-kassan och Arbetsförmedlingen har 010-nummer.
   Detta är relativt allmänt känt så att säga att det var ”tur” att du svarade visar mest bara att du inte varit med så länge.
   De flesta VET att dolt nummer kan vara bra att svara på, likaså 010 om man har med F-kassan och Arbetsförmedlingen att göra. Är det däremot ngt annat nummer kan man låta dem jobba ordentligt för sin eventuella lön! Det är min åsikt…

  Jag jobbar i butik och när kunder gör beställningar och vi ska ringa och meddela att varan kommit så svarar folk sällan. Ibland smsar vi från våra privata mobiler vilket känns så där. 😕

   Vad är de för butik? Har fått sms från butiker förut när mina varor finns att hämta, har inte varit något problem? Ingen som försökt ringa heller.

    Om en kund uppger sitt nummer för att hen vill bli kontaktad av butik när en beställd vara kommit, och ifall det inte är en stor kedja (om ens då) inte svarar när man ringer. Blir man som säljare ”tvingad” att skicka sms till kund med privat telefon eftersom det inte/ytterst sällan finns teknik i butik för detta ändamål. Det innebär att man ”ger ut” sitt privata nummer till okända människor.

     Ja då brukar de gälla sms? Har aldrig nånsin blivit uppringd av en butik, de skickar alltid sms.

     Men ärligt? Varför kräver ni inte att de ska köpa en mobil med ett kort till att Smsa ifrån?

   Åh, folk är så jävla störiga! Dom kan väl bara svara, hur jävla svårt kan det vara! 😒

    Så kan du ju inte tänka i dagens samhälle. Annat var det väl 1983.

    Det här är nog en generationsfråga. Själv avskyr jag att prata i telefonen, men det har jag inte alltid gjort, det har kommit i takt med att tekniken utvecklats och det finns andra metoder till kommunikation plus alla telefonförsäljare som förpestar tillvaron.

   Kräv ny telefon till jobbet! Vi hade det som er innan vi fick en smartphone, nu skickar vi bara sms istället för att ringa. Det är ju galet att vi ska behöva använda våra privata telefoner till arbetet!

   Postnord har ett bra system nu för tiden. Om man beställt hemkörning och chauffören behöver kontakta mottagaren så vet man redan vid bekräftelsen från vilket nummer som chauffören kommer att ringa. Postnord har lärt sig att det är svårt att få kunderna att svara på okända nummer.
   Vårdcentralerna bör i görligaste mån kommunicera med patienterna via meddelanden på Mina vårdkontakter på 1177 eller som i Region Stockholm appen Alltid öppet.
   Ska man kontaktas per telefon från vårdcentralen använder de väl nu för tiden uppringning vid visst klockslag så man kan vara beredd att svara då även om numret är okänt.

   Varför inte lämna ett röstmeddelande?

  Brukar inte svara på dolt nummer eller nummer jag inte känner igen, men både tandläkare och läkare ringer med dolt nummer så har fattat att jag måste…🤷‍♀️

  Nej aldrig. Vet jag tillexempel att jag väntar ett samtal från läkare osv så vet jag de ringer med dolt nummer och då svarar jag, annars inte. Är de nummer jag kan söka på så är de oftast som någon skrev där uppe – försäljare.

   Fast om någon i din närhet råkar ut för någonting är det ju inte ett planerat samtal… Hur löser du/ni det?

    Hur ofta händer det dig/er att nån i er närhet har råkat ut för nåt?! Jisses…

     Oj, så aggressiv!

      Nja handlar väl mer hur du läste det? Jag läste det inte som aggressivt.

    Fast det blir ju som förr i tiden när telefonen inte fanns på samma sätt.

    Men har folk inte telefonsvar? Om det är viktigt och personer inte svarar så lämnar man ju ett meddelande.

    Skrev tidigare att jag hade en app som snabbt visar vem som ringer… nu bor jag inte i Sverige så det kanske inte finns där? Väldigt bekvämt och så missar man inga viktiga samtal.

     Jo finns här oxå, jag använder Truecaller. Tyvärr gör vissa telefonförsäljare så att de frekvent byter nummer och inte är registrerade för att kunna komma igenom sådana appar.

  Vad har hänt M Graaf?

   Ja, jag undrar också. Kommentarer under alla senaste inläggen. Är det bara för att få uppmärksamhet?

    Det nog inget, Loui har just lagt upp på insta till kärleken Magdalena

     Haha förlåt, men ”det är nog inget, killen la upp nåt”. Kan ju faktiskt hänt nåt annat än ha blivit dumpad 😅

      Du har sett hennes story, förstår jag

       Han har lagt upp en kärleksförklaring hon inte svarat på eller gillat, och hon verkar nere på sina stories. Hon taggade honom honom i något kryptiskt meddelande om att ”om något verkar för bra för att vara sant är det oftast det”, eller liknande.

       Ingen aning om vad som hänt, kan ju vara vad som helst och behöver ju inte ha med honom att göra. Men oavsett är hon nog införstådd med hur allmänheten kan uppfatta det, och med tanke på att det är hennes födelsedag och han hyllar henne på sin insta vore det ett märkligt valt tillfälle att typ ”skriva något mystiskt för att få reaktioner ”.

       Hoppas verkligen inte han varit och grisat någonstans. 🥺

        Tycker det känns som att de driver med oss stackars hjon. Skrattar åt spekulationerna.

         Vore rätt osympatiskt med tanke på hur många som verkligen lider med Magdalenas alla olyckor i livet. Men du kan såklart ha rätt.

   Hon spela in ett TV-program ihop med Montazami, Soldoktorn och ett gäng andra. Bor på en öde ö under några veckor och ska klara sig själva där. Lite som Robinson men utan tävlingar och ingen åker ut.

  Jag svarar oftast.. Haft en del att göra med hantverkare de senaste åren och de ringer enbart. Så vill man ha något gjort är det bara att svara 😀

  Jag svarar när det ringer. Alla nummer har väl en gång varit okända.

   PRECIS! Man kan inte alltid veta att någon ska ringa? Det är ju hela grejen med telefonen, vill man något så ringer man och då kan man inte alltid förvarna. Förlåt men blir otroligt provocerad av folk som inte kan svara på okända nummer, är det en telefonförsäljare säger man tack och hej.

  Tycker tyvärr att det är förståelig men dum princip. De flesta försäljare använder ju mobilnummer nuförtiden? Jag jobbar på en vårdcentral och ringer alltid från dolt nummer. Vi får i princip inte smsa på grund av minskad patientsäkerhet. Så det är svårt att få tag på en del patienter.

   Det är därför det går att skicka säkra meddelanden via Mina vårdkontakter på 1177.

  Jag svarar alltid för jag är så vansinnigt rädd och orolig att det ska vara från ett sjukhus eller något, att nån måste meddela mig att en anhörig blivit svårt sjuk/dött.

   Sjukhus har dolt nummer. Detta gäller de flesta allmännyttiga platser. G-kassan och Arbetsförmedlingen har 010-nummer.
   Försäljare och även banker har 073/074-nummer. Men banker skickar oftast meddelande via bank-appen alt vanliga brev!

  Jag svarar alltid kan vara något viktigt man vet aldrig (och visst är det säljare ibland med det är bara att avsluta samtalet vänligt- för de gör ju bara sitt jobb- och sedan blockera.)

  Jag svarar, är oftast en kollega etc som jag inte har inlagd i kontakter. Kan ju vara från sjukvården, frissan, ens barns kompis förälder eller vad som helst.

  Jag svarar alltid, jag har aldrig blivit uppringd av telesäljare. Oftast är det barnens skola, något arbetsrelaterat, läkare eller någonting annat. Skulle det mot förmodan vara en säljare så kan man passa på att be dom att radera ens uppgifter.

   Vi tar det igen – privatpersoner finns registrerade på typ Hitta.se och då kan du kolla upp och ringa tillbaka direkt. Detsamma gäller skolan – dessa jobbar numera alltid ned en plattform där meddelanden skickas + att du som förälder lämnat ditt telefonnummer alt Mail och då skickar de ett sms eller just Mail i icke brådskande fall.
   Läkare ringer från dolt nummer och kan prata in på röstbrevlåda alt skicka meddelande via 1177 alt ett vanligt brev!
   Försäljare står sällan registrerade p Hitta och liknande sidor. Är det ett sådant nummer kan de gott ringa sedan blockerar man numret.
   F-kassa och Arbetsförmedlingen ringer från 010-nummer.

   Enkelt att hålla koll på!
   De behöver aldrig svara på 073/074-nummer du inte känner till!

  Svarar såklart? Det värsta som kan hända är att det är en försäljare. Det kanske är någon som behöver få tag i dig för att meddela något akut, då är det ju bra att svara.

   Njae, det finns ju vissa scammare som bara vill ha dig inspelad sägandes exempelvis ”ja”. ”Är detta XX?” och så svarar du ja, de har det på inspelning och hävdar då att du har gått med på att köpa deras produkt osv. Finns mycket bättre förklaringar om man googlar, jag är inte så bra på att uttrycka mig 😅

    Hur sannolikt är det?

     Jag personligen känner två personer som råkat ut för det, så vanligare än man tror.

      Nej, de har ju gjort en lagändring så det går inte till så längre.

       Ja jo visst men om du täpper till en form av bedrägeri uppstår ett annat. Det är ju inte som om alla bedragare via telefon tänkte ”okej då ger jag väl upp då pga lagändring.” De kommer med nåt nytt.

     Min pappa råkade ut för det och det tog evigheter att reda ut, men det var typ 5 år sen så vet inte hur vanligt det är nu.

     Det är verkligen inte ovanligt! Jag känner många som hamnat i sådana tvister.

     Det är tyvärr sannolikt. Jag har råkat ut för det. Med Glocalnet som det hette då. Idiotien som ringde frågade om det var mitt namn och jag svarade ja. Sen fick jag hem ett brev att jag gått med på att säga upp mitt telefonabonnemang och byta till dom. När jag ringde dit för att fråga vad fan de höll på med så strök de det påbörjade ärendet, men sa att det fanns ju bevis på att jag svarat ja.
     Så akta er.

     Jag jobbade på polisen förut och de kommer dagligen in samtal om att folk blivit bedragna på detta vis och även på andra sätt genom telefonsamtal, de är vanligare än man tror.

      Nej inte sen de införde lagändringen om att det måste kompletteras med skriftligt.

       Har dom? Vad bra. Då slipper man kanske bli lurad igen.

       Exakt!

     Händer titt som tätt och folk är rätt godtrogna så lite försiktig ska man allt vara.

     Lika sannolikt som att ngn vars nummer du inte har akut behöver få tag på dig!
     Dolt nummer svarar man på. Detsamma kan bli aktuellt om den som ringer finns på hitta.se. Där finns sällan försäljare. Man kan ju välja att själv ringa tillbaka när man kollat numret.
     Varför göra jobbet enkelt för bedragarna?

    Man får öva på att svara utan att använda ja eller nej, som det där delmomentet i Parlamentet.
    – Är det här Elin K?
    – Det här är hon.

     Haha så gör jag.

      Jag med😄

     jag svarar: det beror på :p

    Jag svarar alltid bara med mitt namn i telefon. Frågar då random i luren ”Är det *** jag talar med?* svarar jag antingen kort ”stämmer” eller lägger på (om jag hör att det är en säljare) – har nix telefon så tänker att jag ju borde kunna svara på alla inkommande samtal utan att riskera något, men ibland glider säljare och scammers förbi ändå… Låter därav inte alltid så trevlig i början av ett samtal, exempelvis i samband med rekryteringsprocesser 😅 (en av anledningarna till att jag måste svara på alla okända nummer…..)

  Svarar aldrig, såvida jag inte väntar samtal från sjukvården. Om det är något viktigt tänker jag att människan lämnar ett meddelande. Kollar alltid upp okända nummer dock, så är det någon jag känner ringer jag tillbaka.

   Varför svarar du inte? Låter jobbigare att söka upp numret och ringa tillbaks istället för att svara direkt?

    Har tyvärr telefonförsäljare som ringar flera gånger om dygnet, plus att det finns en hel del lurendrejare där ute som kan få tillgång till både det ena och det andra genom att du svarar.

     Du kan spärra ditt nummer från telefonförsäljare.

      Men de företag som man redan är kund hos ringer också.

       Varför är du kund hos företag som är lurendrejare och får tillgång till saker genom att du svarar i telefonen?

        Det finns ju även sajter som säljer sina telefonlistor. Jag har hemligt nummer, men i samband med att jag sökte jobb för några år sedan så behövde jag registrera mig på diverse sajter, och strax därefter började det ständiga ringandet från försäljare. Däribland företag som utgett sig för att vara andra företag för att få en att byta till deras istället (t.ex abonnemang, försäkringar och annat).

      Mitt nummer är både hemligt och telefonförsäljare spärrat, men det fungerar ändå inte.

       Kan du inte blockera telefonnummer på mobilen?

        Jo, men blockerar jag ett nummer så ringer de ju från ett annat bara några timmar senare. Det är ju datoriserat för det mesta.

     Kan du inte ge exempel på vad de kan få tillgång till bara genom att någon svarar?

      Ja bara genom att trycka på svaraknappen lär ju inget hända, så länge du inte pratar. Men är det en scam och du i samtalet råkar säga ”ja”, till exempel om någon frågar om du är du, och du svarar ja, så kan de använda det som ”bevis” för att du har godkänt att exempel köpa en vara ifrån de, teckna deras försäkring osv eftersom de spelar in samtalet. Finns även de som ringer upp och sen låtsas att samtalet bryts, om du sedan ringer tillbaka kostar det jättemycket osv.

       En lagändring har införts så det går inte att bli bedragen på detta sätt idag.

        Nä. Men på många andra sätt.

     Man kan också bara lägga på luren om man inte vill prata med en försäljare

     Man kan ju bara blocka nr från försäljare.

      Blockar flera nummer om dagen. Blockar man ett ringer de från ett annat. Om du vet något magiskt sätt att blocka alla telefonförsäljare i ett steg får du gärna dela med dig, nix osv stänger tyvärr inte ute nu för tiden.

       Ett bra tips är att svara och tacka nej till det de säljer. Då ringer de inte upp igen. Så länge du inte svarar kommer du fortsätta bli uppringd.

        Tack för att du tar dig tid att tipsa 🥰

        Problemet är att företagen som ringer inte är registrerade på telefonnumret utan hos något som heter Loxysoft. Har provat att säga ifrån till både försäljare och Loxysoft, men Loxysoft tar inget ansvar eftersom de bara ”tillhandahåller telefontjänster” och inte är själva företaget som säljer saker. Det är fruktansvärt frustrerande, jag har hemligt nummer pga tidigare hotbild och det är svinjobbigt när okända nummer ringer.

         ”Hej. Ett vanligt problem för oss på Loxysoft AB är att vi blir kontaktade av personer som vill att vi slutar ringa dem. Vi vill därför förklara att Loxysoft aldrig har ägnat sig åt att ringa upp privatpersoner för att sälja något. Vi är ett mjukvaruföretag som bl.a. levererar tjänster och programvaror åt t.ex. callcenters. Det är alltså våra kunder som ringer.”

  Svarar nästan alltid, om jag inte ser att det är spam. Visar det sig vara nån knäppis – lägg på bara 😝 är det försäljning säger man nej och är personen jobbig, lägger på 😉 inte värre än så. Har svarat i telefon när det visat sig vara akut och är så tacksam att jag då inte låtit telefonskräck ta över.

  Jag arbetar inom sjukvården och får alltid fråga om de svarar i telefon om okänt/dolt nummer ringer, vilket de sällan gör. Och så får jag predika hur viktigt det är.

  För att i egen privat person veta med mig att jag är PRECIS likadan. PRECIS likadan!

  Jag svarar på alla samtal. Såvida det inte är någon jag känner som jag vet är en långpratare, då skickar jag ett sms och frågar vad de vill och att jag sitter illa till just nu.

  Men är det en försäljare så är det inte direkt svårt att artigt avsluta samtalet och sen blockera numret. Jag må ogilla telefonsamtal men herregud, en telefonförsäljare är inte en mördare. Bara var lite socialt kompetent och ta i tu med det.
  Gå sen vidare i livet.

   Inte svårt? Många slutar ju aldrig prata eller tar ett nej så då får man prata över dem eller bara lägga på till slut. Känns jätteotrevligt.

   Beror på. Till mig ringer det flera telefonförsäljare om dagen. Blockar jag ett nummer för ett företag ringer de tillbaka dagen efter från ett annat nummer. Ofta tar dom inte ett nej så efter ett tag blir man tvungen att lägga på i örat på dom. Otrevligt både för den som ringer och för mig. Tycker åtminstone dessa företag kunde ha som policy att man ska respektera om kunden säger nej tack.
   P ga omständigheter kan jag inte låta bli att svara varje gång det ringer, då jag måste vara mer eller mindre tillgänglig per telefon.

  ”Man får skicka sms om det är viktigt” – hur många har tid och ro att säga sig och författa ett sms vid akuta situationer?

   Kan vara viktigt utan att det är akut.

    Och det kan även vara just akut så frågan kvarstår.

     Har aldrig varit med om ett så akut samtal att jag inte kan ringa tillbaka på fem minuter.

     Fan vad mycket akuta grejer det verkar hända er hela tiden.

      Haha ja verkligen!!

      Det handlar ju snarare om att det KAN hända något och då vill man svara, inte att det skulle hända hela tiden.

   Jag känner snarare tvärtom: vem har tid att ringa om det är akut? Ett sms tar några sekunder att skriva. Vid ett samtal måste man vänta på att personen ska svara och sen förklara vad som hänt, och så svara på frågor och säkert trösta personen som kanske får en chock. Jag hade själv en akut situation nyligen och föredrog definitivt sms.

   Om det verkligen är livsviktigt antar jag personen i fråga som inte får svar kommer att skriva sms. Om det är viktigt alltså;)

  Jag svarar alltid! Jobbar i vården och ogillar att ringa hundra ggr utan att folk svarar.

   Svarar naturligtvis. Om det inte är ett Afrika-nummer då. Det är ju bara att lägga på/tacka nej om det är någon man inte vill prata med.

  Mja, ibland. Men om man vet att man väntar på att någon skulle kunna ringa så svarar jag. Fick ta in vanan när jag var under cancerbehandling och svara vid hemliga nummer, eftersom sjukhuset alltid ringde med hemligt nummer.

  Jag svarar alltid, även på okända nummer. Min mamma lever ensam och en dag kommer någon att ringa och säga att det hänt henne något. Jag ska inte missa det samtalet.

  Min telefon är i första hand till för.

  1) Kolla YouTubeklipp
  2) Slösurfa o läsa flashback
  3) Söka information
  4) Kommunicera med vänner i skrift
  5) Köpa saker
  6) Ringa andra

  Att någon ringer mig mitt i ett YouTubeklipp med hystriskt roliga katter, nej jag svarar i inte.

  Enstaka gånger om det är OKÄND för säkerställa att det inte är polis/sjukvård.

  Jag svarar aldrig, inte ens om jag vet vem det är som ringer. Låt mig va.

   Samma här! 😶

  Jag svara om det inte är typ en konstig landskod. Är nixxad och olistad på hitta/Eniro o det händer i princip inte att det ringer nån telefonförsäljare. Ingen annan scam heller. Jag fattar inte vad ni har för tråkiga erfarenheter?

  Är det ett okänt nummer och det går att faktiskt se numret (alltså att det står t.ex. 0712345678 på mobilen) så brukar jag inte svara förutom om jag vet att någon särskild person eller myndighet ska ringa, men står det ”Inget uppringnings-ID” svarar jag alltid för då vet jag att det är sjukvården.

  Ska verkligen försöka öva på att alltid svara och bara avsluta samtalet vänligt om det visar sig vara försäljare. Känner mig alltid så fruktansvärt elak bara då jag vet att de flesta inte har världens roligaste arbetssituation men men.. Det är bara att ta sig i kragen.

   Är det ett dolt/hemligt nummer som ringer står det ”Inget uppringnings-ID”.
   Okänt nummer kan därutöver naturligtvis vara nummer som visserligen visas när det ringer men som man själv inte känner igen eller har bland sina kontakter.

  Som vanligt så är det dom dom som arbetar inom vården som dumförklarar och tycker att andra är hemska som inte respekterar deras jobb 😂 inga inom skola, tandvård, polisen osv. Bara vården!

   Men nä. Jobbar inom vården och svarar aldrig, kan ju vara jobbet som vill beordra in personal. De får snällt lämna meddelande, precis som jag gör när jag vill ha tag i någon som inte svarar på första försöket.

  Svarar sällan på okända nummer för att jag på riktigt tror att jag kommer att bli lurad på något sätt (som någon ovan skrev). Nu har det t ex ringt från England tre gånger fast från tre olika nummer. Skulle jag svarat på dem…?

   Jag har också fått samtal från England idag, känner ingen där så jag svarade inte.
   Okända svenska nummer svarar jag på.

   Jag har fått massor med påringningar från +44 nummer – säkert ett trettital olika nummer de senaste veckorna.
   Ingen idé att blockera numren eftersom det är en dator som ringer upp och ständigt väljer nya nummer slumpvis (spoofing).
   Det tycks vara någon form av bedrägeri med investeringar, kryptovalutor el dyl. Ha googlat några av numren och det visar sig vara många som fått dessa samtal. Datorn spammar säkert otroliga mängder samtal. Alltid är det väl några som svarar, kanske…
   Jag har min mobil på ljudlöst så jag svarar aldrig utan ringer upp om jag får meddelande via röstbrevlådan eller sms.

  Jag gillar inte prata i telefon och innan jag blev sjukskriven missade jag oftast samtal när jag jobbade. De samtalen kollade jag upp i efterhand. Nu med pågående cancerbehandling så ringer vården ofta och jag kan oftast svara. Är det en försäljare så tackar jag nej och lägger på ( det har skett nån lagändring så att avtalen ska kompletteras med nåt skriftligt – räcker inte med att säga ”ja” )

  Nej aldrig. Få har mitt nr 👌

  Jag svarar inte på nummer jag inte känner igen som börjar med 075 för de är alltid försäljare. Kommer däremot alltid svara på hemligt nummer då det kan vara sjukvården eller polisen.

  Sen jag stod i kö för att få organ transplanterade sitter det i ryggmärgen att alltid svara på dolt nummer oavsett tid på dygnet. Min mamma är dessutom äldre och lever ensam så vill vara nåbar om något händer.

  Svarar ej på dolt nummer, är det viktigt får personen ringa igen eller använda sms/röstbrevlåda.

  Hade dock önskat att tex vården kunde vara sjysst och lämna röstmeddelande när de inte får tag i en elelr om man inte kan svara, just för att de ofta har hemligt nr där det inte går ringa tillbaka. Har man tur ringer de igen men oftast inte. Sen får man bråka med att försöka hitta rätt ställe som sökt en och vad de ville. Om det finns lediga tider och nån som ens svarar dvs ^^

  Försäljare ringer ofta med 075-nummer.

  Jag arbetar som mäklare och är verkligen förvånad hur dålig telefonvett många vuxna har. Svarar aldrig, svarar inte med sitt namn utan endast hallå mm. Många gånger har personen bett oss/mig ringa, de gäller en budgivning eller om vi har fått in ett objekt som dom söker. Sen ger dom gärna oss en känga för att vi inte kontaktat dom 😂😅

   Fast det är du som ringer som ska presentera dig. Jag som blir uppringd har ingen skyldighet att säga vad jag heter innan jag vet vem som ringer mig och varför.

    Men varför vara så skeptisk? Personligen tycker jag de är respektfullt att svara med sitt namn. Har inte skadat att vara trevlig

     Jag svarar inte med namn längre då det oftast är försäljare samt kan va skumt.

     Respektfull ska väl den vara som ringer upp en annan person?
     Många som ringer vill bara sälja på en saker och är pushiga och störande.

      Men varför kan man inte alltid vara trevlig och respektfull som utgångsläge? Sedan om någon är pushig, otrevlig mm så kan man släppa trevligheten. Förstår inte varför de är så ansträngande?
      I de fall jag beskrev så är de också kunder som bett oss ringa….

       Nej om jag blir uppringd av ett okänt nummer, och den personen alltså redan vet mitt telefonnummer, då utgår jag från att den vet vem den ringer till. Vet personen inte mitt namn ska jag veta först vem som ringer och varför, innan jag lämnar ut mitt namn.
       Tar man illa upp över att jag inte lämnar ut mitt namn till någon helt okänd så är man ju överkänslig. Har inget med respekt att göra, vanligt sunt förnuft bara. Alla främlingar vill inte väl. När du väl presenterat dig och ditt ärende är jag lika tillmötesgående som vem som helst.

        Sa inte att jag tar illa upp, utan att jag tycker de är märkligt att endast svara hallå.
        Men alla är vi olika 🤷‍♀️Jag presenterar alltid mig med namn när jag svara men också om jag ringer företag, kungstjänster mm. Vad kan hända om någon får reda på mitt förnamn 🤷‍♀️

         Det är absolut trevligt av dig men jag (en annan anonym) tycker också det är naivt. Jag säger alltid hallå. Frågar nån om jag är Bosse Bula frågar jag vem som frågar. Sen är jag trevlig.

          Av nyfikenhet vad är de som är naivt med de?

           Alltså du är mäklare och ringer kunder som du tar betalt av, och tycker att de är respektlösa om de svarar ”hallå”?
           Jag ringer också kunder och jag presenterar mig självklart först av allt.

           Gick inte att svara på din kommentar. Men nu pratade jag ju inte om kunder jag tar betalt av. Mina säljare har jag en god relation till, så dom svarar när jag ringer 😀
           Pratade om kunder som av olika anledningar bett mig ringa. Då tycker jag de är märkligt att folk är halvt otrevliga alt inte svarar och sen blir sur för att jag inte ringt 🤷‍♀️

     Den som ringer vet väl att de ringer till mig så varför måste jag säga mitt namn när jag svarar?

      Man måste inte säga hej till personen i kassan i matbutik heller, men dom flesta gör de ändå 😀

   Jag har svårt att svara i telefon när jag jobbar. Vilket inte alla verkar förstå

   Exakt så! Är inte mäklare men har varit i kontakt med många när vi letade hus och mäklarna som jag pratade med var verkligen tacksamma och förvånade när jag svarade i telefon!

  Jag svarar inte och så kollar jag upp vem det var som ringde.

  Är väldigt förvånad över att så många verkar svara på okänt nummer. Vad är ni för människor? Öppnar ni dörren när det ringer på också?!
  Sjuka människor

   Anser mig inte vara en sjuk människa men självklart öppnar jag om nån ringer på dörren. Kan ju vara en granne som vill berätta om det kanske varit inbrott i källaren, eller att min bil står felplacerad inför städdag så jag riskerar böter. En gång ringde grannen på o då hade jag glömt nycklarna i låset på utsidan. Jag är lite förvirrad så blir väldigt tacksam. Nån enstaka gång har det varit hyresgästföreningen el liknande men jag har absolut inga problem att säga tack men nej tack om jag inte är intresserad.
   Nu bor jag i ett hyfsat säkert område så är aldrig rädd. Kanske naiv men att trycka bakom dörren…? Nää 😄

    Håller med!
    Det sjuka beteendet är väl att inte svara i telefonen eller på dörren 😅

   Fast okänt nummer är oftast från ngt allmännyttigt ställe. Dessa kan vara bra att svara på. 073/074-nummer som inte står p hitta.se är däremot nästan alltid försäljare. Dessa svarar man väl inte på?
   010-nummer är oftast från typ F-kassan el Arbetsförmedlingen. Har man något ihop med dessa bör man ju också svara.
   Ser inget märkligt i att svara på just okänt nummer. Det är telefonnummer som inte går att hitta som är skumma…

  Off topic:

  Snälla Camilla ta upp detta i ett inlägg:

  Yoga girl/Rachel har lagt upp en lång IGTV-video där hon ser på E.T. med sin lilla fyraåriga dotter och dotter är uppenbart mycket känslomässigt påverkad och slits mellan hopp och förtvivlan och gråter hjärtskärande genom hela videon… Jag såg själv E.T. på bio när den kom 1982 och var då sju år. Satte stora spår i mig, en mycket känslig person. Mycket rädd och mycket ledsen. Världens bästa film tycker jag, men glömmer aldrig den upplevelsen. Känner samma sak, och gråter lika mycket, idag när jag ser den som vuxen.

  Med det sagt: Jag ifrågasätter inte Rachels föräldraskap vad gäller att hon ser filmen med sin så unga och superkänsliga dotter, dotterns reaktioner eller deras konversation om filmer och de känslor den leder till, men jag ifrågasätter att videos ska delas med alla världens människor. Jag tycker det är integritetskränkande och exponerande, även om följarna hyllar henne och att dottern ”får känna och visa alla livets känslor osv osv” . Dottern är så totalt utlämnad hela tiden.

  Överreagerar jag bara? Tycker alla andra att det endast är fint och vackert att dotterns känsloliv delas så ofiltrerat till världen?

   Du säger ju själv att det är Rachels känsloliv som blottas för hela världen. Dottern grinar ju inte. Du pratar om Rachel och dig själv sen applicerar du av ngn anledning era känslor på Rachels dotter (som sitter och tänker ”jäkla B film från stenåldern.”)

    Jag tolkar det som att det är dottern som är ledsen i videon? 🤔 ”Dottern är uppenbart mycket känslomässigt påverkad…” Jag har dock inte sett videon så jag vet inte.

   Den delas självklart inte med världens alla människor!
   Jag följer inte henne och har således inte sett filmen!
   Du kan välja att göra detsamma – inte följa henne – och därmed markera att du inte uppskattar hennes innehåll!
   Men gillar du i övrigt det hon lägger upp får du kanske själv välja att sortera ut det du vill se!
   Inte så svårt egentligen! Valet är ju faktiskt ditt eget!
   Är människan som lägger upp filmerna korkad så sluta följ! Jättelätt val tycker jag det låter som!

  Bara när jag varit i jobbsökarfas… då får man se till att svara på allt… tyvärr blir det ju en del dumma försäljare då 😉

  Jag svarar. Oftast är det samtal jag vill ta, även om jag inte vet att jag väntar något speciellt. När det är telefonförsäljare passar det bra att svara också eftersom numret står på sambon så om jag svarar lägger de in att det är fel nummer 😄👍

  Vill helst inte svara men har bara jobbtelefon, ingen privat, så måste vara tillgänglig ifall det är någon kund eller leverantör eller så. Men blir lika stressad varje gång 😅dock är det värre att ringa upp personer, tycker jag. Hemskaste ljudet i världen är ju de där tonerna när man ringer upp någon (och typ tänker ”svara inte svara inte” haha)

   Måste du alltid svara i den?! Eller bara under arbetstid?!

   Men köp en privat telefon! Så värt pengarna. Jag har jobbtelefon, men den stänger jag av efter 19 samt helger. Skulle aldrig orka ha den på 24/7.

  Har en app som visar på skärmen vem som ringer om inte jag har sparat numret. Då vet jag om jag ska svara eller ej 😅

  Brukar svara men säger enbart: Hallå så ingen vet vem de ringer till.

   Ingen: Hallå, vem där?
   Hallå: Hej, ja Hallå.
   Ingen: Vem är det?
   Hallå: Hallå!
   Ingen: Ja jag hör dig. Vem är det?!
   Hallå: Hallå! Vem där?
   Ingen: Ingen!

   Jag med. Fast mest för att jag inte tycker om mitt namn😂

  Dolda nummer svarar jag alltid då det alltid varit sjukvården eller polisen eller liknande.
  Okända nummer svarar jag oftast men ser när numret är ett försäljar nummer, då svarar jag förstås inte.

  Svarar bara på nummer som jag har i min telefon och alla ringningar bryr jag mig inte om förutom om dom lämnar ett meddelande. Blockar också alla okända nummer.

  Ja, det är väl klart att jag svarar om det ringer!

  Jävla otyg att inte svara, är den en försäljare eller likande så kan man faktiskt bara lägga på!

  Har en telefonen för bankid i en byrålåda avstängd, om någon vill mig något kan de mejla.

  Sönderstressande att gå runt med en mobil, som om man har jour 24/7.

   Udda…

  På min privata svarar jag aldrig, söker upp numret och ringer upp om det är något. Men på jobbtelefonen måste jag svara, men där ringer inte så många längre utan kollegor hör av sig via Teams istället.

  Jag har börjat svara på okända nummer.
  Gjorde det aldrig förr förrän jag hade fått flera samtal från okänt nummer under natten (svarade ej). Sedan får jag samtal av mamma att mormor varit i en olycka och ligger på sjukhus, och att hon försökt ringa från ambulansen då hon ej hann tänka på att ta med sig sin mobil, så hon hade fått låna personalens telefon..

   Läste om min kommentar nu och såg att min meningsuppbyggnad inte innefattar den mest röda tråden samt att grammatiken blev lite ”slafsig”.
   Ber om ursäkt för det.
   Hoppas ni ändå fattar poängen 😂😅

   Men sjukhusen har oftast dolt nummer – dessa kan man svara på. Oftast även andra allmännyttiga institutioner. 073/074-nummer som inte finns på hitta.se däremot är oftast skräp.
   Skulle dessa ha ngt viktigt att säga ringer de oftast flera ggr efter varandra alt skickar ett sms eller lämnar ett röstmeddelanden. Så skulle i alla fall jag gjort själv om jag tvunget behövde få tag på någo. Försäljare ringer sällan flera ggr direkt efter varandra.

   Så man kan vara smart OCH försiktig utan att vara rädd att missa viktiga samtal.

    Jo precis!
    Fick lära mig om det då efter händelsen 😅
    Gått ett bra par år nu 🙏🏼

  Svarar alltid, förutom nr från utlandet. Älskar att prata i telefon, kan göra det i timmar 😂

  Svarar aldrig på nummer jag inte har inlagt. Ska vården ringa så vet jag ju det och vet ungefärlig tid och då svarar jag, men nej aldrig annars. Samma sak om det knackar på dörren och jag inte väntar sällskap så kikar jag i kikhålet först och öppnar inte för okända människor. Herregud, låt mig bara vara!

   Men om vården ringer ang ngn anhörig som plötsligt kommit in kan du ju inte ha bestämt det ett speciellt klockslag… 🙄
   Hur gör du då när dolt nummer ringer? OBS – dolt nummer – inte okända mobilnummer…

  Svarar aldrig om jag inte känner igen numret. På min svarade säger jag att jag inte kommer svara vid okänt nummer. De får lämna ett meddelande så ringer jag upp. Är trött på alla försäljare med 08-nummer!

  Gillar Therese men detta fiskande efter kommentarer för att algoritmen ska snappa upp hennes bilder och sprida de vidare 😅

  Svarar på dolt nr eftersom det kan vara sjukvården/myndigheten. Svarar aldrig på vanliga nr, efter de ringt söker jag upp nr, och är det tex en granne eller liknande ringer jag tillbaka, men 99% av tiden är det telefonförsäljare.

  Svarar aldrig om det är okänt nummer och ej heller om det är ett nummer jag inte känner igen..Är det ett synligt så googlar jag numret. Är det viktigt så ringer de igen känner jag. Jag har haft en som ”terrat” mig och ringde då så det stod okänt/dolt nummer, ringde mig flera gånger i timmen och helst på natten eller tidigt tidigt på morgonen.

  Jobbar inom polisen och ringer _alltid_ dolt men skulle nog inte få för mig att svara på dolt.. haha. Dålig vana.

  Mitt nummer finns inte att söka på så därför svarar jag inte när okända ringer för de ska helt enkelt inte ha mitt nummer.
  Svarar enstaka gånger bara.

   Aldrig beställt varorna nätet och behövt uppge telefonnummer för sms-avisering?

   En ärligt menad fråga – absolut ingen annan avsikt!!!

    Beställer extremt sällan på nätet och sist var nog med mitt gamla nummer så nej. Oavsett har mina telefonnummer aldrig funnits på sökmotorer och försäljare får inte ringa pga nix.

  Svarar alltid.
  Tänkte på det senast igår då ett nummer jag inte kände igen ringde. Det var en tjej från DHL som skulle komma med ett paket.
  Förstår inte varför folk inte svarar. Vad är de rädda för? Lägg på om det är någon ni inte vill prata med.

  Jag har börjat svara ”hallå?” när det är ett nummer jag ej känner igen. Då presenterar sig oftast uppringaren och är det då nån jag inte vill prata med, ex försäljare el SIFO så lägger jag bara på.
  Ibland är det ex nån från vården, bilverkstan, utelåst granne el dyl, då är man glad att man svarade.

  Jag svarar på okända nummer på tider jag vet att jag väntar samtal och så någon enstaka gång då och då när jag får feeling. 95% försäljare. Har inga problem med att tacka nej, men vill helst slippa lägga tid på deras säljpitch innan jag ens får en syl i vädret och kan säga att jag inte är intresserad. Värst är de som har ett säljmanus där de ska fråga hur jag mår, hur min dag ser ut osv. Blir irriterad direkt. De som däremot börjar berätta om sin produkt på en gång är inte lika irriterande samtal att få.

  Den riktiga pandemin i modern tid: Telefonskräck.

  Har arbetat både på myndighet och inom vården och slitit mitt hår många gånger när jag behöver få tag på personer som blir kränkta (!) över att jag har mage att ringa dem angående väldigt viktiga ärenden, eller ”inte har ringt direkt” när jag har ringt men de vägrar svara… De flesta brukar dock lära sig en läxa när de kört flera mil till vården och helt enkelt fått vända för att de vägrade svara och få info om att deras behandlare var sjuk och mötet var inställt. 🙂

  Jag svarar alltid i telefon om det inte är ett utländskt nummer. Det sitter i ryggraden sedan jag två gånger fått samtal från vården om att min pappa blivit akut inlagd och svävat mellan liv och död. Inte samtal man vill missa.

  Tycker det är ett jättekonstigt beteende att inte svara. Ouppfostrat. Om det är nån du inte vill prata med är det väl bara säga tack och hej, vad är problemet? Om det är telefonskräck är det väl lämpligt att man tränar bort den, just genom att svara?

   Jag tycker att det är ohövligt att anta att den andra alltid ska avbryta sitt och prata med dig som ringer. Varför är det inte bättre att boka en telefontid då så att alla är införstådda med samtalet och kan förbereda det som skall förberedas?

    Verkligen en generationsfråga det här tror jag, eller vanesak i alla fall. Säg att jag ”akut” behöver ha tag på en granne tex. Säg att hans bil står i vägen för min. Eller att jag har hittat nåns plånbok och vet vem det är. Eller typ nåt sånt. Jag som är 40+ tänker att för att snabbt lösa det här så letar jag upp hens nummer och ringer! Jag skulle inte plita ihop ett sms, det har inte alls samma ”akutstatus” för mig. Sitter jag själv i trafiken, står och lagar mat, står och pratar med någon el dylikt så kollar jag inte om jag får ett sms-pling. Däremot svarar jag om det ringer. Säger inte att det är mer ”rätt”, men lite frustrerande att man resonerar så olika.

     Håller verkligen med om att det verkar vara en generationsfråga. För mig hade det inte varit ett lika stort problem om det inte var så att jag upplever mig trakasserad av försäljare. Det är inte bara att svara och säga nej tack när det ibland är 15-20 samtal om dagen. Det blir ett helt annat tryck när man är registrerad företagare, man verkar finnas med i flera register. Tro mig att man försöker hitta vilka som är kunder och vilka som är försäljare när signalerna går fram – STRESS!

  Jag svarar ALDRIG på nummer jag inte känner. Utan dom som jag inte har inlagd sen tidigare får sms först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *